37η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κύριε Ανάρουση, κύριε Δρακονάκη, καλησπέρα, ο κύριος Δράκος είναι εδώ μαζί μας, ο κύριος Ιακοβίδης, ο κύριος Συγνατιάδης, ο κύριος Καλανταρίδης, ο κύριος Καλπακίδης, ο κύριος Κελαηδάκης, ο κύριος Κουνάκος, ο κύριος Κουφαντζής, ο κύριος Λαζαρίδης, ο κύριος Μαυρίδης, ο κύριος Μιχαηλίδης, είναι σίγουρα εδώ, αυτός μας άνοιξε, ο κύριος Μουτσάκης, ο κύριος Μουτσάκης, ο κύριος Μουρτασάγας είναι εδώ μαζί μας, ο κύριος Μουτιάς, ο κύριος Ξανθόπουλος είναι εδώ μαζί μας, ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος είναι εδώ μαζί μας, ο κύριος Βαγγέλης Παπάς, ο κύριος Λεωνίδας Παπάς, ο κύριος Πετρόπουλος, ο κύριος Ποτόιας, ο κύριος Προμούσας, ο κύριος Προσαέφ, ο κύριος Ταυλίδης, ο κύριος Σωτυριάδης, ο κύριος Τσελίδης, ο κύριος Τσαπανίδης, ο κύριος Χρόνης. Θα προσορίσουμε τον κύριο Τσαρτσί, ο οποίος είναι ορκωτός λογιστής του Δήμου μας, ο οποίος και θα κάνει και την εισήγηση. Καλησπέρα κύριε Τσαρτσί, δώστε μοναδεπτό. Ο λόγος που κάνουμε τη συνεδρία συνορής είναι γιατί σε 7,5 ώρα στην Μεγάλη Λέσχη θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ΑΕΜΝΙ ΣΤΟ ΛΕΦΤΕΡΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, όπου είμαστε όλοι καλεσμένοι και ελπίζω να καταφέρουμε και να παραβρεθούμε όλοι εκεί στην ώρα μας. Λοιπόν, μοναδικό θέμα της σημερίσσιας διάταξης είναι η σύνταξη έκθεσης και του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2020. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Θα κάνει την ανάλυση του ισολογισμού ο κύριος Προμούσας και θα τα πούμε στη συνέχεια. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Θα κάνει την ανάλυση του ισολογισμού ο κύριος Προμούσας και θα τα πούμε στη συνέχεια. Κι από μένα, συνάδελφοι, έχουμε να συζητήσουμε σήμερα τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2020. Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης είναι, ουσιαστικά, μια λογιστική αποτύπωση των οικονομικών πεπραγμένων του Δήμου. Αυτό που διαφαίνεται από τον ισολογισμό είναι ότι υπήρξε μια ευρύθμη λειτουργία του Δήμου, ώστε να ανταποκρίνεται και να διαχειρίζεται παρκώς τις λειτουργικές ανάγκες. Μια οικονομική διαχείριση δίχως οφυλές, ψηλές, προμοιτευτές και δίχως λιξυπρόθεσμους, οφυλές και δανεισμούς. Αυτό βέβαια αποτυπώνεται και αν ανατρέξουμε στο παθητικό που θα δούμε, μακροπρόθεσμους υποχρέωσεις, οι οποίες είναι χαμηλές και αφορούν το δανεισμό, ένας δανεισμός ο οποίος εκτιμάται ότι έως το 2024 δεν θα υπάρχει πλέον. Όσον αφορά βέβαια και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις, βραχυπρόθεσμους υποχρέωσεις, οι οποίες φαίνονται εφανώς κατά ένα εκατομμύριο περίπου λιγότερες από αυτές του 2019. Όσον αφορά το καθαρό αποτέλεσμα χρήσης, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα αποθεματικό 1 972 788, το οποίο προστίθεται με τα 579 901 και το αποθεματικό που ήταν ως υπόλοιπο από την προηγούμενη χρήση, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα αποθεματικό 355. Αυτό το αποθεματικό οφείλεται στο γεγονός ότι προς το τέλος της χρονιάς είχαν έρθει κάποιες έκτατες επιχορηγήσεις, με αποτέλεσμα να προλάβουν να απορροφηθούν στο τέλος της χρονιάς και φυσικά απορροφηθήκαν με το νέο έτος. Για περισσότερα οικονομικά στοιχεία, αν θέλετε και αναλύσεις, είναι δίπλα μας το λογιστή σου ο κ. Τσιαμπάζης, αλλά και θα έδινα και τον λόγο στον οργανό λογιστή, αν θέλει να κάνει μια γενικότερη τοποθέτηση. Τοποθέτηση από εμάς δεν υπάρχει κάποια, ο κ. Τσιαμπάζης θα σαναλύσει ότι κρίνει αυτός. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω έχει να κάνει με την έκθεση μας, το πιστοποιητικό ελέγχο που λέμε, το οποίο η μοναδική παρατήρηση φέτος αφορούσε την μη λήψη επιστολής από την νομική πυρησία του Δήμου. Απλά για να διαβάσω ακριβώς πώς έχει και άμα θέλετε λίγο να σας διαβάσω τη γνώμη μας που είναι με επιφύλαξη φέτος. Έχουμε ελέγξει ανωτέροι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Καβάλας, οι οποίες αποτελούνται από τον ισολογισμό του 31 Δεκεμβρίου του 2020, την κατάσταση αποτελεσμάτων και τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων, τη σύριστος που έλειξε τη δημιουργημένη αυτή, καθώς και το σχετικό προσάρτημα. Κατά τη γνώμη μας, εκτός από τις πιθανές επιπτώσεις του θέματος που νομιμονεύονται σε παράγραφο της έκθεσης μας, βάσει για γνώμη με επιφύλαξη, οι ανωτέροι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα από κάθε ουσιό διάποψη την οικονομική θέση του Δήμου Καβάλας 31 Δεκεμβρίου 2020 και τη χρηματοοικονομική του επίδοση για τη χρήση που έλειξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις ισχυούσες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 315 του 1999, το οποίο είναι το κλαδικό λογιστικό σχέδιο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Βάσει για γνώμη με επιφύλαξη, από τον έλεγχο μας προέκυψε το εξής, δεν λάβαμε επιστολή από το νομικό σύμβουλο του Δήμου για τυχόναγωγιά στρίτων κατά αυτού, λόγω του γεγονότος αυτού διατερήγουμε επιφύλαξη για ενδεχόμενες αγωγές στρίτων κατά του Δήμου και την ενδεχόμενη επίδραση στα αποτελέσματα της χρήσης και στα ίδια κεφάλαια. Γι' αυτό παραπάνω λέμε για πιθανές επιπτώσεις, φέτος δεν έλαβαμε τέτοια επιστολή, επομένως δεν έχουμε γνώμη και γνώση για τις τυχόναγωγές που υπάρχουν και αν μπορούσαν οι αγωγές αυτές να δημιουργήσουν κάποια επιπλέον υποχρέωση από τον Δήμο προς τρίτους, η οποία δεν εφανίζεται στα βιβλία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν και δεν αναφέρονται, έτσι. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, οτιδήποτε ερωτήσεις και τα λοιπά, είτε επί του πιστοποιητικού, είτε επί της έκθεσης, μας είμαι στη διαθέσή σας. Ωραία, παρακαλώ, αν υπάρχουν σύντομες ερωτήσεις, ξεκινώντας από την κυρία Τσανάκα. Ωραία, τι λέει από αυτό για την επιφύλαξη στο πιστοποιητικού ελέγχο ο κύριος Πρωμούσας, γιατί δεν έγινε αυτό δηλαδή. Ναι, κύριε Παππά, θα σας εξηγήσω. Συντάχτηκε καθυστερημένα. Παρακαλώ πολύ να ακολουθούμε τη διαδικασία. Προηγείται, νομίζω, κύριε Τσανάκρα, είναι ένα θέσιο και εγώ. Παρακαλώ, κύριε Παππά. Παρακαλώ, κύριε Κανθόπουλε, παρακαλώ. Κύριε Πρωμούσας, παρακαλώ. Να απαντήσω μετά, να ολοκληρώσω τη συνεργασία. Ολοκληρώστε το συλλογισμό σας. Ναι, επειδή ήταν μια διευκνήση πάνω σε αυτά που είπε ο κ. Τσαρτζής, ο οποίος έχει δίκιο, συντάχτηκε καθυστερημένα από τον νομικό μας επιστολή αυτή, η οποία, όταν είχε συνταχθεί, πλέον είχε ολοκληρωθεί και η έκθεση, γι' αυτό δεν ήταν μέσα στην έκθεση των νορκωτών. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν αγωγές οι οποίες να αντιμιουργούν οικογενωτικοί επιβάτες στο δήμο, για να το διευκρινήσουμε. Ωραία. Κυρία Τσανάκα. Εγώ δεν συμφωνώ με τον κ. Προμούς, αγωγή υπάρχει και την αναμένουμε και την περιμένουμε, αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα ακόμη το αποτέλεσμα, ως εκ τούτου και είναι και καλούτσικη η αγωγή, η οποία θα τσούξει. Λοιπόν, τις ερωτήσεις κ. Πρόεδρε εκ μέρους της παράταξής μας από τον κ. Καλανταρίδη σας παρακαλώ. Μάλιστα, ο κ. Καλανταρίδης λοιπόν. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Δεν έχω να κάνω κάποια ερώτηση, κ. Πρόεδρε. Οι ερωτήσεις τις οποίες είχαμε τέθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής επιτροπής, πήραμε τις απαντήσεις τις οποίες θέλαμε. Είτε να σας ανακούσουν και οι συνάγελφοι της ερωτήσεις σας, κ. Καλανταρίδη. Μπορεί να έχουν ισχύριες. Να επαναλάβω λοιπόν λίγο αυτά τα οποία είπαμε. Το ένα ερώτημα είχε να κάνει με το θέμα της κοινοπραξίας δέπος. Γιατί δηλαδή βλέπουμε να εμφανίζεται ξανά το ποσό στον ισολογισμό, ενώ από όσο γνωρίζουμε έχει κλείσει αυτή η υπόθεση. Και ένα δεύτερο όσον αφορά τα χρήματα τα οποία έχει να λαμβάνει ο δήμος μας. Ως γνωστόν εκεί υπάρχει ένα θέμα το οποίο ήταν τουλάχιστον ακόμη σε κρεμότητα και έχει να κάνει με τα χρήματα που έχει να παίρνει, να δίνει ο δήμος με την ΔΕΙΑΚ. Έτσι με την καθάριση δηλαδή, η οποία πρέπει να γίνει εκεί. Έτσι ώστε να έχουμε μια πραγματική αποτύπωση του τι ακριβώς έχει ο δήμος να εισπράττει από οφειλέτες οι οποίοι υπάρχουν. Αυτά τα δύο ερωτήματα θέσαμε στην Οικονομική Επιτροπή. Να ακούσει λίγο τις απαντήσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ πολύ. Ο Κέρος Παπαδόπουλος. Έχει κάποια ερώτηση. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και συγγνώμη γιατί Λοιπόν, έχουμε μια ερώτηση. Καλησπέρα. Καλησπέρα πρόεδρε, δήμαρχε. Ήθελα να... Κύριε δήμαρχε και κύριά δήμαρχε των Οικονομικών, κύριε Προμούσα, θα θέλαμε να μας πείτε εσείς τα αδύνατα σημεία της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείτε και της οικονομικής διαχείρισης που κάνετε σαν μια, θα έλεγα, έτσι, αυτοαξιολόγηση και ρωτώ. Προκύπτουν κάποια μαθήματα για το μέλλον που πρέπει να μάθετε για να βελτιώσετε τα οικονομικά του Δήμου. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Παπάς. Μια ερώτηση έχω κι εγώ. Στις απαιτήσεις του Δήμου που είναι περί τα 10 εκατομμύρια πόσες από αυτές είναι ρεαλιστικές και πόσες είναι, θα λέγαμε, μη ρεαλιστικές. Ο κ. Βέρος έχει κάποια ερώτηση. Δεν έχουμε ερωτήσεις κ. Πρόεδρε. Ο κ. Πατόλιας. Όχι, Πρόεδρε. Ο κ. Βοιατζής έχει συνδεθεί. Όχι, δεν έχω ερωτήσεις, κ. Πρόεδρε. Δεν έχω ερωτήσεις, κ. Πρόεδρε. Καλή ψηφιά σας όμως. Ωραία. Καλησπέρα κ. Σανθόπουλος. Έχετε ερωτήσεις? Βεβαίως, ναι. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2020 την θυμάμαι μια χρονιά η οποία από καιρούς καιρόν ο κ. Δήμαρχος απευθύνει κάποιες κατηγορίες δεν τις βάζει ποτέ σε μια τάξη, είναι αόριστες κατηγορίες και αυτές οι κατηγορίες έχουν να κάνουνε με υποτιθέμενη κακή διαχείριση στην προηγούμενη διοίκηση. Κύριε Προμούσα, φαντάζομαι ότι και εσείς θυμάστε τον κ. Δήμαρχο να διατυπώνει αυτές τις αόριστες καταγγελίες οι οποίες πλανώνεται όλο το 2020 πάνω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω. Με γνώμονα ότι σήμερα έχουμε τον ισολογισμό τον οποίον συζητούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτές οι κατηγορίες μέσα από τη δική σας λογιστική αποτίμηση ματιά πώς αποτυπώνονται στο χαρτί, ποια εικόνα έχουν, ποια μορφή έχουν, τι ποσό είναι, αν υπάρχουν και βέβαια τι επιπτώσεις έχουνε στα μεγέθη του ισολογισμού. Η πρώτη ερώτηση που έχω να κάνω είναι αυτή. Η δεύτερη, κ. Προμούσα, κ. Δήμαρχε, αναλυτική λογιστική επισημαίνουν και οι ορκωτοί λογιστές δεν τηρείται. Αναλωτιέμαι γιατί δεν τηρείται και βέβαια θα μπορούσα, εγώ δεν υπονώ κάτι τέτοιο, δηλαδή δεν υπονώ αυτό που αμέσως μόλις θα διατυπώσω, ότι το κάνετε σκόπιμα διότι ενδεχομένως επιχειρείτε να μεταφέρετε δαπάνες από άλλες ανάγκες, ας πούμε στα ανταποδοτικά ή οπουδήποτε αλλού, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρείται αναλυτική λογιστική σημαίνει ότι δεν έχετε κέντρα κόστους. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι σε ό,τι αφορά τα μέσο και μάτωρο πρόθεσμα μεγέθη του ισολογισμού του Δημοκαβάλλας θα μπορούσαν να επηρεαστούν με γνώμονα ακριβώς αυτό, το ότι δηλαδή δεν τηρείται αναλυτική λογιστική. Και αναφέρομαι και επισημαίνει αυτό διότι αφενός είναι παρατήρηση την οποία και οι ολκωτοί λογιστές κάνουν, αλλά και διότι δεν έχει και καμία, μα καμία επιπλέον, θα έλεγα, καμία επιπλέον δουλειά να γίνει, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο να κάνετε από το απλό. Αναλυτική λογιστική με μία εγγραφή να πάτε και να ενημερώσετε μέσα από τη μηχανογραφική σας εφαρμογή, την εφαρμογή που έχει ο Δήμος, τι σημαίνει κόστος να ενημερώσετε τα κόστι, να βγούνε τα κόστι και να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα σε ό,τι αφορά τα μέσα και μακροπρόοδοσμα βέβαια μεγέθη του Δήμου Καβάλλας. Αυτές οι δύο ερωτήσεις έχω να πω, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Πουνάκος. Κύριε Προεδρέ, όχι κύριε Προεδρέ, δεν έχω ερώτηση. Ωραία, ο κύριος Δράκος. Λίγο εκεί που σταμάτησε ο Νίγος Ωξανθόπουλος, εκτός από τα κέντρα κόστους και της ΔΑΠΑΡΕΣ, τον ακριβή προσδιορισμό και την βιοχέτευση όσον αφορά τις καταομάδες ταξινόμηση των εξόδων, θα πω ότι η αδυναμία εφαρμογής αναλυτικής λογιστικής θα δώσει και σωστή παρακολούθηση των αποθεμάτων, πράμα που δεν γίνεται τώρα. Γι' αυτό και στους ισολογισμούς δεν εμφανίζονται μηδενικά αποθέματα. Και φυσικά δεν μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε έστω και 10, 20, 30, 50, 100 χιλιάδες, δεν ξέρω πόσα αποθέματα. Ας πάμε τώρα στη σελίδα 14 της έκθεσης ελεκτών. Πόσες απ' τις ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση, το λογαριασμό 15 δηλαδή, αφορούν δαπάνες και πόσες εκτέλεση έργων και πώς γίνεται ο διαχωρισμός. Η επόμενη σελίδα έκθεσης ορκωτών λογιστών, σελίδα 15 αριθμός 18, είναι η τίτλι πάγιας επένδυσης. Το είχα επισημάνει και την Πέρση πότε θα γίνει η εκκαθάριση, διότι υπάρχουν πόσα, υπάρχουν γύρω στους 800.000, περίπου 800.000 προϊόν εκκαθάρισης δύο επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί πλήρως από το 2011 και από το 2014 και δεν έχει τακτοποιηθεί. Αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που υπάρχουν ακόμα στον ισολογισμό, πρέπει να γίνεται τακτικότερη τακτοποίηση και εκκαθάριση του λογαριασμού, επιχορηγήσεις στο λογαριασμό 43, γιατί μέτρησα, χωρίς να είμαι και σίγουρος, γύρω στα 80-90 έργα από το 2011 και από το 2012, τα οποία παραμένουν στον ισολογισμό. Δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα, άρα για την ορθή εφαρμογή και ταξινόμηση όλων των λογαριασμών, ώστε να μπορέσουμε με τη σωστή τακτοποίηση, να μπορέσουμε να βγάλουμε και δείχτες, αριθμοδείχτες, αν θέλουμε να δούμε τη βιωσιμότητα ή όχι του δήμου μας. Από κει και πέρα, τι υπάγει εσπένδυσης. Κοινοπραξία ΔΕΠΟΣ την είπε ούτως ή άλλως και ο Καλανταρίδης, είναι 2.380.000, οι οποίες έρχεται, νομίζω ότι έχει τελειώσει να τακτοποιηθεί, δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμα. Και πάμε τώρα στις απαιτήσεις. Παρακαλώ, συντομεύετε κύριε Τρακούν. Ας πάμε τώρα στις απαιτήσεις, οι οποίες, πόσες από αυτές τις απαιτήσεις κρίνονται επισφαλής, με ποιον τρόπο γίνανε επισφαλείς και αν υπάρχει από τα 7 εκατομμύρια και από τα 6 εκατομμύρια, υπάρχει πιθανότητα ύσπραξης έστω και ένα ευρώ, δηλαδή σε σύνολο 13 εκατομμυρίων. Στην τοποθέτησή μου θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτά τα ρούλα. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση? Όχι. Κύριε Πρωμούσα, θα απαντήσω εσείς. Ναι, κύριε Πρόεδρε, κάποιες απαντήσεις εγώ και στο συνάδελφος ο Κώστος. Ο Λουκάσινος. Σχετικά με τη ΔΕΠΟΣ, η εκκαθάριση έχει γίνει μέσα στο 2021, έχει κλείσει η εταιρεία μέσα στο 2021 και θα φανεί ουσιαστικά στον επόμενο συλλογισμό που θα κλείσουμε. Όσον αφορά τη ΔΕΕΚΚ θα απαντήσει αναλυτικότερα ο Λουκάς. Έχει ουσιαστικά το ποσό αυτό φαίνεται και στις απαιτήσεις, αλλά και στις προβλέψεις και ουσιαστικά εκραιμεί να γίνει ένας λογιστικός υψηφισμός και θα φαίνεται στην επόμενη χρονιά. Εκτύκοτερα θα ξεκινήσει ο κ. Τζαμπάζης. Στον κ. Παπαδόπουλος, όσον αφορά τα δύνατα σημεία. Ναι, φυσικά υπάρχει ένα δύνατο σημείο και σε αυτό έχει γίνει λόγος και θα απαντήσω συλλογικά και στον κ. Ξανθόδουλο και στον κ. Δράκο, είναι η αποθήκη. Φυσικά και δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα κέντρα κόστου ή τα αποθέματα. Είναι ένα δύνατο σημείο, το οποίο όμως θα φροντίσουμε να το λύσουμε. Ήδη από την νέα χρονιά έχουμε συνοηθεί με τον κ. Τζαμπάζης, θα ξεκινήσουμε από γραφή και θα φροντίσουμε να βελτιώσουμε και την μία ψηφιακή εφαρμογή έτσι ώστε να γίνεται από εδώ και πέρα να λειτουργεί σιγά σιγά η αποθήκη κανονικά, τα εσερχόμενα και τα εξερχόμενα. Και φυσικά αυτό το πρόβλημα θα αλειθεί και θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα τροτός σημείο το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στο να τηρούμε και αναλυτική λογιστική. Όσον αφορά την ερώτηση του κ. Παπά για τους εγχρεώστες στα εφτά εκατομμύρια, θα σ' απαντήσει αυτό ο κ. Τζαμπάζης. Και νομίζω ότι γενικές τοποθετήσεις είναι αυτά δεξόδρα αν ερωτήσετε κάτι άλλο. Καλησπέρα γι' από εμένα. Θα τα πάρω με τη σειρά όσο μπορώ να βάσεις περιπτώσεις. Με βάση έτσι απ' ακούστηκαν. Ξεκινώντας από τον κ. Καλανταρίδη. Για την κοινοπραξία ΔΕΠΟΣ, είπε ο κ. Προμούσας, η εκκαθάριση έχει γίνει μέσα το 2021. Έχει παρουσιάσει από μπρος του Δημοτικού Συμβουλίου που δέχεται το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Επίσης το Μάρτιο-Απρίλιο του 2021 ο λογιστής της επιχείρησης της ΔΕΠΟΣ, της κοινοπραξίας, έκλεισε και την κοινοπραξία στο τάξης, στην εφορία. Άρα λοιπόν η κοινοπραξία έχει κλείσει και σαν επιχείρηση. Το γεγονός ότι αφορά αυτό το 2021 θα φανεί λοιπόν το αποτέλεσμα, δηλαδή θα φύγει το ποσό αυτό από τον ισολογισμό, στον επόμενο ισολογισμό του 2021. Όσον αφορά τις απαιτήσεις για τη ΔΕΕΚ, ήταν απέτηση από παλιά των νορκοτών, η απέτηση που έχουμε από τη ΔΕΕΚ, από τα δάνεια που πληρώνουμε για τη ΔΕΕΚ, να εμφανίζεται τόσο στο ισολογισμό, τόσο στο ενεργητικό, εκεί που είναι οι χρειώσεις διάφοροι, τα 3.887.190 ευρώ, όσο και στις προβλέψεις, μέσα στα 6.430.305 ευρώ, στο παθητικό στις προβλέψεις, περιλαμβάνουν εκεί μέσα δύο ποσά. Το ένα αφορά τα δάνεια αυτά της ΔΕΕΕΚ, σαν πρόβληψη, δηλαδή έχει κάνει ο δήμος, έχει πάρει μια πρόβληψη και το έχει επιβαρύνει τα έξοδα των περασμένων νετών, ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται οι μελλοντικοί ισολογισμοί του δήμου, σε περίπτωση που δεν θα εισπράξει τα λεφτά αυτά. Βέβαια, τα λεφτά αυτά από τη ΔΕΕΕΚ έχουν ήδη εισπραχθεί, έχουν σε ψηβιστή με λογαριασμούς νερού που αφορούν τον Δήμο Καβάλλος, που δεν έχουν πληροφύλλει στη ΔΕΕΕΚ έναντι του χρέους αυτού. Εδώ πέρα, εκραιμεί μια λογιστική τακτοποίηση, επομένως, μεταξύ των προβλέψεων και των χρεωστών στον ενεργητικό. Ούτως όσο το ποσό αυτό να φύγει, αυτό πιστεύουμε να γίνει μέσα στο 2021, αφού κάνουμε, σε συνεργασία και με τους ορκοτούς, ένα γενικό απολογισμό, να δούμε αν όντως δεν υπάρχει κάποιο υπόλοιπο και να είμαστε βέβαιοι γι' αυτό, εφόσον είμαστε βέβαιοι, θα το εξαλείψουμε και αυτό μέσα στο 2021. Τώρα, όσον αφορά σε ερώτησες του κ. Παπά, τις απαιτήσεις, τα 10 εκατομμύρια, τα 10 εκατομμύρια αφορούν 7,89 χιλιάδες τις απαιτήσεις που έχουμε από φιλιάδες, από δημόδες δηλαδή, και τα υπόλοιπα 3,287, στην ουσία, είναι το ποσό αυτό που είπαμε από τη ΔΕΕΕΚ. Όσον αφορά τα 7 εκατομμύρια, είναι το ποσό αυτό, 3 εκατομμύρια 400 χιλιάδες έχουμε κάνει πρόβλεψη η οποία φαίνεται μέσα στα 6 εκατομμύρια 430 χιλιάδες ευρώ που είναι στις προβλέψεις στο κομμάτι του παθητικού, δηλαδή άρα λοιπόν πιστεύουμε βάσει την εκτίμηση του αμοιού, ότι από τα 7 εκατομμύρια τα 3,5 εκατομμύρια περίπου δεν θα εισπραχθούν. Έχει γίνει η πρόβληψη και γι' αυτό, δηλαδή έχουνε βαρύνει αυτές οι προβλέψεις το αποτέλεσμα των προηγούμενων ετών. Άρα δηλαδή στην ουσία από τα 7 εκατομμύρια θεωρούμε με βάση της εκτίμησης του αμοιού, ότι τα 3,5 εκατομμύρια δεν θα εισπραχθούν. Για τα υπόλοιπα έχουνε γίνει ρυθμίσεις ή έχει πάρει του αμοιού όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτεί ο νόμος για την εισπαξή τους. Τώρα, όσον αφορά την αναλυτική λογιστική που ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος, ο δήμος αυτή τη στιγμή, εδώ και χρόνια, και μάλιστα με έκπληξη η καινούργια εταιρεία η οποία θα αναλάβει το νεολογισμικό του δήμμα την επόμενη χρονιά, με έκπληξη έμαθε και διαπίστωσε ότι όντως ο δήμος τηρεί η αναλυτική λογιστική. Τη ρία αναλυτική λογιστική ως προς τα έξοδο που αφορούν τα νερά, το ρεύμα, τα τηλέφωνα, το κόσμο των αυτοκινήτων, δηλαδή τα δαλλακτικά και τα λοιπά της επισκευές που κάνουμε στα αυτοκίνητα, εκεί που δεν μπορέσε και δέκα πρώτα σε αυτά χρόνια παρά τις όλες τις προσπάθειες και να έκανα ο δήμος Καβάλλας, ήταν να μπορέσει να τηρήσει την αναλυτική λογιστική στην αποθήκη. Και εκεί πέρα υπάρχει ένα θέμα το οποίο βασικά οφείλεται στην έλευση προσωπικού, δεν υπάρχουν άνθρωποι κατάλληλοι να μπορέσουν να χειριστούν οι υπολογιστές εκεί πέρα κάτω και να μπορέσουν να ελέγξουν πού πηγαίνουν οι βάσεις περιτώσεις που γίνεται η εξαγωγή των υλικών με ακρίβεια. Με αποτέλεσμα να έχουμε εξαγωγές μεν υλικών όπως μπαίνουν από την αποθήκη στην αποθήκη, αλλά έχουμε όμως εξαγωγές των υλικών από την αποθήκη άρα να μην ανημερώνει το σύστημα με τις εξαγωγές που γίνονται γιατί απ' ό,τι ξέρω τυρούνται σε χαρτιά που οι οποίες όμως ποτέ δεν πρέπει να μένουν στο σύστημα. Με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να μην μπορεί στην ουσία να πέσει στα κέντρα κόστους των διαφόρων υπηρεσιών των δήμων για να μάθουμε με τι ακριβώς κόστος επιβαρύνει κάθε υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να κλείσει η αναλυτική λογιστική τουλάχιστον στο επίπεδο εκείνο που την έχουμε φτάσει και την τηρούμε κάθε χρόνο. Σημειωτέωνον ότι πολλές φορές διάφορες υπηρεσίες του Δήμου έχουν τρέξει σε αυτά τα στοιχεία που τηρούμε κάθε χρόνο όσον αφορά τα νερά, το ρεύμα, τηλέφωνα και οτιδήποτε άλλο τηρούμε στην αναλυτική λογιστική για να μπορέσει να πάρει διάφορες πληροφορίες όσον αφορά τα κόστι που τελειώνει κάθε χρονιά και για να διευκολουθεί ο δήμος το έργο του. Φυσικά και είναι απαραίτητη η αναλυτική λογιστική και θα έλεγνε και πολλά προβλήματα. Θα έδειχνε και πού υπάρχουν οι αθαναμίες στη διαχείριση και πού θα μπορούσαν να γίνουν οικονομίες και πού θα μπορούσαν να πέσει μεγαλύτερο βάρος για μια πιο καλή αποτελεσματικότητα των περιοχόμενων υπηρεσιών. Αλλά με το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα πεξάλθουμε. Τώρα επειδή αλλάσσουμε την επόμενη χρονιά εταιρεία που θα υποστηρίζει το λογισμικό μας και παρά ότι με την προηγούμενη εταιρεία έχει γίνει μια προσπάθεια να πάρουμε μπαρκότ και τα λοιπά στην αποθήκη, δεν εμποδόθηκε, εν πάση περιπτώσει καινούργια εταιρεία έχει την πρόθεση από ό,τι φαίνεται έχει και τα μέσα για να μπορέσει τελικά να γίνει αυτό το μπαρκότ, αυτή η κωδικοποίηση. Να κάνουμε και μια απογραφή στην αρχή της χρονιάς, ευελπιστώ βασικά, γιατί κοιτάξτε, το να πάω εγώ κάτω στην αποθήκη και να ξεκινήσω να καταγράφω τι υπάρχει στα ράφια, μπορείς να ξέρω τι καταγράφω, γιατί δεν είμαι αποθηκάριος και δεν μπορώ να ξέρω ποια είναι η ονομασία κάθε υλικού στο ράφι, νομίζω ότι είναι εκτουκάνευση και δεν έχει καμία σημασία. Θα πρέπει να έχω με την κάποιον που να ξέρει τι βλέπω απέναντί μου για να μπορώ να το καταγράψω και να το εντάξω σε μια κωδικοποίηση και σε μια ονομασία. Από την ώρα που δεν υπάρχει άτομο διαθέσιμο για να μου δοθεί και να μπορέσω να κάνω αυτή τη διαδικασία, δεν μπορώ να την κάνω μόνος μου. Τέλος πάντων, στην επόμενη χρονιά έχουμε πάρει, ας πούμε, πάρα πολλές περιπτώσεις και από τους ανθρώπους χάρος στην αποθήκη τα διαπιστευτήρια, ότι θα αφιερώσουν κάποιο χρόνο για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μία απογραφή, να ξεκινήσει τουλάχιστον την επόμενη χρονιά η κοινή εταιρεία το πρόγραμμα με μία αποθήκη και από εκεί και πέρα ελπίζω να υπάρχει μία στοιχειώδης τελέχωση στην αποθήκη ας ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουμε να την αντιτράξουμε την αποθήκη και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το κομμάτι της εναλλητικής λογιστικής, το οποίο σημειωτέων ότι ο δήμος Καβάλασ το τρέχει από το 2010-2011 και αυτή τη στιγμή από πότε λέει και καινούργια εταιρεία, ίσως είναι από τους λίγους δήμους στην Ελλάδα, ελάχιστος, στα δάχτυρα εδώ σχεριού, που το κάνουν έστω και ημερικώς. Τώρα, όσον αφορά για τις ερωτήσεις του κυρίου Δράκου για το λογκρασμό 15, στο λογκρασμό 15 αυτές οι ακινητοποίησεις υπό εκτέλεση είναι όλες αφορούν όλες πάγια στοιχεία. Το κομμάτι εκείνο που αφορά τις ακινητοποίησεις που εκτέλεση και αφορά δαπάνες ακολουθούν έως τον 1964-17, δηλαδή είναι στην ουσία κομμάτια που πρόκειται από επιχωρήγηση ΣΑΤΑ ή οποιαδήποτε άλλη, οι οποίοι όμως αφορούν λειτουργικές δαπάνες, αφορούν επισκευές και συντηρήσεις έργων κλπ, οι οποίες πηγαίνουν κατευθείαν στο αποτέλεσμα, άρα δηλαδή εσωματώνονται μέσα στο κόσμο της λειτουργίας του δήμου και στα αποτελέσματα. Ό,τι λοιπόν υπάρχει στον 15 είναι ακινητοποίηση που εκτέλεση οι οποίες εκτελούνται. Τώρα, όσον αφορά το Συλλογραμμό 43, βλέπετε μέσα κύριε Δράκο έργα από το 2011 και το 2012 και αν είχατε παρατηρήσει καλύτερα θα βλέπατε ότι είναι από το 2007 τα έργα αυτά, διότι αυτές οι επιχορηγήσεις αποσβεώνονται σταδιακά με 4% το χρόνο απόσβεση για κάθε επιχορηγήση, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν αυτές οι επιχορηγήσεις εκεί πέρα τουλάχιστον για 20 χρόνια. Δηλαδή, εφόσον τα έργα αποσβεώνονται με 4% το χρόνο, με βάση του νόμου, η τελική τους απόσβεση θα επέρθει μέσα σε 20 χρόνια. Άρα, επί 20 χρόνια, θα σέχονται εκεί πέρα μέσα στο ολοκληρωμό 43. Αυτή είναι η λογιστική, δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο για αυτή. Οι απαιτήσεις, όπως σας εξήγησα και πριν, αφορούσαν, είπαμε, από τη μία, θα τρισίμιση κατομμύρια που δεν θα εισπράξει ο Δήμος και από την άλλη, τη ΔΕΙΑΚ. Τώρα, όσον τα αφορά για τις 800.000, εκείνη είναι η πρόβλεψη, η οποία οφείλεται από τους ισολογισμούς που φέρουν οι διάφορες επιχειρήσεις, τις οποίες συμμετοχεί ο Δήμος και είναι μια πρόβλεψη υποτίμησης, η οποία αυξομειώνεται με βάση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, στους οποίες συμμετέχει ο Δήμος. Είναι ένα ποσό, το οποίο θα υπάρχει, όσο οι ισολογισμοί έχουν τα αποτελέσματα που έχουν και με βάση αυτά που μας δίνουν. Τώρα, όσον αφορά το ΔΕΙΑΚ, είναι μέσα, διότι εδώ και όσα χρόνια εκκρεμεί αυτή η ιστορία με το ΔΕΙΑΚ και τέτοια η εκαθάρισή του, από ό,τι ξέρουμε, έχουμε πάρει κάποιες πληροφορίες από τους λογιστές εκεί πέρα που ήταν στο ΔΕΙΑΚ, που είχαν, δηλαδή, την υποχρέωση για την εκαθάρισή του, ότι, ναι, η εκαθάρισή έχει τελειώσει, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν εκλείσει την επιχείρηση του ΔΕΙΑΚ στην εφορία. Δηλαδή, το ΔΕΙΑΚ φαίνεται ανοιχτό. Από ό,τι μάθαμε, εκκρεμούν από τους λογιστές αυτούς κάποιες τροποποιητικές δηλώσεις που έπρεπε να γίνουν του ΔΕΙΑΚ που αφορούσαν παρελθόν τα έτη, οι οποίες έπρεπε να πληροφορηθούν και κάποια πρόστιμα. Δεν έχουν γίνει αυτές οι δηλώσεις και το ΔΕΙΑΚ παραμένει ανοιχτό. Δεν μπορούμε να έχουμε κάποια επικοινωνία. Είναι τακτικά επικοινωνία το λογιστήριο με τους συγκεκριμένους λογιστές και διαιωνίζεται το πρόβλημα χωρίς να δούμε κάποια λύση. Ενώ αντίθετα με τη ΔΕΠΟΣ, έκλεισε η ιστορία με την εκκαθάριση της ΔΕΠΟΣ και αμέσως τον επόμενο μήνα ο λογιστής έκανε και το κλείσιμό της και τακτοποιήθηκε άμεσα η υπόθεση αυτή. Δυστυχώς με το ΔΕΚΕΚ έχουμε μια υπόθεση μια ιστορία η οποία σέρνεται και δεν ξέρω για πόσο θα σέρνεται ακόμα. Λουκά, λουκά, λουκά. Ένα λεπτάκι γιατί. Ένα ναι ακόμα μπαμπί. Εδώ υπάρχει ονοματεπώνυμο, υπάρχουν εκαθαριστές συγκεκριμένοι που τους ξέρουμε όλοι, υπάρχουν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου. Εγώ, εσύ και ο άλλος. Και κάποιοι είναι αυτοί. Τελειώστε το αυτοί του θέμα. Σέρνεται. Εγώ ήμουνα μέχρι το 2010 εκεί. Ήταν τελειωμένα όλα μέχρι το 2010. Από το πρώτοι πρώτο του 2011 βάσει νόμου τελεί υπό εκαθάρισιν και υπάρχουν τρεις εκαθαριστές. Είναι ονοματεπώνυμο και είναι γνωστή. Τελειώστε το όμως. Με βάση τους εκαθαριστές, ό,τι έδωναν να κάνουν το έκαναν. Καταρχάς, σε αυτήν την ιστορία την έχει αναλάβει πιο η προσταμή του λογιστήριου και έχει επικοινωνήσει πάρα πολλές φορές από ό,τι έχω ακούσει με τους λογιστές. Δεν την έχουν αναλάβει προσωπικά. Από ό,τι έχω ακούσει πάντως, οι εκαθαριστές έχουν κάνει τη δουλειά τους και τώρα είναι στο θέμα των λογιστών, δηλαδή του λογιστή, του δικαίου και βάση περιπτώση, οι οποίοι πρέπει να κλείσουν αυτήν την ιστορία. Και δεν την έχουν κλείσει. Ευελπιστώ να μάθω περισσότερες πληροφορίες κάποια στιγμή και να δούμε τι γίνεται. Δεν έχω κάποια άλλη απάντηση να σημειώσω. Πάμε σε τοποθετή. Μια ερώτηση, ναι. Ο κ. Μορτασάγας. Κύριε Τσιαμπάζη, καλησπέρα σας. Με βάση τα λεγόμενά σας μου δημιουργήθηκε μια ερώτηση. Από αυτά τα τρισίμισι εκατομμύρια που δεν θα εισπράξει ο δημοσκαβάλλας, είναι από τους συνδημότες μας, είναι από κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες που μας φέσωσαν και πτώχησαν την ευτερία και αυτοί ζουν παναμηθένια. Μια απλή, πώς δικαιολογούμε αυτά τα τρισίμισι εκατομμύρια που οφείλονται που δεν θα τα πάρουν. Από την εικόνα που έχω, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Υπάρχουν από όλα. Και μεγαλοεπιχειρηματίες και πολύ μικροί οφειλέτες. Λοιπόν, προχωρούμε στην... Προχωρούμε σε τοποθε... Παρακαλώ, σε τοποθετήσεις και ψήφιση. Κυρία Τσανάκα, εσείς ή ο κ. Χαλανταρίδης? Από την άποψη μου και μετά ο κ. Χαλανταρίδης. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, ο ισολογισμός είναι ένα θέμα, το κατεξοχήν τεχνικό οικονομικά θέμα, στο οποίο δίνεται η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ψηφίσει θετικά, γιατί έχει να κάνει με ένα θέμα τελείως τεχνικό, και να μην έρχεται σε αντιπαλότητα με τη διοίκηση. Όμως, θα σας πω ότι βλέποντας τα νούμερα, διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια αύξη του αποθεματικού γύρω στα 2 εκατομμύρια, γιατί το κράτος έστειλε λεπτά για τον Covid και όχι μόνον, μακάρι να τα είχαμε εμείς αυτά τα χρήματα, σας ζηλεύω, το λέω, αλλά δεν τα φάγαμε αυτά τα λεπτά. Δεν είναι πάντα καλό να μην τρως λεπτά. Τα χρήματα αυτά ήρθανε για να δοθούν για ορισμένους συγκεκριμένους σκοπούς. Θα μου πείτε, ξοδευτείκαν μέσα στο 21 μετά. Ναι, αλλά στο 20 περιμένουν στα σταντουλάπια και στα συντάρια του δήμου, γιατί για τα χάλια της οικονομικής υπηρεσίας, σε ό,τι αφορά το προσωπικό και για το γεγονός ότι δεν ξέραμε και δεν ακούγαμε και δεν ρωτούσαμε τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά τα χρήματα για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τους συντημότες μας. Αυτός είναι ο λόγος, κύριε Πρόεδρε, για τον οποίο εμείς φέτος θα ψηφίσουμε παρόν και όχι θετικά σε ένα τέτοιο τεχνικό θέμα. Δεν ξέρω αν ο κύριος Καλανταρίδης θέλει να προσθέσει τίποτα άλλο. Σας ακούμε κύριε Καλανταρίδης, θέλετε κάτι? Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Όχι, δεν έχω να προθέσω κάτι, πολύ σύντομα απλώς να πω το εξής ότι βλέποντας τον ισολογισμό αποκλειστικά τα νούμερα κάποιος θα μπορούσε να πει μα όλα είναι καλά, πολύ θετικά, η χρήση είναι κερδοφόρα, άρα γιατί κάποιος να καταψηφίσει. Βέβαια έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν θέματα, ήδη κατονόμασε η κυρία Δήμαρχος κάποια από αυτά, ότι ναι μεν εδώ υπάρχει ένα πλεόνασμα της θάξεως του 1,9 εκατομμυρίων ευρώ αλλά αν δούμε λίγο από πού προέρχεται αυτό το πλεόνασμα θα διαπιστώσουμε ότι σε μια χρονιά το 2020 όπου περιορίστηκαν τα έξοδα του Δήμου για διάφορους λόγους οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν να κάνουν με τον Covid και επίσης σε μια χρονιά που από την κεντρική διοίκηση προς τους Δήμους έβρεχε θα πω εγώ λεφτά έτσι ήδη στον εισολογισμό που έχουμε μπροστά μας τα χρήματα που έχουν έρθει για αυτό το σκοπό είναι πάνω από 2 εκατομμύρια βλέπουμε ότι ναι μεν αυξάνουμε το πλεόνασμα το οποίο έχουμε αλλά θα λέγαμε ο χώρος από τον οποίον προέρχονται από αυτά τα λεφτά και να θυμίσουμε εδώ και την αύξηση των ανταποδοτικών και το πλεόνασμα το οποίο είχαν δημιουργήσει το θυμόμαστε όλοι γιατί είχαμε δει τα περσινά αποτελέσματα έτσι υπάρχουν λοιπόν θέματα τα οποία θα λέγαμε ότι δεν είναι και τόσο καλά έτσι αλλά ο βασικός λόγος για τον οποίον ήδη αναφέρθηκε η κυρία δήμαρξη τον οποίον θα καταψηφίσουμε μάλλον ούτε θα υπερψηβήσουμε ούτε θα καταψηφίσουμε έτσι είναι για να εφιστήσουμε την προσοχή της διοίκησης ακριβώς σε αυτό ότι θέλει πολύ δουλειά και ιδίως για άλλη μια φορά θα το τονίσουμε στο τι γίνεται στην οικονομική υπηρεσία θα πρέπει αυτό το πρόβλημα με τη λιψανδρεία ακούσαμε και προηγουμένως εδώ τον λογιστή του δήμου έτσι να λέει ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα βήματα έτσι θα πρέπει κάποτε να δώσει λύση η διοίκηση καλό είναι να τα αναφέρουμε τα έχουμε πει επανελειμμένος αλλά θα πρέπει κάποτε να υπερκεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να δώσουμε λύση κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ πάρα πολύ ο κ. Φαβάδο ο Κούνος ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε ο ισολογισμός του 2020 αποτελεί θα έλεγα έτσι το πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα γραφής της διοίκησης του δήμου στον τομέα των οικονομικών δυστυχώς βλέπουμε τα στοιχεία του συλλογισμού αποδεικνύουν αυτό που υποστηρίζουμε ως παράταξη εδώ και πολύ καιρό ότι δηλαδή η διοίκηση του δήμου έκανε σπατάλλες και άφησε καταπολύ τα έξοδο του δήμου ενώ δεν ασχολήθηκε με την ενίσχυση των εσόδων εν μέσω πανδημίας και καραντίνας ενώ υπήρχε στασιμότητα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του δήμου και κυρίως σε έργα ενώ θα περιμέναμε να δούμε μίωση στα έξοδα ή ας το θα έλεγα σταθεροποίηση η διοίκηση του δήμου άφησε κατακόρυφα τις δαπάνες από τα 21.500.000 ευρώ που βλέπω εδώ στον ισολογισμό περίπου που ήταν το 2019 στα 24.800.000 ευρώ περίπου για το 2020 δηλαδή κατά 3.336.000 ευρώ έκανε περισσότερα έξοδα. Αντίστοιχα θα δώσω ακόμα ένα στοιχείο στα έσοδα ενώ είχαμε το 2019 επιχορηγήσεις 620.000 ευρώ περίπου το 2020 επιχορηγήσεις απογειώθηκαν εκτοξεύθηκαν στα 4.500.000 ευρώ λεφτά τελικά υπήρχαν αφού μάλιστα μας ήρθαν γενναίες επιχορηγήσεις για COVID από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά ο δήμαρχος τα ξόδεψε σε δράσεις χωρίς σημαντικά αποτελέσματα δεν έγινε καμία εξοικονομήση, καμία συγκράτηση εξόδων από τη μίωση των δραστηριοτήτων του δήμου επιπλέον βλέπουμε ότι η διοίκηση του δήμου συνεχίζει να μείνει σπράτη παρόλο που ξεκίνησε να πληρώνει οι απαιτείες του δήμου για οφειλές προμηθευτών παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα 7.090.000 ευρώ αλλά θα σημειώσω εδώ ότι επιτέλους οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου προς προμηθευτές μειώθηκαν κατά τα 7.083.000 ευρώ περίπου όπως ζητήσαμε κι εμείς από την πρώτη στιγμή της πανδημίας για να πληρώνεται πιο γρήγορα οι επαγγελματίες και να γίνει έτσι μια προσπάθεια να αξιοβληθούν πολλές εκκρεμότητες επαναλαμβάνω χρειαζόμαστε επιγόντως νέα έσοδα αλλά δεν βλέπουμε σχέδιο από την πλευρά της διοίκησης της διοίκησης του δήμου ενώ για το πως θα τα εξασφαλίσουμε τέλος δυστυχώς δεν ακούσαμε από την πλευρά σας μια ειλικρινή θα λέγα αξιολόγηση για τα αδύνατα σημεία του ισολογισμού και για τα μαθήματα που χρειάζεστε να λάβετε για να θεραπεύσετε αυτές τις αδυναμίες εμείς ψηφίζουμε όχι στον ισολογισμό του 2020 για όλους βέβαια τους παραπάνω λόγους γιατί διαφωνήσαμε με τον προπολογισμό και με το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 αλλά και με την εκτέλεσή του και γιατί διαφωνούμε με τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του δήμου διαχειρίζεται τα οικονομικά του αδιαφορώντας ουσιαστικά να αναβαθμίσει τα έσοδα του δήμου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Παπάς. Κύριε Πρόεδρε μιλάμε για τον ισολογισμό του 2020 και δεν αναλογιζόμαστε όλοι ότι τι ήταν το 2020 που ήταν η πρώτη χρονιά μέσα από την οποία συνέβησαν πάρα πάρα πολλά γεγονότα και παρ' όλα αυτά ήρθε μια μεγάλη βοήθεια από τη κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν κάποια ζητήματα. Τώρα, ισολογισμός είναι μια τακτοποίηση των οικονομικών του δήμου. Εγώ αν δεν είχε αυτήν την παρατήρηση στον πιστοποιητικό ελέγχο που, κύριε Δήμαρχε, εμείς χωρίτε, δεν μπορεί να λέμε ότι δεν έφτασε καιρός από τη νομική υπερησία τα χαρτιά για τα δάνεια τα οποία τυχόν να υπήρχαν ή όχι και έτσι να αφήνεται η παρατήρηση αυτή και κάθε ένας που το διαβάζει, κάθε τρίτος που το διαβάζει, να δημιουργεί διάφορους συνειρμούς στο μυαλό του και θα έλεγα να αδικεί και την όλη τη συνολική εικόνα του δήμου το 2020. Πιστεύω ότι το 2020, με αυτά που συνέβησαν και όποια δίκης και να ήταν, δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε πράγματα τα οποία κάποιοι συνάδελφοι προκοπένους είπαν ότι θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερες εισπράξεις. Μα άμα πάμε σε εισπράξεις, αυτοί οι ίδιοι οι συνάδελφοι είναι που φωνάζουν στο δήμαρχο ότι τώρα έχουμε κορωνοϊό, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να εισπράξεις. Δεν έκανα τυχαία αυτή την ερώτηση και θα πρέπει ο κ. Τσαμπάζης κάποτε να εισηγηθεί ποια από αυτές τις οφειλές πρέπει να μη σέρνονται από χρονιά σε χρονιά και να θεωρηθούν μη ρεαλιστικές και να έχουμε μια πιο ρεαλιστική αποτύπωση στις απαιτήσεις του δήμου και μια ξεκάθαρη εικόνα στα τεκτενόμενα του δήμου. Εγώ θεωρώ ότι το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και από την γερική εικόνα που καταθέτουν οι ορκωτοί λογιστές, θεωρώ ότι κυρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα γι' αυτό και ψηφίζω θετικά. Κύριε Πρόεδρε στην συζήτηση για την έκριση του προϋπολογισμού του 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά θα βγάλω λίγο τη μάσκα δεν πειράζει, νομίζω ότι δικαιολογείται. Η δημοτική μας παράταξη στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έκριση του προϋπολογισμού του 2020 αλλά και στην συζήτηση για τον απολογισμό του προϋπολογισμού του 2020, ήμασταν αρνητικοί. Στην τοποθέτησή μας και στις δυο συναιδριάσεις αναφερθήκαμε τους λόγους για τους οποίους ήμασταν αρνητικοί. Κύριε Πρόεδρε, για τους ίδιους λόγους ήμασταν αρνητικοί και στον ισολογισμό του 2020. Ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε. Κάτι την άποψή μας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ισολογισμός και τα πεπραγμένα του συγκεκριμένου οικονομικού έτους αποτελούν ένα τεχνικό κείμενο το οποίο είναι άρτια στη μένοκα. Ωστόσο όμως θα ήταν πολύ βολικό να κρυφτούμε πίσω από αυτά τα τεχνικά ζητήματα και να μην αναδείξουμε την ουσία της οικονομικής πολιτικής της σημερινής διοίκησης που φυσικά είναι συνέχεια και των προηγούμενων διοικήσεων. Μια βολική αντιμετώπιση μόνο να μείνουμε στα ζητήματα αυτά και στους αριθμούς που μνημονεύονται στον κείμενο αυτό του ισολογισμού. Και τι είναι αυτό που εμείς δεν θέλουμε να κρύψουμε και θέλουμε να το φωνάξουμε με δυνατή φωνή. Μια φωνή που ωστόσο είναι μειοψηφική μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καθότι ξεκινώντας από τη διοίκηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις που τώρα είναι στην αντιπολίτευση ή που ήταν στη διοίκηση ή που εκκολάπτονται για να έρθουν τα επόμενα χρόνια στην διοίκηση κρύβουν αυτήν την ουσία την πολιτική διάσταση της οικονομικής πολιτικής, την πολιτική διάσταση του ισολογισμού και σε αυτή θα αναφερθούμε. Ποια είναι λοιπόν κατά την άποψή μας αυτή η οικονομική διάσταση στην οποία εμείς θέλουμε να μείνουμε και να την κοινοποιήσουμε στους συνδημότες μας. Είναι ότι ο δήμος και συνολικό τραϊδίμις όλη τη χώρα είναι προέκταση σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς, τους ισολογισμούς, απολογισμούς και λοιπά των προϋπολογισμών και των ισολογισμών του κεντρικού κράτους, το οποίο ορίζει ότι οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν σαν α, ε εταιρίες, οι οποίες α, ε εταιρίες θα πρέπει να κινούνται στη λογική όπως κινείται και ο προϋπολογισμός και η οικονομική πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης που λέει ότι τα έσοδα στην τεράστια πλειοψηφία τους, παράδειγμα ο προϋπολογισμός του κράτους το 22 λέει ότι το 95% των εσόδων του θα προέρχεται από τη φορολογία εργαζόμενων συνταξιούχων μικροεπανγγελματιών και μόνο ένα 5% από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Την ίδια λογική λοιπόν έχει ορίσει το κεντρικό κράτος να λειτουργούν και οι δήμοι με αυτή τη λογική να είναι δηλαδή το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη του δημότη η τσέπη η οποία αναστενάζει και με τις τελευταίες φυσικά αυξήσεις που γίνονται σε όλα τα είδη και ας λέει ο Κολοκύθας αυτός πριν από λίγες μέρες ότι μόνο σε ό,τι αφορά το ρεύμα το ελεκτρικό υπάρχουν αυξήσεις και όλα τα άλλα μένουν τα ίδια. Αυτή λοιπόν η πολιτική, η φορομπηκτική και της σημερινής διοίκησης είναι που βάζει το πιστόλι στο κρόταφο των κοβαλαιτών και ζητάει απ' το ιστέριμά τους ώστε να καλυφθούν τα έξοδα και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχει ο δήμος. Στην ίδια λογική λοιπόν και οι υπόλοιπες παρατάξεις προτρέπουν τη διοίκηση και μάλιστα τη μέμφωται γιατί δεν βρίσκει χρήματα για να κινηθεί το μαγαζί. Ωστόσο όμως κανείς δεν βάζει το ζήτημα ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να ρθούνε από την κεντρική διοίκηση γιατί τα οφείλει η κεντρική διοίκηση γιατί η κεντρική διοίκηση το κράτος φορολογεί με τεράστια ποσά με άμεσους και έμεσους φόρους και οφείλει βάσει και των δικών τους νομοθετημάτων να επιστρέφει τα χρήματα αυτά προκειμένου να γίνονται έργα. Σε ό,τι αφορά τα έργα τώρα μετά τα έσοδα τα οποία όσα έσοδα μπορεί να πάρει ο δήμος απ' τις τεχνές τσέπις των κεβαλιατών είναι έργα τα οποία κυρίως είναι έργα βιτρίνας και δεν εξεπηρετούν τις ανάγκες του κόσμου. Τώρα τελειώνω με αυτό με αυτό που ακούστηκε τον πακτολό χρημάτων που ήρθε το ίκουσι από την κυβέρνηση έναν μοναχά να σας πω. Ενώ μιλάμε για ένα προλογισμό για το ίκουσι που ήταν κοντά 60 εκατομμύρια 59 300 ο ισολογισμός μιλάει για 30 εκατομμύρια. Αν τώρα αυτός λοιπόν είναι πακτολός χρημάτων που ήρθε και θα έπρεπε ο δήμος να κάνει χαρές και πανηρία λοιπόν είναι χρήματα ψύχουλα κοροϊβία τα οποία δίνονται στους δήμους. Ενώ την ίδια στιγμή πακτολός εκατομμυρίων και σε σχέση με το τελευταίο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοθούν πάλι τις εκατομμύρια στους μεγάλους επιχειρηματίες ελάχιστα τίποτα στους δήμους και θα παρτοθούν φυσικά στις πλάτες των μόνιμων υποζηγίων. Τώρα, αλλιανόντας κύριε Πρόεδρε, είναι λογικό ότι εμείς θα ψηφίσουμε αρνητικά αλλά πώς μπορείς τώρα αυτή την αρνητική μας ψήφου να τη βάλεις μαζί με τις αρνητικές ψήφους των υπολοίπων αν δεν σημειώσεις στα πρακτικά, έστω και με λίγα λόγια, την θέση μας αυτή που είναι τελείως διαφορετική από τις θέσεις των υπολοίπων. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Βαγιατζής. Ναι, καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, εγώ θα είμαι θετικός στον προπολογισμό και θα δικαιολογήσω ότι η ψήφο μου ως εξής επειδή θεωρώ ότι το 2021 ήταν ένα έτος το οποίο ήταν δύσκολο και δεν μπορούμε να πούμε ήταν ένα έτος της καθημερινότητας όπως τα προηγούμενα έτη που λειτουργήσαν και υπό άλλες παρατάξεις και άλλες ειδικήσεις εννοώ θεωρώ ότι ένα έτος που θα υπήρχε και θα υπάρχει μάλλον και το επόμενο έτος η εσόδου και θα είναι εκτός κανονικότητας δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για έναν προπολογισμό και έναν ισολογισμό που θα μπορούμε να είμαστε τόσο σκληροί και να διεκδικήσουμε ίσως το καλύτερο ή το μέγιστο από μια δίκηση. Θεωρώ ότι είναι ουσιαστικά χαμένες χρονιές αυτές οι χρονιές και δυστυχώς έπεσε στη δίκηση η Μουριά διά αυτή η κατάσταση να αντιδιαχειριστεί και νομίζω το να καθόμαστε τώρα τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και να κάνω μια αντιπολίτευση όπου να ακούω συναδέλφους να λένε πείτε μας τι κάνατε λάθος ή πείτε μας πώς θα τα κάνετε καλύτερα νομίζω ότι δεν βοηθάνε την πόλη και αυτό το λέω διότι πρόσφατα σε μία πριν μερικές εβδομάδες που είχα μία επαφή στην πλατεία της πόλης είδα ότι πολλοί κόσμοι ακούγοντας και διάφορα μήμη έψιλον έχει πιστεί ότι η διοίκηση δεν κάνει τίποτα ότι δεν θα γίνουν εορτασμοί για τα χρυσόφυγνα και τα λοιπά και όμως μετά από μερικές μέρες ανακοινώθηκαν οι εορτασμοί δηλαδή θέλω να πω ότι πολλές φορές κάνοντας μία αντιπολίτευση και φυσικά δεν είμαι αυτός εγώ που θα κάνω μάθημα στους άλλους συναδέλφους αλλά πολλές φορές στην προσπάθειά μας να κάνουμε μία αντιπολίτευση ίσως πολλές φορές άθελα μας εισαγωγικά κάνουμε και κακό στην πόλη μας Εγώ δίνω μία θετική ψήφωση στη δίκη και όχι γιατί στηρίζω το προϋπολογισμό όπως και στους πρώτους προϋπολογισμούς, τα πρώτα, γιατί δεν τους ψηφίσαμε, ήμουν αρνητικός αλλά λόγω των καταστάσεων θέλω να προτίστω να βοηθήσω την πόλη μου θέλω η πόλη μου να έχει την επόμενη μέρα μετά την πανδημία μέλλον θέλω να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου θέλω το καλύτερο και γι' αυτό θεωρώ ότι μία ψήφωρη πιστοσύνης έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή στη διοίκηση μπορεί να επιφέρει για ένα καλό αποτέλεσμα Αυτή είναι κύριε Πρόεδρε ψήφος μου, ευχαριστώ πολύ Ο κύριος Κανθόπουλος Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι και όχι ως προμού σας είναι γνωστή η στάση του κύριου Δημάρχου άλλωστε δεν έδωσε καμία εξήγηση επί του πρώτου ερωτήματός μου και ποιο ήταν αυτό εάν όλο το 2020 αυτές οι κατηγορίες που απήχθηνε καθόλου τη διάρκεια του οικονομικού έτους σχετικά με εκραιμότητες, προβλήματα και άλλα τινά φεδρά τα οποία ήταν πάνω από την έδωση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν ευάσει Ρώτησα λοιπόν για να δω και να μου πει αν το δημόσιο οικονομικό είναι εάν αυτές τις κατηγορίες συνετόπισε και αν συνετόπισε αν αποτιμώνεται στον ισολογισμό δεν πήρα απάντηση και αυτό είναι η ομολογία ότι όλο το χρονικό διάστημα αυτού του 2020 ο κύριος Μουριάδης και συνεργάτες του οικονομικού επιτελείου δεν έκανε τίποτα άλλο από το να συκοφαντούν σκόπιμα μόνο και μόνο για να ξεφεύγουν με αυτόν τον τρόπο από τα προφανή θέματα τα οποία προέκυπταν καθημερινά είπε ο κύριος αντιδημαρχός επίσης ότι αυτό είναι μια λογιστική αποτίμηση είναι ουσιαστικά ένα χαρτί στο οποίο αποτιμώνεται κάποια νούμερα που έλα μωρέ δεν τρέχει και τίποτα μπορεί να είναι έτσι μπορεί και να μην είναι έτσι όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μια και συζητάμε το 2020 και όχι το 21 όπως ενδεχομένως κάποιοι έχουν την αίσθηση θέλω να τονίσω κάποια πράγματα τα οποία είναι ουσιαστικά είπε ο Ταμείας του Δήμου ότι από τις απαιτήσεις τρίτων το 50% το γράφουμε στο μαύρο το χιόνι δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ γιατί εγώ θέλω να ρωτήσω να πιστεύσω δεδομένου ότι δεν υπάρχει αναλυτική λογιστική και γιατί δεν υπάρχει αναλυτική λογιστική γιατί δεν έχουμε βιβλία αποθήκης γιατί δεν έχουμε αποθήκη και γιατί δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε αυτά τα οποία πρέπει να αποτιμήσουμε για να έχουμε και δρακόσμους και να έχουμε και αποθέματα όπως πολύ σας στάνει ο κύριος Μπάμπισ Δράκος επειδή λοιπόν δεν έχουμε αυτά και επειδή δεν το κάναμε αυτό γιατί θα πρέπει εγώ να πιστεύσω αυτά τα οποία υποθέσανε οι ομιλόντες εκπρόσωπη της δίκης ότι το υπόλοιπο 50% των απαιτήσεων ενδεχομένως και να εισπραχθεί γιατί να μην δεν εισπραχθεί και το υπόλοιπο 50% από τα 7 εκατομμύρια μιλάμε για τα 3,5 εκατομμύρια ή έστω ένα μέρος από το 50% το υπόλοιπο μια και το 50% αυτόν ήδη είναι το έχει φάει το μόνο το σκοτάδι και βέβαια αυτό το οποίο επίσης θέλω να επισημάνω να επισημάνω ότι ο ισολογισμός αυτός τον οποίον έχουμε και συζητούμε σήμερα στην έθωσα είναι αυτός ο ισολογισμός ο οποίος από τη ΜΑΚ και τα αποτελέσματα εκείνης της επιλογής του κυρίου Μουριάδη προσωπικά και των συνεργατών του για την αύξη θυμάστε με ποιον τρόπο τον πάρα πολύ βαρύ και παχθή των ανταποδοτικών τελών να μην το ξεχνάμε και αυτό υπήρξε και αυτή η θα έλεγα η επιλογή της στιμεριντής διοίκησης προς τους δημότες και βέβαια αν αυτό μαζί με όλα τα υπόλοιπα για κάποιους δεν πειράζει δεν είναι και τίποτα σοβαρό θέλω μόνο δεν πειράζει κάνουν μια λογιστική αποτίμηση ένα κομμάτι χαρτί βάζουμε πέντε νούμερα και αν ήταν κάποιοι άλλοι τι θα κάνουνε μα οι κάποιοι άλλοι δεν υπάρχουν σήμερα γιατί ο Καβολιώτης τους έστειλε στο σπίτι τους σήμερα υπάρχει μια άλλη διοίκηση η οποία επαγγέλθηκε σύγχρονο δήμο και υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και τι βλέπουμε εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν θέματα και εκραιμότητες από το 2011 δεν λέει τίποτα το γεγονός ότι αυτά θα πρέπει να τυρούνται και να πηγαίνουν στις αποσβέσεις για τα υπόλοιπα ήδη για δέκα χρόνια και για άλλα δέκα χρόνια βεβαίως και έτσι πρέπει να γίνει αλλά θα πρέπει να αποτιμώνται στο χαρτί και θα πρέπει να πηγαίνουν σε κάποιες αναφορές και καταστάσεις που πρέπει να παρακολουθούνται από όλους όσους είναι θα έλεγα έχουν ευθύν για το θέμα αυτό και βέβαια το τελευταίο στοιχείο το οποίο θέλω να τονίσω είναι αυτό το οποίο ομολογήθηκε από τους αποστοιχούς λογιστές για ποιο λόγο δεν υπάρχει η επιστολή ενημέρωση της οικονομικής υπηρεσίας για ενδεχόμενες αγωγές οι οποίες μπορούσαν να στραφούν εναντίον του δήμου και οι οποίες ενδεχομένως θα ανάγκαζαν το δήμο να σχηματίσει προβλέψεις έναντι εαυτόν για ποιο λόγο δεν έχει γίνει αυτό θα πρέπει να δεχθώ την αιτίαση του κυρίου Προμούσα ότι έγινε λίγο καθυστερημένα και επειδή έγινε λίγο καθυστερημένα δεν προλάβουμε να τα συμπεριλάβουμε στον ισολογισμό αυτά νομίζω ότι υστερούνται κάθε σοβαρότητας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι νομίζω ότι ο ισολογισμός αυτός είναι ένας ισολογισμός ρηχός, ένας ισολογισμός πρόχειρος χαίρομαι που αυτή είναι η εικόνα την οποία πραγματικά δίνει η Δήκη Συμμουριάδη σήμερα στο Δημοτικό Συμβουλείο χαίρομαι γιατί επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο εγώ προσωπικά δεν ψήφισα το προϊπολογισμό δεν ψήφισα κανέναν από τους ισολογισμούς τριμίνου που ήρθαν στην έσοδη στο Δημοτικό Σύμβουλιο 2020 χαίρομαι γιατί δυστυχώς επιβεβαιώνουμε σε ό,τι αφορούσε την οικονομική διαχείριση της Δήκης Μουριάδη και θα έλεγα ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή για μένα ξεκάθαρα από τον άμερα αντικός Είναι μια μέρα δύσκολη η συμπερινή γιατί σε λίγο θα ανατρέξουν οι μνήμες μας το ειδικό την πατέρα για τον Λευτέρη τον Αθανασία, τον πρώην δημαρχό μας ο οποίος δημιούργησε εκείνα τα στοιχεία που εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση αυτήν να λέμε ότι ο δήμος Καβάλας είναι ένας πλούσιος δήμος αλλά δυστυχώς το διάστημα αυτό και από τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά και από τη σημερινή διοίκηση έχει μπει και εξαιτίας και των συθηκών που επικρατούν έχει μπει σε βηματισμούς πολύ χαμηλούς και μπορώ να πω τις βηματισμούς που ακολουθούν την ίδια περπατησιά των προηγούμενων ο ισολογισμός, αγαπητοί συνάδελφοι είναι μία από τις τρεις βασικές θημελιώδεις οικονομικές καταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να παρακολουθήσουμε την οικονομική υγεία ενός οργανισμού εν προκειμένου το δήμο μας οι άλλες δύο είναι τα αποτελέσματα χρήσεις και ο πίνακας σταμιακών ρωών για μένα είναι μία πεπατημένη, αγαπητοί συνάδελφοι εδώ και πολλά χρόνια, η ίδια κατάσταση τα ακούω, τα ξαναακούω και δεν βλέπω να αλλάζουν περιμένω κύριε Πρωμούσα και από σας γιατί εναποθέτω μεγάλες ελπίδες στην επίλυση πολλών θεμάτων αλλά δε πολύ, δε περισσότερο της αναλυτικής λογιστικής πράγμα που και το επισημάνουν χρόνια οι δορκωτοί λογιστές και θα ήθελα εδώ να προχωρήσετε τάχιστα, τάχιστα αναθέτοντας όλο το κομμάτι της αναλυτικής λογιστικής σε εξωτερικούς συνεργάτες δεν μπορείτε με το προσωπικό το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δήμο να κάνετε αναλυτική λογιστική αναθέστε το έξω χθες έπρεπε να γίνει αυτό το πράγμα για να εξοικονομήσουμε πόρους και να υπάρχει και ένα σύστημα ελέγχου ταυτόχρονα για αυτό ακριβώς το λόγο προτείνω κύριε Πρωμούσα τώρα να προχωρήσετε στη διαδικασία έχετε πλαιόνασμα χρημάτων έχουν φύγει πολλοί υπάλληλοι τα χρήματα αυτά των υπαλλήλων είναι αρκετά για να καλύψουμε αυτή την υπηρεσία σε εξωτερικό συνεργάτε είναι ένα πολύ μεγάλο το κόστος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων 417 υπάλληλοι είναι πολύ μεγάλη η δαπάνη 23.000 κατακεφαλήν έρχεται η δαπάνη που πληρώνει δημότες για το προσωπικό του Δήμου Καβάλλας αυτό είναι σημαντικό στοιχείο θα πρέπει να μειωθεί και να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο παραγωγικό από την άλλη πλευρά υπάρχει μια ιστέρηση και υπάρχει μια ιστέρηση φυσικής ένα βαθμό λόγω της πανδημίας στην παραγωγή δημοσιών έργων δεν έχουμε ασοματώσεις ακινητοποιήσεις από έργα μέσα στον ισολογισμό μας γιατί δεν προχωρήσανε πολύ το κομμάτι αυτό δεν προχώρησε είχεται η ευκαιρία μέσα από το καινούργιο πλαίσιο το οποίο υπάρχει να μπορούν να τρέξουν και τα δημόσια έργα προχωρήστε σε δανεισμό κύριε Δήμαρχε ο Δήμος Καβάλλας αυτή τη στιγμή δεν έχει δανεισμό δεν θα ήθελα να δανειστείτε χρήματα για να φτιάξετε έργα στο Περιγιάλη πάρτε άλλα δυο εκατομμύρια από την ελεύθερη αγορά και ελάτε να επενδύσουμε στο Περιγιάλη για να έχουμε ανταποδοτικά ωφέλη στο δήμο δεν γίνεται χωρίς δανεισμό αλλά αγαπητοί συνάδελοι με τα 24 εκατομμύρια έσοδα δεν πρέπει να πανεγυρίσουμε ο Δήμος Καβάλλας έχει πόρους αρκεί να τους αξιοποιήσουμε κύριε Πρόεδρε ναι κύριε Πρόεδρε σταματάω αλλά κύριε Πρόεδρε κοιτάξτε αναλύτε το λέω και σε εσάς στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε προϋπολογισμό έχουμε ημερή σε διάταξη ή θα πρέπει να συζητήσουμε τα οικονομικά θέματα που αποσχολούν τον Δήμο Καβάλλας στην ουσία χωρίς άγχος, χωρίς βιασύνες να τα βάλουμε κάτω, να τα θέσουμε για να μην λέτε ότι δεν προτείνουμε για να μην λέτε ότι δεν έχουμε θέσεις προκειμένου θα μπορούσαμε κύριε Κουνάκο να τα κάνουμε σε μια συναιδεία θα καταλαβαίνω το ερώτημά σας θα μπορούσαμε να κάνουμε μια κάθομαι τώρα εδώ έχω μια εμπειρία θέλω να τη μεταφέρω στο σώμα προκειμένου να διάχει σε βαθή εμπειρία κύριε Κουνάκο δεν βλέπω όμως εκείνη η στήρα αντιπολίτευση η οποία έγινε και σήμερα είναι αυτή η κατάσταση η κατάσταση είναι αυτή που φαίνονται στη σελίδα 6 άντε και εσείς δε μας οριστέ σας παρακαλώ κύριε Κουνάκο πρόεδρε τέλος κύριε πρόεδρε τέλος κύριε πρόεδρε να αρχίσω σας να πει ρε παιδί μου κύριε Κουνάκο θεωρώ και αν θέλατε αγαπητή συνάδελφη μια συζήτηση όχι με τη νέα ενέπτω δημοτικού συμβούλου θα καταγωνήσουμε μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψων και ιδεών ώστε να βοηθήσουμε τη λειτουργία του δήμου γιατί όχι κάποια στιγμή μπορούμε να κανονίσουμε ένα πόγεμα σε μια αίθουσα διά ζώσης να έρθουμε και να έχουμε ελεύθερο λόγο χωρίς κανόνες μπορώ να έχω το λόγο πρόεδρε όχι όχι όταν σέρνουμε το 10 χρόνια παρακαλώ κύριε Κουνάκο ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Κουνάκο και εγώ ευχαριστώ αλλά λυπάμαι για τη συμπεριφορά κάποιων συναδέλφων και εγώ συνεχώς δυστυχώς λοιπόν ο κύριος Προμούσας φαντάζομαι είναι θετικός και εγώ είμαι θετικός έτσι δεν είπα και εγώ είμαι θετικός απλά για να καταγραφεί... ο κύριος Δράκος θέλει να διαφοροποιηθεί θέλει να κάνει τοποθέτηση κύριε Δρακώ έτσι ακριβώς αυτό αυτό σημαίνει συνοψίζω και επικαλούμε τον Βικέντιο τον ορκοτολογιστή τον Γιάννη τον Προμούσα τον Λουκά έκθεση ελεγκτών αναφέρον 2-3 που η έκθεση ελεγκτών και το οριστικό ισοζύγιο που ζήτησα και έλαβα χθες το πρωί αναφέρον Βαγγέλη Παπά από τα 7.079 απαιτήσεις δεν θα εισπράξουμε ούτε ένα ευρώ είναι πριν το 1990 απαιτήσεις τώρα γιατί βρίσκονται εκεί δεν το ξέρω 7 εκατομμύρια 2.920 δε ΙΑΚ Βάβη με συγχωρείς εγώ πήρα μια απάντηση ότι τα τρισήμιση θα τα εισπράξουμε έγιναν προβλέψεις επισφάλειας τρισήμιση άλλο το ένα, άλλο το άλλο εγώ ρώτησα ποιες είναι οι επισφάλειες και μου είπαν τα τρισήμιση είναι ρεαλιστικά ότι μπορούν να εισπραχθούν 2 εκατομμύρια 2.920 δε ΙΑΚ συμψηφίστηκαν λέει με νερά να το δεχτώ δεν είναι έτσι να το δεχτώ ξέρω πως συμψηφίστηκαν από τη δική σας διοίκηση κύριε Γενικέ από τη δική σας διοίκηση το λόγο έχει ο κύριος Δράκος και κανένας άλλος και αν φύγουν από κει τα 2.920 επικαλούμε τον Βικέντιο και τον Λουκά και τον Προμούσα θα πάνε στις ζημίες δεν μπορούν να πάνε διαφορετικά το ίδιο ισχύει και τα 2.380 της κοινοπραξίας το ίδιο ισχύει και τα 2.380 της κοινοπραξίας το ίδιο ισχύει και τα 700-800 χιλιάρικα το ίδιο ισχύει και τα 700-800 χιλιάρικα όσα είναι του ΔΕΚΕΚ και τα λασπόλουτα όσα είναι του ΔΕΚΕΚ και τα λασπόλουτα όλα αυτά μας είναι 13.147.000 όλα αυτά μας είναι 13.147.000 δηλαδή το 40% των εσώδων μας δηλαδή το 40% των εσώδων μας δηλαδή το 40% των εσώδων μας που καθιστούν αυτόν τον ισολογισμό μη πραγματικό μη πραγματικό αν βάλω και τα 6 εκατομμύρια της προβλέψης αν βάλω και τα 6 εκατομμύρια της προβλέψης θα φτάσουμε στο 63% των εσώδων μας θα φτάσουμε στο 63% των εσώδων μας που σημαίνει, ξέρετε τι σημαίνει? οικονικό καταψηφίζω τον ισολογισμό καταψηφίζω τον ισολογισμό Κύριε Δήμαρχε Κύριε Δήμαρχε θα μείνω λίγο στο τελευταίο για τον οικονικό ισολογισμό του κυρίου Δράκου εάν δεν κάνω λάθος ο ισολογισμός αυτός είναι του 20 μέχρι το 19, από το 14 μέχρι το 19 μέχρι το 19, από το 14 μέχρι το 19 διοίκηση ήταν ο κυρίος Στράκος διοίκηση ήταν ο κυρίος Στράκος τι έκανε για όλα αυτά για αυτό μας καταψήφισε ο κόσμος για αυτό μας καταψήφισε ο κόσμος αυτό λοιπόν, ναι κύριε Δράκο αυτό προσπαθούμε να κάνουμε να φτιάξουμε αυτά και θα φτιαχτούνε δεν φτιάχνονται με μαγικό ραβδί από τη μια μέρα στην άλλη και αποθήκη θα κάνουμε ήδη έχουν μπει οι διαδικασίες για να μπορέσουν να γίνει επιτέλους και να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα που όντως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα στο δήμο επίσης θα παρακαλούσα τους συναδέλφους κάποιους συναδέλφους που κάνουν τους παντογνώστες τους παντογνώστες ας μάθουν λίγο απλή λογιστική εγώ δεν ξέρω δεν κάνουν τον παντογνώστε μου λένε εδώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες τι πρέπει να δω και τι όχι και τώρα που είναι ο κύριος προμούσες η αναλυτική λογιστική δεν έχει καμία σχέση με της επισφάλειας αυτό έτσι γιατί κάποιος είπε ότι τα μπέρδεψε τα αυγά με τα μήλα επίσης για τα αποδοτικά θα δούμε αυτοί που καχάζουν αυτή τη φάση μέχρι τώρα για τα ανταποδοτικά και το τι έγινε τα ανταποδοτικά ούτε στην τσέπη μου πάνε πηγαίνουν υπέρ του πολίτη πηγαίνουν για την καθαριότητα πηγαίνουν για τον εξοπλισμό για όλα αυτά δεν πειράζει όμως αυτό θέλατε αυτό θα γίνει και επίσης χαίρομαι που κάποιοι χαίρονται διότι που πάει καλά ο εξολογισμός φυσικά το είπανε με άλλη διάθεση αλλά δεν πειράζει θέλω να σας πω λοιπόν ότι τα προβλήματα των επισφαλών απαιτήσεων υπήρχε εδώ και χρόνια είναι κάτι που το ταμείο δεν είναι θέμα του Λουκά είναι θέμα του ταμείου το ταμείο έχει πάρει εντολή όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν για να μην κουβαλάμε σκελετούς μέσα στον τουλάπι μας και όταν θα ανοίξουμε τους σκελετούς θα δείτε τι θα γίνει διότι μέχρι τώρα μας βόλευε αυτό το ότι είχαμε σε επισφάλειες αυτά όλα και όλοι ήμασταν ωραίοι και ήμασταν και μάγκες λοιπόν όταν θα ανοίξει λοιπόν όλα αυτά θα δούμε τι έχουν να πούν όλοι αυτοί οι κύριοι οι οποίοι σήμερα και οι κυρίες οι οποίοι λένε αυτά που λένε και επίσης τώρα καλούσα ιδίως τον κύριο Ξανθόπουλο που το λέει και το ξαναλέει περιφεδρότητας μάλλον φεδροί είναι αυτοί οι οποίοι δεν ξέρουν την πραγματικότητα και ποια είναι η πραγματικότητα κύριε Ξανθόπουλε ότι την Ευγένεια ότι δεν βγήκα την πρώτη χρονιά να πω τι γινόταν στις σχολικές επιτροπές τι γινόταν σε άλλα αυτό λοιπόν που δεν το είπα από Ευγένεια μη το θεωρείτε για την δυναμία απλώς έχω το θάρρος και λέω ανέλαβα εδώ και είναι δική μου πλέον συγκάλιψη λέγεται τότε κύριε Δήμαρχη λοιπόν δεν συγκάλιπτο κανένα κύριε Καλανταρίδη σεβάστηκα κάτι που μου είπε κάποιος ότι δεν μπήκαμε στην πολιτική για να βγούμε με νέο κομμάτι εγώ και δεν το έλεγες μη συγχωρείτε ενώ εσείς μιλήσατε μη συγχωρείτε κύριε Καλανταρίδη για το συγκάλιψη λοιπόν δεν συγκάλιπτο κύριε Πρόεδρε ζητώ το λόγο λοιπόν συγγνώμη να αναφέρνει και προσωπικά μιλάει ο δήμαρχος μιλάει ο δήμαρχος κύριε Ξανθόπουλε κλείσε το μικρόφωνο κλείσε το μικρόφωνο μιλάει ο δήμαρχος κλείσε το μικρόφωνο μιλάει ο δήμαρχος κλείσε το μικρόφωνο μιλάει ο δήμαρχος επιτέλους κύριε Πρόεδρε προστατεύσαν από τον κύριο Ξανθόπουλο δεν μπορεί να ό,τι του κάνετε στο κεφάλι να το λέει δεν έχει δικαίωμα να διακόπτεται κανέναν πόσο δε μάλλον το δήμαρχο παρακαλώ να σέβεστε αλλήλους δεν τέλειωσε εγώ θα πω που δεν τέλειωσε σας παρακαλώ λοιπόν δημιουργείτε εντάσεις όταν δεν υπάρχει λόγος θα περιμένετε πολύ λοιπόν και θα συμφωνήσω κλείνοντας με τον κύριο Κουνάκο κύριε Δήμαρχο δεν σας ακούσαμε παρακαλώ συνεχίστε με συγχωρείτε λοιπόν και λέω επίσης κλείνοντας ότι θα συμφωνήσω με τον κύριο Κουνάκο ότι ήρθε η ώρα σε κάποια πράγματα να πάρουμε και δάνεια θα είναι για τις ενεργειακές κοινότητες θα είναι για τα LED πάντως πρέπει να κάνουμε πλέον επένδυση στο δήμο και με τα ψέματα δεν γίνονται και με τη διαχείριση της μυζέριας μας πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας λοιπόν και για να ανοίξουμε τα φτερά μας πρέπει να κάνουμε πλέον σοβαρές επενδύσεις στο δήμο λοιπόν αυτά σας ευχαριστώ πολύ και επειδή όμως θα μου επιτρέψετε να φύγω επειδή έχουμε την παρουσίαση και θα ήταν καλό όποιος από τους συναδέλφους σας δεν θέλει να έρθει στο μνημόσυνο ας το πούμε έτσι για τον Λευθέλη τον Αθανασίαδη ευχαριστώ πολύ Θα χαρούμε να ειδωθούμε όλοι στο ντοκιμαντέρ αυτό στην Μεγάλη Λέση φυσικά και χωράμε και πολύ περισσότεροι Λήξη συνεδρίας Καλησπέρα Καλησπέρα Καλησπέρα