Ελευσίνα 2021 // Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» (2018) // Δίκτυα πολιτισμικής συνεργασίας πόλεων (2023 Eleusis, 2018)
: Καλημέρα. Ελπίζω να με ακούτε όλοι. Ωραία, τέλεια. Γενικά και όσοι μπαίνετε αυτή τη στιγμή στην αίθουσα, μπορείτε να πλησιάσετε. Θα γίνουμε μια παρέα σήμερα, το πρωί. Θέλω να έχουμε τις απόψεις όλων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και να είναι διαδραστική η κουβέντα μας σήμερα. Έτσι να ξεκινήσουμε το πρωί με μια κουβέντα όλοι μαζί, συλλογική. Καλημέρα λοιπόν ξανά. Βασικά καλώς ήρθατε στην Ελευσίνα όσοι δεν ήρθατε από χθες. Οπότε και κυρίως εσείς εδώ οι ομιλητές. Welcome. Welcome to Elefsina. Σήμερα ουσιαστικά είναι μια συζήτηση για τη Δίκτυα Πολιτιστικής Συνεργασίας Πόλεων. Η οποία κατά κάποιο τρόπο ξεκίνησε και από χθες με την κεντρική ομιλία της υπουργού, της κυρίας Μησίνης Ζορμπά, που αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των δικτύων των πόλεων στο κομμάτι της πολιτιστικής στρατηγικής και κυρίως της περιφερειακής πολιτιστικής στρατηγικής. Αναφέρθηκε το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων. Και σήμερα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για διαφορετικού είδους δίκτυα πόλεων, τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη και όχι μόνο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και δεν χρειάζεται να μιλάω πάρα πολύ. Νομίζω ότι οι ομιλητές θα τα πούνε όλα στη συνέχεια. Στην αρχή θα υπάρξουν κάποιες παρουσιάσεις από διάφορα δίκτυα και μετά η κουβέντα θα ανοίξει σε όλους εσάς και βασικά ο στόχος είναι να ανοίξει πολύ γρήγορα η κουβέντα σε εσάς και να κάνουμε μια όμορφη κουβέντα όλοι μαζί. Θα ξεκινήσουμε με την κυρία Κλιμμένη Χριστοφόρου, που είναι η διευθύντρια του D6 Cultures in Transit. Η Κλιμμένη είναι αγαπημένη και ήρθε και πρόσφατα στην Ελωσίνα γιατί είναι και η εξεπέρτη του Pilot Cities Network, που η Ελωσίνα είναι μέλος του συγκεκριμένου δικτύου πόλεων, το Pilot Cities, αλλά νομίζω ότι θα σας το παρουσιάσει και είναι καλύτερα από εμένα. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, Αγγελική. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα, όλοι. Ευχαριστώ πολύ να σας βλέπω εδώ. Θα δείτε το ποτοότομα μου, ο πατέρας μου είναι από την Κύπρα, αλλά διστυχώς δεν είναι καλό να μιλήσω για την πολιτική πολιτική. Μεταξύ μου θα ρωτήσω. Ευχαριστώ για το αγγλικό μου. Όπως είπε η Αγγελική, είμαι ο διευθυντής του D6 Culture in Transit, βασισμένος στην Ελλάδα. Ποια είναι η στιγμή? Οπότε, στο μέλλον της ημέρας εργάζομαι μαζί τους, και εργάζομαι μαζί τους, συνδέοντας τους στιγμές στις πόλεις. Οι διευθυντές μας μπουν σε αυτές τις πόλεις, γνωρίζουν τους ανθρώπους και δημιουργούν δουλειά, που αντιμετωπίζουν σε αυτές τις πόλεις. Θα σας δώσω δύο προϊόντρες που έχουμε δουλεύει. Αυτό είναι η Corners. Είναι ένα 4-χρονικό πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Προγράμμα, που συνδέεται στις πόλεις στις πόλεις της ευρώπης. Πολλές πόλεις που δημιουργήθηκαν περισσότερα με τον άλλο, καθώς και με τις μεγαλύτερες πόλεις που ήταν τα κοινωνικά τους. Κρατήσαμε μια στιγμή συμμετοχών, και αυτό είναι μόνο ένα από αυτού, όπου οι διευθυντές ήρθαν να έρθουν και να καταλάβουν τα κοινωνικά τους, και να αντιμετωπίζουν με ένα κομμάτι εργασίας, που θα μπορούσε να περάσει στις 12 διαφορετικές πόλεις, ή κοινωνικές, που ήταν μέρος του προγράμματος μας. Αυτό εδώ εργάζεται με έναν εργασία από την Ιρλανδία, ένα από την Ισπανία και ένα από την Ιταλία. Η ιδέα του προγράμματος έκανε, όταν επισκεφθούσαν στην Βασκή χώρα, στην Ισπανία. Στην Βασκή χώρα. Νομίζουν ότι όταν οι άνθρωποι ήθελαν να προτεραιώσουν, κομμάσανε τραγούδια από τις βαλκονίες τους, ως σύμφωνα με την κοινωνική αυτοκίνηση. Επίσης, όταν είσαι άνθρωπος και έρχεσαι σε μια πόλη, είναι λίγο πιο εύκολο να ρωτήσεις ερωτήσεις, που πιθανόνιες δεν μπορούν να ρωτήσουν. Υπήρξαν ένα πρόγραμμα ονομάζοντας Windows, που αυτοκίνησε να ρωτήσουν στους κοινωνικούς πολίτες, τι είναι οι ερωτήσεις που πιο ενδιαφέρονται στις κοινωνικές τους. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε 20 ερωτήσεις και τα συμμετείχαν να ρωτήσουν καθώς θα έρθουν σε μια πόλη χρυσή ή χρυσή χρυσή, ή να βάλουν χρυσή ή χρυσή χρυσή στους κοινωνικούς πολίτες. Οι ερωτήσεις, όπως αυτή, ήταν πραγματικά γενερικά. Τα ερωτήσεις έκανε σε διάφορες χώρες. Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν στις ερωτήσεις. Αυτή η ερώτηση ήταν «Τι αισθάνεσαι πραγματικά». Μπορείτε να δείτε, έχουν αφήσει κάποια φώτα στον κομμάτι. Στις ερωτήσεις, πήγαιναν πώς αυτοί οι ερωτήσεις αισθάνεσαν σε αυτή τη στιγμή, σχετικά με τα ίδια ερωτήσεις. Αυτά ήταν τα κομμάτια. Το δεύτερο που θα μιλήσω γρήγορα είναι το φορέτζ. Αυτό είναι πολύ πιο κοντά στο σπίτι. Στην Ελλάδα, είμαι βασισμένη στη Νιουκάσσαλ. Για όλους εσείς που δεν γνωρίζετε, η Νιουκάσσαλ είναι περίπου 500 χιλιόμετρα από την Λονδίνα και μερικές 100 χιλιόμετρα από την Εδέμβρα. Είμαστε μια περιοχή που έχει σημαντική ανάπτυξη. Είναι μια από τις πιο δύσκολες περιοχές στην Ευρώπη. Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές στην Ευρώπη, αλλά όχι, φυσικά, μέχρι το τέλος που είχατε στην Ελλάδα, είχαμε μια συνεχή ανάπτυξη με νέοι άνθρωποι που έρχονται στη περιοχή μας. Έχουμε πολλές προγράμματα που συνδέουν νέοι άνθρωποι με τις περιοχές που είναι ήδη στη περιοχή μας. Μερικές λεπτά, αυτό το προγράμμα εργαζόταν με ένας φινιστικός εργασμός, που μας έκανε μια ιδέα μέσα στη περιοχή μας, ότι όταν πήγαινε στην Ευρώπη, μόνο άρχισε να καταλάβει το χωριό, όταν καταλάβει το χωριό, την περιοχή που περιοχόταν την πόλη. Το πρόγραμμα της έκανε πρόσφυγες, μηχανικούς, να καταλάβουν το χωριό, να καταλάβουν λεπτά, και να δημιουργηθούν εργασμούς πρώτα σε ένα παρκ, αλλά επίσης και σε ένα εξοπλισμό. Σε αυτό το πρόγραμμα, καταλαβαίνει λεπτά πόλη, και μοιράζουν ιστορίες για το τι σημαίνει το χωριό. Αυτή ήταν η ανοιχτή νύχτα. Παρακαλώ, είμαστε εδώ για 25 χρόνια. Είμαστε μια πολύ, πολύ μικρή οργανισμή, αλλά πιστεύουμε πραγματικά στη δυνατότητα των εργασμών για να ασφαλίσουμε τη δυνατότητα μας. Ότι μεταξύ άλλων πολιτικών εργασμών ή ανθρώπων που μοιραστούν κάτι μαζί μας, μαζί μπορούμε να γίνουμε μια δυνατότητα. Είμαστε ένας μέλος από πολλές εργασμούς. Σε αυτό το πρόγραμμα, είμαι στο σύστημα της ΡΕΣΑΤΕΣ. Είναι η ΓΡΟΜΑΤΕΣ ΡΑΜΑΤΕΣ, με περίπου 600 εργασμούς. Θα μιλήσω σήμερα για άλλα δύο εργασμούς, τα οποία εργαζόμαστε με την Ελευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Κουλτουρία είναι ένα από αυτούς. Θα μιλήσω λίγο περισσότερα για αυτό. Είναι η ευρωπαϊκή πολιτική πλατφόρμα για την κουλτουρία. Είναι ένα μέρος όπου οργανισμούς και εργασμούς, που είναι ενδιαφέρονες στη δημιουργία της πολιτικής πολιτικής, από την ευρωπαϊκή πολιτική πλατφόρμα, συμμετείχονται να συμμετείχονται σχέσεις που μας είναι σημαντικές. Γιατί οι εργασμούς μας είναι σημαντικές? Έχουμε έναν κόσμο που είναι πλήρων με διάφορες εμπορίες. Αυτές είναι συμμετείχοντες. Θα μιλήσω σε αυτές. Η ευρωπαϊκή πολιτική. Οι χώρες μας δε γίνουν τόσο μεγάλα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διασφαλή μεταξύ των δημιουργών και των φτωχών. Αλλά μέσα στον εργασμό πιστεύουμε, αυτοί μας σε αυτές τις δημιουργίες, ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διάφορες. Γιατί γνωρίζουμε ότι η κουλτουρία μας μπορεί να μας δώσει μερικές σχέσεις και εμπορίες και εμπορία για να αντιμετωπίσουμε τις προβλήματα που αντιμετωπίσουμε γλωδικά και που αντιμετωπίσουμε δημιουργικά. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εμπορία. Κοινωνία. Εμπορία. Εμπορία. Αυτό το πρόγραμμα που εργαζόμαστε έκανε συναντητές των δημιουργικών αδερφών μέσα σε ιστορίες. Εκεί όμως είμαστε εμπνοδοχοί. Εκεί όμως είμαστε πιο ελπίδες στους πράσινες μας. Έχουμε έναν αριθμό που αυτοκτονικούν και πιο εμπνοδοχομένου. Έχουμε έναν αριθμό που αυτοκτονικούν και πιο εμπνοδοχομένου. Έχουμε μια στιγμή που είναι εμπνοδοχημένη. Έχουμε μια στιγμή που είναι εμπνοδοχημένη. Έχουμε μια στιγμή που είναι εμπνοδοχημένη. Έχουμε μια στιγμή που είναι εμπνοδοχημένη. 140 μέλη, παρουσιάζοντας 80.000 πολιτισμούς εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο η ΕΕ, αλλά και πάνω. Είναι χρήσιμο για εμάς στην Ελλάδα, δημιουργώντας την κατάσταση μας όσο προχωρήσει. Υπάρχουν πολλές πράγματα στην πολιτική, αλλά ένας από τους περιοχών που έχει ως προορισμός είναι να υποστηρίξει την καταστασία μεταξύ των δημιουργών και του πολιτισμού σεκτώτων για να υποστηρίξει την καταστασία μεταξύ των δημιουργών. Με αυτό, η ΕΕ έχει δουλεύει με την UCLG, το δεύτερο μέρος που θα μιλήσω. Η UCLG είναι η ΕΕ και τα κυβερνήματα. Είναι βασιλιά και έχουν εξελίξει το πρόγραμμα με την ΕΕ σε συμπεριφορά. Η UCLG έχει 240.000 πόλεις και πόρτες που έχουν εξελίξει το πρόγραμμα με πάνω από 175 κυβερνήματα. Δεν είναι μόνο μια πολιτική πλατφόρμα, αλλά έχουν ένα κουλτήριο. Το στόχο του κουλτήριου είναι να δημιουργήσει, όπως βλέπετε εδώ, την αίσθηση ότι υπάρχουν τέσσερα πόλεις για την συμπεριφορά. Ένα από αυτά πρέπει να είναι η κουλτήριο. Φυσικά, η οικονομία είναι σημαντική, η περιοχή είναι σημαντική και, φυσικά, η κοινωνική συμπεριφορά είναι σημαντική, αλλά η κουλτήριο είναι σημαντική στις φυσικές της ζωής μας και των πόλων μας. Είμαι εδώ. Είναι ωραία να είμαι εδώ. Επειδή η ΕΕ είναι μια από τις πόλεις που παίρνουν σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν ξεκίνησαν ακόμα, ξεκίνησαν για καλά το Δεξέμβριο. Αυτές είναι οι πόλεις που έχουν αποφασίσει να είναι μέρος του πρόγραμμα, αλλά επίσης έχουν αποφασίσει. Η Ελευσίνα είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 20 μέρος σε όλη την Ευρώπη. Η ιδέα είναι ότι δουλεύουμε συλλογικά με τους πολιτισμούς παιχνίδες, με τους οποίους είναι ενδιαφέροντες στην κουλτήριο και με τους οποίους έχουν ένα πολιτικό χώρο για την κουλτήριο να αντιμετωπίσει και να επιβιωθεί. Μετά, διασχέσουμε αυτή την εμπειρία μεταξύ μας. Όταν έρθω πριν στο Δεξέμβριο, θα δουλεύουμε μια εργασία στην Ελευσίνα για πέντε ημέρες. Η εμπειρία της εργασίας είναι να μιλήσουμε πώς η κουλτήριο υποστηρίζει αυτές τις διάφορες περιοχές της δημιουργίας. Θα είναι μια δύο μέρες εργασία και θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα παρουσιάσουν πολλές διαφορετικές σεκτές. Η εμπειρία αυτής και μεταξύ διαφορετικών πόλεων είναι ότι θα δούμε συγκεκριμένως πώς η Ελευσίνα σχεδιάζεται. Δεν είναι μια εξωτερική σχέση, αλλά πώς η πόλη και οι άνθρωποι που ζουν και δουλεύουν στην πόλη καταλάβουν το ρόλο για την κουλτήριο. Είναι ένα εργασία. Στην τελευταία, θα τελειώσουμε με ένα ραδάριο. Αυτό που βλέπετε εδώ, το μπλουρνό ραδάριο στην κορυφή, είναι μια γλωβιστική ασφάλεια. Το μπλουρνό ραδάριο στις κορυφές είναι το Ισμία, αλλά μπορεί να είναι κάπου άλλο. Μετά από το σχόλιο, μπορούμε να δούμε πού είναι τα δυνατότητες και τα δυνατότητες. Το στόχο είναι να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει τα δυνατότητες, αλλά μετά από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, θα μας αφαιρέσει να μοιραστούμε τις δυνατότητες, να δημιουργήσουμε μια δυνατότητα κορυφών σε αυτήν την πόλη. Ίσως αυτό ήταν πάνω από 10 λεπτά. Αυτή είναι η Λευκή Κοινότητα για την Κουλτρο-21 και παρακολουθώ να έρθω. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, Κιλί Μαϊνή. Θα συνεχίσω εγώ στα ελληνικά. Υσχύει ότι 14 και 15 Δεκεμβρίου, ουσιαστικά, θα γίνουν τα πρώτα εργαστήρια και θα δουλέψουμε πάνω σε αυτούς τους ενιατομείς με τοπικούς φορείς. Όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα από αυτά τα εργαστήρια, θα είναι χαρά μας να τα μοιράσουμε με όλους εσάς. Συνεχίζουμε στο επόμενο δίκτυο και στη Μάρτα Μάρτινς, που είναι διευθύντρια του Φορέ Αρτε Μρέντε. Θα σας πει περισσότερα για τη λειτουργία του συγκεκριμένου Φορέ ίδια. евойтакοη. Γεια σας, όλοι. Σε π la φορά που knocking. Είναι αifier να μ headlights εμφάνισετε τον pearls ολοκληmeal κοινων supremacy που υπάρχει τώρα για 13 χρόνια. Ήταν δημιουργημένος το 2005 ως δημιουργημένος θέατρες για να υποστηρίξει τους δημιουργημένους θέατρες που δημιουργήθηκαν με τις Ευρωπαϊκές Βιβλίες στις δεκαετές και το αρχή του 21ου αιώνα. Ήταν δημιουργημένος ως δημιουργημένος θέατρες αλλά έχει δημιουργηθεί και εξελίξει σε μια νέα πόλη. Τώρα έχει 15 κυβερνήματα, 15 κυβερνήματα στο κέντρο του Πορτογού, όπως βλέπετε. Οι μέλη είναι πόλεις με διαφορετικές κλίμακες και γεωγραφίες. Έχουμε την κεφαλή Λίσμαν και μεγαλύτεροι πόλεις μεταξύ Λίσμαν, αλλά έχουμε και μικρές και μεγαλύτερες πόλεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στις δημιουργημένες θέατρες. Το χώρο μας είναι πολύ μεγαλύτερο. Καταλήξουμε ένα χώρο με 3.500 χιλιόμετρα. Το δουλειά μας είναι να σχεδιάσουμε στις δημιουργημένες χώρες διότι υποστηρίζουμε την δημιουργημένη δημιουργία, το πολιτισμικό προγραμμύδιο και τη νέα δημιουργία, την εξασφαλήση και την εμπορία για τους πολιτισμικούς εργαστικούς και τις στρατηγίες της πολιτισμικής μεδιάστασης. Το δουλειά μας εξελίχθηκε στις 6 στρατηγικές σχέσεις, το πολιτισμικό προγραμμύδιο, την εξασφαλήση, την εμπορία, την γνώμη και τη δημιουργία. Αυτό δημιουργήθηκε στις σχέσεις της πολιτισμικής δημιουργίας. Είναι μια δυνατότητα της δημιουργίας, πάνω από μια δυνατότητα, η διότητα των πρωτοβουλών που σχεδιάζουν τη δημιουργία. Γιατί μαζί μπορούν να δουλεύουν και οι μικρές πόλεις και οι μεγαλύτερες πόλεις, να δουλεύουν μαζί σε το ίδιο μέρος και να μιλήσουν για πολιτισμικές προγραμμύδια, δημιουργικές προγραμμύδια και να δουλεύουν μαζί που δεν θα συμβαίνουν σε άλλο σχέδιο αν η αρχαία δεν υπάρχει. Το πρώτο μέρος της δουλειάς μας είναι το πολιτισμικό δημιουργήθημα. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω την παρουσία, ώστε να μην μείνω χαμηλή. Το πρώτο μέρος της δουλειάς μας είναι το πολιτισμικό δημιουργήθημα. Υπάρχουν δουλειές που δουλεύουν μαζί με τους πολιτικούς, που δουλεύουν για σκληρές πολιτικές και δημιουργικές πόλεις. Αυτό κάνουμε με τα συνεχείς συναρπασίες, αλλά και με αυτήν την συναρπασία που είναι ένα πολιτικό φόρων, που εργανίζουμε κάθε χρόνο. Είναι μια συνεχείς συναρπασίες και πολιτικούς δημιουργητές να αναλυθίσουν, διαβάζουν και συμφωνούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές δημιουργήσεις στον δημιουργικό, ευρωπαϊκό και δημιουργικό επίπεδο. Αυτό είναι το χώρο να προωθήσουμε την πολιτική συναρπασία σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο από την Αρτεγρία, με άλλους πολιτικούς δημιουργητές, αλλά και με ευρωπαϊκούς δημιουργητές από το κυβέρνημα και άλλα ιστοιτήσεις. Η πιο βασική μέρη της δουλειάς μας είναι, φυσικά, η δημιουργική δημιουργία και το πολιτισμικό προγραμμήμα. Και σε αυτό το χώρο, η πρωτοβουλία μας τώρα, στις πρώτε χρόνια της Αρτεγρίας, ήταν πολύ δημιουργημένος στη δουλειά, στη πολιτισμική προγραμμήμα, αλλά τώρα η πρωτοβουλία μας είναι να αναπτύσσουμε τα δημιουργητικά προγράμματα και προγράμματα που είναι δημιουργημένα στις περιοχές και στις κοινότητες, που συμβούλουν μεταξύ δημιουργικών εθνικών, που περνούν διαφορετικές δημιουργίες, όπως η αρχή και την κοινωνική εμπιστοσύνη, η αρχή και την αρχαία, η αρχή και την εκπαιδευτική. Και προγράμματα που συμβούλουν στρατηγίες για τη συμμετοχή των κοινωνικών. Και μπορώ να σας δώσω κάποια παράδειξα από τα προγράμματα που έχουμε αναπτύσσει, ώστε να έχετε μια ιδέα. Αυτό είναι ένα προγράμμα που ονομάζεται Οδυσσέα, τώρα τελειώνει, ήταν ένα τρία χρόνια προγράμμα για την κοινωνική εμπιστοσύνη, διοικημένο από την Καλούσκο-Βίνκαν, στρατηγώντας την κοινωνική εμπιστοσύνη των παιδιών, από τους 16 έως τους 25, που ζουν σε κοινωνικές περιοχές γύρω από τον Λίσμον. Καθίστηκε 6 κοινωνικές εμπιστοσύνης και είναι ένα προγράμμα που συμβούλει στρατηγίες σε διαφορετικές δημιουργίες, όπως θέατρες, στρατηγίες, κίνημα και μουσική, και δημιουργίες, δημιουργίες δημιουργίες και διαφορετικές δημιουργίες μεταξύ των κοινωνικών. Είναι ένα προγράμμα που βασίζεται από δημιουργικές δημιουργίες. Είναι επίσης ένα τρία χρόνια προγράμμα που συμβούλει άλλα 6 κοινωνικές εμπιστοσύνης από την κοινωνική εμπιστοσύνη, και διαφορετικές δημιουργικές δημιουργίες, τουρισμός και εμπιστοσύνης. Στην εμπιστοσύνη του προγράμματος, δημιουργήσαμε αυτό το μεγαλύτερο δημιουργικό φεστιβάλ για πόρτες, θεατρικές δημιουργίες, δημιουργικές δημιουργίες και είναι επίσης σχετικά με την εμπιστοσύνη, για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη του χωριού. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα Creative Europe, ένα μικρόσχελμα που κυρίζουμε. Αυτό τελειώνει, τελειώνει την επόμενη εβδομάδα. Ονομάζεται «Μανουαλόν, Λόγος και Χαίρος». Ήταν δημιουργημένος από την Αρτεγρία και συζητήθηκε με τρεις άλλες συμμετείες, δύο στην Ιταλία και μία στην Ελλάδα, το θέατρο του Πάτρος. Ήταν συμμετέχει με ένα εθνικό σεμινάριο, δημιουργικές δημιουργίες με δημιουργικές δημιουργίες και θεατρικές δημιουργίες. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα, το πρώτο βήμα στη δημιουργία της εθνικής δημιουργίας. Ήταν ένας διάβολος για να δείξουμε πώς μπορούμε να προωθούμε έναν δημιουργικό πρόγραμμα και να ασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός επίπεδος δημιουργικός πρόγραμμας. Οι δημιουργικές δημιουργίες. Προωθούμε αυτήν την εμπειρία από το 2017 και είναι μια συνεχή εμπειρία. Ήταν εμφανισμένο σε μια ιταλική εμπειρία και τώρα είναι δημιουργημένη σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα συμμετοχικό πρόγραμμα που προκειμένει τους δημιουργούς να γίνουν προγραμμάτες και να αποφασίσουν το μέρος τους θεατέρες ή άλλες πολιτισμούς προγραμμάτες. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πρόγραμμα προς την εμπορία των κοινωνικών. Θα έχουμε πραγματικά ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των δημιουργικών και των εθνικών πολιτισμών προγραμμάτων. Επιτρέψαμε αυτή την εμπειρία με άλλα προγράμματα. Για παράδειγμα, οι νέοι από την Οδυσσέα, το κοινωνικό πρόγραμμα, ή επίσης μερικές από τις πρώτες δημιουργημένες του Άρτεγχερδ. Στις άλλες 6 πολιτισμούς που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα διπλωσμένο από τις δημιουργικές δημιουργίες, το κοινωνικό πρόγραμμα από αυτές τις δημιουργικές δημιουργίες. Και ξεκίνησαμε δύο άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ως συμμετέχους σε αυτό το νέο πρόγραμμα. Τα επόμενα 4 χρόνια. Είμαστε συμμετέχους σε δύο μεγαλύτερα προγράμματα. Η πρώτη είναι η Spectative, η δεύτερη έκδοση. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε αυτό το μεγαλύτερο πρόγραμμα που σχεδόν σχεδιασμούς σε δημιουργικές δημιουργίες, δημιουργικές δημιουργίες, εξελίξεις και δημιουργικές δημιουργίες. Και συμμετέχει 20 οργανισμούς στην Ευρώπη. Και η Reshape είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιασμούν και δημιουργήσει εξελίξεις και δημιουργικές δημιουργίες, σχεδιασμούς σε δημιουργικές δημιουργικές μοντέλες, εξελίξεις της επίπεδας της κουλτούρας, στην περιοχή, το πινάνι και άλλα. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι η πιο σημαντική πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε εδώ είναι ότι κανείς από αυτές τις προγράμματα δεν μπορούσε να γίνεται και να εξελίξει καθόλου το πρόγραμμα της Άρχτη και Χιέδη από μια κυβέρνηση. Στο σχέδιο της δημιουργίας, οι προγράμματα εξελίξουν κλίμα και συστηματικότητα, που δημιουργούν μικρό και μεγάλο χωρίς την εξελίξη στις προγράμματα και στις δημιουργήσεις που είναι δύσκολα να εξελίξουν μόνος τους. Το τρίτο σχέδιο της δουλειάς μας είναι πολύ σημαντικό για τη δημιουργία της δημιουργίας, την εξελίξη και την δημιουργία της δημιουργίας. Αυτό είναι ένας από τους πολλούς περιορισμούς, επειδή η δημιουργία της δημιουργίας εξελίξει πραγματικά από τις δημιουργικές δημιουργίες και δυνατότητες. Αυτές οι προγράμματα που παρουσιάζω χρειάζονται για δημιουργημένοι και δημιουργημένοι ομάδες που δημιουργούν στις δημιουργήσεις. Έχουμε δημιουργήσει δημιουργημένοι και δημιουργημένοι δημιουργήσεις για τις ομάδες μας, στις δημιουργημένοι, δημιουργημένοι, δημιουργημένοι, δημιουργημένοι. Αυτό έχει παρακολουθεί στις δημιουργήσεις δημιουργίας και δυνατότητες στις δημιουργημένοι, δημιουργημένοι, δημιουργημένοι και δημιουργημένοι δημιουργημένοι δημιουργήσεις. Μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα ένας παράδειγμας που έχουμε δημιουργήσει για 9 μήνες σχετικά με το πολιτισμό και την περιοχή. Ήταν δημιουργημένοι στις δυνατότητες. Ήταν πολύ δημιουργημένοι δημιουργήσεις για 9 μήνες, 1 ημέρα, 1 εβδομάδα, για 26 άνθρωποι. Ήταν δημιουργημένοι στις δυνατότητες, πολιτισμό, προγραμματική και μεδιαισία και την πολιτισμία ως κλίμα για την περιοχή. Οι συμμετείς ήταν προγραμματικοί, δουλεύοντας σε θεατέρες, αλλά και σε λιβάρια, σε κοινωνικές περιοχές, σε τουρισμού, σε μουζεύμα. Ήταν δημιουργημένοι στις δυνατότητες. Γιατί αν θέλετε να εξελίξετε διαδικασίες προγράμματα, όπως έχουμε κάνει, χρειαζόμαστε και μελλοντικές και ενταξυπληματικές θέσεις. Και σε δύο εβδομάδες από τώρα θα προωθήσουμε μια σκληρή δραστηριότητα στις δυνατότητες για την πολιτισμική συμμετοχή. Σε αυτή τη δραστηριότητα θα δημιουργηθούμε στις πολιτισμικές προγραμματικές για τις δυνατότητες για τις πολιτισμικές συμμετοχές που υπάρχουν, δυνατότητες ως φυσικά, κοινωνικά και ενταξυπληματικά, και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις εξελίξουμε. Σε αυτή τη δραστηριότητα θα προωθήσουμε μια σκληρή δραστηριότητα στις πολιτισμικές συμμετοχές για τις δυνατότητες για τις πολιτισμικές συμμετοχές. Σε αυτή τη δραστηριότητα θα προωθήσουμε μια σκληρή δραστηριότητα στις πολιτισμικές συμμετοχές για τις πολιτισμικές συμμετοχές που υπάρχουν, δυνατότητες ως φυσικά, κοινωνικά και ενταξυπληματικά, και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις εξελίξουμε. Οι μικρές και μεγαλύτεροι χώρες αντιμετωπίζουν κοινωνικές προβλήματα και σε κοινωνική σκέψη έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν εμπειρία και μάθηση που θα δεν μπορούσε να αποτελούν άλλο. Οι συμμετοχές και η εξελίξη με πολλακή επίπεδα έχουν σημαντικές σχετικές. Το διαλόγιο, το σχέδισης της εμπορικής εμπορίας και η αποφάση στο πολιτικό και το τεχνικό. Ακολουθούν τα γραμματικά συμμετοχές με τοπικούς πολιτικούς, με τοπικούς προγραμματοίς και όλοι δουλεύουμε όταν συζητώ σχετικά μεγάλες θέσεις. Το δημόσιο του δημόσιας εμπορίας είναι βασικό στην ε επίσης συμμετοχή μεταξύ των μέλης. Είμαστε συχνά ενώμιστες το σχέδιο ότι δουλεύουμε μαζί, δεν δουλεύουμε για τους. Επιτέλους, είμαστε ένας οικογένειας των περιφερειών, των περιφερειών της χώρας μας, των περιφερειών της Ευρώπης. Ακόμα και είμαστε ένας ευκαιρικός πρότζεκτος, ένας τέτοιος στην Πορτογαλία, δουλεύουμε κάθε μέρα για την υποστηριότητα μας και για τη σημασία της σημαντικότητας μας. Έτσι, μια μεγαλύτερη κομμάτια της δουλειάς μας είναι δημιουργημένη για τη διευθυμία των εσωτερικών και εξωτερικών σύστηματων που μπορούν να διευθυμίσουν τη δουλειά μας. Γιατί, όπως είναι το μότο του Artem Red, είναι δύσκολα μαζί. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ, Μάρτα. Ευχαριστούμε πολύ. Από τη δική μου πλευρά, αυτό που θέλω να προσθέσω είναι αυτό στο τέλος, δηλαδή το πώς σχεστικά, μάλλον τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί Artem Red στη συνεργασία με τους περιφερειακούς φορείς και οργανισμούς. Δηλαδή, όταν είχαμε πάει στην Πορτογαλία πρόσφατα στο πλαίσιο του τελευταίου meeting του προγράμματος Creative Europe, που έδειξε προηγουμένως το Emanuel on Work and Happiness, είχε μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτησή μας το πώς γίνεται η συνεργασία με τους περιφερειακούς φορείς και πώς κάθονται στο ίδιο τραπέζι και ουσιαστικά συνεργάζονται. Συνεργάζονται όλοι μαζί και, όπως ανέφερας και στο τέλος, δεν δουλεύεται για αυτούς, δουλεύεται όλοι μαζί συνεργατικά πάνω σε θέματα πολιτιστικής, πολιτικής και περιφερειακής πολιτικής, βασικά, αν δεν κάνω λάθος. Οπότε, περνάμε στην επόμενη παρουσίαση του Στεφάν Τεϊζάνου. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί έρχεται από την Πολυκλούς, που ήταν υποψήφια πόλη, όπως και εμείς, για το 2021. Στην περίπτωση της Ρουμανίας, ήταν λίγο διαφορετική η κατάσταση υποψηφιότητας και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και τον καλέσαμε να μιλήσει εδώ, γιατί μπορεί το Κλούς να είναι μια πόλη, η οποία ήταν υποψήφια πόλη, δεν έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα, αλλά συνεχίζει να πραγματοποιεί το Plan B. Αυτό είναι το σημαντικό. Γι' αυτό και τον καλέσαμε το Στεφάν να μιλήσει σήμερα μαζί μας. Και για να μιλήσει κυρίως για το Culture Next Network, ένα δίκτυο στο οποίο και η Ελλαυσίνα 2021 είναι μέλος και αποτελείται από υποψήφιες πόλεις ή προηγούμενες υποψήφιες πόλεις για πολιτιστικές πρωτεύουσες, είτε παρούσες είτε μέλουσες. Οπότε, αυτό είναι το λόγο, κύριε Στεφάν. Στεφάν Τεϊζάνο. Ευχαριστώ. Ναι, είμαστε ένας πολύ συγκεκριμένος κατάστατος, αλλά δεν είναι τόσο συγκεκριμένος, γιατί στη ιστορία του ευρωπαϊκού κεφαλακτικού προγράμματος, υπάρχουν 250 πόλεις και μόνο 50 κεφαλακτικοί. Αυτό σημαίνει ότι σε καλύτερα 200 πόλεις, υπάρχουν πολλές ενέργειες, πολλές ελπίδες, μεγάλες σχέσεις και πολύ καλές και σκληρές μομμέντρες έχουν χάσει, επειδή ο τίτλος είναι μόνο αξιοπρέπειτο σε μία πόλη σε κάθε χώρα. Τώρα προσπαθούμε να προετοιμαστούμε ένα μικρό στήριο για το πόσο πόλεις εμπιστοποιούν σε προετοιμασία για σχέσεις. Πόσο χρήμα, πόσο ανθρώπους εργαζούν σε αυτό, πολλές πολιτικές στρατηγίες, πολλές κοινωνικές προορισμές χτίσουν, ώστε να καταλαβαίνουμε καλύτερα πόσο μεγάλη είναι η χάση, όταν η πόλη δεν είναι δημιουργημένη ως τίτλος για το χώρο του χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησαμε το Culture Next, για να υποστηρίξουμε πόλεις που είναι παραδοσιακά ή παραδοσιακά στρατηγίες για το Ευρωπαϊκό Κεπτέλιο Τίτλου, για να υποστηρίξουν και να προετοιμαστούν τις πόλεις που θα μας δημιουργήσουν να υποστηρίξουν τις προορισμές, όσο το αποτέλεσμα είναι. Η δομή μας στο Culture Next, η δομή μας στο Culture Next είναι να βοηθήσουμε την Ευρώπη να υποστηρίξει όσο πολλές οικογραφικές προορισμές. Πριν πάμε σε περισσότερες περιγραφές σχετικά με το Culture Next, θα ήθελα να σας μοιραστούμε την ιστορία μας στο Culture Next. Επιτρέψαμε λιγότερο από 0,5 εκατομμύρια ευρώ σε 6 χρόνια προετοιμασίας. Επιτρέψαμε 200 οικογραφικές οργανισμούς και πολλές άλλες ευρωπαϊκές συμμετείες. Ήταν ένα πολύ συμμετοχικό πρόγραμμα με χιλιάδες ανθρώπους. Υπήρξαμε την πολιτική στρατηγική της πόλης, την δημιουργική στρατηγική της πόλης, την ευρωπαϊκή δημοκρατία και πολλές άλλες μέρες της δημιουργικής στρατηγίας. Υπήρξαμε, όπως και κάθε άλλη πόλη, ένα συμμετοχικό πρόγραμμα για το τι μπορούσε η πολιτική στρατηγία να κάνει για τη δημιουργία και για την κοινωνική εξελίξη. Υπήρξαμε ένα πορτοφόλιο προορισμούς και επιτρέφαμε να βοηθήσουμε ένα μεγάλο σύστημα από την κοινωνική κοινωνία και από τους ειδικούς παίκτες για να υποστηρίσουμε την εμπλεκτική του προορισμού. Μέχρι αυτή η στιγμή, η ιστορία μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Πολλοί από τις κοινωνικές πόλεις πήγαν μέσα σε αυτό και έγιναν σε αυτό το σημείο, όπου υπάρχει οικογένεια, πολιτική στρατηγία και ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα οδηγούσε στην κοινωνική εξελίξη και την κοινωνική εξελίξη. Τώρα η ιστορία μας ξεκίνησε να είναι συγκεκριμένη, όπως είπατε. Ήταν στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Εξελίξη της Ρουμανίας για το 2021. Ήταν μια πολύ σκληρή εξελίξη με τον Τίμι Σουάρα, ο οποίος εξελίξθηκε ως εξελίξης. Ήταν 6 ενάντια σε 6 βόλτες στην πρώτη εξελίξη και στη δεύτερη εξελίξη ήταν το ίδιο, 6-6. Και μετά, ο πρόεδρος της ιστορίας είχε να δημιουργήσει ένα δεύτερο βόλτο, για την πρώτη φορά στην ιστορία της εξελίξης, γιατί η πρόεδρος της ιστορίας θα ξεκινήσει στις 30 λεπτά και δεν θα είχε κανέναν κεφάλι. Έτσι, το έκανε. Καλησπέ, κύριε Γρήν. Όχι, πραγματικά, είμαστε φίλοι και τον έκανε να συμμετέχει στο πρόεδρο μας, στο Inclusion, και το έκανε. Είμαστε και φίλοι με τον Τίμι Σουάρα. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Τίμι Σουάρας έκανε, γιατί έχουν ένα μεγάλο πρόγραμμα και ο Inclusion έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα, γιατί το πρόγραμμα B μας ήταν ιδεντικό στο πρόγραμμα A. Αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε σε αυτό το Culture NEXT Network είναι πραγματική εμπειρία να σχεδιάσετε για την Ευρωπαϊκή Κέπτολη της Κουλτούρας με ένα εξακολουθείο, παρά το οποίο χρειαζόμαστε από το πρόγραμμα. Και αυτό το εξακολουθείο θα είναι, θα κάνετε αυτό ακόμα αν δεν κερδίσετε. Αυτά είναι όλα τα πράγματα που πρέπει να εφαρμόσουμε σε αυτό το νέθρο. Στο Inclusion πρέπει να δουλεύουμε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα. Έχουμε ένα χρηματοδοσιακό σχέδιο του 21.000.000 ευρώ από το μέλλον και την πόλη. Έχουμε ήδη προσθέσει σε αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό χρήμα. Έχουμε δημιουργηθεί 5.6.000.000 ευρωπαϊκό χρήμα για να δουλεύουμε το μέλλον. Έχουμε δημιουργηθεί όλα αυτά τα μεγάλα χρήματα. Ήταν εκεί και έχουμε αποφασίσει να τα κρατήσουμε σαν αυτό. Και τώρα ξεκίνησαμε αυτό το χρόνο. Είχαμε 13 άνθρωποι και δημιουργήσαμε 13 πρόγραμμα. Ας πάμε πολύ γρήγορα. Είμαστε στο Ευρωπαϊκό Σέντερ για την Κυνηγραφία, σε ένα πρόγραμμα για την Επιτροπιστική Επιτροπία, σε ένα πρόγραμμα για την Άσκη και την Υλικία, σε ένα πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Βαθιά, σε ένα πρόγραμμα για την Επιτροπία, σε ένα πρόγραμμα για την Ψαγωγή, σε ένα πρόγραμμα για την Επιτροπία, σε ένα πρόγραμμα για την Επιτροπία, σε ένα πρόγραμμα για την Βουλευτική API, σε ένα πρόγραμμα για την Ełąouts, σε ένα πρόγραμμα για την Ανατολογή herbs, σε ένα πρόγραμμα για την Επιτροπία, σε ένα πρόγραμμα για την Επιτροπία, σε ένα πρόγραμμα για την Ανατολογή herbs, σε ένα πρόγραμμα για την Επιτροπία. Μέلى με το πρόγραμμα για την Επιτροπία, 可以 responsive MBA. Το τελευταίο ήταν στην Κλούζα και το δεύτερο ήταν στην Αβέιρο, πριν πέντε μήνες. Έχουμε τέσσερα μέλη, η Λευκίνα είναι η μοναδική κομμάτια, ευχαριστώ για αυτό. Το υπόσχομό σας είναι πολύ σημαντικό, όλοι οι άλλοι είναι μόνος λατρεύτες. Ή μοναδικούς κομμάτιας ή λατρεύτες. Έχουμε αυτόν τον μέρος γεγονός ότι πρέπει να σημειώνουμε την Ευρωπαϊκή Καπτέλωση της Βιβλίας. Αλλά το λέμε κουλτρ-νέχθρος, αυτοκτονικά. Έχουμε αυτά τα 10 μέλη, έχουμε κομμάτια από το ΗΠΑ, έχουμε κομμάτια από το ΗΠΑ, όλα τα κομμάτια έχουν εξαφανίσει από την εκπαιδευτική, όπου είπαμε, μην καλώσετε για αυτό, είμαστε μέσα στον κόσμο. Έχουμε το ΗΠΑ, το ΔΑΠΡΑΤΣΙΣΙΣΙΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣ Επίσης, το ΔΑΠΡΑΤΣΙΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣ Επίσης, το ΔΑΠΡΑΤΣΙΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣ Επίσης, το ΔΑΠΡΑΤΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣ Επίσης, το ΔΑΠΡΑΤΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣ Επίσης, το ΔΑΠΡΑΤΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣΗΣ Είμαι εδώ στο σχέδιο σας, αν χρειάζετε κάτι άλλο στο σχέδιο ή στη συνεργασία. Σας ευχαριστώ πολύ που μας έχετε εδώ. Σας ευχαριστώ, Στεφάν. Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητας, στην περίπτωση της Ελλάδας, ήμασταν συνολικά 14 πόλεις, οι οποίες καταθέσαμε φάκελο. Δεν ήμασταν μόνοι μας όλο αυτό. Και αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν και άλλες πόλεις οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει ο πολιτισμός να μπει στο επίκεντρο της δικής τους ανάπτυξης. Οπότε γι' αυτό και θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό να είναι εδώ, Στεφάν, και να πει την εμπειρία του από όλη την διαδικασία, αλλά και για το συγκεκριμένο δίκτυο, το οποίο το στηρίζουμε απόλυτα. Και μου πρέπει να το και στυλώ. Οπότε, να συνεχίσουμε σε ένα άλλο είδους δίκτυο. Και να καλωσορίσω, γιατί κάνω λάθος, ίσως. Είναι το δικό μου μικρόφωνο, όχι. Την κυρία Ριφίλη Μαρονίτη και τον κύριο Φίβο Σακαλή, συντονιστές του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων. Και να σας δώσω το δικό μου μικρόφωνο καλύτερα. Καλημέρα και από εμάς. Καταρχήν να ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ και συμμετέχουμε σε αυτό το workshop. Ακούμε πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Πολλά πράγματα που μοιάζουν με τα στοιχήματα και τις προκλήσεις και τις επιδιώξεις που έχουμε και εμείς στην Αθήνα. Και άλλες εναφορές τις οποίες διαφέρουμε, θα έλεγα, αρκετά. Είμαστε και εμείς ένα culture net, μόνο που είμαστε Athens culture net. Είμαστε πολύ μικροί, δηλαδή είμαστε 1,5 έτους και κάτι. Και αυτό εξηγείται και από κάτι οξύμορο που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε. Δηλαδή, είμαστε στην Αθήνα, είμαστε στην Αττική, είμαστε στην Ελλάδα. Είμαστε σε μια χώρα η οποία είναι γνωστή διεθνώς και παγκοσμίως για την αρχαία ελληνική κληρονομιά. Και ενώ συμβαίνει αυτό, μόνο τα τελευταία χρόνια δίνουμε την σημασία που θα έπρεπε στο σύγχρονο πολιτισμό. Και μόνο τα τελευταία χρόνια, για να δανειστώ και το σύνθημα, η τέχνη γίνεται πρωτεύουσα και ο πολιτισμός γίνεται ένα πρωτεύουστοιχείο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας του σημερινού Έλληνα. Αυτό μοιάζει σαν να μας πηγαίνει λίγο σε μια διαφορετική ταχύτητα, την οποία και εμείς όταν καθίσαμε και σκεφτήκαμε να κάνουμε, να προτείνουμε το πρόγραμμα αυτό, είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Αλλά νομίζω ότι έχουμε να μάθουμε πολλά και να κουβεντιάσουμε με εσάς πάρα πολλά. Ειδικά στην Αθήνα, το συζητάμε και χθες στο Πάτειο Πανεπιστήμιο, που τώρα δημιουργούνται τα διαφορετικά δίκτυα, το δίκτυο Συγγρου, παράλληλα το δίκτυο Πειραιώς. Υπάρχει ένα οξύμορο στη σημερινή εποχή, ότι οι πολιτιστικοί φορείς και οι οργανισμοί, γιατί το Athens Cultural Net, δίκτυο πολιτισμού του Δήμου της Αθήνας, είναι ένα δίκτυο πολιτιστικών φορέων και οργανισμών και όχι πόλεων. Οι πολιστικοί φορείς και οργανισμοί προϋπάρχουν, θα λέγαμε, στις τοπικές κοινωνίες, στις τοπικές κοινότητες, στις περιοχές, και μετά καλούμε τους κατοίκους να οικιοποιηθούν τους φορείς αυτούς, να τους αγκαλιάσουν και να οικιοποιηθούν και να αποδειχθούν και τα πολιστικά τους προϊόντα. Συμβαίνουν λίγο τα πράγματα ανάποδα και αυτή τη διαφορά προσπαθούμε και εμείς να καλύψουμε. Είμαστε λοιπόν ένα πρόγραμμα του Δήμου της Αθήνας και διαλέξαμε με τον Φίβο Σακαλή πολύ συνειδητά την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ζούμε σε μια χώρα όπου η πολιτική του πολιτισμού, δυστυχώς, δεν έχει συνέχεια και συνεκτικότητα. Δηλαδή, κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση, αλλάζει ο ΥΥ υπουργός, αλλάζει και η στρατική πολιτισμού. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει μια ευκαιρία πια να αποκτήσει μια συνεκτικότητα η πολιτική αυτή. Είμαστε, λοιπόν, υπό την αιγίδα και την εποπτεία θεσμικά του Δημάρχου Αθηναίων και είμαστε ένα πρόγραμμα που έχουμε μέσα σε δύο χρόνια, κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, 52 μέλη, δημόσια και ιδιωτικά. Και εδώ είχαμε μια πρόκληση να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή να βάλουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι φορείς και οργανισμούς του δημόσιο και ιδιωτικού τομέα για να συζητήσουν και να κουβεντιάσουν μεταξύ τους, να συνεργαστούν. Η συνεργασία και οι συνέργειες είναι ένα ζητούμενο που για εμάς τους Έλληνες πάντα ξεκινάμε με τις καλύτερες προθέσεις και διατέχουμε τον κίνδυνο στην πορεία να διαλυθούν οι συνεργασίες, άρα αποτελεί μια πολύ ουσιαστική επιδίωξη και πολύ υπαρκτή, δηλαδή δεν είναι ένα θεωρητικό ζητούμενο, είναι μια απόλυτη και επιτακτική ανάγκη για να μιλήσουν για τα δημιουργικά θέματα του χώρου του πολιτισμού, για να αναλάβουν συντεταγμένα πρωτοβουλίες και να μην κάνει ο καθένας τα δικά του πράγματα και δημιουργείται μια χαωτική κατάσταση και για να χαραχθεί μια στρατική για τον πολιτισμό που πιστεύουμε θα πάει από την τοπική αυτοδιοίκηση και από μια υπερτοπικότητα προς τα πάνω, φυσικά μέσω ενός διαλόγου. Δύο έτη λειτουργίας λοιπόν, 52 μέλη. Έχουμε τη λειρική σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, αλλά έχουμε και μικρότερες δημιουργικές ομάδες. Είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες. Έπρεπε πολύ γρήγορα να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε στην πράξη αυτό το δίλημα. Πάμε με τους Μίζωνες ή πάμε και με τους Ελάσσονες. Αλλά εφόσον θέλουμε να είμαστε σε μια υπερτοπική διασύνδεση, πάμε και με τους δύο και προσπαθούμε να τους κάνουμε να κουβεντιάσουν μεταξύ τους επί ίσης όρης και όχι να έχουνε μία ή άλλη πλευρά δεύτερες σκέψεις. Συναργαζόμαστε και εσωτερικά με δημοτικούς φορείς και δημοτικά προγράμματα και λειτουργούμε υπό τη θεσμική εποπτεία που σημαίνει ότι ο δήμαρχος είναι επικεφαλής μιας συνεδρίας όπου έρχονται οι επικεφαλείς, οι διευθυντές και από κάτω καθένας από αυτούς ορίζει έναν εκπρόσωπο και λειτουργούν οι θεματικές ομάδες. Στο επόμενο σλάιντ που είναι συμπληρωματικό της λειτουργίας μας πολύ γρήγορα, δεν είχαμε πολύ καιρό να ψάξουμε τον τρόπο λειτουργίας γι' αυτό και τα πράγματα τα αντιμετωπίζουμε στην πράξη και πολύ θα θέλαμε να κουβεντιάσουμε μαζί σας εσείς πώς αντιμετωπίσετε παρόμοιες προκλήσεις, δηλαδή η μία μεγάλη πρόκληση είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο και η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα και οι όροι λειτουργίας. Θέτης όρους, βάζεις κανονισμό, το αφήνεις ανοιχτό, θέτης προϋποθέσεις, για μας είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Ξεκινήσαμε και είμαστε μία συνέχεια της Δοκουμέντα 14, στη συνέχεια το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου της Αθήνας έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύου Σεας Βιβλίου. Αυτό μας έχει δώσει ένα άνοιγμα αυτή τη στιγμή να υπολογίζουμε περίπου το κοινό μας γύρω στις 380.000 ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο έχουν παρακολουθήσει εκδηλώσεις μας και προσπαθώντας ταυτόχρονα να λειτουργούμε καθέτος αλλά και οριζοντίως, δηλαδή να πλωθούμε στις γειτονιές όπως θα πει και θα εξηγήσει ο Φίβος στη συνέχεια. Έχουμε, όπως θα δείτε, μία βεντάλια διαφορετικών εκδηλώσεων και δράσεων, δηλαδή η Δοκουμέντα 14 είναι η πολύ γνωστή διεθνή συγκαστική έκθεση, η οποία το 17 συμφιλοξενήθηκε στην Αθήνα για πρώτη φορά εκτός Κάσελ. Η Αθήνα Παγκόσμιου Πρωτεύου Σεβλίου είναι μια διάκριση της UNESCO, που και εμείς είχαμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα, όπως η Ελευσίνα, και δίσαμε και για ένα χρόνο από τον Απρίλιο του 17 μέχρι τον Απρίλιο του 18. Έχουμε αυτή την τιμή και τη διάκριση, που είναι ένα πολύ δύσκολο στίχημα, αλλά και πολύ ωραία πρόκληση για εμάς που το οργανώνουμε και το ζούμε. Και από κάτω είναι ο πολιτισμός στις γειτονιές, είναι οι μερίδες που κάνουμε για τα social media, είναι η συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Αθηνών που θέλει να ανοιχτεί στην πόλη, άρα ο δημόσιος χώρος και η σημασία που παίζει ο δημόσιος χώρος. Είναι τα πανεπιστημιακά ενδρύματα, είναι προσκλήσεις από το εξωτερικό, όπως καλέσαμε τον Γιώργο Χαραφάκ και βάλαμε να συνεργαστεί το Εθνικό Θέατρο με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και την Εθνική Βιβλιοθήκη συντονίζοντας αυτή την προσπάθεια για να έρθει ένας Έλληνας τοπιός που ζει στο εξωτερικό και να απευθυνθεί εδώ σε ξένους επισκέπτες και διάφορες άλλες δράσεις. Εδώ στη συνέχεια βλέπετε πώς προσπαθούμε ακριβώς και μέσα από την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου να βγάλουμε και τους φορείς και τους οργανισμούς από τα κτίρια τους, από τα στεγανά τους θα μπορούσε να πει κάποιος. Δεξιά βλέπετε στη φωτογραφία, έχουμε μια συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πυραιά, PC on the road, δηλαδή φέραμε τους ποιητές σε ένα πολύ κεντρικό σταθμό του μετρό στην Αθήνα να μιλήσουν, να διαβάσουν τα ποιηματά τους και όχι μόνο νέους αλλά και καθιερωμένους ποιητές. Αριστερά είναι ο Τζέφρι Ευγενίδης μέσα στα πλαίσια της πρόσκλησης ξένων συγγραφέων και απάνω προσπαθούμε να πειράξουμε ή να δοκιμάσουμε και την ευρύτητα των ενιών, συνεργαζόμαστε με την άτοπος και βλέπουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη για την έννοια της βιβλιοθήκης. Δηλαδή χώρους όπου κάτω υπάρχουν χαλιά, βουτάς στα χαλιά, βυθίζεσαι, κατεβάζεις σε ένα βιβλίο διαβάζεις, αλλάζει, μας πηγαίνει σε μια διαφορετική εικόνα. Όσο και αν θα σας φανεί περίεργο στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν σχεδόν για δεκαετίες έρευνες για τις συνήθειες πολιτισμού. Κάναμε λοιπόν με την public issue μια επιστημονική έρευνα μέσα στο πλαίσιο καταρχήν του Δήμου της Αθήνας για τις συνήθειες των Αθηναίων, των κατοίκων της πόλης. Τι προτιμούν να διαβάζουν, να πηγαίνουν στο θέατρο, να πηγαίνουν στο χωρό, να πηγαίνουν στα εικαστικά. Το περίεργο είναι ότι η πρώτης εδημοφιλία συνήθεια είναι το διάβασμα και εδώ ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι εννοεί πια ο καθένας ως ανάγνωση. Γιατί εμείς μπορεί να νομίζουμε ότι είναι ένα βιβλίο, αλλά ανάγνωση κάποιος θεωρεί και τα sms που στέλνει στο φύλο του, κάποιος άλλος μπορεί να εννοεί την εφημερίδα, κάποιος άλλος τα σταυρόλεξα. Έχει ανοίξει πάρα πολύ κλίμακα και αν θέλουμε να μην αποξενώσουμε αυτά τα κοινά, πρέπει να πάμε και εμείς προς την πλευρά τους και να ακούσουμε, να είμαστε πολύ υπομονετικοί στον τρόπο πρόσληψης που έχουν να μας εκθέσουν και να μας παρουσιάσουν. Και αν πάμε και στο επόμενο σλάιτ, είναι η μερίδα για τις πρακτικές, γιατί προσπαθούμε να συντονίσουμε και να έχουμε και μια προβολή. Και νομίζω Φίβε μπορείς να αναλάβεις από εδώ, εκτός από το μικρόφωνο. Λοιπόν, γεια σας και από μένα. Να συμπληρώσω σε αυτά που είπε η ερηφύλη, ότι προσωπικά χαιρόμαι πάρα πολύ για τον τίτλο Culture 2030, γιατί επιτέλους κάποιος κοιτάζει προς το μέλλον. Και ενώ το Athens Culture Net είναι ένα δίκτυο που λειτουργεί μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, από την άλλη αισθανόμενη ότι δεν υπάρχει μια εθνική στρατηγική πάνω στον πολιτισμό και αντιλαμβανόμενοι και τα εγγενεί προβλήματα του χώρου, που συνήθως είναι η έλλειψη διαλόγου, αισθανόμαστε πάρα πολλές φορές ότι λειτουργούμε ως κερίλα, παρότι προσπαθούμε ταυτόχρονα να κρατήσουμε και τη θεσμικότητά μας. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο της θεσμικότητας είναι προφανές ότι ενδιαφερόμαστε για τον τουρισμό. Ο τουρισμός και ο πολιτισμός πάνε χεριχέρι, είναι γνωστό ότι στις μεγάλες πρωτεύουσες της πολιτιστικής το αποτύπωμα το οικονομικό είναι αντίστοιχο με αυτό του χώρου της αισθίασης. Καταφέραμε και βραβευτήκαμε το 2017 ως Best Emerging Cultural Destination. Είναι σημαντικό αυτό και νομίζουμε ότι σιγά-σιγά και η πολιτεία και οι φορείς αντιλαμβάνονται γιατί πρέπει να επενδύσουν στον πολιτισμό. Κάτι προσπαθούμε και εμείς να τους το εμφυσίσουμε. Στο σύγχρονο πολιτισμό. Στο σύγχρονο πολιτισμό και τον αρχαίο ελληνικό ούτως. Άλλως εκεί επενδύονται τα πολλά χρήματα από την πολιτεία, αλλά προφανώς σιγά-σιγά πρέπει να ανοίξει η κουβέντα και ο διάλογος και είναι προφανές ότι χωρίς το σύγχρονο πολιτισμό δεν μπορούμε να πάμε στον πολιτισμό του αύριο. Άρα πρέπει να βρούμε τη μαγική συνταγή που θα συνδυάζει το τι γίνεται σήμερα με το τι έχουμε κληρονομήσει. Όπως σας είπαμε, η διασύνδεση, η δικτύωση και η συνεργασία είναι πολύ σημαντική για μας. Εδώ λίγο επαναλαμβανόμαστε να τα προχωρήσω. Τώρα, ένα μεγάλο στίχημα για μας είναι η διασπορά του πολιτισμού στις γειτονιές. Γιατί αυτό, για δύο λόγους. Είναι προφανές ότι και μέσα στο πλαίσιο της κρίσης, ο πολιτισμός πρέπει να βοηθηθεί. Πρέπει οι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που παρακολουθεί το πολιτιστικό γύγνεσθε, αλλά και πάρα πολύ πηγαίνοντας οι ίδιοι στις γειτονιές. Και ερχόμενοι σε επαφή με τα 7 διαμερίσματα της Αθήνα, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν βγαίνουν από τη γειτονιά τους. Δηλαδή, σε ένα κεντρικό διαμέρισμα, όπως είναι η Κυψέλη, βρισκόμαστε σε ένα κτίριο δίπλα στην Πλατεία Αμερικής για τους Έλληνες. Πολύ κοντά στο κέντρο φτάνεις με τα πόδια στο Σύνταγμα, που λέει ο λόγος. Όταν τολμήσαμε να αναφέρουμε μία εκδήλωση, η οποία ήταν πραγματικά εύκολα προσπελάσιμη στο κέντρο της Αθήνας, παρολίγο να μας δίνουν λέγοντάς μας ότι εμείς δεν μπορούμε να φύγουμε από τη γειτονιά μας, το πολιτιστικό προϊόν να έρθει σε εμάς. Αυτό τι σημαίνει ότι αν καταφέρουμε να πάμε το πολιτιστικό προϊόν στη γειτονιά τους, αφενός τους εκπαιδεύουμε, αφετέρου υπάρχει ένα τεράστιο όφελος για τα ίδια τα ιδρύματα, για τους ίδιους πολιτιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι αναπτύσσουν το μελλοντικό κοινό τους. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε υπάρχοντες χώρους και προγράμματα. Συνεργαστήκαμε, δηλαδή, με τα ανοιχτά σχολεία του Δήμου της Αθήνας, τα οποία κρατούν, τα σχολεία ανοιχτά μετά τις 4 στο απόγευμα και λειτουργούν για άλλου είδους δράσεις και διασυνδέσαμε τα μέλη μας με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους συφιστάμενους χώρους στις δημοτικές περιφέρειες, κάνοντας εκεί τα μέλη μας και κάνοντας καινούργιες δράσεις, είτε screenings, προβολές, είτε talks με διαφορετικούς τρόπους, performance και τα λοιπά. Και παράλληλα χρησιμοποιήσαμε χώρους που έχει ο Δήμος στην κατοχή του, όπως είναι η οικία Θεοτοκοπούλου, εδώ έχουμε τις κοινότητες. Βλέπετε, είναι μια μεγάλη περιοχή ο Δήμος Αθήνας στο κέντρο, αλλά χωρισμένος σε 7 κοινότητες που κάποιες από αυτές είναι λίγο πιο απομακρυσμένες. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν αυτούς τους δύο χώρους που είναι η οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια, μια σχετικά απομακρυσμένη περιοχή και το Σεράφειο, το οποίο είναι ένα κτίριο το οποίο μόλις τελείωσε και είναι στα όρια του Δήμου στην Πειραιώς και Πέτρου Ράλι, δημιουργώντας προγράμματα για αυτούς τους χώρους. Φιλοξενούνται πολλές και διαφορετικές δράσεις. Είμαστε ανοιχτοί, ο πολιτισμός θεωρούμε ότι είναι μια ευρία έννοια. Ας πούμε, το να μάθεις να χρησιμοποιείς ένα tablet σημαίνει ότι διασυνδέσαι με τον κόσμο, μαθαίνεις τι γίνεται. Άρα για την τρίτη ηλικία ήταν η πρώτη δράση που έγινε στην οικία Θεοτοκοπούλου. Κάναμε μαθήματα για tablet. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουν πάει θεατρικές παραστάσεις, έχουν πάει εκθέσεις, πολλά και διαφορετικά είδη. Τολμήσαμε στο Σεράφιο να κάνουμε residences. Πέρσι συνεργαστήκαμε με την ARTA Αθήνα, είναι η φουάρ της Αθήνας και φιλοξενήσαμε Αμερικανούς καλλιτέχνες, κάτι που μέχρι τώρα ο Δήμος δεν είχε κάνει. Φιλοξενούμε ομάδες που χρειάζονται χώρο για να κάνουν πρόβες και βέβαια χρησιμοποιούμε έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο που έχει 650 τετραγωνικών μέτρων στο Ισσόγειο για δράσεις μεγαλύτερες. Φυσικά χρησιμοποιούμε και το Δημιαρχιακό Μέγαρο και όλες τις άλλες υπάρχουσες δομές. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι απευθυνόμαστε σε πολλά και διαφορετικά κοινά. Γι' αυτό συνεργαζόμαστε και με τα προγράμματα του Δήμου αλλά και γενικότερα με διαφορετικούς φορείς. Δηλαδή μας ενδιαφέρει, όπως σας είπαμε, και ο τουρισμός. Έχουμε συνεργαστεί με το κομμάτι του Δήμου που ασχολείται με τον τουρισμό. Μας ενδιαφέρει η τρίτη ηλικία, έχουμε ασχοληθεί με τις λέσχες φιλίας. Η χρήση του δημόσιο χώρου για μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχουμε βοηθήσει, ας πούμε, το Φεστιβάλ της Αθήνας για να δημιουργήσει δράσεις κατά την έναρξή του στο δημόσιο χώρο, πώς χρησιμοποιεί μια πόλη το δημόσιο χώρο και ιδίως στην Αθήνα δεν υπάρχει μια παράδοση γύρω από αυτό. Το ίδιο έχουμε κάνει και με άλλα μεγάλα φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ που πραγματοποιεί η Στέγη κάθε άνοιξη. Έχουμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε. Υπήρχε μια αγγίλωση στο πώς δίνονται οι άδειες μέσα στο Δημαρχείο, πώς δίνονται οι αγγίδες, λειτουργούμε ως μεσολαβητές. Για να μην σας καθυστερώ άλλο και επειδή πρέπει να προχωρήσουμε, ένα μεγάλο κομμάτι ήταν η επικοινωνία. Δεν ήταν μέσα στις προσθέσεις μας να κάνουμε επικοινωνία, το μέλλον θέλαμε να προσδιορίσουμε, αλλά παρόλα αυτά είδαμε ότι ήταν απαραίτητο. Κάναμε ένα δίγλωσο φυλάδιο, το οποίο μοιράζεται από τα ίδια μας τα μέλη. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα κάτι για όλη την Αθήνα στα Αγγλικά. Βγαίνει κάθε εξάμινο, περιλαμβάνει και τα 52 μας μέλη και μοιράζεται και από τα Infopoint στο αεροδρόμιο, αλλά και στο κέντρο της πόλης. Βεβαίως έχουμε ένα site, στο οποίο τα μέλη μας βάζουν όλες τις δράσεις τους, άρα ο τουρίστας μπορεί πριν έρθει στην Αθήνα να δει τι πηγαίνεται στην πόλη και να κανονίσει το πρόγραμμά του. Χρησιμοποιούμε τα social media, είμαστε σε επαφή με μεγάλους οργανισμούς της πόλης, όπως είναι η Aegean και το αεροδρόμιο Αθηνών και η Stasi. Μας ενδιαφέρει να συνδεθούμε με τη διεθνή σκηνή. Για να είμαι ειλικρινής εκεί, δεν έχουμε κάνει τεράστια βήματα, δηλαδή δεν έχουμε επαφή με δίκτυα σαν τα δικά σας, αλλά είναι μέσα στα πλάνα μας. Είχαμε μόνο δύο χρόνια για να τρέξουμε και την ντοκουμέντα και την παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου και να δημιουργήσουμε το δίκτυο. Παρ' όλα αυτά συνεργαζόμαστε με τους Bloomberg Associates, οι οποίοι παίζουν ένα συμβουλευτικό ρόλο. Μέσα από τις μεγάλες αυτές οι οργανώσεις έχουμε έρθει σε επαφή με το εξωτερικό και αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι βλέπουμε ότι η ντοκουμέντα 14 άνοιξε μία τεράστια ευκαιρία στην Αθήνα και ένα παράθυρο στον κόσμο, ακόμα έρχονται πάρα πολλοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό, έρχονται επιμελητές, υπάρχει μία διάδραση με το εξωτερικό και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Και φυσικά έχουμε περισβείες και ξένα ινστιτούτα μέσα στα μέλη μας και με αυτούς υπάρχει άλλο ένα παράθυρο με το εξωτερικό. Να πούμε ότι προσπαθούμε να είμαστε σε επαφή με τα νέα δίκτυα που δημιουργούνται στην Αθήνα και στην Ελλάδα και τελειώνω. Και είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς στόχευση και χρηματοδότηση αλλά παράλληλα και ανοιχτές τις κεραίες του και ανοιχτό μυαλό. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, ευχαριστούμε κυρία Μαρανίτα, ευχαριστούμε κυρία Σακαλή. Αυτό που θεωρώ σημαντικό και που πρέπει θεωρώ να συζητήσουμε και μετά όταν ανοίξει η κουβέντα είναι το τι είναι ένα δίκτυο, χρειάζονται κανονισμοί, πώς μπορεί να γίνει βιώσιμο και αν είναι μια πρωτοβουλία που έρχεται από κάτω, έρχεται από τον δήμο. Νομίζω ότι είναι μια κουβέντα η οποία μπορεί να συζητήθηκε και αργότερα. Προς το παρόν θα περάσουμε στον κύριο Φούτα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Απανδά, Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και θα μας μιλήσει κυρίως για το δίκτυο like. Σωστά, ωραία. Καλημέρα και από μένα. Ήσθα από τόσο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, νομίζω είναι πολύ δύσκολη η θέση μου να προσπαθήσω να κρατήσω το ενδιαφέρον όλων σας στα ίδιο επίπεδο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με τις ομιλίες που άκουσα, γιατί σε αντίθεση με άλλες παρόμενες, ίσως, works of peace συναντήσεις, εδώ μιλάμε για δίκτυα, τα οποία έχουν να παρουσιάσουν ουσιαστικό έργο. Πολλές φορές, δηλαδή, βρισκόμαστε σε κάποιες συναντήσεις που έχουν πιο πολύ ένα θεωρητικό υπόβαθρο ή έναν οραματικό χαρακτήρα. Αλλά νομίζω ότι όλοι όσοι μιλήσαν έχουν να κάνουν ένα απολογιστικό έργο, πέρα από το vision, τη στοχοθεσία. Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και νομίζω ότι πολύ πριν το 21 φαίνεται να έχετε κερδίσει ένα μεγάλο στίχημα, το οποίο είναι ακριβώς η επίτευξη συνεργασιών, το οποίο είναι κλειδί, νομίζω, και το αναγνωρίζουμε όλοι για επιτυχημένες διοργανώσεις, οι συνεργασίες και η δικτύωση. Σήμερα, λοιπόν, θα σας μιλήσω με τη διπλή ιδιότητα αφενός του μέλους του ΔΕΤΣΙΜΑ του ΟΠΑΝΔΑ και του δικτύου Like. Πριν μιλήσω για το Like, που είναι ο βασικός λόγος που είμαι εδώ, όμως θα ήθελα να αναφερθώ λίγο για τον ΟΠΑΝΔΑ, έναν οργανισμό τον οποίο πολύ πιθανότητα γνωρίζετε, αλλά η πλειοψηφία, νομίζω, των Αθηναίων έχουν βρεθεί είτε σε κάποιο δημοτικό χώρο είτε σε κάποιες από τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί. Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολείας και του Δήμου Αθηναίων παλιότερα ήταν τρεις οργανισμοί, οι οποίοι το 2011 συνενώθηκαν σε έναν. Ίσως πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό της Ελλάδος, αριθμί περίπου 900 άτομα προσωπικό, έχουμε πάρα πολλές δομές δημοτικές, από γυμναστήρια, πολιτιστικούς χώρους. Τώρα στη σύντομη αναφορά θα αναφερθώ στο πολιτιστικό κομμάτι του οργανισμού. Είναι η Δημοτική Ποινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων που φιλοξενεί εκθέσεις και γίνονται συνδιοργανώσεις με ξαναμορφωτικά ινστιτούτα και πρεσβείες. Είναι το Λαγραφικό Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη, επίσης το Νέο Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδίνια Πλάτωνα. Πέρα από αυτά, έχουμε σε κάθε μια από τις 7 δημοτικές κοινότητες πολιτιστικά κέντρα, όπου οι δημότητες μπορούν και να παρακολουθούν μαθήματα είτε δημιουργικής γραφής είτε μαθήματα θεάτρου, χορού, χοροδεία. Και βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουμε αίξει πολύ μεγάλη βάση και ενέργεια από το 2013 στην ανάπτυξη των δημοτικών βιβλιοθυκών. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης των βιβλιοθυκών, δημιουργήθηκε η πρώτη βρεθική βιβλιοθήκη στο Δήμου Αθηναίων και δημιουργήθηκε η πρώτη σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι στους Αμπελοκύπους. Έχουμε παιδική βιβλιοθήκη και παιδική στη Σταθμόλα Ρύσης. Συνεργασίες που γίνονται με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Future Library. Και βέβαια, ως συνέχεια όλης αυτής της προσπάθειας, ανακηρύθηκε και η Αθήνα ως πανκόσμιο πρωτέχουσα βιβλίου και ο Πανδά από την πλευρά του είναι στους κύρους εταίρους και διοργανώνουμε πολλές εκδηλώσεις. Έχουμε την κινητή βιβλιοθήκη που έχω πολλές ιστορίες να συνδυηγηθώ μετά στο διάλειμμα που προσεγγίζει και τις επτά δημοτικές κοινότητες και δημότητες που μπορούν να δανειστούν εύκολα βιβλία είτε ενηλίκων είτε παιδικά. Και θα μου πείτε τώρα για ποιο λόγο σας τα λέω όλα αυτά. Όλα αυτά ακριβώς έχουν να κάνουμε τη δικτύωση και με τις συνέργειες. Ο Πανδά πέρα από αυτές τις δομές συνεργάζεται με... συνδυοργανώνει μια σειρά φεστιβάλ. Κάθε χρόνο συνδυοργανώνει το καλοκαίρι το Athens Film Festival. Συνδυοργανώνει το Athens Digital Arts Festival, το Μικρό Παρίσι των Αθηνών, όπως επίσης μια σειρά εκδηλώσεων στην πόλη και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι συνεργειών είναι ακριβώς τα μουσικά τους σύνολα. Έχουμε τη Big Band που είναι ένα μουσικό σύνολο που παίζει τζαζ. Έχουμε τη φιλαρμονική, τη συμφωνική. Είναι μουσικά σύνολο τα οποία δεν διακρίνονται από στοστρέφια. Βγαίνουν έξω στην πόλη σε γειτονιές και επίσης μέχρι και πολύ πρόσφατα που δεν είχαμε κάποιο δημοτικό χώρο. Κάνουν συναυλίες στο ίδρυμα Μιχαλικά Κογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής όπως και στο ΕΡΟΔΙΟ. Σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι που εντός του επόμενου μηνά θα λειτουργήσει και πάλι στην οδό Ακαδημίας η παλιά λειρική, όπου αποτελεί πλέον δημοτικό κτίριο, έχει μισθωθεί από τον Οπανδά και εκεί θα φιλοξενούνται συναυλίες. Τώρα όλη αυτή η εισαγωγή ήταν ακριβώς για να κοινώς παρανομαστεί σε όλον τον παραπάνω συνεργασία. Είναι σαφές ότι ο Οπανδά και κατεμπέκτες ο Δήμος Αθηναίων κυνηγάει τα τελευταία χρόνια, που μπορώ να γνωρίζω, από το 2014, συνέργειες και να εντάσσεται σε δίκτυα πόλων και πολιτιστικών φορέων. Έτσι, λοιπόν, από το 2015 ο Οπανδά εντάχθηκε στην οικογένεια του ΛΑΐΚ. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων, περιφεριών και πολιτιστικών οργανώσεων. Είχε συσταθεί πάνω από 20 χρόνια πριν, το 1994. Το αρχικό του όνομα που μπορεί κάποιοι να γνωρίζετε ήταν Le Récontre και πριν από ένα χρόνο μετονομάστηκε σε ΛΑΐΚ. Έχει έδρα τη Γαλλία, την πόλη Lille και η βασική του ιδέα, όπως έλεγε και ο γαλλικός τίτλος, ήταν ακριβώς η δικτύωση. Έδινε πολύ μεγάλη σημασία στις συναντήσεις των μελλών και γι' αυτό τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να γινόντουσαν και 7 συναντήσεις το χρόνο σε διαφορετικές πόλεις στην Ευρώπη με διαφορετικές θεματικές. Πρόκειται για μια πλατφόρμα συνεργασίας, δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπου τα τελευταία, όμως από την προηγούμενη χρονιά, που έγινε τον Ιούνιο στο Παρίσι η Γενική Συνέλευση και ψηφίστηκε ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε για το 2019-2021, είναι σε μια φάση μετάβασης. Τώρα ακριβώς θέλουμε να δώσουμε βάση πέρα από τη δικτύωση των φορέων και στη συνεργασία να υπάρξει η ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Έτσι, λοιπόν, στόχος στο επόμενο διάστημα είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που να ανταλλάσσουν τα μέλη, είτε είναι πόλεις, είτε περιφέρειες, είτε πολιτιστικού οργανισμού, τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από την εμπειρία τους. Αυτό ακριβώς να αποτελεί ένα χρήσιμο υλικό για τους υπόλοιπους. Αυτό πώς θα το επιτύχουμε. Μια πρώτη σκέψη είναι ακριβώς επειδή λόγω κόστους, χρόνου, είναι πολύ δύσκολο να διοργανώνονται συναντήσεις, διαζώσεις μέσω διαδικτύου. Ήδη υπάρχει μια ιστοσελίδα που τα μέλη έχουν πρόσβαση με κωδικό και ακριβώς αυτή την ιστοσελίδα να μπορεί να ακουμπώσουν και να αποτελεί μια βάση δεδομένων όπου κάθε φορέας, κάθε μέλος, να προωθεί τις δράσεις για τις οποίες είναι υπερήφανος και να μπορεί ίσως να δίνει τεχνογνωσία σε άλλους για να τις υιοθετήσουν. Το Φλεβάρι θα κάνουμε μια συνάντηστη Ρουμανία στην πόλη Άραδ όπου, αν δεν κάνω λάθος, νομίζω δεν είναι και υποψήφια πόλη για πολιτιστική πρωτεύουσα. Εκεί θα υιοθετήσουμε ένα καινούργιο μοντέλο συνεργασιών το οποίο θα εδράζεται σε διαφορετικές ομάδες εργασίας, εργαστήρια τα οποία θα είναι ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες. Το άλλο θα είναι πολιτιστική συνεργασία πόλεων, αδολφοποίησης πόλεων και περιφεριών. Μια τρίτη ομάδα θα έχει να κάνει με τις οικονομικές πτυχές του πολιτισμού και το αντίκτυπο που μπορεί να αφήνει σε μια πόλη. Το τέταρτο το οποίο ενδιαφέρει πολύ την Αθήνα είναι πολιτισμός και κοινωνία όσον αφορά με τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση και την ενσωμάτωσή τους μέσω του πολιτισμού σε μια πόλη-περιφέρεια. Και τέλος είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες του πολιτισμού. Στο κομμάτι αυτό εγώ προσωπικά έχω κάνει και μια εισήγηση που θα συζητηθεί. Θεωρώ ότι πρέπει να μπει ένας έκτος πυλώνας το οποίο έχει να κάνει με τη διασύνδεση πολιτισμού και τουρισμού. Είναι κάτι που αναφέρθηκε και πιο πριν από το Athens Culture Network. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο ανάπτυξης στο κομμάτι αυτό. Είτε είναι συνέργειες στο πλαίσιο της Ουνέσκο, αμεταπαγκόσμων με μία πολιτιστική κληρονομιά, ή την άλλη πολιτιστική κληρονομιά. Είτε, όπως είναι πρόσφατα, ο δρόμος του μεταξιού, που έχει να κάνει με μια διακρατική συνεργασία. Είτε μετά σε επίπεδο κρατικό, έχουμε εμείς στην Ελλάδα το πολύ πετυχημένο παράδειγμα, το διάζωμα, που θα προσπαθεί τώρα να κάνει τη συνεργασία Ελευσίνα-Αθήνα-Λάβριο. Ή αντίστοιχα, πριν λίγες μέρες έγινε η παρουσίαση για την Ήπειρο, με τα μουσεία και... Τα πέντε θέατρες της Ήπειρου. Ακριβώς, με τα πέντε θέατρες της Ήπειρου. Νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σε αυτή τη θεματική, άρα είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Ξεχωριστή μνία θα ήθελα να κάνω τώρα σε ένα άλλο κομμάτι, το οποίο δίνεται βαρύτητα. Και βλέπω ότι υπάρχει ίσως μία επικάλυψη, το οποίο δεν γνώριζα και θέλω να αναφέρω, γίνεται το τελευταίο διάστημα μία προσπάθεια από το like να κεφαλιοποιηθεί η προσπάθεια των μη επιτυχημένων προσπαθειών για την ανάληψη πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης. Έτσι λοιπόν, πόλεις οι οποίες ακριβώς δεν είχανε κερδίσει τον τίτλο, να υλοποιήσουν κάποιο μέρος από το πρόγραμμά τους και στη βάση αυτή δεδομένων να μπορούν να κάνουν upload τα προγράμματά τους και να υπάρχει συνεργασία ώστε να μπορούν να δίνουν καθοδήγηση σε άλλες πόλεις που στο μέλλον θα είναι υποψήφες πολιτιστικές πρωτεύουσες ή να υπάρχει μέσα συνεργασία μεταξύ τους. Κλείνοντας, θα ήθελα να μιλήσω λίγο για την πράξη και τον τρόπο που λειτουργεί, πέρα από τις αιτήσια συναντήσεις που σας ανέφερα, αλλά το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί έξι συναντήσεις. Όπως σας είπα, από το 2017 αποφασίσαμε να μειωθούν ώστε να είναι πιο ευέλικτος ο τρόπος λειτουργίας. Το 2017 είχαμε τρεις θεματικές συναντήσεις και το 2018 ξεκινάμε με το Άραντ το Φλεβάρι και υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί και μία τον Απρίλιο στην Αθήνα, που να έχει να κάνει ακριβώς με το κομμάτι των προσφύγων μεταναστών και με πολιτιστικές δράσεις. Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των Μελών του Δικτύου, μια ανοιχτή διαδικασία με διαλογική συζήτηση που υποβάλλονται προτάσεις. Και εκτός από τη Γενική Συνέλευση, διοργανώνονται και αυτές οι ειδικές θεματικές που σας ανέφερα. Μετά, ένα άλλο κομμάτι το οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε είναι η ψηφιακή παρουσία. Υπάρχει μια ιστοσελίδα όπου λειτουργεί ειδικό κομμάτι για τα μέλη, το οποίο θα αναπτυχθεί με τις πληροφορίες που σας ανέφερα παραπάνω. Αποστέλετε newsletters σε μηνία βάση με 11.000 παραλύπτες σε 28 ευρωπαϊκά κράτη. Η ιστοσελίδα έχει δίγλωσο περιεχόμενο και με βάση στα στατιστικά που μου στείλαν, είχαμε 6.029 μοναδικούς χρήστες. Τέλος, υπάρχει μια διάδραση με το προσωπικό που εργάζεται μόνιμα στο like για παραοχή συμβουλευτικής και καθοδήγησης και πρόσφατα αποστέλονται και μέλη στα μέλη του δικτύου. Για παράδειγμα, υπάρχει ενδιαφέρον για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνών το οποίο γίνεται στη Γαλλία και έτσι στέλνουν μέλη στα μέλη. Αν υπάρχει ενδιαφέρον από τις σχολές καλών τεχνών από τους φορείς του κάθε μέλους να συμμετάσουν. Από το 2020 υπάρχει σκέψη, τέλος, να δοκινώ ότι κάποια εκπαιδευτικά σεμινάρια για αιρετούς από πόλεις και περιφέρεις πάνω σε θέματα πολιτισμού και νομίζω ότι ξέχασα να αναφέρω ότι σαν δίκτυο αριθμί περίπου 110 μέλη από 24 διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη. Κλείνοντας, θέλω να απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση και στην Ελευσύνα για να έρθετε και εσείς ως μέλος του Like. Είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει και με τους υπόλοιπους και στο Δικαιητικό Συμβούλιο και θα θέλαμε πολύ να έρθετε και βέβαια και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Νομίζω ότι είναι ένας οργανισμός που ούτε είναι μόνο περιφέρειας δήμης δηλαδή είναι και οργανισμή πολιτιστική, αλλά υπό περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι και με μονομένα πρόσωπα, ιδιότητες οι οποίοι έχουν επιδείξει ένα πολιτιστικό έργο. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ και για την πρόσκληση. Ναι, ουσιαστικά βλέπουμε κάποιους κοινούς στόχους κατά κάποιο τρόπο. Ωραία, θα περάσουμε μια σύντομη παρουσίαση ενός δικτύου που είναι στα σκαριά, ας το πούμε, από τον κύριο Γκόγκο. Σήμερα μου πέφτουν όλα. Οπότε, κύριε Γκόγκο, μπορείτε να κάνετε μια σύντομη παρουσίαση του δικτύου. Καλημέρα και από μένα. Επειδή ήμουνα και χθες ο μελητής για άλλο θέμα, πάντως για τον πολιτισμό, αναφέρθηκα και στα Γιάννια και στην Ήμπειρο, στις σχέσεις μας με την Ελευσίνα. Το γεγονός είναι ότι ήμασταν και εμείς στην υποψήφια πόλη για τη διεκδίκηση του χρήσμοντος ανάμεσα στις υπόλοιπες δεκατρείς. Τις κοινές εμπειρίες που αποκτήσαμε και το τι γενικώς ωφελεί η συνεργασία. Έτσι, για την Ελευσία να πω ότι την έχω επισκεπτεί από μικρός, δουλεύε κάπου εδώ ο πατέρας μου και ερχόμουν σε διακοπές και θυμάμαι από τρία πράγματα. Το ένα οφείλεται στη ρίπανση, έκανες μπανιό το βράδυ και το νερό ήταν μαύρο. Έχουν διορθωθεί τα πράγματα πάντως, ήταν σε πλήρη λειτουργία τότε οι χαλιπουργικοί και οι άλλες επιχειρήσεις, αλληκεροί. Το άλλο ήταν και χρυμπαρένια ρετσίνα που αν και μικρός ήμουνα την εκτιμούσα. Και το άλλο, είχα γνωρίσει μια κοινότητα σπουδαία ποντίων και εκεί πρωτοείδα τους ποντιακούς χορούς, τις φορές τους και αν και πολύ μικρός, κάναμε πάρα πολύ καλή παρεία και ήταν πολύ ανοιχτοί άνθρωποι. Βέβαια, έχουμε και στην περιοχή μας, τα γνώρισα όλα αυτά συνέχεια, αλλά και αυτό έτσι πολιτισμός ήταν. Τώρα, επειδή είμαι αυτοδιοικητικός από το 2003 πάντα με την Πλευσία και έχω καταλάβει μερικές θέσεις ως δημοτικός σύμβουλος, ήμουνα πρόεδρος σε τρεις οργανισμούς και θέλω να τονίσω μέσα από μερικά παραδείγματα τι μας έφερε η συνεργασία. Κεκίνησα αρχικά από το Σπήλιο Περάματος Ιωαννίνων, αυτό το φυσικό μνημείο, παγκόσμιο αναγνωρισμένο με επισκέπτες από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο, αλλά που το βρήκα σε μια κατάσταση διοικητικά, οικονομικά μυζέρη και με πολλά προβλήματα. Και καταφέραμε μέσα από τις συνεργασίες μας με ανθρώπους από το Υπουργείο Πολιτισμού, από την Διεύθυνση Σπηλαιολογίας Παλαιοθροπολογίας, που με ευρύ πνεύμα μας άνοιξαν τα μάτια θα έλεγα, με τα άλλα σπήλια, αλλά και κυρίως όταν γίναμε το πρώτο σπήλαιο μέλος της ίσκα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τουριστικών Αξιοποιημέων Σπηλαίων με τις συναντήσεις κάθε διετία, τα συνέδρια κάθε τετραετία, τις επισκέψεις σε πολλά σπήλια, σε πολλές χώρες του κόσμου, σπήλια με σταλακτητικό υλικό αλλά με ιδιαίτερο από στη Γαλλία, με ιδιαίτερο παλαιονομικό ενδιαφέρον. Καταλαβαίνεις έτσι και τα σπήλια ανήκουν όχι στην ιστορία αλλά στην προϊστορία, της φωτιότητας, της παλαιονομικίας, που μας πάει χιλιάδες και ακόμα και εκατομμύρια χρόνια πίσω στην εξέλιξη των ιδών και λοιπά. Έτσι κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, μπήκαμε σε προγράμματα ευρωπαϊκά, κυρίως ίντερεκ, Ελλάδα-Ιταλία αρχικά, που είναι εταιρικά προγράμματα, συμμετέχουν εκατέρωθεν αρκετοί εταίροι, στην αρχή ήταν δήμοι και νομικά πρόσωπα των δήμων, αλλά συνέχεια και ιδιότητες με ανάλογη σχέση. Μέσα από αυτήν την εργασία καταλάβαμε τα οφέλη, το τι αποκομίσαμε, το γεγονός ότι κάνουμε πάρα πολλά τεχνικά έργα, δομές, υποδομές. Εχθές μίλησα για τον οργανισμό, την κοινοφιλία, επιχείρηση, πολιτισμού, περιβάλλοντος, αθλητισμού, νεολείας και άθλησης, τον αντίστοιχο παντα, του τιμού Ιωνητών, δεν θέλω να αναφερθώ σήμερα. Στη συνέχεια, ευρέθηκα πρόεδρο στο ΣΥΡΛΙ, είναι ο Σύνδεσμος Σύνδευσης Λεκανοπαιδίου Ιωαννίνων, που ιδρεύει όλο το Λεκανοπαιδίο και οι γειτονικούς δήμους με ένα τεράστιο δίκτυο. Παρατήρησα τα πολλά προβλήματα λιψιδίας και κυρίως το καλοκαίρι, ενώ είχαμε 13 γεωτρίσεις μέσα στις πηγές εκεί που ανθούν και δύο μεγάλες βιομηχανίες της Ιππύρου, τον Ζαγώρη και ο Βίκος, είχαμε πολλά προβλήματα ιδρεύσης. Το θέμα ήταν ότι οι δύο μεταξύ τους δεν είχαν καμία συνενόηση. Αφού καταφέραμε και ενωθήκαμε και διεκδικήσαμε προγράμματα, κυρίως έσπα αρκετά μεγάλα, ξεκινήσαμε ένα καινούργιο αντλειοστάσιο καταρχάς, λειτουργούσαμε ένα αντλειοστάσιο του 55, να φανταστείτε. Ετοιμόρωπο και έτοιμο να καταρρεύσει. Και φαντάζεστε τι σημαίνει για τα Γιάννα και για το Λεκανοπαιδί αυτό το πράγμα. Με νέες δεξαμενές νέο δίκτυο και λύσαμε το πρόβλημα χάρη σε αυτή τη συνεργασία και τη συνενόηση του Λεκανοπαιδίου για τα επόμενα 40-50 χρόνια. Προχθές μάλιστα με επισκέφτηκε ένας συμπαθής εργαζόμενος ηλεκτρολόγος, που τον ήξερα όταν ήμουνα πρώην εδώ στο σύνδεσμο αυτό. Και μου είπε, πέρα από πολλαγευτικά λόγια, ότι πλέον μέσα στο καινούργιο ανεργοστάσιο δουλεύει σχεδόν με γραβάτα. Έχουν ξεχάσει τις φόρμες και λοιπά, γιατί είναι πλέον ηλεκτρονική παρακολούδηση των πάντων. Και αυτό το πετύχαμε μέσα από το ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τη συνεργασία δεξαμενών ανεργοστασίων και λοιπά με ένα νέο indirect που χρησιμοποιήσαμε με αυτοκίνητα συνεργεία και λοιπά. Αυτό ένας μεγάλος εξοπλισμός και αυτό χάρισα συνεργασία και συνενόηση. Και θα πάω τώρα εκεί που πρινήσαμε σήμερα, στην κοινοφιλή επιχείρηση που σύντομα όλοι οι γιανιότητες και όλοι το ξέρουμε πνευματικό κέντρο δίου μουγεννητών. Και εκεί αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες με τις συνενόσεις, στο γεγονός ότι ήταν πάρα πολύ και ξεχωριστή οργανισμή, που μάλλον ήταν σε μία παρακμή. Αλλά και τα ίδια τα Ιάννενα θα έλεγα. Συνενόθηκαν, λειτούργησαν διαφορετικά, συνεργάστηκαν, δημιουργήσαμε πράγματα, προγράμματα. Είμαστε ένας μεγάλος, καταρχάς εκπαιδευτικός οργανισμός, παρέχουμε καλλιτεχνική επαιδεία σε 2.500 μαθητές της πόλης μας. Έχουμε 400 παραστάσεις όλο το έτος. Από υποδομές θα πάμε πολύ καλά και τις συγχρονίσαμε. Και αυτό που είναι σημαντικό, και το είχα ακούσει και χθες έτσι ως παράπονο και ως παρατήρηση, είναι ότι υπάρχουν στρατηγοί χωρίς στρατιώτες. Μάλλον αυτό είναι λάθος και θα φέρω δύο παραδείγματα. Βέβαια, στα Ιάννενα θέλω να πω πως πέρα από αυτόν τον μεγάλο πολιτιστικό οργανισμό λειτουργεί η Δημοτική Ποινακοθήκη, τα Μουσία, και κυρίως το Διπεθέξε χωριστά, που είναι προεδρός του, εδώ η κυρία Βακαλοπούλου, κάνοντας μια σημαντική δουλειά και ανεβάζοντας πάρα πολύ το θεατρικό αυτό οργανισμό. Στις εκδηλώσεις μας κατέτος μετρημένη είναι 250.000 θεατές. Αυτές οι εκδηλώσεις βέβαια είναι κυρίως στους στεγασμένους χώρους μας, αλλά απλώνονται και τις γιορτές στους εξωτερικούς χώρους και το καλοκαίρι σε όλο τον δήμο, σε 38 σημεία που προανέφερα προχθές. Και αυτό χάρει πάλι σε αυτή τη συνεργασία. Με συγχωρείτε που θα σας διακόψω λίγο. Είχε πολύ μεγάλη σημασία να μας εναφέρετε την πρωτοβουλία αυτή που είχε τα μεγάλα για το δίκτυο. Ωραία, τελειώνω. Χάρη σε αυτή την εμπειρία, σκεφτήκαμε για αυτή την πρωτοβουλία και την πήραμε ως πόλη και ως οργανισμός, τη δημιουργία ενός δικτύου δημοτικών φορέων πολιτισμού. Κάναμε μια έκκληση στους δήμους, συμμετείχαν 42 δήμοι, αλλά κυρίως και οι μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί. Ο Πανδά με τον Προεδρό του, το Φεστιβάλ Αθηνών Ευρωδείου με τον Πρόεδρο τον κ. Θεοδωρόπουλο, το Υπουργείο με στελέχη του, ήταν εδώ χθες, η Στέγη, το ίδρυμα Νιάρχου, το ΠΥΟΠ, το ίδρυμα Κακογιάννης, οι δυο μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί, που είναι το Μουσικό Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκες, και ήδη προέκυψαν έτσι για την πόλη μας συνεργασίας σημαντικές, που έχουν ήδη γίνει και βρίσκονται και σε εξέλιξη και συζητάμε. Γεννήθηκε λοιπόν αυτή η ιδέα του δικτύου, υπήρχε μία θα έλεγα θετική ενέργεια από όλους τους συμμετέχοντες, και από τους δήμους αλλά και από τους οργανισμούς αυτούς για τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου, που τα οφέλη του είναι προφανή. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου αλλά και οι παλαιότεροι που συναντηθήκαμε και με τα στελέχη της αλλά και με την ίδια την Υπουργό, είχε έρθει και στα Γιάννενα, όταν πραγματοποιήθηκε, και για ένα άλλο από τις δυτικών Βαλκανιών για πρώτη φορά και συζητήσαμε όλα αυτά τα προβλήματα και υπάρχει και αλληλογραφία αλλά και κατηδίαν, είναι πολύ θετική. Θέλω να πω κατ' αρχάς ένα δίκτυο, μπορεί να είναι ο καλύτερος και δυνατός συνομιλητής με το ίδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, γιατί έχουμε και τον Αθλητισμό, τον ξεχάσαμε λίγο, πάει μαζί κι αυτός και νομίζω πως δεν είναι δευτερεύον κάτι, είναι ουσιαστικό. Μπορούμε να έχουμε μια καλή και δυνατή συνεργασία με τα πολιτιστικά εδρύματα και όχι σαν ο καθένας δήμος ξεχωριστά, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τα ευρωπαϊκά δίκτυα, να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες και συνέργειες μεταξύ μας. Δεν θέλω να αναφερθώ έτσι αναλυτικά. Και καταλαβαίνουμε όλοι, όταν δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ευέλικτο, δυνατό, με στόχευση, αντιγραφειοκρατικό, νομίζω πως θα έχουμε μια βάση να πατήσουμε και να πάμε πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα που λέγεται πολιτισμός. Ήδη έχουμε φτιάξει ένα σχέδιο καταστατικού. Είναι μια διαδημοτική άμκη αστική μικροδροσκοπική εταιρεία. Στηρίζεται νομοθετικά πάνω στις διατάξεις της αυτοδιοίκησης, στους νόμους, στον Καλλικράτη, στη συνέχεια και στον Κλισθένη. Δεν καταργεί τίποτα από αυτά, πέρα από τις απλισμένες λογικίες. Και νομίζω πως αυτή η προσπάθεια μπορεί να δώσει καρπούς. Το καταστατικό το έχουμε στείλει στους άλλους πέντε δήμους που είμαστε μια ομάδα που θα το επεξεργαστεί και θα πάρει τις αποφάσεις σύντομα. Θα κανονίσουμε μια συνάντηση, είτε σε άλλη πόλη είτε και στην Αθήνα, ή γενικώς όπου βολεύει όλους. Έχει δοθεί στο Υπουργείο και στην ίδια του την κυρία Υπουργό. Και νομίζω πως βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο για ένα νέο δίκτυο που όπως προανέφερα ουσιαστικό, σημαντικό και όχι γραφειοκρατικό. Κουραστήκαμε όλοι να μην επικραθώ παραπέρα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αυτό θα ήθελα να μάθω λίγο περισσότερο. Αυτή η πέντε δήμη ποιοι είναι που έχουν πάρει την πρωτοβουλία. Είναι ο δήμος, ο δικός μας φυσικά, του Αγρινίου, της Βόλβης, Κίλελερ, Σερών και Χανίων. Νομίζω πιάνει όλη την Ελλάδα. Έτσι, αγνοήσαμε λίγο την Αθήνα. Όχι, δεν την αγνοήσαμε καθόλου. Ισα-ίσα στις εμπειρίες και την τεράστια εμπειρία που έχουν, μπορούμε πάρα πολύ καλά να εκμεταλλευτούμε με την Καλλιένια. Αυτή είναι η δήμη που σύντομα θα συνεντριάσουμε. Θα επεξεργαστούμε το καταστατικό. Θα το στείλουμε στους άλλους. Και σε αυτό το δίκτυο μπορούν να συμμετέχουν οι δήμοι οι ίδιοι και οι πολιτιστικοί τους οργανισμοί. Δημοτικοί. Δημοτικοί, ναι. Έχουν καθοριστεί πώς θα λειτουργεί και λοιπά, όλα αυτά, το οικονομικό σκέλος και λοιπά. Αλλά όλα αυτά είναι για μια επόμενη συζήτηση, αφού συναποφασίσουμε όλοι. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θα θέλα σε αυτό το σημείο να ανοίξει η κουβέντα και ειδικά για αυτούς που κάθονται πίσω. Ήταν αρκετές οι ομιλίες, το ξέρω. Αλλά θα ήθελα να ανοίξει η κουβέντα στο κοινό, όχι μόνο με ερωτήσεις. Να δημιουργηθεί ένα ζωιαστικός διάλογος. Να υπάρξουν ερωτήσεις, τοποθετήσεις, να έρθετε πιο κοντά. Έχουμε και τα μαξιλάρια για αυτό το σκοπό, εδώ, να σας πω. Και βασικά, ίσως θα χρειαστούμε και κάποια μικρόφωνα. Ωραία, τέλεια. Ο Αντώνης θα δίνει τον μικρόφωνο σε όποιον χρειαστεί. Εννοείται για κάποια... Βεβαίως, εδώ είμαστε για να γίνουν τοποθετήσεις, ερωτήματα, ό,τι θέλετε. Αν είναι στο μικρόφωνο... Αρχικά, να ευχαριστήσουμε για τη δυνατότητα που μας δίνεται να βρεθούμε εδώ και να μη χρειαστεί. Ευχαριστήστε να βρεθούμε εδώ και να ακούσουμε τόσο σημαντικά πράγματα και ιδιαίτερα η σημερινή θεματική να αναφέρεται στα δίκτυα. Μια σύντομη αναφορά στα ΔΥΠΕΘΕ. Τη δεκατία των 80, η Μελίνα Μιαρκούρη, τότε υπουργός, προσπάθησε να μεταφέρει το μοντέλο της Γαλλίας να το προσεμμώσει στην ελληνική πραγματικότητα. Να λείψει, δηλαδή, όλες τις περιφέρειες νομούς, τους λέγαμε τότε, περιφερικές ενότητες, τις λέμε τώρα, να ακουμπήσει πάνω σε όλη την επικράτεια με τα ΔΥΠΕΘΕ. 17 ΔΥΠΕΘΕ είχαν συσταθεί στη δεκαετία του 80. Βεβαίως, οι περιφερικές ενότητες είναι περισσότερες. Επομένως, κάθε ΔΥΠΕΘΕ έπρεπε και έτσι συμβαίνει, έχει χωρική ευθύνη μεγαλύτερη από την περιφερειακή ενότητα στην οποία ανεχεί την έδρα που έχει. Παράδειγμα, το Διπεθέτια της Βέρειας έχει έδρα στην Βέρεια, είναι δημοτική κοινοφελής επιχείρηση, αλλά έχει χωρική ευθύνη την ΠΕΛΑ, την ΠΙΕΡΙΑ και την Ημαθεία. Αναλόγως συμβαίνει και στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα με τέσσερις νομούς. Την περίοδο του 2014 είχαμε εκλογές και νέες δημοτικές αρχές. Και βέβαια αλλάξανε και κάποια πρόσωπα στη διοίκηση του ΔΥΠΕΘΕ. Βρέθηκα και εγώ στην ευθύνη της διοίκησης του ΔΥΠΕΘΕ ως Πρόεδρος. Εγώ είμαι εκλεγμένος, είμαι αιρετός, τρεις συναπτές στη δημοτικές περιόδους. Σε μία συνέντευξη τύπου, από κοινού, με την τότε Πρόεδρο του ΔΥΠΕΘΕ της Καβάλλας και της Βέρειας, στην Βέρεια επικοινωνούσαμε στα μέσα μας εκείς ενημέρωσης την κοινή παραγωγή που είχαμε, την παιδική σκηνή. Στα παραλυπώμενα αυτής της συνέντευξης σκεφτήκαμε πώς μπορούμε σε αυτό το περιβάλλον, αυτή τη δυσανεξία, την οικονομική, την υποστελέχωση, πώς μπορούμε να ξεφύγουμε μπροστά. Κάραμε τέτοιες κουβέντες και τότε γεννήθηκε η ιδέα λοιπόν να τολμήσουμε να δικτιώσουμε τα ΔΥΠΕΘΕ τριών γεωγραφικών ενωτήτων. Θράκης, Μακεδονίας, Ιππύρου. Ο προβληματισμός έφτασε στην επικοινωνία τηλεφωνική, ούτε καν γνωριζόμασταν. Βλέπετε τα πολλαπλά οφέλη. Δεν γνωρίζα την Αλέκα, δεν γνωρίζα την Μενεσελίδο, δεν γνωρίζα την ηλικίδου. Πρώτα απ' όλα εξικοιωθήκαμε να μιλήσουμε μεταξύ μας. Πολύ γρήγορα αυτή η επικοινωνία έφερε κείμενα. Τα επικοινωνήσαμε λοιπόν και θα έλεγα ότι σε πρώτο χρόνο η ανταπόκριση ήταν θετική. Τα δίκτυα επομένως, κάνω μια παρένθεση, δεν διατάσσονται. Προκύπτουν ως αναγκαιότητα. Ως αναγκαιότητα φυγής από κάποιες δυσκολίες. Και εμείς δεν είχαμε πρόσφυγμα σε όλα αυτά τα δίκτυα που ακούσαμε εδώ τα πολύ ενδιαφέροντα. Η ίδια η ζωή, η ίδια η πραγματικότητα παροθεί αυτούς που έχουν την ευθύνη να βγουν λύσεις. Και ήταν προφανές ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη και θα υποδερήσουμε τα προβλήματα. Καλές πρακτικές δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε όλοι. Υπάρχουν δίπλα μας. Το πρώτο κέντρο ήταν αυτό. Περάσαμε έτσι, κάναμε μία χιλιάς στην προσπάθεια, γιατί είχαμε ένα μεταβαλλόμενο διαρκώς περιβάλλον πολιτικό. Δεν ευνοούσαν τις πρωτοβουλίες. Το 2016 όμως τα κείμενα τα βεξεργαστήκαν οι νομιχοί του Δήμου της Βέρειας και της Καβάλλας. Και σε επαναγυρική ατμόσφαιρα συνεδριάζουν του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέρειας, με περώντες όλους τους ομολόγους και άλλους εκπροσώπους των δήμων, του δημάρχου της Βέρειας υπογράφθηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο ήταν ενδιαμορφωμένο και αποδεκτό από όλους. Να ρωτήσω κάτι, παρακαλώ. Όλα τα διπεθέου σχεστικά συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο αυτή την περίοδο? Τα διπεθέου υπήρου Μακεδονίας, Θράκης και από τον 28 Απριλίου και της Κέρκυρας. Άρα έχουμε τέσσερα γεωροφικά δημερίσματα. Τα Ιόνια νησιά, την Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη. Είναι εφτά στο σύνολο. Αξίζει να αναφέρομαι λοιπόν για τη Θράκη έχουμε το διπεθέο Κομοτινής, για την Ανατολική Μακεδονία είναι η Καβάλλα, το διπεθέο Καβάλλας, η Κεντρική Μακεδονία είναι η Βέρια και η Σέρες, Δυτική Μακεδονία είναι η Κουζάνη, στην Ήπειρο έχουν τον Ιωαννίνο και από τον Σεπτέμβρο από τον Απρίλιο έχουμε και το διπεθέο της Κέρκυρας, που είναι τον Ιωνίον ίσον. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είμαστε το 50% των διπεθέων των ενεργών, γιατί τρία έχουν υποστείλει τη λειτουργία τους. Αυτό το λέμε για να προσδιορίσουμε τη δύναμη και τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από το δίκτυο. Και στόχος του δικτύου ποιος είναι ακριβώς? Θα τους αναφέρω αμέσως, αμέσως, αμέσως. Λοιπόν, πάω κατευθείαν στους στόχους. Επιτρέψω να το διαβάσω. Η ανάπτυξη κοινών δράσεων των συμβαλωμένων διπεθεεπιγραμματικά θα διαβάσω. Ανά δύο, ανά τρία, ανά τέσσερα, ανά πέντε, ανά έξι και ανά επτά. Δηλαδή κάνουμε κοινές παραγωγές και ανά δύο, αλλά έως και στο σύνολο των διπεθέων. Και έγιναν τέτοιες δράσεις. Συδιοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων με εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό, ψυχαγωϊκό και ενγένει πολιτισμικό περιεχόμενο. Συνεργασία με διάφορους οργανισμούς, φορείς και φυσικά πρόσωπα, που υπηρετούν συναθείς σκοπούς σε περιθριακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Καλλιτεχνική, πολιτισμική, ιστορική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του άξονα της Εγνατίας Οδού και της Κέρκυρας, από την Κέρκυρα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Αυτά ρασκαλέμω ότι κάνουν ακόμα ένα δίκτυο στα βόρεια της χώρας, ένα δίκτυο πολιτισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Προσπάθεια ξεύρεσε επιπλέον οικονομική συναίσθηση από κρατικούς φορείς ή χορηγούς. Διερεύνηση ύπαρξη ευρωπαϊκών, διασυνοριακών ή άλλων προγραμμάτων οικονομικής στήριξης των δρασιών μας. Και δημιουργία ιστοσελίδας με κάποιους σκοπούς. Θα έλεγα το εξής, ότι επειδή ακριβώς η οικονομική κατάσταση οδήγησε σε αυτόν τον προβληματισμό και σε αυτόν τον άλλο πώς θα προστά, θα πω έναν νούμερο. Ότι το διπεθέτης βέρειας και ανάλογα, θα μας πει και η Αλέκα, πριν από μια δεκατία έπαιρνε 250.000 επιχορίες από το Υπουργείο. Να σας πω πόσα παίρνει το διπεθέτης βέρειας τώρα. 35.000. Αυτή είναι η δυνατότητα, δεν θέλω να παραπονεθώ. Οι Δίνοι έδιναν κι αυτοί ισόπωσα και τώρα δίνουν πολύ πολύ λιγότερα. Ξέρετε λοιπόν, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι τα διπεθέ τα βασίζονται σε τετραμερίς προγραμματικές συμβάσεις. Έως το 2013 ήταν τριμερής, ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού, ήταν ο Δήμος και αυτός που απαδεχόταν την ίσχυση ήταν το διπεθέ. Από το 2013 με νόμο έχουν μπει και οι περιφέρες, οι ρετές περιφέρειες. Όμως υπάρχει μια αντίφαση. Η περιφέρεια δίνει όσα θεωρεί πρέπει να δίνει, δηλαδή λίγα στην περίπτωσή μας. Άρα λοιπόν εδώ υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο θα το συζητήσουμε με την κυρία Υπουργό. Το σύστημα διοίκησης να πω ότι υπάρχουν δύο επιτροπές. Η μία είναι η Επιτυλική Επιτροπή που συγκροτείται από τους Προέδρους και υπάρχει η Επιτροπή των Καλλιτεχνικών Διεθνών οι οποίοι επεξεργάζονται περαιτό τις αποφάσεις. Βεβαίως οι Προέδροι δεν εισηγούνται τις κοινές δράσεις, αλλά αυτοί τις εκφράζονται ανατρίμινο συνεδριάζοντας σε διαφορετική έδρα. Έχουμε δημοκρατική διαδικασία συντονισμού. Κάθε τρεις, τέσσερις μήνες συνεδριάζουμε σε διαφορετική έδρα διπεθέ. Παρομοίως πρέπει να κάνουν και οι συντονιστές. Για να μην κουράζω εδώ τους φίλους, τις φίλες, τους κυρίες της κυκλίας, να πω ότι μου έχει ανατεθεί να έχω τον συντονισμό αυτού του δικτύου από τους ομολόγους και η νομική υπηρεσία του Δήμου ανέλαβε, της ανατέθηκε να διερευνήσει ή να εξελίξει το πρωτόκολλο να πάρει μια νομική υπόσταση για να μπορεί πλέον έχοντας νομική υπόσταση να βρούμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, γι' αυτό οδηγηθήκαμε στο δίκτυο να μεταξελίξουμε και να βρούμε και άλλους πόρους. Λοιπόν πολύ σύντομα θα έχω την πρόταση των νομικών του Δήμου και βεβαίως σε μια ολομέλεια θα επιχειρώσουμε λοιπόν ακριβώς αυτή τη νομική μας οντότητα για να μπορούμε να βρούμε και εργαλεία χρηματοδοτικά και από την Ευρώπη και να μπορούμε να κάνουμε διακρατικά και διασυνοριακά προγράμματα. Θα ρώτητε, είπα την ουσία των πραγμάτων, αν χρειαστεί η Αλέκα λοιπόν και το θέλει μπορεί να πει και άλλα πραγματικά. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κάποιος άλλος από το κοινό που θα ήθελε να, ωραία. Καλημέρα ονομάζομαι Γιρό Μπαράτα, έρχομαι από τη Θεσσαλονίκη, είμαι πολιτιστική διαχείστεια, κάνω διάφορα project πάνω, αλλά θα αναφερθώ σε ένα γιατί έχει σχέση με το θέμα της κουβέντας μας, το οποίο είναι το Cultural Management Academy που τρέχει το Ιστητούτο Γκέτες στη Θεσσαλονίκη. Θέτος κάναμε μια διαφορετική συζήτηση με διάφορους φορείς, αλλά τόσο δημοσιοί τομέα όσο και ιδιωτικού, κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρχει μια σύμπραξη προκειμένου να διεθνοποιηθεί το κοινό στην πόλη μας. Και παρατηρήσαμε πάρα πολύ σε αυτή τη συζήτηση μια μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ιδιωτικών φορέων και των δημόσιων για να συνεργαστούν κάτω από ένα κοινό δίκτυο, ίσως όχι τόσο φιλόδοξο όσο είναι της Αθήνας, αλλά κάποιο που να φέρει κάποια αμύτη, άλλο απ' τα αποτελέσματα για το κοινό στην πόλη. Και θέλω να ρωτήσω ότι είναι καλεσμένη μας από την Πορτογαλία, την κυρία Μάρτιν, συγχαριστούμε πολύ που είναι εδώ πέρα. Στο δικό σας δίκτυο, με τη δική σας εμπειρία, αυτό που έχετε παρατηρήσει είναι πώς μπορέσατε μάλλον να παρακάμψετε αυτήν την εσωτερική, αν θέλετε, διάθεση έλλειψης εμπιστοσύνης για να συνεργαστούν. Και αν στις μεθόδους της εργασίας τις οποίες εφαρμόζεται, γιατί τώρα πλέον το συνεχίζεται, χρησιμοποιείτε συμμετοχικά μοντέλα εργασίας όπως είναι open space, part of hosting και τέτοια πράγματα, προκειμένου να μπορεί έτσι να γεννηθεί ένα collective intelligence μεταξύ των συμμετεχότων. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ για την ερώτηση. Το εργασία μας είναι δημιουργητή στους εργαστικούς και στους κοινωνικούς. Αυτές είναι οι βασικοί μας. Όταν εργασιάζουμε τους προϊόντους μας, πάντα φορτιζόμαστε και σκέφτομαι σε τι τρόπους στρατηγίες μπορούμε να εφαρμόζουμε για να προωθούμε την εμπιστοσύνη του κοινού σε προϊόντους. Οι εργασίες και οι θέατρες ήταν κλεισμένοι για πολλά χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τη σχέση τους με την κοινότητα. Ένα μέρος της δουλειάς είναι να εφαρμόζουμε αυτές τις σχέσεις με διαφορετικούς εργαστικούς και με διαφορετικούς παιχνιστών. Εργαζόμαστε σε διαφορετικές κοινότητες με διαφορετικές στρατηγίες. Για παράδειγμα, στην Λίσμαν, όπου εργαζόμαστε στην περιφέρεια, όχι στο κέντρο, αλλά στις κοινωνικές περιοχές. Εργαζόμαστε με τις οικονομικές στρατηγίες για να γνωρίζουμε τι τρόπους στρατηγίες μπορούμε να εφαρμόζουμε, ώστε αυτές τις κοινότητες να γνωρίζουν τη δουλειά που εργαζόμαστε και να συμπεριφέρονται με αυτές. Σε αυτές τις κοινότητες, δημιουργήσαμε μια ομάδα εργαζόμαστες που εφαρμογήθηκα πριν. Είναι μια πολύ διαφορετική και συνεχή ομάδα που συμπεριφέρονται στην προγραμμή των πολιτισμών και σε όλα τα εργαζόματα που εφαρμογούν. Είναι μια πολύ διαφορετική ομάδα και προσπαθούμε να μην συμπεριφέρονται μόνο με τους πολιτισμούς που δεν χρησιμοποιούν το πολιτιστικό μέρος, μην συμπεριφέρονται με τις πολιτιστικές εργαζόματα. Με αυτήν την ομάδα μπορούμε να προχωρήσουμε. Σε αυτήν την ομάδα εργαζόμαστε παιδιά, άνθρωποι που δουλεύουν στις μοτοσυκλέτες, αδερφές, άνθρωποι που έχουν εμματορικές θεατές, που συμπεριφέρονται με τις προορισμούς που εφαρμογούν. Σε άλλες ομάδες, οι προορισμούς που εφαρμογούμε συμπεριφέρονται με τις πολιτιστικές εργαζόματα, όπου εφαρμογούν το κοινό να γνωρίζει τη δουλειά τους και να συμπεριφέρονται και να συμπεριφέρονται με τη δουλειά τους. Αλλά αυτά είναι, φυσικά, μικρά πράγματα στην προσέγγιση της δυσκολία που υπάρχει μεταξύ των πολιτιστικών θεατών και της κοινότητας. Δεν υπάρχουν τέτοιες προορισμούς που εφαρμογούν, δεν παρακολουθούν μεγαλύτερα εργαζόματα, οπότε δεν υπάρχουν τέτοιες θεατές. Οι προορισμούς είναι μικρές, είναι προορισμούς με μεγάλο χρόνο. Κάποιες φορές συμπεριφέρονται σε κάθε προορισμό 20 άνθρωποι και είναι ένα προορισμό για 3 χρόνια. Αλλά το επίπεδο που υπάρχει σε αυτά τα άνθρωπα είναι επίσης ένας μεγαλύτερος επίπεδος επίπεδος. Σε αυτό το κοινότημα που είχαμε, επηρεάσαμε πάνω από 25 παιδιά μέχρι 3 χρόνια. Είναι ένα πολύ ασφαλικό έργο, αλλά μετά από αυτά τα 3 χρόνια, κάποιοι από τους παιδιά που ήταν ενδυναμμένοι στο έργο, κάποιοι που ζούσαν σε πολύ δύσκολα κατάσταση, σε κοινωνικές περιοχές, κάποιοι που δεν θέλουν να ξεκίνησαν από τη σχολή, και στο τέλος του προορισμού, 5 από αυτούς τους έφεραν ότι θέλουν να είσαι καλλιτέχνες, οπότε πήγαιναν στη σχολή. Αυτό είναι ένα επίπεδο που δεν είναι τόσο βιώσιμο, αλλά είχε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο σε αυτά τα νέα παιδιά. Είναι τώρα μέρος από όλες αυτές τις ομάδες δημιουργών που συμμετέχουν σε τους πολιτισμούς μέρες, προγραμματικές και προορισμούς. Είναι πολύ δημιουργημένοι σε αυτά. Δεν ξέρω αν απαντήσατε τις ερωτήσεις σας, μόνο παράδειγμα για τα πράγματα που κάνουμε. Αλλά το πρώτο πρόγραμμα είναι να γνωρίζουμε την περιοχή, να γνωρίζουμε την κοινωνία και να δουλεύουμε με τις οικονομικές ομάδες. Ένα πρόγραμμα δεν υπάρχει σε όλες τις περιοχές, πρέπει να βλέπουμε την ιδιωτικότητα της περιοχής και να γνωρίζουμε τις μέσες που πρέπει να εφαρμόσουμε για να βρουμε τις λύσεις, ώστε να γνωρίζουμε τους ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στον πολιτισμικό πρόγραμμα. Μπορώ να έρθω και να προσθέσω σε αυτό, εγώ συμφωνώ με αυτό που είπατε. Νομίζω ότι μια από τις πράγματα σαν πολιτισμικούς αγώνας, η οποία είναι πάντα πολύ δύσκολη, είναι το χρήμα και το χρόνο. Το χρόνο που χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτές τις προϊόντας μέσα στις περιοχές, όπου πιθανόν δεν έχουν χρειαστεί να μπουν σε θέατρα ή γαλλαρίο, είναι ότι χρειαστεί να εφαρμόσουμε πολλά χρόνια για τη δημιουργία της κοινότητας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δημιουργία της κοινότητας σε πολλές τρόπες. Είναι πολύ σημαντικό, αλλά δημιουργήσεις που δεν είναι σχετικά με τη δημιουργία της κοινότητας, αλλά σχετικά με τον ανθρώπινο να καταλάβει τον άλλο. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κάποια τοποθέτηση, κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτά που έχουμε. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κάποια τοποθέτηση, κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτά που έχουμε. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κάποια τοποθέτηση, κάποια τοποθέτηση, κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτά που έχουμε. Έχω μια ερώτηση. Καταρχήν, επειδή είμαι μέλος του πολιτιστικού οργανισμού, ξέρω για τα εσωτερικά προβλήματα, από τα τυπικά μέχρι τα οργανωτικά, τα οικονομικά, αλλά δεν θα μπω καθόλου σε αυτή τη διαδικασία. Απλώς ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση με την Αθήνα, τι σχέση έχει ο πολιτιστικός και αθλητικός οργανισμός με το δίκτυο... και από τη στιγμή που και στα δύο, αυτά που δεν καταλαβαίνω, το κεφάλι είναι ο δήμαρχος. Σε περίπτωση που ένας δήμαρχος ή μια δημοτική αρχή αποσύρεται και έρχεται μια άλλη, συνήθως αλλάζει και η στρατηγική για τον πολιτισμό. Θα μπορούσε κάποια από αυτά τα δίκτυα να παραμείνουν σταθερά ανεξαρτήτως πολιτικής πρωτοβουλίας, ένα είναι αυτό, και δεύτερον, μεταξύ σας, ο πολιτιστικός οργανισμός και το δίκτυο πολιτισμού, τι σχέση έχουν. Και τελικά, ποιος χαράζει την πολιτική του δήμου, αλληλοτροφωτοδοτήστε, συνεργάζεστε, απλώς είναι μέλος ο ένας τον άλλο, αυτό. Ευχαριστώ. Επειδή μιλάμε για τα δίκτυα, γι' αυτό... Γι' αυτό, ξεκινώντας να μιλάω για το Athens Culture Net, είπα ότι είμαστε λίγο νεότευτοι, δηλαδή έχουμε 1,5 με 2 χρόνια πίσω. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι και να δουλεύουμε τα μεγάλα projects, τώρα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, και να διαμορφώνουμε πάνω στην πράξη, δηλαδή στην καθημερινή λειτουργία, ακριβώς το σχεδιασμό της στρατηγικής μας. Αυτό δεν είναι κάτι απλό, δηλαδή είμαστε πάρα πολύ ολικομελής ομάδα, όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι και τα περισσότερα δίκτυα εδώ μέσα, δεν και ανατομούμε σε αυτό. Το Athens Culture Network, το δίκτυο πολιτισμούς του Δήμου της Αθήνας, είναι ένα δίκτυο το οποίο κουμπώνει συνήθως με κάποιες διοργανώσεις. Δεν παράγει project από μόνο του, αλλά στηρίζει, δημιουργεί συνέργειες και κουμπώνει με μεγάλες διοργανώσεις, χαράστοντας έτσι και μέθοδο και στρατηγική. Η στόχευση μας είναι να είναι βιώσιμο το δίκτυο αυτό και πιστεύουμε ότι στην τοπική αυτοδίκηση αυτό είναι πολύ περισσότερο εφικτό και στον επόμενο δήμαρχο και στον παρεπόμενο, με την έννοια να αποκτήσει το είδος αυτονομίας που του παρέχουν τα μέλη του, που είναι η μεγάλη πολιτιστική φορείς και οργανισμοί, αλλά και όλα οι δημιουργικές ομάδες. Αυτό στην πραγματικότητα ακόμα αποτελεί μια στόχευση και ελπίζουμε ότι θα το κατοχυρώσουμε γιατί είμαστε ακριβώς δύο ετών και μπροστά μας έχουμε εκλογές όπως γνωρίζετε όλοι. Και βεβαίως για να είμαστε και ειλικρινείς, όταν δουλεύεις και ως δίκτυο, αλλά δουλεύεις και στις συγκεκριμένες δράσεις, υπάρχει μια ζήμωση έλληλο επίδρασης. Και αυτό μπορεί να δημιουργεί δυσκολίες, αλλά είναι και πάρα πολύ ενδιαφέρον. Δηλαδή, είμαστε ένα ζωντανό δίκτυο. Ζούμε μέσα σε αυτά που συμβαίνουν. Δεν είμαστε, δηλαδή, αποσυρμένοι σε ένα γραφείο για να σχεδιάσουμε ένα τρόπο λειτουργίας. Και αυτό έχει τα καλά του και έχει και τις δυσκολίες του. Προτιμούμε, όμως, να είμαστε μέσα στη ζωή, γιατί έτσι έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πείσουμε και τον κόσμο, τα μεγάλα μας ακροατήρια, αυτό που λένε και οι συνάδελφοι από το εξωτερικό, ότι ο πολιτισμός είναι ένα κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας. Τώρα, σε σχέση με τον Οπανδά, νομίζω ότι η ιδέα του δικτύου είναι επίσης μια καινούργια ιδέα. Ο Οπανδά είναι και αθλητισμός, όπως υπόθεκε και προηγουμένως. Πάντως, είμαστε σε μια πολύ αγαστή και επικοδομητική συνεργασία και επίσης και αυτό το πεδίο διαμορφώνεται στην πράξη. Δεν ξέρω αν ο Γιώργος όσο πάντα θέλει να πει κάτι παραπάνω. Συμπληρωματικά μόνο. Η απορία σας είναι εύλογη. Αυτό είναι κάτι το οποίο είχαν εκφράσει και μέλη από το δήμο. Είναι ένα ευλογορώτημα ότι υπάρχει ο οργανισμός πολιτισμού-αθλητισμού. Τι είναι το καλύτερο network. Όχι να καπελώσει, αλλά σωστικά κάτι το οποίο θα το κάνουν και αυτοί. Νομίζω αυτό που έχει γίνει στην πράξη και το έχουμε δει αυτά τα δυο χρόνια είναι ακριβώς μια συνεργασία με πιο εμπέλεκτους όρους. Ο οργανισμός αθλητισμού πολιτισμού νεολέας ήταν τρεις οργανισμοί. Είναι ένας γιγάντους οργανισμός. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις ευελιξία σε πολλά project και έτσι ακριβώς αυτό μάλλον έχει καταφέρει το δίκτυο να ανοίξει συνέργειες με διάφορους φορείς. Εμείς σαν ο Πανδάδη κάνουμε εννοείται έναν προγραμματισμό έτους σε επίπεδο πολιτισμού, είτε έχει να κάνει με τα Μουσεία, με τις Δημοτικές Πινακοθήκες που έχουμε τον Τένι Ζαχαρόπουλ. Άρα έχουμε ένα καλλιτεχνικό διεστηντή και ένα project σε ότι εκθέσεις θα γίνουν. Αντίστοιχα τώρα και με το Ολύμπια που είναι ο καινούριος χώρος που θα γίνονται συναυλίες, έχουμε σε επίπεδο έτους τον προγραμματισμό των συναυλίων από όπερες που θα παρουσιάζονται και αντίστοιχα βέβαια στους υπόλοιπους χώρους Μουσεία, Δημοτικές Βιβλιοθήκες ή σταθερές συνεργασίες. Άρα είναι μια συνεργασία όπου υπάρχουν κάποιοι διακριτοί ρόλοι στον καθένα. Να προσθέσω κι εγώ κάτι. Καταρχάς και ο Πανδάκη και οι Τεχνόπολες είναι μέλη του δικτύου και εκπροσωπούνται, βρίσκονται στις συνεδριάσεις που κάνουμε αφενώς κάθε δύο μήνες με τους επικεφαλείς των μελών μας και αφετέρου και στις ομάδες εργασίας που έχουμε κάθε μήνα. Επίσης, όπως είπε και ο Γιώργος Φούτας, είναι λίγο διαφορετική η στόχευση. Εμείς, αν θέλετε, είναι αυτό που είπα και στην αρχή, κοιτάζουμε και δέκα χρόνια μετά. Ο Πανδάκης ως οργανισμός έχει τον πολιτισμό στο day-to-day μέσα στην πόλη. Είναι μια διαφορετική στόχευση και μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Η κοινωνική στόχευση δουλεύει για εμάς. Είμαστε αυτή η κοινωνική στόχευση στην Εκκλούζ, στην Ρουμανία, αλλά δεν παρουσιάζουμε το City Hall. Είμαστε ένας NGO, στο οποίο το City Hall είναι μέλος. Έχουμε 70 μέλες οργανισμών, όλα οι κυβερνήσεις και κάποιες διευθύνες, όλα οι μεγαλύτεροι πολιτισμούς, οργανισμούς και φεστιβάλ. Οι διευθύνες, κλίψεις και στόχευσες είναι μέλοι της Εκκλούζ. Είμαστε εκπαιδευτικοί εκπαιδευτικοί εκπαιδευτικοί εκπαιδευτικοί εκπαιδευτικοί. Οι 70 μεγαλύτεροι παίκτες στον κοινό σύστημα, οργανισμούς, δημιουργήθηκαν ένα NGO που δεν είναι αδερφή της κόρης, δεν είναι αδερφή της κυβερνής, αλλά αδερφή των μέλης. Επιφέρασαν έναν εκπαιδευτικό εκπαιδευτικό, ο οποίος είναι εμένα. Είναι το σχέδιο της ομάδας μου για να βοηθήσω όλους να συνεργαστούν. Και πώς το κάνουμε είναι ότι, φυσικά, ακολουθούμε τη σχέση μας, τη στρατηγία μας και το πρόγραμμα μας, αλλά τεχνικά, τα 13 μας προγράμματα έχουν κάποιο σχέδιο, συμμετέχοντας από εκπαιδευτικούς των μέλης που είναι ενδιαφέροντες σε αυτό το σχέδιο. Και για κάθε προγράμμα, δημιουργούμε εξωτερικές υπηρεσίες, όπως ο πρόγραμμας, ο πρόγραμμας, ο εμπορικής, ο εμπορικής, ο εμπορικής, ο εμπορικής, ο εμπορικής, ο εμπορικής, ο εμπορικής. Αυτός ο πρόγραμμας δουλεύει με το πρόγραμμα, με το πρόγραμμα σχέδιο, φτιάχνει από εκπαιδευτικούς των μέλης μας και επίσης δουλεύει με τις εμπορικές υπηρεσίες που προσφέρουμε, για να εφαρμοστεί ό,τι οι μέλης αποφασίζουν. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από το κέντρο. Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι, αλλά θα πω ότι είμαστε ανεξάρτητοι. Νομίζω ότι, όταν δουλεύω με κάποιον, αν αφήσω, το κέντρο χάσει τις εκπαιδευτικές. Αλλά, φυσικά, αυτό που μπορεί να κάνει στον εαυτό μου είναι πολύ κακότερο. Θα ήθελα να εφαρμοστεί μόνο ένα παράδειγμα σχετικά με τις εμπορικές. Πολλοί από τις εμπορικές που είμαι ενδιαφέροντας, ακολουθούν αυτόν τον τρόπο. Έχεις εμπορικές, έχεις εφαρμοσιακή σύνορα, είσαι ένας εμπορικός, εφαρμοσιακός και εφαρμοσιακός. Θα ήθελα δύο λεπτά για έναν εμπορικό τρόπο που είμαι επίσης μέρος στον Ε.Κ. Μετά από 6-7 χρόνια, όταν τα δημοκρατικά εμπορικά... Το μικρόφωνο κλειστό. Όχι, είναι ανοιχτό. Μας το λένε στο μικρόφωνο. Οχι, γεια σας. Μας έκανε το βάρος. Μας έκανε το βάρος. Είναι καλύτερος. Είναι καλύτερος τώρα. Ναι, ευχαριστώ. Έχω ένα άλλο παραδείγμα σε μια τέταρτα νέα εμπορική. Μετά από 6-8 χρόνια, όταν τα δημοκρατικά εμπορικά έκανε το βάρος στον Ε.Κ. έναν κομμάτι από 10 ή 12 κυβερνήτων των πολιτισμών στην Λονδία αποφάσισε να συναντήσουν εβδομάδες στιγμές στιγμές στιγμές στιγμές στιγμές. Λέγανε να συναντήσουμε για να δούμε τι να κάνουμε επόμενο. Αντί να δημιουργήσουμε ένα νέτρο, έγινε έναν κίνητο. Κάθε εβδομάδες στιγμές στιγμές στιγμές στιγμές, ένα από τους θεατές ανοίγει τα κομμάτια και κανένας στον πολιτισμό μπορεί να έρθει. Έχουν ένα σχέδιο και τώρα έχουν λίγο χρήμα για έναν κομμάτια. Αυτό το μοντέλο, το οποίο ξεκίνησε στην Λονδία, τώρα έχει κομμάτια σε όλη τη χώρα, με μια πολιτική που λέει ότι κανένας μπορεί να έρθει. Δεν είναι μια οργανισμός στιγμής. Όποιος είσαι στο σπίτι στιγμές στιγμές στιγμές, είναι το πιο σημαντικό άνθρωπο και ο καλός άνθρωπος να είσαι εκεί. Υπάρχουν άλλα τρόψα για να έχεις τις δημιουργήσεις του σύστηματος, καθώς έχεις ένας σύστημας για να έχεις κάποια δημιουργία. Μετά από τη στιγμή, το επόμενο δημιουργήμα έχει κερδίσει πολιτικό δυνατό, γιατί είναι μια μίξη δημιουργών μέσα στο σύστημα, που παρουσιάζει το πολύ μεγάλο στο πολύ μικρό. Στη Λονδία, επειδή είναι η κεφαλή, μπορούν να καταστρέφουν τους δημιουργούς και τους κυβερνήτους των ιστοιτισμών διεθνών και δημιουργών, μπορούν να έρθουν και να ακούσουν τις προσκέψεις του σύστηματος. Μπορώ να προσθέσω ένα πραγματάκι ακόμα στην ερώτηση που κάνατε. Ένα πράγμα που είπαμε εξ αρχής στα μέλη μας, όταν αρχίσαμε να συζητάμε με αυτούς τους φορείς και τους προσκαλέσαμε, είναι ότι είναι το δικό τους δίκτυο. Δεν φτιάξαμε το δίκτυο προκειμένου να θέσουμε την ατζέντα του Δήμου. Έχει μία συγκεκριμένη πολιτική, μία συγκεκριμένη στρατηγική και μπορεί να την κάνει. Εμάς μας ενδιαφέρε να κάνουμε ένα δίκτυο που οι πολιτιστικοί φορείς θα μπορούσαν να φέρουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν τους ίδιους, να τα συζητήσουν μεταξύ τους. Έχουν συζητηθεί θέματα που μπορεί να μην αφορούν καν το Δήμο. Δηλαδή, το πώς χρησιμοποιούν τον κοινόχρηστο χώρο, αν θα επιτρέπουν να μπαίνουν σκύλοι ή όχι. Γιατί έχουν διαφορετικές πολιτικές ο καθένας. Αυτό δεν αφορά άμεσα, αν θέλετε, το Δήμο, ιδίως όταν δεν πρόκειται για δημοτικούς χώρους. Άρα, η πρώτη κουβέντα που είπαμε είναι ότι είναι το δικό σας δίκτυο. Είναι ένα δίκτυο διαλόγου για εσάς, για τα δικά σας ζητήματα, για τα δικά σας θέματα και παρακαλούμε την ατζέντα να τη θέτετε εσείς. Στην πράξη δεν είναι πάντα έτσι. Και προφανώς και ο Δήμος, από τη δική μας την πλευρά, έχουμε κάποιες δικές μας προτάσεις, στις οποίες τις θέτουμε. Και πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχουν και προτάσεις από τη πλευρά των ιδρυμάτων. Αλλά ξέρουμε ότι γενικότερα, το είπε και η κυρία προηγουμένως από τη Θεσσαλονίκη, ότι ο διάλογος δεν είναι εύκολος. Από ότι κατάλαβα και στην Ευρώπη, αλλά και ξέρουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δυσκολίες και εμπιστοσύνη. Όλα αυτά δουλεύονται. Γι' αυτό αρχικά είπα ότι είμαστε θεσμικοί και λίγο γερύλα. Αυτό που βλέπω όλο και περισσότερο, είναι ότι έρχεται στη κουβέντα ότι πώς μπορεί ένα δίκτυο να είναι βιώσιμο. Έρχεται από κάτω ή ουσιαστικά μπορεί να στιχθεί από κάποιο δημόσιο φορέα. Βλέπω ότι υπάρχουν δύο τοποθετήσεις πριν από εσάς. Οπότε θα ήθελα να... Παρακαλώ. Καλησπέρα σας. Είμαι η Φωτεινή Παπαχατζή. Είμαι πολιτιστική διαχειρίστρια και εκπροσωμώ τη Φωτομετρία, που είναι ένα φεστιβάλ φωτογραφίας στα Γιάννενα. Γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια. Και με χαρά ακούω ότι προβλέπεται να γίνει ένα δίκτυο δήμων, έστω, στη πόλη μας. Θα ήθελα να μάθω περισσότερο για τους στόχους αυτούς του δικτύου. Επίσης, να πω ότι ο οργανισμός μας είναι μέλος ενός πανευρωπαϊκού δικτύου, της FEN. Είναι φωτογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης, στο οποίο δίκτυο συμμετέχουν 7 χώρες. Η μία χώρα και η μία πόλη είναι το CLUZ. Και θα... Θέλω να πω ότι είναι πολύ δύσκολο ένα δίκτυο να λειτουργήσει όταν δεν υπάρχει υποστήριξη, ειδικά στην περιφέρεια. Και γι' αυτό θα ήθελα να μάθω και πώς θα επανδροθεί το δίκτυο, αυτό που πρόκειται να κάνει ο δήμος ή ο ανητών. Έτσι ώστε να δούμε και εμείς αν μπορούμε να συμμετέχουμε. Δεν ξέρω αν ήσασταν εδώ όταν ανέλησα κάποια πράγματα γύρω από το δίκτυο. Νομίζω πως έτσι σε αδραίες γραμμέρες, για να μην κουράζουμε, περιέγραψα και την ιδέα που γεννήθηκε, τους στόχους και λοιπά. Και θα είναι δίκτυο πολιτιστικών φορέων των δίμων. Οι ίδιοι οι δίμοι θα συμμετέχουν και οι πολιτιστικοί τους φορείες. Και θα είναι δίκτυο που θα συμμετέχει και οι δίμοι. Και οι πολιτιστικοί τους φορείες. Φυσικά, η συνεργασία θα είναι με όλους. Τώρα, θα έχουμε μια συνάντηση, οι έξι πόλεις που συμμετείχαν στα Γιάνναντα τον Απρίλη και αποφασίσαν να δουλέψουν το δίκτυο και το καταστατικό τους μαζί. Εμείς έχουμε κάνει ένα σχέδιο. Ενημέρωσα στους παρουστάμενους πού βρίσκεται η διαδικασία. Θα γίνει άμεσα αυτή η συνάντηση. Θα γίνουν παρατηρήσεις, βελτιώσεις και λοιπά. Προβλέπεται στο καταστατικό του το διοικητικό του συμβούλιο, η έδρα του, οι πόροι που θα υπάρχουν, οικονομικοί του πόροι. Και γενικότερα, η σκοπή του φυσικά και όλη του η λειτουργία. Φυσικά, όλη και η φωτομετρία που τεχόμαστε κάθε γραμμόστα σε μια μεγάλη έκθεση, διάρκειας πλέον των 10 ημερών, παραχωρώντας στους χώρους μας και βοηθώντας τους όσους μπορούμε, θα έχουμε μια συνεργασία και θα είμαστε πάντα σε επαφή. Γεια σας. Λέγαμε Στεφανία Ξηδιά. Συμμετείχα πρόσφατα στη σύσταση του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθυκών, το οποίο πλέον έχει πάνω από 200 μέλη, δημοτικές και δημόσιας βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι πώς αποφεύγουμε την αλληλοκάλυψη των δικτύων. Στην περίπτωση των βιβλιοθυκών, ήδη υπάρχει ένα ζήτημα, το Υπουργείο Παιδείας θα κάνει δίκτυο για σχολικές βιβλιοθήκες, υπάρχει το Δίκτυο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθυκών, υπάρχει η Εθνική Βιβλιοθήκη που θεσμικά πλέον έχει το ρόλο του συντονιστή του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθυκών. Μιλώντας έτσι και για κερίλα και bottom-up πρωτοβουλίες, εντέλλει και σκεφτόμενοι και τα χθεσινά λόγια της Υπουργού για την ανάγκη σχεδιασμού προκειμένου. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι στην προσπάθειά μας να έχουμε μια πολλαπλασιαστική δύναμη. Μερικές φορές πέφτουμε ξανά στην ίδια παγίδα με πολλά δίκτυα που κάνουν αντίστοιχα πράγματα. Οπότε, ήθελα λίγο να ρωτήσω πώς το έχετε αντιμετωπίσει αυτό. Και τελικά, γιατί ακούσαμε ήδη δύο δίκτυα που ασχολούνται με πολιτιστικές πρωτεύουσες που δεν έχουν πετυχή. Σε αυτό το παράδειγμα ή στο άλλο παράδειγμα με τα Διπεθέ και πώς το δίκτυο των Διπεθέ συνδέεται με το δίκτυο των δημοτικών πολιτιστικών οργανισμών, εκεί λίγο θα ήθελα τη γνώμη σας πως, και αν συντονίζεστε και με το top-down, ας πούμε, επίπεδο σχεδιασμού, για να αποφύγουμε ξανά την δημιουργία δικτύων που πάλι δεν έχουν αρκετούς πόρους για να έχουν το πολλαπλασιαστικό αυτό αντίκτυπο. Υπάρχουν πολλές σημείδες εκεί. Δεν μπορούμε να έχουμε πολλές δικτύες. Ξεκινάμε μια δικτύωση επειδή έχουμε μια χρήση. Κάποια χρήση είναι σημαντική για πέντε οργανισμούs και κάποια χρήση είναι σημαντική για 200.000 πόλεις. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν θα υπάρξει μία λύση για όλους. Η νόση του top-down πάντα με σημαίνει, επειδή, όπως είπε η γυναίκα, έχουμε τους πολιτικούς λεπτομέρους. Πώς ασφαλίσουμε να επενδύσουμε στο μέλλον των παιδιών μας, όχι στον πολιτικό μας τρόπο. Αυτό είναι το πρόβλημα για το κόσμο. Πρέπει να καταλάβουμε για ποιος είναι η δικτύωση και ποιος είναι η δικτύωση και ποιος είναι η δικτύωση. Ποιος είναι η δικτύωση και ποιος είναι η δικτύωση. Δεν ξέρω τόσο πολύ για τις λιμβρίες στην Ελλάδα. Ξέρω ότι υπάρχουν λιμβρίες διεθνάστατα και υπάρχουν διεθνάστατα λιμβρίες. Αν υπάρχουν περισσότερα, κάποιος πρέπει να κάνει κάποια συμμετοχή. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουμε κάτι σαν πέντε ή πέντε διεθνάστατα διεθνάστατα. Έρχονται να συναντήσουν δύο ή τρεις φορές εκατομμύρια. Η διεθνάστατα διεθνάστατα, η διεθνάστατα διεθνάστατα, η διεθνάστατα διεθνάστατα και η διεθνάστατα. Έρχονται να συναντήσουν. Υποστηρίζονται μία ή δύο φορές εκατομμύρια, για να συμμετοχθούν να συμμετοχθούν. Μετά, συμμετοχθούν με τους συμμετοχοί και τους μέλους. Έχουν ένα δημόσιο εργασμό, το IGBK, το δημόσιο εργασμό για τη διεθνάστατα στη Γερμανία. Αυτό είναι δημόσιο για την εργασμό των εργαστών και των εξωτερικών. Αν είσαι μέρος σε έναν εργασμό και αισθάνεσαι ότι υπάρχει διεθνάστατα, μπορεί να συμμετοχθούν ένα πρώτο συμμετοχό για να ξεκινήσει έναν εργασμό των εργασμών. Επίσης, δεν είναι πραγματικά πρόβλημα να συμμετοχθούν. Είμαστε μέλος του κρίτιβινδρυστικού κλίστρου στη Γερμανία και είναι μέλος της οργανισίας μας, γιατί έχουμε ειδικά σχετικά σχέδια. Δεν μπορούν να ακολουθούν ό,τι κάνουμε, αλλά κάτι που κάνουμε είναι πολύ ενδιαφέρον για τους, και θέλουν να είναι μέρος. Νομίζω ότι το συμμετοχό είναι καλό, αλλά πρέπει να υπάρχει σχέδια σε αυτό. Το πρώτο σχέδιο μου είναι το πρόσφυγμα του top-down. Πιστεύω ότι υπάρχει και ένα πραγματικό σχέδιο, αλλά μόνο όταν το top-down σημαίνει ότι η εκπαιδευτική υποστηρίζει ή έχει την εκπαιδευτική, αλλά μεταφέρει το εξωτερικό δυνατό στους εξωτερικούς. Όταν υποστηρίζεται η εκπαιδευτική υποστήριξη, πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε αυτό από το κοινό. Όταν το εξωτερικό στους εξωτερικούς εξωτερικούς, πιστεύω ότι αυτό θα λειτουργήσει και με το πρόσφυγμα του top-down. Μου είπα ότι συμφωνώ με εσάς σε ένα σημείο. Δεν πιστεύω ότι η ισοσύνη είναι το top-down ή το bottom-up. Η ερώτηση είναι να επενδύσουμε στον κυβέρνημα. Το κυβέρνημα πρέπει να είναι ανοιχτή, συμφωνημένη και οικονομική. Είναι σημαντικό να είναι σημαντικό για τα μέλη του, γιατί υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ανοιχτές που είναι όλα ανοιχτή. Δεν σημαίνει για το δουλειά που τα μέλη έχουν δημιουργηθεί. Για να είναι σημαντικό, πρέπει να είναι ανοιχτή και συμφωνημένη, για να δημιουργηθεί το κυβέρνημα μαζί και όχι το top-down. Είναι αυτό το πιο σημαντικό. Ένα λεπτό, γιατί νομίζω ότι υπάρχει μια τοποθέτηση για αυτό το θέμα ακριβώς. Αντώνη, μπορείς να πας σε έναν μετρό. Έχω μικρόφωνο. Θέλω να πω σε αυτό που στην ερώτηση της Στεφανίας. Ότι κατ' εξοχήν τα δίκτυα δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν επειδή κάποιοι άνθρωποι, κάποιοι φορείς θέλουν να υπάρξουν. Τους καλέπτουν μια ανάγκη. Άρα, νομίζω είναι απόλυτα νόμιμο όταν αυτή η ανάγκη πάψει να υφίσταται, να μην υφίσταται για το δίκτυο. Δεν είναι αυτοσκοπός η ύπαρξη του δικτύου. Αυτοσκοπός είναι... Το δίκτυο έρχεται να εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες που έχουμε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και είναι κάποιοι άνθρωποι που το φτιάχνουν. Άρα, ναι. Μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά δίκτυα τα οποία να κάνουν overlap μεταξύ τους. Γιατί τα μέλη τους, απλά και μόνο, μπορεί να τους αρέσει να είναι μαζί. Να το βρίσκουν ενδιαφέρον, να συνευρίσκονται και να δουλεύουν μαζί κάποια πράγματα. Και όταν αυτό πάψει να υφίσταται, η ανάγκη που εξυπηρετούν πάβει να υφίσταται, τότε δεν έχουν λόγο ύπαρξης και τα δίκτυα. Και γι' αυτό, νομίζω, και τα μοντέλα οργάνωσης και τα πιο πετυχημένα δίκτυα είναι όλα bottom-up, δηλαδή κατά βάσην συντηρούνται από τα μέλη τους. Γεια σας, ονομάζομαι Βακαλοπούλου Αλεξάνδρα και είμαι η πρόεδρος του Διπαντέ Ιωαννίνων. Θα ήθελα να πω το πιο απλό πράγμα. Και εμείς οι πολιτικοί είμαστε πολίτες της κάθε κοινωνίας. Εκλεγόμαστε από τους πολίτες της πόλης μας και εκπροσωπούμε αυτούς. Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας της κάθε πόλης και εμείς αφού γκραζόμαστε τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών μας και γι' αυτό το λόγο σχεδιάζουμε και οργανώνουμε δράσεις για το καλό της πόλης μας ή της περιοχής μας. Έτσι μας δημιουργείται και η ανάγκη να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και να συζητήσουμε τα προβλήματά μας για να μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολεών μας και των περιοχών μας. Έτσι λοιπόν συναντιόμαστε και κάνουμε εξειδικευμένα δίκτυα όπως είναι το συγκεκριμένο το δικό μας, τα δίκτυα της Εγκνατίας Οδού για να μπορέσουμε να φέρουμε την ανάπτυξη και να φέρουμε κοντά την τέχνη η οποία είναι το ωραιότερο πράγμα για να μπορεί να εκφραστεί ο κάθε άνθρωπος. Και είναι πολύ σημαντικό η ύπαρξη των θεάτων που όπως είπατε η συγγήτρια από την Αγγλία ανοίγει το θέατρο όπου οι καλλιτέχνες της πόλης, οι πολίτες της πόλης εκφράζονται ή τα πνευματικά μας κέντρα εκφράζουν το τι θέλουν ή παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους και εκφράζονται μέσα από την τέχνη. Και εμείς σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι φυλακές, οι άνθρωποι και χωρίς αναπηρία, οι πρόσφυγες, να μπορούμε να συντονίσουμε. Αλλά και οι καλλιτέχνες της πόλης μας να εκφράζονται στη σκηνή μας αλλά και να κάνουμε δράσεις ταυτόχρονα. Θεωρώ πολύ σημαντικό, κλείνοντας αυτό το κομμάτι, θέλω να πάω σε ένα άλλο κομμάτι που έθεξε ο κύριος Απθανοκπαδά. Ο πυλώνας τουρισμός και πολιτισμός. Είναι, νομίζω, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να εξετάσουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Γιατί το παράδειγμα του διαζώματος είναι ένα από αυτά που προσπαθεί να ενώσει πολιτιστικές διαδρομές σε ό,τι έχει σχέση με την αρχαιότητα σε πιο σύγχρονες μορφές. Εμείς, λοιπόν, ως την ΠΕΘΕ Ιωαννίνων, είμαστε μέλος σε αυτό το δίκτυο. Παρ' όλα αυτά, όμως, έχουμε οργανώσει το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Δωδόνη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδόνης, που από το 2015 ξανά άνοιξε τις πύλες του και δέχεται για μικρό μέρος θεατών... Τελειώνω τώρα. Και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που είναι ένα εργαστήριο αρχαίου δράματος, το οποίο έχει διεθνή απήχηση και εντάχτηκε στο διεθνές δίκτυο του Αρχαίου Δράματος του Υπουργείου Πολιτισμού. Θέλω να πω ότι όλα αυτά γεννιούνται από την ανάγκη των πολιτών και εμείς οι φορείς ίσως έχουμε τις δυνατότητες να οργανώνουμε αυτούς τους φορείς και αυτά τα δίκτυα. Σας ευχαριστώ πολύ. Δυστυχώς, όχι, γιατί ήδη είμαστε εκτός χρόνου, αλλά χαίρομαι πολύ για όλες... Δυστυχώς, θα πρέπει να κλείσουμε, γιατί δεν μας παίρνει άλλο χρόνο, αλλά χαίρομαι για όλες... Ήσασταν πολύ γενναιόδεροι όλοι στα σχόλια και τις τοποθετήσεις σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Σας ευχαριστούμε.