Kατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ,9 Νοεμβρίου 2020 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Τα υπόλοιπα θέματα. Για να ψηφίσουμε και κάποτε και τον προϋπολογισμό της περιφέρειας. Να προηγηθεί το τεχνικό πρόγραμμα. Εμείς δεν συμφωνούμε. Έχουμε πει ότι θα είναι η συζήτηση ειδικής συνενδρίας. Βάλαμε δύο θέματα, δύο γίναν τέσσερα. Είναι υποβάθμιση του θέματος. Δεν μπορούμε 560 σελίδες του Master Plan της Απολινητοποίησης να πηγαίνει ως ένα απλό θέμα. Είναι σοβαρό. Ωραία, ο κ. Δέδες, η παράταξη του κ. Τατούλη συμφωνεί. Η παράταξη του κ. Δέδες. Βέβαια, υπάρχει πρόβλημα. Πέρα το γεγονός ότι είχαμε μιλήσει για ένα θέμα ειδικής συνενδρίας του Σχεδιοδίκης Μετάβασης, έγινε δύο στη συνέχεια με την κλησίφωνη Λούβη για μας. Γιώργο, για να μην χάνουμε να τα πούμε μετά ακόμα, να συνονιηθούμε στο ανθρωπό μας. Και για τα περινελουργεία, δεν μπορούν να βγουν τέσσερα θέματα στις σημερινές συνενδρίες, και ειδικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είπαμε τρία τουλάχιστον, το τεχνικό πρόγραμμα. Πρόεδρε, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων... Πρόεδρε ακουγείτε με σημειά. Έχει... Ορίστε. Έχει και σοβαρά προβλήματα στη σχέση με την παρουσίασή του, γιατί έχει γίνει ξεχωριστά για κάθε περιφερειακή ενότητα. Και σε δύο τουλάχιστον, αν όχι τρεις περιφερειακές ενότητες, υπάρχει μια ασύγκηση γιατί στα φύλλα του Εξέλ παρουσιάζεται ως νέο δύο διαφορετικές ενείδες το καθένα. Ωραία, θα τα δούμε, ρε Γιώργο Κίω, όταν πάμε. Εγώ λέω ότι δεν μπορεί να συζητηθεί σήμερα το τεχνικό πρόγραμμα και να μείνουμε στην αρχική απόφαση με τη σειρά των θεμάτων όσοι έχουν. Ωραία. Οι άλλες παρατάξεις, υπάρχει κάποιος που συμφωνεί ή διαφωνεί? Το αν θα συζητηθεί όχι, θα το δούμε ως σώμα όταν μπει προς θέμα. Ας το βάλουμε λοιπόν πρώτο. Και αν εκεί επιχειρηματολογία του κυρίου Δέδε ισχύει, βεβαίως δεν θα συζητηθεί. Αλλά ας ξεκινήσουμε, γιατί όσο καθυστερούμε τόσο δεν θα συζητήσουμε το πρώτο και το δεύτερο. Ωραία, να ψηφίσουμε λοιπόν. Συμφωνούμε? Να προταχθεί το τεχνικό πρόγραμμα. Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να πει μια κουβέντα για να μην κύριε Γότικα. Αφού συμφωνάτε με τον Δατέλη, προχωράτε. Έχετε προψηφία. Και εμείς καταψηφίζουμε. Ωραία, με καταπλειοψηφία εισάγεται πρώτο το θέμα η κατάρτηση του τεχνικού προγράμματος Οικονομικού Έτους 2021 της περιφέρειας Πελοποννήσου. Εισηγητήσω αντιπεριφερειάκηση ο κ. Λαμπρόπολος. Κύριε Πρόεδρε, να σας ζωτήσω κάτι πρώτο που ξεκινήσουμε το θέμα. Να ακούτε. Επειδή περιμένω μια απάντηση από τον κ. Λαμπρόπολος, με την ιδιωτικά του, σαν Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με μία αναμετάδοση της τηλεόρασης Super. Σας έχω στείλει και επιστολή σε όλους τους συναδέλφους. Θα ήθελα μία απάντηση για να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει, πρωτού ξεκινήσουμε την συνεδρίαση. Και ένα θέμα εκτός... Κύριε Πρόεδρε, και εγώ ένα θέμα εκτός υμιρισίας θέλω να πω. Κύριε Βούζα, εγώ ομολογώ ότι δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω. Δεν έχω πρόχειρη την επιστολή σας. Την απέστειλα σε όλους τους συναδέλφους μαζί του φωτογραφικού... Δεν την έχω πάρει καθόλου, κύριε Βούζα, γιατί σήμερα δεν πήγα καθόλου στο γραφείο. Κύριε Βούζα, να πω κάτι σε αυτό. Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος. Το TV Super δεν μεταδίδει αυτό, ως κεντρικό κανάλι, το περιφερειακό συμβούλιο, τη συνεδρίαση. Θα ήθελα μία απάντηση από το ΠΝΤ. Είναι άλλο κανάλι. Ποιο χρησιμοποιεί η ΥΟΝΙΑ. Ποιο χρησιμοποιεί η ΥΟΝΤ. Είναι το Super. Εάν, κύριε Βούζα, όμως δεν είναι... Γιατί δεν μπορεί να είναι... Δεν νομίζω ότι έχει γίνει τέτοιο λάθος. Νομίζω ότι το Super ως κανάλι βάνει αυτή τη λεζάντα από κάτω. Δεν είναι αυτό που μεταδίδει την κεντρική... Θα ήθελα μία σίγουρη απάντηση, κύριε Πρόεδρε, και όχι το πρόθεμα νομίζω πριν. Θα το διευκρινίσουμε και θα πάρετε απάντηση. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε. Ναι. Από ό,τι βλέπω δεν είναι έτοιμη η απάντηση. Δεν έχω λάβει την επιστολή καμία. Σίγουρα πάντως δεν υπάρχει το λιόνιασμα. Εγώ διευκρινιστικά είπα να πω. Ναι, λέω και εγώ γι' αυτά που ακούστηκαν. Εδώ πρέπει να δούμε, γιατί η κυρία Βούζα έστειλε στα email όλων μας... τον τίτλο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Αυτό βέβαια από ό,τι γνωρίζουμε εμείς πολύ καλά, θα τα δούμε και στο τέλος του χρόνου που λύγουν αυτές τις συμβάσεις, η μία είχε την ευθύνη να βιντεοσκοπεί και η άλλη να κάνει live streaming, δηλαδή ζωντανή μέσω διαδικτύου. Το υλικό όμως, το οποίο πληρώνει περιφέρεια για το live streaming θέλει να μπει κυρία Βούζα, χρησιμοποιείται προς μετάδοση με τίτλους ανάλογα το πώς το δείχνει ο καθένας. Ναι, ναι, δείτε το σύμφωνα με τη δική σας σύμβαση που έχετε υπογράψει και θα μας απαντήσετε. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα πριν ξεκινήσει η πρόσκληση, σε ένα θέμα του εσημερισίας και να διαβάσω ένα ψήφισμα για την απαγόρευση του κυνηγίου που έχει ανακοινωθεί τις τελευταίες μέρες με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και θέλω να δίνω ένα ψήφισμα των 30.000-35.000 κυνηγών της περιφέρειας Πελοποννήσου. Πριν ξεκινήσει να το διαβάσω και από εκεί πέρα να θέλετε εσείς. Αν γίνεται να το βάλουμε πριν την έναιξη της συνεδρίας εσείς. Όχι πριν. Λέμε ναι και δεν έχουμε λόγο. Να το διαβάσω και αποφασίζουμε όποτε θέλετε. Εγώ απλώς το ψήφισμα θα ήθελα. Είναι τρία λεπτά ακριβώς. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ύστερα από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου του κυρίου Πέτσα, οι κυνηγοί της χώρας ζητάμε να επαναξεταστεί το θέμα για την απαγόρευση του κυνηγίου ενώπιση των μέτρων. Τις τελευταίες μέρες έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση στους χιλιάδες κυνηγούς της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρη της χώρας εξαιτίας της απαγόρευσης του κυνηγίου μετά από τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα μας. Εδώ όμως προκύπνουν σημαντικά θέματα και επειδή έχω υπερετήσει πολλά χρόνια αυτό το χώρο, έχω δώσει μάχες για να έχει το κυνήγιο τη θέση που του πρέπει στη χώρα μας, εδώ προκύπνουν θέματα νομιμότητας αυτής της απαγόρευσης και μάλιστα της προφορικής απαγόρευσης. Το κυνήγιο δεν είναι διασχέδαση όπως είπε ο κύριος υφυπουργός. Όταν ο κάθε κυνηγός έχει από ένα έως και δέκα σκυλιά, εγώ προσωπικά έχω οχτώ, δεν διασχεδάζει αν κάποιοι νομίζουν ότι είναι έτσι. Όταν πληρώνει την αιτήσια συνδρομή του δεν διασχεδάζει και μάλιστα θα την πληρώνει στα ταμεία του κράτους, γιατί εκεί πάνε τα χρήματα, στα ταμεία του κράτους, τα χρήματα των κυνηγών. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως η θύρα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κυνηγίου περιβάλλοντος και ενέργειας. Για αυτό το λόγο, κάθε χρόνο το συγκεκριμένο Υπουργείο υπογράφει τη ρυθμιστική απόφαση θύρας με όλα όσα προβλέπονται και όσα απαγορεύονται για το κυνήγι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, για αυτό το λόγο, είναι προφανές ότι η ΚΙΑ με τις γενικές απαγορεύσεις δεν μπορεί να έχει παιδί ουφαρμογείους κυνηγούς και η προφορική απαγόρεση του Υφυπουργού του κ. Χαρδαλιά δεν μπορεί να υπερβεί την υπουργική απόφαση για τη ρυθμιστική θύρας. Θα πρέπει λοιπόν να βγει νέα ρυθμιστική απόφαση θύρας. Σαφέστατα και όλοι ανησυχούμε για την πανδημία και όλοι οφείλουμε να τηρούμε πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας, όμως, απέναντι στο παράλογο, στο ανέτειο, επειδή ο δικός μας ρόλος είναι θεσμικός, οφείλουμε να τη δράσουμε και αυτό κάνουμε. Το κυνήγι αλλά και το ψάρεμα είναι κατ' εξοχή μοναχικές και ατομικές δραστηριότητες. Ο κυνηγός, ο σκύλος και η φύση είναι μακριά από συνοστισμούς, μακριά από συναθρήσεις. Το κυνήγι, αν θέλετε, είναι μια μορφή άθλησης όπου η άθληση με τα νέα μέτρα επιτρέπεται. Εξάλλου, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να ενοχοποιεί το κυνήγι για τη διασπορά του υιού. Αντιθέτως, μάλιστα, η επαφή με τη φύση είναι υγεία και γι' αυτό προσπαθούμε όλοι και ενώψεις των νέων μέτρων. Μην ξεχνάμε και κάτι πολύ σημαντικό. Ο κυνηγός είναι πέρα όλων των άλλων και διαχειριστής της πανίδας του τόπου μας. Πριν λίγα χρόνια, με αποκλειστικά δικές μου ενέργειες, δόθηκε παράταση την περίοδο θήρας του αγριόχειρου γιατί υπάρχει φαινόμενο υπερπληθισμού με μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες. Και ήδη το βλέπουμε την αύξηση του αγριόχειρου, οι οποίοι έχουν φτάσει και στις πολιτείες, στην άκρη της πόλης. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, ζητώ από όλους μας και από όλους σας να υπογράψουμε ψήφισμα προς το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου οι κυνηγοί και οι ψαράδες να εξεδεθούν από την απαγόρευση μετακίνησης και να συνεχίσουν να ασκούν την καθόλα νόμιμη και θεσμοθετημένη δραστηριότητά τους, τηρώντας όλες τις υποδείξεις και τα μέτρα για την μετάβαση από και προς τον τόπο του κυνηγίου. Ας είναι πρώτη η περιφέρεια Πελοποννήσου που θα δοκιώσει τους 35.000 κυνηγούς της Πελοποννήσου και ας παρακινήσει και τις πόλεις περιφέρειες της χώρας έτσι ώστε οι 150 με 160.000 κυνηγοί της χώρας να εξεδεθούν από την απαγόρευση και να πάψουν να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες β' κατηγορίας. Ανησυχώντας θέλω να θυμόσαστε ότι οι κυνηγοί πάντα μπροστάριδες σε φυσικές καταστροφές, κοινωνική προσφορά και θελοντισμό, με σεβασμό στο συνάθρωπο και τους νόμους θα ανταποκριθούν με οριμότητα και κοινωνική ευθύνη. Αν καταφέρουμε να εξεδεθούμε από την απαγόρευση. Αυτό θέλουμε, αυτό ζητάμε και αυτό επιδιώκουμε. Και για το φιλότιμο και την υποθυνότητά τους γι' αυτό μπορώ να εγγυριθώ εγώ. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρο. Γιώργο, έχει πολύ προσωπικό χαρακτήρα όμως. Δεν είναι αυτά να τα απαλείψουν. Μιλάω για τους 160.000 κυνηγοί της χώρας, το ανέφερα πόσες φορές. Αυτό να το συμμαζέψουμε λέω να μη... Κύριε Πρόεδρο, μη συγχωρείτε μισό λεπτό. Έχω το ψήφισμα που είναι μισή σελίδα, έτσι. Εκεί στο μνήκη μήπως παίζει κάποιο ρόλο. Εντάξει, άρα διάβαζες εσύ το άλλο. Τώρα θα τα απαλείψουμε αυτά. Το ψήφισμα είναι μισή σελίδα, μπορώ και να σας το αναφέρω. Ωραία, να απαλειφτούν αυτά. Εντάξει, Γιώργο, συγχωρούμε. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί. Ωραία, οπότε θα βλέψει. Εκρίνεται ομόφωνα το ψήφισμα. Όχι, κύριε Πρόεδρο, εγώ διαφωνώ με το ψήφισμα αυτό. Δεν είναι αυτό το ψήφισμα. Ωραία, νιώθω. Δεν είπαμε για έκριση του ψηφίσματος. Δεν είπαμε για έκριση του ψηφίσματος. Είπε στην αρχή να μην έρθει τώρα το ψηφίσμα. Να έρθει μετά, είπε να το διαβάσει. Κύριε Πρόεδρο, να ακούσατε. Να τελειώνουμε. Ωραία, κυρία Λιμπεροπούλου, δεν σας αφαιρούμε το δικαίωμα να διαφωνείτε. Ωραία, πάμε υπόλοιπη ψυχοφορία. Πρόεδρε, εμείς το ψήφισμα λευκό. Ωραία. Κατά πλειοψηφία εκρίνεται. Πάμε. Ωραία. Ξεκινάμε εισηγητής ο αντιπεριφερειάτης τεχνικού προγράμματος οικονομικού από τους 2021 της περιφέρειας Πελοποννήσου. Εισηγητής ο αντιπεριφερειάτης ο κ. Λαμπρόπουλος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε πάρει την εισήγηση για το τεχνικό πρόγραμμα έτσι όπως ομόφωνα εγκρίθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή. Στην φετινή παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει μια κατάταξη ανακομπεριακή ανότητα και μια ομαδοποίηση αναπαρόμια αλλά αντίστοιχης θεματολογίας έργα έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται πιο εύληπτα και να μπορούν να παρακολουθούνται καλύτερα. Έχετε στο τεχνικό πρόγραμμα μια σειρά νέων έργων στα οποία δόθηκε μια κατανομή περίπου 4,5 εκατομμυρίων από τα 6 που αφορούν τους κεντρικούς αυτοδυνείς πόρους στις 5 περιφερειακές ενότητες. Τα δε υπόλοιπα κρατηγούνται για το κάποιος 20% για την έδρα και για ανάγκες που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στην επόμενη χρονική περίοδο. Έχει δοθεί μεγαλύτερη σημασία σε συντηρήσεις συγκοινωνιακών έργων, σε αποκατάσταση υποδομών, σε έργα περιβαλλοντικά και αντιπληρρυμικής προστασίας και βεβαίως σε έργα κατάρτισης τα οποία βλέπετε σαν νέα έργα σημασμένα είτε εν χρώμα είτε με διαφορά είτε πιο έντονο χρώμα στην εσήγηση που έχετε πάρει. Σε κάθε περιφερειακή ενότητα κρίθηκαν οι ανάγκες που έχουν οι περιφερειακές ενότητες σε συνάρτηση με την πρόοδο της εκτέλεσης του τεχνικού προγράμματος του 2020 με στόχο όπως σας είπα προηγουμένως την συντήρηση των οδικών έργων, την αποκατάσταση υποδομών, των περιβάλλων, τη φύτευση δέντρων και την πολιτική προστασία. Είναι στη διαθέσή σας για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Ξέρετε το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων και το ΕΣΠΑ δεν περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα. Να ακούσουμε τον κ. Δέδε ανεμένη σε αναβολή. Επί της διαδικασίας, έτσι. Καταρχήν υπάρχει θέμα. Ένα τεχνικό πρόγραμμα θέλει μεγάλη συζήτηση. Μένω στην αρχική μου άποψη σε σχέση με την υποβάθμιση του κυρία του θέματος συμβεληγής στην Εντρία σας. Δεύτερον, δεν διαβάζεται, έτσι όπως μας ουσιαστεί κ. Λαμπρό, που είναι το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν διαβάζεται. Αυτό που κάνατε δυστυχώς δεν κατέληξε σε διευκόλυνση, κατέληξε σε μπλέξιμο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Κάθε περιφερειακή ενότητα έχει συντάξει με διαφορετικό τρόπο τα φύλλα του ΕΚΣΕΛ που συναπαρτίζουν το τεχνικό της πρόγραμμα. Στην αργολίδα υπάρχουν δύο φύλλα του ΕΚΣΕΛ με τον ίδιο τίτλο. Ήδη υπόρει αργολίδας για την ίδια χρονική περίοδο που δεν ξέρουμε ποιο ισχύει. Σας διαβάζω το πρώτο φύλλο. Ήδη υπόρει αργολίδας. Εγκεκριμένος προϋπολογισμός 2.896.000 και τα ψηλά. Δεύτερο φύλλο αργολίδας. Άλλο ΕΚΣΕΛ δηλαδή. Εγκεκριμένος προϋπολογισμός 2.751.177. Με τον ανούμερο Άλλο ΕΚΣΕΛ. Πρώτο φύλλο ΕΚΣΕΛ. Αργολίδα πάντα μιλάω. Προτινόμενος προϋπολογισμός 3.335.665 ευρώ. Δεύτερο ΕΚΣΕΛ. Προτινόμενος προϋπολογισμός 2.771.327. Με τις ίδιες παραδοχές σε σχέση με τα ταμιακά, η πόλη πατριανταμία του 2019, πρόσφυγμα πολοδομίας, διάδειο και μεταβήμασης. Το ίδιο ισχύει με την Αρκαδία, που συνένταξε το τεχνικό πρόγραμμα προφανώς κατά τον ίδιο τρόπο. Οι άλλες περιφερειακές ενότητες το έχουν συνταξεί διαφορετικό τρόπο. Δεν διαβάζονται και δεν συγκρίνονται αυτά τα αρχεία του ΕΚΣΕΛ. Κύριε Πρόεδρε, εάν ολοκλήρωσε ο κ. Δέδες και εμείς έχουμε εντοπίσει σοβαρά θέματα στη διαφορετικότητα της σύνταξης, αυτά που είπε, συν κάποια άλλα τα οποία στην κατηγορία έργου και παρατηρήσεις είναι τελείως διαφορετικά από ενότητα σε ενότητα. Πέρα αυτά που είπε για την Αργολίδα τα είδαμε και εμείς. Και σε άλλες ενότητες υπάρχουν. Και στην Αρκαδία. Και εντελώς διαφορετικά το έχει συντάξει η Μεσσινία παραδείγματος χάρη. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να το ξαναδείτε εισηγητικά. Να υπάρχει σαφέστερη εικόνα του τι ακριβώς περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα προκειμένου να έρθει σε επόμενη συνεδρία. Κύριε Πρόεδρε δεν ακούσαμε καθόλου εμείς στη Μεσσινία τον κύριο Βέβε. Τίποτα δεν ακούσαμε. Γιατί δεν ακούστηκε καθόλου. Για τεχνικά τι μπορούμε να κάνουμε. Πρόεδρε. Ναι. Επειδή βλέπουμε ότι υπάρχουν ασάφια και δυσκολίες πάντοτε το τεχνικό πρόγραμμα έχει δυσκολίες. Και επειδή θα πρέπει να είναι ομοειδής η αντίληψη στην διαχείριση του προγράμματος και στις πέντε περιφερειακές αντίληψες. Θα συνιστούσα να δημιουργηθεί μια επιτροπή από τέσσερα-πέντε άτομα που ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα προκειμένου να το επεξεργαστούν και να έρθει άτιο το πρόγραμμα αυτό προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρόεδρε, στη Μεσσινία δεν ακούσαμε τον κύριο Βέβε. Εγώ προτείνω αυτό το πράγμα ανεξάρτητα, αν τα βρίσκουμε ή δεν τα βρίσκουμε, ως διαδικασία προκειμένου να έχουμε ένα άρτιο, με τη μεγαλύτερη σύμφωνη γνώμη, τεχνικό πρόγραμμα. Πρόεδρε, υπονομίζομαι από αυτά που είπε ο κύριος Δέδες και η κυρία Νικολάφη και ο κύριος Θατούλης προκύπτει η ανάγκη άμεσα να αναβληθεί και να περάσουμε στο θέμα της απολληλυτοποίησης. Πρέπει να μας έρθει μία ισχύγηση συνολικά, που να λέει 1, 2, 3, 4, 5. Αυτά τα Excel δεν δημιουργούν κανένα τρόπο. Σας παρακαλώ πολύ να μην χάνουμε χρόνο να προχωρήσουμε, αφού φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνει τη συνέναιση, τον παρατάξιο να συζητηθεί, και να πάμε για την επόμενη συνεδρίαση να έρθει με μία ολοκληρωμένη ισχύγηση, η αρχικά που να λέει ποια είναι τα καινούργια πράγματα. Έτσι όπως είναι, ούτε μπορούμε να δούμε τι γίνεται. Τα καινούργια είναι σαφές, φαίνονται σε όλα τα Excel που έχετε πάρει. Εγώ την άθρυση, την πιθανώς λάθος, δεν την έχω εντοπίσει. Υπάρχει μία αναδυστυχία. Αυτή που είπε ο κ. Δέδες, η αναδυστυχία στην αργολίδα είναι πολύ έντονη. Την οποία δεν την βλέπω. Ναι, δεν την έχω και εγώ μπροστά μου, αλλά και στην Αρκαδία, κ. Λαμπρόπουλη, βάλτε σε αντιπαράθεση τους πίνακες της Μεσσινίας και της Αρκαδίας, να δείτε ότι η φιλοσοφία της σύνταξης των πινάκων δεν είναι ίδια, για να μπορέσουμε να είναι κατανοητό αυτό που προτείνεται. Ούτως ή άλλως το τι προτείνεται. Δηλαδή τι σημαίνει στην Αρκαδία, παραδείγματος χάρη, το υπομελέτη. Τι λέτε τι σημαίνει. Όταν καταθέτουμε τεχνικό πρόγραμμα, το προσδημοπράτηση, το υποδημοπράτηση, το ολοκλήρωση, εντάξει, το υπομελέτη. Τι σημαίνει μελετούμενο έργο. Τι σημαίνει. Έργο το οποίο μελετάτε. Μελετάτε, είναι μέσα στα έργα τα οποία εντάστονται στο τεχνικό του 21. Αφού μελετάτε, δεν μπορεί να είναι. Λέω ένα παράδειγμα. Μπορεί να είναι, θα σας πω, μπορεί να είναι ενταγμένο ήδη, το οποίο εκπονεί την μελέτη τώρα. Υπάρχει θέμα με αυτό το έργο. Εκπονεί στην μελέτη του. Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ σας λέω ξανά, θεωρώ κύριε Πετράκο, ότι είναι απολύτως σαφές ποια νέα έργα προτείνονται για ένταξη. Τέλος πάντων, κύριε Πρόεδρε, εφόσον τρεις παρατάξεις έχουν μια... Είναι σαφώς γραμμένα και νέο έργο στο πλάι. Είναι όλα γραμμένα, δεν υπάρχει κάποιο νέο έργο. Τώρα, αν υπάρχουν άλλοι λόγοι... Ναι, το λόγο έχει ο περιφερειάρης. Με το τεχνικό πρόγραμμα ασχοληθήκαμε δύο εβδομάδες. Ούτε μια μέρα, ούτε δύο. Και το τεχνικό πρόγραμμα συντάχθηκε κεντρικά, σε συνεργασία με τις περιφερειακές ενότητες. Και προσέξαμε να έχουμε τις ίδιες υποενότητες, ώστε να μπορούμε να το παρακολουθούμε. Το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο συντάχθηκε με την ευθύνη της κυρία Δουρίδα, είχε το συντονισμό η κυρία Δουρίδα με τις περιφερειακές ενότητες, δόθηκε στη Γραμματεία σε εσάς, για να το κοινοποιήσετε στους περιφερειακούς συμβούλους. Το πρόγραμμα είναι αυτό το οποίο κρατάω μπροστά μου αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το πρόγραμμα, το συγκεκριμένο. Αν κατά την πορεία διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα τυπικό ζήτημα, λέω ως παράδειγμα, και μπορούμε να το ξεπεράσουμε, να το ξεπεράσουμε. Τα χρήματα είναι δεδομένα. Το τεχνικό πρόγραμμα το τροποποιούμε καμιά δεκαμπενταριά φορές το χρόνο. Έτσι είναι. Δεκαπέντε φορές το χρόνο τροποποιείται το τεχνικό πρόγραμμα. Να ξεκινήσουμε στη πορεία να σας πούμε τη φιλοσοφία, πώς το συντάξαμε και αν έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να το δούμε και να το διορθώσουμε. Κύριε Πρόεδρε, το πρόγραμμα της Αρκαδίας έχει δεκατέσσερες στήλες. Το πρόγραμμα της Μεσσινίας έχει μία, δύο, τρεις, τέσσες, πέντε, έξι. Πώς είναι δυνατόν να έχουν συνταχθεί αυτά τα δύο έγγραφα με τον ίδιο τρόπο. Μήπως εκπαραδρομής έχει σταλεί κάτι άλλο. Εγώ της Μεσσινίας που το βλέπω έχει δεκατρείς στήλες. Κοιτάξτε μέχρι που έχει έρθει. Για αυτό σας λέω εδώ, μήπως εκπαραδρομής δεν έχουνε σταλεί όλα τα... Λοιπόν, κυρία Δωρίδα, μπορείτε να μας πείτε, αν θέλει ο πρόεδρος να σας δώσει το λόγο που είχατε, το συντολισμό μεταξύ των περιφερειακών ενωτήτων. Τι κάνατε όχι σε επίπεδο ουσίας και καταγραφή, σε επίπεδο οργάνωσης και παρουσιάσης. Έχετε στήλες μέχρι εδώ... Αυτό δεν έχει τυπωθεί, λείπει μία στήλη. Αυτό είναι λάθος της εκτύπωσης, δεν είναι λάθος του αρχείου. Στο email μας όμως, από τι φάνηκε, από αυτό που είπε ο κ. Δέδες και ο κ. Πετράκο, σε όλα δεν υπάρχει πιθανό να είναι εκπαραδρομής, το είπα αυτό. Όχι, είναι ακριβώς το ίδιο, μόνο δεν έχετε τυπώσει δεύτερη στήλη. Όχι, εγώ δεν έχω τυπώσει, δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από αυτή τη στήλη. Εδώ υπάρχει αυτή η στήλη, η οποία σταματάει στο μισό πύργο. Δεν θέλω να συνεχίσω. Να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο την κυρία Αδουλίδα. Είναι ατοίμο να μην διαφωνώ με τους υπαλλήλους σε τίποτα. Εγώ λέω τι μας έχει έρθει. Να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο την κυρία Αδουλίδα. Έχει στο λόγο, Γιώργο. Κάτι πολύ συγκεκριμένο. Λοιπόν, στην Αργολίδα. Στο ίδιο Excel, υπάρχει... Ξεκινάμε, κύριε Δέδε, στους ίδιους πόρους. Στο ΚΑΠ, νέο, γράφει. Ήδη οι πόροι Αρκαδίας, νέο. Η 2021, νέο. Αργολίδας ή Αργολίδας. Αργολίδας κατά κείνη. Στο ίδιο Excel που μας έχετε στήλη, υπάρχει... Κύριε Δέδε, μιλάτε για αυτό που ξεκινάει με την απαλλοτρίωση ενδοφικών εκτάσεων και επικοιμένων... Ακριβώς, ακριβώς. Ωραία. Εγκεκριμένος προϋπολογισμός 2.896.114, προτεινόμενος 335.665. Στο ίδιο Excel για την Αρκαδία, με τον ίδιο τίτλο, ίδιοι οι πόροι κλπ, υπάρχει... Εγκεκριμένος προϋπολογισμός 2.751.776... Κύριε Πρόεδρε, δεν ακούμε τίποτα στη Μεσσινία. Προτεινόμενος 2.771.327. Τα Excel, τα δύο, είναι διαφορετικά και ως προς την δομή και τα νούμερα των δράσεων. Παρατάφτασης παρατηρήσεις από κάτω, γράφουν τα ίδια πράγματα. Κύριε Πρόεδρε, δεν ακούμε καθόλου. Κύριε Δέδε, είμαι βέβαιος ότι έχει γίνει λάθος, ή στην εκτύπωση από εσάς, ή στην αποστολή σε εσάς. Όχι, δεν υπάρχει εκτύπωση λάθος, γιατί μου πάρει όλα τα φύλλα του Excel σε αλφατρία σελίδες, όπως μας τα στείλατε. Και μάλιστα, επειδή είδα τις διαφορές, έκαθα και τα κοίταγα προσωπικά. Εκτός εάν, τι λέω εγώ, εάν ένα από τα δύο σχέδια είναι πρόχειρο, προβοποιήθηκε το πρόχειρο και στείλατε και τα δύο. Αλλά το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην Αρκαδία. Καταρχήν στην Αρκαδία δεν βλέπω εγώ λάθος. Δεν έχεις το δεύτερο πίνακα, δεν έχεις υπολογιστή μπροστά σου. Όχι, τα έχω τυπωμένα. Στο Excel που μας στείλατε υπάρχουν δύο προγράμματα 2021 ή 2022. Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην Αρκαδία. Μπορώ να σας πω πάλι νούμερα που δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους. Εσύ έχεις ένα ενώ έχουμε δύο. Εγώ έχω ένα που είναι η εισηγηση. Εμείς έχουμε δύο στα χέρια μας για την κάθε περιφερειακή ενότητα. Αυτό, αυτό. Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν ακούμε τίποτε. Μισό λεπτό, το κοιτάμε το θέμα. Πώς στη Μεσσινία είμαι, αλλά ακούω πάντως από το σπίτι. Το διοικητήριο πρέπει να έχει θέμα. Μήπως είναι σε εσάς το θέμα στη Μεσσινία. Είναι πρόεδρε. Τσαχνόμαστε και εμείς πρόεδρε. Μα ακούμε όλους τους άλλους. Αλλά δεν γίνεται να ακούμε την έδρα και να μην ακούμε τους υπόλοιπους ή να ακούμε κάποιους. Εμένα με ακούτε. Ναι, ναι. Τον ακούμε τον κ. Κάτσε. Μόνο τον κ. Δέδε δεν ακούτε. Εμένα με ακούτε. Ναι, ναι, ναι. Τον κ. Δέδε. Αφού λέει δεν ακούει η Μεσσινία. Ακούω τον κ. Δέδε. Το διοικητήριο μόνο, το διοικητήριο ήταν. Εγώ τον ακούω. Προφανώς έχει το διοικητήριο κάποιο πρόβλημα. Αποσύνδεσης και επανασύνδεση. Άμα καν ο διορθωτής συνήθως μπλοκάρει καμιά φορά. Τώρα αυτό, κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να το αναβάλουμε λόγω μη σαφούς εκ μέρους μας εισήγησης. Εμείς όλοι έχουμε τα ίδια. Εσείς το ξέρω, έχετε ένα. Όλοι με την ίδια διάρθρωση, γι' αυτό σας είπατε. Η εισήγηση έχει πήγαινε από την Αναπτυξιακή Προγραμματισμού πρώτο στην Αναπτυξιακή Προγραμματισμού. Αυτό πιστεύω κι εγώ. Πιθανολογώ ότι έχει μείνει κάποιο παλιότερο προσχέδιο μέσα, το οποίο μας έμπλεξε. Εμείς την εκτελεσκή έχουμε, δεν έχουμε από την Αναπτυξιακή Προγραμματισμού εδώ. Καθόλου. Κατευθείαν, δεν είναι όπως το προηγούμενο. Κυρία Πρόεδρε, αφού είναι προφανές ότι είναι αδύνατο να... Εντάξει ρε Θανάση, έχεις τον πόνο τώρα, αλλά κάτσε λίγο να συνονιηθούμε. Δύο λεπτά. Λοιπόν, εάν τίθεται θέμα επαρτούς ενημέρωσης, να αναβληθεί το θέμα για αύριο μετά αύριο. Ωραία, αναβάλετε το θέμα. Παρακαλώ, Πρόεδρε, παρακαλώ, να έξανα αποσταλεί η εισήγηση κατά την πάρουμε και εμείς τη μορφή που την έχει ο εισηγητής. Τώρα θα διευθετηθεί το θέμα υποχρεωτικά, δεν το συζητάμε. Εξαρχής. Ωραία, αναβάλετε το θέμα. Εξαρχής, χωρίς να είναι διπλά, εξαρχής. Ωραία. Πάμε, πρώτο θέμα. Ενημέρωση συζήτηση για το Master Plan της Μεταλληνικής Εποχής της Μηχαλόπολης, η εισηγητής ο αντιπεριφερόχης ο κ. Λαμπρόπουλος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εν όψη της Μεταλληνικής Εποχής, η οποία είναι μια διαδικασία δρομολογημένη πανευρωπαϊκά, και χρόνια και με συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δρομολογηθεί σε κάθε χώρα και ακόμη περισσότερο σε χώρες, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοτικά θέμα σχετικά με τις μυγνητικές μονάδες που λειτουργούν εκεί. Έχει ξεκινήσει μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια τόσο από πλευράς κεντρικής, δηλαδή κυβερνητικής, όσο και από τις δύο περιφέρειες, δηλαδή Πελοπονήσου και Δυτικής Μακεδονίας, αν γίνεται να μιλάνε κάποιοι έξω, γιατί δεν μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε. Καταλάβατε? Αν θέλετε, Κώστα και Ευαγγέλι. Ευαγγέλι, αν είναι δυνατόν, Ευαγγέλι. Συνεχίζω από εκεί που είχα μείνει λοιπόν. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια τόσο κεντρικά, δηλαδή κυβερνητικά, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στις δύο περιφέρειες οι οποίες αντιμετωπίζουν το θέμα, δηλαδή στην Πελοπόννησο και στην Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν συντονισμένα οι επιπτώσεις από τη μετάβαση στην μεταλληγνητική εποχή. Στα πλαίσια αυτά, θα το πω στη συνέχεια, έχει ιδρυθεί και η Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαις Αναπτυξιακής Μετάβασης, η οποία συντονίζει συνολικά τις διαδικασίες και τον προγραμματισμό για την μετάβαση στην μεταλληγνητική εποχή. Όπως έχουμε διακηρύξει πάρα πολλές φορές, πρωτεύοντα ρόλο στο σχεδιασμό μας και στον προγραμματισμό για την επόμενη μέρα, παίζει ο Δήμος Μεγαλόπολης, ο οποίος είναι και ο πλητώμενος δήμος στην περιφέρεια Πελοπόννησου, γι' αυτό και το Σχέδιο Δίκαις Μετάβαση μιλάει για Δυτική Μακεδονία και για Δήμο Μεγαλόπολης. Στα πλαίσια αυτά γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για να ενεργοποιηθούν όλοι οι διατηθέμενοι πόροι για ενίσχυση της Μεγαλόπολης από τώρα και μέχρι την ολοκλήρωση της μετάβασης στην μεταλληγνητική εποχή. Οι πόροι αυτοί προέρχονται από το Ταμείο Δίκαις Μετάβασης, από το ενδιάμεσο πρόγραμμα το οποίο ενεργοποιείται από το 2021, το ΕΣΠΑ, τον ανταποδοτικό πορό, δηλαδή το Λυγνητόσιμο, το ΕΜΕΠΕΡΑ, το ΤΑΠΤΟΚ, το Ταμείο Ανάκαψης και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις. Η απόφαση όλων μας είναι να διοχαιτευθούν πόροι καταπροτεραιότητα από όλους αυτούς από όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Μεγαλόπολη. Ήδη εκ μέρους της περιφέρας του Πελοποννήσου, στα πλαίσια της συζήτησης για το ειδικό μεταβατικό πρόγραμμα, αυτό που ανέφερα ως ενδιάμεσο πρόγραμμα, και στα πλαίσια του αναπρογραμματισμού του ΕΣΠΑ, έχουν προταθεί συντάσσοντας και αποστέλοντας τεχνικά δηλυτεία μια σειρά αναπτυξιακά έργα. Μπορώ να σας τα απαριθμίσω ή να σας τα δώσω. Για αναφέρω το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεγαλόπολης, το Αρχείο Θεάτρα της Μεγαλόπολης, τον εξυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της Μεγαλόπολης, αθλητικές υποδομές, υποδομές αξιοποίησης της πίστας για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, πανεπιστημιακή δομή, όπως ένα πράσινο υπολογιστικό κέντρο με πρόταση που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Πολοπονίσου, σχέδια κατάρτισης, αναπλάσεις κοινωνχρήστων χώρων στο Δήμο Μεγαλόπολης, είναι καταρχήν 19 έργα που έχουν προταθεί για ένταξη στο Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμο Δίκαιες Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα έχει αποσταλεί και στο Υπουργείο Ανάπτυξης μια πρόταση ένταξης στο σχέδιο 14-20 μια σειράς αναπτυξιακών έργων. Να σας πω ότι έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται η αξιολόγηση συγκεκριμένων έργων για το Μεγαλόπολη, όπως, παράδειγμα, η ανάπτυξη δύο από τις κερκίδες στο Αρχείο Θεάτρου Μεγαλόπολης, που οι εκτίμεις είναι ότι άμεσα θα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Στα πλαίσια αυτά συντάχθηκε με χρηματοδότηση από την Αρκαδία ΑΕΠΣΛΟΝ μια πρόταση Masterplan για τη Μεγαλόπολη, με την οποία έγινε διαβούλευση τόσο στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Λιγνητόσιμου, με συγχωρείται για τη φράση, όσο και στην περιοχή, το οποίο χρησιμοποιείται και σαν οδηγός προτάσεων για το κεντρικό Masterplan, που συντάσσεται με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιες Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ταυτόχρονος, μέσω του Πράσινου Ταμείου, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μελέτης σκοπιμότητας του επιχειρηματικού πάρκου στην Μεγαλόπολη και μια σειρά επικεντρωμένες στο Δήμο Μεγαλόπολης δράσεις, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί ήδη. Η Συντονιστική Επιτροπή για το Σχέδιο Δίκαιες Αναπτυξιακής Μετάβασης συνενδριάζει συνεχώς. Έχουν γίνει ήδη 9 ή 10 συνενδριάσεις με συμμετοχή των περιφερειαρχών, υπουργών και του συντονιστή, προκειμένου να αποσαφενιστούν μια σειρά πράγματα. Τα σημαντικότερα από τα οποία, κατά την άποψή μου, είναι ο καθορισμός των ζωνών κινήτρων. Υπάρχει η καταρχήν κατεύθυνση στις τρεις ζώνες κινήτρων στην περιοχή, στην πρώτη ζώνη κινήτρων επιδοτήσεις της τάξης του 60-70% έως 80% για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο καθορισμός της ζώνης απολιγνητοποίησης και των εδαφικών σχεδίων. Ενώ κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι η Συντονιστική Επιτροπή δέχεται ήδη προτάσεις μη δεσμευτικές για ιδιωτικές επενδύσεις, έτσι ώστε στην περιοχή να μπορέσει να υπάρξει ο προγραμματισμός για τις ιδιωτικές επενδύσεις που φαίνεται ότι προτείνονται προς συλλοποίηση και αντιστοίχως να καθοριστούν τα κινήτρα που θα εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Ήδη από το Πράσινο Ταμείο έχει προκηρυχθεί σχέδιο επανακατάρτισης εργαζομένων και είναι μία από τις δράσεις που εκτιμάται ότι θα πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα έτσι ώστε το υπάρχον εργατικό δυναμικό να μπορέσει να επαναπροσανατολιστεί στις νέες συνθήκες που θα δημιουργούν στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα από την πρόταση του Masterplan προτείνονται μια σειρά εμβληματικές επενδύσεις που εκτιμάται, αλλά αυτό είναι και το πλαίσιο της συζήτησης, ότι μπορεί να συμβάλουν ιδιαίτερα τόσο στην βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην περιοχή, όσο και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Αναφέρω επενδύσεις σε θέματα υδροπονίας, προφανώς στο επιχειρηματικό πάρκο στο οποίο ανέφερα προηγουμένως και επενδύσεις στην έξυπνη γεωργία και εκτινοτροφία. Εννοείται ότι οι Μεγαλόπολοι εκτιμάται από όλες τις πλευρές ότι θα πρέπει να παραμείνει ένας ενεργειακός κόμβος, γι' αυτό και μία από τις προτεινόμενες εμβληματικές επενδύσεις είναι η ανάπτυξη φωτοβολιταϊκών πάρκων ισχύως 507 ΜΒ στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και μια σειρά προτάσεις από την πρόσφατη, δηλαδή της 19 Ακτοβρίου του 2020, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεγαλόπολης, η οποία κινείται στα πλαίσια των πραγμάτων που σας έφερα προηγουμένως και που προφανώς θα πρέπει να λυθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση του Masterplan. Μέσα στην απόφαση αυτή, η οποία είναι στη διαθέσή σας, υπάρχει και η πρόταση για τη ζώνη απολιγνητοποίηση στα όρια της περιοχής των οριχείων και σε μία ακτίνα 5 χλμ έξω από αυτή, η οποία θα πρέπει να συμπίπτει κατά την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, θεωρώ απολύτως λογική, και με την πρώτη ζώνη κινείτων στην περιοχή. Κρίσιμο είναι ότι ήδη σε νομοσχέδια που έχουν γίνει νόμοι του ελληνικού κράτους προβλέπεται ρίτρα απολιγνητοποίησης και έχει εκφραστεί η δέσμευση του Τυπουργείου Ανάπτυξης ότι αυτή θα είναι η κατεύθυνση σε όλες τις αποφάσεις για επιδοτήσεις ή ενισχύσεις επενδύσεων που ανακοινώνονται, η πρώτη ανακοίνωση να κάνει με την ηλεκτροκίνηση και την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή εξαρτημάτων για ηλεκτοκίνητα οχήματα, όπου προβλέπεται ειδική ρίτρα για την επιτάχυνση τέτοιων επενδύσεων στις περιοχές απολιγνητοποίησης, δηλαδή στην Μεγαλόπολη και στη Δυτική Μακεδονία. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, συζητάμε σήμερα για την έκφραση του απόψου όνομα για το MasterPrand, τις οποίες συνοπτικά σας ανέφερα και οι οποίες πάντα με πρωτεύοντα ρόλο το ρόλο του Δήμου της Μεγαλόπολης στοχεύουν στην απορρόφηση του όποιου σοκ από την προγραμματισμένη μετάβαση στην μεταλληγνητική εποχή, όπως είπα για λόγους και περιβαλλοντικούς, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξασφάλιση αφενός της μετάβασης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού στις νέες συνθήκες, αλλά και της εξασφάλισης νέων θέσεων εργασίας με ενίσχυση των επενδύσεων που προσανατελούνται στη συγκεκριμένη περιοχή. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Με πίεση, ναι, ναι, σας έπαιρνω. Αυτό είναι πράγματι σωσίες που μου έδειξα. Τι γίνεται τώρα, μη μιλάτε, σας παρακαλώ. Αν δεν υπάρχουν ερωτήσεις να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις. Υπάρχουν ερωτήσεις και εγώ, κύριε Πρόεδρε. Ποιος μιλάει? Ποιος ζήτησε ερώτηση? Η Μπούζα είμαι εγώ και η κυρία Λιμπροπούλου. Ωραία, η κυρία Μπούζα, ξεκινάτε, ερώτησε. Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Επειδή άκουσα τον κύριο Λαμπρόπουλο να μιλάει μέσα στο σχέδιο αυτό για πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού και επειδή πιστεύω ότι αυτού του είδους η αθλητική δραστηριότητα και η ανάπτυξη που αφορούσε κυρίως την προηγούμενη δεκαετία όπου ανθούσαν αυτού του είδους οι δράσεις, θέλω να ρωτήσω, μιας και στην Πελοπόννησο και υπάρχει κορεσμός από τέτοιου είδους δραστηριότητες, επί της ουσίας, πιστεύω ότι θέρουν την αναμενόμενη ανάπτυξη στον τόπο. Θα ήθελα έτσι να ακούσω την άποψη του ισηγητή σχετικά με το θέμα αυτό. Να κλείνετε τα μικρόφωνα συνάδελφες, σας παρακαλώ πολύ. Ακούστηκε, κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση. Ναι, ακούστηκε, ναι. Άλλος ερώτηση. Ρε Παναγιώτη, σε παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να κάνω την ερώτηση. Ναι, ναι, ναι. Θέλω να κάνω μία ερώτηση. Σύμφωνα με όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, η Περιφέρεια ανέθεσε και πλήρωσε μία μελέτη σχετικά με το τοπικό σχέδιο βιώσιμις για την μετάβαση στη Μεταλληνική εποχή. Η μελέτη αυτή, την οποία επαναλαμβάνω, την πλήρωσε η Περιφέρεια. Έχει ληφθεί υπόψη της στο συγκεκριμένο σχέδιο, όπως αυτό μας κατατέθηκε. Ευχαριστώ. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Ο κ. Γιάννακούρας. Θέλω δύο ερωτήσεις να κάνω. Η πρώτη ερώτηση, δεν κατάλαβα πόσα χρήματα ακριβώς προβλέπονται μέσα το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης. Γιατί άκουσα για ΕΑΠ, για Πράσινο Ταμείο, δεν άκουσα το ποσό για ΕΣΠΑ, δεν άκουσα το ποσό που είναι μέσα από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης. Και το δεύτερο, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να δούμε τις μελέτες, που έχουμε δώσει και εμείς χρήματα αλλά και του Υπουργείου, για τη γενικότερη συγκατάσταση στην περιοχή. Πρεμένουμε το αποτέλεσμα των μελετών. Έχουμε κάποια αποτελέσματα των μελετών. Μας έχουν προτείνει κάτι οι μελέτες. Ποιών μελετών, λέτε κ. Γιάννακούρα. Μία που είχαμε χρηματοδοτήσει μέσα του ΕΑΠ εμείς και δεν πρέπει να τα ξέρουμε και αυτά για να μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε εκεί. Δεν είναι από τα θέματα τα οποία νιώθω ότι έχω μία πλήρη γνώση. Γι' αυτό και κ. Λαμπρόπουλη αν οι ερωτήσεις μου είναι απλοϊκές απλά απαντήστε μου γιατί έχω λίγο μπερδευτεί. Ο τίτλος του θέματος είναι συζήτηση για το Master Plan της μεταλιγνητικής εποχής στη Μεγαλόπολη. Το οποίο βασίζεται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνητικών Περιοχών. Από ό,τι έχω καταλάβει εγώ. Ο κ. Περιφεριάρχης είχε πει στο παρελθόν ότι για τη Μεγαλόπολη θα υπάρχει μία διάθεση περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δισεκατομμυρίων. Θέλω λοιπόν να μου πείτε εδώ. Χωρίς να έχουμε εξειδικευμένη γνώση εσείς που συζητάτε και με το Υπουργείο και όπου έχετε τη δυνατότητα διοίκησης είστε σαν Περιφερειακή Αρχή... Όχι εσείς, περίμενε, δεν έχω πρόβλημα. Είστε σαν Περιφερειακή Αρχή ικανοποιημένοι από αυτά τα οποία αυτή τη στιγμή προβλέπονται βάσει του Υπουργείου και αυτού του σχεδίου για τη Μεγαλόπολη. Και πάντα σε σχέση και με όσα προβλέπονται για τη Δυτική Μακεδονία βέβαια. Καθώς ολοκληρωθήκαν οι ερωτήσεις να απαντήστε κ. Λαμπρόπουλε. Απαντώ ότι η πίστα μηχανοκίνητων αθλητισμού είναι μία δομή που υπάρχει στη Μεγαλόπολη και που έχει φέρει αρκετό κόσμο πάρα πολλές φορές. Η εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί να αξιοποιηθεί. Αλλά τέλος πάντων είναι μία πρόταση η οποία εισφέρεται στο διάλογο για το τι μπορεί να γίνει για την αξιοποίηση των περιοχών των πρωινων ρηχίων. Το τοπικό Masterplan στο οποίο αναφέρθηκε και κ. Γιανακούρας και κ. Λιμπεροπούλου είναι μία μελέτη η οποία καταρχήν νομίζω έχει κοινοποιηθεί σε όλους σας. Και είναι προτάσεις οι οποίες έχουν γίνει και έχουν συγκεντρώσει το σύνολο των δεδομένων που υπήρχαν για την περιοχή. Και προφανώς αποτελεί ένα από τα δεδομένα το τοπικό Masterplan το οποίο είναι η μελέτη που έκανε και χρηματοδότησε η περιφέρεια. Έχει ολοκληρωθεί και αποτελεί ένα από τα δεδομένα για τη σύνταξη του Masterplan που γίνεται κεντρικά από την κυβέρνηση και προφανώς θα συμπέσει και με το γενικό χωροταξικό σχέδιο γιατί μπορεί να γίνει αλλιώς. Το τοπικό Masterplan δεν αναφέρθηκε από το... Προφανώς, γι' αυτό λέω ότι σφαίρεται στο σύνολο. Η άποψή μου, γι' αυτό λέω κ. Γιανακούρα ότι αυτή η μελέτη είναι έτοιμη και έχει σφερθεί στο κεντρικό Masterplan για το οποίο διαβουλευόμαστε τώρα. Η άποψή μου είναι ότι οι πόροι που θα υπάρξουν και οι πόροι που θα μοχλευθούν θα είναι αρκετά περισσότεροι. Η Δυτική Μακεδονία έχει συγκεκριμένα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει πολύ καιρό πριν από εμάς. Η γνώμη μου είναι ότι το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε εμείς να είμαστε μέσα στις εξελίξεις και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα πολλά χρήματα που θα είναι διαθέσιμα από όλους τους πόρους που είτε ως περιφέρεια διοχετεύουμε στην περιοχή της Μεγαλόπολης, είτε ως τα μειοδίκαιες μετάβασης θα προσφερθούν για τις περιοχές απολυγνητοποίησης. Δεν άφησα αυτό που ρώτησα, αν ξέρετε πόσα είναι τα χρήματα της δίκαιας μετάβασης. Τα χρήματα της δίκαιας μετάβασης θα είναι συνδυασμός και του τα μειοδίκαιας μετάβασης και των χρημάτων που θα μοχλευθούν και των ενδιάμεσων προγράμματων που θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Εκτιμώ ότι θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που περιμένουμε αρχικά. Κύριε Πρόεδρε και εγώ έχω μια ερώτηση. Αλλά δεν δούλευε το μικρόφωνο, μου λες να μην πετάγομαι και δεν ακούστηκα. Τι να κάνουμε τώρα, να σκοτώσουμε? Όχι. Αλλά κάτσε δύο λεπτά να το αποθέτει ο περιφερειάρχης. Να κάνει για το αποθέτεις ο περιφερειάρχης. Έχετε το λόγο κύριε περιφερειάρχη. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Αν και πιστεύω ότι αυτοί που φέρνουν τα θέματα στιγμές της αδιάταξης πρέπει και να τα εισηγούνται προφανώς. Και γιατί θα έχουν κάποιον συγκεκριμένο λόγο που το κάνουν αυτό, έτσι. Νομίζω αυτή είναι η τάξη και αυτό πρέπει να γίνεται. Λοιπόν, εφόσον με καλείται να μιλήσω, θα το έκανα έτσι κι αλλιώς δύο φορές. Θα πω τη γνώμη μου για το πολύ μεγάλο αυτό θέμα, το οποίο αφορά και στην Μεγαλόπολη, προφανώς σε ολόκληρη την περιφέρεια και σε ολόκληρη την περιφέρεια και στη Νότια Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι τρέχομαι να λύσω με θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δηλαδή μιλάμε για επενδύσεις στη Μεγαλόπολη ενώ δεν έχουμε βιομηχανικό πάρκο. Δεν έχουμε καταλήξει ούτε σε αυτό. Μέχρι τώρα έχουν έρθει σε εμένα 3-4 επενδυτές και με ρωτούν ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε. Ερωτούν για το επίπεδο της επιδότησης. Που όμως θα επενδύσουμε. Σε ποιο ακριβό σημείο. Σε ποιο βιοτεχνικό ή βιομηχανικό πάρκο. Εμείς εδώ και ένα χρόνο περίπου κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να διασωθεί και να αναπτυχθεί μια ιστορική περιοχή. Συνεργαζόμαστε με το Δήμο αρμονικά. Είναι σχεδόν σε όλες τις συναδειάσεις του συντονιστικού ο δήμαρχος. Με τις δημοτικές παρατάξεις έχω συναντηθεί. Έχω ακούσει τις απόψεις τους. Τους έχω συστήσει την ενότητα και τη συνεργασία διότι αυτό είναι το πρώτο για να απορρεφεί σωστά η Μεγαλόπολη. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Κασσαπίδη και δομές που ασχολούνται εδώ και χρόνια πράγματι στην Ελληνική Μακεδονία, όπως η αναπτυξιακή, γιατί βλέπαμε αυτό το οποίο θα ερχόταν για τη Μεγαλόπολη. Το ξέραμε. Λοιπόν, και με φορείς και προφανώς με τη Συντονιστική Επιτροπή και με τον κ. Λιαργκόβα, ο οποίος είναι και από την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και είναι συνεργάτης μας γι' αυτό το θέμα. Στο επίπεδο συνεργασίας, λοιπόν, έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό. Ο στόχος είναι να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και να αναπτυχθεί μια περιοχή, αυτή η περιοχή, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί, έτσι μας διδάσκει η ιστορία της Μεγαλόπολης, η οποία για πολλά χρόνια, εκατονταετίες, έπαιξε ένα αγγετικό ρόλο σε ολόκληρη τη Μελοπόννηση. Άρα, έχει τις οικονομικές προϋποθέσεις γι' αυτό. Οι κατευθύσεις τις οποίες έχουμε θέσει για την ανάπτυξη της περιοχής είναι απολύτως συγκεκριμένες, τις θέτουμε κατεπανάληψη και στη συντονιστική επιτροπή, όπου υπάρχουν ευήκοα ότα. Βέβαια, η περιφέρειά μας δεν έχει το πρόβλημα της δηλικής Μακελονίας, αυτό είναι προφανές, έτσι, αλλά εάν δεν κάνουμε τις σωστές κινήσεις, δεν θα βοηθήσουμε μια περιοχή που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Ο στόχος είναι η συγκράτηση του πληθυσμού και η ανάπτυξη της Μεγαλόπολης. Η κατεύθυνση την οποία έχουμε δώσει είναι η Μεγαλόπολη να συνεχίσει να είναι ενεργειακό κέντρο, δεύτερον να γίνει συγκοινωνιακό κέντρο με τον άξονα γίθιο-Σπάρτη ολοκληρώνεται η μελέτη, Σπάρτη-Λεύτρο-Λεύτρο-Ολυμπία, να γίνει αθλητικό κέντρο πέρα από το μηχανικό αθλητισμό που ξέρουμε, ασφαλώς και τα νερά τα οποία συγκεντρώνεται στην περιοχή, σε σημείο που έχει γίνει απόλυψη λιγνίτη προσφέρεται, να γίνει πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, ξέρετε με το Μουσείο αλλά και με το μεγαλύτερο θέατρο που υπάρχει εκεί σε επίπεδο Πελοποννήσου ή και Ελλάδος, όλα αυτά έχουν μπει και το Μουσείο και το θέατρο σε διαδικασία υλοποίησης, είναι εκπαιρευτικό κέντρο όπου πρόσφατα επισκεφήκαμε τα ελληνικά μαζί με τρεις Βρυτάνης ώστε να αξιοποιήσουμε χτίρια τα οποία εκεί είναι σε άριστη κατάσταση αλλά δεν χρησιμοποιούνται, ενώ το Γυμνάτο Δημοτικό Σχολείο των Ελληνικών και το χτίριο το οποίο χρησιμοποιούσε μέχρι πρόσφατα η ΔΕΙ. Και ασφαλώς και βιομηχανικό κέντρο όπου υπάρχει μια συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο και υπάρχει και μια διβουλία στην περιοχή να γίνει αυτό που εδώ και πολλά χρόνια, γύρω στα 400 στρέματα, είχαν προσδιοριστεί ως βιομηχανικό κέντρο ή να γίνει μια περιοχή δίπλα στον αυτοκεντρόδρομο έκτασης 2000 περίπου στρεμάτων για βιομηχανικό κέντρο. Λοιπόν, όσον αφορά στα έργα, έχουμε επιλέξει έργα γύρω στα 13 έργα τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ το τρέχον και κάποια από αυτά εντάσσονται και υπάρχει μια πρόταση για μια σειρά από δημόσια έργα, πολύ σημαντικά δημόσια έργα για την περιοχή, τα οποία θα τα κουβεντιάσουμε στο συντονιστικό, δεν έχει αρχίσει ακόμα η κουβέντα για τα δημόσια έργα. Με ρωτήσατε ποιο θα είναι το ποσό ακριβώς. Ακριβή απάντηση δεν μπορεί να σας δοθεί, ήδη γίνονται και συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ, είχαμε ξεκινήσει από ένα ποσό. Φαίνεται ότι τώρα και με τον κορωνοϊό πολλά πράγματα θα μεταβληθούν και το ποσό αυτό θα αυξηθεί. Η σχέση με τη Δυτική Μακεδονία θα είναι κάτι περίπου στο 1 προς 4. Με ακρίβεια όμως δεν μπορεί να σας πει κανείς πόσα θα είναι τα χρήματα για δημόσια έργα και πόσα θα είναι τα χρήματα τα οποία θα δοθούν για επιδοτήσεις για τον ιδιωτικό τομέα. Αρκετά είναι τα χρήματα τα οποία δίνονται για την εξειδίκευση. Υπάρχει ασφαλώς εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν υπάρχει ζήτημα όσον αφορά την εργασία όσον εργάζονται. Κάποιοι θα απορροφηθούν στο δημόσιο τομέα. Κάποιοι θα συνταξιωτηθούν. Το πρόβλημα είναι ότι μια περιοχή είχε συνηθίσει στη μισθοδοσία μέχρι τώρα. Καταλαβαίνετε, η μετάβαση σε άλλες μορφές οικονομίας είναι ένα πρόβλημα και η εξειδίκευση είναι μια πρόκληση ώστε να εξειδικευθεί κόσμος και να μπορέσει να απασχοληθεί. Να πω και κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Αρκαδία και για όλους μας. Υπάρχει ένα ζήτημα και ένα πρόβλημα σε αυτό. Είναι το ζήτημα των επιδοτήσεων. Καλά, η πρόταση Ρονιστικής Επιτροπής είναι το 60-70-80. Αυτή είναι η πρόταση. Η αρχική πρόταση είναι περίπου 10 μονάδες, ξεκινάμε από 40. Αυτή είναι η πρόταση και στην οποία επιμένουμε και θα το κερδίσουμε. Το 60-70-80, το μέγιστο. Καταλαβαίνετε ιδιαίτερα το 80 είναι εξόχως ελκυστικό, όταν έχουμε περίπου 55 στον αναπτυξιακό νόμο. Ποιο είναι το πρόβλημα, ποια περιοχή επιδοτείται. Η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Αρκαδία, η ευρύτερη περιοχή. Από την αρχή είχαμε μιλήσει για κύκλους επιρροείς. Δηλαδή, ποιες περιοχές επηρεάζονται. Επηρεάζεται πρώτα απ' όλα η Μεγαλόπολη, η οποία έχει πληρώσει ακριβό περιβαλλοντικό τίμημα. Προφανώς όμως επηρεάζονται και οι περιοχές από τις οποίες ξεκινούν τα λεφορεία με τους εργαζόμενους και πηγαίνουν στη Μεγαλόπολη. Όλες αυτές οι περιοχές, από την Τρίπολη, τον Πύργο, την Καλαμάτα κλπ. Σ' αυτό θέλω να πω τη θέση μας. Η θέση μας είναι κατηγορηματική. Η Μεγαλόπολη πρέπει να είναι η πόλη και η περιοχή, η οποία πρέπει να υποστηρικεί η Μεγαλόπολη. Αυτή έχει υποστεί τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Αυτή θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επομένως, οι μεγάλες επιδοτήσεις πρέπει να πάνε στη Μεγαλόπολη και αυτό το λέμε επίμονα και σε κάθε συναδρίαση. Δε σας κρύβω ότι πολλοί που το βλέπουν από πολιτική πλευρά ή από οικονομική πλευρά, από γειτονικές βιομηχανικές περιοχές, όπως είναι η Τρίπολη, διεκδικούν την υπέρθατη επιδότηση. Αυτό θα είναι κάτι κακό για τη Μεγαλόπολη. Για αυτό είναι η θέση μας σταθερή και επίμονη όσον αφορά την επιλογή της Μεγαλόπολης. Λοιπόν, σε πολιτικό επίπεδο θέλω να σας πω το εξής. Ότι είναι σωστή η επιλογή όσον αφορά του τέλους της εποχής χρήσης του Λιγνίτου. Αυτά τα οποία πληρώνονται κάθε χρόνο ως αποτύπωμα, ως τέλει από τη ΔΕΕ, είναι πάρα πολύ ψηλά. Συχνά ξεπερνούν και την όποια αξία έχουμε από τη χρήση του Λιγνίτου. Πρέπει να τελειώσουμε αυτή την ιστορία. Δεν είναι το θέμα μας αν τελειώσουμε σε δύο ή τρία χρόνια ή αν τελειώσουμε σε πέντε, έξι χρόνια. Όλοι το ξέρουμε ότι για τη Μεγαλόπολη έρχεται το τέλος. Σε προηγούμενες εποχές θυμάμαι ότι αναζητούσαμε Λιγνίτη από γειτονικές περιοχές. Δεν ξέρω αν το θυμόσαστε. Και χάλαγε ο κόσμος για το Λιγνίτη από την Α περιοχή ή τη Β ή τη Γ. Τελειώσαμε με αυτό. Και χαίρομαι για το γεγονός ότι και στο επίπεδο του κόσμου της Μεγαλόπολης υπάρχει συγκλιντοποίηση. Ότι οι Λιγνίτης τέλος και από μας περιμένουν να κάνουμε τις κινήσεις εκείνες ώστε να υποστελίξουμε μια περιοχή που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπληθεί. Προφανώς συμφωνούμε με την πολιτική ότι πρέπει να τελειώσουμε με τον Λιγνίτη στο συντομότερο δυνατό χρόνο, με την αναγκαία προϋπόθεση όμως. Το αντίδωρο να είναι τέτοιο που να επερκαλείπτει τις όποιες οικονομικές ζημίες είχε η συγκεκριμένη περιοχή. Δεν μπορεί κανένας να σας πει με ακρίβεια, κυρία Νικολάκου, τα χρήματα τα οποία θα έρθουν. Πράγματι, όμως, θα είναι πολλά και ξαθιούνται και από τις κινήσεις τις δικές μας και κυρίως την ενότητα η οποία πρέπει να υπάρχει, το λέω κατεπανάληψη στο δήμαρχο και τους επικεφαλείς των παρατάξεων στη Μεγαλόπολη. Και καλούμαστε και εμείς να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι αν τριχθούν αυτά τα οποία λέγονται στο συνονιστικό όργανο και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκριθεί στις ελπίδες και στα μηνύματα τα οποία μας έρχονται τα πράγματα για τη Μεγαλόπολη θα είναι καλύτερα. Θα έχουμε ένα μέλλον πλέον και μια προοπτική πλέον μόνιμη του λιγνίτη που έτσι και αλλιώς τελείωσε ή τελειώνει. Πάμε στο οποθετήσεις. Να ρωτήσω κύριε Πρόεδρε Μισολεπτό. Μου είπατε ότι θα μου τη δώσετε την ερώτηση μετά. Ναι. Κύριε Λαμπρομπλέ θα ήθελα να σας ρωτήσω για ποιο λόγο στο Master Plan δεν περιλαμβάνονται και δεν ενσωματώνονται και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι δυνατότητες που παρέχουν τα αγωνιστικά ταμεία όπως το λέγεται το Horizon αλλά και εθνικοί πόροι όπως τα έσοδα της δημοπράτησης του διοξυδίου του άνθρακα, τοπικός πόρος. Για ποιο λόγο δεν ενσωματώνονται αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να έχουμε το βέλτιστο της χρηματοδοτικής απόδοσης. Λοιπόν ακούστε. Όσον αφορά στο πρώτο μέρος του ερώτηματος. Εγώ παρακουθώ και τις συζήτησες από μέσα να ξέρετε. Μην μπει κανένας. Ακούω όλα όσα λέτε. Είναι συνδεδεμένη και η τηλεόραση στο γραφείο. Είχαμε την σύνταξη ενός κεντρικού Master Plan το οποίο αφορούσε και τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Κεντρικού. Εμείς κάναμε και ένα τοπικό. Δηλαδή η ΑΕ. Ένα τοπικό Master Plan διότι έπρεπε να ακούσουμε αναλυτικά και προσεκτικά και τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Πριν ολοκληρωθεί το κεντρικό Master Plan το τοπικό Master Plan υποβλήθηκε εκεί. Και μάλιστα έγινε και μια σειρά συζητήσεων μεταξύ των συντακτών του τοπικού Master Plan με τους συντάκτες στην εταιρεία η οποία συνέδεξε το κεντρικό Master Plan. Το δεύτερο μέρος. Όσα αναφορά στα χρήματα. Όσα αναφορά στη χρηματοδότηση. Το θέμα αυτό δεν έχει τελειώσει. Προφανώς δεν έχει τελειώσει το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι βέβαιος όμως ότι όπου υπάρχει πόρος αυτός θα αξιοποιηθεί για τη Δυτική Μακεδονία και για τη Μεγαλόπολη. Δεν θα αφήσουν και το επόμενο ΕΣΠΑ. Στο επόμενο ΕΣΠΑ θα έχει προτεραιότητα η Μεγαλόπολη και σε αυτό μας είπαν ο το οποίο λύγει σε τρία χρόνια από τώρα. Ήδη έχουμε αρχίσει και εντάσσουμε έργα. Και στο επόμενο όπου υπάρχει ταμείο με χρήματα αυτό θα αξιοποιηθεί. Όχι μόνο για τη δική μας χώρα αλλά και για τις άλλες χώρες οι οποίες πλήττονται από την απολεγκυντροποίηση. Αλλά δεν είναι καιρός. Δεν τελείωσε η διαδικασία. Είμαστε σε μια φάση εξέλιξης όπου προτάει σαν και αυτήν την οποία κάνατε είναι εξόχως χρήσιμη και θα τη θέσουμε υπόψη και του συντονιστικού. Σχεδόν κάθε 15 μέρες, κάθε 10 μέρες γίνεται μια συναντρία σε εδώ με την παρουσία και του δημάχου της Μεγαλόπολης. Το λόγο έχει ο κ. Στατούλης. Νομίζω ότι το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο για πρώτη φορά έρχεται στο Περιφερειακό Συμβουλείο και για πρώτη φορά συζητείται. Θα πρέπει να έχουμε απόλυτη γνώση τι διακυβεύεται για τη Μεγαλόπολη, τι διακυβεύεται με το τέρμα του λιγνίτη και τι ακριβώς υπάρχουν ως δεδομένα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ήδη υπάρχει ενάμισης χρόνος από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση έτσι έβαλε ξαφνικά έναν εφνίδιο θάνατο στη λειτουργία του λιγνίτη. Όταν ο λιγνίτης είναι το πιο φτεινό ενεργειακό υλικό για τη χώρα και ξέρετε ότι αυτά που ακούστηκαν προηγούμενα με την πληροφόρηση που υπάρχει και δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνες προσωπικές έρχονται σε αντίθεση με αυτά που λέει η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία έκανε και το Master Plan και η οποία Παγκόσμια Τράπεζα έχει ασχοληθεί με το θέμα από το 2016-2017 όταν εγώ με τον κ. Καρυπίδη τότε είχαμε επισκεφθεί τους Ευρωπαίους και όλες τις υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλύτερες δυνατότητες για την ενεργειακή εξέλιξη στις περιοχές μας στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο στη Μεγαλόπολη. Με αυτόν τον τρόπο πετύχαμε δύο πράγματα. Το μειωμένο τιμολόγιο που ήταν πάρα πολύ σημαντικό και την παραδοχή και την αποδοχή από την προηγούμενη κυβέρνηση ώστε το μειωμένο τιμολόγιο να στραφεί κυρίως και στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, κάτι που δεν έγινε. Παράλληλα όμως είχαμε εξασφαλίσει την ένταξη ενός μεγάλου εργού περίπου στα 12 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του δικτύου της τηλεθέρμασης στη Μεγαλόπολη. Εκείνο λοιπόν που λέει το Master Plan της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ότι ποτέ δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει και να επιτύχει κάτι που αρχίζει από πάνω και πάει προς τα κάτω. Γι' αυτό και η πρότασή του είναι ότι αρχίζουμε από κάτω και πάμε προς τα επάνω. Είπα πριν λίγο ότι ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα ή ότι έχει γίνει ή έχει γίνει στο επίπεδο του σχεδιασμού και της γραφειοκρατίας. Ξέρουμε ότι στη χώρα μας ένα έργο από τότε που το συζητάμε μέχρι που να οριμάσει έχει μια μεγάλη χρονική περίοδο προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο οριμότητας. Κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται εδώ. Παρ' όλο που είχαμε εξ αρχής θέσει ένα έτοιμα. Να πάει όσο μπορούμε πιο μακρύτερα η χρησιμοποίηση του λιγνίτη. Η χρησιμοποίηση του λιγνίτη, ιδιαίτερα με την μονάδα 4, που είναι μια μονάδα που θα μπορούσε και πέραν του 2028 να λειτουργήσει. Τελικά αυτό δεν έγινε γιατί υπήρξε μια οριζόντια πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα. Σήμερα λοιπόν μιλάμε, δεν μιλάμε για το σύνολο των χρηματοδοτήσεων. Μιλάμε για ένα συγκεκριμένο project, το οποίο έχει να κάνει με τι χρήματα θα έχουν εξασφαλιστεί ή έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης. Όπως γνωρίζουμε, η αρχική πρόβλεψη ήταν να ενισχυθούν όλες οι χώρες που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτό το πρόγραμμα, με δώδεκα δισεκατομμύρια. Τώρα φτάσαμε ως χώρα στα εφτάμισι δισεκατομμύρια. Στα εφτάμισι δισεκατομμύρια είναι το σύνολο των επιδοτήσεων, του οικονομικού project για τη Δίκαιη Μετάβαση. Στη Δίκαιη Μετάβαση δεν είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, είναι και άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα απορροφήσουν περίπου το 30 με 35% του προγράμματος αυτού. Όπως τα νησιά. Ήθελα να πω λοιπόν ότι αυτό που μένει στη Δίκαιη Μετάβαση για τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία είναι περίπου 700 εκατομμύρια, αυτό έχει λύθει, εκ των οποίων υπολογίζουν τα 350 με τα 400 εκατομμύρια να πάνε στη Δυτική Μακεδονία. Τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια πιθανόν να έρθουν στη Μεγαλόπολη και τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια θα πάνε στις περιοχές που είπαμε προηγούμενα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν συζητάμε και δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση γι' αυτό που αναλογικά αντιστοιχεί στην Πελοπόννησο στα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι κάτι που είναι δεδομένο και δεν μπορούμε να τα συμπεριλαμβάνουμε αυτά στο πρόγραμμα της αντιμετώπισης της μεταλληγνητικής περιόδου. Και είναι πολύ σωστό αυτό που ακούστηκε ότι πρέπει να δούμε τι γίνεται με το επίπεδο της μεταλληγνητικής περιόδου στη Μεγαλόπολη. Εάν δεν πάρουμε μέτρα, εάν αυτή τη στιγμή δεν κερδίσουμε χρόνο για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε την προσπάθεια και την αγωνία μας στην καινούργια περίοδο τότε το πρόβλημα θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το δεύτερο, εδώ νομίζω ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να απαιτήσουμε από το συγκεκριμένο ταμείο τριπλάσια χρήματα εάν θέλουμε πραγματικά να μπορέσουμε να τα απαιξέρθουμε σε αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την άποψη ότι αν χαθεί τώρα μια θέση εργασίας στη Μεγαλόπολη, χάνονται παράλληλα δίπλα άλλες τρεις θέσεις εργασίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι με αυτή τη διαδικασία και με την διαδικασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της λειτουργίας των λιγνητικών μονάδων, με την συνταξιοδότηση ενός μεγάλου αριθμού υπαλλήλων αλλά και με όλες τις εργοδοτικές διαδικασίες που προβλέπει η ΔΕΙ για να ισορροπίσει τους ανθρώπινους πόρους, τα προβλήματα είναι τεράστια. Είναι εξαιρετικά και είναι επίγοντα θέματα. Εάν δεν υπάξουν αυτή τη στιγμή βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης της τοπικής οικονομίας, τότε δεν μιλάμε για τίποτα. Όλα αυτά τα υπόλοιπα σχέδια θα είναι σχέδια τα οποία θα παραμένουν ως προσδοκία και χωρίς τίποτα απολύτως τίποτε άλλο. Θεωρώ να κερδίσουμε χρόνο, περισσότερα χρήματα, συγκεκριμένα χρήματα και συγκεκριμένες δράσεις. Και θα έλεγα επίσης ότι ας αφήσουμε κάποια πράγματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν προσφέρουν ανακούφιση. Το μεγάλο πρόγραμμα, το μεγάλο κομμάτι του προγράμματος, εάν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε μια πραγματική οικονομία στην περιοχή θα πρέπει να έχει ένα δημόσιο χαρακτήρα. Δηλαδή θα πρέπει να είναι ο τοπικός δήμος, ο δήμος της Μαγαλόπολης, οι δαιοί επικουρικά σε αυτό το θέμα και βέβαια το πρόγραμμα. Εάν αυτό δεν το κάνουμε και εάν εξαντλήσουμε όλες τις διαδικασίες απορρώφησης της χρηματοδότησης στις σημαντικές μονάδες πέρα της Μεγαλόπολης, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα. Θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή, ο τρόπος που προτείνουμε κάποια έργα δεν έχουν τις απαντήσεις ούτε το Master Plan που κάναμε εμείς, το δικό μας Master Plan, το οποίο κατά τη γνώμη μου από τη στιγμή που γίνεται ένα γενικό Master Plan με συμμετοχή σημαντικών παραγόντων, πιθανόν να μη χρειαζότανε, αλλά εν πάση περιπτώσει τελικά έγινε και αυτό δεν λέει τίποτα περισσότερο. Και αυτό το Master Plan δεν λέει τίποτα περισσότερο, ιδιαίτερα δε για εμάς που έχουμε ζήσει την περιοχή και την ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Συμφωνώ λοιπόν στην άποψη της δημιουργίας της ζώνης απολιγνωτοποιήσεις και βέβαια με την πρόβλεψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μια επέκταση της περιμέτρου κατά 5 χιλιόμετρα τουλάχιστον. Θα πρέπει να υπάρξει η ζώνης κινήτων που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προσδοκίες στους επιχειρηματίες προκειμένου να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά θεωρώ όμως ότι μην λέμε πολλά πράγματα, γιατί ακόμη δεν έχουν εγκριθεί τα χωρικά σχέδια. Ήδη μέχρι τις 15 Νοέμβρη ήταν υποχρεωμένη η Κυβέρνηση και η Επιτροπή αυτή, η Συντονιστική Επιτροπή, να ανακοινώσει τα χωρικά σχέδια, τον χωρικό σχεδιασμό, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποιος μας λέει αυτή τη στιγμή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φύγει από τους όρους που έχει θέσει. Θεωρεί ότι η κύρια ζώνη, η ζώνη απολιγνητοποίησης είναι η σημαντικότερη ζώνη. Δεν μπορεί να γίνει διάχυση σε πολλές περιοχές, σε ευρύτερες περιοχές, επειδή μεταφέρουν ταλεφορία ή κάνει ο ένας ή κάνει ο άλλος. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Στην πρώτη ζώνη κινήτρων, ναι, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει αυτός ο διαχωρισμός. Αφενός μεν να πέσει ο καθορισμός των μεγάλων επενδύσεων από τα 50 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια, έτσι προκειμένου να έχουμε μια ελκυστικότητα για να προσεγγίσουμε τέτοιες επενδύσεις. Πρέπει να είναι 60-70-80, είναι σωστή η πρόταση, 60 για τις μεγάλες, 70 για τις μεσαίες, 80 για τις μικρές επιχειρήσεις, γιατί έχει μικρές επιχειρήσεις, έχει οικογενειακές επιχειρήσεις τις οποίες πρέπει να τις δούμε. Στην δεύτερη ζώνη κινήτρων, θα πρέπει να έχουμε μίωση και γίνεται αντιληπτό των κριτηρίων και των κινήτρων, κατά 10%, κατά 5%, κατά 15%. Τώρα, στην τρίτη ζώνη κινήτρων, επειδή άκουσα ότι υπάρχει πλέον και η ένταξη στα μεγάλα έργα μιας μεγάλης επιχείρησης, βιομηχανικής επιχείρησης, η οποία θα γίνει αλλού, η οποία από ό,τι λένε, το κεφάλαιο που δεσμεύτηκε είναι στα 90 εκατομμύρια, δεν ξέρω εάν είναι 90, εάν είναι 80, εάν αυτό μαζί με το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΙ, δηλαδή θα έρθει η μεταλιγνητική περίοδος, η περίοδος αντιμετώπισης της απολιγνητοποιήσεις, να επιδοτήσει και να επενδύσει η ΔΕΙ γύρω γύρω στις 7 θέσεις, το 7ο των εδαφών της πρώτης ζώνης, για φωτοβολταϊκό πάρκο. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, η απασχόληση είναι εξαιρετικά μικρή, άντε να είναι 5, 10, 15 οι εργαζόμενοι εκεί πέρα. Και δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Σας αποκρίβει η Κυβέρνηση ότι έχει αποφασίσει από τα 7,5 δις να δώσει 2,5 με 3 δις στη ΔΕΙ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ισορροπίας στην διαχείριση των ανθρώπινων πόρων. Και αυτό δεν έχει λήξει ακόμα, αλλά νομίζω ότι πιθανό να λήξει, πιθανό να λήξει. Ακούστε και πριν λίγο και τελειώνω πριν, ακούστε και πριν λίγο. Το έτοιμα για συνέργεια και στην ενόηση σε όλων των πολιτικών δυνάμεων, των παρατάξεων στη Μεγαλόπολη. Δεν το βλέπω. Δεν το βλέπω. Και αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερος. Η τηλεθέρμανση θα πρέπει να εξασφαλιστεί. Δεν είναι μονάδα ενεργειακή τηλεθέρμανσης. Είναι δίχτυο χρήσεις ενέργειας. Και κανένας δεν μπορεί να απεμπολίσει αυτό το δίχτυο, που καλύπτει το 65% περίπου με 70% των οικοκυριών, που είναι ήδη δεσμευμένα για την χρήση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τα απαξιώσουμε. Δεν πιστεύω ότι ο καινούριος επενδυτής για τα δίχτυα στη Μεγαλόπολη θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα αυτό για να κατασκευάσει τα δίχτυα. Αυτό νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και πάνω από όλα, για να επιτύχουμε αυτό το στόχο με το βιομηχανικό πάρκο, σύμφωνα με τον νόμο, έτσι όπως τον είχαμε προετοιμάσει και τον είχαμε σκεδιάσει, επειδή ακούω κάποιες απόψεις ότι δεν πρέπει να είναι στον χώρο που επιλέξαμε. Δεν το συζητάμε αυτό το πράγμα. Έχουν γίνει αγώνες για να επιλέξουμε αυτό το χώρο. Τα τετρακόσια στρέματα και έχει και οριμότητα και τελειώνει και τελειώνει και τελειώνει. Δεν μπορώ να ακούω τη δημοτική αρχή, ότι σκέφτεται να το πάει σε άλλη θέση για άλλα 5-10 χρόνια προκειμένου να γίνει το βιοτεχνικό πάρκο. Το οποίο τότε το είχαμε ορίσει ως logistic κατά 60% και 40% ως βιομηχανικό εμπορικό. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν και κινητρά, κύριε Πρόεδρε. Κινητρά φορολογικά. Εάν δεν υπάρξουν κινητρά φορολογικά, για ποιο λόγο να έρθει ο άλλος να περιμένει 3-4 χρόνια, 2 χρόνια για να γίνει το βιοτεχνολογικό πάρκο, η βιομηχανική περιοχή στην Μεγαλόπολη και να μην πάει κάπου άλλου. Γι' αυτό και είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή και δεν καταλαβαίνω γιατί η Αριστερά συνεχίζει να λέει αυτά τα πράγματα περί ειδικών οικονομικών ζωνών. Είναι μια δυνατότητα που σου δίνει προκειμένου ένας τόπος που έχει τεράστιο πρόβλημα και υπαρθιακό πρόβλημα να δημιουργήσει ένα τέτοιο οικονομικό μέγεθος ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Είπαμε λοιπόν ότι χρειάζεται ελεύθερη οικονομική ζώνη, χρειάζονται η αντιμετώπισης των λειτουργικών εξόδων, μειωμένος φορολογικός συντελεστής, μειωμένος ΦΥΠΙΑ και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτά να πηγαίνουν κλιμακωτά τα πρώτα τρία χρόνια 3%, 6%, 10%, 15% στην τρίτη τριετία. Τελείωσα κύριε Πρόεδρε και θέλω να πω ότι κοιτάξτε, το πρόβλημα της αντιμετώπισης αυτής είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και εξαιρετικά κρίσιμο για όλη την περιοχή. Μην δημιουργούμε προβλήματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση. Δεν ξέρω το παράτημα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου τι θα προσφέρει. Εδώ έχουμε το παράτημα στην τρίπολη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου που χίσαμε αίμα και υγότα για να το κάνουμε. Και δεν προσφέρει αυτά τα πράγματα που είχαμε εξ αρχής στοκεύσει και σχεδιάσει. Δεν μπορεί να είναι μόνον αυτό το θέμα. Οι προτάσεις μας είναι δύο. Περισσότερος χρόνος να κερδίσουμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να ενσωματώσουμε την προσπάθειά μας στα καινούργια δεδομένα και δεύτερο τριπλάσια κεφάλαια από αυτά που μέχρι τώρα λέμε. Όσο τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν μας τα χαρίζει κανένας. Ανήκουν σε εμάς. Θα κάνουμε τη χρήση που εμείς θα αποφασίσουμε με τον τρόπο που συμφέρει την περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα με τον τρόπο που θα δώσει διέξοδα σε μια προβληματική περιοχή η οποία τόσα πολλά έχει προσφέρει στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ο κ. Δέδας έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Είμασταν έτοιμοι, κ. Περιφεριάχα, και για εισήγηση. Αν μας είχατε δώσει ένα τέταρτο δικαίωμα. Αλλά με την αποστολή της από τον πρόεδρο της Πρωθλησημερίστριας Διάταξης υπήρξε ο συγγενής ο κ. Λαμπρόπρος. Δεν το κάναμε θέμα, αλλά έχουμε ολοκληρωμένη άποψη γι' αυτό. Οπότε, είμασταν έτοιμοι. Αν χρειαζόμαστε να κάνουμε και εισήγηση μαζί μας, κ. Περιφεριάχα, αλλά δεν πειράζει. Άλλως γίνεται και έτσι η κουβέντα. Η σημερινή κατάσταση θυμίζει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αγώνα δρόμου στον οποίο εμείς όχι καν δεν έχουμε πιάσει θέση στην αφετηρία αλλά βρισκόμαστε έξω από το στάδιο που διαδραματίζει το αγώνας τρέχοντας να προλάβουμε τους τελευταίους γύρους της Κούσας. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που εμφανικά το πιτόνισε στην τοποθέτησή του κ. Στατούλης για να κερδίσουμε χρόνο, το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Και μάλιστα, ακριβώς αυτό που παρουσιάζεται σήμερα μπροστά μας, το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, πιστωποιεί εμφαντικά και συμπυκνώνει του πόσα προβλήματα, πόσα δραματικά και τραγικά προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με το πρόορο και ευθύδιο της απολιγνειτοποιήσεις σε σχέση με ένας συνεταρμένος βιωματισμός που θα είχαμε αν υπήρχαν και τηρούνταν οι ημερομηνίες του πρώτου ΕΣΕΚ, του πρώτου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που υπερψηφίστηκε και έγινε θετικά αποδεχτό επί Υπουργίας του κυρίου Φάμελ. Και επιτρέψτε μου να πω ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια διαρκώς, θα έλεγα, επιδινούμενη κατάσταση σε σχέση με μια ουσιαστική απάντηση σε αυτό που θεσίχε ο Μαγγέλης ο Γαλακούρας. Παιδιά, πόσα λεφτά έχουμε εδώ. Επιτρέψτε μου να πω ότι και του κυρίου Τατούλη οι επισημάνσεις τα νούμερα που ανέφερε μπορεί να αποδεχθούν ασυόδοξα αν συνεχίζουμε, πολύ υπε ασυόδοξα, αν συνεχίζουμε να κοινόμασουμε στους χειρήπτους δεθμούς γιατί πρώτον η ίδια η Ευρώπη παρά το γεγονός ότι είχε αποφασίσει να διαθέσει καταρχήν 40 δισεκατομμύρια στον αμείο δίκαιης μετάβασης αμείωση στα 17,5 για όλη την Ευρώπη. Και εγώ δεν αποκλείω το ενδεχόμενο και περαιτέρω μίωσης μιας και είναι δομένο ότι γεγονότα και άλλες καταστάσεις αποζητούν επιγόντως πόρους που μπορεί από εκεί να αφαιρεθούν. Δεύτερον, ο ταμείο το λιγνητικό, το λιγνητόσημο βένει διαρκώς αποβιούμενο και είναι υποχρεωμένο να καλύψει και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Άρα και από εκεί έχουμε μίωση πόρων. Και λογίστε δε το γεγονός ότι ο κανονισμός του ταμείου της δίκαιης μετάβασης στην Ευρώπη δεν έχει καν συγκροτηθεί. Και έγινε μάλιστα αντικείμενο επερώτησης και συζήτησης στην Ευρωβουλή για το πότε και πώς πρέπει να συγκροτηθεί ο κανονισμός λειτουργίας του ταμείου δίκαιης μετάβασης για να καθοριστούν οι όροι, οι προτεραιότητες, οι προϋποθέσεις, οι χρηματοδοτήσεις κλπ. Ακριβώς γι' αυτό, επειδή οι σημερινές χρηματοδοτήσεις φαίνονται ανεμικές και διαρκώς μειούμενες, το ίδιο το σχέδιο, η ίδια ισήγηση, το Master Plan, δεν αναφέρεται τόσο πολύ σε αυτές όσο στο συνδυασμό τους με υπάρχονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που είναι το ΕΣΠΑ, που είναι το Αντώνης Τρίτσις, που είναι το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επαιδίσεων δηλαδή εργαλεία και πράγματα που ήδη γνωρίζουμε και τα οποία φυσικά δεν έχουν και ιδιαίτερα μεγάλες, εκτεταμένες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Το σχέδιο μετάβαση είναι ωραίο κείμενο. Η εταιρία που το συνένταξε είναι μια από τις πολύ γνωστές εταιρίες, ιδιαίτερου κύρους, συντακτικά, δομικά, έχει υτηρήσει τους κανόνες και τα πρότυπα, είναι όμως ένα κείμενο που θα μπορούσαμε να το διαβάσουμε σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, πιθανώς και σε άλλες χώρες. Στη Νησή να πηγαίναμε, στην Κρήτη, στη Βόρεια Ελλάδα να πηγαίναμε, στην Αλεξανδρούπολη, στην Πάρο να πηγαίναμε, θα μπορούσαμε το ίδιο κείμενο, με εξαίρεση κάποιες εξειδικευμένες αναφορές και παραγράφους, να το διαβάσουμε, γιατί είναι μια ωραία έκθεση, κυρίως ιδεών που δεν συγκεκριμενοποιεί, δεν εξειδικεύει και δεν ορίζει το πώς αλλάζει το αναπληξιακό προφύλλο ενός τόπου. Γιατί αυτό τι συζητάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελτοι αυτή τη στιγμή. Συζητάμε για τη βίαιη και δραματική αλλαγή της αναπληξιακής κυσιογνωμίας μιας ολόκληρης περιοχής και πιθανώς και της περιφέρειας μας. Η Μεγαλόπολη, η ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να αλλάξουν δραματικά. Καταρακτηριστικά που είχαν και που γνώριζαν ως αναπληξιακά τις προηγούμενες πολλές δεκαετίες και μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να κτίσουν ένα καινούργιο αναπληξιακό προφύλλο αναδιοργανώνοντας και ανασυγκροτώντας το σύνολο της παραγωγικής βάσης και της τοπικής οικονομίας. Αυτό κάνει ένα σχέδιο δίκαιης πετάβασης. Αυτό θα έπρεπε να κάνει. Θα πρέπει να αναπληξηθεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής να αξιολογήσει τις προτεραιότητες και τα συγκεκριτικά πλεονεκτήματα για την αλλαγή του αναπληξιακού προφύλλου αυτής της περιοχής και να ορίσει προτεραιότητες. Αυτού αφήνονται τα περισσότερα στην τύχη. Ποια είναι η πρώτη βασική προϋπόθεση για να υπάρξει οτιδήποτε στη Μεγαλόπολη. Το χωρικό σχέδιο. Το χωρικό σχέδιο είναι προϋπόθεση και για το Ταμείο Βδίκαιης Μετάβασης και για οποιαδήποτε χρηματοδότηση της χώρας σε ανάλογα ζητήματα από την Ευρώπη. Να υπάρχει συγκροτημένο και έτοιμο με τις χρήσεις γης, με τις ζώνες υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριωτήτων κλπ. Και μάλιστα ορίζεται αυτό σαφώς και οποιαδήποτε πρόταση. Και έτοιμα για συντελεστές χρηματοδότησης και για χρηματοδότηση γενικότερα προϋποθέτει την ύπαρση χωρικού σχεδίου. Διαβάσατε τι λέει μέσα το Παστερ Πλαν για το πως μέσα σε πολύ λίγο χρόνο θα πρέπει να ικανοποιήσουμε την ανάγκη δημιουργίας και ύπαρση χωρικού σχεδίου. Λένε οι μελετητές και αναφέρει και μερικούς και έχουν δίκιο ότι τα χωρικά σχέδια θα έχουν χρόνο στη συγκρότησή τους. Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα γρήγορο στις τοπικές περιοχές και στη Μεγαλόπολη να μας το συντάξουν οι πολίτες μέσα από διαβούλευση που θα τους θέλουμε αεροφωτογραφίες και εκεί πάνω θα μας συχνογραφούν και θα γράφουν πώς φαντάζονται αυτό το χρονικό σχέδιο για την περιοχή τους. Μα είναι δυνατόν αυτό να μην είναι μία ομολογία για να δημιουργήσουμε το χρονικό σχέδιο. Ένα λοιπόν το κρατούμε το χρονικό σχέδιο χωρίς αυτό δεν πάμε πουθενά. Η βάση, το πεδίο πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν όλα τα αιτήματα για χρηματοδοτήσεις, για προσέλκυση ζώνης κινήτρων για τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία κινήτρων φορολογικών αναπτυξιακών προϋποθέτουν χρονικό σχέδιο στο οποίο το κεντρικό κράτος η κυβέρνηση επιδεικνύει αδυναμία. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι έτοιμο πριν τα μέσα του 2021. Εκεί μέσα εντάσσεται και ιδιομηχανική περιοχή ή επιχειρηματικό πάρκο γιατί είναι προφανές ότι χωρίς μια ζώνη υποδοχής των επενδύσεων δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αναπτυξιακό περιεχόμενο στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Τρίτο θέμα. Απλουσιαζουν παντελώς από το σχέδιο δίκαιης μετάβασης η ένταξη σε αυτό του φυσικού αερίου και των ενεργειακών κοινοτήτων. Δύο πολύ κρίσιμες παράμετρες. Το φυσικό αέριο με βάση και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενδύσης αλλά και την αποφασμένη ιδιοπολητική θα ισχύσει ως καύσιμο της ενδιάμεσης γλύσης μέχρι το 2050. Δεν πρέπει το φυσικό αέριο και τα δίκτυά του να ενταχθούν στην τεταγμένα και με συγκρετημένο και συγκροτημένο καθορισμένο σχέδιο για την υλοποίησή του με κρατική πρωτοβουλία μέσα στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης. Εγώ λέω ναι. Η παράταξή μας λέει ναι. Δεύτερον σαφώς το ίδιο και σε πιο έντονο βαθμό ακόμα ισχύει για τις ενεργειακές κοινότητες. Δεν μπορεί να είμαστε η μοναδική περιφέρεια στην χώρα μαζί με τα νησιά που δεν έχουν προχωρήσει ενεργειακές κοινότητες. Πρόσφατα αγροτικοί συνεταιρισμοί πήραν επενδύσεις 150 ΜΒ στη Βόρεια Ελλάδα και όχι σε λιγνικές περιοχές, σε περιφερειακές νότες όπως οι Σέρες, όπως η Δράμα. Εδώ στην Πελοπόννησο είμαστε στο μηδέν, ξέρετε γιατί? Γιατί δεν μπορεί κανείς να διασυνδεθεί σήμερα με το δίκτυο και το δίκτυο θεωρείται χωρεσμένο. Άλλο ένα δραματικό πρόβλημα σε σχέση με το πού θα κουμπώσουν, πού θα κλειδώσουν, πού θα συνδεθούν οι νέες σάπε, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προβλέπεται να δημιουργηθούν, όταν αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι υπολείπεται σημαντικός χρόνος για την κατασκευή του καλόδιου υπεριψηλής τάσης και των δικτύων του. Δεν πρέπει με fast track διαδικασία να ολοκληρώσουμε και να κλείσουμε το χωρεσμένο της Πελοποννήσου και να δοθεί χώρος, ανάσα, για να ανατοχθούν οι άπε μέσα και από ενεργειακές συνόδες, αλλά φυσικά και από ιδιωτικές επενδύσεις μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Πώς πάμε να μιλήσουμε για απολεγνετοποίηση, όταν δεν έχουμε λύσει ακόμα το θέμα του χωρεσμού του ηλεκτρικού δικτύου της Πελοποννήσου. Νομίζω ότι στα πλαίσια των στοχευμένων παρεμβάσεων θα πρέπει να μιλήσουμε για επενδύσεις, έντασης εργασίας και όχι μόνο έντασης κεφαλαίου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με βάση και την έκθεση και το Masterplan με 1.600 έμμεσες και άμεσες θέες εργασίας που χάνονται άμεσα. Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας, είναι επενδύσεις έντασης κεφαλαίου, καλώς κάνουν και υπάρχουν, είμαστε υπέρ των ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή όμως χρειαζόμαστε στοχευμένες αναπληξιακές δράσεις του δημόσιο και του ιδιωτικού τομέα, που θα δημιουργούν ένταση εργασίας, ταυτόχρονα με όλα τα άλλα, για να απορροφήσουν τους κρατασμούς της τοπικής κοινωνίας. Και συναυτές, πρώτον, υπάρχουν τρεις-τέσσερις αναφορές σε δινητικές ιδιωτικές επενδύσεις, σε δινητικές ιδιωτικές επενδύσεις, άρα δεν υπάρχει τίποτα για μένα. Και δεύτερον, ο κράτος που αποφασίζει να προχωρήσει στην πρόορεια πολιτιντοποίηση, που αποφασίζει να αλλάξει δραστικά το νομισμό, που αποφασίζει να αλλάξει δραστικά το νομισιακό προφύλλο αυτής της περιοχής, δεν έχει υποκρέωση να χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δημόσιας επενδύσεις στην κατεύθυνση που είπαμε πριν. Ποιες είναι οι δημόσιας επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στην περιοχή? Εκεί να μπει μέσα και η ΔΕΕ, να μπει μέσα και το κράτος, να μπει μέσα και ο δήμος, να μπει μέσα και η περιφέρεια. Άρα, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε να μιλάμε για υποτιθέμενες δινητικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην ευρύτερη περιοχή και όχι στοχευμένα στη Μεγαλόπολη, αν δεν έχουμε αποφασίσει ως κράτος και κρατική φορείς την γενναία χρηματοδότηση στοχευμένων αναπτυξιακών δημόσων επενδύσεων. Καλά οι φυλακές. Πώς συζητήκεται το αν, πώς και πού. Δεν πρέπει να υπάρξουν ένα πρόγραμμα συνδυασμού… Οι φυλακές είναι αναπτυξιακό έργο. Αυτό λέω. Η μόνη κρατική επένδυση που αναφέρεται… Οι φυλακές είναι υποθέωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Χάρη τους χάρη. Ακριβώς αυτό λέω. Είναι η μόνη κρατική επένδυση, το μόνο κρατικό χρήμα, που αναφέρεται μέσα στο ΜΑΣΕΘΛΑ. Εμείς πιστεύουμε ότι ταυτόχρονα, με τη γενναία κρατική χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων στην περιοχή, θα πρέπει να υπάρξει και ένα δεκαετές στοχευμένο πρόγραμμα μέσα από ειδικό κωδικό του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για την Περιφέρεια και τον Δήμο Μεγαλόπολης, τουλάχιστον στάξεις των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την δεκαετία, σε στοχευμένους, όπως είπα, αναπτυξιακές επενδύσεις. Κύριε Λαμπρόπουρε, καλό το αρχαιολογικό μουσείο. Δεν τα αγωνιστεί όμως, ούτε την Επίδαυρο, ούτε την Αρχαία Ολυμπία, ούτε τις Μικίνες. Και τα μουσεία ξένεται αυτή τη στιγμή στη χώρα, υπάρχουν πάρα πολλά κρυστά λόγω έλλειψου προσωπικού. Καλά τα ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό και το θέατρο, το αρχαίο κλπ. Δεν θα διαφωνήσει κανείς. Ποια στοχευμένες αναπτυξιακές επενδύσεις μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε στον πρωτογενείο τομέα, στην άγρωτο κλινοτροφία, μέσα από υγειοβελτυατικά έργα, από λιδαμινοδεξαμινές και από φράγμαλα. Το νερό είναι το ζητούμενο στην περιοχή. Να ενισχύσουμε την υδροπονία, την νέα και έξυπνη γεωργία, την κλινοτροφία. Για τέτοιες επενδύσεις και χρηματοδότησης, τέτοιων δημόσιων επενδύσεων μιλάω και νομίζω ότι αυτές είναι όν εκ των νου ΚΑΝΕΦ, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε και να συμβάλουμε νέο αναπτυξιακό προφίλ στην περιοχή. Ειδικά αυτές, μ' ακούσατε να τις λέω όλες, κύριε Δέδε, και την υδροπονία και την έξυπνη γεωργία και την κλινοτροφία. Ναι, αλλά αυτό συνδυάζεται με κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. Κάποια έργα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν, εκεί δηλαδή πρέπει να έχει λίστα έργων για την περιοχή για τα επόμενα 10 χρόνια, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, που αυτή τη στιγμή δεν την έχετε, αλλά πρέπει να διατεθεί από το κεντρικό κουρβανά, αυτό λέω. Τελειώνοντας, θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, ώστε να δούμε πιο γρήγορα, πρέπει να προχωρήσουμε στο χωρικό σχέδι. Στη θερμοθέτηση, δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται η Ζόνι που ανέλαβε, που ανέφερε ο κ. Στατούλης, είναι στη φάση προετοιμασίας. Στη θερμοθέτηση… Είναι σύμφωνα με την ΑΕΠΟ που έχει αγκριθεί δις ΔΕΙ, πέντε χιλιόμετρα περιμετρικά. Πέντε χιλιόμετρα περιμετρικά θα συμφωνήσουμε όλοι, είναι το αυτονόητο, αλλά και η αποκατάσταση των λιγνητικών περιοχών δεν μπορεί να είναι μια γενική και αόριστη αναφορά. Άλλη αποκατάσταση θα γίνει αν την προορίζεις για γεωργική υπή, άλλη αποκατάσταση θα γίνει αν την προορίζεις για επιχειρηματικό ή διομηχανικό πάρκο, άλλη αποκατάσταση θα γίνει αν την προορίζεις για αστικό, πράσινο, οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή ο χάρτης που προσκομίστηκε των λιγνητικών περιοχών δεν έχει καν συνδεταγμένες. Πιστέψτε με, όμως, δεν έχει καν συνδεταγμένες. Δεν μπορεί αυτό να είναι θέμα μόνο της ΔΕΙ ή της ΔΕΙ. Αυτό είναι ένα ζήτημα βασικό. Και σωστά η Μεγαλόπολη έβαλε το θέμα και συνυγορούμε της επέκτασης ζώνης 5 χιλιόμετρα από τα όρια της λιγνητικής ζώνης, αλλά εκεί πρέπει να καθορίσουμε και χρήσεις και επανέρχομαι λοιπόν με αυτό το χωρικό σχέδιο και κλείνω. Τα ειδικά κίνητρα, σαν και αυτά που ανέφερε τον κ. Στατούλη στις ΠΑ, ασφαλιστικές φορές κλπ, οι ζώνες κίνητρων προϋποθέτουν και συνδύνουν στην ύπαρξη τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, δηλαδή ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου, τοπικά, σημιακά θα έλεγα, στοχευμένου. Προέρχει η Μεγαλόπολη, δευτερευόντως η Αρκαδία. Καταλαβαίνετε την έννοια αυτού που λέω. Το πρόβλημα είναι δήμως Μεγαλόπολης. Σίγουρα χρειάζεται και η επέκτασή του ως δεύτερη ζώνη γύρω, ή γύρω περιοχή, και σε τέτοιο σε αυτά τα ζητήματα θα συνεχιωρήσουμε. Εμείς έχουμε μια σειρά προτάσεις που θα καταθέσουμε. Κεντρική θέση κατέχει στο να παραμείνει η Μεγαλόπολη ενεργειακός κόμβος, να δημιουργηθεί εκεί το κέντρο συμπίεσης και διανομής του φυσικού αερίου για όλη την Πελοποννήσου, για τους εφτά δηλαδή νομούς του Πελοποννήσου. Αυτή τη στιγμή παίζεται το θέμα του φυσικού αερίου και τους εφτά νομούς του Πελοποννήσου. Δεν μιλώ μόνο για τη δικητική μας περιφέρεια, μιλώ και για τους δυο νομούς υγείας και αχαΐας. Μέτρα που θα αντικαταστήσουν ενεργειακό κέντρο είναι συγκεκριμένα και η συνεργασία με τα δύο πανεπιστήμια, και το Πελοποννήσου και το Πατρών, επειδή έχει και τεχνολογικές σχολές υψηλού κύρους, το Πανεπιστήμιο Πατρών. Νομίζω επίσης ότι είναι όνοιχτο νουκ άνεθ, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το προγραμματισμό. Ευχαριστώ. Θα είναι, κύριε Πρόεδρε, δική αγορήτρια, η κυρία Δημητρακοπούλου, στη συνέχεια να συμπληρώσει τη δικιά μου τοποθέτηση. Ευχαριστώ. Ο κύριος Μπουτρούκας. Καλησπέρα. Έχουμε καταλάβει τι συζητάμε τώρα εδώ πέρα. Συζητάμε αλλαγή οικονομικού μοντέλου σε μια ολόκληρη περιοχή. Αυτό δεν νομίζω ότι έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θα φύγει, όπως το είπε και ο Περιφερειάρχης, από τη μισθοδοσία του Δημοσίου και της ΔΕΙ και θα πάει αυτός ο άνθρωπος να ασχοληθεί με επιχειρηματικότητα ή να κάνει εξειδίκευση σε άλλα ζητήματα, σε άλλες εργασίες, να επιμορφωθεί τώρα για να μπορέσει να βρει δουλειά στη φαρμακοβιομηχανία, ας το πούμε, που ενδεχομένως να γίνει. Μάλιστα. Και το είδαμε το αποτέλεσμα στο πέραμα. 20 χρόνια έκανε να αρχίσει να σηκώνεται λιγάκι στα πόδια του. Άρα, τι πρέπει να κάνουμε, καταρχάς πρέπει να καταλήξουμε στο σχέδιο, στο Master Plan, να καταλήξουμε, να καταλήξουμε όλοι. Και κυρίαρχα η τοπική κοινωνία, όπως είπε και ο Τ. Στατούλης, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος εμείς που τους ξέρουμε πώς λειτουργούν, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος θα έλεγα, ότι μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη. Και τρανό παράδειγμα είναι αυτές οι προτάσεις που ακούω, το τελευταίο διάστημα για το επιχειρηματικό πάρκο να το βάλουν δίπλα στο δρόμο και να είναι 2000 στρέματα. Εμείς με τον τότε Δήμαρχο, τον κ. Μπουρατοντάκη και εγώ ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αποφασίσαμε τότε να προχωρήσουμε για να κάνουμε ένα πολύ δηλαιαστικό επιχειρηματικό πάρκο και αυτό ξεκίνησε πριν από το 2010, πριν την κρίση. Και παρ' ό,τι δεν υπήρχε κρίση η τοπική κοινωνία μας τη μετόπιζε με την έννοια ότι πάμε να το κάνουμε εκεί για να κλείσουν κάποια συνεργεία που ήτανε σε κάποιους δρόμους ας το πούμε και ότι κάτι έχει γίνει μάλλον συμπεριπτώσει γίνεται με ιστεροβουλία. Άρα πρέπει να λύσουμε αυτό το ζήτημα, να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο. Δεύτερον πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση και να ξέρουμε ποια θα είναι αυτή. Τι σχέδιο να κάνουμε όταν δεν ξέρουμε ποιόσα είναι τα λεφτά. Λέμε τώρα θέλω και εκείνο θέλω και το άλλο διαβάζω ας πούμε Master Plan με 150 σχέδια ας πούμε. Ωραία τα λεφτά που είναι χρηματοδέντρα τελειώσανε ως γνωστόν. Άρα τι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό πολύ γρήγορα πάρα πολλές μελέτες πάρα πολύ δραστηριότητα πάνω σε αυτό να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όπως είπαν και οι προλαλλήσαντες όσο το δυνατόν πιο σύντομα από όποιο δυνατόν ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από όποιο δυνατό πόρο κάποια επιπλέον χρήματα. Ο μεγάλος μου φόβος έχει να κάνει με τον χρόνο. Νομίζω ότι βιάστηκε πολλή κυβέρνηση που δήλωσε ότι θέλει να κλείσει τα εργοστάσια μέχρι το 2023. Όλα αυτά τα πράγματα που περιγράφουμε... Το ξέρω. Εμείς είχαμε το 28 και δηλώσαμε ότι θέλουμε να είναι το 22. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να προλάβουμε να κάνουμε την επίσπευση των αδειοδοτήσεων. Πρέπει τις διαδικασίες της αδειοδότησης να τις απλουστεύσουμε. Τα μηχανικοί τα ξέρουν καλύτερα από εμένα. Πρέπει να φτιάξουμε τη χωροθέτηση και το ειδικό πολυοδομικό σχέδιο. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε τρεις μήνες και σε έξι. Επίσης πρέπει να επανακαταρτήσουμε όλο αυτό το προσωπικό. Πρέπει να φτιάξουμε δομές εκπαιδευτικές που θα σταματήσουν να συνεργάζονται με τη Μεγαλόπολη. Άμεσα ή αμέσα. Όσον αφορά με τα κίνητρα για να έρθουν επενδύσεις, τα κίνητρα δεν αναφέρονται μόνος επιδότηση της επένδυσης, αλλά έχουν να κάνουν και με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα δάνια, εξασφάλιση δανείων με ευνοϊκότερους όρους. Το λειτουργικό κόστος βεβαίως. Και μια σειρά από τέτοια πράγματα. Συμφωνούμε και εμείς ότι πρέπει να είναι, όσο δυνατόν αν μπορεί να φτάσει και 80% η επιχωρήκηση στη συγκεκριμένη περιοχή, θα είναι ευχής έργων. Δεν συζητάμε για το επιχειρηματικό πάρκο να ξεκινήσουμε. Ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή, γιατί λέμε, μας λείπει ο χρόνος. Πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή εδώ στη χώρα μας, ότι ο χρόνος έχει τεράστια σημασία. Και ειδικά όσον έχει να κάνει με επενδύσεις, με ανεργία και όλα αυτά. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη μετάβαση και κλείσει η ιδέα, ξέρετε τι θα γίνει. Θα φάει ο ένας τον άλλον, θα φύγει ο κόσμος από την περιοχή, θα μαραζώσει ο τόπος και πέστε μου ένα μεγαλοπολίτη, που να πιστεύει ότι όλα αυτά που περιλαμβάνονται στο Master Plan, ότι μπορούν να υλοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εγώ δεν ξέρω κανέναν, συζητάω με πάρα πολλούς. Πρέπει να υπάρχουν και δύσκολα τα μήνυμα. Φυσικά, φυσικά, φυσικά. Πρέπει να μην γίνεται τα πρώτα. Τώρα όσο έχει να κάνει με... πρέπει επίσης να γίνει άμεση αποκατάσταση των εδαφών. Και όπως είπε και ο κ. Δέδας, αν δεν κάνω λάθος, αλλιώτικη αποκατάσταση χρειάζεται για το βιομηχανικό πάρκο, αλλιώτικη για να κάνουμε το θεματικό πάρκο του τουρισμού, ενδεχομένως. Η έξυπνη αγροτική παραγωγή, τα συζητάμε από το 9-10, πάλι δεν έχουμε μπορέσει κάτω εκεί να πείσουν, παρότι έχουν και πλούσιο ιδροφόρο ορίζοντα, βεβαίως υπήρχε η εύκολη λύση του οχταμίνου. Πλέον νομίζω ότι θα το δούνε με διαφορετικό μάτι. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, θεωρούμε ότι για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, ο χρόνος είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει αυτή την ιστορία. Και δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να προηγηθεί το κλείσιμο του εργοστασίου, της ΕΔΕΙ, και όλα αυτά τα πράγματα να έχουνε μείνει πίσω και να είναι σε στάδιο ακόμα και υλοποιήσεις, γιατί ο κόσμος δεν θα μείνει, θα διαλυθεί η περιοχή. Σας ευχαριστώ. Αγαπητή συνάδελφη, τι κουβεντιάζουμε τώρα, κουβεντιάζουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της απελευθέρωσης των αγορών, πολιτική που ξεκίνησε το 1992 με την ψήφιση του Μάαστρη, και μια από τις βασικές αγορές που απελευθερώθηκε ήταν η αγορά ενέργειας, μια πολιτική που την υπερέτησαν πολύ συνειδητά βήμα το βήμα όλες οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, μια πολιτική που την στήριξαν όλες οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές και η περιφερειακή αρχή, ερετή και διορισμένη, μια πολιτική που ουσιαστικά έβαλαν πλάτη και οι ίδιοι και οι ίδιες τις ελληνικαλιστικές ηγεσίες με το πούλημα του ασφαλιστικού τους, με την τριγωτόμηση της Νέη κτλ. Το ρώτημα είναι το εξής, αυτή η φόβη που έχετε τώρα, είναι όλα που λέει και η Μελέτη και η Συμβουλή της Αναπτυξιακής Αρκαδίας για τις προτάσεις της και την παρέμβαση στη διαβούλευση. Δεν τα ξέρατε ότι θα έρθουν. Εμείς λέμε ο λαός πράγματι δεν τα περίμενε, γιατί πίστευε στα πραχιά μεγάλα λόγια της μεταλληγνητικής περιόδου που την πράσινη ανάπτυξη, η πράσινη Ευρώπη, τα πράσινα άλογα, οι πράσινες επενδύσεις. Με το που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ότι κλείνει τις λινητικές μονάδες άμεσα, δεν τα είδαμε, εννιά εωλικά πάρκα στο Μαλέα, τέσσερα εωλικά πάρκα στην Αρκαδία, τρία στο Κοσμά και στην Κύριο περιοχή, ένα εδώ πάνω στα σύνορα Αρκαδίας και Αργολίδας. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Βεβαίως υπάρχει αναπτυξιακή διαδικασία που μπορεί να προκύψει. Ποια είναι αυτή, εσείς όλοι που εκκρίνατε, αυτές τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να εγκατασταθούν στα βουνά της Πελοποννήσου, αυτές οι ανεμογενήτριες, ένας από τους όρους που έβαζαν μέσα ήταν ότι μπορεί να γίνουν πόλη τουριστικής ανάπτυξης οι ανεμογενήτριες. Να πηγαίνουν τα σχολεία, οι γέροντες και τα καπί, εκεί πάνω που είναι τα αλόνια τα τεράστια των εωλικών πάρκων και να αγναντεύουν και να τους φτιάξετε και περίπτερα. Για πέστε τώρα λοιπόν τι περίπτερα και τι ανάπτυξη. Γιατί κοιτάξτε αγαπητοί συνάδελοι, δεν είναι έτσι Γιώργο Δέδε. Ήταν κορεσμένο το δίκτυο μεταφοράς ενέργεια στην Πελοπόννησο, όμως φρόντισαν οι καπιταλιστές και ήδη ολοκληρώνεται η γραμμή Μεγαλόπολη Πάτρα 400.000 βολ. Η γραμμή που μεταφέρει σήμερα την ενέργεια είναι 150.000 βολ από Μεγαλόπολη Κόρινθο. Και η μικρή γραμμή που μεταφέρει από Μολάους, Σκάλα, Κοσμάς, Λεωνίδιο, μικρή γραμμή που μπαίνει των ανογενητριάδων που λουτρυγεί τώρα, ήδη όμως και τα έχετε ψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όλοι εσάς, όλοι εσάς, η γραμμή Μεγαλόπολη Πάτρα 400.000 βολ ολοκληρώνεται, την έχει αναλάβει ο Άκτορας, η αναβάθμιση της γραμμής Μεγαλόπολη Κόρινθος 400.000 βολ και αυτή προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με τους ίδιους ρυθμούς προχωράει και η νέα γραμμή Μεγαλόπολη Μολάοι άλλα 400.000 βολ. Βλέπετε λοιπόν για το τι τεράστιες και προχωράει βέβαια και με καλούς γρήγορους ρυθμούς και η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που δεν είναι για να πάει ρεύμα από την Πελοπόννησο στην Κρήτη, είναι και για να ρθεί ρεύμα και από την Κρήτη στην Πελοπόννησο και από εκεί στην Βόρεια Ευρώπη, μιας και στην Κρήτη θα γίνουν αντίστοιχες εγκαταστάσεις απέ. Άρα λοιπόν οι καπιταλιστές βεβαίως διαμορφώνουν τις υποδομές τώρα, το ίδιο το κράτος, ο ίδιος ο ελληνικός λαός πληρώνει για να φτιαχτούν αυτά τα δίκτυα μετά φοράς τεράστιες πρόσωπες ενέργειας και αυτά τα δίκτυα μόλις θα φτιαχτούν το πρώτο βήμα, ήδη έχει ανακοινωθεί, είναι η ιδιοτυποποίηση των δικτύων αυτών μετά φοράς του ΔΕΡΒΙΑ και τα λοιπά. Άρα λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι, αυτά που κουβεντιέζουμε και οι φόβοι που λέτε τα ξέρατε, βάλατε πλάτη για να μπούν οι βάσεις και οι υποδομές, να κάνωσατε το μυαλό του κοσμάκι με τα καλά της μεταλλυγνητικής περίοδου, να τα πιάνετε τα καλά. Ερήμωση και στη Μεγαλόπολη και στις περιοχές που θρέφονται από τη Μεγαλόπολη, όπως είναι στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, στην υπόλοιπη Ήθρυ, ή Πέτρο. Το μάστερ πλάν λοιπόν της κυβέρνησης για τη μεταλλυγνητική περίοδο λέει πολύ καθαρά το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την απολιγνητοποίηση στους εργαζόμενους και στον λαό της περιοχής. Και τι λέει παράλληλα, κλείνει το μάτι στους μεγάλους μονοπολιακούς ομήλους που θα έρθουν να παιμνήσουν στα συντρίμια αυτής της πολιτικής, των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνητήσεων που τα υπερετούν. Απέ, να τι έρχονται. Και τι λέτε εσείς, να δώσουμε και άλλα κινητρά, να δώσουμε και άλλες φοροαπαλλαγές, και άλλες φοροελαφλήνσεις, και άλλα απ' όλα τα πάντα. Μέχρι και 11.800 λέτε και το νούμερο. Επιδότηση του κόστους. Να πληρώνει, δηλαδή, ο ελληνικός λαός, να πληρώνουν οι εργαζόμενοι το μισθό αυτών των επιχειρήσεων, των καπιταλιστικών ομήλων, που θα έρθουν να επενδύσουν σ' αυτούς τους, σ' αυτές 11.800, κάπου διάβασα, μέχρι αυτό το όριο να είναι, η επιδότηση του μισθολογικού κόστους, του μισθού. Όχι μόνο των ασφαλιστικών εισφορών. Όχι μόνο το ζεστό χρήμα που θα πάρουν σαν επιδότηση. Πήρα οι εργαζόμενοι τι έγινε με αυτή την ευλυματική, αγαπητή συνάδελφη, επένδυση της ηλιόσφαιρας εδώ στην Τρίπολη, που στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, τη δεκαετία του 2000, λέγατε στους τρυπολιτσώτες, αφού πήρε λοιπόν χοντρές επιχορηγήσεις, αφού αυτή η επιχείρηση φέσωσε τον ελληνικό δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, ιδιότες, προμηθευτές και τους εργαζόμενους με πάνω από τον 23 εκατομμύριο ευρώ, άφησε και στην Τρίπολη, τοξικά και ραδιενεργά, απόβλητα μεσίλειες εγκαταστάσεις που ψάχνουμε τώρα, να δείξουμε γιατί πράγματι είναι μια υγειονομική βόμβα στην περιοχή της Τρίπολης. Αυτά αφήνουν οι καπιταλιστές. Οι εργαζόμενοι λοιπόν δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό για τη ζωή τους από την εφαρμογή αυτού του Master Plan ή της απολλητεκνητοποίησης που λέτε. Αντίθετα, με αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιοι κεφαλαιοκράτες τρίβουν τα χέρια τους γιατί λένε θα τους δώσετε οι δικοί δέσμοι επενδυτικών κινήτρων, οι δικοί φορολογικοί ζώνοι, οι δικές φορολογικές απαλλαγές, οι δικές απαλλαγές από τέλη, από δάνεια μευνοϊκούς όρους, εγγύσεις κτλ. Αυτά δεν είναι δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, αγαπητοί συνάδελφοι. Ή μη νομίζετε ότι αυτά θα είναι δώρα στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στις δαιοί ή αυτών των επιχειρήσεων που δουλεύουν, εργολάβουν και τα υπόλοιπα, γιατί λέτε κάπου μέσα θα καταρτίσετε τους εργαζόμενους, θα τους δώσετε συμβουλευτική στήριξη για το πώς θα γίνουν επιχειρηματίες. Δηλαδή θα χορτάσουμε επιχειρηματίες στην πόλη, στη Μεγαλόπολη, στην Τρίπολη, αυτοί όλοι άνεργοι δηλαδή θα γίνουν επιχειρηματίες. Για τους εργαζόμενους το Master Plan και η απολιγνητοποίηση είναι ανεργία, ή στην καλύτερη περίπτωση προγράμματα κατάρτισης με μισθούς πίνας, ή ξέρετε τι λέτε ακόμα, μέσα στην απολιγνητοποίηση στο σχέδιό σας, θα τους δώσετε και ζητήρια για να πηγαίνουν θέατρο. Τι λέει το σχέδιό σας αν τα διαβάστε. Αντί για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, για εργαστικά δάνεια, ή χαμηλούς φόρους εισοδήματος, για όλα αυτά που διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Αυτή, αγαπητοί, είναι η έξυπνη και πράσινη Ευρώπη, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, για τους εργαζόμενους και για τα παιδιά του λαού και των κερδών των λίγων μονοπολίων. Τα όποια εμβληματικά και πάλι, πώς τα λέτε, έργα, από ό,τι βλέπω και στην συμβολή της εταιρείας για τη Μεγαλόπολη, δεν βλέπουμε για κανένα εμβληματικό. Θα τα πιερώσει ο λαός από την τσέπη του, από την άγρια φορολογία. Γι' αυτό εμείς προτείνουμε την πάνη του λαού μας, γιατί δεν γίνεται να υπάρχει δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση για το λαό και να υπάρχει παράλληλα και καπιταλιστικό κέρδος. Κύριε Νίκα, για να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό στη Μεγαλόπολη, στην ευρύτερη περιοχή, στις περιοχές από όπου σήμερα πηγαίνουν για να βρουν ένα μεροκάμα του στη Μεγαλόπολη, δεν συγκρατεί το πληθυσμός ούτε με θέατρο αρχαίο, ούτε με διάφορα φρουφρού και αρώματα πολιτισμού κτλ. Εγώ δεν λέω να γίνουν και αυτά, και τα μουσεία και το παλαιονολογικό. Αυτά θα κρατήσουν εργαζόμενους. Στο στάδιο της κατασκευής θα έρθουν οι μεγάλοι καπιταλιστικοί όμοι, θα πάρουν τη δουλειά γιατί θα είναι 1, 2, 3, 5 εκατομμύρια όσο θα είναι το κάθε έργο για να κατασκευαστεί και μετά τι θα μείνει ότι μένει απ' τη ΣΑΠΕ. Άιντε κανασφύλακας ή κανασυντηρητής που έρχεται στην εργειο από την Αθήνα γιατί έχουν αναθέσει τη δουλειά. Μόνο με παραγωγικές βιομηχανικές μονάδες συγκρατεί το πληθυσμός, αλλά για εκεί δεν έχετε σχέδιο. Εκεί έχετε την ειδική οικονομική ζώνη που μη βιάζεσθε, την έχει κάνει τη μελέτη η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Έπεσε στα χέρια μου, έδωσε 20.000 εκατομμύρια για να κάνει τη μελέτη υπελοπονις ΑΕ και ξέρεις τι προβλέπει δω δε. Αυτό που νομοθέτησε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, 200 ευρώ μισθό. Αυτό προβλέπει η ειδική οικονομική ζώνη, το σχέδιο που πρότεινε ο κύριος Τατούλης και δεν τόλμησαν να το φέρει στη δημοσότητα, γιατί πράγματι ασφαλιστικές συσφορές θα τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, μισθολογικό κόστος μισθός 200 ευρώ, φόρους δεν θα πληρώνουν, τίποτα δεν θα πληρώνουν, δάνεια θα πληρώνουν. Αυτά προβλέπει η μελέτη για την ειδική οικονομική ζώνη στη Μεγαλόπολη που δόθηκε με προγραμματική σύμβαση το 2012 στην αναπτυξιακή Πελοπόννηση ΑΕ και κρύφτηκε από τότε, δεν παρουσιάστηκε. Για να τολμάτε φέρτε αυτή τη μελέτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο να δείτε ότι αυτή είναι. Ένα παράδειγμα μόνο αρκεία για τη συναδελφή. Το 2010 λέει ο Μπουτρούκας μαζί με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης προχώρησαν αυτή την μεγάλη υπόθεση που τη λέγατε, την ξαναλέγατε, τη λέτε και τώρα το Βιομηχανικό Πάρκο. Δεν σας αρέσει αυτό που έχει καταληχθεί, που είναι έτοιμο, που μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε ένα εξάμενο, ένα χρονο σε κάτι εμβληματικό που ξέρετε τι είναι, δασικές εκτάειες. Πότε θα τελειώσουμε τα δασικά. Πόσο έκανε η μεγάλη εμβληματική του παλιού αεροδρόμιου στην Αθήνα να ξεπερδέψει με τα άλλο τόσα θα κάνετε. Άρα και αυτό είναι. Για να προχωράτε, έστω λέω, στα δικά σας πλαίσια. Αυτή την πολιτική που είχατε χαράξει για να τελειώνει με αυτά τα 300 πόσα στρέματα είναι από τη ΔΕΕ να προχωρήσει, αν θέλετε. Απλά είναι για να το κλώσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι. Είναι γιατί μπαίνουν άλλα συμφέροντα και άλλες επιλογές στη μέση. Εμείς τι λέμε, αγαπητοί συνάδελφοι. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Συμφωνία, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κυβερνήσεων, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία είναι αυτό το ταμείο δίκαιης μετάβασης, που είναι τμήμα, που ένα τμήμα του είναι ο μηχανισμός δίκαιης μετάβασης, που κουβερνιάζουμε, συνιστά ένα στρατιωτικό σχέδιο για την ενίσχυση της θέσης των μεγάλων μονοπολιακών ομύρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό τους. Στο όνομα δίθεν της αντιμετώπισης, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής. Δηλαδή θα έρθουν ήδη οι καπιταλιστές, θα έρθουν οι ήδη οι καπιταλιστικοί όμοι που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο να μας σώσουν από την κλιματική αλλαγή και από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Θα επιδινώσει τα εργατικά λαϊκά προβλήματα ενισχύοντας τον κύριο παράγοντα που τα δημιουργεί, δηλαδή την παραγωγή με αποκλειστικό γνώμονα και κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία. Οι εργαζόμενοι θα κλειθούν να πληρώσουν αυτά τα επιχειρηματικά κέρδη με εκτείναξη των τιμών της ενέργειας, με χιλιάδες απολύσεις, με ερήμωση ολόκληρων περιοχών, με χτύπημα μικρών επιχειρήσεων, αυταπασχολούμενων, επιχειρήσεων που έχουν έναν, δύο, τρεις εργαζόμενους. Δεν υπάρχει, αγαπητής, έναν εφηδρόμος που νοευφελεί ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματικούς ομήλους. Όσοι το λένε αυτό κοραϊδεύουν τον κόσμο. Λύση και διέξοδος για τους λαούς που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των ανάγκων τους είναι οι ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομήσης ενέργειας να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Γιατί δεν στα αγαπητοί συνάδελφοι, λέτε κόμβος οι μεγαλόπολοι, δεν λέτε όμως κόμβος παραγωγής ενέργειας από λιγνίτι, λέτε κόμβος παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, από ένα εισαγόμενο και ακριβό πόρο και παράλληλα τι λέτε, κόμβος μεταφοράς τεράστιων ποσότητων ενέργειας. Και σας ρωτάω αγαπητοί συνάδελφοι, με αυτές τις εξελίξεις που έχουμε στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου συγκρούονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου γίνονται τεράστιοι ανταγωνισμοί των μεγαθύριων, των παγκόσμων μεγαθύριων στην ενέργεια. Θεωρείτε ότι είναι ασφάλεια για τη χώρα, είναι ασφάλεια για την περιοχή μας, η μετατροπή της μεγαλόπολης σε ένα τέτοιο τεράστιο κόμβο μεταφοράς ενέργειας. Που θα χτυπήσουν ο ομιγένητο σε μια σύγκριση των καπιταλιστών στην περιοχή, δεν θα χτυπήσουν τέτοιους στρατιωγικούς τομείς. Εμείς λέμε, χωρίς επιχειρηματικούς ομίλους και το κριτήριο του κέδου στην παραγωγή, είναι δυνατή η αναβάθμιση της περιοχής, είναι δυνατή η περιοχή να συνεχίσει να παράγει λεύμα από λιγνίτη γιατί υπάρχει, είναι δυνατόν να παρθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τη μόνιση του περιβάλλοντος, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Εμείς λέμε ότι η αύξηση της παραγωγής λιγνητικών μονάδων, υδροελεκτρικών σταθμών, η κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού, είναι η διέξοδος και όχι αυτή που έχετε μέχρι τώρα υλοποιήσει και χαράξει και υλοποιείται 30 χρόνια που τα πρώτα οδυνειρά αποτελέσματα αρχίζουμε και τα βλέπουμε και τα υπόλοιπα θα είναι. Κοιτάξτε, αγαπητοί συνάδελφοι, το σχέδιο, το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμάτων. Τελειώνουμε αυτό κύριε Πρόεδρε. Προβλέπει ΧΤΕΑ στη Νότια Ελλάδα, στην περιοχή των ορυχείων της Μεγαλόπολης. Παραγωγή ενέργειας λοιπόν, αποκαύση των σκουπηδιών και αποθήκευση πυρνικών και βιομηχανικών αποβλήτων όχι μόνο της Νότιας Ελλάδας, εγώ σας λέω και των ευρωπαϊκών μονοπολίων για να έρθουν εδώ. Το ότι ήρθε η βονάδα από την Κόρινθο, ζήτησα από τη ΔΕΙ, 90.000 τόνους, τέτοια απόβλητα επικίνδυνα ανταθάπη στη Μεγαλόπολη, είναι τα σχέδια που έχουν ετοιμάσει για την περιοχή και εσείς συνειδητά τα ξέρετε, δεν τα αναδεικνύεται, παρακαλείζονται τον κόσμο να πει παραμύθια, εμείς θα είμαστε απέναντι, θα αντιπαλέψουμε όσους θέλουν να δυσκολεύσουμε αυτή την πορεία, να την ανατρέψουμε για τη διέξοδος βρίσκεται σε άλλο δρόμο ανάπτυξης. Ευχαριστώ. Κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ερχόμαστε και συζητάμε σήμερα 15 μήνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τη βία απολινητοποίηση και να δούμε τα αποτελέσματα. Τι δείχνουμε, τι φαίνεται 15 μήνες μετά. Πρώτον, ότι η αποφάσιση της κυβέρνησης, η εφνηδιαστική απόφαση της κυβέρνησης, αποστέρισε τη χώρα από κάθε διαπραγματευτικό όπλο έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διεκδικήσει κονδύλια για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την πρόωρη απολινητοποίηση. Και αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα. Και τότε αποσάμειωθηκαν, είχε δίκιο σε αυτά ο κύριος Στατούλης που είπε, και το πόσο θα πάρει η Ελλάδα και το πόσο θα πάρει η Πολωνία. Δεύτερον, με την πρόωρη απολινητοποίηση, το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειας βάσει τελειώνει και η ιδιωτικοποίηται πλήρως και η παραγωγή ενέργειας. Το 2028 η ΔΕΙ θα παράγει μόνο το 38% της ενέργειας και ιδιώτες το 62%. Έχουμε δηλαδή πλήρη ιδιωτικοποίηση και της παραγωγής. Δημιουργούνται, επειδή δεν θα έχουμε ικανή ποσότητα βάσεις, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος χωράς, την ασφάλεια ενωδιασμού και τη λειτουργία της ίδιας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού αυτή θα ελέγχεται κατά 2 τρίτα από 2. Συνεπώς, η απόφαση της Κυβέρνησης για απολινητοποίηση των περιοχών θα προκαλέσει, όπως πολύ σωστά είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελτοι, τεράστια προβλήματα και επιπτώσεις, διότι, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Γουτμπουτρούκας, θα αλλάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο και θα αντικαταστήσει το σημερινό που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές. Ο τρόπος να επιλέχεται και να είναι βίαιος, αγαπητές κ. Λαμπρόπουλε και κ. Περιφερειάτη, δεν μπορεί να οριοποιείται, διότι η μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό ποτέλο δεν μπορεί να είναι δίκαιη, αφενός γιατί ο χρόνος που διατείνεται είναι ελάχιστος και αφετέρου γιατί και η χώρα και η περιοχή είναι απροετοίμαστες για τέτοια πολλοσιαία μεταβολίου. Δεν είναι δυνατόν να καλύψεις ένα ζήτημα με διαδικασίες fast track. Δεν μπορεί να προσδοκάσεις ομαλή και δίκαιη μετάβαση για ολόκληρες περιοχές σε δυετία και τριετία. Όταν οι άλλες σοβαρές καπιταλιστικές χώρες, με πρώτα απ' όλα τη μαμά Γερμανία, θα κάνει το 2040. Γιατί? Διότι, αγαπητοί συνάδελοι. Και κύριε Περιφεριάρχη, και κύριε Πρόεδρε, και κύριε Συγγιτάπα, ό,τι δε να πείτε, για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω χρειάζεται σχεδιασμός και εξτροχευμένη χρηματοδότηση χωρίς πτήση χρόνου. Η έλλειψη χρόνου αποτελεί παράγοντα αποτυχίας του οποιοδήποτε σχεδί. Η εκτίμησή μας αυτή επιβεβαιώνεται απ' το γεγονός ότι εδώ και 15 μήνες, απ' την επιλογή της απολυγητοποίησης, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία προετοιμασία και σχεδιασμός, αλλά και το σχέδιο της δίθεν δίκαιης μετάβασης δεν αποτελεί κάτι συγκροτημένο, αλλά λέει ότι θα υπάρξει και άλλο σχέδιο πριν. Και γιατί το λέει αυτό? Γιατί υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, αγαπητοί συνάδελοι μου. Πρώτοι προϋποθέσεις. Πρέπει να δημιουργήσεις ένα δημόσιο φορέα, όπως, επαναλαμβάνω, κάνανε οι υπόλοιπες σοβαρές καπιταλιστικές χώρες. Βαρμανία, Βέλγη, Ολλανδία. Τι κάνανε, δημιουργήσαν δημόσιο φορέα για τη μετάβαση, στην οποία είναι μέσα το κράτος, οι δικοί τους δεοί, να το πω έτσι, τα πανεπιστήμια, οι περιφέρειες, οι δήμοι και οι φορείς. Δεύτερο, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Δέδες, πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση, πρώτα, του χωροταξικού σχεδίου, διότι τώρα το χωροταξικό σχέδιο στην περιοχή δείχνει μια μαύρη τρύπα, έχουν ήδη δει, και να υπάρξουν και ειδικά σχέδια χωρικά. Τρίτον, πρέπει να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιοχών αυτών, το οποίο βρίσκεται, είναι στα χέρια της ΔΕΙ τώρα. Τέταρτον, πρέπει να υπάρξουν, να γίνουν δημόσιας επενδύσεις και επενδύσεις από τη ΔΕΙ ως προϋπόθεση για να μπορέσεις να υποδεχτείς και ιδιωτικές επενδύσεις. Μπορούν να γίνουν αυτά σε τρία χρόνια, όχι. Για αυτό λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς είπαμε και ξαναλέμε, ότι επιβάλλεται να παλέψουμε για να υπάρξει παράταση του χρόνου προσακομογής στα νέα δεδομένα έως το 2050, που είναι το όρος που βάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και που τότε θα εξηγήσω, θα έχει αναπτυχθεί και η τεχνολογία της αποθήκευσης. Λοιπόν, και παράταση των συζητήσεων για το σχέδιο δίκαιης μετάθεσης για να υπάρκει συζήτηση για όρους και προϋποθέσεις και ένα σοβαρό σχέδιο μετασχηματισμού. Και πάω τώρα στο σχέδιο, για να δείτε τι λέει το σχέδιο. Επειδή αυτά δεν αναδείχνει. Πρώτον, το σχέδιο λέει μεγάλα ψέματα. Θα το πω έτσι χοντρά. Πρώτον, γράφει ότι το μεταβλητό κόστος υλικινικής παραγωγής κυμένεται για να δημιουργήσει τρόμο. Ότι είναι 80 ευρώ η Μεγαβατόρα. Ψέμα μέγιστο. Ακόμα και αν το διοξύντιο του άνθρακας πάει 25, που τώρα δεν είναι 25 ευρώ ο τόνος, ο Άγιος... Λοιπόν, η Μεγαλόπολη 4 θα έχει κόστος 61, ενώ η Μεγαλόπολη 5 με το φυσικό αίριο έχει κόστος παραγωγής 68. Το ακούσατε αυτό. Μεγαλύτερο το κόστος του φυσικού αίριου από την υλικινική παραγωγή. Δεν το λέει Μαΐδα 5, το κόστος είναι 45. Δε φταίω. Συνδέει το κόστος παραγωγής, το κόστος παραγωγής της υλικινικής παραγωγής, με την οριακή τιμή του συστήματος. Γκουγκλάρετε να δείτε τι είναι η οριακή τιμή του συστήματος. Και πάει στο οριακή τιμή του συστήματος. Η οριακή τιμή του συστήματος είναι καθορισμένη από 45 μέχρι 55. Λέει ότι είναι 45. Λάθος. Σήμερα ήταν 54. Πώς είναι 45. Λέει λοιπόν συνειδητά. Γράφει επίσης ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της αποθήκης της δρογόνου όταν το ΕΣΕΚ της κυβέρνησης προβλέπει αμεληταία εγκαταστημένη ισχυή. Λέει λοιπόν για το 30, όχι για το 23. Για το 30 παρακαλώ. Συνεπώς, αφού δεν θα υπάρξουν εργά αποθήκευση και το παραδέχεται το ΕΣΕΚ, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ευστάθεια του συστήματος. Τέταρτα. Ακόμα και επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί από το 2018, όπως φαρμακοποιημένη μηχανία. Στην Τρίπολη εντάσσονται τώρα σε εμβληματικές για την απογενητοποίηση. Δεύτερον, πιο σοβαρό, το ίδιο το Master Plan αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα. Γιατί έλεγε ψέματα, γιατί το αποδεικνύει. Διότι, λέει, αποκαλύπτω το πράσινο υδρογόνο, που είναι το μέλλον για να έχουμε καθαρή ενέργεια, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το 35. Μέχρι τότε δεν θα είναι ανταγωνιστικό το κόστος. Γιατί θα είναι τεράστιες οι χώροι αποδίκευσης. Συνεπώς επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, ότι αυτά που έκανε η κυβέρνηση, θα έκανε για να εξυπηρετήσει συμφέροντα που έχουν σχέση με το φυσικό αέριο. Είτε αυτή είναι εποπλή σε αισθένιο γινωμένες πολιτείες, είτε είναι εισαγωγής φυσικού αεριού, είτε είναι ηλεκτροπαραγωγή, οι οποίοι έτρεψαν να φτιάξουν εργοστάσια. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται αυτό που είχαμε πείχνει στην προηγούμενη συνεδρία, ότι ο λόγος που γίνεται, δεν γίνεται για να έχουμε το μεταβατικό καύσιμο και όχι να πάμε σε καλή κατάσταση. Τρίτο ζήτημα που κάνει το Master Plan, ωραιοποιεί την κατάσταση. Δεν επικεντρώνει στην Παλαιοκόνησο, αλλά μιλάει για όλη την Αρχαδία. Μιλάει για βιομηχανία, φαρμάκο, όπως είπα, στην Μεγαλόπολη, ενώ είναι στην Αρχαδία. Είναι το πιο ωραίο αναφέρο, ότι η Μεγαλόπολη θα είναι το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας. Να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Οι πέτατοι υπερεκτιμάτσεις της θέσης εργασίας. Φτάνει στο σημείο να μας πει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 700 εργαζόμενοι. Θα απορροπηθούν όλοι οι άνεργοι και θα χρειαστεί να έρθουν και άλλοι 700 να κατοικήσουν στη Μεγαλόπολη εργαζόμενα και τις οικογένειές τους. Θα αυξηθεί η οικογένεια της Μεγαλόπολης κατά 30 χιλιάδες. Όταν τα φωτοπολιταϊκά, όπως πολύ σωστά είπαν οι προηγούμενοι, που είναι η πιο εμβληματική επένδυση, δημιουργούν λίγες θέσεις αντάστασης εργασίας. Πέντον, υπερεκτιμάτων αριθμών των φυγωμένων και γενικότερα της επιπτώσης από τις δημιουργήσεις. Όχι αγωνιστική συνεργασία, όχι κάποιος ακροαριστερός, αλλά το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εφαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, που έκανε μελέτη για τη Δυτική Μακεδονία, επέδειξε ότι αυτά που λέει το Master Plan είναι παραμύθια. Ότι θα υπάρξει τρικλάσια φυγόμενη από αυτούς που λέει το Master Plan, επαναλαμβάνω, το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εφαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων. Λοιπόν, γιατί πέραν της σκοπιμότητας, το Master Plan δεν υπολογίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει αφήλωτη εργασία τουλάχιστον 15%. Έχουν κάνει το Master Plan. Από κρύπτο τα έργα φυσικου αερίου δεν είναι πλέον επιλέξεμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί και αυτό είναι ορικτό κάψιμο και εκκλεί τα αέρα του θερμοκυπείου. Τα αέρα του θερμοκυπείου, έβδομον. Συνεπώς τι έχουμε, με ποιον το συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση τι λέει με δημόσια χρήματα, αφού φτιάξω και κάνω και ειδικές οικονομικές ζώνες, γι' αυτό είμαστε αντίθετοι, κύριε Τατούλη, με τις ειδικές οικονομικές ζώνες. Λοιπόν, όχι πως δεν πρέπει να υπάρχουν κάποια κίνητρα, αλλά η δική οικονομική ζώνη σημαίνει, ότι με δημόσια χρήματα οι κολλητοί της κυβέρνησης θα βγάλουν κέρδη, αξιοποιώντας τα κίνητρα της απολιηντοποίησης και οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα και το περιβάλλον. Τα είπε ο κύριος Γόντικας, ποια ήταν η μελέτη σας, και συμφωνώ, κάνατε κριτωπίες, σκοτωνόμαστε το 2011 και το 2012 στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Το σχέδιο της δίθεν δίκαιης μετάβας συντάχτηκε διαστικά, χωρίς επιστημονική τεκμηρίως και κινείται στην κατέυση να καλύψει επιλογές που έχουν λυθεί. Επί της ουσίας έρχεται να υλοποιήσει ειδημένες αποφάσεις, είτε της δε είτε μεγαλών επενδυτών. Δεν δημιουργεί προϋποθέσεις προσέγγισης επενδύσεων και γενικότερης δυναμικής. Δεν είναι δοδημιμένο με διακριτές φάσεις προκαθορισμένου στον πανάπτυξη και δίκτες απασχόλησης που να συνδέονται χρονικά με σταδιακή επιλοποίηση δράσεων και να συμβαδίζουμε με την οικονομική προσαρμογή της επενδύσεως. Τρίτον, οι εμβληματικές επενδύσεις που προτείνονται δεν προκύπτουν από κάποιο συγκροτημένο και συνεκτικό σχέδιο, αλλά ανοίξαμε και όποιος θέλει αφού καλάνουμε κινήτρα, ας έρθει ρε παιδιά. Και δεν πειράζει, κι άμα δεν θέλει να έρθει στη Μεγαλόπολη και να πάει στην Τρίπολη δεν χάθηκε ο κόσμος. Αυτό είναι η ισοσία της λογικής, η οποία γίνεται εδώ πέρα, όταν έχουμε κάποιο σχέδιο. Δεν υπάρχει καμία προβλέψη για στηρίξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ανάπτυξη του πρωτογενού τομέα, πέρα από κάθε δίθεν εμβληματικών, όπως μονάδα σεθιούς, κτινοτροφίας και ζωοτροφών, η οποία από την ξέρουμε ούτε αυτή θα γίνει στη Μεγαλόπολη. Το πιο σοβαρό, η ανάπτυξη του περιβάλλοντος και του ιδάτρου πλούτου της περιοχής δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες του σχεδίου. Παρά το ότι στο σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διάφορες επενδύσεις που σχετίζονται με την αξιοποίηση φυσικής και πολιτιστικής κοινωνίας της περιοχής, απουσιάζει η δυνατότητα αξιοποίησης βιομηχανικής πληρονομίας. Επόμενο σημείο του Master Plan. Το 1.5 της συνολικής έκτασης βλέπετε για ζώνες ανάπτυξης φωτοβολοταϊκών σε 7 διαφορετικά σημεία φιλέπτων. Τι θα μείνει για άλλας, για κτινοτροφία, για γεωργία, τίποτα. Επίσης, η εκπάστηση της ζώνης αποδυνατοποίησης αποτελούν ιδιοκτσία της ΔΕΙ, όπως είπα εξαγωγικά. Η ΔΕΙ διαθέτηγε, αλλά είναι υποχρεωμένη με βάση, τις εγκεκριμένες ΜΠΕΥ να αποκαταστήσει τα ΕΝΤ. Η αποκατάσταση δεν γίνεται με χρόνο φαστρακ, θέλεις σχέδιο, είναι διαφορετικού είδους αποκατάσταση, γιατί μέχρι σήμερα έχει αποκατασταθεί μόνο το 25%. Επίσης, η αναφορά σε θέσμεις πυσιοχήματος ειδικού σκοπούμ, επιδιώκει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, να απαλλαχτεί η ΔΕΙ από την υποχρέωση αποκατάσταση των οικείων. Επόμενο θέμα στο σχέδιο. Στο ζήτημα της κάλυψης των αναγκών θέρμαντων κατοίκαιων της Μεγαλόπολης, υπάρχουν προηλυμένες αποφάσεις, ενώ το σωστό στο μεταβατικό στάβιο ήταν, και το οποίο επιμένουμε εμείς, η τηλεθέρμαση, να γίνει με την μετατρεφουπή της μονάδας 5 σε σύθυα για να μπαίνει καταπροτεραιότητα στο σύστημα και να ακουμπώσει, αφού υπάρχει εκεί η ανάπτυξη και αφού είναι εγκεκριμένο από το ΕΣΠΑ, για να πάει σε όλη την πόλη το σχέδιο, η τηλεθέρμαση, να αναπτυχθεί μάλλον σε όλη την πόλη. Επίσης, για αυτό το λόγο, εμείς λέμε ότι ένα σοβαρό σχέδιο προτάσεων σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσεις από το Α, ποιο είναι το Α, όταν συγκριτικά πλεονεκτήμα των υγνητικών περιοχών συναιφώς και της Μεγαλόπολης, είναι ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με μεγάλη τεχνογνωσία στην παραγωγή ενέργειας και γενικά βιομηχανικοί επιστήμονες, τεχνίτες και εργάτες. Επιπλέον, υπάρχουν δίκτυα μεταφοράς, τεράστες ευαρτατικές εκτάσεις, όπως πριν είπα ορικείων, που πρέπει να αποκατασταθούν και τα οποία δεν μπορούν να γίνουν στον ελάχιστο χρόνο. Άρα, γι' αυτό θέτουμε ως προϋπόθεση τα κονβύλια να διατεθούν στη μεταλληνική εποχή να τα διατηρηθεί, να τα διαχειριστεί δημόσιας φορέας που θα συμμετέχουν χωρίς της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή δημόσιο διή περιπέρεια δίνει χωρίς. Κεντρικά ζητήματα, λοιπόν, είναι το σοβαρό σχέδιο της αποκατάστασης των εδαφών και του περιβάλλοντος, η μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών υποβαθμίζει το περιβάλλον, δεύτερον, αυτό το σχέδιο απουσιάζει ένα συμμετοχικό, ανοιχτό και δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, που είναι, επιπλέον, αυτό το σχεδιασμός λέει ότι θα γίνει μετά τη λήξη της διαβούλευσης, και θα είναι το σχήμα. Αυτό, όμως, είναι αντίθετο. Προσέχτεθα, τι θα πω, με τις επιταγές του σχεδιασμού του Ευρωπαϊκού για την εκθαμή εξυπόρων. Δεν μπορείς να λες, θα το κάνω μετά και να σου δώσουν λεπτά, γιατί με τα λόγω λιδικά απουσιάζει οποιοδήποτε σχέδιο για μετατροπή λιγνητικής μονάδα σε μονάδα αποθήκευσης υδρογώνου. Για τη δυτική Μακεδονία το έχουμε. Πρέπει, λοιπόν, να το απαιτήσουμε. Τέταρτον, πρέπει, όπως προήπα, να γίνουν επενδύσεις, να απαιτήσουμε δημόσια, αλλά και επενδύσεις από τη ΔΕΕ και όχι να πεθούν όλα σε ιδιώτες, οι οποίοι περισσότεροι θα είναι κάποιοι κοητοί που θα έρθουν να αρπάξουν τα κίνητρα και στη συνέχεια θα μας κουνήσουν μαντήλι, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Δεν έχουμε χρόνο περισσότερο, κύριε Πετράκο. Προχωρήσω να προχωρήσω για να θεώρησουν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΔΕΕ και να προχωρήσω σχεδιασμός για ειδικά πολυεδομικά σχέδια, που θα πρέπει να περιλαμβάνει τη ζώνια πολυγενικοποίησης και την επέκταση της περιμετρικά. Πρέπει να εκπονιθούν τα ειδικά σχέδια χωροταξικά χρήσεων γης, για να ληφθεί υπόψινη δυνατότητα, ώστε να αναπτυχθούν δράσεις. Τρίτον, να δει το βιομηχανικό πάρκο είναι προϋπόθεση, όπως πολύ στον Ισαν για οποιοδήποτε και εμείς δεν έχουμε καταλήξει αυτό. Τέταρτον, να κατασκευάσουν εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ και όλων των εξαρτημάτων, για να παύσουμε να είμαστε χώρα εισαγωγής, αφού πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέντον, για τον αγροτικό τομέα. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει χαμηλή καθετοποίηση, χαμηλό βαθμό brand name και ελάχιστα αξιοποίηση των συνεταιρισμών και γενικότερα των συνεργειών, των cluster, όπως λένε οι οικονομολόγοι. Άρα μπορούμε να προτείνουμε αναμόρφωση της περιοχής μέσα από εθελοντική συνεργασία των παραγωγών με πόνιμα προϋποθέρωση, ώστε το κέρδος να πέσει σε πολλούς παραγωγούς και όχι σε έναν ιδιότητο, ο οποίος θα αφήνει να φτιάξει μια ευλυματική επένδυση. Καλά, η ανέπτυξη γεωργίας και της συνοδροφίας, ναι, να γίνει με σύγχρονους μεθόδους, αλλά με τη συμμετοχή των μικροπαραγωγών, των μικροκαλλιεργικών, των μικροθυνοτρόπων. Επίσης, πρέπει να εμσωματώσουμε τις προτάσεις των περιοχών των υδάθυνων οικοσυστημάτων. Επόμενο που μπορούμε να προτείνουμε είναι τη δημιουργία τεχνολογικού Ινστιτούτου, το οποίο να αποτελεί κέντρο επιστημονικής και ερευνητικής τραστηριότητας και φυσικά να αξιοποιήσουμε την βιομηχανική κληρονομία με σκοπό να συνδεθεί με τα βιομηχανικά συγκροτήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού. Ειδικά, πρέπει να δούμε και κατά τη γνώμη μου, είναι αξιόλογες μια σειρά προτάσεις, όπως... Τελειώσαμε, πείτε κάτι στη δευτερολογία, κύριε Πετράκο, δεν γίνεται τώρα. ... του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεγαλόπολης, όπως να μειωθεί το ύψος επένδυσης από τα 50 εκατομμύρια στα 10 για να χαρακτηθεί στρατιωτικής σημασίας, να δημιουργηθεί πάρκο ηλεκτροποίησης, κίνησης, όπως και του. Πρέπει να κατασκευαστεί φράγμα στη τέση κομπόνα και μονάδα κατασκευής έξι μονομετριτών από τον ΑΔΜΙΕ για τη ΔΕΙ πρέπει να επενδύσει και να υπάρχει ένας ΔΕΙ. Επίλογος, λοιπόν. Και κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Γενικότερα, λοιπόν, το σαβιακό κλείσιμο των μονάδων δεν πρέπει και δεν δεχόμαστε να αφήσουμε ανόρθουτες πηδιές και ανοιχτά ορικεία. Πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση. Πρέπει, λοιπόν, να απαιτήσουμε ολοκληρωμένο σοβαρό σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού με γενέα δημόσια χρηματοδότηση και ευρωπαϊκούς χώρους από αύριο μέχρι το 1935 για την περιοχή μας και όχι το 1921. Κλείνουμε το μυθρόφωνο, κύριε Πετράπο, δεν αντέχετε άλλο, η κατάσταση. Ναι, και είναι σημαντικό να αναλάβουν βράση όλοι οι φορείς της περιοχής για να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα τέτοιο σοβαρό σχέδιο. Και τέλος, πρέπει να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο παρακολούθησης της απολυντοποιήσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των παρατάξιών του, που να παρακολουθεί και την ισροή των πόρων, γιατί αυτό κάνουν όποιος είναι σοβαρές, σοβαρά όργανα και στα σοβαρά κράτη, δημιουργούνται παντού παρατηρητήρια με τη συμμετοχή των φορέων των εργαζομένων και της τοπικής αποδίκησης. Η κ. Αλιμπεροπόλου. Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε. Να σας πω κάτι, έχω την αίσθηση ότι ίσως να μην έχουμε καταλάβει γιατί είμαστε εδώ σήμερα. Εδώ είμαστε σήμερα για να κάνουμε κριτική, νομίζω είναι η δική μου άποψη αυτή, στο συγκεκριμένο Master Plan το οποίο μας κατατέθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή. Εγώ λοιπόν θα ήθελα να ξεκινήσω και θα επικεντρωθώ κυρίως στην κριτική του Master Plan και σε κάποιες προτάσεις. Θέλω να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι είναι περισσότερο από προφανές ότι η ενεργειακή μετάβαση, έτσι όπως σχεδιάστηκε από το εθνικό σδάμ, δεν είναι ούτε δίκαια ούτε αναπτυξιακή, όπως θέλει να λέγεται. Καθώς η στρατηγική που έχει ακολουθήσει καταλήγει ουσιαστικά σε ελπί και ανισοβαρή σχεδιασμό. Γιατί? Γιατί αντιμετωπίζει με άνισο και μη δικαιοτρόπο, δεν θέλω να πω άδικο, τις δύο πλητώμενες περιοχές. Αυτό τεκμέρεται από μια λίστα μεγάλων και εμβληματικών επενδύσεων, οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο αξιωνανάπτυξης τη δυτική Μακεδονία, έναντι της Μεγαλόπολης, αλλά και από τις δράσεις των επενδύσεων που προβλέπονται. Γιατί? Γιατί αυτές στην οσία δεν απαντούν στο όραμα των κατοίκων της Μεγαλόπολης. Άρα λοιπόν έχουμε μια άνιση διαχείριση δυο περιεχών. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Να πάμε λίγο πιο ειδικά. Πρώτον, ενώ για τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται πάνω από 11-12 σημαντικές, εμβληματικές αν θέλουν, επενδύσεις, τόσο σε μέγεθος όσο και σε σημασία, για τη Μεγαλόπολη προβλέπονται μόνο 5, εκ των οποίων η μία είναι βιομηχανία φαρμάκων, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ με 400 θέσεις εργασίας, η οποία χοροθετείται στην Τρίπολη και άλλες δημόσια επενδύσεις 30 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ούτε μελετηθεί ούτε προειδράζουν για το θετικό τους χαρακτήρα. Για να έχουμε υπόψη μας κατά πόσον είναι πράγματι εμβληματικές επενδύσεις. Εδώ λοιπόν μπαίνουν κάποια ερωτήματα. Τι είναι τελικά οι εμβληματικές επενδύσεις και ποιο είναι το πρόσημο που αποδίδεται στη δίκαιη μετάβαση εκ μέρους των αρμοδίων. Αλλά και γιατί δεν έχουν ελειφθεί υπόψεν και για μας τουλάχιστον, είναι πολύ σοβαρό αυτό, γιατί δεν έχουν ελειφθεί υπόψεν οι αποφάσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεγαλόπολης. Και δεν έχουν ελειφθεί υπόψεν ούτε και οι πρατάσεις των κοινωνικών φορέων, ούτε των πολιτών, ούτε και η μελέτη που εκπονήθηκε για την περιφέρεια από την αρκαδία ΑΕ. Όλα αυτά στο συγκεκριμένο μας τελετλάμ που εξετάζουμε δεν έχουν ελειφθεί υπόψεν. Δεύτερον, απουσιάζει μια στρατηγική προσέγγιση και απουσιάζει και κυρίως ένα όραμα για τη Μεγαλόπολη. Γιατί το Master Plan αυτό δεν προδιαγράφει και ποιο είναι το συνολικό, ποιο είναι το μακροπρόθεσμο όραμα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου των λιγνητικών περιοχών και ιδιαίτερα της Μεγαλόπολης, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε την αναπτυξιακή προοπτική και ποια θα είναι η συντεταγμένη πορεία για την κλιματική ουδετερότητα και να συμπερελαμφιδούν και έργα και δράσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας για να μπορούν να εντάσσουν σε αυτά ενεργά την τοπική κοινωνία. Ένα παράδειγμα ενεργειακές κοινότητες λέμε ενώ έχουμε και κάτι άλλο, τα κίνητρα που παρέχονται δεν είναι ικανά να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για να έχουμε δημιουργία νέων πηγών παραγωγής πλούτου, για διατήρηση της απασχόλησης και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κτλ που θα συμβάλουν για να παραμείνουν οι κάτοικοι αλλά και στην προσέλχηση νέων κατοίκων. Να δούμε λίγα πράγματα για τη μεθοδολογία αυτό του Masterclass. Παρά τη μεγάλη συμβολική και σημειολογική αξία της εκδόνησης του ενιαίου εθνικού σχεδίου δίκαις αναπτυξιακής μετάβασης από το πλέον, προσέξτε, από το πλέον υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, δηλαδή κυβερνητική συντονιστική επιτροπή κλπ. Και τα άμεσα και έμεσα οφέλη που απορρέουν από την απευθεία συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα συναρμόδια εποργία, εν τούτης η διαδικασία και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκαν και το τελικό αποτέλεσμα έχουν αδύνατα σημεία και ελλείψεις. Και παραλαμβάνω ελλείψεις ειδικά για τη Μεγαλόπολη. Γιατί εμείς αυτοί θα σχολιάσουμε και αυτοί έχουμε έρθει σήμερα να συζητήσουμε. Πρώτον λοιπόν, δεν υπήρξε μία συνειδητή και ουσιαστική εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών. Ήταν αντιανεπαρκής και αναποτελεσματική διαβούλεψη. Παρά τις διαδροχικές συσκέψεις, διαδικτυακές ιδιαζώσεις μεταξύ των επιτροπών και των κυβερνητικών παραγόντων εκεί γίνανε οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις που απουσίαζαν οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς. Που δεν δόθηκε ούτω χρόνος ούτω χώρος για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα για τη Μεγαλόπολη. Για τις ιδέες και προτάσεις εκ μέλους όλων των εμπλεκόμενων. Δεν υπήρξε, κυρίες και κύριοι, στην αδερφή ανοιχτός δημόσιο διάλογο. Δεύτερον, δεν έγινε πρέπουσα αξιολόγηση των προτάσεων. Αξιολόγηση με βάση τι? Αφενός στην ανάλυση των πραγματικών ανατοιχτιακών δεδομένων. Δηλαδή, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, ποιες είναι οι δυνατότες και ποια είναι η διαθέσιμη δυναμική αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών και αφετέρου με βάση τις προσδοκίες και το όραμα των τοπικών κοινωνιών για τις ιδικότερες προτάσεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς. Και πολλές από τις οποίες είναι και αξιόλογες και όριμες. Δηλαδή, έγινε διαβούλευση για τους πολίτες για την τοπική κοινωνία χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Λοιπόν, δεν εξασφαλίστηκαν προϋποθέσεις για την αναγκαία κοινωνική ζήμωση. Και εδώ τι σημαίνει, ότι δεν υπάρχει ούτε καν στοιχειώδηση συνένεση και κοινωνική αποδοχή. Γιατί οι πολίτες αυτή τη στιγμή, και το γνωρίζετε όλοι σας, και αυτοί που τους εκπρασωπούν, αισθάνονται ότι είναι εκτός της διαδικασίας. Δεν διασφαλίστηκε επαρκής χρόνος διαβούλευσης σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Και μάλιστα, σύμφωνα με τι, με τις απαιτήσεις αλλά και τις κατευθύνσεις, που θέτει το Ταμείο Δικής Μετάβασης για τα εδαφικά σχέδια δικής μετάβασης, προκειμένου να επιτρέψει και την εκταμίευση πόρων. Ούτε η ενδεδειχμένη τεκμηρίωση του τρόπου καταμερισμού των διαθέσιμων πόρων. Η επιλογή των επενδύσεων, προσέξτε τώρα, η επιλογή επενδύσεων και αναπτυξιακών δράσεων έγινε μόνο, το τονίζω, μόνο με βάση της προτάσεις που κατέθεσαν επενδυτές στην πλατφόρμα τους ΔΑΜ. Μετά από ανοιχτή πρόσκληση, δηλαδή τι έγινε εδώ, περιορίζεται σε μία απλή καταγραφή επενδύσεων, απλή καταγραφή επενδύσεων, έναντι ενός αναγκαίου ολιστικού μακροχρόνιου και συνεκτικού σχεδίου, στρατηγικού σχεδίου αναπτυξιακού. Γιατί ένα τέτοιο σχέδιο υπάρχει και τεκμένεται με ακρίβεια μέσω των προτάσεων που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία. Γιατί, μεγαλόπολοι, δεν υπάρχει αυτό. Η μεθαδολογική προσέγγιση, όστος την ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, κατέληξε σε αφθέρετες εκτιμήσεις και συμπεράσματα, και πιστεύω ότι το γνωρίζετε αυτό, γιατί αυτά περιγράφουν μια εντελώς πλασματική κατάσταση. Η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης βασίζεται σε στοιχεία που αφορούν κυρίως την περιφέρεια Πελοποννήσου και το νομό Αρκαδίας. Γενικά στοιχεία και όχι τις πλητώμενες περιοχές. Μεγαλόπολοι και Γορτινία. Και δεν αξιοποιήθηκαν καθόλου τα στοιχεία ανάλυσης μιας μελέτης, η οποία από τα τέλη Ιουλίου ήταν σε γνώση της εντονιστικής επιτροπής. Αυτά νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα. Να πούμε λίγο και για την περιβαλλοντική διάσταση που για μένα είναι το πιο σοβαρό από όλα. Το υποδιαβούλευση Master Plan σε θέματα περιβαλλοντικά και δημόσιας υγείας πάσχει και ιστερεί. Γιατί? Ειδικότερα η περιβαλλοντική διάσταση είναι απολύτως ελπίσεως και ανεπαρκής. Γιατί φύγει ελάχιστα ζητήματα από κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Πολύ ελάχιστα. Από την περιβαλλοντική ζημιά που έχει γίνει στις λιγνητικές περιοχές λόγω της εξορρεκτικής δραστηριότητας του ΔΥΑΕ και των χρήσεων που θα χωραθετηθούν σ' αυτές. Όπως δεν φύγει, κατελάχιστα, ζητήματα ανάληψης περιβαλλοντικής ευθύνης και κόστους αποκατάστασης. Εκ μέρους της ΔΥΑΕ ως φορέας εκμετάλλευσης των ελληλόγων περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με μια ιδιαίτερα κεροδοφόρα δραστηριότητα. Δηλαδή, σαν να λέμε ότι η ΔΥΑΕ κατέστρεψε, είχε κεροδοφορία, όμως δεν φύγονται στο συγκεκριμένο Master Plan ότι το κόστος αποκατάστασης θα πρέπει να καταμεριστεί και λίγο στη ΔΥΑΕ. Αποσιάζει η καταγραφή περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση του λυγνίτη. Αφετέρω η βασική άξονα της αναγκίας και επιβεβλημένης αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος με βάση την κύμενη νομοθεσία περιβαλλοντικής ευθύνης, προοριψής και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς. Όπως και η αδιοδοτική διαδικασία που απαιτείται για να προθεθεί το όποιο έργο εντός των λυγνιτικών παιδίων. Αποσιάζει η όποια αναφορά στην εκπλήρωση εκ μέρους της ΔΥΑΕ των θεσμικών της υποχρεώσεων, που τις έχουν ήδη τεθεί μέσω αδιοδροτήσεων που έχει λάβει με τη ΣΑΕΠΟ και που αφορούν την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς, λαμβάντας υπόψη και την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διοπικιλότητα με ορίζοντα το 2030, όπου η αποκατάσταση των εδαφών και των ευρύτερων φυσικών οικοστημάτων και περιοχών αποτελούν δεύτερο κονδικό πυλόνα. Και στη μελέτη αυτή δεν αναφέρεται τίποτα από όλα αυτά. Τρίτον, δεν αποδίδεται δικαιοσύνη έναντι των πολιτών που υπέφεραν τόσα χρόνια από τον λυγνίτη, καθώς δεν εφαρμόζεται η αρχή ορειπένων πληρών. Τέταρτον, δεν θα επέλθει ποτέ εξηγίανση των εδαφών και των υδράττυνων πόρων. Και ξέρουμε όλοι τι υδράττινοι πόροι υπάρχουν στη Μεγαλόπολη. Και ειδικά των ρυπασμένων υπόγειων υδροφοραίων. Ώστε να εξυπηρετηθεί ανάπτυξη νέων χρήσεων και γεωργικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και να ελαχιστοποιηθούν τα τεράστια προβλήματα ρύπανση των υδράττων από την τέφρα και άλλα επικίνδυνα απόβλητα. Πέμπτον, απουσιάζουν μέτρα διασφάλισης της ανθρώπινης υγείας, γιατί δεν υπάρχουν έργα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, τα λεγόμενα μέτρα εξηγίανσης. Και θα εξακολουθήσει να διακυβέβεται και η υγεία και η ευημερία των πολιτών. Να πούμε λίγο ακόμα για τη διακυβέρνηση της μετάβασης. Σε αυτό το Master Plan δεν λαμβάνεται μέριμνα για τη διαμόρφωση νέων κανόνων διακυβέρνησης της μετάβασης, αλλά και της μετέπειτα εποχής. Γιατί? Γιατί θέλουμε ένα πολύ συμμετοχικό, ανοιχτό και δημοκρατικό σχήμα με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων στη λήψη αποφάσεων και σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης. Γιατί αυτές είναι οι απαιτήσεις του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δικής Μετάβασης. Έχει αυτές τις απαιτήσεις αυτό το Ταμείο. Και δεν λαμβάνονται υπόψεις στο Master Plan. Ώστε να συμμετέχουν στο προσδιορισμό των κριτηρίων επιλογής των επενδύσεων, των ίδιων των επενδύσεων, αλλά και του ίδιου του μηχανισμού διακυβέρνησης. Να μιλήσουμε και λίγο για εξοικονόμηση ενέργειας. Είμαι πολλά ακόμα, κυρία Λιμπεροπούλου. Έλεος, κύριε Πρόεδρε. Όχι, και έλεος τι θέλετε να κάνω, δηλαδή σεβαστείτε λίγο τα πάντα. Εντάξει, νομίζω ότι δεν σας απασχολεί και τόσο πολύ να μιλάω ώρες. Δεν έχει σημασία, ρε Δήμητρα. Επιπλέον, πώς δεν έχει. Εμένα βρίσκετε να διακόψετε, κύριε Πρόεδρε, άλλοι μιλάνε τρεις μέρες και δεν διακόψετε. Άμα πάμε έτσι, δεν θα τελειώσουμε ούτε αυτό το θέμα. Δεν θα το τελειώσουμε. Εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, υπάρχει και ένα θετικό, αποτιμάται ως θετική αύξηση στα ποσοστά ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που επενδύουν στις λιγνητικές περιοχές, με στόχο την προσέλχηση επενδύσεων. Σε περιοχές όπου μέχρι πρότειν ως δέσποση η λιγνητική μονοκαλλιέργεια. Λοιπόν, η μοναδική αναφορά στο ΣΔΑΜ για τις επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας γίνεται στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εξοικονομό και αυτονομό. Συνολικού ύψους 850 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα. Και το μόνο μέτρο που βλέπετε είναι προσάφθιση. Το ΣΔΑΜ όσον αφορά την ενέργεια εστιάζει αποκλειστικά στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και αφήνει κενό όσον αφορά τις μικρότερες κλίμακας επενδύσεις. Οι οποίες όμως ξέρετε ότι είναι πιο αποτελεσματικές και συμβάλουν και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Και εδώ θα πρέπει να συμμεμιωθεί ότι από το ΣΔΑΜ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις ενεργειακές κοινότητες οι οποίες είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν το όφελος ενεργειακής μετάβασης. Λοιπόν, ιδιαίτερα για τη Μεγαλόπολη όπου έχει τεθεί στόχος από τη μελέτη επαναλαμβάνω της Αρκαδίας ΑΕ να γίνει πόλη μηδενικών εκπομπών Zero Energy City μέσα από μια συνολική στρατηγική ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων με άξοναν ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση του οικισμού της ΔΕΙ είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του απόλυτου ποσού που προορίζεται για εξοικονομίσεις ενέργειας. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι ευκαιρία κυρίες και κυρίες συνάδελφοι για το μπράσινο οικονομικό μετασχηματισμό. Στο πνεύμα του σχεδίου ανάπτυξης του Master Plan της περιοχής του Ενεργειακού του Δήμου Μεγαλόπουλου του Δήμου Γορτινίας και επαναλαμβάνω ότι εντολή έδωσε η περιφέρεια Πελοποννήσου για να γίνει αυτή η μελέτη για Ναρκαδία ΑΕ προέκυψαν προτάσεις που βασίστηκαν τόσο στους προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που κατατέθηκαν κατά τον ανοιχτό διάλογο που διεξήχθη όσο και σε προτάσεις περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεγαλόπουλες, οι οποίες ήταν και όρημες και κοστολογημένες. Αυτές οι προτάσεις, οι δικές μας οι προτάσεις της περιφέρειας, της τοπικής κοινωνίας δεν ελείφθηκαν ουδόλως υπόψη στο Εθνικό Σδάμ, το οποίο δεν αναφέρει καν ότι υπήρχαν προτάσεις και βεβαίως δεν ασχολήθηκε ούτε να τη διαβάσω όπως φαίνεται τη μελέτη, τις δικές μας προτάσεις και δεν ασχολήθηκε ουδόλως με τις προτάσεις των πολιτών και τους φορείς που τους εκπροσωπούν. Άρα για τη Μεγαλόπολη θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα η κανοποίηση του οράματος για την περιοχή όπως εμείς το ζητήσαμε. Και όταν λέω εμείς, εννοώ ως περιφέρειας Πελοποννήσου. Πράσινη ενέργεια και κλιματικά ουδέτερη οικονομία, τοπική ανάπτυξη και οικονομία, περιβάλλον ποιότητας ζωής, αυφορία και κυκλική οικονομία, Μεγαλόπολη, πόλη, zero energy, zero waste, αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιά στο λιγνητικό πεδίο, διώσιμος θεραρματικός τουρισμός, πολιτισμός, οικολογικός, εναλλακτικός τουρισμός, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση, δομές, έρευνα, κοινοτομία, ταποραπάνω πλαίσιο και αξιωγοντικότητες, όλες οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες, εμείς επιμένουμε ότι το εθνικός δάμος θα πρέπει να τροποποιηθεί ως προς τη Μεγαλόπολη, η οποία μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα κέντρο πράσινης ενέργειας, καθαρής παραγωγής, πράσινης επιχειρηματικότητας, ποιοτικών προϊόντων, εξαγωγική δυναμική, πολιτισμού με άξονα τους φυσικούς πόρους, πρότυπο θεματικό οικολογικό τουρισμό και ένα πρότυπο ψηφιακής οικονομίας και εκπαίδευσης. Και θα σας πω και κάτι, έχουμε χρόνο γιατί μπορεί μεν να λείγει αύριο η διαβούλευση, αλλά θα πάρει παράταση η διαβούλευση λόγω της πανδημίας. Είναι οι δικές μας προτάσεις που κινήθηκαν στο σωστό, σε σωστή πορεία και πρέπει να απαιτήσουμε να ληφθούν υπόψεις σε αυτό το Master Plan. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Κάτσαδης. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, γιατί έχουν ακουστεί πάρα πολλά και από ότι ο καταλάβατε πουραστεί να μας ακούτε, μας που σας κάνουμε κριτική. Δεν είναι μομφή μπροστά σας, αλλά γενικώς το λέω ως σημείο αναφοράς. Λοιπόν, καταρχάς να πούμε ότι αυτό το μεγάλο σχέδιο για τη μεταλλυγνητική εποχή στην Μεγαλόπολη, κάτω από το βαρύδι του ποτήτλου Master Plan για τη μεταλλυγνητική εποχή, εμάς σαν ανταρσία στο Μωριά μας θυμίζει την ιστορία με τους Ιθαγενείς, με τα κατρεφτάκια και τις χάντρες, που πήγαιναν εκεί οι αποικιοκράτες, έπαιρναν όλες τους πλωτοπαραγωγικές πηγές, τον πλούτο, ας πούμε το κρέας, τις γούνες, το χρυσό, το ασίμι και τους δίνανε σαν αντάλλαγμα χάντρες, γυαλιστερές και κατρεφτάκια για να κατρεφτίζονται. Και στην ουσία δεν απέχει και πάρα πολύ, άμα κάτσουμε να το δούμε την αντιστοιχία της από αυτή την κατάσταση, τι τους έχει δώσει στην περιοχή στους κατοίκους και στους εργαζόμενους. Έναν καλό μισθό, εντάξει, θα λέγαμε, και τα ψημένα ποσοστά καρκυνογενέσεων, μόλυσης των περιβάλλων, χαμηλή ποιότητα ζωής και ούτω καθεξής. Τώρα, υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, όπως μας λέτε, ότι τώρα που θα φύγουν τα εργοστάσια εκεί, θα τα κλείσουμε μάλλον, όχι θα φύγουν, θα τα κλείσουμε, θα τα κλείσει η κυβέρνηση. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την πολιτική της για την καθαρή ενέργεια και ούτω καθεξής, θα πεθάνουν και της πίνας, οι άνθρωποι δεν θα έχουν και δουλειές καθόλου. Οπότε, εναλλακτικά τι σας προτείνουμε εμείς που είμαστε ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα και θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν φαγητό να τρώνε, ξέρω εγώ, ένα κεραμμύδι πάνω από το κεφάλι τους και ούτω καθεξής. Προτείνεται στην ουσία, όχι τη βία απολιγνητοποίηση που όλοι αναφέρουν, τη βία επιχειρηματικοποίηση. Είναι στο πρώτο κεφάλαιο, πρέπει να είναι, του σεωρίας οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, το Adam Smith, όπου λέει ξεκάθαρα τι χρειάζεται μια επιχείρηση για να αντίσει. Έδαφος, φθινό εννοείται, ανθρώπινη πόρη, εργασία δηλαδή και κεφάλαιο. Και τα τρία τα εξασφαλίζει το σχέδιό σας, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομήλους τα εξασφαλίζει και μάλιστα, όχι φθινά, τσάμπα. Άμα δει κανένας τα σχέδιά σας, αυτό είναι τσάμπα. Ελάτε τεράστιες επιχειρήσεις, επιχειρηματικοί ομήλοι, θα σας τα δώσουμε όλα γη και είδο και φθινό εργατικό δυναμικό, σχεδόν τσάμπα εργατικό δυναμικό με την επιχορίγηση των μισθών για να έχουν απλά δουλειά οι εργαζόμενοι για να μην σηκωθούν στην ουσία τους ή να μην ρημώσουν αυτές οι περιοχές. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Αυτό είναι τσάμπα, τεράστιες επιχειρήσεις. Μα ακούτε κάποιος έχει ανοιχτό το μικρόφωνο. Και δεν είναι μόνο αυτό, δεν είναι μόνο ότι τα εξασφαλίζεται τσάμπα, δεν λαμβάνεται καν υπόψη σας το τι έχει γίνει ακόμα και σε καπινταλιστικές χώρες, προηγμένες όμως, πολύ πιο προηγμένες, οι οποίες είχαν και ένα σχεδιασμό. Ούτε αυτό δεν έχετε κάνει, ούτε το σχεδιασμό δεν έχετε κάνει που κάνανε αυτές οι χώρες. Η Θάτσερ, η ίδια η Θάτσερ που τη βρίζουνε όλοι οι αριστεροί παγκοσμίως, που βία τσάκησε το εργατικό κίνημα στη Μεγάλη Βρετανία, έκλεισε τα λιγνητορυχεία στη Μεγάλη Βρετανία. Προηγμένες όμως, πολύ πιο προηγμένες. Ο κ. Κωνσταντίνος, δεν θυμάμαι, ανοίγει συνέχεια το μικρόφωνο, δεν βλέπω ποιος είναι και μου ακούει επιστροφή. Λοιπόν, ακόμα και η Θάτσερ τι έκανε. Προέβλεψε τα εργοστάσια της παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούσαν λιγνίτι να χρησιμοποιούν ανεόσπιες πηγές ενέργειας. Σας το έχω πει σε προηγούμενα περιφερειακά συμβουλιά. Φορτώνουμε, πάρτε τον κ. Μαργέλη να σας πει πού πουλάει το πυρινόξυλο του. Παραβιές ολόκληρες από πυρινόξυλο και φεύγει από εδώ και με πετρέλαιο, δίζελ, για να το πάμε στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στην Αγγλία, να το κάψουν σαν ανεόσπιες πηγές ενέργειας. Αυτό δεν πέρασε από το μυαλό σας. Ούτε σάσουνε της κυβέρνησης, ας πούμε, για να συνεχίσει τη λειτουργία κάποιες από τις μονάδες της ΔΕΕ στη Μεγαλόπολη. Και έχονται εκατομμύρια τόνια από κλαδέματα και κλαδοθρίματα σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο και στην Ελλάδα γενικότερα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν ανεώσιμη πηγή ενέργειας για κάψη. Και με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώναμε και το φόρο που πληρώνουμε στο χρηματιστήριο φόρων που έχουν επιβάλλει τον παγκόσμιο, που βέβαια οι Αμερικάνοι είναι εκτός της συμφωνίας. Δεν το συζητάμε που είναι βιοενεργακό, αλλά αφού με συζητήσουμε άλλη ώρα. Θα γλιτώναμε και αυτό. Ούτε αυτό έχει έρθει στο μυαλό κανένας να το συζητήσει. Και φτάνεται ένα ωραίο σχέδιο. Θα κλείσαμε όλα αύριο. Θα καίμε μόνο το φυσικό αέριο των μεγάλων επιχειρηματικών ομήλων που το εισάγουμε και που είναι πανάκρυπο που φυσικά δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και εκπέμπει διοξύδιο το άνθρακα. Θα γεννήσουμε όλα τα κορφοβούνια με ανεμογενήτριες που είναι αποδεδειγμένα πλέον ότι δεν είναι η αποδοσή τους αυτή που λεγόταν ότι είναι και στην ουσία μπορεί να είναι και χειρότεροι από άλλες, πολύ χειρότεροι από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και η εναλλακτική για τους εργαζόμενους ποια είναι η τελική να τους δώσουμε κίνητρα να γίνουν όλοι επιχειρηματίες. Αυτό είναι το κερασάκι στην Τούρτα. Έχουμε καταδίστα, θα καταδίσουμε. Ο κύριος περιφερειάρχης σε προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια έλεγε με τη μονοκαλλιέρια του τουρισμού να δούμε τι είδατε, τι πάθαμε, παρατήσαμε τον πρωτογενή τομέα. Το ναύσα τελευταίο θα έρθω μετά. Και τώρα τι λέμε και εδώ που καταστρέφεται υποτίθεται μια περιοχή βιομηχανική να τους κάνουν επιχειρηματίες. Τελικά τι θα γίνουν όλοι. Θα γίνουν όλοι καφετζίδες, καφετέρια, φασκουντάδικα, σουλατζίδικα και θα πουλάμε υπηρεσίες ο ένας στον άλλο. Και ποιος θα παράγει σε αυτή τη χώρα. Την παραγωγή που γνωρίζατε και πολύ καλά το είπαν πολλοί συνάδελφοι που μίλησαν πριν από εμένα τόσα χρόνια ότι η παραγωγή ενέργειας εκεί κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και εκτά σ' αυτές που χρησιμοποιούνται και που χρησιμοποιήθηκαν μπορούσαν να αποκατασταθούν και να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή τροφίμων κτλ. Για ακτινοτροφία, γεωργία κτλ. Γιατί δεν έγινε τίποτα δεκαετίες ολόκληρες. Μήπως κυβερνούσαμε εμείς οι αγροαριστεροί επαναστάτες, του ΒΟΕ και του δε ξέρω ποιοι άλλοι στην Ελλάδα και γι' αυτό δεν τα κάναμε σωστά. Εσείς δεν ήσασταν πενήντα χρόνια στην εξουσία, τουλάχιστον τελευταία πενήντα μετά την δικτατορία, άμα πάρουμε και την δικτατορία πολύ περισσότερα. Γιατί δεν προσαρμόζατε το μοντέλο στη λογική της επανάχρησης των γεών που καταστρέφονταν από την εξόρυξη, ώστε να γίνουν παραγωγικές και να μας δώσουν συμβολή στην πρωτογενή παραγωγή και θέσεις εργασίας και ούτω καθεξής. Και τώρα τι βάζετε μέσα στο σχέδιο για την πρωτογενή παραγωγή, φοβερό. Μόνο κάποιες γενικόλογες αναφορές, ότι θα φτιάξουμε, θα κάνουμε, τι θα δώσουμε κίνητρα, τίποτα στην ουσία. Φύγε για μεταξωτές κορδέλες. Αγαπητοί συνάδελφοι, αν θέλουμε να είμαστε τουλάχιστον συνεπείς ως προς τη θέση που πρέπει να πάρουμε την υπεράσπιση, το ότι εμείς είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών της περιφέρειας του Ελοκονίσου και υπερασφυζόμαστε τα συμφέροντά τους και όχι αυτές τις εντολές που μας δίνουν οι πολιτικοί μας φίλοι, να πω, οι πολιτικοί μας καταγωγοί ή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Θα είμαστε σε κάθαρη θέση σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο. Να πούμε ότι αυτό το μεγάλο τεράστιο σχέδιο που το ονομάζεται με την ωραίο αγγλικό τίτλο Master Plan για την απολιγνητοποίηση και τη μετάβαση στη μεταλιγνητική περιοχή, είναι μια τεράστια φούσκα που έχει μόνο να επιφέρει κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους επιχειρηματίες και τίποτα για τους εργαζόμενους και τους κατοίτους της περιοχής. Να ζητήσουμε εντελώς από την αρχή επανασχεδιασμό στη λογική που είπα πριν, γιατί εγώ δεν είμαι στήρος αγνητής εντελώς και μπορεί να με κατηγορήσουν και οι σύντροφοι από το ΚΚΕ, ότι ρεφορνίζω, που λέω μέσα στο σύστημα προτάσεις για να μπορέσουν να δοθούν λύσεις, ας πούμε. Μετατροπή των μονάδων άμεσα σε μονάδες που είναι πολύ εύκολο καύσης ανανεώσεων οδηγών ενέργειας με χρήση όλων των οργανικών υλικών που παράγονται από τις εργατικές καλλιέργειες στην περιφέρεια της Πελοποννήσου και όχι μόνο, θα μπορούσαν να μεταφέρονται εκεί με σχετικά χαμηλό κόστος. Ειδικά άμα είχαμε και το τρένο θα ήταν ακόμα πιο χαμηλό το κόστος και ούτω καθεξής. Για να μην σας τρώω το χρόνο, δεν επεκτείνομαι και εκεί. Εξηγίανση των περιοχών και πρότυπες καλλιέργειες σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχουν καλλιέργειες που μπορούν να δοκιμαστούν και δοκιμάζονται ειδικά τώρα με την κλιματική αλλαγή, μπορούν να δώσουν ένα σημαντικό εισόδημα στους καλλιεργητές για να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο να διατηρηθούν αυτές που υπάρχουν εφόσον τροποποιήσουμε τα εγωστάσια να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Και φυσικά για το περιβάλλον, που δεν το αφήνω τελευταίο και είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα με τη χρήση των αναιώσιμων πηγών ενέργειας γιατί εκεί πέρα δεν υπάρχει σε πολύ μεγάλα ποσοστά το θείο που υπάρχει στο λιγνίτι και φυσικά υπάρχει και η μονάδα που αποθειώνει το λιγνίτι, αλλά και αποκατάσταση των περιοχών που έχουν μολυνθεί, γιατί υπάρχουν περιοχές που έχουν μολυνθεί, όντως, με βαραία μέταλλα από τη διτουργία των μονάδων. Το έχουμε δει και σε πειραματικά μοντέλα, στη συλλογή μαγνηταριών που είναι βίωσις ισορρευτές σε ερευνητικά προγράμματα, σε πλαγιές συγκεκριμένες περιοχές, όπου καταλήγουν με τον κατεωνισμό, με τις βροχές, τα βαραία μέταλλα από τις εκομπές από τις καμινάδες της Μεγαλόπολης και φυσικά αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο θα εξασφαλίσει την καλύτερη διαβίωση των πολιτών στις περιοχές και στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και θα τους δώσει και ένα επιπλέον εισόδημα. Αυτό είναι ένα σχέδιο, το οποίο είναι βιώσιμο σχέδιο για την περιοχή. Τα υπόλοιπα θα είναι, και κλείνουμε αυτό, όπως είπε ο σύντροφος Ογκώτικας πριν, θα έρθουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, θα πάρουν τις επιδοτήσεις, θα λειτουργήσουν για ένα, δύο, τρία χρόνια που θα έχουν και τσάμπα εργατικό δυναμικό μια χαρά, θα βγάλουν τα κέρδι τους, εφόσον δεν θα τους κοστήσει και τίποτα η επένδυση και μετά θα σκοθούν να φύγουν οι περισσότεροι από αυτούς, αν όχι όλοι, και θα παρατήσουν στη μοίρα τους τους εργαζόμενους στις αυτές τις περιοχές και τους κατοίκους. Αυτό θα είναι το μέλλον που εδιμάζεται. Κέρδι για τους λίγους και το κόστος θα το υπομισθεί η ελληνική κοινωνία σε πρώτη φάση με τις υποχρηγήσεις γιατί από εκεί θα βγουν τα χρήματα και το μακροχρόνιο κόστος οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, της Μεγαλόπολης και των τριγυρών περιοχών. Σας ευχαριστώ πολύ και πιστεύω ότι δεν σας πούρασα, πήρα και το λιγότερο χρόνο από όλους. Να δώσουμε τον λόγο στο δήμαρχο Μεγαλόπολης, τον κ. Χρυστογιαννόπουλο, που ζήτησε να κάνει μια παρέμβαση. Μ' ακούτετε δήμαρχε? Δεν σας ακούω, δεν ξέρω αν μ' ακούτε εσείς. Σας ακούμε, σας ακούμε. Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα, καλησπέρα. Θα ήθελα να σας πω μια μικρή παρέμβαση που θέλω. Θα ήθελα να σας πω κύριε Περιφερειακή Συμβούλια, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειακή Συμβούλια, έχω ακούσει ένα μέρος από τη συνεδρία σας. Για εμάς τους μεγαλοπολίτες το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η Μεγαλόπολη. Είναι η πορεία της, είναι η κοινωνική και οικονομική ισορροπία της πόλης και του δήμου γενικότερ. Αυτή η κατάσταση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το να λέμε τώρα ότι οι μονάδες δεν έπρεπε να κίσουν, ο καθένας έχει την απόψη του, αν θέλετε και η δική μου απόψη, είναι ότι έπρεπε να γίνει κάπως αλλιώς η πετάβαση, δηλαδή να δοθεί ένας χρόνος. Δεν δόθηκε. Από τη στιγμή όμως αυτή βρισκόμαστε σε κάποια άλλα δεδομένα. Το να συζητάμε τώρα αν έπρεπε ο μονάδας να κίσουν ή όχι όταν δεν μπορούμε αυτό να το ακυρώσουμε, δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό. Μαύριο τελειώνει η δυνατότητα χρονικά της παρέμβασης στη διαβούλεψη. Άρα λοιπόν πρέπει να δούμε εδώ που έχουμε φτάσει τι μπορεί να γίνει και τι μπορείτε και ως περιφερειακό συμβούλιο κατά τη δική μου την εκτίμηση να κάνετε έτσι ώστε να βοηθεί η πόλη. Έχουμε λοιπόν φτάσει στο σημείο αυτή τη στιγμή να ζητάμε εμείς για το πρόβλημά μας είναι ότι θα πρέπει η Μεγαλόπολη να είναι το κέντρο της απολιγνητοποίησης. Να είναι η πόλη πάνω στην οποία θα στραφεί το ενδιαφέρον για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία. Η Μεγαλόπολη είναι η πόλη που επλήγει. Η Μεγαλόπολη είναι η πόλη που πλήρωσε το αντίτιμο όλα αυτά τα χρόνια. Άρα λοιπόν η Μεγαλόπολη είναι εκείνη στην οποία θα πρέπει να δοθούν τα κριτήρια. Ακούστε λοιπόν. Το σημείο αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι πρώτον η ζώνη της απολιγνητοποίησης. Δεν μπορεί η ζώνη της απολιγνητοποίησης να μείνει η ζώνη των ορυχείων όπως προτείνεται. Πρέπει να επεκταθεί περιφερειακά, το έχουμε προτείνει ως Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνια απόφαση, να επεκταθεί περιφερειακά σε ένα δακτήλιο με απόσταση πέντε τουλάχιστον χιλιομέτρων από την περίμετρο της δάφτης ημερινής έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει χώρος με δυνατότητα κριτηρίων θετικών και επενδύσεων. Δεύτερο και σημαντικότερο. Οι ζώνες κριτηρίων, στο λίγο διάστημα που παρακολούθησα τη συναιδρία σας, μπορεί να κάνω, δεν την παρακολούθησα από την αρχή και ίσως κάνω λάθος, δεν είδα να αναφέρεται πουθενά. Για μας λοιπόν το βασικότερο όλον είναι ότι θα πρέπει να γίνουν ζώνες κριτηρίων όπου τα κριτήρια θα είναι διαφορετικά. Δεν μπορεί η Μεγαλόπολη να έχει τα ίδια κριτήρια με την περιφέρεια της Πελοπολίσου. Άρα λοιπόν εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο προτείναμε πρώτη ζώνη κριτηρίων να είναι η ζώνη της απολιγιντοποίησης. Δεύτερη ζώνη να είναι όλη η περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης και τρίτον δεν ξέρω αν είναι η περιφερειακή ενώταρκα δίαιση όλη περιφέρεια. Κύριε Δήμαρχε αυτό το σκεπτικό που αναλύεται τώρα ήταν σκεπτικό όλων των ομιλητών στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με αναφώνει λοιπόν και τις απόψεις του Δήμου έστω για να επικίνωσαν... Μπράβο αλλά απλώς μην κάνετε αναφορά στις απόψεις των Περιφερειακών Συμβούλων και του Περιφερειακού Συμβουλίου γιατί ακούστηκαν εξαιρετικά με μεγάλη ποιθό και με μεγάλη γνώση. Ίσως δεν παρακολουθήσατε όλες τις αποδοχές. Ενώ αντίθετα εσείς δεν μας έχετε καλέσει ποτέ στο Δήμο. Ποτέ. Εμείς σας έχουμε καλέσει στο Δήμο. Ποτέ εμέναν ποτέ. Εμείς σας έχουμε καλέσει στο Δήμο. Ποτέ ούτε μια φορά. Μια φορά ήρθε ο κ. Πετράκος μόνος κανένας άλλος. Δεν σας έχουμε... Λοιπόν θα ήθελα λοιπόν η πρότασή σας προς την επιτροφή... Δεν μας έχετε καλέσει κύριε Δήμαρχε. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Κι όταν... Θα μη γίνεται διάλογο σας παρακαλώ κυρία Λιμπεροπούλου. Πρέπει λοιπόν... Κύριε Δήμαρχε. Αύριο τελειώνει η προθεσμία υποβολής πρότασης στη διαβούλευση. Θα ήθελα λοιπόν μια καθαρή πρόταση από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ξεχωρίζει τις ζώνες και τη διαφορά κριτηρίων ανάμεσα στην πρώτη και στην τρίτη ζώνη. Εάν είναι... γιατί αυτή τη στιγμή η πρόταση που υπάρχει στο Masterplan κύριε Τατούλη μου επιτρέπετε να πω αυτό που θέλω. Η απόσταση λοιπόν αν δοθεί σαν Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας η μεγαλόπολη ακυρώνεται. Διότι οι υποδομές της είναι πολύ κατώτερες. Πάρα λοιπόν... Πάρα λοιπόν... Θα πρέπει να ξεχωριστούν αυτά τα τρία πράγματα. Από κει και μετά υπάρχει μια πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Ομοφολή όπου δίνει τις προτάσεις προς την διαβούλευση. Και έχουν γίνει και από το Δήμο και από το Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις. Στις εμβληματικές επενδύσεις αφαιρέθηκαν δύο από τη μεγαλόπολη τελευταία στιγμή. Εμείς έχουμε ζητήσει να επαναταχθεί η μία και οι άλλοι μας είπαν ότι δεν συνάδει και δεν μπορεί να μπει στην Επιτροπή. Ποιες είναι αυτές δήμαρχε? Θέλουμε λοιπόν, βασικά η μεγαλόπολη το μεγάλο πρόβλημα που είναι, είναι ότι δεν υπάρχει βιομηχανική ζώνη. Έχουν έρθει επιχειρείς στη μεγαλόπολη σημαντικότερες και πολλές και ζητάνε χώρο. Θέλουμε λοιπόν να βοηθήσετε όλοι εκτός του ότι η πρότασή σας να φύγει σε κάθαρα σύμφωνα με τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου να βοηθήσετε όλοι έτσι ώστε να δημιουργηθεί η βιομηχανική ζώνη στη μεγαλόπολη. Γιατί χωρίς αυτήν έχουμε ακυρωθεί. Διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε τίποτε, σε αυτό και είμαστε στο σημείο μηδέν. Ήρθε η ώρα που πρέπει να γίνει η αλλαγή. Χωρίς να υπάρχει η ζώνη βιομηχανική δεν μπορεί να γίνει τίποτα στη μεγαλόπολη. Έρχονται και θα φεύγουν λοιπόν. Γιατί Δήμαρχε συγγνώμη ζητάς αλλαγή. Γέλη σε παρακαλώ, τώρα μην κάνουμε διαλογές, σταμάτα. Ζητώ τη βοήθειά σας και στο θέμα αυτό. Και στο θέμα αυτό να βοηθήσετε το Δήμο της Μεγαλόπολης στην κατασκευή της βιομηχανικής ζώνης. Δεν θέλω να κάνω και εγώ ερώτηση. Κύριε Δήμαρχε. Είναι αποφάση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κύριε Πρόεδρε μπορώ. Κύριε Δήμαρχε. Ποιες επενδύσεις μιλάς. Ακούμε εδώ πέρα. Πρώτα πρώτα θέλουμε να μάθουμε ποιες είναι οι δύο οι επενδύσεις. Θανάση πώς μιλάς Θανάση. Τι κάνεις τώρα. Συγγνώμη Θανάση. Ε, μα πέταγε σε που μιλάει ο κ. Μπουντρούχας. Κύριε Δήμαρχε με ακούτε. Σας ακούω. Κύριε Δήμαρχε με ακούτε. Σας ακούω. Ωραία. Θέλουμε να μάθουμε ποιες είναι οι δύο οι επενδύσεις που κόπηκαν τελευταία στιγμή. Όπως είπατε οι εμβληματικές καταρχάς. Οι επενδύσεις που έπαψαν να είναι εμβληματικές τελευταία στιγμή. Ήταν οι φυλακές οι αγροτικές που μας είπαν ότι δεν συνάδει με την όλη λογική. Και το πάρκο ηλεκτροκίνησης που ήταν αρτικώς γραμμένο και για Δυτική Μακεδονία και για Μεγαλόπολη. Τελικά δεν εμφανίστηκε στη Μεγαλόπολη. Όταν πήρα αμέσως και διαμαρτυρήθηκα μου είπαν ότι δεν υπήρχε πρόταση επιχειρηματίας συγκεκριμένου. Και δεν είναι τίποτε σταθεροποιημένο. Δεν είναι τίποτε ως καθεστώς. Ότι αν υπάρξει πρόταση από επιχειρηματία που σκοπεύει να κάνει αυτή την επένδυση στη Μεγαλόπολη θα μπορεί το έργο αυτό και να μπει. Δεν είναι καθοριστικά. Θέλω να σας κάνω και μία άλλη ερώτηση. Γιατί ακούστηκε το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης. Όπως γνωρίζετε είχε ξεκινήσει από το 2009. Είχαν γίνει απαλλοτριώσεις, γίνανε μελέτες. Της δούλεψε και πλήρωσε τα χρήματα ο Δήμος Μεγαλόπολης με συνισφορά του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. Γιατί περιμέναμε ότι θα φτάσουμε σε μια τέτοια εποχή που θα έχουμε το πρόβλημα. Η τοπική κοινωνία δεν το είχε αγκαλιάσει. Αυτό είναι ένα παράπονο που το λέω ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου που έτρεξα πάρα πολύ για αυτό το θέμα. Και θέλω να ρωτήσω τώρα. Όταν αυτά τα 380 στρέματα για το επιχειρηματικό πάρκο έχουν φτάσει σε μια φάση ορίμανσης και έχουν πληρωθεί κάποια χρήματα και από το Δήμος Μεγαλόπολης και από το Επιμελητήριο. Και μπορούμε πολύ γρήγορα να το προχωρήσουμε. Έχουν πάρθει οι άδειες από το Δασσαρχία και όλα αυτά. Και ακούω τώρα ότι υπάρχει κάποια άποψη να πάμε σε ένα άλλο επιχειρηματικό πάρκο να το οριοθετήσουμε καινούργιο 2.000 στρεμάτων δίπλα στην τέτοια. Έχετε υπολογίσει πόσους χρόνους θα χρειαστεί για να φταίασετε πάλι στο ίδιο επίπεδο οριμότητας με αυτό που υπάρχει. Να σας πω λοιπόν. Μπορώ να απαντήσω. Το πάρκο το οποίο μιλάτε εσείς ο μελετητής ο προηγούμενος μου είπε ότι βγάζει 140 στρέματα καθαρά. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγαλόπολης το 2016 έχει πάρει απόφαση ότι αυτό κατανομείται σε 60% λογίστη και 40% επιχειρήσεις. Το 40% του 140 είναι 56 στρέματα. Αυτό αλλάζει. Το λογίστικο αλλάζει. Δεν είναι απαραίτητο να δούμε. Θα αλλάξει και θα αλλάξει. Τα δεδομένα που έγινε η σκέψη αυτή το 2012 μιλούσανε για μια κατάσταση. Θα φερθούν πέντε εταιρίες και τρία συνεργεία της Μεγαλόπολης. Το σημερινό όνειρο της Μεγαλόπολης κ. Μπουτρούκα με την απολυκνυτοποίηση δεν χωράει επουδενή. Και θα ξεκινήσετε απ' την αρχή να πάρετε άδεια από τα σαχήλα και όλα αυτά. Και περιμένετε με το 2023 να είμαστε κομπλέ. Κοιτάξτε δεν δηλώνω ειδικός. Έχω όμως απευδηθεί και έχω μιλήσει και με την ΕΤΒΑ. Μου έχουν πει ότι η διαφορά στο χρόνο ανάμεσα στα δύο δεν είναι μεγαλύτερη από τους έξι με δέκα μήνες. Εκεί μου έχουν πει. Θα φανείς την πράξη. Γιάννη όχι σε παρακαλώ. Αυτός όχι, ένα λεπτό, ο χώρος αυτός για τον οποίον μιλάτε. Αφενός Μπεν είναι ελαχιστότατος θα έλεγα. Χωράει ελάχιστα πράγματα μέσα. Αφετέρου, όποια δυσκολία έχει το πάρκο αυτό για να αποχαρακτηριστεί, το ίδια δυσκολία έχει και ένας δρόμος δύο-τριών χιλιόμετρων για να οδηγήσει στον κεντρικό δρόμο. Γιατί και αυτός δεν είναι κατασκευασμένος και αυτός δεν έχει αποχαρακτηριστεί. Και τέλος πάντων, δεν ξέρω πόσο βολικό ή πόσο σπουδαίο είναι ένα πάρκο που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο. Σας πληροφορώ ότι έχουν έρθει οι εταιρείες εδώ, τους έχουμε πάει και στο χώρο και μάλιστα καμία δεν τον θεωρεί ταιπικό για να κάνει επένδυση. Κύριε Πρόεδρε μπορώ να κάνω και εγώ μια ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε, το δήμαρχο. Όχι, τελειώσαμε. Να ρωτήσω αν συμφωνεί, κύριε Πρόεδρε. Όχι, κύριε Προεδρε, επιτέλους. Τέλος ο χρόνος. Πιλάμε, ανοίγει, κατάλογος ομιλητών. Σας ακούσαμε όλους υπερτουδαίοντας εδώ. Τέλος. Λοιπόν, προχωράμε κατάλογος ομιλητών. Θα τηρηθεί απαρέκλητα ο χρόνος. Ακούστε, συνάδελφοι. Μισό λεπτό, μας αφορά όλους. Εδώ τώρα έχουμε φάει ήδη τρεις ώρες και κάτι. Τρεις ώρες και ένα τέταρτο. Εξαντλήθηκαν όλες οι ομιλίες, όλα τα θέματα, τα έχουμε επιάσει με το παραπάνω. Τα έχουμε αναλύσει με το παραπάνω. Περιορίστε τον κατάλογο ομιλητών, αν θέλετε έχουμε και ένα άλλο θέμα. Το άλλο θέμα, σας πληροφορώ, επειδή δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε έτσι, θα το αφήσουμε και θα το πάμε από τη νέα χρονιά. Έτσι, τέλος. Ή θα τελειώσουμε σήμερα, ή πάει από τη νέα χρονιά και το αφήνουμε για του χρόνου. Να είμαστε καθαροί σε αυτό και να τελειώνουμε. Γεια σας. Να είσαι καλά, Δήμαρχε, να είσαι καλά. Γεια σου, Δήμαρχε, γεια σου. Λοιπόν, κατάλογο ομιλητών. Κύριε Πρόεδρε, εγώ. Μπούζα. Η κυρία Μπούζα. Ο κύριος Δρούγκας. Ο Μελιώτης. Και δε γνωρίζει κεφάλια. Ρε φαγγελιά μου, μιλήσει Μπούζα, μιλήσει. Ρε Γιώργο. Δεν θα έχουμε πολύ για λίγο. Ρε Βουκούρας. Ναι, άλλος. Ποιος άλλος θέλει να μιλήσει. Ο Μάσης, η δική αγορήτρια, η Γυρία Δημητρακοπούλου. Με ακούτε τώρα. Με ακούνται τώρα. Ναι. Κύριε Πρόεδρε, και εγώ. Δεν αλλάζει τίποτα. Είτε η δική αγορήτρια, είτε έτσι κι αλλιώς, το ίδιο θα μιλήσει. Και πουλοκέφαλος είναι, πρόεδρε. Πουλοκέφαλος. Τώρα θα πρέπει να τα βάλουμε ανάμεσα αυτά, γιατί δεν γίνεται. Πετάω το, ποιος είναι, ο Γιωνακούρας θα πάει μετά. Τι είναι. Γιωνακούρας και μετά Νικολάκο. Υπάρχει άλλος. Όχι. Λοιπόν, πάμε. Κυρία Μπουζά. Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ο βεβιασμένος θάνατος των λιγνητικών μονάδων της Μεγαλόπολης με αποτέλεσμα τον απόλυτο μαρασμό της Μεγαλόπολης και την ανεργία των πολιτών των όμορων περιοχών είναι γεγονός ότι μας προβληματίζει όλους μας. Άκουσα τον κύριο ισυγητή να μας ενημερώνει για ένα σχεδιασμό, δηλαδή για ένα Master Plan της Εθνικής Επιτροπής, που για όσους από εμάς γνωρίζουμε, την απόλυτη γραφειοκρατική υστέρηση της χώρας μας, και ο κύριος δηλαδή, πιστεύουμε ότι η αμεσότητα στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός. Εδώ δεν έχουμε ακόμη, όπως ανέφερε και ο κύριος δήμαρχος, χοροθετήσει το βιομηχανικό πάρκο. Φανταστείτε τις χρονοβόρες διαδικασίες του θεματικού πάρκου και επίσης τα θωλά σημεία του ιδιοκτησιακού ζητήματος με τη ΔΕΙ όπως ακούστηκε. Όλοι μας θέλουμε να επιβιώσει και να προδεύσει η περιοχή της Μεγαλόπολης και οι πολίτες της Μεγαλόπολης που πλήττονται επικυλόμορφα, αλλά με προτάσεις για φυλακές όπως άκουσα και για ανάπτυξη αρχαιολογικών χώρων και δομών, όταν εδώ βλέπουμε ότι παραδείγματος χάρη να αναφέρω στη Μεσσινία ένας εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος κολοσσό σε σχέση με τη σηματικότητά του, ζητάει αναγώνια βοήθεια και πραγματικά αντιμετωπίζει χίλια προβλήματα. Ή επίσης με σχεδιασμό για πίστες μηχανοκίνητου αθλητισμού, τη στιγμή που πλέον αυτό αποτελεί πεπερασμένη δράση για τη νέα εποχή, μάλλον κάτι δεν γίνεται σωστά. Η έμφαση λοιπόν σε επενδύσεις στη Γεωργία, στην εκμετάλλευση του ιδάτινου από θέματος σε μεγάλες κθυνοτροφικές μονάδες, πραγματικά είναι μια κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η περιοχή της Μεγαλόπολης στην μεταληθυντική εποχή. Δυστυχώς η προετοιμασία για τη δίκαιη μετάβαση δεν αποπνέει κανένα σοβαρό σχεδιασμό έτσι όπως άκουσα και με τους ρυθμούς που κινούμαστε προβλέπω δύσκολες μέρες για την τοπική κοινωνία. Η απώλεια θέσεων εργασίας θα οδηγήσει σε διάχυση της ανεργίας και διάχυση των δυσκολιών σε όλο τον τοπικό πληθυσμό. Πιστεύω ότι είναι ημέριμνα για ένα δίκτυο ηλεκτρισμού σε όλη την Πελοπόννησο το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Δέδες θεωρώ ότι είναι σωστό και δεν έχει γίνει. Η τηλεθέρμανση για τη Μεγαλόπολη όπως ανέφερε ο κ. Τατούλιες που είναι ακόμη ζητούμενο. Ενώ η πολιτεία οφείλει να συμβάλει σε γενέα χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η στήριξη ανέφυκτων δράσεων δεν προσφέρει τίποτα στην τοπική κοινωνία και θα πρέπει όλοι μας να δούμε πώς πρέπει να κινηθούμε με εφικτές προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες οι οποίες πραγματικά θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Ευχαριστώ. Ο κ. Δρούγκας. Ο κ. Δρούγκας. Κύριε Πρόεδρο μου κολλάει με το μικρόφωνο. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συναρφή, σε αυτό που θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι είναι ότι η σημερινή μας κουβέντα θα πρέπει να ανοίξει το ζήτημα και όχι να το κλείσει. Μα αυτή την αποδοχή και την παραδοχή θα πρέπει να φύγουμε όλοι σήμερα αν θέλουμε να τιμήσουμε την καρέκλα που καθόμαστε και το θεσμό που υπερατούμε. Κουβεντιάζουμε σήμερα για ένα εξαιρετικά σοβαρό, για ένα ζωτικό ζήτημα για την περιοχή της Μεγαλόπολης όπως είναι η απολυγνητοποίηση και η επόμενη μέρα. Και αν μια λέξη θα χαρακτήριζε το σχεδιασμό ο οποίος προτείνεται από την κυβέρνηση αυτή η λέξη είναι κουτουρού. Βαδίζουμε στα κουτουρού, στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος και πίεση από κανέναν μπαίνουμε σε μια διαδικασία εξαιρετικά εσπευεσμένη και βίαιη. Χωρίς κανένα ουσιαστικό συντονισμού, φροντίδα, μελέτη και όραμα θα αλλάξουμε ένα παραγωγικό μοντέλο και τρόπο ζωής που ισχύει για 60-70 χρόνια μέσα σε 2 χρόνια. Και σε αυτή τη διαδικασία πένουμε εντελώς στα κουτουρού χωρίς να ξέρουμε πού πάμε και πού θα βγούμε. Επιγραμματικά χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες συνοψίζοντας τα επιμέρους που ακούστηκαν θέλω να πω τα εξής. Αναφορικά με το σχέδιο διακαιής ανάπτυξης μετάβασης των ελληνικών περιεχών και ειδικότερα της Μεγαλόπολης. Αυτό το σχέδιο γίνεται χωρίς να έχουν προσδιοριστεί γεωγραφικά με ακρίβεια οι εκτάσεις τις οποίες αναφέρεται. Χωρίς να προσδιορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι στόχοι των επενδύσεων που θα γίνουν στην περιοχή. Ακούσαμε κουφά πράγματα, ακούσαμε για εμπληματικές επενδύσεις φυλακές, ακούσαμε για φωτοβολταϊκά των μηδέν θέσεων εργασίας, φωτοβολταϊκά που θα παράγονται στη Γερμανία για να τονωθεί η χυμαζόμενη γερμανική οικονομία. Αν θέλαμε εμπληματική επένδυση, γιατί αυτή είναι η κύρια εμπληματική επένδυση που σχεδιάζεται για τη Μεγαλόπολη, τα φωτοβολταϊκά. Αν θέλαμε να τη χαρακτηρίζουμε εμπληματική αυτή την επένδυση θα έπρεπε στο σχεδιασμό μας να ήταν εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών στη Μεγαλόπολη από τη ΔΕΕ. Τότε θα ήταν εμπληματική. Η πρώτη βιομηχανική παραγωγή φωτοβολταϊκών έγινε στην Ελλάδα. Χωρίς να έχουμε βροσδιοριστεί τα κονδύλια που αφορούν το συγκεκριμένο σχεδιασμό, χωρίς να υπάρχει πλάνο εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοντικών εργαλείων που υπάρχουν, εθνικά και ευρωπαϊκά, χωρίς να υπάρχει επίσης ουσία συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων χωρέων, Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΕΕ, χωρίς να υπάρχει επαρτίζ χρονικά ουσιαστική και γόνιμη διαβούλευση μεταξύ των χωρέων που σχεδιάζουν και υλοποιούν, χωρίς να υπάρχει κανένα σχεδιασμό για τις οδομές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του μοντέλου, χωρίς χωρικό σχέδιο, χωρίς κανένα σχέδιο αποκατάστασης των φυσικών πόλων της περιοχής, όπως το νερό και το έδαφος. Κύριε Δρούκα, τα είπε και ο κύριος Πετράκος πολύ αναλυτικά, τέλος ο χρόνος. Όχι, όχι, κάποια ξέχασα, Πετράκος, τα αναφέρω κι εγώ. Αφού τα πάρα πάνω, ο απορρέων από το Master Plan... Ναι, τα λεπτά σου τελειώσανε, έλα τώρα ντε μην που προχωράμε παραπάνω. Κύριε Πρόεδρε, μιλάω ένα μισή λεπτό, κρατάω χρόνο, ένα μισή λεπτό μιλάω. Τώρα δουλευόμαστε, ακριβώς τέσσερα λεπτά, τέσσερα λεπτά. Κράτησα χρόνο, ένα μισή λεπτό μιλάω. Έχω χρονομετρήσει... Τώρα, κύριε Δρούκα, μη με κοροϊδεύετε κιόλας, ότι μιλάτε ένα μισή λεπτό, αν είναι δυνατόν. Κύριε Πρόεδρε, κρατάω χρόνο, ένα μισή λεπτό μιλάω. Ότι δεν μου αρέσει η κοροϊδία, εγώ δεν κοροϊδεύω κανένα εδώ. Εγώ μιλάω σοβαρά. Έχω ακριβώς κρατά ρολόγι εδώ. Είναι και 50 και 45 ξεκίνησες. Εντάξει, τώρα μη με αφαιρέσεις. Απαράδεκτο αυτό που είπες. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, αλλά θα το επαναλάβω και θα κρατήσω... Μιλάς ένα μισή λεπτό και επιμένεις ότι μιλάς ένα μισή λεπτό. Βεβαίως, όλη η ομιλία είναι 3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Όλη η ομιλία είναι 3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Όχι, χρονομετρή μπαίνει. Και μην το ξαναπείς σε αυτό. Τελείωνε τώρα σε αυτό, έχεις λάθος. Μην το ξαναλες. Από τα παραπάνω που απορρέωναν από το Master Plan, προκύπτει ότι αποδεινόμενος σχεδιασμός ούτε δίκαιος, ούτε αναπτυξιακοσύνη. Αντίθετα είναι άδικος, βιαστικός και εντελώς τυποδαριού. Βιαστήκαμε να μπούμε στην απολιγνητοποίηση, γιατί όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός, θα μπαίναμε πρώτοι στο Ταμείο Απολιγνητοποίησης της Ευρώπης και θα μπαίναμε από τα περισσότερα κονδύλια. Μετά την παράταση της δικαιητικής δειτουργίας μέχρι το 1935 θα πάρουν τριπλά σε λεφτά από μας. Η Πολωνία, που πήραν παράταση. Είναι ένα σχεδιασμός που δεν θα τρομολογήσει γεγονότα προς όφελος της περιοχής, των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Είναι ένα σχεδιασμός που θα συνθεί πίσω από τα γεγονότα που θα προκαλέσουν όσοι θελήσουν να ωφεληθούν από την προχειρότητα, την διασύλληση, τις ασάφιες και τις αλλείψεις και τον γενικότερο μπάχαλο για να κερδοσκοπίσουν. Χωρίς να συμβάλει την ανάπτυξη, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την δημιουργία μόνιμων και ασφαλών θέσεων εργασίας και την περιβαλλοντική αποκατάσταση και ανάδειξη της περιοχής. Είναι τελώς λαθασμένη νοοτροπία του πάμε σαν κουτουρού και βλέπουμε. Είναι ανεπίτρεπτη η προσπάθεια αλλαγής μέσα σε ένα-δύο χρόνια. Μοντέλου ζωής 60-70 χρονών των κατοίκων με προσχηματική διαβούλευση λίγων μηνών. Είναι απαράδεκτη και ασυγχώρητη η αδράνεια της περιφερειακής αρχής τόσο σε επίπεδο προστάσεων όσο και σε επίπεδο πιέσεων στην κεντρική κυβέρνηση για να διακτηκήσω να τα παραβάνω. Συζητάμε σήμερα ένα από τα πιο σοβαρά θέματα για την Αρκαδία και ιδιαίτερα για τη Μεγαλόπολη γιατί εμάς τους Αρκάδες μας καίει σε μεγάλο βαθμό. Όσοι από εμάς έχουμε μιλήσει εδώ και χρόνια με τους κατοίκους περιοχής γνωρίζουμε την αγωνία των κατοίκων όχι μόνο της περιοχής της Μεγαλόπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλης της Αρκαδίας γιατί φοβούμαστε όλοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους του ξαφνικό θανάτο. Στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην περιοχή αλλά και στην Αρκαδία γενικότερα. Οφείλετε εσείς κύριε Περιφερειάρχα αλλά και όλοι εμείς να κάνουμε τα πάντα για να μην αδικηθεί η Μεγαλόπολη, να μην αδικηθεί από τους πόρους που θα δοθούν. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Χρειάζονται επενδύσεις, χρειάζονται μελέτες, χρειάζεται όραμα, χρειάζεται σχεδιασμός. Ακούσαμε πολλά και θα ακούσουμε κι άλλα πολλά. Θεωρώ όμως ότι η ουσία επιγραμματικά είναι αυτή. Οφείλεμε να έχουμε το ποσό, τα συγκεκριμένα ποσά, τα συγκεκριμένα κοντήλια που θα διατεθούν, γιατί μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για έργα για τη μεταλληγνητική εποχή στη Μεγαλόπολη. Χρειάζεται σίγουρα όλη η περιοχή σχέδιο αποκατάστασης και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα ποσά, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε και το τι θα γίνει και αν θα φτάσουν. Εγώ δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις στα ενεργειακά ζητήματα και θέματα. Εκείνο όμως που γνωρίζω και μπορώ να το πω μεταβεβαιότητος, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αντιμετωπίσει κανένας, ούτε κάτοικος της Μεγαλόπολης, που είναι το σημαντικότερο, αλλά και κανένας από την Αρκαδία να με ζήσει τέτοιο θέμα. Είναι η ερημοποίηση της περιοχής της Μεγαλόπολης. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όπως υπάρχει επίσης και μεγάλος κίνδυνος για την οικονομική καταστροφή της περιοχής. Αυτά είναι τα δύο βασικά ζητήματα, νομίζω. Η ερημοποίηση και ο οικονομικός κίνδυνος και η κατολίσθηση της περιοχής της Μεγαλόπολης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Να μην πληγεί άλλο η Μεγαλόπολη γιατί είναι ήδη λαβωμένη και το γνωρίζουμε όλοι. Να συμβάλλουμε όλοι γενέα για την ανάπτυξη της περιοχής και για την επόμενη μέρα να είναι ό,τι καλύτερο, ειδικότερα για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Δήμητρα Ακοπόλου. Με ακούτε. Καλησπέρα κυρίες και κύριοι της Συναγωκής και από μένα. Καταρχάς, μια κουβέντα. Να καταγγείλω στην έγραξή της τοποθετησίας μου τη στάση της περιφερικής αρχής για το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίας, που είναι το ΣΔΑΜ, το σχέδιο δηλαδή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Master Plan, όπως το λέτε οι Αγγλιστοί. Ζητήσαμε ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό, μόνο θεματική, γιατί τόσο σοβαρό είναι το θέμα αυτό για τη Μεγαλόπολη, αλλά και για την Αρκαδία. Κάναμε μια παραχώρηση, να συζητηθεί μαζί και το θέμα με τα περιελληνοι λουργεία που χρονίζει, ένα χρόνο το περιμένουμε. Αλλά μέχρι εκεί, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, γιατί αντιμετώπιστε, πάντων, των θεμάτων και των δύο, σαν ένα κοινό θεματάκι της σειράς, φαίνεται από τη γενικότερη στάση όλων τον χρόνο τώρα, που η κοινωνία της Μεγαλόπολης βασανίζεται και από το γεγονός πως καμιά πρωτοβουλία δεν έχετε πάρει, να μας ενημερώσετε για τι έχετε κάνει ως φορέας για το εν λόγω ζήτημα. Αυτό το μάστορ πλάνο είναι το τοπικό, όσο πούμε έτσι, δεν έπρεπε να έχει παρουσιαστή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, νομίζετε. Η έννοια σας και η ανασχόλησή σας, προφανώς, εξαντλείται σε διότιλες συνεδριάσεις με τα μεγαλείς τελέχια εκεί της κυβέρνησης, τις τρογγλές τράπεδες. Να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί μερικές χωρές μεταφράζονται τα λόγια διαφορετικά. Να πω ότι και εμείς, φυσικά, θέλουμε να περάσουμε από την οικονομία του άνθρακα σε μια οικονομία που δεν θα έχει καμία εξάρτηση από αυτό. Πριν από έναν περίπου χρόνο, κηρύχθηκε κλιματική έκτακτη ανάγκη. Το γνωρίζουμε όλο αυτό. Και εμείς πιστεύουμε πως η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή και πρόκριση της γενιάς μας. Αυτός είναι ο λόγος που ευμένουμε και στηρίζουμε όλες μας τις προτάσεις απαράταξη. Την πράσινη συμφωνία. Επενδύουμε σε στόχους για την οικοδόμηση ενός ανθεπτικού μέλλοντος για τα παιδιά μας, που θα κλειθούν να πληρώσουν και αυτά το κοινό χρέος για το περιβάλλον. Πιστεύω ότι η βούληση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης υπάρχει σε πολλούς από εμάς εδώ μέσα. Άκουσα πολύ προσεκτικά τις τοποθετήσεις. Όμως, χρειαζόμαστε μια νέα μεθοδολογία. Μια παρέμβαση της περιφέρειας στο νομοσχέδιο, χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, που θα εκφράζει τη λαϊκή βούληση και την περιφεριά μας. Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση, λοιπόν, που έχει να κάνει με αποτελέσματα και όχι με απλές προσθέσεις. Αυτό σημαίνει να ανακάνουμε από την κλιματική κρίση και παράλληλα αλλάζουμε συνολικά το οικονομικό μοντέλο. Αυτό τι σημαίνει, θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι. Συνήθως έτσι γίνονται τα θέσεις μεταβάσεις από μια εποχή στην άλλη. Δεν θα υπάρξει όμως στην προκειμένη περίπτωση κανένας κερδισμένος αν συνεχίσουμε στην κατάσταση κλιματικής αδράνειας και της συνέχειας του εθισμού στα ορεικτά καύσινο που προκαλεί την υπερθέρμανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος του κλίματος που επιτρέπει στην κοινωνία μας να προχωρά και να επιβιώνει. Όμως η ευκαιρία που μας δίνεται αυτή τη στιγμή είναι τεράστια. Είμαστε υποχρεωμένοι να δομίσουμε ένα μοντέλο ανθηκτικότητας για τις περιοχές που καλούνται να μεταβούν στη νέα εποχή και μαζί τους να πάρουν όλο τον πλανήτη. Ανθηκτικότητα σημαίνει όμως δόμηση μιας κοινωνίας, μιας οικονομίας, ενός περιβάλλοντος ανθηκτικούς στις κρίσεις που έρχονται. Είτε αυτές είναι υγειονομικές, είτε κλιματικές, είτε είναι κρίσεις κοινωνικές και ανισότητας. Και το Master Plan δεν το κάνει αυτό. Το Master Plan είναι ένα καλογραμμένο κείμενο, καλέσθητο. Το έχει κάνει μια πάρα πολύ σπουδαία εταιρεία που οι λάμψεις και τα χρώματά του προσπαθούν να καλύψουν την εξαγγελία του προς υπουργού για απόσταση όλων των ελληνικών μονάδων ως το 2028 που είναι βίαιοι και χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Για όλο αυτόν τον καιρό οι ελληνικές περιοχές παραμένουν σε έναν πτυχιακό κενό. Το σχέδιο δικής μετάβασης έχει έξι κεφάλαια μέσα, τα έχουμε μελετήσει σαν παράταξη και δεν ξέρω πόσοι από εσάς εδώ μέσα συνάδελφοι που το μελατήσατε, είναι 450 σελίδες, πού ήταν η περιφερειά μας. Δηλαδή αν το έχατε διαβάσει θα κατανοούσατε όλοι πως η περιφερειά μας δεν συμμετείχε στη σύνταξη αυτού του κειμένου. Που ήταν λοιπόν η περιφερειά μας κατά τη σύνταξή του. Τι προτάσεις δουλέψαμε εμείς, όλοι μαζί εδώ, χωρίς κόμματα, χρώματα και αρώματα, μόνο σαν τοπική κοινωνία. Πρώτη παρατήρηση λοιπόν για το Master Plan, που αυτό είναι το σύντημά μας. Έλλειψη συμμετοχικής διαδικασίας. Είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της μετάβασης στη μεταλληβιντική εποχή, η ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας κατά τη φάση του σχεδιασμού αλλά και τη συλλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιού. Είναι από τα βασικά στάδια. Πρέπει στις δημοκρατίες οι γνώμοι τους να μετράει. Πρέπει να υπάρχει συνδιαμόρφωση και όχι μόνο ένας απλός σχολιασμός σε μια πλασφόρμα. Είδατε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο. Σήμερα πρέπει να έχουμε μια ομόφωνη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι μέσω της διαβούλευσης που υπάρχει έστω σε αυτή τη δική πλασφόρμα, αυτόν τον ομοσχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεύτερη παρατήρηση. Θα το βάλω συνολικά γιατί όλοι τοποθετηθήκατε πάνω σε αυτό το θέμα, και ο επικεφαλής της διάστασης παράταξης και οι άλλοι επικεφαλείς. Θα το βάλω συνολικά λοιπόν το θέμα. Παρατήρηση δεύτερη για τον Μαστρικλάν είναι ουσιαστικά η έλλειψη σχεδίου αποκατάσταση του περιφάλλοντος, θα το βάλω εγώ πιο σπερικά. Ενταφρικά σχέδια διαδικής μετάβασης και το χωρικό σχεδιασμό της ζώνης απολιγνητοποίησης που γράφει μέσα. Είναι υπερφανές ότι η γη… Τριάντα δεύτερα κυρία Δημοσέρα. Η ΔΑΤΙΝΙΠΟΡΙΤΗ, λίγο κι εγώ παραπάνω δεν πειράζει. Όχι, όχι, όχι. Τριάντα δεύτερα. Οστόσο το ΣΔΑΜ δεν περιλαμβάνει κάποιον έστω προτόλιο σχέδιο αποκατάστασης των φυσικών βόρων της περιοχής που θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κανανισμό για το Ταμείο Δικής Μετάβασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν τα εδαφικά σχέδια δικής μετάβασης. Άρα δεν υπάρχουν, άρα αυτό το πράγμα είναι έξεση ιδεών. Δηλαδή, με απλά λόγια, δεν μπορούμε να μιλάμε για τίποτα, για κανένα σχεδιασμό, αν δεν ξέρουμε πού, πώς και με ποιον τρόπο. Επιμέρους, αναφέρονται πέντε πυλώνες ανάπτυξης επίπλεον για τη καθαρή ενέργεια, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, την έξυπνη αγνωστική παραγωγή, το βιώσιμο, τουρισμό, τεχνολογία και εκπαίδευση. Το κομμάτι της εκπαίδευσης θα το αφήσω στην άκρη γιατί σχετικά καλά το έχει πάει το Masterplan, δεν θα το ομολογήσω. Εκπαίδευση εννοώ επανακατάρτηση, αυτό το κομμάτι που λέει. Αλλά υπάρχουν σημεία τα οποία πρέπει να διορθωθούν όσον αφορά την περιοχή μας. Η μονοκαλλιέργεια λιγνίτη είχε ως αποτέλεσμα στην αναπτυξιακή ιστέρηση των λιγνικών περιοχών. Είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, είναι επικτακτικής ανάγκης, το οποίο θα βασίζεται σε μία οικονομία με περισσότερες δραστηριότητες από τη μία του λιγνίτη, τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Θα περιλαμβάνει λοιπόν περισσότερες διώσιμες δραστηριότητες. Είναι αναγκαίο να επιλέγει ένα πολύ κλαδικό διαφοροποιημένο μοντέλο ανάπτυξης, γιατί το επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρατήρηση τρίτη. Οι εμβληματικές και άλλες επενδύσεις που λέει. Δεδομένου του μεγέθους του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της μετάβασης, η απόλυτη θέση ονεργασίας στην πράξη ενδέχεται να μην αντισταθμιστούν εξ ολοκλήρου με τη δημιουργία και την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό το γράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επομένως συμφωνούμε για κάποιες παραγωγικές μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να γίνουν και θέσεις. Όμως η στόχευσή μας θα πρέπει να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μικρότερες κλίμακας επενδύσεις, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στην Ομαλία και δη και η μετάβαση της περιοχής τους. Τέτατη παρατήρηση. Κύριε Αντιτρακοπούλου, είναι και ο κύριος Πουλοκέφαλος. Τελειώσατε. Έκλεισε το μικρόφωνο. Δεν μπορείτε να μιλάτε. Εγώ παρατούμε τις ομολογίες μου να ολοκληρώσουμε. Γιώργο, δεν γίνεται έτσι. Δεν γίνεται έτσι. Τζένι, ευχαριστούμε. Λοιπόν, ο κύριος Γιάννα Κούρας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σήμερα συζητάμε ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει όχι με τη μεγαλόπολη δικά, αλλά για την οικονομία και την κοινωνία της Κεντρικής Πελοποννήσου. Ακούσκαν πάρα πολύ ωραίες προτάσεις. Έγινε μια πιστεύω πολύ καλή συζήτηση από όλες τις πλευρές. Είπε ο κύριος Δήμαρχος, και δεν θέλω να το περάσω αυτό απαρατήρητο, ότι έγινε έγινε. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτη σε κάποιους που εκτέλεσαν την περιοχή. Ήταν πραγματικά μια εκτέλεση εφνίδια της περιοχής. Τελείως ξαφνικά, εν εθρία, ήρθε η κυβέρνηση, και εδώ έχει και μεγάλη ευθύνη η υπερφυριακή αρχή του κυρίου Νίκα, η οποία συμπορεύτηκε με αυτή την πρόταση της κυβέρνησης και κλείνει απότομα τη δαιείς τη μεγαλόπολη. Ένας εφνίδιος θάνατος για τη μεγαλόπολη, για την Αρκαδία, για την Κεντρική Πελοπόννησο. Ό,τι και να λέμε, ό,τι και να κάνουμε, τις θέσεις στις οποίες κάλυπται η δύση στους εργαζόμενους, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, δεν μπορεί κανένα μπάστερ πλάν, όπως και να λέγεται αυτό, να καλύψει το κενό αυτό το οποίο αφήνει πίσω η δαιεί. Μην ξεχνάμε αυτά τα πράτα, μην δίνουμε συγχωροχάρτια. Η μεγαλόπολη τελειώνει, μπαράζωσε, τα παιδιά φεύγουν, πολλά παιδιά έκαναν σπουδάσεις, είχαν επενδύσει πάλι στη δαιεί και ξαφνικά τα αυτερά τους σκοπήκανε όλα. Και μας λέει τώρα η κυβέρνηση ότι θα σώσει το κλίμα της γης όλης, οι δυο μονάδες στη μεγαλόπολη. Γιατί όλη η άλλη Ευρώπη, η Γερμανία το 1935, η Πολωνία το 1950, τα σκόπια ποτέ δεν κλείνουν τις μονάδες. Δεν κατάλαβα, λέει, θα σώσει την κατάσταση στη μεγαλόπολη, αλλά είναι άλλες τα συμφέροντα, άλλες τις σκοπημότητες οι οποίες κρύφονται πίσω. Και κάνω μια ρητορική ερώτηση. Αν τη δαιεί πουλιότανε πριν ένα μισό χρόνο, θα την κλείνανε τώρα. Τότε λοιπόν τι σχεδιασμό είχε το κράτος για τη δαιεί στη μεγαλόπολη. Ξαφνικά της ήρθε η έμπνευση να κλείσει τη δαιεί. Απλά να μην ακούγεται αυτά τα πράγματα ότι έγινε. Όχι ότι έγινε. Έγινε ζημιά στην περιοχή. Και έχει κέρια ευθύνη η κυβέρνηση, η οποία κυβερνάει έξω με τη χώρα, και η περιβερειακή αρχή του κυρίου Νίκα που συμπορεύτηκε απόλυτα με μεγάλο κυβισμό. Δεν είπε τίποτα. Καμία αντιρίσση, καμία αντίδραση, ώστε να κλείσει τη δαιεί στη μεγαλόπολη. Ακούσαμε πολλές προτάσεις. Ακούσαμε πολύ περιστομέρα η σύγκριση του κυρίου Τατούλη, η οποία στηρίχτηκε πάνω σε ένα σχέδιο, σε μια μεθοδικότητα. Θέλω να πω ότι πρέπει στη μεγαλόπολη να γίνουν τρεις άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με δημόσιες επενδύσεις. Σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες δημόσιες επενδύσεις, είτε απ' το κράτος, είτε απ' τη ΒΕΐ. Γιατί άμα κάνει τώρα η ΒΕΐ ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό, θα καλύψει τη μισή περιοχή με δύο θέσεις εργασίας. Δεν προσφέρει πολλά πράγματα, ενώ άμα κάνει ένα εργοστάσιο τέτοιο, είναι πολύ καλό και είναι πολύ θετικό για την περιοχή. Δεν ξέρω τι θα κάνει, ας κάνει και εδώ. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα στο βιοτεχνικό πάρκο. Και θα έλεγα, κύριε Δήμαρχε, εάν δεν επαρκεί ο χώρος, ας αρχίσουμε εκεί πέρα. Κι αν καλυφθεί στο μέλλον αυτός ο χώρος των τόσων στρεμάτων, πάμε και στο δεύτερο. Να μην χάσουμε χρόνο, γιατί είναι σημαντικός ο χρόνος αυτή τη στιγμή. Πρέπει, λοιπόν, να γίνουν κίνητρα, να πάνε επιχειρήσεις, να έχουνε φορολογικό κίνητρο, ασφαλιστικό κίνητο, μειωμένο ΦΠΑ, ενεργιακό κίνητρο με μειωμένη πληρωμή ενέργειας. Και, οπωσδήποτε, επιδότηση. Όσο για την επιδότηση, ναι, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να υπάρχουνε ζώνες. Οι πρώτοι ζώνοι, οι οποίοι είναι μέσα στα πέντε χιλιόμετρα, να έχει μεγάλη επιδότηση. Το 80% όπως είπαμε, οι δεύτεροι του 70, οι τρίτοι του 60, και αντιστρόφως οι μικρές επιχειρήσεις 80, οι μεσαίες 70, οι μεγάλες 60. Πρέπει να υπάρχει αυτή η διαβάθμιση για να δώσουμε κίνητρο, να επερδίσουμε τη μεγαλόπολη, η οποία η μεγαλόπολη κύρια πλήγεται και πλήτεται. Αυτά θέλω να πω, επειδή περνάει και ο χρόνος, κατά κλήδι, πιστεύω ότι σήμερα από εδώ πρέπει να βγει μια απόφαση, η οποία να λέει πρώτον, να ζητήσουμε αύξηση του ποσού, γιατί άκουσα περίεργα πράγματα. Ο κ. Νίκας μιλάει για κάποια δύσης, ο κ. Τατούρις μίλησε για 150 εκατομμύρια, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Δέδες μίλησε για τα μισά από αυτά, τελικά πόσα λεφτά είναι αυτά. Δύση είναι εκατομμύρια, μπας και είναι χιλιάδες, μπας και είναι αέρα σκοπανιστό στο τέλος, γιατί ακόμα εκατομμύρια πετάνε στον αέρα, ουσία δεν βλέπω καθόλου. Πρέπει λοιπόν το πρώτο να ζητήσουμε συγκεκριμένο ποσό και άκρηση του ποσού. Γιατί, κ. Πρόεδρε, γελάτε, πού σημαίνει το περίεργο, δεν κατάλαβα. Πρέπει να κλαίω, πρέπει να κλαίω, όχι να γελάμε. Το δεύτερο, λοιπόν, να ζητήσουμε έναν παράταση χρόνου, είναι μικρός ο χρόος μέχρι το 2023, δεν προλαβαίνουμε για τη μετάβαση αυτής της πρωταυματικής περίοδος. Και το τρίτο, να ζητήσουμε να αυξεί το ποσοστό της επιδότησης κατά 80-70-60 και όχι αυτό το οποίο προτείνει το μάστρε πλάι, το οποίο πραγματικά είναι ένα πρόχειρο μάστρε πλάι. Ποσο πρόχειρο που ονομάζει το νομό Αρκαδίας νομό Τρίπολης. Καταλαβαίνετε την προχειρότητα. Τίποτα δεν έχω να πω, ευχαριστώ πολύ. Υπάρχει κίνδυνος εκφυλισμού της σημερινής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε μία άσκηση κοινωνιωσαθεραπείας και σε ένα πολιτικό μαζάζ ανάμεσα στις παρατάξεις που το συναποτελούν. Γιατί? Γιατί ξεκινήσαμε, μάλλον σύμφωνα με την πρόξηση, να συζητήσουμε για ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αφορά τον εμπλουτισμό ή την τροποποίηση του μάστρε πλάι. Και δυστυχώς εδώ ανακαλύπτουμε στη συζήτησή μας ένα σαρό ζητήματα τα οποία προκύπτουν και το κυριότερο που προκύπτουν είναι ότι η βάση που θα αποτελούσε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Μεγαλόπολης, δηλαδή ένα συγκεκριμένο βιοτεχνικό πάρκο ή μια ανεπτυξική ζώνη που θα δεχόταν τις οποίες συμπλεδίσεις, στην ουσία δεν υπάρχει. Άρα, όταν αυτό το βασικό αιτούμενο απαιτεί ένα χρόνο, τουλάχιστον για τις αντιοδοτήσεις και τη φοροθέτηση τριετίας, συν των απαραίτητων έργων άλλα δυο χρόνια, άρα πάμε στην ουσία πέντε χρόνια, το θέμα είναι ότι για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι συγκεκριμένο στην περιοχή. Άρα το μήνυμά μας που βγαίνει σήμερα για τους συμπολίτες της Μεγαλόπολης είναι ότι η επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο των ελληνικών μονάδων είναι ένα μετέωρο βήμα, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει ένας ολοκτηρωμένος σχεδιασμός. Αυτή η πρόταση που μας ήρθε από την κυβέρνηση, το Master Plan, το οποίο περίπου σε ένα μισό χρόνο έκανε και να ολοκληρωθεί, νομίζω είναι μια καρυκατούρα, μια πρόταση με ηλουστρασιό περιετήρηγμα, γιατί στην ουσία δεν δίνει καμία πρόταση. Το φωταϊβό βάρκο, δεν θα αναπτύξω ανάπτυνθια που σ' άλλους συναδέλφους, δεν θα μιλήσω καλό γι' αυτό, η μονάδα που θα γινόταν για την παρασκευής φαρμάκων στην ουσία είχε προαναγγερθεί εδώ και πολύ περισσότερο καιρό από το Master Plan της κυβέρνησης και γίνεται στην Τρίπολη. Άρα δεν αφορά σε καμία περίπτωση την Μεγαλόπολη. Το ζήτημα της αφιούς γεωργίας είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο όπως είπε και ο Παναγέτου Σακάτσαρης απλώς είναι ειδικός, δεν έχει εξεταστεί ποια γεωργία στην Μεγαλόπολη. Η όξινη βροχή θα δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή. Έχει υπολογιστεί ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνουν τα εδάφη κατάλληλα για αφιή γεωργία. Υπάρχει απαιτούμενο νερό για να γίνει αφιής γεωργία. Και τέλος η φυλακή, νομίζω, δεν πάμε να συζητάμε ότι μπορεί να είναι ένα αναπτυξιακό έργο. Άλλα, η πρόταση, και κλείνω με αυτό, είναι μια πρόταση, μια βομβίδα κρότους λάμψης θα έλεγα. Δεν δίνει λύσεις. Πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες μας της Μεγαλόπολης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια δίκαιη μετάβαση. Η μετάβαση είναι εντελώς άδικη και εάν δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι υπόροι, αυτό το βήμα θα γίνει ακόμα πιο μετέωρο. Και θα πούμε ότι για τη Μεγαλόπολη αναπτυξιακά θα επακολουθήσουν πέτρινα χρόνια. Ευχαριστώ. Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομη, κύριε Πρόεδρε, και να μην επαναλάβω αυτά τα οποία ακούστηκαν και σχεδόν έχουν καθολική και σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι από τη συζήτηση που έγινε ακούστηκε ένα όχι στο Master Plan. Δεν θα αναλύσω τους λόγους, αλλά το είπανε ο κάθε συνάδελφος με το δικό του τρόπο. Ένα δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το πόσο αυτή η συζήτηση η επικοδομητική θα ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά συνήθως δεν βλέπω το Υπουργείο, η Κυβέρνηση διαχρονικά και όχι μόνο τώρα να λαμβάνει πολύ υπόψη της τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Λέμε, λοιπόν, όχι στο Master Plan, λέμε πως σίγουρα δεν μιλάμε για σχέδιο ούτε δίκαιης αλλά κυρίως ούτε αναπτυξιακής μετάβασης. Μια απόφαση του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες ήταν αυτή που έφερε τα πάνω κάτω στο θέμα της Μεγαλόπολης. Βρέθηκα στη Μεγαλόπολη τρεις φορές και δίπλα στους κατοίκους στην μεγάλη πραγματικά εκδήλωση που έγινε εκεί διαμαρτυρίας με πορεία αλλά και δύο φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης. Υπάρχει αγωνία, υπήρξε αντίδραση και το βέβαιο είναι ότι εάν δεν διεκδικήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα το κοστολογίσουμε μόνο για τη Μεγαλόπολη δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το τι θα γίνει. Γιατί το λέω αυτό. Λέει πουθενά το Master Plan τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Μεγαλόπολης βάσει των οποίων δίνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Εγώ θυμάμαι τον κ. Μπουντρούκα για την προσπάθεια που γινόταν από το επιμελητήριο όχι μόνο από εσάς αλλά κυρίως από εσάς για να μπορέσουμε επιτέλους να βρούμε το χώρο να χοροφετηθεί και να προχωρήσει η διαδικασία του επιχειρηματικού πάρκου. Τώρα ακούω ένα αλαλούμ. Έτσι θα το χαρακτηρίσω. Ξεκινήσαμε το θέμα των ενεργειακών κοινωντήτων. Βλέπω ότι σταμάτησε. Προτείναμε συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσουμε να έχουμε οικονομικές ζώνες όπου θα διασφάλιζαν, δεν το είπε κανείς αυτό, το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και τους εργαζόμενους. Δεν έχει γίνει τίποτα. Λέω λοιπόν και κλείνω. Καλές είναι οι αναλύσεις και οι προτάσεις και οι επιστημονικές παρεμβάσεις. Εδώ τώρα, αν δεν ενώσουμε δυνάμεις με αγωνιστική διάθεση, αν δεν απαιτήσουμε αυτό το Master Plan να μην προχωρήσει, αν δεν ζητήσουμε παράταση χρόνου, πολύ φοβάμαι με αυτά που ακούστηκαν εδώ από τον κ. Τατούλη, από τον κ. Δέδε και από τους υπόλοιπους που μίλησαν, ότι δεν προλαβαίνουμε, έχει φύγει το τρένο, είμαστε πολύ πίσω και δυστυχώς θα σας πω και κάτι άλλο. Πιστεύω πάρα πολύ στην αίσθηση των πολιτών. Οι μεγαλοπολίτες αγωνιούν, δεν πιστεύουν τίποτα απ' αυτά που λέμε. Δεν πιστεύουν τίποτα απ' αυτά που λέμε. Το είπε και ο κ. Μπουτρούκας πριν λίγο. Αγωνιούν πάρα πολύ. Η περιοχή μπορεί να ερημοποιηθεί, να την εγκαταλείψουν τα νέα παιδιά, οι παραγωγικές δυνάμεις που πρέπει να κρατήσουμε εκεί και νομίζω ότι θα πρέπει, με ένα στεναρό τρόπο, να πούμε «όχι» στο συγκεκριμένο Master Plan. Απολογία, χρόνος αυστηρός των δύο λεπτών, ο κ. Κάτσαρης. Αυστηρός θα ήταν σχεδόν μηδέν λεπτά, κ. Πρόεδρε, αλλά άκουσα κάποια πράγματα… Θα το κόψουμε, εγώ συμφωνώ. Θέλω να το κάνουμε, να τελειώνουμε. Θα ήμουν σχεδόν μηδέν, αλλά άκουσα κάποια πράγματα που μου σηκώθηκαν οι κρίτσες. Καταρχάς, ο κ. Δήμαρχος με απογοήτευσε πλήρως, πέρα από ότι δεν είχε παρακολουθήσει όλη τη συζήτηση, άκουσε μόνο εμένα από ότι κατάλαβα τελικά, δεν άκουσε ούτε καν την πρότασή μου για μετατροπή των μονάδων σε μονάδες σκάφσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και εδώ, στην πρωτολογία μου δεν το είχα πει, αλλά ακούστηκε από κάποιους άλλους συναδελφούς. Στην ουσία απογυμνώνεται όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Το είπα και πριν. Η Thatcher έκλεισε τα λιγμητορυχεία, αλλά οι μονάδες παραγωγής ενέργειας μετατράπηκαν σε μονάδες σκάφσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γιατί λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο καν και το Περιφερειακό, δεν πιστεύω επειδή το πρότεινα εγώ, το πιο πιθανό είναι να απορριθεί 99,9%, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο που θέλει να κρατήσει τις μονάδες ζωντανές, να κρατήσει τους εργαζόμενους, να κρατήσει τους νέους στην περιοχή, γιατί δεν υιοθετεί μια τέτοια πρόταση Thatcherική, για παράδειγμα. Γιατί? Ας μας εξηγήσει κάποιος από τους συναδελφούς που ακούνα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εγώ δεν θέλω να μακρηγορήσω, θα πω το εξής. Όχι μόνο να απορρίπτουμε το Master Plan, όχι μόνο παράταση να ζητήσουμε, όχι μόνο να πούμε πίσω επανεξετάστε, ξέρω εγώ, τα κριτήρια ή οτιδήποτε. Το μόνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι η μετατροπή των μονάδων σε μονάδες καύσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αν δοθεί από αυτά τα ποσά που ακούγονται το ένα δέκατο για να στηριχθεί μία τέτοια μετατροπή και μία τέτοια λειτουργία, θα λυθούν επάνπολα προβλήματα. Θα τα αναφέρω επιγραμματικά, γιατί θα μου κόψει τα δύο λεπτά το μικρόφωνο. Δεν θα καίγονται σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου τα κλαδοθρήματα ανεξέλεγτα σε όλες τις περιοχές και θα πηγαίνουν για παραγωγή ενέργειας. Δεύτερον, θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Τρίτον, θα εξηγιανθούν και θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή οι εκτάσεις όλες που ήτανε πριν σκαμένες και με τους λιγνίτες. Θα γίνουνε μελέτες στον υδροφόρο ορίζοντα για την ποιότητα των νερών και θα εξηγιανθούν και τα υπόλοιπα ύδατα. Τέταρτος, πέντον, θα μπορέσει να αναπτυχθεί ως πρότυπη περιοχή η συγκεκριμένη περιοχή ολοκληρωμένης διαχείρισης και μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη. Όλα αυτά τα δεδομένα μόνο με μία κίνηση. Και κανένας δεν θέλει ούτε καν να δισκέφτεται ούτε καν να την ακούσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κυρία Λιμπεροπούλου. Κύριε Πρόεδρο, ευχαριστώ. Δε θα μακρηγορήσω σχεδόν καθόλου. Εμείς δεν θέλουμε μία μεγαλόπολη που να οραματίζεται ως ανάπτυξη διαφορετικού τύπου της φυλακές. Για μας φυλακές δεν είναι ανάπτυξη, είναι υποβίβαση. Θέλουμε μία μεγαλόπολη η οποία θα στηρίζεται στην πράσινη ενέργεια, στην τοπική ανάπτυξη και στη βιώσιμη οικονομία. Θέλουμε μία μεγαλόπολη με καθαρό περιβάλλον για τους κατοίκους της και για μία ποιότητα ζωής, με αυφορία και με κυκλική οικονομία. Θέλουμε μία μεγαλόπολη ως πόλη zero energy και zero waste. Θέλουμε μία μεγαλόπολη με βιώσιμο και θεματικό τουρισμό και πολιτισμό. Θέλουμε μία μεγαλόπολη με εκπαίδευση, με κοινωνική ένταξη και με δομές. Και θέλουμε και μία μεγαλόπολη που να επενδύσει στην έρευνα, στην καινοτομία και όχι στις φυλακές. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Πετράκος. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι πρέπει να αποφασιστούμε το εξής σήμερα. Πρώτον, απαιτούμε παράτας του χρόνου προσαρμογής για όλη τη χώρα, στο 2045 για τη Μεγαλόπολη μέχρι το 2035. Δεύτερον, να απορρίπτουμε το συγκεκριμένο Master Plan, είναι μία απλή έκθεση ιδεών και απαιτούμε ένα ολοκληρωμένο σοβαρό σχέδιο παραγωγικού μεταστηματισμού και γενναίας χρηματοδότησης, μέχρι το οποίο να υλοποιηθεί επαναλαμβάνω για την περιοχή μας το 2035 και για όλη τη χώρα το 2045, όπως ακριβώς προβλέπουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τρίτον, προϋποθέσεις γι' αυτό το σοβαρό σχέδιο πρέπει να απαιτήσουμε, η υγεία δημόσιου πορεία διακύρισης του όλης της κατάστασης, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Επαναλαμβάνω χώρες. Τρίτον, δεύτερον, αναθεώριση του χωροταξικού σχεδιασμού και να γίνουν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για να γνωρίζουμε ποια είναι η γη. Τρίτον, αποκατάσταση των εδαχών, αφού ξεκαθαριστεί το ιδιοθετσιακό καθυστός. Τέταρτον, να γίνουν σοβαρές δημόσιας επενδύσεις από το κράτος και αυτή η ιδαιή, όπως αυτό που ή πρότεινε ο Παναγιώτης ο Κάτσαρης, να μετατραπεί μία της μονάδας σε μονάδα κάψεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεύτερον, η άλλη μονάδα να γίνει μονάδα αποθήκευσης υπροχώνου. Τρίτον, να γίνει ο Αγμία να κατασκευάσει μονάδα εξωμετητών. Και τέταρτον, η ιδαιή μονάδα πάνερ. Να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο για την αυρωτική παραγωγή στη βάση των συνεταιρισμών και των κλάστερς και τεχνολογικό ιστιτούτο στην περιοχή. Αυτά αποτελούν προϊποθέσεις για να πάμε σε προτάσεις και φυσικά συμφωνούμε με την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει η ζώνη της αποδηλυτοποίησης να επεκταθεί περιεμετρικά, όπως ζήτησε και ο δήμαρχος. Αλλά επαναλαμβάνω, το ουσιαστικό και το βασικό είναι απορρίπτουμε το μαστεπλάν, απαιτούμε χρόνο, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα να εγκληματιστεί με τις υπόλοιπες χώρες και να γίνει, διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει τίποτα σοβαρό και ουσιαστικό. Και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Αυτές είναι οι τρεις εμβληματικές, αφού ξεκαθαριστεύουν τα πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια. Δω αντίκας. Αγαπητοί συναδελφοί, νομίζω και μόνο η αναφορά μέσα στο μαστεπλάν κάποιων ποσών ή της λογικής του ελάχιστον εγγυημένου εισοδήματος δείχνει το μέλλον που επιφυλάσσουν για τη Μεγαλόπολη, την Πελοπόννησο και όχι μόνο. Είναι το πρόβλημα εμβληματικών επενδύσεων. Και να σου λένε τέτοια ωραία μεγαλοπίβολα πράγματα, ο δήμαχος τους απάντησε. Για αυτή την εμβληματική επένδυση δεν υπάρχει, λέει, ιδιώτης επενδυτής που ενδιαφέρεται. Εγώ θα του πρότεινα αυτό που του είπε ο Γραφάκος, κάύσης σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας. Και άμα δεν του αρέσει, ας πάει στον Καμπόσο που φέρτησε εμένα, του λέγε. Τα κουβεντιάζανε εκεί στη Μεγαλόπολη που είχανε τη συναιδρία της της ΠΕΛ. Αυτές είναι οι εμβληματικές επενδύσεις για τους καπιταλιστές. Γρήγορα, κέρδη και επιχορηγήσεις. Και δώστε τους, λοιπόν, όχι 80%, διπλάσια επιχορίγηση. Κοιτάξτε, εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφους σας, νομίζω ότι πρέπει να απορρίψουμε πρώτα και κύρια τα κηρύγματα ραγιαδισμού και υποταγής που ακούστηκαν σήμερα. Ότι δεν γίνεται τίποτα, τι να κάνουμε. Είναι προδιαγραμμένα αυτά. Γιατί κατά τη γνώμη μου, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφους σας, ειδικά της αριστεράς, της προόδου και της οικολογίας, δεν είναι θέματα, δεν είναι πρόβλημα προτάσεων, σχεδίων και χρόνου. Δηλαδή, θα ήταν καλύτερα αν τη θηλιά δεν την τραβήξουν απότομα σε ένα, δυο χρόνια και την τραβήξουν σε πέντε. Τη θηλιά εννοώ στον λαό. Κάτι γνώμη μου στο ζήτημα είναι και το πρόβλημα είναι ο λαός να οργανώσει την πάλη του με στόχο να καθυστερήσει, να παρεμποδίσει, να δυσκολεύσει όσο μπορεί αυτά τα συνολικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών τους που υλοποιούν κεντρικές επιλογές των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομήλων για να έχει όσο γίνεται τις λιγότερες οδυνειρές επιπτώσεις σε μια πορεία όμως γενικότερων συνολικών αλλαγών και ανατροπών. Γιατί όσο η κοινωνία και η οικονομία δουλεύει με κλητήριο την ικανοποίηση του κέδους των καπιταλιστών και όχι την ικανοποίηση των ανθρώπινων λαϊκών αναγκών θα έχουμε τέτοια και χειρότερα προβλήματα. Άρα, το κουβεντολόι και η διαβούλευση για το με ποια φιλιά θα πνίξουν το λαό και εμάς μας αφήνει απ' έξω, ψηφίστε, κάντε, προτάεισε, ό,τι θέλετε. Εμείς καλούμε το λαό να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική και αυτά τα σχέδια. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Λέγαμε, άκουσα για fast track διαδικασίες, λέει. Δεκαπέντε μήνες τώρα, τι fast track έχουμε κάνει, δηλαδή, για να καταλάβω από πού να προκύψει η αισιοδοξία ότι σε πέντε ή σε τρία ή σε εφτά χρόνια θα έχουν υλοποιηθεί τέτοιου τύπου επενδύση, τέτοιου τύπου οράματα. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να το κάνουμε, αλλά είναι τόσο μακρύς ο δρόμος μέχρι να βρούμε την κοινή συνισταμένη μεταξύ μας για το τι θέλουμε για να ξεκινήσουμε μετά να διεκδικούμε τι πρόκειται να κάνουμε. Νομίζω κι εγώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό θέμα και υπό αυτή την έννοια θα συμφωνήσω με την άποψη ότι πρέπει να ζητήσουμε επαράταση του χρόνου και λειτουργίας της των μονάδων ούτως ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε κάποια σειρά και να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και εν το μεταξύ να βρούμε και τον τρόπο της χρηματοδότησης και το ποσό της χρηματοδότησης όλου του project. Σας ευχαριστώ. Θα μιλήσω πολύ κύριε Πρόεδρε. Είναι κοινός τόπος για την πνευψηφία των μελών του περιφερειακού συμβουλιού τουλάχιστον αυτό που μίλησαν ότι το Master πρέπει να παίχει παρασάγας από ένα σχέδιο που θα χρειαζόταν η περιοχή για να περάσει σε μια νέα φυσιολογία σε ένα νέο ανεπτυξιακό προφίλ. Είναι δομένη αδυναμία να υπάρξουν διαμέσου του Master Plan συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις για την περιοχή της Μεκατόπονης ενώ επίσης είναι κοινός τόπος η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούμε. Η επέκταση της ζώνης απολυτοποίησης. Το χωρικό σχέδιο ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε πολιτική εφαρμόσουμε εκεί πέρα. Οι ειδικτιακές, τα ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα και η σύνδεση δημόσια κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων που πρέπει να είναι άμεσες για να μπορέσει να υπάρξει μια ανάταξη και μια συγκρότηση παραγωγικής βάσης της περιοχής. Είναι όνεκτο νου κάνευ μαζί βέβαια με την αποκατάσταση των λυγνητικών περιοχών με ένα τρόπο που θα συνάνδημα αυτό το σχέδιο. Νομίζω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρώτον πρέπει να αναρτήσει στον ιστό τόπο της διαβούλευσης αυτά τα πράγματα. Ότι δηλαδή θεωρούμε ότι είναι ανεφάρμοστο το σχέδιο μετά με στο μάθημα όπως είναι. Δεν προσαιδιάζει με τις ανάγκες της περιοχής. Και δεύτερον ότι έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που στην γενική γραμμές νομίζω ήταν κοινές στη μεγάλη τους πλειοψηφία τουλάχιστον από ό,τι ακούστηκε μέχρι τώρα. Και ταυτόχρονα, όπως είπαν και κάποιοι συνάδελφοι, με δεδομένο θεωρώ ότι θα χερδηθεί ο χρόνος για αυτή τη στιγμή, ούτε το ΜΑΣΕΤΑ προτείνει κάτι συγκεκριμένο για αύριο, για σήμερα, για το αμέσως επόμενο χρονικό διέστημα. Άρα θα υπάρξει περίοδο συζήτησεων. Να ετοιμαζόμαστε ως Περιφερειακό Συμβούλιο γι' αυτό. Αυτό έχουμε να με τη συμμετοχή μας σε μια συντονισμένη και συγκροτημένη διαβουλευσή που πρέπει να γίνει, όχι με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα, αλλά με χαρακτηριστικά ουσίας. Και νομίζω ότι θα σας προτάσω το τετράκου, που δεν ακούστηκαν από άλλον αυτό, κατάω το γεγονός ότι ο δημόσιος χωρέας που θα διαχειριστεί αυτό είναι αναγκαίος. Δηλαδή έχουμε να συνεχίσουμε για επενδύσεις της ΔΕΙ, για χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Έχουμε να συνεχίσουμε για το πώς από το Πράσινο Ταμείο, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από ευρωπαϊκά κονδύλια θα αξιοποιηθούν και θα προκριθούν κάποιες πολιτικές, αυτά από ποιον θα γίνουν. Αν δεν γίνουν από ένα φορέας στον οποίο θα έχει ρόλο και συμμετοχή. Και θεσμικά η περιφερειά μας και φυσικά όλη η συναρμόδευση, ο Δήμος Μεγαλόπολης κλπ. Αυτά. Ευχαριστώ. Παίρνουμε μισή ώρα παράταση για να ολοκληρώσουμε το θέμα και κλείνουμε. Ο κ. Στατούλης έχει το λόγο. Λοιπόν, θεωρώ ότι έγινε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση και ουσιαστικά βγαίνει απέναντι από όλους αυτούς που λένε ότι μεγάλες συζήτησεις δεν χρειάζονται για τα μεγάλα θέματα, αλλά πρέπει πολύ γρήγορα να κλείνουμε αυτές τις συζητήσεις. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ανεξάρτητα τι κάνει το Master Plan, ανεξάρτητα τι λέει το Master Plan, ανεξάρτητα το τι δημόσιο χαρακτήρα θα έχει ο φορέας, μα δημόσιο χαρακτήρα έχει ο φορέας, ποιος είναι αυτός που διευθετεί και ρυθμίζει τα πράγματα, ένα συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης στο οποίο συμμετέχει η περιφερειακή διοίκηση και η αυτοδιοίκηση, ποιος θα είναι ο φορέας στο επίπεδο της υλοποίησης του προγράμματος του ΣΔΑΜ στην Μεγαλόπολη, θα είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης, θα είναι η ΔΕΙ, οπωσδήποτε η ΔΕΙ και θα είναι βέβαια και η περιφερειακή ενότητα ή περιφέρεια ανάλογα με το πώς θα αντιληφθούμε τη δική μας εκπροσώπιση. Εκείνο που είναι όμως σημαντικό, επειδή στην πρώτη συνάντηση που έγινε εδώ και είχαμε καλεστεί όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων και βρέθηκα εγώ και ο κ. Πετράκος, είχαμε από τότε τονίσει και επισημάνει στον κ. Μοσορούλη τα προβλήματα που υπάρχουν. Πρώτα, δεν θα πρέπει η περιφερειακή αρχή να τους αφήνει να εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση και να λέει ότι στο πρότζεκτ αυτό θα υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα υπόλοιπα που ούτως ή άλλως ανήκουν αναλογικά στην περιφερειά μας. Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνουν και μπαίνουν σε αυτήν την αρμοδιότητα που έχουμε εμείς. Θυμάστε τι πάθαμε για να πάρουμε το αγροτικό το 32% και τι αγώνας έγινε. Δεύτερο θέμα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι χρήματα δίνουν από το ταμείο για τη Μεγαλόπολη. Αυτά που ακούγονται και τα 150 εκατομμύρια που είπα που αναλογούν στη Μεγαλόπολη πιθανώς να είναι περισσότερα από αυτά που τελικά θα αναλογιστούν. Εάν αυτή τη στιγμή υπολογίσουμε ότι η επένδυσης ιδιωτικής τυχίζει 90 εκατομμύρια, η επένδυσης της ΔΕΙ τυχίζει 30 εκατομμύρια και το βάζουμε τη μικρότερη τιμή, έτσι, καλύφθηκαν όλα αυτά τα πράγματα. Γιατί δημόσια έργα μιλάμε και θα πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα ότι παρόλα αυτά που υπήρχε το εργοστάσιο στη Μεγαλόπολη και έχει μια σταθερότητα, η έλλειψης και η τήρησης της σύμβασης, όπου το προσωπικό έπρεπε, το έλεγε με σοβαρότητα και ακαιρεότητα η σύμβαση, έπρεπε να μένει στη Μεγαλόπολη. Οι λεκάνοι της Μεγαλόπολης στα γύρω χωριά ερήμωσαν, ερήμωσαν, ψάχνεις και δεν βρίσκεις άνθρωπο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτό που ακούστηκε, ότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν άνθρωποι. Εάν αυτή τη στιγμή συνταξιοδοτηθούν πάρα πολύ, 8 μήνες δεν θα έχουμε, καινούργια 8 μήνες δεν θα έχουμε. Βγήκε προχτές η Διρεκτήβα, οι εργολάβοι δεν θα υπάρχουν. Αντιλαμβάνεστε τα μεγάλα προβλήματα γι' αυτό και πρέπει να εστιάσουμε σε τρία σημεία. Βραχυπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης, όποιος μας φεύγει δεν ξαναέρχεται. Θα πρέπει να τον κρατήσουμε, ως που να αρχίσει να ενεργοποιείται και να δραστηριοποιείται όλο το project, έτσι όπως τελικά θα το εκφράσουμε. Δεύτερο θέμα. Θα πρέπει να ζητήσουμε από τώρα, μη μας μπερδεύουν οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί, πόσα είναι τα χρήματα του ταμείου. Γιατί αν αυτή τη στιγμή πέσαμε στα 7,5 δις για την Ελλάδα, με τη νέα συνθήκη της δεύτερης φάσης του κορωνοϊού, υπάρχει ένας κίνδυνος, ορατός ή όχι, που πιθανό να μειώσει ακόμα περισσότερο το project αυτό. Πρέπει λοιπόν να ζητήσουμε αύξηση, τριπλάσια αύξηση, για να θέλουμε να πούμε ότι μπορούμε να παρέμβουμε στα προβλήματα της Μεγαλόπολης. Και το τρίτο θέμα. Χρόνος. Η μονάδα 4 μπορεί να πάει μέχρι το 28, όπως αρχικά είχε προβλεπθεί και όχι να κλείσει το 23 ή το 24. Είναι, όπως ακούστηκε και προηγούμενα, έχει όφελος η εθνική οικονομία από αυτή την ιστορία και έχει όφελος και η τοπική περιοχή. Για να μπορέσουμε βήμα-βήμα να ανταμώσουμε τις μεγάλες εξελίξεις που δημιουργούνται στην περιοχή μας. Και θα ήθελα να τελειώσω με την εξής φράση. Ναι, όλοι θέλουμε και όλοι θέλαμε να σταματήσει η ιστορία του Άνθακας στη χώρα μας. Αλλά σε μια χώρα με 10 χρόνια μνημόνια, με όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα, ο Άνθακας ήταν μια πηγή οικονομίας. Η Βαλόπολη και η Δυτική Μακεδονία βάστηξαν την οικονομία στη χώρα. Και αυτό δεν πρέπει να μας διαφύγει. Θα πρέπει λοιπόν να το σεβασθεί πάρα πολύ η κυβέρνηση. Γιατί προεκλογικά δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση γι' αυτό τον εφνίδιο θάνατο. Αυτός επιβλήθηκε, όπως είπε η κυρία Νικολάκου, από τις Βρυξέλλες ένα βράδυ, εφνιδίως. Και θα κλείσω με την εξής κουβέντα. Τώρα αποδεικνύεται περίτχανα και απευθύνομαι σε όλους τους επικεφαλείς των παρατάξεων, αλλά και στην πλειοψηφία και στον περιφεριάκι. Δεν υπάρχει πιο τραγικότερο πράγμα στη ζωή ενός πολιτικού, ενός αυτοδικητικού, να ρίχνει την ασπίδα και να θεωρεί ότι μπορεί να γίνει το μακρύ χέρι της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Αυτό είναι η τραγωδία της πολιτικής. Και είναι και αυτό που θα κουβαλάμε όλοι μας για όλη μας τη ζωή. Γιατί αν τώρα δεν πάρουμε μέτρα, η ιστορία θα μας καταγράψει όλους ως ριψάσπιδες πάνω στα θέματα της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων. Ριψάσπιδες ή ριψάσπες. Ο κ. Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Θα μιλήσω λίγο γενικά πρώτα και στο τέλος θα είμαι συγκεκριμένος επί των προτάσεων της εισηγήσεως. Η εισηγήση έγινε από τον κ. Πετράκο. Εγώ, αγαπητοί συνάλεφοι, ένας αυτοδικητικός με μεγάλη ανεξαρτησία, όπως ξέρετε, βρέθηκα προεκλογικά στη Μεγαλόπολη, στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους είπα ότι εμείς είμαστε απολύτως αντίθετοι με τον άνθρακα και την χρήση του. Στην προεκλογική περίοδο, επειδή στους 25 που μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να είναι κάποιοι από τη Μεγαλόπολη και ο δήμαρχος, αυτά τα οποία λέγω μπορεί να τα επιβεβαιώσω. Δεν πήγα προεκλογικά να παίξω με το συγκεκριμένο θέμα. Ούτε μπαίναμε και βγαίναμε από τις διαδηλώσεις που γινόταν στη Μεγαλόπολη. Διότι αυτή η ιστορία δεν έγινε ούτε με την κυβέρνηση αυτή. Είναι μια ιστορία, όπως ξέρετε, δέκα χρόνια. Να σας πω επίσης ότι το Master Plan που συζητούμε εδώ, και από ό,τι κατάλαβα αν μας άφηναν να το φτιάξουμε θα φτιάχναμε πέντε Master Plan, ο καθένας το δικό του, μέχρι για κολεκτήβες ακούσαμε απόψε. Πέντε Master Plan, όχι ένα, δεν αφορά μόνο στη Μεγαλόπολη, αφορά καταμίζωνα λόγο και στη Δυτική Μακεδονία, η οποία έχει λόγο έκτασης εργοστασίων, το τετραπλάσιο ή το πενταπλάσιο πρόβλημα από αυτό το οποίο έχουμε εμείς. Συνάρρρυφη εγώ από την τετράρροη συζήτηση άκουσα απόψεις κομματικές, ιδεολογικές, τη συνήθεια επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν άκουσα συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες να μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα. Διότι δεν είναι πρόταση, χρατήστε τα εργοστάσια κάποια δεκαετία χρόνια ανοιχτά ή να μην προχωρήσει το Master Plan, περιμένετε να το κουβεντιάσουμε γιατί πρόκειται να συνανοηθούμε ποτέ όταν παίρνουν ιδεολογικά και κομματικά ζητήματα σε ένα Master Plan του τύπου τι χρειάζεται ο ιδιώτης, εδώ είναι το κράτος, εδώ πρέπει να μαζέψουμε την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της για να αποφασίσουμε. Λοιπόν, έχετε μια κυβέρνηση 1,5 χρόνια, άσχετο αν είμαστε εμείς φίλοι με την ιδεολογία και τη στηρίζουμε. Κάπου τη στηρίζουμε, κάπου αλλού δεν τη στηρίζουμε, λέμε την άποψή μας. Γενικά τη στηρίζουμε, όμως. Μια κυβέρνηση 1,5 χρόνου, η οποία έδωσε ένα βηματισμό, ένα σχεδιασμό για τον οποίο συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε, μια συντονιστική επιτροπή και ένα Master Plan. Έδειξε δηλαδή την πολιτική της στον 1,5 χρόνο και είπε καθαρά είμαστε μια κυβέρνηση που στεκόμαστε απέναντι στον άνθρακα, γιατί δεν συμφέρει τη χώρα οικονομικά. Μπορείτε να μου πείτε τι έχει γίνει από το 2010, δηλαδή στα 10 χρόνια που συζητάμε για το κτήσιμο των εργοστασίων στη Μεγαλόπολη, τι έγινε. Έγινε κάποια ενημέρωση σε βάθος, μήπως έγινε καμία ορθολογική κατανομή των πόρων στη δεκαετία, στην κατεύθυνση υποστήριξης της Μεγαλόπολης. Τι μεγάλα έργα έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, ύστερα από δύο ΕΣΠΑ και διαχείριση αρκετών χρημάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω αυτό το οποίο λέω το καταλαβαίνουν περισσότερο οι μεγαλοπολίτες. Τι έγινε με το λιγνητόσιμο. Αλήθεια, από πότε είχαμε να πάρουμε πόρο για το λιγνητόσιμο. Πόσες διαμαρτυρίες έγιναν για το συγκεκριμένο θέμα, όταν εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει περίπου η κανονική ροή χρημάτων και τον συγκεκριμένο πόρο. Εδώ στάθηκε απέναντί σας ο δήμαρχος της Μεγαλόπολης. Ένας βασανισμένος άνθρωπος από την απλή αναλογική. Ακριβώς, όπως το λέω, είναι θέμα εβδομάδων για να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία. Έχουν καθυστερήσει και να δούμε και πώς θα είναι η επόμενη φάση. Λοιπόν, δεν έχουμε διαφωνήσει πουθενά με το δήμαρχο. Οτιδήποτε, μας λέει ο δήμαρχος, προσπαθούμε να το υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν είναι πάρα πολύ σωστά, σας το είπε. Μα είναι τώρα ώρα να κουβεντιάζουμε αν θα κλείσουν οι μονάδες ή δεν θα κλείσουν. Δεν έχει τελειώσει το συγκεκριμένο ζήτημα αυτό. Πολύ σωστά, το θέμα μας είναι ξεκάθαρο και είναι ξεκάθαρο το ερώτημα για όλους τους Αρκάδες. Είμαστε υπέρ της απόλυτης στήριξης της Μεγαλόπολης. Αυτό είναι το θέμα μας. Ή κουβεντιάζουμε να είναι και λίγο η Τρίπολη, να είναι και λίγο παραπάνω και η Βιομηχανική περιοχή μία και η άλλη. Λοιπόν, εμείς, σας το είπα και στην Πρωτολογία, ο δήμαρχος που παρακολουθεί το ξέρει, σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε επίπεδα, σε όλα τα φόρες, σε όλες τις συζητήσεις, λέμε, η Μεγαλόπολη πλήθεται, η Μεγαλόπολη πρέπει να υποστηριχθεί. Θεωρώ και με τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης που μίλησα, στο Δήμο, και σας είπα και προεκλογικά ποια θέση είχα για το συγκεκριμένο θέμα. Και το λέω με υπερηφάνεια και τώρα. Λοιπόν, να σας πω ακόμα ότι η συνεργασία πρέπει να είναι δεδομένη και να συνεχίσει να είναι. Και με το Δήμο και με τη Δυτική Μακεδονία. Και με την Επιτροπή και το Μουσουρούλι και την Κυβέρνηση. Είναι εθνικό ζήτημα και για τη Μεγαλόπολη και για τη Δυτική Μακεδονία να υποστηριχθούν και να γίνουν αυτά τα οποία πρέπει. Για την τηλεθέρμανση. Έχουμε κάνει άπειρες κουβέντες. Και νομίζω φτάσαμε σε ένα τέλος. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μορφές. Και με τηλεθέρμανση και με το φυσικό αίριο. Τώρα ας μην ανοίξουμε καλύτερα το κεφάλαιο της τηλεθέρμανσης. Πόσοι θερμένονται και πόσο έχει στοιχήσει όλη αυτή η ιστορία, το ξέρομαι. Πρέπει να πάμε με μία λύση, με ένα τρόπο. Για το πάρκο. Έχω ακούσει άπειρες κουβέντες. Μια δεκαετία δεν έχουμε κατορθώσει να κάνουμε το βιομηχανικό πάρκο. Δέκα χρόνια δεν έχουμε συνονοηθεί και μας θέλουν οι άλλοι όταν δεν μπορούμε να συνονοηθούμε. Και τετρακόσια στρέματα μου λέτε, όπου δεν έχει κλείσει, αγαπητέ κ. Μουντρούκα, το θέμα εδώ και μία δεκαετία. Τι είναι τετρακόσια στρέματα. Το 50% είναι κοινόχρηστη χώρη. Το 50%. Τι από εμένα έχουν έρθει τρεις ή τέσσερι επενδυντές σε αυτό εδώ το γραφείο. Πάση περίπτωση το θέμα το έχει πάρει το Πράσινο Ταμείο. Γίνεται μία συζήτηση κεντρικά. Για αυτό το θέμα πήγα προχωρές στον Υπουργό Ανάπληξ. Για αυτό το θέμα το συγκεκριμένο. Να κλείσει το ζήτημα, να κλείσει η Διβουλία και να υπάρξει αδειοδότηση. Ώστε να μπορούμε να λέμε στους επιχειρηματίες εκεί θα πάτε με αυτούς τους όρους και με αυτές τις προϋποθέσεις. Διότι συμφωνώ ότι αν δεν έχουμε κλείσει το ζήτημα αυτό πράγματι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά πέστε μου δέκα χρόνια ερχόμαστε τώρα το 2020 και λέμε δεν έγινε και βάλουμε πάλι τα ζητήματα αυτής της Διβουλίας. Ας γίνει όπου θέλει να γίνει. Να είναι μεγάλο όμως που μπορεί να υποδεχθεί όλες οι επικρίσεις. Εγώ αγαπητέ κύριε Μουντρούκα είπα κάντε αυτό και κάντε άλλο ένα. Και το ένα και το άλλο. Και μου μίλησαν για ζητήματα κόστους. Να έχουμε και το τετρακοσάρι να έχουμε και το άλλο στο λεύθρο. Θα δούμε. Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε ειδήσεις γι' αυτό το θέμα. Λοιπόν να μη συζητάμε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ειδική οικονομική ζώνη. Δεν το αναλύω. Δεν το αναλύω. Εμείς ως περιφερειακή αρχή δεν το συζητάμε καν το συγκεκριμένο θέμα. Νομίζω ότι η χώρα μας έχει πάρει μια πορεία ανάπτυξης. Σήμερα έχουμε και καλά νέα για τον κορωνοϊό για την περιοχή μας. Και καλά νέα όσον αφορά στο εμβόλιο. Είχα το προνόμιο να ακούω και ειδήσεις μαζί προηγουμένους. Και νομίζω ότι αυτά θα μας βοηθήσουν όλους. Θα μας βοηθήσουν ως χώρα για το επόμενο βήμα. Λοιπόν. Τώρα εγώ δεν έχω καμία διαφωνία για τη στηρίχνωση της ΔΕΙ. Καμία. Καμία. Απολύτως καμία. Και δεν συντάσσομαι με αυτούς οι οποίοι πλέκουν παιάνες για τη ΔΕΙ. Ο ιδιωτικός τομέας και ο ιδιώτης στην κοινωνία την οποία ζούμε ευτυχώς. Ευτυχώς. Έχει το ρόλο του και το λόγο του. Και αν υπάρχει το ευρύτερο δημόσιο και αν ζει το ευρύτερο δημόσιο από πού ζει. Από πού έρχονται τα χρήματα. Από την ιδιωτικό τομέα έρχονται. Σιγά να μην έχει παραγωγικές μονάδες στο κράτος. Δεν ζητώ και δεν θέλω την εξαφάνιση της ΔΕΙ. Όπως και αγωνίστηκα. Και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Το φυσικό αέριο που το αναγωγό τον φέραμε μέχρι τη Μεγαλόπολη και μαθαίνω ο Δέβη προς την Πάτρα και σε λίγο προς την Καλαμάτα. Αυτός ο αγωγός να μην αξιοποιηθεί. Να μην επανέλθω πάλι σε αυτή την ιστορία η οποία πάρα πολύ μας έχει στρεχωρήσει. Λοιπόν, τη δική μας πολιτική σας την είπα. Την εκφράζομαι συνενετικά και συνεργάσιμη με κάθε ευκαιρία. Και με τον κ. Μουσουρούλη κατέβηκε εδώ και άλλα σε λέει. Κατεπανάληψε, έχει κουβεντιάσει και μαζί σας. Πήγε στη Μεγαλόπολη, κουβέντιασε με κόσμο, με αγρότες, κενοτόμους, με κτηνοτρόφους. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κινητοποιηθούν στην κατεύθυνση έτσι της ανάπτυξης περιοχής. Σκεφτείτε, έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό το οποίο ενέταξε τα λαγκάδια. Αυτό το Ταμείο είναι μια πρόκληση για έργα σημαντικά για την περιοχή της Μεγαλόπολης. Όπως να ξανασφυρίξει το τρένο, να γίνει αναβάθμιση της γραμμής σε διεθνή και να γίνει ο μεγάλος οδικός άξονας ώστε η Μεγαλόπολη να γίνει συγκοινωνιακό κέντρο. Υπάρχουν και τα χρήματα και οι άνθρωποι οι οποίοι θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Μη μιλάτε για μονάδες κάψεις. Δεν το έχω ακούσει πουθενά. Έχει διαψευστεί από κάποιον που