20η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Έχουμε έξι έκτακτα θέματα, είστε συμφωνείς σε κάθε έκτακτο, διότι... Και ένα έβδομο ήρθε τώρα πρέπει. Άρα, ως προς την αποδοχή, είμαστε σύμφωνοι. Και το εφτά, το εφτά. Ορίστε. Και ένα έβδομο ήρθε τώρα. Έβδομο. Ναι, ναι. Έβδομο ήρθε τώρα. Έβδομο ήρθε τώρα. Έβδομο ήρθε τώρα. Έβδομο ήρθε τώρα. Έβδομο ήρθε τώρα. Έβδομο ήρθε τώρα. Έβδομο ήρθε τώρα. Άρα, ως προς την αποδοχή, είμαστε σύμφωνοι. Ορίστε. Και ένα έβδομο ήρθε τώρα. Έβδομο. Ναι, ναι. Ένα και έβδομο. Έκτο, έκτο. Λογικό είναι, το νούμερο χάσασα. Όχι, πλάκια σας κάνω, πλάκια σας κάνω. Λοιπόν, ξεκινάμε με το πρώτο έκτακτο λοιπόν. Αποδοχή όρων συμμετοχής, υποβολή έτσις ένδειξες για την χρηματοδότηση μελετών στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤΑΦΜΙΔΕΝΤΕΣΡΑ του πρόγραμματος Αντώνης Τρίτσις, Άξιωνας Προτεραιότητας Περιβάλλων. Ναι, αυτή είναι η πρόταση 4, την οποία υποβάλλουμε στο Τρίτσι, στην οποία έγινε μια πολύ σημαντική αλλαγή. Να ακούγεσαι. Μ' ακούτε τώρα, μ' ακούτε καλύτερα. Ναι, ναι, ναι. Στην πρόταση αυτή, σε σχέση με... Κάντε, το πες. Σε σχέση με τον Αρχικό Προϋπολογισμό, έγινε μια προσθήκη μεγάλου ύφους στο δεύτερο υποέργο σε μια ομάδα που αφορά την τοποθέτηση 10 πολικέντρων ανακύκλωσης υλικών, καθότι οι δράσεις αυτές γίκανε από την πρόσκληση εκτός πλαφών. Οπότε, προσθέσαμε στη πρόταση 10 πολικέντρα. Ο Συνολικός Προϋπολογισμός ανέχεται στα 3,720, και γι' αυτό η πρόσκληση έφτασε στο ύψος αυτό, στα 5,276. Δεν ξέρω αν έχετε κάποιοι στην πρόταση. Είχε παρουσιαστεί κάπως στην παρουσίαση που κάναμε για το τρίτσι. Δεν ξέρω αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι συγκεκριμένο για την προσθήκη που έγινε, ή το που σχεδιάζεται να τοποθετηθούνε, ή με διάθεση σας. Εγώ, Πρόεδρε, έχω μια ερώτηση. Παρακαλώ. Κύριε Μιχαηλίδη, αναφέρεται στο περιεχόμενο ότι η επιφάνεια κάλυψης του κάθε πολικέντρου ανακύκλωσης θα φτάνει τα 30 τετραγωνικά μέτρα. Επειδή στο παρελθόν είχαμε κάνει μια εκτενή ανακύκλωση στον Δήμο Καβάλα, στα πλαίσια του, να δούμε πού θα τοποθετούνταν τότε οι λεγόμενες πράσινιες. Και η αναζήτηση είχε να κάνει πρώτα από όλα, από το πού επιτρεπόταν να τοποθετηθούν οι τότε πράσινες γωνίες, αν πληρούνταν οι αποστάσεις από οικισμούς, και αν εξασφαλίζονταν και οι προσβάσεις, οι εύκολες των πολιτών στους χώρους, θα ήθελα να μου απαντήσετε αν έχετε εντοπίσει στο γεωγραφικό μήκος και πλάτος του Δήμου Καβάλα, για το πού ακριβώς θα τοποθετηθούν, αν εμποδόσει η πρόσκληση και η θρηματοδότηση, που θα τοποθετηθούν στον Δήμο, και αν έχετε εξετάσει και έχετε βρει και εντοπίσει τις περιοχές που θα πρέπει να είναι, και αν έχετε βρει και εντοπίσει τις περιοχές που θα πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Αν κάνω λάθος, λέει μέχρι 30 τετραγωνικά. Όχι 30. Εντάξει, και 25 να είναι. Ναι. Είναι μια μεγάλη. Γιατί στην περιγραφή δεν θα μπορεί να είναι μια 10 τετραγωνικών, ας πούμε. Από όσο γνωρίζω, δεν ξέρω αν έχει προσδιοριστεί από την υπηρεσία ακριβώς το μέρος στο οποίο θα τοποθετηθούν, γιατί έχουν προσδιοριστεί περιοχές. Έχει σχεδιαστεί να μπει ένας σε Κρινίδες, ένας σε Νομιταλαιώνα, ένας στην Καρανάλη. Πού, πού, πού, πού. Δεν γνωρίζω αν έχει προσδιοριστεί. Διότι... Είναι εδώ ότι έχει προλεθεί σε κοινόχροι στους χώρους. Έχετε κλείσει το μικρόφωνο σας, καταλάβω, κύριε Μιχαηλίδη. Όχι, όχι, δεν το έχω κλείσει, αλλά δεν ακούγεται παραθύριση των υπηρεσιακών. Οπότε, επειδή... Συγγνώμη, μήπως είναι εύκολο να μας πείτε ποιος υπηρεσιακός είναι μαζί σας πού. Δεν ακούγεται. Κύριε Μιχαηλίδη, δεν έχουμε εικόνα για το ποιος υπηρεσιακός συνομιλημένος είναι... Μαζί κι εσείς. Και δεν ακούγεται. Μουμτζής Γιώργος. Γεια σου, Γιώργο. Τώρα ακούγεσαι. Πολύ ωραία. Κούτευω να του φάω το μικρόφωνο. Λοιπόν, αυτή η κίνη είναι μέχρι στριαντετραγωνικά, όπως λένε οι προδιαγραφές. Δεν απαιτούν πολοδομική άδεια και δεν έχουν κάποιο ίδιος δέσμεξη όσον αφορά την κρίση της, που το σχέδιο προβλέπει για την εγκατάσταση του σημαίνει, δεν υπάρχει περιορισμός χωροθετικός, πλιν να υπάρχει υπάνια αυτή που απαιτείται και η προσβασιμότητα για όλους τους πολίτες. Φυσικά, θα επιλεγούν σημεία που θα είναι εύκολα προσβάσιμα από τους περισσότερους δέντρους πολίτες, γιατί αυτό το σκοπόκριβος έχει, να είναι εύκολα να έχει τέτοια χρησιμότητα. Ναι, εντάξει, δέσμευσης, ωστόσο υπάρχει μια αναζήτηση για να υπάρχει μια δυνατότητα πέκτασης ηλεκτροπούρα, γιατί απαιτείται είτε τριφασική, είτε μονοφασική, το οποίο επίσης απέχει πολύ το ένα από το άλλο. Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί ένας θηκίσκος, όταν μιλάμε για 10, θα λειτουργούν είτε με μονοφασική, είτε με τριφασική. Και ένα άλλο, το οποίο μου κάνει τρομερή εντύπωση, είναι ότι στην αρχή υπάρχει στην εισαγωγή και στη τεχνική περιγραφή, τεχνικά, χαρακτηριστικά, αναφέρεται έτσι μια μεγαλεπίβολη, ας το πούμε, κατασκευή, με αρκετές απαιτήσεις, ηλεκτρονικά συστήματα, παρακολούτης, κτλ κτλ, μια προεργασία σοβαρή. Αναφέρεται μετά στην ποιότητα, καταλληλότητα και στη τεχνική υποστήριξη, ότι θα κρατεθεί από τον ανάδοχο υπεύθυνη δήλωση για την χρόνο παράδεισο και αυτός ο χρόνος θα ξεπερνά τους 7 μήνες. Ή θέλετε να μου πείτε ότι αν έχουμε έναν ανάδοχο σήμερα με μια διαγωνιστική διαδικασία, μέχρι στις 7 μήνες θα είναι σε θέση να προσκομίσει στο Δήμο Καβάλα 10 οικίσκους, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ έκαστως, τα 10 σημεία που θα τον έχουμε υποδείξει θα πληρούν προϋποθέσεις προσβασιμότητας, ηλεκτροδότησης και λοιπόν καταστάσεων. Αυτή θα είναι η συμπατική του υποχρέωση. Όριστε. Το προβλέπετε, η συμπατική του υποχρέωση αυτή θα είναι σε αυτό το χρονικό... 7 μήνες, κύριε Μουμτσίστη, 7 μήνες σημαίνει ότι έχω κάτι ίδιο έτοιμο σε μια αποθήκη και το καταφέτω. Εντεχομένως αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω. Κύριε Μιχαηλίδη, μπορείτε να πείτε κάτι. Λοιπόν, κύριε, για να μη σας κουράζω. Όσο και αν είμαστε υπέρμακοι της ανακύκλωσης και όλες τις προσπάθειες που πρέπει να κάνει και να εντύνει και όλα στο Δήμος Καβάλλας, για να καταχωρήσουμε πολύ περισσότεροι Ευρωπαίοι, αμήτι άλλο, στην πρόταση αυτή, μόνο και μόνο για την ομάδα Δ, που αφορά τα πολύ κέντρα ανακύκλωσης, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει μια προχειρότητας με επιτραπή έκταση στο που θα τοποθετηθούν και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυστηρά. Και έχω και μια σοβαρή ένσταση στον πολύ μικρό χρόνο που έδωσε στον κέντρο αυτό. Δηλώνουμε απλά την παρουσία μας. Είμαστε παρούσες. Θα ήθελα να παρακαλώ την κυρία Παράστου να καταγραφεί ο λόγος αυτός και όχι να παραπεμφθεί στο ηχητικό της συνεδρίας της σήμερα. Σε ευχαριστούμε. Κυρία Παραστουκάκη, κλείστε λίγο το μικρόφωνο. Ναι, ναι, θα κλείσω. Ο κύριος Λαζαρίδης. Ναι, θετικός πρόεδρε. Σε ευχαριστώ, κύριε Κελαϊδάκης. Καλησπέρα σε όλους καταρχήν και δέσμενον κι εγώ θετικός. Σε ευχαριστούμε, άρα κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο επόμενο θέμα, διαβίβαση πρακτικού δύο για το έργο Συντήρησης Αρντευτικών Δικτύων και Ρυτουργία και Ανακοτασκευεία Διοστασίων Άρντευσης Έντος 2021 για έγκριση. Όπως θέλετε μέσα, εκλέχτηκαν όλα τα έγγραφα και ζητά η Συγγή Τουρσιαστικά Επιτροπή να εγκρίμε ως ανάδοχο τον Αστάσιο Μπουρινάρη για το συγκεκριμένο έργο. Εμείς είμαστε θετικές, κύριε Πρόεδρε, και κατόπιν μιας τηλεφωνικής επεξήγησης που μου δόθηκε από την τεχνική υπηρεσία για το θέμα αυτό, είμαστε θετικές. Σας ευχαριστούμε, κύριε Λαζαρίδη. Θετικός, Πρόεδρε. Ομοίως, Πρόεδρε, κι εγώ θετικός. Ωραία. Ομόφωνα εδώ. Περνάμε και στο επόμενο που γι' αυτό είναι ένα πρακτικό βίο για το έργο κατασκευές και υπηρεσίες συντηρήσεις φωτιστρών ζώων και ομορροδεξαμενών δημοτικής ενότητες Φιλίππον 2021 για έγκριση. Εδώ ελέγχθηκαν τα έγγραφα και συμβούνται ως ανάδοχο να εγκρίνουμε τον δημοσίτη Δημήτριο. Θετικοί όλοι, για να μη σας το ρωτάω έναν ένα. Συμφωνούμε εμείς, Πρόεδρε. Ναι. Ομόφωνα επομένως περνάμε στο επόμενο θέμα και αυτό πρακτικό διαβάση του πρακτικού διού για το έργο συντηρήσεις ακτών δημοκραβάλλας έτους 2020-2021 με ανάδοχο τον κύριο Γιώργο Παπαϊκονόμου. Πρόεδρε, συμφωνούμε, αλλά υπάρχει και εδώ η αίρεση της καλαμύτης και της αναγκαιριώντας καθαριότητας από τον δήμο. Αυτό ήθελα και εγώ να ρωτήσω. Μιλάω με την ΕΤΑΒ. Μιλάω και εγώ. Γι' αυτό και εγώ θα ρωτήσω το ρώτηση και το δραφονάκι. Συγνώμη ένα λεπτάκι να συμβουλευτώ γιατί δεν είμαι σίγουρος να απαντήσω. Δεν το γνωρίζω, θέλετε να το δω λίγο και να σας απαντήσω, να το αφήσουμε λίγο στην άκρη αυτό? Ναι, βέβαια. Να το δούμε λίγο να το ρωτήσουμε. Αρχικά έτσι ήταν και γενικότερα για τα θέματα για τους διασώστους, λίγο να το δούμε λίγο, οπότε το αφήνουμε λίγο. Λοιπόν, το επόμενο θέμα είναι κατάρτιση και έγκριση όρων εκμίστωσης δημοτικής έκταξης στο Πάροχο Κηλοφοριακής Αγωγής Καβάλας. Είναι εδώ και ο κ. Κωνσταντικοστατίνα, αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι από αυτού, εκτός αν είστε θετικοί. Έχω εγώ, όχι, έχω εγώ, πρόεδρε, έχω το λόγο. Πρόεδρε. Ναι, να σας ακούμε. Ναι. Αν θυμάμαι καλά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια ερώτηση του συναδέρφου του κ. Καλανταρίδη για την πορεία του μισθώματος αυτού του αναψυκτηρίου στο Πάροχο Κηλοφοριακής Αγωγής, στη ροή του λόγου ο δήμαρχος ανέφερε δημόσια ότι έδωσε ένα εντέλεστε προς την υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στην διαγωνιστική διαδικασία, στο άνοιγμα δηλαδή της διαδικασίας, ότι αφορά την εκμίσωση αυτού του χώρου. Θα μου επιτρέψετε πρώτον θα ήθελα να ρωτήσω αν το εντέλεστε ξεκάθαρα αφορά την περιοχή αυτή, αν αφορά την περιοχή αυτή για ποιον λόγο δεν εμπεριέχεται στους όρους της διακήρυξης ως έγγραφο και το σημαντικότερο που έχω να τονίσω είναι το εξής, κύριε Πρόεδρε, και απευθύνομαι σε εσάς ως αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, συγγνώμη, οικονομικών υπηρεσιών, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Μέσα στο περιεχόμενο της διακήρυξης, το άρθρο 15, αν θυμάμαι καλά, αναφέρει ότι ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη σε περίπτωση που δεν θα μπορέσει ο εκμιστοτής να βγάλει άδεια λειτουργίας για το αναψυκτήριο στην περιοχή αυτή. Και ας σας ενημερώνω, ρητά και ξεκάθαρα, ότι εάν αυτό το σχέδιο πόλεως, αυτό το γνωστό πρόβλημα, δεν επιτρέπεται η χρήση χώρου υγειονομικής παροχής, δεν θα μπορέσει κανένας να βγάλει νόμιμη άδεια λειτουργίας όσα εντέλεστε και να στείλει ο δήμαρχος. Και είναι πολύ κρίμα, διότι μεμπλέκουμε έναν υποψήφιο μιστοτή σε μία κατάσταση, η οποία δεν θα έχει επιστροφή. Θα είναι ένα οικονομικό βάσανο για αυτό να επιδίδει κάθε χρόνο, να αποδίδει κάθε μήνα το μίστομα και ταυτόχρονα να παλεύει με τις υπηρεσίες και τη νομοθεσία. Θα ήθελα να σας παρακαλώ πολύ να το δείτε, εάν έχετε μια ξεκάθαρη απάντηση, εάν έχετε μία τροποποίηση του σχεδίου στην περιοχή, πολύ ευχαρίστως να μας την αναφέρετε. Και αυτό θα έπρεπε να αναφέρετε ρητά και κατηγορηματικά στη διακήρυξη, ότι δύναται από το σχέδιο της περιοχής να εκδοθεί άδεια και όχι με μία αναφορά σε ένα άρθρο, ο δήμος να βγάζει έξω την ευθύνη που μπορεί να έχει σε μία ενδεχόμενη μη έκδοση αδείας. Κατ' αρχάς θα σας πω ότι δεν υπάρχει τελικά εντέλεσθε, απλώς ο δήμαρχος όπως είπατε εν τερίμη του λόγου θέλοντας να δείξει ότι σε περίπτωση που πολλές φορές η δίκηση θέλει να πράξει κάτι και κολλάει σε κολυσηρικές και γραφογραφικές διαδικασίες, είδαν το διατυχημένο να φτάσει μέχρι το εντέλεσθε, ωστόσο δεν χρειάστηκε. Τρώσω για τον όρο που λέτε, νομίζω ότι υπάρχει σε όλες τις δημοπρασίες αυτός ο όρος και δεν νομίζω να υπάρχει θέμα όσο πάνω την αδειοδότηση. Μέσα στη διακήρυξη την έχω διαβάσει προσεκτικά, πρόεδρε δεν υπάρχει αυτό. Θα πρότει να είναι φτυχτό, έκτακτο εν άλλωστε το θέμα να το αποσύρετε και σίγουρα να εισοματώσετε την έρευνα της υπηρεσίας ότι γίνεται να βγει άδεια λειτουργίας. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι σε πρώην ταποδυστριακό δήμο είχε γίνει αντίστοιχες διαδικασίες και οι άνθρωποι μιστοτές είχαν εμπλακεί για πολλά πολλά χρόνια σε αυτά τα μαρτύρια μη έγκουζησαν αδειών και πολλών προστίμων από διάφορους φορείς. Κυρια Κωνάκη θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την άδεια γιατί είχε βγάλει κανονικά άδεια και ο προηγούμενος. Πρόεδρε καλά είναι να μην αναφερόσαστε ποτέ στο παρελθόν διότι στην πάρδο των χρόνων έχουν εμφανιστεί πολλές άδειες και δεκαπενταετίας πριν οι οποίες ήταν στην ουσία στον αέρα και σας υπενθυμίζω ότι η έννοια της χρήσης γης έχει ενσωματεθεί από νομοθεσία το τελευταία 4-5 χρόνια. Θα προτείνω τελείως φιλικά να το αποσύρειτε και τουλάχιστον να ενσωματώσετε στην προκήρυξη ότι δύναται να μπορεί να εκδοθεί άδεια λειτουργίας κατόπιν έρευμα που έχει κάνει υπηρεσίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη φύση γης. Πρόεδρε συμφωνώ με τη λειτουργία, το ίδιο θα έλεγα και εγώ, ίδια αίσθηση γιατί μπορώ και εγώ. Και εγώ το ίδιο πρόεδρε. Επειδή θέλουμε να προχωρήσουμε λίγο γρήγορα στη διαδικασία, ο δήμος έχει ανάγκη από μίστοση και από έσοδα, θα το δούμε παράλληλα όμως. Ευχαριστώ κυρία Δρακωνάκη. Μια βδομάδα κάθε στιγμή δεν πειράζει. Αν δούμε ότι δεν είναι, μετά μπορούμε να βάλουμε μια συνάκληση σε απόφαση, αλλά να το δούμε παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα το δούμε και με της αρμούδης υπηρεσίας. Προεδρε, συγγνώμη για την παρέμβαση. Θα μπορούσατε να το δείτε, να το αποσύρδετε και έστω έκτακτα να γίνει ένα έκτακτο, αυτό το θέμα το βιαζόμαστε τόσο πολύ. Απλώς, να είμαστε σίγουροι, γιατί εγώ πιστεύω ότι αυτά που η κυρία Δρακωνάκη επισήμανε και ως μηχανικός, να έχουν μεγάλη αξία και θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί για το τι θα κάνουμε, να μην έχει πρόβλημα και αυτός ο οποίος είναι εκμιστός στον το χώρο. Και ο δήμαρχος έχει δηρώσει κάτι περί αυτού, αν θυμάμαι καλά. Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, Στοτήρη. Μπράβο, ναι, ναι, ναι. Είχε πει ο δήμαρχος ότι από τη στιγμή που λειτουργούσε με άδεια δεν πιστεύω να έχει πρόβλημα. Βέβαια, Πρόεδρε, κι εσείς, αν δεν έχετε πρόβλημα, μπορείς να το βάλεις αδέσμευσης εσείς σε εμάς, γιατί όλοι θέλουν να το ψεφίσουν, να προχωρήσει, ότι να μπει η φράση αυτή που λέμε, που ξεκαθαρίζει ότι φυσικά βγάζουμε μια προκήρυξη, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούμε να βγάλουμε άδεια. Γιατί αλλιώς δεσμεύουμε ένα συμπολίτημα σε όποιο καταλήξει ο διαγωνιστής μας. Το ίδιο λέω, Ευαγγελία, αλλά το ίδιο είπε και ο Πρόεδρος ότι είναι να το βρούμε να το διασφαλίσουμε. Το διασφαλίσουμε σημαίνει ότι θα μπει σε όρους τη διακήρυξη. Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτοί οι όροι μπαίνουν σε μια διακήρυξη, ότι αγγεάται ο δήμος. Μπορεί να προχωρήσει πολλά προβλήματα σχετικά με την αδειοδότηση. Μπορούμε να αγγεηθούμε εμείς ότι θα βγάλει ή δεν θα βγάλει άδεια. Ότι θα μπορεί να βγάλει άδεια από πλευρά σε δήμο, όχι και αν θα είναι ικανός ο επιχειρηματίας, Πρόεδρε. Λόγω χρήσης γης, ας πούμε. Διαγωνιζόμαστε για ένα χώρο, βγάζουμε ένα χώρο σε δημοπρασία στον οποίο δεν θα μπορεί κάποιος να βγάλει άδεια και εμείς θα τους ζητάνουμε μετά γιατί και τα μίστια. Και εκεί ήθελα να ζητήσω. Ζητάμε 12.000 μετά. Αν μου επιτρέπετε, αυτή ήταν και η θέση μου και από τη στιγμή που οι πλησιακοί βγάζουν αυτήν την εισήγηση. Εννοείται ότι πληρεί τις προϋποθέσεις, ουσιαστικά. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να βάλουμε σαν τίποτα. Πρέπει να διαφωνήσω κάθετα μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, διότι εκείνο το οποίο πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα σε μια διοικείδηξη και είναι κάτι το οποίο είχαμε αντιμετωπίσει με την υπηρεσία και στο παρελθόν και στη δική μας τη διοίκηση, είναι ότι πρέπει περίπτρα να φαίνεται αν υπάρχουν αυτερεσίες μέσα για να μπορεί να βγει κάτι στον αέρα και αν υπάρχει δυνατότητα από τη χρήση γης να βγει ένας χώρος για υγειονομική χρήση. Δείτε το, εγώ προτείνω να αποσιλθεί, ιδάλλως λυπάμαι, εμείς θα είμαστε αρνητικές. Δεν μπορούμε να πάρουμε στο λαιμό μας έναν συμπολίτη μας για να μπορεί να βγάλει. Πρέπει εμείς να σταθούμε μπροστά για να λύσουμε αυτά τα πράγματα εντικαινές τους. Εγώ θα επίεμνα λίγο να μην τελικά το θέμα. Πρόεδρε, περίμενε, θέλω να ξεκαθαρίσεις και εσύ την πρόθεσή σου αν συμφωνείς στο ότι θέλουμε να βοηθήσουμε ο άνθρωπος που θα πάρει αυτό το διαγωνισμό, δεν θα μπλέξει. Πώς το υγιώμαστε εμείς αυτό. Ναι, καλυπτώμαστε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες φτιάξανε αυτή την προκήρυξη. Άρα δεν έχουμε πρόβλημα να βάλουμε έναν όρο, να δισμευτείς ότι θα βάλουμε έναν όρο, ότι φυσικά ότι θα μπορεί να βγάλει την άδεια όσον αφορά το κομμάτι του Δήμου. Άρα δεν ξεχνάει ότι έχουμε και μια ομολογία δημάρχου δημόσια που ήταν διατεθειμένος το που προβήκε μέχρι και εν τέλες. Τι είχε προηγηθεί στο να μπει και σε αυτή τη σκέψη για τη συγκεκριμένη περιοχή μιλάμε. Διαφωνούσε μια υπηρεσία, δεν ξέρω ποια υπηρεσία διαφωνούσε. Το τμήμα εισόδων βρε Σίς. Το τμήμα εισόδων και καταστημάτων. Ποιο δεν διαφωνούσε. Αυτό πάει για τη συνεκονομική υπηρεσία, δεν είναι. Το έχεις υπηρεσία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ξέρω τώρα, μπαίνουμε σε μια δικασία τεχνικών θεμάτων που πραγματικά κολυσιεργούμε και θεωρώ ότι δεν είμαστε και οι δικοί να γνωρίζουμε σε κάθε περίπτωση όλο αυτό. Δηλαδή τι να πω τώρα. Δεν λέμε να είμαστε δικοί, κύριε Πρόεδρε, να γνωρίζουμε. Πρόσεχε. Λέμε επί τους προθέσεως που έχουμε σαν οικονομική επιτροπή, αν δεσβευόμαστε και γιατί δεν βάζουμε μέσα στους όρους, αυτό το απλό πράγμα. Άρα δεν έχουμε και πρόβλημα να βάλουμε έναν όρο τέτοιο, ότι όποιος πάρει αυτή την προκήρυξη θα μπορεί να βγάλει άδεια, ότι ισχύει η προκήρυξη αυτή και οι όροι που σήμερα εγκρίνουμε. Δηλαδή φαντάσου τι θα, πόσο ρεζίλια θα είμαστε, αν πάρει κάποιος, γιατί όλοι συμφωνούμε από ότι αντιλαμβάνουμε, να πάρει κάποιος να λειτουργήσει αυτός ο χώρος σαν ένα ψυκτήριο και να μην μπορεί να βγάλει άδεια μετά. Να πηγαίνουν οι άλλοι που δεν το πήραν να κάνουν καταγγελίες και να κολλεί τα αποτηρησίες είτε του δήμου είτε του κράτους και να μην μπορεί να βγάλει άδεια αυτός ο άνθρωπος. Καλώς, θα το πάρουμε, θα το αποσύρουμε. Και εγώ ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμα μία να μην το συζητάμε μετά όταν θα ξανάθει, γιατί όταν θα μας συγκριθείς ότι ναι γίνεται αυτό θα το περάσουμε, το μίστιο βγαίνει βάσει το προηγούμενο που είχαμε τα 12.000 έτσι το χρόνο έγινε. Ναι, ναι. Ωραία. Λοιπόν αυτό αποσύρεται και όσον αφορά το προηγούμενο θέμα είναι και η υποέρεση και για την καλαμίτσα και η συντηρήση των. Ναι, ωραία. Ωραία, υπέρεγο το προηγούμενο. Οπότε ομόφωνα στο θέμα. Πάμε στο επόμενο και τελευταίο διαβίβαση αιτήματος της εταιρείας Top Vision για προτάταση της καταλυτικής εμερομνίας για την υπογραφή σύμβαση με το Δήμο Καβάλλας. Εδώ η συγκεκριμένη εταιρεία επικαλούμενη θέματα που πρέπεισαν λόγω κορονοϊού, δεν μπόρεσε να φέρει την εγγυητική. Οπότε κατόπιν αυτού εμείς ζητούμε την παράταση. Και για να μην... Συγγνώμη λίγο. Κατόπιν τον Αντόερ, παρακαλούμε όπως αποφασίσετε για να γίνει δεκτό το έτοιμα της εταιρείας Top Vision για παράταση 15 ημερών και την καταλυτική ημερομηνή της υπογραφής σύμβασης προκειμένου να μην μπούμε σε μια δικασία να ξαναγύουμε από την αρχή η συμπάση και όλα αυτά. Δείξω αν είστε σύμφωνοι. Πρόεδρε, εμείς δηλώνουμε παρούσες μόνο και μόνο διότι ήρθε τελευταία στιγμή και ομολογώ ότι δεν έχω καθόλου μελετήσει την περίπτωση. Εντάξει, κύριε Δρακωνάκη. Εγώ θετικός. Κι εγώ, πρόεδρε. Καταπληροψηφία σας ευχαριστούμε. Οπότε, εκτός από ένα που αποσέφθηκε, ολοκληρώθηκαν τα θέματα τα έκτακτα. Περνάμε στο πρώτο θέμα. Ουσιαστικά, είναι η ένατη αναμόρφωση προπολεγμού του Δήμου Καβάλλας. Όπως θα δείτε στην αρχή, μέσω αποθεματικού ενισχύουμε κάποιους σχολικούς, όπως αμυδίδια ο κοιωμάτων ΑΕΠΙ, χρηματοδότηση υποτροφίας για την εκποννήση διεκτασιορικού από το Μουσείο Καπνού, επιστροφία χρειοστήτωσης πρακτικών χρημάτων και επίσης έξοδα κυρίας αποβιάσσεων των υπαλλήλων, μεταφορές ελαιοδέντρων και αποζημίωσης εξοδοπητούμενων υπαλλήλων. Στο τρίτο και τέταρτο αυτοσκέλος, θα δείτε ότι γίνεται ουσιαστικά μια αναμόρφωση, η οποία οφείλει τη συνεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος και με την αναμόρφωση αυτή, προχωράμε στην υλοποίηση κάποιων μελετών και στην προμήθεια υλικών. Αυτά σε γενικές γραμμές. Λοιπόν, θέλετε να ρωτήσετε κάτι μες στη διάθεσή σας. Πρόεδρε, εγώ θέλω να ρωτήσω. Τι αφορά αυτή η χρηματοδότηση υποτροφίας προς το Μουσείο Καπνού. Είναι της εταιρείας που είναι εκεί στο Μουσείο Καπνού. Ίκη, Ίκη, Ίκη. Ναι, αυτό λέω, αυτό ρωτάω. Τι αφορά αυτή, δηλαδή, είναι μια ιδέα. Εμείς τι χρηματοδοτούμε, δηλαδή, ποιους? Η πρόταση είναι η εκπομπή του Μουσείου Καπνού. Δεν ακούσα, έκανε διακοπή, πρόεδρε, και δεν σ' άκουσα. Η πρόταση είναι εξής. Θα ζητεί ουσιαστικά η εκπόνηση δικατορικής μελέτης διατριβής, ουσιαστικά, από φιλτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται με το αντικείμενο αυτό, με το καπνό. Θα υπάρχει μια θεματολογία κάθε χρόνο, όπου φυσικά οι μελέτης αυτές θα μπαίνουν στην βιλογραφία του Μουσείου και ως προτροπή για να γίνουν αυτές οι διατριβές, θα δίνεται μία υποτροφία. 6.000 ευρώ. Αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο. Σε ποιον, στους μαθητές ή στο ίκη? Στο φοιτητή, ο οποίος θα... Ποιο χρηματοδοτούμε εμείς? Δίνουμε υποτροφία στο φοιτητή. Ο φοιτητής, το φοιτητή Μαρέα. Μια υποτροφή, η οποία θα οριστεί και στην οποία θα συμμετέχει και ο Δήμοστης. Ο κ. Μητσόπουλος. Η Επιτροπή Αξιολόγηση πρώτα, ποια θα είναι αυτή? Η Επιτροπή Αξιολόγηση έχει οριστεί ή θα οριστεί? Οι όροι αυτοί έχουν οριστεί και υπάρχουν μέσα στο κατοστατικό. Και υπάρχει και η Επιτροπή. Θα συσταθεί η Επιτροπή, θα αξιολογεί πώς ο φοιτητής θα μπορέσει να πάρει αυτή την υποτροφία για να κάνει τη μελέτη. Μπορεί δηλαδή ο Δήμος να χρηματοδοτεί διδακτορικά, εκπόνηση μελετών και τέτοια θέματα. Μπορεί, είναι συμβακτό με το Δήμο. Ο Δήμος είναι τέτοιος σαν βορεές. Συμφωνώ στο σκεπτικό σας. Εμείς κοιτάμε πώς αυτό θα έχει μια ανταποδοτικότητα για το Δήμο. Να προσελκύσει κάποια διδακτορικά, τα οποία θα βοηθήσουν. Κύριε Πρόεδρε ακούστε γιατί το λέω. Κάποτε, όταν ήμουν αντιδύπτου... Μαρία, το μικρόφωνο έκλεισε. Μαρία, έκλεισε το μικρόφωνο. Όχι, ακούω αυτό. Φύγεις στο τηλέφωνο μου. Έλα, έλα, μίλα. Όταν ήμουν αντιδύμαρκος πότε... είχαμε κάνει ένα σκεπτικό, να μπορούμε να δίνουμε κάποια βραβεία, μάλλον όχι βραβεία, μέσω φροντιστήριων, κάποια παιδιά να κάνουν δωρεά φροντιστήρια, να δίνουμε εμείς χρήματα, δηλαδή, σε κάποια φροντιστήρια, να πηγαίνουν δωρεάν και να παίρνουν σαν υποτροφίες. Τότε, μιλώντας με τον Επίτροπο, δεν μας το επέτρεψε αυτό το πράγμα. Θεωρώ μήπως, λοιπόν, δεν είναι συμβακτό και δεν μπορεί να γίνει. Νομίζω ότι πρέπει λίγο να το δείτε αυτό το θέμα. Κοιτάξτε, το είδαμε. Φραντισκάκη, έχετε δίκιο, το είδαμε. Έχουμε και εμείς τον ίδιο προβληματισμό. Ωστόσο, θεωρήσαμε καλή ως πρόταση και δεν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε στο Ινστιτούτο. Από εκεί πέρα, αν αποδηλειφθεί από την αποκεντρωμένη... Πρόεδρε, θα είναι καλά, συγγνώμου που διακόπτω, να κινηθείτε προς την κατεύθυνση της δημοφαίλεια, η οποία έχει και στην ευθύνη της τα Μουσία. Και νομίζω ότι ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι πιο ευέλικτος σε αυτές τις περιπτώσεις. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσει να εκτελεστεί αυτή η δαπάνη. Προσοχή να μην παρακολουθεί από το εμπορικολογισμό του δήμου. Από το εμπορικολογισμό του δήμου. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον, όπως είπα και πριν, δεν εγκριθεί από την αποκεντρωμένη, δεν θα περάσει ο έλεγχος αν είναι συνομή, δαπάνη ή όχι. Γιατί αυτή τη στιγμή, αν θυματοδοτούμε κάποιον ιδιώτη, γιατί το ίκη δεν είναι νομικό πρόσωπο του δήμου. Εγώ θα ήθελα προσωπικά να το ψάξετε πρώτα, και ήθελα να το δούμε, εάν μπορούν να δοθεί. Κοιτάξτε, επειδή ακούστηκε το ίδιο προηγουμένος, με το Παρκολοφοριακής Αυγής, εννοείται ότι οι πυρσιακοί το έχουν ψάξει και δεν μπορούμε να θετήσουμε τώρα τι κατεβάζει ένας πυρσιακός εμείς να το αθετούμε. Σε κάθε περίπτωση, εγώ ήμουνα ειλικρινής, είπα ότι είχαμε και εμείς τον προβληματισμό αυτό. Αν απορριφθεί, εντάξει, εμείς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την δελτίωση κάποιων διεργατορικών, οι οποίοι θα έρθουν για το κέντρο καπνού, από εκεί πέρα, αν δεν έρθει... Πρώτον, να σας εξηγήσω λίγο και μάλλον το έχετε καταλάβει, ο πυρσιακός, ο οποίος εισηγείται μια αναμόρφωση προϋπολογισμού, δεν κάνει έλεγχο για το αν αυτή η δαπάνη μπορεί να γίνει από τον δήμο ή όχι. Τον έλεγχο για το αν θα γίνει ή όχι, θα γίνει πολύ αργά, όταν θα έρθει η ώρα να εκτελεστεί το ένταλμα. Και αν δεν μπορεί να εκτελεστεί το ένταλμα, τότε είναι πολύ αργά. Πάρα πολύ αργά, ξεκινάνε άλλες διαδικασίες. Οπότε, συνεχίζουμε το θέτο, όσο ερευνηματικό, για το αν είναι εφικτό ο Δήμος Καβάλλας να μπορέσει να καλύψει μια τέτοια δαπάνη από τον αυτούσιο τον δήμο και όχι από νομικά πρόσωπα. Δεν είμαστε αρνητικοί σε καμία τέτοια προοπτική και σε κανένα τέτοιο κίνητρο, θεωρούμε ότι είναι λάθος ότι γίνεται από τον προϋπολογισμό του δήμου. Ήθελα να ρωτήσω επίσης πληρωματικά, τι αφορούν οι μεταφορές ελαιόδεντρων 1500 ευρώ. Εγώ το ίδιο. Γιατί δηλαδή δεν εσωματώνονται στην γενική εργολαβία πρασίνου που υπάρχουν. Να συνεχίσω την ερώτησή μου για να μου δώσετε ολοκληρωμένη απάντηση. Βλέπω ότι καταργείται το κωδικό παφορά της Υπηρεσίας Ουτερικού Ελέγχου 24800. Πάρα πολλές φορές είχαμε πει και είχαν γίνει πολλές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα αυτών των υπηρεσιών που είναι επιβιβλημένοι και από τη νομοθεσία γιατί παίρνουμε λεφτά και πόσα λειτουργεί η υπηρεσία αυτή. Και επιτρέψτε μου λίγο, ίσως δεν καταλαβαίνω εγώ, θα τη διατύπω στο τρία, στη δεύτερη σελίδα δηλαδή της αναμόρφωσης, που δεν είναι καταλήφιστη, αλλά είναι μια μεταφορά 234.000 ευρώ από τους παρακάτω κωδικούς, δηλαδή παίρνουμε και θέλω να επισημάσω την αναφορά συγκεντρώνουμε στον κωδικό Περικυκλοφοριακής Μελέτης Παλιού, το ποσότο 40.000 ευρώ. Δηλαδή τα παίρνουμε τα χρήματα αυτά από τον κωδικό αυτόν. Λοιπόν, να ξεκινήσω από το τελευταίο. Αναφέρει ότι 234.000 ευρώ παίρνουμε όντως από τους κωδικούς, από κατάσταση φέροντους οργανισμού, κοιτώνα αξιωματικών, από το Δημερέτη Κεντρικό Άξονα Περιελιού ΣΑΤΑ 50.000 ευρώ, από Μελέτη Ανάπλαση Παραλιακού Μετόπου Πάρκου Φαλήρου 49.000 ευρώ και από Κυκλοφοριακή Μελέτη Παλιού 40.000 ευρώ. Αυτά μεταφέρονται στον Παθηματικό και μέσω αυτού ενισχύει ότι παρακάτω κωδική. Μάλιστα. Μήπως, Πρόεδρε, είναι εκεί ο Κύριος Ιακοβίδης. Όχι, δεν είναι ο Κύριος Ιακοβίδης, δυστυχώς. Και αυτό δεν μπορώ να σε δώσω πιο περιστατουμένη απάντηση, γιατί έχει να κάνει με την εισαγωγή που έκανα αρχικά, ότι έχει να κάνει με τροπήση του τεχνικού προγράμματος, οπότε κρίναν σκόπιμο με αυτή την αναμόρφωση να προμηθευθούν κάποια υλικά και να γίνουν κάποιες μελέτες. Ναι, αλλά ξέρετε τροπήση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού χωρίς παρουσία των αντιδημάρκων τεχνικών υπηρεσιών. Ας πούμε τι αφορούν οι μαρμαρικές εργασίες για επισκεμιστήριση μαρμάρων. Δηλαδή, προέχουν οι μαρμαρικές εργασίες 24 800 έναντι του Γραφείου Συντερικού Ελέγχου. Βέβαια, κυρία Δρακωνάκη, για να μην το βιβάσω όλο αυτό, αν θέλετε εγώ να καλέσω τον κ. Ιακοβίδη να έρθει σε μία σύσκεψη στην τεχνική υπηρεσία. Φυσικά και δεν νομίζω ότι θα μείνει πίσω όλο αυτό. Προφανώς σε μία άλλη αναμόρφωση θα ξανασχηθεί ο κωδικός για να γίνει αυτό εργό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ποια πρόθεση αυτής της διοίκησης. Αν δεν σας κάλυψα, μπορούμε να καλέσουμε τον κ. Ιακοβίδη να έρθει έστω για αυτό. Αν δεν έχουν, πρόεδρε, συνάδελφοι άλλες ερωτήσεις, εγώ θα ήθελα να ψηφίσουμε. Θέλετε να σε απαντήσουμε και για τα λεόδεντρα. Εγώ θα ήθελα και για τα λεόδεντρα, πρόεδρε. Τα λεόδεντρα, για κάποιες διανοίξεις για συνδρομικές γραμμές που κάνει ο ΣΕΣ στην Καλαμάτα, για να μην χαλάσουνε κάποια δέντρα, ουσιαστικά με μία τεχνική τα βγάζει, τα εκχερσώνει, συγκεντρώνονται σε ένα μέρος κάπου στην Αττική και από εκεί και πέρα, μόνο με έξοδα μεταφοράς, δίνονται σε κάποιους δήμους. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε με κόστος μόνο αυτά, πόσο είναι το χρήμα, το χρήμα τώρα είναι μισό λεπτάκι Λούι θα μου υπηρέψετε, 1.500 ευρώ να γίνει μεταφορά αυτών των τολοδέτρων και να φιτευτούν εδώ στη Μπόλη της Καβάλας. Θέλετε να ψηφίσετε? Να βγούνε οι φίνγκες από την πλατεία, πρόεδρε. Επιγόντως. Ήδη άρχισαν να σαπίζουν. Επιγόντως. Επιγόντως. Είμαι ρεκτός από μηχανικός που με βάπτισε η κυρία Δρακονάκη, θα γίνω και η ογόνος. Αυτοί οι φίνγκες πια έχουν γίνει πραγματικά ένα διάλοξένο με την ελληνική φύση και η ελληνική γη, που ό,τι μας κάνει βάζουν πια ένα φίνγκας, τέλος πάντων. Είμαστε μόντε γάρλο. Ναι, μας λείπει η Φόρμουλο 1. Λοιπόν, θέλετε να ψηφίσετε? Ναι, πρόεδρε. Λοιπόν, πρόεδρε, εμείς αυτήν την ανομόρφωση είμαστε αρνητικοί ως παράταξη. Και διότι πρώτον υπάρχει αυτός ο κωδικός της διδακτορικής διατριβής, και να ξεκαθαρίσω ξανά για να προλάβω τοποθετήσεις και ότι η παράταξη της ανάκα δεν θέλει να ενισχύουμε τους διδάκτορες και την προβολή της καβάλας μέσω έστων διδακτορικών εργασιών, θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτό αυτό το πράγμα να γίνει από τον προϋπολογισμό του διδακτορικού. Θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτό αυτό το πράγμα να γίνει από τον προϋπολογισμό του δήμου, αλλά από κάποιο νομικό πρόσωπο που έχει μεγαλύτερη ευελιξία. Και επίσης, για να το ας το πούμε προσωποποιήσω και λίγο, διότι λίγο μετά τις εκλογές του 19, στήθηκε σχεδόν ένα λαϊκό δικαστήριο στην περιοχή του Παλιούς, ό,τι αφορά την κυκλοφορία. Διατιμπάνιζε ότι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα λύσουν άμεσα το πρόβλημα της κυκλοφορίας του Παλιού, κάτι το οποίο εμείς δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε. Πριν τις εκλογές, Ευαγγέλια. Εννοείται πριν τις εκλογές. Έχουν κλείσει τον δρόμο και μας δίκασαν πραγματικά δημόσια. Ωραία, γι' αυτό ακριβώς το λόγο μόνο και μόνο ότι μπαίνετε στη δικασία, ενώ κάνατε ένα βήμα από τεχνικό πρόγραμμα να σκέφτεστε την κυκλοφοριακή μελέτη στο Παλιό και τώρα αυτή τη στιγμή το αποσύρετε. Αν το ξαναφέρετε καλώς, είμαστε αρνητικές. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Λαζαρίδη. Θετικός, πρόεδρε, θετικός. Κύριε Κελαϊδάκη. Ομοίως, θετικός. Κατά πλειοψηφία, δεύτερο θέμα, έγκριση γεννόμενων δαπανών πυροθυσσών από την πάγια προκαταβολή και αφορά την κοινότητα, τοπική κοινότητα Καβάλλας, είναι πίσω και ο συνημένος Πίνακας. Είστε θετικοί? Είμαστε θετικοί εμείς, κύριε Πρόεδρε. Επίσης. Άλλα ομόφωνα. Να θεωρήσω ότι ομόφωνοι είναι και η επόμενη υπόφαση όσον αφορά πάλι έγκριση γεννόμενων δαπανών πυροθυσσών από την πάγια προκαταβολή και αφορά... Όχι, Πρόεδρε. Μην το θεωρήσετε. Ωραία, ωραία. Τότε να ολοκληρώσω και συγγνώμη για τη προέτρεξα. Αφορά την τοπική κοινότητα λιμνιών με πρόεδρο τον Βασίλη Ελευθεριάδη και αφορά κάποια τσιμέντα. Άρα, κυρία Βραδόντα... Θέλω να κάνω μια ερώτηση. Φαίνεται στο τιμολόγιο, κύριε Πρόεδρε, ότι προμηθεύτηκε εκεί ο Πρόεδρος 99 σακιά τσιμέντο για να γίνουν τα κημητήρια της λιμνιάς. 99 σακιά τσιμέντο. Καταλαβαίνετε την ποσότητα του τσιμέντου για το οποίο μιλάμε? Ένα είναι αυτό και ένα δεύτερο. Είμαστε αρνητικές, βέβαια, σε αυτή τη δαπάνη. Για όσους από εσάς θα προβείτε σε θετική ψήφο, να σας ενημερώσω, απλά, Πρόεδρε, ότι στο πρωτόκολλο παραλαβής δεν γίνεται αναφορά από τον Πρόεδρο ότι παρέλαβε καλός τσιμέντο, αλλά μοχάλικο. Είναι καλό να το διορθώσετε, πριν πάει για πληρωμή. Αυτό, ναι, θα διορθωθεί. Όσον αφορά το τι μπορείς να κάνεις με 99 σακιά τσιμέντο, να μιλήσεις δεν το γνωρίζω. Οπότε, νιώθω ότι είστε αρνητικές. Κύριε Λαζαρίδη. Παρόν εγώ, Πρόεδρο. Κύριε Κηλαϊδάκη. Εγώ θετικός. Στο ίδιο πλέμμα που λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι Πρόεδροι, τώρα βλέπω μια αυστηρότητα από όλους μας. Στην διαδικασία τυμολογίου, να θυμίσω και στην κυρία Δραγκωνά και στα υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ότι στην προηγούμενη θητεία, τους λέγαμε, εμείς τους δίναμε τον τρόπο πως να περάσουν καμιά φορά και χωρίς να είναι τα υλικά. Σαφέστατα, Μανώλη, συμφωνούμε, αλλά τουλάχιστον να το διορθώσετε. Σημεριώνω την άποψή μου, λέγοντας σου λέω ότι και οι Πρόεδροι το μόνο εργαλείο για να πάρουν τσιμέντα, μπορεί να λένε θα τα βάλουν όλα στο κοιμητήριο, αλλά είναι δουλειά και της διοίκησης και των διαφόρων επιρροσιών του Δήμου να ελέγχουν κατά κάποιο τρόπο κατά που κοιμένονται και που χρησιμοποιούνται αυτά τα τσιμέντα. Θετικός. Σας ευχαριστούμε πολύ, αλλά κατά πλειοψηφία να περάσουμε στο τέταρτο θέμα. Έγκριστης με αριθμό 22-21. Παράφαση του Δικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτικό Οδείο Καβάλας του Δήμου Καβάλας που αφορά την έγκριση τριμμένιας έκθεσης πρώτου τριμμήνου προϋπολογισμού Δημοτικού Οδείου Οικονομικού Έντους 2021. Είναι εδώ η κυρία Καλλότη, αν θέλετε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις. Δεν έχουμε ερωτήσεις, Πρόεδρε, και είμαστε θετικές. Να θεωρήσω ότι ομόφωνα? Πρόεδρε, εμείς όχι. Εγώ δηλαδή. Εντάξει, κύριε Λαζάηδη. Κύριε Κελαϊδάκη. Εγώ θα ήθελα να μας κάνει μια εκτίμηση, κυρία Καλλότη, λίγο σχετικά με το πρώτο τρίμινο, δεδομένου ότι είμαστε σε μια περίοδο που είχαμε συζητήσει και παλιότερα ότι λόγω COVID υπήρχαν προβλήματα στην παρουσία, ότι αν έχουν μειωθεί τα άτομα, αν υπεριάστηκαν από το κομμάτι, ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τηλεκπαίδευση όλοι, η ίδια πώς εκτιμά το πρώτο τρίμινο. Και θα είμαι θετικός. Από ό,τι είδα, είμαι θετικός. Μακοτέ. Τώρα, ναι. Ναι, υπήρξαν κάποιες διαγραφές μαθητών, αλλά ήταν πολύ λίγες, γύρω στα 10-15 άτομα, που ήταν αναμενόμενο, κυρίως αφορούσε σε μικρά παιδιά, που είχαν την πρώτη επαφή με το όργανο, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα διαδικτυακά μαθήματα ήταν πολύ δύσκολα για παιδιά που μόλις είχαν ξεκινήσει. Κατά τα άλλα, οι πληρωμές των διδάκτρων πήγαν αρκετά καλά, οπότε μπορέσαμε να είμαστε ανταποδοτικοί σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των καθηγητών. Δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα. Θεωρώ ότι πήγαν όλα καλά σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, με πέρυσι. Καταπλαιοψηφία και περνάμε στο πέμπτο θέμα. Αυτή είναι η έγκριση της ΜΕΚΝΟ69 του 2019 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κυνοβουλικής Καβάλασης Δημοφαίλειας από περάτη 4η ανομόρφωση του προπολογισμού του Εικονομικού Έντρους 2021. Έχετε κάποιες ερωτήσεις? Ερωτήσεις δεν έχουμε. Εμείς είμαστε αρνητικές για τον ίδιο λόγο που ψήφισε αρνητικά και ο μέλος της παράταξης μας, το ΔΑΣ της Δημοφαίλειας. Αυτό έχει να κάνει με την αύξηση του προϋπολογισμού του Φεστιβάλ Κοσμόμποληση. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Κι εγώ όχι για τον ίδιο λόγο. Κύριε Καλαϊνδάκη. Εγώ συγχωρέστε με δεν μπορούσα να ανοίξω το αρχείο λίγο να δω πώς τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος μας. Δεν ξέρω τι πρόβλημα υπήρχε. Δεν μπορώ να το ανοίξω. Ψηφίζω. Θα περάσει αυτό. Δεν περνάει από τον Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι? Όχι, δεν περνάει. Και πέρασε κατά πλειοψηφία από ό,τι ακούω από το τέτοιο και εγώ θετικός. Δεν είχα εικόνα για το τι ψήφισα. Θα περάσουμε στο έκτο θέμα. Προτεραιοποίηση, προτάσεις. Να δώσουμε τον λόγο στον κύριο Μιχαλή. Υπάρχει κάποιο κουδόνι αυτό εδώ. Έκανε θόρυβο ή δεν άκουσα καλά? Έκανε. Ήταν από μένα. Συντώνησε, Μαρίνα. Ήταν συντωνισμός. Ναι, συντωνισμός ήταν. Γιατί είμαστε στο αυτοκίνητο τώρα γι' αυτό. Μας κούφανε, μας κούφανε. Ωραία, λοιπόν. Είμαστε στο αυτοκίνητο τώρα. Είμαστε στο αυτοκίνητο τώρα. Είμαστε στο αυτοκίνητο τώρα. Είμαστε στο αυτοκίνητο τώρα. Είμαστε στο αυτοκίνητο τώρα γι' αυτό. Μας κούφανε, μας κούφανε. Στον Αντώνη Στριτσής έχει ζητηθεί, επειδή έχει μπει το φλαφόν των 22 εκατομμυρίων, να γίνει μια προτεραιοποίηση των έργων. Κυρίως για τον λόγο του φλαφόν που έχει εισαχθεί. Οπότε, εμείς προχωρήσαμε και μια προτεραιοποίηση των προτάσεων που έχουμε υποβάλει. Κι αυτά τα πρώτα πέντε έργα είναι έργα τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί ή έχουν γίνει, έχουν γίνει αποδεχτά. Οπότε, δεν θέλαμε, θέλαμε να τα βάλουμε πρώτα στην λίστα, γιατί οι συνολικές μας προτάσεις υπερβαίνουν ελαφρώς τα 22 εκατομμύρια. Και, στη συνέχεια, έχουμε την προτεραιοποίηση που βλέπετε στο πίνακα. Δηλαδή, πρώτο είναι το έργο της σύντρευσης του ιστορικού δικτύου της κοινότητας των Γκρινίδων. Επίσης, είναι η πρόταση των ψηφιακών. Έπειτα, η πρόταση για την ηλεκτροκίνηση. Οι γωνιές ανακύκλωσης. Και, τέλος, είναι τα ΑΠΕ για το έργο της ΔΕΙΑ και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο είναι το λιγότερο όριμο έργο. Και, στη συνέχεια, ακολουθεί ο δεύτερος πίνακας, ο οποίος δεν έχει, θεωρώ, με συμουρσία, έτσι, κάποια... η λιγότερη αξία, η σειρά ποτεραιότητας, από την άποψη ότι είναι τόσο πλαφόντων των 22 εκατομμύρων, απλώς ζητούνται και πέρα να σταλεί μια... Έτσι, όταν έχετε κάποια ερώτηση. Ερώτηση δεν έχουμε, κύριε Μιχαηλίδη. Τουλάχιστον, την πλευρά μας. Κύριε Λαζαρίδη. Μπορούμε να ψηφίσουμε, αν δεν έχουμε ερωτήσεις. Αν υπάρχει κάποια ερώτηση από κάποιον, οπότε, να πάμε για ψήφιση. Εμείς, πρόεδρε, είμαστε... Συγγνώμη, ο κύριος Λαζαρίδης μίλησε. Όχι, όχι, ψηφίζουμε, Μιχαηλίδη. Ωραία, ωραία. Εμείς, πρόεδρε, είμαστε αρνητικές σε αυτό το θέμα. Και ο λόγος έχει... Συγγνώμη. Μάλλον παρούσες, για να μην τα ισοπεδώσουμε και όλα. Είμαστε παρούσες και αυτό έχει να κάνει μόνο και μόνο, διότι ουδέποτη η διοίκηση του κ. Μουριάδη έδωσε λίγο χρόνο για να κάνει αθενώς μία υποτυπώ διαβούλευση με τις παρατακοπικούς συμβουλίου. Αντιθέτως, δεν μπορώ να ξεχάσω την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Μιχαηλίδη. Αλλά δεν προέβηκε σε καμία στοιχειώδη διαβούλευση και με άλλους φορείς, οι οποίοι μπορούσαν να είχαν μία πρόταση καθοριστική για την πορεία και την εξέλιξη πραγμάτων στον Δημοκαβάλλος. Επίσης, να σε πληρώσω, Ευαγγελία, ότι και εγώ κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμπουλίου στη ΔΕΙΑΚ δήλωσα τη δυσαρέσια μας για ένα έργο, το οποίο ήταν για τα απομακρυσμένα υδρόμετρα για τη διαχείριση... το οποίο είχε φτάσει, είχε οριμάσει, είχε φτάσει στο σημείο να βγει στον αέρα. Έφυγε το έργο ολόκληρο εκείνο για ένα έργο που ήταν ήδη όρημο για να μπουν άλλα έργα τα οποία μπήκαν την τελευταία στιγμή. Κ. Λαζαρίδη. Αν και θα συμφωνήσουμε με τα λεγόνα των δύο αγαπητών κυριών των συναδέλφων της Αυαγγελίας και της Μαρίας, ότι υπάρχουν προτεραιότητες τις οποίες θα μπορούσαμε να δείξουμε μέσα από μια διαβούλευση και κάποιες διαφωνίες. Ας πούμε, εμείς ως παράταξη είχαμε διαφωνία στη θύση, μάλλον, στη κατασκευή ενός νέου πολυπητηρίου και προκλήναμε την κατασκευή ενός προπογενητηρίου στο Πριγιάγη. Εν τούτος θα ψηφίσουμε ναι και να μη συσκοράζουμε τα υπόλοιπα. Αυτός ήταν οδηγός για τις προτεραιότητες του Δήμου, εν τούτος δεν έγινε. Πάμε παρακάτω, ψηφίζουμε ναι και εμπελπιστούμε στα επόμενα. Το κυρίο, αυτή η μελέτη βγήκε από το Τρίτσι, αν δεν κάνω λάθος. Ποια? Μας εξηγήθηκε, αν θυμάσαι, ότι δεν δίνονται... Ναι, ναι, ναι, ναι. Απλώς τώρα να φέρεις ένα παράδειγμα τώρα, Γιώργη. Ναι, ναι, όχι. Με το ΙΠΑ Συμπουσάντα. Ναι, ναι, όχι. Κύριε Κελαϊδάκη. Αποδεχόμενος ότι και την ευθύνη υλοποίησης όλων αυτών των προγραμμάτων και των μελετών ή του σχεδίου όλο πώς θα αξιοποιηθεί το κομμάτι του νέου πακέτ του Τρίτσι, ας πούμε να το πω εγώ έτσι. Και αφού κραζόμενος ότι μένει σε επίπεδο πολιτικό και σε επίπεδο παρατάξων, έχει ακούσει πάρα πολλές φορές η διοίκηση της προτάσεις μας και πολλές από αυτές αποδέχεται, τώρα τη σειρά αναλαμβάνει την ευθύνη η ίδια και γι' αυτό θα κριθεί στο τέλος της συζητίας και από εμάς, διπλήτωνα και από τους πολίτες, εμείς είμαστε θετικοί ενισχύοντας αυτή την πρόθεση. Άρα, καθαριστά πλειοψηφία. Πρόεδρε, συγγνώμη που διακόπτω, εγώ επειδή θα πρέπει να αποχωρήσω από τη συνεδρία συ, θα ήθελα απλά να σας δηλώσω από το επόμενο θέμα, το 7ο, μέχρι το τελευταίο ενδέκατο, ότι είμαστε θετικές. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, Δραγωνάκη. Θα με συγχωρέσετε αλλά θα πρέπει να αποχωρήσω από τη συνεδρία συ. Να σε ευχαριστώ πολύ χρόνι και πάντα γερή και ευτυχισμένη. Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, χρωστά ο γέρος μας. Στην πρώτη διαζώση συνεδρίας, ευχαριστώ πολύ. Πόσα κυράνεματα μας χρωστάνε στη διαζώση σε Ευαγγελία, θα σκάσουμε από τα γλυκά. Όχι, όχι. Κοίτα, το πρώτο χρόνο, σύμπλιν, σύμπλιν, ακυρώθηκαν. Τελείωσε. Αν πού είναι ο γιορτάζοντες. Διαγραφήκανε τα πρώτα, καλά λέει. Παραγραφήκανε, λες. Μπήκαμε στο δεύτερο χρόνο. Ε, τι, μπήκαμε στο δεύτερο χρόνο. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Γεια σου, Μαγιαλίστα. Γεια σου για το χρόνο, κορίτσι μου. Να περάσουμε στο έβδομο θέμα, που είναι έγκληση πρακτικού 1 για την ανακήρυξη μειοδότη και την ανάθεση σύμβασης για το έργο εργασίας ολοκλήρωσης διοικηματικής αναβάθμισης διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου κολλικού συγκροτήματος 12 του Δημοτικού Σχολείου Καβάλα, όπως θα δείτε και από το πρακτικό, ως ανάδοχος και ορίζεται η Εταιρεία Φραγγίδη Σκουτσός ΩΜΕ. Οι παράταξες, κυρία Τσανάκα, είναι θετικά. Λέμε ναι. Κυρία Πλατισκάκη, οπότε θα σας δίνω εσάς τον λόγο. Κύριε Λαζαρίδη. Ναι. Κύριε Κελαϊβάκη. Ναι. Ωραία. Να περάσουμε στο επόμενο θέμα, στο όγδο. Εδώ έχουμε μια, να μάλλον διαβάσω το τέλος, συγγνώμη. Η αρίθμη Προτοκόλου 3321, 17 Δεκαετάδες του 2016, ένσταση του Οικονομικού Φορέα Ξαθόπουλου Βασιλείου, κατά της ΜΑΚΜΟ 557 του 2016, απόφαση οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλα για το έργο Ανανεώσης Αναβαθμής Συντηρής Χώρου Πρασίνη, Δήμου Καβάλα, στο 2020. Εδώ υπάρχει ένα πλούσο ιστορικό, όπως θα έχετε δει. Και ύστερα από το Ανωτέρο, όπως και από τις εισηγήσεις των Νομικών Συγούλων, εισηγούμαστε την αποδοχή της ένστασης του κ. Ξαθόπουλου και την έκκληση της μη κατάπτωσης της εγγυηστικής του και την ανάκτηση της αριθμών 557 του 2020, απόφασης Οικονομικής Επιτροπής για το νοστιμό να δώχω και τη συνέχεια του διαγωνισμού για τους πουλίπωτος συμμετέχοντες. Όταν λέω στη συνέχεια τον Ανωτέρο, εννοώ την αποδοχή της ένστασης και της μη κατάπτωσης της εγγυηστικής και την ανάκληση και συνέχιση. Είστε σύμφωνοι? Ό,τι συγχεί τη νομική υπηρεσία. Ναι. Άρα ομόφωνα, να περάσουμε στο ένα το θέμα, έγκληση πρακτικού περιελέγου δικαιολογικών, τεχνικών, προσφορώων, ανοίγων, οικονομικών προσφορώων και κήρυσης προσερνού αναδόχου στο συνοπικό διαγωνισμό με τίτλο προμήθεια δευτικού υλικού έτους 2021, εκτιμώμενες αξίες 36,889,81 ευρώ συμπελαμβανωμένου και του TPA. Εδώ η Επιτροπή εισηγείται αφενός στην προμήθεια δευτικού υλικού του 2021 και όσον αφορά το τμήμα 1 ανακήρυξη ως προσερνού αναδόχου την εταιρεία Γερασινίδου Εκατερίνη και όσον αφορά το τμήμα 2 ανακήρυξη προσερνού αναδόχου την σύμφωνα Μιχάλη Βερβερίδης Κεσσία ό.Ε. Όπως είπε η Δησία σύμφωνα με την εισηγήση. Συμφωνώ με. Περνάμε στο 10 το θέμα, έκριση πρακτικού περιελέγχου δικαιολογικών προσφορών τεχνικών και ανοίγματος, οικονομικών προσφορών και κήρυξη προσερνού αναδόχου του συγγραφονισμού για την υπηρεσία μίστος ηγερανών με εισηγή της 2021 ενδεικτικού προϋπολογισμού 33,943,96 ευρώ συμπελαμβανωμένο και του TPA, που εδώ ανάδοχος εισηγεί την υπηρεσία να είναι ο Σαβίδης Σάβας, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός μειοδότης. Όπως η υπηρεσία και πάλι, Πρόεδρε. Ωραία, ομόφωνα και αυτό. Και περνάμε στο τελευταίο θέμα, που είναι ορισμός μελών επιτροπών διενέργειας, αξιολόγησης και παραλαβής σύμφωνα με τη διατάξη του Άρτο 3 του νόμου 46-23 του 2019. Να μη σας κουράζω, υπάρχουν συγμένει πίνακες με τις επιτροπές. Και εδώ, ομόφωνα. Καλό μεσημέρι. Επίσης, επίσης, επίσης, γεια σας.