2018-06-18 Περιφερειακό Συμβούλιο2 - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Έχουμε τροβοποίηση ποσών σε διάφορες επενδυτικές πρωτεραιότητες και στόκους και δράσεις. Προτείνεται η προσθήκη μιας νέας επενδυτικής πρωτεραιότητας στις 07.03 έρχεται στον άξονα των οδικών αξώνων και αφορά την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τη διέλευση του αγωγού του φυσικού αερίου. Και αντίστοιχα, έχουμε την προσθήκη ενός νέου ειδικού στόχου εφόσον προσθέτουμε μια επενδυτική πρωτεραιότητα έχουμε έναν αντίστοιχο ειδικό στόχο τον 07.31. Αφορά το φυσικό αέριο. Ο ειδικός στόχος για το 07.31. Λοιπόν, έχουμε προσθήκη σε δύο νέα πεδί απαρέμβασης. Ανακένισης των κατοικιών με σκοπό την ενεργειακή απόδοση έργα επίδειξης και μέτρα στήληξης. Και εφτά που αφορά το φυσικό αέριο. Αυτά πάντοτε τα νέα πεδί απαρέμβασης είναι υποσύνολα της προτεινόμενης νέας επενδυτικής πρωτεραιότητας ή τροποποίηση κάποιας επενδυτικής πρωτεραιότητας. Ουσιαστικά, έχουμε προσθήκη τεσσάρων νέων δράσεων. Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των φωτισμών δημοσίων χώρων. Δράση ενίσχυσης εξυπονομών κατοίκων στις ιδιωτικές κατοικίες. Την ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αέριου. Και τέλος, δράσεις βελτίωσης υποδομών εγκατάστασης δρομά. Εδώ έχουμε δύο δράσεις, μία στο ΕΤΠΑ και μία στο ΕΚΤ, που αφορούν τις δρομά. Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Έχουμε αύξηση του θεματικού στόχου που αφορά την απασχόληση κατά 656.000 με μεταφορά αντίστοιχου ποσού από τον άλλο άξονα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Τον 10 που αφορά την κοινωνική ένταξη. Γενικά, το σύνολο των δομών με στόχο την κοινωνική ένταξη. Και έχουμε εσωτερικές τροποποιήσεις σε ποσά των δράσεων μέσα στις επενδυτικές προτεραιότητες που θα αναλυθούν στην επόμενη ενότητα. Έχουμε μόνο μία προσθήκη νέας δράσης. Είναι η δράση κοινωνικής προτεραιότητας και προστασίας Ρωμά. Αυτό που σας είπα, το έχουμε. Και τέλος, κάποια μία βελτίωση της βελτίωσης του τίτλου της δράσης που αφορά δράσης στήριξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η πρόταση της αναθεώρησης. Σας έχει δοθεί με αυτό το πίνακα. Δεν έχω να προστασώ κάτι άλλο. Σε αυτό, νομίζω, θα τα αποκρίνουμε στον χρόνο. Στην διάρκεια, θα σας δώσω την επόμενη επόμενη εμφάνιση. Διάθεσή σας αργότερα για ότι ερωτήσεις και παρατηρήσεις έχετε. Ευχαριστώ πολύ. Να ευχαριστήσουμε τον κύριο Κουρτσίδη, τον προστάμενο της διαχειριστικής. Κύριο Κουρτσίδη, ακριβώς 30 λεπτά. Δηλαδή, στον χρόνο, εγκλαιζός, όπως λέγεται η κυρία Αλίκη. Κύριε Μουραττίδη, παρακαλώ. Καλησπέρα και από εμένα. Να συνεχίσουμε με περισσότερα στοιχεία που αφορούν την πρόταση αναθεώρησης. Πριν σας δώσω τα στοιχεία της αναθεώρησης, θα ήθελα να υπενθυμίσω σ' όλα τα μέλη του Περιφοριακού Συμβουλίου και σ' όλους όσους παρεβρίσκονται στη σημερινή συνεδρίαση, ότι όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμά μας, για την πορεία των προσκλήσεων, της εντάξεις και την πορεία υλοποίηση των ενταγμών εργών μπορείτε να τα βρίσκετε στη γνωστή ιστοσελίδα της ειδικής υπηρεσίας pepdim.gr και βρίσκονται στην τελευταία στήλη εδώ που λέει πέμπτη προγραμματική περίοδος. Φροντίζουμε τακτικά, τουλάχιστον σε μηνιαία βάση, να ενημερώνονται όλα τα στοιχεία. Και αυτό στους μοίνακες που έχετε ήδη λάβει για την ενημέρωση της σημερινής συνεδρίας, εσείς μπορείτε να τους βρίσκετε σε αυτήν την ιστοσελίδα. Φυσικά, βρισκόμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας και χαιρόμαστε κάθε φορά, είτε τηλεφωνικά, είτε ζωντανά, εδώ στον Περιφυριακό Συμβήλιο, να σας ενημερώνουμε για όλα τα θέματα απορίας του προγράμματος. Από όλες τις παραμέτρες που παρουσίασε νωρίτερα προστάμενος ο κ. Κυρτζίδης για το πλαίσιο της αναθεώρησης, ας κρατήσουμε αυτές τις τρεις βασικές παραμέτρες που χρησιμοποιήσαμε στη συγκεκριμένη πρόταση περισσότερο για την αναθεώρηση του προγράμματος. Αφορούν, καταρχήν, τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης εφαρμογής του προγράμματος, που βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης, αλλά ήδη περιγράφει τα πρώτα συμπεράσματα και τις πρώτες συστάσεις, προτάσεις για την αναγκαιότητα της αναθεώρησης. Την ίδια την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, τον προγραμματισμό, την εξειδίκευση, την ενεργοποίηση των δράσεων και φυσικά την πορεία υλοποίησης τους με τις μεγάλες εκτώσεις και φυσικά τα νέα δεδομένα των αναπτυξιακών αναγκών για την περιφέρεια. Πιο αναλυτικά, λοιπόν, σ' αυτούς τους πίνακες βλέπουμε τις προτεινόμενες τροποποίησης, όσον αφορά τα ποσά, τους προϋπολογισμούς. Εδώ βλέπουμε τον Άξονα 1. Πάντα επάνω θα βλέπετε τον τίτλο του Άξονα, ενίσχυση της έρευνας ο Άξονας 1. Έχουμε με δύο διαφορετικούς χρωματισμούς τις επενδυτικές προτεραιότητες. Δύο επενδυτικές έχει ο Άξονας 1. Η επενδυτική προτεραιότητα, η πρώτη, αφορά τις υποδομές. Η δεύτερη αφορά τις δράσεις ενίσχυσης της έρευνας για τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς. Εδώ βλέπετε, προτείνουμε μια ανακατανομή πόρων μέσα στον Άξονα. Προτείνουμε να φύγει το ποσό του 1 εκατομμυρίου από την πρώτη επενδυτική. Δεν ξέρω αν ακούγω με καθαρά. Και να μεταφερθεί στη δεύτερη επενδυτική όπου παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάγκη για τις δράσεις στήριξης της έρευνας των επιχειρήσεων. Και αυτό διότι οι ανάγκες της επενδυτικής προτεραιότητας με το ποσό των 4 εκατομμυρίων που προτείνουμε να παραμείνουν καλύπτονται. Από την άλλη, στον Άξονα, στην επενδυτική προτεραιότητα, στη δεύτερη επενδυτική προτεραιότητα, δίνοντας το 1 εκατομμύριο, ενισχύουμε τις δράσεις... Δεν πάει καλά το ποντικάκι μας. Δεν μας ακούει. Καλώς. Αυτή τη δράση, λοιπόν, η οποία εκτός από το 1 εκατομμύριο προτείνεται να πάρει άλλο 1,5 εκατομμύριο από την άλλη δράση. της ίδιας επενδυτικής. Συνολικά, ενισχύουμε με 2,5 εκατομμύριο επιπλέον τις δράσεις ενίσχυσης της έρευνας των επιχειρήσεων. Όπως και νωρίτερα παρουσίασε ο προϊστάμενος, ήδη είναι σε εξέλιξη ο πρώτος κύκλος προσκλήσεων σε αυτόν τον χώρο. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Άρα, σωστά, προτείνουμε την αύξηση του προϋπολογινού σε αυτή τη δράση. Εσωτερικές, λοιπόν, ανακατονομενές. Στον άξονα 1. Στον άξονα 2, των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, τον αφήνουμε όπως έχει. Στον άξονα 3, βλέπετε και αυτός που είναι τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, έχει και αυτός δύο επενδυτικές προτεραιότητες. Και εδώ μιλάμε για ανακατονομή, βλέπετε, μεταξύ αυτών των δράσεων. Ουσιαστικά, προτείνουμε αύξηση των κλασικών επικοινωνιών. Ουσιαστικά, προτείνουμε αύξηση των κλασικών δράσεων ενίσχυσης των επιχειρήσεων της επιχειρηματικότητας, που είναι η 3.1.1. Έτσι, με μεταφορά πόρων 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Από την 3.1.3, από τις δομές στήριξης ανταγωνιστικότητας, που καλύπτονται με το υπόλοιπο ποσό των 800 που παραμένει, και από την δράση ενίσχυσης των κλάστερς. Εκτιμάται ότι το ποσό των 3,5 εκατομμύρια που παραμένει για την κάλυψη αυτών των ανάγκων είναι αρκετό. Έτσι, έχουμε εσωτερικά, μέσα στην επενδυτική προτεραιότητα, αυτή την πρόταση ανακατανομής. Στον άξονα 4, πάλι δύο επενδυτικές προτεραιότητες βλέπουμε. Είναι ο άξονας που προτείνεται να αυξηθεί συνολικά με το ποσό των 2 εκατομμυρίων και την αντίστοιχη μεταφορά από τον άξονα 5 της κλιματικής αλλαγής των αντιπλημμυρικών έργων και των έργων αντιμετώπισης πυρκαϊών, όπου εκεί καλύπτονται ήδη οι ανάγκες και φαίνεται να έχουμε μια περίσσια της τάξος των 2 εκατομμυρίων. Στην πρώτη επενδυτική προτεραιότητα, που είναι οι κλασικές δράσεις ενεργικής αναβάθησης δημόσια κτιρίων, προτείνουμε την προσθήκη δύο νέων δράσεων με το πράσινο χρώμα. Αφενός στην ενεργική απόδοση των φωτισμών στους δημόσιους χώρους, μια ανάγκη που προέκυψε από τα ευθυσιακά σχέδια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και της όχε, εκ των ιστέρων δηλαδή, και μια επιπλέον νέα δράση που αφορά το γνωστό εξοικονομό κατοίκων, που δεν το είχαμε συμπεριλάβει στην πρώτη φάση σχεδιασμού, γιατί σε συναινόηση με το τομεϊκό πρόγραμμα ήταν να καλυφθούν από εκεί οι ανάγκες, ωστόσο και έτσι το είχαμε συμπεριλάβει και στο πρόγραμμα. Ωστόσο τώρα, κρίνεται ότι υπάρχουν επιπλέον ανάγκες και γι' αυτό προτείνουμε και αυτήν την νέα δράση με το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ να ενισχυθεί. Επομένως, τα 2 εκατομμύρια που έρχονται στον άξονα και τα 2,5 εκατομμύρια που μειώνουμε την προηγούμενη δράση ανάπτυξης πηλωτικών δικτύων τηλεθέραμασης με χρήση κυρίως διομάζας από αυτήν τη δράση, 4,5 συνολικά έρχονται να καλύψουν το εξοικονομό κατοίκων. Ενώ την ενεργειακή απόδοση των φωτισμών δημόσια χώρων την προτείνουμε να καλυφθεί με 1,3 εκατομμύρια με εσωτερική μεταφορά από την επενδυτική ποταλειότητα 4.2, που είναι η επενδυτική που αφορά η δράση δέσμευσης και αξιοποίησης του διοξυδίου του άνθρακα στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΙ. Παραγωγή συλλεκτικής ενεργίας. Ο άξονας 5 είναι αυτός που καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες του. Βλέπετε, είχε αρχικό προϋπολογισμό 24,3 εκατομμύρια. Προτείνουμε να μειωθεί ήδη κατά δύο διότη και με τα 22,3 εκατομμύρια καλύπτει τις ανάγκες του. Και φυσικά, όπως είπαμε νωρίτερα, μεταφέρονται στον άξονα 4. Εσωτερικά, τώρα, στις δύο δράσεις του, γίνεται μια τακτοποίηση να τυμπούμε. Γιατί ο αρχικός προϋπολογισμός των 2,5 εκατομμυρίων για τη διαχείριση πυρκαϊών, τον εξοπλισμό της πυροσβεστικής, θα κλείσει κοντά στα 2,8 εκατομμύρια επομένως. Μεταφέρουμε και ένα μικρό ποσό από την πάνω δράση στην κάτω δράση, να το πούμε έτσι απλά. Ο άξονας 6 είναι και αυτός που δέχεται ποσό 12 εκατομμυρίων με μεταφορά από τον άξονα 11, τον άξονα των υποδομών της παιδείας. Είναι ο άξονας της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυφόρου ανάπτυξης, με πολλές δράσεις. Ο μεγαλύτερος άξονας του προγράμματος. Τα 12 εκατομμύρια που προτείνουμε να έρθουν στον άξονα 6 κατανέμονται στην πρώτη εμπειρική προτεραιότητα που αφορά υδρεύσεις-αποχεντεύσεις. 8 εκατομμύρια. Και στην δεύτερη επενδυτική προτεραιότητα που αφορά την ανάπτυξη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με το ποσό των 4 εκατομμυρίων. Αυτά τα 8 εκατομμύρια της πρώτης επενδυτικής προτείνονται να κατανεμηθούν κατά 3,5 εκατομμύρια για τις ανάγκες υδρευσης, όπου έχουμε και τα περισσότερα έργα μέχρι σήμερα ενταγμένα που υλοποιούνται, αλλά οι ανάγκες σε αυτόν τον τομέα των δήμων φαίνεται να επιμένουν. Και χρειαζόμαστε μια μικρή αύξηση. Επίσης, τα 4,5 προτείνεται να ενισχύσουν την δράση διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Τα 4, είπαμε, από τα 12 έρχονται στις 4,5. Έρχονται στην ενίσχυση των δράσεων ανάπτυξης των πολιτιστικών δράσεων, πολιτιστικής κοινωνομιάς. Οι άλλες επενδυτικές παραμένουν ως έχουν, το άξονα 6. Στον άξονα 7, έχουμε επίσης εσωτερική ανακατανομή των πόρων. Είχαμε δύο επενδυτικές προτεραιότητες. Η πρώτη αφορούσε τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Για μας, έργα ολοκλήρωσης των καθέτων αξώνων της Εγγνατίας και συγκεκριμένα του κάθετου άξονα Νίκης-Φλόρινας-Κοζάνης-Οριαννομουλάρησας. Η δεύτερη επενδυτική, το υπόλοιπο ενδοπεριφερειακό δίκτυο, αλλά εκείνο που συνδέεται με την Εγγνατία και τους κάθετους άξονες. Εδώ προτείνουμε μάλλον την προσθήκη μιας νέας επενδυτικής προτεραιότητας που δεν υπήρχε στο πρόγραμμα συνεργικός σχεδιασμός. Είναι η επενδυτική 7.3 ή 7.0 κατά τον κανονισμό του ΕΤΠΑ, που αφορά βέβαια την ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου με το ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τι γίνεται με τα ποσά? Επειδή η δράση πρώτη του κάθετου άξονα χρειάζεται ενίσχυση, μεταφέρουμε ένα μικρό ποσό 4 εκατομμυρίων από την επόμενη επενδυτική προτεραιότητα. Και έτσι τα 20 γίνονται 24 στην πρώτη επενδυτική και στην δράση αυτή. Επίσης, το 1 εκατομμύριο της νέας επενδυτικής προτεραιότητας που αφορά το φυσικό αέριο, το παίρνουμε πάλι από την 7.2 επενδυτική προτεραιότητα. Και έτσι μειώνεται αυτή η δράση κατά 5 εκατομμύρια. Δίνει, δηλαδή, τόσο απλόχαιρα 4 εκατομμύρια στον κάθετου άξονα και 1 εκατομμύριο στο φυσικό αέριο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι με τα 4 εκατομμύρια προτείνουμε για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα δεν θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες, γιατί οι μελέτες από την αεγνατία ΑΕ δείχνουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερο, μάλλον κατά κάτι μεγαλύτερο το ποσό. Ωστόσο, τεχνικά δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε μεγαλύτερα ποσά σε αυτές που χρησιμοποιούμε, είναι μια δύσκολη εξίσουση. Σε μπάση περιτώση, για τεχνικούς λόγους και μόνον, προτείνουμε αυτήν την μικρή μεταφορά. Έχουμε, βέβαια, πάντοτε την ευχέρεια στην επόμενη αναθεώρηση, αλλά και πριν την αναθεώρηση, γιατί είμαστε εσωτερικά στον άξονα, να μεταφέρουμε όσους πόρους χρειαστούν μετά το πλαίσιο επίδοσης που τελειώνει το τέλος του 2018, να εξασφαλίσουμε την επαρκή χρηματοδότηση για την ολοκλήψη και αυτού του έργου. Όσον αφορά τον άξονα 8 του ECT, εδώ προτείνουμε μία μικρή μεταφορά της τάξας των 656.000 ευρώ από τον άξονα 10, πάλι του ECT, για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες που παρατηρούνται στις δράσεις προώδησης των ανέργων στην επιχειρηματικότητα. Ενώ στον άξονα 9, που αφορά τις υποδομές υγείας και πρόνοιας, έχουμε την προσθήκη μιας νέας δράσης για να ενισχύσουμε τις υποδομές εγκατάστασης ρωμά που φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ανάγκες με το ποσό των 500.000 ευρώ, το οποίο το παίρνουμε εσωτερικά, όπως βλέπετε, από τη δράση 9-1-1-2 των κοινωνικών υποδομών. Εδώ βλέπουμε τον άξονα 10, που είπαμε νωρίτερα, της κοινωνικής ένταξης, που δίνει 656.000 στον άξονα 8, πάλι του ECT. Και προέρχονται από την ποσότητα από την πρώτη δράση της πρώτης επενδυτικής προτεραιότητας του άξονα. Δεν με βοηθάει αυτό, αλλά εντάσεις περίπτωση. Το βλέπετε. Επίσης γίνονται και μερικές εσωτερικές διορθώσεις, θα λέγαμε, στην άλλη επενδυτική, στην δεύτερη επενδυτική προτεραιότητα, μικρά ποσά για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες για τα συμβουλευτικά κέντρα γυναικών κλπ. Εσοτερικές μεταδολές, ανακατανομές. Όπως και στην επενδυτική 13, πάλι του ίδιου άξονα, να γίνονται πάλι εσωτερικές ανακατανομές. Και εδώ προσθέτουμε βέβαια και την καινούργια δράση της κοινωνικής φροντίδας και προστασίας Ρωμά. Που αφορά δράσεις του ECT. Για την ενίσχυση των Ρωμά. Μεσοτερικές ανακατανομές. Τέλος, η τελευταία επενδυτική προτεραιότητα 14 παραμένει ως έχει. Απλώς διορθώνουμε τον τίτλο της δράσης. Και ο τελευταίος άξονος του 11, του ΕΤΠΑ, είναι αυτός που δίνει το ποσό των 12 εκατομμυρίων στον άξονα 6. Από πού το βρίσκει, μειώνουμε, όπως βλέπετε, την μοναδική επενδυτική προτεραιότητα αυτή από τις δράσεις αναβάθμισης της τριτοβάθμιας από 43-36. Άρα, 7 εκατομμύρια παίρνουμε από αυτή τη δράση, 4 από την επόμενη, 1 από την μεταεπόμενη και έτσι συνολικά με τα 12 εκατομμύρια που συμπληρώνονται και πηγαίνουν στον άξονα 6. Προφανώς γιατί τα ποσά που παραμένουν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί. Και μια εσωτερική τακτοποίηση στον άξονα της τεχνικής βοήθειας. Αυτά όσον αφορά την πρόταση αναθέωρηση με τα ποσά και δυο λόγια για το πλαίσιο επίδοσης. Να θυμηθούμε ότι για πρώτη φορά, στην πέμπτη προγραμματική περίοδο, εφαρμόζεται το σύστημα της αξιολόγησης των προγραμμάτων με το αποθεματικό. Μέσα από τον προϋπολογισμό του προγράμματος κρατάν τα προγράμματα ένα ποσοστό της τάξας του 5% έως 7% του προγράμματος. Για εμάς 6,9% για αποθεματικό επίδοσης. Εξετάζεται η επίδοση σύμφωνα με το πλαίσιο επίδοση στο τέλος του 2018. Και εφόσον καλύψουμε τους στόχους που έχουμε βάλει οικονομικούς στόχους για ειδικούς δείκτες, σε κροών και λοιπά, σε κάθε άξονα, τότε διατίθεται το αποθεματικό επίδοσης του κάθε άξονα στον άξονα. Αλλιώς τιμωρείται αν δεν πιάσει τους στόχους αυτός ο άξονας και η πόρη του πρέπει κάποιο ποσοστό πόρων να μεταφερθεί στους άλλους άξονες. Μικρή τιμωρία θα λέγαμε είναι αυτή. Όμως δεν σταματάει η αξιολόγηση στο 2018. Έχουμε το 2023, αν δεν πιάσουμε τους στόχους του πλαισίου, τότε μπορούν να επιβληθούν δυσκολότερες ποινές, αναστολή πληρωμών, να μας έχουν σε καθεστώση επιτήρησης για την ολοκλήρωση κάποιων ενεργειών και παηλέγοντας. Και και ολόκληρες δημοσιονομικές διορθώσεις στους αντίστοιχους άξονες. Μη γέννητο. Αυτό είναι το ποσό στους συνολοπρογράμματα του 2021, 20,8 εκατομμύρια από τα 340 και η κύρια κατανομή 319 εκατομμύρια. Για την πρόταση τροποποίησης του πλαισίου επιδοσής χρησιμοποιήσαμε τη σχετική εγκύκλο και οδηγίες της ειδικής υπηρεσίας της ΕΑΣ, τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης, τα συμπεράσματα από την πορεία υλοποίησης και από τα νέα δεδομένα. Με βάση αυτά, η τροποποίησης αφορούν και τους δείκτες φυσικού αντικειμένου και γιατί τους προτείνουμε, γιατί οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, που λέμε, η μη επίτευξη των στόχων για το 2018. Καταρχήν, έχει να κάνει με εκπλήρυση ειρεσιμοτήτων και αυτοδεσμεύσεων από τις κεντρικές αρχές για αυτούς τους άξονες, την καθυστέρηση του ορισμού του ενδιάμεσου φορέδια αχείριση, το ακούσατε και νωρίτερα, την προσαρμογή και τη λειτουργία του ποσοκουέπληροφοριακού στήματος χαρτικών ενισχύσεων, την τροποποίηση του 4412 για τη δημόσια συμβάσιση που οδήγησε σε καθυστέρηση υλοποίησης και απορρόφησης πόρων, της εξειδίκευσης των πολιτικών αποκεντρικούς φορείς και φυσικά και την έκδοση του θεσμικού πλαισίου για τις λεπτομέρειες αφαρμογήσεις. Όλοι αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες οδήγησαν σε αναγκαστικές τροποποιήσεις των δικτών του φυσικού αντικειμένου. Αντίστοιχα, η τροποποίηση τους οικονομικούς δικτές σε όλους τους άξονες προτείνονται διότι η αρχική προσέγγιση, ο αρχικός προσδιορισμός των τιμών των οικονομικών δικτών στηρίχθηκε σε λανθασμένες παραδοχές. Και γιατί το τονίζουμε αυτό σε λανθασμένες παραδοχές. Ο κανονισμός λέει μόνο σε δύο περιπτώσεις αλλάγες στο πλαίσιο επίδοσης. Ή αν υπάρχουν σοβαρά σημαντικές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές σε επίπεδο χώρας, σε επίπεδο περιφέρειες, οπότε είναι αποδεκτό. Ή αν έχουν γίνει λανθασμένες παραδοχές στον αρχικό σχεδιασμό. Όντως έγιναν σε εμάς λανθασμένες παραδοχές διότι στους χρηματοοικονομικούς δίκτες, βλέπετε, είναι ληφθή υπόψη βέβαια ο κανόνας νησιντρία των αιτήσιων δεσμεύσεων του προγράμματος χωρίς όμως να εξερούνται από τις αιτήσιες δεσμεύσεις η προχρηματοδότηση που ακολούθησε μετά την έγκληση του προγράμματος. Δεν το γνωρίζαμε τότε. Και φυσικά και αυτό γίνεται αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με βάση αυτήν την παραδοχή, την διόρθωση της παραδοχής του αρχικού σχεδιασμού, η ΕΕΙΣΑ μας έστειλε έναν καινούργιο πίνακα εκτίμησης των οικονομικών δικτών τον οποίο βέβαια και χρησιμοποιήσαμε και προτείνουμε τις αλλαγές όπως αυτές περιγράφονται στο κείμενο μέσα και δεν έχει πιστεύω νόημα να αναλύσουμε μία μία τις αλλαγές. Φαίνονται και στο κείμενο που σας έχει διανεμηθεί. Ευχαρίστως βέβαια να σας ενημερώσουμε για όλες τις λεπτομέρειες. Εδώ δείχνουμε τις τιμές των δικτών που προτείνονται για τροποποίηση και τις τιμές των οικονομικών δικτών. Να θυμίσω ότι όλα αυτά που προτείνουμε δεν ξέρουμε αν θα γίνουν και απόδεκτα μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας γιατί στα επόμενα βήματα έχουμε μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο την αποστολή της πρότασης αναθεώρησης στην Εθνική Αρχή Συντονισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να γίνει αυτό. Να εγκριθεί από την Επιτροπή Παρακολούδησης του προγράμματος και αυτό μέχρι τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου να το στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της SFC για τελική έγκριση αρχές Ιουλίου μετά την έγκριση της Επιτροπής Παρακολούδησης και η Επιτροπή εν τέλειο Ευρωπαϊκή έχει τον τελικό λόγο να το εγκρίνει μέσα σε τρεις μήνες. Σεπτέμβριο, Οκτώμβριο, να έχουμε καλή επιτυχία. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Μουρατίδη. Καθίστε λίγο σε ένα μικρόφωνο γιατί θα ακολουθήσουν ερωτήσεις. Κύριοι συνάδελφοι, ερωτήσεις. Ο κ. Καναβός. Κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να ρωτήσουμε για όλη την παρουσίαση. Ένα λεπτό, είναι άλλος να κάνει ερωτήσεις. Ο κ. Βόσδου, η κ. Ζεπελιάδου, είναι άλλος που θέλει να κάνει ερώτηση, κύριοι συνάδελφοι. Εντάξει, κλείνει εδώ ο κατάλογος. Ναι, κ. Καναβέ. Να ευχαριστούμε, καταρχήν, τη διαχειριστική αρχή και τον προϊστάμενο και τον φίλο μου τον Ιλία. Ας περιμένουμε όσο τελειώσουμε, Ιλία, ο κ. Αντιπεριφερειάκης, ο κ. Ρούσης, ο κ. Αλεξανδρή, συγγνώμη. Τέλειωσε. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ξανά να ευχαριστούμε τη διαχειριστική αρχή και πραγματικά όσο πιο απλό τρόπο μπορούσε να παρουσιαστεί η όλη δεκασία για να γίνει κατανοητή και για την όλη τους προσπάθεια που καταβάλουν εδώ και χρόνια και δεν αναφέρομαι μόνο στη δική μας περίοδο, αλλά και στην προηγούμενη, με όλα αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε για την περιφέρειά μας. Να ρωτήσω τον κ. Μουρατίδη και τον προϊστάμενο, γιατί και οι δύο αναφέρθηκαν, στον κωδικό που αφορά τους Ρωμά. Και εμφανίζεται ως νέα δράση, ως νέος κωδικός. Αυτό γιατί γίνεται? Είχατε κάποια όχληση από τον άλλο βαθμό αυτοδιοίκησης για συγκεκριμένα σχέδια που υπάρχουν? Και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι δήμοι και τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Και το ρωτώ αυτό γιατί έτυχε, ως αντιδήμαρχος Γραβενών, να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και ενώ φτάσαμε ένα βιβλίο πριν τη λύση του δεν μπορέσαμε να βρουμε χρηματοδοτικό εργαλείο. Και κατέρασε όλα αυτή η προσπάθεια για να κοινωνήσει και να φτάσουμε στο αποτέλεσμα εξάλλου ότι είναι πάρα πολύ δύσκολος ο διάλογος με τέτοιες μοιονωτικές ομάδες. Να απαντήσω εγώ, κύριε Κυρουτσίδη και κύριε Μουρατίδη. Ναι, συγγνώμη, εντάξει, αλλά... Κύριε Κυρουτσίδη, απαντήστε. Συγγνώμη, όχι για κάποιον άλλο λόγο, επειδή τον κύριο Γιανακίδη μπορώ να τον βρω 24 ώρες στο 24 και θα τον ρωτήσω... Επειδή η ερώτηση απαιτήθηκε στον Σταυρό, επειδή απαιτήθηκε στον κύριο Κυρουτσίδη. Θα ήθελα, κύριε Γιανακίδη, έτσι φιλοστάβρο, να τοποθεθεί η διαχειριστική αρχή. Εντάξει, κύριε Πρόεδρο, μπορούμε και αργότερα, γιατί έχω και άλλα σημαειωμένα... Το θέμα μας είναι συγκεκριμένο σήμερα. Να πω και την άλλη. Αναφερθήκατε, κύριε Προεστάμη, εσείς και είπατε επιλέξει ότι μετά τα προβλήματα που δημιούργησε στη χώρα όντως ολόκληρη, το 44-12, μια τεράστια προσπάθεια που έπρεπε να εναρμοστεί όλο αυτό το δίκιο πάνω στο ευρωπαϊκό και επειδή έτυχε να ασχοληθώ, είναι πραγματικά 800 τόση σελίδες, προσπάθησα και εγώ να μπω στο πνεύμα, ήταν πολύ κουραστικό, είπατε ότι άρα χρειάζεται από εδώ και πέρα, αφού λύθηκε αυτό το ζήτημα με το 44-12, έπιτάχυνση στις δημοπρατήσεις έργων. Γιατί το είπατε αυτό, διαπιστώσατε αδυναμία ή χρονοτριβή από υπηρεσίες ήδη του πρώτου ή του δεύτερου βαθμού στο να φτάσουν στις δημοπρατήσεις και τη στιγμή που πάλι ξέρουμε πόσο δύσκολα και πόσο χρονοβόρα είναι αυτή η διαδικασία, με τη λογική το ότι όλες οι υπηρεσίες συνέχεια λιγοστεύουν από ανθρώπινο δυναμικό και από ανθρώπινα δυναμικές διαδικασίες. Γιατί το είπατε αυτό, διαπιστώσατε ότι υπάρχει εδώ αδυναμία των υπηρεσιών μας. Αυτά, ευχαριστώ. Λοιπόν, πρώτα, μια απάντηση για το θέμα το Ρωμά. Οπωσδήποτε, στον αρχικό σχεδιασμό μας, οι δράσεις για τους Ρωμά, το αρχικό σχεδιασμό 2014, δεν περιέχονται. Η δημιουργία και η ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Ρωμά είναι σχετικά πρόσφατα. Άρα το πρώτο εδομένο το οποίο έχουμε είναι μια νέα ειδική Γραμματεία, η οποία συστάθηκε για να αντιμετωπίσει τα θέματα το Ρωμά. Από εκεί ξεκινάει και η ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος συγκεκριμένου. Στάρθηκε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθεί και ειδικά ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή να γίνει μια σοβαρή καταγραφή για αυτούς τους ανθρώπους και τι υποδομές υπάρχουν ή τι υποδομές απαιτούνται. Και με βάση αυτή την καταγραφή, η οποία μάλιστα αυτό το έτημα από την Γενική Γραμματεία Ρωμά στάρθηκε προς όλους τους δήμους, με βάση αυτών, με βάση τις απαντήσεις, οι απαντήσεις μάλλον μεταφράστηκαν σε ένα αριθμό δράσεων, οι οποίες είναι δύο τύπου. Είναι οι δράσεις υποδομών, που αφορούν τις υποδομές και είναι και οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Αυτό ακριβώς έχει γίνει. Για την Δυτική Μακεδονία, το σύνολο των δράσεων, εάν θυμάμαι καλά το οποίο αποτυπώνεται, είναι περίπου στο 1 εκατομμύριο. Κοντά στις 900.000 με 1 εκατομμύριο. Αυτό ακριβώς γίνεται. Ναι, να πω και για την επιτάχηση. Το 1944-2012, δυστυχώς, όχι μόνο η περιφερειαδική Δυτική Μακεδονίας, αλλά όλη η χώρα, βριώνει από τον Αύγουστο του 2016. Πλησιάζουν δύο χρόνια από τότε που δημοσιεύθηκε ο συγκεκριμένος νόμος. Και μπορώ να πω ότι μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018 υπήρχαν προβλήματα. Είχαμε καθημερινές τροποποιήσεις με αποτέλεσμα πολλά και σημαντικά έργα να τροποποιούνται σε επίπεδο προέγκρισης δημοπράτησης. Δηλαδή να απορρίπτονται τα αιτήματα, να επιστρέφονται έτσι ώστε να ενσωματώνονται οι σχεδόν καθημερινές τροποποιήσεις του νόμου. Οι νέες παράγραφοι ή τροποποιήσεις σε εφιστάμενους παράγραφους. Η Άρθρα. Θεωρώ ότι εδώ και ένα δίμηνο, με εξαίρεση έναν τύπο δράσεων που αφορά τις δράσεις που εμπίττουν στο καθεστώς μελέτης κατασκευής και αφορά μόνο την κατασκευή βιολογίων προς το παρόν, όχι άλλες ειδικές δράσεις, θεωρώ ότι εδώ και έναν δίμηνο αυτό το πλαίσιο, το κύριο πλαίσιο, έχει οριστυχοποιηθεί. Άρα δεν είναι αποδεκτή με καμία καθυστέρηση από κανένα έργο. Κάτι, κύριε Μορατίδη? Ναι, για το θέμα των Ρωμά. Λίγο, όσο γίνεται πιο σύντομα. Να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ποιτροπή έχει πρώτη προτεραιότητα της στήριξης και την επίλυση των ζητημάτων των Ρωμάς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απορία αυτής της πολιτικής ήταν και η δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρωμά, που είπε ο κύριος Κιουρτζήρης. Εμείς, στη Δυτική Μακεδονία, διαπιστώσαμε σε συνεργασία πάντα με τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειακών ενωτήτων, ότι θέματα εγκαταστάσεων Ρωμά διαπιστώσαμε στον δήμο Εορδέας, στον δήμο Φλόρινα, στον δήμο Καστοριάς, σε πρόχειρους καταβλησμούς. Βέβαια, ο δήμος Φλόρινας έχει οργανωμένομε οικισμό για τους Ρωμά, ωστόσο, παρόλα αυτά, έχουν και περίπου 50 οικογένειες σε καταβλησμούς ακόμη. Και πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα και ο δήμος Καστοριάς. Ο δήμος Γρεβενών και ο Γκοζάννης, οι δύο δήμοι έχουν διερχόμενους θέματα για τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βέβαια, δεν παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα. Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ενταξιορρομάκη και την Ειδική Υπηρεσία του Συντονισμού των Δράσεων ΕΕ, και σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, καταγραφής των αναγκών κλπ. Βλέπουμε, κυρίως, ανάγκες για την εγκατάσταση, για να γίνουν πιο ανθρώπινες και υγιεινές και ασφαλείς, με δράσεις είτε στους υφιστάμενους είτε σε άλλους χώρους που θα διατεθούν για την προσορινή εγκατάσταση, γιατί το τελικό στόχος είναι να ενσωματωθούν στους αστικούς τους οικιστικούς, και όχι να είναι απομονωμένοι σε διάφορους καταβλησμούς. Άρα η πρώτη δράση, και αυτή είναι σχετική από το ΕΕΠΑ, το Υπουργείο και η Γενική Γραμματεία να δημιουργήσουν ομάδες διαχείρισης αυτού των καταβλησμών με συγκεκριμένα άτομα που θα προστατεύουν, θα διαχειρίζονται και θα προωθούν τα θέματά τους σε επίπεδο εγκαταστάσεων αυτού των καταβλησμών. Ωραία. Αυτά είναι τα θέματά τους. Ο κ. Βόστου. Ο κ. Βόστου, να απαντήσω λίγο. Ένα λεπτό. Πέγαινα και δει. Επειδή διετέλεσα και τρία χρόνια αντιπερικαΐσης Υγείας Πρόεδρεσης και Κοινωνικής Συνοχής, από την πρώτη στιγμή ήταν η πρότασή μας στο θέμα το ρωμά, τότε σε συνάντηση τον Μάρτιο του 2015 με την Αναπληρώτρια Μάρτιου Κοινωνικής Αλληγγύης, την κ. Φωτίου, ότι οι ρωμά έχουν, ειδικά στην περιοχή μας, ένα τεράστιο πρόβλημα. Και αυτό το πρόβλημα είναι, όπως αναφέρθηκε προηγούμενοι και από τον Προστάμινο και από τον κ. Μορατίδη της Μονάδας ΑΕ, ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και οι ίδιοι οι ρωμά ήταν εκτός όλων των δράσεων για να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστο. Και μάλιστα είχαμε πει και σε αρκετές συναντήσεις και με τον κ. Κιουτσίδη και τον κ. Μορατίδη, είχαμε τονίσει ότι πρέπει να γίνει αυτή η ειδική γραμματιέρωμα, όπως και έγινε, και ότι μάλιστα είμασταν από τις πρώτες περιφέρειες που κάναμε το στρεταγικό σχεδιασμό, διαπιστώσαμε πόσες είναι οι ανάγκες, πού είναι οι ανάγκες, όπως προαναφέρθηκε δ. Κυρίος Εορδέας. Δ. Φλόρινας έχει αναπτυγμένο οικισμό και βεβαίως ο δ. Καστοριάς στην Κολοκυθού. Και συν της άλλης, με τη δημιουργία των κέντρων κοινοτήτων, επειδή δημιουργήσαμε και 10 κέντρα κοινότητα στην περιφέρειά μας, τα δύο κέντρα κοινότητα της Εορδέας και της Φλόρινας έχουν επιπλέον άτομο, το λεγόμενο διά μεσολαβητή, ο οποίος έχει να κάνει με τους Ρωμά, για να μπορέσει να έχει την όλη επαφή και τη διασίδεση των ατόμων αυτών. Στο σύνολο της περιφέρειας μας, μέχρι στη στιγμή που είχα εγώ τα στοιχεία, ήταν περίπου γύρω στα 450 οικογένειες και περίπου πάνω από 120 παιδιά, στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχω. Ε, κυρία Ζεπελιάδου. Στον κύριο Κοσμίδη. Ναι, κύριε Κοσμίδη. Καλησπέρα και από εμένα. Θα φροντίζετε άλλη φορά όμως να γράψετε στον κατάλογο, όταν λέμε ποιοι θέλουν να κάνουν ερωτήσεις. Εντάξει, είναι ένα θέμα, το έχουμε ήδη συζητήσει με τη διαχειριστική αρχή. Προχωρήστε. Καλησπέρα και από εμένα. Το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές, είναι για τον άξονα 8, 8.1 για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τα λοιπά. Έχει βγει η προκήρυξη και καταθέθονται ήδη και οι προτάσεις, αν δεν κάνω λάθος. Είναι ύψος 660.000 ευρώ. Θυμάμαι από το business plan που καταθέσαμε σαν ελληνική όμως πονδιαγούνας, ήταν για περισσότερες θέσεις. Από το 1.333.000 θα βγει και άλλη πρόσφυση σε μικρό χρονικό διάστημα. Ναι, κύριε Κυρουτσέβη. Ο άξονας 8 είναι ο άξονας απασχόλησης. Έχει δύο κύριες κατηγορίες παρεμβάσεων. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή η οποία ενεργοποιήθηκε στην κατηγορία της παρέμβασης της αυτοαπασχόλησης. Δηλαδή, έχουμε συμβουλευτική κατάρτιση, πιστοποίηση, με σκοπό όλους αυτούς τους ανέργους να τους προωθήσουμε στην αυτοαπασχόληση. Η δεύτερη κατηγορία δράσεων που έχουμε είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των ίδιων απασχολούμενων ενδοεπιχειρησιακά. Τώρα, τι έχουμε. Αυτές είναι οι δύο μεγάλες κατηγορίες παρεμβάσεων. Οι προσκλήσεις, οι αντίστοιχες οι οποίες δημοσιεύονται από την Ειδική Πηρεσία, πρέπει να κατευθυνθούν γενικά στο σύνολο της περιφέρειας, στις δύο κατηγορίες παρεμβάσεων και ειδικά στα σχέδια βιώσιμης ασθητικής ανάπτυξης που έχουν αναπτύξει και έχουν εγκληθεί για τους πέντε δήμους, όπως επίσης και για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση. Άρα, σε αυτές τις δύο κατηγορίες θα έχουμε και άλλες προσκλήσεις, αλλά στοχευμένες προσκλήσεις. Δηλαδή, θα βγει μια πρόσκληση για τους πέντε δήμους. Θα βγει μια πρόσκληση για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση που αφορά το σύμπλεγμα, μάλλον τις περιοχές, το έριξο του συμπλέγματος των λιμνών. Εάν υπάρχουν αδιάθετα, προφανώς θα ξεκινήσουμε πάλι να προχειρήσουμε γενικά. Αυτό ρώτησε. Ωραία. Κύριε Ζεμπελιάδο. Όχι, λίγο μισή ώρα, Πρόεδρε. Συγγνώμη. Ακριβώς αυτό ρώτησε, κύριε Κυριοδίτη. Θα υπάρξουν αδιάθετα στα ίδια... Το αδιάθετο δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε τώρα. Ήδη προτείνουμε και μία ενίσχυση περίπου 700.000 στον Άξιο. Ωραία. Όχι, όχι, για ρωτήσεις είμαστε... Δημήτρη, κύριε Ζεμπελιάδο. Ήθελα να ρωτήσω καταρχήν τον κύριο Γιαννακίδη, αν έχει εικόνα πόσο ήταν ο στόχος απορρόφησης του 2018, αυτό που αναφέρθηκε πριν, και πόσο έχει μειωθεί με βάση αυτό που είπε η διαχειριστική αρχή. Ποια είναι αυτή η διαφορά, αν έχει ο ίδιος την εικόνα. Αλλιώς, ας μας τη δώσει η διαχειριστική. Και το δεύτερο, επειδή αναφέρθηκε σε εντάξεις, νομίζω, 193 εκατομμύρια ευρώ, θα ήθελα, αν μπορούσε να μας τα δώσει καταγοριαπημένα, ένα περιφερειακή ενότητα. Που βρίσκεται η κάθε περιφερειακή ενότητα, αλλιώς, αν μπορεί, ας μας το δώσει η διαχειριστική αρχή. Αυτές, επειδή έχουν και ένα πολιτικό περιεχόμενο. Και έχω και... Όχι, εντάξει, τώρα ας δούμε... Μη διακόψεις, ναι. Το τρίτο που ήθελα να ρωτήσω, επίσης, στο κύριο Γιανακύρη, είναι ότι διαβάζοντας τους λόγους για τη μη ενεργοποίηση των αξών της επιχειρηματικότητας και του αξών για την απασχόληση, αλλά κυρίως της επιχειρηματικότητας, προκύπτει ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις για ενεργοποίηση ενδιάνουσου φορέα διαχείρισης και κινήσεων που πρέπει να κάνει το Κεντρικό Υπουργείο. Επειδή αυτό έχει καθυστερήσει πάνω από δύο χρόνια, ενδιάνουσου φορέας διαχείρισης, για να τρέξουν αυτές οι δράσεις ανάλογα με τον αξόρα πρωτεραιότητας, ήθελα να ρωτήσω τι ενέργειες κάνατε για να το λύσετε αυτό. Και τι απαντήσεις έχετε. Ναι, κύριε Γιανακύρη. Και μετά να βάλω τις ερωτήσεις για τη μηδιαχειρηματικότητα. Λοιπόν, να πω στην τρίτη ερώτηση, όσον αφορά τις καθυστερήσεις. Έχετε αναφερθεί και εσείς, και γνωρίζετε καλύτερα, το θέμα των καθυστερήσεων της κεντρικής εξουσίας. Και αυτό είναι ζητούμενο όλης της αυτοδιοίκησης, πιστεύω. Βεβαίως, το να καθυστερήσει δύο χρόνια ένας άξονας, όπως είναι η δικά της, είτε του ενδιάνουσου φορέας διαχείρισης, της επιχειρηματικότητας, όπως είπε και ο προστάμενος, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εμείς, και ο περιφερειάρχης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει κάνει τις δικές του παρεβάσεις διεκδικήσεις στο Υπουργείο, υπήρχαν κάποια ζητήματα, τα οποία είχαν να κάνουνε καθαρά κεντρικά. Άρα, πιστεύω ότι εμείς από τη μεριά μας, βέβαια και όλοι, και όλες οι πρώτο μπαθμού ή δεύτερο μπαθμό αυτοδιοικήσεις, έχουν κάνει τις δικές τους διεκδικήσεις μέσω των φορέων τους ή και μέσω της δικής μας περιφερειάς, του περιφερειάρχης. Δεν έχω να πω κάτι άλλο γι' αυτό. Εμείς, όταν έχει, το ξέρετε πολύ καλύτερα, ότι όταν υπάρχει από το Υπουργείο, από το κεντρικό τομέα, μια κατηστέρηση, αυτό δεν μπορούμε να το λύσουμε εμείς. Τώρα, όσον αφορά τα θέματα που λέτε για τους στόχους μας, φυσικά, οι στόχοι μας πάντα ήταν υψηλεί. Και, όπως αναφέρθηκε από τον Προϊστάμινο, αλλά και από όλους τους, τις υπηρεσίες, όχι οι αριθμοί, δεν θα σας μιλήσω εγώ για αριθμούς, οι αριθμοί δεν δίνουν την εικόνα. Το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, σας το έχω πει και από πριν, και το γνωρίζετε πολύ καλά, το 14-20 είναι ένα καθαρό πρόγραμμα. Έχουμε βάλει 99 έργα, τα οποία είναι νέα... Λέω, μισό λεπτάκια. Να τελειώσω. Μου απαντάτε άλλο πράγμα, όμως. Πώς απαντάω άλλο πράγμα. Άλλο πράγμα. Εσείς μου λέτε για αριθμούς. Όχι αριθμούς. Λέω, ποιος ήταν ο στόχος μέχρι το 18% και πού είμαστε. Είμαστε, σας λέω, σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Τι θέλετε να σας πω, το 5%, είμαστε στο 11,4%. Ο στόχος μας μπορεί να είναι και το 15%. Έχει σημασία, σημασία έχει. Μισό λεπτάκια. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να κάνω την τοποθέτησή μου. 17% ή έχουμε 18% το θέμα είναι ότι ξέρετε πολύ καλά, ότι τα προγράμματα αυτά αξιολογούνται από ευρωπαϊκές επιτροπές, όπως αξιολογήθηκε το προηγούμενο πρόγραμμα, ότι είχε μια καλή απορροφητικότητα. Το 7,13%. Αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, το 14,20% είναι ένα καθαρό πρόγραμμα, μπορεί να το επιβεβαιώσουν και όλας, αλλά η δική μας βούληση ήταν και αυτό, να έχουμε περισσότερα έργα, το οποίο όμως στον πρώτο, δεύτερο χρόνο, κύριε Πρόεδρε, μπορώ να μιλήσω. Στον πρώτο, δεύτερο χρόνο, δεν μπορεί να αποτυπωθεί η εικόνα, γιατί τα έργα ήταν νέα. Ωστόσο, οι περισσότερες περιφέρειες είχαν μεταφερόμενα έργα, τα οποία ήταν από το προηγούμενο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι είχαν φαίνεται στον πίνακα, για να μας ξεγελάνε οι αριθμοί ότι έχουν υψηλή απορροφητικότητα, αλλά δεν είναι έτσι, γιατί έχουν, παράδειγμα, τους χάρη, η Κεντρική Μακεδονία, μπορεί να λέμε ότι έχει απορροφητικότητα. Ναι, μα και το δικό μας πρόγραμμα, λέω. Ολοκληρώστε, κύριε Γεννακίδη, ολοκληρώστε γιατί είναι κάτι να κάνουν ερωτήσεις. Ό,τι το πρόγραμμα υλοποιείται ικανοποιητικά και βεβαίως έχουμε τους δείκτες, αν θέλουν να πούνε, οι δείκτες είναι, πιστεύω ότι... Εντάξει, ωραία. Κυρία Ζεμπελιάδο, έχετε να ρωτήστε και στον κύριο Κιουρτσίδη. Όσο μπορείτε, τηλεγραφικά όμως, γιατί είναι και άλλοι να ρωτήσουν. Να μη φάμε από λίγο χρόνο. Που είμαστε στην εκκίνηση των έργων δόχου έλλειψης ρευστότητας των αναδόχων. Η προκαταβολή την δίνουμε στα έργα, την δίνουμε. Το δεύτερο είναι, προβλέπετε, μια καινούργια δομή στον άξονα 10. Γιατί γίνεται αυτή? Γιατί αυτό προκαλεί μια καθυστέρηση, αυτή η καλό που λέει. Αντικαθεστά τη δομή της επιχειρηματικότητας, αλλά στην ουσία, αν είναι το ίδιο πράγμα, γιατί ξαναρχίζει από την αρχή μια διαδικασία, αφού είχε ήδη τελειώσει. Ναι, κύριε Κιουρτσίδη. Στο πρώτο σχέδιο της ερώτησης, να πούμε ότι όντως αντιμετωπίζουν όλα τα δημόσια, μάλλον το μεγαλύτερο ποσοστό των δημόσων έργων, αντιμετωπίζει θέματα με τους αναδόχους. Και αυτό το βιώνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στα λεγόμενα μεταφερόμενα έργα. Ενώ το δημόσιο δημόσιο δημόσιο έργο, δημόσια μεταφερόμενα έργα, ενώ τέθηκαν πολύ συγκεκριμένοι στόχοι για τα μεταφερόμενα έργα, και αρχική στόχη ήταν ότι έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί καθυπέρβαση μέχρι το τέλος του 2017, γιατί αυτός ήταν ο στόχος μας, βιώνουμε ακόμη σοβαρές καθυστερήσεις σε ένα μικρό αριθμό μεταφερόμενων έργων. Εδώ οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των αναδόχων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων. Δηλαδή, έχουμε περιπτώσεις όπου πρέπει να πληρωθεί ο ανάδοχος υποχρεωτικά για να προχωρήσει στις προμήθειες του επόμενου σταδίου υλοποίησης, είτε είναι εξοπλισμός, είτε είναι υλικά, κλπ. Χρήση του προκαταβολού γίνεται σε κάθε περίπτωση, και μάλιστα έχουμε φθόση σε όλους τους τελικούς δικαιούχους. Αυτό είναι η γωνός. Εάν δεν υπάρξει σοβαρός τρόπος να αντιμετωπίσει ευνοϊκά την υλοποίηση των δημόσιων έργων, νομίζω ότι στα μεγάλα έργα, τα οποία έπονται, μπορεί να έχουμε σοβαρά θέματα κατηστέρησης. Τώρα, για την δράση 12 για την Κάλλο, ο κ. Μουνατίνης. Λία, όσο γίνεται πιο γρηγορά, γιατί θα φάμε πολύ χρόνο στις ερωτήσεις. Αυτή η δράση αφορά την στήριξη των κέντρων στήριξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας ή κοινωνικής και αλληλέγγιας οικονομίας Κάλλο, που λένε, για την οποία δεσμεύτηκαν όλα τα προγράμματα, όπως και το ειδικό μας, να ξεκινήσει η υλοποίησή τους από το τομεϊκό πρόγραμμα, με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, και εφόσον ξεκινήσει και το προκηρύξει το τομεϊκό σε όλες τις περιφέρειες και δημιουργηθούν, για ένα χρόνο θα υποστηριχθούν από το τομεϊκό, αλλά για τα υπόλοιπα χρόνια τους από τα περιφερειακά προγράμματα. Αυτή είναι αυτή η δράση. Δεν μας καθυστερεί εμάς. Εμείς περιμένουμε την υλοποίησή της από το Υπουργείο. Δεν ξέρω αν έχετε απάντηση. Ο κύριος Βόσδο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα υποβάλλω ερωτήσεις και στον κύριο Γιανακέδη, ο οποίος θεωρητικά έχει την πολιτική ευθύνη, και στη διαχειριστική αρχή, η οποία έχει την τεχνική ευθύνη. Καταρχήν όσον αφορά την πολιτική ευθύνη του κύριου Γιανακέδη, να διαφυρνήσουμε ότι δικαίωμα υπογραφή σε κάποια απόφαση δεν έχει. Απλώς παρακολουθεί. Την ευθύνη αποκλειστικά την έχει ο περιφερειάρχης, ο οποίος μετέχει εκεί ως πρόσωπο. Δεν είναι υπηρεσία της περιφέρειας, δεν αποτελεί οργανική μονάδα της περιφέρειας. Εγώ περίμενα από τον κύριο Γιανακέδη να μας δώσει κάποιες πολιτικές ταυτότητες στο πρόγραμμα του. Σωτήρη, ερωτήσεις σε παρακάτω. Ναι, ερώτησε, ερώτησε. Όσο γίνεται πιο λίγο, γιατί είναι και ο κύριος Βίθασης και ο κύριος Σαββόπουλος. Και θα είναι και συγκεκριμένες. Περίμενα να μας πει πόση και ποιή είναι η τελική δικαιούχη και πώς κατανέμονται ένα περιφερειακή ενότητα και ένα δήμο. Και ποια είναι τα ποσοστά τα οποία αναλογούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα και δήμο. Ξέρουμε ότι εθνικά ισχύει ένα ποσοστό 34-22-22-22, αν αυτό μέχρι στιγμής στηρείται. Και αν στις προβλέψεις, οι οποίες υπάρχουν, τηρείται. Για να ξέρουμε ποια περιοχή δεν πηγαίνει καλά να το πω, δεν ακολουθεί, ποια έχει ξεφύγει μπροστά, αν κάποια χρειάζεται ενίσχυση και τα λοιπά. Θέλω επίσης να ρωτήσω, και τώρα πευθύνομαι προς τη διαχειριστική αρχή, πόσες προσκλήσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη, δηλαδή πόσες έχουν εκλείσει, από ποιας περιμένουμε να έχουμε εντάξεις. Να ρωτήσω επίσης, αν προβλέπεται, και αυτό κυρίως πηγαίνει προς τον κύριο Γιανακίδη, αν προβλέπεται να υπάρξει μια ενίσχυση του δικού μας επιχειρησιακού προγράμματος, από το αποθεματικό του Υπουργείου. Γιατί η περιοχή μας αντιμετωπίζει ειδικές συνθήκες. Τώρα θα μου πείτε ότι κάθε περιοχή θα ισχυριστεί ότι αντιμετωπίζει ειδικές δυσκολίες. Κατά πόσο υπάρχει η πρόθεση να ενισχυθεί το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, από το αποθεματικό του Υπουργείου, με επιπλέον κονδύλια. Και επίσης να διευκρινήσω ότι οι δείκτες στα προγράμματα μπαίνουν για να υπάρχει αξιολόγηση των προγραμμάτων. Γι' αυτό μπαίνουν κύριε Γιανακίδη και κάποιοι στόχοι. Οι οποίοι μπορεί να επιτυχάνονται ή να αποτυχάνονται. Η αποτυχία όμως των στόχων αυτών, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες ήταν ανυπέρκλητες. Έχει να κάνει όμως κατά πόσο, ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε με τέτοιο τρόπο, που να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ευθύνες. Και θέλω να κλείσω ότι η διαχειριστική αρχή ακολουθεί τις πολιτικές προτεραιότητες ή τις προτεραιότητες της ανάπτυξης που καθορίζει ο φορέας. Δηλαδή καθορίζει οι περιφερειακοί, οι περιφέρια, οι δήμοι και όλοι μετέχονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και έχουν την υποχρέωση να το εκτελέσουν. Εκεί υπάρχει και η ευθύνη του κατά πόσο η ανάπτυξη του προγράμματος ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της περιφέρειας και θα επανέλθω. Ευχαριστώ. Όσον αφορά για το θέμα της πολιτικής και του σχεδιασμού, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η δική μας πολιτική έχει να κάνει με το βάση πάντα της περιφερειακής συνείδησης. Όλοι οι δήμοι και οι φορείς, κυρίως αλλά ανα ΠΕ, να έχουν όσο γίνεται την κατάλληλη κατανομή πόρων είτε έχει να κάνει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα είτε έχει να κάνει από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή, εγώ μπορώ να σας δώσω όμως και μέσω της διαχειρηστικής αρχής ανα ΠΕ πώς είναι το πρόγραμμα. Εδώ που... Τι περιμένετε από μένα? Ναι. Ωραία, θα σας το δώσει ο προϊσθάνος της διαχειρηστικής αρχής. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι, σας είπα και η πρόθεση και του περιφερειάρχη, αλλά ολονόμασός περιφερειακή αρχή είναι να λειτουργούμε με περιφερειακή συνείδηση και επειδή κατάγεστε από μια περιοχή όπου η ΠΕ Φλόρινας ήταν η πιο αδικημένη και από τις μεγαλύτερες ανισότητες όλων των προηγούμενων ετών, δεν είχατε λύσει ούτε ένα ρημοτομικό πρόβλημα, δεν μπορούσε να γίνει ούτε ένα έργο, είτε λέγεται Πανεπιστημίου Πολυφλόρινας, είτε λέγεται ο δικός άξονας Νίκης Νίκης Φλόρινα Εορδέας, ούτε έχει να κάνει με τη τηλεθέρωμα συμμελή της, βεβαίως μεγάλη σχέση έχει. Όσο μισό λεπτάκι διακόπτεται, θα απαντήσετε. Προγραμματίζονται 7 σπουδαία έργα στην ΠΕ Φλόρινας, που δεν έγιναν ποτέ στη Φλόρινα και γι' αυτό πρέπει να είστε και περήφανος, διότι διατίθεται πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν να κάνουν τα 15 εκατομμύρια για την Πανεπιστημίου Πολυφλόρινας, τα 15 εκατομμύρια στην άξονα κρυσταλλοπηγή πρέσπα. Τι λέτε τώρα, κύριε Πρόεδρε, εγώ σας εξηγώ να τελειώσει και να δώσει διαχειριστική αρχή. Θα πάρετε στοιχεία από το προϊστάμενο της διαχειριστικής αρχής. Εγώ σας λέω, εσείς ζητάτε από εμάς ποια είναι η πολιτική μας βούληση και σας λέω αυτή είναι η πολιτική μας βούληση. Λύσαμε το θέμα. Με μισό λεπτό θα μπορέσουμε να πούμε τη βουλή. Βεβαίως δεν απαντώ. Είχε ποτέ αναγραφεί κονδύλαιο για φυσικό αέριο, ποτέ, ποτέ. Όμως, με αυτή την περιφερειακή αρχή, με αυτόν τον περιφερειάρχη, το φυσικό αέριο έρχεται, ήρθε και αρχές του 19 και η ΠΕ Καστοριάς αποκαθιστάται η μεγάλη αδικία της ενεργειακής φτώχιας, αλλά και η ΠΕ Γρεβενών, ο δήμος Γρεβενών, και όχι μόνο. Αυτά, όσα αναφορά το φυσικό αέριο. Τι με διακόπτεται κύριε, τι με διακόπτεται. Να ολοκληρώσει, να δώσουν και οι τεχνοκράτες. Κύριε Γεννακίδη, ολοκληρώστε. Μιλάτε για δείκτες. Ποιες δείκτες, η στρατηγική, η δική μας είναι η πολιτική. Πολιτικός, στρατηγικός σχεδιασμός. Λέμε λοιπόν, στις υποδομές, 50 εκατομμύρια ευρώ και την Πανεπιστημίου Πολιτής Κοζάνης. Ήταν η προσαπένταξη. Ο ίδιος ο Επίτροπος Χαν, με το σχέδιο Αθηνά 2, είχε έρθει. Άντε, πήρε να αρχίσουμε. Έμεινε το άλλο, έμεινε το άλλο, έμεινε το άλλο, έλειος δηλαδή. Κυρίες Βηλιάδο, ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει. Παρακαλώ, ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει. Δεν κατάλαβα, δηλαδή πρέπει να απαντάμε στα αυτά που λέτε εσείς. Βεβαίως, εμείς απαντάμε με έργα όμως. Αυτό απαντώ εγώ, με έργα. Σταύρο, μην κάνεις διάλογο, ολοκλήρωσέ, σε παρακαλώ. Είπα να ολοκληρώσω. Ολοκληρώνω, λοιπόν, ολοκληρώνω. Όσον αφορά το θέμα των αποθεματικών του Υπουργείου, ο Περιφερειαρχής γνωρίζεται πάρα πολύ καλά. Και όλοι μας, και όλοι μας, εμείς οι συνάλφοι της Περιφερειακής Αρχής, είτε διατελούμε, είμαστε Περιφερειακή Συμβουλή, είτε είμαστε, διατελέσαμε και θεματική, και είχαμε πάντα διεκδικητικό ρόλο από την Κεντρική Εξουσία. Πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι με στοιχεία, από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επαιδίσεων, μέχρι τώρα έχουν έρθει 70 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά, που λέτε, για την ενίσχυση των δήμων, των φορέων κ.ο.κ. Και σας μίλησα στην τοποθέτησή μου και είπα ότι για πρώτη φορά, όλες οι υπηρεσίες, και θα δώσω συγχαρητήρια ξανά στις υπηρεσίες, που πηγαίνουμε σε όλους τους δήμους, σε όλες τις ΠΕ, αλλά για πρώτη φορά γίνεται να είναι όλες οι υπηρεσίες συγκεντρωμένες, να έχουν με ένα σχέδιο, να πάμε και πηγαίνουμε σε όλους τους φορείς, σε όλους τους δήμους, σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο να ενημερώσουμε για τα προγράμματα που τρέχουν και που υλοποιούνται, αλλά για τον καινούργιο σχεδιασμό που έχουνε στην δική τους ατζέντα. Αυτό έχω να πω. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, θα τα απαντήσει ο προστάμενος και ο υπεύθυνος της μονάδας ΑΕ, ο κ. Μουρατίδης. Ναι. Αναφορικά με τις προσκμήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτή τη στιγμή είναι ενέα. Ναι, σε εξέλιξη. Σε εξέλιξη είναι ενέα. Αναμένονται αποτελέσματα αξιολόγησης πέρα από τις ενέα σε μία να δημοσιοποιηθούν, ενώ οι προγραμματιζόμενες προσκλήσεις είναι μεγάλος ο αριθμός. Αυτές που θα βγουν. Που θα βγουν είναι μεγάλους. Πρέπει να βγουν οι προσκλήσεις που αφορούν τις δράσεις της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, πρέπει να βγουν οι προσκλήσεις για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και προσκλήσεις πάνω στην επιχειρηματικότητα. Κύριε Κουτσέβη, αν θέσει η ενέα και οι προσκλήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, μήπως μπορείτε να μας πείτε, αν θυμάστε τι περίπου προϋπολογισμό έχουμε. Τι περίπου, αν θυμάστε. Μπορώ να σας πω αναάξονα τι προσκλήσεις έχουμε σε εξέλιξη. Ο άξονας της έρευνας έχει δύο προσκλήσεις σε εξέλιξη. Η μία πρόσκληση αφορά τις ερευνητικές υποδομές 1,6 εκατομμύρια ευρώ και η δεύτερη πρόσκληση αφορά τις δράσεις συνεργασιών επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς 2,5 εκατομμύρια. Συνολικά 4,1. Στον άξονα 3 έχουμε μία προκήρυξη σε εξέλιξη. Από αύριο περίπου στο 1 εκατομμύριο. Συγγνώμη κύριε Κρουτζίδη. Αποστόλοι, πες στον Κουρκούτα να έρθει να κλείσει αυτό, γιατί θα φύγω κι εγώ και δεν θα μείνει κανείς εδώ. Έχω ξεπαγιές. Στον άξονα 4 υπάρχουν σε εξέλιξη τρεις, μία έκλεισε, δύο αναμένουν. Αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων. Ο 6 έχει δύο, ο 8 στην απασχόληση μία πρόσκληση σε εξέλιξη και ο 11 μία πρόσκληση σε εξέλιξη που αφορά την Πανεπιστημίου Πολύ της Φλόρινας. Έχει υποβληθεί στην Πανεπιστημίου Πολύ της Φλόρινας για το πρώτο έργο που αφορά την Νέα Σχολή Καλλινών Τεχνών. Ε, νομίζω ότι στα 7 εκατομμύρια. Και αναμένουμε και μετά το Σεπτέμβριο την υποβολή της δεύτερης πρότασης που αφορά την αναβάθμιση της πεταγωγικής. Σχετικά, λοιπόν, την περιφερειακή κατανομή τώρα αν τη θέλουμε αναπεριφερειακή ενότητα και αναδείμω, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορούμε να τα στείλουμε. Όποιος θα τα στείλουμε δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για κάποιες περιφερειακές ενότητες και για κάποιους δημόσεις. Κύριε Κουτσίδη, τα ζητάμε και είναι η ευθυντική ευθύνη η οποία έχουμε ως όργανο να ξέρουμε ποια είναι η κατανομή των πιστώσεων, κατά πόσο ανταποκρίνονται και οι πορείς, η τελική δικαιούχη, στις δυνατότητες που δίνονται μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Κύριε Βόσνεκ, θα έλεγα ότι δεν είναι θέμα κατανομής των πιστώσεων πώς κατανέμει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα διότι δεν κατανέμει. Σωστά, σωστά. Να πω όμως κάτι. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Το 99% των προσκλήσεων που εκδίδονται είναι με συγκριτική αξιολόγηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε επίπεδο αξιολόγησης πιάνουμε και λέμε τόσες εδώ, τόσες εκεί και τόσες παραπέρα. Αυτό δεν γίνεται πουθενά. Διότι οι διαδικασίες ελέγχονται και ελέγχονται με πολύ αυστηρό τρόπο. Άρα, έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα και οφείλουν, το οποίο γνωρίζουν από την έναρξη του προγράμματος στην τελική δικαιούχη, οι οποίοι οφείλουν, οφείλουν και το τονίζω αυτό, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των προσκλήσεων. Η τελευταία πρόσκληση, και θα σας δώσω ενδεικτικά ένα παράδειγμα στο Σύνολο Περιφοριακού Συμβουλίου, η τελευταία πρόσκληση ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση, δράση ενεργειακής αναβάθμισης για σχολικά κτίρια. Έχουμε τέσσερις μεγάλους δήμους, οι οποίοι δεν υπέβαλαν καμία πρόταση. Αυτό τι σημαίνει? Σημαίνει ότι είναι λάθος η πρόσκληση, είναι λάθος η κατεύθυνση ή είναι λάθος η ενημέρωση. Όλοι είχαν ενημερωθεί αιγέρος. Δεν θα αναφέρουμε τώρα ποιοι δημοί, είναι άλλο. Είναι θέμα εσωτερικό. Λοιπόν, τώρα να μιλήσουμε λίγο για τους ετήσους στόχους διότι και έφυγε. Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι η θέμα στην κάλυψη του κανόνα νησιντρία δεν τίθεται. Ήδη και στο 2017 ο κανόνας νησιντρία έχει υπερκάλυψη σε ποσό δράσεων της τάξης περίπου των 15-16 εκατομμυρίων, εάν θυμάμαι καλά, σε επίπεδο προγράμματος. Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Εικονομίας σε επίπεδο χώρας, φέτος το 2018, είναι τρομερά υψηλός για το σύλλονο της χώρας. Είναι 2,5 δις ο δημοσιονομικός στόχος. Ο στόχος ο οποίος τίθεται, έχει τεθεί για την περιφέρειο Δυτικής Μακεδονίας, είναι περίπου στα 45 εκατομμύρια. Έχουμε, το πλαίσιο βέβαια ορίζει, ένα στόχο ο οποίος από τα 100 εκατομμύρια είναι στα 80, 90 εκατομμύρια πλέον, συνολικώς. Η προσπάθεια γίνεται προς την επίτευξη των στόχων. Τώρα, αν πετύχουμε τους στόχους ή δεν τους πετύχουμε τους στόχους, θα το δούμε στο τέλος της χρονιάς. Αλλά πάντως, η συμμετοχή στην επίτευξη των στόχων, δεν είναι μόνο από την πλευρά της ειδικής υπηρεσίας, πρωτίστως είναι η συμμετοχή από τους δικαιούχους. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ο κ. Βίτας. Σ' επίδειξα, Δημήτρη. Αυτά είναι. Προηγείτο. Ενώ τον παρέκαμψα. Συγγνώμη. Κύριε Βίτας. Εγώ θέλω μια διακρίνηση. Σε σχέση με τις δύο προσκλήσεις που ακούστηκαν τώρα στον άξονα ένα για τις επιχειρήσεις και την έρευνα, τι ακριβώς περιεχόμενο έχουν. Και για τον άξονα οχτώ, αυτό που ανέφερε πριν ο κ. Φροιστάμενος, ότι το ένα κομμάτι είναι η θάρρηση για την αυτοαπασχόληση, το άλλο, δεν θυμάμαι, νομίζω κάποια κατάρτιση. Ναι, λίγο μια επεξήγηση, λίγο πιο ειδική σε αυτά τα τέσσερα, ουσιαστικά. Δηλαδή, τι ακριβώς... Ο άξονας ένα έχει δύο προκήρυξη σε αυτή τη στιγμή. Η πρώτη προκήρυξη είναι οι ερευνητικές υποδομές. Τι περιμένουμε από τη συγκεκριμένη πρόσκληση? Περιμένουμε να υποβληθούν προτάσεις που θα φορούν ολοκληρωμένες ερευνητικές υποδομές οι οποίες θα αντιστοιχούν, μάλλον θα υποβοηθούν, εντός εισαγωγικών, τη στρατηγική ή τους τομείς στρατηγικής της έξυπνης εξυδίκευσης. Δηλαδή, περιμένουμε το όποιο ακαδημαϊκό έδριμα να υποβάλλει μία ή δύο προτάσεις, οι οποίες θα φορούν ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο, ας το πούμε έτσι, το οποίο θα είναι κατευθυνόμενο σε μία ή περισσότερες στρατηγικές της έξυπνης εξυδίκευσης. Δηλαδή, θα είναι κατευθυνόμενο είτε στην αγροδιατροφή, είτε στη γουνοπεία, είτε στον τουρισμό, είτε στην ενέργεια και στο περιβάλλον. Λοιπόν, σε καμία περίπτωση, η πρόσκληση δεν είναι μόνο προμήθεια εξοπλισμού. Δεν λέμε, καλημέρα σας, ανοίξαμε, ελάτε πάρτε αυτά τα χρήματα για να εξοπλίσετε τα εργαστήρια. Όχι, δεν είναι αυτή η στόχευση της πρόσκλησης. Η πρόσκληση είναι πολύ, πολύ συγκεκριμένη και φαίνεται στο που κατευθύνεται η πρόσκληση από το περιεχόμενο των επιλέξεων δράσεων. Η δεύτερη προκήρυξη είναι η ενίσχυση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Πριν μια εβδομάδα, όχι, τέλος Μαΐου είχαμε κάνει μια εκδήλωση, ενημέρωση στο εκθεσιακό κέντρο. Είχαμε καλέσει όλους τους επιχειρηματικούς χωρίς. Όπου παρουσιάσαμε την συγκεκριμένη πρόσκληση, είναι μια σύνθετη πρόσκληση, δεν είναι απλή πρόσκληση. Είναι πρόσκληση, η οποία δεν προδιαθέτησε προηγούμενες προσκλήσεις, δηλαδή δεν είναι συνέχεια των προσκλήσεων του 1713, που ήταν γενικά απλές. Είναι σύνθετες προσκλήσεις, είναι πολλά τα δεδομένα τα οποία πρέπει να ανοιχθούν, γιατί είναι εξαιρετικά απαιτητικός ο κανονισμός, ο οποίος είναι η βάση της συγκεκριμένης προσκλήσης. Γενικά όμως τι περιμένουμε, περιμένουμε να συνεργαστούν μικρομεσές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σε συγκεκριμένους τομείς της έξυπνης εκκληδίκησης, και εδώ η πρόσκληση αφορά αγροδιατροφή, ίνω και γουνοπηλεία, να συνεργαστούν με ερευνητικά κέντρα ή ακαδημαϊκά ιδρύματα για να υποβάλλουν μια πρόταση, η οποία τι θα δίνει, θα δίνει προστιθέμενη αξία στο κύριο προϊόν, ή στα κύρια προϊόντα που ήδη παράγει η επιχείρηση, ή θα δημιουργεί νέα προϊόντα. Γιατί για να το καταλάβω καλά, πάλι ας πούμε οι πραγματικότητες αντιεργητέρων σε ερευνητικό ιδρύμα... Όχι, όχι, διοχαιτεύεται και στους δύο. Το ερευνητικό ιδρύμα μπορεί να είναι είτε εταίρος στην πρόσκληση, είτε υπεργολόγος. Δηλαδή, επειδή οι δικές μας επιχειρήσεις και γενικά η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην περιφέρεια, δεν έχουν ερευνητικά, οργανωμένα ερευνητικά κέντρα, τμήματα εσωτερικά των επιχειρήσεων, γι' αυτό, είτε έρχεται ως συνεργαζόμενος φορέας στο εκπαιδευτικό ιδρύμα, το ερευνητικό κέντρο, ή έρχεται ως υπεργολόγος. Αυτό το δεύτερο, σαν στόχο κάποια αύξηση θέσεων εργασίας, επιχειρήσεων και στα... Ναι, αξιολογείται. Η αύξηση των θέσεων τα ΕΜΕ που λέμε, αξιολογούνται. Είναι στοιχείο αξιολόγησης. Α, για το 8, συγγνώμη. Οι δύο προσκλείς αφορούν, η μία είναι καθαρά αυτοαπασχόληση. Δηλαδή, στο πρώτο στάδιο, τι κάνουμε, στην πρόσκληση συγκεκριμένη, συμβουλευτική κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων. Πιστοποίηση, αυστηρά. Σε τομείς, κατά πρωτερότητα, έξυπνης εξειδικής. Αυτοί οι οποίοι θα πιστοποιηθούν, θα έχουν στη συνέχεια μία δράση αυτοαπασχόλησης, δηλαδή να έρθουν και να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ένα το κομμάτι. Το δεύτερο κομμάτι είναι πάλι πιστοποίηση, αλλά ενδοεπιχειρησιακή. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να πιστοποιήσουν ένα μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, έρχονται μέσα από μία διαδικασία πάλι συμβουλευτικής κατάρτισης και πιστοποίησης, να τους πιστοποιήσουν. Να βελτιώσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων. Τελειώσαμε με τις ερωτήσεις. Α, συγγνώμη, ο κ. Σαββόπουλος. Μη συγχωρείς, Δημήτρη. Θα είμαι σύντομος κι εγώ. Ήθελα να ρωτήσω την διαχειριστική αρχή. Καταρχήν, θέλω να ξεκινήσω κάτι που έχει να κάνει με το φυσικό αέρα. Ακούσαμε τον κ. Γιανακίδη. Να λέει ότι τέλος πάντων δεν υπήρχε πρόβλευση στον κωδικό από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Κύριε Γιανακίδη, όταν έγινε η τελική συμφωνία για το από που θα περάσει ο αγογός, είχε ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του ΠΕΠ της Δικής Μακεδονίας 2014-2020. Το ότι περνάει σήμερα αρχικά ένα ποσό της τάξας του 1 εκατομμύρου ευρώ για τις υποδομές που θα γίνουνε, τόσο στην περιοχή της Καστουριάς όσο και στην περιοχή των Γρεβενών, μην το θεωρείτε τόσο μεγάλη επιτυχία. Είχα τοποθετηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και σας είπα και τότε ότι καλό είναι και γίνονται κάποια βήματα, αλλά γίνονται βήματα καθυστερημένα. Δεν θέλω να ξανανοίξω το κεφάλαιο. Όλοι θα είμαστε παρόντες και θα χειροκροτήσουμε όταν με το καλό γίνει αυτό που λέμε το φυσικό αέρα, αλλά και σε αυτό το κομμάτι έχετε καθυστερήσει. Ούτως ή άλλως το ποσό της τάξης του ενός εκατομμύρου που βάζει το αρχικό και στη συνέχεια που θα βγουνε τα υπόλοιπα εκατομμύρια ως ιδία συμμετοχή, είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον. Πέστε μας το έτοιμα για την δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει γίνει από τη Δέδα, για τις πόλεις της Καστουριάς και των Γρεβενών. Έχει αποσταλεί. Μπορείτε να απαντήσετε με συγχωρία τώρα μια σχέση του αρμόδιος πάνω στο θέμα. Θέλω να κάνω και άλλες ερωτήσεις. Η ερώτηση έχει να κάνει με πολιτικού περιοχωμένο ερώτηση. Δηλαδή δεν ρώτησα την προεσταμένη αρχή της διαχειριστικής αρχής. Ρώτησα τον εντεταλμένο, γιατί αυτός αναφέρθηκε για το κομμάτι του φυσικού αερίου. Κυρία, ας εμπιλιάσουμε σε όλο αυτό λίγο. Λοιπόν, αναφέρθηκε ο κ. Βόζος το 342222, το οποίο είναι μια άτυπη συμφωνία των προϊνόμαρχων και συμφωνώ σε αυτό που είπε ο κ. Κιουρτζίδης ότι ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και ότι αυτό δεν μπορεί να το καθορίσει ούτε να το καλουμπόσει. Γιατί είδαμε και εμείς τα αποτελέσματα της προηγούμενης του προηγούμενου ΕΕΣΠΑ. Αλλά θα έπρεπε όμως κ. Κιουρτζίδη σήμερα να έχετε αυτά τα στοιχεία με τα σημερινά δεδομένα. Δεν πρέπει να κρύβουμε κάτι και να δείξουν τις αδυναμίες που έχουν. Αυτό λέγεται δήμος και οργό νεαπόλεως ή οτιδήποτε. Στην προηγούμενη παρουσίαση που είχε γίνει με περιφερειαρχή τον κ. Δακί, υπήρχαν αυτά τα στοιχεία αναλυτικά και σε κάθε δήμο. Δεν τα είδα. Παρ' όλα αυτά όμως, παρ' όλο που ζούμε σε έναν ανταγωνιστικό περιβάλλον, παρ' όλο που δεν μπορούμε να καλουμπόσουμε το 342222, πιστεύω ότι από πλευράς περιφερειακής αρχής υπάρχει δυνατότητα να μπορεί, δηλαδή δεν μπορεί η Κοσδάνη να πάρει το 60%, η Καστρογιά να πάρει το 5%, η Φλόρινα, όπως είπατε, μεταξύ τα Κατουμπύρα να πάρει το 35% και τα Γρεβενά να πάρουν το 12%. Θα πρέπει η περιφερειακή αρχή να φροντίσει ότι αυτά τα ποσοστά μεταξύ τους να είναι σε ένα ποσοστό σύμπλη 10%. Παντάζομαι γίνομαι αντιληπτός σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή όταν θα παραδώσετε, θα τελειώσετε και θα ολοκληρώσετε το ΕΣΠΑ, γιατί υπάρχει και η πολιτική βούληση στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, δεν είναι μόνο καθαρά έτσι διαχειριστικής αρχής, δεν μπορεί να υπάρχουν μεγάλες αποκλήσεις μεταξύ περιφερειακών ενωτήτων, μιας και μιλάμε για περιφερειακή συνείδηση. Είχα ξανακάνει την ίδια ερώτηση και κλείνω πριν ένα μισό χρόνο στον περιφερειάρχο, ο οποίος δεν είναι αυτή τη στιγμή και θα έπρεπε να είναι, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος και σοβαρός λόγος, αλλά μιλάμε για το ΕΣΠΑ, είναι η πρώτη αναθεώρηση και νομίζω ότι όφειλε να είναι δόσο και κουρασμένος να είναι. Μιλάμε για τους άξιονες προτεραιότητας 12-13, όπου εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ποσότηταξος των 6 εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων ευρώ. Με έναν κωδικό, ο οποίος λέει ότι γράσεις αξιολόγησης και εκπώνηση μελετών προετοιμασίας δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος της Δική Μακεδονίας, εντάξει 1 800, συμβάσεις 1 800, πληρωμές 114-22. Εδώ θα ήθελα να γίνει μια έτσι, δεν ξέρω αν την κάνατε κύριε Μουρατίδη, ζητώ συγγνώμη γιατί σε κάποια φάση βγήκα έξω. Τι σημαίνει το 1 800, τι εντάξαμε. Και εδώ θα αναφερθώ στο μεγάλο πρόβλημα που έχει η περιφερειακή ενότητα Καστοργιάς και η περιφερειακή ενότητα Γρεβαινό. Και είχα μπει τότε και ερώτησα τον κ. Καρυπίδη, ο οποίος είπε ότι τις αδυναμίες, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι τα τελευταία 3 χρόνια, η ΠΕ Φλόρινας μαζί με τους δήμους της και η ΠΕ Κοζάνης μαζί με τους δήμους της, πήραν τα τελευταία 3 χρόνια λεφτά από το τοπικό πόρο για 6 χρόνια. Λεφτά τα οποία είναι πάρα πολύ, τα δικαιούνται, δεν είπε κανείς ότι δεν τα δικαιούνται, εκ των οποίων κάποια από αυτά τα λεφτά πήγανε σε ωρή μαζί μελετών. Δηλαδή τώρα είπε ο κ. Κιουρτζίδης ότι πήγε η πρόσθεση για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Ο δήμος Καστοργιάς δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν ξέρω, ο δήμος Άργους από ό,τι μαθαίνω είχε προτείνει η ΠΕ, δεν ξέρω τώρα πώς, τι και τα λοιπά, ζητώ λοιπόν να απαντηθεί. Αν υπάρχει βούληση, δεν ξέρω, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της τεχνικής βοήθειας παλιότερα κινότανε. Και έχουμε δει και σε άλλες διαχειριστικές αρχές, όπου δίνεται ένα ποσό και η ΠΕ Καστοργιάς δεν έχει. Αν δούμε τους κάπου του 2011, γιατί από εκεί ο κ. Αδαμόπλους μέχρι να μπούνε λεφτά το 2017 συνεχώς τραβούσε, είχαμε αφήσει ένα υπόλοιπο 60-70.000. Να χρειαστεί για μελέτες απ' η ΠΕ Καστοργιάς, αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να έχει πάνω από 10-12. Δηλαδή, αν προκύψει μια ανάγκη, κάτι το οποίο με λεκτηντικά υπηρεσία δεν μπορεί να το καλύψει, πώς θα κάνει ο ρήμας σε μιας μελέτης. Μπορεί. Υπάρχουν προβλήματα με το 44-12 όσον αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες, με τον Κλεισθένη ο οποίος ψηφίζεται. Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα να λύθει. Το ερώτημα είναι, υπάρχει πρόθεση από πλευρά της περιφερειακής αρχής. Το πρόγραμμα δημοσιών εμπεδίσεων δεν μπορεί να καλύψει. Δηλαδή, τώρα, ο Δήμος Καστοργιάς περιμένει δύο προσλήσεις. Περιμένει βάα και περιμένει όχι. Και θεωρώ και πιστεύω ότι δεν έχει απολύτως καμία μελετητική, απόλυτη οριμότητα για να εντάξει έργα. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι, κυρίως, είναι πολύ σοβαρό αυτό. Δηλαδή, θα πρέπει να δει η περιφερειακή αρχή, τους δήμους αυτούς που δεν διαχειρίζονται πόρο, που πηγαίνουν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, ούτε η Κοζάνη, ούτε η Φλόρινα, που μπορεί να οριμάζει και να έχει μια έτοιμη μελέτη όταν ανοίγεται εσείς τις προσφλήσεις. Θα πρέπει λοιπόν η διαχειριστική αρχή με κάποιο ποσό, κυρίως για Καστοριά και για Γρεβενά. Δεν ξέρω τι τάξος ποσό είναι αυτό. Έχει γίνει κάποια συστησία με εγνατία όσον αφορά την ορίμαση μελετών. Είναι πολύ σοβαρά, δηλαδή ο δήμος Καστοριάς αυτή τη στιγμή δεν έχει 30, 40, 50, 60, 70 χιλιάρικα να οριμάζει τρεις, τέσσερις μελέτης, οι οποίες υπάρχουν μεν, αλλά θέλουν επικοιροποίηση, θέλουν εδώ το κοινοκομείο που θα υποβληθεί από το Λίτερ ή θε και τρεις μέρες ασχολούμαστε με αυτό το συγκεκριμένο που είναι σοβαρό. Το ερώτημα λοιπόν και κλείνω είναι ότι, καταρχήν το 1.800 αυτό τι έχει ενταχθεί, αν θα μπορούσε να απαντηθεί και ότι αν υπάρχει πρόθεση από πλευράς περιφερειακής αρχής από αυτό τον άξονα προτεραιότητας της τεχνικής βοήθειας να δοθεί κάποιο ποσό Καστοριά και Γρεβενά, ΠΕ και δήμους αντίστοιχα. Ναι κύριε Γεννακίδη. Να απαντήσω λιγάκι όσον αφορά για το φυσικό αέριο που λέει και ο συνάδελφος κύριος Σαβόπουλος. Το μπορεί ναι μεν ο σχεδιασμός όπως λέτε εσείς ή σαν τότε περιφερειακή αρχή του 1420 για το πρόγραμμα του 1420, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι ο αγωγός του ΤΑΠ είχε συμφωνηθεί να περάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εγώ να θυμάμαι, εσείς μάλιστα επικαλείστε στο περιφερειακό συμβούλιο της Εορδέας ότι υπήρχε περιφερειακό συμβούλιο και μάλιστα λέγατε ότι είχατε τότε την πρόθεση να υπάρχουν και σταθμοί εξόδου και απομάστευσης. Ωστόσο λέμε ότι εμείς και ο περιφεράκης από την πρώτη στιγμή, ειδικά για το φυσικό αέριο και βεβαίως με ένα σημαντικό στόχο ότι και οι ΠΕ Καστοριάς και οι ΠΕ Γρεβενών έχουν πρόβλημα ενεργιακής φτώχειας. Ενώ αντιθέτως οι ΠΕ Κοζάνης και οι ΠΕ Φλόρινας λόγω που τα γνωρίζουν τα γλωστά ενεργειακή δήμη και ούτω κατεξής. Άρα με την όλη διαπραγμάτευση, τη νέα που έγινε και το όφελος που προκύπτει στην δική μας περιφέρεια και είναι γλωστά αυτά και τα ξέρετε και διαμέσου των Υπουργών, ότι θα έχουμε δύο σταθμούς απομάστευσης αλλά και όχι μόνο δύο σταθμοί απομάστευσης θα είναι, θα είναι και σταθμοί οι οποίοι θα μπορούμε να έχουμε μεταφερόμενο φυσικό αέριο σε όλη την περιφέρειά μας με ενιαία τιμή και αυτό είναι σημαντικό. Τα χρήματα, η χρηματοδότηση που λέτε, το είπε και ο Υπουργός, το γνωρίζετε, εμείς από την πλευρά μας έχει γίνει, όλα έχουν γίνει και θα σας απαντήσει και ο προεστάμενος. Όλα έχουνε, όλα τρέχουνε, τρέχουνε στον χρονοδιάγραμμα σωστά. Όλα, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και μην ξεχνάτε ότι περνάτε κάθε μέρα από την πλευρά σας. Δημήτρη, πάμε να κάνουμε προεκλογικό λόγο. Αυτή τη στιγμή, όχι, δεν κάνετε προεκλογικό λόγο, μιλήσατε για το φυσικό αέριο. Εκμεταλλεύομαι εγώ να σας πω για το φυσικό αέριο. Στην ποριά αυτή τη στιγμή, κατασκευαστικά, δεν γίνεται κάτι διαφορετικό από τα άλλα βαλβιδοστάσια. Δεν ξέρω αν σας έχουν ενημερώσει. Στην ποριά, όχι λέω εγώ, αν θέλετε πάμε αύριο το πρωί. Η ποριά βασιλιά δεν είναι ένα κανονικό βαλβιδοστάσιο όπως είναι όλα τα άλλα, 30 χιλιόμετρα σε όλη τη διαδρομή του τάου. Έτσι λέτε εσείς, δεν είναι έτσι. Θα είναι και σταθμός εξόδου η ποριά, από όπου άλλαξε ο σχεδιασμός. Ωστόσο αυτό δεν είναι ένα απλό πράγμα. Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας, της ΔΕΔΑ, των άλλων φορέων του ΤΑΠ, για να μπορέσει να γίνει ο σταθμός, όχι μόνο εξόδου, αλλά και από εκεί να υπάρχει σταθμός μεταφοράς μεταφερόμενου φυσικού αερίου. Και αυτό γίνεται. Και αυτή είναι η κυβούλησή μας και προχωράει. Και προχωράει μάλιστα, γιατί στο σημείο εκείνο δεν χρειάζονται επιπλέον μελέτες, δεν χρειάζονται επιπλέον σχρηματοδοτήσεις και είναι έτσι στο σχεδιασμό. Εγώ αυτό που έχω να τονίσω και έχω να πω, ότι ούτε είναι θέμα αυτό που επικαλήσατε για το προϋπλοϊκό λόγο, εμείς αγωνιζόμαστε, δεσμευθήκαμε, ότι το φυσικό αέριο είναι πραγματικότητα. Και αυτό θα το αποδείξουμε και στην πορεία, στο τέλος του χρόνου, ότι πράγματι και υπί εψωλων Καστοριάς, είτε λέγεται Δήμος Καστοριάς, είτε λέγεται Άργο Σωρεστικό, είτε λέγεται Δήμος Γρεβενών, θα έχουμε αρχές του 2019 με όλο το χρονοδιάγραμμα σε πλήρια εξέλιξη και βεβαίως και όλα τα εργαλεία που είτε λέγονται χρηματοδοτικά είτε ακόμα και οποιαδήποτε άλλες παρεβάσεις από την πλευρά μας είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Άρα, απαντώ όσον αφορά για το φυσικό αέριο και για τον κωδικό που λέτε, είναι πλήρως εξασφαλισμένα και τα χρονοδιαγράμματα μάλιστα σε όλες τις συναντήσεις βαίνουν πάρα πολύ καλώς, δεν έχουν καμία καθυστέρηση. Τώρα, όσον αφορά για την κατανομή των πόρων, δεν έχουμε καμία αντίρρηση και είπαμε ότι μάλιστα, είπα και προηγουμένως, απάντησα ότι πράγματι διαπιστώθηκε ότι η ΠΕ Φλόρινας είχε μία ανισότητα, υπήρχε μία αδικία και όχι μόνο και η ΠΕ Γρεβενών, αν θέλετε και η ΠΕ Καστρογιάς, που μέσω των άλλων εργαλείων που διαθέτουμε, οι χρηματοδοτήσεις, είτε λέγονται από τον τοπικό πόρο ακόμα που δεν δικαιούνται τοπικό πόρο, είτε η ΠΕ Καστρογιάς ή η Γρεβενών, έχουν διοχετευθεί χρήματα και από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Συνολικά, στην ΠΕ, μια που λέμε τώρα για την Καστρογιά, είναι περίπου γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ και στην ΠΕ Γρεβενών είναι γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Όλη η κατανομή δηλαδή, πιστεύω ότι με τα στοιχεία, αν θέλετε, εκτός του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Στηρίξης, του ΕΣΠΑ, γίνεται μια προσπάθεια κατανομής με περιφερειακή συνείδηση. Και πιστεύω ότι μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά και απαντώ και για το θέμα των ενισχύσεων, της ειδικάς της ΠΕ Καστρογιάς, με επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτά έχω να ποντήσω. Προχωρούμε στις... Έχουμε εξατλήσει, δεν θα προλάβουμε, έχουμε ακόμα μία ώρα. Θέλω λίγο να ρωτήσω το εξής. Θα τα πείτε μαζί. Στο ανέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τις προκαταβολές που δόθηκαν από πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλο το πρόγραμμα και το δικό μας. Από της έως τώρα απορροφήσεις, αν αφαιρέσουμε τις προκαταβολές και τα μεταφερόμενα, τι μένει καθαρό πόσο στο πόσο τους 100 απορροφίζουν, δηλαδή από το 11,6 πόσο είπαμε είναι, αν βγάλουμε τις προκαταβολές μαζί με το 80%, πόσο μένει καθαρό έργο που έχει παραχθεί αυτό το διάστημα. Ναι, κύριε Κυρουσήφη. Πρώτα να... Πόσο γίνεται πιο σύντομα, σας παρακαλώ, γιατί έχουμε ξεφύγει φορά το χρόνο. Θα απαντήσω πρώτα για το θέμα πάνω στις ερωτήσεις του κυρίου Σαβόπουλου. Θα συμπληρώσω σε αυτά τα οποία είπε ο κύριος Γιανακίδης, αναφορικά με το φυσικό αέριο και στο βαθμό που μπορώ να γνωρίζω και αφορά το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε ως σχετική υπηρεσία είναι ότι ο συγκεκριμένος φορέας δεν θα αιτηθεί νέο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το έργο της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά θα καλύψει από το ίδιο εγκεκριμένο δάνειο που έχει για τις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας, Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδος. Αυτό κατά δήλωση του φορέα της ΔΕΣΠΑ. Αυτό γνωρίζουμε και εμείς, όχι ότι θα αιτηθεί νέο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό που μένει είναι από πλευρά σας. Για το δεύτερο μέρος... Δεν υπάρχει σοβαρό θέμα που υπάρχει, δεν μας κυνηγάει κανείς, δεν υπάρχει σοβαρότερο θέμα εδώ, δώρομαι χρόνο σε θέματα λίγες. Κυρίες και χακιά, μην... οι καθυστερήσεις που κάνετε, κυρίες και χακιά, δηλαδή περισσότερο χρόνο τρι... Είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε ο κύριος Κουρκίδης. Αφήστε λίγο κυρίες και χακιά, μην αρχίζουμε πάλι τα παλιά, ένα λεπτό θα κάνω. Μόλις είπε ότι είναι εξασφαλισμένη η διασυμμετοχή της ΔΕΣΦΑΡΑ, δεν χρειάζεται δάνειο, άρα πρέπει η περιφερειακή αρχή να κινηθεί πολύ σύντομα και να τρέξει αυτή η διαδικασία της χρηματοδότησης από σπλευράς μας και να γίνει, δεν ξέρω αν θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία όσον αφορά το κομμάτι των υποδομών, έτσι ώστε να μην περιμένουμε να αλογλωθεί και του χρόνου να γίνει και η σύνδυση. Για να συνεχίσω και να αλογληρώσω, κύριε Σαββόπουλε, εάν δεν υπάρχει έγκριση της αναθεώρησης, δεν μπορεί να γίνει προκήρυξη για τη δράση του φυσικού αέριου γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι μια νέα δράση, η οποία έχετε τώρα στο πρόγραμμα μας. Επομένως, αμέσως μετά την έγκριση της αναθεώρησης, θα γίνει η πρόσκληση προς τη ΔΕΣΦΑ για την υποβολή της πρότασης. Λοιπόν, τώρα για τις τεχνικές μελέτες. Είναι ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι το έχουμε εξατυλίσει. Έχουμε πει ότι η τεχνική μελέτη σε ένα έργο προφανώς και μπορεί να χρηματοδητηθεί ως πρώτο στάδιο του έργου. Αλλά, εγκυμονεί κάποιους κινδύνους και οι κίνδυνοι ποιοι είναι. Εάν η μελέτη, η μελέτη μάλλον, θα πρέπει να οδηγήσει υποχρεωτικά στην υλοποίηση της παρέμβασης και μάλιστα η υλοποίηση της παρέμβασης να γίνει μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Άρα, μπορεί να εκπονηθεί μια μελέτη, να χρηματοδοτηθεί και αν η παρέμβαση, η οποία συνοδεύει τη μελέτη, τη συγκεκριμένη τεχνική μελέτη, δεν λοποιηθεί μέσα στην προγραμματική περίοδο, τότε θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να απεντάξουμε και το υποέργο της μελέτης. Αυτή είναι η γενική κατεύθυνση. Δεν λέμε για μελέτη. Λέμε για ορίμαση. Ήδη υπάρχονται μελετώ. Όχι, ορίμαση. Αφήστε με ένα, κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε, αφήστε. Υπάρχουν μελέτης, οι οποίες θέλουν ορίμαση. Κύριε Σαββόπουλε. Αφήστε να απαντήσει. Δημήτρη. Δεν μιλάω για μελέτη κατασκευή, κύριε Σαββόπουλε. Κύριε Σαββόπουλε. Το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης έχει μια ιδιαιτερότητα. Πρώτον, δεν είναι συγκριτική αξιολόγηση. Η πρόσκληση βγαίνει αναφορέα. Επομένως, ο Δήμος Καστοριάς σε μια συγκεκριμένη παρέμβαση όπου εμείς θα βγάλουμε μία πρόσκληση και θα δώσω ένα παράδειγμα στις αναπλάσεις, μπορεί να υποβάλλει ένα έργο το οποίο είναι απόλυτα όριμα μελετητικά, ένα δεύτερο έργο το οποίο απαιτεί ορίμανση και φυσικά θα τη χρηματοδοτηθεί και ένα τρίτο έργο το οποίο είναι πάλι μη όριμο και μπορεί να το χρηματοδοτηθεί. Είναι μόνος του. Ένας είναι ο δικαιούχος. Και αυτό το οποίο λέω περιγράφεται και μέσα στις προσκλήσεις τις οποίες βγάλαμε κατά την εκπόνηση των επιχειρησιακών σχεδιών. Οι τεχνικές μελέτες χρηματοδοτούνται για τα ΒΑΑ στο πλαίσιο του Νοοκρομίου Βαρβάσου. Γιατί είναι μοναδικός ο δικαιούχος. Αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση άλλου πλαισίου εκπόνησης μελέτης πλιν του προκαθορισμένου. Είναι νόμος 4412. Πασάτε. Για τις προκαταβολές θα σας τα στείλουμε. Θα σας το πούμε. Όχι, όχι. Κοίταξε. Λοιπόν, εάν πούμε ότι το 2016... Το καταβολές 24 κατομμύρια ήταν. Το 2016 ο στόχος ήταν η κάλυψη της αιτήσιας προκαταβολής, μάλλον της έκτακτης προχωρματοδότησης του 7% το 2016. Άρα, σήμερα είμαστε στο 11,5%. Άρα, μίον το 7% που ήταν η έκτακτη προκαταβολή, που ήταν υποχρέωση του κάθε προγράμματος να το καλύψει, 4,5%. Μόνη εξαίρεση το έργο της πανεπιστημιούπολης. Ολοκληρώσετε, κύριε Κυρτσίδη. Κύριε Κυρτσίδη. Κύριε Κυρτσίδη, ολοκληρώσατε. Τα αποθετήσεις, κύριε Δακή. Λοιπόν, το 1.800 αναφέρεται σε δράσεις εκπώνης μελετών και αξιολόγησης που αφορούν το επιχειρησιακό πρόγραμμα, όχι δράσεις προσωτελικούς δικαιούχους. Κύριε Δακή, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντική η συζήτηση που γίνεται σήμερα, έστω και το ότι γίνεται με την ευκαιρία του αιτήματος της αναθεώρησης του προγράμματος. Γιατί πιστεύω ότι έχει ζωτικά σημεία για όλη την περιφέρεια και για το σήμερα και για το αύριο και για το μέλλον. Εγώ πρώτα απ' όλα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, διαχρονικό, στα παριστάμενα στελέχη της διαχειριστικής αρχής, γιατί διαχρονικά δίνουν ένα πολύ δύσκολο αγώνα σε συνθήκες σε οποίες μεταβάλλονται και έχουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Και αυτό έχει να κάνει και το ευχαριστώ εκ μέρους όλους της κοινωνίας, αλλά και το προσωκοπικό μου ευχαριστώ όλα αυτά τα χρόνια που συνεργαστήκαμε και πετύχαμε τα θετικά αποτελέσματα του προηγούμενου προγράμματος. Και πιστεύω ότι το ίδιο ενδιαφέρον και ουσιαστική στήριξη και σχεδιασμός έχει με το τρέχον πρόγραμμα και για το επόμενο, που θα είναι μετά σε επόμενες θητίες της περιφέρειας Δικές Μακεδονίας. Αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ θέλω να τονίσω πρώτο το εξής. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος από το ότι μαζί με τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής και την πολιτική διαπραγμάτευση που κάναμε, πετύχαμε το πρόγραμμα 14-20 του Πεπδυτικής Μακεδονίας να είναι εξαιρετικά αυξημένο. Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με αυτά που εδικαιούμασταν όσον αφορά τον κατακεφαλή ΝΑΕΠ και τους άλλους δείκτες που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνουν τις κατανομές των ΠΕΠ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά προς όφελος στις κοινωνιές μας. Θέλω να τονίσω επίσης ότι με τη νησί, που έκανε ο κύριος Γιανακίδης όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη, νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο σχεδιασμός του προγράμματος και όπως εξελίσσετε και χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι είναι ένα πρόγραμμα που το σχεδιάσαμε εμείς και δεν έχει καμιά ουσιαστική αλλαγή μέχρι σήμερα και αυτό αποδείχθηκε και καταδείχθηκε πόσο θετικό και πόσο καλά σχεδιασμένο ήταν που όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξαν διαφοροποίησης και σήμερα στην συζήτηση που κάναμε για να πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επικαιροποίηση, για την αναθεώρηση είναι κάποια σημαιακά στοιχεία και σημεία τα οποία προέκυψαν από τη διαδικασία αυτόν τον χρόνο. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί και ο κύριος Γιανακίδης αναγνωρίζει το πολύ σημαντικό όλες αυτού του σχεδιασμού και της παρεμβάσεως. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω και βέβαια δεν το λέω ούτε έτσι με όρους ας πούμε μικροκομματικούς ας πούμε επιτραπεία ουσιαστικά, είναι ότι θα ήθελα όλοι μας να αξιολογήσουμε και να δούμε τι έγινε την πρώτη ερετή περιφερειακή, την πρώτη περίοδο που εμείς αναλάβαμε το ΠΕΠ επισήμως το τυπικά μάλλον το αρχές Ιουλίου του 2011, ουσιαστικά πέρα τα τέλη του 2011 με όλα τα προβλήματα που είχαμε εδώ πέρα στη διαχειριστική αρχή και ουσιαστικά του διαχειριστήκαμε και με αυτό το χρονικό διάστημα για τρία χρόνια, ως το καλοκαίρι του 2014 και μπορέσαμε, κάναμε τόσα πολλαέργα αυτές μεγάλες απορροφήσεις, το overbooking και όλα αυτά τα θετικά, τα οποία περιγράφηκαν και στην έκθεση αποτίμησης που υπέγραψε ως διάδοχος μου κ. Καρυπίδης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα λοιπόν από τον 19 του 2014 μέχρι σήμερα που έχουν συμπληρωθεί περίπου τέσσερα χρόνια, δυστυχώς τέσσερα χρόνια, τώρα, συγγνώμη, τάξι, δεν τα χαρίζουμε αυτό, λέω ότι πάντως είναι ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από όλη τη θητεία τη δική μας, που είχαμε την ευθύνη διαχείρισης του ΠΕΠ, έχει υπερκεραστεί τουλάχιστον κατά ένα 15, 16, 17, είναι τρία χρόνια γεμάτα αυτά που είμαστε. Το 2014 το χαρίζουμε τελείως, συν τους έξι μήνες του 2018. Λέω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή, με αυτά που υπόθηκαν, δυστυχώς η απορρόφηση είναι πενιχρή δείκτες. Εμείς είμαστε εδώ με θετική βοήθεια για να στηρίξουμε την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος και χαίρομαι ότι δεν έχει καμιά ουσιόδη διαφοροποίηση σε αυτό που είχε σχεδιαστεί παρά μόνο επιμέρους βελτιώσεις σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν έρθει. Και εύχομαι η διαχειριστική αρχή που έχει την ευθύνη μαζί με όλους τους δικαιούχους, να μπορέσουν να ανταποκριθούν θετικά και να υπάρξει και πολιτική βούληση μεγαλύτερης ενεργοποίησης, ούτως ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς είμαστε θετικοί και προφανώς στην πρόταση αναθεώρηση είμαστε θετικοί, γιατί πιστεύουμε ότι η διαχειριστική αρχή που γνωρίζει και τα επικυροποιημένα να πάσα στιγμή δεδομένα, αλλά και την όλη λειτουργία του προγράμματος, καταθέτει μια ζυγισμένη πρόταση, την οποίαν πρέπει να την αποδεχθούμε και να εκφράσουμε ακόμη μια φορά τα συγχαρητήριά μας, για όλη αυτή τη διαχρονική προσπάθεια και όλο το διαχρονικό αγώνα. Τέλος, θα ήθελα να πληροφορήσω το σώμα, περισσότερο για λόγους ενημέρωσης, ότι στη Νέα Γραμματεία που υπάρχει για το θέμα των Ρωμάκη, όλα αυτά που μπαίνουν στον ειδικά ευαίσθη των ομάδων που έχει γίνει στη κυβέρνηση, εγώ είμαι τακτικός μέλος στη Γραμματεία και σε όλα αυτά τα προγράμματα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΠΕ. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχει μια εμβάνθηση όλης αυτής της προσπάθειας με την πρόταση που έκανε η διαχειριστική αρχή. Ελπίζω επίσης ότι σε επόμενες φάσεις, οι χρηματοδοτήσεις που θα υπάρξουν και οι μεταφορές για την ανάπτυξη των δικτύων του φυσικού αερίου θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες γιατί θεωρώ ότι το 1 εκατομμύριο ευρώ είναι τελείως ανεπαρκές για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Εμείς λοιπόν ψηφίζουμε θετικά και ευχόμαστε να υπάρξει ουσιαστική ενεργοποίηση και εξέλιξη του προγράμματος με την ευθύνη, πρωτίστως του κ. Περιφυριάρχη, που έχει την πολιτική ευθύνη και τον συντονισμό, αλλά και όλων των δικαιούχων. Κυρία Ζεμπελιάδου. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, συνάδελφοι και της διαχειριστικής, θα ήθελα να ξεκινήσω πραγματικά ευχαριστώντας τα στελέχτη της διαχειριστικής για την άψογη παρουσίαση και την μεγάλη υπομονή τους να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας και να είναι εδώ μέχρι αυτήν την ώρα να μας ακούσουν. Εγώ δεν θα φισβητήσω το γεγονός ότι γίνεται μια πραγματικά πολύ σημαντική προσπάθεια, αλλά με δεδομένο ότι τα πράγματα σε αυτήν την περιφέρεια... Με δεδομένο ότι τα πράγματα στην περιφέρεια μας δεν πάνε καλά, πρέπει να δούμε πού είναι το πρόβλημα και τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια για να είμαστε χρήσιμοι στους ανθρώπους που περιμένουν να δουν κάτι να αλλάζει σε αυτήν την περιφέρεια από το πιο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή που είναι το ΕΣΠΑ και είναι το Περιφερειακό Πρόγραμμα και τα προγράμματα φυσικά, τα χρήματα που προέρχονται και από τα ΕΣΠΑ. Εγώ θα ξεκινήσω από το σχεδιασμό. Είχαμε ένα πρόγραμμα. Μάλλον, ποιος ήταν ο στόχος του προγράμματος, τον είπε και ο ΕΣΠΑ πριν, κύριος Γιανακίδης. Ο στόχος αυτού του προγράμματος, ήταν να λύσει... Σχεδιάστηκε με σούση στις κρίσεις, έχει τεράστια σημασία αυτό. Άρα, ξέραμε ότι έχουμε μία περιφέρεια με προγράμματος, είχε ήδη προτιά στην ανεργία και γι' αυτό πολύ σωστά, ο στόχος τι έλεγε, συμβολή στη δημιουργία μιας διατηρήσιμης, ανταγωνιστικής περιφερειακής οικονομίας. Μια ανταγωνιστική περιφερειακή οικονομία. Με βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η θέση εργασίας ήταν το μεγάλο ζητούμενο και φυσικά η κοινωνική συνοχή, γιατί φαινόταν ότι υπήρχαν φαινόμενα φτώχιας έντονα και βέβαια όλα αυτά, και όλες οι άλλες υποδομές σε δεύτερο χρόνο. Παρ' ό,τι όμως υπήρχε αυτός ο στόχος, και το θυμάμαι πάρα πολύ καλά, τον Ιούνιο του 2014 είχαν τελειώσει οι εκλογές και είχα παρεβρεθεί πριν σταλείς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο περιφερειακό συμβούλιο τον κ. Δακί τότε ακόμη, όπου είχα πει, και το λέω και σήμερα, ότι υπήρχε μία αναντιστυχία του τι λέγαμε ότι έχουμε ως στόχο και τι προγραμματίζουμε, ως πόρος για να το αντιμετωπίσουμε. Αφού λοιπόν θέλαμε θέσεις εργασίας, και είναι γνωστό ότι οι θέσεις εργασίας προέρχονται από την ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, εκεί έπρεπε να πέσει το βάρος του προγράμματος. Δυστυχώς εκεί είχε μπει μόνο το 15% του προγράμματος. Οι άξονες 1 έως 3 που αφορούν την επιχειρηματικότητα είναι μόλις το 15%. Και η κοινωνική συνοχή, που ήταν οι άξονες του κοινωνικού ταμείου 8 και 10, επίσης ήταν μόλις το 90%. Άρα για τα σημαντικά που θέλαμε στο πρόγραμμα, υπήρχε ένα πρόβλημα. Και αν θέλετε, το γεγονός ότι δεν φτάνει, που ήταν τόσο λίγα τα χρήματα. Εγώ θυμάμαι, είχα πει τότε ότι το 60% του προγράμματος έπρεπε να πάει σε αυτούς τους στόχους, αν θέλαμε να κάνουμε διαρθρωτική παρέμβαση στην οικονομία και να κάνουμε λιγότερες υποδομές, όπως ήταν την περίοδο του 2014 και την περίοδο που ήταν τα δημιουργίες της εργασίας. Δεν φτάνει λοιπόν που ήταν κουτσουρωμένη η πόρη. Είναι ακριβώς αυτοί οι άξιονες που είναι στο απόλυτο μηδέν. Από τον 1 έως το 3, το 15% αυτό και το 90% της κοινωνικής συνοχής είναι στο απόλυτο μηδέν. Άρα λοιπόν, υπάρχει ένα μίζουν θέμα. Πριν πάμε στην αναθεώρηση, ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν εξελίχθηκε για να λύσει το πρόβλημα αυτής της περιφέρειας. Η συνολική εικόνα, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να δούμε τα πράγματα όσοι έχουν. Και εδώ, εγώ θα περίμενα πραγματικά, από τη στιγμή που όντως τα συνέχεια της διαχειριστικής αρχής μας έχουν δώσει όλα τα στοιχεία στα χέρια μας, αγαπητέ Σταύρο. Για να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις αποτελεσματικές βασισμένες σε στοιχεία, πρέπει να ξέρουμε τα στοιχεία, τουλάχιστον αυτοί που έχουν την ευθύνη. Εγώ λοιπόν, διαβάζοντας αυτά τα στοιχεία, χωρίς να σας κουράζω, βλέπω το εξής, ότι είμαστε 3,5 χρόνια μετά, στο 4ο χρόνο και έχουμε ένα θέμα ενεργοποίησης του προγράμματος. Το 11% ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί. Που κολλάει στην εξειδίκευση από τα Πυπουργεία. Αυτό είναι πολιτικό θέμα, το λύνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι. Δεν μπορεί να πάρει ο κ. Κουρτζίδης και να πιέσει, ούτε ο κ. Μουρατίδης. Άρα λοιπόν υπάρχει ένα θέμα. Αν είμαστε στα 4 χρόνια σχεδόν, γιατί ήρθε ο Ιούνιος, εμείς στο ΕΣΠΑ λέγαμε έφυγε ο χρόνος, έκλεισαν 4 χρόνια και δεν έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο, χαίρεται. Έχουμε θέμα. Πραγματικά φαίνεται η δυναμική ενός προγράμματος είναι οι συμβάσεις. Μόνο εκεί είσαι σίγουρος ότι αυτό θα υλοποιηθεί. Είστε στην τελευταία χρονιά της θητίας σας. Άρα ακόμη κι αν υλοποιηθεί το σύνολο των συμβάσεων, εγώ δεν βάζω πόσο προχωρούσε από τον κ. Δακί, αυτό που θα υλοποιηθεί είναι 20%. Αυτό δεν είναι καλό ποσοστό για συμβάσεις, για ένα πρόγραμμα, στον 4ο χρόνο υλοποιήσεις. Είναι ένα πολύ χαμηλό και χτυπάει καμπανάκι ότι θα χάσουμε πόρους προς άλλα προγράμματα. Όχι το 2018, το 2023. Το 2018 πολύ σωστά είπα, τα πάνε σε άλλους. Αλλά αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη πρέπει να δουν μπροστά. Δεν θα φτάσει το 2023 και τότε θα πούμε τι να κάνουμε, χάσαμε. Άλλη τραγωδία δεν χωράει. Άρα λοιπόν οι συμβάσεις είναι πολύ χαμηλές, στο 29%, που σημαίνει γύρω στα 72 εκατομμύρια συμβάσεις για ένα πρόγραμμα 340 εκατομμυρίων ευρώ στον 4ο χρόνο υλοποίησης. Η απορρόφηση είναι φοβερά χαμηλή. Είμαστε τελευταίοι στην απορρόφηση, είμαστε στο 11%. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και ακόμη χειρότερα από αυτό το 11%. Επειδή κάθουσα και τα υπολόγησα, γιατί όπως είπα για να μπορούμε να είμαστε αποδελματικοί πρέπει να τα βλέπουμε. Τα νέα έργα, αυτό που αφορά τις εντάξεις και τις απορροφήσεις της δικής ασθητίας είναι ένα 30%. Είναι πολύ μικρό ποσοστό. Δηλαδή, αν δεν ήταν τα πενταγμένα και τα συνεχιζόμενα θα ήμασταν στο 30%. Και έχω ακριβώς εδώ τις λίστες για να δείτε ότι δεν είναι θέμα αντιπαράθρησης. Αυτό έτσι είναι. Το λέω λοιπόν αυτό για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Πάμε στους δείκτες. Το ρώτησα αυτό πριν. Πόσο λέγαμε έλεγε η διαχειριστική, γιατί το διάβασα στα στοιχεία που μας έωσε η διαχειριστική αρχή. Η οποία μειώνει και καλά κάνει τώρα τον οικονομικό στόχο. Τους δείκτες τους οικονομικούς. Για να μην χάσουν οι άξονες χρήματα. Γιατί ισχύει ο κανόνας νησιν τρία. Λοιπόν, και βγάζει την προκαταβολία απ' έξω γιατί έχει τη δυνατότητα τεχνικά να το κάνει. Το θέμα δεν είναι το τεχνικό. Το θέμα είναι ότι ενώ θα μπορούσανε με βάση αυτών των προλογισμών που είχαν κάνει. Να πέσουν στην πραγματική οικονομία 89 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο ήταν, γι' αυτό το ρώτησα και πρέπει να την έχεις εσύ αυτή την εικόνα όπως πρέπει να την έχει η περιφερειακή αρχή. Αναγκάστηκε να μειώσει 30 εκατομμύρια αυτό το στόχο. Είναι η στόχη του οικονομικού αντικειμένου. Κάθασα και το άτρυσα με τα στοιχεία που είχαν πραγματικά πολύ αναλυτικά μας έδωσει η διαχειριστική αρχή. Άρα λοιπόν, απ' τη στιγμή που έχουμε μια οικονομία η οποία διψάει για χρήματα. Για να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία, το να λέμε ότι εμείς κάναμε μια μετακίνηση και θα το πάμε για το 2023. Αυτό μπορεί να είναι καλό για τη διαχειριστική αρχή, δεν είναι καλό για την πραγματική οικονομία. Άρα λοιπόν, έχουμε ένα θέμα ότι δεν ανταποκρινόμαστε στην πραγματική ανάγκη που έχει αυτή τη στιγμή η οικονομία. Αυτά έργα είναι και όλοι αυτοί οι υπόροι. Επίσης, αλλάζουν και η ποιοτική στόχη. Και πολύ σωστά. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν ξεκίνησαν οι άξονες επιχειρηματικότητας, αλλάζει ένας ποιοτικός δείχτης που με έκανε μεγάλη εντύπωση, που το λένε στα στοιχεία τους, ότι ενώ υπολογίζαμε στον άξονα προτεραιότητας 3 να ενισχυθούν 290 επιχειρήσεις μέχρι το 2018, ξέρετε πώς θα ενισχυθούν τελικά μόλις 30, σαν στόχος. Και λένε τώρα σε όλα αυτά, και αν πάρει κανείς όλους τους στόχους που έχει βάλει, λέει, δεν μπορεί να γίνει αυτό γι' αυτό, δεν μπορεί να γίνει αυτό γι' αυτό. Κανένα στόχος δεν πληρείται. Στους 11 άξονες προτεραιότητας δεν έχουμε κανένα δείχτη στόχου που να ικανοποιείται. Και λέει φυσικά ότι αυτό δεν είναι ευθύνη της διαχειριστικής αρχής. Γι' αυτό ρώτησα πριν τι κάνουμε εμείς με τα Υπουργεία. Λένε οι άνθρωποι ότι τι να κάνουμε τον άξονα της επιχειρηματικότητας, αφού το Υπουργείο δεν προκήρυξε τον ενδιάμεσα φορά διαχείρισης, τι να κάνουμε αφού το Υπουργείο δεν προχώρησε στην δημιουργία της πλατφόρμας της πληροφοριακής, του λογισμικού, για να ξεκινήσει ας πούμε τρία χρόνια πριν το εξοικονομό. Τι να κάνουν που το Υπουργείο το ένα, τι να κάνουν που το Υπουργείο το άλλο. Και άμα το Υπουργείο δεν κάνει τίποτα, δηλαδή εμείς θα χάσουμε 340 εκατομμύρια. Και γι' αυτό ρώτησα σε πολιτικό επίπεδο, γιατί φαντάζομαι, η διαχειριστική σας θα έχει πει αυτά. Σας είπε, όταν και όταν ήσουν αντιπεριφέρονες και μετά. Έχουμε αυτά τα προβλήματα. Τι κάνουμε εμείς λοιπόν, καθόμαστε να κοιτάμε και θα πω μετά τι προτείνω κι εγώ, έτσι. Λοιπόν, άρα μπαίνει ένα τεράστιο θέμα, ότι δεν έχουμε πιάσει τους στόχους και έχουμε θέμα για το τι θα κάνουμε. Και πριν πάω στα άλλα, έχουμε και ένα μεγάλο θέμα με τα ποιοτικά στοιχεία του προγράμματος. Δηλαδή, αν πούμε ότι σε αυτό δεν νομίζω ότι διαφορούμε, γιατί τα έχετε εξαγγείλει κι εσείς. Μιλήσατε για Master Plan της Γούνας, μιλήσατε για διαχειριστικό σχέδιο, για τον λιμνό, για τουρισμό, για ταπ, για το ένα, για το άλλο. Άρα πρέπει να δούμε, αφού δεν προχώρησα να φτάω μέχρι τώρα, τα έχουμε μπροστά μας, να δούμε τι θα γίνει. Ρώτησα για τις κατανομές μεταξύ των ΠΕΣΛΟΝ Σταύρο, κύριε Γιαννακίδη, γιατί ήθελα να είμαι σίγουρη ότι έχω τα στοιχεία, ότι είναι έτσι. Γιατί πραγματικά το να λέμε ότι πρέπει να υπάρχει περιφερειακή συνείδηση και δικαιοσύνη μεταξύ των περιφερειακών ενολικτήτων, αυτό δεν είναι λεκτικό, είναι κάτι που πρέπει να το κάνεις στην πράξη, στη δική σας θητεία λοιπόν, άσχετα με το ότι έχετε δρομολογήσει, τι σκέφτεστε, τι κάνετε. Αυτά μέχρι τώρα περίοδο έχουν ως εξής, και εδώ απαντώ αν θέλετε στον Δημήτρη του Σαββόπουλο, από τα ενταγμένα έργα, το 56% είναι της Κοζάνης, το 5% είναι του Γρεβενών, το 18% είναι της Καστοριάς και το 4% της Φλόρινας, δεν λέω τα δεκαδικά. Αυτό λοιπόν είναι τραγωδία, δεν είναι περιφερειακή ισοκατανομή, ούτε καν προσέγγιση της περιφερειακής ανάπτυξης. Αν δεν έχει κανείς αυτή την εικόνα, δεν μπορεί να πει τι θα κάνω για να το αλλάξω. Και δυστυχώς στην αναθεώρηση που από εδώ και πέρα θα προχωρήσει, αν δεν ονοματιστεί τι θα κάνουμε για να το αλλάξουμε αυτό, να δώσουμε τεχνική υποστήριξη στο Δήμο Αμυντέο και στο Δήμο Πρεσπών και στο Δήμο Φλόρινας, να δώσουμε στους δήμους της Καστοριάς, για να μπορέσουν να αυξήσουν αυτά τα τεσάρια και τα πεντάρια και να φτάσουν σε ένα λογικό, στον Γρεβενό, συγγνώμη. Η Καστοριά είναι ελαφρώς καλύτερα, αλλά και πάλι είναι πολύ πίσω. Και είναι μεταφερόμενα. Εγώ λέω ακριβώς, δεν είναι τα νέα, είναι τα μεταφερόμενα. Άρα λοιπόν, έχουμε ένα θέμα σοβαρό. Εγώ θα συμφωνήσω με αυτό που λέει ο προστάθμος διαχειριστικής αρχής και δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Λέω ότι εδώ έχουμε έναν ανταγωνιστικό πρόγραμμα και εν πάση περιπτώσει όποιος είναι έτοιμος μπαίνει και ελλοποιείται το έργο του. Ναι, αλλά δεν είναι έτσι, με την έννοια ότι όταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι παρεμβαίνουν και λένε, εγώ θα χρηματοδοτήσω μελέτες για να μπορέσω να έχω έγκαιρα όριμα έργα. Αυτό που είπε πριν και επενέχθηκε ο κ. Σαββόπουλος. Από την τεχνική μου βοήθεια θέλεις. Αυτό που λέει τώρα ο κ. Τιουρτσίδης είναι σωστό. Το 2018 δεν μπορείς να βάλεις πρώτο υπό έργο τη μελέτη. Αυτό μπορείς να το κάνεις το 2015. Γιατί τώρα πότε θα τελειώσει η μελέτη που θα τελειώσει το έργο. Πάει για πένταξη όλο μαζί. Άρα λοιπόν αυτή την ευκαιρία την έχει χάσει περιφέρεια. Και πάμε στην αναθεώρηση. Έχω ξεχωρίσει τέσσερα θέματα. Το πρώτο. Πιστεύω ότι επειδή ακριβώς οι άξονες 1-3 που είναι της επιχειρηματικότητας και 8-10 που είναι της κοινωνικής συνοχής δεν απορρώφησαν. Η διαχειριστική αρχή τους άφησα στα ίδια ποσά. 15%, 100% και 90%. Αυτό είναι λάθος όμως. Γιατί οι θέσεις εργασίας από την επιχειρηματικότητα. Δηλαδή κάτι που έγινε λάθος στο σχεδιασμό συνεχίζει να είναι λάθος. Και θα σας πω πώς θα μπορούσε και τι προτείνω ακόμη και τώρα να κάνουμε. Υπάρχουν περιθώρια να λυθεί αυτό το πράγμα. Άρα λοιπόν είναι λάθος αναθεωρητικά στους άξονες εκείνους που υλοποιούν το στόχο που έχεις βάλει εκτός και αναλλάζατε στόχο. Και λέγατε εμάς πρώτη μας προτεραιότητα είναι το περιβάλλον. Δεν υπόθηκε όμως κάτι τέτοιο επανέλαβο στον στόχο τον αρχικό. Άρα δεν εξυπηρετείται από τα ποσά που έχουμε βάλει. Το δεύτερο. Φεύγουν 12 εκατομμύρια από την εκπαίδευση. Και αντί να πάνε είτε σε αυτόν τον στόχο που λέμε για την επιχειρηματικότητα είτε οπουδήποτε αλλού που θα πω εγώ μετά θα προτείνω πάνε πάλι σε ιδρεύσεις αποχαιτεύσεις 8 εκατομμύρια και 4 εκατομμύρια πάνε σε πολιτισμό, τουρισμό κλπ. Καλά έργα θα γίνουν, καλά. Θα αλλάξει η κατάσταση, όχι. Έχουμε λοιπόν ένα θέμα. Η τρίτη αλλαγή που αφορά που πιστεύω ότι είναι σημαντικό φεύγουν από την επενδυτική προτεραιότητα 4.1.1 που είναι για αναβάθμιση δικτύων τηλεθέρεμασης φεύγουν 2,5 εκατομμύρια και μένουν 3,5 εκατομμύρια. Με το δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας προβλήματα που πρέπει να γίνουν αλλαγή δικτύων από σταθμούς που κλείνουν σε νέους σταθμούς. Στο Αμίντιο και αργότερα και στην Πτολεμαϊδα και αργότερα βέβαια και στην Κοζάνη. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Κυρίες και παιδιά, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε. Κλείνω, κλείνω. Στον άξονα προτεραιότητα 7, εδώ είναι ο κάθετος άξονας. Παρ' όλα αυτά είναι προφανές ότι με την ανακατάταξη που γίνεται όταν ενισχύεται με 4 εκατομμύρια, αλλά είναι προφανές ότι δεν γίνεται ο άξονας. Και επειδή δεν έχει μπιούνται στο υπομεδικάτη γίνεται ένα μικρό κομματάκι. Ελάχιστο για το μεγάλο πρόβλημα από μόνος της Φλόρινας. Αυτό είναι μία ήτα αυτού του προγράμματος. Μειώνεται η εσωτερική οδοπία. Εκεί περιμέναν να δουν δρόμους όπως τα Γρεβενάβια, Σιλίτσα, ενδοδημοτικοί για ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Δεν ξέρω πώς θα γίνουν αυτά. Παραλίμνιους δρόμους και λοιπά, μειώνεται αυτό πάντως. Και υπάρχει θετική, και την κρίνω θετική, την αύξηση στον άξονα 10 για τους Ρωμά. Και μπαίνει και ένα εκατομμύριο για τον ΤΑΠ. Κοιτάξτε να δείτε. Δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά έστω στον πολιτικό κείμενο που θα έπρεπε να ακολουθεί την αναθεώρηση της διαχειριστικής, που να λέει αυτό που είπε ο κύριος Κιουρτσίδης. Ότι κοιτάξτε να δείτε στον ΤΑΠ θα κάνουμε τα δίκτυα τόσα από εκεί, τόσα από εδώ ή πού είμαστε. Το ότι μπαίνει ένα εκατομμύριο είναι του στυλ. Ας βάλουμε ένα να βρίσκεται και θα δούμε τι θα κάνουμε. Με την έννοια ότι αφήνουμε ανοιχτό ένα παράθυρο, κοιτάξτε κάνουμε και τον ΤΑΠ. Αυτό όμως δεν είναι σχεδιασμός. Όπως είπα και πριν το 2018 και κλείνω με αυτό, είναι όρος ορόσιμο. Η θητεία σας χαρακτηρίζεται από 3% απορρόφιση που είναι μηδαμηνή και είναι πραγματικά ελάχιστη αν δεν ήταν τα συνεχιζόμενα έργα. Για οποιουςδήποτε λόγους αυτή υπάρχει. Στο ερώτημα, μπορεί ο περιφερειάρχης να κάνει κάτι αν το Υπουργείο έχει αυτά τα προβλήματα που έχει και δεν προχωράει κάποια πράγματα. Η απάντηση είναι ότι η δουλειά του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών είναι να δίνουν λύσεις. Από την πλευρά σας απασχολήσατε χωρίς λόγο υπηρεσίες, επιτροπές και όλα αυτά για ανούσιες καταστάσεις. Μόνο για το πολυμηχάνημα, συνεδρία, 3 φορές οικονομική επιτροπή. Να μην πω για τις υπηρεσίες που μπήκαν 3 φορές στη διαδικασία να κάνουν τον ίδιο διαγωνισμό. Χάσατε το πολύτιμο έτος 2014 και 2015, το μισό 2014 και 2015, που ήταν για τις οριμάσεις έργων με προκαταβολές και πρώτα υπόέργα. Κανένας δεν εμπόδιζε τον περιφερειάχη και δεν τον εμποδίζει, από τη στιγμή που θέλει να δημιουργήσει τέσσερις εργασίας, να πάρει τα 11 εκατομμύρια που είναι στο πρόγραμμα για την αποθήκευση του διοξυδίου του άνθρακα, για απολυγνητικού σταθμούς, που κλείνουν λυγνητική, αφού βλέπετε ότι αλλάζει η πολιτική και να το κάνει εξοικονομό, να δουλέψει ο κλάδος της κατασκευής. Είναι δυνατόν εμείς να χρηματοδοτούμε με 11 εκατομμύρια από 340 εκατομμύρια ευρώ πρόγραμμα, που θα μπορούσε, θέλει το Υπουργείο Ενέργειας να κάνει έρευνα για το διοξύδιο του άνθρακα, να το κάνει. Θέλει ή δεν είναι να κάνει έρευνα για την αποθήκευση του διοξύδιου του άνθρακα, να το κάνει. Θα βάλουμε εμείς 11 εκατομμύρια και δεν το κάνουμε εξοικονομό και δεν το κάνουμε μικρομεσαίες. Είναι το ένα που διαφωνώ κάθετα στην αναθεώρηση που έχω μπροστά μου. Στους Εφουδού, κομβική κίνηση και κάντε το έστω και τώρα. Δεν βλέπω να λύνετε στην απάντηση που μου δώσετε για το πρόγραμμα της Καστοριάς που δεν έτρεξε. Ήταν ότι περιμένουμε τον Υπουργείο, ήταν πριν δυο χρόνια, για να ορίσει τον ενδιάμεσο φορέα διακήρυσης. Η απάντηση σε αυτό είναι, η περιφέρεια μπορεί να ορίσει ενδιάμεσο φορέα διακήρυσης τη διεύθυνση και διασμού και ανάπτυξη της, τη δικιά της. Και να κάνει, αντί να γίνει για όλη τη χώρα ένα λογισμικό, όπου κολλάει συνέχεια το είδαμε στο εξοικονομό, να γίνουν 13 λογισμικά για κάθε περιφέρεια και να λυθεί το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να είναι μία υπηρεσία 20 ατόμων στο Υπουργείο και να κρατάει προγράμματα δισεκατομμυρίων σε όλες τις περιφέρειες. Κανείς δεν εμποδίζει την περιφέρεια να σχεδιάσει τον κάθε το άξονο στο σύνολό του μαζί με το Υπουργείο. Εμείς το κομμάτι βέβει με τα λεφτά που έχουμε, γιατί αυτό βλέπω ότι κάνετε, το Υπουργείο το υπόλοιπο. Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιώ και τις σχέσεις που έχουμε με τα Υπουργεία για να τελειώσω τουλάχιστον ένα μεγάλο έργο στη θητία μου. Δεν θα το τελειώσετε, θα το δρομολογήσετε. Έτσι κι αλλιώς αυτά τα μεγάλα έργα δεν τελειώνουν σε μία θητία. Πιστεύω λοιπόν ότι οι καλές σχέσεις που έχετε με την κυβέρνηση δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος του προγράμματος. Δεν ξέρω αν αξιοποιήθηκαν για άλλο λόγο, πάντως για αυτό δεν αξιοποιήθηκαν. Το πρόγραμμα ως έχει δεν τιμάει κανέναν μας, δεν μπορεί όλοι να τα κάναν καλά και όλοι να είμαστε καλοί και η περιφέρεια να είναι πρώτης ανεργίας στην Ευρώπη, άρα κάτι δεν γίνεται καλά. Ο τόπος είναι πλούσιος τα πάντα, έχει φυσικούς πόρους, έχει νερά, έχει ανθρώπους ικανούς, άρα κάτι δεν γίνεται καλά. Και αυτό που δεν γίνεται καλά είναι η διαχείριση ενός πολύτιμου αναπτυξιακού εργαλείου. Ακόμη και το περίφημο Ταδίμ δεν το έχουν δει επιχειρήσεις. Μετρήστε το χρόνο. Άρα, εγώ θα έλεγα, κύριε Αντιπεριάρχη, κύριε Τεταλμένε, λιγότερες γύρες, λιγότερες προεκλογικές διαδικασίες και περισσότερη δουλειά. Ευχαριστούμε. 21 λεπτά, κύριε Ζεμπελιάδο. Κύριε Βήτα. Ναι, εγώ θα είμαι σύντομος. Πρώτον, σε σχέση με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και την εισήγηση και χωρίς να πω ότι μελέτησα, εν πάση περιπτώσει έκανα μια γρήγορη ανάγνωση στα κείμενα που δόθηκαν, εντάξει, ένα φανερό είναι το πρόβλημα με τα ποσοστά κάλυψη και τα λοιπά. Αλλά, κατά τη γνώμη μας, το πρόβλημα και είναι, πώς το λένε, συνολικό, δεν αφορά συγκεκριμένα, την πορεία του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά μας αποσχολεί όλος αυτός ως τελική ανάλυση ανορθολογισμός. Γιατί θέλω να πω ότι βλέποντας ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προφανώς πρέπει να συνέχεται με συγκεκριμένους στόχους με όλα τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα και άρα αυτή η στόχη πρέπει να είναι και σε διαδικασία σύγκλησης από τα όργανα που τους βγάζουν. Δηλαδή πρέπει στόχοι Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτους, περιφέρειας όπως εξειδικεύονται και μετά να πάρεις όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσεις να συμπληρώσεις κάτι. Αυτό στην πράξη καταλήγει σε έναν μεγάλο αναρθολογισμό ο οποίος καθοδηγείται σε τελική ανάλυση από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και από επιδιώξεις και εξυπηρετήσεις που θέλει να κάνει είτε κάθε κόμμα το οποίο είναι στην κυβέρνηση είτε κάθε παράταξη που είναι στη διοίκηση της περιφέρειας. Το συγκεκριμένο ας πούμε πρόγραμμα έχουμε ένα κομμάτι που είναι κοινωνική συνοχή. Ένα ποσό δεν είναι μεγάλο απλά θέλω να πω για τον αναρθολογισμό. Κέντρα κοινότητας δημιουργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το νούμερο ένα πρόβλημα της Ελλάδας η ανεργία δεν το συζητάμε ιδιαίτερα για ανεργία ανάμεσα στους νέους. Ο πρωθυπουργός που χθες συνέβη στη γερμανική εφημερίδα είπε εντάξει αλλά τα βρήκαμε χάλια δεν βλέπουμε να μειώνει την ανεργία στα γρήγορα οπότε συμβιβαζόμαστε με αυτό και είχε κάνει τα κέντρα κοινότητας πρόπερση που να λύσουν τι πρόβλημα ανεργίας τώρα τα κέντρα κοινότητας. Γιατί νομίζω ο μεταξύ μας να συνεννοούμε ότι δεν μπορεί ένας να είναι άνεργος να πάει στο κέντρο κοινότητας γιατί το πρόβλημα του είναι το ψυχολογικό που βεβαίως μπορεί να υπάρχουν και τέτοια προβλήματα αλλά είναι δουλεύουνε παιδιά ψυχολόγοι και κοινωνική λειτουργία εντάξει απορροπήθηκαν κάνει καλό αυτά όλα με κέντρα κοινότητας θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Συν άλλες δομές που και εκεί δεν ξέρω αν είναι όχι ότι δεν είναι απαραίτητες να πεις για δομές που να έχουνε άτομα με αναπηρία είτε οι κακοποιημένες γυναίκες αλλά το πόσο στηρίζονται για να λύσουνε πραγματικά το πρόβλημα. Πάμε στον ίδιο τομέα σε όλα αυτά τα έργα που έχουν ενταχθεί όσον αφορά τα νοσοκομεία είτε και με υποδομές σε κτίρια μ' αυτό τη σιάτηση σε βάση περιπτώση είτε με εξοπλισμό κτλ. Τι κάνει το ΕΣΠΑ αποδεχόμαστε προφανώς ότι δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει στο ορατό μέλλον και δεν θέλουν καμία χρήματοδότηση για κανένα έργο από το Υπουργείο ίγιας οπότε είτε καλύτεται από τον τοπικό πόρο είτε από το ΕΣΠΑ. Το τοπικός πόρο σε λίγα χρόνια μας τελειώνει και ότι υπάρχει από το ΕΣΠΑ να καλύπτει. Πάς στον άλλον άξονα 1,5 εκατομμύριο για την ελληνική αστυνομία και άλλο 1,5 εκατομμύριο για την πυροσβεστική το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης δεν θα δώσει τίποτα. Και τα έργα που έχετε εντάξει είναι όλα αυτά τα οποία ουσιαστικά έπρεπε να γίνουν επειδή δεν μπορεί να τα κάνει η κυβέρνηση. 5 εκατομμύρια στο ταμείο επιχειρηματικότητας. Και πάμε τώρα λέμε, λέτε μάλλον γιατί δεν συμφωνούμε ότι η ανταγωνιστικότητα θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας ή θα πάμε να το λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο η πορεία της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια είναι αποδεικτική των θέσεων σας γιατί το πρόβλημα της ανεργίας ούτε μειώθηκε. Και δεν θα ήθελα τώρα να ανοίξω και καμιά κουβέντα τώρα για το προς τα πού πάει ο κόσμος με τεχνητές, νοημοσύνες και πόσο έχει πιάσει η συζήτηση αυτό εδώ στην Ελλάδα για να πούμε τώρα και τα συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία έκαναν σχετικές ερωτήσεις αν θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Δηλαδή έχεις καταρχήν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που σου λέει ένα διαρθρωτικό, όχι μόνο Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτος, διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας είναι το μεγάλο μέγεθος αυτά που ασχόλησες. Και εμείς βγάζουμε πρόγραμμα τώρα να ενισχυθεί αυτή η απασχόληση και δεν βλέπω να έχει καμιά διαφορετική προοπτική από αυτό που είχε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή να φυτρώνουν λίγες, πολλές, αρκετές νέες επιχειρήσεις και να έχουν έναν πολύ περιορισμένο κύκλο ζωής μια χρονική διάρκεια συγκεκριμένη. Ή ας πούμε να πιστοποιούνται αυτό το πρόγραμμα το συγκεκριμένο εργαζόμενοι για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή συνολικά δεν φαίνεται ακόμα και από αυτά τα σχέδια, γι' αυτό έκανα και μερικές ερωτήσεις ότι όλο αυτό το κομμάτι εκτός από τις υποδομές που μπορεί κάποιοι να απασχοληθούν στη διαδικασία της κατασκευής μπορούν να έχουν αναλυστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Και όλο αυτό επαναλαμβάνω, δεν βλέπω πουθενά να υπάρχει συνοχή μεταξύ των έργων που ψηφίζουμε κάθε φορά από τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και μάς περίπτωση επειδή όλα είναι ενταγμένα, επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν και έργα που προφανώς δηλαδή δεν μπορεί να αντιθυκάσουν στη χρησιμοτητά του, είτε είναι τα αντιπλημμυρικά, είτε είναι για την ίδρυξη και τα λοιπά είναι αυτονόητα. Αλλά εκεί που φαίνεται η διαφορά προοπτικής, ας το πούμε, έτσι μας χωρίζει μεγάλη διαφορά. Ευχαριστούμε. Τοποθετήσεις από τους συναδέλφους λιστός κατάλογος. Ο κύριος Βόζδο, ένας. Άλλος. Ο κύριος Σιμαντράκος. Άλλος συναδελφός. Δεν μας παίρνει ώρα κύριε Κιωσέ. Δεν μας παίρνει ώρα με τίποτα. Ο κύριος Σόκουτης. Είναι άλλος συναδελφός που θέλει. Ωραία. Κύριε Βόζδο, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήνα... Κύριε Βόζδο, πέντε λεπτά. Και δύο λεπτά από το Προεδρείο. Πέντε λεπτά. Σας παρακαλώ να τελειώνουμε. Δεν θα τα φτάσουμε. Καταρχήνα γιατί γίνεται η αναθεώρηση. Η αναθεώρηση γίνεται γιατί χρειάζεται να προσαρμοστεί το πρόγραμμα, είτε σε νέες κεντρικές επιλογές, είτε σε διαπιστώσεις αδυναμίας υλοποίησης του πρόγραμματος. Και έρχεται αυτή τη στιγμή η διαχειριστική αρχή, ξαναγκασμένη και από τις δύο της προϋποθέσεις αυτές, να ζητήσει την αναθεώρηση του πρόγραμματος. Μου κάνει εντύπωση ότι φτάσαμε στο σημείο να ζητάει, ουσιαστικά αναγκάζεται η διαχειριστική αρχή, να ζητήσει την μεταφορά πόρων από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση σε άλλες χρηματοδοτήσεις. Και μάλιστα με ένα σημαντικό ποσό, τις τάξεις των 12 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στο 5% περίπου του ΕΤΠΑ. Είναι γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δέχεται πάρα πολλές επιθέσεις. Που θέλω να καταλέξω. Ότι επειδή τα προγράμματα είναι προϊόν διαβούλευσης και έτσι διαμορφώνονται, διαπιστώνει η διαχειριστική αρχή ότι η διαβούλευση, η οποία είχε γίνει και κατέληξε στο πρόγραμμα, δεν ήταν στη κατεύθεση που ήταν επιθυμητή. Η διαπίστωση αυτή όμως δεν έγινε αυτή τη στιγμή. Και ιδιαίτερα όσον αφορά τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, εγώ θα ζητήσω από τον Περιφερειάρχη να εξαντλήσει όσα περιθώρια έχει ώστε τουλάχιστον στη τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα ιδρύματα που εδρεύουν εδώ στη Δυτική Μακεδονία να υπάρξουν προτάσεις που να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν τη τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία. Θέλω επίσης να συμφωνώ απόλυτα κύριε Κιοτσίδη ότι το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό. Και βεβαίως αν υπάρχει μια ολιγορία από κάποιον τελικό δικαιούχο, να είναι αυτή ανακοινώσιμη και ο καθένας να αναλάβει και τις ευθύνες του. Είναι προφανές αυτό. Για να ξέρουμε και πού βαδίζουμε. Και όσον αφορά τον κύριο Γιανακίδη δεν είναι εδώ, αλλά εν πάση περίπτωση δεν έχω κάτι να πω. Ναι, εντάξει. Θα ήθελα επειδή αναφέρθηκα με κατακόρων για το φυσικό αέριο, θα ήθελα, αν θα ήταν εύκολο, κάποια στιγμή να μας κατεθούν και οικονομοτεχνικές μελέτες, για να ξέρουμε τι θα κοστήσει και πολύ περισσότερο για να ξέρει και ο πολίτης, ο οποίος προσδοκά κάποια οφέλη από το φυσικό αέριο, ποιά θα είναι αυτά εδώ τα αφέλη και σε ποια τιμή θα διατίθεται πλέον το φυσικό αέριο. Είναι μια επένδυση η οποία θα βοηθήσει και σε ποιό βαθμό θα βοηθήσει. Για να μην αναφερόμαστε μόνο σε προθέσεις, αλλά να υπάρχουν και κάποια συγκεκριμένες τοποθετήσεις με έμπρακτα αποτελέσματα. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Πιστεύω ότι η παρουσίαση του προγράμματος που έγινε είναι διαποτιστική. Θα παρακαλούσαμε, αν είναι δυνατόν, να τα χρονικά χρονικά διαστήματα να έχουμε αυτήν εδώ την ενημέρωση και να δώσω και τα συγχαρητήρια στα στελέχη της διαχειριστικής αρχής γιατί πρώτοι αυτοί έχουν την αγωνία και έχουν τη μεγαλύτερη αγωνία από όλους μας για να κλείσει το πρόγραμμα. Ευχαριστώ. Ο κύριος Σιμαντράκος. Πρώτη φορά κύριε Βόσδου η στάν... Όχι εσείς, εσείς. Μην μου τον αγγλώσεις. Πρώτη φορά. Μην μου τον αγγλώσεις. Πρώτη φορά. Καταρχήν θα ήθελα να χαιρετήσω τη σημερινή διαδικασία. Είναι από τις χρήσιμες, θεωρώ, συνεδριάς του περιφερειακού συμβουλίου, όπου δίνεται δυνατότητα σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, επίσημα πλέον, να ενημερώνονται και την πορεία του επιχειρησιακού προγράμματος του SES και βέβαια δίνεται δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, άσχητα βέβαια που δεν έχει τόσο πολύ κόσμο, να δουν την πορεία του προγράμματος, αλλά συνάμα και τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής. Το συνολικό πρόγραμμα της διαχειριστικής αρχής είναι περίπου στα 340 εκατομμύρια ευρώ. Για να φτάσουμε βέβαια σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι έχουν συνδράμει αυτά τα χρόνια, το ανέφερε και ο συνάδελφος ο κ. Δακής. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι υπάρχει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός και έτσι νομίζω ότι πρέπει να συνεχίζει το πράγμα, γιατί η διοίκηση έχει συνέχεια και μέσα από κάποιες παρεβάσεις οι οποίες γίνονται, νομίζω ότι προς το καλό της περιοχής συμβάλουμε όλοι και βέβαια εδώ είμαστε όλοι μας να καταθέσουμε προτάσεις, βελτίωσης του σχεδιασμού ή του ανασχεδιασμού του SES. Νομίζω ότι πρέπει από εδώ μέσα να βγάλουμε κάποιες προτάσεις βελτίωσης και τυχόν παραλήψεις που μπορεί να έχουν ή τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής ακόμη και η περιφερειακή αρχή, η νυν περιφερειακή αρχή, ώστε να πάμε προς το καλύτερο, προς την βελτίωση του πρόγραμματος. Είναι η πρώτη αναθεώρεση. Όπως γνωρίζετε, όλοι το πρόγραμμα υποβλήθηκε το 2014, το Νοέμβριο. Από τότε, αυτό σημαίνει ότι είχε γίνει ένα σχεδιασμός προηγουμένως, έγινε μια επικυριοποίηση από την σημερινή περιφερειακή αρχή, εμπλουτίστηκε, φτάσαμε στην πρώτη αναθεώρεση. Θεωρώ ότι του χρόνου μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη αναθεώρεση, μια τρίτη αναθεώρεση και ούτω καθεξής. Όσο πιο συχνά γίνονται για να θεωρήσεις, νομίζω πιο κοντά θα είμαστε στην επίτευξη του στόχου, που είναι η απορρόφηση όσων δυνατόν περισσότερων χρημάτων. Θα παρομοιάσω το πρόγραμμα της TOSES ως έναν αγώνα μαραθωνίου δρόμου και όχι ως έναν αγώνα σπρίτ. Μιλάμε για πολλά χιλιόμετρα που πρέπει να διανιθούν, οπότε σταδιακά και με μεγάλη υπομονή πρέπει όλοι από εδώ να καταθέτουμε προτάσεις. Ποιες είναι οι προτάσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον τελικό στόχο. Ποιες είναι οι προτάσεις. Δεν χρειάζεται θεωρώ μόνο μια επικριτική στάση από την αντιπολίτευση για το αν αυτή τη στιγμή είναι για παράδειγμα στο 20% η υλοποίηση το συμβάσιο, αλλά ποιες είναι οι προτάσεις ώστε να έχουμε το 100% της επιτυχίας το 2023. Έτσι νομίζω ότι γινόμαστε περισσότεροι χρήσιμοι όλοι μας εδώ μέσα. Άκουσα, άκουσα. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις σε επίπεδο διαχειριστικής αρχής και όχι μόνο μια πολιτική κριτική. Επικαλούμε τον τεταλμένο. Κάναμε προτάσεις ή δεν κάναμε. Προκειρώστε κύριε Συμπαντράκο. Ένα ζήτημα θεωρώ που πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί. Πριν πω αυτό θα ήθελα να χαιρετήσω την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει αυτήν η διαχειριστική αρχή της έντονης εξουστρέφειας που πολλές φορές μπορεί να τυτλοφορείται ως ένας προεκλογικός αγώνας. Θεωρώ ότι δεν είναι αυτό. Όσο πιο κοντά είναι η διαχειριστική αρχή στους δήμους, στην κοινωνία, στους εκπροσώπους και στα θεσμικά πρόσωπα κάθε περιφερειακής ενότητας, τόσο πιο αμφίδρομη είναι η σχέση και από την πλευρά της διαχειριστικής, αλλά και από όλους όσους εύκολα μπορεί να κάνουν κριτική, χωρίς στην ουσία να γνωρίζουν τα προβλήματα που ανακύπτουν. Για παράδειγμα, τι μπορεί να πει κάποιος για το δήμο, και ποια είναι η πρόταση για το δήμο ΔΕΣΚΑΤΙΣ που έχει έναν μηχανικό, ο οποίος φέρει όλη την ευθύνη της υποβολής των προτάσεων για το ΣΕΣ. Και όμως ο δήμος ΔΕΣΚΑΤΙΣ, για παράδειγμα, έχει υποβάλλει και πρόταση για την Υδρεύση, η οποία έχει εγκριθεί, έχει υπογραφεί από τον περιφερειάρχη ένταξη της Υδρευής ΔΕΣΚΑΤΙΣ, έχουν υποβληθεί 11 σχολεία για ενεργειακή αναβάθμιση και σχεδιάζονται οι μικρές τηλεθερμάσεις για ένα μικρό δήμο, που ο πληθυσμός του είναι πολύ μικρός και πολύ περισσότερο, δεν έχει στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία. Η πρότασή μας ποια είναι? Να πάρουμε προσωπικό, να κάνουμε... Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται? Ή πώς μπορεί η διαχειριστική αρχή να αντιμετωπίσει το ζήτημα των υποβολών, των τεχνικών δελτίων, που τώρα στην προηγούμενη προκήρυξη με τα σχολεία έχει ανακύψει αυτό το ζήτημα ότι εργάστηκαν, δούλεψαν, ορίμασαν κάποιες μελέτες και δεν μπορέσαν να τις υποβάλουν στον σύνολό τους. Σαν περιφερειακή νοταγρεφινών θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί, γιατί υποβλήθηκαν το σύνολο των σχολείων που είχαμε ξεκινήσει να οριμάζουμε. Άρα θα έχουμε και μεγαλύτερη πιθανότητα έγκρισης. Αλλά κάποιοι άλλοι δήμοι, κάποιοι μεγάλοι δήμοι, όπως ανέφερε ο κ. Κουρτσίδης, και καλά είναι να μην το αναφέρουμε, τι φταίει η διαχειριστική αρχή ή πώς μπορεί η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας να λύσει αυτό το πρόβλημα, να τους σμαλώσει. Πώς, πώς. Αν δεν υπάρχει και η αντίστοιχη όγκληση από τις τεχνικές υπηρεσίες του κάθε δήμου. Εντάξει, και γι' αυτό, ας πούμε, φταίει η περιφέρεια. Και για άλλα ζητήματα φταίει η περιφέρεια. Αλλά, ξαναλέω, ας βρούμε μια πρόταση, μια πρόταση πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα με το προσωπικό. Είναι τώρα τα σχολεία, είναι μετά η προκήρυξη που θα βγει για τα μνημεία, είναι η πρόταση που θα βγει για την υγεία, για την εκπαίδευση, κτλ. Αν τώρα, στο θέμα της εκπαίδευσης, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνει κάποιο λάθος όσον αφορά ή δεν έχει σωστό σχεδιασμό ή προγραμματισμό για την υποβολή των προτάσσεων, πάλι θα φταίει η περιφέρεια. Νομίζω. Ενημέρωσή έχουν αυτό το πράγμα που είπε και ο κ. Ιωαννίδης. Πριν από αρκετό καιρό, εγώ ήμουν ο πρώτος που έθεσα το ζήτημα της εξοστρέφειας της διαχειριστικής αρχής και θεωρώ ότι η διαχειριστική αρχή, αυτό που κάνει, είναι κοντά στους δήμους, είναι κοντά στις τεχνικές υπηρεσίες. Νομίζω ότι κανένας από όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία ανοιχτή πόρτα στην περιφέρεια, στη διαχειριστική αρχή. Και στο κάτω, όταν σας πω εγώ το εξής. Έχουμε σήμερα ένα περιφερειακό συμβούλιο που θα συζητήσουμε την αναπροσαρμογή του SES. Είδατε κάποιον από τους δήμους να βρίσκεται εδώ σήμερα? Ε, πώς θα τους καλέσαμε, ανοιχτή πρόσκληση, είναι περιφερειακό συμβούλιο, είναι περιφερειακό συμβούλιο, η πρόσκληση πάει παντού, η διαχειριστική αρχή έχει κάνει ένα σωρό εκδηλώσεις που τους τονίζει το πρόβλημα, λέει τι έχει κάνει, λέει που βρίσκεται κάθε έργο κτλ. Σήμερα, εάν, παράδειγμα, υπήρχε αυτή η θέληση των δήμων να έχουν μια συγκεκριμένη πρόταση για την αναμόρφωση, δηλαδή κάποια ανάγκη, η οποία θα έχει προκύψει από το 2014 μέχρι τώρα, μιλάμε πόσα είναι, είναι τέσσερα χρόνια, δεν έχει προκύψει κάτι άλλο. Εντάξει, έγινε μια μεταφορά χρημάτων από την εκπαίδευση, λόγω της μεγάλης έκπτωσης που είχε το Πανεπιστήμιο. Τι να γίνει δηλαδή, να μην γίνει η μεταφορά των χρημάτων από το Πανεπιστήμιο σε κάποιους άλλους τομείς. Υπάρχει πρόβλημα στην ίδρευση, δηλαδή δεν το αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ίδρευση, ότι χωριά έχουν αμίαντο, χωριά έχουν πρόβλημα στην ιδροδότηση. Τι να κάνουμε, να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε εντάξει, προτάσσουμε την εκπαίδευση, να μπει κάτι άλλο, ενώ έχουν δοθεί προτεραιότητες και στο θέμα της εκπαίδευσης, αλλά εφόσον περισσεύουν χρήματα κάπου πρέπει να πάνε αυτά, κάπου πρέπει να μην τα κινηθούν. Οι υποβολές των δήμων για την ίδρευση, νομίζω, έχουν ξεπεράσει τις 30-35. Δεν ξέρω, κύριε Κύριο Τσίδη, ποιο είναι το νούμερο. Πόσες ήταν οι προτάσεις για την ίδρευση, θα ήθελα να μου πείτε, αν θυμάστε, πόσες ήταν οι προτάσεις στην ίδρευση. Η δεύτερη προκήρυξη είχε 29 προτάσεις. Ποιο είναι το νούμερο για την ίδρευση στην ίδρευση. Λοιπόν, έχουν υποβληθεί 29 προτάσεις για την ίδρευση. Δεν είναι μια ένδειξη της ανάγκης που προτάσουν οι δήμοι, δεν πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Πώς θα γίνει δηλαδή. Άρα, για να κλείσω και να μην καθυστερώ, θεωρώ ότι το πρόγραμμα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Χαιρετίζω και συγχαίρω τα στελέχη της αγιεριστικής αρχής για τον αγώνα που δίνουν για να ενημερώσουν τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, νομίζω, πρέπει να λειτουργούμε. Πρέπει να είναι κοντά στις τεχνικές υπηρεσίες, αλλά χρειάζεται και μια εμπιστοποίηση από το πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης σε κρίσιμες συνενδριάς, όπως είναι σημερινή. Γιατί όλοι έχουμε πει ότι πρέπει να γίνεται μια συνενδρία ή παράδειγμα για το ΣΕΣ. Να, όριστε έγινε μια συνενδρία. Ποια είναι η απήχηση, ποιος είναι, πόσοι από τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σήμερα εδώ για να δουν την πορεία του προγράμματος. Ναι, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα να ήρθε στο Περιφυριακό Συμβούλιο. Μετά θα προκύψει κάτι άλλο. Δεν πρέπει να πούμε ότι κοινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, μέσα από τέτοιες συνενδρίες, νομίζω φεύγουμε όλοι πιο χρήσιμοι. Ευχαριστώ. Να ζητήσω λίγο από το σώμα για τυπικούς λόγους μια ώρα παράταση. Βέβαια θα τελειώσουμε πολύ πιο νωρίς. Άρα έχω την έγκριση του σώματος. Κύριε Σόκοτη, έχετε τον λόγο. Πόσες λεπτά, κύριε Πρόεδρε. Πέντε λεπτά και με την ανωχή. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Εξάλλου, η γνώση σας πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι τεράστια και βοηθάται. Ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Θα πω κάτι με παράπονο. Υπόθηκε από πολλούς και σχεδόν από όλους για τη σοβαρότητα της σημερινής συνειδρίας σας. Η εικόνα όμως και στα έδρανα αλλά και κάτω στα καθίσματα δεν είναι και ηπλέον εμφανιστική. Όντως, και κάθε φορά που γινόταν και οι επιθυτίες μας σε αυτού του είδους συνειδριάσεις το ενδιαφέρον ήταν ελάχιστο. Και αυτό ενδιαφέρον καταδεικνύει κάτι. Άρα λοιπόν, ας μην παραπονούμαστε πάρα πολύ έξω από τον χορό και να λέμε διάφορα τραγούδια, όταν εμείς οι ίδιοι δεν δείχνουμε το ενδιαφέρον που πρέπει. Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου, αν και υπόθηκε από πριν από όλους, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα στηλέχεια της διεθυριστικής αρχής και βέβαια τον κ. Εντεταλμένο, ιδιαίτερος όμως που με επιτρέπετε, τα στηλέχεια της διεθυριστικής, με τα οποία είχα την εξαιρετική τιμή και χαρά, 8 χρόνια, να έχουμε στενή, στενότατη συνεργασία και βρίσκω την ευκαιρία άλλη μια φορά να τους ευχαριστήσω για αυτό το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε εκείνη την χρονική περίοδο. Εγώ είμαι σίγουρος και ισιόδοξος ότι και αυτό το πρόγραμμα θα πετύχει τους στόχους όπως και τα προηγούμενα και θυμάμαι όταν εμείς ήμασταν στην περιφερειακή αρχή που υπήρχαν πάντα καλοπροέρετα οι κριτικές, ότι δεν προχωρούσε όπως έπρεπε, ότι δεν υπήρχε η ανάλογη προφητικότητα, οι δείκτες, τους οποίους καλά είναι να λαμβάνουμε υπόψη αλλά έχουν πολλαπλές αναγνώσεις. Για μένα το πρόγραμμα θα κριθεί από τη στοχοθεσία η οποία μπήκε στην αρχή και βέβαια από τις επικοιροποιήσεις που γίνονται πάντοτε τα τελικά αποτελέσματα και ξέρω ότι και στο ΠΕΠ αλλά και προηγούμενα ξεπεράσαμε, πέρασε η περιφερειακή της Μακεδονίας τους στόχους και μάλιστα η απορρόφηση έφτασε, ξεπέρασε και το 100%. Κι αν θυμάμαι στο προηγούμενο πρέπει να ήταν γύρω στο 103-104%. Βέβαια υπάρχει πάντα το εξής πρόβλημα, ότι στην αρχή γίνεται η ένταξη, η προσπάθεια ορίμανσης μελετών και έργων για να γίνουν οι εντάξεις. Ένας δείκτης λοιπόν είναι οι εντάξεις, σημαντικό στην αρχή. Οι συμβάσεις επίσης. Η απορρόφηση και οι πληρωμές έπονται γι' αυτό και είναι κάτι το οποίο κατά την ταπεινή μου άποψη δεν το βλέπω σε αυτή τη φάση όσο τις συμβάσεις και κυρίως τις εντάξεις. Θέλω να επισημάνω επίσης ότι όπως και στο ΠΕΠ έτσι και τώρα στο ΣΕΣ έχουμε ένα πρόβλημα με τους τελικούς δικαιούχους πάντα. Και όταν ήμουνα εγώ αντιπεριφυριάρχης και είχα και την συνεχή έτσι συνεργασίας με διαιρετική αρχή έβλεπα ότι πέραν των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας που έκαναν ό,τι ήταν δυνατό να μη υπερέβαλαν τον εαυτό τους, πάρα πολλοί τελικοί δικαιούχοι και από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αλλά και άλλοι φορείς εκπαιδευτικά ειδρύματα και λοιπά δεν ανταποκρίνονταν στην χρονική στιγμή εκείνη που έπρεπε προκειμένου να υποβληθούν οι προτάσεις με αποτέλεσμα να προκυρίσουν μετρά και τα λοιπά. Άρα βέβαια με τον καινούργιο νομοθεσία οι δυσκολίες έγιναν ακόμα περισσότερες, με αποτέλεσμα οι τελικοί δικαιούχοι να έχουν ένα επιπλέον λόγο να έχουν καθυστέρηση. Αυτό όμως μέχρι εδώ πιστεύω ότι από εδώ και πέρα δεν μπορεί να αποτελέσει αυτό δικαιολογία και βέβαια κύριε Ντεταλμένε και αγαπητοί φίλοι της διαχειριστικής αρχής, σας συγχαίρω και την ενημέρωση που έχετε κάνει και αναλάβει χρειάζεται συνεχής όχληση, παρακολούθηση προς τους τελικούς δικαιούχους γιατί πάρα πολλές φορές υπάρχουν αβελτηρίες και ολιγορίες οι οποίες είναι πολύ αδικαιολόγητα. Εγώ θα διαφοροποιηθώ λίγο λοιπόν από το όλο πνεύμα και θα πω το εξής, αυτό που συνηθίζω να λέω πάντα ότι το ΣΕΣ όπως και το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένο και βέβαια καλό είναι και μακάρι η εκάστον περιφερειακή αρχή να μπορεί να φέρει επιπλέον κονδύλια και έξτρα κονδύλια για να αυξηθούν τα διατηθέμενα ποσά στην περιφέρεια. Για να έχει όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η υλοποίηση του ΣΕΣ σε μια περιφέρεια και εμπροκειμένως στη δική μας και να δημιουργηθούν αυτό που είναι σήμερα το μίζον ζητούμενο, οι θέσεις απασχόλησης, οι θέσεις εργασίας, δεν είναι μόνο η δημιουργία των υποδομών που δημιουργούν θέσεις εργασίας βέβαια κατά την κατασκευή, αλλά στη συνέχεια πάλι ξαναπεύτουμε στο πρόβλημα της ανεργίας. Πρέπει να υπάρχει λοιπόν μια συμπληρωματικότητα του ΣΕΣ, του ΕΣΠΑ, με επιπλέον εθνικούς πόρους, που πρέπει όπως υπόθεκε να ρθούν στην περιφέρεια που έχει αυτά τα μίζωνα προβλήματα και της ανεργίας και της μεταλληγνητικής περίοδου, να υπάρχει μια συμπληρωματικότητα με τα έργα τα οποία εντάσσονται στο ειδικό αναπτυξιακό τέλος, στον πόρο, και κυρίως με την αξιοποίηση ιδιωτικών κονδυλίων, ιδιωτικών επενδύσεων. Έχω επανειδημένως πει μέχρι να γίνω κουραστικός πάρα πολλές φορές ότι τα σδίτ, οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιο τομέα είναι σήμερα μια πραγματικότητα και μια αναγκαιότητα προκειμένου μαζί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ώστε από τη μία να γίνουν οι υποδομές και από την άλλη να υπάρξει η τόνωση της επιχειρηματικότητας και εν τέλει της πραγματικής οικονομίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε με ιδιαίτερη προσοχή, να επιχειρήσουμε, να επιχειρήσει η Περιφερειακή Ερχή αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο να στραφεί προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί όπως υπόθεκε, και δεν έχω πραγματικά την ενημέρωση αυτή τη στιγμή για να είμαι έτοιμος να πω τι ακριβώς συμβαίνει, ακόμα και το τεαδίμ που είναι για την επιχειρηματικότητα έχει παρουσιάσει μια σημαντική καθυστέρηση, μακάρι να μην είναι έτσι. Ξαναλέω λοιπόν, συμπληρωματικότητα κονδυλίων, έξτρα κονδύλια στην Περιφερεια από το Πρόγραμμα Δημιουργίων Υπονδύσεων ή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων, ιδιωτικών κονδυλίων μέσα από τις συμπράξεις δημόσιο και ιδιωτικού τομέα. Κάτι, και με αυτό θέλω να κλείσω, που λέγεται και λεγόταν και στην εποχή μας και λέγεται και τώρα, την Περιφερειακή Συνείδηση, το 342222 που έχει έτσι επικρατήσει να λέγεται, βεβαίως είναι θεμητό, βεβαίως είναι ευκταίο, δεν είναι κάτι όμως το οποίο το κόβεις και το ράβεις κάθε φορά κατά το δοκούν, αλλά είναι κάτι που εξαρτάται από τα δεδομένα και από την πραγματικότητα, η οποία υπάρχει και από τη συγκυρία, αλλά και από τη δυνατότητα που έχουν, ξαναλέω, οι τελικοί δικαιούχοι για να απορροφήσουν κονδύλια. Εδώ θα συμφωνήσω και εγώ ότι πρέπει ή να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών, ή σαν υποέργα των υποένταξη έργων, ή μέσα από την εχνική βοήθεια, κυρίως στους νομούς Καστοριάς και Γρεβενών που δεν έχουν τη δυνατότητα του τοπικού πόρου, να μπορέσουν να οριμάσουν ή να επικυροποιήσουν μελέτες. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, εν πάση περιπτώσει έστω και από άλλα κονδύλια, σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί μια ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή. Με αυτά τα λίγα πιστεύω και να μη σας κούρασα, θέλω να ευχαριστήσω άλλη μια φορά τη διαχειριστική αρχή, να ευχαριστήσω εσάς για την προσοχή σας και να ευχηθώ στο τέλος του προγράμματος, όπως έγινε και με το προηγούμενο, να έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε για overbooking και για υπερδέσμεψη αλλά και απορόφηση πέρα από το 100% του προγράμματος. Ευχαριστώ. Κύριε Κυρουτσέβη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, δύο-τρία πράγματα θέλω να τον είσω ακούγοντας όλες τις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων, οι οποίες νομίζω ότι είναι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή στο να έχουμε ένα όσο δυνατόν καλύτερο και πιο επιτυχημένο πρόγραμμα. Λοιπόν, πρώτα να πούμε κάτι για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Υπόθηκε ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο 9% είναι ελάχιστοι. Όντως, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ενισχύθηκε και με την τεχνική προσαρμογή, με 9 περίπου εκατομμύρια σε συνολική δημόσια δαπάνια, αλλά εξακολουθούν οι πόροι να είναι λίγοι. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε άλλους πόρους στους άξονες προτεραιότητας 8 και 10, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση υλοποίησης του προγράμματος. Θα μιλήσω τώρα λίγο για την ανταγωνιστικότητα, γιατί υπάρχει μια πρόταση να ενισχύσουμε με πρόσθετους πόρους τους άξονες 1, 2, 3, αντί να ενισχύσουμε τον άξονα προτεραιότητας 6. Για την ανταγωνιστικότητα μπορούμε να μιλάμε για μέρες. Μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Γεγονός είναι ότι προφανώς κύρια θέματα, όπως η ανάδειξη του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, όπως η μη ομαλή λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων κλπ, όντως δείχνουν μία ελάχιστη ως μηδαμινή υλοποίηση των σχετικών αξώνων. Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή τα προβλήματα λύνονται και από εδώ και πέρα εμπεριπιστούμε ότι θα έχουμε μία ομαλή υλοποίηση. Εκείνο όμως το οποίο θέλουμε να έχουμε, έχουμε εμείς υπόψη μας και πρέπει κι εσείς να έχετε υπόψη, είναι ότι η εικόνα στις επενδύσεις γενικά δεν είναι καλή. Αν δούμε τις επενδύσεις στο τέλος του 2007-2013 στον προηγούμενο επιχειρησιακό και δούμε και τις επενδύσεις της εντάξης των επενδύσεων οι οποίες τουλάχιστον τρέχουν σε επίπεδο επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητας, δούμε ότι στο 2013 το ποσοστό υλοποίησης των επενδύσεων, μιλάω για ολοκληρωμένες επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία, δεν ξεπερβούσετε 65% από τις υπογραμμένες συμβάσεις. Ενώ σήμερα στο επανέκ και θα σας δώσω ένα στοιχείο το οποίο είναι της προηγούμενης εβδομάδας γιατί συζητούσαμε την προισταμένη της ειδικής υπηρεσίας, συζητούσαμε την προησταμένη της ειδικής υπηρεσίας για δράσεις έρευνας και νοτομίας της γνωστής ειδικής υπηρεσίας της ΕΤΑΚ. Το ερευνό και νοτομό, που ήταν ένα μεγάλο πρόγραμμα για το οποίο έγινε πάρα πολλούς λόγους και στο οποίο συμμετείχαν και επιχειρήσεις από τη Δυτική Μακεδονία, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο Νοέμβριο. Μέχρι στιγμής, με ενταγμένες προτάσεις, ενταγμένα έργα περίπου στα 400, αν θυμάμαι καλά. Μπορεί κάποιος να φανταστεί ποιος είναι ο αριθμός των ολοκληρωμένων φακέλων που έχουν υποβληθεί για να υπογράψουν συμβάσεις? Μόλις 10. Μόλις 10. Πολλές επιχειρήσεις, όταν φτάνουν στο στάδιο να υπογράψουν σύμβαση, δεν γνωρίζουν ότι είναι προβληματικές. Με την έννοια αυτού που ανέφερα και προηγουμένως, με την έννοια πώς ερμηνεύει τις επιχειρήσεις και την έννοια της προβληματικής και πώς τη λαμβάνει υπόψη τους ο απαλλακτικός κανονισμός με τον οποίο προκυρίσουμε, το 651. Όλοι μας έχουμε την ανησυχία να ενισχύσουμε τον άξονα της επιχειρηματικότητας. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ο άξιος της επιχειρηματικότητας θα έχει την επιτυχία που όλοι εμείς θέλουμε. Δηλαδή να εντάσουμε 100 επενδύσεις σε ένα κύκλο προκήρυξης και να υλοποιούνται τουλάχιστον οι 90. Κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Γι' αυτό βλέπετε και την υπηρεσία να είναι διστακτική στο να μεταφέρει μεγάλο αριθμό πόρων. Θέλουμε να δούμε με την προκήρυξη που είχαμε στο 1-2, στην πρώτη προκήρυξη, θέλουμε να δούμε τι αριθμό προτάσων θα υποβληθεί. Εμείς θεωρούμε ότι θα έχουμε σημαντικό αριθμό. Να δούμε τον αριθμό, να δούμε πόσες αυτές μπορούν να αξιολογηθούν και να δούμε και πόσες από αυτές τουλάχιστον μπορούν να υπογράψουν, να συνυπογράψουν την απόφαση υπαγωγής στην οποία θα υπογράψει ο κ. Περιφεριάρχης. Γιατί μπορεί να εντάσουμε εμείς αξιολογικά και να λέμε ότι, ναι, έχουμε 30 προτάσεις και σε τι ποσοστό αυτοί θα υπογράψουν, θα δεχθούν την απόφαση υπαγωγής, δηλαδή τη σύμβαση. Το 50%? Το 60%? Το 80%? Κανένας δεν το ξέρει. Δεν έχουμε εικόνα το πώς θα πάνε οι επενδύσεις ή προσκλήσεις στην Δυτική Μακεδονία, γι' αυτό και είμαστε επιφλακτικοί. Εξάλλου, είναι η πρώτη αναθεώρηση. Εάν δούμε ότι ο κύκλος, οι πρώτοι κύκλοι πηγαίνουν πολύ καλά, στην δεύτερη αναθεώρηση θα μεταφέρουμε πόρους. Δεν πρόκειται, δηλαδή, αυτή την ανταγωνιστικότητα να την αφήσουμε έτσι. Και το 15,3% είναι ένα καλό ποσοστό για άξονες επιχειρηματικότητας, αναλογιζόμενοι πάντοτε τα στοιχεία της κρίσης. Να αναφέρω κάτι, το οποίο το έχουμε ακούσει κι άλλη φορά, αλλά θέλω να το διευκρινήσω. Τα υπουργεία της χώρας, το Σύνολο των Υπουργείων της χώρας, μάλλον ο μεγαλύτερος οσθαρισμός δεν έχει δικά του επιχειρησιακά προγράμματα. Οι δράσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο υπάγεται και η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, υποχρωτικά χρηματοδοτούνται από τα περιφερειακά προγράμματα. Δεν έχουν δικό τους επιχειρησιακό πρόγραμμα. Όπως δεν έχει δικό του επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και κάποια άλλα υπουργεία. Τα μόνα μεγάλα οριζόντια επιχειρησιακά είναι της αλλαγωνιστικότητας και του Υπουργείου Περιβάλλων με την προσπαλασιμότητα. Εκτός, ναι, εκτός της διοικητικής μεταρρύθμισης και των ανθρωπινων πόλων. Αυτά είναι τα προγράμματα. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, που προτείνει και τις προτείνει στο σύνολο των περιφερειακών προγραμμάτων, όπως και της Πυροσβεστικής Σώματος, πρέπει να τις ενισχύσουν. Πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε. Λοιπόν, για τον άξιωνο προσωπεριότητας 4, ο οποίος είναι και ο άξιωνος τον οποίο ενισχύουμε. Σε ό,τι αφορά τις τηλεφερμάσεις, θέλω να διευκρινίσω ότι εμείς στο πρόγραμμα, και το έχουμε γράψει, ότι η επιθυμία του προγράμματος, η στροφή του προγράμματος, είναι να χρηματοδοτήσει πιλοτικές δράσεις εναλλακτικής τηλεφερμάσεις, όχι συμβατικό τρόπο τηλεφερμάσεις, δηλαδή με τους μεσούς αγωγούς από τις ελληνικές μονάδες. Γι' αυτό και από την αρχή του προγράμματος, οι πόροι ήταν σχετικά μικροί, ήταν της τάξης των 6 εκατομμυριών. Ούτως ή άλλως, αναμένεται μεγάλη προκήρυξη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας και της τηλεφερμάσεις, όπου όλοι οι δικαιούχοι, μάλλον όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις. Επομένως, μπορούν κάποιες προτάσεις να κατευθυνθούν σε χρηματοδότηση και να αντλήσουν πόρους από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα. Για το εξοικονομό, νομίζω ότι σε αυτή τη φάση της προκήρυξης, προφανώς το καλύπτουμε. Τώρα, για τη δράση του διοξηδίου του άνθρακα και τα 10 εκατομμύρια τα οποία διαθέτουμε, είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο είναι προς συζήτηση. Προφανώς, είναι μια πειραματική δράση. Δεν έχει να κάνει με την ΔΕΙ και με τις ατμοηλεκτρικούς σταθμούς. Δηλαδή, είναι ένα έργο το οποίο η δράση περιγράφεται διαθέτουμες στη διοξηδία από ατμοηλεκτρικούς σταθμούς. Προφανώς, ατμοηλεκτρικούς σταθμούς δεν έχει μόνο η Ελλάδα. Είναι μια πειραματική δράση, επαναλαμβάνω. Όταν θα βγάλουμε την πρόσκληση, θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ. Δεν είναι όμως ένα έργο για την ΔΕΙ. Και παρακαλώ πολύ αυτό να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε. Δεν είναι έργο της ΔΕΙ. Στρεβλώνει ανταγωνισμό και γύρονται άλλα θέματα. Από εκεί και πέρα, θέματα κρατικών εμισισίσεων και λοιπά. Δεν είναι για την ΔΕΙ. Λοιπόν, τώρα. Συμβάσεις και απορρόφηση. Ναι, οι συμβάσεις είναι χαμηλά. Ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων ακολουθεί τα μεταφερόμενα έργα και τα δύο έργα γέφυρες. Αλλά είπαμε και στην εισηγή μας ότι είναι προφανές. Όταν το 2016 έρχεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα και τις δημόσια συμβάσεις, αυτό ήταν αναμενόμενο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Ο μέσος όρος που έχουμε αυτή τη στιγμή, από την ένταξη πράξης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, υπερβαίνει τις 300 ημέρες. Εάν έχουμε 300 ημέρες μέσο όρο, σε τι συμβάσεις να κατευθυνθούμε, όταν υπάρχει αυτή η μεγάλη σοβαρή καθυστέρηση. Λοιπόν, ευτυχώς ακόμη δεν έχουμε γίνει η κοινωνία μακροχρόνιων διαδικασιών σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις και τις προσφυγές. Αυτό ακόμη δεν το έχουμε ζήσει. Λοιπόν, θεωρώ, όπως είπα και στην εισηγή μου, ότι επειδή πλέον οι διαδικασίες του θεσμικού πλαίσιου έχουν ολοκληρωθεί, ότι από εδώ και πέρα δεν θα έχουμε περιπτώσεις σημαντικής καθυστέρησης. Λοιπόν, η απορρόφηση προφανώς ακολουθεί τις συμβάσεις. Έχουμε 97 έργα ενταγμένα, 99 είναι της ουσίας, 17 είναι τα μεταφερόμενα έργα και τα έργα γέφυρες, οπότε τα 80 έργα είναι νέα έργα. Και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στο ΕΕΠΑ. Η απορρόφηση δεν είναι, επειδή πάντοτε την χρησιμοποιούμε, πολλές φορές και εμείς εσωτερικά, η απορρόφηση σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο προφανώς δεν αποτυπώνει 100% την εικόνα του προγράμματος. Δείχνει τάσεις, αλλά είναι γεγονός ότι κάθε πρόγραμμα αξιολογείται στο τέλος και στους ενδιάμεσους στόχους του. Και νομίζω ότι τα δείγματα στη Δυτική Μακεδονία, τουλάχιστον όσο εγώ το ζω, τα ζω τα επιχειρησιακά προγράμματα, η Δυτική Μακεδονία δεν είχε ποτέ πρόβλημα απορρόφησης σπόρων και επίτευξης στόχων. Αυτά είναι οι γενικές γραμμές. Και ένα τελευταίο σημείο σε αναφορά του κ. Βοσδού, γιατί 12 εκατομμύρια από τον άξονα της παιδείας. Οι δράσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τους πόρους τους οποίους αφήνουμε αυτή τη στιγμή στον άξονα προτεραιότητα σε 11, θεωρώμε ότι υπερκαλύπτονται. Αρχικά, στο 2014, μεταφέραμε πόρους, αν θυμίστε από τον άξονα της οδοποιίας, στον άξονα 11, υπό τη σκέψη ότι έχουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο είχε και το χαρακτηρισμό του εμπροστοβαρούς, αλλά είχε και αυξημένες απαιτήσεις. Νομίζω, όμως, ότι τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων οδηγούν πλέον σε μια αναπροσαρμογή των στόχων, αλλά και της διαθεσιμότητας των πόρων. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Γιαννακίδης. Έχουμε φάει κατά πολύ τον χρόνο, κ. Μουρατίδη. Όσο γίνεται πιο σύντομα, θα σας παρακάλεσω πολύ. Έχουμε πέντε ώρες, Σταύρο. Κύριε Πρόεδρε, δυο λόγια θέλω να πω, γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα τόσα καλά λόγια που μας έχουν εκφράσει, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την υπηρεσία, σε συνεργασία βέβαια και με την Περιφερειακή Αρχή και με τους άλλους φορείς. Δυο λόγια θέλω να πω, να μοιραστώ μαζί σας τις δυσκολίες και τις διαφορές που έχει αυτή η προγραμματική περίοδο σε σχέση με τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Όσοι από εμάς νομίζαμε ότι έχουμε εμπειρία και γνωρίζουμε και ξέρουμε να υλοποιούμε ή να διαχειριζόμαστε Περιφερειακά προγράμματα, στην πέμπτη προγραμματική περίοδο θα μας έβαζαν χαμηλούς βαθμούς. Και αυτό γιατί. Η Νέα Προγραμματική Περίοδος, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει την τάση να λέει κάθε φορά στη προγραμματική περίοδο, μόλις συμπληφικαίσεις, περισσότερη απλοποίηση. Ωστόσο, το μόνο που καταφέρνει είναι να βάζει περισσότερες δυσκολίες και εμπόδια στις διαδικασίες υλοποίησης. Έτσι και τώρα, θέματα που είχαν να κάνουν με τις αυτοδεσμεύσεις και τις αιρεσιμότητες, που δεν ακουμπούσαν τις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, αλλά των Υπουργείων, είναι ένα πολύ καινούργιο κεφάλαιο που έχει να κάνει με τις συνολικοί οργάνες του κράτους. Δεν φημίζεται η Ελλάδα ως χώρα, ως οργανωμένη σε όλα τα επίπεδα των Υπουργείων. Και αυτό το πληρώνουν όλα τα προγράμματα. Θέματα με το πλαίσιο επίδοσης, θέματα με τους δίκτες, με τους ειδικούς στόχους. Προσπάθειες ενωμογενοποίησης και ενοποίησης των δικτών σε επίπεδο χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι κατάφερε, εμείς ακόμη προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα. Ατέλειωτες ώρες, τροποποίησης, ομοθεσίες κλπ. Θα είναι άδικο για οποιονδήποτε να κρίνει ένα πρόγραμμα με τρεις αριθμούς, 11%, 12%, άδικο. Αν δεν λάβει υπόψη του, όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται να προετοιμαστούν, να οριμάσουν, όπως πολύ σωστά είπε και ο κύριος Σώκωτης, οι πρώτες περίοδοι αφιερώνεται στην προετοιμασία και στην ορίμαση. Σε αυτό το επίπεδο το πρόγραμμα έχει φτάσει στο 90%. Το επίπεδο εντάξεων και απορρόφυσης βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Ας μη χαρακτηρίζουμε όμως ως πενηχρά ή με οποιοσδήποτε άλλες φράσεις το πρόγραμμα, γιατί το αδικούμε σίγουρα. Και αυτό γιατί θα πρέπει, αν το συγκρίνουμε με όλα τα περιφερειακά προγράμματα, θα δούμε ότι υπάρχουν ανάλογοι βαθμοί πορείας υλοποίησης. Αν κάποια προγράμματα έχουν μεγαλύτερες απορροφήσεις, είναι γιατί είχαν πολύ περισσότερα μεταφερόμενα έργα σε σχέση με το δικό μας πρόγραμμα. Και έτσι εμφανίζουν μεγαλύτερες απορροφήσεις. Σε σχέση όμως με τα νέα έργα, που και εκείνοι ακολουθούν τις διαδικασίες και εκείνοι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, και εκεί θα δούμε παρόμοια επίπεδα ποσοστών υλοποίησης. Όλα αυτά τα είπα και θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά άλλα λόγω περιορισμού χρόνου. Τα είπα μόνο και μόνο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και δυσκολίες, που αναγκάζουν τα προγράμματα να βρίσκονται σε συνδυασμό βέβαια και με τις δυσκολίες των τελικών δικαιούχων, που πολύ σωστά αναφερθήκατε πάρα πολύ στις ομιλίες σας. Γι' αυτό, θέλω να τονίσω την ανάγκη να τα χαρακτηρίζουμε πιο ήπια τα θέματα της πορείας υλοποίησης. Σας ευχαριστώ! Ναι, κύριε Χορσδό! Να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση σε αυτό που είπε ο κ. Κουτσίδης στο τέλος, αναφορικά με τη τοποθέτησή μου. Εγώ δεν κατέκτηνα τη διαχειριστική αρχή για τη μετάφορά των 12 κατομπερίων αντιθέτως. Ανέφερα ότι εξαναγκάζεται βλέποντας ότι δεν υπάρχουν προτάσεις. Από την άλλη τη μεριά, επειδή πιστεύω ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θέλει ενίσκεση, έκανα μια έκλυση προς την περιφέρεια να αυτή σε συνενόηση με τα τριτοβάθμια ιδρύματα εδώ στην περιοχή μας, ώστε ή δυνατόν να βρεθούν έργα τα οποία να μπορούν να κριματοδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα. Αυτό θέλω να το διευκρινίσω, μη τυπώνει και υπάρχει κάποια παρεξήγηση σε αυτά τα οποία είπα στο τοποθέτησή μου. Ωραία. Κύριε Γερακίδη. Κύριε Κουτσίδη, θέλετε να πείτε και κάτι γι' αυτό. Όχι, σκουπίζει το άδρας. Όχι, εδώ είναι σημαντικό όμως. Γιατί για την παιδεία που λέτε ήταν σχεδιασμένο για το επαγγελματικά λίκη και για τη Φλόρινα και για τη Νεορδέα και για την Πουζάνη. Ωστόσο δεν είναι ακόμα έτοιμη αυτή η φορείς, ως φορείς για τη μελέτη. Γι' αυτό σε αυτή τη συγκεκριμένη αναθεώρηση, έτσι, δεν, δεν, δεν, ναι και το επαγγελματικά, η παιδεία, λέμε για την παιδεία, είναι ο άξονας παιδείας όμως. Καλάβατε, λέμε όμως για την παιδεία, για τα επαγγελματικά λίκαια. Όμως, επειδή είναι ένα αδίκαιο, το οποίο πρέπει να γίνει για τα επαγγελματικά λίκαια και υπάρχει και συγκεκριμένο σχεδιανός, αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορεί να μπει ως πρόταση. Παρ' όλα αυτά, για να μην σας κατηστερώ, θα ήθελα κι εγώ να πω ότι η συγκεκριμένη πρόταση της αναθεώρησης του προγράμματος αντιμετωπίζει σχετικά τις αδυναμίες του προηγούμενου σχεδιασμού. Βεβαίως ενισχύει πραγματικά δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα, όπως έχουν να κάνουν με τις υποδομές, η ύδρευσης, διαχείρισης των λειμμάτων, την πολιτική κληρονομιά. Επίσης, έχει να κάνει με το σεβασμό του περιβάλλοντος. Και αυτό έχει να κάνει επίσης και με το αυτό που ανέφερε και ο κύριος Κιουρτσίδης όσον αφορά για το διοξείδιο. Θα ήθελα να πω ότι εμείς και από την πρώτη στιγμή συνεχίζουμε και πιστεύω ότι καταφέρνουμε αυτό το πρόγραμμα να το χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη της περιοχής και της περιφέρειάς μας. Και βεβαίως πάντα υπάρχει δυνατότητα σε μια δεδομένη στιγμή να γίνει και μια τροποποίηση και κάποιες προτάσεις οι οποίες μπορούν να έρθουν μελλοντικά. Πράγματι θα θέλα να ευχαριστήσω και την υπηρεσία, αλλά και να σας πω και να ευχαριστήσω και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που συμμετέχουν και γενικό στο σχεδιασμό και είναι οι υπηρεσίες που βοηθάνε στην υλοποίηση των έργων αυτών. Να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Γιαννακίδη. Ένα πραγματάκι και θέλω να παρακαλέσω τον κύριο Περιφερειάρχη πριν το φτηθεί. Πιστεύω ότι σήμερα παρότι μείναμε λίγοι σε μια σημαντική συζήτηση και παρά το γεγονός που ήρθε με την ευκαιρία της αναθεώρησης θέλω να παρακαλέσω αν υπάρχει δυνατότητα, αν υπάρχει πολιτική βούληση μια φρατοτρίμενο να μας έρχεται ένα σφάκελος με τα στοιχεία εξέλιξης του προγράμματος ότως ώστε να έχουμε μια ενημέρωση. Και ένα δεύτερο που θέλω να παρακαλέσω, άμεσα να κάνουμε και μια ειδική συνενδρίαση πάλι με το θέμα που έχει να κάνει με το αγροτικό πρόγραμμα. Και αυτά τα οποία διαχειριζόμαστε εμείς πλέον και σε σχέση με το τι έχουμε σε αναμονή από πλευράς του τομεακού κομματιού που διαχειρίζει η κυβέρνηση για τη δυτική μακρινή. Να παρακαλέσω, κύριε Περιφερειάρχη, να το βάλουμε στο άμεσο. Μην το αφήσουμε μετά το καλοκαίρι, να το βάλουμε μέσα στον Ιούλιο. Κλείνουμε με τον Περιφερειάρχη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω να προσθέσω πολλά, διότι υπήρξε πραγματικά σήμερα ένας γόνιμος διάλογος έτσι όπως ήταν και η στόχευση της σημερινής συνειδείας. Σήμερα δεν ήρθουμε εδώ να πάρουμε καμία απόφαση. Ήρθαμε ωστόσο όμως να τοποθετούμε για το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο, χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο διαθέτει η Περιφεριά μας όπως και όλες οι περιφέρες της χώρας. Η εξέλιξη αυτού του προγράμματος, έτσι όπως περιγράφτηκε, με τις αδυναμίες της αλλά και με τα θετικά της, απαντήθηκε από τους υπηρεσιακούς. Και τέλος πραγματικά να τους ευχαριστήσω το θερμά, γιατί από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την Ευθύνη έχουμε μία άψογη συνεργασία. Και η συνεργασία αυτή έγινε στο γεγονός ότι δίνει μια ειδική υπηρεσία που αξιολογεί προτάσεις και ότι αξιολογήται δεν πρέπει να προκαθόριζεται ούτε να αποφασίζεται πίσω από κλειστά γραφεία, αλλά είναι απόλυτα στη λογική της ανταγωνιστικότητας του προγράμματος, όπως καθόριζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Οι δυσκολίες που περιγράφησαν στο να έχουμε τους δείκτες που θα επιθυμούσαμε και επιθυμούμε όλοι έγινε στο γεγονός και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν μέσα σε μία περίοδο μετάβαση και της οικονομίας αλλά και από πολλών οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ μας πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι ως πολιτικό όργανο, να μην είναι η αγωνία μας και το άγχος, οι δείκτες και η απορρόφηση των κογλιών. Και νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή, αυτό το συζητήσαμε και σε κεντρικό επίπεδο και συμφωνήσαμε και όλοι οι περιφεριάρχες, ότι πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι τα χρήματα να πιάνουν τόπο. Διαχειριζόμαστε χρήματα του ευρωπαϊκού και του ελληνικού λαού και θα κριθούμε από την αποτελεσματικότητα της διάθεσης αυτών των πόρων. Βεβαίως, έχει την αξία η απορροφητικότητα στο αν δεν δημιουργείται η απορρόφηση αυτή μία δυναμική στην τοπική οικονομία και βάζει και ένα πολλαπλασιαστή. Αλλά βλέπουμε ότι πολλά εκ των έργων που υλοποιούνται, πολλές φορές τα χρήματα αυτά δεν μένουν στον τόπο αλλά ταξιδεύουν έξω από τον τόπο και από την κάθε περιφέρεια. Και αυτό, όμως, πάλι έχει την αξία του γιατί συμβάλει στο εθνικό προϊόν. Εμείς έχουμε ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο από την πρώτη στιγμή με τους δημάρκους που είναι κυριότεροι ουσιαστικά δικαιούχοι και αφορείς. Καθίσαμε αρκετές φορές στο ίδιο τραπέζι γι' αυτό και δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες και εγκρίνεις που έχουμε σε κεντρικό επίπεδο από την ΚΕΔΕ το ότι μετοπίζουν και στην ΕΠΕ που οι δήμαρχοι θέλουν να πάρουν το 50% του προγράμματος και το 50% να έχουν οι περιφέρες, κάτι που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Εμείς είπαμε ότι όλα τα έργα, όλα τα προγράμματα, όλες οι προσκλήσεις στους βασικούς άξονες πριν ακόμη γίνει πρόσκληση από την ανταγωριστικότητα, να προκαθορίζεται σε μια συζήτηση ανοιχτή μαζί με τους δημάρχους και να υπάρχει μια συναπόφαση όσο γίνεται περισσότερο να την αγγίζουμε. Η πολιτική θέση μας και η άποψή μας είναι ότι πρέπει να ειραρχώνται οι ανάγκες και για παράδειγμα να γίνω έτσι κατανοητός, δεν μπορεί να έχουμε περιοχές που να πίνουνε βρώμικο νερό, οι περιοχές που δεν έχουν καθόλου νερό και να διαθέτουμε πόρους σε περιοχές που θέλουν να πετύχουν εξοικονόμηση, να αναβαθμίσουν δίκτυα με τελικό στόχο την οικονομία πόρων και αυτό βέβαια έχει την αξία. Άρα, λοιπόν, ειραχούμε ανάγκες και νομίζω έχει γίνει κατανοητό και στους δημάρχους μας, η υπηρεσία του έχει και αυτό, αν θέλετε, ως αρχή και βάση και σιγά-σιγά ικανοποιούμε και τρέχουμε επιπρόσθετα θέματα στην ολοποίηση των έργων. Το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και νομίζω ότι αυτό περιγράφεται στην αναθεώρηση όπου έχει δύο βασικές στοχεύσεις, που είναι η αντιμετώπιση της φτώχης και του κοινωνικού αποκλεισμού και με συσυνδεσμό με την απασχόληση και βέβαια έχει να κάνει και με την ανταγωνιστικότητα που έως το χαραδό περιγράφτηκε γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση. Πήρξε όπως πραγματικά μια καθυστέρηση, δόθηκε η απάντηση που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, αλλά θα πρέπει εδώ η υπηρεσία να πει ότι σε πολιτικό επίπεδο γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις από μέρους μας, όσες φορές χρειάστηκε να παρέμουμε πολιτικά για να δοθωθούν αποφάσεις να τρέξουν διαδικασίες και προς τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Χαρίς και προς τον Γενικό Γραμματέτ του ΕΣΠΑ. Βρήκαμε άμεση ανταπόκριση και θέλω πραγματικά ενώπιον σας να τους ευχαριστήσω και νομίζω αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσει η υπηρεσία. Και στο θέμα της επιχειρηματικότητας, οι δυσκολίες... Τι γελάτε. Τι γελάτε. Μαζί με τα στοιχεία που ζητάτε... Μαζί με τα... Ναι, αλλά έδωσε την εξήγηση. Θα σας εξηγήσω πού καθιστείς. Θα σας εξηγήσω. Θα σας εξηγήσω στην επιχειρηματικότητα. Συνεχίστε. Συνεχίστε. Συνεχίστε. Δεν είναι τόσο σωστό κ. Ζημπριάν. Κοιτάξτε όπως ζητάτε τα στοιχεία. Μπορείτε να ζητάτε, αν και σε πολιτικό επίπεδο από εκεί θέλετε να στηλετεύετε, τι μια φταίει η υπηρεσία, τι μια φταίει το πολιτικό προσωπικό, τέλος πάντων. Εδώ να συμφωνήσουμε σε κάτι, σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει συγκεκριμένες δημιεύσεις, που διέπεται από συγκεκριμένες οδηγίες. Αυτό που τρέχει η υπηρεσία, το τρέχει όπως πρέπει να το τρέχει και για αυτό τους δίνουμε και εμείς από την πλευρά της περιφερειακής ευχής και την εμπιστοσύνη και τα συγχαρητήρια. Και όπου υπάρχει πολιτική ευθύνη, αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη. Αλλά η πολιτική ευθύνη είναι να έχει βάση, να απαντάει στην αλήθεια. Οι καθυστερίες που πλήξαν οριζόντας στο πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας, δεν ξεκίνησε με υπετιότητα ούτε της κυβέρνησης ούτε της περιφερειας Δυτικής Μακεδονίας και αν θέλετε αυτή τη συζήτηση, έχει ενδιαφέρον να την κάνετε με την υπηρεσία για να ενημερωθείτε. Και αυτό που προτείνατε εσείς ήταν η πρώτη της περιφερειας Δυτικής Μακεδονίας για να διευκολύνει τις διαδικασίες. Άλλη περιφερεια έχει άλλη άποψη, άλλες ενέργειες κάναμε, αποτέλεσμα να ξαπάρουμε το πρόγραμμα από την αρχή. Δεν θα τα απαντήσω τώρα όμως. Αυτό που έχουμε είναι να πούμε για την αναθεώρηση που είναι η σημερινή συζήτηση. Νομίζω ότι για την αναθεώρηση έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως περιγράφησαν. Στοχεύουμε στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, το είπαμε και συμφωνήσατε όλοι σας. Στην ενίσχυση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας και των αλυσίδων αξίας, το είπαμε και συμφωνήσατε. Την αξιοποίηση των νέων αναπτυξιακών ευκαιριών που δημιουργούνται, ιδέτερα από την έλευση του αγωγού φυσικού αέριου. Εν απουσία μου δημιουργήθηκε μια σύγχυση γιατί τέθηκαν κάποια ερωτήματα. Δεσμεύουμε ένα συγκεκριμένο ποσό. Την προηγούμενη περίοδο ξέρετε ότι υπάρχει και απόφεση έργου από τις πλευράσεις του Υπουργείου Εικονομίας με δέσμα σε πόσο. 12,5 εκατομμυρά. Αν θυμούμαι καλώς. Προσθέτει η εισήχηση εδώ. Έχουμε και επιπρόσθετη εξέλιξη του προγράμματος. Και η επόμενη στόχευση είναι αυτό που έλεγα και πριν και είναι και το ζητούμενο πόλος μας, η αντιμετώπιση της στόχευσης, του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και της απασχόλησης. Το επόμενο διάστημα, με την αναθεώρηση, νομίζω ότι θα δώσουμε εκ νέου ώθηση και για την απασχόληση και στα ζητήματα αυτά και στην τοπική οικονομία, αλλά για να δώσεις ώθηση θα πρέπει όμως να έχεις ξεκάθαρη στόχευση. Και για μας η στόχευση είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Η εράρχηση των αναγκών, αξιοποίηση των δυνατοτήτων και απόλυτη συναπόφαση με όλους τους δικαιούχους. Αυτό το επιχειρησιακό πρόγραμμα μπορεί να μας το δίνει η Ευρώπη και η ελληνική νομοθεσία να το διαχειρίζεται με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πολύ περισσότερο η ειδική πυρησία διαχειριστικής αρχής, αλλά είναι ένα πρόγραμμα που ανήκει σε όλους τους πολίτες, σε όλους τους φορείς, χωρίς αποκλεισμός. Και να διευκρινήσω ότι αυτό που λέμε να γίνει με το πιλοτικό πρόγραμμα για την έρευνα και την εξέλιξη δεν έχει να κάνει ούτε με τα εργοστάσια της ΔΕΕ, ούτε με τίποτα άλλο. Έχει να κάνει με αυτόν τον εθνικό πόρο που διαθέτουμε στην περιοχή μας, που λέγεται ελληνίτης, πώς μπορεί με άλλες χρήσεις, αν αυτόν τον ελληνίτη τον χρησιμοποιήσουμε, να πετύχουμε υπόλοιπα προϊόντα, κάτι το οποίο το έχουμε πει και άλλη φορά. Ίσως ότι και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έχει ασχοληθεί, αν θυμάμαι καλώς, κύριε Δακή. Με το θέμα αυτό είχαμε ασχοληθεί πάρα πολύ και σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε για να καταλήξουμε να εντάξουμε το χρηματοδότηση, γιατί είναι ένα μεγάλο σχέδιο. Υπάρχει αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον, δεν θα το έχει δει. Έτσι, γένει ανταγωνιστικά το πρόγραμμα και η Αυστραλία ενδιαφέρεται. Υπάρχει ενδιαφέρον από το ΕΚΕΤΑ, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή εμείς μπορούμε να προεξοφλήσουμε το τι θα συμβεί, αλλά υπάρχει όμως ενδιαφέρον, εάν βγούνε θετικά τα αποτέλεσμα, πως θα βγουν θετικά, να γίνει επένδυση στην περιοχή μας πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας χιλιαστές εργασίες. Αυτό προσδιορίζεται, γιατί πρέπει να προσδιορίζεται, με γίνοντας ένα λιγνητικό εργοστάσιο. Και το εργοστάσιο αυτό που επιλέχει, μέσα στην απόλυτη διαφανή λειτουργία, είναι ο Άης Αγίου Δημητρίου, με διαδικασίες που προβλέπονται μέσα από τη ΔΕ, γιατί αυτή θα πρέπει να παραχωρήσει την έκταση και εκεί πάνω θα έρθουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν την πρόταση τους. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλους για τη σημερινή διαδικασία, τα παιδιά της διαχειριστικής αρχής τους συναδέλφους μας, και όλους τους συναδέλφους στην αυτοδιοίκηση του πρώτου και δευτέρου βαθμού. Ένα λεπτό λίγο. Νομίζω ότι στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο έγινε μια από τις πιο γόνιμες συζητήσεις. Γίναμε σοφότεροι. Ο περιφερειάρχης ευχαριστούμε τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής και τον κ. Κυρτζήδη και τον κ. Μουρατίδη. Θέλω να παρακαλέσω... Ναι, συγγνώμη. Και βέβαια ο κ. Αναγρόστου που δεν σηκώθηκε από τη θέση να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα σε όλα τα περιφερειακά συμβούλια. Μήπως θα πρέπει κ. Αναγρόστου να μετέχετε πιο ενεργά στα περιφερειακά συμβούλια. Κύριε Δακή, κύριε Ζεμπελιάδου, κύριε Περιφερειάρχη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι έπρεπε να μη λείψουν ούτε ένα λεπτό και να μη φύγουν. Θα σας παρακαλέσω κύριε Δακή, κύριε Ζεμπελιάδου, κύριε Βήτα, να κάνετε μια σύσταση στους περιφερειακούς συμβούλους. Δεν μπορεί να έρχονται 5-10 λεπτά και να φεύγουν. Είπα και στον κύριο περιφερειάρχη, το είπα και στον κύριο περιφερειάρχη. Και βέβαια να ευχαριστούμε και τον κύριο Γιαννακίδη. Εδώ τελειώνει το σημερινό περιφερειακό συμβούλο, να σας ευχαριστήσω και την Τετάρτη τα λέμε στο νέο περιφερειακό συμβούλιο ώρα 4. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE