ΕΞΟΔΟΣ - ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ (Unique Minds GR, 2013)
: Έξοδος Έξοδος, κεφάλαιο πρώτο Η καταπίεση των Ισραλητών στην Αίγυπτο Τα παιδιά του Ιακώβ που πήγαν μαζί τους στην Αίγυπτο, καθένας με την οικογένειά του, ήταν οι Ρουβίν, Σημεών, Βλεβύ, Ιούδας, οι Σάχαρ, Ζαβουλών, Δενιαμίν, Δαν, Νεφθαλί, Γαδ και Ασύρ Όλοι μαζί οι απόγονοι του Ιακώβ ήταν 70 άτομα Ο Ιωσήφ ήταν ήδη στην Αίγυπτο Έπειτα πέθανε ο Ιωσήφ και τα αδέρφια του ολόκληρη εκείνη γενιά Οι Ισραηλίτες όμως πολλαπλασιάζονταν και πλήθαιναν και γίνονταν πολύ ισχύροι Έτσι που όλη η χώρα γέμισε από αυτούς Τότε στο θρόνο της Αίγυπτου ανέβηκε ένας νέος βασιλιάς που δεν γνώριζε τον Ιωσήφ Είπε λοιπόν στον λαό του Βλέπετε ότι αυτοί οι Ισραηλίτες είναι λαός πολυάριθμος και ισχυρότερος από μας Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να μην πολλαπλασιάζονται συνεχώς Γιατί αν γίνει κανένας πόλεμος τότε αυτοί θα ενωθούν με τους εχθρούς μας Θα μας πολεμήσουν και θα φύγουν από τη χώρα Όρισαν λοιπόν οι Αιγύπτοι εργοδηγούς για να εξουθενώνουν τους Ισραηλίτες Επιβάλλοντάς τους βαριά έργα Με τον τρόπο αυτό έχτισαν για το φαραώ της πόλης πειθόν και ραμεσί Που χρησίμευαν για την αποθήκευση εφοβίων Όσο όμως τους καταπίεζαν τόσο οι Ισραηλίτες πλήθηναν και απλώνονταν στη χώρα Και έφτασαν να τους φοβούνται οι Αιγύπτοι Συνέχισαν λοιπόν να τους καταδυναστεύουν Τους έκαναν τη ζωή αβάστακτη με τη σκληρή δουλειά στη λάσπη και στις πλήθρες Τους φόρτωναν όλες τις αγροτικές δουλειές και κάθε λογή σαν καρία Τότε ο βασιλιάς της Αιγύπτου έδωσε την ακόλουθη διαταγή στη σεπφόρα και στην πεινά Που ήταν μέες των Εβραίων Όταν ξεγενάνται τις Εβραίες να προσέχετε ότι η παιδί γεννιέται Αν είναι αγόρι θα το σκοτώνεται Αν είναι κορίτσι θα το αφήνεται να ζει Οι μέες όμως φοβήθηκαν το θεό Και δεν έκαναν αυτό που της είχε διατάξει ο βασιλιάς των Αιγυπτίων Άφηναν λοιπόν όλα τα παιδιά να ζουν Τότε ο βασιλιάς κάλεσε τις μέες και τους είπε Γιατί το κάνετε αυτό? Γιατί αφήνετε τα αγόρια να ζουν? Οι μέες του Φαραώ αποκρίθηκαν Οι Εβραίες δεν είναι σαν τις γυναίκες των Αιγυπτίων Είναι γερές και γεννούν εύκολα Πριν ακόμη φτάσει η μέα, αυτές έχουν γεννήσει Ο Θεός χάριζε επιδεξιότητα στις μέες Οπότε ο λαός συνέχιζε να πληθένει Και να γίνεται όλο και πιο ισχυρός Επειδή μάλιστα οι μέες σέβονταν το Θεό Έδωσε και στις ίδιες πολλά παιδιά Έβγαλε τότε διαταγή ο Φαραώ για όλο τον λαό του και είπε Καθέ αγόρι που γεννιέται απ' τους Εβραίους Να το ρίχνετε στον ήλο Τα κορίτσια να τα αφήνετε να ζουν Έξοδος, κεφάλαιο, δεύτερο Η γέννηση του Μωυσή Εκείνη την εποχή ένας άντρας από τη φυλή Λεβύ Πήρε για σύζυγο μια κοπέλα Επίσης από τη φυλή Λεβύ Η γυναίκα έμεινε έγκυος και γέννησε αγόρι Όταν είδε πόσο ωραίο ήταν το παιδί Το έκρυψε για τρεις μήνες Δεν ήταν όμως δυνατό να το κρύβει περισσότερο Πήρε λοιπόν ένα καλάθι από πάπυρο Το άλειψε με πίσα Έβαλε μέσα το παιδί Και το άφησε στις καλαμμιές Στις όχθες του ήλου Έβαλε και την αδερφή του παιδιού να παρακολουθεί από μακριά τι θα γίνει Μια μέρα Η κόρη του Φαραώ ήρθε να λουστεί στον ήλου και μπήκε στο ποτάμι Ενώ οι πυρέτριες της περπατούσαν στην όχθη του Κάποια στιγμή εκείνη είδε το καλάθι ανάμεσα στα καλάμια Και έστειλε τη δούλη της με το πάρι Το άνοιξε και είδε μέσα ένα μικρό αγόρι που έκλαιγε Το λυπήθηκε και είπε Αυτό είναι βρεόπουλο Τότε η αδερφή του παιδιού ρώτησε την κόρη του Φαραώ Να πάω να σου φωνάξω μια τροφό από τις Εβραίες να σου θυλάζει το παιδί Η κόρη του Φαραώ της λέει πήγαινε Πάει το κορίτσι και φωνάζει τη μητέρα του παιδιού Πάρε αυτό το παιδί της λέει η κόρη του Φαραώ και θύλασέ το για μένα Και εγώ θα σου δίνω τι να μη δεις σου Έτσι πήρε η γυναίκα το παιδί και το θύλαζε Όταν το παιδί μεγάλωσε το έφερε στη θυγατέρα του Φαραώ Εκείνη το υιοθέτησε και του έδωσε το όνομα Μωυσής Επειδή είπε, τον έβγαλα απ' το νερό Ο Μωυσής καταφεύγει στη μαβιά μου Όταν ο Μωυσής είχε πια μεγαλώσει πήγε μια μέρα να δει τους συμπατριώτες του Καθώς παρακολουθούσε τις βαριές δουλειές που τους υποχρέωναν να κάνουν Βλέπει και έναν Αιγύπτιο να χτυπάει έναν Εβραίο συμπατριώτη του Κοίταξε τριγύρω και όταν είδε πως δεν ήταν εκεί κανείς Σκότωσε τον Αιγύπτιο και τον έκρυψε στην άμμο Την άλλη μέρα πήγε πάλι και είδε δύο Εβραίους να φιλονικούν Και είπε σε εκείνον που είχε το άδικο Γιατί χτυπάς το συμπατριώτη σου Εκείνος του απάντησε Ποιος έβαλε άρχοντα και δικαστή σε μας Ή μήπως θέλεις να με σκοτώσεις καιμένο από σκότωση τον Αιγύπτιο Τότε φοβήθηκε ο Μωυσής και σκέφτηκε Ώστε το επεισόδιο μαθεύτηκε Όταν έμαθε ο Φαραώ αυτή την πράξη Ζητούσε να σκοτώσει τον Μωυσή Ο Μωυσής όμως κρύφτηκε και κατέφυγε στη Μαδιάμ Εκεί κάθισε κοντά σε ένα πηγάδι Ο ιερέας της Μαδιάμ είχε εφτά κόρες Αυτές ήρθαν να βγάλουν νερό για να γεμίσουν τις ποτίστερες Και να ποτίσουν τα πρόβατα του πατέρα τους Ήρθαν όμως κάτι βοσκοί και τις έδιωχναν Τότε σηκώθηκε ο Μωυσής και της υπερασπίστηκε Και πότισε αυτός τα πρόβατά τους Όταν οι κοπέλες γύρισαν στον πατέρα τους στο ραγουίλ Εκείνος της ρώτησε Γιατί ήρθατε σήμερα τόσο νωρίς Αυτές του απάντησαν Ένας Αιγύπτιος μας γλίδιος από τους βοσκούς Τότε ο πατέρας τους της ρώτησε Που είναι λοιπόν αυτός ο άνθρωπος, γιατί τον αφήσατε εκεί Καλέστε τον για φαγητό Έτσι ο Μωυσής αποφάσισε να μείνει κοντά σε αυτόν τον άνθρωπο Και εκείνος του έδωσε για γυναίκα Τη φυγατέρα του της Επφώρα Αυτή γέννησε γιο και ο Μωυσής τον ονόμασε Γερσόμ Επειδή είπε, είμαι πάρικος σε ξένη χώρα Είστερα από πολύ καιρό πέθανε ο βασιλιάς της Αιγύπτου Οι Ισραηλίτες όμως εξακολουθούσαν να στενάζουν στη σκλαβιά Και να φωνάζουν για βοήθεια Και έφτασε η κραυγή τους του Θεού Άκουσε λοιπόν ο Θεός το στεναγμό τους Και αναλογίστηκε τη διαθήκη που είχε κάνει με τον Αβραάμ Τον Ισαάκ και τον Ιακώβ Έστρεψε το βλέμμα του προς τους Ισραηλίτες Και ενδιαφέρθηκε γι' αυτούς Έξοδος, κεφάλαιο τρίτο Η κλίση του Μωυσή Ο Μωυσή σέβος και τα πρόβατα του Ιωθόρ Του πεθερού του Ιερέα της Μαδιάμ Κάποτε οδηγώντας τα πρόβατα πέρα από την έρημο Έφτασε στο βουνό του Θεού, το Χορίβ Τότε του φανερώθηκε ο Άγγελος του Κυρίου Μέσα σε πύρινη φλόγα Που έβγαινε από μια βάτου Ο Μωυσής είδε πως ενώ η βάτος είχε πάρει φωτιά Και ήταν μέσα στις φλόγες Δεν καίγονταν να γίνει στάχτη Είπε λοιπόν Ας πάω να δω αυτό το παράδοξο θέαμα Γιατί δεν καίγεται η βάτος Όταν ο Κύριος είδε ότι ο Μωυσής πλησίαζε για να παρατηρήσει Του φώναξε μέσα από τη βάτου Μωυσή, Μωυσή Αυτός απάντησε Ορίστε Μην πλησιάσεις εδώ Είπε ο Κύριος Βγάλε τα σανδάλια σου από τα πόδια σου Γιατί ο τόπος όπου στέκεσαι είναι τόπος Άγιος Εγώ του λέει Είμαι ο Θεός των προγόνων σου Ο Θεός του Αβραάμ Ο Θεός του Ισαάκ Και ο Θεός του Ιακώβ Τότε ο Μωυσής σκέπασε το πρόσωπό του Γιατί φοβόταν να κοιτάξει το Θεό Ο Κύριος συνέχισε Είδα τη δυστυχία του λαού μου στην Αίγυπτο Και άκουσα την κραυγή τους εξαιτίας των καταπιεστών τους Ξέρω τα βασανά τους Γι' αυτό κατέβηκα να τους γλιτώσω από τους Αιγύπτιους Και να τους φέρω από αυτή τη χώρα Σε μια χώρα μεγάλη και έφορη Στη χώρα όπου ρέει γάλα και μέλι Εκεί που τώρα κατοικούν οι Χαναναίοι, οι Χετέοι, οι Αμορέοι, οι Φερεζέοι, οι Εβέοι και οι Ευουσέοι Και τώρα που η κραυγή των Ισραηλιτών έφτασε ως εμένα Και είδα πως τους καταπιέζουν οι Αιγύπτιοι Τώρα εγώ σε στέλνω στο Φαραώ Να βγάλεις το λαό μου τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο Ο Μωυσής είπε στο Θεό Ποιος είμαι εγώ για να πάω στο Φαραώ και να βγάλω τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο Εγώ θα είμαι μαζί σου, το απάντησε ο Θεός Και να ποιο θα είναι το σημείο ότι εγώ σε έστειλα Όταν θα βγάλεις το λαό από την Αίγυπτο Θα λατρεύσετε το Θεό σε αυτό εδώ το βουνό Αλλά ο Μωυσής είπε πάλι Καλά, εγώ θα πάω στους Ισραηλίτες και θα τους πω Ο Θεός των προγόνων σας με έστειλε σε εσάς Αυτοί όμως θα με ρωτήσουν ποιο είναι το όνομά του Τι θα τους πω Τότε ο Θεός απάντησε στον Μωυσή Εγώ είμαι εκείνος που είμαι Έτσι του λέει θα μιλήσει στους Ισραηλίτες Εκείνος που είναι με έστειλε σε εσάς Είπε ακόμα ο Θεός στο Μωυσή Θα πεις στους Ισραηλίτες Ο Κύριος, ο Θεός των προγόνων σας Ο Θεός του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ Αυτός με έστειλε σε εσάς Αυτό είναι το όνομά μου στον αιώνα Και με αυτό θα με επικαλούνται όλες οι γενιές Πήγαινε λοιπόν Συγκέντρωσε τους προσβητέρους των Ισραηλικών Και πες τους ότι σου παρουσιάστηκε ο Κύριος Ο Θεός των προγόνων τους Ο Θεός του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ Και είπε Σας παρακολουθώ προσεχτικά και είδα τι σας κάνουν στην Αίγυπτο Έτσι αποφάσισα να σας βγάλω από τη δυστυχία της Αίγυπτο Και να σας φέρω στη χώρα των Χανανέων, των Αμαρέων, των Φερεζέων, των Εβέων και των Ιεβουσαίων Σε μια χώρα όπου ρέει γάλα και μέλι Αυτοί θα σε υπακούσουν Και έτσι θα πας εσύ και οι προσβητέροι των Ισραηλικών στον βασιλιά της Αίγυπτο Και θα του πεις Μας φανερώθηκε ο Κύριος, ο Θεός των Εβραίων Τώρα λοιπόν Θέλουμε να πάμε τρεις μέρες πορεία στην έρημο Για να θυσιάσουμε στον Κύριο το Θεό μας Εγώ ξέρω Ότι ο βασιλιάς της Αίγυπτου δεν θα σας αφήσει να φύγετε Παρά μόνο αν εξαναγκαστείνει τη βία Θα απλώσω λοιπόν το χέρι μου και θα τιμωρήσω τους Αιγύπτιους Με κάθε λογή στρομερά έργα που θα κάνω στη χώρα τους Ύστερα από αυτά Θα σας αφήσει να φύγετε Θα διαθέσω μάλιστα Ευνοϊκά τους Αιγύπτιους προς το λαό Ώστε όταν θα έρθει η ώρα να φύγετε Να μη φύγετε με άδεια χέρια Κάθε Ισραηλίτης θα θα ζητήσει από την Αιγύπτια γειτόνισά της Και από την Αιγύπτια συγκατοικώτης Ασημένια και χρυσάντι κείμενα και ρούχα Και θα τα φορέσετε στα γόρια και στα κορίτσια σας Και έτσι θα τους γδίσετε τους Αιγύπτιους Έξοδος κεφάλαιο τέταρτο Η κλήση του Μωυσή Τότε αποκρίθηκε ο Μωυσής Κι αν δεν με πιστέψουν και δεν με υπακούσουν Και αμφισβητήσουν ότι μου απορροσιάστηκε ο Κύριος Τότε ο Κύριος τον ρώτησε Τι είναι αυτό που κρατάς στο χέρι σου Αυτός απάντησε Ραβδί Ρίξτο στη γη του είπε ο Κύριος Ο Μωυσής το έριξε στη γη Και το ραβδί μεταμορφώθηκε σε φίδι Ο Μωυσής έτρεξε να φύγει Αλλά ο Κύριος του είπε Άπλωσε το χέρι σου και πιάσ' το απ' τη μουρά Ο Μωυσής άπλωσε το χέρι του Το έπιασε και αυτό έγινε πάλι ραβδί στο χέρι του Έτσι του λέει Θα πιστέψουν οι Ισραηλίτες Ότι σου παρουσιάστηκε ο Κύριος Ο Θεός των προγόνων τους Του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ Και συνέχισε ο Κύριος Βάλε το χέρι σου στη μασχάλι σου Έβαλε το χέρι του στη μασχάλι του ο Μωυσής Αλλά όταν το έβγαλε Το χέρι του ήταν άσπρο σαν το χιόνι Τότε του είπε ο Κύριος Βάλε πάλι το χέρι σου στη μασχάλι σου Και όταν το έβγαλε Αυτή τη φορά το χέρι του Είχε ξαναγίνει όπως το υπόλοιπο σώμα του Και αν δεν σε πιστέψουν Είπε ο Κύριος Αν δεν πιστούν με το πρώτο θαύμα Θα πιστέψουν με το δεύτερο Και αν δεν πιστούν με τα δύο αυτά θαύματα Και δεν ακούσουν αυτά που θα τους πεις Τότε θα πάρεις λίγο νερό από το νείλο Και θα το χύσεις στο έδαφος Και το νερό αυτό του ποταμιού Θα γίνει αίμα Ο Μωεσής όμως είπε στον Κύριο Εγώ Κύριέ μου ποτέ μέχρι σήμερα Δεν ήμουν επιδέξειος ομιλητής Ούτε και έγινα από την ώρα που άρχισες να μου μιλάς Είμαι βραδίγλωσος τραυγίζω Ο Κύριος του είπε Ποιος έδωσε το στόμα στον άνθρωπο Και ποιος κάνει τον άνθρωπο άλαλο ή κουφό Να βλέπει ή να είναι τυφλός Εγώ ο Κύριος Πήγαινε λοιπόν τώρα και εγώ θα είμαι μαζί σου όταν θα μιλάς Και θα σου υποδεικνύω τι να λες Ο Μωεσής απάντησε Σε παρακαλώ Κύριέ μου Στείλε κανέναν άλλον Τότε οργίστηκε ο Κύριος με το Μωεσή και του είπε Έχεις τον αδελφό σου τον Ααρών το λεβίτι Ξέρω ότι αυτός μιλάει με ευκολία Έρχεται μάλιστα να σε συναντήσει Και θα χαρεί όταν σε δει Θα του μιλήσεις και θα του υπαγορεύσεις τι να πει Και εγώ θα είμαι μαζί με σένα και με εκείνον όταν θα μιλάτε Και θα σας υποδεικνύω τι να κάνετε Αυτός θα μιλάει αντί για σένα στο λαό Και θα είναι το στόμα σου Και εσύ θα είσαι για εκείνον σαν Θεός Να του υπαγορεύεις τι να λέει Να δώσει στο χέρι σου αυτό το ραβδί Με αυτό θα κάνεις θαύματα Ο Μωεσής επιστρέφει στην Αίγυπτο Ο Μωεσής έφυγε και πήγε στον πεθερό του τον Ιωθόρ και του είπε Θα φύγω και θα γυρίσω πίσω στους αδελφούς μου στην Αίγυπτο Για να δω αν ζουν ακόμα Ο Ιωθόρ του απάντησε Πήγαινε στο καλό Στη μαδιάμ ο Κύριος του είπε Φύγε γύρνα στην Αίγυπτο Γιατί πέθαναν οι άνθρωποι που ήθελαν να σε σκοτώσουν Πήρε τότε ο Μωεσής Τη γυναίκα του και τους γιους του Τους ανέβασε στο υποζύγιο και έφυγε για την Αίγυπτο Πήρε και το θαυματουργό ραβδί του Θεού στο χέρι του Ο Κύριος είπε στον Μωεσή Όταν θα φτάσεις στην Αίγυπτο Πρόσεξε να κάνεις μπροστά στο φαραώ Όλα τα θαύματα που σου έδωσα τη δύναμη να κάνεις Εγώ όμως θα ενισχύσω την άκαμπτη διάθεσή του ώστε να μην αφήσει το λαό να φύγει Θα πεις στο φαραώ Αυτά λέει ο Κύριος Ο Ισραήλ είναι ο πρωτότοκος γιος μου Γι' αυτό σου λέω Άσε το γιο μου να φύγει για να με λατρεύσει Αν αρνηθείς να τον αφήσεις Θα θανατώσω τον γιό σου τον πρωτότοκο Στο δρόμο εκεί που σταμάτησε για να διανοικτερεύσει Όρμησε αντίον του ο Κύριος και ζητούσε να τον θανατώσει Τότε η Σεπφώρα πήρε ένα λιθάρικο φτερό και έκοψε το άκρο του δέρματος του γεννητικού μωρίου του γιού της και αγγίζοντας τα πόδια του Μωεσή του είπε Σύζυγος αίματος είσαι εσύ για μένα Έτσι ο Κύριος έφυγε από το Μωεσή Η Σεπφώρα χρησιμοποίησε την έκφραση Σύζυγος του αίματος για την περιτομή Στο μεταξύ ο Κύριος είχε πει στον Αάρον Πήγαινε να συναντήσει στον Μωεσή στην έρημο Αυτός πήγε και τον συνάντησε στο βουνό του Θεού και τον καταφύλισε Ο Μωεσής ανακοίνωσε στον Αάρον όλα όσα ο Κύριος του είχε αναθέσει να πει και όλα τα θαύματα που τον είχε διατάξει να κάνει Πήγαν λοιπόν ο Μωεσής και ο Αάρον και συγκέντρωσαν όλους τους πρεσβυτέρους των Ισραηλιτών Ο Αάρον τους ανακοίνωσε όλα όσα είχε πει ο Κύριος στον Μωεσή και ο Μωεσής έκανε τα θαύματα μπροστά στον λαό Αυτοί πίστεψαν και κατάλαβαν ότι ο Κύριος είχε στρέψει το ενδιαφέρον τους στους Ισραηλίτες και είχε δει τη δυστυχία τους Έσκεψαν τότε και προσκύνησαν Έξοδος, κεφάλαιο πέμπτο Ο Μωεσής και ο Αάρον στον Φαραώ Μετά από αυτά ο Μωεσής και ο Αάρον πήγαν στον Φαραώ και του είπαν Ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ λέει Άσε το λαό μου να φύγουν και να πάνε να κάνουν μια γιορτή στην έρημο για να με τιμήσουν Ο Φαραώ απάντησε Ποιος είναι ο Κύριος που πρέπει να τον υπακούσω και να αφήσω τους Ισραηλίτες να φύγουν Δεν γνωρίζω τον Κύριο και δεν θα αφήσω τους Ισραηλίτες να φύγουν Εκείνοι του είπαν Ο Θεός των Εβραίων μας φανερώθηκε Πρέπει να βαδίσουμε τρεις μέρες πορεία στην έρημο για να προσφέρουμε θυσία στον Κύριο το Θεό μας Αλλιώς θα στραφεί εναντίον μας με καμιά επιδημία ή με πόλεμο Ο βασιλιάς της Αιγύπτου τους είπε Γιατί Μωυσή και Αρών θέλετε να αποσπάτε το λαό από τα έργα του Πηγαίνετε στη δουλειά σας Τώρα που ο λαός αυτός πλήθυνε μέσα στη χώρα εσείς θέλετε να τον σταματήσετε από τη δουλειά του Την ίδια εκείνη μέρα ο Φαραώ έδωσε αυτή τη διαταγή στους εργοδηγούς του λαού και στους επιστάτες Δε θα δίνετε πια άχειρο στο λαό για να κατασκευάζουν πλήθρες όπως γινόταν μέχρι σήμερα Οι ίδιοι θα πηγαίνουν και θα μαζεύουν το άχειρο Αλλά θα τους αναγκάσετε να παράγουν πλήθρες στην ίδια ποσότητα όπως μέχρι σήμερα Καθόλου λιγότερες Γιατί είναι τεμπέλιδες Γι' αυτό φωνάζουν και λένε Θέλουμε να προσφέρουμε θυσία στον Θεό μας Η δουλειά τους πρέπει να γίνει πιο βαριά ώστε να είναι συνέχεια απασχολημένοι και να μην ξεσηκώνονται με παραπλανητικά λόγια Οι εργοδηγοί του λαού και οι επιστάτες τους βγήκαν και είπαν στο λαό Ακούστε τι είπε ο Φαραώ Δε θα σας δίνουμε πια εμείς άχειρο Εσείς θα πηγαίνετε και θα μαζεύετε όπου το βρίσκετε αλλά η παραγωγή σας δε θα ελατωθεί Σκορπίστηκε λοιπόν ο λαός ολόκληρη την Αίγυπτο για να μαζέψουν άχειρο Όπως τους πίεζαν και τους έλεγαν Θα βγάζετε κάθε μέρα την ίδια παραγωγή που είχατε όταν σας δινόταν το άχειρο Χτυπούσαν ακόμα και τους επιστάτες των Ισραλητών που οι εργοδηγοί του Φαραώ τους είχαν διορίσει για να τους επιτηρούν και τους έλεγαν Γιατί δεν κάνετε και σήμερα τόσες πλήθρες όσες κάνατε ως τώρα Τότε οι επιστάτες των Ισραλητών πήγαν και παραπονέθηκαν στο Φαραώ και παρόλα αυτά μας διατάζουν να κάνουμε πλήθρες και μας χτυπούν και από πάνω πράγμα που είναι αδικία για το λαό σου Ο Φαραώ απάντησε Τεμπέληδες είστε ακαμάτιδες Γι' αυτό λέτε θέλουμε να πάμε να προσφέρουμε θυσία στον Κύριο Τώρα λοιπόν πηγαίνετε στη δουλειά σας Άχειρο δεν θα σας δίνετε αλλά εσείς οφείλετε να παραδίνετε τις πλήθρες την ίδια ποσότητα Οι επιστάτες των Ισραλητών βρέθηκαν σε δύσκολη θέση γιατί διατάχτηκαν να παράγουν κάθε μέρα πλήθρες στην ίδια ποσότητα όπως και πριν Βγαίνοντες από τον Φαραώ συνάντησαν τον Μωυσή και τον Ααρών που τους περίμεναν Ο Κύριος ας αναλάβει να σας κρίνει τους είπαν Μας δυσφημίσατε στον Φαραώ και τους αυλικούς του και τους δώσατε όπλα για να μας εξοντώσουν Η προσευχή του Μωυσή Τότε ο Μωυσής στράφηκε στον Κύριο και του είπε Κύριέ μου γιατί κακομεταχειρίζεσαι τόσο πολύ τούτο το λαό γιατί με έστειλες εδώ αφότου ήρθα στον Φαραώ να του μιλήσω εξ ονοματός σου αυτός τους φέρνεται σκληρά και εσύ δεν έκανες τίποτα για να ελευθερώσεις το λαό σου Έξοδος κεφάλαιο έκτο Η κλήση του Μωυσή επαναλαμβάνεται τότε ο Κύριος είπε στον Μωυσή τώρα θα δεις τι θα κάνω εγώ στον Φαραώ θα τον εξαναγκάσω με τη δύναμή μου και θα σας αφήσει να φύγετε και μάλιστα θα τον αφήσω να φύγετε Νέα κλήση του Μωυσή Ο Θεός ξαναμίλησε στον Μωυσή και του είπε Εγώ είμαι ο Κύριος παρουσιάστηκα στον Αβραάμ στον Ισαάκ και στον Ιακώβ ως Θεός Σαδάη Θεός Παντοκράτορας και εγώ είμαι ο Κύριος Εγώ είμαι ο Κύριος παρουσιάστηκα στον Ιακώβ και στον Ιακώβ ως Θεός Σαδάη Θεός Παντοκράτορας αλλά δεν τους έκανα γνωστό το όνομά μου, Κύριος έκανα επίσης μαζί τους διαθήκη να τους δώσω τη Χαναάν τη χώρα όπου είχαν πάει να μείνουν σαν μετανάστες άκουσα τώρα τους Ισραηλίτες να στενάζουν γι' αυτό πες τους Εγώ είμαι ο Κύριος θα σας απαλλάξω από το βάρος της δουλείας που σας έχουν επιβάλλει οι Αιγύπτιοι θα σας λυτρώσω από την καταπίεσή τους θα σας ελευθερώσω με τη μεγάλη μου δύναμη και επιβάλλοντάς τους βαριές ποινές θα σας κάνω λαό μου και θα είμαι ο Θεός σας και θα μάθετε ότι είμαι εγώ ο Κύριος ο Θεός σας που σας απαλλάξω από την καταδυνάστευση της Αιγύπτου θα σας φέρω στη χώρα που υποσχέθηκα με όρκο να τη δώσω στον Αβραάμ στον Ισαάκ και στον Ιακώβ σε εσάς θα τη δώσω για ιδιοκτησία σας εγώ είμαι ο Κύριος ο Μωυσής μεταβίβασε τα λόγια αυτά στους Ισραηλίτες αλλά εκείνοι δεν έδωσαν καμιά σημασία γιατί ήταν απογοητευμένοι από τη σκληρή δουλειά τότε ο Κύριος είπε στον Μωυσή πήγαινε και πες στον Φαραώτο βασιλιά της Αιγύπτου να αφήσει τους Ισραηλίτες να φύγουν από τη χώρα του αλλά ο Μωυσής αποκρίθηκε στον Κύριο αφού οι Ισραηλίτες δεν μ' ακούνε πως θα μ' ακούσε ο Φαραώτη στιγμή μάλιστα που είμαι και αδέξιος ο μιλητής τότε μίλησε ο Κύριος στον Μωυσή και στον Άρων και τους έδωσε διαταγές για τους Ισραηλίτες και για το Φαραώ το βασιλιά της Αιγύπτου ώστε να βγάλουν τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο Ο γενεαλογικός κατάλογος του Μωυσή και του Άρων η αρχηγή των συγγενειών των Ισραηλιτών είναι η εξής η γη του Ρουβίν, πρωτότοκου γιού του Ισραήλ Χανόχ, Φαλού, Χεσρών και Χαρμή αυτοί είναι και οι γενάρχες των αντίστοιχων συγγενειών του Ρουβίν η γη του Σημεών η Εμουήλ, η Αμίν, ο Χαδ, η Αχυμ Σοχάρ και Σαούλ, ο γιος της Χανανέας αυτοί είναι και οι γενάρχες των αντίστοιχων συγγενειών του Σημεών η γη του Λεβύ γενάρχες των αντίστοιχων συγγενειών κατά σειρά Γιρσόν, Καάθ και Μεραρή ο Λεβύ έζησε 137 χρόνια γη του Γιρσόν ήταν η Λιβνή και Σημέη γενάρχες των αντίστοιχων συγγενειών γη του Καάθ ήταν η Αμραμ, η Σάρ, Χευρών και Ουζυήλ ο Καάθ έζησε 133 χρόνια γη του Μεραρή ήταν η Μαχλή και Μουσή αυτοί είναι και οι γενάρχες των συγγενειών του Λεβύ με τους απογόνους τους κατά σειρά ο Αμραμ πήρε γυναίκα την Οιωχαβέβ, η θεία του η οποία του γέννησε τον Ααρών και τον Μωυσή ο Αμραμ έζησε 137 χρόνια γη του Ισαρ ήταν η Κορέ, Νέφερ και Ζιχρή γη του Ουζυήλ ήταν η Μισσαήλ και η Λισαφάν και Συθρή ο Ααρών πήρε γυναίκα την Ελισάβετ θυγατέρα του Αμίναδαδ και αδελφή του Ναξόν η οποία του γέννησε τον Αδάβ, τον Αβιού, τον Ελεάζαρ και τον Ιθάμαρ γη του Κορέ ήταν η Ασύρ, Ελκανά και Αβιάσαφ αυτοί είναι και οι γενάρχες των αντίστοιχων συγγενειών των κορητών ο Ελεάζαρ γιος του Ααρών πήρε γυναίκα μια από τις θυγατέρες του Φωτίλ η οποία του γέννησε τον Φινέες αυτοί είναι οι αρχηγοί των συγγενειών και των οικογενειών της φυλής Λεβύ ο Ααρών και ο Μωυσής ήταν εκείνοι στους οποίους είπε ο Θεός βγάλτε τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο σε διάταξη στρατεύματος πέσει το Φαραώ το βασιλιά της Αιγύπτου για να βγάλουν τις Ισραηλίτες από την Αίγυπτο την ημέρα που ο Κύριος μίλησε στον Μωυσής στην Αίγυπτο του είπε εγώ είμαι ο Κύριος πέσει το Φαραώ το βασιλιά της Αιγύπτου όλα όσα θα σου πω ο Μωυσής όμως είπε στον Κύριο εγώ είμαι αδέξιος ο μιλητής πέσει το Φαραώ το βασιλιά του να με ακούσει ο Φαραώ έξοδος κεφάλαιο έβδομο ο Κύριος απάντησε στον Μωυσή σε έκανα να είσαι για το Φαραώ Θεός και ο αδελφός σου ο Ααρών να είναι ο προφήτης σου εσύ θα του διαβιβάζεις όλα όσα θα σε διατάζω εκείνος θα μιλάει στον Φαραώ ώστε να αφήσει τους Ισραηλίτες να φύγουν από τη χώρα του εγώ όμως θα κάνω ακόμα πιο άκαμπτη τη διάθεση του Φαραώ παρόλες τις πολυάριθμες αποδείξεις μου και τα τρομερά θαύματα που θα κάνω στην Αίγυπτο αυτός δεν θα σας ακούσει τότε θα πλώσω το χέρι μου αντίον των Αιγυπτίων και θα τους τιμωρήσω με βαριές πεινές και θα οδηγήσω τον λαό μου τον Ισραήλ να βγει με τάξη από αυτή τη χώρα όταν λοιπόν απλώσω το χέρι μου αντίον των Αιγυπτίων και βγάλω τους Ισραηλίτες απανάμεσά τους τότε θα δουν οι Αιγύπτιοι ότι εγώ είμαι ο Κύριος ο Μωυσής και ο Αρών έκαναν ό,τι ακριβώς τους διέταξε ο Κύριος ο Μωυσής ήταν 80 ετών και ο Αρών 83 ετών όταν παρουσιάστηκαν και μίλησαν στον Φαραώ το ραβδί του Αρών ο Κύριος είπε στον Μωυσή και στον Αρών αν ο Φαραώ σας πει κάμετέ μου ένα θαύμα τότε εσύ Μωυσή θα πεις στον Αρών πάρε το ραβδί σου και ρίξε το μπροστά στον Φαραώ και θα γίνει φίδι ήρθαν λοιπόν ο Μωυσής και ο Αρών στον Φαραώ και έκαναν όπως τους είχε διατάξει ο Κύριος ο Αρών έριξε το ραβδί του μπροστά στον Φαραώ και στους αυλικούς του και το ραβδί έγινε φίδι τότε ο Φαραώ κάλεσε τους σοφούς και τους μάγους των Αιγυπτίων και έκαναν και εκείνοι τα ίδια με την τέχνη τους έριξε ο καθένας το ραβδί του κάτω και τα ραβδιά έγιναν φίδια αλλά το ραβδί του Αρών κατάπιε τα ραβδιά των μάγων παρ' όλα αυτά η καρδιά του Φαραώ έμεινε σκληρή και δεν τους άκουσε όπως το είχε πει ο Κύριος Οι καταστροφές που έπληξαν την Αίγυπτο πρώτη το αίμα ο Κύριος είπε στον Μωυσή ο Φαραώ παραμένει άκαμπτος και αρνείται να αφήσει το λαό να φύγει πήγαινε λοιπόν αύριο το πρωί όταν αυτός θα βγαίνει για το ποτάμι και στάσω απέναντί του κοντά στην όχθη του νύμου πάρε στο χέρι σου και το ραβδί που είχε γίνει φίδι και θα του πεις ο Κύριος ο Θεός των Εβραίων με έστειλε σε σένα να σου πω να αφήσει το λαό του να φύγει για να τον λατρεύσει στην έγκλη εσύ όμως δεν άκουσες μέχρι σήμερα τώρα ο Κύριος λέει ότι με αυτό που θα κάνει θα γνωρίσεις πως αυτός είναι ο Κύριος με το ραβδί που κρατώ στο χέρι μου θα χτυπήσω τα νερά την ήλιο και θα γίνουν αίμα τα ψάρια του ποταμού θα ψωφίσουν και θα βρωμίσει ο ήλος και οι Αιγύπτιοι θα συχαίνονται να πιουν νερό από αυτόν είπε ακόμα ο Κύριος στον Μωυσή πες τον Ααρών να πάρει το ραβδί του και να πλώσει το χέρι του προς τα νερά της Αιγύπτου τα ποτάμια, τα κανάλια και τις λίμνες της χώρας και προς κάθε μέρος όπου υπάρχουν μαζεμένα νερά ώστε τα νερά να γίνουν αίμα σε όλη την Αιγύπτου ακόμα και μέσα στα ξύλινα και στα πέτραινα δοχεία το νερό θα γίνει αίμα ο Μωυσής με τον Ααρών έκαναν όπως ακριβώς τους είχε διατάξει ο Κύριος σήκωσε το ραβδί του ο Ααρών και χτύπησε τα νερά του Νίλου μπροστά στα μάτια του Φαραώ και των αυλικών του και όλο το νερό του ποταμού έγινε αίμα τα ψάρια ψώφισαν και βρώμησε ο Νίλος έτσι που οι Αιγύπτοι δεν μπορούσαν να πιουν νερό από αυτόν ολόκληρη χώρα της Αιγύπτου γέμισε αίμα αλλά το ίδιο έκαναν και οι μάγοι των Αιγυπτίων με την τέχνη τους έτσι ο Φαραώ έμεινε άκαμπτος όπως το είχε πει ο Κύριος και δεν άκουσε το Μωυσή και των Ααρών ο Φαραώ γύρισε στο παλάτι του χωρίς να λάβει υπόψη ούτε αυτό το γεγονός αλλά όλοι οι Αιγύπτοι έσκαβαν γύρω από τον Νίλο για να βρουν νερό να πιούν γιατί το νερό του Νίλου δεν πεινόταν δεύτερη η Βάτραχη πέρασαν 7 μέρες αφού το Κύριος χτύπησε τον Νίλο τότε ο Κύριος έδωσε εντολή στο Μωυσή να πάει στον Φαραώ και να του πει ο Κύριος λέει άσε τον λαό μου να πάει να με λατρεύσει κι αν αρνηθείς να τον αφήσεις εγώ θα στείλω σε ολόκληρη την περιοχή σου Βατράχους ο Νίλος θα βγάλει Βατράχους που θα ανεβούν και θα μπουν στο ανάκτορό σου στα υπνοδωμάτειά σου και πάνω στο κρεβάτι σου θα μπουν στα σπίτια των αυλικών σου και του λαού σου στους φούρνους και στα ζυμοτήρια θα πηδάνε πάνω σου πάνω στους αυλικούς σου και πάνω σ' όλο το λαό σου Έξοδος κεφάλαιο όγδο Ο Κύριος έδωσε ακόμη εντολή στο Μωυσή να πει στον Άαρών άπλωσε το χέρι σου με το ραβδί σου προς τα ποτάμια τα κανάλια και τις λίμνες και κάνε να γεμίσει η Αίγυπτος βατράχος Ο Άαρών άπλωσε το χέρι του προς τα νερά της Αίγύπτου και βγήκαν βάτραχοι που σκέπασαν όλη τη χώρα Το ίδιο όμως έκαναν και οι μάγοι με την τέχνη τους και έφεραν και αυτοί βατράχους στην Αίγυπτο Τότε κάλεσε ο Φαραώτο Μωυσή και τον Άαρών και τους είπε παρακαλέστε τον Κύριο να πάρει τους βατράχους από μένα και από το λαό μου και τότε θα αφήσω το λαό να φύγει για να προσφέρει θυσία στον Κύριο Ο Μωυσής είπε στον Φαραώ μην ανησυχείς όταν θέλεις να παρακαλέσω το Θεό για σένα για τους αυλικούς σου και το λαό σου οι βάτραχοι θα εξαφανιστούν από σένα και από τα ανακτορά σου και θα περιοριστούν μόνο στον ίδιο Ο Φαραώ απάντησε αύριο το πρωί ο Μωυσής του είπε θα γίνει όπως ζητάς για να δεις ότι δεν υπάρχει άλλο σαν τον Κύριο το Θεό μας Οι βάτραχοι θα φύγουν από σένα από τα ανακτορά σου, από τους αυλικούς σου και από το λαό σου και θα περιοριστούν στον ίδιο Όταν ο Μωυσής και ο Αρών έφυγαν από το Φαραώ ο Μωυσής προσευχήθηκε στον Κύριο να γλιτώσει το Φαραώ από τους βατράχους Ο Κύριος έκανε όπως τον παρακάλεσε ο Μωυσής και ψώφισαν οι βάτραχοι στα σπίτια, στις αυλές και στα χωράφια και τους μάζευαν σε σωρούς αμέτρητος τόσους που βρώμησε η χώρα Μόλις όμως ο Φαραώ ανέπνευσε πισμάτωσε πάλι όπως το είχε πει ο Κύριος και δεν άκουγε το Μωυσή και τον Ααρών Τρίτη, τα κουνούπια Ο Κύριος έδωσε εντολή στον Μωυσή να πει στον Ααρών άπλωσε το ραβδί σου και χτύπα το χώμα της γης και θα μεταβληθεί σε κουνούπια σε όλη την Αίγυπτο έτσι και έκαναν άπλωσε ο Ααρών το χέρι του με το ραβδί του και χτύπησε το χώμα της γης και μεταβλήθηκε σε κουνούπια που ορμούσαν στους ανθρώπους και στα ζώα όλη η σκόνη της γης έγινε κουνούπια σε όλη τη χώρα το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν και οι μάγοι με την τέχνη τους να βγάλουν δηλαδή κουνούπια αλλά δεν μπόρεσαν τα κουνούπια εξακολουθούσαν να ορμούν στους ανθρώπους και στα ζώα τότε είπαν οι μάγοι στον Φαραώ αυτό είναι επέμβαση Θεού αλλά ο Φαραώ παρέμεινε άκαμπτος όπως το είχε πει ο Κύριος και δεν έκανε ότι του ζητούσαν ο Μωυσής και ο Άρων Τέταρτη, οι Μύγες ο Κύριος είπε στον Μωυσή σήκω αύριο το πρωί και πήγαινε να παρουσιαστεί στον Φαραώ όταν θα πηγαίνει προς το ποτάμι και να του πεις ότι ο Κύριος λέει άσε το λαό μου να φύγει για να με λατρεύσει αν όμως δεν τον αφήσεις εγώ θα στείλω σε σένα, στους αυλικούς σου στο λαό σου και στ' ανάκτωρό σου Μύγες που θα γεμίσουν τα σπίτια της Αιγύπτου και θα καλύψουν το έδαφος της χώρας ωστόσο, την ημέρα εκείνη θα εξαιρέσω την περιοχή της Γεσσέν όπου κατοικεί ο λαός μου εκεί δεν θα βρεθούν Μύγες για να δεις ότι εγώ ο Κύριος είμαι παρών ακόμη και στη χώρα σου θα κάνω διάκριση ανάμεσα στο λαό μου και στο λαό σου αυτό το θαύμα θα γίνει αύριο το πρωί έτσι και έκανε ο Κύριος και έπεσε η Μύγα σύννεφο στο ανάκτωρο του Φαραώ στα σπίτια των αυλικών του και σε όλη τη χώρα της Αιγύπτου και ήταν η Μύγα καταστροφή για τη χώρα τότε κάλεσε ο Φαραώτομος εσύ και των Ααρών και τους είπε πηγαίνετε θυσιάστε στο Θεό σας αλλά μέσα στη χώρα μου όχι απάντησε ο Μωυσής δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί οι θυσίες που προσφέρουμε στον Κύριο το Θεό μας θεωρούνται βδεληρές από τους Αιγυπτίους αν λοιπόν θυσιάσουμε μπροστά τους και κάνουμε κάτι που οι Αιγύπτοι το θεωρούν βδεληρό θα μας λιθοβολήσουν εμείς πρέπει να πάμε τρεις μέρες πορεία στην έρημο και να θυσιάσουμε εκεί στον Κύριο το Θεό μας όπως μας έχει πει ο Φαραώ απάντησε καλά θα σας αφήσω να φύγετε για να θυσιάσετε στον Κύριο το Θεό σας στην έρημο μόνο να μην απομακρυνθείτε πολύ παρακαλέστε και για μένα ο Μωυσής είπε μόλις εγώ φύγω από τη χώρα σου αύριο το πρωί θα παρακαλέσω τον Κύριο και θα σας απαλλάξει από τις μύγες εσένα τους αυλικούς σου και το λαό σου μόνο μη μας γελάσεις και εμποδίσεις πάλι το λαό να φύγει για να προσφέρει θυσίες στον Κύριο αφού βγήκε ο Μωυσής από το Φαραώ προσευχήθηκε στον Κύριο ο Κύριος έκανε ότι τον παρακάλεσε ο Μωυσής και απάλαξε από τις μύγες το Φαραώ τους αυλικούς του και το λαό του δεν έμεινε ούτε μία αλλά και αυτή τη φορά ο Φαραώ έμεινε άκαμπτος και δεν άφησε το λαό να φύγει Έξοδος, κεφαλαίο ένατο Πέμπτη Το θανατικό στα ζώα Ο Κύριος έδωσε εντολή στον Μωυσή και έδωσε αστή στον Φαραώ και να του πει Ο Κύριος ο Θεός των Εβραίων λέει Άσε το λαό μου να πάει να με λατρεύσει αν όμως αρνηθείς να τους αφήσεις και τους κρατήσεις κι άλλο με τη βία τότε εγώ ο Κύριος θα επέμβω και θα χτυπήσω τα ζώα σου που είναι στο χωράφι θα φέρω φοβερό θανατικό στα άλογα στα γαϊδούρια, στις καμήλες, στα βόδια και στα πρόβατα θα κάνω όμως διάκριση ανάμεσα στα ζώα των Αιγυπτίων και των Ισραηλιτών έτσι που κανένα ζώο των Ισραηλιτών δεν θα ψωφίσει και όρισε ο Κύριος προθεσμία και είπε αύριο εγώ ο Κύριος θα το πραγματοποιήσω αυτό στη χώρα την άλλη μέρα το πρωί ο Κύριος πραγματοποιήσει το λόγο του ενώ από τα ζώα των Ισραηλιτών δεν ψώφισε ούτε ένα ο Φαραώ έστειλε να εξακριβώσουν το γεγονός και είδε ότι από τα ζώα των Ισραηλιτών δεν είχε ψωφίσει ούτε ένα παρόλα αυτά όμως έμεινε άκαμπτος και δεν άφησε το λαό να φύγει ο Κύριος είπε στο Μωυσή και στον Άρον πάρτε καπνιά από το φούρνο και μίστετε σχούφτες σας κι ο Μωυσής σας τη διασκορπήσει στον αέρα μπροστά στον Φαραώ αυτή η καπνιά θα ξαναπέσει σαν σκόνη πάνω σε ολόκληρη την Αίγυπτο και θα προξενήσει στους ανθρώπους και στα ζώα εξανθήματα και πληγές πήραν λοιπόν καπνιά από το φούρνο στάθηκαν μπροστά στον Φαραώ και ο Μωυσής τη σκόρπησε στον αέρα στους ανθρώπους και στα ζώα οι μάγοι δεν μπορούσαν να παρουσιαστούν στον Μωυσή γιατί είχαν γεμίσει και αυτή πληγές όπως όλη η Αίγυπτο Κύριος όμως έκανε ακόμα πιο άκαμπτη τη διάθεση του Φαραώ και δεν έκανε αυτό που του ζητούσαν ο Μωυσής και ο Άρον όπως το είχε πει ο Κύριος στον Μωυσή το χαλάζει ο Κύριος είπε στον Μωυσή σήκω αύριο το πρωί και πήγαινε να παρουσιαστεί στον Φαραώ και να του πεις ότι ο Κύριος ο Θεός των Εβραίων λέει άσε το λαό μου να πάει να με λατρέψει γιατί αυτή τη φορά εγώ θα στρέψω όλα μου τα χτυπήματα σε σένα τον ίδιο στους αυλικούς σου και στο λαό σου για να μάθεις ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός σαν εμένα σε ολόκληρη τη γη αν είχα απλώσει το χέρι μου και σε είχα χτυπήσει εσένα και το λαό σου μεθανατικό θα είχατε ξαφανιστεί από τη γη αλλά σε άφησα να ζήσεις για να δεις τη δυναμή μου και να κηρυχτεί το όνομά μου σε ολόκληρη τη γη ωστόσο εσύ εξακολουθείς να καταφρονείς το λαό μου και να μην τον αφήνεις να φύγει γι' αυτό κι εγώ αύριο την ίδια ώρα θα κάνω να πέσει τέτοιο χοντρό χαλάζι που όμοιό του ποτέ δεν έπεσε στην Αίγυπτο αφότου αυτή υπήρξε μέχρι σήμερα και τώρα στείλε και ειδοποιήσε να σταυλίσουν τα κοπάδια σου και να μαζέψουν ό,τι άλλο έχεις και είναι έξω στα χωράφια όλοι οι άνθρωποι και τα ζώα που θα βρεθούν στο ύπεθρο και δεν θα έχουν συναχθεί κάτω από κάποια στέγη θα πέσει το χαλάζι πάνω τους και θα πεθάνει όσοι από τους αξιωματούχους του Φαραώ σε βάστηκαν το λόγο του Κυρίου φρόντισαν και έβαλαν σε υπόστεγα τους δούλους και τα ζώα τους όσοι δεν υπολόγησαν το λόγο του Κυρίου άφησαν τους δούλους και τα ζώα τους στο ύπεθρο είπε λοιπόν ο Κύριος το Μωυσή σήκωσε το χέρι σου στον ουρανό και ας πέσει χαλάζι σε ολόκληρη την Αίγυπτο πάνω στους ανθρώπους στα ζώα και στα σπαρτά έξω στους αγρούς ο Μωυσής σήκωσε το ραβδί του στον ουρανό και ο Κύριος άρχισε να στέλνει βροντές και χαλάζι και ραβνοί πέφτανε στη γη και αστραπές συνόδευαν το χαλάζι σε όλη τη χώρα από τότε που η Αίγυπτος είχε γίνει έθνος δεν είχε ξαναπέσει χαλάζι τόσο δυνατό σε ολόκληρη τη χώρα το χαλάζι κατέστρεψε όσους ανθρώπους και ζώα βρέθηκαν έξω στα χωράφια καθώς και όλη τη βλάστηση επίσης έσπασαν όλα τα δένδρα στο ύπεφρο και μόνο στην περιοχή της Γεσσέν όπου κατοικούσαν οι Ισραηλίτες δεν έπεσε χαλάζι τότε έστειλε ο Φαραώ και κάλεσε το Μωυσή και τον Ααρών αυτή τη φορά αμάρτησα ο Κύριος είναι δίκαιος ενώ εγώ και ο λαός μου είμαστε ένοχοι παρακαλέστε τον Κύριο να σταματήσουν οι βροντές και το χαλάζι και εγώ θα σας αφήσω να φύγετε δεν είστε υποχρεωμένοι να μείνετε άλλο εδώ ο Μωυσής το απάντησε να υψώσω τα χέρια μου στον Κύριο θα πάψουν οι βροντές και θα σταματήσει το χαλάζι για να δεις ότι η γη ανήκει στον Κύριο ξέρω όμως ότι εσύ και οι αυλικοί σου δεν φοβόσαστε ακόμη τον Κύριο το Θεό το λινάρι και το κριθάρι είχαν καταστραφεί γιατί το κριθάρι είχε κιόλας τάχια και το λινάρι ανθό το σιτάρι όμως κι η βρίζα δεν είχαν καταστραφεί γιατί βλασταίνουν αργότερα ο Μωυσής έφυγε από το Φαραώ και από την πόλη και ύψωσε τα χέρια του προς τον Κύριο τότε έπαψαν οι βροντές και το χαλάζε και σταμάτησε να βρέχει μόλις είδε ο Φαραώ ότι έπαψε η βροχή το χαλάζε και οι βροντές έπεσε πάλι στην ίδια αμαρτία παρέμεινε άκαμπτος κι αυτός και οι αυλικοί του έφυσε τους Ισραηλίδες να φύγουν όπως το είχε πει ο Κύριος στο Μωυσή Έξοδος κεφάλαιο δέκατο Όγδοι οι ακρίδες Ο Κύριος είπε στο Μωυσή και στο Φαραώ γιατί εγώ θα κάνω ακόμα πιο άκαμπτη τη διάθεση του ίδιου και των αυλικών του ώστε να πραγματοποιήσω τα σημεία μου ανάμεσά τους για να διηγήσει στα παιδιά σου και στα παιδιά των παιδιών σου πως φέρθηκα στους Αιγυπτίους και τι σημεία έκανα στη χώρα τους και για να ξέρετε ότι εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός των Εβραίων λέει πως πότε θα αρνείσαι να υποταχθείς σε μένα άσε το λαό μου να φύγει για να με λατρεύσει αν όμως αρνηθείς να τους αφήσεις τότε εγώ θα στείλω αύριο ακρίδες σε όλη την επικρατειά σου αυτές θα καλύψουν την επιφάνεια της γης τόσο που δεν θα φαίνεται το έδαφος και όλα τα δέντρα που βρίσκονται στους αγρούς θα γεμίσουν ακρίδες στα ανάκτορά σου τα σπίθια των Αυλικών σου και τα σπίθια όλων των Αιγυπτίων πράγμα που δεν το είδαν ποτέ οι προγονείς σου ούτε οι πρόγονοι των προγόνων σου από την ημέρα που ήρθαν σε αυτή τη χώρα μέχρι σήμερα και έφυγε αμέσως ο Μωυσής από το Φαραώ τότε οι Αυλικοί του Φαραώ του είπαν πότε αυτός εδώ θα μας προκαλεί συμφορές άσε τους ανθρώπους να φύγουν και να λατρέψουν τον Κύριο το Θεό τους δεν καταλαβαίνεις ότι η Αίγυπτος καταστρέφεται τότε έφεραν τον Μωυσή και τον Ααρών πίσω στο Φαραώ και αυτός τους είπε πηγαίνετε λατρέψτε τον Κύριο το Θεό σας αλλά ποιοι θα φύγουν ο Μωυσής απάντησε θα φύγουμε όλοι νέοι και γέροι με τους γιους μας και τις θυγατέρες μας με τα πρόβατά μας και τα βόδια μας γιατί πρέπει να τιμήσουμε τον Κύριο με μια γιορτή Φαραώ τους αποκρίθηκε ο Θεός να είναι μαζί σας ούτε να διανοηθείτε όμως ότι θα σας αφήσω να φύγετε με τις οικογένειές σας είναι ολοφάνερο πως έχετε κακό σκοπό αυτό δεν γίνεται μόνο οι άντρες θα φύγετε για να λατρέψετε τον Κύριο όταν ο Κύριος είπε στον Μωυσή άπλωσε το χέρι σου πάνω στην Αίγυπτο για να έρθουν οι ακρίβες θα πέσουν στη χώρα της Αίγυπτου και θα φάνε όλα τα σπαρτά της γης όσα απόμειναν από το χαλάζι άπλωσε λοιπόν το ραβδί του ο Μωυσής πάνω στην Αίγυπτο και ο Κύριος έστειλε έναν ανατολικό άνεμο πάνω στη χώρα που φυσούσε όλη τη μέρα εκείνη και όλη τη νύχτα το πρωί ο ανατολικός άνεμος έφερε τις ακρίβες αυτές σκόρπισαν και κάθισαν παντού πλήθος αμέτρητο ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν φανεί τόσες πολλές ακρίβες ούτε στο μέλλον πρόκειται να ξαναφανούν σκέπασαν όλη την επιφάνεια της χώρας και έτσι που μαύρισε η γη καταβρόχθησαν τα σπαρτά και όλους τους καρπούς των δέντρων ό,τι είχε απομείνει από το χαλάζι δεν έμεινε ήχνος πράσινος ολόκληρη την Αίγυπτο ούτε στα δέντρα ούτε στους αγρούς τότε ο Φαραώ έστειλε βιαστικά και κάλεσε τον Μωυσή και τον Ααρών και τους είπε αμάρτησα στον Κύριο το Θεό σας και σε εσάς συγχωρείστε και αυτή τη φορά την αμαρτία μου και παρακαλέστε τον Κύριο το Θεό σας να διώξει μακριά μου ετούτο το θανατηφόρο πλήγμα ο Μωυσής έφυγε από το Φαραώ και παρακάλεσε τον Κύριο τότε ο Κύριος έφερε ένα αντίθετο δυνατό άνεμο από τα δυτικά ο οποίος έδιωξε τις ακρίδες και τις έριξε στην ερυθρά θάλασσα δεν έμεινε ούτε μία ακρίδα σε ολόκληρη την επιφάνεια της Αίγυπτο αλλά ο Κύριος έκανε ακόμα πιο άκαμπτη τη διάθεση του Φαραώ και έτσι δεν άφησε τους Ισραηλίτες να φύγουν Ένατι το σκοτάδι ο Κύριος είπε στο Μωυσή σήκωσε το χέρι σου στον ουρανό και θα γίνεις σκοτάδι στην Αίγυπτο τόσο πυκνό σκοτάδι που θα είναι ψηλαφυτό ο Μωυσής σήκωσε το χέρι του στον ουρανό και έπεσε βαθύ σκοτάδι σε ολόκληρη τη χώρα για τρεις μέρες δεν έβλεπε ο ένας τον άλλον και δεν μετακινήθηκε κανείς από τη θέση του για τρεις μέρες αλλά εκεί που κατοικούσαν οι Ισραηλίτες υπήρχε φως τότε ο Φαραώ πηγαίνετε να λατρεύσετε τον Κύριο τα πρόβατά σας όμως και τα βόδια σας θα μείνουν πίσω τα παιδιά σας μπορούν να έρθουν μαζί σας ο Μωυσής απάντησε τότε να μας δώσεις εσύ θυσίες και ολοκαυτώματα για να προσφέρουμε στον Κύριο το Θεό μας αλλά και πάλι τότε τα κοπάδια μας πρέπει να έρθουν και αυτά μαζί μας τίποτα δεν θα μείνει πίσω γιατί από αυτά θα πάρουμε για να προσφέρουμε θυσία στον Κύριο το Θεό μας ωστόσο δεν θα ξέρουμε από ποια ζώα θα θυσιάσουμε όσο του φτάσουμε εκεί ο Κύριος όμως έκανε ακόμα πιο άκαμπτη τη διάθεση του Φαραώ και έτσι δεν θέλησε να τους αφήσει να φύγουν είπε λοιπόν ο Φαραώ στο Μωυσή φύγε από δω κοίτα να μη σε ξαναδω μπροστά μου γιατί αν σε ξαναδω την ίδια μέρα θα πεθάνεις όπως το είπες δε θα με ξαναδεις έξοδος κεφάλαιο εν δέκατο η προαγγελία του θανάτου των πρωτοτόκων ο Κύριος είπε στον Μωυσή ακόμα ένα πλήγμα θα φέρω στον Φαραώ και στους Αιγυπτίους μετά από αυτό θα σας αφήσει να φύγετε και μάλιστα τότε θα σας διώξει από εδώ οριστικά δώσε λοιπόν διαταγή στο λαό να ζητήσει καθένας από το γείτονά του και κάθε γυναίκα από τη γειτόνισσά της αντικείμενα ασημένια και χρυσά ο Κύριος διέθεσε ευνοϊκά τους Αιγύπτιους απέναντι στους Ισραηλίτες άλλωστε ο Μωυσής ο ίδιος θα περάσει μέσα στην Αίγυπτο τόσο από τους αυλικούς του Φαραώ όσο και από το λαό ο Μωυσής είπε στον Φαραώ ο Κύριος λέει εγώ θα περάσω τα μεσάνυχτα μέσα από την Αίγυπτο κάθε πρωτότοκος γιος στη χώρα θα πεθάνει από τον πρωτότοκο του Φαραώ το διάδοχο του θρόνου ως τον πρωτότοκο της δούλης που εργάζεται στους μήλους και ως τα πρωτογέννητα των ζώων θα γίνει τόσο μεγάλος θρύνος ολόκληρη την Αίγυπτο που ο μοιός του δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν ούτε και πρόκειται να γίνει στο μέλλον αλλά στους Ισραηλίτες ούτε σκύλος δεν θα γαυγίσει ενάντια σε ζώο ή άνθρωπο έτσι θα μάθετε ότι εγώ ο Κύριος κάνω διάκριση και στους Ισραηλίτες κι όλη ετούτη η αυλική σου συνέχισε ο Μωυσής θα αρθούν και θα με προσκυνήσουν λέγοντας φύγε εσύ και όλος ο λαός που σε ακολουθεί και τότε θα φύγω ο Μωυσής βγήκε οργισμένος από το παλάτι του Φαραώ τότε ο Κύριος του είπε ο Φαραώ δεν πρόκειται να σας ακούσει να αυξήσω τις τρομερές καταστροφές μου στην Αίγυπτο ο Μωυσής και ο Αρών είχαν ήδη επιτελέσει όλα αυτά τα τρομερά έργα μπροστά στο Φαραώ ο Κύριος όμως έκανε τόσο άκαμπτη τη διάθεση του βασιλιά ώστε δεν ήθελε να αφήσει τους Ισραηλίτες να φύγουν από τη χώρα του τότε ο Κύριος είπε στον Μωυσή και στον Αρών στην Αίγυπτο ο μήνας αυτός θα είναι για σας η αρχή του έτους θα είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου να πείτε στην Ισραηλυτική κοινότητα τη δέκατη μέρα αυτού του μήνα καθένας να πάρει από ένα αρνί ή κατσίκι για την οικογένειά του αν η οικογένειά του είναι μικρή για να το φάει ολόκληρο ας συνενοηθεί με τον πιο κοντινό του γείτονα και ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας ας υπολογήσουν πόσο μπορεί να φάει ο καθένας ώστε να διαλέξουν το κατάλληλο αρνί ή κατσίκι το αρνί ή το κατσίκι που θα διαλέξετε πρέπει να είναι αρτιμελές αρσενικό ενός έτους θα το κρατήσετε ζωντανό στη δέκατη τέταρτη μέρα του μήνα και το βράδυ θα το σφάξετε έτσι θα κάνει όλη η Ισραηλυτική κοινότητα μετά θα πάρετε λίγο από το αίμα του και θα δώσετε τις δύο παραστάδες και το ανόφλι της πόρτας σε κάθε σπίτι όπου θα φάτε το αρνί ή το κατσίκι θα το ψήσετε στη φωτιά και θα το φάτε την ίδια εκείνη νύχτα μαζί με άζιμο ψωμί και χόρτα πικρά δεν θα φάτε απ' αυτό καθόλου ομόιβρα στο κρέας αλλά θα το ψήσετε ολόκληρο μαζί με το κεφάλι τα πόδια και τα εντώσθια δεν θα αφήσετε να περισσέψει τίποτα ως το πρωί αν τυχόν έχει μείνει κάτι το πρωί θα το κάψετε στη φωτιά και να τώρα με ποιον τρόπο θα το φάτε θα είστε ζωσμένοι της ζώνης σας με τα σανδάλια στα πόδια και με το ραβδί στο χέρι θα το φάτε γρήγορα αυτή θα είναι η γιορτή του Πάσχα για να τιμήσετε εμένα τον Κύριο θα περάσω μέσα από την Αίγυπτο και θα θανατώσω κάθε πρωτότοκο στη χώρα τα πρωτότοκα των ανθρώπων και τα πρωτογέννητα των ζώων εγώ ο Κύριος θα εκτελέσω την απόφασή μου ενάντια σ' όλους τους θεούς της Αίγυπτου αλλά στα σπίτια που θα βρίσκεστε εσείς το αίμα θα είναι το σημάδι που θα σας προστατέψει θα το δω και θα σας προσπεράσω έτσι θα γλιτώσετε από το χτύπημα του θανάτου όταν θα τιμωρώ την Αίγυπτο την ημέρα αυτή πρέπει να τη θυμάστε θα τη γιορτάζετε επίσημα για να τιμάτε εμένα τον Κύριο αυτό θα είναι για σας νόμος αιώνιος σ' όλες τις γενιές σας 7 μέρες θα τροτεάζει μου ψωμί από την πρώτη μέρα θα εξαφανίσετε τελείως το προζύμι από τα σπίτια σας και όποιος φτιάχνει ψωμί φτιαγμένο με προζύμι θα αποκοπεί από την ισραλυτική κοινότητα την πρώτη μέρα και την έβδομη πρέπει να γίνεται ιερή σύναξη καμιά εργασία δεν θα γίνεται αυτές τις μέρες θα ετοιμάζετε μόνο όσο χρειάζεται καθένα σας να φάει θα τελείτε αυτή τη γιορτή των Αζίμων γιατί ακριβώς αυτή την ημέρα έβγαλα το λαό σας από την Αίγυπτο και θα το δώσετε έβγαλα το λαό σας από την Αίγυπτο θα γιορτάζετε την ημέρα αυτή από γενιά σε γενιά στο μέλλον και αυτό θα είναι νόμος αιώνιες από τις 14 του 1ου μήνα το βράδυ ως το βράδυ της 21ης θα τρώτε άζιμο ψωμί 7 μέρες δεν θα υπάρχει καθόλου προζύμι στα σπίτια σας όποιος φάει ψωμί φτιαγμένο με προζύμι θα αποκλειστεί από την Ισραηλιτική Κοινότητα είτε είναι ξένος είτε Ισραηλίτης δεν θα τρώτε τίποτα που να περιέχει προζύμι όπου κι αν κατοικείτε θα τρώτε άζιμο ψωμί ο Μωυσής κάλεσε όλους τους πρεσβυτέρους των Ισραηλιτών και τους είπε πηγαίνετε πάρτε αρνιά για τις οικογένειές σας και σφάξτε τα για το Πάσχα θα πάρετε μια δεσμίδα ίσοπο θα τη βουτήξετε στη λεκάνη που θα περιέχει το αίμα του αρνιού και θα αλείψετε το ανόφλι και τις δύο παραστάδες της πόρτας κανένας να μη βγει από την πόρτα του σπιτιού του ως το πρωί όταν θα περάσει ο Κύριος για να χτυπήσει τους Αιγύπτιους και θα δει το αίμα στο ανόφλι και στις παραστάδες της πόρτας θα προσπεράσει και δεν θα αφήσει να έρθει η καταστροφή να χτυπήσει τα σπίτια σας θα εφαρμόσετε αυτά τα λόγια και θα τα έχετε για αιώνιο νόμο από γενιά σε γενιά όταν θα μπείτε στη χώρα που υποσχέθηκε ο Κύριος να σας δώσει θα τηρείτε αυτή την τελετουργία και όταν θα σας ρωτάνε τα παιδιά σας τι νόημα έχει αυτή για σας θα απαντάτε είναι η πασχαλινή θυσία για να τιμήσουμε τον Κύριο όταν χτυπούσε τους Αιγύπτιους προσπέρασε τα σπίτια των Ισραλητών στην Αίγυπτο και γλίτωσαν οι οικογενειές μας τότε ο λαός έσκεψε και προσκύνησε οι Ισραηλίτες έφυγαν και έκαναν όπως διέταξε ο Κύριος στο Μωυσή και τον Ααρών Η τελευταία πληγή δέκατη πληγή ο θάνατος των πρωτοτόκων τα μεσάνυχτα της ίδιας νύχτας ο Κύριος θανάτωσε κάθε πρωτότοκο αγόρι στην Αίγυπτο από τον πρωτότοκο γιο του Φαραώ διάδοχο του θρόνου ως τον πρωτότοκο γιο του Εχμαλώτου που ήταν στη φυλακή καθώς και όλα τα πρωτογέννητα των ζώων εκείνη τη νύχτα ξύπνησε ο Φαραώ η αυλική του όλοι οι Αιγύπτιοι και έγινε θρίνος μεγάλος στην Αίγυπτο γιατί δεν υπήρχε σπίτι που να μην έχει νεκρό τότε ο Φαραώ κάλεσε τον Μωυσή και τον Ααρών μέσα στη νύχτα και τους είπε να σηκωθείτε και να φύγετε από το λαό μου και εσείς και οι Ισραηλίτες και να πάτε να λατρεύσετε τον Κύριο όπως το ζητήσατε πάρτε και τα προβατά σας και τα βόδια σας όπως είπατε και πηγαίνετε και ζητήστε μια βλογία και για μένα οι Αιγύπτιοι πίεζαν τους Ισραηλίτες να βιαστούν να φύγουν από τη χώρα γιατί σκέφτονταν ότι όσο έμεναν εκεί αυτοί θα πέθαιναν όλοι τους έτσι πήρε ο λαός τους όμους τις γαβάθες με το ζυμάρι πριν προλάβει να φουσκώσει τυλιγμένες στα πανωφόρια τους και έκαναν όπως τους είχε πει ο Μωυσής ζήτησαν από τους Αιγύπτιους ασημένια και χρυσά αντικείμενα και ρούχα ο Κύριος διέθεσε ευνοϊκά τους Αιγύπτιους να τους δώσουν ό,τι ζήτησαν και έτσι τους έγδυσαν τους Αιγύπτιους Οι Ισραηλίτες φεύγουν από την Αίγυπτο ξεκίνησαν λοιπόν οι Ισραηλίτες από τη Ραμσή και κατευθύνθηκαν προς τη Σουκώθ περίπου 600.000 πεζοί χώρια τα παιδιά μαζί τους έφυγε και ένα πλήθος αλλοεθνών ανάμυκτο πάρα πολλά κατσίκια, πρόβατα και βόδια έψησαν το ζυμάρι που είχαν πάρει μαζί τους από την Αίγυπτο και έγινε σαν πίτα γιατί δεν είχε προλάβει να φωσκώσει έτσι βιαστικά που τους έβιωξαν από την Αίγυπτο δεν μπορούσαν να καθυστερήσουν για να ετοιμάσουν προμήθειες για το δρόμο Οι Ισραηλίτες έμειναν συνολικά στην Αίγυπτο 430 χρόνια Την ημέρα ακριβώς που έκλειναν τα 430 χρόνια ο λαός του Κυρίου βγήκε κατά ομάδες από τη χώρα και όπως ο Κύριος ξαγρύπνησε τη νύχτα εκείνη για να βγάλει το λαό του από την Αίγυπτο έτσι και οι Ισραηλίτες θα γιορτάζουν από γενιά σε γενιά αυτή τη νύχτα με ολονύκτια αγρυπνία για να τιμήσουν τον Κύριο Συμπληρωματικές διατάξεις για το Πάσχα Ο Κύριος είπε στον Μωυσή και στον Ααρών αυτός είναι ο κανονισμός για το Πάσχα Κανένας ξένος δεν πρέπει να συμμετάσχει στο δείπνο του Πάσχα Ο δούλος όμως που έχει αγοραστεί με χρήματα αν κάνει περιτομή μπορεί να φάει Επίσης ξένος ή μισθωτός εργάτης δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο δείπνο Το δείπνο πρέπει να γίνει μέσα στο σπίτι Δεν θα βγάλετε καθόλου κρέας έξω και δεν θα σπάσετε κανένα κοκαλόκου Ολόκληρη η ισραηλιτική κοινότητα θα γιορτάσει το Πάσχα Αν κάποιος ξένος μένει μαζί σας και θέλει να γιορτάσει το Πάσχα του Κυρίου πρέπει αυτός και όλη η αρσενική στην οικογένειά του να περιτμηθούν Τότε μόνο μπορεί να έρθει και να συμμετάσχει στη γιορτή και να θεωρηθεί ισραηλίτης Κανείς απερίτμητος όμως δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο δείπνο Ο ίδιος νόμος θα ισχύει και για τον ισραηλίτη και για τον ξένο που κατοικεί μαζί σας Όλοι οι ισραηλίτες έκαναν ό,τι διέταξε ο Κύριος το Μωυσή και τον Ααρών Εκείνη ακριβώς την ημέρα έβγαλε ο Κύριος τους ισραηλίτες κατά ομάδες από την Αίγυπτο Έξοδος κεφάλαιο 13 Η αφιέρωση των Πρωτοτόκων Ο Κύριος είπε στο Μωυσή Θα αφιερώσει σε μένα όλα τα αρσενικά πρωτότοκα Κάθε αρσενικό των ισραηλιτών που γεννιέται πρώτο είτε άνθρωπος είναι είτε ζώο θα ανήκει σε μένα Η γιορτή των Αζήμων Ο Μωυσής είπε στον λαό Να τη θυμάστε την ημέρα αυτή που βγήκατε από την Αίγυπτο Τον τόπο της δουλείας Ο Κύριος σας έβγαλε από εκεί με δυναμικές ενέργειες Γι' αυτό δεν θα τρώτε ψωμί φτιαγμένο με προζύμι Σήμερα να χωρείτε Το μήνα αβίβ Και όταν ο Κύριος σας φέρει στη χώρα των Χανανέων, των Χετέων, των Αμορέων, των Εβέων και των Ιευουσέων που υποσχέθηκε στους προγόνους σας ότι θα σας δώσει Στη χώρα όπου ρέει γάλα και μέλι, πρέπει να διατηρήσετε αυτή τη γιορτή τον ίδιο του το μήνα Για 7 μέρες θα τρώτε άζιμο ψωμί Και η 7η μέρα θα είναι γιορτή αφιερωμένη στον Κύριο Τις 7 αυτές ημέρες, ψωμί και οτιδήποτε είναι φτιαγμένο με προζύμι Θα εξαφανίζεται απόλυτη την περιοχή σας Την ημέρα αυτή θα εξηγείτε στους γιού σας ότι ο Κύριος θα έκανε όλα αυτά για σας Κατά την έξοδό σας Αυτή η γιορτή θα είναι για εσάς μια υπόμνηση Κάτι σαν έναν εξήτελον σημάδι στο χέρι ή το μέτωπό σας Θα σας θυμίζει ότι το νόμο του Κυρίου πρέπει να τον ψηθυρίζετε συνεχώς στο στόμα σας Γιατί ο Κύριος σας έβγαλε από την Αίγυπτο με δυναμικές ενέργειες Τη γιορτή αυτή θα την τηρείτε κάθε χρόνο, στην ορισμένη ημερουμηνία της Οι διατάξεις για τα πρωτότουκα Ο Μωυσής συνέχισε Όταν ο Κύριος σας φέρει στη χώρα των Χανανέων και σας τη δώσει Όπως το ορκίστηκε σε εσάς και στους προγόνους σας Θα φιερώνεται σε αυτόν κάθε αρσενικό που γεννιέται πρώτο Κάθε πρωτογέννητο αρσενικό ζώο από τα κοπάδια σας θα ανήκει στον Κύριο Κάθε πρωτογέννητο πουλάρι όμως θα το εξαγοράζετε με ένα αρνί με ένα κατσίκι Αν δεν θέλετε να το εξαγοράσετε πρέπει να το σπάσετε το σβέρκο Επίσης κάθε πρωτότοκο γιο σας θα τον εξαγοράζετε Αν κάποτε σας ρωτήσουν τα παιδιά σας τι σημαίνει αυτό θα τους απαντήσετε Ο Κύριος μας έβγαλε από την Αίγυπτο τον τόπο της δουλείας με δυναμικές ενέργειες Όταν ο Φαραώ αρνιόταν πισματικά να μας αφήσει να φύγουμε Ο Κύριος θανάτωσε όλα τα πρωτότοκα στην Αίγυπτο ανθρώπους και ζώα Αυτός είναι ο λόγος που θυσιάζουμε κάθε πρωτογέννητο αρσενικό ζώο Και εξαγοράζουμε κάθε πρωτότοκο γιο μας Αυτές οι θυσίες πρέπει να είναι για σας μια ανυπόμνηση Κάτι σαν ανεξίτυλο σημάδι στο χέρι ή το μετωπό σας Ότι με ενέργειες δυναμικές μας έβγαλε ο Κύριος από την Αίγυπτο Ο Θεός συνοδεύει τον λαό του στην έρημο Όταν ο Φαραώ άφησε τον λαό να φύγει Ο Θεός δεν τους οδήγησε από τον δρόμο της χώρας των Φιλιστέων που ήταν και ο συντομότερος Γιατί σκέφτηκε πως υπήρχε φόβος να μετανιώσουν και να ξαναγυρίσουν στην Αίγυπτο Αν βρίσκοντας την ανάγκη να πολεμήσουν Γι' αυτό άφησε τον λαό να πάρει τον δρόμο προς την έρημο Προς την ερηθρά θάλασσα Όταν οι Ισραηλίτες βγήκαν από την Αίγυπτο ήταν καλά οπλισμένοι Ο Μωυσής πήρε μαζί του και τα ωστά του Ιωσήφ Γιατί εκείνος είχε ορκήσει τους Ισραηλίτες Να πάρουν από την Αίγυπτο μαζί τους τα ωστά του Όταν ο Θεός θα τους απελευθέρουν Οι Ισραηλίτες έφυγαν από τη Σουκώθ και στρατοπέδευσαν στην Εθάμα Εκεί που αρχίζει έρημος Ο Θεός προχωρούσε μπροστά τους τη μέρα μας σε μια στήλη νεφέλις για να τους δείχνει τον δρόμο Και τη νύχτα μέσα σε στήλη φωτιάς για να τους φωτίζει ώστε να πορεύονται μέρα και νύχτα Η στήλη της νεφέλις δεν έλειπε ποτέ μπροστά από το λαό τη μέρα Ούτε η στήλη της φωτιάς τη νύχτα Έξοδος κεφάλαιο δέκατο τέταρτο Η διάβαση της ερηθράς θάλασσας Ο Κύριος είπε στο Μωήσι Πες τους οι Ισραηλίτες να γυρίσουν πίσω και να στρατοπεδεύσουν μπροστά στην πία Χειρόθ ανάμεσα στη Μυγδόλ και στη θάλασσα Εκεί πρέπει να στρατοπεδεύσουν τα αντίκριστη Βάλ σε Φόρν δίπλα στη θάλασσα Εκεί πρέπει να στρατοπεδεύσουν τα αντίκριστη Βάλ σε Φόρν δίπλα στη θάλασσα Εκεί πρέπει να στρατοπεδεύσουν τα αντίκριστη Βάλ σε Φόρν δίπλα στη θάλασσα Ο Φαραώ θα νομίσει ότι χάσατε τον δρόμο σας στη χώρα και αποκλειστήκατε από την έρη Θα ξυπνήσω λοιπόν την άκαμπτη διάθεσή του και θα σας καταδιώξει Τότε θα αποδείξω ότι εγώ είμαι ισχυρότερος από τον Φαραώ και από όλο τον στρατό του και θα μάθουν οι Αιγύπτιοι ότι εγώ είμαι ο Κύριος Έτσι και έκαναν οι Ισραηλίτες Όταν οι Αιγύπτιοι ανάγγελαν στο Φαραώ ότι ο λαός έφυγε τότε εκείνος και οι αξιωματούχοι του άλλαξαν γνώμη σχετικά με τον λαό και είπαν Τι ήταν αυτό που κάναμε και αφήσαμε τους Ισραηλίτες να φύγουν από τη δουλεψή μας Τότε ο Φαραώ έζεψε τις άμαξές του και πήρε μαζί του τους πολεμιστές του Πήρε όλες τις άμαξες των Αιγυπτίων και ανάμεσά τους τις 600 καλύτερες Πάνω σε κάθε μια τοποθέτησε και τρίτο να να βάται Ο κύριος ενίσχυσε την άκαμπτη διάθεση του Φαραώ και καταδίουξε τους Ισραηλίτες ενώ εκείνοι έφευγαν γεμάτη αυτοπεποίθηση Ο στρατός των Αιγυπτίων με όλο τους το ιππικό, οι άμαξες του Φαραώ και οι καβαλάριδες καταδίουξαν τους Ισραηλίτες και έφτασαν στο στρατόπεδό τους κοντά στην πύα Χειρόφ μπροστά στη Βαλσεφόν δίπλα στη θάλασσα Καθώς ο Φαραώ πλησίαζε, κοίταξαν οι Ισραηλίτες και είδαν ότι οι Αιγύπτιοι έρχονταν ξωπίσω τους Τότε τους κυρίεψε μεγάλος φόβος και άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας βοήθεια από τον κύριο Δεν υπήρχαν τάφοι στην Αίγυπτο έλεγαν στο Μωυσή Γιατί μας έφερες να πεθάνουμε εδώ στην έρημο Τι ήταν αυτό που μας έκανες να μας βγάλεις από την Αίγυπτο Δε σου τα είχαμε πει εμείς όλα αυτά εκεί Δε σου λέγαμε να μας αφήσεις την ησυχία μας Εμείς θέλαμε να δουλεύουμε στους Αιγύπτιους Προτιμότερο ήταν αυτό για μας παρά να πεθάνουμε εδώ στην έρημο Ο Μωυσής απάντησε στο λαό Μη φοβόσαστε Σταθείτε και θα δείτε πως θα σας γλιτώσει σήμερα ο Κύριος Τους Αιγύπτιους που βλέπετε σήμερα δεν θα τους ξαναδείτε ποτέ πια Ο Κύριος θα πολεμήσει για σας Εσείς μην ανησυχείτε Ο Κύριος είπε στο Μωυσή Τι μου φωνάζεις να σε βοηθήσω Πες τους Ισραηλίτες να προχωρήσουν Και εσύ πάρε το ραβδί σου στο χέρι σου Και ύψωσέ το πάνω από τη θάλασσα Χώρισε δυν σταβίω Να περάσουν από μέσα οι Ισραηλίτες πατώντας σε στεριά Εγώ θα κάνω τους Αιγύπτιους να πισμώσουν και θα σας καταδιώξουν Τότε θα δείξω στον Φαραώ και σ' όλο το στρατό του Στις άμαξές του και στους αναβάτες του Ότι είμαι ισχυρότερος από αυτούς Έτσι θα μάθουν οι Αιγύπτιοι ότι εγώ είμαι ο Κύριος Όταν θα τους δείξω τη δύναμή μου Τότε ο Άγγελος του Θεού Που βάδιζε μπροστά από το στρατό των Ισραηλιτών Έφυγε και πήρε θέση πίσω τους Η στήλη της Νεφέλης Έφυγε κι αυτή από μπροστά τους και στάθηκε πίσω τους Και μπήκε ανάμεσα στο στρατόπεδο των Αιγυπτίων Και σε εκείνο τον Ισραηλιτό Το σύννεφο από τη μεριά των Αιγυπτίων δημιουργούσε σκοτάδι Ενώ φώτισε την πλευρά των Ισραηλιτών τη νύχτα Έτσι τα δύο στρατόπεδα Δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν το ένα το άλλο όλη τη νύχτα Ο Μωυσής άπλωσε το χέρι του πάνω στη θάλασσα Και ο Κύριος με ένα ισχυρότατο ανατολικό άνεμο Που φυσούσε όλη τη νύχτα έκανε τα νερά να υποχωρήσουν Έτσι η θάλασσα έγινε στεριά Τα νερά χωρίστηκαν στα δύο Και οι Ισραηλίτες πέρασαν από μέσα πατώντας σε στεριά Ενώ τα νερά σχημάτιζαν τείχος δεξιά τους και αριστερά τους Οι Αιγύπτιοι τους καταδίωξαν και τους ακολούθησαν μέσα στη θάλασσα Με ολόκληρο το υπικό του φαραώ, τις αμαξές του και τους αναβάτες τους Την ώρα που αλλάζει η πρωινή βάρδια των φουρουρών Ο Κύριος μέσα από τη στήλη της φωτιάς και το σύννεφο Έριξε τη ματιά του στρατόπεδο των Αιγυπτίων και τους έφερε πανικό Έκανε να κολλήσουν η τροχή των αμαξών τους και προχωρούσαν με δυσκολία Τότε ο Αιγύπτιοι είπαν Πάμε να φύγουμε από τους Ισραηλίτες γιατί ο Κύριος πολεμάει μαζί τους εναντίον μας Ο Κύριος τότε είπε στο Μωυσή Άπλωσε το χέρι σου πάνω από τη θάλασσα Και τα νερά θα γυρίσουν να σκεπάσουν τους Αιγύπτιους, τις αμαξές τους και τους αναβάτες τους Ο Μωυσής άπλωσε το χέρι του πάνω από τη θάλασσα Και καθώς ξημέρονε, αυτή ξαναγύρισε στη θέση της Οι Αιγύπτιοι καθώς έφευγαν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα νερά Και ο Κύριος τους καταπόντισε στη μέση της θάλασσας Τα νερά ξαναγύρισαν και σκέπασαν τις άμαξες και τους αναβάτες Όλο το στρατό του Φαραώ που είχαν καταδιώξει τους Ισραηλίτες μέσα στη θάλασσα Δεν γλίττωσαν από αυτούς ούτε ένας Όσο για τους Ισραηλίτες, αυτοί είχαν περάσει μέσα από τη θάλασσα πατώντας σε στεριά Ενώ τα νερά σχημάτισαν τείχος δεξιά και αριστερά τους Εκείνη την ημέρα ο Κύριος γλίτωσε τους Ισραηλίτες από τη δύναμη των Αιγυπτίων Και είδαν τους Αιγύπτιους την ακρογιαλιά νεκρούς Όταν οι Ισραηλίτες είδαν με πόση δύναμη ο Κύριος εξόνδας τους Αιγύπτιους Τον φοβήθηκαν και πίστεψαν σε αυτόν και στον Μωυσή, το δούλο του Έξοδος, κεφάλαιο δέκατο πέμπτο Ο ύμνος του Μωυσή Τότε ο Μωυσής και οι Ισραηλίτες έψαλαν τον ύμνο αυτό στον Κύριο Στον Κύριο θα ψάλλω Κέρδισε νίκη λαμπρή και ένδοξη Άλογα και καβαλάριδες στη θάλασσα τους έριξε Ο Κύριος είναι η δυναμή μου κι αυτόν η μνώ Εκείνος μεσούσε Αυτός είναι ο Θεός μου θα τον δοξολογώ Και του Πατέρα μου ο Θεός θα τον εγκωμιάζω Είναι πολεμιστής ο Κύριος Κύριος στο όνομά του Στη θάλασσα έριξε τη σάμαξη και το στρατό του Φαραώ Τους εκλεκτούς πολεμιστές του η ερηθρά θάλασσα τους κατάπιε Τα κύματα τους σκέπασαν Μέσα στα βάθη τα απίθμενα βουλιάξανε σαν πέτρες Η δεξιά σου Κύριε δοξάστηκε σε δύναμη Η δεξιά σου Κύριε σύντριψε τον εχθρό Με τη μεγαλωσύνη σου την άφθαστη τους αντιπάλους σου αφανίζεις Σαν τα καλάμνια καίγονται μέσ' τη σουργή σου τη φωτιά Εφίσεξες όλο θυμό και τα νερά σορεύτηκαν Όρθια σαν τείχης τάθηκαν πλήθος τρεχούμενο νερά Και πήξανε η άβυσης της θάλασσας στα βάθη Ο εχθρό σκεφτόταν Θα ριχτώ πίσω τους, θα τους πιάσω και θα μοιράσω λάφυρα Θα χορτάσει η ψυχή μου Θα τραβήξω το ξύφος μου, το χέρι μου θα φέρει την καταστροφή τους Με την πνοή σου φύσηξες και η θάλασσα τους σκέπασε Σαν το μολύβι βούλιαξαν στα μανιασμένα τα νερά Ποιος Κύριε απ' τους θεούς συγκρίνεται με σένα Ποιος είναι σαν εσένα στην αγιωσύνη ένδοξος στα έργα φοβερός και τεχνουργός θαυμάτων Τη δεξιά σου άπλωσες και η γη του σε κατάπιε Με την αγάπη σου οδήγησες τον λαό τούτον που τον λύτρωσες Με την ισχύ σου τους κατεύθυνες στην ιερή σου γη Οι λαοί τ' άκουσαν και τρόμαξαν Φόβος κυρίεψε της Παλαιστίνης τους κατοίκους Αλλά αφιαστήκαν οι ηγεμόνες της Εδόμου Τους πολεμάρχους της Μωάβτου σε άπιασε τρεμούλα Οι κάτοικοι της Χαναάν όλοι παρέλυσαν Φόβος και τρόμος τους κυρίεψε Μπρος τις δυναμικές σου ενέργειες μήναν βουβεί σαν πέτρες Ώσπου ο λαός σου Κύριε να διαβεί Να περάσει ο λαός που τον εκέρδεσες Θα τον πας στη σκληρονομιά σου το βουνό Και εκεί θα τον φυτέψεις Στον τόπο που ετοίμασες για κατοικία σου Κύριε Στο ιερό σου Κύριε τα χέρια σου που ιδρύσαν Θα βασιλεύεις Κύριε Παντοτινά στους αιώνες τους ατέλειο τους Όταν τα άλογα του Φαραώ, οι άμαξες και οι αναβάτες του προχώρησαν μέσα στη θάλασσα Ο Κύριος γύρισε πάνω του στα νερά Ενώ οι Ισραηλίτες πέρασαν μέσα από τη θάλασσα πατώντας σε στεριά Τότε η προφήτη Σαμαριάμ, αδερφή του Άρων Πήρε στο χέρι της το τύμπανο και όλες οι γυναίκες την ακολούθησαν με τύμπανο στο χορό Η Μαριάμ τραγουδούσε πρώτη και οι άλλες επαναλάμβανον Ψάλτε στον Κύριο γιατί κέρδισε νίκη λαμπρή και ένδοξη Άλογα και καβαλάριδες στη θάλασσα τους έδειξε Το πικρό νερό της Μερά Ύστερα από αυτά πήρε ο Μωυσής τους Ισραηλίτες και έφυγαν από την ερηθρά θάλασσα Ακολούθησαν τον δρόμο για την έρημο Σουρ και βάδισαν στην έρημο τρεις μέρες δρόμο χωρίς να βρουν νερό Μετά έφτασαν στη Μερά αλλά δεν μπόρεσαν να πιούν από τα νερά της γιατί ήταν πικρά Γι' αυτό και την είχαν ονομάσει Μερά, πικρός, πικρία Τότε ο λαός τάβαλε με τον Μωυσή και τον ρωτούσε τι θα πιούμε τώρα Ο Μωυσής προσευχήθηκε με δυνατή φωνή στον Κύριο και αυτός του υπέδειξε ένα κομμάτι ξύλου Ο Μωυσής το ρίξε στα νερά και τα νερά έγιναν γλυκά Εκεί ο Κύριος έδωσε στους Ισραηλίτες νόμους και έντολες Εκεί επίσης τους δοκίμασε, ο Κύριος τους είπε Αν υπακούτε σε μένα τον Κύριο, το Θεό σας και κάνετε ότι εγώ θεωρώ σωστό Αν υπακούτε στις εντολές μου και εφαρμόζετε όλους τους νόμους μου Δε θα σας στείλω κανένα από τα πλήγματα εκείνα που έστειλα στους Αιγύπτιους Εγώ είμαι ο Κύριος, αυτός που σας διατρέπει Κατόπι έφτασαν στην Ελλήν, όπου υπήρχαν 12 νεροπηγές και 70 φύνικες Εκεί στρατοπέδευσαν, κοντά στα νερά Ο Θεός δίνει το μάνα Έπειτα όλοι οι Ισραηλίτες αναχώρησαν από την Ελλήν και έφτασαν στην έρημο Συν Μεταξύ της Ελλήν και του Σινά, την 15η μέρα του 2ου μήνα μετά την εξοδόν τους από την Αίγυπτο Τότε ολόκληρη η Ισραηλυτική κοινότητα άρχισε εκεί στην έρημο τα παράπονα ενάντια στο Μωυσή και στον Ααρών Καλύτερα να μας είχε θανατώσει ο Κύριος στην Αίγυπτο, τους έλεγαν Εκεί που είχαμε άφθονο το κρέας και χορτέναμε το ψωμί Παρά που μας φέρατε εδώ στην έρημο για να πεθάνει όλο αυτό το πλήθος από την πίνα Τότε ο Κύριος είπε στο Μωυσή Εγώ θα κάνω να πέσει από τον ουρανό ψωμί για σας Κάθε μέρα θα βγαίνει ο λαός να μαζεύει την απαραίτητη ποσότητα για εκείνη την ημέρα Έτσι θα τους δοκιμάσω αν θα ζουν σύμφωνα με τις οδηγίες μου ή όχι Μόνο την έκτη μέρα εκείνο που θα μαζεύουν και θα φέρνουν στο σπίτι Θα είναι διπλάσιο από εκείνο που θα μαζεύουν τις άλλες μέρες Ο Μωυσής και ο Ααρών είπαν σε όλους τους Ισραηλίτες Το βράδυ θα δείτε ότι ο Κύριος είναι που σας έβγαλε από την Αίγυπτο Και το πρωί θα δείτε τη δόξα του Κυρίου Γιατί άκουσε τα παράπονά σας εναντίον του Εμείς αλήθεια τι είμαστε που τα βάζετε μαζί μας Είπε ακόμη ο Μωυσής Ο Κύριος θα σας δώσει το βράδυ κρέας να φάτε Και το πρωί θα σας δώσει όσο ψωμί θέλετε για να χορτάσετε Ο Κύριος άκουσε τα παράπονά σας εναντίον του Εμείς αλήθεια τι είμαστε Τα παράπονά σας δεν στρέφονται ενάντια σε εμάς αλλά ενάντια στον Κύριο Μετά είπε ο Μωυσής στον Ααρών Πες σε ολόκληρη την Ισραηλυτική κοινότητα Να πλησιάσουν και να σταθούν ενώπιον του Κυρίου Γιατί άκουσε τα παράπονά τους Και ενώ μιλούσε ακόμη ο Ααρών στην κοινότητα Κοίταξαν προς την έρημο Και σάφνου φάνηκε η δόξα του Κυρίου μέσα στο σύννεφο Μίλησε τότε ο Κύριος στον Μωυσή και του είπε Άκουσε τα παράπονα των Ισραηλυτών Πες τους λοιπόν ότι το βράδυ θα φάνε κρέας και το πρωί θα χορτάσουν ψωμί Έτσι θα μάθουν ότι εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός τους Το βράδυ ήρθε ένας μήνος από ορτύκια και σκέπασε το στρατόπεδο Και το πρωί τριγύρω στο στρατόπεδο υπήρχε ένα στρώμα δροσιάς Όταν διαλύθηκε η δροσιά σχηματίστηκε πάνω στην επιφάνεια της ερήμου κάτι λεπτό σαν πάχνη Το είδαν οι Ισραηλίτες Αλλά δεν ήξεραν τι ήταν και ρωτούσαν ο ένας τον άλλο Τι είναι τούτο ο Μωυσής τους είπε Αυτό είναι το ψωμί που σας δίνει ο Κύριος να φάτε Ο Κύριος διέταξε να μαζεύετε από αυτό Ο καθένας όσο χρειάζεται Ένα γομόρ για κάθε άτομο Καθένας θα μαζεύει ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που μένουν μαζί του στην ίδια σκηνή Έτσι και έκαναν οι Ισραηλίτες Μάζεψαν άλλος πολύ και άλλος λίγο Αλλά όταν το μέτρεσαν με τον γόμερ Εκείνος που είχε μαζέψει πολύ δεν είχε περίσευνο Και εκείνος που είχε μαζέψει λίγο δεν είχε έλλεινο Καθένας είχε μαζέψει ανάλογα με τις ανάγκες του Τους είπε ακόμα ο Μωυσής Καθένας δεν θα κρατήσει απ' αυτό για την άλλη μέρα Μερικοί όμως δεν τον άκουσαν και φύλαξαν και για την άλλη μέρα Αλλά σκουλήκιασαν και βρώμησαν Και θύμωσε ο Μωυσής μαζί τους Κάθε πρωί μάζευαν οι Ισραηλίτες το μάνα Καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του Όταν όμως ζέστηνε ο ήλιος Το μάνα έλλειονε Την έκτη μέρα μάζεψαν διπλάσια ποσότητα Δύο γόμερ για κάθε άτομο Τότε οι αρχηγοί της κοινότητας ήρθαν και το ανέφεραν στο Μωυσή Εκείνος τους είπε Αυτό διέταξε ο Κύριος Αύριο είναι η μέρα ανάπαυσης αφιερωμένη στον Κύριο Ψήστε και βράστε όσο θέλετε Και το υπόλοιπο φυλάξτε το αύριο το πρωί Το φύλαξαν ως το πρωί όπως διέταξε ο Μωυσής Και δεν βρώμησε ούτε σκουλήκιασε Φάτη του σήμερα τους είπε ο Μωυσής Γιατί σήμερα είναι η μέρα ανάπαυσης Αφιερωμένη στον Κύριο Και δεν θα το βρείτε στους αγρούς Τις έξι μέρες της εβδομάδας μπορείτε να το μαζεύετε Αλλά την έβδομη που είναι μέρα ανάπαυσης Δεν θα υπάρχει μάνα Ωστόσο την έβδομη μέρα Βγήκαν μερικοί από το λαό να μαζέψουν μάνα Αλλά δεν βρήκαν Τότε είπε ο Κύριος στο Μωυσή Ως πότε θα αρνείστε να τηρείτε τις εντολές μου και τους νόμους μου Ο Κύριος σας έδωσε μια μέρα ανάπαυσης Και γι' αυτό την έκτη μέρα σας δίνει τροφή για δύο μέρες Την έβδομη μέρα καθένας θα μένει εκεί που βρίσκεται Κανένας δεν θα βγαίνει από το σπίτι του Έτσι ο λαός αναπαυόταν την έβδομη μέρα Οι Ισραηλίτες ονόμασαν αυτό που μάζευαν μάνα Ήταν λευκό σαν σπόρο σκοριανό Και η γεύση του ήταν σαν γλύκισμα από μέλλον Ο Μωυσής είπε Ο Κύριος διέταξε να γεμίσετε ένα γομόρ μάνα Και να το φυλάξετε για τις επόμενες γενιές Ώστε να βλέπουν το ψωμί με το οποίο σας έθρεψε στην έρημο Όταν σας έβγαλε από την Αίγυπτο Ύστερα είπε ο Μωυσής στον Ααρών Πάρε μια στάμνα Βάλε μέσα ένα γομόρ μάνα Και τοποθέτησε την ενώπιον του Κυρίου Ώστε να φυλαχθεί για τις επόμενες γενιές Ο Ααρών την τοποθέτησε μπροστά στην Κυβωτό της Διαθήκης για να φυλαχθεί Όπως διέταξε ο Κύριος τον Μωυσή Σαράντα χρόνια έτρεγαν οι Ισραηλίτες στο Μάνα Ώσπου ήρθαν σε κατοικημένη χώρα Στα σύνορα της Χαναάν Ένα γομόρ είναι το δέκατο του εφά Έξοδος κεφάλαιο δέκατο έβδομο Νερό από το βράχο Ολόκληρη η Ισραηλική κοινότητα έφυγε από την έρημο Συν Και έφτασε με ενδιάμεσου σταθμού στη Ραφηδήν Σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου Εκεί στρατοπέδευσαν Αλλά δεν υπήρχε νερό να πιούν Άρχισαν τότε να τα βάζουν με τον Μωυσή Δώσε μας νερό να πιούμε Του φώναζαν Ο Μωυσής τους είπε Γιατί τα βάζετε μαζί μου Γιατί προκαλείται τον Κύριο Αλλά ο λαός διψούσε όλο και περισσότερο Και συνέχισα να καταφέρονται ενάντια στο Μωυσή Τι μας ξεσήκωσες από την Αίγυπτο Του έλεγαν Για να πεθάνουμε από την δίψα εμείς και τα παιδιά μας και τα ζώα μας Τότε ο Μωυσής προσευχήθηκε στον Κύριο και είπε Τι να κάνω γι' αυτόν τον λαό Λίγο ακόμα και θα με λιθοβολήσουν Ο Κύριος είπε στον Μωυσή Προχώρα μπροστά από τον λαό Πάρε μαζί σου τους πρεσβυτέρους του Ισραήλ Πάρε στο χέρι και το ραβδί σου με το οποίο χτύπησες το νύλο Και πήγαινε Εγώ θα βρίσκομαι εκεί πριν από σένα Πάνω στο βράχο Στο όρος Χορίβ Χτύπα το βράχο Και θα βγει από εκεί νερό για να πιει ο λαός Έτσι και έκανε ο Μωυσής ενώπιον των πρεσβυτέρων του λαού Ισραήλ Ο τόπος εκείνος ονομάστηκε Άσα πειρασμός και με ριβά ιδωρία Επειδή εκεί αγανάκτησαν οι Ισραηλίτες και προκάλεσαν τον Κύριο λέγοντας Είναι μαζί μας ο Κύριος ή όχι Ο Πόλεμος με τους Αμαλικίτες Στη Ραφηδίνη ήρθαν οι Αμαλικίτες να πολεμήσουν τις Ισραηλίτες Είπε τότε ο Μωυσής τον Ιησού Διάλεξε άντρες ή κανούς να μας υπερασπιστούν Και πήγαινε να πολεμήσει σ' αύριο τους Αμαλικίτες Εγώ θα σταθώ στην κορυφή του λόφου Κρατώντας στο χέρι μου το ραβδί του Θεού Ο Ιησούς έκανε ό,τι ακριβώς του είπε ο Μωυσής Και πήγαινε να πολεμήσει τους Αμαλικίτες Ενώ ο Μωυσής, ο Ααρών και ο Χούρ Ανεύηκαν στην κορυφή του λόφου Όσο ο Μωυσής είχε υψωμένα τα χέρια του Νικούσαν οι Ισραηλίτες Όταν τα κατέβαζε νικούσαν οι Αμαλικίτες Τα χέρια όμως του Μωυσή κουράζονταν Τότε ο Ααρών και ο Χούρ πήραν μια πέτρα Την έβαλε εκεί που στεκόταν ο Μωυσής Και αυτός κάθισε πάνω της Ο Ααρών και ο Χούρ, ο ένας από τη μια μεριά Και ο άλλος από την άλλη, στηρίζαν τα χέρια Μ' αυτόν τον τρόπο, τα χέρια του Μωυσή Έμειναν σταθερά υψωμένα ως τη δύση του Ιηλίου Και ο Ιησούς κατατρόποσα τους Αμαλικίτες και τους στρατότους Τότε είπε ο Κύριος στο Μωυσή Γράψε του αυτό το περιστατικό σε βιβλίο Για να μην ξεχαστεί Και θέση το υπόψη του Ιησού Ότι εξάπαντος θα εξαφανίσω τους Αμαλικίτες Ακόμα και τη θυμησή τους από τη γη Ο Μωυσής έκτισε ένα θυσιαστήριο Και το ονόμασε Γιαχφέ Μησή Και είπε, οι Αμαλικίτες επαναστάτησαν Ενάντια στην εξουσία του Κύριου Γι' αυτό και θα τους μάχεται ο Κύριος από γενιά σε γενιά Ο Ιωθόρ επισκέπτεται το Μωυσή Ο Ιωθόρ, ιερέας της Μαδιάμ και πεθερός του Μωυσή Άκουσε όλα όσα έκανε ο Κύριος ο Θεός για το Μωυσή Και τους Ισραηλίδες το λαό του Ότι δηλαδή τους έβγαλε από την Αίγυπτο Ήρθε λοιπόν στο Μωυσή έχοντας μαζί του τη Σεπφόρα Σύζυγο του Μωυσή Ο οποίος του την είχε στείλει πίσω Καθώς και τους δυο γιους της Ο ένας ονομαζόταν Γερσόμ Γιατί όταν γεννήθηκε είχε πει ο Μωυσής Μετανάστηση με σεξένη χώρα Και ο άλλος Ελιέζερ Γιατί όταν γεννήθηκε είχε πει ο Μωυσής Ο Θεός του Πατέρα μου ήρθε σε βοηθιά μου Και με έσουσε από το ξύφος του Φαραώ Ο Ιωθόρ λοιπόν μαζί με τα παιδιά και τη γυναίκα του Μωυσή Ήρθαν στην έρημο Όπου είχε κατασκηνώσει ο Μωυσής κοντά στο βουνό του Θεού Προηγουμένως τον είχε ειδοποιήσει ότι θα πήγαινε να τον επισκεφθεί Μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά της Βγήκε λοιπόν ο Μωυσής να προϋπαντήσει τον πεθερό του, τον προσκύνησε, τον φίλησε και αφού όλοι λου χαιρετηθήκαν και ευχήθηκε ο ένας τον άλλον ειρήνη μπήκαν στη σκηνή Ο Μωυσής διηγήθηκε στον πεθερό του όλα όσα είχε κάνει ο Κύριος στον Φαραώ και στους Αιγύπτιους για χάρη του λαού Ισραήλ Όλες τις δυσκολίες που συνάντησαν στην έρημο και πως τους είχε γλιτώσει ο Κύριος Ο Ιωθόρ χάρηκε για τις ευεργεσίες που ο Κύριος είχε κάνει στους Ισραηλίτες και τους είχε ελευθερώσει από την εξουσία των Αιγυπτίων και είπε Ευλογημένο σας είναι ο Κύριος που σας απάλαξε από την εξουσία του Φαραώ και των Αιγυπτίων Ο Κύριος που ελευθέρωσε τον λαό του από την καταπίεση της Αιγύπτου Τώρα αναγνωρίζω ότι ο Κύριος είναι μεγαλύτερος από όλους τους θεούς για τα όσα έκανε εναντίον των Αιγυπτίων Έπειτα ο Ιωθόρ πρόσφερε ολοκαύτωμα και θυσία στο Θεό και ήρθε ο Άρων και όλοι οι πρεσβύτεροι των Ισραηλιτών να συμμετάσουν με τον πεθερό του Μωυσή στο ιερό γεύμα ενώπιον του Κυρίου Ο Διορισμός Δικαστών Την άλλη μέρα ο Μωυσής κάθισε για να δικάσει Από το πρωί ως το βράδυ ο λαός συνοστιζόταν μπροστά του για να του σλύνει τις διαφορές Όταν είδε ο πεθερός του πόσο εργαζόταν για αυτούς του είπε Τι είναι όλα αυτά που κάνεις για το λαό Τι κάθεσαι εσύ και δικάζεις μόνος σου και ο λαός είναι στιγμένος μπροστά σου από το πρωί ως το βράδυ Ο Μωυσής του απάντησε Οι άνθρωποι έρχονται σε μένα για να ρωτήσουν το Θεό Όταν έχουν κάποια υπόθεση έρχονται σε μένα και εγώ διευθετώ τις διαφορές τους Και τους δείχνω τις εντολές του Θεού και τις οδηγίες του Τότε ο Ιωθόρ του είπε Δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις και εσύ θα εξανληθείς και τούτος ο λαός που είναι μαζί σου Γιατί η εργασία αυτή ξεπερνάει τις δυνάμεις σου Δεν θα μπορέσεις να την κάνεις μόνος σου Τώρα ακούτε γνώμη μου Θα σου δώσω μια συμβουλή και ο Θεός να είναι μαζί σου Εσύ θα είσαι ο αντιπρόσωπος του λαού ενώπιον του Θεού Εσύ θα φέρνεις τις υποθέσεις στο Θεό Θα τους διδάσκεις τις εντολές και τους νόμους Και θα τους μαθαίνεις πως να συμπεριφέρονται και τι πρέπει να κάνουν Για τα υπόλοιπα Διάλεξε από το λαό άντρες ικανούς και αξιόπιστος που να φοβούνται το Θεό Και να αποστρέφονται τη δωροδοκία Και δώσ' τους δικαστική εξουσία πάνω σε χίλια, σε εκατό, σε πενήντα και σε δέκα άτομα Αυτοί θα είναι οι μόνινοι δικαστές του λαού Και θα ασχολούνται με τις μικρές υποθέσεις Τις μεγάλες θα τις φέρνουν σε σένα Έτσι θα ελαφρώσουν το βάρος σου και θα σε βοηθήσουν Αν ρυθμίσεις έτσι αυτό το θέμα όπως σε προστάζει ο Θεός Τότε θα μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα Και όλος αυτός ο λαός θα γυρίσουν στα σπίτια τους μονιασμένοι Ο Μωυσής άκουσε τη γνώμη του πεθερού του και έκανε ότι του είπε Διάλεξε ανάμεσα από τους Ισραλίτες άντρες ικανούς Και τους έβαλε επί κεφαλής του λαού σε κάθε χίλια, εκατό, πενήντα και δέκα άτομα Αυτοί ήταν οι μόνιμοι δικαστές του λαού και ασχολούνταν με τις μικροδιαφορές Τις δύσκολες υποθέσεις της έφεραν στο Μωυσή Ύστερα ο Μωυσής αποχαιρέτησε τον πεθερό του Και ο Ιωθόρ επέστρεψε στη χώρα του Έξοδος, κεφάλαιο 19 Οι Ισραλίτες στο όρος Σινά Οι Ισραλίτες έφυγαν από τη Ραφηδίν και την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο Έφταναν στην έρημο Σινά Εκεί κατασκύνωσαν απέναντι από το όρο Σινά Και ο Μωυσής ανέβηκε στο βουνό για να συναντήσει τον Θεό Τον κάλεσε ο Κύριος από το βουνό και του είπε Να τι θα αναγγείλεις τους Ισραλίτες, τους απογόνους του Ιακώβ Είδατε τα όσα έκανα στους Αιγύπτιους και πως σας σήκωσα πάνω σε φτερούγεσα ετού και σας έφερα κοντά μου Τώρα, αν πραγματικά θελήσετε να ακούσετε τα λόγια μου και να φυλάξετε τη Διαθήκη μου θα είστε δικοί μου Μόνο εσείς από όλους τους άλλους λαούς Στην εξουσία μου είναι ολόκληρη η γη Αλλά εσείς θα είστε για μένα βασίλειο ιερέων και έθνος ξεχωριστό Αυτά να πεις τους Ισραλίτες Ήρθε λοιπόν ο Μωυσής, συγκέντρωσε τους πρεσβυτέρους του λαού Και τους ανακοίνωσε όλα αυτά τα λόγια όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος Τότε όλος ο λαός αποκρίθηκε ομόφανο Ό,τι είπε ο Κύριος θα το πράξουν Και ο Μωυσής ανέφερε τα λόγια του λαού στον Κύριο Ο Κύριος είπε στον Μωυσή Εγώ θα έρθω κοντά σου μέσα σε πυκνό σύννεφο ώστε να ακούει ο λαός όταν μιλάω μαζί σου και να σου έχει πάντοτε εμπιστοσύνη Όταν ο Μωυσής ανέφερε στον Κύριο την απάντηση του λαού ο Κύριος του είπε Πήγαινε στο λαό και φρόντισε να εξαγνιστούν και να μείνουν καθαροί σήμερα και αύριο Να πλύνουν τα ρούχα τους και να είναι έτοιμοι για την τρίτη μέρα Γιατί θα πλύνουν τα ρούχα τους για την τρίτη μέρα Γιατί την τρίτη μέρα θα κατεβώ στο όρος Σινά μπροστά στα μάτια όλου του λαού Γύρω από το βουνό θα βάλεις όρια για το λαό και θα τους πεις να προσέξουν να μην ανέβουν στο βουνό ούτε καν να αγγίξουν τις προποδές τους Όποιος πατήσει το πόδι στο βουνό εξάπαντος θα πεθάνει Δεν θα τον πιάσετε με τα χέλη Θα τον λιθοβολίσετε ή θα τον χτυπήσετε με βέλη Ήτε ζώο είναι, είτε άνθρωπος Μόνο όταν η σάλπη εγκασιμάνει τότε θα μπορέσουν κάποιοι να ανέβουν στο βουνό Ο Μωυσής κατέβηκε από το βουνό ήρθε κοντά στο λαό και τον εξάγνησε έπιαλαν και τα ρούχα τους Έπειτα είπε στο λαό ετοιμαστείτε για την τρίτη μέρα από γυναίκα να απέχετε Την τρίτη μέρα λοιπόν, όταν ξημέρωσε άρχισαν βροντές και αστραπές και ένα πυκνό σύννεφο ήρθε και κάθισε πάνω στο βουνό ενώ η φωνή της άλπιγκας αντιχούσε δυνατά Φόβος μεγάλος κατέλαβε όλο το λαό που ήταν στο στρατόπεδο Τότε ο Μωυσής κάλεσε το λαό να βγει από το στρατόπεδο για να συναντήσει το Θεό και στάθηκαν κοντά στους πρόποδες του βουνού Το όρος Σινά είχε καλυφθεί ολόκληρο με καπνό γιατί πάνω του είχε κατεβεί ο Κύριος μέσα σε φωτιά Ο καπνός ανέβαινε σαν από καμίνι και το βουνό ολόκληρο σιώταν δυνατά Ο ήχος της άλπιγκας όλο ένα δυνάμωνε Ο Μωυσής μιλούσε και ο Θεός το αποκρινόταν με βροντές Ο Κύριος που είχε κατέβει στην κορυφή του όρος Σινά κάλεσε τον Μωυσή στην κορυφή του βουνού Ο Μωυσής ανέβηκε και ο Κύριος του είπε Κατέβα και ειδοποιήσει το λαό να μην πλησιάσουν για να με δουν γιατί τότε πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους Ακόμα και οι ιερείς που με πλησιάζουν πρέπει να εξαγνιστούν για να μην οργηστούν εναντίον τους Ο Μωυσής είπε στον Κύριο Δεν είναι δυνατό να ανέβει ο λαός στο όρος Σινά γιατί εσύ μας το απαγόρεψες αριτά και μας είπες να το απομονώσουμε βάζοντας όρια και να το ανακηρύξουμε Άγιον Ο Κύριος απάντησε έγινε, κατέβα και έπειτα ανέβα πάλι μαζί με τον Ααρών Οι ιερείς όμως και ο λαός να μην περάσουν τα όρια για να με πλησιάσουν γιατί θα ξεσπάσει οργή μοναδιούν τους Ο Μωυσής κατέβηκε πάλι και τα είπε αυτά στο λαό Έξοδος, κεφάλαιο 20 Ο Θεός μίλησε στο λαό και είπε αυτούς τους λόγους Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου που σε έβγαλα από την Αίγυπτο τον τόπο της δουλείας Δε θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από μένα Δε θα κατασκευάσεις για σένα είδωλα και κανενός είδους ομοίωμα που να αντιπροσωπεύει οτιδήποτε βρίσκεται ψηλά στον ουρανό ή εδώ κάτω στη γη ή μέσα στα νερά κάτω απ' τη γη Δεν θα τα προσκυνάς ούτε θα τα λατρεύεις γιατί εγώ ο Κύριος ο Θεός σου είμαι Θεός που απαιτώ αποκλειστικότητα Για την αμαρτία των πατέρων που μου αντιστέκονται τιμωρώ τα παιδιά ακόμη και ως την τρίτη και την τέταρτη γενιά Δείχνω όμως την αγάπη μου σε χιλιάδες γενιές αυτών που με αγαπούν και τηρούν τις εντολές μου Δεν θα προφέρεις καταχριστικά το όνομα του Κυρίου του Θεού σου Πράγματι, εγώ ο Κύριος δεν θα θεώσω κανέναν που προφέρει το όνομά μου καταχριστικά Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου για να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις τον Κύριο Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου Αλλά η έβδομη ημέρα είναι ημέρα ανάπαυσης αφιερωμένη σε μένα τον Κύριο το Θεό σου Την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται να κάνεις καμιά εργασία ούτε εσύ ούτε ο γιος σου ούτε η φυγατέρα σου ούτε ο δούλος σου ούτε οι δούλοι σου ούτε τα ζώα σου ούτε ο ξένος που κατοικήσεις πόλη σου Σ' έξι μέρες εγώ ο Κύριος δημιούργησα τον ουρανό τη γη και τη θάλασσα καθώς και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ' αυτά και την έβδομη ημέρα ανάπαύθηκα γι' αυτό ευλόγησα την ημέρα του Σαββάτου και την ξεχώρησα για τον εαυτό μου Να τιμάς τον πατέρα σου και την μητέρα σου για να ζήσεις πολλά χρόνια στη χώρα που εγώ ο Κύριος, ο Θεός σου, θα σου δώσω Δεν θα φωνεύσεις Δεν θα μιχεύσεις Δεν θα κλέψεις Δεν θα καταθέσεις ψεύτικη μαρτυρία ενάντια στον συνανθρωπό σου Δεν θα επιθυμίσεις τίποτε από ότι ανήκει στον συνανθρωπό σου ούτε το σπίτι του, ούτε τη γυναίκα του ούτε το δούλο του, ούτε τη δούλη του ούτε το βόδι του, ούτε το υποζυγιό του Ο φόβος του λαού Όλος ο λαός άκουγε τις βροντές και τον ήχο της σάλπιγκας και έβλεπε τις αστραπές και το βουνό που κάπνιζε Φοβήθηκαν λοιπόν και στέκονταν μακριά και είπαν στον Μωυσή Μίλα μας εσύ και εμείς θα ακούμε αλλά ας μη μας μιλάει απευθείας ο Θεός γιατί θα πεθάνουμε Ο Μωυσής τους απάντησε Μη φοβάστε ο Θεός ήρθε να σας δοκιμάσει θέλει να τον υπολογίζετε για να μην αμαρτάνετε Ο λαός στεκόταν μακριά ενώ ο Μωυσής πλησίασε το σκοτεινό σύννεφο όπου ήταν ο Θεός Διατάξεις για το θυσιαστήρι Ο Κύριος έδωσε εντολή στον Μωυσή για να πει εκ μέρους τους στους Ισραηλίτες Εσείς είδατε ότι σας μίλησα από τον ουρανό Δεν θα κατασκευάσετε για τον εαυτό σας Θεού από ασύμι ή από χρυσάφι για να τους λατρεύετε κι αυτούς κοντά σε μένα Θα μου κατασκευάσετε ένα θυσιαστήριο από χώμα και πάνω του θα προσφέρετε τις θυσίες των λοκαυτωμάτων τις θυσίες κοινωνίας τα πρόβατά σας και τα βόδια σας και από το τόπο που εγώ θα τον ξεχωρίζω για να με λατρεύετε θα έρχομαι εκεί και θα σας ευλογώ Σε περίπτωση που θα μου κατασκευάσετε πέτερνο θυσιαστήριο δεν θα το οικοδομίσετε με λαξεμένες πέτρες γιατί αν το τις επεξαργαστείτε με τις μίλησες σας θα τις βεβηλώσετε Δεν θα ανεβαίνετε με σκαλοπάθια στο θυσιαστήριό μου για να μην αποκαλύπτονται από πάνω του τα απόκρυφα μέγη σας Έξοδος κεφάλαιο 21 Η μεταχείριση των δούλων Αυτές είναι διάφορες άλλες εντολές που θα τους δώσεις Αν ένας Ισραηλίτης αγοράσει δούλο Εβραίο θα του δουλέψει έξι χρόνια Τον έβδομο θα φύγει ελεύθερος χωρίς να δώσει χρήματα Αν ήρθε μόνος, μόνος θα φύγει Αν ήρθε με τη γυναίκα του θα ελευθερωθεί κι εκείνη μαζί του Αν τη γυναίκα του την έδωσε ο κύριός του κι αυτοί του γέννησαν γιους οι κόρες τότε η γυναίκα και τα παιδιά θα παραμείνουν η διοκτησία του κύριού του και μόνο αυτός θα φύγει ελεύθερος Αν όμως ο δούλος δηλώσει ρητά ότι αγαπάει τον κύριό του τη γυναίκα του και τα παιδιά του και δεν θέλει να τους αφήσει για να απελευθερωθεί τότε ο κύριός του θα τον οδηγήσει ενώπιον του Θεού στους δικαστές Θα τον φέρει στην πόρτα ή στις παραστάδες και θα του τρυπήσει το αυτοί με ένα τρυπητήρι και έτσι θα παραμείνει δούλος του για πάντα Αν κάποιος πουλήσει τη θυγατέρα του για δούλι τότε αυτή δεν θα απελευθερωθεί όπως απελευθερώνονται οι αρσενικοί δούλοι Αν δεν αρέσει στον κύριό της που την είχε παλακίδα του πρέπει αυτός να επιτρέψει τον πατέρα της να την εξαγοράσει Δεν έχει το δικαίωμα να την πουλήσει σε άλλους δαπούς γιατί δεν τήρησε την υπόσχεσή του στη δούλη του Αν ο κύριος έχει αγοράσει τη δούλη του για να τη δώσει στο γιο του θα τη συμπεριφέρεται σύμφωνα με το δίκαιο που ισχύει για τις θυγατέρες Αν ο κύριος τις δούλες πάρει και άλλη γυναίκα δεν επιτρέπεται να περικόψει την τροφή της, τον ρουχισμό της και τις συζυγικές σχέσεις μαζί της Αν δεν τις χορηγεί αυτά τα τρία τότε αυτή μπορεί να γίνει ελεύθερη χωρίς να δώσει χρήματα Διατάξεις για τις πράξεις βίας Εκείνος που θα διαπράξει φόνο θα τιμωρείται εξάπαντος με θάνατο Αν όμως δεν το έκανε προμελετημένα αλλά ήταν ατύχημα τότε θα ορίσετε έναν τόπο που θα μπορεί να καταφύγει για να είναι ασφαλής Αντιθέτως, αν κάποιος διαπράξει με δόλο το αμάρτημα αυτό κατά του συνανθρώπου του τότε ακόμη κι αν έχει καταφύγει στο θυσιαστήριό μου θα τον αποσπάσετε από αυτό και θα τον θανατώσετε Όποιος χτυπήσει τον πατέρα του ή τη μητέρα του θα τιμωρείται εξάπαντος με θάνατο Όποιος κάνει απαγωγή ανθρώπου είτε τον πουλήσει είτε βρεθεί να τον κατακρατεί θα τιμωρείται εξάπαντος με θάνατο Όποιος καταραστεί τον πατέρα του ή τη μητέρα του θα τιμωρείται εξάπαντος με θάνατο Σε περίπτωση που δύο άνδρες φιλονικήσουν και ο ένας χτυπήσει τον άλλο με πέτρα ή γροθιά και το θύμα δεν πεθάνει αλλά τραυματιστεί βαριά αν σήκωθεί και περπατήσει έξω ακουμπώντας το ραβδί του τότε ο δράστης δεν θα τιμωρηθεί θα καταβάλει όμως αποζημίωση για το χρόνο που το θύμα δεν θα μπορεί να εργαστεί και θα αναλάβει τα έξοδα μέχρι την πιερή αποθεραπεία του αν κάποιος χτυπήσει τον δούλο του ή τη δούλη του με το ραβδί του και ο δούλος πεθάνει επί τόπου τότε ο δράστης θα τιμωρηθεί αν όμως ο δούλος ζήσει για μία ή δύο μέρες ο δράστης δεν θα τιμωρηθεί επειδή είναι η ιδιοκτησία του αν δύο συμπλακούν και πέσουν πάνω σε μια γυναίκα έγγυο και τις προκαλέσουν αποβολή χωρίς άλλες συνέπειες τότε ο υπέτειος θα τιμωρηθεί με υποχρεωτική καταβολή της αποζημιώσεως που θα το ζητήσει ο συζύγος της εγγύου σύμφωνα με δικαστική απόφαση αν όμως προκληθεί σωματική βλάβη στη γυναίκα τότε θα εφαρμόσετε την αρχή ζωή αντί ζωής, οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος χέρι αντιχεριού, πόδι αντιποδιού, έγγαυμα αντιεγγάυματος, πληγή αντιπληγής, χτύπημα αντιχτυπήματος αν ένας χτυπήσει το δούλου του ή τη δούλη του στο μάτι και το καταστρέψει υποχρεούνται να αποδώσει στον παθόντα την ελευθερία του ως αποζημίουση για το μάτι του αν ένας σπάσει το δόντι του δούλου ή τη δύσδούλη του υποχρεούνται να αποδώσει στον παθόντα την ελευθερία του ως αποζημίουση για το δόντι του διατάξεις για την ευθύνη ιδιοκτητών ζώων αν ένα βόδι χτυπήσει κάποιον άντρα η γυναίκα και το θύμα πεθάνει τότε το βόδι πρέπει εξάπαντος να λιθοβοληθεί αλλά το κρέας του δεν θα φαγωθεί και ο ιδιοκτήτης του βοδιού θα μείνει ατιμόρητος αν όμως το βόδι συνήθιζε να χτυπάει και ο ιδιοκτήτης του ενώ το ήξερε δεν έλαβε τα μέτρα του και το βόδι σκοτώσει κάποιον άντρα ή γυναίκα τότε το βόδι θα λιθοβοληθεί και ο ιδιοκτήτης του θα τιμωρηθεί με θάνατο αν όμως το επιτραπεί να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο για να εξαγοράσει την ποινή του υποχρεούνται να πληρώσει ολόκληρο το ποσό που θα του ζητηθεί αν το βόδι σκοτώσει ένα παιδί αγόρι ή κορίτσι θα εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο αν το βόδι σκοτώσει ένα δούλο ή μια δούλη τότε ο ιδιοκτήτης του ζώου θα καταβάλει στον κύριο του θύμα τους 30 ασημένους σύκλους και το ζώο θα λιθοβοληθεί αν κάποιος αφήσει ανοιχτό ένα λάκκο ή αν σκάψει ένα λάκκο και δεν καλύψει το σκάμα και πέσει μέσα εκεί ένα βόδι ή ένα υποζύγιο τότε αυτός που έχει το σκάμα θα πληρώσει χρήματα στον ιδιοκτήτη του ζώου σε αποζημίωση και το ζώο που σκοτώθηκε θα ανήκει σε αυτόν αν το βόδι κάποιος χτυπήσει και σκοτώσει το βόδι ενός άλλου τότε θα πουλήσουν το ζωντανό βόδι και θα μοιραστούν τα χρήματα επίσης θα μοιραστούν και το ζώο που σκοτώθηκε αν όμως ήταν γνωστό ότι το βόδι συνήθιζε να χτυπάει και ο ιδιοκτήτης του δεν έλαβε κανένα μέτρο τότε θα δώσει ένα βόδι ζωντανό αντί για το βόδι που σκοτώθηκε και το σκοτωμένο θα ανήκει στον ίδιο διατάξεις σχετικές με την αποζημίωση αν κάποιος κλέψει ένα βόδι ένα πρόβατο και το σφάξει το πουλήσει θα δώσει πέντε βόδι για το βόδι και πέντε πρόβατα για το πρόβατο έξοδος κεφάλαιο 22ο οφείλει πάντως ο κλέφτης να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη αν δεν έχει τίποτα να πληρώσει τότε θα πουληθεί ο ίδιος για να πληρώσει αυτό που έκλεψε αν το κλεμένο βρεθεί στα χέρια του ζωντανό είτε βόδι είναι είτε υποζύγιο είτε πρόβατο θα το επιστρέψει δίνοντας μαζί κι άλλο ένα αν ο κλέφτης συλληφθεί επαυτοφόρο να κλέβει θα εκτελείται επιτόχο κι εκείνος που θα το σκοτώσει δεν θα φέρει ευθύνη για το φόνο αν όμως ο φόνος διαπραχθεί αφού ξημερώσει η επόμενη μέρα τότε αυτός που φωνεύει είναι ένοχος για το φόνο αν κάποιος κάψει ενός τον αγρό ή τον αμπελώνα ή αφήσει τα ζώα του ελεύθερα να βόσκω στο χωράφι του άλλου τότε ο δράστης θα δώσει αποζημίωση μέρος από τα καλύτερα προϊόντα του δικού του αγρού και του δικού του αμπελώνα αν ένας ανάψει φωτιά και προκληθεί πυρκαγιά και καούν οι θυμονιές των σιτυρών ή τα αφέρνει στα στάχια κάποιου άλλου τότε εκείνος που προκάλεσε την πυρκαγιά θα πληρώσει τη ζημιά αν κάποιος δώσει σαν ανάλογο χρήματα ή αντικείμενα να τα φυλάξει και να τα κλέψουν από το σπίτι του αν βρεθεί ο κλέφτης θα τα πληρώσει διπλά αν όμως δεν βρεθεί ο κλέφτης τότε αυτός που τα φύλαγε στο σπίτι του θα πλησιάσει ενώπιον του θεού για να εξακριβωθεί ότι δεν καταχράστηκε τα πράγματα που του εμπιστεύτηκαν σε κάθε περίπτωση η διεκδίκηση της κυριότητας απολεσθέντος είτε πρόκειται για βόδι, για υποζύγιο, για ρουχισμό ή για οποιοδήποτε χαμένο αντικείμενο που καθένας από τους διεκδικητές ισχυρίζεται πως είναι δικό του θα αναφέρουν και οι δύο την υπόθεση στο Θεό και εκείνος που ο Θεός θα τον αποκαλύψει ένοχο θα πληρώσει τον άλλον τα διπλά Αν ένας δώσει στο γειτονά του να του φυλάξει ένα υποζύγιο ή ένα βόδι, ένα πρόβατο ή οποιοδήποτε άλλο ζώο και αυτό ψωφίσει ή σπάσει κάποιο πόδι το κλέψουν χωρίς να υπάρχει αυτό της μάρτυρος τότε ο γείτονος θα δώσει όρκο στο όνομα του Θεού ότι δεν ιδιοποιήθηκε αυτό που ανήκει στον άλλον Αυτό θα είναι αρκετό για τον ιδιοκτήτη του ζώου και ο άλλος δεν θα πρέπει να πληρώσει Αν όμως αποδειχτεί ότι το ιδιοποιήθηκε τότε θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη Αν πάλι ένα άγριο θηρίο κατασπάραξε το ζώο και ο γείτονος που το φύλαγε παρουσιάζει ως απόδειξη ότι έμεινε από αυτό, τότε δεν θα πληρώσει για το κατασπαραγμένο Αν κάποιος δανειστεί από το γειτονά του ένα ζώο και αυτό σπάσει κάποιο πόδι ή ψωφίσει χωρίς να είναι μπροστά ο ιδιοκτήτης του, το δίχως άλλο, αυτός που δανείστηκε το ζώο θα το πληρώσει Αν ο ιδιοκτήτης ήταν παρών, ο άλλος δεν θα πληρώσει Αν το ζώο έχει νοικιαστεί, ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει το ενίχει Διατάξεις για την ηθική και τη θρησκεία Αν κάποιος αποπλανήσει μια κόρη μη μνηστευμένη και πλαγιάσει μαζί της, υποχρεούνται να καταβάλει τη γαμήλια δωρεά και να την πάρει συζυγό του Αν όμως ο πατέρας της αρνείται να την δώσει, τότε ο δράστης θα καταβάλει το ποσόν που δίνεται ως γαμήλια δωρεά σε μια παρθένα Καμιά μάγισσα δεν πρέπει να αφήνεις να ζει Όποιος κτινοβατεί, θα θανατώνει Όποιος θυσιάζει σε άλλους θεούς εκτός από τον Κύριο και μόνο, θα τιμωρείται με θάνατο Ξένον δεν πρέπει να τον καταπιέζετε, ούτε να τον εκμεταλλεύεστε Γιατί κι εσείς ήσταν κάποτε ξένοι στη μέλη Χείρα και ορφανό δεν θα τους καταπιέζετε Αν τους καταπιέσετε και προσφύγουν σε μένα φωνάζοντας για βοήθεια Εγώ θα ανταποκριθώ στο αίτημά τους Θα εξοργιστώ και θα σας στείλω να σκοτωθείτε στον πόλεμο Και τότε οι δικές σας γυναίκες θα μείνουν χείρες και τα δικά σας παιδιά ορφανά Όταν δανείζεις χρήματα σε ένα φτωχό συμπολίτη σου Μην του φέρεις όπως οι άλλοι δανειστές, μην του ζητάς τόκο Αν πάρεις το πανωφόρι κάποιου για ενέχεια, φρόντισε να του το επιστρέψεις πριν από τη δύση του ήλιου Γιατί είναι το μοναδικό του σκέπασμα με το οποίο προστατεύεται από το κρύτρο Με τι θα κοιμηθεί, αν μου φωνάξει για βοήθεια Εγώ θα τον ακούσω γιατί είμαι σπλαχνικός Το Θεό δεν πρέπει να τον βλαστημάς Ούτε κανέναν άρχοντα του λαού σου να βρίζεις Μην καθυστερείς να μου προσφέρεις το μερίδιό μου από ότι βγάζει το αλόνισο ή το πατητήρι σου Θα μου προσφέρεις ό,τι αναλογεί στην προσφορά του πρωτότοκου γιού σου Το ίδιο θα κάνεις και με τα βόδια σου και με τα πρόβατά σου Εφτά μέρες θα μένουν τα πρωτότοκα κοντά στη μάνα τους Και την όγδο ημέρα θα μου τα προσφέρεις στη σύλλα Οφείλεται να είσαι ταφιερωμένη σε μένα Δεν πρέπει να τρώτε ζώο που βρέθηκε στους αγρούς κατασπαραγμένο Να το ρίχνετε στα σκυλιά Δικαιοσύνη και αλληλεγγύη Μην διαδίδεις φήμες ψεύτικες Μην δίνεις για χάρη ενός ανθρώπου αδίκου μαρτυρία να λειχθεί Να μην ακολουθείς τους πολλούς το κακό Και σε περίπτωση δίκης Να μην καταθέτεις παίρνοντας το μέρος των πολλών Για να διαστρέφεις το δίκαιο Να μην μερολυπτείς τη δίκη ούτε για χάρη του αδύνατου διαδίκου Αν συναντήσεις το βόδι του εχθρού σου Ή το υποζύγιο του να περιπλανιέται Πρέπει να το οδηγήσεις στον αφόνο Αν δεις το υποζύγιο του εχθρού σου να γονατίζει από το φορτίο του Μην τραβήξεις τον δρόμο σου, αλλά να το βοηθήσεις πρόφυλλο Μην αφήσεις να καταπατηθεί το δίκαιο ενός γνωστού σου φτωχού κατά τη δίκη Μην είναι μακριά από κάθε υπόθεση απάντηση Μην προκαλέσεις το θάνατο ενός αθώου και ενός που είναι δίκαιος Γιατί εγώ δεν θα αθώσω τον άδικο Να μην δέχεσαι δώρα Γιατί τα δώρα εμποδίζουν την ορθή κρίση και καταστρέφουν τις υποθέσεις των δίκαιων ανθρώπων Ξένων μην καταπιέζετε Γιατί ξέρετε πώς αισθάνεται ο ξένος Αφού κι εσείς ήσουσταν κάποτε ξένοι στην Αίγυπτο Σαββατικό έτος και Σάββατο Έξι χρόνια θα σπέρνεις τη γη σου και θα κάνεις τη συγκομιδή των προϊόντων της Τον έβδομο χρόνο θα την αφήνεις να αναπαύει Όσα παράγει δεν θα τα μαζαίνεις Αλλά θα τα αφήνεις ελεύθερα Για να τρέφονται η φτωχή του λαού σου Και απ' ό,τι περισσέψει τα άγρια ζώα σου Το ίδιο θα γίνεται και με το αμπέλι σου και με τον ελέωνα σου Έξι μέρες θα κάνεις τις εργασίες σου Και την έβδομη θα γιορτάζεις το Σάββατο Για να αναπαύρει το βόδι και το υποζηγιό σου Και να μπορεί να ανασάνει ο δούλος σου και ο ξένος που σου δουλεύουν Όλα αυτά που σας είπα να τα τηρείτε Και το όνομα άλλων θεών Ούτε να το επικαλίστε Ούτε να βγαίνει καν από το στόμα σας Οι τρεις μεγάλες γιορτές Με τρεις γιορτές θα τιμάται κάθε χρόνο Η πρώτη είναι η γιορτή των Αζύμου Εφτά μέρες, το μήνα Αβίδη Θα τρώτε άζιμο ψωμί όπως σας έχω διατάξει Γιατί αυτόν τον μήνα βγήκατε από την ίδια Κανένας δεν θα εμφανίζεται ενώπιον μου με άδεια χέρια Ακόμη θα τηρείτε τη γιορτή του θερισμού των πρωτογεννημάτων Από τα σιτειρά που θα έχετε σπήρα Τρίτη, θα τηρείτε τη γιορτή της συγκομιδής του τέλος του χρόνου Όταν θα έχετε συγκεντρώσει τους καρπούς από τους αμπελώνες σας Και τους δανδροκυπούς σας Τρεις φορές το χρόνο Θα παρουσιάζονται ενώπιον μου Μπροστά στην κειβωτό του Κύριου Όλα τα αρσενικά μέλη των οικογενείων σας Όταν μου προσφέρετε θυσία ένα ζώο Δεν πρέπει να το συνοδεύετε με ένζι με ψούνι Και το λίπος των θυσιών που θα μου προσφέρετε την ημέρα της γιορτής Δεν πρέπει να το φυλάτε ως την άλλη μέρα το πρωί Τα καλύτερα από τα πρωτογενήματα της γης σας Θα τα φέρνετε στον οίκο του Κυρίου του Θεού σας Δεν πρέπει όμως να βράζετε το κατσικάκι στο γάλα της μάνας του Υποσχέσεις και οδηγίες Ο Κύριος είπε Εγώ θα σας στείλω έναν άγγελο να προπορεύεται Για να σας φυλάει στην πορεία σας Και να σας οδηγήσει στον τόπο που σας ετύμασε Να τον προσέχετε σ' ό,τι λέει Και να τον υπακούν Να μην του εναντιώνεστε Γιατί αυτό δε θα σας του συγχωρήσει Αυτός θα ενεργεί στον κύριο του Δε θα σας του συγχωρήσει Αυτός θα ενεργεί εξωνοματός μου Αν όμως τον υπακούτε και κάνετε πρόθυμα ότι σας προστάζω Τότε εγώ θα είμαι εχθρός των εχθρών σας Και αντίπαλος των αντιπάλων σας Ο άγγελός μου που θα προπορεύεται μπροστά σας Θα σας οδηγήσει στους αμωρέους, στους χετέους, στους φρεζέους Στους χαναναίους, στους σεβαίους και στους ιευουσαίους Και εγώ θα τους εξολοθρέψω Δε θα προσκυνήσετε τους θεούς τους ούτε θα τους λατρεύσετε Ούτε θα κάνετε ότι κάνουν αυτές τις λατρίες τους Αντιθέτως θα γκρεμίσετε τους θεούς τους Και θα συντρίψετε τις ιερές στήλες τους Εσείς θα λατρεύσετε τον Κύριο το Θεό σας Και εγώ θα ευλογήσω το ψωμί που τρώτε και το νερό που πίνετε Και θα εξαφανίσω όλες τις αρρώστιες σας Στη χώρα σας δε θα υπάρχει γυναίκα που να αποβάλει να είναι άτεπνη Και θα σας χαρίσω μακροζωή Θα στείλω το φόβο μου να πηγαίνει μπροστά σας Θα φέρνω σύγχυση σε κάθε λαό που θα πολεμάτε Και θα κάνω τους εχθρούς σας να τρέπονται σε φυγή Θα προκαλέσω πανικό Που θα διώξει τους σεβαίους, τους χαναναίους και τους ιεταίους από μπροστά σας Αλλά δε θα τους διώξω μέσα σε ένα χρόνο Για να μην ερημοθεί η χώρα και γίνουν τα άγρια θηρία περισσότερο από σας Θα τους διώχνω από μπροστά σας λίγο λίγο Ώσπου εσείς να πολλαπλασιαστείτε και να κυριαρχήσετε στη χώρα Θα βάλω τα σύνορά σας να εκτείνονται από την ερηθρά θάλασσα ως τη μεσόγειο θάλασσα Και από την έρημο του Σινά ως τον ποταμό Εφράτη Θα παραδώσω στην εξουσία σας τους κατοίκους εκείνης της χώρας Διώξτε από εκεί Δε θα συνάψετε καμιά συνθήκη ούτε με αυτούς ούτε με τους θεούς τους Δε θα παραμείνουν αυτοί οι λαοί στη χώρα σας για να μη σας κάνουν και αμαρτήσετε απέναντι μου Γιατί αν λατρεύσετε τους θεούς τους αυτό θα είναι για σας παγίδο Έξοδος κεφάλαιο 24 Η Επικύρωση της Διαθήκης Ο Κύριος είπε στο Μωυσή Ανέβασε μένα στο βουνό εσύ, ο Ααρών, ο Ναδάβ, ο Αβίου Και εβδομήντα από τους προεσβητέρους του λαού Ισραήλ Κι ας προσκυνήσουν από μακριά Μόνον εσύ θα πλησιάσεις προς εμένα Κανείς από τους άλλους δεν θα πλησιάσει Ο λαός δεν θα ανέβει καν στο βουνό Ο Μωυσής γύρισε και ανακοίνωσε στο λαό όλους τους λόγους του Κυρίου και τις αποφάσεις του Κι ο λαός αποκρίθηκε με μια φωνή Ό,τι προστάζει ο Κύριος θα το εφαρμόσουμε Τότε ο Μωυσής κατέγραψε όλους τους λόγους του Κυρίου Την άλλη μέρα το πρωί σηκώθηκε νωρίς και έκθεσε θυσιαστήριο στους πρόποδες του βουνού Και έστισε δώδεκα πέτρινες στήλες για τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ Έπειτα ανέθεσε σε νέους από το λαό να προσφέρουν ολοκαυτώματα και να θυσιάσουν στον Κύριο Μοσχάρια ως θυσίες κοινωνίας Πήρε το μισό από το αίμα των ζώων και το έβαλε σε δοχεία ενώ με το άλλο μισοράντισε το θυσιαστήριο Ύστερα πήρε ο Μωυσής το βιβλίο της Διαθήκης και το διάβασε στο λαό Και είπαν όργιοι Όλα όσα είπε ο Κύριος θα υπακούσουμε σε αυτά και θα τα εφαρμόσουμε Τότε πήρε αίμα από τα δοχεία και ράντισε το λαό και που σήκει Αυτό είναι το αίμα της Διαθήκης που έκανε μαζί σας ο Κύριος με βάση όλους αυτούς τους λόγους Ο Μωυσής, ο Αρών, ο Ναδάβ και ο Αβίου καθώς και 70 από τους προσβυτέρους των Ισραηλιτών Ανέβηκαν στο βουνό και είδαν τον Θεό του Ισραήλ Κάτω από τα πόδια του ήταν ένα είδος πλάκας από ζαφύρι καθαρό Γαλάζιο σαν τον ουρανό Αλλά ο Θεός δεν έκανε κανένα κακό σ' αυτούς τους επιφανείς Ισραηλίτες Αντίκρισαν τον Θεό και έφαγαν και ήπιαν Ο Μωυσής στο όρος Σινά Ο Κύριος είπε στο Μωυσή Ανέβασε μένα στο βουνό και μείνε εκεί για να σου δώσω τις λύθινες πλάκες Το νόμο και τις εντολές που έγραψα για να διδάσκεται ο λαός Ετοιμάστηκαν ο Μωυσής και ο βοηθός του ο Ιησούς Και άρχισε ο Μωυσής να ανεβαίνει στο βουνό του Θεού Περιμένετε μας εδώ ώσπου να επιστρέψουμε είπε στους πρεσβυτέρους Ο Χουρ και ο Ααρών θα μείνουν μαζί σας Όποιος έχει κάποια υπόθεση να απευθύνεται σ' αυτούς Όταν ανέβηκε στο βουνό ο Μωυσής Το βουνό καλύφθηκε από ένα σύννεφο Η δόξα του Κυρίου ήρθε και σκέπασε το όρος συνά για έξι μέρες Στα μάτια των Ισραλιτών φαινόταν σαν φωτιά που λαμπάδιαζε στην κορυφή του βουνού Την έβδομη μέρα κάλεσε ο Κύριος το Μωυσή μέσα από το σύννεφο Ο Μωυσής μπήκε στο σύννεφο Και ανέβηκε στο βουνό όπου και έμεινε 40 μερώνιχτα Έξοδος κεφάλαιο 25 Η Συνισφορά των Ισραλιτών Ο Κύριος είπε στο Μωυσή Πες τους Ισραλιτές να κάνουν μια συνισφορά για μένα Να μαζέψετε προσφορές από όσους έχουν τη διάθεση να δώσουν για μένα προαιρετικά Αυτά που θα προσφέρουν είναι Χρυσάφι, ασύμι και χαλκός Μάλινα υφάσματα σε χρώμα γαλάζιο, πορφυρό ή κόκκινο Λεπτάλινα υφάσματα και κατσικίσιο μαλλί Κόκκινα δέρματα τράγων και τομάρια Ξύλα ακακίας, λάδι για τις λιχνίες Αρωματικές ουσίες για το μύρο του χρύσματος και το εύος μοθημία Επίσης θα φέρουν λύθους όνυχες και άλλα πολύτιμα πετράβλη Για το εφόδ και το επιστήθιο του αρχιερέα Θα μου κατασκευάσουν ένα ιερό για να κατασκηνώσω ανάμεσά τους Θα τα φτιάξετε όλα σύμφωνα με το σχέδιο της σκηνής Και με τα πρότυπα όλων των σκευών της που εγώ θα σου δείξω Οι Κιβωτός της Διαθήκης Οι Ισραηλίτες θα κατασκευάσουν μια κυβωτό από ξύλο ακακίας Δυόμιση πύχης μάκρους, ενάμιση πύχη πλάτος και ενάμιση ύψος Θα την επυχρυσώσουν με καθαρό χρυσάφι από μέσα και απέξω Και θα κατασκευάσουν γύρω της μια χρυσή στεφάνια Θα χύσουν τέσσερις χρυσούς κρύκους και θα τους τοποθετήσουν στις τέσσερις γωνιές της Δύο κρύκους από την κάθε πλευρά Θα κατασκευάσουν δοκούς από ξύλο ακακίας που θα τις επυχρυσώσουν Και θα τις περάσουν μέσα από τους κρύκους στις πλευρές της κυβωτού για να τις σηκώνουν αυτές Οι δοκοί θα μένουν περασμένες στους κρύκους της κυβωτού, δεν θα τις βγάζουν Μέσα στην κυβωτό θα βάλεις το νόμο που θα σου δώσουν Θα κατασκευάσουν το ελαστήριο Δηλαδή ένα σκέπασμα από καθαρό χρυσάφι Δυόμιση πύχης μάκρους και ενάμιση πλάτος Επίσης θα κατασκευάσουν δύο χερού βήμα από χρυσάφι σφυριλατημένο Και θα τα αποθετήσουν ένα σώμα με το ελαστήριο στις δύο άκρες του Ένα σε κάθε άκρη Θα έχουν ανοιχτές τις στερούγιοσες προς τα πάνω Έτσι που να σκεπάζουν με αυτές το ελαστήριο Και θα είναι τοποθετημένα αντικριστά με τα πρόσωπα στραμμένα προς αυτό Μέσα στην κυβωτό θα βάλεις τους νόμους που θα σου δώσουν Και από πάνω τις θα βάλεις το ελαστήριο Και εγώ θα σου φανερώνω εκεί πάνω από το ελαστήριο Πάνω από την κυβωτό του νόμου Ανάμεσα στα δύο χερού βήμα Από εκεί θα σου μιλάω κάθε φορά που θα θέλω να σου δώσω κάποια εντολή για τους Ισραηλίτες Η τράπεζα με τους άρτους της προθέσεως Θα κατασκευάσουν μια τράπεζα από ξύλο ακακίας Δυό πίχεις μάκρος, ένα πίχη πλάτος και ενάμιση ύψος Θα την επυχρυσώσουν με καθαρό χρυσάφι Και γύρω θα τις κατασκευάσουν μια χρυσή στεφάνι Θα κάνουν ένα πλαίσιο, μια παλάμη πλάτος στις τέσσερες πλευρές της Και θα κατασκευάσουν μια χρυσή στεφάνι γύρω στο πλαίσιο Θα φτιάξουν τέσσερις κρύκους και θα τους τοποθετήσουν στις τέσσερες γωνιές της Πάνω από τα τέσσερα ποδιά της Οι κρύκοι πρέπει να είναι κολλημένοι στο πλαίσιο Για να περνούν από αυτούς τους δοκούς με τις οποίες θα σηκώνουν την τράπεζα Οι δοκοί θα είναι από ξύλο ακακίας και επίχρυσσομένες. Επίσης θα κατασκευάσουν τα σκέβη για την τράπεζα Δίσκους, λεκάνες, κανάτες, ποτήρια της πονδές, όλα από καθαρό χρυσάφι Πάνω στην τράπεζα θα βάλουν τους άρτους της προθέσεως που θα βρίσκονται συνεχώς ενώ ποιόν Η χρυσή λιχνία Θα κατασκευάσουν μια λιχνία από καθαρό χρυσάφι σφυριλατημένο Όλοι ένα σώμα Ο κορμός και οι λαβές της, οι κάλικες των λουλουδιών, τα πέταλα και οι ροίσκοι Έξι κλάδι θα βγαίνουν από τα πλάγια της Τρεις από τη μια μεριά και τρεις από την άλλη Κάθε κλάδος θα είναι διακοσμημένος με τρεις κάλικες άνθους αμυγδαλιάς, με ροίσκους και με άνθη Στον κορμό της λιχνίας θα υπάρχουν τέσσερις κάλικες άνθους αμυγδαλιάς και οι ανάλογοι ροίσκοι και άνθη Θα υπάρχει ένας ροίσκος κάτω από κάθε ζεύγος των κλάδων της λιχνίας Τρεις ροίσκοι συνολικά για τους έξι κλάδους Η ροίσκη και η κλάδη θα είναι ένα σώμα με τον κορμό της λιχνίας Όλο το έργο από καθαρό χρυσάφι σφυριλατημένο Θα κατασκευάσουν για αυτήν εφτά λίχνους και θα τους τοποθετήσουν στη λιχνία Έτσι που να φωτίζουν το χώρο προς τα εμπρός Οι λαβίδες και οι σταχτωθήκες για τη λιχνία θα είναι καμωμένες από καθαρό χρυσάφι Για την κατασκευή της λιχνίας και των εξαρτημάδων της Θα χρειαστεί να τάλλαν το καθαρό χρυσάφι Όπως ξεναγίνουν όλα σύμφωνα με το σχέδιο που σου έδειξα εδώ πάνω στο βουνό Η σκηνή του μαρτύριου Για τη σκηνή, οι τεχνίδες θα κατασκευάσουν δέκα τάπητες από ανθεκτικό λινό Υφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί Και πάνω τους θα κεντηθούν χερουβίου Κάθε τάπητας θα έχει μήκος 28 πύχεις και πλάτους 4 Τις ίδιες διαστάσεις θα έχουν όλοι Οι πέντε τάπητες θα ενώνονται μαζί και οι άλλοι πέντε το ίδιο Θα κάνουν φιλιές σε χρώμα γαλάζιο στην άκρη του πρώτου παραπετάσματος της μιας πεντάδας Το ίδιο και στην άκρη του τελευταίου παραπετάσματος της άλλης πεντάδας Θα κάνουν πενήντα φιλιές στην άκρη του ενός συνολου και πενήντα φιλιές στην άκρη του άλλου Έτσι που οι υποδοχές να αντιστοιχούν μία προς μία Έπειτα θα κατασκευάσουν πενήντα χρυσά άγγιστρα Και θα συνδέσουν αυτά το ένα σύνολο με το άλλο Έτσι η σκηνή θα γίνει εννία Επίσης θα κατασκευάσουν τάπητες από τρίχης κατσίκας για να καλύψουν τη σκηνή Έντε κατεύχη τάπητες θα κατασκευαστούν Το μήκος κάθε τάπητα θα είναι 30 πίχης και το πλάτος 4. Τις ίδιες διαστάσεις θα έχουν και οι 11 τάπητες Τους 5 τάπητες θα τους συνδέσουν χωριστά και χωριστά τους άλλους 6 Ο έκθος τάπητας θα διπλωθεί πάνω από την πρόσωπη της σκηνής Θα κάνουν πενήντα φιλιές στην άκρη του ενός εξωτερικού τάπητα του πρώτου συνολου Και πενήντα φιλιές στην άκρη του δεύτερου συνολου Θα κατασκευάσουν πενήντα χάλκινα άγγιστρα και θα τα περάσουν στις φιλιές και με αυτόν τον τρόπο θα συνδεθεί η σκηνή ώστε να είναι νιέα Το μισό τάπητα που θα περισσεύει στο φάρδος της σκηνής θα τον αφήσουν να κρέμεται στο πίσω μέρος της Το περίσσερμα που θα υπάρχει στο μήκος της σκηνής θα το αφήσουν να κρέμεται από τις δύο παράλληλες πλευρές της Ένα πίχη από τη μια πλευρά και ένα από την άλλη για να τη σκεπάζουν Θα κατασκευάσουν ένα ακόμα κάλυμα της σκηνής από κόκκινα δέρματα κρεαριών και από πάνω άλλο ένα κάλυμα από το τομάρι Έπειτα θα κατασκευάσουν σανίδες για τη σκηνή από ξύλο ακακίας και θα διστήσουν όρθες Το μάχρος κάθε σανίδας θα είναι δέκα πίχης και το πλάτος ενάμιση πίχης Κάθε σανίδα θα έχει δύο παράλληλες προεξοχές Το ίδιο θα κάνουν σε όλες τις σανίδες της σκηνής Έτσι θα τις κατασκευάσουν 20 σανίδες για τη νότια πλευρά και 40 ασημένες βάσεις κάτω από τις 20 προεξοχές 2 βάσεις για τις 2 προεξοχές της κάθε σανίδας Για τη δεύτερη πλευρά της σκηνής στη Βιορυνή θα κατασκευάσουν πάλι 20 σανίδες και 40 ασημένες βάσεις για αυτές 2 βάσεις κάτω από κάθε σανίδα Το ίδιο για όλες τις σανίδες Για τη δυτική πλευρά της σκηνής θα κατασκευάσουν 6 σανίδες και 2 σανίδες για τις γωνιές της σκηνής στο πίσω μέρος Οι γωνιακές αυτές σανίδες θα είναι διπλές, ενωμένες από το δάπεδο στην κορυφή, δηλαδή ως το ύψος του πρώτου συνδετικού χρύπου Έτσι θα είναι κατασκευασμένες οι δύο σανίδες που σχηματίζουν τις δύο γωνίες Έτσι οι σανίδες γίνονται 8 με 2 ασημένες βάσεις κάτω από κάθε μια, δηλαδή συνολικά 16 βάσεις Επίσης θα κατασκευάσουν συνδετικές δοκούς από ξύλο ακακίας 5 για τις σανίδες της μιας πλευράς της σκηνής, 5 για τις σανίδες της απέναντι πλευράς και άλλες 5 δοκούς για τις σανίδες της πίσω πλευράς της διδικής Η μεσαία συνδετική δοκός θα περνάει μέσα από τις σανίδες οριζόντιο από τη μια άκρη ως την άλλη Τις σανίδες θα τις επικαλύψουν με χρυσό και τους κρίκους από τους οποίους θα περνούν οι δοκοί θα τους κάνουν επίσης χρυσούς Να επυχρυσώσουν και τις δοκούς, έτσι λοιπόν θα κατασκευάσουν τη σκηνή σύμφωνα με το σχέδιο που σου έδειξα εδώ στο βουνό Οι τεχνίδες θα κατασκευάσουν ένα καταπέτασμα από ανφεκτικό λινό, υφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και πάνω του θα κεντυθούν χερουβίδου Θα το στερεώσουν με χρυσά καρφιά πάνω σε 4 στήλους από ακακία, επυχρυσωμένους που θα στηρίζονται σε 4 ασημένες βάσεις Θα κρεμάσουν το καταπέτασμα από τους κρύκους και πίσω από αυτό θα εναποτεθεί κειβωτό της Διαθήκης Το καταπέτασμα θα είναι για σας το χώρισμα ανάμεσα στα Άγια και στα Άγια των Αγίων Στη συνέχεια θα τοποθετήσουν το ελαστήριο πάνω στην κειβωτό της Διαθήκης μέσα στα Άγια των Αγίων Μπροστά από το καταπέτασμα στη βορεινή πλευρά της σκηνής θα τοποθετηθεί η τράπεζα και απέναντι από την τράπεζα η λιχνία στη νότια πλευρά Για το άνοιγμα της σκηνής θα κατασκευάσουν ένα ακόμα παραπέτασμα από ανθεκτικό λινό εφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί καλλιτεχνικά κεντριμένο Το παραπέτασμα θα το στερεώσουν με χρυσά καρφιά πάνω σε πέντε στήλους από ξύλο ακακίας επί χρυσομένους Επίσης θα κατασκευάσουν για τους στήλους πέντε χυτές βάσεις από χαλκό Έξοδος κεφάλαιο 27 Το θυσιαστήριο των λοκαυτομάτων Οι τεχνίτες θα κατασκευάσουν ένα θυσιαστήριο από ξύλο ακακίας πέντε πύχεις μήκος και πέντε πλάτους Θα είναι τετράγωνος, ύψος τριών πύχειων Στις τέσσερες γωνίες του θα κατασκευάσουν τα τέσσερα κέρα του θυσιαστήριου που θα αποτελούν ένα σώμα με αυτό και θα το επικαλείψουν με χαλκό Θα κατασκευάσουν τους λεβίτες για να μαζεύουν τη λιπαρή στάχτη, τα αυτιάρια, τις λεκάνες, τα πυρούνια και τις χάρες όλα από χαλκό Θα κατασκευάσουν ένα κυκλίδωμα για το θυσιαστήριο με χάλκινο πλέγμα και σε αυτό θα κάνουν τέσσερις χάλκινους κρύκους στις τέσσερες γωνίες Το πλέγμα θα το αποθετηθεί κάτω από τη χοάνη του θυσιαστήριου ώστε να φτάνει ως τη μέση του ύψους του. Μετά θα κατασκευάσουν τις δοκούς του θυσιαστήριου από ξύλα ακακίας και θα τις καλύψουν με χαλκό Οι δοκοί θα περνάνε μέσα από τους κρύκους στις δύο παράλληλες πλευρές του θυσιαστήριου για να τους σηκώνουν Το θυσιαστήριο θα είναι από σανίδες, κούφια από μέσα, όπως σου έδειξα εδώ στο βουνό Η αυλή της σκηνής. Θα κάνουν αυλή για τη σκηνή. Για τη νότια πλευρά της θα κατασκευάσουν παραπετάσματα πολυνοήφασμα 100 πίχης μήκος Τα παραπετάσματα θα τα στερεώσουν σε 20 χάλκινους τύλους που θα στηρίζονται σε 20 χάλκινες βάσεις με άγγιστρα και κρύκους ασημένους Το ίδιο και στη βόρεια πλευρά. Θα κάνουν παραπετάσματα μάκρους 100 πίχιων στερεωμένα σε 20 χάλκινους τύλους με 20 χάλκινες βάσεις τους με άγγιστρα και κρύκους ασημένους Το πλάδος της αυλής προς τη δυτική πλευρά θα έχει παραπετάσματα 50 πίχης μάκρους στερεωμένα σε 10 τύλους με τις 10 βάσεις τους Το πλάδος της αυλής προς την ανατολική πλευρά θα είναι 50 πίχης. Από τη μία πλευρά της εισόδου θα υπάρχουν παραπετάσματα 15 πίχης μάκρους στερεωμένα σε 3 τύλους με τις 3 βάσεις τους Το ίδιο και από την άλλη πλευρά της εισόδου. Παραπετάσματα 15 πίχης μάκρους με 3 τύλους και τις 3 βάσεις τους Στην εισόδου της αυλής θα υπάρχει παραπετάσμα 20 πίχης από ανθεκτικό λινό υφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και εντυμένο καλλιτεχνικά. Θα είναι στερεωμένο σε 4 τύλους με τις 4 βάσεις τους Όλοι οι στείλοι της αυλής θα ενώνονται με ασημένους κρύκους. Τα αγγιστρά τους θα είναι ασημένια και οι βάσεις τους χάλκινες. Το μάκρος της αυλής θα είναι 100 πίχης και το πλάδος της 50 Τα παραπετάσματα από λινό θα έχουν ύψος 5 πίχης και η βάση των στύλων θα είναι από χαλκό. Όλα τα σκέβη της κοινής θα αναγκαία για τη λατρεία και όλοι οι στείλοι της, καθώς και οι στείλοι της αυλής θα είναι από χαλκό Η επιμέλεια της λιχνίας. Κι εσύ Μωυσή, θα διατάξεις τους Ισραηλίτες να σου φέρουν αγνό λάδι ελιάς για τη λιχνία, που τα λιχνάρια της πρέπει να καίνε συνεχώς Ο Αρών και η γη του θα τοποθετήσουν τη λιχνία στη σκηνή του μαρτυρίου, απέξω από το καταπέτασμα που κρύβει την κυβωτό της διαθήκης. Αυτοί θα τη φροντίζουν κιόλας να καίει από το βράδυ ως το πρωί ενώ πειώνει Αυτός θα είναι νόμος παντοτινός που θα τηρείται από όλες τις γενιές των Ισραηλιτών Έξοδος, κεφάλαιο 28 Οι στολές των Ιερέων, Μωυσή, κάλεσαι τον αδερφό σου των Ααρών και τους γιους του, Ναδάβ, Αβιού, Ελεάζαρ και Ιθάμαρ. Θα τους ξεχωρίσεις ανάμεσα από όλους τους Ισραηλίτες για να γίνουν ιερείς μου. Θα κάνουν για τον Ααρών ιερατική στολή, λαμπρή και μεγαλόπρεπη Κι εσύ δώσε οδηγίες σε όλους τους επιδέξιους τεχνίτες που τους έχω προκίσει με ιδιαίτερη ικανότητα να κατασκευάσουν τη στολή του Ααρών για να τον καθιερώσεις και να εκτελεί τα ιερατικά του καθήκοντα Η στολή θα περιλαμβάνει το επιστήθιο και το εφόδ, το σάκο και τον πλεκτό χειτώνα, τη μήτρα και τη ζώνη. Θα κατασκευάσουν ιερές στολές για τον αδερφό σου των Ααρών και τους γιους του για να εκτελούν τα ιερατικά τους καθήκοντα Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν είναι χρυσή κλωστή, γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και λεπτό λινό Επιδέξει οι τεχνίδες θα κατασκευάσουν το εφόδ από ανθεκτικό λινό, υφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και κεντειμένο με χρυσή κλωστή Θα συγκρατείται στους σώμους με δύο φαρβιές τυράντες που πρέπει να είναι ραμμένες στα δύο άκρα του Η ζώνη του κατασκευασμένη από τα ίδια υλικά με το εφόδ και με την ίδια τέχνη θα πρέπει να αποτελεί ένα σώμα με το εφόδ Έπειτα πάνω σε δύο λίθους από όνυχα θα χαράξουν τα ονόματα των γιών του Ιακώβ, έξι ονόματα πάνω στον ένα λίθο και έξι ονόματα πάνω στον άλλο κατά σειρά γεννήσεώς τους Τα ονόματα θα τα χαράξουν στους λίθους όπως χαράζονται οι σφραγίδες Μετά θα στερεώσουν τους λίθους μέσα σε δύο χρυσά πλαίσια και τα πλαίσια θα τα στερεώσουν στις τυράντες που συγκρατούν τα εφόδ Θα είναι λήθιμ μνημονεύσεως των φιλών του Ισραήλ. Ο Αρών θα φέρνει εινόπιών μου τα ονόματα των φιλών πάνω στους δύο του όμους ώστε εγώ ο Κύριος να θυμάμαι πάντα το λαό μου Τα πλαίσια θα τα κατασκευάσουν από καθαρό χρυσάφι. Θα κάνουν και δύο αλυσίδες τρυφτές σαν σχοινί από καθαρό χρυσάφι και θα τις προσαρμόσουν στα πλαίσια Το επιστήφιο. Οι υφαντουργοί τεχνίδες θα κατασκευάσουν το επιστήφιο όπως κατασκευάστηκε το εφόδ. Από ανθεκτικό λινό, υφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και κεντριμένο με χρυσικλωστή Πρέπει να είναι μια τετράγωνη θήκη με μία επιθαμή μήκος και μία πλάτος. Θα το καλύψουν με πολύ δημοσλήθους τοποθετημένους σε τέσσερις σειρές Η πρώτη σειρά θα έχει ένα ρουμπίνι, ένα χρυσό λίθο και ένα σμαράδι. Η δεύτερη σειρά θα έχει έναν μαλαχίτι, ένα ζαφήρι και ένα διαμάνου Η τρίτη σειρά θα έχει έναν ιάκινθο, έναν χάτι και έναν αμέθιστο. Η τέταρτη σειρά θα έχει ένα τοπάζι, έναν όνιχο και ένα ίασπι Κάθε λίθος θα προσαρμοστεί μέσα σε ένα χρυσό πλαίσιο. Δώδεκα συνολικά λίθο. Πάνω σε κάθε λίθο θα χαρακτεί σαν σφραγίδα Το όνομα ενός από τους δώδεκα γιους του Ιακώβ που αντιπροσωπεύουν και τα ονόματα των δώδεκα φιλών Θα κατασκευάσουν για το επιστήθιο αλυσίδες τρυφτές σαν κορδόνια από καθαρό χρυσάφι Θα κατασκευάσουν και δύο χρυσούς κρύκους και θα τους προσαρμόσουν με τα χρυσά κορδόνια στις δύο πάνω άκρες του επιστήθειου Τις άλλες δύο άκρες των κορδονιών αυτών θα τις δέσουν στα δύο χρυσά πλαίσια των τυραντών και έτσι θα κρεμαστεί το επιστήθιο από τις τυράντες στο μπροστινό μέρος του εφώδ Μετά θα κατασκευάσουν δύο χρυσούς κρύκους και θα τους προσαρμόσουν στις δύο κάτω άκρες του επιστήθειου από τη μέσα μεριά, εκείνοι που ακουμπάει στο εφώδ Μετά θα κατασκευάσουν δύο χρυσούς κρύκους και θα τους προσαρμόσουν χαμηλά εκεί που καταλήγουν οι δύο τυράντες του εφώδ κοντά στο σημείο σύνδεσης πάνω από τη λινή ζώνη Τέλος θα συνδέσουν τους κρύκους του επιστήθειου με τους δύο αυτούς κρύκους του εφώδ με γαλάζιο κορδόνι έτσι ώστε να στεραιώνεται κάπου το επιστήθειο πάνω από τη ζώνη του εφώδ και να μην μετακινείται Κάθε φορά που θα μπαίνει ο Ααρών στο αγιαστήριο θα φοράει το επιστήθειο με τα ονόματα των φίλων του Ισραήλ ώστε εγώ, ο Κύριος, να θυμάμαι πάντα τον λαό μου Μέσα στο επιστήθειο θα βάλουν τα ουρήμ και τα θουμή μου για να τα έχει ο Ααρών πάνω στην καρδιά του όταν παρουσιάζεται ενώπιόν μου και να μπορεί να διακρίνει ποιο είναι το θέλημά μου για τους Ισραηγίτες Κάθε φορά που θα μπαίνει ο Ααρών στο αγιαστήριο θα φοράει το επιστήθειο με τα ονόματα των φίλων του Ισραήλ ώστε να μπαίνει πάντα τον λαό μου και να μπορεί να διακρίνει ποιο είναι το θέλημά μου για τους Ισραήλ ώστε να μπαίνει ποιο είναι το θέλημά μου για τους Ισραήλ ώστε να μπαίνει ποιο είναι το θέλημά μου για τους Ισραήλ ώστε να μπαίνει ποιο είναι το θέλημά μου για τους Ισραήλ ώστε να μπαίνει ποιο είναι το θέλημά μου για τους Ισραήλ ώστε να μπαίνει ποιο είναι το θέλημά μου Τέλος, οι τεχνίτες θα κατασκευάσουν για τον Ααρών ένα χυτόν από λινό ύφασμα, μια μήτρα επίσης από λινό, καθώς και μια ζώνη κεντημένη καλλιτεχνικά. Χυτόνες θα κατασκευάσουν και για τους γιους του Ααρών και επίσης ζώνας και κεφαλοκαλύματα για να τους προσδίδουν τιμή και μεγαλοπρέπεια. Μαυτά, Μωυσή, θα αντίσει τον αδερφό σου των Ααρών και τους γιους του και θα τους χρήσεις με λάδι. Έτσι θα τους καθιερώσεις και θα τους ξεχωρήσεις για να είναι ιερείς μου. Ακόμη θα φτιάσουν γι' αυτούς λινές περισκελίδες από τη μέση τους μυρούς για να είναι καλυμμένα τα απόκρυφα μέλη τους. Θα τις φορούν ο Ααρών και η γη του όταν θα μπαίνουν στη σκηνή του μαρτυρίου ή όταν θα πλησιάζουν στο θυσιαστήριο για να τελέσουν το λειτουργημά τους στο Αγιαστήριο ώστε να μην αμαρτήσουν και πεθάρουν. Αυτός είναι νόμος αιώνιος που θα ισχύει για αυτόν και για τους απογόνους του. Η καθιέρωση των Ααρών και των γιών του. Αυτά πρέπει να κάνεις Μωυσή για να αγιάσεις τον Ααρών και τους γιους του και να τους καθιερώσεις ως ιερείς μου. Θα πάρεις ένα μοσχάρι και δυο κρυάρια χωρίς ελάττωμα. Με λεπτό αλεύρι θα παρασκευάσεις άζιμα ψωμιά, άζιμα γλυκίσματα ζυμωμένα με λάδι και άζιμες λαγάνες αλυμμένες με λάδι. Θα τα βάλεις σε ένα καλάθι και θα τα φέρεις στο θυσιαστήριο όταν θα πρόκειται να θυσιάσεις το μοσχάρι και τα δυο κρυάρια. Θα οδηγήσεις τον Ααρών και τους γιους του κοντά στην είσοδο της σκηνής του μαρτυρίου και θα τους πλύνεις με νερό. Ύστερα θα πάρεις τις στολές και θα αντήσεις τον Ααρών με το χειτώνα του το σάκο του εφόδ, το εφόδ και το επιστήθιο και θα τον περιζώσεις με τη ζώνη του εφόδ. Θα βάλεις στο κεφάλι του τη μήτρα και πάνονται σε στερεώσεις το Άγιο Διάδημα. Μετά θα πάρεις το λάδι του χρύσματος, θα το χύσεις στο κεφάλι του και έτσι θα τον χρήσεις. Μετά θα πεις να πλησιάσουν οι γιοί του Ααρών και θα τους φορέσεις τους χειτώνες τους. Θα τους περιζώσεις με τις ζώνες τους και θα τους φορέσεις τα κεφαλοκαλύματα διακριτικό γνώρισμα της ιεροσύνης, σύμφωνα με νόμο αιώνιο. Έτσι θα εγκαταστήσεις τον Ααρών και τους γιους του στο αξίωμα της ιεροσύνης. Στη συνέχεια θα φέρεις μπροστά στη σκηνή του μαρτυρίου το μοσχάρι και ο Ααρών και οι γιοί του θα βάλουν τα χέρια τους πάνω στο κεφάλι του μοσχαριού. Μετά θα σφάξεις το μοσχάρι ενωποιώνμου κοντά στην είσοδο της σκηνής. Θα πάρεις από το αίμα του μοσχαριού και θα αλείψεις με το δάχτυλό σου τα κέρα του θυσιαστηρίου ενώ όλο το υπόλοιπο θα το χύσεις στη βάση του θυσιαστηρίου. Έπειτε θα πάρεις όλο το λίπος που καλύπτει τα έντερα, το λοβό του σε κωτιού και τα νεφρά μαζί με το λίπος τους και θα τα ρίξεις στο θυσιαστήριο να καούν. Το κρέας όμως του μοσχαριού, το δέρμα του και την κοπριά του θα τα κάψεις έξω από το στρατόπεδο γιατί πρόκειται για θυσία εξηλέωσης των ιερέων. Μετά θα πάρεις το ένα κριάρι και ο αρών και η γή του θα βάλουν τα χέρια τους πάνω στο κεφάλι του ζώου. Θα σφάξεις το κριάρι και με το αίμα του θα ρανδίσεις το θυσιαστήριο γύρω γύρω. Θα του τεμαχίσεις τα μέρη του, θα πλύνεις τα εντωστιά του και τα πόδια του και θα τα αποθέσεις πάνω στο θυσιαστήριο κοντά στα άλλα κ Είναι ολοκαύθομα που προσφέρεται σε μένα τον Κύριο και η οσμή του με ευχαριστεί. Μετά θα πάρεις το δεύτερο κριάρι και ο αρών και η γή του θα βάλουν πάλι τα χέρια τους πάνω στο κεφάλι του ζώου. Στη συνέχεια θα το σφάξεις. Θα πάρεις από το αίμα του και θα λείψεις το δεξί αυτοί του αρών και των γιών του, τον αντίχαιρα του δεξιού χεριού τους και το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού τους. Με το υπόλοιπο αίμα θα ρανδίσεις το θυσιαστήριο γύρω γύρω. Μετά θα πάρεις από το αίμα που θα είναι πάνω στο θυσιαστήριο και από το λάδι του χρύσματος και θα ρανδίσεις με αυτά των αάρων τους γιους του και τις φορεσιές τους. Έτσι θα γιάσεις σε αυτόν τους γιους του και τις φορεσιές τους. Ύστερα θα πάρεις από το κρυάρι το λίπος και την ουρά του, το λίπος που σκεπάζει τα εντώσθια, το λοβό του συκοθιού και τα βιώνε φρά μαζί με το λίπος τους, καθώς και το δεξιομυρό γιατί αυτό είναι το κρυάρι της καθιέρωσης. Και από το καλάθι με τα άζιμα παρασκευάσματα που θα έχεις φέρει ενωποιών μου θα πάρεις ένα καρβέλι άζιμο ψωμί, ένα γλύκισμα από αλεύρι ζυμωμένο με λάδι και μια λαγάνα λιμμένη με λάδι. Θα τα παραδώσεις όλα στα χέρια του Ααρών και στα χέρια των γιών του και θα του πεις να τα προσφέρουν με την ειδική τελετουργική κίνηση. Μετά θα τα πάρεις από τα χέρια τους και θα τα ρίξεις στο θυσιαστήριο να καούν πάνω στο ολοκαύτωμα. Αυτό θα είναι η θυσία που καίγεται και μου προσφέρει τους ευχαριστειοσμοί. Κατόπιν θα πάρεις το στήθος από το κρυάρι της καθιέρωσης του Ααρών και θα κάνεις εσύ με αυτό την ειδική τελετουργική κίνηση ενωποιών μου. Αυτό το τμήμα του ζώου θα είναι η δική σου μερίδα. Από το κρυάρι που χρησιμοποιήθηκε για την καθιέρωση του Ααρών και των γιών του θα ξεχωρήσεις το στήθος και το μυρό με τα οποία έκανες την ειδική τελετουργική κίνηση και ύψωση. Υποδηλώνεις έτσι ότι είναι Άγια και θα νίκουν για πάντα στους ιερείς. Αυτό θα είναι αιώνιο δικαίωμα του Ααρών και των απογόνων του και καθήκον των Ισραλητών να τους προσφέρουν το στήθος και το μυρό. Κάθε φορά που θα μου προσφέρουν θυσίες κοινωνίας θα κάνουν και αυτή την προσφορά υψώσεως που γίνεται σε μένα. Η ιερή στολή του Ααρών μετά το θάνατό του θα περιέλθει στους γιους του που θα τη φορούν όταν χρηστούν και καθιερωθούν ως ιερείς. Εκείνος από τους γιους του που θα γίνει ιερέας στη θέση του και θα εισέρχεται στη σχηνή του μαρτυρίου για να τελετουργήσει το Αγιαστήριο θα φοράει τη στολή 7 μέρες. Θα πάρεις το κρέας από το κρυάρι που θα έχει προσφερθεί για την καθιέρωση και θα το βράσεις σε τόπο ιερό. Ο Ααρών και η γη του θα το φάνε στην είσοδο της σκηνής του μαρτυρίου μαζί με τα ψωμιά που θα έχουν μείνει στο καλάθι. Μόνο αυτοί μπορούν να φάνε από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει η εξηλεωσή τους όταν τους καθιέρωναν και τους αγίαζαν. Κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να φάει από αυτά γιατί είναι ιερά. Και αν μείνει υπόλοιπο από το κρέας της θυσίας της αφιερώσεως και από το ψωμί ως την άλλη μέρα το πρωί, θα το κάψεις στη φωτιά. Δεν πρέπει να φαγωθεί γιατί είναι ιερό. Αυτά θα κάνεις στον Ααρών και στους γιους του. Ακριβώς όλα όσα σε διέταξα. Η τελετή της καθιέρωσης θα διαρκεί 7 μέρες. Κάθε μέρα θα προσφέρεις και από ένα μοσχάρι για την εξηλέωση των αμαρτιών. Έτσι, με τη θυσία για την εξηλέωση που θα γίνεται πάνω του, το θυσιαστήριο θα εξαγνίζεται. Έπειτα θα το χρειζει για να αγιάζεται. 7 μέρες θα κάνεις τους εξαγνισμούς του θυσιαστήριου και θα το αγιάζεις για να είναι εντελώς Άγιο. Και κάθε τύπο το αγγίζει θα γίνεται Άγιο. Οι καθημερινές προσφορές. Κάθε μέρα για πάντα στο μέλλον θα προσφέρετε πάνω στο θυσιαστήριο 2 αρνιά ενός χρόνου. Το ένα αρνί θα το θυσιάζετε το πρωί και το δεύτερο το βράδυ. Μαζί με το πρώτο αρνί θα προσφέρετε ένα δέκατο του εφά λεπτό αλεύρι, ανακατεμένο με ένα τέταρτο του χιν λάδι ελιάς και μια σπονδία από ένα τέταρτο του χιν κρασί. Το δεύτερο αρνί θα το προσφέρετε το βράδυ και μαζί του τις ίδιες ποσότητες αλεύρι, λάδι και κρασί, όπως στην πρωινή προσφορά. Θα είναι προσφορά σε μένα, τον Κύριο, που θα τη δέχω όμως ευχαριστιωσμή. Δε θα πάψετε ποτέ στις κατοπίνες γενιές σας να μου προσφέρετε ολοκαυτώματα στην ίσυδο της σκηνής του μαρτυρίου. Εκεί εγώ θα σας αποκαλύπτω με και θα μιλάω σε σένα μου ίση. Θα αποκαλύπτω με στους Ισραηλίτες και το όπως θα αγιάζετε με την ένδοξη παρουσία μου. Θα εξαγιάσω τη σκηνή του μαρτυρίου και του θυσιάστήριου. Επίσης εκεί θα ξεχωρίσω τον Ααρών και τους γιους του για να είναι ιερείς μου. Θα κατοικήσω ανάμεσα στους Ισραηλίτες και θα είμαι ο Θεός τους. Και θα γνωρίζουν ότι εγώ, ο Κύριος ο Θεός τους, τους έβγαλα από την Αίγυπτο για να κατοικήσω ανάμεσά τους. Έξοδος, κεφάλαιο 30 Το θυσιαστήριο των θυμίαματων Οι τεχνίτες θα κατασκευάσουν ένα θυσιαστήριο για το θυμίαμα από ξύλα ακακίας. Ένας πίχης θα είναι το μήκος του και ένας πίχης το πλάτος του. Τετράγωνο θα είναι. Το ύψος του θα είναι δύο πίχης. Τα κέρατα του θυσιαστήριου θα είναι ένα σώμα με αυτό. Θα επιστρώσουν με καθαρό χρυσάφι την πλάκα του, τα τυχόματά του γύρω-γύρω και τα κέρατά του και θα βάλουν μια χρυσή στεφάνη γύρω-γύρω. Κάτω από τη στεφάνη του θα βάλουν δύο χρυσούς κρίκους στις δύο παράλληλες πλευρές του για να περνούν τις δοκούς με τις οποίες θα το μεταφέρουν. Οι δοκοί θα είναι από ξύλα ακακίας, επί χρυσομένες. Το θυσιαστήριο θα τοποθετηθεί μπροστά από το καταπέτασμα που κρύβει την κιβωτό της Διαθήκης εκεί που σου αποκαλύπτω. Κάθε πρωί ο Άαρων θα προσφέρει σε αυτό το θυσιαστήριο εύοσμο θυμίαμα, όταν θα πηγαίνει να καθαρίζει τους λίχνους. Επίσης θα προσφέρει θυμίαμα το βράδυ, όταν θα ανάβει τους λίχνους. Δεν θα σταματήσετε ποτέ σε όλες τις γενιές σας να προσφέρετε τη θυσία του θυμιάματος σε μένα τον κύριο. Δε βυλωθυμίαμα δε θα προσφέρετε σε αυτό το θυσιαστήριο ούτε ολοκαυτώματα, ούτε θυσίες καρπών, ούτε θα χύνετε πάνω τους πονδές. Μία φορά το χρόνο ο Άαρων θα τελεί τον εξαγνισμό του θυσιαστήριου βάζοντας πάνω στα κερατά του αίμα από τη θυσία για την εξηλέωση των αμαρτιών. Το ίδιο θα επαναλαμβάνεται μία φορά κάθε χρόνος σε όλες τις γενιές σας. Αυτό το θυσιαστήριο θα είναι εντελώς Άγιο, αφιερωμένο σε μένα τον κύριο. Το χρηματικό αντίλητο Ο κύριος είπε στο Μωυσία, όταν θα κάνεις την απογραφή των Ισραηλιτών πρέπει καθένας τους να δώσει ένα χρηματικό ποσό ως αντίλητο για τη ζωή τους τον κύριο, για να μην πέσει πάνω τους καμιά μάστηγα εξαιτίας της απογραφής. Καθένας που έχει υποχρέωση να απογραφεί θα δώσει μισό σύκλο, με βάση τον ιερό σύκλο που περιλαμβάνει 20 κερά. Αυτός ο μισός σύκλος θα αποτελεί προσφορά σε μένα τον κύριο και επιβάλλεται σε όλους τους Ισραηλιτές από 20 ετών και πάνω. Όταν θα δίνουν την προσφορά τους σε μένα τον κύριο ως αντίλητο της ζωής τους, οι φλούσιοι δεν θα δίνουν περισσότερο ούτε η φτωχή λιγότερο από μισό σύκλο. Το χρήμα που θα εισπράξεις ως αντίλητρο θα το χρησιμοποιήσεις για τη συντηρήση της σκηνής του μαρτυρίου. Αυτό θα μου θυμίζει το λαό του Ισραήλ και εγώ ο κύριος θα προστατεύω τη ζωή τους. Η λεκάνη. Είπε ακόμη ο κύριος το Μουήσιν για τους καθαρισμούς να κάνουν μια χάλκινη λεκάνη με χάλκινη βάση. Θα την τοποθετήσουν ανάμεσα στη σκηνή του μαρτυρίου και στο θυσιαστήριο και θα βάλουν μέσα νερό. Ο αρών και η γή του θα τη χρησιμοποιούν για να πλένουν τα χέρια και τα πόδια τους. Θα πλέονται με νερό κάθε φορά που θα μπαίνουν στη σκηνή του μαρτυρίου ή που θα πλησιάζουν το θυσιαστήριο για να τελετουργήσουν, για να κάψουν στη φωτιά τη θυσία που γίνεται σε μένα τον κύριο. Έτσι δεν θα κινδυνεύουν να πεθάνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να πλένουν τα χέρια και τα πόδια τους για να μην πεθάνουν. Αυτό θα ισχύει ως νόμος αιώνιος, για αυτόν και για τους απογόνους του. Το λάδι του χρύσματος και το λιβάνι. Ο κύριος είπε επίσης στον Μωυσή. Πάρε αρωματικές ουσίες πρώτης ποιότητας, 500 σύκλους μύρω ως εξής, το μισό μέρος, δηλαδή 250 σύκλοι, να είναι αρωματικό λάδι κανέλας και οι άλλοι 250 σύκλοι να είναι λάδι αρωματικό από καλάμι. Επίσης πάρει και 500 σύκλους κασία, με βάση τον ιερό σύκλο και ένα χύν ελαιόλαδο. Από αυτά ένας αρωματοποιός θα παρασκευάσει το λάδι του ιερού χρύσματος ένα εύωσμο μύρω. Με αυτό θα χρήσει στη σκηνή του μαρτυρίου και την κυβοτό της Διαθήκης. Την τράπεζα και τα σκεύη της, τη λιχνία και τα εξαρτήματά της και το θυσιαστήρι του θυμιάματος. Το θυσιαστήρι των λοκαυτομάτων και τα σκέβη του, τη λεκάνη και τη βάση της. Θα τα αγιάσεις όλα και θα θεωρούνται εντελώς Άγια. Κάθε τίποτα θα τα αγγίζει θα αγιάζεται. Επίσης με αυτό θα χρήσεις και τον Ααρών και τους γιους του και θα τους καθιερώσεις για να είναι ιερείς μου. Και θα πεις τους Ισραηλίτες, αυτό είναι το λάδι του αγίου χρύσματος. Σ' όλες τις γενιές σας θα είναι μόνο για τον Κύριο. Κανενός ανθρώπου το σώμα δεν πρέπει να αλληφθεί με αυτό. Ούτε επιτρέπετε να παρασκευάσετε κάτι παρόμοιο με την ίδια συνταγή. Αυτό το λάδι είναι Άγιο και Άγιο πρέπει να το θεωρείτε. Όποιος απομημηθεί τη σύνθεσή του ή όποιος το χρησιμοποιεί στο σώμα κάποιον που δεν είναι ιερέας, πρέπει να αποκοπεί από το λαό του. Το θυμίαμα Ο Κύριος είπε ακόμη στο Μωυσή. Πάρε σε ίσες ποσότητες αρωματικές ουσίες. Μαστίχα, όνυχα, γάλβανο και καθαρό λιβάνι. Από αυτά ένας αρωματοποιός θα παρασκευάσει το θυμίαμα. Ένα ευβουσμό μείγμα. Πρόσθεσε και λίγο αλάτι για να γίνει καθαρό Άγιο. Θα τρύψουν λίγο από αυτό να γίνει λεπτή σκόνη και θα φέρουν λίγοι μπροστά στην Κιβωτό της Διαθήκης, εκεί όπου θα αποκαλύπτω μες σε σένα. Το θυμίαμα πρέπει να το θεωρείτε εντελώς Άγιο. Δεν θα παρασκευάζετε θυμίαμα παρόμοιο με αυτό για δική σας χρήση. Θα το θεωρείτε Άγιο και θα το έχετε φυλαγμένο αποκλειστικά για δική μου χρήση. Όποιος παρασκευάσει θυμίαμα παρόμοιο με αυτό για να απολαύσει τη μυρωδιά του, αυτός πρέπει να αποκοπεί από τον λαό του. Έξοδος, κεφάλαιο 31 Προς το πρώτο Η κλήση του Βεσαλεήλ και του Ολιάδ Ο Κύριος είπε στο Μωήσι Άκου, επέλεξε τον Βεσαλεήλ γιο του Ουρία και εγγονό του Χούρ από τη φυλή του Ιούδα. Του έχω δώσει άφθενο το πνεύμα μου και έτσι έχει ιδιαίτερη ικανότητα και αντιλήψη. Είναι βαθής γνώστης κάθε τέχνης. Σχεδιάζει και κατασκευάζει με επιδεξιότητα έργα με χρυσάφι, ασύμι και χαλκό. Επεξεργάζεται πολύτιμος λήθος και συναρμολογή. Κάνει ξυλοτεχνία και εκτελεί γενικά κάθε καλλιτεχνική εργασία. Του όρισα για βοηθό τον Ολιάδ, γιο του Αχισσαμάχ από τη φυλή Δάνο, αλλά και σε όλους τους άλλους επιδέξιους τεχνίτες. Έχω δώσει ιδιαίτερη ικανότητα για να εκτελέσουν όλα όσα σε διέταξε. Τη σκηνή του μαρτυρίου, την κυβωτό της διαθήκης, το ελαστήριο που τη σκεπάζει και όλα τα σκεύη της σκηνής. Την τράπεζα και τη γυχνία από καθαρό χρυσάφι με όλα τα εξαρτηματά τους και το θυσιαστήριο του θυμιάματος. Το θυσιαστήριο των λοκαυθωμάτων με όλα τα σκεύη του, τη λεκάνη με τη βάση της, τις πολυτελείς στολές, την ιερή στολή του ιερέα Ααρών και τις στολές των γιών του για να τελετουργούν ως ιερείς. Το λάδι του χρύσματος και το εύωσμο θυμιάμα για το αγιαστήριο. Όλα θα τα κατασκευάσουν όπως σε διέταξε. Το Σάββατο ως σημείο Ο Κύριος έδωσε εντολή στο Μωυσή να πει στους Ισραηλίτες «Προσέχετε να τηρείτε τις ημέρες του Σαββάτου, που είναι αφιερωμένες σε μένα». Αυτές θα είναι σημείω για όλες τις γενιές σας, ανάμεσα σε μένα και σε εσάς, που θα δείχνει ότι εγώ ο Κύριος είμαι εκείνος που σας ξεχώρησε για το λαό μου. Οφείλετε να τηρείτε το Σάββατο, γιατί είναι Άγια μέρα. Όποιος τη βεβηλώσει και εργαστεί εκείνη την ημέρα, αυτός πρέπει να αποκοπεί από το λαό μου. Έξι μέρες θα εργάζεστε, η έβδομη μέρα όμως είναι το Σάββατο, μέρα αργίας, αφιερωμένη σε μένα τον Κύριο. Όποιος εργάστη μέρα Σάββατο, εξάπαντος θα πεθάνει. Οι Ισραηλίτες πρέπει να τηρούν από γενιά σε γενιά το Σάββατο, ως Διαθήκη αιώνια, και να το γιορτάζουν. Αυτή η μέρα θα είναι σημάδι αιώνιο ανάμεσα σε εμένα και τους Ισραηλίτες. Για τις έξι μέρες εγώ ο Κύριος, δημιούργησα τον ουρανό και τη γη, και την έβδομη μέρα σταμάτησα και αναπάθηκα. Όταν ο Θεός τελείωσε με αυτά που έλεγε στο Μωυσή πάνω στο όρος Σινά, του έδωσε τις δύο λύθινες πλάκες του νόμου, γραμμένες με το ίδιο του το χέρι. Ο χειροποίητος Θεός Όταν οι Ισραηλίτες είδαν ότι ο Μωυσής αργούσε να κατεβεί από το βουνό, μαζεύτηκαν γύρω από τον Ααρών και του έλεγαν «Σήκω, φτιάξε μας θεούς που να προπορεύονται στο δρόμο μας, γιατί αυτός ο Μωυσής, ο άνθρωπος που μας έβγαλε από την Αίγυπτο, δεν ξέρουμε τι έγινε». Ο Ααρών τους είπε «Βγάλτε τα χρυσά σκουλαρίκια που έχουν στα αυτιά τους η γυναίκια σας, η γη σας και η κόρη σας και φέρτε τα σε μένα». Έβγαλαν τότε όλοι τα χρυσά τους σκουλαρίκια και τα έφεραν στον Ααρών. Εκείνος τα πήρε και τα έλειωσε, τα έχησε σαν καλούπι και έκανα από αυτά ένα άγαλμα μοσχαριού. Φώναξε τότε ο λαός «Αυτός είναι ο Θεός σου, Ισραήλ, που σε έβγαλε από την Αίγυπτο». Όταν τα είδε αυτά ο Ααρών, έφτιαξε ένα θυσιαστήριο μπροστά στο είδωλο και έβγαλε διακίνηση. «Αύριο θα γίνει η γιορτή για τον Κύριο». Ξύπνησαν λοιπόν το πρωί και πρόσφεραν ολοκαυτώματα και θυσίες κοινωνίας. Όλοι κάθισαν να φάνε και να πιούν και απ' τα σηκώθηκαν και διασκέδαζαν. Τότε είπε ο Κύριος στο Μωήσι «Πήγαινε, κατέβα». Γιατί ο λαός που έβγαλες από την Αίγυπτο έπεσε σε μεγάλη αμαρτία. Έφυγαν γρήγορα από το δρόμο που τους έδειξε. Έφτιαξαν ένα χυτό μοσχάρι και το προσκύνησαν. Θυσίασαν σε αυτό και είπαν «Αυτή είναι η Θεή σου Ισραήλ που σε έβγαλαν από την Αίγυπτο». Ο Μωήσις υπερασπίζεται τον λαό. «Είδα τι είναι ο λαός αυτός» συνέχισε ο Κύριος. «Είναι λαός απίθαρτος. Άσε με λοιπόν τώρα να ξεσπάσει ο θυμός μου πάνω τους και να τους αφανίσω. Και θα κάνω να προέλθει από σένα ένα μεγάλο έθνος». Ο Μωήσις όμως προσπάθησε να καταπραγίνει τον Κύριο το Θεό του και είπε «Γιατί Κύριε να ξεσπάσει ο θυμός σου πάνω στο λαό σου που τον έβγαλες από την Αίγυπτο με τη μεγάλη σου δύναμη και με ενέργειες τόσο δυναμικές. Γιατί να πουν οι Αιγύπτιοι ότι τους έβγαλες με κακό σκοπό από την Αίγυπτο για να τους θανατώσεις στα βουνά και να τους εξαφανίσεις από τη γη. Ας σταματήσει ο φλογερός θυμός σου. Άλλαξε γνώμη για το κακό που θέλεις να κάνεις στο λαό σου. Θυμήσου τον Αβραάμ, τον Ισαάκ και τον Ιακώβ, τους δούλους σου που τους υποσχέθηκες να τους δώσεις τόσο πολλούς απογόνους όσο τα αστέρια του ουρανού και σε αυτούς τους απογόνους να δώσεις ολόκληρη αυτή τη χώρα για ιδιοκτησία παντοτείν. Έτσι ο Κύριος Άλλαξε γνώμη για το κακό που είπε ότι θα έκανες στο λαό του. Ο Μωυσής συντρίβει τις πλάκες του νο. Ο Μωυσής γύρισε και άρχισε να κατεβαίνει από το βουνό κρατώντας στα χέρια του τις δύο πλάκες του νο μου, γραμμένες και από τις δύο πλευρές τους. Οι πλάκες ήταν έργο του Θεού, καθώς και η γραφή που ήταν χαραγμένη σ' αυτές. Ο Ιησούς άκουσε τη βοή του λαού και είπε στον Μωυσή, «Πολεμική βοή ακούω από το στρατόπεδο». Εκείνος απάντησε, «Αυτό δεν είναι ούτε ιαχιές νικητών, ούτε κραυγές νικημένων, εγώ ακούω φωνές γιορτής». Όταν πλησίασαν στο στρατόπεδο, είδε ο Μωυσής το μοσχάρι και τους χορούς. Τότε φούντωσε ο θυμός του και πέταξε τις πλάκες από τα χέρια του και τις έσπασε στους πρόποδες του βουνού. Πήρε το μοσχάρι που είχαν φτιάξει οι Ισραηλίτες και το έκαψε στη φωτιά και το κατακομμάτιασε ως που να γίνει σκόνη. Τη σκόνη αυτή την έριξε στο νερό και τους έδωσε να την πιούν. Και είπε στον Αρών, «Τι σου έκανε αυτός ο λαός και τους παρέσυρε σε μια τόσο μεγάλη αμαρτία». Ο Αρών απάντησε, «Μη θυμώνεις, Κυρία μου, ξέρεις ότι ο λαός αυτός είναι κακός. Αυτοί μου είπαν, κάνε μας θεούς να προπορεύονται στο δρόμο μας, γιατί αυτός ο Μωυσής, ο άνθρωπος που μας έβγαλε από την Αίγυπτο, ο άνθρωπος που μας έβγαλε από την Αίγυπτο, δεν ξέρουμε τι απέγινε». Και εγώ τους είπα, «όποιος έχει χρυσαφικά, ας τα βγάλει από πάνω του». Μου τα έδωσαν, τα έριξε στη φωτιά και βγήκε αυτό το μοσχάρι. Τημωρία των Ισραηλιτών Ο Μωυσής είδε ότι ο λαός είχε αφεθεί ελεύθερος και έκανε ό,τι ήθελε, γιατί ο Αρών τον είχε κάνει τέτοιο και τους είχε εκθέσει στην καταφρόνια των εχθρών τους. Στάθηκε τότε στην είσοδο του στρατοπέδου και φώναξε, «όποιος είναι με τον Κύριο ας έρθει μαζί μου». Συγκεντρώθηκα λοιπόν κοντά του όλοι οι απόγονοι του Λεβίου. Ο Μωυσής τους είπε, «ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, προστάζει να ζωστεί καθένας στο σπαθί του και να διασχίσει το στρατόπεδο, από τη μια είσοδο ως την άλλη και να σκοτώσετε καθένας τον αδερφό του, το φίλο του και το συγγενή του». Οι Λεβίτες εκτέλεσαν τη διαταγή του Μωυσή και θανατώθηκαν από τα λαό εκείνη την ημέρα περίπου τρεις χιλιάδες άντρες. Τότε ο Μωυσής τους είπε, «σήμερα τελέσατε την πράξη καθιερωσύσαν στον Κύριο, αφού δεν διστάσατε να σκοτώσετε ο καθένας το γιο του και τον αδερφό του και ο Κύριος σας ευλόγησε». Την άλλη μέρα είπε ο Μωυσής στο λαό, «έχετε διαπράξει μεγάλη αμαρτία, θα ανέβω τώρα στον Κύριο και ίσως πετύχω την εξηλαίωση γι' αυτήν αμαρτία σας». Πήγε πίσω λοιπόν στον Κύριο και το είπε, «Αλλη μονοκύρια, ο λαός αυτός διαπράξει μεγάλη αμαρτία, κατασκεύασαν θεούς χρυσούς, τώρα όμως αν θέλεις, συγχώρηση την αμαρτία τους, αν όχι, τότε διάγραψε σε παρακαλώ το όνομά μου από το βιβλίο σου». Ο Κύριος είπε στον Μωυσή, «αυτόν που αμάρτησες σε μένα, αυτόν θα διαγράψω από το βιβλίο μου, τώρα πήγε, οδήγησε το λαό στον τόπο που σου είπα και ο άγγελός μου θα προπορεύεται μπροστά σου, όταν έρθει ο χρόνος της ανταπόδοσης θα τους τιμωρήσω για την αμαρτία τους». Ο Κύριος λοιπόν, έστειλε συμφορά στο λαό, επειδή είχαν βάλει των ααρών να τους φτιάξει το μοσχάρι. Εντολή για αναχώρηση Ο Κύριος είπε στον Μωυσή, «πήγαινε, φύγε από εδώ, εσύ και ο λαός που έβγαλες από την Αίγυπτο. Βαδίστε προς τη χώρα που έχω υποσχεθεί στον Αβραάμ, στον Ισαάκ και στον Ιακώβ, να τη δώσω στους απογόνους τους. Θα σας στείλω έναν άγγελο να σας οδηγεί και θα βιώξω από μπροστά σας τους Χανανέους, τους Αμορέους, τους Χετέους, τους Φερεζέους, τους Εβέους και τους Ιευουσέους. Έτσι θα μπορέσετε να μπείτε στη χώρα που ρε η γάλα και η μέλη. Εγώ ο ίδιος όμως δεν θα έρθω μαζί σας, γιατί είστε απίθαρχος λαός και υπάρχει ο κίνδυνος να σας καταστρέψω στο δρόμο». Όταν ο λαός άκουσε αυτόν τον απειλητικό λόγο λυπήθηκε και κανείς δεν στολιζόταν πια. Ο Κύριος είχε διατάξει τον Μωυσή να πει στους Ισραηλίτες, «Εσείς είστε ανυπόταχτος λαός και μια μόνο στιγμή αν πορευόμουν μαζί σας θα μπορούσα να σας εξαφανίσω. Βγάλτε τώρα τα στολίδια από πάνω σας και θα δω τι θα κάνουμε εσάς». Έτσι έβγαλαν οι Ισραηλίτες τα στολίδια τους κοντά στο όρος Χορίβ. Ο Μωυσής πήρε τη σκηνή και την έστησε έξω μακριά από το στρατόπεδο και την ονόμασε «Σκηνή του Μαρτυρίου». Όποιος ήθελε να ρωτήσει για κάτι τον Κύριο πήγαινε στη σκηνή του Μαρτυρίου έξω από το στρατόπεδο. Όσες φορές πήγαινε ο Μωυσής στη σκηνή όλος ο λαός σηκωνόταν και ο καθένας στεκόταν στην πόρτα της σκηνής του και τον παρακολουθούσε ώσπου αυτός να μπει στη σκηνή. Όταν ο Μωυσής έμπαινε στη σκηνή μια στήλη νεφέλις κατέβαινε και στεκόταν στην πόρτα και ο Θεός συνομιλούσε με το Μωυσή. Όταν έβλεπε ο λαός τη στήλη της νεφέλις να στέκεται μπροστά στην πόρτα της σκηνής σηκώνονταν και προσκυνούσαν, καθένας κοντά στην πόρτα της σκηνής του. Ο Κύριος μιλούσε με το Μωυσή πρόσωπο με πρόσωπο, όπως συζητάει κανείς με το φίλο του. Κατόπιν ο Μωυσής επέστρεφε στο στρατόπεδο ενώ ο βοηθός του, ο νεαρός Ιησούς, γιος του Ναβή, παρέμεινε στη σκηνή. Η υπόσχεση του Κυρίου για την παρουσία του. Ο Μωυσής είπε στον Κύριο «Με πρόσταξες να οδηγήσω αυτό το λαό, αλλά δε μου φανέρωσες ποιον θα στείλεις μαζί. Μου είπες ότι με γνωρίζεις με το όνομά μου και ότι έχω την ευνιά σου. Τώρα λοιπόν, αν έχω την ευνιά σου, φανέρωσέ μου ως απόδειξη την προθεσία σου. Σκέψου ότι το έθνος αυτό είναι ο λαός σου». Τότε είπε ο Κύριος «Θα έρθω εγώ προσωπικά και μην ανησυχείς». Ο Μωυσής απάντησε «Αν δεν έρθεις εσύ ο ίδιος μαζί μας, καλύτερα να μην μας πάρεις καθόλου από εδώ. Γιατί πώς θα γίνει γνωστό ότι εγώ και ο λαός σου έχουμε την ευνιά σου αν δεν έρθεις μαζί μας και αν δεν δοξαστούμε εγώ και ο λαός σου πάνω από όλους τους λαούς της γης». Τότε ο Κύριος απάντησε στο Μωυσή «Κι αυτό που είπες θα το κάνω, γιατί έχεις πράγματι την ευνιά μου και σε γνωρίζω με το όνομά σου». Ο Μωυσής είπε «Δείξε μου τη δόξα σου». Και ο Κύριος απάντησε «Θα περάσω με όλη τη μεγαλοπρέπειά μου μπροστά σου και θα πω το όνομά μου μπροστά σου, Κύριος. Θα συγχωρώ εκείνον που θέλω να συγχωρήσω και θα σπλαχνίζω με εκείνον που θέλω να σπλαχνιστώ. Δε θα μπορέσεις όμως, του λέει, να δεις το πρόσωπό μου, γιατί κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να με βοηθήσει. Γιατί κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να με βοηθήσει και να μείνει ζωντανός». Μετά πρόσθεσε ο Κύριος «Να μια θέση κοντά μου. Στάσου πάνω στο βράχο και όταν θα διαβαίνω μέσα στη δόξα της παρουσίας μου θα σε βάλω στη σχισμή του βράχου και θα σε σκεπάσω με το χέρι μου ως που να περάσω. Μετά θα πάρω το χέρι μου και θα δεις τα νότα μου. Το πρόσωπό μου όμως δεν θα το δεις». Έξοδος, κεφάλαιο 34 Οι δεύτερες πέτρινες πλάκες Ο Κύριος είπε στο Μωήσι «Κόψε δυο πέτρινες πλάκες σαν τις προηγούμενες για να γράψω πάνω σ' αυτές τους λόγους που ήταν σε εκείνες που έσπασες. Να είσαι έτοιμος νωρίς αύριο το πρωί να ανεβείς στο όρος συνα. Θα σταθείς εκεί μπροστά μου στην κορυφή του βουνού. Κανένας δε θα ανεβεί μαζί σου και κανένας δε θα εμφανιστεί πουθενά σ' όλη την περιοχή του βουνού. Ούτε πρόβατα ούτε βόδια θα βόσκουν στους πρόποδες». Ο Μωήσις λάξεψε δύο πλάκες από πέτρα σαν τις πρώτες και νωρίς το πρωί σηκώθηκε και ανέβηκε στο όρος συνα όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος. Πήρε στα χέρια του και τις δύο πλάκες. Ο Κύριος κατέβηκε μέσα σε σύννεφο και στάθηκε κοντά του και είπε το όνομά του «Κύριος». Έπειτα πέρασε μπροστά από το Μωήσι και φώναξε «Εγώ είμαι ο Κύριος, ο Κύριος ο Θεός. Είμαι γεμάτος καλοσύνης και έλεος, υπομονετικός, πιστός και πρόθυμος να συγχωρήσω. Δίνω τη χάρη μου σε χιλιάδες. Συγχωρώ την ανομία, τα σφάλματα, την αμαρτία. Αλλά και δεν αφήνω τίποτε ατιμόριτο». Η τιμωρία για τις ανομίες των πατέρων πέφτει στα παιδιά τους και στων παιδιών τους τα παιδιά, ως την τρίτη και την τέταρτη γενιά. Τότε ο Μωυσής έπεσε με βιάση στη γη και προσκύνησε. «Αν λοιπόν έχω την ευνοιά σου, Κύριέ μου» του είπε «τότε σε ικετεύω να έρθεις μαζί μας, γιατί αυτός ο λαός είναι απίθερχος. Συγχώρησε την ανομία μας και την αμαρτία μας και λογάριασέ μας για λαός σου». Η Διαθήκη επαναλαμβάνεται. Τότε ο Κύριος είπε στο Μωυσή «Εγώ θα συνάψω Διαθήκη μπροστάς ολόκληρο το λαός σου. Θα κάνω θαύματα τέτοια που ομοιάτως δεν έγιναν πουθενάς όλη τη γη, σε κανένα έθνος. Και όλος ο λαός που σε περιβάλλει θα δει τα έργα μου, γιατί θα είναι φοβερά αυτά που εγώ, ο Κύριος, θα κάνω μέσω εσού. Τυρίστε τις εντολές που σήμερα σας δίνω και εγώ θα διώξω από μπροστά σας τους Αμορέους, τους Χανανέους, τους Χετέους, τους Φερεζέους, τους Εββαίους και τους Ιευουσέους. Προσέξτε να μην κάνετε συνθήκη με τους κατοίκους της χώρας στην οποία θα μπείτε, γιατί αυτό θα μπορούσε να γίνει παγίδα για σας. Αντίθετα, να καταστρέψετε τα θυσιαστήριά τους, να συντρίψετε τις λύθινες και τις ξύλινες λατρευτικές τους στήλες. Δεν επιτρέπετε να προσκυνίσετε άλλο Θεό, γιατί εγώ, ο Κύριος, δεν ανέχομαι αντίζυμους. Το όνομά μου είναι Θεός που απαιτεί αποκλειστικότητα. Να μην συνάψετε, λοιπόν, συνθήκη με τους κατοίκους της χώρας εκείνης, γιατί όταν αυτοί τελούν λατρεία αθέμητοι στους Θεούς τους και θυσιάζουν σ' αυτούς, υπάρχει φόβος να σας προσκαλέσουν να φάτε απ' αυτά που θυσιάζουν. Μπορεί ακόμη να πάρετε από τις θυγατέρες τους γυναίκες για τους γιους σας και αυτές να πορνεύσουν, ακολουθώντας τους Θεούς τους, για να παρασύρουν έτσι τα παιδιά σας στην ειδωλουλατρία. Να μην κάνετε είδωλα Θεών χιτά για να τα λατρεύετε. Να τηρείτε τη γιορτή των Αζίμων. Εφτά μέρες θα τρωτεάζει μοψωμί το μήνα Αβίβ, όπως σας έχω διατάξει, γιατί αυτό το μήνα βγήκατε από την Αίγυπτο. Κάθε πρωτότοκος γιος σας θα ανήκει σε μένα, καθώς και κάθε πρωτογέννητο αρσενικό από τα ζώα σας, είτε είναι βόδια, είτε πρόβατα. Το πρωτογέννητο πουλάρι όμως θα το εξαγοράζετε με ένα πρόβατο ή με ένα κατσίκι. Και αν δεν θέλετε να το εξαγοράσετε, θα του σπάζετε τον τράχε. Επίσης θα εξαγοράζετε κάθε πρωτότοκογιός σας. Δε θα εμφανίζεστε μπροστά μου με άδεια χέρια. Έξι μέρες θα εργάζεστε, αλλά την έβδομη θα αναπαύεστε. Είτε είναι υποχιοργώματος, είτε συγκομιδής. Θα γιορτάζετε τη γιορτή των εβδομάδων, στο θερισμό των πρώτων σιτηρών, και τη γιορτή της συγκομιδής των πρώτων καρπών, το φθινόπωρο. Τρεις φορές το χρόνο όλοι οι άντρες σας, θα πρέπει να παρουσιάζονται μπροστά σε μένα, το θεό του λαού Ισραήλ. Τρεις φορές το χρόνο θα παρουσιάζεστε μπροστά σε μένα το θεό σας, όταν θα έχω διώξει από μπροστά σας τα άλλα έθνη, για να σας δώσω τα εδάφη τους και κανείς πια δεν θα έχει βλέψει στη χώρα σας. Δεν πρέπει να μου προσφέρετε ένζιμο ψωμί όταν θυσιάζεται ένα ζώο σε μένα. Κρέας από την πασχαλινή θυσία δεν πρέπει να το φυλάτε ως την άλλη μέρα το πρωί. Τα καλύτερα από τα πρώτα προϊόντα του αγρού σας, θα τα φέρνετε στον οίκο του Κυρίου του Θεού σας. Δεν πρέπει όμως να βράζετε το κατσικάκι στο γάλα της μάνας του. Τέλος, ο Κύριος είπε στον Μωυσή, «Γράψε αυτά που σου λέω, γιατί με βάση αυτά τα λόγια, εγώ θα συνάψω Διαθήκη μαζί σου και με τους Ισραηλίτες». Ο Μωυσής έμεινε εκεί μαζί με τον Κύριο σαράντα μερόνιχτα. Ψωμί δεν έφαγε και νερό δεν ήπια. Και έγραψε στις πλάκες τους λόγους της Διαθήκης τις δέκα εντολές. Η κάθοδος του Μωυσή από το βουνό. Όταν ο Μωυσής κατέβαινε από το όρος Σινά και οι δυο πλάκες του νόμου ήταν στα χέρια του, δεν ήξερε ότι το δέρμα του προσώπου του είχε γίνει λαμπέρο, ως η ώρα μιλούσε με το Θεό, ακτινοβολούσε. Ο Ααρών και όλος ο λαός κοίταξαν τον Μωυσή και είδαν ότι το δέρμα του προσώπου του έλαμπε. Γι' αυτό φοβόντουσαν να τον πλησιάσουν. Ο Μωυσής όμως τους κάλεσε και τότε ο Ααρών και όλοι οι άρχοντες της κοινότητας πήγαν κοντά του και αυτός τους μίλησε. Ύστερα πλησίασαν και οι υπόλοιποι Ισραηλίτες και ο Μωυσής τους ανακοίνωσε όλες τις εντολές που του είχε δώσει ο Κύριος στο όρος Σινά. Όταν ο Μωυσής τελείωσε τη συνομιλία του μαζί τους σκέπασε το προσοπό του με ένα κάλυμμα. Κάθε φορά που ο Μωυσής ερχόταν ενώπιν του Κυρίου για να μιλήσει μαζί του έβγαζε το κάλυμμα ως την ώρα που έβγαινε από τη σκηνή και ανακοίνωνε στο λαό τις εντολές που του είχαν δοθεί. Τότε οι Ισραηλίτες έβλεπαν ότι το πρόσωπό του έλαμπε. Ύστερα έβαζε πάλι το κάλυμμα στο προσοπό του ώσπου να ξαναμπεί στη σκηνή και να μιλήσει με τον Κύριο. Έξοδος, κεφάλαιο 35 Οι διατάξεις για το Σάββατο Ο Μωυσής συγκέντρωσε όλη την κοινότητα των Ισραηλιτών και του Σίπνου. Αυτές είναι οι εντολές που ο Κύριος διέταξε να τηρούμε. Έξι μέρες θα εργάζεστε. Οι έβδομοι όμως θα είναι για σας μέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σε μένα τον Κύριο. Όποιος εργαστεί τότε πρέπει να υποστεί την ποινή του θανάτου. Δεν θα ναύετε ούτε φωτιά στα σπίτια σας μέρα Σάββατο. Η προσφορά για τον Κύριο Ο Μωυσής είπε στην κοινότητα των Ισραηλιτών. Αυτή την εντολή έδωσε ο Κύριος. Να κάνετε μια συνησφορά στον Κύριο απ' αυτά που έχετε. Όποιος έχει διάθεση ας προσφέρει με την καρδιά του το δώρο του στον Κύριο. Χρυσάφι, ασύμι ή χαλκό. Μαλίβαμμένο πορφυρό, γαλάζιο ή κόκκινο. Λεπτό λινό και κατσικίσιο μαλί. Κόκκινα δέρματα κρυαριών, δέρματα φόκιας, ξυλά ακακίας, λάδι για τη γυχνία, αρωματικές ύλες για το λάδι του χρύσματος και για το έβοσμο θυμίαμα, λίθους όνιχες και άλλα πολύθυμα πετράδια για το εφόδ και για το επιστήφιο. Ο εφοδιασμός των υλικών για την κατασκευή της σκηνής. Όσοι από εσάς είναι τεχνίτες επιδέξει ας έρθουν να κατασκευάσουν αυτά που διέταξε ο Κύριος. Την κυβοτό της διαθήκης, τη σκηνή με τους τάπητες και το προστατευτικό της κάλυμα, τους κρίκους της και τις ανίδες της, τις δοκούς, του στήλου της και της βάσης της, την κυβοτό και τις δοκούς της, το ελαστήριο το χρυσό και το διαχωριστικό καταπέτασμα. Την τράπεζα με τις δοκούς της, τα σκέβη της και τους άρθους της προθέσεως, τη λιχνία για το φωτισμό και τα εξαρθήματά της, τους λίχνους της και το λάδι για το φως, το θυσιαστήριο του θυμιάματος και της δοκούς του, το λάδι του χρύσματος και το εύωσμο θυμίαμα και το παραπέτασμα για την είσοδο της σκηνής. Ακόμη θα κατασκευάσετε το θυσιαστήριο των λογαυθωμάτων και το χάλκινο κυγλυδωμά του, τις δοκούς του και τα εξαρθήματά του, τη λεκάνη και τη βάση της, τα παραπετάσματα της αυλής, τους στήλους τους και τις βάσεις τους, το παραπέτασμα της εισόδου της αυλής, τους στήλους της σκηνής και τους στήλους της αυλής μαζί με τα σκηνιά τους, τα μεγαλοπρεπή ενδύματα και την τενετουργία στο αγιαστήριο, την ιερή στολή του ιερέα Αρών και των γιών του, για όταν θα τελούν τα ιερατικά τους καθήκοντα. Ο λαός φέρνει τις προσφορές του. Έφυγε λοιπόν η κοινότητα των Ισραλητών από το Μωυσί. Και όσοι είχαν τη διάθεση, ήρθαν και έφεραν τη συνησφορά τους, για να κατασκευαστεί η σκηνή του μαρτυρίου, τα εξαρτήματά της και οι ιερές στολές. Όσοι ήθελαν, άντρες και γυναίκες, έφεραν βραχιόλια, σκουλαρίκια, ταχτυλίδια και κάθε είδος χρυσό κόσμο να και τα φιερών, όλα ενόπιν του Κυρίου. Καθένας που το βρισκόταν μαλλί βαμμένο πορφυρό, γαλάζιο ή κόκκινο, λεπτό λινό, μαλλί κατσίκας, δέρματα κρεαριών βαμμένα κόκκινα ή τομάρια τα έφερνε. Όλοι όσοι ήθελαν να προσφέρουν ασύμι ή χαλκό, έφερναν τη συνησφορά τους ενόπιν του Κυρίου. Και όλοι όσοι είχαν ξύλα ακακίας κατάλληλα για οποιαδήποτε εργασία, τα έφερναν και αυτοί. Ακόμη, όσες γυναίκες ήξεραν καλά την τέχνη, έφερναν λεπτό λινό και μαλλί βαμμένο πορφυρό, καλάσιο ή κόκκινο κλωσμένο με τα χέρια τους. Άλλες τεχνίτρες έκλωθαν το κατσική σιωμαλί. Οι αρχηγοί έφεραν τους λύθους από όνυχα και τα πολύτιμα πετράδια του εφόδιου του επιστήφιου. Τις αρωματικές ύλες και το λάδι για τη λιχνία, για το χρύσμα και για το έβος μοθημία. Όσοι Ισραηλίτες, άντρες και γυναίκες είχαν τη διάθεση να συνησφέρουν για την κατασκευή των έργων που είχε διατάξει ο Κύριος με τον Μωυσή, έφεραν πρόθυμα τις προσφορές τους ενώπιον του Κυρίου. «Η κλήση του Βεσαλεήλ και του Ολιάνου», ο Μωυσής είπε στους Ισραηλίτες. «Ακούστε, ο Κύριος επέλεξε τον Βεσαλεήλ γιο του Ουρία και εγγονό του Χούρα από τη φυλλη Ιούδα και του έδωσε άφθενο το πνεύμα. Έτσι έχει ιδιαίτερη ικανότητα και αντίληψη. Είναι γνώστης κάθε τέχνης. Μπορεί και σχεδιάζει έργα τέχνης και κατασκευάζει με επιδεξιότητα έργα με χρυσάφι, ασύμι και χαλκό. Επεξεργάζεται πολύτιμος λήθους και τους συναρμόζει. Κάνει ξυλοτεχνία και εκτελεί κάθε καλλιτεχνική εργασία. Ο Κύριος του έχει δώσει επίσης την ικανότητα να διδάσει και τον Ολιάν, γιο του Αχισσαμάχ από τη φυλλη Ιουδάνη. Τους έδωσε επιδεξιότητα να κάνουν τη δουλειά τους μοιλευτοί πολίτημων λήθων, του σχεδιαστή, του εφαντή πορφυρού γαλάζιου και κόκκινου μαλλιού, του εφαντή λεπτούλινου και κάθε άλλου είδους υφάσμαθος. Έχουν την ικανότητα να κάνουν κάθε άλλη τεχνική εργασία και είναι επιδέξει σχεδιαστές. Έξοδος κεφάλαιο 36 Έτσι, ο Βεσαλεήλ, ο Ολιάβ και οι υπόλοιποι τεχνίτες στους οποίους ο Θεός έχει δώσει την απαραίτητη ικανότητα, γνώση και αντίληψη για κάθε τεχνική εργασία, θα κατασκευάσουν κάθε τι που θα χρειαστεί για τη λατρεία μέσα στο Αγιαστήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κυρίου. Ο λαός φέρνει άφθονες προσφορές. Ο Μωυσής κάλεσε τον Βεσαλεήλ, τον Ολιάβ και τους τεχνίτες, στους οποίους ο Κύριος είχε δώσει ιδιαίτερη ικανότητα και που είχαν τη διάθεση να αναλάβουν τις εργασίες και να τις εκτελέσουν και τους παρέδωσε όλες τις συνησφορές που είχαν προσφέρει οι Ισραηλίτες για το Αγιαστήριο, για να αρχίσουν την κατασκευή του. Ωστόσο, ο λαός συνεχίζε να φέρνει κάθε πρωί στο Μωυσή της προσφορές του. Τότε οι τεχνίτες που ήταν απασχολημένοι με την κατασκευή του Αγιαστηρίου, διέκοψαν τις εργασίες τους και ήρθαν στο Μωυσή και του είπαν. Ο λαός προσφέρει περισσότερα πόσα χρειάζονται για την εκτέλεση αυτών που διέταξε ο Κύριος. Αμέσως ο Μωυσής έδωσε εντολή να αναγγελθεί στο στρατόπεδο να μην ετοιμάζει κανένας πια συνησφορές για το Αγιαστήριο, ούτε άντρας ούτε γυναίκα. Έτσι ο λαός σταμάτησε να προσφέρει. Το υλικό που είχαν φέρει ήταν αρκετό για ολόκληρη την εργασία που έπρεπε να κάνουν και ακόμα περισσότερο. Η κατασκευή της σκηνής του μαρτυρίου. Οι πιο επιδέξιοι από τους τεχνίτες, απασχολήθηκαν στην κατασκευή της σκηνής. Έκαναν δέκα τάπητες από ανθεκτικό λινό, υφασμένο με πορφυρό γαλάζιο και κόκκινο μαλλί και διακοσμημένος με χερουβή. Το μάκρος κάθε τάπητα ήταν 28 πίχης και το πλάτος 4. Όλοι είχαν το ίδιο μέγεθος και τους σύνδεσαν ένα 5. Ύστερα κατασκεύασαν θυλιές από γαλάζιο λινό στην άκρη του τελευταίου τάπητα της πρώτης συνταρμογής. Το ίδιο έκαναν και στην άκρη του τελευταίου τάπητα της δεύτερης συνταρμογής. Πενήντα θυλιές έκαναν στον ένα τάπητα και πενήντα στον άλλο που ανήκει στη δεύτερη συνταρμογή. Οι θυλιές ήταν η μία απέναντι στην άλλη. Κατασκεύασαν και πενήντα χρυσά άγγιστρα με τα οποία σύνδεσαν τον ένα τάπητο με τον άλλον ώστε η σκηνή να γίνει ενία. Μετά κατασκεύασαν 11 τάπητες από τρίχες κατσίκας για σκέπασμα πάνω από τη σκηνή. Το μάκρος κάθε τάπητα ήταν 30 πίχης και το πλάτος του 4. Και οι 11 τάπητες είχαν το ίδιο μέγεθος. Σύνδεσαν τους πέντε τάπητες ώστε να αποτελούν ένα σώμα και τους άλλους 6 για να αποτελούν επίσης ένα σώμα. Έκαναν πενήντα θυλιές στην άκρη του τελευταίου τάπητα στο σημείο σύνδεσης και άλλες πενήντα θυλιές στην άκρη του άλλου τάπητα στο σημείο σύνδεσης. Τέλος κατασκεύασαν πενήντα χάλκινα άγγιστρα για να συνδέσουν τους τάπητες της σκηνής ώστε να αποτελέσουν ένα σύνδελμα. Έπειτα κατασκεύασαν ένα ακόμη κάλυμα για τη σκηνή από κόκκινα δέρματα κρυαριών και από πάνω άλλο ένα σκέπασμα από τομάργιο. Στη συνέχεια κατασκεύασαν τις σανίδες για το αγιαστήριο από ξύλο ακακίας που τοποθετήθηκαν όρθιος. Το μάκρος κάθε σανίδες ήταν 10 πίχης και το πλάτος 1.5 πίχης. Κάθε σανίδα είχε 2 προεξοχές παράλληλες μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο κατασκεύασαν όλες τις σανίδες της σκηνής. Έκαναν 20 σανίδες για τη νότια πλευρά. Κάτω από τις 20 σανίδες κατασκεύασαν 40 ασημένες βάσεις, 2 βάσεις κάτω από κάθε σανίδα για τις 2 προεξοχές της. Για τη βορεινή πλευρά κατασκεύασαν άλλες 20 σανίδες και τις 40 ασημένες βάσεις τους, 2 βάσεις κάτω από την κάθε σανίδα. Για τη δυτική πλευρά κατασκεύασαν 6 σανίδες και 2 σανίδες κατασκεύασαν για τις γωνίες της σκηνής στο πίσω μέρος. Αυτές ήταν διπλές, ενωμένες μαζί από κάτω στο δάπεδο μέχρι την κορυφή, δηλαδή στο ύψος του πρώτου συνδετικού κρύκου. Έτσι έκαναν με όλες τις γωνιακές σανίδες. Αυτές ήταν 8 για όλο το οίκημα, με 16 ασημένες βάσεις, 2 κάτω από κάθε σανίδα. Μετά κατασκεύασαν 5 δοκούς από ξυλοακακίας για να συγκρατούν τις σανίδες της μιας πλευράς του οίκηματος, 5 δοκούς για τις σανίδες της δεύτερης πλευράς και 5 για τις σανίδες της δυτικής πλευράς του οίκηματος. Τη μεσαία συνδετική δοκός στη μέση του ύψους των σανίδων την έκαναν διαμπερή από το ένα άκρο στο άλλο. Επιχρήσουσαν τις σανίδες και κατασκεύασαν από χρυσάφι τους κρύκους από όπου θα περνούσαν οι δοκοί που κι αυτές τις επιχρήσουσαν. Οι τεχνίδες κατασκεύασαν το καταπέτασμα από ανθεκτικό λινό, υφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και το διακόσμησαν με χερουβή. Κατασκεύασαν 4 στήλους από ξυλοακακίας για να το κρατούν και τους επιχρήσουσαν. Τα άγγιστρα τους τα έκαναν από χρυσάφι και έχησαν για αυτούς τέσσερες ασημένες βάσεις. Για την είσοδο της σκηνής κατασκεύασαν παραπέτασμα από ανθεκτικό λινό, υφασμένο με πορφυρό, γαλάζιο και κόκκινο μαλλί και εντυμένο καλλιτεχνικά. Έκαναν τους πέντε στήλους και τα άγγιστρα και επιχρήσουσαν τα κιονόκρανά τους και τους κρύκους τους. Επίσης κατασκεύασαν και πέντε χάλκινες βάσεις για να στηρίζονται. Η κατασκευή της Κιβωτού Ο Βεσαλεήλ κατασκεύασε την Κιβωτό από ξύλο ακακίας, δυόμιση πίχη στο μάκρος της, ενάμιση το πλάτος της και ενάμιση το ύψος της. Την έντισε με καθαρό χρυσάφι από μέσα και απ' έξω και κατασκεύασε μια χρυσή στεφάνι γύρω γύρω. Έχισε τέσσερις χρυσούς κρύκους και τους προσάρμοσε στις τέσσερες γωνιές της για να την κρατούν, δύο κρύκους από τη μία πλευρά και δύο από την άλλη. Επίσης κατασκεύασε δοκούς από ξύλο ακακίας, τις επιχρήσουσε και τις πέρασε μέσα από τους κρύκους στις πλευρές της Κιβωτού για να τη σηκώνουν. Έπειτα κατασκεύασε το ελαστήριο από καθαρό χρυσάφι. Δυόμιση πίχη στο μάκρος του και ενάμιση το πλάτος του. Κατασκεύασε δύο χρυσά χερουβίμ από χρυσάφι σφυριλατημένο στις δύο άκρες του ελαστήριου. Τα χερουβίμ τα έκανε ένα σώμα με το ελαστήριο στις δύο άκρες του. Ένα χερουβίμ στη μία άκρη και ένα στην άλλη. Είχαν τις φτερούγες ανοιχτές προς τα πάνω, ώστε να σκεπάζουν με αυτές το ελαστήριο. Ήταν τοποθετημένα αντικρυστά και τα πρόσωπά τους ήταν στραμμένα προς το ελαστήριο. Η κατασκευή της τράπεζας Μετά ο Βεσαλεήλ κατασκεύασε την τράπεζα από ξύλο ακακίας, δύο πίχη στο μάκρος της, ένα πίχη το πλάτος της και ενάμιση το ύψος της. Την επιχρήσουσε με καθαρό χρυσάφι και κατασκεύασε γύρω γύρω μια χρυσιστεφάνη. Στις τέσσερις πλευρές της έκανε ένα πλαίσιο μιας παλάμης και γύρω του έβαλε μια χρυσιστεφάνη. Έχησε γι' αυτήν τέσσερις κρύκους χρυσούς και τους έβαλε στις τέσσερις γωνίες πάνω από τα τέσσερα πόδια της. Οι κρύκοι ήταν κολλημένοι στο πλαίσιο. Από αυτούς περνούσαν οι δοκοί που με αυτούς σήκωναν την τράπεζα και ήταν κατασκευασμένοι από ξύλο ακακίας και επεχρυσομένοι. Μετά κατασκεύασε τα σκεύη που θα ήταν πάνω στην τράπεζα. Δίσκους, λεκάνες, ποτήρια και τις κανάτες με τις οποίες έκαναν τις πονδές. Όλα από καθαρό χρυσάφι. Η κατασκευή της λιχνίας Έπειτα ο Βεσαλεήλ κατασκεύασε τη λιχνία από καθαρό χρυσάφι σφυριλατημένο, ολόκληρη ένα σώμα. Ο κορμός της, οι λαβές της, οι ροίσκοι, οι κάλικες των λουλουδιών της και τα πεταλάτους. Από τα πλάγια της λιχνίας έβγαιναν έξι κλάδες, τρεις από τη μία πλευρά και τρεις από την άλλη. Κάθε κλάδος ήταν διακοσμημένος με τρεις κάλικες άνθους μυγδαλιάς, ροίσκους και άνθη. Έτσι και οι έξι κλάδοι της λιχνίας ήταν ομοιόμορφοι. Στον κορμό της λιχνίας υπήρχαν τέσσερες κάλικες άνθους μυγδαλιάς και η αντίστοιχη ροίσκη και τάνθη. Υπήρχε ένας ροίσκος κάτω από κάθε ζεύγος των κλάδων της λιχνίας. Τρεις ροίσκοι συνολικά για τους έξι κλάδους. Η ροίσκη και η κλάδη ήταν ένα σώμα με τη λιχνία. Όλο το έργο έγινε από καθαρό χρυσάφι σφυριλατημένο. Έπειτα κατασκεύασε τους εφτά λίχνους της, τις λαβίδες και τις ταχτωθήκες της από καθαρό χρυσάφι. Για να κατασκευάσει τη λιχνία και τα εξαρθήματά της χρησιμοποίησε ένα τάλαντο καθαρό χρυσάφι. Η κατασκευή του θυσιαστηρίου του θυμιάματος Για την κάψη του θυμιάματος ο Βεσαλήλ κατασκεύασε θυσιαστήριο από ξυλοακακίας. Το μάκρος του ήταν ένας πύχης και το πλάτος του επίσης ένας πύχης. Ήταν τετράγωνο, ύψους δύο πύχιο. Τα κέρατά του ήταν ενιαία με αυτό. Το επυχρήσουσε όλο με καθαρό χρυσάφι. Την πλάκα του, τα τυχόματά του γύρω γύρω και τα κέρατά του. Γύρω γύρω έκανε μια χρυσή στεφάνι. Ακόμη του έκανε δύο χρυσούς κρύκους και τους εφάρμοσε κάτω από τη στεφάνι. Στις δύο παράλληλες πλευρές του, από τους οποίους θα περνούσαν για δοκούς για να το μεταφέρουν. Τις δοκούς τις κατασκεύασε από ξύλο ακακίας και τις επυχρήσουσε. Η παρασκευή του λιβανιού και του λαδιού για το χρύσμα. Ύστερα, ένας αρωματοποιός κατασκεύασε το άγιο λάδι του χρύσματος και το καθαρό, έβοσμο θυμίαμα. Έξοδος, κεφάλαιο 38. Η κατασκευή του θυσιαστηρίου των λοκαυτωμάτων. Για τα λοκαυτώματα ο Βεσαλήλ, κατασκεύασε θυσιαστήριο από ξύλο ακακίας. Το μάκρος του ήταν πέντε πύχεις και το πλάτος του επίσης πέντε. Ήταν τετράγωνο ύψος τριών πύχεων. Τα κέρατα που το έφτιασε στις τέσσερες γωνίες, ήταν ένα σώμα μαυτό και το επένδυσε όλο με χαλκό. Επίσης κατασκεύασε όλα τα εξαρθήματα του θυσιαστηρίου. Τους λεβίτες, τα αυτιάρια, τις λεκάνες, τα πυρούνια και τις κάρες, όλα από χαλκό. Για το θυσιαστήριο κατασκεύασε ένα κυγκλίδωμα με χάλκινο πλέγμα, κάτω από τη χοάνη του, που έφταινε στο μισό το ύψος του. Έπειτα έχησε τέσσερες κρύκους για τις τέσσερες γωνίες του χάλκινου πλέγματος, από τους οποίους θα περνούσαν οι δοκοί για να σηκώνουν το θυσιαστήριο. Τις δοκούς της έκανε από ξύλο ακακίας, τις επένδυσε με χαλκό και τις πέρασε μέσα από τους κρύκους στις πλευρές του θυσιαστήριου. Το θυσιαστήριο ήταν από σανίδες, κούφιο από μέσα. Κατασκευή της λεκάνης Τη λεκάνη και τη βάση της ο Βεσαλεήλ της κατασκεύασε από χαλκό, από τα κάτοπτα των γυναικών που υπηρετούσαν στην είσοδο της σκηνής του μαρτυρίου. Η αυλή της σκηνής Στη συνέχεια ο Βεσαλεήλ κατασκεύασε την αυγή. Για τη νότια πλευρά της έφτιαξε παραπετάσματα από ανθεκτικό λινό, εκατόπιχης μάκρους και τα στερέωσε σε είκοσι χάλκινους στήλους κτοπαθετημένους στις χάλκινες βάσεις τους. Τα άγγιστρα και τους κρύκους των στήλων τα έκανε από ασύνη. Για τη βόρεια πλευρά κατασκεύασε παραπετάσματα εκατόπιχης μάκρους. Είκοσι στήλοι τους με τη βάση τους έγιναν επίσης από χαλκό. Τα άγγιστρα και οι κρύκοι των στήλων από ασύνη. Για τη δυτική πλευρά κατασκεύασε παραπετάσματα πενήνταπιχης μάκρους. Δέκα στήλους γι' αυτά με τις βάσεις τους. Τα άγγιστρα και οι κρύκοι των στήλων ήταν επίσης από ασύνη. Για την ανατολική πλευρά κατασκεύασε παραπετάσματα πενήνταπιχης μάκρους. Από τη μια πλευρά της εισόδου τα παραπετάσματα είχαν μάκρους δεκαέντε πίχης στερεωμένα σε τρεις στήλους με τις τρεις βάσεις τους. Το ίδιο και από την άλλη πλευρά της εισόδου. Τα παραπετάσματα ήταν δεκαέντε πίχης μάκρους με τους τρεις στήλους τους και τις τρεις βάσεις τους. Όλα τα παραπετάσματα γύρω από την αυλή ήταν από ανθεκτικό λινό. Οι βάσεις των στήλων ήταν από χαλκό. Τα άγγιστρα και οι κρύκοι τους από ασύνη και τα κιονόκρανάντος επαγγερωμένα. Οι στεφάνες όλων των στήλων της αυλής ήταν από ασύνη. Το παραπετάσμα της εισόδου της αυλής ήταν από ανθεκτικό λινό, υφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και εντυμένο καλλιτεχνικά. Είχε 20 πύχεις μακρός και 5 πύχεις ύψος όσο και το πλάτος των παραπετασμάτων της αυλής. Ήταν στερεωμένο σε 4 χαλκίνους στήλους. Οι βάσεις των στήλων ήταν χαλκίνες και τα άγγιστρά τους ασυμένια όπως και τα κιονόκρανάντος και τα στεφάνια τους. Όλοι οι στήλοι της σκηνής και της αυλής, ολόγερα, ήταν από χαλκό. Τα μέταλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σκηνή. Ακολουθεί κατάλογος των ποσοτήτων των διαφόρων μετάλλων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της σκηνής του μαρτυρίου. Η δαπάνη αυτή έγινε από τους Λεβίτες με διαταγή του Μωυσή και υπό την επιστασία του Ιθάμαρα, γιου του ιερέα Αρών. Ο Βεσαλεήλ γιος του Ουρία και εγγονός του Χούρα από τη φυλή του Ιούδα, κατασκεύασε όλα όσα ο κύριος διέταξε το Μωυσή. Μαζί του ήταν ο Ουλιάβ, γιος του Αχισσαμάχ από τη φυλή Δάν. Αυτός ήταν σμηλευτής πολύτιμων λίθων. Σχεδιαστής και εντητής μαλλιού-γαλάζιου, κόκκινου και πορφυρού και επίσης και εντητής του λινού. Το χρυσάφι που προσφέρθηκε και δαπανήθηκε για όλη την εργασία του αγιαστηρίου, έφτασε τα 29 τάλαντα και 730 σύγκλους, με βάση τον ιερό σύγκλο. Το ασήμι που συνάχθηκε από την απογραφή της κοινότητας, έφτασε τα 100 τάλαντα και 1775 σύγκλους, με βάση τον ιερό σύγκλο. Η ποσότητα αυτή αντικεί σε μισό σύγκλο κατά άτομο, με βάση τον ιερό σύγκλο, για όλους όσους απογράφτηκαν από 20 χρόνων και πάνω. Αυτοί ήταν 603.550 άτομα. Τα 100 τάλαντα ασήμι δαπανήθηκαν για να χυθούν οι βάσεις του αγιαστηρίου και οι βάσεις του καταπετάσματος. Ένα τάλαντο για κάθε βάση. Με τους 1775 σύγκλους κατασκευάστηκαν τα άγγιστα των στύλων, επαργυρώθηκαν τα κοιονόκρανά τους και έγιναν στεφάνες τους. Ο χαλκός που προσφέρθηκε και δαπανήθηκε, έφτασε τα 70 τάλαντα και 2400 σύγκλους. Με αυτον κατασκευάστηκαν οι βάσεις της εισόδου της σκηνής του μαρτυρίου. Το χάλκινο θυσιαστήριο με το χάλκινο πλεύμα και όλα τα σκέβη του θυσιαστήριου. Οι στήλοι της αυλής γερογύρω και της εισόδου της. Με τις βάσεις τους και οι στήλοι του οικήματος. Έξοδους, Κεφάλαιο 39. Η κατασκευή των ιερατικών στολών. Από μαλλί κιανό, πορφυρό και κόκκινο. Ο Βεσαλεήλ και ο Ολιάβ κατασκεύασαν μεγαλοπρεπείς ενδυμασίες για την υπηρεσία στο αγιαστήριο. Κατασκεύασαν τις ιερές στολές του Άαρον, όπως είχε διατάξει ο Κύριος το Μωυσή. Κατασκεύασαν το εφόδ, από ανθεκτικό λινό ειφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και κεντριμένο με χρυσή κλωστή. Έπειτα σφυριλάτισαν χρυσά φυσεφύλλα, τα έκοψαν σε σύρματα και τα πέρασαν από μέσα από το λινό, το ειφασμένο με κιανό, πορφυρό και ερυθρό μαλλί, ώστε να είναι καλλιτεχνική εργασία. Για το εφόδ, κατασκεύασαν δύο φαρδιές τυράντες προσαρμοσμένες στις δύο άκρες από πάνω. Η ζώνη του αποτελούσε ένα σώμα με αυτό, καμωμένη από ανθεκτικό λινό, ειφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και εντυμένο με χρυσή κλωστή, όπως είχε διατάξει ο Κύριος το Μωυσή. Ακόμα επεξεργάστηκαν τους λίθους από όνειχα και τους τοποθέτησαν τον καθένα μέσα σε χρυσή στεφάνι και χάραξαν πάνω τους σαν σφραγίδες τα ονόματα των γιών του Ισραήλ. Τους λίθους αυτούς τους τοποθέτησαν στους σώμους του εφόδ για να υπενθυμίζουν τις δώδεκα φυλές των Ισραηλιτών στον Κύριο, όπως ο ίδιος είχε διατάξει το Μωυσή. Κατασκεύασαν το επιστήθιο με υφαντουργική τέχνη από τα ίδια υλικά, όπως το εφόδ, ανθεκτικό λινό εφασμένο με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και εντυμένο με χρυσή κλωστή. Το επιστήθιο ήταν μια τετράγωνη θήκη μιας πιθαμής μήκους και μιας πλάτους. Την επιφάνειά του την κάλυψαν με τέσσερις σειρές πολύτιμους λίθους. Η πρώτη είχε ένα ρουμπίνι, ένα χρυσόλυθο και ένα σμαράγδι. Η δεύτερη σειρά είχε ένα μαλαχίτι, ένα ζαφύρι και ένα διαμάντι. Η τρίτη σειρά είχε έναν ιάκινθο, έναν αχάτι και έναν αμέθιστο. Και η τέταρτη σειρά είχε έναν τοπάζι, έναν όνιχα και ένα ίασπι. Κάθε λίθος ήταν μέσα σε χρυσό πλαίσιο. Πάνω σε κάθε λίθο ήταν χαραγμένος ασφραγίδα, το όνομα ενός από τους δώδεκα γιους του Ιακώβ. Συνολικά δώδεκα λίθοι και καθένας αντιπροσώπευε μία από τις δώδεκα φυλές. Για το επιστήθειο έκαναν από καθαρό χρυσάφιο αλυσίδες τρυφτέ σαν σκηνή. Κατασκεύασαν δύο χρυσούς κρύκους, τους έραψαν στις δύο πάνω άκρες του επιστήθειου και έδεσαν τις δύο χρυσές αλυσίδες στους δύο κρύκους. Τις δύο άλλες άκρες των αλυσίδων τις έδεσαν στα δύο χρυσά πλαίσια των επομίδων και έτσι κρεμάστηκε το επιστήθειο στις επομίδες στον μπροστινό μέρος του εφόδου. Μετά κατασκεύασαν δύο χρυσούς κρύκους και τους προσάρμοσαν στις δύο κάτω άκρες του επιστήθειου από τη μέσα μεριά εκείνη που ακομπούσε στο εφόδου. Κατασκεύασαν κι άλλους δύο χρυσούς κρύκους και τους προσάρμοσαν στο κάτω μέρος του επιστήθειου εκεί που καταλήγουν οι τυράντες του εφόδου μπροστά χαμηλά κοντά στο σημείο της σύνδεσης πάνω από τη λινή ζώνη. Τέλος σύνδεσαν τους κρύκους του επιστήθειου με τους κρύκους του εφόδου με γαλάζιο κορδόνι. Έτσι το επιστήθειο στερεώθηκε πάνω στη ζώνη του εφόδου και δεν μετακινιόταν, όπως είχε διατάξει ο κύριος το Μωυσή. Υφαντό, ολόκληρον από καθαρό γαλάζιο μαλλί. Στο κέντρο υπήρχε ένα άνοιγμα για το κεφάλι και γύρω του μια παρυφή υφαντοί σαν αυτοί του ανοίγματος του θώρακα για να μην σκίζεται. Γύρω γύρω, σε όλο το κράσπεδο του σάκου, κατασκεύασαν μικρά ρόδια από γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και χρυσά κουδουνάκια ανάμεσά τους ένα λάξ, αναένα με τα ρόδια. Προορίζονταν για την υπηρεσία, όπως είχε διατάξει ο κύριος το Μωυσή. Έπειτα κατασκεύασαν από λινό ύφασμα τους χειτώνες για τον Ααρών και τους γιους του. Τη μήτρα για το κεφάλι του, τα κεφαλοκαλύματα των ιερέων και τις περισκελίδες τους. Όλα από λινό ύφασμα. Τη ζώνη την έκαναν από ανθεκτικό λινό ύφασμα με γαλάζιο, πορφυρό και κόκκινο μαλλί και εντυμένη καλλιτεχνικά, όπως είχε διατάξει ο κύριος το Μωυσή. Επίσης κατασκεύασαν το έλασμα, την ιερή ένδειξη της αφιέρωσης από καθαρό χρυσάφι και χάραξαν πάνω του σαν σφραγίδα. Η φράση, αφιερωμένος στον κύριο. Με ένα γαλάζιο κορδόνι το στερέωσαν πάνω στο κάλυμα του κεφαλιού, όπως είχε διατάξει ο κύριος το Μωυσή. Η ολοκλήρωση των εργασιών. Έτσι τελείωσε όλη η εργασία της κατασκευής της σκηνής του μαρτυρίου. Οι Ισραηλίτες τα κατασκεύασαν όλα όπως είχε διατάξει ο κύριος το Μωυσή και έφεραν το αγιεστήριο στον Μωυσή. Τη σκηνή και όλο τον εξοπλισμό της, τους κρύκους, τις σανίδες, τις δοκούς, τους στήλους και τις βάσεις της. Τα καλύματα από κόκκινα δέρματα κρυαριών και από το μάργιο και το καταπέτασμα. Ακόμη έφεραν την κυβωτό του νόμου, τις δοκούς της και το ελαστήριο. Την τράπεζα με όλα τα σκεύη της και τους άρτους της προθέσεως. Τη λιχνία από καθαρό χρυσάφι με όλη τη σειρά των λίχνοντες. Όλα τα εξαρτήματά της και το λάδι για το φωτισμό. Το χρυσό θυσιαστήριο, το λάδι του χρύσματος, το έβοσμο θυμίαμα και το παραπέτασμα για την είσοδο της σκηνής. Το χάλκινο θυσιαστήριο με το χάλκινο κυγκλυδωμά του, τις δοκούς του και όλα τα εξαρτήματά του και τη λεκάνη με τη βάση της. Έφεραν ακόμα τα παραπετάσματα της αυλής με τους στήλους τους και τις βάσεις τους. Τα παραπετάσματα της εισόδου της αυλής, τα σκηνιά της και τους στήλους της, καθώς και όλα τα σκεύη για τη λειτουργία του οικήματος σκηνής του μαρτυρίου. Τις μεγαλοπρεπείς ενδυμασίες για τη τελετουργία στο αγιαστήριο και την ιερή στολή του ιερέα Ααρών και των γιών του, που θα τις φορούσαν για να εκτελούν τα ιερατικά τους καθήκοντα. Οι Ισραηλίτες έκαναν όλη την εργασία, σύμφωνα με τις διαταγές που είχε δώσει στο Μωυσή ο Κύριος. Όταν ο Μωυσής επιθεώρησε το έργο και είδε ότι όλα είχαν γίνει όπως ακριβώς είχε διατάξει ο Κύριος, ευλόγησε τους Ισραηλίτες. Το στήσιμο και ο καθαγιασμός της σκηνής. Τότε ο Κύριος είπε στο Μωυσή. Την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα θα στήσεις τη σκηνή του μαρτυρίου, το Άγιο Κατοικητήριο. Εκεί μέσα θα βάλεις την κυβωτό της Διαθήκης και θα την κρύψεις πίσω από το καταπέτασμα. Θα βάλεις μέσα την τράπεζα και θα τακτοποιήσεις πάνω σε αυτή όλα της τα σκεύη. Επίσης θα φέρεις μέσα τη λιχνία και θα τοποθετήσεις τους λίχνους της. Θα βάλεις τη θέση του το χρυσό θυσιαστήριο του θυμιάματος μπροστά στην κυβωτό της Διαθήκης και θα κρεμάσεις το παραπέτασμα της εισόδου της σκηνής. Επίσης θα βάλεις τη θέση του το θυσιαστήριο των ολοκαυτομάτων μπροστά στην είσοδο της σκηνής του μαρτυρίου. Θα τοποθετήσεις τη λεκάνη ανάμεσα στη σκηνή του μαρτυρίου και στο θυσιαστήριο και θα βάλεις μέσα νερό. Γύρω από τη σκηνή θα στήσεις το περίφραγμα της αυλής και θα κρεμάσεις το παραπέτασμα της εισόδου της. Θα πάρεις μετά από το λάδι του χρύσματος και θα χρήσεις τη σκηνή και όλα όσα βρίσκονται μέσα σε αυτήν. Έτσι θα καθαγιάστη μαζί με όλον τον εξοπλισμό της. Επίσης θα καθαγιάσεις το θυσιαστήριο των ολοκαυτομάτων και όλο τον εξοπλισμό του ώστε να είναι εντελώς Άγιο. Τέλος θα χρήσεις τη λεκάνη και τη βάση της και θα την καθαγιάσεις. Μετά θα φέρεις την είσοδο της σκηνής του μαρτυρίου των ααρών και τους γιους του και θα τους πλύνεις με νερό. Θα ντύσεις τον ααρών με την ιερή στολή και θα τον χρήσεις. Έτσι θα τον καθιερώσεις ώστε να υπηρετεί ως ιερέας μου. Θα πεις και στους γιους του να πλησιάσουν και θα τους ντύσεις με τους χειτώνες. Θα τους χρήσεις και εκείνους όπως θα έχεις χρήσεις τον πατέρα τους ώστε να υπηρετούν ως ιερείς μου. Με τη δύναμη του χρήσματος που θα λάβουν η ιεροσύνη θα νίκη σε αυτούς και σε όλες τις επόμενες γενιές τους για πάντα στο μέλλον. Ο Μωυσής έκανε όλα όσα τον διέταξε ο Κύριος και την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα του δεύτερου έτους μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο στήθηκε η σκηνή του μαρτυρίου. Ο Μωυσής έβαλε τις βάσεις του οικήματος, τοποθέτησε τις ανίδες του, πέρασε τις δοκούς και έστησε τους θύλους του. Ύστερα άπλωσε τους τάπητες σκηνής πάνω από το οίκημα και από πάνω έβαλε το προστατευτικό κάλυμα όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος. Ο Μωυσής πήρε τις πλάκες του νου και τις τοποθέτησε μέσα στην Κιβωτό, πέρασε τις δοκούς της και έβαλε από πάνω της το ηλαστήριο. Μετά έφερε την Κιβωτό μέσα στο οίκημα και κρέμασε το καταπέτασμα που θα την έκρυφε όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος. Τοποθέτησε την τράπεζα μέσα στη σκηνή στη βόρεια πλευρά του οικήματος μπροστά στο καταπέτασμα. Πάνω της τακτοποίησε τους άρτους της προθέσεως ενώπιον του Κυρίου όπως είχε διατάξει ο Κύριος το Μωυσή. Τοποθέτησε τη λιχνία μέσα στη σκηνή απέναντι από την τράπεζα στη νότια πλευρά του οικήματος και άναψε τους λίχνους της ενώπιον του Κυρίου όπως αυτός τον είχε διατάξει. Τοποθέτησε μέσα στη σκηνή μπροστά στο καταπέτασμα το χρυσό θυσιαστήριο και άναψε πάνω σε αυτό το εύοσμο θυμίαμα όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος. Μετά κρέμασε το παραπέτασμα θυσισόδου του οικήματος. Μπροστά στην είσοδο έβαλε το θυσιαστήριο των ολοκαυτωμάτων και πρόσφερε πάνω του το ολοκαύτωμα και τη θυσία των καρπών όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος. Έβαλε τη λεκάνια μέσα στη σκηνή και στο θυσιαστήριο και έβαλε μέσα νερό για να πλένονται. Ο Μωυσής, ο Αρών και η γη του έπληραν με αυτά τα χέρια τους και τα πόδια τους. Έτσι πλένονταν κάθε φορά που έπρεπε να μπουν στη σκηνή του μαρτυρίου ή να πλησιάσουν στο θυσιαστήριο όπως είχε διατάξει ο Κύριος το Μωυσή. Τέλος ο Μωυσής έστησε το περίφραγμα της αυλής γύρω από τη σκηνή και το θυσιαστήριο και κρέμασε το παραπέτασμα της ισόδου. Έτσι τέλειωσε ο Μωυσής όλες τις εργασίες. Η Νεφέλη σκεπάζει τη σκηνή. Τότε η Νεφέλη ήρθε και σκέπασε τη σκηνή του μαρτυρίου. Και η δόξα του Κυρίου γέμισε το ήκιμα, έτσι που ο Μωυσής δεν μπορούσε να μπει μέσα. Σε όλες τις συνεχείς μετακινήσεις τους Ισραηλίτες ξεκινούσαν μόνο την ημέρα που η Νεφέλη σηκωνόταν από τη σκηνή του μαρτυρίου. Και αν η Νεφέλη δεν σηκωνόταν, δεν έφευγαν. Όσο καιρό διήρκησε η πορεία του λαού, έβλεπαν όλοι την Νεφέλη της παρουσίας του Κυρίου να σκεπάζει τη σκηνή κάθε μέρα και μια πύρινη αντάβια πάνω της τη νύχτα. Η Νεφέλη έφευγε τη σκηνή της παρουσίας του Κυρίου.