6η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε, να ενημέρωσουμε στο σώμα ότι στη συνεδρίαση της διαπεριφοράς που έγινε στις 11 Φεβρουραίου του 2022, εγκρίθηκε ομόφωνα το κατεπίγον της συνεδρίας και εγκρίθηκε και το θέμα που έχει να κάνει με την πρώτη αναμόρφωση του προπολεγισμού του 2022 νομικού προσώπου Δημοκοινωνική Ελληλεγγύη. Έχουμε τρία έκτακτα συνάδελφη, προσυζήτηση. Είμαστε σύμφωνοι για τα έκτακτα. Ωραία, να ξεκινήσω όλα. Ναι, να πάμε και να τα δούμε. Να. Πρώτο θέμα, έγκριση, σύστασης πάγιας προκαταβολής δήμου και τοτικών δημοτικών κοινοτήτων οικονομικών της 2022, μέσα στο σώμα της εισήγησης, είναι τα αναφορά για τα ποσά που δίνει κανένα κοινότητα σύμφωνα με τα πληξημιακά κριτήρια. Θα μας πείτε γιατί είναι έκτακτο, πρόεδρε, αυτό. Είναι έκτακτο γιατί σύμφωνα με την εισήγηση της κυρίας της προσταμένης του λογιστήριου χρειάζεται αύριο να γίνει μια δικασία για κάποιες πυρωμές, πρέπει να γίνουν και ζήτησαν από το λογιστήριο να το φέρουμε ως έκτακτο. Κυρία Κυριακίδου είναι εδώ, αν θέλετε μπορώ να τη φωνάξω να μας εισηγηθεί και όλας και το έκτακτο. Κυρία Κυριακίδου, μισό λεπτά και απλά να ήρθει στο τηλέφωνο και να βρέχει. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Προκειμόντας άμα κατάλαβα καλά γιατί είναι έκτακτο της παγείας. Ναι. Γιατί είναι κάποιες δαπάνες που πληρώνονται μέσα από τη κεντρική παγεία, που αφορούν κάτω τα τέλη κυκλοφορίας από την εντύπωση ή τα κτέο που περνάνε τα αυτογυναιώσια. Οπότε έχουν προθεσμί, αλλιώς θα επιβληθούν πρόστιμα. Άρα το έκτακτο έχει να κάνει με την παγεία που είναι για το κεντρικό, να το πω έτσι καλύτερα. Απλώς. Γιατί για τα υπόλοιπα δεν το καταλάβαινα, οπότε, οκ, το δέχομαι. Όχι, έχω άλλη μία ισήγηση γι' αυτό. Ναι, ναι, ναι, οκ, αποδεκτώ. Το δέχομαι, ναι. Και μάλιστα, γιατί τώρα ένα άλλο πρόβλημα προέκυψε που θα δούμε πώς θα λυθεί, μπορεί να το βάλω και θέμα, δηλαδή, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι, νομίζω, τη Δευτέρα, την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, που αφορά μόνο το κεντρικό, γιατί για τους προέδρους δεν θα έχω προλάβει να μαζέψω τις καταθέσεις τους. Αυτά γιατί το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εννοώ. Οπότε, θα έχω μόνο, δηλαδή, για το κεντρικό θα κάνω ισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν όλα πάνε καλά. Ναι, οκ, ναι. Επίσης, το έκτακτο είναι και έχουμε και πληρωμή στο υποθυκοφυλάκι, όπου με πήρε σήμερα μία δικηγόρος τηλέφωνο, που δεν μπορεί να πάει να κάνει εγγραφή. Ναι. Η ορθή επανάληψη με τι έχει να κάνει, Καλλιόπη? Αναμορφωσή. Ναι, σε αυτό το θέμα έχει και η ορθή επανάληψη. Στη Παλαιόπρα Καταβολή. Ναι. Έχει να κάνει, από τον Ιούνιο του 2021, λέει η νομοθεσία ότι δεν υπάρχουν τοπικές κοινότητες, υπάρχουν μόνο δημοτικές κοινότητες. Α, μάλιστα. Και άλλαξες το τίτλο επάνω, επειδή θα το έκαμε σπαρατήρηση. Οκ. Από πού θα να κάνεις. Έγινε. Ναι, Πρόεδρε, οκ. Εμέσα. Ήταν σε πολλά σημεία, οπότε νομίζω... Οπότε ο Μόφωνα κρίνει το πρώτο έκτακτο θέμα. Απλώς, λίγο θα μου δώσετε χρόνο να πιεινήσω με την κοβίδη, γιατί κάτι πρέπει να προέκυψει. Ένα λεπτάκι δώσε μου, σε παρακαλώ. Τοπική κοινότητα Λιδίας, διορθώστε το κι αυτό. Είχε σε πολλά, υποτίθεται ένα-ένα τα είδα, μετά δεν είχα δει μόνο τα λεπτάκια, αλλά είχα δει και τα λεπτάκια. Υποτιθέτως, είχα δει και τα λεπτάκια. Υποτιθέτως, είχα δει και τα λεπτάκια. Υποτιθέτως, είχα δει και τα λεπτάκια. Υπότιθέτως, είχα δει και τα λεπτάκια. Υπότιθέτως, είχα δει και τα λεπτάκια. Υπότιθέτως, είχα δει και τα λεπτάκια. Μέσα στο σώμα, κάπου ξέμινε αυτό. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Εγώ δεν έχω κάτι αν έχει η κυρία Δρακονάκη. Δεν ξέρω. Ναι, και δώ λίγο να μας πείτε τώρα τα έκτακτο που έγινε προεδρία. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Είμαστε σύμφωνοι για το δεύτερο θέμα. Ποιο είναι το έκτακτο στο προκείμενο. Ένα χρόνο γίνεται ο διαγωνισμός, τώρα είναι έκτακτο. Για να μην πω και τα λάθη που έχει μέσα, έτσι. Όλες οι μερωμηνίες, οι μισές μέσα είναι άλλα τα άλλα. Ακριβώς αυτό ήθελα να πω. Μιλάει ότι... Λέγει ρε Ευαγγελία, πες το, πες το. Όχι να μας εξηγήσει λίγο αντιδίμαρχος τι γίνεται, γιατί έχει και πολλά λάθειες ουτερικά μέσα. Τότε θα περιμένουμε λίγο τον κ. Ακουβίδη, ο οποίος έκτακτος βγήκε έξω και μιλάει στο τηλέφωνο. Δεν μπορώ να πάρω θέση για τέτοια θέματα που είναι και πιο ξηδικημένα κ. Ακουβίδης. Σας πειράζει να περάσουμε, τουλάχιστον, στο τρίτο θέμα για οικονομία του χρόνου, μέχρι να πειράζει ο κ. Ακουβίδης. Όχι, εμένα δεν πειράζει. Ωραία, γιατί εδώ θεωρώ ότι, λοιπόν, να αναγνώσω το τρίτο θέμα. Έκρηση πρακτικού τρία για την κατοκύρωση της σύμβασης για την δημοπράτηση της Μελέτης Εκπώνηση Μελετών για την Ενέγκριση Νέου Κλειστού Κοιμαστηρίου στην περιοχή Περγιαλιού και του Δ. Καβάλας. Εδώ ουσιαστικά εισηγείται προς την αναθέτους αρχή επιτροπή, την κατοκύρωση του διαγωνισμού για την Ενέγκριση της σύμβασης Εκπώνηση Μελέτης, Εκπώνηση Μελετών και Ενέγκριση Κλειστού Κοιμαστηρίου στην περιοχή Περγιαλιού και του Δ. Καβάλας στην Ένωση Οικονομικών Φορέων, όπου οπαρθεί τους τρεις φορείς. Είμαστε σύμφωνοι με το τρίτο. Περίμενε, Πρόεδρε. Λοιπόν, οι ημερομηνίες είναι λάθος μέσα. Το πότε καλέσανε, για να υποβάλλουμε τα δικαιολογητικά, μιλάει ότι την καλέσανε 11 πρώτου του 21. Προφανώς και δεν είναι 21. Μάλιστα, μία λέει 21, μία λέει 22. Πρέπει να το διορθώσουν. Να σου πω συγκεκριμένα. Ξεκινάει. Πρώτη σελίδα. Στις τέσσερις δευτερού, μπλα μπλα μπλα. Λέει, έργο της επιτροπής είναι ο έλεγχος των δικαιολογητικών κατακύρωσης που υπέβαλε ο προσωρινός ανάδοχος, κατόπιν της από 11 πρώτου του 21 πρόσκλησης. Λάθος είναι αυτό. Βέβαια, το 11 πρώτου του 22 πρέπει να είναι. Παρακάτω, στην επόμενη σελίδα, λέει, ο προσωρινός ανάδοχος υπέβαλε τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά στις 21 πρώτου του 21. Είναι 22 βεβαίως. Εδώ το 11 πρώτου το κάνει 22 παραπάνω, αλλά αχαλάει το εδώ. Δηλαδή, εντάξει, θέλουν διορθώση ημερομηνίες. Υπάρχει δύο σημεία. Να προτείνουμε να το αποσύρουμε για να διορθωθεί? Έτσι δεν μπορεί να περάσει. Θα πρέπει η Επιτροπή να τα διορθώσει αυτά. Εντάξει, το αποσύρουμε προς διορθωση των ημερομηνιών. Όσον αφορά το 3ο έκκρατο, δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Το 2ο, συγγνώμη, έκκρατο. Αν δεν έχετε αδείρυση, να το συζητήσουμε ευόλυμα και να περάσουμε στα τακτικά θέματα, γιατί ο κ. Σεκουμπίδης δεν γνωρίζει πραγματικά ότι μπορεί να τον διελωγήσει, για ποιο λόγο δεν μπορεί να παραβερθεί αυτή τη στιγμή. Υπάρχει και έρθει ο πάγκελος που είναι εδώ, τώρα αυτή τη στιγμή λείπει. Προφανώς κάτι που μπορεί να έτυχε στον άνθρωπο. Κανένα πρόβλημα. Προχωρήστηκε. Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση. Είμαι στο πρώτο τακτικό θέμα, έκριση της με παρίθυμη 4 του 2022 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Δίου Καβάλλας, το Δίμου Καβάλλας, με θέμα πρώτη αναμόρφωση προϋπολογίου οικονομικού έτους του 2022. Περίμενε λίγο πρόεδρε, γιατί είναι κάποιος εδώ... Είναι η Ελένη εδώ... Είναι συνδεμένη η κυρία Καλώτη. Να μ' ακούει να μιλήσω? Αποσυνδέθηκε. Μεσό λεπτάκι, γιατί η γραμματέας του Μενημέρους ήταν συνδεμένη. Πώς αποσυνδέθηκε, ένα λεπτάκι δώστε. Κυρία Καλώτη, φαίνεται συνδεμένη? Κύριε Καλανταρίδη, προσπαθεί να συνδεθεί από ό,τι μας σημερώνει, αλλά αδυνατή να συνδεθεί. Δεν ξέρω αν θέλετε να μεταφέρω το ερώτημα. Κανένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι ερώτημα. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πρόβλημα διατύπωσης. Έχετε μπροστά σας την εισήγηση. Ένα λεπτάκι, δώστε μου φυσικά. Ελένη Καλώτη, πρέπει να μιλήσω. Έχετε μπροστά σας την εισήγηση. Έχετε μπροστά σας την εισήγηση. Έχετε μπροστά σας την εισήγηση. Στον ΚΑΠΑ51-11 προσθέτει 27,362,27, άρα πηγαίνουμε στα 62,3,62,27. Καλώς μέχρι εδώ. Στον ΚΑΠΑ51-21 αυξάνουμε κατά 3,42,97 και πάμε σε αυτό το ποσό γιατί ήταν μηδενικό. Και περνάμε τώρα στην τρίτη σελίδα. Άρα το σκέλος των εσόδων αυξάνεται κατά 27,705,24 και διαμορφώνεται στις 647,302,56. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το ποσό αυτό στο αποθεματικό. Πολύ ωραία. Και τώρα στο β. Ορίστε. Συμφωνεί λέει μέχρι στιγμής, ναι. Στην τρίτη σελίδα, λοιπόν, στο σκέλος των εξόδων να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις. Ποιες άρα το αποθεματικό διαμορφώνεται στα 30,142,99. Τι είναι αυτό? Είναι το σύνολο με το προηγούμενο αποθεματικό. Δηλαδή το αποθεματικό μας, πριν την αναμορφωσή, μισό λεπτάκι να σας πω πόσο ήταν, μισό λεπτάκι. Να ακούτε το αποθεματικό. Ήταν 2.437,75. Ναι. Προσθέτουμε, μεταφέρουμε τις 27.105,24, άρα διαμορφώνεται στις 30,142,99. Το νέο επομένος αποθεματικό, ο υπόλοιπος των 27,705, αθρίζεται με το προηγούμενο. Προσθέτει, ναι αθρίζεται με το προηγούμενο πριν την αναμορφωσή. Στο σκέλος των... Μεταφέρουμε το αποθεματικό, τα χαρακτήματα που έχουμε παρακάβει. Το αποθεματικό είναι στο σκέλος των εξόδων. Το καινούργιο είναι 2.759,40. Ίσως δεν το έγραψα καθαρά. Μισό λεπτά κύριε Καλλότι, κύριε Καλλονταρί. Το αποθεματικό είναι στο σκέλος των εξόδων, με ρωτάω. Γιατί λέει στο σκέλος των εξόδων. Υπάρχει αποθεματικό στο σκέλος των εξόδων. Αυτό δεν καταλαβαίνω. Κύριε Καλλότι, αυτό που λέει κύριε Καλλονταρί είναι, στη διατύπωσή σας είναι για το αποθεματικό. Κάνετε αναφορά στο βήτα, από τη στιγμή που αρχίζετε να συζητάτε να καταγράφετε το σκέλος των εξόδων. Γιατί μπήκε λέει εκεί. Ναι, ίσως θα το είπα να το έχω φιαταλιστικό. Αν θέλετε μπορούμε να το... Προς τη διατύπωση δηλαδή. Έχει δίκιο, θα πρέπει να το διευκρινήσω καλύτερα. Αυτό που λέω, το αποθεματικό, είναι κάτι ανεξάρτητο. Δεν πάει ούτε στα έσοδα ούτε στα έξοδα. Έτσι δεν είναι, πρόεδρε. Ναι, έτσι είναι. Έχεις δίκιο. Προφανώς από copy-paste βγήκε το βήτα. Εγώ αυτή την εκτύπηση έχω στο σκέλος των εξόδων. Έγινε από copy-paste το κείμενο. Πάει ξεχωριστά. Πάει στο τέλος. Αναφέρομαι πρώτα στα έσοδα, μετά στα έξοδα και μετά στο αποθεματικό. Απλά βρήκε σε λάθος σημείο, το οποίο δημιουργεί μια ασάφια. Κατανοητό είναι βέβαια, αλλά είναι σε λάθος σημείο. Αν δεν έχετε πρόβλημα να το αποσύρετε και να δημιουργούμε θέμα στο νομικό πρόσωπο, να το διατυπώσετε καλύτερα και να το επαναφέρουμε. Είναι κάτι που επήγη στο νομικό πρόσωπο, έτσι ώστε... Μα ακούτε, κυρία Καλώτη. Ναι, ναι. Εντάξει, για να κάνουμε τις προηγούμενές απλήρωσεις. Κάποια πράγματα από τις προηγούμενες οφείλες. Εντάξει, δεν πειράζει. Θα περιμένουμε λίγο. Πρόεδρε, επειδή δεν θέλουμε να δημιουργούμε πρόβλημα, αλλά... Κατανοητό, κατανοητό. Αν μπορεί να διορθωθεί, τώρα ξέρω πώς να διορθωθεί. Εγώ στην αρχή, κύριε Καλανταρίτη, νόμιζα πως προς την άθρηση. Αλλά έτσι πώς μας τα εξηγεί, κυρία Καλώτη, δεν υπάρχει θέμα στην άθρηση. Απλά μπήκε σε λάθος σημείο από τα copy-paste. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να διορθωθεί και να το εγκρίνουμε από τη στιγμή που τα νούμερα είναι σωστά. Απλά να γίνει σωστά και ορθώς να καταγραφεί η αναμόρφωση. Αν συμφωνείτε κι εσείς. Δεν έχουμε πρόβλημα. Απλώς να διορθωθεί η διατύπωση. Αυτό τέλος πάντων. Άλλαξε την απόφαση. Αν μας τη στείλει σήμερα την απόφαση και σας τη στείλω εγώ, ώστε να γράψουμε την απόφαση της οικονομικής, βάζει θέμα. Σε ποιον μιλάτε? Σε μας μιλάτε. Ναι, αυτό που λέμε είναι ότι θα μας στείλει την απόφαση, θα αντιδιορθώσει την εισήγηση και θα μας τη στείλει μέχρι το μεσημέρι έτσι ώστε να σας τη στείλουμε και εμείς διορθωμένοι. Ναι, πρόεδρε, ναι, ok. Ωραία, εγκρίνεται. Οπότε, εγκρίνεται ομόχονα το πρώτο θέμα με αυτή την επισήμασή που κάναμε. Για να περάσουμε στο δεύτερο θέμα. Δεύτερη αναμόρφωση προπολησμού Δημού Καβάλαση Οικονομικού Έτους 2022. Με τη συγκεκριμένη αναμόρφωση, γίνονται κάποιες αλλαγές στους κωδικούς με τη συμμοτοχή του Δήμου και των σχολικών επιτροπών στην Αστική Μικροδροσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καβάλαση Συνεδρισμός Περιορισμένης Ευθύνης. Είναι 40.000 το ποσό που πηγαίνει, 20 στο Δήμο Καβάλαση και από 10 στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και στη Σχολική Δευτεροβάθμιας. Μια άλλη αλλαγή είναι μεταφέρετο ποσό το νέα 1.900 ευρώ στα προμήθεια λογισμικού εφαρμογών, άλλες 2.000 μεταφέρεται σε εγωδοτικές συσφορές είκα εκταπτωφροσωπικού και 5.000 στην προμήθεια παγίου εξοπλισμού πολιτικής προστασίας. Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές. Οι υπόλοιπες αλλαγές αφορούν κάποιες αναγκαίες τροποποίησης για να είναι πιο σωστή σωστός ο προϋπολογισμός. Το αποθεματικό διαμορφώνεται στα 90.792.03. Η κυρία Κυριακίδου είναι εκεί πρόεδρε. Εδώ είναι μισό λεπτάκι λίγο. Σας ακούμε κύριε Καλανταρίδη. Κυρία Κυριακίδου θα ήθελα λίγο να μας πείτε τι αφορούν αυτά τα μικροποσάτα, τα οποία βλέπουμε είτε να προστήθενται είτε να αφαιρούνται. Δηλαδή 0,42, 0,18, 0,35. Από πού βγήκαν αυτά τα ποσάτα, τι έγινε τώρα εδώ και μάλιστα σε πολλούς κωδικούς. Βλέπετε ότι η πρώτη αναμόρφωση είναι συνέχεια, ουσιαστικά έρχεται και ολοκληρώνει την πρώτη αναμόρφωση. Η δεύτερη, όπως το λέω και όλα στην αρχή της εισήγησης. Όταν κάναμε την πρώτη αναμόρφωση, επειδή ήταν πάρα πολλές οι εγγραφές και πάρα πολλή η κωδική, ήταν η ολόκληρη τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, ξέρετε τι σημαίνει όλο αυτό. Όχι προφανώς, παραβλέψαμε το ποσό μετά το κόμμα. Δηλαδή κόμμα 68, κόμμα 12, κόμμα 35. Όταν όμως ολοκληρώθηκε η πρώτη αναμόρφωση και καθίσαμε λίγο πιο ξανά να τα δούμε, η συνάδελφος στην τεχνική υπηρεσία είπε ότι για κάποια έργα είναι απαραίτηται να υπάρχουν και οι υποδιαστολές, δηλαδή και το ποσό μετά το κόμμα. Γιατί σε κάποια υπάρχουν συμβάσεις, σε κάποια έχουν γίνει αποφάσεις ανάληψης με την προηγούμενη χρονιά, οπότε αυτά τα ποσά τα θέλει. Οπότε ήρθαμε και τα βάλαμε. Ουσιαστικά διορθώνουμε την πρώτη αναμόρφωση που λίγο πιο πολύ επικεντρώσαμε στον πεθάλο το ποσό. Όπως θα δούμε και πιο κάτω, υπήρχε από εκπαραδρομής, επειδή πολλά έργα έχουν τον ίδιο τίτλο, αλλά διαφέρουν ως προς τη χρονολογία, ας πούμε βελτιώσει οριζότηση και κατακόρυψη μας στις έτους 18. Όταν ήρθε το τεχνικό πρόγραμμα, προφανώς δεν υπήρχε αυτό η χρονολογία. Θεώρησα ότι ήταν έργο αυτό που βλέπω δηλαδή, που είναι γραμμένο στο προϋπολογισμό και πήγα έκανα μια αύξη, δεν το έβαλα καθόλου. Οπότε και αυτό έχει ξεκαθαρίσει τώρα, γιατί βλέπω ότι ένα έργο δεν το έβαλα καθόλου. Ήταν αποτμήσης πεζοδρομίων έτους 17 που ήταν ξεχασμένο επίσης το έργο αυτό. Δηλαδή πέσει στο προϋπολογισμό του 2021 δεν υπήρχε καθόλου. Όλα οι κωδικοί που αφορούν την τεχνική πηδησία έχουν να κάνουν με αυτό το σκεπτικό. Λέω και όλα στην εισηγησί μου ότι οι δυο αυτές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ουσιαστικά θα τις λάβει υπόψη της συνάδελφος στην τεχνική πηδησία για να κάνει την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος που θα έρθει στο επόμενο ΒΣΙΓΜΑ. Είναι τώρα είτε παραλήψεις είτε εκπαραδρομίες γιατί ήταν πάρα πολύ η κωδική που έπρεπε να διαχειριστούμε, οπότε λίγο αυτά μας ξεφύγανε τα ποσά. Κάποια άλλη ερώτηση. Ωραία να προχωρήσουμε σε τοποθετήση και ψήφιση. Λοιπόν, ως γνωστόν γιατί έχεις ξεκαθαρίσει πλέον αυτό το θέμα, η αναμόρφωση την οποία έχουμε μπροστά μας έχει δημιουργηθεί με ένα πρόγραμμα το οποίο το έχουμε δοκιμαστικά, να μην τα ξαναλέω, έτσι, από τη στιγμή που μπήκατε σε αυτόν τον στραβό δρόμο κατά την άποψή μας, όποτε έρχεται αναμόρφωση, η οποία, για όσο καιρό συμβαίνει αυτό, οι οποίες θα είναι δοκιμαστικές, πειραματικές ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, γιατί αρνούμαστε να το χωρέσει το μυαλό μας ότι ο δήμος λειτουργεί σε δοκιμαστικό επίπεδο, έτσι, για ένας φορέας αυτού του μεγέθους και τόσο παλιός μάλιστα, η θέση μας θα είναι αρνητική κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε κύριε Καλανταρίδη. Οπότε η δεύτερη αναμόρφωση του προπολευσμού του Τμου Καβάλλας εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Τρίτο θέμα, καθορισμός τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατιών και λοιπόν κοινοχρήσεις των χώρων για την ανάπτυξη των πεζοδρομισμάτων, εμπορευμάτων, διοργάνων σεκθέσεων, εγγενείων κτλ, οικονομικό της 2022. Θα έχετε διαβάσει την εσήγηση ότι σφαραμένουν τα τέλη κοινοχρήστων όσοι είχαν με την προηγούμενη απόφαση όπως ορίζεται και με την υπαρχή 412-2020. Ζητούμε από το σώμα την έκριση των τελών αυτών. Μια στιγμή ρε Πρόεδρε. Με συγχωρείς κιόλας. Αλλά εδώ όπου αναφέρει τέλη χρήση πεζοδρομίων και λοιπόν κοινοχρήστων χώρων και για την πόλη της Καβάλαση αλλά και για τις υπόλοιπες κοινότητες μιλάει για μείωση. Ναι μείωση στην αρχική απόφαση που ήταν γιατί έχει μειωθεί κατά το 1,5 με την απόφαση την προηγούμενη. Να θυμάστε. Δεν καταλαβαίνω. Έχει πάρει απόφαση και τα τέλη κοινοχρήστων είχαν μειωθεί κατά το 1,5. Ναι. Και παραμένει αυτή η απόφαση. Γιατί πρέπει να την ξαναπάρουμε. Στα αρχικά τέλη που ήταν το ποσό όπως είχε πριν το 2020. Δεν καταλαβαίνω. Οι τιμές δεν παραμένουν αν έχετε προσέξει δεν παραμένουν οι ίδιες ή με πέρσι. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει αυτό το φαντάζουμε το είδατε. Ναι. Αν προφανώς η διατύπωση στην εισήγηση είναι ότι επειδή είχαν μειωθεί από τις αρχικές που ήταν οι διπλάσεις οιαστικά παραμένει αυτή η μίωση. Δεν ξέρω που διαβάζαν τη λέξη μίωση που έτσι λίγο σας δημιουργεί προβληματισμό αυτό. Το διαβάζω. Έχετε βάλει αυτούσια μέσα την προηγούμενη. Το πώς είχε έρθει την προηγούμενη φορά. Ναι έτσι. Θεό πώς είχε έρθει και πόσα αλλάξα και πήγαινα στο μισό. Και ουσιαστικά παίρνει εκείνη την απόφαση κατά κάποιο τρόπο να πω ότι την επικυροποιεί. Πρέπει να λάβουμε καινούργια απόφαση. Είναι υποχρετικό αυτό κάθε χρόνο. Ναι πρέπει να πάρουμε καινούργια απόφαση. Γιατί η ισχύει από ότι με ενημερώνει και εδώ κ. Χατζικοστατίνε μεχρι στις 31-12 της προηγούμενης. Οπότε ουσιαστικά επαναφέρουμε αυτό που είχαμε αφασίσει. Δηλαδή να υπάρχουν να ισχύουν τα τέλη κατά το ήμιση. Η αλήθεια είναι ότι η εισήγηση έτσι όπως είναι κ. Πρόεδρε θα μου επιτρέψει να πω ότι εγώ μπερδεύτηκα. Και νόμιζα ότι γίνεται και άλλη μίωση. Γιατί στο πρώτο μέρος μπήκε αυτούσια η εισήγηση υπερησινή που μιλάει για μίωση. Στο αποφασιστικό μέρος δηλαδή στο δεύτερο εκεί λείπει η λέξη. Έχεις δίκιο. Αλλά δεν ξέρω πώς δηλαδή γίνεται αυτό το πράγμα. Τέλος πάντων αν θεωρείτε ότι έτσι δεν δημιουργείται πρόβλημα γιατί έτσι καλύτερα στο αποφασιστικό είναι αυτό που μετράει. Αλλά στο πρώτο μέρος εκεί δημιουργεί ένα μπέρδεμα σε κάποιον που το διαβάζει. Οπότε ως προς το αποφασιστικό συμφωνούμε. Είναι το 50% που είχαμε πάρει δηλαδή για το προηγούμενο. Μεταφέρεται και στο καινούριο. Ουσιαστικά στο πρώτο κομμάτι μεταφέρεται ακριβώς όπως ήταν στην αρχική εισήγηση. Οπότε συμφωνούμε ομόφωνα να ισχύσουν κατά το ήμιση στα τέλη. Έχει έρθει ο κύριος Ιακοβίδης. Δεν ξέρω αν θέλετε να συζητήσουμε το δεύτερο έκτακτο ή να το αφήσουμε στο τέλος. Θέλετε να συνεχίσουμε με τα τρακτικά θέματα. Ας τελειώσουμε τα τρακτικά και μετά επιστρέφουμε. Έχω απλά ήθελα να σε ρωτήσω. Να περάσουμε στο τέταρτο θέμα. Διαβίβασης πρακτικού 1 για το έρωμα κατασκευή καταφυγείου αδέσκωτον ζώνου συντροφιάς του Αγρότυπμα Ζυγού Καβάλλας. Νομίζω ότι αυτό είναι απλό. Είναι το καταφύγιο που σχεδιάζουμε και αυτή τη στιγμή είναι ένα υπέροχο οικόπεδο με κάποιες μικρές επιβαρύνσεις. Κατά τα άλλα ισχύει το πρακτικό 1. Στην πορεία οριστικοποίησης του αναδόχου. Και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε και τα αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν υπάρχει προβληματισμός, ερώτηση. Αντιδήμαστε εγώ έχω μια ερώτηση. Μ' ακούτε? Α, σας ακούμε κυρία Δρακωνάκη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει συνέχεια... Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Ήθελα να ρωτήσω αν ταυτόχρονα με την διαγωνιστική διαδικασία έχετε προχωρήσει ως δήμος ή είναι αρμοδιώτητα... Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Δεν ακούγεστε καλά, συγγνώμη. Εγώ καταρχήν εισαγωγικά να δηλώσω ότι υπάρχει με τους χρόνους που έχουν υπογραφεί όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά, το λεκτικό δηλαδή και το πρακτικό ένα, όντως υπάρχει ένα κενό... αλλά κατά τα άλλα είμαστε σε μια επί της ουσίας προχωράμε στη διαδικασία με πολλές κατηστερίσεις για την ολοκλήρωση της δημοπράτησης του έργου και ελπίζω σύντομα και η λοποίηση του. Σας ακούω. Ομολόγησα το πρόβλημα με τις ημερομηνίες. Κύριε Καλανταρίδη, άμα θέλετε εσείς, γιατί έχω δυσκολία μάλλον στον ήχο, δεν ξέρω... Εδώ τώρα να ρωτήσω κάτι, κυρία Κοβίδη, γιατί οι ημερομηνίες που βλέπω τώρα δεν το θυμάμαι. Ξέρω ότι είναι κάτι πολύ παλιό. Δηλαδή αυτό το πρακτικό γράφτηκε τον 7 του 20? Ναι, γράφτηκε τον 7 του 20 και υπεγράφει... Όχι, είναι 7 του 23, 7 του 20 συγγνείλτηκε η Επιτροπή και υπεγράψε το πρακτικό 4 της 6 του 21. Ήταν μια διαδικασία στην οποία έχουμε παρέμβει πολλές φορές με παράκληση να προχωρήσει η Επιτροπή στη διαδικασία αυτή την απαραίτητη για να τελειώνουμε με το πρακτικό 1, γιατί τα κριτήρια και η προσέγγιση του θέματος μας ομολόγησαν ότι ήταν πάρα πολύ σύνθετη, αλλά παρόλα αυτά ξέφυγε ομολογώ και εγώ χρονικά. Το 6ο και το λεκτικό τον 12ο, το 12 Νοεμβρίου, συγγνώμη. Ναι, έχετε δίκιο γι' αυτό ομολόγησα και εγώ ότι πράγματι έρχομαι... Δηλαδή άντε μετά να δει φως αυτό το... δεν ξέρω τι να πω ρε παιδί μου. Θα τρέχουμε δύο χρόνια ένα διαγωνισμό. Το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν η απλή διαδικασία που επιλέγουμε την μεγαλύτερη έκτοση. Είχε πολλά κριτήρια ενδιάμεσα ποιοτικά και αυτό... Νομίζω κυρία Κοβίδη ότι αυτός εδώ, αυτό το πρακτικό που έχουμε μπροστά μας και όλη αυτή η διαδικασία είναι δεικτική των προβλημάτων που έχουν αυτές οι διαδικασίες. Δηλαδή πώς θα προχωρήσει αυτό το κράτος μπροστά ρε παιδί μου. Είναι δυνατόν από το 20 να έχουμε μπεί στο 22 και τώρα να πάμε να εγκρίνουμε το πρακτικό το πρώτο. Κύριε Καλαδαρίδη, να σημειώσω το εξής. Αν ο χειριστής του θέματος, η επιτροπή, ήταν δική μας, δηλαδή της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλλας και το θέμα το τοπικό χωρικό σχέδιο αφορούσε έναν άλλο δήμο και έμπαινε στη λογική ο υπάλληλος που είχε αναλάβει όλη αυτή τη διαδικασία να έχει κι άλλα 10 έργα στην ευθύνη του και εμείς τον πιέζαμε να τελειώσει αυτά και να ασχολείται με τα δικά μας θέματα και δεν μας ένιαζε ή συχνά του λέγαμε ας το αυτό δεν μας ενδιαφέρει ασχολήσουμε τα δικά μας, πιθανώς να είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα. Η ποιότητα και η ποσότητα και οι συνθήκες και οι προδιαγραφές βγάζουν αυτό το αποτέλεσμα. Εγώ το λέω κύριε Ιακουβίδη, δεν το λέω για να κατηγορήσω εσάς ή κάποιον. Όχι μαζί, οι επιτροπές είναι εξάρτητες. Αυτό θέλω να πω, ότι αυτοί δηλαδή που βγάζουν αυτούς τους νόμους αυτές τις διατάξεις και δεν τα βλέπουν δηλαδή αυτά, δεν τους τα λέει κανείς και το καταλαβαίνουν και έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε ότι δεν τον έλεγε σιγά, τώρα δεν μας ενδιαφέρει, ας το ρε παιδί μ'ασχολήσουμε τα δικά μας και δεν πάνε να περιμένουν οι άλλοι. Αλλά αυτός ο νόμος δεν βάζει κάποια όρια, τέλος πάντων. Τι κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες, θα περάσουν τα τέσσερα χρόνια που θα είστε διοίκηση και ακόμα να πούμε θα ασχολούμαστε με το διαγωνισμό. Προσθέστε και το στοιχείο ότι εμάς, μας ενδιέφερε πάρα πολύ αυτό το έργο και θεωρείται μέγιστη σημασία σου, δεν γίνεται δηλαδή κάτι δευτερεύον και αδιάφορο. Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά κυρία Κουβίδη και για να ευλογήσουμε λίγο και εμείς τα δικά μας γένια το γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήταν κάτι το οποίο το επιδιώξαμε πάρα πολύ και πρωτίστως και η κυρία Δρακονάκη που αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητά του. Ακριβώς. Και παρ' όλα αυτά γίνεται αυτή η μάχη με αυτούς τους όρους. Μεταθυρία. Μεταθυρία. Η μάχη μεταθυρία. Τέλος πάντων, να μη σας τρώμε άλλο το χρόνο. Παρακαλώ κύριε Καλνταρίδια. Και θετικοί θα είμαστε κύριε Πρόεδρε. Μπορούμε να είμαστε αρνητικοί για κάτι τέτοιο. Είναι δυνατόν. Βέβαια. Ναι. Σας ευχαριστούμε πολύ ο Μόφων από μένα στο δεύτερο εκτακτοθέμα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Όσον αφορά εκτωθέμα με την αναμόρφωση του δημοτικού οδύου εμείς μιλήσαμε ξανά επί κοινών της Γραμματίας με την κυρία Καλώτη. Και αυτή την επανάληψη στην απόφαση θα τη στείλουμε ημέλη στη Γραμματεία έτσι ώστε να την προωθήσουμε άμεσα σε εσάς.