5η/2021 Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2021)
: Καλησπέρα λοιπόν σε όλους, σας καλωσορίζω στην πέμπτη ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειαρχού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος με ένα και μόνο θέμα η σημερινή μας συνεδρίαση, τον απολογισμό του Περιφερειάρχη και της Περιφερειαρχικής Αρχής. Η διάρκεια της συνεδρίας της από τη φύση της είναι τρεις ώρες. Σε επικοινωνία που είχαμε τους επικεφαλείς των παρατάξεων, λοιπόν θα δώσουμε μια ώρα παράδραση και μη ακόμα θεωρώ ότι θα τελειώσουμε γιατί όλοι είμαστε πουρασμένοι από την ημέρα μέχρι στις δέκα το αργότερο. Σας ευχαριστώ και τα ήτλα για να μην καθυστερούμε να δώσω το λόγο στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος για την 20-λεπτη παρουσίαση και τον απολογισμό του. Κύριε Περιφερειάρχα έχετε το λόγο, σας ευχαριστώ. Καλησπέρα και ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Προέδρε πριν ξεκινήσουμε πρέπει να βάλουμε ποια είναι η διαδικασία της σημερινής συζήτης, έτσι. Μετά την ειση στον Περιφερειάρχη θα αναφερθώ εγώ, σας ευχαριστώ. Καλησπέρα σε όλους, ευχαριστώ Πρόεδρε. Καλησπέρα στους συνήθις γνώριμους του Περιφεριακού Συμβουλίου, δηλαδή της παρατάξης και τους Περιφεριακού Συμβούλους. Καλησπέρα όμως σήμερα σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση και στο σύνολο των παρεδροσκωμένων τους θεσμικούς χωρείς, όπως λέγονται επίσημα, τους συνοδηπόρους μας, θα το έλεγα εγώ, σε αυτή την πορεία που έχουμε όλοι στην υπηρέτηση των κοινών αυτού του τόπου που όλοι αγαπάμε, την Περιφέρεια Αστεράς Ελλάδας. Βρισκόμαστε σε ένα κλίμα της συνεχιζόμενης πανδημίας, ένα κλίμα με δυσκολίες, με καταστάσεις που μας ανησυχούν, που μας κρατάνε σε γρήγορηση, και που αν με τι άλλο μας διαμορφώνουν μια ιδιαίτερη καθημερινότητα. Όπως αυτά συμπληρώνονται και από την τρέχουσα διεκδίκηση, το ράλι Ακρόπολης που διεκδικούμε όλοι να έρθει εδώ στον τόπο μας στη Στερεά Ελλάδα. Πιστεύουμε πολλές αξιώσεις, αλλά και μια σειρά ακόμη από πράγματα και καταστάσεις με τα οποία ασχολούμαστε. Όμως, επειδή η καθημερινότητα τρέχει, υπάρχουν κάποιες φορές που πρέπει να κοντοστέκεσαι και να κοιτάζεις τα πράγματα με μια λίγο πιο στρατική ματιά και προς τα πίσω στο παρελθόν, αλλά και με τη δύναμη που αντιλείς και τα δάγματα από πίσω, να κοιτάζεις μπροστά, να κοιτάζεις το μέλλον. Θεσμικά, αυτή η στιγμή δεν είναι άλλη από την απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την πρώτη μας απολογιστική συνεδρίαση, καθώς το έτος 2019 ήμασταν μόνο για τέσσερις μήνες ως νέα περιφερειακή αρχή. Έτσι, λοιπόν, βουλεύοντας, προετοιμαζόμενοι κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που λέμε το flashback, την αναδρομή, να δούμε όλα αυτά τα πράγματα που έγιναν, που δεν έγιναν, που προσπαθήσαμε, που δουλέψαμε, που πετύχαμε ή που ακόμα προσπαθούμε πάνω σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα δράσεων, έργων, πρωτοβουλιών, ανάγκων και ευκαιριών για την στερά Ελλάδα. Επίσης, όπως που λέει ο απολογισμός, είναι στα δικά μου μάτια η κορυφαία δημοκρατική λειτουργία. Είναι η στιγμή που ανεπιεθύνεσαι αρχικά στο περιφερειακό συμβούλιο, ακολούθω στους θεσμικούς φορείς, προτίμησες τους και κύριε όμως στους ίδιους τους πολίτες. Σε κάθε στεροελλαδίτησα και σε κάθε στεροελλαδίτη που σου έχει αναθέσει μια ευθύνη, γιατί ως τέτοια εκλαμβάνουμε την διήγηση της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας. Εν όψι λοιπόν αυτής της κρίσιμης και σημαντικής στιγμής, προσπαθήσαμε, στον απολογισμό, να είμαστε πολύ σαφίσεις, δηλητή, εκτηγή, χωρίς διάθεση να πανηγυρίσουμε για τις νίκες μας και χωρίς διάθεση να υποβαθμίσουμε τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα παρουσιάστηκαν. Αντίθετα, με πολύ καθαρή ματιά και με ακόμη πιο καθαρή συνείδηση, να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να πούμε ότι αυτά έγιναν. Λίγα, πολλά, μεγάλα, μικρά, σωστά ή μη σωστά στην κρίση του καθενός. Όμως, έγιναν αυτά, τα υπηρετήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλες μας τις δυνάμεις θέλουμε να συνεχίσουμε να τα υπηρετούμε. Ειδικότερα λοιπόν, σε αυτό το διάστημα, καταπιαστήκαμε με όλο το φάσμα των δράσεων και των αξώνων ή όλων, αν θέλετε, των κοινωνικών ζητημάτων, με ό,τι απασχολεί ενδεχομένως τους ίδιους τους πολίτες. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από μια μεγάλη κατάκτηση που ήρθε στα τέλη του έτους και αναφέρομαι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Είναι γνωστός στους περισσότερους εξημών ότι τα προηγούμενα χρόνια, η στερά Ελλάδα πόνεσε και μάτωσε από μια στατιστική στρέβλωση αυτοί των νοφίτων, η οποία προκάλεσε, επέφερε μάλλον, να έχουμε ένα πολύ μικρό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Από κορύφωμα τώρα, την 300ο περίοδο με μόλις 190 δεκατομμύρια ευρώ προγράμματος. Με μια πολύ σοβαρή και μεθοδική δουλειά, και τεχνική επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση, και ισχυρή πολιτική διακδίκηση για την οποία θέλω να ευχαριστήσω και το σύνολο των παρευδοσικομένων και μη φορέων. Με αυτά λοιπόν τα δύο όπλα, γιατί είχαμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο να έχουμε ένα πρόγραμμα υπέρ διπλάσημου του σημερινού, 403 εκατομμυρίων ευρώ. Και βέβαια, παρότι μιλάμε για το 2020, σήμερα στις αρχές του 21 δουλεύουμε με ταχύρισης ρυθμούς και εκεί πέρα ξανά θα κληθούμε ως Θεσμική Φορείς της Περιφέρειας Τέρας Ελλάδας, να εσφέρουμε και στη διαβούλευση, ώστε αυτό το αξιοπρεπές πια σε μέγεθους πρόγραμμα να μπορεί να διαρθρωθεί σωστά σε άξονες και πολιτικές, οι οποίες θα προσφέρουν υπεραξία στις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας και σε κάθε τι που χρειαζόμαστε για τον τόπο μας. Ταυτόχρονα, από το τελεόχρονο πρόγραμμα, είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε πράγματα που φτάσανε απευθείας στον πολίτη. Και δεν θα μπορούσα παρά να αναφέρω ως πρώτο και κύριο, το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Μια υπέραπαρατη δομή, η οποία πριν από μερικά χρόνια, πριν από πέντε χρόνια, μόλις φάνταζε ένα ξεχασμένο όνειρο. Και σήμερα είναι εκεί, και οι άνθρωποι του, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, και το διοικητικό προσωπικό, δίνουν τη μεγάλη μάχη της πανδημίας. Το ίδιο συνέβη με την επέκταση της μεγάλης και αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Αλλά, μιλώντας και για την υγεία, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Κεντρών Υγείας της Στερεάς Ελλάδας. Και ξανά από το ΕΣΠΑ, για τις ανάγκες της πανδημίας, ο ιατρικός εξοπλισμός με τον οποίο χρηματοδοτούμε και τα οκτώ νοσοκομεία μας και, βέβαια, το πικουρικό προσωπικό. Αναλώνω μεγάλο και πρώτο μέρος της τοποθεσίας, την υγεία, γιατί νομίζω ότι η πανδημία συνεχιζόμενη μας έδειξε με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι χωρίς την υγεία δεν έχουμε τίποτα. Αυτό που μας λέγανε δηλαδή οι παλαιότεροι, σήμερα το είδαμε και το βιώσαμε ο καθένας στην καθημερινότητα του. Στο πλαίσιο της πανδημίας, με την υπερέτηση των μεγάλων και των σημαντικών υποδομών που βρίσκονται σήμερα στη διάθεση των πολιτών, προβήκαμε και σε μια σιγά από πρωτοβουλίες. Βρεθήκαμε, λοιπόν, από την πρώτη γραμμή της προσπάθειας, δίπλα στους συμπολίτες μας και δίπλα στους υγειονομικούς μας. Κορονίδα των πρωτοβουλιών, η πρώτη και, νομίζω, μέχρι σήμερα μοναδική κινητή μονάδα περιφερειακής, για τη διενέργεια ελέγχων COVID-19, που πραγματοποιήσε πολλές χιλιάδες ελέγχους και έβγαλε πολλές εκατοντάδες κούρσματα, που μας στεναχώρησαν μεν, αλλά μας βοήθησαν πάρα πολύ στο να εχνηλατίσουμε, να καταγράψουμε το επιδημιολογικό φορτίο της επιτροχής μας σε κάθε περίσταση. Η μεγάλη πανδημία, βέβαια, επέφερε περίπτωση, η μεγάλη πανδημία, βέβαια, επέφερε περιοριστικά μέτρα, τα οποία με τη σειρά τους δοκίμασαν την αντοχή και τα όρια των επιχειρήσεών μας, την οικονομία μας συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ταυτόχρονα με τις κεντρικές πολιτικές που εφαρμοώστηκαν και που έδωσαν μια ανάσα σε επιχειρήσεις, μικρότεροι, μεγαλύτεροι, αυτό είναι όπως το ιδιώσει κάθε επιχειρημαντίας, ταυτόχρονα λοιπόν με τις κεντρικές πολιτικές επιλέξαμε ποιος περιφέρει αστεράς Ελλάδας. Ενεργοποιήσαμε ένα πρόγραμμα 25 εκατομμυρίων ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Ένα πρόγραμμα που όλοι θα θέλαμε και θα επιδιώκαμε είναι να είναι πολύ μεγαλύτερο. Όμως το μικρό συνολικό ΕΣΠΑ, αλλά και η ταχύ απορρόφηση κονδυλίων επιχειρηματικότητας από το προηγούμενο διάστημα μας κράτησε στα 25 εκατομμύρια, τα οποία όμως μέχρι και το τελευταίο ευρώ θα φτάσουν και θα κλείσουν τρύπες, θα καλύψουν ανάγκες, θα πουλώσουν πληγές σε πληγέντες επιχειρημαντίες. Και βέβαια, μιλώντας για το ΕΣΠΑ, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε έργα υποδομών, όπως το πρώτο κομμάτι του διαγώνιου Άξονα Φωκίδα, στο οποίο ήδη δημοπρατείται με 15 εκατομμύρια ευρώ. Ή στην ολοκληρωμένη χωρική επένδυση πολιτισμού, η Δίπους Πολιτιστική Διαδρομή, μια φιλόδοξη πρωτοβουλία με στόχο να διασυνδέσει όλα τα πολιτιστικά το πόσιμα, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο ανάπτυξης τουρισμού και προσελίξης επισκεπτών. Και βέβαια, τα κέντρα υποστήριξης επιχειρηματικότητας, που στάθηκαν μια σειρά από πολιτικές δίπλα σε κάθε επιχειρηματία, δίπλα σε κάθε άνθρωπο, που ήθελε να αναπτύξει τη δουλειά του, τη ζωή του, την επαγγελματική του υπόσταση. Και, μετά από αυτά τα πράγματα, την επαγγελματική του υπόσταση. Και κάτι που θα προτιμούσαμε και όλοι θα θέλαμε να μην υπάρχει, να μην χρειάζεται, αλλά και υπάρχει και χρειάζεται, οι τεράστιες κοινωνικές ανάγκες. Μεγάλο μέρος από τις οποίες επιχειρήσαμε να καλύψουμε με τη δομή γέφυρα. Μια κοινωνική δομή, η οποία μοχλεύει ατλή πόρους από ετερόκληκες πηγές και τις δοχιτεύει εκεί που το κεντρικό κράτος δεν καταφέρνει να διησδίσει. Όπως πίσω και το πρόγραμμα ΤΕΒΑ που ανακοφίζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Η τελευταία αναφορά που ήθελα να κάνω στο ΕΣΠΑ, βέβαια, δεν θα εκπλήξει κανέναν να ακούσετε πώς είναι το φυσικό αέριο. Στην περίοδο της τεράστιας οικονομικής δοκιμάζονται. Στην περίοδο που όλοι μιλούν για την βελτίωση των ουριακών αποτυπώματος και που προκαλεί και άλλες πολιτικές που μας έχουν προβληματίσει, επιλέξαμε ως μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην προηγούμενη περιφερική αρχή και που σήμερα ορίμασε και καρποφορεί, να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου σε έξι μεγάλες πόλεις της περιφέρειας τεράς Ελλάδας. Λανία, Χαλκίδα, Λιβαδιά, Θίβα, Άμφισέτ και Καρπενίση. Σύντομα, με γενναία συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας τεράς Ελλάδας, θα έχουν φυσικό αέριο με τη μεγάλη ανακούφηση που αυτό θα συνεπηφέρει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Όσο ένα διακριτό κεφάλαιο, θα αναφερθώ στην ολοκληρωμένη χωρική επένδυση του ΑΣΟΠΟ και του Βεομηχανικού Πάρκου Ενωφήτων. Μια πληγή, και το λέω σε πλήρη συνείδηση στην διατύπωση, μια πληγή περιβαλλοντική, όχι μόνο της περιοχής μας αλλά της χώρας ολόκληρης, που επιχειρούμε με ένα πολύ φιλόδοξο τρόπο, σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το 2015, να την κάνουμε υπερηφάνεια. Μια πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση που επιχειρείται, μαζί με δομές τέτοιες ώστε να μην έχουμε επαναρρίπανση και βέβαια τους θεσμούς εκείνους του κοινωνικού ελέγχου επίσης είναι απαραίτητες. Και αυτό από κοινού, με μια τεράστια δράση για το περιβάλλον, από κοινού με μια σοβαρή και σχερή οικονομικής αναπτυξιακής φύσης πρωτοβουλία, του να μετατρέψουμε την αναρχική συγκέντρωση της βιομηχανικής των ντινοφύτων σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο. Μια πρωτοβουλία στρατηγική, με ορίζοντα, με πολύ δουλειά ακόμη για να αποκτήσει σάρκα και οστά, αλλά και με πολλά βήματα τα οποία μπορέσαμε στο τελευταίο χρόνο να πραγματοποιήσουμε κάτι που μας επιτρέπει να κοιτάζουμε το μέλλον με ισοδοξία. Όπως είπα δεν είναι αυτός ο σκοπός να σταθούμε μόνο στα ευχάριστα. Το 2020 στιγματίστηκε από δύο ακραία φυσικά φαινόμενα που προκάλεσαν πολύ μεγάλες φυσικές καταστροφές. Και αναφέρομαι στο φαινόμενο Φάλια της 9ης Αυγούστου στη Χαλκίδα και τα Ψαχνά το Λιλάντιο που στήχισε τη ζωή και στις οκτώ συμπολίτες μας και στον Ιανό που χτύπησε λίγες μέρες αργότερα την κεντρική και δυτική Φθιότηδα και ολόκληρη τη χώρα αλλά σαφώς και εμάς και που επίσης προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Ένα πεδίο στο οποίο θέλω να πω και να το πω με ευγνωμοσύνη προς τους συνεργάτες μας. Η Περιφέρειά της Τέρας Ελλάδας προσπάθησε να δώσει το 110% των δυνατοτήτων της με τους ανθρώπους της, όχι τον Περιφερειάρχη κατά ανάγκηνή τους, ότι Περιφερειάρχη μόνο, πορετήστος τα υπηρεσιακά στελέχη, τις τεχνικές υπηρεσίες, την πολιτική προστασία, ακόμη και τους υγειονομικούς και πολλούς ακόμη συνεργάτες μας, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στους σώματες ασφαλείας, δίπλα σε καθέναν που επιχειρούσε να σώσει ζωές, να ανακουφήσει ανθρώπους που βρέθηκαν με τρομερές βλάβες στα σπίκια τους, να μαζέψει και να αποκαταστήσει υποδομές ώστε να ξαναδώσει πόλης και χωριά σε λειτουργική κατάσταση. Και αυτό είναι ένα πρόγραμμα που εξελίχθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, μια σειρά πρωτοβουλιών που επέφερα από ζημιώσεις, επίσης με πρωτοφανώς γρήγορους ρυθμούς, αλλά και με πλήρη επίγνωση ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας για να ξαναβραθούν αυτές οι περιοχές στην πρότερη τους κατάσταση. Και για να βραθούν αυτές οι περιοχές, ήδη προχωράει με ταχύ ρυθμό ένα μεγάλο χαρτοφυλάκι ο έργων που ξεσφαλίστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και που στοχεύει στο να δώσει την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. Μασχολήθηκαμε με το προσφυγικό ζήτημα. Δε σταθήκαμε στην απουσία αρμοδιότητας. Ή αν θέλετε στο λάθος της απουσίας αρμοδιότητας εκ μέρους του Κεντρικού Κράτους. Αλλά το αντίθετο, βρεθήκαμε μπροστά, στηρίξαμε πολιτικές, πήραμε θέσεις και τις πήραμε και με πολύ πλατιά συνένειες του Περιφερειακού Συμβουλίου και ευχαριστώ πολύ γι' αυτό, οι οποίες έφεραν και πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Προστατεύοντας και τους ίδιους τους ανθρώπους αυτούς, τους προσφυγείες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες από μια σειρά από επιδιοκόμενους χειρισμούς που δεν θα ήτανε ως όφλους του συνόλου. Και το κάναμε προσπαθώντας να κρατήσουμε σε όλο του το μέγεθος τον οφειλό μας, να κρατήσουμε σε όλο του το μέγεθος τον οφειλόμενο σεβασμό, την αγάπη και το αίσθημα αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους μας που ήρθαν από πολύ μακρινές χώρες και υποφέρουν, αλλά και προς όσους απαιτούνται για να έχουμε μια ευρύθυμη κοινωνία. Σταθήκαμε στο ζήτημα της Λάρκο, ενός οικονομικού πνεύματος του τόπου μας και φωνάξαμε όλοι μαζί, και πάλι ευχαριστώ, η χειρά ότι η Λάρκο πρέπει να μείνει όρθια και να στηριχθούν οι εργαζομένοι της, να στηριχθεί η παραγωγή της. Σήμερα στη Θεολοϊκά Πάρκα, όπου όλοι είμαστε περί της πράσινης ανάπτυξης και της βελτίωσης του ενεργειακού αποτυπώματος, αλλά εξίσου η χειρά λέγοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με όρους, κανόνες, χορταξία, αναλογικότητα, ενημέρωση, συνενόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα δουλέψαμε στο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, που είναι ενδεχομένως το πιο συμβατικό αλλά και πάρα πολύ ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο των περιφεριών και προκειμένου της περιφέρειας τεράς Ελλάδας. Με πάρα πολλά έργα που είτε εντάχθηκαν και οδεύουν σε δημοπρατήσεις, είτε κατασκευάζονται ήδη είτε παραδόθηκαν και είναι ήδη στη διάθεση των πολιτών. Εν την περιφερειαρχή θα μιλήσουν και αναλυτικότερα πάνω σε αυτά, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτή την άσκηση και αυτή την προσπάθεια την υπηρετούμε με τρόπο συνολικό, συνεκτικό, με τρόπο που να αφορά άμεσα ή έμεσα κάθε γωνιά και κάθε πολίτη της περιφέρειας τεράς Ελλάδας χωρίς διακρίσεις κλαδικές, χωρίς διακρίσεις γεωγραφικές, χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε τεθύσεις που θα εμπόδιζαν έστω και το τελευταίο ευρωδημοσίων πόρων να φτάσει ως υπεραξία στους τεραλλαδίτες από τους οποίους εξάλλου προέρχεται. Πρέτος είναι η χρονιά των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πέρισι ήταν η χρονιά των 2,5 χιλιάδων ετών από τις Τρυμοπύλες. Γιατί η χώρα μας και ειδικά η Στεραελλάδα κάθε της γωνιά μοσχοβολά ιστορία και σημαντικά γεγονότα. Το ξέπασμα της πανδημίας δεν μας υπέτρεψε να γιορτάσουμε με τη λαμπρότα που θα θέλαμε και ως χώρα αλλά και ως Στεραελλάδα τα 2,5 χιλιάδες των θερμοπυλών. Όμως χρησιμοποιήσαμε αυτό το διάστημα για να σχεδιάσουμε διαπαραταξιακά ένα πλούσιο και ισχυρό χαρτοφυλάκιο από δράσεις για το 2021, τις οποίες προημερών ανακοινώσαμε επίσημα και που θα τις χαρούμε υλοποιούμενες καθόλου τη διάρκεια του έτους. Σταθήκαμε και στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή και σε μια σειρά από παρεμβάσεις για τα μεγάλα έργα υποδομών που χρειάζεται ο τόπος μας. Σχεδιάζοντας και για τα επερχόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το πρόγραμμα Τρίτσις ή το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτά βέβαια, για να παραμείνω κύριε Πρόεδρε και λίγο στον Πορτοκόλλο της Συνεδρίας Πόφωρα του 2020, αυτά έγιναν καταγμίζωνα λόγω στο 21 η δουλειά μας για τα δύο μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όμως, προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε πιθανόπόρο και προς κάθε κυβερνητική υγεία και θέση, προς τον Υπουργό Υποδομών, προς τον Υπουργό Αναπτήξης και προς κάθε αποφασίζοντα, δηλώσαμε με τον πιο χειρό τρόπο την τεράστια ανάγκη, τη δίψα που έχει η στερά Ελλάδα για σοβαρές υποδομές. Χωρίς να παραγνωρίζουμε όσα γίνονται ή όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνησίες. Δεν πρέπει, βλέποντας τον τόπο μας, να μην βλέπουμε τι κακά πράγματα που είναι η πραγματικότητα. Όμως, σήμερα εξακολουθούμε και χαίρομαι γιατί είναι κάτι που στηρίζεται από όλον το θεσμικό σύστημα της Στερείας Ελλάδας. Χαίρομαι λοιπόν γιατί ομοθημαδών διεκδικούμε τις μεγάλες υποδομές. Την παράκαμψη Χαλκίδας-Νέα Σαρτάκης-Ψαχνών, το διαγώνιο Άξονα της Φωκίδας, την ανατολική παράκαμψη Θηβών, της παρακάμψης Βασιλικού Αμαρίνθου, το δρόμο Λαμία-Καρπενίση, όπου γυρνάει ο Νίκος Ζουκούς, το δρόμο του Βασιλικού Αμαρίνθου, όπου γυρνάει ο Νίκος Ζουλιώτης και όλοι τον περιμένει μια ολόκληρη κοινωνία, το οποίο χρηματοδοτούμε και τις μελέτες. Και πάρα πολύ ακόμη, τα μεγάλα φράγματα, το φράγμα του δομοκού, το φράγμα των ψαχνών, το φράγμα μανική ο Ωνσέτας, το λιμάνι της Τηλίδας, το νέο λιμάνι Χαλκίδας, τα ηδατοδρόμια για όλη τη Στερεία, το δικητήριο της Λαγμίας, που θα πρέπει να περάσει από τα χέρια μας. Και ξέρω ότι πάρα λίγο πολλά. Και είμαι σίγουρος ότι κάθε ένας και κάθε μια που παρακολουθεί αυτή τη συζήτηση θα μπορούσε να προσθέσει. Και απολόγω με γι' αυτό, γιατί δεν επιτρέπει το πλαίσιο αυτής της κουβέντας να εξαντλήσω κάθε προτεραιότητα και κάθε ανάγκη. Όμως, τις γνωρίζετε, τις γνωρίζουμε, υπάρχουν και στα κείμενα που συνέταξαν οι αντιπεριφερειάρχες και το σύνολο της περιφερειακής αρχής και αποτελούν το όλον, το σύνολο μιας προσπάθειας για νέες υποδομές, στοχευμένες, όχι με τώρα αυτόν τον σκοπό έργα και τα έργα, αλλά με μια σειρά από στόχους, καθένας εκ των οποίων προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές, σε συγκεκριμένες κοινωνικές προτεραιότητες. Φίλες και φίλοι, θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ακόμη. Μια τεράστια προσπάθεια στον πρωτογενή τομέα και στα έργα και στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και ένα πλήθος από πολιτικές και μέτρα που αυτό συμπεριλαμβάνει, τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης, το λίντερ, τα πάντα. Από τις παρεμβάσεις που έγιναν προς την κεντρική διοίκηση και για τους πληγέντες της πανδημίας και για τους πληγέντες οφισικών καταστροφών, αλλά και για κάθε παραγωγό και άνθρωπο του πρωτογενού στομέα που έχει αυτή την ανάπτυξη. Για τον πολιτισμό, για την παιδεία, για την υγεία μίλησα, νομίζω, πολύ αναλυτικά, για τις υποδομές, για τον τουρισμό, το κοιμόμενο γίγαντα, αν μπορώ να το χαρακτήσω, έτσι στην περιφέρεια αστεράς Ελλάδας, την επιχειρηματικότητα στο σύνολό της, μικρή και μεγάλη, αλλά και για κάθε άξονα, κάθε πεδίο δράσης και κοινωνικής παραγωγής, κάθε πεδίο δράσης και κοινωνικής παρέμβασης, με ένα κοινωνικό πρόσημο, με τους πιο ευαίσθητοι τους συμπολίτες μας να είναι στην κορονίδα, στην κορυφή των πρωτερωτήτων μας, αλλά και με κάθε τι μικρό και μεγάλο που αναδεικνύεται από ποιονδήποτε πολίτη, από κάθε φορέα, από το καθένα εν εξημών και ημών όλο αυτό το διάστημα. Τα καταφέραμε όλα? Προφανώς όχι. Θα τα καταφέρουμε όλα? Ενδεχομένως όχι. Όμως, κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια, μπορούμε και δεσμευόμαστε σήμερα ότι θα δώσουμε όλες τις μάχες, όπως τις δίνουμε μέχρι σήμερα. Ότι πάντα κάθε τύπο απασχολεί, που πονάει, που προβληματίζει ή που είναι ευκαιρία, προοπτική, ελπίδα, θα μας βρίσκει δίπλα του. Θα μας βρίσκει με όλες μας τις δυνάμεις συνεργατικά, συνενετικά, συμπθετικά, δημοκρατικά. Γιατί θεωρούμε όλοι μας, αλλά και εγώ προσωπικά, ότι αυτός είναι ο μονόδρομος για να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίζουν και αυτός είναι ο μονόδρομος για να ανταποκριθούμε στην ευθύνη που μας έδωσαν. Και αυτή την ευθύνη, το πανερχή τους κουβέντες μας… Έλα, μπήκα, έλα Παναγιώτη, μπράβο σου. Ευχαριστώ. Γιατί καθένας μας έχει ταχθεί για να υπηρετήσει αυτές τις οικογένειες, τους ανθρώπους στην ίδια της στεραελλάδα. Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Αρχικά στους συνεργάτες μου τους ελετούς της περιφερειακής αρχής και συνακόλουθα με πολύ ειλικρίνεια και πολύ σεβασμό σε όλο το περιφερειακό συμβούλιο. Γιατί κάθε μέρα και κάθε ώρα στην εργασία μας σηματοδοτούσε μια αγάπη καθενός εκ των μελών για τους ίδιους ανθρώπους, για τέτοια πράγματα. Ακόμη και με τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις είναι δεχομένος και χάρη σε αυτές. Και η λειτουργία του περιφερειακού συμβούλου και των συλλογικών οργάνων αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα εφόδια στην υλοποίηση του έργου που έχουμε αναλάβει. Ακόμη τους βουλευτές και τους υπουργούς με τους οποίους έχει την τιμή η Στερή Ελλάδα να εκπροσωπείται. Και τους κυβερνητικούς με τις ιχειρές τους παρεβάσεις προς την κυβέρνηση για κάθε τύπο που έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλά και της αντιπολίτευσης. Γιατί με νηφάλιο λόγο στηρίζουν όλα αυτά που κατά την κρίση τους και με τις ίδιες προτεραιότητες ζητά η κοινωνία. Τους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές. Αένα ο συνοδηπόρους στην ίδια προσπάθεια. Στο ίδιο μαγκανοπήγαδο μπορώ να το πω έτσι και συγχωρείτε μου, αλλά είναι μια στιγμή που αντιλαμβάνεστε ότι φέρνει και μια συγκίνηση. Σε όλους τους θεσμικούς φορείς. Στα επιμελητήρια. Στις φορείες αρχαιοτήτων. Στα εργατικά κέντρα. Τις ιερές μητροπόλεις. Τους συλλόγους. Τους συνδέσμους. Διομηχανιών. Συνδέσμους πολιτών. Στα σώματα ασφαλείας. Στις δημόσιες υπηρεσίες. Και φυσικά σ' αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν όλο το δικητικό σκελετό της προσπαθίας μας. Και αναφέρομαι όλους τους ανθρώπους. Σ' αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν όλο το δικητικό σκελετό της προσπαθίας μας. Και αναφέρομαι στους συνεργαζομένους της περιφέρειας Τρίας Ελλάδας και τους συνεργάτες μας. Το πολύ μεγάλο ευχαριστώ, αντιλαμβάνεστε. Και το λέω ζητώντας την κατανοήση σας για τον προσωπικό μου τόνο. Στους στερεοελλαδίτες. Σε κάθε στερεοελλαδίτη και κάθε στερεοελλαδίτησα. Που μας εμπιστεύτηκε. Που δείχνει ελπίδα, υπομονή και κατανοήση. Που πιστεύει, ελπίζει και μπορεί. Και που μας δίνει δύναμη να τον υπηρετήσουμε. Με όλες μας τις δυνάμεις. Με τα σωστά και τα λιγότερο σωστά μας. Με τα πράγματα που προχωράνε γρήγορα και αποτελεσματικά. Και με τα πράγματα που μας στενοχωρούν, μας προβληματίζουν. Αλλά σίγουρα με πολύ καθαρό φρόνημα. Με πολύ πίστη σε αυτό που κάνουμε. Και πολύ αγάπη για τον τόπο μας. Για τους πολίτες, για τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ακούσουμε πάρα πολύ προσοχή. Όλες τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν. Και στο πλαίσιο του απολογισμού. Και στο πλαίσιο των τοποθετήσεων των παρατάξεων ομοιοψηφθείας. Αλλά και όλων των φορέων που μας κάνουν την τιμή σήμερα και βρίσκονται κοντά μας. Σας ευχαριστώ. Ε, βέβαια, και εγώ σας ευχαριστώ. Η διαδικασία που έχω προτείνει και στους επικεφαλείες, στις προηγούμενες μέρες. Με επικοινωνία που είχα μαζί τους. Είναι να δώσουμε τον λόγο στους αδικαιριάρχες. Πρώτα στους φορικούς και μετά στους θεματικούς. Για πέντε λεπτά. Και μετά οι επικεφαλείες των παρατάξεων και μόνο. Από δέκα λεπτά. Έχει ζητηθεί από τον κ. Γλέτσο στα δέκα λεπτά. Τα οποία δικαιούνται ως επικεφαλείες παράταξης να μιλήσει. Και ο κ. Ζούρος και ο κ. Σανμάς λίγο και ίσως η κ. Κατσιμήχα είναι συνδεδεμένοι. Αλλά αποκτιστικά στο δεκάλεπτο αυτό που δικαιούνται ως επικεφαλείες. Η κ. Παντζελή δηλαδή εμεγημέρωσε ότι πρέπει να φύγει να την αποδεσμεύσουμε πριν τις εφτά. Εάν έχουν τελειώσει αδικαιριάρχες, ζητά τους υπόλοιπους επικεφαλείες να πάρουν τον λόγο πρώτοι για να πάρουν σε μια δουλειά η οποία έχει. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους της λαϊκής ισπυρούς, επειδή και εγώ θα αποχωρήσω σε λίγο, θα μιλήσει ο κ. Χρονάς. Ο κ. Χρονάς, κ. Παντζέκη, σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Προχωρώ, λοιπόν, με τον αντιπεριφερειάρχητο του Μουστιότητος του Σέδρα, τον κ. Καρακάτα. Κ. Καρακάτα, έχετε τον λόγο. Πέντε λεπτά, κρατάω το χρονόμετρο, σας παρακαλώ. Θα είμαι σύντομος, το πεντάλεπτο θα τελειώσω. Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους και εγώ για την παρουσία σας. Είναι γεγονός ότι δεν θα κάνω εδώ έναν απολογισμό, ο οποίος θα σας πλήξει από την έννοια των αριθμών. Και επειδή γνωριζόμαστε, όχι απλώς σε προσωπικό, αλλά με τους περισσότερους σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο έχουμε δουλέψει μαζί, γι' αυτό αυτά που θα πω είναι απλά και κατανοητά και νομίζω οι ίδιοι στην πορεία θα τα αναλύσετε και θα διαπιστώσετε ότι πολλά από αυτά γίνουν και μαζί με σας. Καταρχήν μιλάμε για την περιφερειακή ενότητα αυτιότητας. Η περιφερειακή ενότητα αυτιότητας είναι μια περιφερειακή ενότητα που παρουσιάζεται ένα ιαίτερο γεωγραφικό ανάληθο. Είναι μια περιφερειακή ενότητα η οποία έχει ένα μεγάλο ορεινό όγκο, έναν ημιοορινό και έναν παιδινό. Γι' αυτό είναι και τόσο έκθετοι στα φαινόμενα, τα κρέα, κυρίως τα κυρικά, με χιόνια και κυρίως τον κάβο με κυμήλες. Έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο επειδή είναι και η περιφερειακή ενότητα η οποία σχεδόν είναι στο πέτρο της Ελλάδας. Από όπου διασχίδονται περνάνε και τα μεγάλα δίκτυα όπως είναι ο Ε65, ο Παφέ και το Συροδρομικό. Τα βασικά κμήματα που καλύπτει σε ό,τι αφορά σε επίπεδο περιφέρειας ουσιαστικά δεύτερου βαθμού, ξεκινώντας από το πιο μεγάλο ή μάλλον από ένα από τα πιο μεγαλύτερα είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Ενότητα, η γνωστή σε όλους. Είναι μια διεύθυνση που έχει γύρω στα οχτώ τμήματα και είναι η διεύθυνση η οποία σχολείται με όλο το τεχνικό κομμάτι της περιφερειακής ενότητας, είτε σε επίπεδο κατασκευών, κατασκευής έργων, είτε σε επίπεδο μαζί με τα τμήματα της συντήρησης. Σε κάθε περίπτωση έχει να συντηρήσει 1.500 χιλιόμετρα από οικούς άξονες και γύρω στα 14 χιλιόμετρα αρέματα, γιατί, όπως ξέρετε, εδώ και έναν χρόνο περίπου είχε κάτι παραπάνω, η ασθυνόμευση, ο καθαρισμός και ό,τι άλλο έχει σχέση με αρέματα και ποτάμια, έχει περάσει θερμοδιότητα από τη δική μας. Η δεύτερη μεγάλη υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας είναι η διεύθυνση, η ευρωτική διεύθυνση. Το πω έτσι απλά, η γνωστή σε όλους δα όκ. Εδώ λοιπόν είναι μια υπηρεσία η οποία έχει αναφορά κυρίως στα ποσοστά της τάξης του 70-80% στον αυρωτικό και εκτινοτροφικό κόσμο. Και ένα άλλο που σας το μπορεί να παρέμβει και κάπου αλλού, η υλοποιή προγράμματα ανάπτυξης. Για το 2020 οι πυρομές ξεπέρασαν τα 5,2 εκατομμύρια. Έχει την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των φορέων οι οποίοι εμπλέκονται όπως είναι η αλληλεγγύη και οτιδήποτε άλλο σχετικό. Η υλοποιή προγράμματα προστασίας κυρίως του αυρωτικού κλάδου όπως είναι η δακοκτονία. Πρέπει να πω ότι για 5,5 περίπου εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Κάνει τη δακοκτονία, έχει την ευθύνη της δακοκτονίας και με ποσοστά επιτυχίας αρκετά καλά με δεδομένο ότι πετυχαίνει ποσοστό καρποφορίας 30-40% όταν το ποσοστό το φυσιολογικό είναι γύρω στο 25%. Δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρειες τι κάνουν τα τμήματα της σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ή και την έκδοση αδειοαντ. Πρέπει να πω στο εξής. Στο σύνολο των ετοιμάτων των συγκεκριτών μας κυρίως του αυρωτοκτονικού κλάδου. Όλα τα εττήματα ικανοποιούνται στον χρόνο τους και στατιστικά το ύψος αυτό είναι πάνω από 90%. Όποιοδήποτε άλλο έτημα το οποίο δεν μπορεί να περάσει και λοιπά σημαίνει ότι υπάρχει ελληνική σπάκελος και δεν είναι δυνατή η δυνατότητα οι πλησίες αυτές να δώσουν το OK. Το τρίτο κομμάτι και το μεγάλο το οποίο αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει εδώ και το τελευταίο χρόνο είναι το θέμα των αναδασμών. Είναι γεγονός ότι η περιφερειακή ενότητα αυθειότητας έχει μια ιστορία στις αναδασμούς αλλά είναι μέχρι τώρα πάρα πολύ χρονοβόρη. Μαζί με τον περιφερειάρχη καταλθώσαμε και ξεκινήσαμε το μεγάλο αναδασμό της ΒΙΣΤΡΙΖΔΑΣ όπου περιλαμβάνει ένα κόστος 27 εκατομμυρίων, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει 9 διαμερίσματα, είναι σε ένα σημαντικό αναδασμό στο κομμάτι το δυτικό και νομίζω ότι πολύ σύντομα οι κάτοικοι στο συγκεκριμένο τομέα θα εισθάξουν τα ιδρυγητήματα αυτού των αναδασμών γιατί όσοι έχουν ασφοληθεί γνωρίζουν πόσο δύσκολη η περίπτωση είναι η αναδασμή με βάση του ανάγνιχου του νομού που σας περιέγραψα στην αρχή. Ο ένας άλλος αναδασμός που είναι σε εξέλιξη και τρέχει είναι προς τις δίβου Αμφίκλια σε λάδια σύννετες της ΦΑΚΑΣ, θα ακολουθήσει άμεσα τις Αμφίκλιας... Κύριε Καραγκάντζα, νομίζω ότι είναι τέλος χρόνου. Πέρασαν πέντε λεφτά... Πέντε και είπαν, σας παρακαλώ πράγματι... Τελειώνω, τελειώνω κύριε Πόλεμπε, σας συγχωρείτε, εγώ σήμερα μιλάω γρήγορα αλλά τώρα κάτι πρέπει να καταλάβουν και οι καλεσμένοι μας. Και το τρίτος αναδασμός ο μεγάλος θα καλύψει ήδη, αρχίζει από λιγαριά λιανοκλάδια, μούρι να μην επεκταθώ. Να σταθώ τώρα, να μην σας φάω το χρόνο τι έγινε με τις δομές κολυμβητήρια ή ότι ποιοσδήποτε άλλες δομές διαμορφώθηκαν σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Να κλείσω λέγοντας για τις τελευταίες ζημιές του Ιανού που ήταν και επίκαιρες. Κατορθώσαμε στο σύνολό του το αρδευτικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας, από αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να μπει, είναι γνωστό οι ζημιές που έγιναν, να μπει μέσα ο κάθε συμπολίτης μας αγρότης και να κάνει άρδευση σε οποιαδήποτε μορφή καλλιέργειας είχε και στο παρελθόν. Να πω επιγραμματικά ότι κάναμε μετακόμιση σε δύο μεγάλες υπηρεσίες, όπως ήταν οι συγκοινωνιών και το ιδαόκ, οι οποίες είχαν υψηλό κόστος εγγυικίων σε ιδιωτικόφορεα και μεταφερθήκαν σε κρατικά κτίρια. Και να πω και μια κουβέντα, τώρα ο Πρόεδρος με στρίμωξε λίγο βέβαια και τα λέω λίγο για το θέμα που είναι επίκαιρο των κουτινοτρόφων με τον καταρροϊκό παρετό, το οποίο και αυτό ανήκει στη ΔΑΟΚ. Έχει να κάνει ότι ήδη έχουν γίνει γύρω στις 25.000 εμβολιασμοί στα βοηδή, ακολουθούν στα εγκοπρόβατα με 30.000. Ήδη 24.000 εμβόλια είναι σε εξέλιξη, έρχονται άλλες 24.000 για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα τείχος ανοσίας και να προστατεύσουμε τους ευρωπινοτρόφους μας. Δεν θέλω να επεκταθώ δεκάτως περισσότερο. Σε ευχαριστώ κύριε Πρόεδρος, μπορείτε και κατηδύα να μου τον θέσετε όποτε έχετε ποδιά. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κύριε Καραγάντα, τον λόγο έχει ο κύριος κεραντήτης, τον Περιφερειάρχη Στέλια. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρο, κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι. Το 2020 αποτέλεσε αναβισβήτητα για την Περιφερειακή Ενότητα Έβοιας, μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις και αναπάτηχες δυσκολίες, οι οποίες ήθελαν να δοκιμάσουν δίχως προηγούμενο τα αντανακλαστικά και τις αντοχές μας ως οργανισμό και ως άτομα. Η λειτουργία των υπηρεσιών μας μέσα από το νέο ειδικό πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων, αλλά και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που κλειδίκαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν παράγοντες ανάσχεσης οι οποίοι μας υποχρεώσαν, κατά περίπτωση σε αλλαγές προτεραιοτήτων και σημαντικές υπερβάσεις προκειμένου να επιτεθεί το μέγιστο δυνατό για την ανακούση των συμπολιτών μας για την προάσπιση του δημόσια συμφέροντος. Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες της πίεψης νέβιας, πέτυχαν όχι μόνο να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν, αλλά παράλληλα να μην διαρρικθεί συνέχεια και η αρτιότητα των εργασιών τους και της καθημερινής εξυπηρέτησης πολιτών και φορέων του ιδιωτικού και δημόσιο τομέα. Στα έργα υποδομής, το φιλόδοξο προγραμματικό σχέδιο που χτίσαμε για τις υποδομές μας από την προηγούμενη κιόλας περιφερειακή θητεία, συνέχισε με ταχύς ρυθμούς παρά τις αντιξιότητες στην υλοποίησή του. Πανεβάσεις σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, κάποιες από τις οποίες συνοπτικά αναφέρουμε. Στο δικό δίκτυο ολοκληρώσαμε την τρίτη φάση των διαπλατήσεων της Εθνικής Οδού Χαλκέδα σε Διψού στο τμήμα Ψαχνά Προκόπη, η οποία με την υλοποίηση του έργου της τέταρτης φάσης των διαπλατήσεων που ήδη δημοπρατήθηκε και μαζί με τις ολοκληρωμένες δύο πόρτες φάσεις του έργου, καλύπτει μια συνολική παρέμβαση μεγαλύτερη των 10 χιλιόμετρων με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Βένει προς ολοκλήρωση της επόμενης εβδομάδες η σπουδαία παράκαμψη των Λουτρών Εδιψού με προϋπολογισμό τα 7 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο σε συνδυασμό με την παράκαμψη γυάλτρων που παραλάβαμε στο τέλος του 2019, αλλά και την κατασκευή, την έραξη των εργασιών της παράκαμψης προκοπίου έργου προϋπολογισμού 1,5 εκατομμύρια ευρώ, που πρόσφατα εσυμβασιοποιήθηκε, θα επιφέρει σημαντική αναβάθμιση των οδικών μας υποδομών. Εβληματικό επίσης το έργο για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων κατολιστήσεων στην επαρχαιακή οδός του Ωμιοπλατάνα, συνολικού προϋπολογισμού 15,3 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο δημοπρατήθηκε ήδη και φιλοδοξεί να εξεσφαλίσει ασφαλή και αναβαθυσμένη πρόσβαση προς την πόλη της Κύμης και το λιμάνι της. Στην υγεία αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ζωτικής Σημασίας για τον τόπο, η ολοκλήρωση επιτέλους και η λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατομμυρίων ευρώ, ενός νοσοκομείου κοσμήματος, δυναμικότητας σε 278 κλινών σε 33.000 τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα, βένει προσυλλοποίηση σημαντικό έργο που αφορά την επισκευή και συντήρηση τεσσάρων κέντρων υγείας της Εύβοιας σε Αλιβέρι, Στιέα, Μαντούδι, Ψαχνά, με συνολικό προϋπολογισμό τα 700.000 ευρώ. Σε λιμανικά έργα αλαμένεται άμεσα η εκκίνηση του έργου της τρίτης φάσης του λιμάντα Ματουδίου με προϋπολογισμό τα 10.000.000 ευρώ, ενώ λίγο βορειότερα επιτύχαμε την ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλυείας και δημοπρατήσαμε ήδη το αλευτικό καταφύγιο Αγίας Άννας προϋπολογισμό 7.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα συνεχίζονται εργασίες επέκτες του αλευτικού καταφυγίου Αγιόργη Λιχάδας προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ. Εμβληματικό για τον τομέα πολιτισμού η σύμβαση του έργου προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ευρου Ναού Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημαντικές επίσης υπαρεμβάσεις στο χώρο του αθλητισμού με την εκκίνηση των εργασιών ανέγερσης του κλειστού κοινωνιστήριου ψαχνών προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στο χώρο της παιδείας με την ολοκλήρωση σύντομα του σπουδαίου έργου ανέργησης του Πρωτοδημοτικού Σχολείου Ερέταιας προϋπολογισμού 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε επίπεδο αστικής αναβάθμισης ολοκληρώνουμε την ανάπλαση Μαρμαρίου, ενώ 1.1 εκατομμυρίων ευρώ ξεκινά άμεσα ανάπλαση της παραλίας Σαμαρίνθου, ενώ ήδη έχουμε την ένταξη και την δημοπράτηση εντός του 2021 της ανάπλασης της παραλίας Νασσαρτάκης. Στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής θωράκησης με έκτακτες και επαναλαμβανόμενες δράσεις κάναμε τα απαραίτητα σε ποτάμια και ρέματα της ΠΕΨΝΟΝΕΒΙΑΣ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, επιτεύθει ορίμανση και ολοκλήρωσης σημαντικών μελετών, όπως η μελέτη προστασίας παράκτητες ζώνης πλατάνας κύμης και η μελέτη προστασίας ακτών στις κεφαλές ασμηνίου, αλλά πολύ σημαντικότερη από όλα, επιτέλους, η ένταξη στο τεχνικό μας πρόγραμμα της ορίμανσης των τριών σχετικών εναρρίθμων που αφορούν τις παρακάμψεις βασιλικού και αμαρίνθου και το φράγμα μανικίων. Τέλος, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, δυστυχώς μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου, χτύπησαν την έβοια λεπάλλα και ρικά συστήματα με έντομα αναπλημμυρικά φαινόμενα, με καταστροφικές επιπτώσεις σε δημόσιες υποδομές, ιδιωτική περιουσία, με πάνω απ' όλα ανυπολογιστο κόσμο στις ανθρώπινες ζωές. Επιγραμματικά θυμίζουμε αρτεμίσιο το Δοκέβριο του 2019, ζυνοβία και υφυστίωνα που έπληξαν την έβοια στην αλλαγή του έτους, τις φροδρές και μεγάλες σε ποσότητα βροχοπτώσεις στις αρχές του Απρίλη, με πρόκληση σοβαρών κατολοσθητικών φαινομένων στην περιοχή της Κύμης και βέβαια το αποκορύφωνο με την τρομακτική σε ένταση και έκταση θάλια την 8η και 9η Αυγούστου του 2020, με ένα συνολικό κόστος ζημιών να ξεπερνάει τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έπραξε το καθήκον του με όλες τις δυνάμεις και αυσταρπάρνηση σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός ο ρόλος της περιφέρειας στεράς Ελλάδος τόσο με τη συνδρομή του Συστημάτων Ασφαλίας όσο και με την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης τα οποία ξεπέρασαν σε άμεσο χρόνο τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εξασφαλίστηκαν για έργα αρμοδιώτητας της περιφέρειας 75,7 εκατομμύρια ευρώ και για έργα αρμοδιώτητας των δήμων 22,5 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος θέλω να ολοκληρώσω αυτήν την παρουσίασή μου με την πεποίθηση ότι μπορούμε πραγματικά με ένα στοχευμένο και ρεαλιστικό και δυναμικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, ενωμένοι και συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι πιο πολύ από ποτέ να ελπίσουμε τα έργα αυτά που θα θεραπεύσουν τις μεγάλες πληγές που άνοιξαν μέσα στο 2020 για την ΕΒΙΑ και για την περιφερειαστειρά της Ελλάδας και σύντομα να γύρισουμε σελίδα σε μια καλύτερη ημέρα. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρο, συγγνώμη για την... Το λόγο έχει η κυρία Παπαδομά. Καλησπέρα σε όλους. Η ΕΒΙΑ όπως και όλες οι περιφερειακές ενότητες λειτούργησε μέσα στο 2020 κάτω από τη σκιά μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Λαμβάνοντας υπόψη σας ότι ήταν μια περιφερειακή ενότητα που από πολύ νωρίς μπήκε σε ειδικά απαγορευτικά μέτρα τα οποία είχαν υποχρεωτικές δεσμεύσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας των υπερησιών και ως προς τον τρόπο διαχείρισης των ετοιμάτων και των υποθέσεων των πολιτών. Αυτό αυτόματα σημαίνει αλλαγή από πολύ νωρίς δυστυχώς για μας του τρόπου εργασίας των υπερησιών μας. Ανταποκριθήκαμε συντονισμένα και με απόλυτο προγραμματισμό στη νέα μορφή λειτουργία μας και γι' αυτό πραγματικά ευχαριστώ τους υπερησιακούς μας που στάθηκαν και στέκονται στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να μειωθεί καθόλου ο όγκος δουλειάς και χωρίς κανένα θέμα να μην δρομολογηθεί σωστά. Έτσι, ξεκινώντας από το Τμήμα Αγροτικής Εικονομίας και Πθυνιατρικής, διενεργούνται έλεγχοι και διενοργήθηκαν έλεγχοι οι οποίοι πραγματοποιούνται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ως ορίζονται από σχετικές νομοθεσίες, όπως τήρηση ελαιοκομικού μητρώου, έχουμε 58 νέες εγγραφές, τήρηση αμπελουργικού μητρώου, έχουμε 300 νέες εγγραφές, στον τομέα της ενοποίας έχουμε 150 ελέγχους ενοποίων και βέβαια στον τομέα του ελαιοκομικού μητρώου δόθηκαν 70 περίπου χιλιάδες ευρώ κρατικές χορηγήσεις. Πραγματοποιούνται έργα υποδομές που αποτελούν την ενίσχυση του πρωτογενού στομέα, μιας και ένα μεγάλο μέρος του κληθισμού μας είναι κληρούχοι γης, κατεπάγερμα δηλαδή αγρότες. Έτσι έχουμε σε εξέλιξη στη DAO αναπτυξιακά προγράμματα 280 νέων αγροτών, 45 μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, 247 σχέδια βελτίωσης με το ποσό των 175.000 ευρώ, περίπου διασφάλιση ποιότητες αγροτικών προϊόντων σε εξέλιξη βιολογικής γεωργίας, κομφούζιο 88 αιτήσεις με το ποσό των 69.000 ευρώ, 401 αιτήσεις νυτρορύπανσης με το ποσό των 3.500.000 ευρώ, έναρξη της μελέτης του αναδασμού του θουριού, πρόγραμμα αγροτικού εξυλεκτρισμού, δύο έργα με συνολική αξία 8.000 ευρώ, το πρόγραμμα της δακοκτονίας περίπου 60.000 ευρώ παγιωθεσία και 240.000 ευρώ υψεκτασμή, το πρόγραμμα της εφιούς γεωργίας το οποίο πραγματοποιείται στην βιωτιά και είναι σε εξέλιξη, επίσης το πρόγραμμα των γεωργικών επισκοπίσεων για μικροοργανισμούς, το πρόγραμμα της κουνοποκτονίας, το πρόγραμμα της γεωργικής λογιστικής 17.000 ευρώ, το πρόγραμμα της αλληλείας για ενέα σκάφη με ποσότων 372.000 ευρώ και το πρόγραμμα de minimus στην αλληλεία 6 σκάφη με ποσότων 150.000 ευρώ. Πάμε στη διεύθυνση ανάπτυξης της πιέψερων βιωτίας. Συνεχίζοντας λοιπόν με τη διεύθυνση ανάπτυξης η οποία δέχτηκε μαζί με το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας και το μεγάλο όγκο των ελέγχων πέραν των άλλων αρμοδιωτήτων κατά το έτος 2020 στα πλαίσια των αρμοδιωτήτων της και έχοντας επίσης στη χορική της επικράτεια την βιομηχανική ζώνη ενήργησε ως εξής. Αδιοδότησε μεταποιητικές δραστηριότητες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια, κέντρα αποθήκευσης διανομής, ενώ απέριψε ελάχιστα αιτήματα για χορήγηση άδειας λειτουργίας καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου. Επίσης, αδιοδότησε μηχανολογικούς εξοπλισμούς αελατομείων, πολιτές πετρελαίου θέρμασης, εγγραφή στο Μητρώο Ναυπήγηση συνολικά περίπου 200 αιτήματα. Στα πλαίσια λοιπόν της αδιοδότησης των δραστηριοτήτων, διενέργισε τακτικούς ελέγχους 200 περίπου, από τους οποίους προέκυψαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και προέβησε επιβολή κυρώσεων με πρόσθυμα ύψους 56.711 ευρώ. Σχεδίασε το έργο της μεταφοράς των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα έτη 21-23. Προέβησε ελέγχους σε ελλαϊκές αγορές περίπου με συνολικά ποσόπροστήμων 36.600, διενήργισε αγοροναμικούς ελέγχους, επίσης 200 ελέγχους Covid σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες και επέβαλε πρόσθυμα συνολικού ύψους 56.650 ευρώ. Πάμε στην διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέρημνας. Ακολουθεί λοιπόν η συγκεκριμένη διεύθυνση, της οποίας ο ρόλος πέραν όλων των σοβαρών θεμάτων που διαχειρίζεται, σήκωσε και σηκώνει πολύ μεγάλο μέρος ακριβώς λόγω αυτών των υγειονομικών καταστάσεων. Κατά τη διάρκεια του 20 λοιπόν, διενεργήθηκαν από το συγκεκριμένο τμήμα 374 έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων οι 220 αφορούσαν τα μέτρα για τη τήρηση του Covid. Έχουμε βεβαίως τις διγματολυψίες στις ακτές κολύμπησης, έχουμε έλεγχους περιβαλλοντικών θεμάτων. Εδώ στο συγκεκριμένο τμήμα θα αναφερθούμε και στο Τεβά, όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα της επιστητικής βοήθεια σε απόρους. Κατά το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν στη βιοτεία τέσσερις διανομές τροφήμων στους δήμους, ετέρους της σύμπραξης, Απρίου Ιουρουνιού, Οκτώπιου και Δεκεμβρίου. Διανομήθηκαν λοιπόν τροφήμα. Το σύνολο των αφελούμενων από το Τεβά ήταν περίπου 1.900 οικογένειες, σύνολο μελών γύρω στις 4.000. Το σημαντικότερο επίσης στο συγκεκριμένο τμήμα ήταν ότι διεκπεραιώθηκαν 12 υιοθεσίες παιδιών, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι, καθώς επίσης και υπήρχε ψυχοκοινωνική στηρίξη σε έξι κακοποιημένες γυναίκες. Να πάμε στο κμήμα οικονομίας και διεκπεραιώθηκαν… Κυρία Παπαθωμά, είμαι αναγκασμένος να σας σταματήσω. Ζητώ, συγγνώμη, πρέπει να προχωρήσω τίτλος δερφούς, αλλιώς θα χάσουμε όλη τη διαδικασία. Μα επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω. Νομίζω έχω ξεπεράσει τα πραγματικά. Ολοκληρώστε σε λιγότερο μέρος λοιπόν. Λοιπόν, να πάμε στα έργα τότε. Να πάμε στα έργα. Έργα, μελέτες και υποδομές στην ΠΕΒΙΟΤΙΑΣ. Και δια της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών εισαρχόμαστε στα έργα και τις υποδομές που άφησαν το αποτύπωτμά τους στο νομό μας. Ξεκινάμε λοιπόν με τους δρόμους μας. Βελτίωση συνθηκών οδηγής ασφάλειας στο δικό δίκτυο της ΠΕΒΙΟΤΙΑΣ. Προϋπολογισμός 3.104.000 εκτελείται. Καθαρισμός ρεμάτων βιοτίας. Προϋπολογισμός 314.000 εκτελείται. Αποκατάσταση της σκήτης των εναχωμάτων του Κηφισού ποταμού 1.000.000 ευρώ περαιώθηκε. Πηγαίνουμε στον ηλεκτροφωτισμό των κόμβων του οδικού δικτύου της ΠΕΒΙΟΤΙΑΣ προϋπολογισμού 68.000. Συνεχίζουμε βεβαίως με τις κλαδοκοπές, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν. Έχουμε άρση καταπτώσεων. Έχουμε το 40 πόταμο, τα λέω πάρα πολύ γρήγορα στην περιοχή των Βερβενοχωρίων. Έχουμε μελέτες διερεύνησης ρίπανσης του ασοπού ποδαμού με ποσό σύμβασης το οποίο εκτελείται 142. Έχουμε τον αναδασμό του θουρίου με ποσό σύμβασης 60.000 ο οποίος εκτελείται. Επίσης θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορο τρόπο να πάω στη διαχείριση της ΚΟΠΑΙΔΑ. Να αναφέρω εντάχει λοιπόν τα έξι νέα έργα τα οποία είναι προσεκτέλεση συνολικού προϋπολογισμού 8.000 ευρώ στην ΚΟΠΑΙΔΑ. Στεγανοποίηση από κατάσταση της παροχαιτευτικότητας του καναλιού της ηλίκης. Προϋπολογισμός 2.700.000. Υπογραφή σύμβασης ένα μήνα. Επισκευή από κατάσταση δητουργίας του νέου οπλοτού αντιλωστασίου ηλίκης. Προϋπολογισμού 2.450. Δημοπράτηση εντός του 21. Αποκατάσταση γεφυριών στην περιοχή της ΚΟΠΑΙΔΑ. Προϋπολογισμός 530. Κατασκευή γέφυρα στην οδό Αλίαρτο-Στροβίκη προς προϋπολογισμού 600.000 είναι προς δημοπράτηση. Αποκατάσταση αγροτικής οδοπίας εντός του κοπαϊδικού πεδίου 1 εκατομμύριο το οποίο δημοπρατήθηκε στις 5.4 του 21. Επισκευή και αποκατάσταση μπλαβών σε θυροφράγματα και αντιλωστάσια της ΚΟΠΑΙΔΑ. Προϋπολογισμού 500.000 που δημοπρατήθηκε στις 25.2 του 21. Βεβαίως αναφερόμαστε σε έργα που συμβασιοποιήθηκαν και δημοπρατήθηκαν ή περιεώθηκαν εντός του 20. Η ΠΕΠΣΛΟΜΠΙΩΤΙΑΣ. Τελειώνω. Δίνοντας έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική του νομού ακόμα και μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, πρωτοστατεί και ενισχύει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, θέτοντας πάντα υψηλούς στόχους και πετυχαίνοντάς τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχοντας πάντα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στα έργα της, πρωτεραιότητα της ΠΕΠΣΛΟΜΠΙΩΤΙΑΣ, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ολοκλήρωση των ενταγμένων έργων και η ορίμανση όσων έχουν δρομολογηθεί και αποτελούν τους κύριους άξονες της αναπτυξιακής δυναμικής της βιοτίας. Μια δυναμική, η οποία πέρα της καθημερινότητας που αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών, αγγίζει μελλοντικές αναπτυξιακές στόχια έργσης, κλείνοντας στάθεν να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη μας τον κύριο Σπανό, τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους, μα κυρίως θέλω να ευχαριστήσω τους υπερησιακούς της ΠΕ δυοτίας, οι οποίοι μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες λειτούργησαν με δυνατό τρόπο έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Κύριοι σας ευχαριστώ. Ο κ. Τερμούλδος έχει το λόγο. Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα κυρίες και κύριοι καλεσμένοι. Σεβαίρος το χρόνο μου θα ευχαριστήσω τον πρόεδρο για την άρεστη συνεργασία, τον περιφερειάρχη και την ομάδα του. Ενεκτυριστικό να μην τους αναφέρω όλους. Θα θέλα να ευχαριστήσω τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες που έχουν βοηθήσει σαν αδελφιά μου και τους θεματικούς αντιπερειφερειάρχες που έχουν άρεστη συνεργασία. Επίσης τα 73 άτομα της ΠΕ στην Οφουκίδος, που με αγκάλιασαν σαν ένας συνεργάτης στους ακουμαλιάς. Χαίρομαι που το πρόγραμμα της DAOK έχει αποφέρει στον Παραδοσιακό Λεώνα 992.000 ευρώ φέτος, που με τις ορισμένες προγράσεις στο επόμενο διάστημα θα περάσουμε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Είμαι στην ευχάριστη θέση, θα σας ανακοινώσω ότι στη διάθεση μεταφορών πλέον προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις του χώρου, ώστε οι εξετάσεις από τις μοτοσυκλέτες να γίνονται σε στεγασμένο εντός εισαγωγικό χώρο, να μην είναι στο κρύο και στη βροχή όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Η διεύθυνση ανάπτυξης με τους ελέγχους τους, ο οποίους έκανε, κατάφερε στην πρώτη περίοδο του κορωνοϊού, να είμαστε σε λιγότερο από 203 συμπολίτες μας να έχουν εκκρούσματα κορωνοϊού. Η διεύθυνση διοικητικού οικονομικού με τα 4771.000 έσοδα, τα διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο θεωρώ, κατά τη γνώμη μου, προς όφελος των συμπολιτών μας. Προσλάβαμε 40 άτομα μέσω του γυναιοφελούς προγράμματος και επίσης στο πρόγραμμα 56-67 του ΑΕΚ προσλάβαμε 2 άτομα. Το μέσο πληροφορικής ανακένισε το σύστημα των τηλεοποικοινωνιών μας, ειδικά με τα τηλέφωνα τα οποία δεν απαντούσαν. Τώρα πλένουμε το 850, όταν καλέσεις ένα τηλέφωνο σε καλή όταν ελευθερωθεί η γραμμή. Η πολιτική προστασία με τον κ. Καραδίμου, έχουμε συμβασιωποιήσει μηχανήματα που σχεδόν έχουμε πάψει να χρειαζόμαστε τη βοήθεια της λαμίας κ. Καρακάτσα. Και μαζί με τον κ. Καρακάτσα, τότε που ήταν στην πολιτική προστασία, φέτος πήγαμε στο μοναδικό νησί του Μοσοδιακού που κατοικείται. Πήγαμε μία μόνιμη υδροφόρα και ελπίζω να τα καταφέρουμε για τα επόμενα χρόνια να είμαστε εκεί. Όσον αφορά τα τεχνικά έργα, το 2020 έκλεισε για μας παραδίδοντας έργα προϋπολογισμού κυρίες και κυρίες στην Άνθρωπη σχεδόν 11 εκατομμυρίου ευρώ. Ενώ έχουμε συμμασιοποιήσει έργα 12 εκατομμυρίων ευρώ. Πολύ μεγάλο εθνικό και υπαρχιακό δίκτυο, όπως Λιδορίγκη, Φπάλιο, Άμψα, Καραβιά, Δελφί, παραφέρον τα χωριά Μαστίλια, Κροκύλιο, Τίχιο, Κονιάκος, Φράγμα Μόρνου, έχει αποκατασταθεί το δίκτυο, έχει γίνει ένα τέλειο σύγχρονο οδικό δίκτυο που έχει καταγύρει ο λόγος την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Αντικαθιστούμε τα παλαιού τύπου, τα παλαιού τύπου μπαριέδες τις βάζουμε με νέες φιλικές προς τους μοτοσυκλέτες, να μην χάνονται ανθρώπινες δορές άδικα. Τα ποτάμια μας έχουμε ξοδέψει πάνω από 1.250.000 ευρώ ώστε να αποφεύγουμε τυχόν πλημμύρες στο μέτρο του πρωτοβουλίου. Με τη διαγωνιστική διαδικασία έχουμε δεύτερη φάση περιφερειακού τρικόρφου υπολογισμού με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης που την ψηφίσατε όλοι μαζί και χαιρόμαστε να σας ευχαριστούμε γι' αυτό 6.200.000 ευρώ. Μαζί με το περιφερειακή έχουμε αναβαθμίσει τη δαπάνη και το κόστος της παράκαμψης της Άμφισας όπου φτάνει τα 5.070.000 ευρώ. Έχουμε δημοκρατήσει το πρώτο δημοτικό σχολείο Άμφισας ύψος 700.000 ευρώ όπου το σημαντικό είναι ότι θα στεγαστούν τα παιδιά του ειδικού σχολείου. Βεβαίως να πω ότι το μοναδικό πλέον μετά της περιπέτειας που είχε το Ίδρυμα της Άμφισας είναι το μοναδικό θεραπευτήριο χρονιών παρθύσεων της ΙΤΕΑς όπου ένα έργο ύψους 2.5 εκατομμύρων ευρώ είμαστε στη φάση της συμβασιοποίησης. Θα πεκτείνουμε τίποτα για να μπορέσουν να χωρώνουν οι ηλικιωμένοι που τους χρειαζόμαστε και τόσα πολλά μας έχουν προσφέρει. Τέλος θέλω να πω ότι η βοήθεια του περιφερειάρχη μας ως προς το νοσοκομείο της Άμφισας μαζί με πολύ μικρότερα ποσά τα οποία έχουν προσφέρει οι ευρωσοποίητες του Φωκίδος έχουν ξεπεράσει, κυρίες και κύριοι ΣΝΑΦΕ, τις 400.000 ευρώ αυτή την περίοδο της κρίσεως. Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη μας, το βουλευτή τους δημάρχους και τον κ. Κρέκα όπου ήρθε επισκέφτη για τη Φωκίδα έδωσε λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα για τη Φωκίδα, την υδροελληψία, προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε την άρδευση του Λεώνα. Επίσης ο περιφερειάρχης έχει πέσει ο ίδιος προσωπικά πάνω στον ΔΟΕΒ να γίνει αποκατασταθεί ένα έργο το οποίο γίνει στη γυρνή στην Άρθρη δεν έχει γίνει παράδοση, εδώ και 20 χρόνια ένα έργο έχει γίνει διοικητική παράδοση, το εγκατέλειψε ο εργολάβος και προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Τέλος, κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ πάρα πολύ σε λιγότερο που δεν καταστροφόρασα. Τέλος θα θέλα να σας καταθέσω ότι έχουμε καταφέρει και έχουμε φέρει 12.000 προσκόπους στη Φωκίδα δίνοντάς τους τον πρώην Ριβατικό Κέντρο Συγκέντρας, το οποίο έχουμε μετατρέψει σε ένα κόσμο που αποτελεί πόλο έλξεστου για τον τουριστό μας. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ και δε μου το κύριο Στασκιώ θα έχει το λόγο. Ο κύριος Στασκιώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αφού ευχαριστήσω καταρχήν όλους τους συναδέλφους του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους Θεσμικούς Φορείς, τους Δημάχους που παρίσταται αλλά και φυσικά όλους τους συνεργάτες στην Περιφερειακή Ενότητα να πω ότι για το 2020 συνεχίσαμε να επενδύουμε στο εξής τρίτχο για την Περιφερειακή Ενότητα Βρετανίας. Έρα και δράσεις που έχουν να κάνουμε την άσταση από μόνο της περιοχής μας. Έρα και δράσεις που έχουν να κάνουμε την αξιοποίηση των συγκεκριτικών μας πλειονεκτημάτων, καθώς και έρα και δράσεις που έχουν να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και της συντήρησης των υποδρομών μας. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό και αρχίζοντας από τα σημαντικά έρα της περιοχής μας, προχωρήσαμε σημαντικά στην ολοκλήρωση του δρόμου των Αγγράφων. Έχει υπογραφεί και η τελευταία σύμμαση και πιστεύουμε ότι στην επόμενη δεκαετία ο δρόμος θα έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίσαμε στοχερμένες επενδύσεις για την άσευμόν της περιοχής με το δικό δίκτυο της Αγίας Βλαχέρνας που συνδέει τον Καπενίση με την Ετολοκαλανία. Το δικό δίκτυο στη Γέφυρα της Στέβλας, στη Σκοπιά, στον Άγιο Χαράλαβο, στη Γέφυρα Αυλακίου, το δικό δίκτυο της Προστασμότητας προς τη Χελιδόνα. Συνεχίσαμε να επενδύουμε στην αναβάθμιση τόσο του τεθνικού όσο και του πραγματικού δικού μας δικτύου με έλεγχο που έχουν να κάνουμε την προστασία παρανών στη θέση Ακώνια και στο Μπουρσό, καθώς και στην βελτίωση σημαντικών οδικών αξώνων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, καθώς και σε δημοτικά δίκτυα, ειδικά της Δυτικής Βρυτανίας, τα οποία είναι χωριά δυστυχώς απομονωμένα, εξακολουθούν να απομονωμένα, η Δαφνούλα, ο Σιενάτο, ο Βασιλέση. Συνεχίσαμε να επενδύουμε στην αξιοποίηση σημαντικών τουριστικών πληροτυμάτων της περιοχής, στο χεοδρογονικό μας κέντρο με δύο σημαντικά έργα, στην ανάδειξη της Συρράς Πονής Βράχας, στην βελτίωση του δρόμου που έχει να κάνει με την προσπασιμότητα προς τις κατασκηνώσεις στην Καλακούδα. Συνεχίσαμε να επενδύουμε και δάξαμε ένα σημαντικό έργο για την ανάδειξη της Παγκοχριστιανικής, ένα σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο της Παγκοχριστιανικής, στον Άγιο Λεωνίδη, στο Πλάτσι. Στις αστικές υποδομές ολοκληρώσαμε το έργο της ουστηρικής οδοπίας του Καρπενησίου, καθώς και τη σημαντική για μας επένδυση, ξεκίνησε η σημαντική για μας επένδυση που αφορά την αξιοποίηση ενός κτιρίου που έχει στοιχώσει το Καρπενησί. Το διαπίστευω στο κέντρο του Καρπενησίου, νομίζω όλοι που το έχετε δει. Στο κομμάτι των αθλητικών μας υποδομών και της βελτίωσης των σχολικών μας ιστηρίων, προκλειώσαμε το έργο που αφορά την ανάπλασση του χώρου του Πρώτου Γυμνασίου Λιγίου Καρπενησίου. Βάλαμε και επιπλέον χρήματα για τις αθλητικές υποδομές του σχολικού συγκροτήματος, αλλά και για τις αθλητικές υποδομές του κεφαλόβρισσο. Προχωράμε χρηματοδοτώντας ένα σημαντικό επίπεδο του Δήμου Καρπενησίου, την αναβάθμιση του ΕΠΑΛ, ένα κτίριο που έχει πολλά προβλήματα, πιστεύω όμως θα επιβληθούν. Επεντήσαμε στην πολιτική μας προστασία, συνεχίσαμε τις δαπάνες που αφορούν ασύλωδες επικαιρονίες στα οχήματά μας, καθώς και GPS για τη διαχείριση του στόλου. Συνεχίσαμε, ρε, για την αγροτική οικονομία, βροχιώντας αρκετά αγροτικά μας δίκτυα. Προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση του πρώτου έργου που αφορά τον καθαρισμό ειδοτολεμάντων για την προχωρήση και συνδέκτηση της ιβασιοποίηση. Μελετούμε το τρίτο έργο για την αναβάθμιση του χειροδρομικού μας κέντρου για την εγκατάσταση της τεχνικής ισχυόλωσης. Εντάξαμε στο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων της περιφέρειας, μελέτη για τον αδικό άξονα Καρπενίση Προσώ. Ως ειδικά ζητήματα τα οποία απασχόρησαν την χρονιά του 2020 και θα ήθελα να αναφερθώ είναι το μνημόνιο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει μεταξύ των δήμων της περιοχής και της γιοίκησης με διάσης αθλητισμού για την περαιτέρω αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και συνδεοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων. Το μνημόνιο συνεργασίας που έχουμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών δομών του Πανεπιστημίου εδώ στην περιοχή μας. Τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που είχαμε για την ανάδειξη της κίνησης των δρομαστών, στην οποία όλοι συμμετείχατε και πέντε στις Περιστήσεις ιδιαίτερα γι' αυτό. Στις δράσεις που είχαμε παρά την πανθηνία και τη ρόντα σε υγειονομικά μέτρα με το διαδραστικό μας Μουσείο, το οποίο όταν με το καλό ανοίξουνε τα κινήσεις, καλό όλους να επισκεφτείτε το διαδραστικό μας Μουσείο, κάνοντας καλοκαιρινές εκπληρώσεις και φέτος επισκέπτει η κάθε δημοτική ενότητα. Και βέβαια, στο τρίπιχο αυτό, όπως σας είπα από την αρχή, άσε από μόνο της περιοχής αξιοποίηση των πρωτοβουλικών πηγών μας και στήριξη χρηματος των πολιτών, πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στις υπηρεσίες μας. Στη ΔΑΟΚ, η οποία με ιδία μέσα, γιατί δεν έχουμε δυστυχώς πολλούς ιδιότητες στην περιοχή, επισκέφτεται και ουσιαστικά φροντίζει όλο το ζωικό κεφάλαιο, κάνοντας πάνω από 10.000 εμβολιασμούς, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μας. Ολοκληρώνουμε τις επενδύσεις για την αξιοποίηση δύο σημαντικών προϊόντων της Βρετανίας. Το μέλι, το οποίο μπαίνει προς την ολοκλήρωση του φάκελου για ταυτοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος αυτού, ολοκλήρωνο βρόεδρε, αλλά και το σαλαφούντι, το οποίο ο φάκελος έχει ολοκληρωθεί, έχει πάει της πρώτης εμπίσης από το Υπουργείο και καταδίδευσης της εξέλιξης ώστε να γίνει υπό το προϊόντο αυτό. Τη διέθυνση υγείας πέρα από τη διαχείριση της πανδημίας, που ήταν εξαίχουσα υποστάθεια που κάναμε και μέσα του 2020, να θυμίσω τα κίντρα που δίνουμε στους γιατρούς, βιοικορικούς και ευρωδικούς, να υπηρετήσουν τη διαχείριση, κλειδοκόντας 24 θέσεις. Και κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω τις δράσεις με την κατάσταση των υπηρεσιών μας, μειώντας ξανά το κόσμος που έχουμε λόγω του ενοικίου, στο πτυριακό συλλογήμα του Web, ένα κτίριο το οποίο μας έχει παραχωρηθεί και έχει αξιοποιηθεί από την περιφερειακή μας συνολιότητα, τόσο για δικαίωμα της υπηρεσίας όσου για υπηρεσίες άλλων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Στην κινητικότητα καταφέραμε και αυξήσαμε το συγκεκριμένο μας δυναμικό και και εμείς, όπως και άλλες περιφερειακές ενότητες, εγκριθήκαμε στο πρόγραμμα 5567, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την περιοχή μας. Βέβαια η ευρωπλήση είναι μπροστά. Για το 2021 πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσπάθεια παρακολουθώντας την συγκροσιοποίηση της Μανέτρης Λαμία Καρπενίση, ώστε να μπορέσει να δρομοβηθεί αυτό το συγκεκριμένο για μας, να παρακολουθήσουμε τα έργα που αφορούν το τομέα της Υγείας για το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας της Βαγκής σας και το Πολυδύναμο Ιατρίο της Βρανίτσας. Τέλος χρόνου κύριε Τασκέ. Λίγο πρώτα για την επαγγελματικό μας κέντρο και για την αξιοποίηση του περιοχού στο θένο της πόλης του Καρπενισιού. Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας. Σας ευχαριστώ και εγώ κύριε Βουρδάνο, σας έχει το λόγο. Θα παρακαλούσα τους υπόλοιπους ομινητές να επικεντρώνονται στην ουσία, ούτως ώστε να το στάνουν τα πέντε λεπτά. Ευχαριστώ και πάλι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελτοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι, η χρονιά η οποία πέρασε την έχει ανεμφίβολα σημαδεύσει η πανδημία του κορωνοϊού. Αποτέλεσε μια από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών μετά την οικονομική κρίση, με την ανθρωπότητα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υγειονομική κρίση, όπως ήταν αναμενόμενο έπληξε το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σημαντική κλάδη στο κλάδι του πρωτοβινούς τομέα ήταν αναμενόμενο να δεχτούν πιέσεις και να πληγούν λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Της προτεραιότητας μας σε επίπεδο περιφέρειας σε αυτή την δύσκολη περίοδο που δοκιμάζονται σκληρά οι αγρότες μας, μπήκαν οι διεκρυγίδησες προς την πολιτεία για την ένταξή τους στα μέτρα στηρίξης και την αντιμετώπιση των υπτώσεων της πανδημίας λόγω του κορονοϊού, ώστε κανένας πλητώμενος αγρότης να μην μείνει χωρίς οικονομική στήριξη. Επίσης, είχαμε μέσα από παρεμβάσεις αλλά και συνεργασία με τους αντιπεριφερειάρχες αγροτικής ανάπτυξης της χώρας, να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης κοινοτρόφοι, παραγωγή λαϊκών αγορών, αλλείες παράκτυα σε μέσα αγγείας, ρητινοκαλλιέργητές, ελλογοκαλλιέργητές, αμπελοργοί, παραγωγή χειμωνίων κυβερνήσης, ανοιξάδικες πατάτες. Είναι σίγουρο όμως ότι δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε να διακδικούμε για την ένταξη και άλλων κλάδων στα μέτρα στήριξης, καθώς και για την αποκατάσταση αδικιών σε παραγωγούς που με το ίδιο προϊόν αλλά με διαφορετική αντιμετώπιση τους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως συμβαίνει με τις βράσιμες αλλείες. Η περιφέρειά μας όμως το 2020 δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την πανδημία του κορονοϊού. Ακολούθησαν τα ακραιακαιρικά φαινόμενα της τάλιας και του νουσουγιακού κουκλών αγιανός, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή. Η καθημερινότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν στραμμένη στην αγωνία και στην απόγονη συκολύνθωναν ένιωθαν οι αγρότες μας, περιοδεύοντας καθημερινά τις τοπικές κοινότητες. Σε επίπεδο κυβέρνησης Υπουργείων, αλλά και μέσα από τις σκέψεις που έγιναν κατά την επίσηση κυβερνητικών κλιμακίων με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, προτάξαμε τις άμεσες αποζημιώσεις για τη γρήγορη επούλωση των πληγών των αγροτών μας, αλλά και την οικονομική τους στηρίξη για τις απώλειες πέρα από το τοπικό και το ζωικό κεφάλαιο. Καταφέραμε να συνεργαστούν τα αρμόδια οικουργία και πίσαμε να δομοθετήσουν, προκειμένου να επεκταθούν τα μέτρα στηρίξης σε ζημιές από καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες που το μέχρι τότε δεν καλύπτοταν από τις αποζημιώσεις, όπως εκτιριακές αγκαταστάσεις, υποδομές, αντιληπτικά συγκροτήματα άγρυξης, έγγαιο κεφάλαιο, διαβρώτους επιχωματώσης χωραφιών και ξεπαράσαμε γραφειοκρατικές και χρονοβόρειες διαδικασίες, παθογένειες και διαχρονικές αγγελώσεις και φτάσαμε στην άμεση καταβολή αποζημιώσων. Ετύχαμε άμεσες εκτιμήσεις, άμεσες αποζημιώσεις από το εργά μέσα σε ένα διάστημα δύο ετών και μάλιστα εφάτας. Κυρίως όμως πετύχαμε αποζημιώσεις των παλιών ΨΕΑ και σημερινά ΚΟΕ να γίνονται μέσα από το Υπουργείο Οικονομούν και Ανάπτυξης και όχι με τις χρονοβόρειες διαδικασίες των δύο και τριών ετών που γνωρίζουμε όπως σήμερα. Περνώντας την αγροτική πολιτική, κυρίες και κύριοι συνάδελτοι, δύσκολη χρονιά που πέρασε αξιοποιήσαμε κάθε δυνατή ευκαιρία και κάθε προοπτική προσώπλου στον αγωτό μας. Στρατηλική μας επιλογή της περιφέρειας είναι να περάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στη ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα με στόχο την ενίσχυση του στουδύματος, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και παράλληλα να συμβάλουμε στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρντευτικού νερού. Προς αυτή την κατεύθυνση αφεντεριακά η ελιά, το βαμβάκι και η ντομάτα μετατρέπονται σε έξυπνες καλλιέργειες που συνθέτουν τον χάρτη των ψηφιακών προϊόντων της περιφέρειας, αλλά και τη βάση για τη διάδοση της καινοτομίας στις αγροτικές δραστηριότητες. Με το ΔΑΚΟΝΑ αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της ελιάς στην περιφέρεια μας, η οποία διαθέτει πάνω από 13 εκατομμύρια ελαιόμετρα, έχουμε θέση σε εφαρμογή σύγχρονες τεχνολογίες για την καταπολέμησή του. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή της Τηλίδας, εφαρμόζουμε νέες τεχνικές καταπολέμησες. Τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφθηκαν στην περιοχή αυτή, μας οδήγησαν μέσα από τις αποφάσεις μας σε επίπεδο οικονομικής επιτροπής και περιφερειακού συμβουλίου, να επικραταθούμε και σε ένα πρόγραμμα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, πριν της Ευρυντανίας, η οποία δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δρακτοκτονίας και θα αφαρμοστεί σε 27.000 στρέματα της περιφέρειας και θα καλεί 427.000 ελαιόδια. Οι πρακτικές όμως της εφηγής γεωργίας που εφαρμόζει η περιφέρεια δεν σταματώνουν μόνο στην ελιά, αλλά επεκτείνονται στο βαμβάκι και στην ντομάτα στην περιοχή της Κοπαϊδας. Έτσι, σήμερα στο κοπαϊδικό πεδίο, σε μια περιοχή 130.000 στρέμματα περίπου, όπου καλλιεργείται βαμβάκι και 3.500 στρέμματα όπου καλλιεργούνται ντομάτα, εφαρμόζουμε συμβουλευτική άρδευσης, κυτοπροστασίας και λύπανσης. Από την υλοποίηση του προγράμματος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος υποβοηθείται στην ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού της Κοπαϊδας, στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου τους με την ορθολογική χρήση και των φαρμάκων και των υπασμάτων. Η Περιφέρεια όμως Στερεάς Ελλάδος σταματάει εδώ, προχωράει και στο σχεδιασμό για την υλοποίηση του προγράμματος εφειής κτηνοτροφίας, ενός τόσου σημαντικού ρόλου και τομέα για την περιφερειακή οικονομία. Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Περνώντας τώρα με τα τσίτων στόχων και πρωτοβολιών της Περιφέρειας είναι η σύνδεση του πρωτογενού τομέα με τα πανεπιστήμια. Ήδη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιουργεί κόμβο καινοτομία στην εθνική γεωργία στην περιοχή της Βιωτίας. Ένα στόχος που θα είναι να στηρίξει τους αγώτες μας να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εργαλεία, σεφεύγοντας από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα, να γίνουν πιο αντογωνιστικοί με την υπογνωσία την οποία θα τους παρέχουν, να αυξήσουν την παραγωγή τους και συγχρόνως να μιλάσουν τα έξοδα γύρω από τα λιπάζματα, φάρμακα, νερό και ενέργεια. Έχουμε και συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια όπως είναι της Δυτικής Αττικής, όπου έχουμε τα ερευνητικά έργα διατορικό χάρτη για τα παρουσιακά προϊόντα της περιφέρειας. Ένα άλλο έργο, δημιουργία πρότυπου πιστωπής τοπικών αγροδοτικών προϊόντων της περιφέρειας της Θεράς Αλλάδος. Και με το Κέντρο Θαλάσσων Ερευνών κάνουμε τη μελέτη γύρω από τα Μαλλιακό Κόλμπο με στόχο την προστασία του θαλάσσου πλούτου της περιφέρειας μας και την προστασία της δικηλότητας. Περιμένοντας στην εξωστρέφεια, οι εκθέσεις πιστεύω ότι είναι τα σημαντικότερα εγκαλία που συνδράμουν όλο και περισσότερο στην αυξηνόμενη αναγροσιμιότητα των στερεολοδευτικών προϊόντων. Στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης αξιοποιήσαμε κατά τον αλληλεύτερο δυνατό τρόπο που για πρώτη χρονιά του προγραμματικού περίπου 14-20 χωρίθηκαν στις περιφέρειες το 37% των πόρων του προγράμματος, υλοποιώντας ένα πάγιο έπτυμα της αυτοδίχησης για ουσιαστική αποκέντρωση του σχεδιασμού της περιφερειακής ανάπτυξης από τις ίδιες τις περιφέρειες. Δεν θα αναφερθώ στα προγράμματα και στις δράσεις που υλοποιεί είτε διαχειριστική αρχή είτε ιδιέντηση αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας Ελλάδος για το ΠΑΑ. Θα αναφέρω ότι η δακοκτονία, ότι παράτησα τα παραδομονόμενες επισημάσεις και παρεμβάσεις προς το Υπουργείο δεν κατοθόσαμε να ψηθούν επιστώσεις να έχουμε τις ανάλογους ξεκαθμούς. Έχω καταγράψει τις διαπιστώσεις τις οποίες έχετε για εσείς για να είναι δυο σύντομος αλλά και τις προτάσεις για την αλλαγή του νομοθετικού πρισίου του Υπουργείου που εδώ και 40 χρόνια χρησιμοποιεί, τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, τη συνεργασία με τα ΑΕ, οι ερευνητικά ειδήματα. Υπογράψαμε τα διαχειριστικά σχέδια βόσχησης που λύνουμε με επιστημονικό τρόπο ένα σημαντικό πρόβλημα τον κλινοτρόφου μας που οδηγεί σε συνολική αναβάθμωση και ξεχρονισμό των κλινομετροπικών εκματαλλεύσεων και κλείνοντας την περασμένη χρονιά κυρίες και κύριοι κάνουμε παρεμβάσεις για θέματα και προβλήματα μέσα από συναντήσεις και λύσεις αυτών μέσα από συναντήσεις και συσκέψεις σε εμβλεκόμενους περιφέρειες, ενώσεις, δίμους, εκπροσώπους φαραγωγών, για κατανοϊκό πυρετό, για ζημίες, για χαλατοσοφτώσεις, για αγροτική ιοδοπία, προβλήματα κι άλλες. Προχύνοντας, μια ασιοδοξία μπορώ να πω πως ο αγροδουκός μας τομέας που άντεξε την οικονομική και την οικονομική κρίση πρέπει και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιφέρειας της Ελλάδας. Η συνεργασία, η καινοτομία και η εκπαίδευση είναι το τριπλό στίχημα προκειμένου να ανταποκριθεί στις στροπίσεις των καιρών. Η προστασία των φυσικών πόρων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η στροφή στην ποιότητα, η στιγμή της ανάγκης του κατανοητή είναι μονόδρονος. Με την βεβαιότητα ότι τα ποιοτικά μας προϊόντα μπορούν να υποκρατήσουν στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, πιστεύω μέσα από τη συνεργασία όλων μας, του Υπουργείου, των τοπικών φορέων και κυρίως των ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας τη γη, μπορούμε να πάμε σε μια νέα εποχή. Ο γνώμονά μας είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τον Αυρώπη. Σχέση που θα του επιτρέπει να αισθάνεται ασφάλεια για το παρόν και σιγουριά για το μέλλον. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα κύριοι συνάδελφοι του Πρώτου και του Θεού Βαρμού, καλησπέρα αγαπητοί προσκιακτημένοι. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας το 2020 παρέμεινε η κοινωνία, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, με προτεραιότητα την ενίσχυση και τον εξυγκροτησμό των νοσοκομείων και των δομών υγείας στεράς Ελλάδος, με την προομήθεια και το τεχνολογικό εξοπλισμό ειδικών ειδών ατομικής προστασίας που διανύμαμε σε φορείς και οικονομικές μονάδες. Συμβάλλουμε καθοριστικά στην ενίσχυση του δημοσιού συστήματος υγείας. Συνολικά τριματοδοτήσαμε 4.977.000 έργα υποδομής και εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία μας, 2.760.000 ευρώ έργα για επισκεφή και συντήρη στο 11 Κέντρων Υγείας της περιφέρειας στεράς Ελλάδος, επίσης συνολοκύρωση και παράδοση των νοσοκομείων χαλκίδων σε επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Παροχή κινήτρων για τους υπέθρους και πυκορικούς γιατρούς. Υλοποιούμε πρόγραμμα παροχής οικονομικών κινήτρων στους πυκορικούς γιατρούς και γιατρούς υπέθρου που υπηρετούν και θα και θα υπηρετήσουν στους δημόσιας οικονομές άγγονων προβληματικών και προκειμένων περιοχών έως του ποσούτων 400 ευρώ αναγιατρώμενη έως κατά έργα της ύβασης και της αφάνισης που αφορούν τη διαμονή τους και τη διατροφή τους. Πρόγραμμα κουμπροποκτονίας. Σημαντικό έργο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Προμήθεια απεινηδοτών. Η περιφερειά μας κατανοώντας την ανάγκη για την αποτελεσματικότερη παροχή υπερησίων υγείας και προοδότησης φροντίδας στους κατοίκους της περιφερειάς της τέρας Ελλάδος προμηθεύτηκε 25 αυτόμοντος φορητούς απεινηδοτές, οι οποίοι δώθηκαν ένα σε κάθε δήμο για να τοποθετούν σε δημόσους χώρους στο δήμο της περιφερειάς μας. Δράσεις αιμοδοσίας. Σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της περιφερειάς, πραγματοποιήσαμε ατρολυτικές δράσεις αιμοδοσίας σε όλες τις περιορικές ενότητες. Ποιότητα ηδάτων, ακτές κολύβησης. Στην περιφερειά της τέρας Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν 308 δειγματολειψίες για ακτές κολύβησης, κολυβητικές εξαμμένες και 318 δειγματολειψίες για πόσο μονερό ή αματικό νερό. Κοινωνική μέρημνα. Πρόγραμμα Τεβά. Η κοινωνική συμπράξη της περιφερειάς της τέρας Ελλάδος είναι η εξής. Περιφερεικένοτα βιωτιά του και κεφαλής αιτέρων της περιφερειάς της τέρας Ελλάδος, περιφερεικένοτα έβιας Κύρου, Βρυτανίας, θεότητες μου κεφαλής στην περιφερειά της τέρας Ελλάδος, Φωκίδας και Βρυτανίας. Περιφερεικένοτα έβιας διανεμίθηκαν τρόφιμα ήδη βασικής υλικής συνδρομής καθώς και ήδη γεννής και βρυκά προϊόντα στα 17 σημεία διανομής, με σύνολο μελών περίπου 1.300 άτομα. Περιφερεικένοτα Φωκίδας, το σύνολο των φελουμένων οικογενειών ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 720 με σύνολο μελών 1.400 άτομα. Περιφερεικένοτα βιωτιές, το σύνολο των φελουμένων οικογενειών ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 2.000 με σύνολο μελών 4.200 άτομα περίπου. Περιφερεικένοτα Βρυτανίας, το σύνολο των φελουμένων οικογενειών ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 560 με σύνολο μελών 1.150 άτομα. Πρόγραμμα σύντησης, για εδώ μιλάμε για το πρόγραμμα διατροφή κατά σχολικό έτος, το 2019-2020. Με κρινλοποίηση του προγράμματος έχουν ενταχθεί δημόσια σχολεία με συνολικό αριθμό μαθητών 2.400 για την αμπειλογή των σχολείων εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια όπως για παράδειγμα η γεωγραφική περιοχή, το ποσοστό των μαθητών που αντιμετωπίζουν επιστημιστική ασφάλεια και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το συνολικός προϋπολεγμός του προγράμματος για το σχολικό έτος 2019-2020 ανήρθε σε 400.000 ευρώ με αποκλειστική ρηματοδότηση από την περιφέρα στεράς Ελλάδος. Επίσης, το συνολικό αριθμό μαθητών 2.400 για την αμπειλογή των σχολείων εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα κριτήρια όπως για παράδειγμα η γεωγραφική περιοχή, η οποία δημιουργήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα της κοινωνικής παρέμβασης. Πρώτον, δράση σύγκριση απόρων περιβεκής ενότητας θεότητας και περιβεκής ενότητας σέββιας. Δράση διανομή κατοίκων τροφίων και προμηθεών σε δικαιούδους προγράμματος ΣΤΕΒΑ. Γραμμή ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης. Γραμμή υπερησίας τηλετρικής. Δράση αρχίζω 2021 παροχής σχολικών ειδών στους μαθητές μέλη με οικογενειακά εισοδήματα κάτω από το όριο της στόχιας που είχαν εγγραφεί στην ΑΤΑΚΙΣ του Δημοτικού Σχολείου της Περιφέρειας Στεράς Ελλάδος. Υωθεσίες υλοποιήθηκαν κατά το έτος 2020 πέντε προγράμματα εκπαίδευσης επιμόρφωσης οξυφιών θετών γονέων διαρκές 30 χρόνια το καθένα και τρία προγράμματα εκπαίδευσης... Μισό λεπτό, πρόεδρε. Με κάνεις και κάνω τον υπόσχεσό μου, πρόεδρε. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν από την Εμβιεύση Υγείας και Κοινωνικής Παίρνας 1.106 υγειονομικές έλεγχες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 88 υγειονομικές έλεγχες κοινωνικών σχολείων κατασκηνώσεων, 786 υγειονομικές έλεγχες για λήμματα αντιγενές ασθείες αυχημάτων ή των ζώων, 129 υγειονομικές έλεγχες στα πλαίσια του αντικαπνιστικού αγώνα, 98 υγειονομικές έλεγχες ως προς την ποιότητα παρεκομμένων υπηρεσιών σε μονάδες φροντίδας ιδιωμένων, θεραπευτήρια, χρόνια πανθήσεων και μονάδες, φροντίδας προασχολικής αγωγής και διεπαιδαγώγησης, 168 κοινωνικές έλεγχες για υιοθεσία ανεβασιστικών γονέων, για δικαστική συμπεράσταση, διασαγωγή σε ιδρύματα δικατόπιλης αγγελικής ετορίας, 123 εμβολιασμοί ταξοδετικής ιατρικής, 238 άδειες άσεις επαγγελμάτων, διατρών, οπτικών, συλλευτών, συσκεκριπτευτών, κοινωνικών, διτουργών και άλλων συνεφών επαγγελμάτων, 73 άδειες ίδρυσης μεταφοράς της συστέγασης φορματιών, 750 άδειες τέλεσης αντικαπνιστικών αγώνων. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της διεύθυνσης, οι οποίες έδωσαν τον υπερπάτωνο αγώνα για να πετύχουν αυτό το πρόγραμμα. Παρ' όλα τις αδειξότητες και τις δυσκολίες, πραγματικά τους ευχαριστώ από καρδιάς. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ κύριε Πακομήτρο, το λόγος φυσικής συνέχεια για την υγεία έχει ο κ. Ταουλιάς. Καλησπέρα και από εμένα χρονιά που συμμαδεύτηκε από την επέλασση της πανδημίας στις νόσους του κόσμου, του οδήγησε στο θάνατο πολλούς συμπολίτες μας, έφερε το εθνικό σύστημα υγείας στα όριά του και άφησε βαθιάς πληγιάς στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας, που δυστυχώς συνεχίστηκε και το 21, με το τρίτο κύμα που φαίνεται πως είναι και το σχοδρότερο. Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία έφτασε στη χώρα μας, εμείς σαν Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρεθήκαμε στις επάλτξεις της μάχης με τον αόρατο εχθρό. Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό για το 2020, πιστεύουμε πως η πολύ καλή συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες απέδωσε καρπούς. Αδιάψευσες στους μάρτυρες αυτούς είναι τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως στη Στερεά Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας μας, ως το τέλος του 2020 βρισκόταν πολύ χαμηλά σε κρούσματα και θανάτους, ενώ τα δύο νοσοκομεία αναφοράς λαμίας και χαλκίδος έχονταν πάρα πολύ μικρή πίεση. Τα στατιστικά μας στις 31.12.2020 ήταν. Σε σύνολο κρούσματων 135.456 μέχρι τέλος του 2020 στη χώρα μας, στη Στερεά Ελλάδα είχαν καταγραφεί 2465 κρούσματα, δηλαδή 1,82%. Σημειωτέω ότι ο πληθυσμός της Στερεάς είναι από τελείως το 5,1% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας. Η συνολική θάλαστη στην Επικράτεια ήταν 4.606 άτομα. Στην Στερεά 56%, ποσοστό 1,21%. Στην περιφέρειά μας η διασυλληνομένη ήταν μόλις 14, ενώ σε όλη τη χώρα 469. Η μέση ηλικία κουσμάτων ήταν 47 έτη. Η επιτυχής διαχείρισης της πανδημίας συμπεριφέρειας για το 2020, ήταν συνδυασμός των άμεσων δράσεών μας και της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου, που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τυρίσε και τρία βλαβικά τα μέτρα. Οι γενικές μας δράσεις τώρα. Η περιφέρεια ενίργησε άμεσα για τον περιοδισμό και την πρόλεψη της εξάπλουσης του κορωνοϊού με τις παρακάτω ενέργειες. Συναντήτης εργασίας για ενημέρωση και συντονισμό ενέργειών για τον κορωνοϊό στην έδρα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και στις έδρες και των πέντε περιφερειακών ενωτήτων. Ορισμός συντονιστή και σύσταση ομάδας διερεύνησης επαφών κουρούσματος COVID, συντονίζοντας άμεσα και ταχύτατα σε συνενόηση με τους διευθυντές υγείας των B.Epsilon, την ηχνηλάτηση των επαφών των κουρσμάτων, θέτοντας άμεσα τους ίδιους και τις στενές επαφές αυτών σε καραντίνα. Τρίτον, συχνή και συστηματική υγειονομική έλεγχη πραγματοποιούνταν από την περιφέρεια σε όλους τους χωρούς που υπήρχε μεγάλο συγχρωτισμός και αυξημένος κίνδυνος διασφοράς της νόσου. Όπως μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, εστίασης, ξενοδοχεία, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ, κυρίως όμως δώσαμε μεγάλη έμφαση στους ελέγχους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εδώ να σημειώσουμε ειδικά για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθιερώσαμε τον υποχρεωτικό μοριακό τεστ τους εργαζόμενους αρχικά μία φορά το μήνα, εν συνεχία μία φορά ένα δεκαπενθήμερο και με την εισαγωγή των rapid test μία φορά τη δομάδα. Στις μεγάλες επιχειρήσεις όπου πάντα υπάρχει ο κίνδυνος διασφοράς του ιού, σε συνεργασία με τον ιατρό εργασίας κάθε επιχείρησης, υποχρεώναμε τις επιχειρήσεις να διενεργούν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους μία φορά το δεκαήμερο και αν υπήρχε ασχερωή κλουσμάτων, έλεγχος με rapid test σε όλο το προσωπικό δυό φορές την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο κάναμε επιδημιολογική σάρρωση και απομόνωση των κλουσμάτων και των στενών επαφών τους. Κατά τη θερινή περίοδο υπήρξε ύφυση της πανδημίας και η Περιφέρεια άρχισε να προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που αναμενόταν το Φθινόπορο. Στα πλαίσια αυτής της προετοιμασίας ορίστηκε στις αρχές Αυγούς του εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την διαχείριση της πανδημίας στην Στραία Ελλάδα και άμεσα συστήσαμε ομάδο διαχείρισης της πανδημίας και προχωρήσαμε σε προσδείψεις 8 ατόμων συναφών ειδικοτήτων με τον τομέα υγείας με σύμβαση ορισμένου χρόνου ώστε να βοηθήσουν την γρήγορη χνηλάδιση των κλουσμάτων αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη αυτών. Επίσης με μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες της περιφερειάς οργανώσαμε κινητό κλιμάκι ολίψιο και είναι η πρώτη στη χώρα περιφερειακή κινητή μονάδα δειγματολίψιων όπως σας είπε και ο περιφερειακής προηγουμένος που σε συναλληλία με τον ΕΟΔ πραγματοποιήσαμε χιλιάδες ελέγχους COVID-19 είτε στοχευμένα όπως παραδείγματος χάρη σε σχολεία υπηρεσίας επιχειρήσεις είτε σε ανοιχτές πλατείες στο γενικό πληθυσμό συμβάλλοντας δραστηκά στην αποτύπωση του επιδημιολογικού φορτίου κάθε περιοχής στη στερεά Ελλάδα. Για το 2020 η περιφερειά προμηθεύτηκε τρεις χιλιάδες rapid test ενώ ακόμη δύο χιλιάδες μας δόθηκαν από δουρέας. Η περιφερειά μέχρι το τέλος του 2020 πραγματοποιήσε περίπου πέντε χιλιάδες rapid test ενώ σε συνεργασία με τις κινητές δουμανάδες του ΕΟΔ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40.000 steps σε όλη την περιφέρεια. Τέλος να αναφέρουμε πως όλα τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στη στερεά το 2020, 2465, ηχνηλατίθησαν εντελεχώς. Τώρα, άλλες ειδικές δράσεις. Το 2020, με το ξεκίνημα της πανδημίας που ο κόσμος είχε πολλά ερωτηματικά για την άγνωστη νόσο, ξεκίνησε εκστρατή ενημέρωσης των πολιτών της περιφέρειας στερεάς Ελλάδος με δημιουργία γραμμής ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστηρίξης. Επίσης, δημιουργήθηκε δράση υπηρεσίας τηλεατρικής. Σε συνεργασία με τους γιατρικούς συλλόγους, προσφέρθηκε η δωρεάν παροχή υπηρεσιών τηλεατρικής με τεσσάρων γιατρικών ιδικοτήτων, παιδιάτρους, παθολόγους, γενικούς γιατρούς και πνευμανολόγους. Τρίτον, δράση σύστηση απόρων περιφέρειας π.α. φθιότητας και π.α. ευβίας. Επειδή οι ιερές Μητροπόλεις, φθιότητας και ευβίας διακόψανε το συσήθιο αυτών των περιοχών, ανέλαβε η περιφέρεια τη σύστηση τους. Τρίτον, δράση διανομή κατοίκων τροφίμων και προμηχιών σε δικαιούχους του προγράμματος Στεβά μέσω της δομής Γέφυρα. Πέμπτον, διοργανώσαμε διαδικτυακή διαδραστική εκδήλωση με συμμετοχή καθηγητή πνευμανολογίας. Έχθον, προσφέραμε σε 19 δομές φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη την περιφέρεια ταμπλέτς για να απαλύνουμε τον πόνο και την απομόνωση των ηλικιωμένων. Έβδομον, προμήθεια και παραχώρηση οικίσκων eyes on box σε κέντρα υγείας και προμήθεια υψηλής ποιότητας υγειονομικού υλικού. Τέλος, κλείνοντας, να τονίσουμε πως μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της πανδημίας γίνονταν χωρίς όπλα και με μεγάλες θυσίες από την κοινωνία. Όμως τώρα, πλέον, έχουμε στα χέρια μας ένα υπερόπλο. Αυτό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο, του οποίου ευρύα χρήση θα σημαίνει και το τέλος της πανδημίας. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να λήξει η πανδημία και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Σε ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα, η οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή άρνηση στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Για το 2021, ας κλείσουμε με μια ευχή. Ας είναι αυτή η χρονιά που θα σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας. Ευχαριστώ. Θα σε ευχαριστώ κύριε Ταουλιά. Θα ζητήσω από το σώμα, που έχει ζητήσει ο Υπουργός Υπονομικών Επιείρων Σταϊκούρας, λόγω προγράμματος δύσκολου που έχει, να κάνει μια πολύ πολύ σύντομη τοποθέτηση. Το εγκρίνουμε, το εγκρίνουμε. Θα σε ευχαριστώ κύριε Σταϊκούρα, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ πολύ καταρχή για την πρόσκληση. Είμαι πολύ σύντομος, αλλά επειδή το θέμα της σημερινής συνάντησής σας είναι ο απολογισμός των πετραγμένων, της περιφερειακής αρχής, θα ήθελα συνοπτικά να κάνω για την περιφέρεια έναν μικρό απολογισμό του τελευταίου έτους, ό,τι αφορά την συμβολή του Υπουργού Επιείρων Σταϊκούρας, στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, στην οποία περνάμε, για να πιάσω τον ύμα από τον προηγούμενο μιλητή. Τράγματι, οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι μεγάλες και προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θεωρώ ότι λογοδοτώντας απέναντι στους συμπατριώτες μου της περιφέρειας τεράς Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομικών και τα συναρρεμόδια Υπουργεία, στον ένα χρόνο έχουν δώσει 487 εκατομμύρια ευρώ. Στο πορτοφόλι του νοικοκυριού και της επιχείρησης της περιφέρειας τεράς Ελλάδος. Και επειδή πάντα θέλω να είμαι πολύ ακριβής, 146 εκατομμύρια στην περιφερειακή ενότητα Διωτίας, 187 εκατομμύρια στην περιφερειακή ενότητα Ευείας, 8 εκατομμύρια στην Ευρυτανία, 112 στη Φθιώτιδα και 34 στη Φωκίδα. Αυτά είναι μέσω των εργαλείων που χτίσαμε και υλοποιούνται μέχρι και σήμερα, έτσι ώστε να στηρίξουμε και να περιορίσουμε όσο είναι εφικτό τις ζησμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Εξ' αυτόν ένα σημαντικό ποσό, περίπου τα 200 εκατομμύρια, τα 200 από τα 500 εκατομμύρια, είναι επιστρεπτές προκαταβολές σε πάρα πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις της περιφέρειας, 28.497, που κατά μέσο όρο η καθεμία έχει πάρει 6.872. Άρα αυτή είναι η πρόνοια της Πολιτείας σε ό,τι αφορά την απόρρωση πόρων προς το κάθε νοικοκυριό της περιφέρειας Τεράς Ελλάδος, προς την κάθε επιχείρηση της Τεράς Ελλάδος. Προς όχι, όμως, αυτό δεν είναι το σύνολο της βοήθειας. Αυτά, όπως σας είπα, δεν περιλαμβάνουν τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πολλές εκ των οποίων ξεκινούν το 2022 ή επεκτείνονται για πολλά χρόνια στο μέλλον. Δεν περιλαμβάνουν την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Δεν περιλαμβάνουν την μείωση του VPA στις μεταφορές και στην εστίαση. Δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση τόκων ή φιστάμενων δανείων επιχειρήσεων. Δεν περιλαμβάνουν την αναστολή πληρωμής δώσεων τραπεζικών ενοικίων. Δεν περιλαμβάνουν την μείωση και τον μηδενισμό του ενοικίου για πάρα πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις της περιφέρειας. Δεν περιλαμβάνουν την μείωση και τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου Πέρσι. Δεν περιλαμβάνουν την μείωση κατά τέσσερις ποσοστηρίες μονάδος ανασφαλιστικών εισφορών. Δεν περιλαμβάνουν την μείωση και την κατάρριξη φοράς αλληλεγγύης. Δεν περιλαμβάνουν την αποζημίωση δικού σκοπού που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν περιλαμβάνουν το πρόγραμμα για την εστίαση, το στοχευμένο. Δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση των παγίων ταπανών. Και δεν περιλαμβάνουν την γέφυρα 1 και την γέφυρα 2 που για πρώτη φορά η πολιτεία έρχεται και επιδραβεύει τη συνέπεια καλύπτοντας σημαντικό τμήμα των δώσεων των πολιτών, των υποχρεώσεων των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα. Άρα συμπέρασμα, εκτιμώ ότι ως κυβέρνηση και ως υπουργή οικονομικών έχουμε απλώσει ένα ευρύ δίκτυο ασφαλείας για να στηρίξουμε όσο είναι δυνατόν το τμήμα εκκλησίας της κοινωνίας το οποίο αποδειδημένα πλήτεται από μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Δεύτερη ενότητα, κάνατε μόνο αυτά, θα ήθελα ειδικά απέναντι στην περιφέραση της Ελλάδος να αναδείξω σε bullet points και τέσσερα πέντε ακόμα. Στηρίξαμε τον αγροτικό τομέα και αύριο θα έχω την ευκαιρία σε μια πρωτοβουλία που ανελαμβάνω σε όλες τις περιφέρειες της χώρας να ενημερώσω για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανελάβαμε στην αγροτικό τομέα. Θυμίζω ότι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης μεταφέραμε 150 εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έτσι ώστε στοχευμένα σε αυτούς που αποδειδημένα πλήτονται να δοθούν σημαντικά χρηματικά ποσά και έχουν δοθεί σημαντικά χρηματικά ποσά στον αγροτικό τομέα. Όχι τα 150 εκατομμύρια, γύρω στα 115 με 120 εκατομμύρια σήμερα που μιλάμε. Καθιερώσαμε ένα νέο σύστημα επιδότησης θέρμανσης, το οποίο εκτιμώ ότι είναι πολύ πιο δίκαιο και καλύπτει πραγματικές ανάγκες θέρμανσης ένα οικισμό. Προχωρήσαμε σε έργα SDIT τα οποία όταν υλοποιηθούν θα προσθέσουν υλικοτεχνικές υποδομές σε περιοχές της περιφέρειας τρεάς Αλλάδος. Μεταξύ άλλων πανεπιστηνιακές υποδομές και δικαστικό μέγαρο. Στηρίξαμε περιοχές της περιφέρειας για τον Κυκλώνα Ιανό. Βλέπω στο παράθυρο μπροστά μου τον κ. Καρακάτζα που κάναμε τελευταία επικοινωνία για του ΣΤΟΕΒ οι οποίοι αποδειδημένα επέσησαν σημαντικές ζημίες από τον Ιανό. Αύριο ξεκινάει συζήτηση στη Βουλή ενός νέου νομοσχεδίου για την κρατική αρρογή έτσι ώστε να επιταχύνουμε ως πολιτεία στο μέλλον την καταγραφή και την αποσμίωση πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Και δομολογούμε μια θέλω να πιστεύω, θα δείξω το αποτέλεσμα, βιώσιμη λύση για ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται στην περιφέρεια αστεράς Ελλάδος και αυτή είναι η Λάρικο. Τρίτη ενότα και τελευταία. Αυτά έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το ρώτημα είναι από εδώ και πέρα, η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια μπορεί να στηριχθεί με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και νομίζω ότι ξέρετε ότι οι δύο βασικοί πυλώνες αυτού είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα των εις στρίτσεις και το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στη μεν πρώτη ενότητα έχω να πω λίγα γιατί υπάρχουν αριμοδιώτεροι μου να τα αξιολογήσουν, να τα αναπτύξουν και να τα συζητήσουν μαζί σας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μιλάμε για σημαντικές δημόσιας επενδύσεις που προσδοκούμε να δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Αφορά βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε έργα με υψηλό αποτύπωμα και σημαντικό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες. Το δεύτερο κομμάτι όμως, το οποίο δεν έχει συζητηθεί ακόμα διεξοδικά και αν θέλετε ως Υπουργείο Οικονομικών είμαι στη διάθεσή σας με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Οικονομικών που έχουμε αναλάβει τον συντονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης να το συζητήσω μαζί σας, είναι το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανδεικτικότητας. Σε αυτό το σχέδιο που η τελική του μορφή εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου σε 20 με 30 μέρες από σήμερα, ενώ και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται ένα ποσό ύψους περίπου 30 δισεκατομμύρων ευρώ να είναι για την τοπική και η περιφερειακή ανάπτυξη μέσω των δήμαν και των περιφεριών. Υποθέτω ότι έχετε δει τη διαγωνία ποιες είναι οι προτεραιότες κυβέρνησης που ούτως ή άλλως εδράζονται πάνω στις προτεραιότες που θέτει η Ευρώπη άρα δεν μπορούμε να ασκήσουμε δικές μας πολιτικές αν δεν είναι στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της Ευρώπης εκ των οποίων οι δύο πιο σημαντικοί είναι η πράσινη οικονομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Υπάρχουν όμως αρκετές προβλέψεις που καλό θα ήταν ως περιφέρας τρεάς ελλάδος έγκαιρα να προετοιμαστείτε και έγκαιρα να προετοιμαστούμε. Επενδύσεις για ανάπτυξη και διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον ουρνό τουρισμό, τουρισμό υγείας, ευεξίας, αεροτουρισμό, γαστρονομία, αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, παρεμβάσεις, προμήθειας πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων για περιφέρα και δήμους σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία, ανάπτυξη έργων πρόληψης και προμήθεια μεταφερόμενων γεφύρων τύπων δέλεη για αντιμετώπιση πλημμυρών, ακόμα μου έχει μείνει για συγκεκριμένη καταστροφή που είχε γίνει στην Δυτική Φθιότητα πριν από πολλά χρόνια το γεφύρι της Άρρετας ήταν αυτό, προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης αγροτοδιατροφικού τομέα, ολοκληρωμένη παρέμβαση υλικοτεχνικών υποδομών σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, επενδύσεις σε αερδευτικά δίκτυα και συστήματα μέσος ΔΥΤ, ενίσχυση δικτύων ύδρευσης, υποδομές αστικών λιμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων με στόχο των περιορισμών των κινδύνων πλημμύρας και την παροχή νερού, Ε65, ένα από τα δύο δικά έργα τα μόνα που δέθηκαν οι θεσμοί να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και μια σειρά από άλλα νομίζω εμβληματικά και λιγότερο εμβληματικά έργα τα οποία είναι μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να πάρουμε τους πόρους αλλά και να τα υλοποιήσουμε την επόμενη Τετραετία. Διότι κάθε εξάμινο θα αξιολογούμαστε για την υλοποίηση αυτών που θα έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε στο εξάμινο και αν δεν υλοποιηθούν χάνονται υπόροι. Άρα προσπάθησα αδιαγώνια να μοιραστώ μαζί σας συγκεκριμένες σκέψεις πάνω σε τρεις άξονες. Που είμαστε στο υγειονομικό πεδίο σε ό,τι αφορά την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, τι κάναμε για την περιφέρεια στεράς Ελλάδος στο πλαίσιο μιας οριζόντιας ευρύτερης πολιτικής για να καλύψουμε ανάγκες σε όλη τη χώρα και πώς το Ταμείο Ανάκαμψης και το Αντώνης Τρίτσις θα έρθουν να συμπληρώσουν και να καλύψουν πολλές ανάγκες στις οποίες εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα και από εμένα. Ευχαριστώ πολύ και πάλι για την πρόσκληση. Να ενημερώσω αυτούς γιατί πάλι αφορά ένα κομμάτις των πατριωτών μας, ότι πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η διαδικασία για τους δικαιούχους των εργαζομένων σε τράπεζες οι οποίες κλείσανε κατά το παρελθόν και έτσι ένα σημαντικό κομμάτι συμπατριωτών μας, γιατί είχαμε και συνεταιριστική τράπεζα που έκλεισε στο προηγούμενο διάστημα, όπως και στην Εύβοια, 59 άτομα μοιράστηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά και καλύψαμε όλες τις εκκρεμότητες που κουβαλούσε η ελληνική πολιτεία την προηγούμενη περίπου οκτώ ετία. Θα ευχαριστήσω και εγώ τον υπουργό για την παρουσία του. Σαφώς είμαστε στον απολυσμό που παραμένει το 2020, όμως τα πράγματα που ακούσαμε, νομίζω συγχωρούμε όλοι πως είναι εξαιρετικά χρήσιμα και για το τι έχει κινηθεί ως σήμερα και για το πώς θα εξεδεχθούμε ακολουθήσεις. Εάν θα θέλατε, όλο το σώμα, εάν θα ήθελε, εγώ μεριατεθυμένω σε επόμενη συνεδρία σας με τον επικεφαλής που έχουμε του τμήματος για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον κ. Ματζόφα, πρώην ειδικό γραμματέας δητ και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αν υπάρχει μια συνέχεια του κράτους, να προσέλθουμε στην επόμενη συνεδρίαση, έτσι ώστε να σας ενημερώσει για το πώς σχεδιάζουμε να υλοποιηθεί αυτό. Δηλαδή τελικά τα Υπουργεία θα το υλοποιήσουν και προς τα Υπουργεία θα πρεμφύνεται συγκεκριμένες δράσεις, αλλά να ακούσετε κάποιες πρώτες σκέψεις. Ούτως ή άλλως, δήμαρχοι της Περιφορικής Ενώτας Θεότητας είχαν ευθέσει την ευκαιρία να ακούσουν κάποιες πρώτες σκέψεις πάνω σε αυτό το θέμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ. Και μεγάλη μας χαρά. Γυρνώ στην φυσική σειρά που είχαμε από την αρχή χαράξει, το λόγο έχει ο κύριος Μπουρμάς. Υπογέμοι, καλησπέρα σας. Το 2019 μοντέλεσε μια από όλες τις απόψεις πολύ πυκοδομικής χρονιάς για εμάς, καθώς ακολουθώντας το στρατηγικό μας πλάνο, υλοποιήθηκε σειρά εξαιρετικών δράσεων και ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός από αυτές οι οποίες βρισκόπτουσαν σε εξέλιξη τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα δώσαμε είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικιακά, το παρόν σ' όλα τα μη και πλάτη του κόσμου κυρολευτικά. Όλα τα ανωτέρω, αφούς επίσης οι κρατήσεις, τα θετικά σχόλια των άμεσους συνεργατών μας και είτε με επιχειρηματιών του τουρισμού, τα νούμερα, τα συνεχώς απαισιστικά νούμερα που παρουσίαζαν για εμάς η νόμιο ΕΙΣΕΤΕ, το πλέον αρμόδιο όργανο για αυτό και έφεραμε στη Στερεά Ελλάδα στα χώρα στις δυο πρώτες θέσεις σε αφήξεις τις διεμίες 16, 18, 17, 19. Μας έδιναν μια επιπλέον όψη για την χρονιά η οποία θα απολυθούσε. Κάποιος επίσης και η καπιέρωση του περιφερειακού συμβουλίου τουρισμού, παρουσία ετουργού Προέδρου του ΕΕ και Γενικού Γραμματεία, μια διαδικασία η οποία μας διεκόλληλε για την επίλυση πολλών προβλημάτων που στο παρελθόν χρόνιζαν. Συνεχίζονταν λοιπόν με τη δυνάμικη που μας έδιναν όλα τα ανωτέρω και από εκεί που είχαμε σταματήσει, ξεκινώντας το 2020, στους τρεις πρώτους μήνες που είχαμε τη δυνατότητα σε τέσσερις εκτέσεις στο εξωτερικό. Ισραήλ, ΗΠΑ, Ρουμανία, Ισραήλ, Συγγνώμη, ΗΠΑ, Ρουμανία. Ήταν οι σταθμοί οι οποίοι, και ο Κιολαδίας, συγγνώμη, ήταν οι σταθμοί οι οποίοι πραγματοποιήσαμε τις επισκέψεις μας με τα αποτελέσματα να αναλύονται στην εισηγησή μου. Ενδεικτικά, όμως, θα πω ότι αξίζει πραγματικά να αναφερθεί ότι αυτό που καταφέραμε, αφενός στο Ισραήλ, ήταν να γερδίσουμε την πιστωσία των ανθρώπων εκεί. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σήμερα είναι η πρώτη περιφέρεια που το πρώτο δημοσιογραφικό γκρουπ Ισραηλινών θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, θα πατήσει στη Στερεά Ελλάδα το προσεχή Ιουνιο. Στη Βερουμανία πραγματοποιήσαμε την πολυπληθέστερη πραγματικά αποστολή που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από περιφέρεια σε έκθεση του εξωτερικού χάρισμα την βοήθεια και των ξένων δόχων μας μιας και 55 περίπλη συνάδελθή μας, συνεργάτες μας, που δώσαμε ένα πάρα πολύ δυναμικό παρόν, κάτι που αναγνωρίστηκε ιδεόντως, τόσο από το Υπουργείο Τουρισμού όσο και από τα νεότη. Στο Μεσοδιάστημα, για το χρόνο που είναι σε λαβή μεταξύ των νοσάνων εκθέσε, πραγματοποιείται σειρά δράσεων προοδευτικών τόσο στον τουριστικό όσο και στον πολιτιστικό επίπεδο. Με λίγα λόγια στον πολιτιστικό επίπεδο, επειδή, για να φέρνει πιο περιφερειαρχική σε δόνους απ' όλο το χρόνο, τον οποίο μου αναλογεί, θα πω ότι η πολιτιστική περιβαλλοντική τουριστική διαδρομή περιφέρειας τεράστιας Ελλάδας ή δίπλους. Είναι ένα έργο του ΣΟΚΙ, το οποίο παρουσιάζει σημαντικό βαθμό ρημότητας, με σειρά έργων σε επίπεδο μάρκετινγκ αλλά και υποδομών, να βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη που παρακολούθησε από εμάς. Οι δράσεις για την επέτωση του 200 χρόνου, ο οποίες όντως είναι ακόμα σε εξέλιξη σε περιέγραψη περιφερειάρχης μας. Το Φιλς Μόφυς, για το οποίο αξίζει να αναφέρω και πραγματικά αυτή την προσοχή σας, έχει κάνει ήδη πέντε παραγωγές στην περιφέρειας τεράστιας Ελλάδας και φέτος δε ολοκληρώθηκε μια διεθνή συσκευητική παραγωγή στους 10.000 ευρώ τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε στην παραλία Χιλιαδούκης-Εββίας, αλλά και οι δράσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί και συγχωρέστε με, σε σημείο παρελθοντικό χρόνο, αλλά είχαν προγραμματιστεί σε σχεδιασμό με το Υπουργείο και κάτω από την αιγίδα της εφαρμογής Όλη Ελλάδα ένας πολιτισμός μία μόνο προγραμματοποιήθηκε, υπόλοιπες λόγω των χρόνων αναβλήθηκε. Με όλα αυτά λοιπόν μπαίνουμε στο 2020. Μάρτιο του 2020, συγγνώμη. Από το Μάρτιο του 2020, δυστυχώς, στη ζωή μας μπαίνει ο COVID-19. Η καθημερινότητά μας αλλάζει. Ωστόσο, υπό αυτό το πλάνο από την πρώτη κιόλας μέρα, αναλάβαμε την ευθύνη και την πολιτουλία σε ειδικών δράσεων προς αρμογής αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου. Με σκοπό, υπό την καθοδήγηση των ειδικών, να δημιουργήσουμε σειρά δράσεων και εργατικά σεμιναρίων, αφενός για εμάς, στους οποίους στην ουσία κινούσαν μετανήματα προκειμένου να ολοκληρωθούν προβλήματα και αφεντέρω για τους συνεργάτες μας αλλά και τον προσωπικό τους, έτσι ώστε αυτοί να αποκτήσουν την κατάλληλη τεχνονομοσία αλλά παράλληλα και την απαραίτητη προστοποίηση που χρειάζονταν οι επιχειρήσεις τους προκειμένου να μπορέσουν να δουλέψουν. Παράλληλα δε, προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με την αγγελία από την προστασία από την περιφερειαρχή, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχεία COVID υπέρ απαραίτητη προϋποθεσία για τους ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν στη χώρα μας από το εξωτερικό. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με την απαραίτητη προστασία από την περιφερειαρχή, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με την απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με την απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με την απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προϋποθεσία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσθήσαμε από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία και με τα γυροτουργιά και με τα απαραίτητη προστασία, να δουλέψουμε και σε 5 περιφερειακές ενότητες ξενοδοχείας. Προσπαθούμε με όλους τους υπαλλήλους να δώσουμε νέες προτάσεις και μια νέα όθηση προς το Υπουργείο, ώστε να διαφορεθεί πιο σε αυτή η νομοθεσία, η πολυνομοθεσία με τα πολλά προβλήματα στις μεταφορές. Στο νεοριστεκνικό αθλητισμό επικεντρωθήκαμε στον στίβο, πιάξαμε ήδη τους αγώνες για τα γυμνάσια, τα οποία από το 2010 έχουν εκαταρκηθεί, κάτι όμως το οποίο δεν καταφέραμε να λοποιήσουμε λόγω COVID. Τώρα στο προγματισμό μας θα εκτελέσουμε το έργο αυτό των 200.000, ώστε να καταφέρουμε να οργανώσουμε με τα απαραίτητα όργανα τα στάδια των πρωτευουσών μας και να οδηγήσουμε τα παιδιά μας πάλι στον στίβο και γενικά στον αθλητισμό, και μόνοι τους και σε μικρά χωριά, χωρίς να έχουν μεγάλες ομάδες να τα λοποιήσουν. Στα θέματα εκπαιδείας αναφέρθηκαν πολλές δράσεις που έχουν γίνει στη συνεργασία με τους συναδέλφους. Εγώ θα κρατήσω το τελευταίο, αυτό το οποίο εκπονώ με αυτή τη στιγμή, την πυξίδα. Είναι, κατά την άποψή μου, μια καινοτομία η οποία φέρνει τους μαθητές απέναντι στην πραγματικότητα των επαγγελμάτων, στις δυσκολίες, στη διαφοροποίηση, στον εξυγχρονισμό και ουσιαστικά και στην πραγματική αλλαγή των επαγγελμάτων. Δηλαδή, με την πάρω του χρόνου, στην επόμενη δεκαετία κάποια επαγγέλματα θα εκλείψουν τελείως και κάποια άλλα θα αναδηθούν λόγω του εξυγχρονισμού και της διήδησης τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας. Αυτά τα σεμινάρια, που είναι κάτω από την ομπρέλα της πυξίδας, θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, είναι ζωντανά, έχουν το βαθμό δυσκολίας τους για το λόγο που προανέβαιρα, πιστεύω, ότι θα προσφέρουμε κάτι πολύ χρήσιμο στα παιδιά μας, με αυτή την πραγματικότητα και με την άμεση επαφή με τους επαγγελματίες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει θεσμό. Νομίζω ότι αυτά είναι τα τρία κύρια σημεία, ο στίβος, η δράση στην παιδεία και η πολύ καλή οργάνωση των μεταφορών. Αυτά έχω να σας πω, σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Κανανικο, λόγο έχει ο κύριος Κυρμανίδης. Ήλια, Ήλια, άνοιξε το μικρόφωνο, δεν ακούγεσαι. Εντάξει. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητές και αγαπητοί προσκεκλημένοι σε αυτή την ειδική συνεδρίαση. Θέλω να ξεκινήσω με την επισήμανση ότι θα ήταν απαράδεκτη τόσο πολιτικά όσο και ηθικά υπεξέρεση, έχοντας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκι ομόλο για τέσσερις μήνες σε ό,τι αφορά στη χρονική περίοδο του 2020 για την οποία γίνεται ο απολογισμός, να οικιοποιηθώ τα πεπραγμένα που ήδη σας έχουν μέσα από την εισήγηση του περιφερειάρχη διανεμηθή. Και όπως αντιλαμβάνεστε νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω και δημόσια μέσα από αυτό εδώ το όργανο, τον εξαιρετικό συνάδελφο τον κ. Βουδάνο τον Δημήτρη, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, διότι από το σύντομο διάστημα που ασχολήθηκα με το περιβάλλον με χαρά μπορώ να πω και να καταθέσω προς εσάς ότι παρά τις αντιξόδητες, τις δυσκολίες και κυρίως την έλλειψη σελεχαιακού δυναμικού, που φαντάζομαι μαστίζει όλες τις διευθύνσεις, η διέθυνση χοροταξίας και περιβάλλοντος υπό την πολιτική καθοδήγηση, επιστασία και εποπτεία του φίλου του Δημήτρη, παρήγαγε ένα εξαιρετικό, τολμό να πω, έργο. Ένα έργο μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δικαιοδοσιών που τόσο ο οργανισμός της περιφερειακής μας οντότητας, όσο και η κείμενη εθνική νομοθεσία επιτρέπει. Εμείς, θυστυχώς, δεν έχουμε να παραθέσουμε έργα που αποτιμούνται σε νούμερα και ως εκ τούτου, ενδεχομένως, να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικά. Είμαστε όμως προσιλειωμένοι στην υποχρέωσή μας μέσα από τις δράσεις μας να κατευθυνόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος τόσο προληπτικά, ελέγχοντας έργα που πρόκειται να γίνουν σε ό,τι αφορά στη συμβατότητά τους με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, όσο και ελέγχοντας δράσεις έπειτα από τακτικούς ελέγχους ή και έκτακτους κατόπιν καταγγελιών. Δεν θα ήθελα να σας κουράσω, μπαίνοντας σε μία στήρα ανάγνωση, έχετε τα πεπραγμένα. Αυτό που θέλω να πω σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, στο διατάφτα αυτής της ολιγόλεπτης αναφοράς μου, είναι ότι τα χρόνια που έρχονται και τις δεκαετίες κυρίως που έρχονται, το περιβάλλον σε μία ιδιότυπα αμφίδρομη σχέση, δηλαδή και ως πρώτη ύλη σε εισαγωγικά του επιχειρήν αλλά και ως προστατευόμενο αγαθό, θα αποτελέσει το επίκεντρο. Θα έχετε δει διάφορες έρευνες, μελέτες σοβαρών ιστιτούτων σε παγκόσμιο επίπεδο, που προσδιορίζουν παραπάνω από το 50% των επενδύσεων, είτε δημόσια, είτε ιδιωτικών, που θα προκύψουν και θα εξελιχθούν και θα δραστηροποιηθούν τα επόμενα χρόνια, θα έχει ως σημείο αναφορέας των περιβάλλων, με απότερο άξονα την προστασία του πλανήτη από αυτό που ονομάζουμε φαινόμενο κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο η αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, όπως κατά καιρούς την έχει εκφράσει ο Περιφερειάρχης σε αυτό το όργανο, αλλά νομίζω αυτό απειχεί και την ομόθιμη πολιτική βούληση όλων των πλευρών και όλων των παρατάξεων του Περιφεριακού Συμβουλίου, οφείλουμε να διεκδικήσουμε την παρέμβασή μας τόσο στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και την τροποποίηση αυτού, ώστε ως πυλώνας πιο άμεσης δημοκρατίας, από ότι αποτελεί η κεντρική κυβέρνηση, να μπορέσουμε να δηλώσουμε αξιόμαχα παρόντες στις μέρες που θα έρθουν. Σε προσωπικό επίπεδο, σε αυτό το τετράμινο που διετέλεσα υπεύθυνος του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου για ό,τι αφορά το 2020, εγώ τουλάχιστον έχω την αίσθηση ότι τόσο σε ατομικό επίπεδο με όλους τους και 51 και 50 συναδέλφους, αλλά και με τις παρατάξεις, αλλά και με την διοίκηση, είχαμε μια γόνιμη αλληλεπίδραση. Θα ήθελα να ζητήσω με παραισία και ειλικρίνεια συγγνώμη εάν παρέλειψα κάτι, αν δεν πρόλαβα κάτι, αν δεν έκανα κάτι γρήγορα, αν δεν ανταποκρίθηκα στις όποιες προσδοκίες, είτε πάνω είτε κάτω από μένα. Άλλωστε, το κίνητρο για να γίνουμε καλύτεροι από ότι είμαστε είναι αυτό, να ξεπερνάμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Τέλος, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου κλείνοντας μια γενική παρατήρηση, όπως τουλάχιστον την έχω εισπράξει εγώ ως αποκόμιση μιας κεντρικής ιδέας αυτόν τον ενάμιση χρόνο που βρισκόμαστε σε αυτήν εδώ την αίθουσα και σε αυτό εδώ το όργαλο. Νομίζω ότι πέρα από τις διαφορετικότητές μας, από τις αντίθετες πολλές φορές απόψεις μας και από τις διαφορετικές οπτικές με τις οποίες παρατηρούμε και προσεγγίζουμε τα περιφερειακά μας πράγματα, αυτό που τουλάχιστον εγώ νιώθω περήφανος, έτσι όπως το εισπράττω στην μονάδα μου την ατομική, είναι το ότι το επιμένοντας στην καρδιά της Ελλάδος, πέρα από τίτλο της παρατάξεως, την οποία έχω την τιμή να συμπεριλαμβάνομαι, νομίζω ότι πλέον αποτελεί κοινό τόπο όλων των παρατάξεων και όλων των πτερίγων και νομίζω ότι αυτό το κατακτήσαμε αυτόν τον 1,5 χρόνο με ένα εκλογικό σύστημα που ναι δεν παρέχει απόλυτη και ισχυρή πλειοψηφία στη διοίκηση, αλλά είναι επίτευμα και κατάκτηση φρονό εγώ, το ότι έχουμε καταφέρει σήμερα και εμέν, διοικούντες και ιδέα ως αντιπολίτευση, να προχωράμε χωρίς παρελκυστικές τακτικές και συμπεριφορές, χωρίς άρνηση για την άρνηση και αυτό νομίζω ότι αποτελεί μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και τα επόμενα χρόνια για την περιφέρειά μας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε απλώς το 50% της πολιτικής προστασίας που είδε ο κ. Δελμούζος. Σας ευχαριστώ. Σε ευχαριστώ κ. Καρακάτζα. Συγχαρητήρια στους δύο. Σας ευχαριστώ. Κύριε Κούκουν σας έχει το λόγο για τις αναπτυξιακές. Ο κ. Μπελισσαρίου και κλείνουμε τη λίγη περιφερειακή αρχή, ετοιμάζουμε την τάχη και κυφαλίζουμε παρατάχη με την τοποθετή. Κύριε Κούκουν λέγεται στο λόγο. Καλησπέρα σε όλους, ακούγουμε. Κύριε Πρόεδρε. Οι δραστηριότητες της αναπτυξιακής ευβείας ΑΕ για το έτος 2020 αφορούσαν τη συνέχιση ηλιοποίησης πολυετών προγραμμάτων και την εκκίνηση νέου προγράμματος. Στη συμμετοχή και στην υποστήριξη φορέων εταιρεών που συμμετέχει η αναπτυξιακή ευβείας και στην υποστήριξη αρχικού σχεδίου δράσεων, όπως τον Λίντερ του τοπικού συμφώνου ανάπτυξης, τα πλαίσια του πρότζεπτ της περιφέρειας Θεράς Ελλάδος, διαδρομή φύσης και πολιτισμούς Θεράς Ελλάδας, ο γνωστός Ιρρύπους. Ο συνολικός προπολεγισμός των συγκριμαλωτών προγραμμάτων που συμμετέχει και υλοποιεί η εταιρεία μας, αναπτυξιακή ευβείας ΑΕ για το έτος 2020, σε όρους του δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στα 27,7 εκατομμύρια ευρώ. Τα τοπικά προγράμματα CLD ΡΙΔΕΡ για την περιφερειακή ενότητα έβοιας, δύο πολυταμιακά και πολυτομιακά προγράμματα. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΙΔΕΡΕΚ ή προγράμματα εργατικής συνεργασίας όπως τα ξέρουμε, η συμμετοχή μας είναι σε πέντε προγράμματα. Στην περιφερειακή ενότητα έβοιας έχουν εκτυπηθεί και υλοποιούνται δύο πολυτομιακά και πολυταμιακά αναπτυσιακά προγράμματα ΙΔΕΡΕΚ με περιοχή εφαρμογής όλη την έβοια και της ΧΥΡΟ, η οποία έχει και ειδική βαθμολογία, περισσότερα από την οριζότητα των προγραμμάτων, όλη την περιφερειακή ενότητα έβοιας πριν της δημοτικού διαμερισμότητας Χαλκίδας, καθότι ανέρχεται ο πληθυσμός της πάνω από τις 20.000. Τα δύο προγράμματα αυτά είναι συγκεκριμένα από τα ευρωπαϊκά τραμεία, το ΙΔΕΡΕΚΑ και το ΙΔΕΡΕΚΑ, και είναι δεταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΠΑΤ και του ΠΑΑ και του ΕΠΑΤ. Όσον αφορά τους αρθουμούς, στο μέλλον σκέδος του ΠΑΑ, το ΙΔΕΡΕΚΑ και το ΙΔΕΡΕΚΑ είναι 6.150.000 ευρώ, και όσον αφορά το επάλθο αλληλίας είναι 2.550.000 ευρώ, χωρίς την μπερδέγνωση που θα έχουμε στο μέλλον, καθότι η Επίτροπος κυρία Διαμαντοπούλου έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και έχει φέρει αρκετά χρήματα σε αυτό το ταμείο. Το σύνολο λοιπόν των δύο προγράμματων ΠΑΑ και αλληλίας για το βόρειο κομμάτι της αλληλίας είναι 3.700.000 ευρώ και για το νότιο κομμάτι είναι 3.950.000 ευρώ για το ΠΑΑ και 1.750.000 ευρώ σύν της περιεργμής που θα έρθουν στο αλληλίας για το νότιο κομμάτι. Το σύνολο των χρημάτων της δημόσιας δαπάνης είναι 14.400.000 ευρώ. Τα δύο τοπικά προγράμματα της αλληλίας διακρίνονται σε τρεις κυρίως άξονες. Επενδύσεις σε ιδιωτικές και δημοσίου χαρακτήρα το επομέτρο 19.2 και σε διατοπικές και διακρατικές συνεργασίες το επομέτρο 19.3 στο ΠΑΑ και το 4.3 στο ΕΠΑΣ. Επίσης τα λειτουργικά, έξωρα και τεχνική φορέα, βοήθεια του φορέα υλοποίησης των ομάδων τοπικής δράσης το επομέτρο 19.4. Ο αρχικά εκεκριμένος προπολεγισμός της 21.12.2016 σε όρους δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 14.4 εκατομμύρια ευρώ και για τα δύο προγράμματα. Ενώ με τις εκεκριμένες υπερδεσμεύσεις εντός του 2020 εξαιτίας και του υψηλού ενδιαφέροντος για τις ιδιωτικές επενδύσεις σήμερα ο προπολεγισμός των δύο προγραμμάτων έχει ανέρθει στα 19.9 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στις 31.10 του 2020 είχε ενταξεί το 104 του συνολικού αρχικά εκεκριμένου προπολεγισμού ή στο 148 του αρχικά εκεκριμένου προπολεγισμού τους κέλους του ΠΑ λόγω των υπερδεσμεύσεων. Εδώ να αναφέρω ότι το Υπουργείο ικανοποίησε όλα τα ετοιματά μας γιατί ήταν μεγάλη εζήτηση μετά από 10 χρόνια κρίσης και με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη και του κ. Σπανού μας βοήθησε με 2 εκατομμύρια ευρώ 2 200 για την έβοια και τον ευχαριστούμε και δημόσια. Συνολικά έχουν ενταχθεί 84 παιδιδικά προγράμματα ιδιωτικού χαρακτήρα συνολικού προπολεγισμού 8.827.511 ευρώ. Ήταν υποέταξη 15 έργα δημοσίου χαρακτήρα 3.260.429 ευρώ. Στο πρώτο πεντάμινο του 21 θα προκειρευθούν υποδράσεις 4.2 του 8.33 στο σκέλος του ΕΠΑΛΘ. Συνολικού προπολεγισμού 4.3 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων. Θα αλοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης των πράξεων δημοσίων της υποδράσεις 19.2 βρισκόμαστε στην τελική τους φάση. Συνολικού προπολεγισμού σώρους δημόσια ταπάνιση 3.3 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν 15 πράξεις έργα και προμοίδιες δημοσίου καρακτήρα. Το 1.6 εκατομμύρια ευρώ περίπου πράξεις δημοσίων παρεβάσεων του 1.6 εκατομμύρια ευρώ και 1.54 εκατομμύρια ευρώ προπολεγισμού για τροφορέα. Στα δύο από αυτά συμμετέχει ο συντονιστής ετέρως και στα υπόλοιπα τρία είναι ενδιαίμενος τους φορέας. Το 1.34 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς φόρους και το 0.2 εκατομμύρια ευρώ με το πρόγραμμα δημοσίου εμπενδύσεων. Τρία από αυτά έχουν σημαντί ως έργα στρατηγικής σημασίας της μακροπερίοχης ανδρυατικής ιρωνίου όπως είναι το Άντρυον Φάιρ Ψεντς, το Σμασ Κέντρας και το Τάγκραμ. Ενώ το στρατηγικό έργο Skilling for Sport έχει ήδη χαρακτηριστεί ως καλή πρακτική στο πλαίσιο προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας στη Μεσόγειο. Αυτά έχω κύριε Πρόεδρε, τα δούμερα είναι και στους φίνακες η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πρόγραμματος Δημοσίου Εμπενδύσεων. Κύριε Πούκουλα ολοπληρώστε. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Μπελισσαρίου. Δεν ακούγεσαι κύριε Μπελισσαρίου, ανοίξτε. Ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Καλησπέρα και από μένα. Ευχαριστώ ιδιαίτερο στον Περιφερειάρχη και το Περιφεριακό Συμβούλιο για την ιδιαίτερη τιμή και την ευκαιρία που μου δίνουν να καταθέσω σήμερα ενώπιον του τόσο σημαντικού ακροαετηρίου μας, της μέχρι τώρα δράσεις μας και πώς η αγροδιατροφική σύμπρεξη επιχειρή να αποτελέσει όχι μόνο ένα βασικό πυλόν ανάπτυξης, αλλά και καταλήτη του να συμπαρασύρει και άλλους τομείς και κλάδους της περιφερειακής μας οικονομίας. Οι δράσεις της αγροδιατροφικής σύμπρεξης ιεραρχούνται σε τρεις και διακρίνονται σε τρεις πυλώνες. Πρώτος πυλώνας, η δημιουργία εθελοντικού σύμματος πιστοποίησης τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Τριάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής του τομέα τεχνολογίας τροφίμων. Μια πολύ μικρή μνία εδώ, ο αγροδιατροφικός τομέας της περιφερειάς μας παρουσιάζει σχετικά χαμηλία αντιαγωνιστικότητα. Διαθέτει όμως απέναντίας συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η φύση, οι πρώτες ύλες, η καλλιεργητική και μεταπεϊτική μας παράδοση, καθώς η πολιτιστική, τουριστική και πολιτισμική κληρονομιά μας. Αυτά λοιπόν θέλουμε να αναδείξουμε και με γνώμονα το καλάδι των προϊόντων της Φτερεάς Ελλάδας, να πιστοποιήσουμε τα προϊόντα μας με πολύ καλές εξαγωγικές αλλά και εθνικές δραστηριότητες. Δεν θα μείνω και δεν θα σας περιγράψω εδώ τα βήματα μέχρι και την πιστοποίηση των προϊόντων. Είμαστε βέβαια στη διαδικασία δημιουργίας αυτού του σχήματος. Θα περάσω στο δεύτερο πυλώνα των ενεργειών μας, των δράσεών μας, η διεκδίκηση και η υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση πρωτογενούς παραγωγής μεταποίησης και ο οποίος πυλώνας περιλαμβάνει ακόμα και δράσεις εκπαίδευσης που αφορούν την τυποποίηση και τη μεταποίηση. Έχουμε ήδη συνδιοργανώσει και έχουν προαναφερθεί από συνομιλητές μας της επιχειρηματικότητας, του εισαγωτικής οικονομίας, του τουρισμού, από κοινού σεμινάρια σε συνεργασία τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Υπάρχουν καθοδόν σεμινάρια σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που ως στόχο έχουν να τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αγροδιατροφικό τομέα καθώς επίσης να καλύψουν και το κενό που έχει επιφέρει στην παραγωγική δραστηριότητα η επάρατη πανδημία. Δεν θέλω να αναφερθώ εδώ ιδιαίτερα συγκεκριμένα προγράμματα για τα οποία μπορούμε κατηδύα να σας ενημερώσουμε χάρη της οικονομίας του χρόνου. Η αγροδιατροφική σύμπραξη βεβαίως ως τρίτο πιλώνα της έχει την συνδιοργάνωση και συμμετοχή της σε εμπορικές αποστολές B2B συναντήσεις και διεθνείς και εθνικές εκθέσεις σε συνεργασία με τα κέντρα επιχειρηματικότητας της περιφέρειάς μας την αντίστοιχη αντιπεριφερειαρχία και καθώς επίσης και άλλες αντιπεριφερειαρχίες. Παρέχουμε ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των μέλων μέσω portal που δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εταιρικής παρουσίας της όλων των εταιριών της περιφέρειάς μας. Ως κορονίδα των τριών ανωτερόδρασεων θέλω να εξάρω και την επίδοση της αγροδιατροφικής μας σύμπραξης σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όπως στηρίζουμε κάθε είδους πολιτιστική και πολιτισμική εκδήλωση της περιφέρειάς μας. Πάει παραδείγμα τη μια προσκυνηματική εκδρομή στον Άγιο Ιάννη το Ρώσο με προσφορά τοπικών προϊόντων της περιφέρειας. Στηρίζουμε αθλητικές οργανώσεις, στηρίξαμε τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταιγίδες Ιανός και Θάλια όπου τα τρόφιμα αποτέλεσαν βασικό πυλώνα εξυπηρέτησης έστω και αρογής πρόσκαιρης των εκεί ανθρώπων. Αυτή ήταν η παρουσίαση που θα ήθελα να κάνω, θέλω όμως το σημείο αυτό να ευχαριστήσω και να εξάρω την συμμετοχή των συνεργατών μου στον Διοικητικό Συμβούλιο, τους οποίους θέλω να κατονομάσω έναν προς έναν. Η συμβολή των οποίων είναι πάρα πολύ σημαντική στο έργο που έχουμε μέχρι τώρα κάνει, αλλά και αυτό που θα ακολουθήσει. Τους κυρίους κυρίους Σταμάτη, τις κυρίες Αργυρίου και Μιμίκου, τους περιφερειακούς συμβούλους κύριο Αποστολόπουλο Κέπα Τσιουρά, τον κύριο Κουδουνί, τον κύριο Ζαχαρία, καθώς επίσης και τον κύριο Κυρίτσι, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θιότηδας. Εξαιρετική μνία θα ήθελα να κάνω και στον άοκνο διευθυντή της αγροδιατροφικής μας σύμπραξης. Ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ και εγώ κύριε Βετισσαρίου. Εσύ όσο τελειώσαμε ως περιφερειακή αρχή την ακολογιστική διαδικασία, όπως ο αντιπερφερειάτης μας, θα το περιφερειάζει και ακολουθούν οι επικεφαλείς του παρατάξεων. Ο κύριος Γκλέτσος είναι στη τηλεφωνική μας γραμμή. Θα μιλήσει ο ίδιος και δεν θα μιλήσουν ούτε ο κύριος Δούρος, ούτε ο κύριος Αμμάς, ούτε η κυρία Κατσιμίκα. Τον έχω στη γραμμή να σας ξεκινάει την ομιλία του. Αποστολή μου, καλησπέρα. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Καλησπέρα κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητές, συνάδελφοι του περιφερειακού. Κάτι που το ζήτησαν και αυτοδιοικητικοί με τεράστια εμπειρία στον χώρο. Για τον όχι, ας πούμε, χτες 13 Απριλίου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπήρξε συνανδύαση της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την επεξεργασία ενός νέου σχεδίου νόμου του Συναρμόδου Υπουργείου, αλλά που ήταν εκεί ο κύριος Γεωργιάδης, που στην ουσία τι κάνει, βάζει βόμβα, υπονομεύει την εξέλιξη της μεγάλης όχετου ας πούμε, που έκανε μνία ο κύριος περιφερειάρχης, αφού καταργεί, έχει πρόθεση να καταργήσει το Άνθρο 32, που τι βάζει το Άνθρο 52, είναι η έννοια της κοινωνικής αποδοχής και της κοινωνικής συνέναισης. Και θα πρέπει το 55% των ιδιοκλητών να συμφωνήσουν στο να γίνει ένα πάρκο στην περιοχή τους. Αυτό το καταργεί η κυβέρνηση. Και ναι ο κύριος Μίχαλος, αλλά και ο κύριος Περγιάρλιας, ως δήμαρχος Στανάγρας, που είναι ένας από αυτούς που έχει συνυπογράψει την τραμερή συμφωνία, είναι εκεί και υπερασπίζεται το δίκαιο των συμπολιτών μας, γιατί δεν μπορεί να περπατήσει το έργο αν δεν υπάρξει κοινωνική συνέναιση και κοινωνική αποδοχή. Εμείς απουσιάζαμε ως περιφέρεια. Για το προσφυγικό δεν θα πω πολλά. Τα λέω επιγραμματικά κύριε Πρόεδρε, σευόμενο στην αγωνία σας, να αναλογιστώ. Για το προσφυγικό, να σας θυμίσω, εκείνο το μπαλάκι που παίξαμε ευθυνών ανάμεσα στο Υπουργείο και στην περιφέρεια, να σας θυμίσω ότι ο ένας διέψευδε τον άλλον για το αν τελικά θα υπάρχει ή όχι αποδοχή της πρότασης του Υπουργείου μετανάστευσης. Να σας θυμίσω ότι η περιφερειακή αρχή τρεις-πέσσερις φορές δήλωσε, θεεκνιδιάστηκε, γιατί δεν είχε ενημέρωση από την κεντρική διοίκηση. Να σας θυμίσω και μου χαίρομαι που ήταν εδώ ο Υπουργός Υπονομικών και εάν τυχόν κάνει αποδοχή την πρόταση που έκανε ο κύριος Περιφερειάρχης για παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχω πολλά να καταθέσω εάν μου δοθεί η δυνατότητα. Αλλά για τη Λάρκο, μια λέξη για τη Λάρκο ότι επεξεργαζόμαστε μια βιώσιμη δύθενη λύση και μάλιστα θέλει να πιστεύει ο κύριος Υπουργός ότι θα είναι βιώσιμη όταν είναι στα κάγκελα όλοι οι εργαζόμενοι η κοινωνία γιατί η Λάρκο δεν ακουμπάει μόνο σε μια περιοχή. Η Λάρκο είναι μια περιοχή, είναι μια εταιρεία που με τον ιδρότα των εργαζόμενων στηρίζει αρκετές τοπικές οικονομίες σε τρεις και τέσσερις νομούς και δίνει ένα μεγάλο ειδικό βάρος σε αυτό που και έχουμε ως αρμοδιότητα στην αξιοποίηση του ρικτού πλούτου γιατί είναι αρμοδιότητα της περιφερειάς μας και εδώ θα πρέπει να είναι μπροστάρηση η Περιφερειακή Αρχή και δεν φτάνει μόνο το ψήφισμα, ειλικρινά δεν φτάνει μόνο το ψήφισμα. Ποιες φρετοβουλίες ανέλευε η Περιφερειακή Αρχή, γιατί δεν κυνητοποιηθεί με βάση και το ομόφωνο ψήφισμα και να κατέφουμε και εμείς δίπλα στον κύριο Περιφερειαρχη, όχι για να του βάλουμε εμπόδια αλλά για να βάλουμε πλάτη και να τον στηρίξουμε. Και βεβαίως να πω και δύο λόγια και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα. Ακούστηκε από τον κύριο Μπουρμά ευχαριστίες και καλά έπρασε για τη συνεργασία που είχαμε με τους ξενοδόχους. Με το αζημίωτο, με το αζημίωτο, 11,5 εκατομμύρια στήχησε και τον κρίναμε στην Οικονομική Επιτροπή, θυμίζω και στους αγαπητούς φίλους που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή πέραν το 59 και κάτω εκατομμυρίων, δηλαδή 60 και 11, 70 και μας στήχησε η αντιμετώπιση των σημειών και η διαχείριση μετά την καταστροφή από την καποκαιρία θάλια. Όταν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει εκείνες απαραίτητες παρεμβάσεις αδιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για να έχουμε τουλάχιστον μίωση αυτής της ζημιάς που πάθαμε. Και βεβαίως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά θα μπορούσα να πω και άλλα, και κλείνω όμως όντως κλείνω, για τα αεολικά πάρκα και τις ΑΠΕ. Ήμασταν από τις πρώτες παρατάξεις, από τις πρώτες δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίοι κρούσαμε το πόδωνα του κινδύνου. Και μάλιστα, εάν δεν υπήρχε αυτή η πίεση από την πλευρά των παρατάξων της Μιοψηφίας, ούτε το ψήφισμα δεν θα βγάζαν. Εν πάση περιπτώσει, κάλλιο αργά παρά ποτέ, είμαστε πάλι δίπλα σας. Γιατί δεν έχουν γίνει όλες εκείνες οι ενέργειες που έχουμε συναποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί δεν αξιοποιείται ως Περιφερειακή Αρχή το ομόθιμο και το ομόφωνο σχεδόν του Περιφερειακού Συμβουλίου. Γιατί δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι δεν θέλουμε χαμπαλέ στο λαιμό μας. Ότι δεν θέλουμε, να το πω έτσι απλά, καπέλο. Αλλά θέλουμε να αποφασίσουμε εμείς για τον τρόπο ανάπτυξης, το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης. Για αυτό έγιναν οι περιφέρειες. Ότως πήγαινο με το τελευταίο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι προθέσεις είναι αγαθές. Αναγνωρίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας από εμάς που να θέλει να έχει αρνητικό αποτέλεσμα η Περιφερειακή Αρχή. Γιατί θα λειτουργήσει εις βάρος όλων μας. Όχι μόνο εις βάρος της πλειοψηφίας, αλλά αξιοποιήστε τη δυνατότητα. Γιατί είπε ο κύριος Κυρμανίδης ότι ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε η Περιφερειακή Αρχή με μία σπήρα άρνηση με έναν μηδενισμό. Από την πλευρά σας όμως, ποτέ, μα ποτέ, δεν άνοίξατε τις πόρτες και δεν δώσατε το χέρι σας για ουσιαστική συνεργασία και βοήθεια. Αλλά παρελκυστικά και προσχηματικά. Και κλείνω με μία φράση του κυρίου Περιφερειάρχη. Πραγματικά, η στερεά Ελλάδα είναι ο κοιμόμενος γίγαντας. Αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, δυστυχώς θα συνεχίσει το νύπνο του δικαίου. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ κύριε Ναφτουτάκη. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη για την παρέβαση. Θα κάνω ένα κλείσιμο στο τέλος. Ένα ασχολείο που δεν αφορά ούτε εμένα προσωπικά, ούτε την Περιφερειάρχη, απλώς για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση. Προφανώς, οι ξαναδόχοι, το καλοκαίρι που στήριξαν την κατάσταση, δεν αμίσθηκαν με 11 εκατομμύρια. Ήταν 140-150.000 σε πρώτο σύνολο των αμμυβών τους. Υπάρχει διευθύνηση για το ποσό συνολικά μιλώ εγώ. Η κυρία Ματζελία εκτολόγου, σας ευχαριστώ κύριε Ναφτουτάκη. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί συμμετέχοντες και χρησιμοποιώ τον όρο συμμετέχοντες, το οποίο θα πρέπει να είναι η βάση της διαβούλευσης, την οποία μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση, σεβόμενη τον εαυτό της, στις διαδικασίες και την περιφερειακή διακυβέρνηση, να έχει ανοιχτό και διαφανή διάλογο με όλους τους φορείς, τα επιμελητήρια, με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού που αποτελεί τη βάση της περιφερειακής διακυβέρνησης. Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες, θέλω να επισημάνω κι εγώ πολιτικά, παρά το γεγονός ότι με βάση την εμπειρία σας, θα επαναλάβω κάτι κοινότυπο αλλά ουσιαστικό. Ότι η σημερινή μας συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι από λογισμός, είναι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, η οποία συνδέεται με το βασικό ρόλο που έχουμε αυτό τον ελεγκτικό ρόλο της περιφερειακής αρχής. Και αυτό το ρόλο, οφείλουμε όλοι μας να το σεβαστούμε, έτσι ώστε σταδιακά να βελτιώνεται ο τρόπος διαχείρισης, οι συνήθειες, οι πρακτικές, οι πολιτικές της περιφερειακής αρχής. Όλοι μας θέλουμε η περιφέρεια να είναι πολύ κοντά στον πολίτη. Έστω κι αν η περιφέρεια αυτή καθαυτή σαν θεσμό είναι απομακρυσμένη από τον ίδιο τον πολίτη, με τις πρακτικές της, τις πολιτικές της πρέπει να είναι κοντά, διότι ο πολίτης και μετά την πανδημία θέλει να ακουμπήσει σε εκείνους τους θεσμούς όπου είναι δίπλα του. Αγαπητές φίλες και φίλοι θα μου επιτρέψετε να ακολουθήσω μία δομή στην τοποθετησή μου με τρία βασικά ερωτήματα τα οποία ως παράταξη καλούμαστε να απαντήσουμε στο σημερινό μας θέμα. Πρώτο, ποια ήταν τα γεγονότατα που συμμάδεψαν το θεσμό της αυτοδιοίκησης μέχρι τώρα. Δεύτερο, πώς χαρακτηρίζεται η πολιτική συμπεριφορά της περιφερειακής αρχής στο πρώτο μέρος της στιτίας της αρχής και ποια είναι τα έργα της. Και τρίτον, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν για να αναδειχθούν οι προτοραιότητές μας ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και η θεσμική μας οργάνωση για την ενδυνάμωση της περιφερικής διακυβέρνησης. Το πρώτο σχετικά με τα τι έχει συμμαδέψει θα έλεγα την αυτοδιοίκηση θα τα πω επιγραμματικά διότι όλοι κυρίως οι αυτοδιοικιτικοί το γνωρίζετε και το έχετε περάσει στο πετσί σας. Πρώτον, η αμφίδια νομοθεσία για την αυτοδιοίκηση. Γεννήθηκε στη στεγνή γη της απλής αναλογικής αλλά επιβιώνει σταθαλό νερά τη συγκέντρωση εξουσιών στην πλειοψηφία αν και αυτή στην περίπτωση της περιφερειάς μας απέχει κατά πολύ από εκείνης του 50-1. Δεύτερον, η κρίση της πανδημίας και η διαχείριση της, η αντιμετώπισή της από την κυβερνητική πολιτική που ήταν εχειρισμία κορντεών που επιβάρινε το θεσμό της αυτοδιοίκησης με πολλές χρηματοδοτικές επιβαρύνσεις που πολλές φορές έστω και άκομψα ή παράπλευρα η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της στάθηκε καλά παρά το γεγονός ότι δεν ήταν η κύρια αρμοδιότητά της. Τρίτον, οι φυσικές καταστροφές που έμπληξαν τη χώρα μας και ανέδειξαν ότι ο εθνικός σχεδιασμός ήταν αν αποτελεσματικός και μόλις πρόσφατα νομοθετήθηκαν οι αρμοδιότητες και χρηματοδοτήσεις μεταξύ του κράτους, των περιφεριών και των δήμων εξού και το τελευταίο χρονικό διάστημα, η αυτοδιοικητική πρώτου και δεύτερου βαθμού ψηφίσαμε τα σχέδια βάσης αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Και τέλος, η ολοκλήρωση του εθνικού και περιοχριακού αναπτυξιακού σχεδιασμού της προηγούμενης πενταειτίας που έρχεται να κουμπώσει με τον καινούριο σχεδιασμό μέχρι το 2027 συμπεριλαμβανομένου και το Ταμείο Ανάκαμψης που προκαλεί την αυτοδιοίκηση, το κράτος, τα επιμελητήρια, την κοινωνία να κάνει μεγάλες μεταρρυσμίσεις που να συνοδεύσουν αυτές τις νέες γενιάς χρηματοδοτήσεις. Ερχόμαστε στο δεύτερο ερώτημα. Πώς χαρακτηρίζουμε εμείς ως παράταξη την πολιτική συμπεριφορά της περιφερειακής αρχής στο πρώτο μέρος της θητείας. Θα είμαι πολύ σαφής και δεν είμαστε ως παράταξη και δεν θεωρούμε ότι ζούμε σε παράλληλους κόσμους. Ζούμε μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο και έχουμε δουλέψει πολύ. Μετά από αυτό, από ενάμιση χρόνο, με πολύ καθαρό λόγο τονίζουμε ότι η περιφερειακή αρχή χαρακτηρίζεται από πολιτική αδιαλλαξία, έλλειψη ουσιαστικής αυτοδιοικητικής αντίληψης περί συνεργασιών, επιθεμάτων και πολιτικών, εσωστρεφή διαχείριση, συγκεντρωτικό συγκεντρωτισμό στις αποφάσεις και στην επικοινωνία, αγωνία για τη διατήρηση καικτημένων πρακτικών και πολιτικών, όπως αυτά απορρέουν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή που άλλως τη σημερινή αποτελεί αδιατάρακτη συνέχεια της. Αδυνατείτε να συνθέσετε, να συνεργαστείτε, να συνδιαμορφώσετε θέσεις. Ουδέποτε υιοθετήσατε πρόταση της μοιοψηφίας. Απουσιάζει παντελώς από εσάς η πρακτική της αυτοδιοικητικής κουλτούρας. Δεύτερον, η περιφερειακή αρχή ταμπουρωμένη πίσω από μία νομοθεσία που υποβαθμίζει και απαξιώνει το περιφερειακό συμβούλιο, αποφεύγει τη διαβούλευση και το δημοκρατικό διάλογο και στα πλαίσια αυτά, όπως τόνισε και ο κ. Αναγνωστάκης, είναι η μη σύσταση του θεσμού του διαμεσολαβητή ο οποίος σήμερα θα είχε την αντίσυγησή του μετά τον κ. Περιφεριάρχη αλλά ούτε και η συγκρότηση και η λειτουργία του συμβουλίου της επιτροπής διαβούλευσης μόλις τους κοινωνικούς και εταιρικούς εταίρους που θα συμμετείχαν σχεδόν καθημερινά ή σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο, εκτός αν έχει συσταθεί και εμείς δεν το γνωρίζουμε. Και επαναλαμβάνω ότι είναι μεγάλη μας χαρά ότι σήμερα βλέπουμε την πέδρα, βλέπουμε τους κοινωνικούς εταίρους και συζητάμε και θα συζητήσουμε αναπτυξιακά ζητήματα. Τρίτον, η Περιφερειακή Αρχή όμως προχωράει και στην αποδυνάμωση ακόμα και αυτής της οικονομικής επιτροπής που παρά τις υπεραυξημένες αρμοδιότητες που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το δίθεν επιχείρημα της διευκόλυσης της λειτουργίας του αυτοδιοικητικού ρόλου αποψηλώνει και αυτές τις αρμοδιότητες, όπως τη σύνταξη οικονομικών προτάσεων, προγραμμάτων, ελέγχων τα οποία τα παραδίδουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και οι κοινωνικοί εταίροι και οι δήμοι γνωρίζουν και περί το δραστηριοτή των αυτών. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να συζητάμε τους διαγωνιστικές διαδικασίες να μην αποδεχόμαστε de facto τις αποφάσεις των διαγωνιστικών επιτροπών και ευτυχώς που έρχεται το ελεγκτικό συνέδριο η Επιτροπή Προσφυγών η αποκεντρωμένη να δικαιώνει τους λόγους μας και τις συζητήσεις μας στην Οικονομική Επιτροπή και αυτό γιατί το λέω, γιατί πάρα πολλά έργα αφορούν έργα προγραμματικών συμφωνιών με τους δήμους έργα και κατασκευές τα οποία αφορούν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό δήμων και περιφέρειας. Το θέμα της τελέχωσης των υπηρεσιών, της ύπαρξης νομικής υπηρεσίας, όλα αυτά καθυλώνουν την ποιοτική δουλειά την οποία πρέπει ένας οργανισμός να έχει για να μπορέσει να περάσει και για να στηρίξει με τους υπηρεσιακούς τους παράγοντες τους δήμους για αλοκλήρωση μελετών και αποσαφήνιση ορισμένων όρων και διαδικασιών για την ένταξή τους σε μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα όπως είναι και αυτό του Αντώνη Τρίτσι. Η περιφερειακή αρχή. Ουδέποτε έφερε για συζήτηση μεγάλα θέματα της περιφέρειας. Έργα πόλους ανάπταξης που η παράταξή μας αλλά και άλλες παρατάξεις της Μιαψηφίας πρότειναν να συζητηθούν όπως όχι κοπαΐδα. Σήμερα ακούσαμε μια πασπερμία απόψεων για έργα στην κοπαΐδα τα οποία τα μισά είναι έργα του ΙΠΑΤ και τα άλλο είναι κατασκευαστικά αιτήσια αρδευτικά και σε έργα συνδύρισης. Απέχει μακριά από μια ολοκληρωμένη πολιτική αγροδιατροφικού μοντέλου για την κοπαΐδα. Έκθεση Λαμίας. Ήταν εδώ ο αγαπητός υπουργός προερχόμενος από τη Φτιώτιδα. Δεν ακούσαμε τίποτε για την έκθεση Λαμίας. Υποθέτω ότι εκεί μόνο θα κοπεί κορδέλα του Ράλι Ακρόπολης. Όχι Ανθήλης Παρχιού, Πανεπιστήμιο, Μόρνος, ας ο πώς. Θα μιλήσω αργότερα γι' αυτό το θέμα. Κόμβοι και νοτομείας, αγροδιατροφικά πάρκα τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης και εδώ και δύο χρόνια η παράταξή μας εγγράφως έχει παραδώσει τις θέσεις. Τα συγκεκριμένα προγράμματα προς συζήτηση με τους δήμους και με την περιφέρεια. Ουδέ ποτέ όμως ήρθαμε σε σύζυξη κουβέντας και πολιτικής συνενόησης. Θα ήθελα να περάσω στο θέμα των ανεμογεννητριών και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο δηλώνει μία συμπεριφορά. Είχαμε στηρίξει όπως είχαμε, ναι, ναι, σας ακούω, σας ακούω πάρα πολύ καλά. Έχετε ξεπεράσει τον χρόνο, απλώς σας κάναμε επενδύσεις. Ευχαριστώ, ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν θα καθυστερήσω για τις ανεμογεννητρίες. Τι έχει γίνει, υπάρχει το ψήφισμα, υπάρχει μία αφέρουσα ικανότητα η οποία έχει υπερβεί σε δύο νομούς, κυρίως στην Εύβοια και στη Μιωτεία. Υπάρχει το ψήφισμα, παρ' όλα αυτά όμως, από πλευράς περιφερειακής αρχής, εντέχνως αποκλείομαστε από τις εξελίξεις των διαβραγματεύσεων και επιδιώκεται να συζητηθεί με ενδονεοδημοκρατική διαδικασία και με επισκέψεις στους υπουργούς το θέμα των ανεμογεννητριών. Ο χρόνος των προσφυγών προσράει προς το υπουργείο, τελειώνει, η παιδί προς τη μή της έχει βγάλει ένα καθαρότατο ψήφισμα, το οποίο δηλώνει τη συμπαράσταση και την πάυση του κάθε επενδυτικού σχεδιασμού για ανεμογεννητρίες και εμείς παρακολουθούμε εκμακρόθεν. Αυτή την ιστορία της αποποίησης ευθυνών και πετάμε το μπαλάκι στους δήμους το έχουμε ζήσει και στο προσφυγικό. Δυστυχώς επαναλαμβάνεται και στις ανεμογεννητριές. Το θέμα των φυσικών καταστροφών. Θέλω να πω δύο κουβέντες για να είμαστε σαφείς. Όταν επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη, κάτι δεν πάει καλά. Παραδείγματος χάρη, δυστυχώς οι φυσικές καταστροφές στην Εύβοια κοστίζουν από πλευράς δημόσιων πόρων 57,9 εκατομμύρια για έργα και 11 εκατομμύρια για τις αμοιβές των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Δηλαδή γύρω στα 80 εκατομμύρια. Αυτό για να έχουμε όλη μια συνολική εικόνα. Και για τα 57 εκατομμύρια, επειδή τα χρήματα δεν επιστρέφουν στους δήμους ή στην περιφερειακή ενότητα, η έπλωση είναι 30%. Ενώ στο Σγορμπά έφτανε 55%. Θα έχει συνέχεια αυτή η ιστορία, απλώς ως αυτοδιοικητική, επειδή το γνωρίζετε, τις διαδικασίες αυτές δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Έρχομαι τώρα στα θέματα που αφορά την ισήγηση του κύριου Περιφερειάρχη και θα είμαι πάρα πολύ σύντομη. ΕΣΠΑ 2027, αύξηση πόρων κατά 402 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση του ποσού αυτού δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μετάβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο στόχο 2, που πριν δύο χρόνια ήταν σε μια διάμεση κατηγορία. Δεν αντιλαμβανόμαστε τους πανηγυρισμούς νίκης και επίτευξης. Πρέπει να πανηγυρίσουμε γιατί θα καθορίσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με κοινωνική διάσταση στο ΕΣΠΑ μέχρι το 2027. Νοσοκομείο Χαλκίδας. Το έργο μελετήθηκε, εντάχθηκε με 23 εκατομμύρια πριν είσασταν πριν 10 χρόνια. Ολοκληρώθηκε στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, συμπληρώθηκαν ορισμένοι πόροι και πανηγυρίζουμε γιατί ένα έργο που ξεκίνησε από δύο προηγούμενες περιφερειακές αρχές κόβουν την κοροδέλα κάποια άλλη. Νοσοκομείο Λαμίας. Δεν γνωρίζουμε τι κάνατε στο νοσοκομείο Λαμίας. Το Πέτρινο έγινε το 1011. Το μόνο που ψηφίσαμε είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου με 5 εκατομμύρια ευρώ. Που θα γίνει σε συνεργασία με την Πέμπτη είπε 25 εκατομμύρια για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα οποία αναφέρεται ότι δεν χρηματοδοτούνται διότι δεν έχουν προϋπολογισμό. Και εμείς τι σας είπαμε ότι βάλτε κι άλλα χρήματα έχετε τη στήριξή μας. Δεν μπορώ να καταλάβω πού βρίσκουμε το θετικό. Εμπορευματικό λιμάνι Χαλκίδας πότε κατασκευάστηκε και δεν πήραμε χαμπάρι. Έγινε ένα Master Plan το οποίο καταθέσαμε τις προτάσεις μας στη διαβούλευση και αυτό το έργο θα ενταχθεί μελλοντικά πιθανά μετά από χρόνια σε ένα πρόγραμμα πιθανά μακάρι να είναι και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που προτάσουμε είναι στη Λίδα και η Τέα. Έχετε δίκιο. Κοντεύεται να ξεπεράσουμε και την εισήγηση που πρέπει να διάρκει. Μπορεί να συμβαίνει και αυτό ζητώ χίλια συγγνώμη. Ζητώ χίλια συγγνώμη. Κυρία Αγγελοπούλου να τελειώσω. Ζητώ χίλια συγγνώμη αλλά είμασταν πάρα πολύ φρόνοι με πολύ αγάπη ακούσαμε δύο ώρες σε όλες τις εισηγήσεις. Επειδή είναι αγαπητοί συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί μας ακούσουν λίγο και από εμάς θέλουμε να υπερβούμε τις αντοχές τους και ζητώ ταπεινά συγγνώμη. Θα πω δύο ακόμα θέματα. Αλλά δεν είναι δίκαιο για τους υπόλοιπους καταλαβαίνετε. Υπόλοιποι θα τους δώσετε και εκεί χρόνο. Θα θα τελειώσει κυρία Αγγελοπούλου. Σας παρακαλώ πάρα πολύ σας εγκετεύω. Ευχαριστώ. Πάμε λοιπόν στα έργα της Χαλκίδος. Όπως αναφέρθηκε και τον κύριο Κελαϊδίτη. Αυτό το οποίο έχει κατοχυρωθεί είναι η 250.000 ευρώ στηρίξη του τεχνικού συμβούλου για τις παρακάμψεις και σε τα μανίκια να μπει πίθανα στον Τρίτσε. Αυτό έχει διασφαλιστεί. Από εκεί και πέρα περιμένουμε τη διαγώνια Φωκίδας όπου από τα 107 χιλιόμετρα έχουν μπει τα 4,8 και το πανηγυρίζουμε. Και ο δρόμος Λαμία-Καρπενίση που αναλαμβάνουμε μόνο τη μελέτη. Όχι το έργο, αυτή είναι η πορεία. Και θελούμε το εξής. Το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι αλλαγές πρέπει να γίνει. Έχουμε τρεις μεγάλες προκλήσεις. Τα έργα κατάθεσης αντιπληρωματικών δημιουργικών που φτάνουν 115 εκατομμύρια. Τις προτάσεις για τις αναπλάσεις 475. Πολιτικές κοινωνικής συνοχής. Ορεινούς όγκους. Εδώ λοιπόν όλοι μαζί πρέπει να συγκεντρωθούμε, να συνελέσουμε, να κατεβάσουμε προτάσεις έτσι ώστε να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο μας τον οποίο αγαπάμε και να μπορέσουμε με τον κ. Σταϊκούρα ο οποίος είναι και ο υπουργός να εντάξει και να συντονίσει έργα της Στερεάς Ελλάδος. Την ευθύνη την φέρουμε όλοι. Ο κ. Περιφερειάρχης πρέπει να είναι ευτυχισμένος ότι έχει μία αντιπολίτευση δομημένη που συμβάλει και μέχρι τώρα και δεν τα κάνει λίμπα. Πράγμα το οποίο συμβαίνει σ' άλλες περιφερειακά συμβούλια. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί και μαζί σας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κ. Μπαρτζερίκ. Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Χρονά να ζητήσω μία ώρα παράταση. Ευχαριστώ. Κ. Χρονά είχατε τον λόγο. Μας ακούτε κ. Χρονά. Κ. Χρονά. Το μικρόφωνο σου Τάσο, το μικρόφωνο σου. Λέω πέρα από το καλώς όρισμα των προσκεκλημένων και το καλησπέρα να πω ότι στη σημερινή συνεδρίαση άνοιξαν πάρα πολλά ζητήματα που θα άξιζε το κόπο να τα δούμε αναλυτικά γιατί σε κάθε τι που περιγράφηκε υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και αναγνώσεις. Στην ειβική συνεδρίαση που πραγματοποιούμε σήμερα είναι ορατή η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής της πλειοψηφίας να παρουσιάσει ότι γίνανε πάρα πολλά πράγματα. Καλά γίνανε. Αν θέλετε και όπου διαπίστωσε δυσκολίες, αδυναμίες ή καθυστερίζεις της είπε τόσο γενικόλογα ώστε να φανεί ένα αυτοκριτικό πνεύμα και να ενισχύσει πως πραγματικά υπήρξε μια κοσμογονία. Μια κοσμογονία βέβαια που δεν ανταποκρίνεται στην εμπειρία του λαού της στερεάς Ελλάδας που ζει και την ανεργία και τη φτώχεια και τη μίωση, χειροτέρευση του βιωτικού του επίπεδο. Κοιτάξτε, έχουμε διαφορετική θεώρηση και από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης που στέκονται κρίνοντας τον τρόπο που η περιφερειακή αρχή ασκεί τα καθή κοντά της. Όμως δεν αντιλαμβάνονται ή δεν προβάλλουν καθόλου ότι στα πλαίσια του θεσμικού πλαίσια που έχει διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες οι περιφέρειες παίζουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, του ταξικού κράτους. Κοιτάξτε, είναι πολύ σημαντικό και αυτό θέλουμε να το τονίσουμε. Πώς χειριζόμαστε το θέμα της πανδημίας, πώς βλέπουμε τα ζητήματα υγείας. Το εθνικό σύστημα υγείας είναι κρατική ευθύνη και υπογραίος. Το ίδιο και τα νοσοκομεία για τα οποία υπερηφανευόμαστε χωρίς να εξετάσουμε ότι αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πριν. Να είναι καλά στελεχωμένα, καλά εξοπλισμένα και να μην χρειάζεται μεταφορά αρμοδιωτήτων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση για να καλύψει κενά σε μηχανήματα, σε λήψεις αναλώσιμου υλικού, όπως κάναμε σαν περιφέρεια. Λειτουργούμε συμπληρωματικά προς το κράτος, καλύπτουμε την κυβερνητική πολιτική που έχει ταξικό χαρακτήρα, είχε παρατήσει τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Και σήμερα ζωρίζεται. Παρότι μεσολάβησε έναν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα. Πώς λειτουργεί η περιφέρεια για αυτά? Αναδεικνύει το πολιτικό πρόβλημα ή λειτουργεί συμπληρωματικά προς την κυβέρνηση. Στηρίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν εγκαταλείψει το δημόσιο τομέα υγείας στα πλαίσια της αντίληψης, της συνύπαρξης δημόσια και ιδιωτικού τομέα, της εμπορευματοποίησης και τα λοιπά. Δεν είναι μόνο αυτό. Για δέστε τι κυριαρχεί στην κουβέντα μας. Ανάπτυξη. Πόσα χρόνια ακούνε για την ανάπτυξη οι κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδος. Ανάπτυξη ακούνε αλλά ανάπτυξη δεν βλέπουν. Δεν βλέπουν ανάπτυξη. Για δέστε η ανεργία δεν είναι 20% η καταγεγραμμένη ανεργία ακόμα και αφαιρούμενων εκείνων που υποαπασχολούνται, συμμετέχουν στην κοινοφελή εργασία τα δύμινα και τα τρίμινα, πλησιάζει το 30%. Στην Φωκίδα το ακούμπησε το 30%. Φτώχεια βιωτικό επίπεδο. Για καθίστε. Μιλάμε για δρόμους αλλά για πεςτε μου οι δρόμοι έχουν αξία ή όχι όταν πάνω σε αυτούς περιδιαβαίνουν χορτασμένοι άνθρωποι που έχουν το αίσθημα της ασφάλειας. Μιλάμε έγιναν κάποια έργα, έγιναν κάποια έργα. Αλλά για πεςτε μου το 67% των χρηματοδοτήσεων της περιφέρειας πήγαν για να καλυφθούν πληγές που προκάλευσαν οι φυσικές καταστροφές. Για να αναλογιστούμε τι σημαίνουνε αυτές οι φυσικές καταστροφές ότι χρόνια τώρα δεν υπήρχαν τα αναγκαία έργα υποδομής που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτές τις φυσικές καταστροφές. Διαθέτουμε πάρα πολλά εκατομμύρια να αμπαλώσουμε τρύπες και πληγές αλλά τα έργα υποδομής που έλειπαν δεν τα καταλογίζουμε σε κανέναν. Λες και οι φυσικές καταστροφές ήταν μια κατάρα του Θεού και παρά την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνικής και της τεχνολογίας δεν μπορούσαν να προβλεφτούν. Θέλετε να σας πω ότι έχουμε μια διαφορετική αντίληψη. Μιλάμε όλοι για τη Λάρκο. Για πέστε μου ποιο είναι το έτημα για τη Λάρκο. Να ζήσει η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Αλλά πριν από αυτό και το κυρίαρχος ζήτημα είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της Λάρκο. Η προστασία της λαϊκής περιουσίας που είναι ορειπτός πλούτος και αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης που φτιάχτηκε με τον υδρότα του και το αίμα τον εργαζομένο. Αλλά κοιτάξτε, η περιφέρεια βγάζει ένα ψήφισμα και λέει να συνεχίσει η λάρκο τη λειτουργία της. Αποφεύγουμε όμως να αντιπαρατευθούμε και εκεί είναι η διαφορά μας για ποια λάρκο μιλάμε. Λάρκο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή στα χέρια των ιδιωτών. Ανεμογενήτριες. Συζήτηση για τις ανεμογενήτριες μεγάλης. Μεγάλη συζήτηση. Για πέστε μου όμως, στεκόμαστε στο ότι οι ανεμογενήτριες στα φωτοβολταϊκά που σημαίνουν αλλαγή χρήσεων γης τι στηρίζουν και στην προέκταση ποιας λογικής είναι, στην προέκταση της λογικής που μιλάει για την ιδιωτικοποίηση, στην παραγωγή της ενέργειας. Δεν διαφωνούμε στην ιδιωτικοποίηση αυτή, ή άλλες παρατάξεις που στεκόμαστε στην οικολογική βιάσταση, στο αν εμείς θα πούμε γνώμη για τη χωροθέτηση των ανεμογενητριών και στο αν θα συμβάλουμε ή όχι σε κάποιες διαπραγματεύσεις για αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν είναι έτσι. Πρέπει να προστατεύσουμε την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Να πούμε μεγάλο έργο ή όχι του ας οπού, αλλά κοιτάξτε πόσοι ασχολούνται με το ότι εκεί θα αλλάξουν οι χρήσεις της γης, ότι όλο αυτό το έργο είναι προορισμένο να δοθεί σαν φιλέτο στους μεγαλοβιομήχανους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Κοιτάξτε, κύριε Περιφερειάρχα, πραγματικά υλοποιείται την κατεύθυνση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι η πολιτική που ασχείται σχετίζεται με τη στήριξη αυτής της πολιτικής. Η λειτουργία της περιφέρειας αποσκοπεί να στηρίξει αυτή την πολιτική. Και, αν θέλετε, τα προβλήματα του λαού και του τόπου αξιοποιούνται σε αυτά τα πλαίσια. Κοιτάξτε, μιλάτε για προγράμματα. Ήταν αποκαλυπτικός ο υπουργός οικονομικών που ήρθε να μας μιλήσει και να καταγράψει την παρουσία του. Ακούσατε τι είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ότι έχει κάποιους άξονες καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ό,τι χωράει σε αυτό θα προχωρήσει. Τα υπόλοιπα διατυπώστε ευχές. Αυτή είναι η ουσία. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που έχει το χαρακτήρα της προϋπόθεσης για να εισπραχθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων, χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και γενικότερα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στάξτε κύριοι συνάδελφοι, εμείς θεωρούμε σαν λαϊκή συσπήρωση ότι η περιφέρεια παίζει το ρόλο της αμακρή χέρι της κεντρικής εξουσίας. Ο κύριος περιφεριάρχης υλοποιεί την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Υπάρχουν ζητήματα δημοκρατίας, βεβαίως υπάρχουν. Τι τα προσδιορίζει? Τα προσδιορίζει η λογική της κυβερνησιμότητας. Η λογική του νοικοκύρη που θέλει εκ του ασφαλούς να ελέγχει την κατάσταση. Αυτό σήμαιναν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που τροποποίησε και ενίσχυσε τις αρμοδιότητες της οικονομικής Εμπιτροπής υποβαθμίζοντας το Δημοκρατία Περιφερειακό Συμβούλιο. Εντάξει, υπάρχει ζήτημα ότι λείπει η Επιτροπή Διαβούλευσης ή η Τάδη Επιτροπή. Χορτάσαμε Επιτροπές Διαβούλευσης, χορτάσαμε Διαβουλεύσεις. Το ζήτημα ποιο είναι? Είναι η ουσία της πολιτικής που πρέπει να δούμε, απαντώντας και στο γεγονός ότι κλείνουμε σε όλες τις πτώσεις τη λέξη ανάπτυξη, πρέπει να δούμε τι χρειάζεται ο λαός και ο τόπος. Και κατά την άποψή μας χρειάζεται έναν διαφορετικό δρόμο εξέλιξης. Έναν διαφορετικό δρόμο όπου θα υπάρχει κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικός σχεδιασμός, θα υπάρχει δυνατότητα του λαού να συμμετέχει δραστήρια και με καθοριστική γνώμη. Θα πρέπει το σύνολο της πολιτικής να έχει αντιμονοπολιακά χαρακτηριστικά, να χτυπάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Όσο υπάρχει το συγκεκριμένο σύστημα, η διαχείριση της περιφέρειας, αυτή η διαχείριση που θα ασκεί, θα αυθιασυδώνει, θα καλλιεργεί αυταπάτες, θα δημιουργεί συνθήκες αναμονής διαλύσεις που θα περιμένει ο λαός αλλά ποτέ δεν θα έρχονται. Και τελειώνουμε τούτο. Φτάξτε, έχει μια αξία να δούμε πόσο άλλαξε η ζωή του πολίτη το 20. Πόσο χειροτέρευσε. Θέλετε να σας πω ένα παράδειγμα για προγράμματα και για τέτοιου είδους. Για παράδειγμα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι. Τα προγράμματα που διέθεσε 20 εκατομμύρια η περιφέρεια, ξέρετε που πήγαν? Σε 1200 αυτοαπασχολούμενους μικροεπιχειρηματίες από τις 28.000 που υπάρχουν στην περιφέρεια. Δηλαδή οι ωφελούμενοι ήταν κάτι λιγότερο από 7,5% Και να πούμε και άλλα προγράμματα. Για πέστε μου, εσείς πώς αντιλαμβάνεστε την αντιμετώπιση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας των ατόμων που πραγματικά δοκιμάζονται. Πώς αντιλαμβάνεστε την επόμενη μέρα για τις δεκάδες επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων που θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Εμείς κατανοούμε τα προβλήματα που μπαίνουν και θα δώσουμε ένα αναλυτικό σημείωμα γύρω από αυτά για τα πρακτικά. Όμως εκείνο που θέλουμε να κρατήσουμε είναι συνολικά. Η σημερινή κουβέντα καλλιέργησε εντυπώσεις. Έδειξε μία αντιπαράθεση γύρω από το πώς διαχειρίζεται κανένα στα ζητήματα της περιφέρειας. Αλλά εμείς θέλουμε να πούμε ότι πέρα από τη διαχείριση των προβλημάτων που κι αυτή έχει ζητήματα είναι η ουσία της σχέσης της με τη κυβέρνηση και την λοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Οπτική γωνία της περιφέρειας δεν είναι τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι η λοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Με αυτές τις σκέψεις απορρίπτουμε τον απολογισμό της περιφέρειας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Χροντά. Ο κύριος Γιώτης δεν είναι συνδεδεμένος από ό,τι βλέπω. Είναι από ο κύριος Βούλγαρης. Καλησπέρα και από μένα. Καλησπέρα κύριε Γιώτης. Σε όλους. Θα προσπάσω κι εγώ να είμαι σύντομος. Λοιπόν, μην είστε πολύ αυστηροί κυρία την Πρόεδρε, όχι με εμένα γενικά. Λοιπόν, θα ξεκινήσω από τον υπουργό που μας έκανε την τιμή να έρθει και έχει σημασία του αυτό και για την Περιφερειακή Αρχή, ο οποίος είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Είπε, δεν μπορούμε να ασκήσουμε δικές μας πολιτικές μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά πρέπει να διαλέξουμε ο Τσάξονς, το είπε και ο κύριος Χρονάς. Αυτός είναι ο δεσμός που έχει το ελληνικό κράτος και η περιφέρεια σε σχέση με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς λέμε να σκεφτούμε κάτι. Λέμε πολλά για ανάπτυξη. Ανάπτυξη από ποιον, για ποιον. Να το δούμε λίγο τι σημαίνει αυτό. Ο κύριος Σταϊκούρας είπε, δίνοντας ένα παράδειγμα τι μπορούμε να κάνουμε από τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκίνησα από τον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Πριν όμως να το πω αυτό, να κάνω μια αναφορά στα όσα είπε ο κύριος Γκλέτος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια. Που είπε για τη δημοκρατία. Πράγματι, η κυβέρνηση, η καινούργια από το 19 και μετά της, είναι ένας δημοκρατίας. Είναι μια κυβέρνηση που στην τοπική αυτοδίκηση έχει δώσει δυνατά χτυπήματα στη δημοκρατία και όχι μόνο. Και εγώ υιοθετώ αυτά τα σημεία που έβαλε ο κύριος Γκλέτσος. Λίγοι μοιράζονται λέει το πλούτο, ατομικά δικαιώματα απειλούνται, αμφισβητείται το οχτάωρο στο όνομα του Ταμείου Ανάκαμψης, το είπε ο κύριος Χρονάς. Μπήκε στο Ταμείου Ανάκαμψης αυτό που δεν μπορούμε να ασχίσουμε δική μας πολιτική, ούτε εσείς ούτε η κυβέρνηση, την οποία στηρίζετε και της οποίας ακολουθείτε τα βήματα, δεν μπορεί να ασχίσουν δική τους πολιτική, κάνουν όμως μεταρρυθμίσεις σε βάρος των εργαζόμενων σε βάρος της εργατικής τάξης, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας κοινωνίας. Με ένα νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για τις οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκαν και οι προηγούμενοι επικεφαλείς. Και να θυμίσω το τι έγινε με το τεχνικό πρόγραμμα εδώ σε εμάς, η περιφέρεια που πέρασε θεωρήθηκε ότι είναι εν ισχύ και ψηφίστηκε παρότι έφυγαν σύμφωνα με το νόμο της νέας δημοκρατίας παραβίαση βασικών στοιχείων της δημοκρατίας στις αρχές της πλειοψηφίας. Να πάμε όμως σε κάποια από τα απολογιστικά σας. Γιατί πραγματικά για τον πολιτισμό, επειδή αναφέρθηκε στον τουρισμό ο κ. Σταϊκούρας, όλη σας η αντίληψη και από τον απολογισμό σας για τον πολιτισμό είναι η σύνδεσή του με τον τουρισμό και στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε είναι να θεωρείτε τον πολιτισμό εργαλείο για την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή. Και σε αυτή τη λογική είναι και ο ιδίπους αυτό το σημαντικό σχέδιο που έχει προσφέρει κυρίως σε κάποια αρχαία θέατρα σημαντικά κονδύλια. Όμως στο κείμενό σας μιλάτε για πολιτιστικό προϊόν και η αντίληψη που δίνετε είναι ότι μόνο ως συμπληρωματικό στοιχείο του τουρισμού επιλέγετε τον πολιτισμό. Ελάχιστες οι αναφορές στο συγκεκριμένο πεδίο δική σας του απολογισμού. Ένα από αυτά ήταν η συνάντηση με την κυρία Μενδώνη που μας ευχαρίστησε για τα χρήματα που δίνει η περιφέρεια, τέσσερα κόμμα τόσα δεις για την Αγία Παρασκευή εδώ στη Χαλκίδα, ενώ αυτό ήταν δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού να το κάνουμε. Καλώς δίνονται τα χρήματα. Όπως καλώς δίνονται και σε διάφορες περιπτώσεις που το κεντρικό κράτος δεν βοηθάει κυρίως σε ζητήματα υγείας, παιδείας, πολιτισμού. Αυτή όμως η αντίληψή σας για τον πολιτισμό φαίνεται στο τι γίνεται με τον Οπαστέ. Για τον Οπαστέ ο απολογισμός σας δεν λέει τίποτα. Διαχείριζεται περίπου ένα εκατομμύριο το χρόνο. Δεν ξέρουμε τι έχει κάνει το 2020. Δεν έχει γεμί, δεν έχει διάβοια, δεν έχει τίποτα. Τα έχουμε πει τόσες φορές. Και όταν ζητήσαμε μια φορά αναλυτικό απολογισμό με πίεση από την αντιπολίτευση, μας δώθηκαν δύο σελίδες που είχαν αθροιστικά νούμερα. Και αυτή η ιστορία συνεχίζεται ακόμα. Αδιαφάνεια και δεν ξέρουμε και τι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό. Και κατά τα άλλα όλο το υπόλοιπο πολιτιστικό σας είναι ο ιδίπλος. Για να μην τα ξεχνάμε αυτά, γιατί και αυτά είναι ζητήματα δημοκρατίας. Τεχνικά ζητήματα. Αναφέρει, επειδή έχουμε μια αιμονία με το κτήρο της Φωκίδας. Γράφει ο κύριος στον απολογισμό του. 2.564 τεχνικοί έλεγχοι έγιναν από το κτήρο της Φωκίδας. Γι' αυτό το κλείσατε. Γιατί η λογική σας είναι ακολουθώντας την κυβέρνηση, να δίνουμε στο ιδιωτικό κεφάλαιο να κάνει ό,τι μπορεί να κάνει και ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, της παιδείας, τον κτέο, να πάψει να υπάρχει. Αυτή είναι η λογική σας. Όσο για την οργάνωση των υπηρεσιών, που είπε η κυρία Μπατζελή, εξακολουθούμε να μην έχουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν περάσει από υπηρεσιακά συμβούλια για να γίνουν διευθυντές, τμηματάρχες, γενικοί διευθυντές. Δεν έχει γίνει κάτι με τον καινούργιο οργανισμό, με την καινούργια υπηρεσία. Η πολιτική σας για να παίρνετε κόσμο να βγάζει τη δουλειά είναι η κοινοφελής εργασία, οι διμηνήτες, οι οχταμηνήτες και ό,τι άλλο έχετε πάρει με τις δικές διατάξεις αυτής δεν μπορούν να βγάλουν τη δουλειά. Και γι' αυτό θα κάνετε τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Εποπτευόμενοι φορείς. Είχαμε εδώ αναφορά σε κάποιες εταιρίες. Να θυμίσω, γιατί πρέπει να λέμε, επειδή λέει η κυρία Μπατζελή, ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας, όμως το δικό της το συνδυασμό, ο κύριος Βελισαρίου, είναι επικεφαλής και μίλησε εκ πρόσωπος της διοίκησης σε μια συγκεκριμένη, στην αγροτοδιατροφική σύμπραξη. Άρα έχετε κυρία Μπατζελή, συνδυηκείτε μαζί με το κύριο Βελισαρίου και εσείς, να μην έχετε παράπονο. Τέταρτη δύναμη η παράταξη της κυρίας Μπατζελή. Έχει όμως τον εκπρόσωπό της, ο οποίος είναι και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, κρατήστε το αυτό για αργότερα. Από εκεί και πέρα, ούτε για τον οπαστέ μας δώσατε στοιχεία, ούτε μας είπατε τι γίνεται με τους οργανισμούς της Βρυτανίας, κύριε Τασχέ, λέμε για τη Φωκική, για τη Σφτιότιδα, είστε και αντιπεριφερία άρχισης οικονομικών, πουθενά αναφορά στην Βρυτανία, που τα συζητάγαμε την προηγούμενη φορά, τι έχει γίνει εκεί και το πόσο εκατομμύρια χάθηκαν, καμία αναφορά στις ιτερίες της βιωτιάς, στις παλιές, που δεν ξέρουμε ποιοι απέγιναν, αν έχει μείνει κάτι από αυτές, καμία αναφορά στον οπαστέ. Αυτά είναι τα πράγματα που θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και δεν δίνονται. Στο ζήτημα της αντίληψης της διαχείρισης, θέλω να κάνω την εξής αναφορά. Αναφέρει στην εισήγηση του κ. Περιφερειάρχης και έκανε μια αναφορά κ. Βαντζελίπριντ. Λέει, στα ευχαριστήριά του, ευχαριστεί το Σύνολο των Βουλευτών της Στερείας Ελλάδας, τους μέν κυβερνητικούς για την αταλάντευτη προσήλωση στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του τόπου μας, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, στις τέτοιες αντιπολίτευσεις για τον υγιή πολιτικό λόγο και την έντιμη στάση τους σε όλα τα κρίσιμα κοινά μας διακυβεύματα. Αυτό λέτε κ. Σπανίκη. Αυτό δείχνει την αντίληψη που έχετε ότι είστε κομμάτι ενός επιτελικού κράτους, λέει η ΝΔ, ενός κυβερνητικού σχήματος. Και γι' αυτό γίνονται συσκέψεις μόνο με βουλευτές κυβερνητικούς και με υπηρεσιακούς παράγοντες από τα Υπουργεία και δεν καλούνται σε διάφορες περιπτώσεις. Και θα γίνουν κι άλλα στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν καλείται τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Γιατί αυτή είναι η αντίληψή σας για το επιτελικό κράτος και για το ρόλο της περιφέρειας. Πρέπει να είναι παρακολούθημα συνέχεια της κεντρικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θα κλείσω με το αγαπημένο μου θέμα που είναι το ζήτημα του περιβάλλοντος. Ακούστηκαν για το θέμα των ανεμογενητριών κάποιες πολύ σωστές παρατηρήσεις. Γίνονται αναφορές στα κείμενα εδώ που έχετε ότι συντάχθηκαν 106 εισηγήσεις για έκφραση γνώμης γιατί η δουλειά της περιφέρειας του τμήματος του αντίστοιχου είναι να ελέγχει, να κάνει διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων. Δεν μας λέτε πώς και έγιναν συνολικά. Πρέπει να είναι ολοκληρώσεις αυτά τα πράγματα. Ναι. Απλώς αναφέρω ότι ο κύριος Αναγωνιστάκης και η κυρία Μπατζέλη μίλησαν περίπου 18 λεπτά. Δεν πειράζει όμως μικρή λεπτά. Όλοι οι λεπτά που ολοκληρώσεις δεν υπάρχουν τελειώντες. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις αναφέρονται, δεν μας λέτε πόσες έγιναν και έχουμε μια Επιτροπή Περιβάλλοντος η οποία έχει, είναι εκεί και ο κ. Βελισσαρίου και συνήθως έχει την άποψη του κ. Κερμανίδη ο οποίος είπε κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση. Είπε ότι το περιβάλλον το αντιμετωπίζουμε ως πρώτη ύλη του επιχειρήν. Αυτή είναι η αντίληψη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Γι' αυτό μπήκε ο κ. Κερμανίδης το καλοκαίρι, όταν δημιουργήθηκε το θέμα με τις ανεμογενήτρες, μπήκε εκεί γιατί είναι φορέας αυτής της αντίληψης. Πρώτη ύλη του επιχειρήν το περιβάλλοντος. Δηλαδή αδιαφορούμε για τα βουνά, αδιαφορούμε για την επίθεση που γίνεται από τις ανεμογενήτρες και από τα φωτοβολοταϊκά σιγά σιγά και για οτιδήποτε άλλο. Έχουμε μια Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου οι γνώμοι των τμήματων των περιφερειακών ενωτήτων δεν τις βλέπουμε ποτέ, αποκρύπτονται στοιχεία της περιβαλλοντικής συμβατότητας. Λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το δασαρχιολί δεν είναι δική μας δουλειά, υπάρχει πρόβλημα με τους δρόμους εκεί, δεν είναι δική μας δουλειά. Κανένα δεν είναι δική μας δουλειά. Γνωμοδοτούμε όμως με μεγάλη ευθύνη και των υπηρεσιακών παραγόντων εκεί και του Προέδρου της Επιτροπής, γνωμοδοτούμε θετικά. Τώρα έχει πλοκάρει το πράγμα γιατί κάθε από την πίεση της κοινωνίας αναγκαστήκατε να παίρνετε αρνητικές αποφάσεις εκεί. Όμως το πρόβλημα παραμένει. Η αντίληψη που λέει ότι το περιβάλλον είναι η πρώτη ύλη του επιχειρήν, δυστυχώς ακολουθεί την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Και γι' αυτό και εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει αυτά τα ζητήματα που πια είναι βασικά και σοβαρά για την περιφέρεια να έρθουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το τελευταίο highlight της Επιτροπής ήταν θετική γνωμοδότηση για δύο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τις οποίες είχαν αποσύρει οι ίδιοι οι επενδυτές γιατί ήθελαν να τις διωθώσουν μετά από γνώμη των δασαρχείων. Εμείς τις ψηφίσαμε. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Και τελειώνοντας για το ζήτημα της μεγάλης επένδυσης που γίνεται τόσο στόριβος για το ζήτημα των ανεμογεννητριών στην κεντρική έβοια. Εμείς έχουμε ζητήσει και δεν πήραμε καμία απάντηση, ούτε καν αριθμό πρωτοβόλου, το φάκελο της επένδυσης. Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να ζητήσει το φάκελο της επένδυσης που εντάχθηκε για να συνεχιστούν οι νομικές ενέργειες για τις οποίες έχετε δεσμευτεί. Και ας μας απαντήσουν ότι είναι απόρητες. Όμως κάντε το. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ζητάμε τα στοιχεία για να βλέπουμε τι συμβαίνει στον τόπο μας. Εμείς πιστεύουμε ότι στην περιφέρεια η ανάπτυξη να είναι από τους κατοίκους της περιφέρειας, από τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου, για τους κατοίκους της περιφέρειας και να μην ζητιανεύουμε από τους τουροπερέιτος να μας στείλουν κόσμο για τον τουρισμό, ούτε να έχουμε μόνο έργα συμπληρωματικά στα μεγάλα δίκτυα τα οποία θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα σας κουράσω άλλο. Θα σας ευχαριστήσω πολύ. Θα σας ευχαριστώ και εγώ κύριε Βούλβερη. Κυρία Πολυζόη δεν είναι συνδεδεμένη. Περνώ λοιπόν στους βουλευτές. Έχει τοποθετηθεί από την Ενδημοκρατία ο Υπορβός Οικονομικών ο Πύρος Σταϊκούρας. Δεν ξέρω αν είναι κάποιος άλλος στη γραμμή. Δεν είναι από τι μου λένε. Υπάρχει κάποιος άλλος βουλευτής από άλλο κόμμα. Α, συγγνώμη λίγο. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Εκμένος του ΚΟΚΕ. Ναι, ναι. Κυρία Χαχάμη, περιμέντε ένα λεπτό. Θα σας δώσω τον λόγο. Να διαβάσω του βουλευτή της Ενδημοκρατίας από την ΕΜΕ του κ. Πύρος Σταϊκούρας. Μας έχει αποτελεί μία επιστολή. Προς τον Πρόεδρο του Περφυριακού Συμβουλίου Στεράς Ελλάδους. Αξιότιμοι κύριοι πρόεδρος, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσπληση στη σημερινή ειδική συνεδρία του Περφυριακού Συμβουλίου και την παρουσίαση του απολογισμού των κοτραγμένων της περιφερειακής αρχής. Δυστυχώς, λόγω έκτακτων υποχρεώσεων, δεν θα μπορέσω παιδικά να παραβρεθώ. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι σε μία εντύπωλη περίοδο, με μεγάλες προκλήσεις, τόσο για τη χώρα όσο και την περιφέρειά μας και υπό την τρομακτική πίεση της πανδημίας του κ. Πύρος Σταϊκούρας, οι περιφερειακοί αρχείς της Στεράς Ελλάδου να κατάφερναν αυτοί σημαντικές και ουσιαστικές δράσεις σε όλους τους τομείς, όπως την υγεία, το περιβάλλον, το πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές και να αναδειχθεί σε μία από τις πιο δραστήριες περιφερειακές αρχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να αναφερθώ στην πολύ καλή συνεργασία που είχα όλο αυτό του διάστημα, με τον Περφυριακό Σεράς Ελλάδος κ. Ωφάνι Ισπανώ και τη δρομολόγηση έργων και επανεβάσεων συνέβεων, με κυριότερο το νέο νοσοκομείο Χαρκίδα, καθώς και την ανάδειξη θεμάτων του τόπου μας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Συγχαίρομαι, κ. Περφυριακή, στολικά την Περφυριακή Αρχή για το έργο τους, μέχρι σήμερα, και εύχομαι να συνεχίσουν με την ίδια αποτελεσματικότητα και με τους ίδιους γρήγορους θεσμούς, για την εγγύστηση της αναπτυξιακής πορείας σε ΛΑΠΑ, την βελτίωση των υποδομών, καθώς και την κάλυψη σημαντικών κοινωνικών αναγών, προς όχελος των πολιτών, με εκτίμηση, πύρος νεαματικός Μουλευτής Σεββίας με την Νέα Δημοκρατία. Προέδρυα απλώς να αναφέρω ότι έχουμε λέει ατύστοιχα μηνύματα τηλεφωνικά και από έτοιρους κυβερνικούς βουλευτές, των οποίων το πρόγραμμα των βουλευτές υποχρεώσεως δεν επέτρεψαν αν είναι κοντά μας. Ωραία, τους ευχαριστούμε, ότι η κυρία Χαχάνα που παρευρίζει και τα έχει το λόγο από... Είναι σήμερα τη βουλευτή σχέδιο. Δεν υπάρχει κάτι. Καλησπέρα σε όλους και σε όλες. Το Κομινιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει ως βασική αφετηρία τη θέση που θεωρεί... 1,95 λεπτά. Μην γίνω κακό. Καλώς. Όχι, όχι. Θα μένουμε στον χρόνο. Μην αρχίσουμε. Το κόμμα θεωρεί ότι και η περιφερειακή και η δημοτική διοίκηση αποτελούν τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Το πλέγμα των αντιδραστικών αδιερθρώσεων στην τοπική διοίκηση, με αφετηρία τη δεκαετία του 1990 με το Καποδίστρια, βαθένει τη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης με τον Καλλικράτη και τον Κλεισδένη, έχοντας αδρεώσει τα τοπικά και περιφερειακά όργανα ως οργανικές διοικητικές μονάδες και κρίκους του κρατικού μηχανισμού της αστικής τάξης. Οι νέες αρμοδιότητες και οι διοικητικές λειτουργίες που έχουν αναλάβει ενισχύουν τον ταξικό τους χαρακτήρα και ρόλο, πλάι σε αυτών των κεντρικών οργάνων του αστικού κράτους. Έχουν ισχυρηθεί, έχουν ισχυροποιηθεί θεσμικά και λειτουργικά οι δημοσιονομικές και επιχειρηματικές τους αρμοδιότητες και είναι ορατές οι βαθιά αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και το εισόδημα των εργατικών λαϊκών οικοκυριών. Η μεταφορά ορισμένων κεντρικών κρατικών αρμοδιωτήτων στην ευθύνη των τοπικών οργάνων συνδέεται ευθέως με το δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης από τον κρατικό προεπολογισμό, την ένταση της φοροεπιδρομής και την επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος. Συνδέεται ακόμη με την εμπορρυγματοποίηση και υποβάθμιση βασικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών καθώς και με την ανατροπή εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Εντύνεται στη φάση και του νέου κύκλου οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η προσπάθεια της κυβέρνησης της νέας δημοκρατίας να μπει μπροστά η τοπική διοίκηση και οι φορείς της ώστε πιο στεχευμένα και συγκεντρωμένα κρατικοί ευρωνοησιακοί πόροι να στραφούν σε περιφερειακά δίκτυα και υποδομές με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων, τη διευκόλυνση και ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Ενισχύεται με νέα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την όθεση της επιχειρηματικής αξιοποίησης τοπικών πόρων, τη διαχείριση των απορριμάτων με βάση τις επιλογές των επιχειρηματικών ομήλων, την αντικατάσταση και αποκατάσταση των λιδεντικών περιοχών, την προώθηση των ΑΠΕ, την επιχειρηματική αξιοποίηση δημοσιών και δημοτικών εκτάσεων δασσών, ακτών και άλλων υποδομών από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο. Εδώ εντάσσονται και χρηματοδοτήσεις από προγράμματα όπως ο Αντώνης Τρίτσις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι θεσμοί της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, των δικτύων εθελοντισμού με την ομπρέλα και τη σύμπραξη της τοπικής διοίκησης αξιοποιούνται ως μοχλός προώθησης και λαϊκής νομιμοποίησης των στόχων και επιδιώξεων του κεφαλαίου, τα μέτρα της συγχρονισμού και αναδιοργάνωσης, όπως λέγονται, του αστικού κράτους και των τοπικών θεσμότου, ώστε να ανταποκρίνεται ενιαία και αποτελεσματικά στις γρήγορες μεταβολές των αναγκών και προτεραιωτήτων του κεφαλαίου, είναι στρατηγική κατεύθυνση όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων. Εκφράζοντας κυρίερχη στρατηγική στα όργανα της τοπικής διοίκησης, πρόκειται για πορεία που θα ενισχύεται το επόμενο διάστημα μέσα από τις νέες θεσμικές παρεμβάσεις. Η αμεσότερη σχέση με τις εργατικές και λαϊκές μάζες αξιοποιείται βέλκτα και επικυλότροπα από το σύνολο του αστικού συστήματος, τα περιφερειακά και δημοτικά όργανα ως κρατικοί θεσμοί που είναι πιο κοντά στις εργατικές λαϊκές δυνάμεις, χρησιμοποιούνται για να εκτονώνουν λαϊκές αντιδράσεις πιο εύκολα να τις ενσωματώνουν. Η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλαιο την κοινωνική διοκτησία στις συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, το κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κύντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον εργατικό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω που διαρθρώνεται πρώτα απ' όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας, πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα υγείας πρόνοιας παιδείας, να εξυφαλίζει το σχεδιασμός ανάπτυξης ανατομέα και ανακλάδω, να αξιοποιείται στο φυσικό και παραγωγικό πλήτο της χώρας, να αναπτύσσονται οι ανακές κάθε φορά υποδομές για την προστασία της ζωής των εργαζομένων των λαϊκών στραμάτων. Με αυτή τη μάτια στεκόμαστε απέναντι στις διδραστικές αλλαγές και οργανώνουμε την πάλη, τη διεκδίκηση και την αναντίωση μας μέσα από τις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος, σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές και στη τοπική διοίκηση. Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρετικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών σε απορρήματα, πράσινα κτλ. Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοκείτον που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κρετικού κράτους, γιατί σημαίνει ιδιοτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, χτύπημα δηλαδή του ενιαίου χαρακτήρα τους. Να καταρρυγηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και έμμεση φορολογία στη δηλαϊκής ανάγκης, εντύνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, μονοποίηση όλων των συμβασιούγων και των εργαζομένων στα προγράμματα. Διεκδικούμε σχεδιασμό με χρηματοδότηση και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών, δημόσιας προστασίας, αποπλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, αποκηρικά φαινόμενα, αρρύπανση, μόλνηση νερού και αέρα, βημαχανικά τυχήματα. Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους και τις περιφέρειες πεδί επιχειρηματικής δραστηριότητας και φορησπρακτικού μηχανισμού. Αυτά από εμένα. Σας ευχαριστώ. Κύριε Καχάμη και εγώ σας ευχαριστώ και για την παρουσία σας και για την τοποθετησία σας. Πρόεδρε, να αναφέρω απλώς ότι επικοινώνησα και με τον ουγλευτή κοινάν, το μόνο ουγλευτή κοινάν που το λέει, στην στερά Ελλάδα, ο οποίος μας στελέωνε στο χαιρετισμό του αδύνατοι λόγοι ουγλευτών υποχρεώσεων και εκ μέρους των ουγλευτών ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην περιφέρεια στεράς Ελλάδας, με τον τομέαρχη αυτοδιοίκηση τον κ. Χατζιαννάκη, ο οποίος επίσης γίνει απαραμία υποχρέωση και στέλνει στο σώμα του χαιρετισμού. Προχωρώ λοιπόν στη διαδικασία. Άλλο στους δουλευτές, το λόγο θα πρέπει να δώσω στον πρόεδρο της ΦΕΡ, τον ίπονο Σουλιώτη για μια σύντομη νοπουθέτηση. Εντός με τα λεπτο, κύριε Σουλιώτη. Θα δώσω τον λόγο στην κυρία Βάκα που το έχει ζητήσει, η δήμαρχα Χαλκιδάς. Ναι, με ακούτε. Ένα κυρία Βάκα σας ακούμε. Σας ευχαριστώ καταρχάς για την προτεραιότητα που μου δίνετε γιατί έχω ένα σοβαρό οικογενειακό προβλήμα που δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω να είμαι κοντά σας. Κύριε Περιφεριάρχη, κυρία και κύριοι αντιπεριφεριάρχες, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, κυρία και κύριοι βουλευτές και αγαπητοί συνάδελφοι της τοπικής αυτοδίκης του πρώτου γαθμού. Είμαι σίγουρη ότι όσοι συμμετέχουμε στο σημερινό απολογισμό της περιφερειακής αρχής έχουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Την διάθεσή μας για προσφορά άμεση και ορατή στους δημότες όλων των δήμων της Στερεάς Ελλάδας. Νορίζουμε επίσης όλοι πολύ καλά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έχει τη δυνατότητα με την κατάλληλη στήριξη από την κεντρική διοίκηση να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες και να υλοποιεί έργα. Για να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα και να λύνονται ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών αλλά κυρίως για να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχιπρόθεσμα έργα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή συνεργασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι αυτό το έχουμε κατοχυρώσει και οφείλεται στην περιφερειακή αρχή με την οποία έχουμε άριστη επικοινωνία σε καθημερινή σχεδόν βάση αλλά και στο περιφερειακό συμβούλιο που λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις. Ο δήμος Χαλκιδέων, ο μεγαλύτερος δήμος της Στερεάς Ελλάδας, ένας δήμος με προνομιούχο γεωγραφική θέση, με μοναδική ακτογραμμή, με σημαντική ιστορία, με πλούσιες ιστορικές και πολιτισμικές καταβολές, με έφορη γη και ιδανικό συνδυασμό αστικού, ημιαστικού και αγροτικού περιβάλλοντος, ο δήμος μας που είναι είσοδος στο πανέμορφο νησί της Εύβοιας, έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό είναι ο σχεδιασμός μας και οι κινήσεις μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα ως νέα, το 2019 δημοτική αρχή. Δυστυχώς η γιονομική κρίση που πλήτει τη χώρα, αλλά κυρίως τα τραγικά γεγονότα των πλημμυρών της 9ης Αυγούστου του 2020, μας κάλεσαν όλους τους ερετούς και των δύο βαθμών να αντιμετωπίσουμε πολλές έκτακτες ανάγκες, οι οποίες ήρθαν επιπλέον στον αρχικό σχεδιασμό μας. Στη γιονομική κρίση αυτή καταρχάς τα κλιμά και τις περιφέρειες μας έχουν βοηθήσει πολλές φορές για τη διαξαγωγή εξετάσεων ταχίας ανίχνευσης του ιού αλλά και συμβουλευτικά σε θέματα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλων. Η περιφέρεια αστερεάς Ελλάδας κυρίως όμως τάθηκε δίπλα μας σε όλη την κρίσιμη περίοδο του 1ου και του 2ου μήνα μετά τη θεομηνία του περασμένου Αυγούστου καθώς διέθεσε μηχανήματα για την αποκατάσταση των πληγησών περιοχών, παρήχε φιλοξενία σε ξενοδοχεία σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να μείνουν στα σπίτια τους, βοήθησε σε συσσίτια και γενικά τις δύσκολες αυτές οι μέρες λειτουργούσαμε σαν να είμαστε ένας φορέας άμεσα και αποτελεσματικά. Σταθήκατε δίπλα μας και στη χρηματοδότηση των έργων υποδομών που ήδη αρχίζουμε να εκτελούμε. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι 9.380.000 ευρώ. Τα έργα αφορούν σε αποκαταστάσεις οδοποιείας στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Λιαντίων, της Δημοτικής Ενότητας Νέας Σαρτάκης και της Δημοτικής Ενότητας Χαλκίδας, σε ανακατασκευές και αποκαταστάσεις μεσχωρείται των κηπέδων βασιλικού φύλλων και του κλειστού γυμναστηρίου του Βασιλικού και τέλος σε σημαντικά έργα ύδρευσης, αποκατάστασης του δικτύου, τριών γεωτρίσεων και διασύνδεσή τους με το δίκτυο στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λιαντίων. Επειδή μπορεί κάποιοι πιο δύσπιστοι να θεωρήσουν ότι ευλογούμε τα γένια μας για τη διαχείριση αυτής της κρίσης, θα σας αναφέρω ενδεικτικά ότι όταν με τον κ. Περιφεριάρχη και με άλλους ερετούς επισκεφτήκαμε τις επιχειρήσεις εστίασης στην παραλία του Αγίου Νικολάου στον Κούρτζι που λέμε της Δημοτικής Ενότητας Λιλαντίων, που χτυπήθηκε περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές, οι καταστηματάρχες μας ζήτησαν τότε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους την καθαρά Δευτέρα του 2021, το Μάρτιο δηλαδή που μας πέρασε. Τα μαγαζιά τους άνοιξαν το Σεπτέμβριο του 2020, ένα μήνα ακριβώς μετά τη Θεομηνία. Αυτό που προσδοκούμε πλέον από την περιφέρεια είναι η ολοκλήρωση των έργων υποδομών στο ποτάμι, στο Λίλαντα και στις γέφυρες που επλύγησαν από τη Θεομηνία. Είναι υποχρέωσή μας να φροντίσουμε, να προστατεύσουμε τις παραποτάμιες περιοχές για να μη δούμε αντίστοιχα φαινόμενα με τα τραγικά αυτά που βιώσαμε. Στο γενικό τώρα σχεδιασμό μας για την υλοποίηση των πιο σημαντικών έργων για τον Δήμο μας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι επίσης αρρωγός. Μέσα στους πρώτους μήνες της τωρινής αυτοδιοικητικής θητείας, μαζί με την Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία και τις υπηρεσίες τους, την διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τρέξαμε τα συνοδά έργα για τον νοσοκομείο. Και μάλιστα όταν διαπιστώσαμε ότι το έργο της ίδρυψης δεν είχε προβλεφθεί καθόλου μέσα στο σχεδιασμό, η Περιφέρεια έτρεξε αμέσως και τον βοήθησε με χρηματοδότηση, προκειμένου να υδροδοτηθεί το νέο γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας. Και εκεί λοιπόν, ενδεχομένως πολύξερα, πολύ παχθό έργο δημιολογημένα δίσπιστη, δεν θα πίστευαν ότι τον Ιούλιο του 2020, λίγους μήνες μετά θα μπορούσε να γίνει όπως και έγινε, η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου της Χαλκίδας στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και η λειτουργία πλέον του νέου νοσοκομείου. Επίσης, προχωρήσαμε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το έργο της αποκατάστασης, ανάπτυξης, ανάπτυξης και λειτουργικής επανένταξης της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας, όπου μας χρηματοδοτείται με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το πιο εμβληματικό άργο για τον Δήμο Χαλκιδέων, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου. Ειλοποιείται επίσης από την περιφέρεια η μελέτη του Δήμου Χαλκιδέων για τη στροφή Τσεκούρα. Πρόκειται για μια μελέτη που περιλαμβάνει μελέτη οεδοποιίας βάσει του εκεκριμένου σχέδιου πόλεως, μελέτη ηκλοφοριακών ρυθμίσεων ηλεκτροποτισμού, πρασίνου και τέχνη δημοκράτησης. Το κομμάτι αυτό, όπως ξέρετε, βρίσκεται στην Κεντρική Οδική Αυτηρία που συνδέει τη Χαλκιδά με την Κεντρική και Βόρειο Εύβοια. Ένα κομμάτι το οποίο έχει γράψει μαύρη ιστορία με τραγικά τροχαία αντιστοιχήματα και ατυχήματα κατά τα περασμένα χρόνια. Παράλληλα ασφαλτοστρώνεται ένα μεγάλο κομμάτι από τις καμάρες μέχρι τον κόβο του Αγίου Στεφάνου και κατασκευάζεται και ένα τυχείο αντιστήριξης επίσης σε Κεντρική Οδό που ενώνει επίσης περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από τις κλιμμύρες στην Κεντρική Οδό, τη Λάμψακο με τον Άγιο Νικόλο τον Μπουτζ. Στο άμεσο σχεδιασμό μας επίσης είναι και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας και δήμου για τη συντήρηση και αναβάθμιση ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου μας. Μια μελέτη περιλαμβάνει την αναβάθμιση σε ανοιχτά γήπεδα, σε 30 τουλάχιστον γήπεδα μπάσκετ και τένι στο δήμο Χαλκιδέων. Τέλος, περιμένουμε την ένταξη στο πρόγραμμα LEADER τριών έργων, τα οποία σε συνεργασία με την αναπτυξιακή ευβοίας, για τα οποία έχουμε υποβάλει πλήρες φαγκέδες. Κυρίες και κύριοι, τελειώνοντας, θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου, γιατί στο δήμο Χαλκιδέων πραγματικά νιώθουμε, αλλά και βλέπουμε μια περιφέρεια που είναι συμπαραστάτης. Ευχαριστώ τον κύριο περιφεριάρχη, τον κύριο αντιπεριφεριάρχη εβίας, όλους τους θεματικούς αντιπεριφεριάρχες και όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Ιδιαίτερη μνία θα ήθελα να κάνω επίσης και στις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας εβίας, τις οποίες επίσης τους ευχαριστώ για τη συνεργασία, την αγαστή συνεργασία που έχουμε τις υπηρεσίες του δήμου μας. Με την ελπίδα λοιπόν και την ευχή του χρόνου, κατά τον αντίστοιχο απολογισμό, να τα πούμε από κοντά, γιατί είμαι βέβαια ότι θα έχουμε να πούμε ακόμα περισσότερα. Σας ευχαριστώ. Θα συγχαριστώ κυρία Βακά να δώσω τον λόγο στον κύριο Σουλιώδ, τον κύριο αν έχει επανέρθει. Ναι, έχω επανέρθει. Δεν είχα ανοίξει το μικρόφωνο πριν. Απρόεδρε μάλλον είναι η κούραση. Πλέον συμπληρώνω 11 ώρες τηλεδιάσκεψη μετά από 7 ώρες που είχαμε στην Κέδε. Νίκο μου φαινόμενα τον καιρόνι. Ακριβώς όπως το είπες. Θα προσπεράσω λίγο, τώρα νιώθω ότι οι Περιφερειάρχοι μου μάλλον κάνουν διακρίσεις προς τη Χαλκίδα μετά από όσα ακούσαμε. Απλώς θα λέω εγώ ωραία. Κύριε Σουλιώδ, έχετε λιγότερο από 5 λεπτά σας. Εντάξει, θα πάρω λιγότερο από 5 λεπτά. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας καλησπερίσω. Κύριε την Περιφάνη, κύριε την Περιφερειάρχες, αγαπητοί σύμβουλοι, κύριοι εκπρόσωποι των Παραγωγικών Φορέων, αγαπητοί συνάδελφοι Δήμαρχε. Η Πέδη Στερεάς Ελλάδος είναι πάντα από την ίδρυσή της, από το 2011, συνεργάτης της Περιφέρειας από την προηγούμενη περίοδο του 2014-2019 και από τη θητεία μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με τον τότε Πρόεδρο και νύν επίτιμο Προεδρό μας τον Λοκάτο Περίφανο. Είχαμε μια άριστη και αποδοτική συνεργασία με τον πρώην Περιφεριάχη τον Κώστατο Παπογιάννη και σύσσωμο τον Περιφεριακό Συμβούλιο. Αυτή την ουσιαστική συνεργασία συνεχίζουμε να έχουμε και με την Περιφέρεια και με τον Περιφεριάρχη και φίλο, θα μου επιτρέψεις Φάνη να πω, το Φάνη το Σπανό, και σε αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο. Το θετικό είναι ότι η συνεργασία αυτή έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα και ξεκινάνε πολύ καλές προθέσεις και από τις δύο της πλευρές και θέλω να αναγνωρίσω την θετική ανταπόκληση που βρίσκουμε στα αιτήματά μας στον πρόσωπο του Περιφεριάρχη μας. Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε μερικά σημαντικά στοιχεία και σημεία αυτής της συνεργασίας μας που αποδεικνύουν όλα όσα λέω. Συνεργαστήκαμε και πετύχαμε την αύξηση των πόρων του νέο Περιφεριακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, είχαμε συντονισμένη δράση και με συνεχίες οχλήσεις και προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς καταφέραμε όλοι μαζί να αυξήσουμε, να διπλασιάσουμε ουσιαστικά τα χρήματα για τη νέα προγραμματική περίοδο. Επίσης, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία για τη διαμόρφωση του νέου ΠΕΠ κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες και τη Στερεά Ελλάδα. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη κατά της πανδημίας, στηρίζουμε η νοσοκομεία, στηρίζουμε τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, στηρίζουμε τους ανήμπορους δημότες μας, καθημερινά σε κάθε μετερίζει αυτόν τον δύσκολο καιρό που περνάμε. Συνεργασόμαστε ως δήμοι με την περιφέρεια και τη διαχειριστική αρχή στο πλαίσιο της υλοποίησης του τρέχοντος περιφερειακού προγράμματος, καθώς όπως γνωρίζετε είναι σημαντικό τμήμα των έργων, υλοποιούνται και από τους δήμους. Συνεργαζόμαστε επίσης με τις αναπτυξιακές της περιφέρειας για την υλοποίηση των λίτερ. Η συνεργασία μας είναι ικανοποιητική, ωστόσο θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, μιας και ειδικά στο λίτερ νομίζω ότι όλοι έχουμε μείνει λίγο πίσω, δεδομένη και της υποστελέχωσης που έχουμε στους δήμους, αλλά θα ήθελα να ζητήσω με την ευκαιρία να απλουστεύσουμε λίγο τις διαδικασίες και να επιταχύνουμε λίγο τις ετάξεις και τις εγκρίσεις των διαδικασιών δημοπράτησης, ώστε μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να πετύχουμε την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουμε στοκέψει. Επίσης, κύριε Περιφερειάρχη, θα ήθελα να επισημάνω λίγο την ανάγκη να επισπεύσουμε την αξιολόγηση και πίταξη των έργων στο νέο ΠΕΠ που τρέχουν σε αυτό το ΠΕΠ και κυρίως στο τούνο που αφορά το ΕΜΕΠΕΡΑ έτσι ώστε να δοθούν γρήγορα λύσεις και να προχωρήσουν τα έργα που έχουμε ήδη δρομολογήσει. Συμμετείχαμε στη διαβούλευση για την εκπόνηση του περιφερειακού προγράμματος 21-25. Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Περιφερειάρχης στο Διοικητικό Συμβούλιο. Υπήρξε μια σύγκληση απόψεων και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί πραγματικά οι προτάσεις μας έχουν ληφθεί υπόψη στο σύνολό τους κατά τη σύνταξη του νέου περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος της νέας περιόδου. Τα συλλογικά μας όργανα έχουν επίσης εγκρίνει τη σύσταση του αναπτυξιακού οργανισμού ο οποίος θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ορίμανση και την υλοποίηση έργων τόσο της περιφέρειας όσο και των δήμων της Τερίας Ελλάδος και θα τονίσω των μικρότερων δήμων που έχουν ανάγκη αυτής της στήριξης. Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας έτσι ώστε ο αναπτυξιακός οργανισμός να τεθεί σε λειτουργία το γρηγορότερο δυνατό. Βρισκόμαστε σε σύμπνια και σε συνεχή επικοινωνία για το θέμα της άναρχης εγκατάστασης αναμογενητριών και μέσα από τις κοινές μας πρωτοβουλίες πιέζουμε ταρμόδια Υπουργία να προχωρήσουν σε εξορθολογισμό του πλαισίου στον επαναπροσδιορισμό του χοροταξικού και στο πάγωμα κάθε νέας αδειοδότησης μέχρι να δούμε αυτή τη νέα διάταξη του χοροταξικού στην περιφερειά μας. Προσπάθει αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε το στόφο μας. Τέλος, για να μην κουράζω να πω ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο στην περιφερεια για τη διακδίκηση της φιλοξενίας του Ράλι Ακρόπολης βάζοντας στην άκρη τοπικισμούς με στόχο η διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στη Στερεά, είμαστε βέβαιοι γι' αυτό. Και το δικαιούμαστε και το υπερασπιζόμαστε και η οργάνωση, η οποία αποτελεί τμήμα των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, να στεριώσει στη Στερεά εκεί που είναι ο φυσικός της τόπος, να συνεργιώσει και να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να διεξάγεται στην περιοχή μας. Στόχο της περιφερειακής ένωσης δήμων όσο και της περιφέρειας είναι και πρέπει να είναι ένα καλύτερο άβριο για τους συμπολίτες μας. Για το στόχο αυτό εργαζόμαστε και με τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει αυξάνονται και είμαι σίγουρος ότι οι πιθανότητες θα το πετύπουν. Θέλω να ευχαριστήσω το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους αντιπεριφερειάρχες και τον Περιφερειάρχη προσωπικά για την ανταπόκριση του στα αιτήματα των δημάρχων και στην συνεχή διάθεσή του για νέες συνεργασίες και θα ήθελα να δεσμευτώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι η Επέδ και εγώ προσωπικά θα είμαστε αρρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία για να φτάσουμε τη Στερεά Ψηλά εκεί που της αξίζει. Θα μπορώ να επιτρέψεις, αγαπητέ Φάνη, να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον αντιπεριφερειάρχε Βρετανία, στον πολύ στενό συνεργάτη και φίλο, έτσι τον θεωρώ τον Άρη, που καθημερινά αντιμετωπίζουμε τα θέματα με συνεργασία, με συνενόηση, είτε αυτά αφορούν αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων, τάκτορο αναγκών πολιτικής προστασίας, είτε αυτά τα καθημερινά σημερινά με την αγωνία κάθε μέρα να δούμε πόσοι είναι θετικοί, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το νοσοκομείο, πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και στη λειτουργία των σχολείων και στην καθημερινότητα δίπλα στον κάθε δημόντιο, στον κάθε πολίτη της περιοχής μας που πραγματικά δοκιμάζεται. Κλείνοντας, θα ήθελα να βάλω ξανά στο τραπέζι μια διεκδίκηση που ξεκίνησε από την προηγούμενη περίοδο με τη σύνταξη μιας τεκμηριωμένης μελέτης για τη στήριξη μαζί με την περιφέρεια του θέματος της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Έχουμε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να έχουμε ένα αυτόνομο πανεπιστημιακό ίδρυμο και το έχουμε τεκμηριώσει και πλέον θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να το βάλουμε ξανά μπροστά με προτεραιότητα στις διεκδικήσεις μας, έτσι ώστε ένα δίκαιο αίτημά μας να γίνει αποδεκτό. Κύριοι Περιφερειάρχοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα σας πω όλους στην αυτοδιοίκηση, έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της υπόγνωρης πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην ανεργία, στις επιχειρήσεις, ακόμη και στην ψυχολογία των πολιτών μας. Έχουμε μπροστά μας να διαβούμε δύσκολα χρόνια μετά το πέρας της πανδημίας. Κάποια στιγμή φαίνονται άρρωστε μπροστά μας ότι πάμε στο ξέφωτο, τα εμβόλια, τα φάρμακα που θα έρχουμε είναι στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι μας δίνουν ένα σημαντικό εργαλείο για να ελπίζουμε. Όμως, θα πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε στο μονόδρομο που χαράζει μπροστά μας, στο μονόδρομο της συνεργασίας και της συνενόησης για να είμαστε χρήσιμοι για τη Στερεά και για τους πολίτες της, για να μπορέσουμε να δούμε αισιοδοξα την επόμενη μέρα. Σας ευχαριστώ όλους πολύ, ευχαριστώ για τη συνεργασία και για τα επόμενα, για τα μεγαλύτερα που σίγουρα έχουμε μπροστά μας και σίγουρα θα πετύχουμε. Κύριε Φιλιώνη και εμείς σας ευχαριστούμε με τη διπλή ιδιότητά σας ως πρόεδρος της ΠΕΔ και ως δήμαρχος, πήρατε 5 και 5 δέκα λεπτά. Σας ευχαριστώ λίγο και γεννώς στην Περιφερειακή Ενότητα πειώνοντας να δώσω τον λόγο στον κ. Καραΐσπο, στο δήμαρχο Λαμειών. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχη, κύριε Πρόεδρε, κυρία και κύριοι αντιπεριφεριάρχες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αυτοδιοίκησης, φίλες και φίλοι. Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκουμε σήμερα ανάμεσά σας έστω και με τον τρόπο αυτό. Αυτή η χαρά για μένα είναι διπλή και συγγνώμη για τις προσωπικές αναφορές. Επειδή από τη μία έχω την τιμή να παρευρίσκομαι στη συνεδρία σε ένας οργάνω, του οποίου υπηρέτησα στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, με πολλούς από εσάς να μας συνδέει μια δυνατή φιλία που προέκυψε από αυτή τη συνεργασία, και από την άλλη έχω την τιμή ως δήμαρχος Λαμιέων να εκπροσωπώ τους δημότες της Λαμίας που αποτελεί και την έδρα της Περιφέρειας Τερίας Ελλάδας. Έτσι, περισσότερο από τον καθένα, μπορώ να υποστηρίξω και να τεκμηριώσω την αναγκαιότητα της άριστης συνεργασίας μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και παραγωγικό έργο για τους θεσμούς που ο καθένας μας υπηρετεί και τελικά για τον τόπο μας συνολικότερα με έργα και δράσεις που δίνουν αναπτυξιακό πρόσημο. Αυτή την άριστη συνεργασία επιβεβαιώνω και με τη σημερινή παρουσία μου ενώπιόν σας, η οποία οφείλεται σε όλους σας, σε όλες και όλους σας, με πρώτον τον Περιφερειάρχη Μεστοφάνη το Σπανό, τους αντιπεριφερειάρχες και όλες και όλους εσάς. Για τη συνεργασία αυτή και τα αποτελέσματα τα οποία επέφερε για τον Δήμο των Λαμιέων, εκφράζοντας όλη την κοινωνία του Δήμου μας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου στον Περιφερειάρχη και σε όλο το Περιφεριακό Συμβούλιο όπως και σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερικής Συνόρτας Φιότητας. Ο Δήμος μας και οι Περιφέρειες Τερεάς όλο αυτό το πρώτο 18μινο της αυτοδικητικής μας κοινής πορείας συνεργαστήκαμε μεθοδικά, στοχευμένα και γόνιμα, σε πολλούς και κρίσιμους τομείς, σε έργα μικρά και μεγάλα, παρεμβάσεις έκτακτες και μη από την πρώτη μέρα που αναλάβω με τα καθηκοντά μας. Και συνεργασία αυτή επέφερε ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε τέσσερις τομείς θεσμικής συνεργασίας του Δήμου Λαμιέων με την Περιφέρειας Τερεάς Ελλάδας, στο πολιτισμό, τον αθλητισμό, στο περιβάλλον και στις υποδομές. Στο πολιτισμό με την ελοκλήρωση του έργου πρόσβασης στο κάστρο της Ιπάτης, αλλά και συνεργασίες που αφορούν είτε στις προγραμματικές συμβάσεις για το Διπεθέ Ρούμελης και για το νεοσύστατο πολιμικό μουσείο, είτε για την αναστήλωση της εμπληματικής γέφυρας της Αλαμάνας στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821. Στον αθλητισμό με τη χρηματοδότηση από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας του νέου κλειστού κολυμβητηρίου μιας υπερσύγχρονης υποδομής που φιλοδοξεί να αλλάξει τον αθλητικό χάρτη της περιοχής μας. Ασφαλώς δεν θα μπορούσα να παραλείψω και την πρόσφατη μεγάλη προσπάθεια με επικεφαλή στον Περιφερειάρχη μας διεκδίκησης της φιλοξενίας του Ράλι Ακρόπολης, του Ράλι των Θεών, με προσπάθεια που έχυσαν στόχο να επιστρέψει ξανά στα χώματα της Στερεάς Ελλάδας που όλοι ευχόμαστε να καταλήξει θετικά. Στο περιβάλλον με έργα χρηματοδότησης της διευθέτησης του υφισταμένου χυτά της Λαμίας και επέκταση του κυτάρωτου σε νέα θέση έργο αναγκαίο και απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των δημοτών του Δήμου της Λαμίας. Στις αποδομές με την άμυση τεχνική και υλική συνδρομή για έργα από κατάσταση των ζημιών που υπέστησαν περιοχές του Δήμου Λαμιαίων εξαιτίας της πρόσφατης θεομημίας του Ιανού. Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου, κυρίες και κύριοι, να μην εξάρω και τη στάση και το προσωπικό ενδιαφέρον του περιφεριάρχημα σφάνης πανού στη στήριξη των δημοτών του Δήμου Λαμιαίων που υφίστανται τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης μια στάση ευαισθησίας, ανθρωπιάς και πραγματικής κοινωνικής πολιτικής. Κρίση, κυρίες συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση αποδεικνύει ότι αποτελεί πυλόνα διασφάλισης της αναπτυξιακής προοπτικής των τοπικών κοινωνιών μπορεί να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες με μάχες καθημερινές και δύσκολες. Σε αυτές τις μάχες είμαστε όλοι συνοδοιπόροι, ιδιαίτερα σήμερα που ο τόπος μας βιώνει μια δύσκολη συγκαιρία. Εξαιτίας της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης ως Δήμος Λαμιαίων πιστεύουμε ακλόνητα ότι με ενότητα και αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές και αυτό, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιαίων το αποδεικνύουν καθημερινά. Με αυτές τις σκέψεις και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμητική πρόσκληση, χαιρετίζω τη σημερινή σας συμμεδρίαση και σας εύχομαι σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά υγεία, δύναμη και καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο σας. Και πάλι σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εγώ κύριε Καραέσκο. Ο κύριος Ταγκαλέγκας γυρνό στην Λιβατιά. Θα δώσω λόγο μετά στον κύριο Ταγκαλί, μου υπήρχε στον λόγο ο κύριος Λεγκιντές και όποιος άλλος δήμαρχος θέλει να πάρει το λόγο του Λέμιντα. Σας ευχαριστώ. Κύριε Ταγκαλέγκας έχει το λόγο. Καλησπέρα σε όλους, κύριε Περιφεριάρχη, κυρία και κύριοι αντιπεριφεριάρχες, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι αντιμετωμένο βαθμό της αυτοδιοίκησης αλλά και σε όλους τους καλεσμένους για αυτό το δημόσιο απολογισμό της περιφέρειας. Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου και καλέ φίλε Ηλία, εγώ θα θέλα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Περιφεριάρχη του Λεγκανό αλλά και την αντιπεριφεριάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Βιωτίας, την κυρία Βαθομά και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους. Καταρχήν για το θέμα της διαχείρισης αυτής της πανδημίας, της πρωτόγνωρης και χαρτογράφη της πανδημίας, είμαστε πάρα πολύ κοντά, εγώ βοηθήθηκα πάρα πολύ και στο πλαίσιο του Ελένα και στο πλαίσιο της διαχείρισης. Και οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον κύριο Ανδρέα του Ντοουλιά, ο οποίος πραγματικά βρέθηκε στην πόλη μου, στον αντιπεριφεριάρχη και στον κύριο Μπακομήτρο, πραγματικά είμαι πολύ ευχαριστημένος και το εκτιμώ. Ευχαριστώ στον περιφεριάρχη, ο οποίος τον τελευταίο καιρό είναι πολύ κοντά μας, εδώ στην περιοχή, στο δήμο Λεβαδέων, όπου ζούμε έναν εφιάλτη σε σχέση με τις επενδύσεις, με το άνοιγμα μάλλον των επενδύσεων, των εννειωσιμών πηγών ενέργειας. Δυστυχώς υπάρχει ένας διχασμός στην κοινωνία και εδώ έρχεται κοντά η περιφερειακή διοίκηση της Στερεάς Ελλάδας να προσδώσει αυτή τη δύναμη που χρειαζόμαστε και εμείς στον πρώτο βαθμό. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για μια παλιότερη συνεργασία με τον περιφεριάρχη σε σχέση με το προσφυγικό, μιας και εδώ στη Λιβαδιά έχουμε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης και διαμονής σε κατοικίες. Ήταν πολύ μεγάλη η βοήθεια του περιφεριάρχη και της αντιπεριφεριάρχη εκείνη την εποχή στο Μίζο να αυτό θέμα. Δεν έχω κανένα παράπονο και εκτιμώ ότι διάθεσα την περιφεριάρχη σε όλες οι προγραμματικές συμβάσεις που έχουμε και στην εξέλιξη αυτών. Οφείλω να την ευχαριστήσω γιατί δείχνει ότι η διάθεσή της είναι να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον του Δήμου Λεβαδέων. Αυτά τα λίγα είχα να πω. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη γιατί δυστυχώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Καλή συνέχεια κυρίες και κύριοι και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον λόγο που μου δώσατε. Ευχαριστώ και εγώ φίλε Γιάννη να δώσω τον λόγο του κύριου Τακαλή. Κύριε Περιφερειάρχα, καλησπέρα σε όλους τις παραγωγικές τάξεις, σε όλους τους συναδέρφους του πρώτου και δεύτερο βαθμού της αυτοδίκησης. Με πρόλαβε ο συνάδελφος ο Νίκος Σουλιώτης και τα είπε σχεδόν όλα ως πρόεδρος της Πέδη γιατί πραγματικά είχα μια εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχ και σε επίπεδο πέδο που η παρουσία του ήταν σημαντικότατη. Να πρέπει να πω κάτι το οποίο το λέω πολλές φορές και θα το πω και με αφορή με το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Επειδή οι εποχές είναι ιδιαιτέρως δύσκολες και κρίσιμες, και ο Κόβου της έκανε ακόμα πιο δύσκολες, οι σχέσεις γενικότερα έχουν διακυμάνσεις και πάνω και κάτω. Σκοπός ποιος είναι να υπάρχει ο μηχανισμός, να βρεθεί ο μηχανισμός προκειμένου να μπορούμε να λειτουργούμε και να έχουμε ένα κοινό βιβματισμό. Και εμείς με την Περιφέρεια έχουμε βρει τον κοινό βιβματισμό σε επίπεδο ειλικρινού συνεργασίας και συνενόησης και ειλικρινών σχέσεων. Με αυτή τη λογική βρισκόμαστε σε μια συνεργασία για ένα πλήθος σημαντικών έργων χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια. Θα αναφέρω τα δύο σημαντικότερα, ίσως είναι ο Περιφερειακός Δρόμος της Άμφισας ένα εμβληματικό έργο για την πόλη, όπως επίσης και η προσθήκη της τέρηγας του ειδικού σχολείου και πολλά άλλα σχεδόν σε όλες τις δημοτικές ενότητες, τα οποία και εμείς φροντίζουμε να τρέξουμε και η Περιφέρεια είναι σε άμεση συνεργασία για να εξεύρει πόρους όπου απαιτούνται επιπλέον. Θεωρώ ότι το πρόσημο, ειδικά με τη διαχείριση του Covid ήταν εξαιρετικό και το λέω διότι τα κινητά συνεργεία γάζωσαν όλες τις περιοχές του δήμου μας όποτε τα ζητήσαμε και φυσικά αυτό όπως και η διαχείριση καθημερινότητας οφείλεται και στην άριση στη συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη τον οποίο οφείλω να ευχαριστήσω δημοσίως. Ένας άλλος τομέας που επειδή δεν μπόρεσα να είμαι σε όλο τον απολογισμό άκουσα τους τελευταίους ομιλητές να σταθήκαν ήταν το κομμάτι του τουρισμού και του πολιτισμού. Εμείς έχουμε υψηλό πολιτιστικό απόθεμα και έχουμε κοινές πολιτιστικές δράσεις με την περιφέρεια και το λέω διότι έχουμε το δίκτυο τουρισμού πολιτισμού στο οποίο συμμετέχουν οι δύο δήμοι της Φωκίδας εμείς και η Δωρίδα και φυσικά η περιφέρεια και περάσαμε από πολλά κύματα προκειμένου να φτάσουμε στο επίπεδο το οργανωτικό που πρέπει για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε σημαντικότατες δράσεις για την τρέχουσα χρονιά όσους μας επιτρέπει ο Covid να κάνουμε και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο σύν και το πιστώνεται η περιφέρεια σημαντικότατα. Αυτό που οφείλω να πω και οφείλω να ζητήσω είναι ότι ανοίγονται στη μετά Covid εποχή ευελπιστούμε σε ακόμα μεγαλύτερες δράσεις σε ό,τι αφορά τον τουρισμό πολιτισμό και το λέμε έτσι αλληλένδετα διότι αυτά δύο πάνε μαζί έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία ευελπιστούμε σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα η πραγματικότα είναι πολύ σκληρική η καθημερινότητα και η μετά Covid εποχή θα είναι ακόμα περισσότερο. Ευχαριστίες και στον περιφερειάρχη και στον αντιπεριφερειάρχη και στους συνεργάτες του. Ευχαριστώ πολύ. Δήμαρχε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια να είσαι καλά. Να δώσω τον λόγο στον κ. Ζεκετέ που τον έχεις ζητήσει. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, συνάδελφοι του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι η απόψηνή απολογιστική συνεδρίαση βοηθάει να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, όχι μόνο για την περιφέρεια αλλά και γενικότερα για την πορεία όλης της Στερεάς Ελλάδας. Εμείς σαν περιοχή δυστυχώς σε 40 μέρες μετρήσαμε 30 νεκρούς. Νιώσαμε στο πετσί μας με το σκληρότερο δυνατό τρόπο της επιπτώσης της πανδημίας και ήταν κάτι το οποίο πραγματικά σόκαρε όχι την περιοχή μας, το πανελλήνιο. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλω να πω ένα ευχαριστώ στην Περιφέρεια και ειδικά και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη, που βρέθηκε κοντά μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, μας στήριξε, γιατί το πάνς αυτές τις στιγμές είναι να έχεις την βοήθεια, την ψυχολογική που χρειάζεται, για να διαχειριστεί συνθήκες που είναι δύσκολα να διαχειριστείς και γι' αυτό θα ήθελα να επενέσω την προσπάθεια αυτή, όπως επίσης και τις τέσσερις φορές που τα κινητά συνεργεία της Περιφέρειας ήρθαν στο Δήμο Ολοκρόν αυτό το κρίσιμο διάστημα για να κάνουνε τεστ. Σίγουρα, οι φυσικές καταστροφές, οι πανδημίες, όλα αυτά τα προβλήματα, μας έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα όλους αυτό το χρονικό διάστημα. Εμείς αντιμετωπίσαμε φωτιές, αντιμετωπίσαμε πανδημίες, αντιμετωπίσαμε πλημμύρες, αντιμετωπίσαμε μια σειρά προβλημάτων, τα οποία πραγματικά μας πήγαν πίσω σε πάρα πολλά επίπεδα. Άλλα είχαμε σχεδιάσει να κάναμε και άλλα αναγκαστήκαμε και οδηγηθήκαμε να κάνουμε. Άρα, πολλές φορές ο σχεδιασμός δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί, όταν τα πραγματικά γεγονότα σε ξεπερνούν. Και η αλληλεγγύη σε τέτοιου είδους καταστάσεις, όταν ο θεωρώπινος πόνος ξεπερνά κάθε όριο, είναι το πρώτο. Ακούστηκαν απόψε τα θέματα κάθε δήμου από τους συναδέλφους. Νομίζω το πρόβλημά μας δεν είναι στην περιφέρεια να βάλουμε τα θέματα των δήμων μας. Το πρόβλημά μας στην περιφέρεια είναι να βάλουμε γενικότερα την ανεπτυξιακή τροχιά, την οποία πρέπει να έχει περιφέρεια, καθώς επίσης και όλα αυτά τα οποία μας ενώνουν σαν δήμος. Και ήθελα να αναφερθώ ειδικά στην περίπτωση του ΦΟΣΔΑ, ο οποίος χρήζει μεγαλύτερης υποστήριξης και από τη πλευρά της περιφέρειας, και είμαι σίγουρος ότι και ο κ. Περιφεριάρχης και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, ο κ. Καραΐσκός, θα μεριμνήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου αναγκαίες χρηματοδοτήσεις που χρειάζονται για την λοποίηση σημαντικών έργων, που είναι απαραίτητα προκειμένου να έχουμε μια αξιοπρεπή διαχείριση των απορριμάτων, γιατί, ειδικά για τους δήμους, η διαχείριση των απορριμάτων μαζί με το θέμα ταίδραυσης είναι οι προτεραιότητες, νομίζω, οι μέγιστες. Γι' αυτό ακριβώς θα ήθελα εγώ από την πλευρά μου να ζητήσω από την περιφέρεια να στραφεί κυρίως σε αυτά τα οποία είναι διαδημοτικά έργα, σε αυτά τα οποία ξεπερνούν τα όρια ενός δήμου και σε αυτά τα οποία δίνουν την αναπτυξιακή τροχιά στην περιφέρεια, που χρειάζεται για τον 21ο αιώνα. Με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να διβεβαιώσω ότι η συνεργασία του δήμου μας με την περιφέρεια είναι καλή και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη σε επίπεδο υλοποίησης και όχι μόνο σχεδιασμού. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ κι εγώ κύριε Τζεκεντέ, το λόγο έχει ο κύριος Καπετσόνης. Ευχαριστώ πάρα πολύ και τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να πούμε δύο κουβέτες. Ενδιαφέρον παρακολούθησα τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής και τις τοποθετήσεις όλων των αντιπεριφερειάρχων και των παρατάξεων. Επιγραμματικά θα πω, γιατί πολλά πράγματα έχουν υποθεί. Και δεν είναι σωστό να επαναλαμβανόμαστε. Το χαρακτηριστικό που πρέπει να πω είναι το εξής, ότι δεν έχει υπάρξει όχι στη συνεργασία μας μέχρι τώρα και αυτό είναι αμοιβαίο και αμφίπλευρο μέχρι τώρα. Και πρέπει αυτό να το καταθέσουμε. Μπορεί να ήταν πιο εύκολα θέματα ή πιο δύσκολα, εδώ είμαστε όμως να τα δούμε. Αυτό νομίζω διέπηγε τις σχέσεις της περιφέρειας με την επέδικη μόνο στους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Είτε ήταν φυσικές καταστροφές περισσότερο, είτε ήταν ο Covid αλλού, είτε ήταν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, είτε ήταν οι διεκδικήσεις, είτε είναι το rally, μην τα απαρυθμίσω πάλι. Και θέλω να ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον της περιφέρειας όλου του Περιφεριακού Συμβουλίου και του Αντιπεριφερειάρχη και του Περιφερειάρχη για το μεγάλο θέμα που έχουμε, ένα χρονιζό θέμα, για την παιδιά του Μόρνου. Και γενικά για την υποστήριξη για τον Μόρνου, γιατί ο Μόρνος έχει μεγάλο πρόβλημα στην εκβολή του, μην σας κουράζουμε με αυτό, με ένα δυτικό μας θέμα εδώ, με ένα πολύ μεγάλο έργο που πολλά χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ταλανίζει εκατοντάδες οικογένειες και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και στο Μόρνο, στη λίμνη του Μόρνου, που οι οικισμοί γύρω από την λίμνη έχουν ένα ειδικό καθεστώς περιορισμών και ειδικό καθεστώς μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Δεν θα αναφέρω το τώρα εδώ, δεν θα κουράσω το σώμα, όμως και σε αυτό υπάρχει αγαστή συνεργασία και ενημέρωση, αμυβέα, προκειμένου να μπορέσουμε, είναι μια από τις προτάσεις που τελικά προχωράνε για ένταξη στον πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαψης. Με ελαφρύγγι και άλλ