24η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα σας. Σήμερα είναι η τέταρτη συνεδρία εις το Δημοτικό Συμβουλίου Καβάλασης. Σήμερα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017. Κυρία Δήμαρχε, σήμερα παρίσταται στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι συνάδελφοι συμπολίτες μας, κάτοικοι του Περιγιαλίου, οι οποίοι θέλουν να εκθέσουν στο σώμα ένα πρόβλημα το οποίο τους απασχολεί σχετικά με την πράξη εφαρμογής στην περιοχή τους. Έχετε κάποιες ανακοινώσεις πρώτα, Κυρία Δήμαρχη. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα αγαπητοί συνδημότες. Αυτή είναι μια σωστή συγκέντρωση που κάνετε σήμερα. Πληροφορήθηκα ότι θα έρθείτε. Κάλεσα τον Διευθυντή της Πολοδομίας, ο οποίος όμως λείπει σε σεμινάριο. Γι' αυτό μαζί μας είναι η κυρία Κατσούλα. Είναι η αμέσως επόμενη από τον Διευθυντή, που είμαι σίγουρη ότι πολλοί από σας την έχετε επισκεφθεί για να μας μιλήσει αναλυτικά τι γίνεται με το Περιγιάλι, ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας, αν μπορείτε να τις καθυστερίσετε. Εξάλλου, ο Δήμος έχει πάντα σταθεί στο πλευρό των συνδημοτών και έχει δηλώσει ανοιχτά και καθαρά ότι ούτε δε λογαριασμούς πρόκειται να δεσμεύσει, ούτε τίποτε, διότι το ξεκαθάρισμα του Περιγιαλίου, δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια είπαμε μακάρι έγινε, αλλά έγινε σε μια εποχή δύσκολη, που κανένας μας δεν έχει λεφτά να τον περισσεύουν, για να μπορεί να πληρώνει εύκολα τις υποχρεώσεις τους. Λοιπόν, εγώ είμαι πρόθυμη να ακούσω, εσείς είστε ο δικηγόρος... Θα δώσω το λόγο, κυρία Δημαρχή. Λοιπόν, πριν μας η κυρία Κατσούλα μας απαντήσει στα ερωτήματα, ή οτιδήποτε άλλο, θα δώσουμε το λόγο στον αγαπητό συνάδελφο, τον Παναγιώτη και τον Μομτσαδέλη. Και στη συνέχεια και ο Πρόεδρος του Συλλόγου είναι εδώ, ο οποίος και αυτούς δυο κουβέντες θα πει σχετικά με το πρόβλημα. Ο Παναγιώτης μου κάθισε σε ένα μικρόφωνο και... Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω με την εισαγωγική της δήλωση η κυρία Δήμαρχος με κάλυψε σε ένα βαθμό, αφού ρητά δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να βεβαιωθούν, ας το πούμε, οφειλές. Η πρωτοβουλία σήμερα που ανήκει στο Σύλλογο Κατήκων Περγυαλίου έγινε με αφορμή το θέμα που όλοι γνωρίζουμε. Δεδομένου, ας ξεκινήσω με το ότι θεωρώ ότι εγώ ηλικιακά ανήκω στην τρίτη γενιά πολιτών που έρχεται στην Όθισο του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσει κάτι υποφορό το Περγυάλι. Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα. Σίγουρα έγιναν πολύ σημαντικά βήματα, όπως ήταν η κύρωση πράξης εφαρμογής, που με τη σειρά τους όμως δημιούργησαν αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των οικοπέδων, πολύ μεγάλος ο αριθμός των δικαιούχων. Μιλάμε για μια νέα πόλη, η οποία όμως δεν ξέρουμε πώς θα δημιουργηθεί. Τα βασικά ερωτήματα που υπάρχουν στο ψήφισμα που μου έχει μοιραστεί στους επικεφαλείς, είναι εάν υπάρχει... Εάν υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικά να επικυροποιηθούν οι τιμές, με βάση τις οποίες υπολογίστηκε η εισφορά σε χρήμα, είναι αντικειμενικές του 2013. Κάτι το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό. Σίγουρα το σημαντικότερο είναι να δοθεί μια απάντηση σ' αυτούς που είτε έχουν εμφανιστεί ή δεν έχουν εμφανιστεί, ή δεν έχουν εμφανιστεί, ή δεν έχουν εμφανιστεί, και το σημαντικότερο είναι να δοθεί μια απάντηση σ' αυτούς που είτε έχουν λάβει τα εντάλματα πληρωμής, είτε δεν τα έχουν λάβει και τα περιμένουν, τι θα γίνει με αυτές τις ευφυλές. Θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα υπερχρεωμένων, οι οποίοι θα οφείλουν στο δήμο για μια κληρονομιά ουσιαστικά, για κάτι το οποίο στην τελική ατύχησαν να έχουν. Και από εκεί και έπειτα, είναι το τι ελαστικότητα υπάρχει... είναι και η κ. Κατσούλη εδώ, που είναι πολύ σημαντικό, ως προς όλες τις άλλες διαδικασίες, όπως είναι η μετατροπή της εισφοράς χρήματος σε γη. Με αυτό τον σκοπό έρθαμε σήμερα, να δοθεί μια σαφής απάντηση για το τι πρέπει να γίνει και τι μπορεί να γίνει στο περιγειάλληση, σε συνδυνόηση των κατοίκων με τους δήμους. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ, αγαπητοί Παναγιώτη. Θα δώσουμε τον λόγο και στον κ. Κουμουσίδη. Θέλετε να βάλετε κάποια άλλα θέματα, εκτός από αυτά που είπε ο Παναγιώτης, ή να πάμε σε αυτό... Ναι, πείτε δυο κουβάνες και εσείς για το πρόβλημα. Έχουμε άλλα δυο λεπτομέρειες. Είπαμε με το σχέδιο πόλεως θα αναβαθνιστεί η γειτονιά μας, αλλά δεν βλέπω ούτε με το σχέδιο πόλεως να αναβαθμίζεται. Αν δεν φύγει ο υποσταθμός της ΔΕΙ, από εκεί δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Όταν βάζουμε κάποιον να πληρώσει υπεραξία, γιατί θα πάρει αξία το οικοπεδό του, και δεν μπορεί κάτω από τα σύρματα να χτίσει, πώς θα πάρει αξία το οικοπεδό του? Είναι πρόβλημα. Έχουμε και ορισμένους από τη γειτονιά, τους πήραν το οικοπεδό όλο. Και ήρθε στην πολεδομία, τον έδωσαν ένα χάρτη, και το λένε πάνε βρέστον. Πάρε, λέει, έναν, λέει, τοπογράφω, και πάνε βρέστον. Συγγνώμη, με πήρες το οικοπεδό και θα πληρώσω για να το βρω. Και αυτό είναι λίγο παράλογο. Αυτά είναι προβλήματα που έρχονται στο Σύλλογο και τα καταθέτουν. Και κάτι άλλο, μια μικρή λεπτομέρεια. Ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας υποσχέθηκε για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Αλλά κ. Πρόεδρε, λυπάμαι, αλλά ούτε κι εσείς κανέναν τίποτα. Ευχαριστώ. Εντάξει, τώρα είχαμε κάνει μια συνάντηση εκεί στο Σύλλογο και αθήξαμε το θέμα αυτό, τα είδαμε και λοιπά. Μετέφερα το έτοιμα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος, νομίζω, έχει και απάντηση επ' αυτού. Είναι σε εξέλιξη, δεν ξεχάστηκε το θέμα. Θα υλοποιηθεί αυτό το ζήτημα, δεν το συζητάμε. Μακάρι να ήταν στο χέρι μου να πάρω τη μπουλντόζα και να το καθαρίσω, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Λοιπόν, επ' αυτού όμως, πρόεδρε που δείξατε, θέλω και παρουσία του κατοίκου να δεσμευτεί και ο αντιδήμαρχος εδώ των τεχνικών υπηρεσιών. Καθώς και ό,τι άλλα ζητήματα, νομίζετε, ο τεχνικής φύσιος, μπορούμε τώρα, αν θέλετε κάτι, ευχαρίστως να τα συζητήσουμε. Τώρα, ας μιλήσει η κυρία Κατσούλα για το θέμα της εισφοράς σε χρήμα και συνεχίζουμε. Καλησπέρα σας. Επιγραμματικά, θα πρέπει να σας ενημερώσω για το τι σημαίνει οφειλή εισφορά σε χρήμα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Και τώρα, για να πούμε το τι σημαίνει οφειλή εισφορά σε χρήμα. Η εισφορά σε χρήμα θεσμοθετήθηκε για να μπορέσουν να μαζευτούν τα χρήματα ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των έργων υποδομής. Δηλαδή, να γίνουν οι δρόμοι και να γίνουν τα δίκτυα ίδρυυσης και αποχέτευσης. Τώρα, τις εισφορές σε χρήμα τις παίρνει ο Δήμος, όμως υπάρχει δέσμευση να χρησιμοποιηθούν μόνο για αυτό το σκοπό. Δηλαδή, μόνο για να γίνουν τα έργα υποδομής και για κανένα άλλο λόγο. Πηγαίνουν σε ειδικό κωδικό. Τώρα, το πώς υπολογίστηκε αυτή η σφορά σε χρήμα... υπολογίστηκε βάσει του νόμου 4315 του 2014. Με το νόμο αυτό ορίζεται ότι η σφορά σε χρήμα είναι το γινόμενο της τιμής του οικοπέδου... η οποία, στην περίπτωση του Περιαλί, ορίστηκε από την εφορία, μετά από έγγραφο, μετά από έτοιμα του Δήμου Καβάλλας... επί τα τετρογωνικά που αντιστοιχούν στην ισφορά σε χρήμα... που φαίνονται στον πίνακα της πράξης εφαρμογής. Φαντάζομαι, οι περισσότεροι τον έχετε όσον αφορά την ιδιωτική σας. Επίσης, προβλέφθηκε η επιβολή μειωτικού συντελεστή... που περιορίζει ο νόμος να είναι ίσως μέχρι 0,3, δηλαδή έκτοση 30%... και αυτό αφορά την ισφορά σε χρήμα. Όχι τις μετατροπές που βλέπετε στον πίνακα της πράξης επιβολής ισφοράς. 30% μίωση. Δηλαδή, έχουμε την τιμή οικοπέδου σε μια περιοχή, σε μια ζώνη... Πότε έγινε αυτό, μετά τον νόμο. Πριν τον νόμο, με το 1337 του 83, δεν πρεβλογόταν καμία μίωση. Αυτό έγινε το 14 μετά από όλη αυτή την κρίση την οικονομική... Και μετά το 14, άλλος νόμος δεν βγήκε. Όχι. Οι τιμές που έχουμε σήμερα είναι οι τιμές του 14, δηλαδή... Οι τιμές, η τιμή οικοπέδου υπολογίστηκε με τις αντικειμενικές του 13. Από το 2015, το Μάιο, ισχύουν οι νέες αντικειμενικές... οι οποίες όμως δεν είχαν μειωθεί μέχρι 30%. Ήταν πολύ μικρότερη η μίωση των αντικειμενικών. Επομένως, ουσιαστικά, συμφέρει αυτό που ισχύει σήμερα... έτσι πώς έχουν υπολάμψει... Έχει 30% μίωση. Ναι, γιατί οι αντικειμενικές δεν μειώθηκαν κατά 30%. Μειώθηκαν λιγότερο. Μισό λεπτό για να καταλάβουμε κάτι, γιατί περισσότερια... Λοιπόν, επαναλαμβάνουμε, επαναλαμβάνουμε. Παναγιώτη μου, συγγνώμη, επειδή είναι πολύ... επαναλαμβάνουμε. Η τιμή αποζημίωσης της φοράς... καθορίστηκε με βάση την αξία του οικοπέδου... όπως υπολογίστηκε από τη δοή. Την τιμή του οικοπέδου όπως υπολογίστηκε από τη δοή. Την τιμή του οικοπέδου όπως υπολογίστηκε από τη δοή... επί τα τετραγωνικά μέτρα της φοράς. Σε αυτό το ποσό που βγήκε, η υπηρεσία, μάλλον, η υπολοδομία... έκανε την ανώτερη έκπτωση που προβλέπεται από το νόμο, το 30%. Ό,τι πιο χαμηλό μπορούσε να γίνει. Συνεχίζουμε. Λοιπόν, τώρα... Θα το ρωτήσετε μετά, μισό λεπτό, κυρία. Λοιπόν, τώρα... η πράξη επιβολής της φοράς συντάχθηκαν όλες... για όλες τις ιδιοκτησίες του Περγελιού... και αφορούν... είναι αναειδιοκτήτη. Δηλαδή, δεν είναι αναειδιοκτησία. Είναι αναειδιοκτήτη. Αν είναι κάποια ιδιοκτησία με 10 συνειδιοκτήτες... έχουμε 10 πράξεις επιβολής της φοράς. Γιατί πολλοί έρχονται και ρωτούν... και λένε, ας πούμε, εμένα μου ήρθε 5.000. Θα πληρώσει και ο δερφός μου που έχει το άλλο 50%? Ναι, είναι αναειδιοκτήτη. Λοιπόν, τώρα, αυτή η πράξη επιβολής της φοράς... γίνονται για να ενημερωθούν ιδιοκτήτες... για το ύψος του ποσού που πρέπει να πληρώσουν... και για τον τρόπο που θα γίνει η αποπληρωμή. Δηλαδή, θα επιλέξουν οι ίδιοι αν θα γίνει φάπαξ... οπότε θα έχουν μέσα σε ένα χρόνο έκτοση 20%. Αν θα το πληρώσουν σε πόσες δώσεις, σε 100 δώσεις, σε 50 δώσεις... ό,τι λέει, θα το βλέπει, ενημερώνονται... ότι λέει η πράξη επιβολής της φοράς. Και ο άλλος λόγος που συντάσσονται οι πράξεις επιβολής της φοράς... είναι για να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες... να προσφύγουν κατά της τιμής μονάδας στο διοικητικό πρωτοδικείο. Και δεύτερον, να ζητήσουν, έξι μήνες μετά την κοινοποίηση... της πράξης επιβολής της φοράς... μπορούν να έρθουν στη διεύθεση δόμησης... και να ζητήσουν τη μετατροπή της φοράς χρήματος εγγύη. Αυτό βέβαια απαιτεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις είναι ότι θα πρέπει να συμφωνούν όλοι οι συνδιοκτήτες. Αυτό είναι διασαφηνισμένο με το Υπουργείο. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει άμα συμφωνεί το 90%. Πρέπει το 100%. Και να το εμβαδόν του οικοπέδου που αποδίδεται, δηλαδή η σφόρα... να έχει άρτιο εμβαδόν. Και αυτό πωμένει πάλι άρτιο εμβαδόν. Πωμένει πάλι άρτιο εμβαδόν. Όμως, ναι. Άρτιο, ναι, εννοείται οικοδομίεση μου, αυτό εννοείται, ναι. Τώρα, μετά από διευκρινιστικό ερώτημα στο Υπουργείο... γιατί κάποιοι θέλουν και δικαιολογημένα, έχουν κάποια χρήματα... και θέλουν να πληρώσουν ένα ποσόν και το άλλο να το μετατρέψουν... αφού έχει βέβαια τις προϋποθέσεις. Μπορούν, ο νόμος δεν το διευκρινίζε, διευκρινίστηκε και μπορούν να το κάνουν. Δηλαδή, να μην το πληρώσουν, να μην το μετατρέψουν ολόκληρο... γιατί θα μπορούσε να είναι ένα τελικό οικόπεδο... που βίνοντας την εισφορά σε χρήμα μετατρέποντάς τη... να μένει τέτοιο εμβαδό που να μην μπορούν να το χωρίσουν στη μέση... και για δέκα τετραγωνικά, αν το πληρώσουν, δηλαδή αν μετατρέψουν τμήμα... να μπορούν να το χωρίσουν και να αξιοποιηθεί καλύτερα. Μπορούν να το κάνουν. Ένα παράδειγμα, δηλαδή, αυτό τώρα πρακτικό. Πρακτικό παράδειγμα. Έχουμε μια ιδιοκτησία με ένα τελικό οικόπεδο... που είναι χίλια τετραγωνικά. Η αρτιότητα σε μια περιοχή ζώνη του περιγυαλίου είναι τετρακόσια. Αυτό σημαίνει ότι η εισφορά σε χρήμα θα πρέπει να είναι τετρακόσια μέτρα. Αν αφαιρέσουμε τα τετρακόσια από τα χίλια, μας μένουν 600. Επομένως, δεν μπορεί να χωριστεί σε δύο τετρακοσάρια. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να έρθει και να πει, εγώ θέλω να μετατρέψω. Τώρα, τα νούμερα είναι τυχαία και δεν αντιστοιχούν ακριβώς τα έμβαδα που σας λέω. Να θέλω να απομείνουν από την εισφορά, να μην την πληρώσω. Να την μετατρέψω όλη, να μετατρέψω ένα τμήμα της... ώστε αυτό που μένει και θα το πληρώσω σε εισφορά... αθροιζόμενο με το οικόπεδό μου, να μπορώ να το χωρίσω αργότερα. Είναι σημαντικό, δηλαδή, σαν αξιοποίηση. Να το χωρίσω, να τα έκανα δύο άρτια και να τα πουλήσω. Να πουλήσω το ένα, να κρατήσω το άλλο. Μπορεί να δώσεις τα 200 που μιλάτε. Όχι, γι' αυτό είπα, είναι τυχαίο και δεν το υπολόγησα να πω τα σαστά νούμερα. Αυτό θέλω να πω. Ας πούμε ότι η εισφορά ήταν 600 μέτρα, είναι πιο καλό το παράδειγμα. Μπορώ να δώσω τα 400, να πληρώσω τα 200. Άσχα πάντε αθροιζόμενο, να μπορώ να το χωρίσω μετά. Το άλλο που προβλέπει ο νόμος, είναι η μετατροπή της συσχωράς χρήματος σε γη, ακόμα και όταν δεν είναι άρτιο, αλλά αυτό απαιτεί τροποποίηση του σχεδίου και θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση, που μπορεί να διευρυνθεί ευρύτερος κοινόχρωστος χώρος. Δηλαδή, αν ένα οικοπαιδό έχει όμορη πλατεία, θα πρέπει η εισφορά σε χρήμα, που μπορεί να είναι μία άρτια, να προσαρτηθεί στην πλατεία. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σχέδιο, να αυξήσουμε το πλάτος των οδών. Καλά, τώρα αυτό δεν το καταλαβαίνουμε. Ούτε εμείς καταλαβαίνουμε τώρα. Εγώ να σας ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο. Σε εμένα που είμαι ιδιοκτήτης, μου επιδικάστηκε η εισφορά σε χρήμα 5.000 ευρώ. Μπορώ να μειώσω αυτά τα 5.000 ευρώ και με ποιον τρόπο ρωτήσω. Να μειωθούν δεν γίνεται. Δεν γίνεται, γιατί ο νόμος λέει ακριβώς τον τρόπο που υπολογίζεται η εισφορά σε χρήμα. Δεν αφήνει περιθώρια να μειωθεί η τιμή αυτή. Τι θα μπορούσε να γίνει... Εσείς το βγάλετε με τον νόμο, σύμφωνα, και είναι 5.000 ευρώ. Τι τρόπος υπάρχει για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν. Να μειωθεί το ποσόν δεν γίνεται. Όχι, δεν μιλάμε για την εξόφληση. Αυτό είναι το δεύτερο κεφάλαιο, το πώς θα καταβληθεί. Να μειωθεί το ποσόν, δηλαδή πώς υπάρχει. Μόνο να μετατραπεί σε γη. Δεν γίνεται διαφορετικό. Να προσφύγουν κατά της τιμής μονάδας. Που σημαίνει εσείς που είστε δικηγόρος και αντιπροσωπεύετε πολλούς από αυτούς τους συμπολίτες μας, έχουνε σκεφθεί καθόλου ομαδική προσφυγή γιατί ένας-ένας που θα βρει λεφτά να πληρώνει δικηγόρος. Έχουνε σκεφθεί καθόλου, μπορεί να γίνει μια ομαδική προσφυγή 10-10 άτομα, 20-20 άτομα κατά της τιμής μονάδας. Δεν συμφέρει να γίνει γιατί θα πάει με τις νέες αντικειμενικές. Είναι λιγότερο από 30% με την έκπτωση που δίνει ο Δήμος. Ναι, Παναγιώτη. Θεωρητικά... Θεωρητικά, η μόνη περίπτωση να γίνει επικοιροποίηση είναι με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά από την έντυση τριών υπουργών, που με βάση στο νόμο του 2014 ήταν ο οικονομικός ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Θεωρητικά, απ' όσο ξέρω, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Να το ζητήσουμε τώρα. Οπότε, η έκδοση... Μα μέσα σας παρακαλώ, πείτε το ξανά να το γράψω. Με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος... Η έκδοση... Δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν είναι εύκολο, ναι. Είναι θεωρητικά ο μόνος τρόπος. Να του παλέψει. Οπότε, φαντάζομαι ότι με αυτό το Προεδρικό Διάταμα θα καθορίζεται και το αν μπορούν να πάρουν την έκδοση του 30% στις νέες αντικειμενικές. Πάλι, ένας ο οποίος έχει να πληρώσει... Το που είπε η κυρία Κατσούλα, ότι αυτός ο τρόπος τώρα πληρωμής είναι ο πιο συμφέρον τρόπος σε σάς. Ότι οι νέες, ότι στις καινούργιες τις αντικειμενικές, αν τη ζητήσουμε, δεν θα υπάρξει 30%... Εντάξει, είναι 10-15% αυτές κάτω από τις... Δεν το ξέρουμε, τώρα, αν δεν θα υπάρξει 30% έκδοση. Το 30% δώθηκε για να μπορέσει να ειδικαιολογηθούν και οι κοινές. Μέσα αυτές ήταν 207. Ναι, και με αυτή τη λογική μπορεί να ζητηθεί και για το... Κανένας δεν ξέρει το αποτέλεσμα. Αλλά όταν ζητάς, ζητάς τα πολλά, ας το πούμε... Αυτό είναι αρμοδιώτητα δική μας, να επέμβουμε σε αυτό το θέμα. Μπορούμε να το... Μαγκέλη, θέλεις κάτι να πεις. Επειδή τώρα με τα προεδρικά διατάγματα είναι σαν να λέμε το Περιγιάλη να πάει άλλα 100 χρόνια πίσω, να μιλάμε ρεαλιστικά. Με την υφιστάμενη κατάσταση, κύριε Κατσούλα, όταν κάποιος έρθει σε ένα διακανονισμό και κάνει 100 δώσεις, μπαίνει στο διακανονισμό και κάνει 100 δώσεις, είναι κύριος του οικοπέδου του ή έχει κολλήματα. Δηλαδή, μπορεί την άλλη μέρα να το πουλήσει, μπορεί να το χτίσει, μπορεί να το θεωρήσει ότι είναι κυρίαρχος του οικοπέδου του ή ότι έχει άλλο είδους κολλήματα, ότι είναι σε διακανονισμό και δεν μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα. Μπορεί να το πουλήσει, αρκεί να έχει... Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να έχει πληρώσει το 20% ή 20-30%, δεν είμαι σίγουρη. Ναι. Όπως και να εκδώσει οικοδομική άδεια. Νομίζω ότι ένα ποσοστό χρειάζεται, όχι το 100%. Ναι, το 20%. Κύριε Παπά, τα χρήματα αυτά, όπως ξέρετε, εισπράχτηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού έτους και ήδη έχουν μπει στον καινούριο τεχνικό πρόγραμμα του 2018 για να γίνουν έργα στη συγκεκριμένη περιοχή. Γιατί έτσι, καλώς, όπως είπε και η κυρία Κατσούλα προηγουμένως, παίρνουν σε συγκεκριμένο κωδικό υποχρεωτικά όλα τα χρήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για έργα στο συγκεκριμένο χώρο. Τώρα, μισό λεπτό, μισό λεπτό, για να μην είναι χρόνο τριβού μεταξύ μας. Παρακαλώ, τι θέλετε, κύριε Πέρο. Θα ήθελα να βοηθήσω λίγο τη διαδικασία, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να ζητήσω από την κυρία Δήμαρχο και από τη Διοίκηση να ενημερωθεί από την ΚΕΔΕ και ταυτόχρονα να ενημερώσει και την ΚΕΔΕ, εάν δεν γνωρίζει η ΚΕΔΕ. Διότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο του Δήμου Καβάλλας. Σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος, όπου πάει να εφαρμοστούν σχέδια πόλης, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Και θα σας πω το παράδειγμα με τον Δήμο Σερών, που είναι δίπλα μας, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη αντίδραση, διότι ο νόμος τα ποσά που ορίζει προφανώς μάλλον ζούσαν όλοι αυτοί όταν ψηφίζαν αυτόν τον νόμο πριν την κρίση. Διότι μετά την κρίση τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως. Και αγοραστές δεν υπάρχουν, και αυτοί που θέλουν να αγοράσουν... Μην κάνετε τοποθέτηση, κύριε Βέρο. Θα σας πω τώρα. Μα θα σας πω τώρα. Τι να μας πείτε τώρα, αυτό που ξέρουμε ήδη να μας πείτε τώρα. Τι θα κάνουμε τώρα. Μία είναι η λύση. Σας παρακαλώ. Δεν θέλετε να ακούστε τώρα. Δεν θέλετε να ακούστε. Λοιπόν, η λύση είναι μία. Να υπάρξει τροπολογία. Όπου βάσει αυτής της τροπολογίας, αλλά αυτό πρέπει να το ζητήσουν συνολικά οι δήμοι μέσα από το συνδικαλιστικό τους όργανο την ΚΕΔΕ, να το βάλουν συνολικά, να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει μια τροπολογία, ώστε να είναι μειωμένη η τιμή, εσύγκριση με αυτή που ισχύει σήμερα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες μας. Τα υπόλοιπα είναι απλώς για να τα λέμε αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, κύριε Πρόεδρε. Δεν είναι στο χέρι της αυτοδιοίκησης του δήμου καβάλαση του κάθε δήμου να αλλάξει των νόμων ή να κάνει οτιδήποτε άλλο. Άρα πιέζει όμως η αυτοδιοίκηση συνολικά να υπάρξει τροπολογία και να αλλάξει ο νόμος. Πολύ απλά πράγματα. Θα σας δώσω τον λόγο, κυρία. Σας μισό λεπτό. Οι τιμές όπως υπολογίστηκαν ήταν οι αντικειμενικές του 13 ή του 7. Με την έκπτωση του 30%. Κύριε Βέρο, ακούστε για ενημέρωση. Οι τιμές οι οποίες δόθηκαν εδώ και υπολογίστηκαν ήταν οι αντικειμενικές του 7, στις οποίες εξαντλήθηκε το περιθώριο της έκπτωσης του 30%. Μίωση των αντικειμενικών έχει γίνει το 2015, όμως η μίωση αυτή δεν είναι πάνω από 15% σε σχέση με τις αντικειμενικές του 2007. Δηλαδή, αντικειμενική 2007 με μίωση 30% είναι καλύτερη τιμή από ό,τι αν παίρναμε τις αντικειμενικές του 2015. Αυτό που είπε ο συνάδελφος ο κ. Μαμψανδέλιος είναι ότι στις ήδη ισχύουσες αντικειμενικές σήμερα που μιλάμε, αν μπορεί να δοθεί περαιτέρω έκπτωση του 30% και αυτό απαιτεί την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Αυτό είναι, αν μπορούμε να πιέσουμε, δηλαδή, είναι αυτό. Αλλά λέει ο κ. Παπάς στη συνέχεια ότι μπορεί να πάει πίσω όλη αυτή η διαδικασία. Ο προσδιορισμός και η μίωση των αντικειμενικών γίνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δεν θα τις σκατεβάζανε. Όχι, όχι. Δεν ενδιαφέρει αυτό καθόλου. Εντάξει, εγώ το βάζω όμως, σαν σκέψη. Δεν πρέπει να το βλέπετε έτσι. Και δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι όσα πραγματικά. Σε καμία περίπτωση, κ. Κατσούλα, παρακαλώ. Και μετά η κυρία που ζήτησε τον λόγο θα τις δώσω. Ναι, αλλά είναι οι κάτοικοι εδώ και να ρωτάνε οι κάτοικοι. Παιδιά, δεν είναι για να ρωτάμε εμείς τώρα μεταξύ μας εδώ πέρα. Είναι οι κάτοικοι και να μπορούν να κάνουν δυό-τρεις ερωτήσεις. Ναι, έχω υποσχεθεί τον λόγο στην κυρία. Ένα λεπτό είναι φιλοξενωμένοι και θα τους δώσουμε τον λόγο. Χριστόδο, θα σου δώσω δυό λεπτά, θα σου δώσω τον λόγο. Θα σου δώσω τον λόγο αμέσως μετά την αγαπητή κυρία που σηκώνει το χέρι της πολύ ώρα να πω. Ας ακούμε, κυρία Πίτρα, τι θέλετε να ρωτήσετε. Από αυτές τις συσφορές, όπως καταλαβαίνει... Για τα οικόπεδα που ανήκουν στο δήμο, εννοείται. Για τα έργα υποδομής μιλάτε τώρα? Για τα οικόπεδα που ανήκουν στο δήμο, λέει. Γιατί εκεί έχει και ο δήμος οικοπεδός. Δεν κατάλαβα, λοιπόν, όχι. Ρωτάει, κύριε Πρόεδρε, η κυρία. Από εμάς ζητάτε να καταθέσουμε λεφτά για το σχέδιο υλοποίησης εκεί πέρα. Εσείς που έχετε οικόπεδα εκεί, έχετε αυτά τα λεφτά που αντιστοιχούν για να τα βάλετε για τη δική σας προσφορά. Δεν ρωτάει. Σε χρήμα. Δεν ρωτάει αυτό. Αυτό δε ρωτάτε. Αυτό δε ρωτάτε. Εννοείται δηλαδή να φανεί και η δική μας προσφορά. Αυτό εννοείται. Η κυρία Κατσούλα θα απαντήσει. Κυρία Κατσούλα, παρακαλώ. Είναι η αρμόδια υπάλλουστα. Ναι, παρακαλώ. Θα πρέπει να σας πω ότι όταν τα οικόπεδα, όταν τα χρωτεμάχια εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, οφείλουν, θεσμοθετήθηκαν δύο ισφορές, ισφορά σε γη ώστε να εξασφαλιστούν οι χώροι, οι κοινόχρηστοι και οι κοινοφελείς. Οι κοινοφελείς είναι οι πλατείες, οι δρόμοι, τα πάρκα και τα λοιπά και οι κοινοφελείς, οι χώροι εκπαίδευσης, οι χώροι αθλητισμού. Αυτή είναι η ισφορά σε γη. Η ισφορά σε χρήμα είναι άλλη ισφορά. Είναι η ισφορά που δίνουν τα τελικά οικόπεδα, οι τελικές ιδιοκτησίες ώστε να μαζευτούν χρήματα για να γίνει εφικτή η υλοποίηση των έργων υποδομής. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αυτό που ήθελα να προσθέσω λίγο είναι ότι δεν ήταν επιλογή οι ατοικημένικές του 2007, ο νόμος του 4315 του 2014 είναι σαφής. Λέει, οι ατοικημένικές που ήσιαν κατά το χρόνο κύρωσης. Η πράξη κυρώθηκε το 2013. Επομένως, ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε εκείνες ατοικημένικές. Δεν ήταν επιλογή μας του 2013. Δεν αμφισβητείτε ότι φαρμόστηκε ο νόμος. Κλείστε λίγο το μικρόφωνο σας. Για το αν θα βάλει ο δήμος αυτά που υποχρεούνται να βάλουν, τι πρέπει να μην τα βάλει. Τι θα πάρετε. Τι πήραμε σε. Λογαριασμό χώρια σας λένε αυτά. Άλλο είναι το ζητούμενο. Σας ρωτώ. Όχι, όχι, δεν είναι αυτό η ερώτηση, είναι σαφέστατη. Ο νόμος υποχρεώνει το Φορέα Υλοποίησης να έχει κονδύλη για να ξεκινήσουν τα έργα. Όχι μόνο από την εισφορά των κατοίκων. Αποσαφηνίζει η κυρία Κατσούλα ότι μόνο με τα δικά μας χρήματα θα γίνουν τα έργα. Έχετε λάθος, ο νόμος σας βάζει σε μια υποχρέωση. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα από το δήμο για την περιοχή Περιγιαλιού. Από πού υποχρεώνει, να το δούμε. Δεν έχει καταργηθεί ο νόμος. Να το δούμε εσείς. Δύο λεπτά ας ρωτήσουμε. Μου επιτρέπετε δύο λεπτά για την ερώτηση αυτή. Μου επιτρέπετε, έχουμε εδώ τρεις μηχανικούς. Ας τους ρωτήσουμε τι ξέρουν πάνω στο θέμα. Κύριε Φιλιππίδη, τι ξέρετε εσείς πάνω σε αυτό το ζήτημα. Καταρχάς έχω την αίσθηση ότι κάνουμε μια συζήτηση. Θα πρέπει να μαζέψουν λεφτά ακόμα. Οι διοκτησίες δεν οριστικοποιήθηκαν. Αν δεν γίνει η καταβολή, τουλάχιστον το 20% από εκεί και μετά δεν παίρνουν οι διοκτησίες όλοι οι κύριοι, αυτοί οι οποίοι έχουν τις παλαιότερες κάτω στο Περιγαλικέ. Αν λέω κάτι λάθος, ας με διαψεύσει, κυρία Κατσούλα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για οι διοκτησίες που θα οριστικοποιηθούν μετά την πληρωμή. Όπου δεν έχει γίνει η πληρωμή, δεν υπάρχει τελική ιδιοκτησία. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο στην πράξη. Δηλαδή, αν δεν γίνει, δεν πάμε σε τελικές ιδιοκτησίες. Κύριε Μουριάδη, επ' αυτού. Ναι, Γιάννα. Μισό λεπτό, κυρία, ναι, αλλά μισό λεπτό. Συγγνώμη. Η κυριότητα των οικοπέδων αυτών δεν αμφισβητείται. Απλά, αν δεν πληρωθεί το 20%, δεν μπορεί κάποιος να το μεταβιβάσει. Δεν θα το πω χρέος, γιατί δεν είναι χρέος, είναι ισφορά. Πρέπει να πληρωθεί ένα τμήμα της ισφοράς, για να μπορέσει να το αξιοποιήσει, όμως η κυριότητα δεν αμφισβητείται. Αν δεν κάνει τίποτε, τι θα γίνει, κυρία Κατσούλα. Όταν χρειαστεί να το μεταβιβάσει, θα πρέπει να πληρώσει. Δηλαδή, εγώ έχω ένα οικοπέδο και δεν έχω λεφτά να πληρώσω την ισφορά, το χαρτί που μου έλθες. Τι θα γίνει, θα έρθει ο δήμος να μου λέει πρόστιμα και πλήρωνε και με το ζόρι και... Αυτό δεν προβλέπεται. Δεν λέει πουθενά μέσα ο νόμος ότι αυτό βεβαιώνεται και έχει προσαυξήσεις. Δεν φαίνεται πουθενά. Ισφορά είναι. Δεν είναι χρέος. Είναι ισφορά. Προσέξτε ποια είναι η διαφορά. Η κυρία Κατσούλα, κλείστε, σας παρακαλώ, το μικρόφωνο σας, γιατί δεν μπορεί κάποιος άλλος να μιλήσει. Λοιπόν, εάν έρχεται από το δήμο κάποια αναχαρτή και σας λέει 10.000 ευρώ για την πολοδομία, για να αποκτήσεις την ιδιοκτησία, δεν αμφισβητείτε, για να αποκτήσεις το δικαίωμα, να το μεταβιβάσεις, να το πουλήσεις, να το χτίσεις, να το δώσεις κληρονομιά στα παιδιά σου, έτσι. Να κάνεις δηλαδή οποιαδήποτε ενέργεια, κάτι. Πείτε ότι εγώ που μου έρχεται αυτό το χαρτί, δεν έχω τις 10.000 για να κάνω οτιδήποτε, αλλά και δεν σκοπεύω να κάνω και τίποτα από αυτά τα προηγούμενα, ούτε να το χτίσω, ούτε να το μεταβιβάσω, η ιδιοκτησία μου δεν αμφισβητείται. Δεν λέει κανένας ότι δεν είναι δικό μου, αλλά άμα δεν έχω λεφτά να πληρώσω, πώς θα προχωρήσω. Άρα αυτό το πράγμα είναι ισφορά. Ούτε φόρος είναι, ούτε πρόστιμο είναι, ούτε προσαυξήσεις έχει με τον καιρό. Έτσι λέει η Κατσούλα. Εάν δεν βεβαιωθούν τα χρήματα, έχουν βεβαιωθεί τα χρήματα. Στο λεπτό, βαγιέ μου, στο λεπτό μου. Εάν υπάρχει η πολιτική αυτή διάρτηση, να καλυπεί όλα αυτά που λέει δήματο, αυτά τα τρία ερωτήματα που βάζουν οι άνθρωποι, ας τα κάνουμε απόφαση του δημοδικού σου. Το μόνο που με ενδιαφέρει, κύριε Παπά, είναι... Με συγχωρείτε, δεν αλλάζω τίποτε. Το μόνο που θέλω να ξέρω, είπατε ότι αυτά τα λεφτά που τους στέλνουμε δεν είναι βεβαίωση των χρημάτων, δεν βεβαιούνται. Είναι ενημέρωση. Είστε σίγουροι γι' αυτό. Μπράβο. Επειδή η βεβαίωση γίνεται από την οικονομική υπηρεσία, δεν γίνεται από την πολοδομία. Η οικονομική υπηρεσία πότε θα προχωρήσει σε βεβαίωση? Αυτό δεν το γνωρίζω. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης? Όχι. Είναι θέμα του νομ... Ρωτάω, ρε Θαλανταρίδη. Υπάρχει, Δήμα, και μία προθεσμία... Υπάρχει μία προθεσμία, ακούστε. Το κλείσαμε. Υπάρχει μία προθεσμία από τη στιγμή που αποστέλεται το ποσό στον ιδιοκτήτη, να το πούμε έτσι, μετά από την οποία όταν παρέλθει αυτή η οικονομική υπηρεσία υποχρεούται να το βεβαιώσει. Εννοείται ότι δεν είναι πολιτική απόφαση. Δηλαδή δεν μπορεί να πει η Δήμαρχος, ξέρεις, μην το βεβαιώνεται γιατί εμείς θεωρούμε ότι είναι μεγάλες οι τιμές. Λέω ένα παράδειγμα. Δεν μπορεί να το πει κανένας αυτό. Ο υπάλληλος οφείλει βάση του νόμου μετά από κάποια προθεσμία να το βεβαιώσει. Μετά από πώς ήταν. Δεν το ξέρω αυτό, αν μπορώ να το ρωτήσω και να το σου πω. Τώρα δεν γίνεται έτσι. Μισό λεπτό, μισό λεπτό, παιδιά. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Λοιπόν, ναι, κύριε Παπά, ό,τι θέλετε. Κύριε Πρόεδρε, αυτό για μένα... Ναι, κύριε Μαυρίδη. Δεν είναι μια υπεύθυνη στάση. Πρέπει στους ανθρώπους να τους πούμε υπεύθυνα, βεβαιώνεται, δεν βεβαιώνεται, παίρνει ή δεν παίρνει προς αυξήσεις. Γιατί, κοιτάξτε, φανταστείτε να βεβαιώνεται, θα υπάρχει ένας επαγγελματίας, αν του βεβαιωθεί στην εφορία, θα μπορεί να κάνει δουλειές, θα μπορεί να πάρει ενημερότητα. Άρα, λοιπόν, στους ανθρώπους να τους πείτε υπεύθυνα, εάν βεβαιώνεται να πάτε και πότε βεβαιώνεται και αν έχει προς αυξήσεις. Και από εκεί και πέρα να δείτε, αν έχετε τη δυνατότητα και την πολιτική βούληση, να πάρετε και την ευθύνη να το καθυστερίσετε και να κάνετε τι άλλες ενέργειες μπορείτε να κάνετε. Όχι να πάρετε, όλοι θα την πάρουμε να πούμε, έτσι. Λοιπόν, ναι. Τώρα, ζητάνε το λόγο δημοτικοί σύμβουλοι, ζητάνε το λόγο οι πολίτες. Τι να κάνω τώρα, παρακαλώ. Τι θέλετε κε Ιωσήφιδου, είναι κάτι σχετικό με αυτό. Να διευκρινίσω λίγο. Να διευκρινίσετε. Επειδή ήδη έχεις θαλεί. Να διευκρινίσαι λίγο από αυτό. Δεν σε ξέχασα. Έχεις το λόγο μετά από αυτό. Εντάξει, ρωστά μου, μη με ζορίζεις και εσύ τώρα. Για το χρονικό περιθώριο τώρα που συζητάμε πριν για να ξέρουν και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν έρθει τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τους έχουν έρθει, όπως είπα η κυρία Κατσούλα, κάποια έγγραφα ενημέρωσης. Όπως είπε η κυρία Κατσούλα, αναφέρεται ένα χρονικό περιθώριο προσβολή στον συγκεκριμένο πράξο, στο οικονομικό ποσό. Δηλαδή, επί της προθεσμίας που αναφέρετε, λέει ότι μπορούν μέσα σε 30 μέρες, μέσα σε 60 μέρες. Σε πόσα, λέει, μέσα σε 60 μέρες να προσβάλλουν το ποσό. Δηλαδή, μπορούν να προσφύγουν με τον δικηγόρο που έχουν στα δικασήρα και να πούνε, ναι, αυτή είναι η αντικειμενική, αλλά πλέον οι πραγματικές αξίες δεν είναι αυτές, είναι μικρότερες. Αν όμως, ναι, αυτό θα είναι το συνάδελφο, αν πραγματικά δεν μπορούν να κάνουν ομαδική προσφυγή, εκεί πραγματικά θα ξεφεύγουν οικονομικά. Άρα θα πρέπει λίγο να, πραγματικά, προφανώς ο συνάδελφος το έχει ψάξει, εγώ δεν το έχω ψάξει για να μπορώ να το απαντήσω, αλλά προφανώς ο συνάδελφος έχει ψάξει ότι δεν μπορεί να γίνει ομαδική προσφυγή. Αν όμως παρέρθει αυτή η προθεσμία, μετά λοιπόν από αυτή την προθεσμία είναι οριστικό, τελεσίδικο, αμετάκλητο το ποσό προσφυγής της αξίας, να μην πω της αντικειμενικής, της πραγματικής, της αξίας. Άρα μετά, προφανώς, από αυτή την προθεσμία, η οικονομική υπηρεσία θα έχει την υποχρέωση, όχι, δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αν περάσει η προθεσμία, ο υπάλληλος θα πρέπει να πει, δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αν περάσει η προθεσμία, ο υπάλληλος, ο δήμαρχος, η διοίκης θα πρέπει να πει. Λοιπόν, ο κ. Μιχαλάκης, παρακαλώ, γιατί ζητάει πολύ ώρα το λόγο. Πραγματικά, είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και πρέπει, κ. Καλανταρίτη, μαζί με την κ. Δήμαρχο, αφού περάσουν όλα αυτά τα στάδια με προσβολές και λοιπά, να τους απαντήσουμε τους ανθρώπους επί της ουσίας. Αλλά υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα, το είπα ο πρόεδρος αρχικά, όταν περνάνε σύρματα από το οικόποδο που σου μένει. Τι γίνεται που χάνει τη μισή περιοχή, δεν μπορεί να σκοθεί πρώτα απ' όλα ψηλά, πρώτα απ' όλα, από όσο ξέρεις και επικίνδυνο και είναι σημεία που δεν μπορείς να ζήσεις κατά από αυτά τα σύρματα. Αυτό να το δείτε, κυρία Κατσούλα. Αυτό είναι θέμα της πράξης εφαρμογής. Σας είδα, κυρία, σας είδα. Ο νόμος δεν προβλέπει ότι υπάρχουν κάτω από συγκεκριμένες δισμένοι συνθήκες που μειώνουν την αξία του ακοινήτου, όπως είναι οι πυλώνες της ΔΕΙ και τα λοιπά. Μπορούμε να μειώσουμε το ποσόν. Δεν προβλέπεται από το νόμο. Επομένως, δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, αλλά δεν το έχουν προβλέψει καν. Κύριε Μωριάδη, παρακαλώ. Με τους πυλώνες δεν μπορούν να μεταφερθούν, γιατί όλοι οι σταθμίοι φεύγουν από εκείνο το σημείο και πάνε όλη την καβάλα. Είναι αδύνατο να μεταφερθεί. Είναι υποσταθμός. Θα μπορούσαμε όμως να δούμε αυτά τα οικόπεδα που φύγονται και δεν μπορούν να κτίσουν επάνω από ένα όροφο. Ο δήμος εκείνο το σημείο έχει πλέον μια τράπεζα γης. Μήπως θα μπορούσαμε να το ανταλλάξουμε, δίνοντάς τους, να πάρουμε εμείς δηλαδή αυτό το κομμάτι και να τους δώσουμε ένα άλλο, αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να κάνουμε εμείς την ανταλλαγή. Επιτρέπετε? Σαν διορθωτική πράξη δεν μπορεί να γίνει. Γιατί με την κύρωση της, με τα ίδια δεδομένα, θεωρείται οριστική και τελεσίδικη πράξη εφαρμογής. Ναι, μας επιτρέπετε. Μπορεί σαν ανταλλαγή μετά, σαν μετέπειτα πράξη, αλλά όχι μέσω διορθωτικής πράξης εφαρμογής με επόφαση. Όχι. Σαν ανταλλαγή, ναι. Είναι πολλοί αυτοί οι ιδιοκτήτες που βλάπτουν έτσι. Δεν φαντάζομαι ότι είναι... Συμβολογραφικά λέτε. Συμβολογραφικά 30% το διευκρίνησα τώρα. Λοιπόν, μισό λεπτό το λόγο θα δώσω κατά σειρά στις δυο κυρίες, μετά στον κύριο Μαυρίδη και μετά στον κύριο Παπαδόπουλο, για να μην γίνονται παρεξυχείς. Στον κύριο, ναι. Θα πρέπει να πληρωθεί το 20% τουλάχιστον, να πούμε. Τριάντα, το 30%? Τριάντα λέει. Μη μιλάτε τώρα, ναι. Ναι, έχει γίνει μεταγραφή της πράξης στον κυριολογραφικό και φαίνονται οι διοκτησίες του και τώρα. Αν δεν έχει γίνει μεταφορά αυτή η σχήμα. Δύο λεπτά, γιατί ακούστε λίγο τη κυρία Κατσούλα. Μη μιλάτε τώρα, κύριε Φιλεπίδη, παρακαλώ. Κυρία Κατσούλα. Όταν γίνει μεταβίβαση, αφού πληρωθεί το 30%... Τριάντα είναι τελικά, το διευκρινήσα τώρα στους 43,15. Είχα πει 20 με 30, είναι 30% τελικά. 43,15 θα σας πω το νόμο να το ψάξετε κι εσείς. Λοιπόν, να ολοκληρώσω λίγο. Όταν γίνει η μεταβίβαση, το υπόλοιπο ποσόν των δόσων... που δεν έχει καταβληθεί, βαρύνει τον καινούριο τον ιδιοκτήτη. Δηλαδή, δεν παραγράφεται. Ούτε εσείς, κυρία, που μιλάτε. Δεν ακούσατε. Ενείς να τα πάρετε. Μην, μην. Λοιπόν, κύριε Μαπτσαδέλη, ακούστε, δεν είπαμε έτσι τώρα. Έχετε φέρει ένα ψήφισμα. Ακούσατε, κύριε Κατζούλα, ότι αν φυρώσετε το 30% και μετά θέλετε να το μεταβιβάσετε, τα υπόλοιπα βαρύνουν τον καινούριο ιδιοκτήτη. Είναι πολύ σημαντικό. Το ακούσατε αυτό. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει. Παρακαλώ τώρα. Και η κυρία από ο αριστεράτορα. Δυστυχώς η υπόθεση του Περιγιαλιού, αυτή την ατυχία είχαμε όλοι, γιατί και εγώ έχω τέτοιο πρόβλημα εκεί πέρα, δυστυχώς. Σαν οικόπαιδα πώς μπορεί να γίνεται, εγώ, ήταν εξαρχής οικόπαιδα, λοιπόν, ναι. Ακούστε, έχετε απόλυτο δίκαιο, αλλά όλες αυτές οι διατάξεις που ρυθμίζουν αυτήν την διαδικασία δεν εφαρμόζονται ούτε από τον Δήμο, ότι είναι αρμοδιώτητα του Δήμου να τη στροποποιήσει. Είναι αρμοδιώτητα. Είναι αρμοδιώτητα. Είναι αρμοδιώτητα. Είναι αρμοδιώτητα. Είναι αρμοδιώτητα. Είναι αρμοδιώτητα. Είναι αρμοδιώτητα. Κοιτάζουμε τώρα λίγο να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μια δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αυτά προβλέπονται όλα από το σχέδιο εφαρμογής τώρα. Γιατί πάμε τώρα, αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι, το οποίο προβλέπεται από το σχέδιο και από την πράξη. Δεν είναι της στιγμής τώρα αυτό. Κύριε, ήθελες κάτι πάνω για να το πεις. Αυτό το ψήφισμα, το κυριότερο σκοπός του είναι η δέσμευση. Όσο αυτή είναι δυνατή και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα έχει και ο Δήμος πρόβλημα, ότι δεν θα γίνει βεβαίωση των οφειλών αυτών. Μιλάμε για ένα, το ξέρετε καλύτερα από μένα, ένα τεράστιο υποσώ, ανθρώπων που μπορεί να περάσανε δέκα χρόνια κρίσης και χρωστάνε σε τράπεζα και σε εφορεία και καταλήγουν να χρωστάνε γιατί έχουν κληροδομιά από τον παππού τους. Αντιλαμβάνομαι, το λέμε και στο ψήφισμα, ότι ο Δήμος δεν έκανε το κεφαλείο του, ενηρίξαμε βάση στο νόμο. Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρξει διευκόλυση και στις προθεσμίες για τη μετατροπή της εσφοράς, γιατί φαντάζομαι ότι όσοι θέλουν να δώσουν γη αντί για χρήμα, θα έρθουν εδώ πρακτικά. Ο Δήμος δηλαδή θα τα δεχτεί όλα, θα καταλήξει με γη πολύ περισσότερη... Ό,τι προβλέπεται από το νόμο και ό,τι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε να το κάνουμε πανηγιό. Για να βεβαιωθούν αυτά, για να τελειώνουμε αυτό το ζήτημα, να μην βεβαιωθούν αυτά, θα πρέπει κάποια στιγμή, αφού εξαντλήσουμε τα χρονικά περιθώρια, να έρθει ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνουμε τη ρύθμιση των 100 δώσεων... Αυτό είναι βεβαίωση πρακτικά. Όχι, όχι. Όταν κάνουμε τη ρύθμιση των 100 δώσεων στο Δήμο, δεν βεβαιώνεται παραπέρα η διαδικασία. Έτσι δεν είναι, Ηλία. Πού είναι ο Καλανταρίτης. Όχι, αφού ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα να κάνει για τα έστω δάτω, χωριστή η ρύθμιση. Δεν είναι η ρύθμιση της εφορίας, είναι η ρύθμιση με το Δήμο. Στο Δήμο δεν μας χρουσάνε. Ναι, γιατί να το βεβαιώσουμε. Δεν θα το βεβαιώσουμε στο Ιδόγιο όταν γίνει η ρύθμιση. Πρακτικά, αυτό που λέω είναι αν το ψήφισμα αυτό μπορεί να γίνει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν έχει κάποιο αντίκρισμα, δημιουργημένο, ή αν πάνω σε αυτά τα τρία πράγματα που ζητάμε δεν μπορεί να υπάρξει μια σαφής απάντηση. Ωραία, και επαναγιώτη, αυτό θα το δούμε εμείς σαν Δήμος και θα το φέρουμε θέμα τακτικό σε επόμενη συναιδρία και για να το πάρουμε απόφαση, αφού θα σας καλέσουμε και σας εννοείται με την νομική υπηρεσία και όλα τα σχετικά για να δούμε να εξαντληλίσουμε και το περιθώριο της μείωσης της τιμής, αλλά και το περιθώριο διευκόλυνσης της καταβολής των χρημάτων. Ο κύριος Παπαδόπουλος και ο κύριος Μαυρίδης ζήσαν τον λόγο. Ο κύριος Μαυρίδης πρώτα ζήσει τον λόγο. Κλείστε λίγο το μικρό. Ευτυχώς. Κύριε Πρόεδρε, προσωπικά έχω μια παρόμοια περίπτωση των ημερών στην Κωμοτίνη με ένα ηγκόπαιδό μου, το λέω έτσι παρεπιπνός, άλλο για την Ιγερία θα αναφερθώ, στο οποίο έκανα διακονονισμό δεκαετή, 3,5 χιλιάδες το χρόνο, μια προσκύρωση 7 τετραγωνικών μέτρων, αλλά είναι με διάνοιξη δρόμου, προσκυρός και τέτοια λοιπά. Λοιπόν, έκανα το διακονονισμό 3,5 χιλιάδες, 3,420 επί κατέτος για 10 χρόνια και είπα τα 7 μέτρα που μου προσκυρώνονται να κάνουμε συμβόλαια. Άλλο, δεν γίνεται αυτό. Μα λέω, εγώ το εδήλωσα, το ηκόμπαδο από 363 μέτρα έμεινε 325, τα έχω μετατρέψει όλα στο Y9 μου, αλλά τώρα να φανεί ότι είναι δικό μου. Όχι λέει κύριε Μαυρίδη, θα τα κατληρώσετε όλα και μετά. Βρέ από εδώ και τελικά το εδέχθηνα, αφού είναι του νόμου έτσι. Δεν μου επέτρεψαν να κάνω συμβόλαια, αλλά θα το εξοφλήσεις και μετά. Φεύγω από αυτό. Η κυρία έκανε μια ερώτηση στην οποία δεν πήρε καθαρή απάντηση. Και για να μην πλανάτε εδώ, ας υποθέσουμε ότι βγάζουμε το ψηφίσμα, εξελίσσονται τα πράγματα ομάδα, όπως θέλουμε, οικονομικά, μειώσει, ό,τι θέλετε. Τελειώνει η κατάσταση. Τα έργα υποδομησίας, η ερώτηση ήταν αυτή να με διερθώσει η κυρία, αν κατάλαβα καλά, εκ του νόμου προβλέπεται εσείς σε κάποιον κωδικό να έχετε τα ανάλογα ποσά των έργων υποδομής. Η απάντηση, αυτό που ξέρω εγώ από την εμπειρία μου, είναι ότι από τα λεφτά που θα πάρουμε από αυτούς και εννοείται θα προσθέσουμε οπωσδήποτε και εμείς δεν αρχούν, θα γίνουν τα έργα υποδομής. Ερωτώ, κυρία Δήμαρχη, εσείς πρέπει να το ξεκαθαρίσετε, δεν πήρα την απάντηση και εγώ, αλλά πιστεύω και οι κάτοικοι του Περιαλίου. Έχουμε και στην υπάλλειο την αρμοδία, ρωτάω, των εχνικών υπηρεσιών, προβλέπεται εκ του νόμου να έχει ο Δήμαρχος κατεθεμένα λεφτά για τα έργα υποδομής του Περιαλίου. Εάν ναι, καλώς, θα τα ακούσουμε. Εάν όχι, λοιπόν, θα αρκεστούμε στα χρήματα που θα πάρουμε από τους ανθρώπους μας να ξεκαθαριστεί, διότι όλα θα τελειώσουν. Και τέλος, οι άνθρωποι, έτσι όπως το κατάλαβα, εάν ισχύει η άποψη που είπα η κυρία, σημαίνει ότι έχουμε λεφτά, θα κτίσει και ο Δήμος από πάνω θα κάνει τα έργα. Στην πράξη, θέλω να τα ακούσετε, αγαπητοί συμπολίτε. Δεν θα γίνει έτσι. Θα ξεκινήσετε, θα κτίσετε και για πολλά χρόνια και δρόμοι δεν θα υπάρχουν. Όχι, γιατί δεν θα θέλει ο Δήμος. Είναι τεράστια τα ποσά. Αν είχα, θυμάμαι, έναν υπολογισμό, κυρία Δήμαρχε, πριν μερικά χρόνια, μία οκταετία, ήταν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Από πού θα τα βρει αυτά τα λεφτά ο Δήμος, για να κάνει για την ίδρυση, αποχέτεση και ό,τι άλλο, πέζο γρόμοι, ασφαλτοστρώσεις, δεν υπάρχουν. Δώστε μία απάντηση, λοιπόν, στην κυρία, σαφή, και οι κάτοικοι, για να το καταλάβουν. Νομίζω ότι ο κύριος Φιλιππίδης είχε κάνει μία συμφωνία, παρακαλώ, κύριε Φιλιππίδη. Λοιπόν, όσον αφορά το πρώτο θέμα που αναφέρατε, κύριε Μαυριδή, είναι άλλη η ιστορία, το σχέδιο πόλης, έτσι, και άλλο η πράξη, εφαρμογές. Πάμε παρακάτω. Όσον αφορά το θέμα των έργων, που υποτίθεται των έργων υποδομής, αυτή τη στιγμή, ήδη επιδικείς μου αντιδημαρχίας, έχουν μελετηθεί, αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 20 χιλιόμετρα συνολικά δρόμων, όπου όμως η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι περνάνε από εκπαιδευτήρια, από γυμναστήρια και τα λοιπά. Είναι δηλαδή δρόμοι, οι οποίοι προσφέρουν στο σύνολο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κατοίκων της περιοχής. Βέβαια, μιλάμε για κόστι θεόρατα, αυτό σας λέω, μιλάμε για κόστι θεόρατα και μάλιστα τότε είχαμε κάνει κάποια επαφή με την περιφέρεια, μήπως μέσα από κάποιο κομμάτι του ΕΣΠΑ, να πληρωθούν αυτά κανονικά. Να σας πω τώρα, να σας θυμίσω ότι γίνονται τα έργα στο δρόμο του Αγίου Τρίφωνος, έτσι. Αυτά είναι έργα του Δήμου, είναι λεφτά του Δήμου, δεν είναι των συμπολιτών. Θέλω να πω δηλαδή ότι ο Δήμος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνησφέρει στην βελτίωση των συνθηκών του οδικού δικτύου της περιοχής. Με την ίδια λογική θα συνεχίσει να το κάνει. Έχει μαζέψει 400.000 εκεί ο κ. Καλανταρίδες. Τώρα, βάζουμε το τόση, φαντάζομαι ότι πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι βιάζονται να κάνουν τα επιβάσεις στα παιδιά τους από εδώ, από εκεί, θεωρώ ότι εμπάσταπτος ή έστω και δύσκολα θα συμπληρωθούν τα χρήματα. Συνάφτα τα οποία έτσι κι άλλοιος βάζει ο Δήμος, κάθε χρόνο κάνει παρεμβάσεις. Ρίχναμε ασφαλτικά, να σας θυμίσω, στον δρόμο που πηγαίνει επάνω στην εκκλησία. Θέλω να πω δηλαδή ότι εμπάσταπτος είναι η κατάσταση πολύ δύσκολη. Δεν το αφισβητώ. Είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αλλά παρόλα αυτά θέλω να πω ότι ο Δήμος συνεισφέρει σε αυτή την ιστορία. Δεν αφήνει τους κατοίκους τελείως τη μοίρα τους. Μεγάλη κουβέντα τώρα, αυτό είναι άστο, μην το συζητήσουμε τώρα. Να μην το συζητήσουμε το θέμα αυτό. Άστο. Λοιπόν, όχι παιδιά, συγγνώμη, μισό λεπτό. Δεν θα πάμε έτσι. Ο κύριος Παπαδόπουλος ζήτησε τον λόγο. Όχι, κυρία, μισό λεπτό, δεν γίνεται έτσι η διαδικασία. Επιτρέψτε μου. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Πρόεδρε, όπως βλέπεις, σήμερα εδώ ένα από τα σοβαρότερα θέματα του Δήμου Καβάλλας δεν μπορεί να λυθεί. Καλά, δεν το σκέφτομαι. Κυρία Δήμαρχη, μη γελάτε. Είστε τρία χρόνια δήμαρχος και δεν ξέρετε για τον Περιγιάλη. Προτφράστε. Σας παρακαλώ τώρα, κύριε Παπαδόπουλο. Όχι τώρα. Μη το πάμε έτσι. Δεν θα το επιτρέψω. Όχι, δεν θα το επιτρέψω. Δεν θα το επιτρέψω. Όχι. Έχετε κάποια ερώτηση να κάνετε, κάντε ερώτηση. Δεν μένω στην πολιτική αντιπαράθεση με τη δήμαρχο. Σας παρακαλώ τώρα. Το κλείνω αυτό το κουμμάτι. Όμως, κύριε Πρόεδρε. Είναι ντροπή εδώ μέσα τώρα αυτή η άνθρωπη και εμείς από τη μία να μιλάμε. Να αλλάκίζουμε κάποιοι. Οι άνθρωποι να έχουν ανησυχείς προβληματισμούς και να κάνουμε εδώ τώρα ένα debate μεταξύ του ενός σοβαρότερος προβλήματος. Προτείνω, πρόεδρε. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα έτσι, κύριε Πρόεδρε, από τα σοβαρότερα θέματα, κύριε Πρόεδρε. Είναι ντροπή για όλους μας εδώ μέσα. Όμως, λέω, είτε χρωστάμε, είτε δεν χρωστάνε, είτε θα πάρουν αυξής, δεν θα πάρουν, θέλουν κάποια ξεκάθαρα πράγματα, είτε θα μπορέσουν, μπορεί ο αύριος δήμος να κάνει έργα, να μην μπορέσει ο άλλος να προχωρήσει, να πληρώσει ή να πρέπει με τα γενέστερα να δίνει εισφορά σε γη. Είναι διάφορα ένα σύνθετο πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε. Σαφώς. Προτείνω, κύριε Πρόεδρε, να βάλει ο δήμος Καβάλας, έστω και καθυσθερημένα, να βάλει μία επιτροπή από τις υπηρεσίες, δύο ανθρώπων οι οποίοι συστηματικά να δουλεύουν για κάθε προβληματισμό ενός κατοίκου και από την άλλη μεριά θέλω ο δήμος να πληρώσει, κύριε Δήμαρχε, το λέω σε εσάς και απευθύνομαι στην ευαισθησία που έχετε για κάποια θέματα και θέλω να το πω και αυτό, θέλω πραγματικά να το δείτε τόσο ζεστά αυτό το θέμα, επιτέλους έχετε άλλα δύο χρόνια διοίκηση να το λύσετε, διότι είναι σύνθετο το θέμα, να συμβουλευτείτε το ΤΕ, να πάρετε ένα μηχανικό, να τον δώσετε να είναι εκπρόσωπος των ανθρώπων, να συνενοείτε με την υπηρεσία και με μονομένα κάθε πρόβλημα να μπορέσει να λυθεί και να μπει στον δρόμο του, διότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και αυτό το κόστος του ΤΕ να τον αλάβει ο δήμος Καβάλας, δεν πρόκειται να βρουν άσπρο φως, θα έρχονται συνέχεια με προβληματισμούς και ανησυχίες, όχι με είπε αυτό η υπηρεσία, όχι με είπε το άλλο δήμος, δεν υπάρχει αντάποριση. Σας το λέω ότι υπάρχει ένα σύνθετο πρόβλημα, πρέπει να βοηθήσουμε, δεν λύνει τα λύωση, δημαρχέ, δεν του καταλαβαίνετε τι να απαντήσουμε, η άλλη κυρία έχει ένα άλλο θέμα, άλλη κυρία έχει ένα άλλο θέμα, άλλος μπορεί να πλήρωσει, άλλος βιάζεται γιατί θέλει να χτίσει, άλλος βιάζεται γιατί δεν θέλει να πλήρωσει. Είναι κατανοητό, το καταλάβαμε κ. Παπαδόπουλο. Τότε είναι σύμβουλος του κράτους, θα βρείτε από εκεί μέσα συνενόηση ανθρώπους, μηχανικούς και τοπογράφους, ειδικούς, σε πράξεις εφαρμογής, θα τους αναλάβει το κόστο το αναλάβει ο δήμος Καβάλας, τόσα και για τόσα πληρώνουμε κ. Δήμαρχε, ας δώσουμε και κάτι να λύσουμε ουσιαστικά προβλήματα και θέματα, να συνεργαστεί με το δήμο Καβάλας. Το συζητάμε. Λοιπόν, ο κ. Ξανθόπουλος και ο κ. Μουριάδης. Αν μου επιτρέπετε, καταρχήν αυτά που λέει ο κ. Παπαδόπουλος, για να μην δίνουμε ψεύτικες εντυπώσεις τους ανθρώπους, δεν γίνονται. Και δεν γίνονται για ποιον λόγο. Διότι, όπως πολύ σωστά επί κ. Δήμαρχος, επί τρία χρόνια, επί τρεις δημάρχους, γίνεται η προσπάθεια να τελειώσει το σχέδιο περίγια λίγο. Λοιπόν, καλώς ή κακώς έχει τελειώσει όπως τελείωσε. Αυτή τη στιγμή, η πράξη εφαρμογής είναι δεδομένη. Δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα. Είναι αυτό. Λοιπόν, εάν θέλουμε να ακυρώσουμε, που δεν μπορούμε να ακυρώσουμε το σχέδιο, μπορούμε να κάνουμε την προσπάθεια να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας και να ξαναγυρίσουμε πάλι στην προτέρα κατάσταση, εάν γίνεται αυτό. Τώρα, για να μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους πέντε πράγματα και να ξέρουν, να κάνουμε μια ερώτηση ως Δήμος, κυρία Δήμαρχα, όπου να ρωτάμε για τα προβλήματα αυτά που έχουν τα οικονομικά, δηλαδή εάν δεν τα βεβαιώσουμε, έχει επίπτωση ο Δήμος, μπορούμε να το καθυστερήσουμε, ούτως ώστε να τους απαντήσουμε ξεκάθαρα. Και επίσης θέλω να πω, συμπληρώνοντας αυτά που είπε ο κύριος Φιλιππίδης, ότι δεν είναι μόνο η οδοπία, η οποία θα ήταν εύκολο αν είχαμε μόνο την οδοπία, είναι και τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, είναι η ΔΕΙΑΚ, είναι η ΔΕΙ, είναι ο ΤΕ, τέλος πάντων υπάρχει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και με πολύ μεγάλος δρόμος από εδώ και πέρα. Λοιπόν, ας λύσουμε το πρόβλημα αυτό, εάν οι άνθρωποι μπορούν να καθυστερήσουν και να μην πληρώσουν, αν μπορούμε να βγάλουμε αυτό το προϊδρικό διάταγμα με την προϋπόθεση όμως ότι μέχρι να βγει το προϊδρικό διάταγμα, διότι πολύ καλά ξέρετε, ότι για να βγει ένα προϊδρικό διάταγμα μπορεί να κάνει και δύο και τρία χρόνια. Μέχρι τότε τι θα γίνει, μην βρεθούν εξαφνικά να χρωστάνε και να έχουν φόρους. Αυτό είναι το ζητούμενο της σημερινής συνάντησης. Πολύ περιεκτικά και σωστά το θέσετε το θέμα, κύριε Ξανδόπουλε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, επειδή το θέμα του Περγιαλίου είναι σύνθετο πράγματι και δεν προσφέρεται για να δημιουργεί εντυπώσεις όποιος δίκοτε, κι αν νομίζω ότι μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις όποιος δίκοτε, μάλλον πλανάται πλάνει νικτράν, εάν νομίζω ότι μπορεί να παίξει στις προσδοκίες αυτών των ανθρώπων. Και το λέω με τα λόγω γνώσεως γιατί είμαι από αυτούς οι οποίοι περάσαν 20-25 χρόνια αναμένοντας. Και επειδή σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν και νέοι δημοτικοί συμβουλιογοί, είναι καλό να μαθαίνουν και να μην τρέχουν περισσότερο από ό,τι η γνώση τους επιτρέπει. Να θυμίσω στο σώμα, κύριε Δήμαρχο, εσύ το ξέρετε, ότι η ΔΕΙΑ στη συγκεκριμένη περιοχή έχει εκτελέσει σημαντικά έργα αντιπλημμυρικά. Η Διαθέτηση των Χημάρων είναι ένα από αυτά. Ο κ. Μαυρίδης και η κ. Δήμαρχος, και επίσης η ΔΕΙΑΚ, μόνο ό,τι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα πράξη εφαρμογής, έχει εκτελέσει σημαντικό τμήμα δικτύων ήδραυσης στο Περιγιάλη. Και βέβαια, εμείς θα συνεχίσουμε. Όσο ο Δήμος δίνει το στίγμα, εμείς θα συνεχίσουμε. Ας μη λοιπόν παίζουμε με τον πόνο και τις προσδοκίες των ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν πραγματικά να δουν το Περιγιάλη και όλοι οι καβαλιώτες, είμαι σίγουρο, σε μια περιοχή, η οποία ανθίζει, η οποία καρπίζει και η οποία αναπτύσσεται ραγδαία. Δεν είναι για παιχνίδια το Περιγιάλη. Λοιπόν, νομίζω... Όχι, όχι. Σας παρακαλώ, δεν θα τελειώσουμε έτσι. Ακούστε, επιτρέψτε μου μόνο το συμβασμό. Έχουμε συνεδρία σε η οποία θα πάει τέσσερις-πέντε ώρες ακόμα. Έχουμε ήδη φάει μία ώρα που ξεκινήσαμε. Νομίζω ότι συνενοηθήκαμε με το συνάλφοντο δικηγόρο. Πρόεδρε, συνοηθήκαμε. Στο υπόμνημα το οποίο θέτεται υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού διερευνηθούν όλα τα ζητήματα τα οποία θέτεται, θα το βάλουμε θέμα ημερίσιας διάταξης και το ένα είναι βέβαιο ότι όπου ο δήμος μπορεί να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει, θα το κάνει, εννοείται, με κοινή απόφαση και κανείς δεν η ξέρετε. Όχι, όχι, τα λεφτά που χρειάζονται είναι πολλά εκατομμύρια, αφήστε τώρα. Αυτά δεν φτάνουν ούτε για ψύχουλα τώρα. Απλά λέει ο νόμος ότι τα χρήματα της συσφοράς σε χρήμα πηγαίνουν αποκλειστικά για αυτούς τους σκοπούς, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν φτάνουν γιατί είναι ψύχουλα. Λοιπόν, να ξέρετε κυρία, εάν δεν βοηθηθούμε, εάν δεν βοηθηθούμε, δεν ακούτε, εάν δεν ζητήσουμε βοήθεια από την περιφέρεια και από τα Υπουργεία για τη συγκεκριμένη για να γίνουν, η περιοχή αυτή να γίνει πράξης εφαρμογής, να γίνουν τα έργα υποδομής, πού θα βρει ο δήμος 60 εκατομμύρια. Δεν υπάρχει περίπτωση. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, εντάξει. Εντάξει, βήμα-βήμα γίνονται αυτά και δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί. Ο κύριος γιατί τον αδίκησε αποζητάει τον λόγο. Το ξέρουμε, γι' αυτό συζητάμε, ότι υπάρχει το πρόβλημα, αλλιώς δεν το συζητούσαμε, τι να κάνουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Εντάξει, αυτά τα ξέρουμε, τα ξέρουμε. Είπαμε, κάποιοι σε κάποιες περιοχές ωφελήθηκαν. Στο Περιγιάλη πέσαμε στα δύσκολα. Κύριε Πρόεδρε, θέλετε κάτι άλλο? Α, θέλετε κάτι, κύριε Τολκίδη. Α, όχι, γιατί το έθιξε ο Πρόεδρος. Παιδί μου, που είπατε, που είπε ο Πρόεδρος... Του καθαρισμού. ...καθαρίσατε. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται, έχει γίνει ο διαγωνισμός σας. Εντάξει, Άρη, θα το δούμε αυτό, θα το δούμε με συνάντηση. Λοιπόν, τι γι' αυτό το θέμα, άσ' το Άρη τώρα πίσω. Τι, πες, τί, ναι. Θα θέλα να παρακαλέσω την Κυρία Δήμαρχο... Παρακαλώ, παρακαλώ, να μιλήσει λίγο ο Πρόεδρος, ναι. Θα θέλα να παρακαλέσω την Κυρία Δήμαρχο, όσο μπορεί, πιο γρήγορα, να κάνει αυτά που ζήτησε ο Δικηγόρος μας. Για να μην παρέλθει ο Πρόεδρος. Ακριβώς, ναι. Όσο μπορούμε πιο γρήγορα και να ενημερεθούμε, να μας καλέσετε, να ενημερώσουμε κι εμείς τον κόσμο μας. Πολύ γρήγορα πρέπει να το κάνουμε. Έγινε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε, Πρόεδρο. Λοιπόν, παρακαλώ, συνάδελφοι, καθίστε κάτω να συνεχίσουμε την συναιδρία σας, παρακαλώ. Όποιος θέλει να μιλήσει να βγει έξω, συνάδελφοι. Αυτό δεν θα το βγάλω από πάνω, με αυτό θα πεθάνω. Φιλιππίδι, αν θέλετε να μιλήσετε, παρακαλώ βγείτε έξω. Και οι υπόλοιποι. Φιλιππίδι, αν θέλετε να μιλήσει να βγει έξω, συνάδελφοι, παρακαλώ βγείτε έξω, συνάδελφοι. Συνάδελφοι, καθίστε παρακαλώ. Καθίστε συνάδελφοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Μην μιλάτε μεταξύ σας, παρακαλώ. Λοιπόν, συνάδελφοι, για τρία λεπτά η δήμαρχος θα ενημερώσει το σώμα σχετικά με την αποστολή στην Αγία Πετροπολή και στη συνέχεια θα πάμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Δεν έχουμε πρωημερήσια σήμερα, πάλι τα ίδια τα λέμε. Ήδη είμαστε πρωημερήσιας μία ώρα και ένα τέταρτο. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή μου λέτε ότι δεν σας ενημερώνω, πάρα πολύ γρήγορα θα σας πω ότι ήταν μια εξαιρετική συνάντηση στην Αγία Πετροπολή που αφορούσε τους δήμους, τις αντιπεριφέρειες και τις περιφέρειες της Βορήου Ελλάδος κυρίως, οι οποίες βρίσκονται σε σχέση φιλίας και συνεργασίας με την περιφέρεια της Αγίας Πετροπολής και στην οποία έχουμε προστεθεί και εμείς από πέρσι. Υπογράψαμε το Σύμβονο Φιλίας και Συνεργασίας, το οποίο πέρσι υπογράψαμε εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν θυμάστε. Επισκεφθήκαμε όλοι μαζί οι δήμαρχοι και αποδώσαμε τιμές στο άγαλμα του Καποδίστρια. Επισκεφθήκαμε όλοι μαζί οι δήμαρχοι και αποδώσαμε τιμές στις πεντακόσες χιλιάδες χαμένους ρώσους πατριώτες στην εποχή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως το λένε εκείνοι, δηλαδή το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχαν από όλες μισό εκατομμύρια ανθρώπους. Δυόμιση εκατομμύρια. Ναι. Πάντως το νεκροταφείο ήταν για δυόμιση ή για πεντακόσες χιλιάδες? Συνολικά δυόμιση. Το νεκροταφείο με το κενοτάφια και τους ομαδικούς τάφους ήταν για πεντακόσες χιλιάδες ανθρώπους. Πρέπει να σας πω ότι επισκεφθήκαμε ένα σχολείο το οποίο μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν στο σχολείο. Θα πρέπει να είσαστε κι εσείς να δείτε τη διαφορά. Μας υποδεχθήκαν παιδιά χορεύοντας σιρτάκι και μετά ακούσαμε ελληνικά ποιήματα, ακούσαμε ελληνικά τραγούδια, ακούσαμε ελληνικές λέξεις. Οι άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να μαθαίνουν από φέτος να διδάσκουν ελληνικά στα σχολεία εκεί που θέλουν. Προαιρετικό το μάθημα. Συμφωνήσαμε να κάνουμε μια συνεργασία στον τομέα των σχολείων. Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό και αποδοτικό κομμάτι αυτής της δουλειάς που έχει να κάνει με το μέλλον. Διψούν να μάθουν πράγματα για την Ελλάδα. Συμφωνήσαμε να τους στείλουμε υλικό. Έχουν φωτογραφίες από μια συνεργασία που είχαν με το μοναδικό ελληνικό σχολείο με το οποίο ήρθαν σε επαφή και παρακαλώ είναι το Αρσάκιο κατόπιν διαμεσολάβησης του γενικού προξένου της Αγίας Πετρούπολης. Νομίζω ότι υπάρχει λαμπρό πεδίο δράσης για να δουλέψουμε μεταξύ μας και να μπορέσουμε να φέρουμε σε επαφή και στον αθλητικό τομέα και στον πολιτιστικό τομέα τις δύο κοινωνίες αλλά προπαντός τα παιδιά μας. Γιατί τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας. Βέβαια πρέπει να σας πω ότι οι πρώτοι που ξεκινήσανε αυτές τις συνεργασίες φιλίας με την Αγία Πετρούπολη ήταν ο δήμος Αριστοτέλη της Χαλκιδικής η αντιπεριφέρεια της Χαλκιδικής και η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Μετά ακολούθησε η Αλεξανδρούπολη στον πρόξενο στην Αλεξανδρούπολη και μετά ερχόμαστε εμείς. Και υπάρχουν και καινούργιες πόλεις οι οποίες ενδιαφέρονται. Φέτος μπαίνει στο χωρό η δράμα και το ναύπλιο και το κοινός παρονομαστής με το ναύπλιο είναι βέβαια ο Καποδίστριας. Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντική αυτή η αποστολή και ευελπιστώ να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα επί της ουσίας και όχι μόνο υπογραφές και νες πάνω σε ένα χαρτί. Με την ευκαιρία να σας πω ότι το επόμενο ταξίδι που θα κάνουμε θα είναι στα πλαίσια της ελληνογερμανικής φιλίας στο δήμο... Πες τον Λίλια. Zindelfingel. Ναι, Zindelfingel που είναι παρακαλώ δίπλα στο Τγάρδι και όπου θα γίνει το ταξίδι στις νομίζω 9 με 11 Νοεμβρίου δηλώσης συμμετοχής για όλους μας όποιος από εσάς θέλει να συμμετάσχει δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθει μαζί μας. Τώρα που λείπει ο κ. Σιμιτζίς το λέτε. Δύο λεπτά. Δύο λεπτά. Η προθεσμία υποβολής η προθεσμία υποβολής είναι 9 Οκτωβρίου επομένως μια χαρά προλαβαίνει και ο Σιμιτζίς και όποιος θέλει αν θέλετε να έρθείτε μαζί μας όποιος θέλει δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθείτε. Εμείς θα συνεχίσουμε μετά και στην Ηρεμβέργη μετά από εκεί. Αυτός ο δήμος που φαίνεται τόσο ασήμαντος έχει μεγάλη ελληνική παρικία και είναι η έδρα της Μερσεντέση. Για εσάς τους άνδρες αυτά είναι σημαντικά εμένα δεν μου λέει απολύτως τίποτε. Ο τι είναι αυτό? Αθάθελες. Έλα πρόεδρε. Εκεί έμαθα ότι βγήκε το ακροδεξιό κόμμα να πούμε και πότε δεν πρέπει να πάμε να το πούμε. Πού το έλαθες? Εκεί πέρα σε αυτή την πόλη που λέτε να το πούμε. Πάμε, πάμε να συνεχίσουμε. Αυτά είχα να πω, δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλα. Έφερα και ένα τέτοιο με φωτογραφίες για τον Ποτόλια αλλά ο φίλος μου ο Ποτόλιας λείπει και έτσι θα το τα δώσω την άλλη φορά. Γιατί προτιμάς τον κ. Μουρτασάγα δηλαδή? Τι είναι ο Ποτόλιας θα πω. Να το δώσουμε, έχω δύο θάρα. Ο κ. Μουρτασάγας πρέπει να το πάρει να το πω. Τον κ. Μουρτασάγα θα το προτείνω να έρθει μαζί μας στην επόμενη εκδρομή. Στη Γερμανία, τι λέτε. Δεν πειρασμένος. Έχετε δίκιο, αγαπητέ. Έχετε δίκιο και εγώ οχτώ χρόνια στην αντιπολίτευση ποτέ δεν συμμετείχα. Εγώ ούτε ένα ταξίδι με το Δήμο γιατί ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας. Λοιπόν, ωραία. Πάμε λοιπόν σε ένα έκτακτο θέμα το οποίο έχουμε συναδελφεί. Είναι η γκαμμα κατανομία τους 2017 για την κάλυψη λειτουργικών ταπανών των σχολείων σύμφωνα με την εισήγηση από 100.000 πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ΔΕΠΕ νέκρινε, γρήνετε. Ναι, κύριε Επέδρε. Κύριε Μορτασάγας, νέο κ. Παπαδόπουλος, κύριε Παπά. Ναι. Ο Φέρος θέλει να μιλήσει. Όχι, δεν πειράζει, λένε ο κ. Βέρος. Λοιπόν, να ρωτήσω λίγο γιατί από ότι ξέρω το έκτακτο ήρθε κατά τις τρεις και δεν το είδα. Θέλω να δω λίγο η αναλογία των χρημάτων. Θέλω λίγο να με απαντήσετε πόσα είναι τα χρήματα που αποδεχθήκαμε και πόσα χρήματα δίνουμε στην πρωτοβάθμια από εκατό χιλιάδες είναι. Είναι έκτακτο, δεν το είδα, σου λέω. Ήρθε τρεις και δεν το είδα. Τρεις και δεν ήμουν. Τι να κάνω μαζί μου, δεν το έχω. Αν αγοράσεις ένα καινούργιο κινητό από αυτό που βλέπεις, θα μου κάνεις και τη συντονή για να το βλέπω, κ. Παπά. Ευχαριστώ πολύ. Από εκατό χιλιάδες είναι, κ. Βέρο. Από εκατό χιλιάδες. Λοιπόν, εντάξει τώρα, Βαγγελή. Σε παρακαλώ τώρα. Λοιπόν, εμείς είμαστε αρνητικοί και είμαστε αρνητικοί για ποιον λόγο. Για αυτόν τον λόγο που δεν ψηφίσαμε και τις προηγούμενες φορές, γιατί θεωρούμε ότι στην πρωτοβάθμια πρέπει να είναι μεγαλύτερο το ποσό. Μάλλον να το πω διαφορετικά. Θα πρέπει να βγαίνει το ποσό που αναλογεί για τις αποζημιώσεις των σχολικών τροχονόμων και μετά να μοιράζεται το ποσό. Από το ποσό των 100 χιλιάδων περίπου που δίνεται στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια, η πρωτοβάθμια πληρώνει και τις αποζημιώσεις των σχολικών τροχονόμων που είναι μόνο για τα δημοτικά, μόνο για την πρωτοβάθμια. Άρα, το ξαναλέμε εμείς. Αφαιρέστε το ποσό, μοιράστε διάδειο και να τελειώνουμε. Έτσι είναι κανονικά. Εμείς θεωρούμε ότι έτσι πρέπει να είναι, για αυτόν τον λόγο λέμε όχι. Ωραία. Σε αυτό το θέμα έχουμε απαντήσει ότι η δευτεροβάθμια έχει πολλά περισσότερα κτίρια και πολύ περισσότερους μαθητές. Ο κύριος Σαγανικώλας, παρακαλώ. Εγκρίνεται? Ναι. Πάμε στην ημερήσια διάταξη, συναδελφή. Πάμε παρακάτω. Η 19η αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικό της 2017. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Εννοείται ότι μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε ερώτηση. Το μόνο το οποίο θέλω να θύξω εγώ είναι ότι έχει εντοπιστεί ένα λάθος που μπορεί να το έχουν δει κάποιοι συνάδελφοι στον τελικό πίνακα ο οποίος μιλάει για τις δαπάνες. Το 63, προφανώς είναι 64, αλλιώς δεν βγαίνει το άθροισμα. Είναι λάθος τυπογραφικό. Θα το διορθώσουμε, έτσι σας ενημερώνω από τώρα. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει κάποιο ερώτημα για κάποια από τα ποσά, παρακαλώ. Ναι, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω διευκρινιστικά για κάποιους κωδικούς. Λοιπόν, στον ένα κωδικό πρέπει να αλλάξετε την ισήγηση και να βάλετε δίπλα ποσά. Δηλαδή, στα έργα ανάπλασης οδού, τσολάκι και Αγίου Τρίφωνα, κατασκευή πεζοδρομίου, πρέπει να βάλετε το ποσό δίπλα. Δεν έχετε το ποσό. Δεν έχετε συνολικά ποσό 16.400 και κάτι ευρώ, αλλά δεν έχετε για κάθε έργο το ποσό που πρέπει να βάλετε. Δεύτερον, αυτό είναι μια επισύμβαση, θα ήθελα να ρωτήσω μεταφέρεται 24.800 από την προμήθεια μικρών φορτηγών, προφανώς από το τμήμα της ποιότητας ζωής και πάτε σε ένα κωδικό για προμήθεια Clark. Θα ήθελα να ρωτήσω με 24.800 ποια είναι η ανάγκη η αγοράς, δηλαδή αυτό διευκρινιστικά, δηλαδή για ποιο λόγο θέλουμε να αγοράσουμε τον Clark. Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι επειδή προβλέπεται, σας το λέω από τώρα για να μην ξαναπάρουν τον λόγο, επειδή έχετε και ένα κωδικό που προβλέπεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλίου της αναπτυξιακής καβάλας, αε, με 13.305 και επειδή είναι θέμα όμως που θα συζητήσουμε μετέπειτα και επειδή θέλουμε να βάλουμε και κάποια ερωτήματα και περιμένουμε να ακούσουμε και κυρίως από τη μεριά της διοίκησης, εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτόν τον, αυτήν την αναμόρφωση και γι' αυτό δηλώνουμε από τώρα ότι είμαστε και λέμε παρόν, γι' αυτόν τον λόγο, έτσι. Απλώς θέλουμε λίγο μια διευκρινήση από τον κύριο Τσουρουκίδης αν μας δώσετε, δεν ξέρω ποιος, για τον Clark. Κύριε Καλανταρέδη και μετά ο κύριος Τσουρκίδης. Η ανάγκη που υπάρχει για τον Clark, αγαπητοί συναδελφοί, δεν είναι μία και μοναδική. Υπάρχει εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη ανάγκη τόσο για την συγκεκριμένη υπηρεσία όπου φορτώνονται κάποια υλικά, αλλά πέρα από εκεί η χρήση της είναι πάρα πολύ σημαντική και στο κομμάτι το οποίο έχει να κάνει με τις αποθήκες του Δήμου. Να θυμίσω λίγο ότι έχουμε να κάνουμε με την παραλαβή τροφίμων, για παράδειγμα αναφέρω ένα, έτσι, από το Τεβά όπου έρχονται πραγματικά τεράστια φορτηγά, τα οποία πρέπει να ξεφορτωθούν. Αυτό το οποίο γινόταν μέχρι τώρα με τη βοήθεια της ΔΕΙΑΚ η οποία έστελνε το Clark όποτε ήταν στη διάθεσή τους και λειτουργούσε και δεν είχε προβλήματα και είχε οδηγό, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει αυτή την κατάσταση. Το ίδιο να πω ότι συμβαίνει για παράδειγμα επίσης με το κοινωνικό παντοπολείο. Αναφέρω τώρα ένα παράδειγμα. Από εκεί και πέρα όμως και για οποιαδήποτε υπηρεσία έχει να κάνει με μεταφορές φορτίων. Από τις αποθήκες και όχι μόνο. Αυτές είναι οι κύριες χρήσεις, έτσι. Δεν ξέρω να σας κάλυψα. Για την άλλη επισήμαση που έκανε ο κ. Ζώρες. Τα χρήματα που δεν έχουν πει τα ποσά. Αυτό θα διορθωθεί, θα το δω αύριο, τώρα δεν μπορώ να πω. Λίγο να ρωτήσω, τα χρήματα για την αγορά του Κλάρκ είναι από τα ανταποδοτικά. Ναι. Ε, προφανώς, γιατί υπάρχει ανάγκη και στο κομμάτι των ανταποδοτικών, έτσι. Απλώς, όπως σας είπα, παρέχει υπηρεσίες και σε άλλες υπηρεσίες. Είναι γενικότερη η ανάγκη η οποία υπάρχει. Η χρήση, δηλαδή, γίνεται από πολλούς. Παρακαλώ, όμως, να μην αναφέρεστε για εργασίες που είναι πέρα από τη διεύθερη ποιότητα ζωής. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα χρήματα από τα ανταποδοτικά, δηλαδή, μπορούν να διατεθούν μόνο για αγορά που έχει σχέση με μηχανήματα ή οτιδήποτε άλλο που έχει σχέση με τη διεύθερη ποιότητα ζωής. Άρα καλύτερα μην βάζετε τα υπόλοιπα, κακώς τα είπατε, και έχουν καταγραφεί, διότι αν υπάρξει οποιαδήποτε εγώ, δεν λέω, εντάξει, να χρησιμοποιηθεί, σιγά, εντάξει, αλλά να ξέρετε ότι όποιος κάνει έσταση, θα έχετε πρόβλημα μετά. Θα έχετε πρόβλημα, σας το λέω. Λοιπόν, είπαμε σε πρώτο πρόσωπο, δεν θα απευθύνεστε. Πάλι τα ίδια θα λέμε. Είπαμε σε πρώτο πρόσωπο, δεν θα απευθύνεστε. Κύριε Μουριάδη. Ναι, κύριε Παπαδόπουλε, παρόν. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Ο κύριος Βέρος είπε παρόν. Καταγράφηκε ο κύριος Σαγανικόλας. Πάμε επομένως στην καταπληκτική ψηφία. Υπαρρυθμών 2 διαβήβαση της υπαρρυθμών 357 του 17 απόφαση οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας που αφορά εισήγηση για ορισμό πληρεξουσίων δικηγόρων προς εκπροσώπιση του Δήμου για υποβολή προσθέτων λόγων ακυρώσως ενώπιον του στέ επί της με αριθμό κλπ. Ετύσως ακυρώσως ασκηθήσεις προσφυγής κατά της υπαρρυθμών απόφασης έγκρισης περιβαλλοντολικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου διαδρατικός αγαγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης ΤΑΠ κλπ και λήψης σχετικής απόφασης περικαθορισμού αμοιβής των πληρεξουσιών δικηγόρων. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάρεφοι, τα ξέρετε. Σας είχα πει ότι σκαλίζοντας η δημοφέλεια βρήκε τον όμο, μπορεί να είναι του 27 ή του 25 δεν ξέρω από πότε είναι, ο οποίος όμως είναι σαφής λέει ένα χιλιόμετρο μακριά από ιαματικές πηγαίες δεν γίνονται τέτοιες κατασκευές ως εκ τούτου βάζουμε συμπληρωματική προσφυγή εκεί που είχαμε δώσει τα πρώτα, γιατί δεν έχει νόημα να πάμε αλλού και σας ζητούμε να το ψηφίσετε. Το ποσό θα πρέπει να κάνει, το ποσό. Ναι, μισό λεπτό, μισό. Λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι για να καταθέσεις το Συμβούλιο της Επιτραχτίας και μόνο δυόμιση συμφυπιά για τον καθένα, γιατί 1800 είναι μόνο χαρτούρα για το συμβούλιο του. Μόνο τα παράβονα. Παράστασης, πώς λέγονται κάπως τα λέει εδώ. Όχι παράστασης, τα εξηγεί. Δυόμιση. Δυόμιση συμφυπιά. Στον καθένα. Στον καθένα, τι χέρια τα δύο. Δυόμιση συμφυπιά του άλλου. Α, ρε να μην ήμουν αδικηγόρος αυτό. Να μην ήμουν παραρίου πάγορα από την Επιστήμιο. Πάμε τώρα στο υπαρρυθμό τρία. Διαβίβαση της υπαρρυθμό τρία εξασδεία του 2017 απόβασης οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας, που αφορά εισήγηση και δορυσμό πληρεξιού δικηγόρου προς αντιμετώπιση της ανώπισης του μονομελούς Πρωτοδικίου Αθηνών αιτήσωσης ασφαλιστικών μέτρων του Σιδεράκη Αρτημίου και της εταιρείας με την επωνυμία School Production ΕΚΕ και ειδικός του αιτήματος περιπροσωρινής διαταγής, το οποίο συζητήθηκε βέβαια στις 7-9 του 2017 και ώρα 13 για αντιλήψεις σχετικής απόφυσης περικαθορισμών με βίσκους του πληρεξιού δικηγόρου. Αυτή ήταν η περίπτωση που μας έκαναν για το Color Festival. Λοιπόν, για να ακουστεί λίγο συγγνώμη που παίρνουν το λόγο, αλλά το είπα για να καταγραφεί κιόλας. Λοιπόν, εμείς ως Δημοτική Παράταξη λέμε παρών διότι είναι αδιανόητο να έρχεται. Ήδη έχει συζητηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου. Λοιπόν, από την Οικονομική Επιτροπή πέρασε 14 Σεπτεμβρίου. Τώρα έρχεται 25 Σεπτεμβρίου. Τι να σας πω, διοίκηση είστε, πάρτε την απόφαση εσείς. Θα απαντήσουμε, κύριε Βέρο. Αυτό ήταν το δικό γράφο το οποίο ήρθε την προηγούμενη μέρα και συζητούταν την επόμενη στην Αθήνα ήταν για το Color Festival. Δηλαδή ήρθε σήμερα και η υπόθεση συζητιόταν αύριο. Έπρεπε να παραστεί δικηγόρος. Πρόεδρε, συγγνώμη. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής έκτακτες. Συγγνώμη, δημοτικό Συμβούλιο να μην το φαινάτε, αλλά εδώ βλέπω ότι και στην Οικονομική Επιτροπή ήρθε 14 Σεπτεμβρίου. Μια εβδομάδα μετά. Μια εβδομάδα μετά μετά την εκδίκαση της υπόθεσης και τη συζήτηση στο Δικαστήριο. Λοιπόν, τουλάχιστον να το περνούσατε ως έκτακτο από την Οικονομική Επιτροπή. Δεν το κάνατε ούτε αυτό. Συγγνώμη, αλλά εμείς λέμε παρόν. Κύριε Καλανταρίδη. Πρόεδρε, δεν απαιτείτε αυτό στο οποίο αναφέρεται ο κύριος Βέρος. Αυτό γίνεται κατόπιν και υπόδειξης της Οικονομικής Υπηρεσίας. Τι δηλαδή? Ότι αρχικά γίνεται με απόφαση της Δημάρχου. Μετά, στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή, έρχεται η εισήγηση για το μερισμό του δικηγόρου στην αποδοχή της απόφασης Δημάρχου με την οποία όρισε τους δικηγόρους. Αυτή είναι η διαδικασία, είναι νόμιμη. Δεν απαιτείται κάτι άλλο. Δεν γίνεται δηλαδή κάτι το οποίο δεν προβλέπετε να το πω έτσι. Λοιπόν, κύριε Μουριάδη, παρακαλώ. Ναι, κύριε Παπαδόπουλε. Πρόεδρε, και εγώ στην Οικονομική Επιτροπή ψήφισα, είμαι θετικός και εύχομαι την κάφα που έκανε η κυρία Ιωσήφιδου να μην έχει αρνητική εξέλιξη για τον Δημοκαβάλλας. Α, σας παρακαλώ, κύριε Ιωσήφιδου. Επιτρέψτε μου, επιτρέψτε μου, παρακαλώ, παρακαλώ. Όχι, όχι, όχι, όχι. Δεν καταγράφεται στα πρακτικά και παρακαλώ να ανακλειθεί άμεσα η έκφραση. Ανακαλείται άμεσα η έκφραση. Δεν πειράζει τώρα, αυτό είναι κριτική. Πάμε, συνεχίστε κ. Παπαδόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, όταν κάνεις κάποιες ενέργειες και καλείς την επόμενη μέρα μετά από μια καταγγελία να αποσύρεις όλες τις ενέργειες σου, αυτό είναι κάφα κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν έχεις κάνει σωστά τη δουλειά σου. Αλλά παίρνω από αυτό, να μην μείνω εκεί. Θέλω να μας πει με την ευκαιρία κυρία Ιωσήφιδου πόσο κόστισε μέχρι την ημέρα που κατέβασε τις αφήσεις στα πανώ το Color Festival. Τι είναι, πόσα λεφτά δώσε ο δήμος Χαβάλας με την ευκαιρία της υπόθεσης. Είμαι θετικός να δει και να κερδίσουμε τα ασφαλίστικα. Αλλά θέλω να ξέρουμε πόσο ακριβώς, να με απαντήσει η κυρία Ιωσήφιδου, πόσο ακριβώς πλήρωσε ο δήμος Χαβάλας για την επωνυμία Color Festival. Άσχετα μετά αν κατέβασε και πέταξε πανώ, όλα τα αφήσεις πέταξε και όλα τα ενέργειες έχει κάνει. Κύριε Βέρο, είπατε παρόν. Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Έχω έσταση. Γιατί. Πότε ήρθε το δικό γραφό στη Δημοτική Αρχή. Παραμονή ακριβώς. Παραμονή. Γιατί αυτό το πράγμα τώρα, να έρχεται και να λέμε από 7-9 που συζητήθηκε το θέμα, στις 27 του μηνός, για να πάρουμε απόφαση για έναν τον οποίον τον ορίσαμε. Κύριε Δήμαρχε, θα έπρεπε όλα όπως σε άλλα θέματα τα κάνουμε εκτάκτως και ελάτε ξημερώμενα, ελάτε και πρωινά, λοιπόν και βραδινά, να γινόταν έτσι. Ειλικρινά δεν μπορώ να το δεχθώ με τίποτα. Μπορείτε να δεχτείτε ότι την προηγουμένη, 3 και 10, ήρθε, μας επιτικά, μας τα δώσανε τα ασφαλιστικά μέτρα την επομένη εκδικαζόταν στην Αθήνα και έπρεπε να αφήσουμε το Δήμο Καβάλας ερήμη να δικασθεί. Με απόφαση Δημάρχου έγινε, κύριε Μαφρίζη. Υπέγραψα εγώ για να γίνει αυτό. Έπρεπε να αφήσω το Δήμο Καβάλας, έτσι χύμα στο κύμα, να μην υπάρχει εκπροσώπησή του και υπεράσπησή του στην Αθήνα. Μα εδώ μου λένε ότι έχει έρθει αυτό 7 μέρες με 8 μέρες. Μα δεν ακούτε τι σας λέμε εσείς. Όχι, εγώ δεν... Μας δεν μας ακούτε. Ο Καλανταρίδης θα είπα... Κύριε Δήμαρχε. Να εξηγήσει ο κύριος Καλανταρίδης, κύριε Μαφρίδη, μήπως έγινε... Συγνώμη, ένα λεπτερόλεπτο. Αρχή μου είναι πάντα να ακούω τους πάντες. Στο τέλος δέχομαι την άποψη της υπεύθυνης ρίχησης. Αυτό είναι κανόνας. Εγώ όμως όταν έχω μια αμφιβολία, πολύ καλώς κάνετε και μου λέτε ότι το προηγουμένη ήρθε, πάντως, τι να πεις τώρα σε αυτό το κράτος. Έρχεσαι για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα τελευταία στιγμή και σου λένε, έλα, με τον δικηγόρο σου και πότε θα είναι η μόρη, αυτός ο δικηγόρος ο οποίος... Ήταν συζήτηση προσωρινής διαταγής, κύριε Μαφρίδη. Ήταν συζήτηση προσωρινής διαταγής. Το ξέρω, είχαμε και με τον δίμο γιος μου μια ιστορία τέτοια, αλλά δεν το πάω εκεί πέρα, τέλος. Το ψηφίζω, λέω ναι. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε. Επομένως, το υπαρρυθμό, πάμε στο υπαρρυθμό τέσσερα. Εντάξει, δεν είναι θέμα, θα το έχει υπόψη της, επομένως. Θα σας τα πει. Πόσο πληρώσαμε στη Θεσσαλονίκη, σ' αυτόν, στην εταιρεία. Εσείς είπετε πόσο μας τύχησε. Συγκεκριμένα. Ωραία. Για πείτε τα, κυρία Ιωσυπή. Καταρχήν, εγώ μπορώ να σας πω για τη δημοφέλεια. Η δημοφέλεια δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ, ούτε για τις αφήσες, ούτε για ταπανό, ούτε για προσπαίχτους, που υπήρχε η συγκεκριμένη έκφραση, την οποία απαγορεύθηκε από τον δήμο και από τη δημοφέλεια, να χρησιμοποιείτε. Η δημοφέλεια ανέλαβε να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη συνδιοργάνωση με την ομάδα της νεολέας Action Team, με τη Λέσχη Φυλάθρων, με το δήμο και η δημοφέλεια. Η δημοφέλεια λοιπόν πλήρωσε ή πληρώνει, γιατί ακόμα τώρα έρχονται τα εντάλματα πληρωμής. Συγγνώμη, δεν μπορώ, Βαγγέλι μου, συγγνώμη. Μην μιλάτε στον ενοικό ή πάνω από. Πληρώνει λοιπόν, καταβάλει κάποια συγκροτήματα, κάποιες τέτοιου είδους εκδηλώσεις και μόνο. Που πληρώθηκαν, εγώ σαν δημοφέλεια δεν μπορώ να ξέρω, μπορεί να πληρώθηκαν από τον δήμο, δεν μπορώ να το ξέρω, μπορεί να τα πλήρωσε η Λέσχη Φυλάθρων, μπορεί να τα πλήρωσε η ίδια η ομάδα Action Team. Τώρα, από εκεί και πέρα, δεν πληρώθηκε κανένα ποσό για οποιαδήποτε δικαιώματα σε κανέναν άλλο φορέα. Υπήρχε μία απόφαση την οποία την ανακάλεσα για κάποιον άλλο από τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι ήρθε μία άλλη ομάδα από την Αθήνα και κατέβησαν συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα. Και επιβεβαιώνω λοιπόν εδώ στην ομάδα ότι πραγματικά, το δικόγραφο των ασφαλιστικών μέτρων ήρθε μία μέρα πριν τρεις η ώρα κιόλας, με το ζόρι, συγγνώμη στο Δημοτικό Συμβούλιο, τρεις η ώρα ήρθε το δικόγραφο των ασφαλιστικών μέτρων και την επόμενη μέρα συζητόταν η προσωρινή διαταγή. Στην ουσία αυτό που ψηφίζουμε είναι έγκριση της απόφασης της Δημάρχου και αντίστοιχα στη δημοφέλεια δική μου απόφαση, προκειμένου να μπορεί ο δήμος και η δημοφέλεια να υπερασπίσει τα δικαιώματα της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Και εν πάση περιπτώσει πετύχαμε και όλα στη προσωρινή διαταγή, διότι η συγκεκριμένη προσωρινή διαταγή που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα, μας έδινε φυσικά το δικαίωμα να κάνουμε την εκδήλωση κανονικότατα, απλά δεν χρησιμοποιήσαμε τη συγκεκριμένη φράση. Χρωματιστή καβάλα είναι ωραιότητη φράση. Εντάξει, έγινε κατανοητό. Εάν δεν παριστάμεθα στην προσωρινή διαταγή, μπορούσε και να απαγορευτεί και η εκδήλωση, όπως είχε προγραμματιστεί τη συγκεκριμένη μέρα. Άρα, αυτό που λέτε, κυρία Σιφίδο, είναι ότι δεν ξοδέψατε ευρώ για αυτά. Ε, να το, αυτό λέει. Τι να πω να πω. Λοιπόν, το κολοφέστημα έγινε. Το υπαρρυθμό 4, έγκριση της με αριθμό 110 του 17, απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου ΔΙΑΚ που αφορά την τρογοποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της ΔΙΑ Καβάλας. Ο κύριος Ξανθόπουλος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, είναι απαραίτητο στην καλυκρατική ΔΙΑ Καβάλας, όπως έχει προκύψει μετά τις συνενόησεις του Δήμου Φιλίπου και του Δήμου Καβάλας, να γίνουν και κάποιες προσαρμογές στο οργανόγραμμα για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών και τις προσαρμογές που πρέπει να κάνει σύμφωνα με τη νομοθεσία. Μετά από μια μακρά διαβούλευση και με τις υπηρεσίες καταλήξαμε στο να διαμορφώσουμε αυτό το οργανόγραμμα το οποίο πέρασε από τον Διοικητικό Σύμβουλ της ΔΙΑ και έρχεται και εδώ για έγκριση. Επί θεμάτων τεχνικών είναι εδώ ο Γενικός Διευθύτης της ΔΙΑ Καβάλας ο κύριος Τσακίρης, ο οποίος είναι στη διάθεση του σώματος και από τεχνικές διευκρινές προκύπτει. Η τροποποίηση αυτή η οποία εγκρίθηκε από το Διοικικό Συμβούλιο και έρχεται εδώ για επικύρωση αφορά αποκλειστικά το οργανόγραμμα. Ένα οργανόγραμμα το οποίο υπάρχει από το 1995 περίπου και σήμερα πλέον είναι εκτός πραγματικότητας. Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε τη ΔΙΑ με καλύτερη, πιο αποδοτικά, θα γι' αυτό... Είχαν διευθύνσει στη ΔΙΑ, κύριε Τσακίρη. Όχι, όλη η ΔΙΑ ήταν μόνο μία διεύθυνση. Όλη η ΔΙΑ ήταν μία διεύθυνση. Η οποία μοιραζόταν σε τρεις υπηρεσίες. Η οποία μοιραζόταν σε τρεις υπηρεσίες. Λοιπόν, το 1990 πόσο είπατε? Δεν θυμάμαι ακριβώς, πάντως ήταν στη δεκαετία του 1990. Περιελάμβανε μέσα το Δήμο Φιλίππον που είχε ενσωματωθεί. Όχι, βέβαια. Λοιπόν, έπρεπε να γίνει ο οργανισμός σύγχρονος και όπως πραγματικά δουλεύουν οι επιχειρήσεις, αν καταλαβαίνω καλά, και να είναι σύμφωνος και με τον οργανισμό που προτείνει η ΕΒΙΑ και επίσης εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι πρέπει στο επόμενο στάδιο να γίνει και ένας κανονισμός λειτουργίας. Έτσι, κύριε Τσακίρι? Αυτό προκύπτει από τον τελευταίο νόμο, από το 4483, αλλά το αντικείμενο αυτού του κανονισμού είναι τελείως διαφορετικό. Εδώ μιλάμε μόνο για το οργανόγραμμα. Οργανόγραμμα για να δουλέψει η επιχείρηση. Υπάρχει καμιά... Θέλετε να υποβάλετε κάποια ερώτηση στον κύριο Γενικό ή στον κύριο Πρόεδρο. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Σήμερα, κύριε Δήμαρχε, είπατε το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η διδιάκη είναι χύμα. Όχι, βέβαια. Είπατε ότι δούλευε και τα ακούσατε. Θα εκτεθείτε. Δεν υπάρχουν διευθύσεις. Δεν υπάρχει τίποτα. Θα εκτεθείτε. Είπατε τη λέξη χύμα, θα εκτεθείτε. Δούλευε χύμα, αυτό είναι. Μην το λέτε, το είπατε. Και ρωτώ, τι εννοείτε... Αυτό. Και δεύτερον, κύριε Ξανθόπουλε, δηλαδή παραλάβατε ένα χάος και συνεχίζετε να είναι ένα χάος η ΔΕΙΑΚ. Θέλω μια απάντηση. Μπορώ να απαντήσω... Ναι, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Και ας απαντήσει και ο κύριος Ξανθόπουλος. Λοιπόν, ο οργανισμός της ΔΕΙΑΚ υπήρχε, όπως ακούσατε, από το 1998. Δεν υπήρχαν ξεχωριστές διευθύνσεις. Δεν υπήρχε διεύθυνση προσωπικού. Δεν υπήρχε οικονομική διεύθυνση. Δεν υπήρχε χώρια τεχνικής διεύθυνσης. Υπήρχε μόνο ένας προϊστάμενος τεχνικής υπηρεσίας και τίποτα άλλο. Όλη η επιχείρηση δούλευε ενιαία. Δεν μπορούν να δουλέψουν έτσι επιχειρήσεις. Αν δεν υπάρχουν προϊστάμενοι, ποιος θα πάρει την ευθύνη. Αν δεν υπάρχουν διευθύνσεις, ποιος διευθυντής θα βάλει την υπογραφή από κάτω. Σύμφωνα με τον μοντέρνο τρόπο δουλειάς των ΔΙΑ ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τον οργανισμό της ΔΙΑ, έπρεπε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Να γίνουν διευθύνσεις, να υπάρχουν προϊστάμενοι και όλα τα σχετικά σας. Ναι, κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Μετά από τρία χρόνια το διαπιστώσετε, κύριε Δήμαρχη. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά αποτελεί και προκαλεί λύπη να γίνεται αυτή η αχαρακτήριστη, θα έλεγα, επίθεση από μερίδα της εντυπωλίευσης σε μια δημοτική επιχείρηση, η οποία, αν δεν είναι κορυφαία, είναι από τις κορυφαίες δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Καβάλλας σε παραγωγή έργου. Και βέβαια, εάν κατά τον κύριο Παπαδόπουλο μια επιχείρηση, η οποία πνιχάνει να λειτουργεί, να εκτελεί έργα ΕΣΠΑ ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, έργα τα οποία στην ΠΠΤ της Περιφερειακής Ενόητα Εσοδοκτήριας Μαγκίνησης Κεθράκης των 28 εκατομμυρίων, αυτά τα 8,5 εκατομμύρια διεκδικήθηκαν, αντέθηκαν και εκτελέστηκαν από τη ΔΕΙΑΚ, διότι η υψηλή ζώνη είναι στο στάδιο το τελικό και η υψηλή και η μέση ζώνη είναι δύο έργα πνοής για τον Δήμο Καβάλλας. Εάν η ΔΕΙΑ Καβάλλας, αυτή που περιγράφει ο κύριος Παπαδόπουλος, η οποία το 2015 με τη σύνθεση που είχε, την υπηρεσιακή, την στελεχιακή, κατόρθωσε και έκλεισε έργα θυσία και γαμακοπουσού 25 παρακαλώ στον αριθμό για να μην ματώσει ο Δήμος Καβάλλας, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε πιθανότητα, να προκληθεί οποιαδήποτε επιβολή δημοσιονομικής στην επιχείρηση αυτή, αν λοιπόν αυτή η επιχείρηση εντάσσεως εργασίας, παρά τα προβλήματα που είχε, έχει και θα έχει, γιατί μια επιχείρηση η οποία λειτουργεί έχοντας αυτή τη στιγμή, υπό την εποπτεία της, τρεις βιολογικούς, δεκάδες αντιβιωστάσεις αίδρες αποχέδευσης, εκατοντάδες χιλιόμετρα δικτύων ήρους αποχέδευσης, 45.000 καταναλωτές και βέβαια ένα έργο να εκτελέσει στον προστάτης λαμπρό. Η επιχείρηση λοιπόν αυτή, τουλάχιστον για τα στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης και για εμένα προσωπικά, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι νιώθουμε υπερήφανοι που κάθε μέρα εκεί με τους εργαζομένους, παρά τα προβλήματα, παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις, εξακολουθούμε και παράγουμε προς την κατεύθυνση αυτήν που μια μέρη δα μικρή, ταπεινή της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται πως αυτή η επιχείρηση δεν παράγει έργο. Προφανώς είναι τυφλή τα ότα, τόντε νουν, τα όματι ή. Λοιπόν, ευχαριστώ κύριε Μουριάδη, παρακαλώ. Απλώς θα ήθελα να πω, καταρχήν δεν συμφωνώ με την κυρία Δήμαρχου ότι ήταν εντελώς χήμα, είναι χήμα η υπόθεση. Συμφωνώ με τον κ. Ξανθόπουλο που λέει ότι όλες οι διοικήσεις μέχρι τώρα για να μην αδικούμε καμία, ούτε τον κ. Ρηφιλίδη ούτε τον κ. Σιμητσή, ότι παλέψανε και πήραν τα έργα αυτά τα οποία εκτελεί και τελειώνει ο κ. Ξανθόπουλος. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει πιο σύγχρονη και ευέλικτη η δημιουργία και συνεπώς συμφωνούμε στο να ψηφίσουμε τον οργανισμό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κ. Μουριάδη, κ. Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Δυστυχώς, κ. Πρόεδρε, ό,τι και να λέτε, όπως και να το φωνάζετε, η δήμαρχος σας διαψεύδει με το πρωί με τις δηλώσεις που έκανε, το χάουσε η δήμαρχος, το είπε, με τη δικιά της έννοια, τώρα λέει ότι θέλει. Δυστυχώς μας υπεβεβαίωσε, γιατί εμείς δικαιολογημένα ζητήσαμε μια την παρέντισή σας, μας υπεβεβαίωσε το πρωί δήμαρχος με τις δηλώσεις της. Έχουμε κάνει μια επιστολή. Περιμένουμε να μας απαντήσει ο γενικός διευθυντής από τη ΔΕΕΚ. Επιφελασσόμαστε για οτιδήποτε προκύψεις στη ΔΕΕΚ και τον αλλαγή οργανογράμματος. Και το επόμενο θέμα που μιλάει για την έγκριση κανονισμού οικονομικής διαχείρισης ΔΕΕΚ ψηφίζουμε εμείς παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Εμείς το κανονισμό το ψήφισε και ο πρόσωπος μας στην επιχείρηση, το ψηφίζουμε κι εμείς. Ευχαριστούμε. Ο κ. Βέρος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα δεν συζητάμε έναν νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, έναν κανονισμό νέο δηλαδή. Συζητάμε την τροποποίηση του οργανισμού. Εγώ βέβαια επειδή θεωρώ ότι είναι σημαντικό το θέμα, έστω και ή όποια τροποποίηση γίνεται στον όποιο κανονισμό και σημαντικό γιατί ο όποιος κανονισμός έχει άμεση σχέση και με τους εργαζόμενους και μου κάνει εντύπωση σήμερα ότι δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ο οργανισμός είναι όχι ο κανονισμός. Ο οργανισμός, ναι. Ο οργανισμός δεν έχει σημασία. Ο οργανισμός αφορά και τους εργαζόμενους, κυρίως τους εργαζόμενους. Και τουλάχιστον γνωρίζετε πολύ καλά ότι όποτε συζητάμε οποιαδήποτε τροποποίηση οργανισμού του Δήμου Καβάλας, δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και σήμερα εδώ δεν είναι, πρώτο. Δεύτερο, βλέποντας λίγο από τα πρακτικά της συνεδρίας σας, διαπιστώνουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν στάσεις. Και μάλιστα προσωπικά έχω ενημέρωση τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει αντίδραση από ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων που τώρα στα τμήματα δίνεται να διαβάσουν αυτή τη τροποποίηση και αντιδρούν αρκετοί εργαζόμενοι για αρκετά από αυτά, δεν συμφωνούν. Και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα, γιατί τόσο μεγάλη διασύνη. Ακούσαμε ότι από το 1998 ίσχει ένας οργανισμός, έρχεται τώρα τροποποίηση μετά θα έρθει ο κανονισμός εργασίας. Και εδώ μπαίνει ένα άλλο ερώτημα. Οι όποιες τροποποίησεις είναι σε συνάρτηση και έχουν σχέση με το κανονισμό εργασίας που ισχύει, που ισχύει από το νόμο. Γιατί οι όποιες αλλαγές, οι όποιες τροποποίησεις σε έναν οργανισμό γίνονται βάση του κανονισμού εργασίας που ισχύει και όχι βάση κάποιων επιθυμιών της όποιας διοίκησης ή όποιο διοικητικού συμβουλίου. Και βέβαια διαβάζοντας τα πρακτικά βλέπω ότι οι εργαζόμενοι έχουν μια συνενόηση με τη νομοσπονδία τους και θυμάμαι πολύ καλά ότι κάποια στιγμή νομίζω ότι ήρθε μέσα τον Αύγουστο το απέσυρε η διοίκηση διότι ζήτησαν χρόνο οι εργαζόμενοι για να δουν και μου κάνει εντύπωση γιατί τόσο βιασίνει. Εμείς έχουμε πολλές επιφυλάξεις πάρα πολλές επιφυλάξεις και γι' αυτόν τον λόγο θα θέλαμε πρώτα απ' όλα να μας πείτε εάν κληθήκαν οι εργαζόμενοι. Θα πρέπει να ενημερώσετε τους εργαζόμενους ότι υπάρχει το συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να είναι εδώ. Θα πρέπει να έχουμε και την άποψη των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι της ΔΙΑΚ όπως όλοι οι εργαζόμενοι του Δημούνις είναι εργάτες μας. Είναι οι εργαζόμενοι που υλοποιούν τις αποφάσεις μας. Δεν μπορεί να μην τους ακούμε. Άρα οι εργαζόμενοι και όπως λέει ο συνάδελφος του κ. Μουρτασάγκας οι δικοί σήμερα είναι αύριο δεν είναι οι εργαζόμενοι όμως θα είναι. Και μέσω τους εργαζόμενους εννοώ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όλους οι υπόλοιπους. Άρα σε αυτή τη λογική εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εμείς λέμε απλώς παρόν δεν διαφωνούμε ότι ενδεχομένως πρέπει να υπάρξει τροποποίηση αλλά εμείς θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι και να είναι ξεκάθαροι κάποιοι ότι αυτά δεν έρχονται σε σύγκρουση με τον όποιο κανονισμό εργασίας προβλέπεται από τον νόμο και ότι μη ξεχνάμε ότι δεν είδαμε τα καθηκοντολόγια. Εμείς περιμένουμε να δούμε αυτά ταυτόχρονα έπρεπε να έρθουν όλα μαζί όπως και το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων για κάθε τμήμα. Αυτά δεν μπορεί να έρχονται έτσι ξεκομένα. Κλείνοντας θέλω να πω για μια ακοημοφορά κύριε Δήμαρχε. Είναι αδιανόητο. Το ζητήσαμε πάρα πολλές φορές εμείς ως δημοτική παράταξη, ενδεχομένως καλοί συνάδελφοι. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ως τακτικό θέμα και μοναδικό θέμα συνενδρίας της, η ενημέρωση της πορείας των προβλημάτων, ενδεχομένως του οράματος της μεγαλύτερης δημοτικής επιχείρησης του Δήμου, της ΔΕΙΑΚ, όπως και για τη δημοφαίνεια. Δεν μπορώ εγώ να διαβάζω σε κάποια θέματα και μάλιστα νομίζω ότι αυτά βγαίνουν και δημόσια, όπου να βλέπω ότι η ΔΕΙΑΚ ασκεί αγωγή κατά του Δήμου Καβάλλας για μη καταβολή ΦΠΑ για συγκεκριμένο έργο. Αυτά είναι φοβερά πράγματα. Δεν ξέρω εάν θα πρέπει να προσφύγει δικαστικά για να αποδώσουμε το ΦΠΑ. Εγώ θεωρώ ότι όχι. Λοιπόν, συγγνώμη, αλλά η ΔΕΙΑΚ είναι του Δήμου Καβάλλας. Δεν είναι του Δήμου Παγκέου και του Δήμου Νέστου. Εγώ δεν τα καταλαβαίνω αυτά. Δεν ξέρω. Δεν λέω ότι φταίει η Διοίκηση και ο Πρόεδρος, ο αγαπητός για αυτήν την ιστορία. Ο όμως, κοιτάξτε να δείτε, δεν είναι δυνατόν. Όχι, την κλείνω. Ηλικρινά σας μιλάω εγώ, δεν μπορώ να βλέπω και να βλέπουν οι πολίτες ότι δεν μπορεί να συνοηθεί ο Δήμος με τη μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση. Δηλαδή, είναι φοβερά πράγματα αυτά. Τι να πω άλλο εγώ. Θα μου επιτρέψετε, πριν απ' όλα, να σας πω, κύριε Βέρο, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που μου δίνετε το λόγο. Κύριε Βέρο, νομίζω ότι μπερδεύετε τον οργανισμό με τον κανονισμό λειτουργίας. Ναι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ξέχωρος οργανισμός και ξέχωρος κανονισμός. Εδώ ξεχωρίζει τώρα ο οργανισμός και ο κανονισμός. Εδώ μιλάμε για οργανόγραμμα σήμερα. Ο κανονισμός έχει δοθεί το περιθώριο στους εργαζόμενους να το δουν. Αυτό είναι που βλέπουμε με την Ομοσπονδία τους και τη νομική υπηρεσία τους. Από όσο γνωρίζω τους, έχει δοθεί για πρώτη φορά το Μάρτιο, θα μας τα πει ο κύριος Ξανθόπουλος, να μελετήσουν τον καινούργιο κανονισμό. Σας παρακαλώ, κύριε Ξανθόπουλ, εμπείτε τη συνέχεια. Η πορεία δημιουργίας ενός οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας ο οποίος απαντά στις σύγχρονες απαιτήσεις της λειτουργίας αυτής της δημοτικής επιχείρησης, πράγματι, κύριε Δήμαδο, κύριε Πρόεδρε, κύρις Νάλφη ξεκινάει από τον Απρίλιο του 2016 σε μια συνεχή διαδικασία διαβούλευσης η οποία μέχρι σε ένα σημείο περιλαμβάνει και τους εργαζομένους. Το Μάρτιο του 2017, αφού πλέον έχουμε ταπανήσει δεκάδες ώρες δουλειάς ψάχνοντας, βλέποντας με τη νομική μας υπηρεσία για να καθαρτίσουμε ένα οργανισμό ο οποίος πρέπει να δημιουργηθεί ή απαραίτητα να δημιουργηθεί για τη ΔΕΙΑ που εμείς και εσείς πιστεύω θέλετε απευθύνω επιστολή στον εκπρόσωπο των εργαζομένων και του ζητώ σε κάποιο χρονικό διάστημα να μου υποβάλλει τις όποιες ενδεχομένως προτάει στον. Δεν το κάνει. Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, εμείς τον Αύγουστο, επειδή ακριβώς πρέπει να έχουμε ένα εργαλείο δουλειάς, φέρνουμε το θέμα στο Οδηγητικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ. Παρασκευή, Δευτέρα, φεύγουν τα θέματα. Αν θυμάμαι καλά, Παρασκευή δημοσιεύεται ο 4483, κύριε Τσακίρι, κάνω λάθος, ο 4483 δημοσιεύεται την Παρασκευή. Μια μέρα πριν φύγουν τα θέματα στο Συμβούλιο. Επειδή λοιπόν στο Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ υπήρξε η συγκεκριμένη άνσταση από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, τι κάναμε, αποσύραμε το θέμα και είπαμε θα το συστηθούμε στο επόμενο Συμβούλιο. Αφήσαμε και το μεθεπόμενο και το παραμεθεπόμενο. Στο μεταξύ επειδή αυτή η διαδικασία είναι μακρά, εμείς ως επιχειρήσεις πρέπει να έχουμε ένα εργαλείο δουλειάς, αφήνοντας έξι τον κατασμό εργασίας, ο οποίος κανονικός εργασίας θα έχουν τον χρόνο που απαιτείται οι εργαζόμενοι και να συμφέρονται τις δικές τους προτάσεις. Εμείς πρέπει να μπορούμε να λειτουργούμε όπως ακριβώς απαιτείται. Και βέβαια επειδή η αντιπολίτευση ξεχνά ότι το θέμα του γενικού διευθυντού του οποίου δεν περιγραφόταν στον οργανισμό... Όχι όλη η αντιπολίτευση. Όχι όλη η αντιπολίτευση για να μην τους αδικώ πράγματι. Μια τραγική μπερίδα της αντιπολίτευσης. Παρότι ο κ. Πουρτασάκας θέλει να λέει ότι οι διοικήσεις έρχονται και παρέχονται, να αφήνουν το στίγμα τους της επιχειρήσεις το θετικό ή το αδεντικό. Αυτή λοιπόν η διοίκηση αποφάσισε να επιλέξει, να επιλύσει το θέμα αυτό του γενικού διευθυντού με τροποποίηση που έκανε τον Γενάρι του 2017. Και αφού τον Οκτώβριο του 2016 το θέμα ήρθε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΖΕΙΑΚ και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το πήραμε πίσω ότι στο μεταξύ είχε βγει ερμηνευτική εγκύκλωση στην περίοδο εκείνη από το Υπουργείο Συντερικών την οποία πρέπει να συνυπολογίσουμε και μετά από αυτή τη διαδικασία το Γενάρι του 2017 ήρθε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΖΕΙΑΚ καταρχήν και στο Δημοτικό Συμβούλιο κατεπέκταση και έγινε δημοσιεύκειο στο ΦΕΚ της Ευβερήνης Κυβερνήσεως. Θέλω λοιπόν απαντώντας όλα αυτά να πω το εξής, όμως και 45.000 συναλλασσωμένους οι οποίοι δικαιούνται να έχουν τις υπηρεσίες οι οποίες ταιριάζουν και απαντώνται σε αυτό το οποίο ο καθένας από αυτούς από το ισθέριμά του δαπανά για να λειτουργεί αυτή η επιχείρηση και το γεγονός ότι αυτή η επιχείρηση λειτουργεί και ανταποκρίνεται χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση θεωρώ είναι το μεγαλύτερο επίτευμα αυτής της διοίκησης και αυτών των εργαζουμένων. Αυτό δεν διαφορά δε την πλήρια ψηφία, αυτό δεν το σχολιάζω τον εργαζομένο που αντιδρά. Έξω είναι η Περισακή Παράγωτης ΔΕΙΑΚ οι οποίοι ήρθαν ακριβώς να δουν αυτό, ότι το οργανόγραμμα περνάει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί και αυτοί έχουν την ίδια αγωνία. Η αγωνία τους εκφράζεται από το γεγονός ότι εργάζονται και δεν μπορεί η ΔΕΙΑΚ να τους ανταμείψει τον τρόπο που πρέπει και χρειάζεται. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο να συμπληρώσει ότι οι επιφυλάξεις των εργαζομένων δεν εστιαζόταν σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Ένα σημείο θύκτηκε όσον αφορά της αρμοδιώτητης του Γενικού Διευθυντή το οποίο απαντήθηκε εκείνη τη στιγμή άμεσα και από τη νομική υπηρεσία και γι' αυτό και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Σωματείου δήλωσε παρόν και δεν καταψήφισε τον οργανισμό. Απλά μας είπε ότι ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο να τον μελετήσει αλλά από την ψήφιση του στον Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί ουδεμία παρατήρηση σχετική με αυτόν τον οργανισμό. Κύριε Μουρτασάγα, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, για τον κύριο Ξανθόπουλου και για τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ. Το ειδικής έρχονται και παρέρχονται, είναι δεδομένο. Το ότι οι εργαζόμενοι σ' όλους τους τομείς του Δήμου είναι αυτοί οι εργαζομένοι, οι εργαζομένοι, οι εργαζομένοι, οι εργαζομένοι, οι εργαζομένοι, οι εργαζομένοι, οι εργαζομένοι, οι εργαζομένοι, το ότι οι εργαζόμενοι σ' όλους τους τομείς του Δήμου είναι αυτοί οι οποίοι καλούνται να διεκπεριώσουν την πολιτική της διοίκησης, είναι και αυτό δεδομένο. Το όραμα της διοίκησης, έτσι, είναι δεδομένο. Εάν αυτά τα δυο δεν συγκαιραστούν, εγώ δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα. Μόνο έχοντας το όραμα, το παλεύω μόνος μου, κόντρα σε όλα, δεν με ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι το τι θα πούν. Εγώ με αυτό το σκεπτικό το είπα. Και με αυτό το σκεπτικό δεν βρίσκω και πολύ σωστό ότι αναφερθήκατε πολλές φορές στους εργαζόμενους που είπαν ή δεν είπαν, έκαν ή δεν έκαν, όταν αυτοί δεν είναι εδώ. Όταν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι δεν είναι εδώ για να ανταπαντήσουν, τίποτα άλλο. Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό λίγο. Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στο οδηγητικό συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ με πρόσωπό τους. Άρα, οτιδήποτε έχουν να πούν, να προσθέσουν ως προβληματισμό ή θετικά ή αρνητικά, το καταθέτουν εκεί. Νομίζω ότι αυτό είπα στη συμπλήρωση την οποία έκανες αυτά που είπατε. Και να πω και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι πορεύεται η ΔΕΙΑΚ παρόλα αυτά, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτη και βάζουν πλάτη με τρόπο πραγματικά αξιέπαινος. Επομένως, κατά πλειοψηφία, εγκρίνεται η τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της ΔΕΙΑΚ. Το υπαρρυθμό 5, θέμα έγκριση της με αριθμό 118 του 17, απόφαση ΔΣΔΕΙΑΚ, την έγκριση κανονισμού οικονομικής διαχείρισης της ΔΕΙΑΚ. Επομένως, κατά πλειοψηφία, εγκρίνεται υπαρρυθμό 118 του 17, απόφαση ΔΕΙΑΚ, την έγκριση της με αριθμό 279 του 17, απόφαση ΔΣΔΔΕΙΑΚ, που αφορά τη 12η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικών τους 2017. Την έχετε δει, έχετε κάποια ερώτηση, κύριε Ιωσήφιδου. Ο κύριος Βέρος, ερώτηση, παρακαλώ. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω την κυρία Ιωσήφιδου. Στον τρίτο κωδικό, λέτε μελέτη ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων, ιστιατορίου, πυλοθεραπευτήριου, 35.000. Βάζετε 35.000 για μελέτη. Θέλω λίγο να με εξηγήσετε, γιατί είναι μεγάλο το για μελέτη, έτσι, όχι για έργο, για μελέτη. Τώρα, επίσης, έχετε έναν κωδικό. Το έρσι σο, για το φετινό, είναι αυτό? Συν 8.768. Αυτό που έγινε. Προσθέτε χρήματα, δηλαδή, είχατε 70 και προσθέτε χρήματα. Λοιπόν, και κάτι ακόμα στις πολιτιστικές ανταλλαγές παύλα διεθνής σχέσης. Βάζετε άλλες 10.000 και συνολικά γίνεται ο κωδικός 35.000. Για ποιο λόγο θα ήθελα να μου πείτε. Καταρχήν, ας σας εξηγήσω για την μελέτη, αυτή που βλέπετε στις 35.000 ευρώ. Καταρχήν, μιλάμε για τον εξοχρονισμό του Πληροθεραπευθερίου για το καινούργιο έργο που πρόκειται να γίνει προϋπολογισμού 1,5 εκατομμύρια, κοντά στα 2, μάλλον, με τις καινούργιες υποδομές που θέλουμε να γίνουν στο Πληροθεραπευθερία Χρυνίδων. Έχω εδώ, κύριε Βέρο, μια σελίδα με όλες τις μελέτες που έχουν ήδη γίνει. Είναι 20 μελέτες που έχουν ήδη γίνει για τη συγκεκριμένη μελέτη. Προβλέπετε ποσό 35.000 ευρώ και συγκεκριμένα είναι μελέτη τευχών δημοπράτησης ηλεκτρομιχανολογικών συνμελέτη ηλεκτρομιχανολογικών εγκαταστάσεων στα ιτεωρία του Πυλοθεραπευθερίου. Διότι τον Αύγουστο του 2016, όπως ξέρετε πολύ καλά, έχει αλλάξει ο νόμος όσον αφορά την ανάδυση των μελετών και δυστυχώς δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε πλέον να δώσουμε απευθείας σε κάποιον ηλεκτρομιχανολόγο για να συνεχίσει τη συγκεκριμένη μελέτη. Με την αλλαγή λοιπόν του νόμου, είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε στη διαδικασία του διαγωνισμού. Περιμέναμε λοιπόν να διευκρινιστεί το θέμα σε όλη την Ελλάδα, όχι εμείς ως δημοφέλεια, τι γίνεται με το συγκεκριμένο νόμο και πώς μπορεί να γίνει η συγκεκριμένη ανάθεση για μελέτη. Και τελικά το ποσό αυτό είναι σε συνενόηση με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, διότι εμείς δεν έχουμε τεχνική υπηρεσία και μόνο με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μπορεί να γίνει. Για να βγει, προσέξτε, σε διαγωνισμό η συγκεκριμένη μελέτη που ευχόμαστε και πιστεύουμε να υπάρχει και έκπτωση. Και μάλιστα, συμπληρώνω. Σήμερα μου δώσαν την πληροφορία, ήρθε η πληροφορία από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ότι και εμείς θα κάνουμε αναμόρφωση στο συγκεκριμένο κωδικό και θα έρθει σε μεταγενέστερο χρονική στιγμή αναμόρφωση αντίστοιχα και του συγκεκριμένου ποσού από το Δημοτικό Συμβούλιο προς τα πάνω γιατί άλλαξαν λέει τα δεδομένα και πολύ πιθανόν το 35 που βλέπετε να γίνει 45.000 ευρώ για να βγει, το ξανατονίζω, σε διαγωνισμό η συγκεκριμένη ανάθεση που προφανώς όταν βγαίνει σε διαγωνισμό υπάρχουν οι εκπτώσεις για να παίζει σε μικρότερο ποσό. Άρα το ποσό δεν έχει βγει αφθαίρετα από μας. Βγαίνει με τους υπολογισμούς που κάνει η ίδια τεχνική υπηρεσία με τις γνώσεις που γνωρίζει, με τις γνώσεις που έχει. Και από εκεί και πέρα, στην ουσία μας έμειναν οι δύο μελέτες αυτές τα ηλεκτρομηχανολογικά και μία άλλη μελέτη, γιατί ακριβώς των τευχών πάλι δημοπράτησης, γιατί τα τεύχη δημοπράτησης λόγω της εμπειρίας που έχετε, ξέρετε ότι είναι το τελικό στάδιο μελετών, γιατί θα πρέπει να έχουν προηγηθεί όλα τα άλλα για να γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης. Και είναι λοιπόν σε αντίστοιχη εκκρεμότητα τα τεύχη δημοπράτηση στατικών αρχιτεκτονικών, τα οποία συνενόηση με τη τεχνική υπηρεσία τα έχει αναλάβει η ίδια τεχνική υπηρεσία, τα οποία ευελπιστούμε όσον αφορά χρονικά να συμπέσουν, δηλαδή να γίνει ο διαγωνισμός των συγκεκριμένων τευχών και αντίστοιχα η τεχνική υπηρεσία να ολοκληρώσει τα τεύχη στατικά. Παρακάτω, το επόμενο. Το επόμενο, όσον αφορά... Θυμίστε μου λίγο σας παρακαλώ αυτό το έργο της τάξης του ενός 1,5 εκατομμύρια, περίπου 2 εκατομμύρια. Α, θυμάμαι καλά από κάποιο πρόγραμμα, δεν είναι? Ναι, ρωτάω γιατί εδώ βλέπω τώρα ότι ετοιμάζουμε όλες τις μελέτες, τις πληρώνουμε εμείς και το ερώτημά μου είναι το εξής. Ξέρω ότι όταν εντάσσεται ένα έργο σε κάποιο πρόγραμμα προβλέπονται και οι μελέτες. Γιατί πληρώνουμε εμείς αυτές τις μελέτες. Αυτό θέλω να με διευκρινίστε λίγο. Καταρχήν, από την πρώτη στιγμή, από το Σεπτέμβριο του 2014, που μου ανατέθηκε τέλος πάντων η δημοφέλεια, κατευθείαν, μπορώ να σας πω, από τον ίδιο μήνα αρχίσαμε να τρέχουμε τις μελέτες και γι' αυτό άλλωστε έχω φέρει τώρα να γίνουν 20 μελέτες. Ξέρετε πολύ καλά, δεν είναι εύκολο πράγμα. Για να προχωρήσει λοιπόν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, γιατί πραγματικά, μέλημά μας είναι αυτό. Να μπούμε στο πρόγραμμα και μάλιστα, τις όχιες, σε συνενόηση με τη διαχειριστική αρχή, στην οποία μπορώ να σας πω, έχω ορθεί πολλές φορές επαφή και εγώ ίδιο προσωπικά και η υπηρεσία. Για να μπεις όμως στο πρόγραμμα και αυτό είναι το πλεονέκτημά μας, πρέπει να έχεις όρημες μελέτες. Αυτό ακριβώς είναι το πλεονέκτημά μας. Οι μελέτες είναι έτοιμες. Οι μελέτες, αν μελέτες, δεν παίρνουν στο ποσότο... Το δύο εκατομμύριο... Οι μελέτες πρέπει να είναι έτοιμες. Δηλαδή, εμείς τώρα τελειώνουμε τις μελέτες. Μόλις τελειώσουμε τις μελέτες, βγαίνει η άδεια από την πολοδομία σε συνενόηση με την Επιτροπή Αματικών Πόρων που συνεδριάζει στην Αθήνα, η οποία δίνει μία προέγκριση πριν και με την οποία πάλι ήρθα σε επαφή και κατέβηκα κάτω στην Αθήνα, γιατί πρέπει πρώτα να προεγηθεί η έγκριση του συγκεκριμένου φορέ, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να πάθουν κάποια βλάβη ο Ιωαματικός Πόρος με τα έργα που πρόκειται να γίνουν. Περιμένουμε να συνεδριάσει η συγκεκριμένη Επιτροπή όλα αυτά κατατίθεται στο φάκελο της διαχειριστικής αρχής προκειμένου να ενταχθούμε οριστικά στο έργο. Τις μελέτες, να σας πω, αλήθεια τις μελέτες, εννοείται ή το έργο. Το έργο ή οι μελέτες, γιατί είναι διαφορετικό. Θα σας πω. Ήδη τις έχουμε πληρώσει. Τώρα, να σας πω την αλήθεια, δεν έχω κάνει άθρηση, αλλά τουλάχιστον 200.000 ευρώ πρέπει να σας έχουν κοστήσει. Οι μελέτες. Σας το απαντάω τώρα με μία επιφύλαξη, γιατί δεν έχω κάνει πρόσθεση των ποσών των μελετών. Πρέπει να σας κάνω πρόσθεση. Ήδη έχουν πληρωθεί οι μελέτες, είναι σε κρεμότητα. Κάτι άλλο ρώτησε, κύριε Ιωσήφ Φίδο, ο κύριος. Ο επόμενος, ναι. Ο επόμενος κωδικός για το Kaval RC Show. Προέκυψε ένα επιπλέον ποσό για κάποιες υπηρεσίες δάφους που δεν είχαν προϋπολογιστεί γιατί πρώτη φορά μπήκαν φέτος αυτές οι υπηρεσίες όσον αφορά στο αεροδρόμιο για τις αφήξεις των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Αυτός ο κωδικός μπήκε εκ των ιστέρων διότι για πρώτη φορά προσθέθηκαν τα χρήματα, αλλά αν δείτε όμως ακριβώς από κάτω, που λέει έσοδα αποχωρηγής εκδηλώσεων, είναι αντίστοιχο ποσό που έχει προκύψει από χωρηγία της Fraport. Στην ουσία, έσοδα-έξοδα έχουν πατσίσει. Σημαίνει δηλαδή ένα χιλιάρικο περίπου η διαφορά. Αν δείτε τα 7,440, είναι η χωρηγία που έχει δώσει Fraport για τη συγκεκριμένη εκδήλωση του Earthy Show. Τώρα, ώστε να απαντήσω στον επόμενο κωδικό που είπατε τα δέκα χιλιάρικα. Τώρα, ο επόμενος κωδικός δέκα χιλιάδες ευρώ... Εντάξει, το κατάλαβα, το κατάλαβα. Ο κύριος Μοριάδης, παρακαλώ. Είναι και ένας άλλος κωδικός που δεν απάντησα, στις δέκα χιλιάδες. Όχι, είπε εντάξει, νομίζω, ο κύριος. Τι είπε. Όχι, δεν απάντησε. Ναι, γι' αυτό χρειάζεται. Ναι, κύριε Μοριάδη. Παρ' όλο τη συναρχή, ήμουν αποφασισμένος να ψηφίσω ναι. Είπατε από το 2014 μέχρι τώρα, έχουν περάσει τρία χρόνια. Και επειδή κάνουμε τις μελέτες, που είναι λάθος, δηλαδή δεν κατηγορώ μόνο εσάς, αλλά κάνοντας και μία αυτοκριτική και για τη δική μου περίοδο, εδώ, όταν ήμουν αντιδήμαρχος. Υπάρχουν, γι' αυτή η μελέτη, λοιπόν, θα μπορούσε να την είχαμε δημοπρατήσει από την αρχή, να είχε κοστίσει τα ίδια λεφτά και ανδεχόμενα λιγότερο και να μην είχαμε αυτό το δεμαχισμό. Μιλάω γενικά για τις μελέτες. Για αυτήν ήθελα να την ψηφίσω, διότι συμφωνώ με την αναβάθμιση του Πυλοθεραπευτηρίου. Δεν νομίζω ότι κανείς βρίσκεται εδώ μέσα που με διαφωνεί. Όμως, διαπιστώ ότι εδώ και τρία χρόνια κάνουμε μία μελέτη, την οποία θα μπορούσαμε να την είχαμε τελειώσει σε ένα χρόνο, σε ενάμιση χρόνου, εγώ σας λέω. Εάν όλοι την είχαμε δημοπρατήσει όλοι μαζί και ίσως είχαμε και καλύτερα αποτελέσματα και αισθητικά και ηλεκτρολογικά, τα πάντα. Για αυτό, λοιπόν, δεν θα το ψηφίσω. Είμαι αρνητικός. Ναι, κύριε Ιωσήφ, το παρακαλώ. Τι μελέτες έχουν γίνει από τη στιγμή που αναλάβαμε? Αρχιτεκτονική μελέτη για τα κατασκευή οικίσκων τουριστικής χρήσης. Στατική μελέτη για τα κατασκευή οικίσκων τουριστικής χρήσης. Μελέτη εγκαταστάσεων για την κατασκευή οικίσκων τουριστικής χρήσης. Μελέτη ενεργειακής απόδεισης για την κατασκευή οικίσκων. Εδαφωτεχνική έρευνα πελέτη για την κατασκευή οικίσκων. Αρχιτεκτονική μελέτη για τον εξοχρονισμό των χώρων κατεωνισμού. Ελεκτρομηχανολογική μελέτη για τον εξοχρονισμό των χώρων κατεωνισμού. Αρχιτεκτονική μελέτη για μετατροπή φιστάμενων κτιρίων, κάμινγκ κτλ. Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων δεξαμενής υδροθεραπείας. Μελέτη ενεργειακής απόδεισης των χώρων ατομικής πηλωθεραπείας. Ελεκτρομηχανολογική μελέτη ηλεκτρικών ισχυρών ρευμάτων στο χώρο της ατομικής πηλωθεραπείας. Αρχιτεκτονική μελέτη για τη μετατροπή στεχάστρου εισόδου σε κλειστό χώρο ενομονής. Αρχιτεκτονική μελέτη περιβάλλοντος χώρου. Στατική μελέτη πισίνας. Αρχιτεκτονομική μελέτη για τη διακόσμηση διαμόρφωσης αισθιατορίου. Μελέτη περιβάλλοντος και τροποποίησεα επό. Γνωμοδότηση πεχόπαι. Έγκριση αρχιτεκτονικών σχεδίων. Έγκριση αρχιτεκτονικών σχεδίων από ΕΠΑΕ. Ανανέως και τροποποίησεα επό πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Όλα αυτά γίνανε σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αν εσείς θεωρείτε ότι δεν είναι ικανότο... Αν είναι ικανότο, τι να πω τώρα. Άλλο, άλλο είπε ο κύριος μου, Γιάννης. Εγώ δεν επεμβαίνω στα δικά σας που είστε δικηγόρος και δεν κάνω τον έξυπνο. Θα σας παρακαλούσα κι εσείς, μη μου λέτε τώρα, μου διαβάζετε μια σειρά από μελέτες που σας λέω λοιπόν ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε να είχε δημοπρατηθεί όλο μαζί και όλες αυτές οι μελέτες που μου αραδιάζεται τώρα, λέτε και είμαι καναστάσιατος θα μπορούσαν να είχαν γίνει συνολικά. Αυτό σας λέω. Τώρα του να μου διαβάζετε 500 μελέτες που κάνατε, χαίρο πολύ. Λοιπόν, ο κύριος Μαυρίδης ζητάει τον λόγο λίγο που συμφορείτε κύριε Παπαδόπουλος. Θα ρωτούσα κάτι άλλο, αλλά θα ρωτήσω, συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Μουριάδη. Από την πρώτη στιγμή μου έκανε εντύπωση, γιατί υπερόχησα το ποσό, όταν άκουσα ήχους καν 300, 300.000 τουλάχιστον ευρωξοδεθήκαν εδώ. Δεν τα ξέρω επακτον, μπορεί να είναι περισσότερο, μπορεί να είναι λιγότερο. Θα μπορούσε αυτό το πράγμα, όπως πολύ καλά το αποθετείτε ο κύριος Μουριάδης, να ανατεθεί με τα ερωτήματα, τα ετοιμέρους, όλα αυτά που λέμε, αυτήν, πώς το λέμε, τα στάδια των μελετών, να τα βάλουμε μια συνολική αυτή, να το προτείνουμε σε ένα τεχνικό γραφείο οργανωμένο και να πάρουμε μια συνολική, πώς λέμε, μελέτη. Τώρα, αυτός ο τεμαχισμός δεν θα δένει το ένα μετά το. Άλλη σκέψη του ενός, άλλη άλλη. Αυτό το ξεπερνάω, συμφωνώ με τον κύριο Μουριάδη, ήταν λάθος ο τεμαχισμός των μελετών. 20 συμμελέτες, κάθε 2 μήρες αναθέταμε και σε έναν. Πέραμα. Εκείνο που θέλω από την κυρία Ιωσήφιδου, το 35 έτσι, απλά να το καταλάβω, ή καμιά φορά, το 35 έτσι θα το κάνουμε 45, γιατί? Αυτή τη μελέτη, την οποία είναι τώρα αυτή, δηλαδή. Γιατί, κύριε Κουκυρίδη? Διότι στο τέλος, αφού μου θα πάει, συγγνώμη, κυρία Δήμαρχη, αν επιτρέπετε, θα πάει σε διαγωνισμό και θα εκπέσει η τιμή. Πολύ ωραία. Θα εκπέσει τα 35. Αν το κάνουμε 50, θα κατεβεί στα 40. Γιατί το 35 το κάνετε 45, δηλαδή? Αυτό δεν κατάλαβα. Απλά το ρωτάω. Κυρία Ιωσήφιδου. Σας είπα ότι ήρθε έγγραφο ή επικοινώνησε τελώς πανητεχνική υπηρεσία με τη Δημοφέλεια. Έχει γίνει μια τροποποίηση, μια διευκρίνηση επί της συγκεκριμένης διαδικασίας του διαγωνισμού και εμείς ακόμα δεν περάσαμε κάτι από τη Δημοφέλεια, αν δεν δούμε το έγγραφο, να δούμε ποια είναι η διαδικασία και για ποιον λόγο ανεβαίνει το ποσό. Αυτό το ποσό δεν βγήκε αυθαίρετα, βγήκε από τις επιμετρήσεις που έχει κάνει η τεχνική υπηρεσία. Ο Φίλιππας θέλει κάτι να απαντήσει γιατί είναι καθαρά θέμα τεχνικής υπηρεσίας. Ναι, κύριε Φιλιππίδη, παρακαλώ. Να κάνω λοιπόν τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Προφανώς η προμέτρηση που έγινε, όχι επιμέτρηση, που είπε η κυρία Ιωσήφιδου, έγινε από την τεχνική υπηρεσία και πιθανότατα έγινε λάθος. Και προφανώς το 1935 θα πήγε στο 1945 και τα λοιπά. Παρ' όλα αυτά, η διαδικασία που ακολουθείται με το 1944-1912, έτσι κι αλλιώς, είναι διαγωνιστική διαδικασία. Επιλέξαν αυτό, αυτή τη μέθοδο με γειά τους με χαρά τους. Εκεί δεν μπορώ να πω τίποτα. Για κάποιο λόγο το επιλέξαν. Αυτό θα δημοπρατήσουν μεταξύ μελετητικών γραφείων και θα πάρουν, υποθέτω, μια έκτοση ικανοποιητική. Τώρα, όσον αφορά το θέμα το προηγούμενο, που βάζει από τόση έθιξη ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Μουριάδης, έχω να πω το εξής. Οι μελέτες με το 1933-16, να δεν κανά θυμάμαι καλά, αυτό δεν είναι έτσι, δεν είναι, λοιπόν. Η διαδικασία, λοιπόν, η οποία θα ακολουθεί το, να γίνει πάλι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, κάτι. Εκεί επάνω θα εδίδεται μια έκτοση, θα το έπαιρνε κάποιος, κάποιο μελετητικό γραφείο, θα εκνότουσαν εστάσεις, το ένα, το άλλο, και υποθέτω ότι αυτός ήταν ο λόγος που, επάση με τόση ειδικής της δημοφιλίας, αποφάσισε να το κάνει με απευθείας αναθέσης. Δεν βλέπω κάποιον άλλο λόγο. Ναι μεν, η διαδικασία την οποία λέτε, είναι όντως μια διαδικασία, η οποία είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, αλλά αφού δεν ακολουθήθηκε αυτή η μεθοδολογία, έχει ακολουθηθεί αυτό που λέω εγώ, ότι έχουν γίνει απευθείας αναθέσεις επάνω στο κάθε κομμάτι της όλης εγκατάστασης. Καταρχάς να πω το εξής. Σε πρώτη φάση γίνεται η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία είναι εκ των νουκάνευ. Αυτό είναι το καθοριστικό. Από κει και μετά είναι δεδομένα τα στάδια τα οποία θα ακολουθήσει ο στατικός ο ηλεκτρομηχανολόγος. Όταν δηλαδή έχει την αρχιτεκτονική κατασκευή, όταν έχει το μυαλό του αρχιτεκτωνας και την αποτυπώση του σχέδιου, από κει και μετά και ο στατικός και ο μηχανολόγος κινείται σε στάνταρ πλαίσια, δεν μπορεί να τα αλλάξει. Ή αν υποτίθεται χρειαστεί κάτι να αλλάξει, θα έχεις συνενόηση με τον αρχιτεκτόνα. Τέτοιου είδους θέματα δεν νομίζω ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύνολο της κατασκευής. Απλά, όντως ότι θα υπάρχει έτσι ή μία πιθανόν, να πω ασυνενοησία, κάτι τέτοιο, αλλά στο τέλος δεν νομίζω ότι θα λιωθεί το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Κύριε Μωριάδη, παρακαλώ. Αν το επιτρέπεις, Φίλιπα, γι' αυτό το λέω και πιο πολύ από δική μου εμπειρία. Στον πληθυδικό αναπευθύνεσθαι, ναι. Λοιπόν, ότι είναι λάθος γιατί πέφτουμε στη λούμπα, αυτό που λένε οι περσιακοί παράγοντες, ότι θα κάνουμε ένα διαγωνισμό και ότι αυτομάτα θα πέσουμε στις ενστάσεις. Είναι λάθος, διότι αν θα κάνουμε ένα διαγωνισμό, και σας λέω, κάνοντας αυτοκριτική, διότι όταν κάνεις ένα διαγωνισμό ενιαίο και καλύτερα αποτελέσματα αισθητικά έχεις και στο τελικό διότι όταν παίρνεις μελέτσες και τη σειράφη, στο τέλος όταν το βάζεις στο ΕΣΠΑ, το έχεις ζήσει πάρα πολύ καλά, υπάρχουν διαφορές στο τέλος στην κατασκευή. Αυτό λέω, πρέπει να μην φοβόμαστε τους διαγωνισμούς. Κυρία Ιωσήφιδου, τι θέλατε να πείτε κάτι πρώτο. Όλες αυτές οι μελέτες όταν τις περάσαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο, κύριε Μουριάδη, ήταν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αν είχατε κάποια έσταση θα μπορούσατε να την πείτε. Πρώτον. Δεύτερον. Από εκεί και πέρα βλέπετε είναι διαφορετικών ειδών μελέτες. Είναι στατικά, αρχιτεκτονικά, γεωφυσικά. Και επιπλέον να συμπληρώσω το εξής, το συγκεκριμένο ποσό που βλέπετε που αναγκαζόμαστε να το πάμε με το διαγωνισμό 35.000 ευρώ και πιθανό να γίνει 45.000, στον μελετητή που είχαμε επευθυθεί ούτε 10.000 δεν θα έπαιρνε με απευθείας ανάδηση και με το διαγωνισμό αναγκαζόμαστε να βάλουμε αυτό το ποσό. Ευχόμαστε με την έκπτωση να πέσουμε στα 10.000. Κύριε Βαππαδόπουλε, παρακαλώ, επί της αναμορφώσεως. Ναι, κύριε Πρόεδρε, επί της αναμορφώσεως, αλλά δεν μπορώ να μη δεσχολιάσω. Συμπολίτευση για την πολίτευση σήμερα, κυρία Ιησούφίδου, σας είπανε, είστε ένα λάθος. Είστε ένα λάθος γιατί δεν μπορείτε να διαχειρίστε. Λοιπόν, παρακαλώ, αλλά μοιραίο λάθος. Λάθος. Λάθος χειρισμούς, λάθος διαχείριση. Αλλά να σας δώσω μια συμβουλή. Μην νομίζετε, κυρία Ιησούφίδου, είναι ευτύχημα, όχι δυστύχημα, που κάνουμε πλέον βάση του νόμου προκειρήξεις και διαγωνισμούς. Είναι ευτύχημα, κυρία Ιησούφίδου, αλλά πέρα από αυτό δίνετε και μηνύματα, αυτά που λέμε από την πρώτη χρονιά. Δυστυχώς, σας αρέσουν οι αναθεσούλες. Πελατειακές σχέσεις λέγονται αυτά, κυρία Ιησούφίδου, ψιφαλάκια μαζεύετε, ψιφαλάκια και υποχρεώσεις σας προσωπικές. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, παρόν. Παρόν. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Όχι, όχι, όχι. Δεν πειράζει αυτό. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Θα το πάρετε πίσω. Ποιο? Εκτός όλα αυτά που είπε περί προσωπικών, ούτε έναν δεν γνωρίζω από αυτούς. Σε συνενόηση με την υπηρεσία, ποιος είναι πιο κατάλληλος, ποιος είναι πιο ειδικός. Για σας παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Παπαδόπουλα, αυτά να τα λέτε αλλού. Είστε λάθος, κυρία ίουσινγκ. Κύριε Μορτασάγα. Όχι. Επομένως, κατά πλειοψηφία, εγκρίνεται η 2.79 του 2017, απόφαση δημοφέλεια. Πάμε στο 7. Έγκριση της παρεθμών 185 του 2017, απόφασης δημοτική κοινωνική ελληλεγγύη προσχολική αγωγή περί 10 της 4 της αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικών του 2017. Κύριε Καλανταρίδη ή κύριε Ανέχτη, κάποια ερώτηση στον κύριο Καλανταρίδη έχει το θέμα. Δεν έχει, νομίζω, κάτι ιδιαίτερο αυτό. Κύριε Μουριάδη. Ναι, παρών ο κύριος Παπαδόπουλος. Κύριε Παπα. Ναι. Κύριε Μορτασάγα για προσχολική ελληλεγγύη. Δεν ακούγει στο όμως, βάλτε λίγο το μικρόφωνο. Συγγνώμη. Στο 3, στο 4 και στο 10 όπου υπάρχουν προμήθειες, θα γίνουν με διαδικασίες διαγωνισμού? Να ρωτήσουμε τη κυρία Δρακονάκια μέσα. Είναι με διαδικασίες διαγωνισμού, είμαστε θετικοί. Αν όχι, είμαστε αρνητικοί. Συνάδελφε, εδώ τουλάχιστον να πω, αν και δεν το ξέρω ακριβώς, αυτό το οποίο γίνεται εδώ, είναι η ενίσχυση ενός κωδικού. Ούτε εγκρίνουμε κάποια ανάθεση, ούτε εγκρίνουμε κάποια διαγωνιστική διαδικασία, όπως είπατε εσείς, έτσι, ενισχύεται ένας κωδικός. Τώρα το τι θα γίνει με την ενίσχυση του κωδικού, αυτό δεν το ξέρουμε εμείς αυτή τη στιγμή. Αυτό, αν θα γίνει ανάθεση διαδικασία, όπως λέτε, είναι θέμα του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου, έτσι. Αυτό δεν θα έρθει δηλαδή εδώ και ούτε για 2,5 χιλιάδες, 3 χιλιάδες. Αν πρόκειται πάντως για μικροποσά τέτοιου είδους, υποθέτω ότι θα γίνει με ανάθεση, αν αυτό είναι το καθαρό ποσό. Οι σφορές και... Λοιπόν, οι σφορές υπερτάφκει, τύφκει και τα διάφκα είναι το ένα. Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Για την θέρμανση έχεις δύο κωδικούς. Για την θέρμανση έχεις δύο κωδικούς. Για υλικά συντήρησης και επισκευής και οχλωτάπητας. Υλικά συντήρησης και επισκευής και οχλωτάπητας. Οχλωτάπητας είναι σπόρος 2,5 χιλιάδες ευρώ και τα υλικά συντήρησης και επισκευής τι είναι? Είναι λέει με ανάθεση ή θα γίνει διαμονή. Είναι ανάθεση με διάβοια και προσφορές, κύριε Μουρτασάγκα. Τίποτα δεν μπορείς να πάρεις χωρίς διάβοια και προσφορές. Κύριε Πρόεδρο, ο συνάδελφος ο κ. Μουρτασάγκας έκανε αυτά τα ερωτήματα και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Ναι, εμείς συμμετέχουμε με εκπρόσωπο από τη δημοτική μας παράταξη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου αλλά εδώ και ένα μεγάλο διάστημα πρέπει να το πούμε, υπάρχει ένα θέμα και το θέμα δεν αφορά αυτό και το πρόβλημα μόνο της διοικήσεις της συνειδριάστης του συγκεκριμένου νομικού προσώπου. Είναι αδιανόητο. Κάποια στιγμή, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να το δείτε. Δεν μπορεί οι συνειδριάσεις να γίνονται μία και μιάμιση ώρα. Λυπάμαι πολύ αλλά όσοι είναι εργαζόμενοι είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε οπουδήποτε αλλού, δεν μπορούν να συμμετέχουν. Θεωρώ ότι οι συνειδριάσεις πρέπει να γίνονται σε ώρες τουλάχιστον μετά το απόγειμμα και μετά διότι διαφορετικά λυπάμαι πολύ αλλά δεν θα συμμετέχουν και το πρόβλημα είναι ότι δεν συμμετέχουν όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τη διοίκηση και γι'αυτά έχουμε και τα προβλήματα της μη απαρτίας. Εδώ υπάρχουν νομικά πρόσωπα που απαρτία κάνουν με το ζόρι και πολλές φορές ζητάνε να γίνουν και τηλεφωνικοί συνειδρίες. Δεν γίνεται έτσι όμως. Το πρέπει να το δείτε. Κράτησε σημείωση κύριε Δήμαρχος και είναι σωστή η παρατήρηση. Θα δούμε... Θέμα μετά της διευκρινής από την κυρία Πρόεδρο. Εμείς λέμε ναι. Ευχαριστούμε. Πάμε στο υπαρρυθμό 8. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Καβάλας Αναπτυξιακή Ενώνημη Εταιρεία ΟΤΑ. Είναι το δικαίωμα προτίμησης στο οποίο ασκεί ο Δήμος. Ναι, υπάρχει ένα δικαίωμα προτίμησης που έχουμε στην Αναπτυξιακή για να πάρουμε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1600 μετοχές. Το ποσό που χρειάζεται είναι 13.000. Η ερώτηση νομίζω βασικά είναι αν θέλουμε να αποφασίσουμε ότι θα έχουμε το δικαίωμα και οι επόμενες αν περισσεύσουν. Εγώ πιστεύω ναι. Εγώ εισηγούμαι ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί ξέρω ότι ο κενηγητικός... Επειδή υπάρχουν μέσα στην Αναπτυξιακή και ο κενηγητικός σύλλογος του Παγκέου ή κάποιες ομάδες οι οποίες μάλλον δεν θα μπουν στην αύξηση θα περισσεύσουν πιθανόν κάποιες μετοχές. Οπότε το ένα κομμάτι της εισήγησης είναι να μετέχουμε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τις 13.000 ευρώ που νομίζω είναι μάλλον αυτονόητο ότι πρέπει να το κάνουμε. Το δεύτερο κομμάτι είναι αν θέλουμε να έχουμε και το δικαίωμα προέρεση για τις επόμενες. Και πιστεύω ότι και πάλι πρέπει να είμαστε θετικοί για αυτό. Γιατί, κ. Κουρκίδη, πείτε τι κάνουν τα τελευταία με την Αναπτυξιακή και τι θα γίνει σε σύντομο χρόνο. Να θυμίσουμε ότι η Αναπτυξιακή Καβάλας μας έχει εξασφαλίσει, εφόσον και εμείς έχουμε την αιτημότητα και θα την έχουμε, μας έχει εξασφαλίσει περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ για την πόλη μέσω του προγράμματος Αλίας. Ένα πρωτοποριακό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπό την ένταξη πράξης, υπό την ένταξη που δεν έχει ξανά γίνει σεαστικό εις το να ενταχθεί πρόγραμμα από Αλίας. Καβάλα είναι μία λευτική πόλη και όλοι οι δείκτες ήταν σωστοί. Συνεπώς έχουμε μέσω της αναπτυξιακής το δικαίωμα να μπορέσουμε να κάνουμε περίπου τα 4 εκατομμύρια έργα στην πόλη. Αν χρειάζεται νομίζω να αποδείξουμε ότι η αναπτυξιακή είναι σημαντικό μας εργαλείο. Τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες μέρες? Επίσης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει και η συναντηση όλων των αναπτυξιακών και όλων των φορέων που συμμετέχουν και διαχειρίζονται της Επιτροπής Παρακολούθησης του πρόγραμματος Αλίας θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα περίπου 70-80 άτομα. Αυτό βέβαια είναι μια πολύ καλή ευκαιρία προβολής της πόλης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς θα είναι και φορείς από τα κέντρα απόφασης της Ευρώπης. Αξίζει να πούμε ότι και το κομμάτι αυτό των 4 διακοσίων μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Δηλαδή, αν σε αυτό το πρόγραμμα είμαστε γρήγοροι και μπορέσουμε να οριμάσουμε και έχει πάρα πολύ σχέση με το θέμα 10 που θα δούμε παρακάτω αν μπορέσουμε να οριμάσουμε γρήγορα έργα θα μπορέσουμε να βρούμε και επιπλέον χρηματοδότηση για έργα που αφορούν να πω έτσι ενδεικτικά έργα όπως έργα μύθους στην Καβάλα για μένα ας πούμε νιώσουμε και γέρασα όπως η ανάπλαση του φάρου και του παραλιακού μετόπου. Λοιπόν, έτσι υλοποιείται και ένα μεγάλο όραμα του κ. Παπαδόπουλο θυμάστε η Αλία που λέγατε ρωμούμε. Α, το ξέχασα. Λοιπόν, όχι έλεγε ο κ. Μουριάδης. Λοιπόν, όντως ο κ. Τουρκίδης έχει δίκιο ότι η ανεπτυξιακή είναι ένα εργαλείο πολύ καλό στα χέρια των δήμων διότι ακριβώς μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα που εξασφαλίζει, αρκεί εμείς να μην χάνουμε τις ευκαιρίες και μια και είπατε και αυτό για το θαλάσσιο δεν είναι η ώρα, ίσως θα έπρεπε να σας το πω κάτι δια αλλά ήδη είχαμε ξεκινήσει κάποιες μελέτες εκεί στο Περιγιάλη για να, όπως αυτό το έργο που έγινε στη Ραψάνη υπάρχει και εκεί, μα γίνει ένα μικρό καταφύγιο αλειευτικό τέλος πάντων για υποβρύχια κατάδυση και τα λοιπά θα τα δείτε από την υπηρεσία. Πότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και αυτό. Ευχαριστώ, κύριε Μουριάδη, κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Πιστεύω κύριε Τουλκίδη, να μας κάνετε ενημέρωση τώρα και να μην ικιοποιήστε και εσείς αυτό που σας αρέσει επικοινωνιακά να διαχειρίζετε δήμαρχος. Μιλάει τώρα για κάποια πράγματα που δεν ξέρετε, αυτό γιατί δεν είχε ασχοληθεί. Τώρα κύριε Τουλκίδη, ευχαριστούμε για την ενημέρωση, όντως έχετε δίκιο, είναι πολύ σημαντικό δεν το είχε αντιληφθεί ο δήμαρχος Καβάλας, δυστυχώς και δεν είχε ασχοληθεί. Όμως είναι σημαντικό, γιατί εάν δεν πάει κύριε Τουλκίδη λέει παρημία, εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, έρχεται το βουνό στο Μωάμεθ, έρχονται την Πέμπτη στο βουνό, οι Βρυξέλλες, οι Βρυξέλλες, έρχονται άνθρωποι, έρχονται άνθρωποι κύριε Τουλκίδη, όχι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μιλώ. Θα έρθουν άνθρωποι από την Ευρώπη, θα γίνει η Δημερίδα, υπάρχει πρόγραμμα λοιίας που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ο δήμαρχος Καβάλας. Κύριε Δήμαρχη, μην πάτε επικοινωνιακά να περνάτε κάτι που δεν έχετε καμία σχέση. Όχι, όχι, μην κοροϊδεύετε. Σας έχω πει χίλιες φορές, δεν θα μας κοροϊδεύετε, δεν θα μας υποτιμάτε, δεν θα μας δουλεύετε, δεν θα λέτε ψέματα στους καβαλιώντες. Σας έχω πει εκατό φορές, εξακολουθείτε. Όλα καλά να πάνε, συμφωνούμε με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Συμφωνούμε, γιατί υπάρχει κύριε Τουλκίδη και μια διαδοχή της ΤΕΔΚ. Πριν ΤΕΔΚ τώρα υπάρχει και μια μετοχία σε περίπου 20% ένα μεγάλο ποσό. Και αυτό να το συζητήσετε με την αντιτυπσιακή, να το απορροφήσουμε ό,τι μπορούμε να απορροφήσουμε. Διατρία, με τους άλλους δημούς εννοώ. Αλλά, όπως και να έχει, κύριε Τουλκίδη, θέλω να ασχοληθείτε με την αναπτυξιακή σοβαρά. Είναι εργαλείο αναπτυξιακό για το Δήμο Καβάλλας. Το αντιλαμβάνεστε, το πιστεύω, πρέπει να το έχετε στενά. Διότι τώρα θα πάρουμε 2-3 εκατομμύρια δώρο χωρίς να έχει δουλέψει δήμαρχος Καβάλλας και θα τα πάρουμε. Δεν ισχύει, μακάρι να μην ισχύει. Εγώ θέλω να τα πάρουμε, θέλω να συνεχίσετε, αλλά θέλω να πω και μένω ότι μας κάνατε ενημέρωση αυτή τη στιγμή και μην ικιοποιήστε έργα αλλονών. Εσείς πιστεύω να καταλάβετε τέλος. Δύο λεπτά. Τα αλλοπιανού είναι αυτά τα έργα. Κύριε Φιλιππίδη, σας παρακαλώ, για πείτε, κύριε Φιλιππίδη, ποιοι τα αποφασίσαν αυτά τα έργα. Ο κύριος Παπαδόπουλος. Και εμείς δεν τα ξέρουμε και μας κάνει μάθημα απόψε. Αυτά ήταν έργα όντως. Η αλήθεια είναι με τον Πρόεδρο της Ανατοιξιακής. Τα είχαμε ρυθμίσει το 16ο. Α, μπράβο κύριε Φιλιππίδη, για πείτε τα. Ναι, ήταν το πρόγραμμα της Αλλίας, αυτό που είχε πει ο κύριος Πιλιππίδης. Ποιοι ήταν αυτές οι συναντήσεις, κύριε Φιλιππίδη, να τα ακούσουμε και αυτό. Ποιοι ήταν με το θυσί σκηψημένο. Ποιοι ήταν οι υπερησιακοί παράγοντες της Ανατοιξιακής. Οι υπερησιακοί παράγοντες της Ανατοιξιακής. Είμαστε εγώ σαν Αντιδήμαρχος και προφανώς ήταν και οι υπερησιακοί παράγοντες της Συγκλήσης Υπερησίας. Εγώ ήμουν ή δεν ήμουν μαζί σας, κύριε Φιλιππίδη, όταν διαλέγαμε τα έργα. Ναι, ναι. Γιατί δεν τα λέτε αυτά στον κύριο Παπαδόπουλο Καϊμέρ. Έχει ένα θέμα τώρα με μας. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Τώρα εγώ τι είμαι, ο Μοάμεθ ή το βουνό, δεν ξέρω. Εγώ είμαι και το δύο μαζί. Το όχι, εγώ είμαι σαν βουνό ας μου. Καλώς πάντων, για να σοβαρευτούμε λίγο. Εγώ δεν συμφορώ με την αντίληψη, επειδή βάζουμε αντίτλο Αναπτυξιακή, πάει να πει ότι είναι και η Αναπτυξιακά τα πράγματα. Αυτά πρέπει να πραγματώνονται. Δηλαδή, κύριε Τουλκίδη, καλές είναι οι θεωρίες, αλλά για να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη στον τομέα της Αηλείας, αφού συζητάμε την Αηλεία, πρέπει να συγκρουστούμε με κάποια συμφέροντα, σαν δημοτική αρχή, και εξηγούμε. Μην ξέρεις, θα έχει η ταβέρνα σου ψάρια, εμείς δεν χορηγήσουμε. Λοιπόν, σου λέω το εξής. Η Καβάλα, ο κόλπος της Καβάλας, η θάλασσα της Καβάλας, βάλουμε και τη Θάσω μέσα, έχει το καλύτερο αλείευμα. Αλλά ο πλούτος μιας περιοχής πρέπει να καθετοποιείται μέσα στην περιοχή, για να έχει νόημα, για να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, συμφωνείτε μεχρι εδώ. Άρα, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να πούμε σε οποιαδήποτε πρόταση για την Αηλεία, ότι θα πρέπει το προϊόν, το εκλεκτό προϊόν της θάλασσας της Καβάλας, ότι πρέπει να καθετοποιείται εδώ, γιατί κάποιες συμφέροντες προφανώς δεν θέλουν να καθετοποιείται, θέλουν να φεύγει έτσι όπως είναι στην Ιαπωνία. Εγώ το θέλω τον Τόνου να γίνεται Ριωμάρ εδώ, για να δουλέψει και κατά το εργαζόμενο. Είναι η δική μου οπτική στην ανάπτυξη. Γι' αυτό το είπα έτσι, στην αρχή έτσι ωραία, ας πούμε, για να είναι εύπεπτο. Άρα, λοιπόν, για να λέμε ότι η ανάπτυξη έχει ενδιαφέρον, είναι ο πλούτος κάθε περιοχής να αφήνει όσο το δυνατόν περισσότερα οικονομικά αποτυπώματα στην περιοχή. Λοιπόν, δεν αφήνει αυτή τη στιγμή. Και δεν είναι κουβέντα. Δεν καταλογίζω καμιά ευθύνη στη δική της Ανάκα. Δεν είναι τωρινό το θέμα. Είναι από χρόνια. Είχαμε κάνει και σαν εργατικό κέντρο, πήγαινε 25 χρόνια μια τέτοια ημερίδα και είδα ότι η διάθεση δεν ήταν τέτοια. Δηλαδή, να πάμε σε μια καθετοποίηση του αλεύματος, δεν ήταν. Ήταν να φεύγει από εδώ, να φεύγει από εκεί, δηλαδή, στο εύκολο κέρδος. Για μένα, ανάπτυξη, αυτή είναι η οπτική μου. Είναι ότι πρέπει το προϊόν, το εκλεκτό προϊόν αλεύμα της Καβάλλας, πρέπει να είναι καθετοποιημένο. Δηλαδή, είναι ο τόνος, δεν είναι μόνο ο τόνος. Θα μπορούσε η σαρδέλα που την πετάνε για να πιάσει τη μη, να γίνεται, ας πούμε, σουρήμη, που κάνουν στο Μαρινόπουλο και στο Ναυτό, και πάμε εμείς και νομίζουμε ότι παίρνουμε αστακό με τέτοια μυρωδιά μέσα και εμείς την πετάμε τη σαρδέλα. Αν δεν είχαν αυτό στην Σουηδία, θα την κάνουν σουρήμη, όλη αυτή τη σαρδέλα, και κορομούσαν, ας πούμε. Αυτή είναι μια δικιά μου προσέγγιση στην ανάπτυξη. Δεν ξέρω αν ήρθε ο Μωάμεθ ή αν πήγε το βουνό στο Μωάμεθ. Για τη συμμετοχή μας στο κεφάλαιο, ναι. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα αυτό που συζητάμε είναι, και βλέπω στην εισήγηση ως θέμα, αύξηση συμμετοχικού κεφαλίου της αναπτυξιακής καβάλας, αναπτυξιακή ανώνυμη ιτερία, ο ΤΑ. Άρα δεν συζητάμε κατά πόσο, αν θα πρέπει να υφίσταται η συγκεκριμένη αναπτυξιακή, αν κάνει το έργο που πρέπει να κάνει, εάν είναι αναπτυξιακό το έργο, εάν έχει θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα για τους συμμετέχοντες ως μέτοχοι σε αυτήν την εταιρεία. Λοιπόν, την αναπτυξιακή. Συζητάμε την αύξηση. Αλλά το πρώτο ερώτημα που μπαίνει είναι το εξής. Και δεν πήραμε καμιά απάντηση από τη μεριά της διοίκησης. Για ποιο λόγο γίνεται η αύξηση. Όταν υπάρχει απόφαση της αναπτυξιακής στις 21 Ιουλίου του 2017, όπου ο διοικητικός συμβούλης της αναπτυξιακής κάνει ονομαστική μειώση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Κατά 46 περίπου της 100. Αυτό σημαίνει ότι 51.711 στο σημείο από 1.711 στο σύνολό τους μετοχές από 14,67 που κόστιζε κάθε μετοχή πήγε στις 7,92. Και για ποιο λόγο έγινε αυτή η μειώση του μετοχικού κεφαλαίου. Άρα δυο ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν για να πάρουμε σήμερα απόφαση για το άμα είμαστε θετικοί ή αρνητικοί. Για ποιο λόγο έγινε η μειώση και για ποιο λόγο ζητάει την αύξηση. Η χτίμηση μας. Πάμε πολύ αλλά κάποια χρήματα δεν ξέρω τι έγιναν. Αυτό πρέπει να μας απαντήσουν κάποια. Αυτή που είναι στο διοικητικό συμβούλιο και σήμερα ζητά την αύξηση από όλους τους συμμετέχοντες για να καλύψουν αυτά τα χρήματα για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της η αναπτυξιακή και να ολοκληρώσει αυτά τα προγράμματα τα οποία έχει πλέον στην ευθύνη της και πρέπει να υλοποιήσει αυτά τα προγράμματα. Θα μας δώσετε ως διοίκηση μια απάντηση πιστική, πιστικότατη θα έλεγα για τη μείωση και για την αύξηση. Και μετά να σας απαντήσουμε εμείς ως δημοτική παράταξη. Μης δεν γνωρίζουμε, δεν συμμετέχουμε ούτε στο διοικητικό συμβούλιο όμως εκπρόσωπος μας πρέπει να συμμετέχει ως μέτοχος στο διοικητικό συμβούλιο ή στη γενική συνέλευση. Εγώ πιστεύω και στη γενική συνέλευση και στο διοικητικό συμβούλιο. Ποιος συμμετέχει στην αναπτυξιακή, ρωτάμε πρώτον. Άρα περιμένω από εσάς κύριε Δήμαρχε πρώτα να μου πείτε γιατί έγινε η μείωση και μετά γιατί ζητάτε την αύξηση και θα σας απαντήσουμε. Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε κατά 46% στη 21 Ιουλίου του 2017, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και δεύτερον γιατί ζητάτε την αύξηση. Γιατί ζητάτε μια αύξηση ώστε να καλύψετε αυτήν την μείωση. Να μάθω και θα σας απαντήσω. Μήπως κάνουμε ένα λάθος εδώ, όχι μείωση συμμετοχικού κεφαλαίου. Αυτό γκολ κύριε Φιλόσοκλου, αυτό γκολ. Μετοχικό κεφάλαιο δε μειώνεται. Λοιπόν, μείωση της αξίας, ονομαστική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Είχες αξίες της μετοχής. Δε έχει αναπληρωματικό μέλος. Ναι, κύριε Κουφάντζη. Θα υπερψηφίσω την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και εγώ έχω μια εύλογη απορία σε αυτό το κομμάτι. Προφανώς η μείωση για μένα έγινε για να μπορέσει να γίνει ευκολότερη για τα μέλη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αργότερα. Δηλαδή, για να μπορέσουν να βγάλουν μικρότερα πόσα. Αν μου επιτρέπετε, η αξία της μετοχής, η ονομαστική της αξία σε κάθε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ορίζεται μετά από μια επιτροπή η οποία εκτιμά διάφορα πράγματα, ποια είναι η αξία της μετοχής εκείνη τη στιγμή. Αυτή είναι υποχρεωτική η εκτίμηση της αξίας της μετοχής σε κάθε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Απλά όταν ξεκινάει από πιο χαμηλά είναι αλλιώς και τα κριτήρια. Ας αφήσουμε το θέμα, δεν είναι θέμα που επεξετάζουμε σήμερα. Δύο λεπτά να ακούσουμε τον κ. Τράκο. Θα σε βάλω σε ανοιχτή ακροάση. Δεν υπάρχει λόγος. Τώρα θα αρχίσει να δουλεύετε, γιατί αγχώρεστε. Η ιδέα μπήκε. Έχουμε ένα 9% είτε έχουμε 7% είτε έχουμε 9% πάνω κάτω στη λειτουργία της αναπτυξιακής είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δεν μου δικαιολογείτε για ποιο λόγο να δώσουμε 13.000 ακόμα για να έχουμε μια διαφωνία εκτός αν έχουμε πρόθεση και πρέπει για μένα ο δήμος να έχουμε πρόθεση να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας. Παρ' όλα αυτά με αυτή την αίρεση θα το ψηφίζω αλλά έχω αυτή την αίρεση. Το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ο δήμος Καβάλας ήταν που απάντησα αρνητικά στην αύξη μετοχικού κεφαλαίου του Μπάτη και τώρα δεν μπορώ να τον κάνω κόστιμο αλλιώς του λέγα εγώ αυτόν. Και βέβαια πρέπει να συμμετέχουμε και στην αύξηση για να ξέρουμε και τι μας γίνεται εκεί μέσα. Λοιπόν πάλι για να μην γίνεται παρεξήγηση μισόλεπτο παιδιά μισόλεπτο σας παρακαλώ. Εδώ ασκούμε το δικαίωμα προτίμησης κύριε Κουφαντζή προκειμένου να διατηρήσουμε καταρχήν το ποσοστό μας επί του μετοχικού κεφαλαίου και εφόσον παραμείνουν αδιάθετες μετοχές αποφασίζουμε επιπλέον αντίστοιχο ποσοστό επί των αδιαθέτων μετοχών ούτως ώστε να μην εισταθερεί η συμμετοχή μας στο κεφάλαιο της εταιρείας. Έχω γίνει οικονομολόγος, τέλος. Μια αντιεφλένιση, πρόεδρε. Παρακαλώ. Καταρχήν και να υπάρχει βέβαια και μια εύρηθμη λειτουργία στην αναπτυξηχική εταιρεία. Είναι ένας λόγος πρόσθετος. Αλλά επί του προσωπικού, κυρία δήμαρχε, να σας ενημερώσω και μη φέρεστε συσκεκριγητικά, όπως κάποιοι άλλοι. Τι θα με κάνετε, τά, τι εννοείτε. Αλλά άλλο θέλω να σας πω. Θέλω μια διευκρινήση, κυρία δήμαρχε. Θέλω να σας διευκρινήσω ότι εμείς, κυρία δήμαρχε, παρόλο που εσείς πήρατε σαν δημοτικό συμβούλιο, όχι εσείς. Όχι εγώ. Πήρε την απόφαση, για μένα αυτό λέγεται και πολιτική μικρόψυχια, γιατί είμαστε συνέτεροι, ο Μπάτης με τον Δήμο Καβάλα, γιατί προσπάθησε ο κύριος Παπάς να είμαστε μαζί, προσπάθησε. Όμως, εμείς θέλω να ξέρετε, κυρία δήμαρχε, μαζί με τη Λένα τη Γαριφάλλου, τη γυναίκα μου και εγώ, κρατήσαμε τα δικαιώματα για τον Δήμο Καβάλα και δεν κάναμε μη δεν. Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι. Και κρατήσαμε τα δικαιώματα του Δήμου Καβάλα, κυρία δήμαρχε, και πρέπει να το πω εδώ, και δεν έχουμε βγάλει απόξοδο δήμο, που μπορούσαμε να το κάνουμε μη δεν. Άρα, υπάρχει ένα ποσοστό, που ο δήμος έχει το δικαιώμα μαζί με τον Μπάτη, μαζί με τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου, να μπορέσουμε ο Μπάτης, κυρία δήμαρχε, πρέπει να τονιστεί. Ο Μπάτης είναι όλο των καβαλιωτών. Όλο των καβαλιωτών. Ευχαριστώ. Λοιπόν, τώρα ξεφύγαμε, ξεφύγαμε. Σας παρακαλώ τώρα. Σας ξεφύγαμε. Λοιπόν, κύριε Βέρο, τοποθετηθείτε παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, για να συνεχίσουμε, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι η συζήτηση μας τώρα, ο Μπάτης ΑΕ. Λοιπόν, αλλά να θυμίσω, να θυμίσω, να θυμίσω ότι η συμμετοχή του δήμου, γιατί ήμουν τότε δημοτικός σύμβουλος και εγώ ήμουν θετικός τότε ως δημοτικός σύμβουλος, η συμμετοχή του δήμου να συμμετέχει ως μέτοχος σε αυτή την προσπάθεια ήταν για έναν και μοναδικό λόγο, να μην δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους εκτός πόλης να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο κομμάτι. Άρα, άρα, άρα, και από τη μεριά των μετόχων που έχουν την πλειοψηφία θα πρέπει να το βλέπουν θετικά ότι λειτούργησε ο δήμος. Για να ξεκαθαρίζει αυτό το θέμα πάμε παρακάτω τώρα, όμως δεν είναι αυτή η συζήτησή μας όσο αφορά και αυτό το θέμα. Για έναν και μοναδικό... Για έναν και μοναδικό... Για έναν και μοναδικό λόγο, εμείς θα πούμε παρόν και δεν θα πούμε όχι, διότι δεν έχουμε πιστεί τους λόγους, τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ζητάται η αύξηση του μετοχικού κεφαλού. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι ο δήμος δεν κερδίζει τίποτα, ουσιαστικά πάλι το ίδιο ποσοστό θα έχει. Γι' αυτό έγινε μείωση, ουσιαστικά όλοι έχουν το ίδιο ποσοστό. Θα δώσουμε χρήματα και θα έχουμε πάλι το ίδιο ποσοστό, δεν θα έχουμε τίποτα περισσότερο. Για έναν και μοναδικό λόγο λέμε παρόν, γιατί υπάρχουν προγράμματα τα οποία τρέχουν και θεωρούμε ότι θα είναι άδικο για τον τόπο μας από αστοχίες και λάθη αλλωνών, να είναι αρνητικό για όλους τους πολίτες μας. Για αυτόν τον λόγο μόνο παρών, για μη πούμε όλους. Επομέρως, κατά πλειοψηφία, αποφασίζεται και εγκρίνεται η εισήγηση. Το υπαρρυθμό 9, έγκριση διοργάνωσης και συμμετοχής του Δήμου Καβάλας σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Νομίζω ότι η εισήγηση, κύριε Πρόεδρε, είναι υπέρ των δέων κατατοπιστικοί. Υπρυγμένο ερωτήσεις ή τοποθετήσεις από την αντιπολίτως. Κύριε Μουριάδη, παρακαλώ. Δεν το έχετε. Μία η ώρα έφτασε. Τέλος πάντων, να σας δώσω υπόλοιπο. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Βλέπω, το πρώτο, κυρία Δήμαρχη, υπάρχει μια επιστημονική διάλεξη Ένωση Φιλολόγων Καβάλας, που συδιοργάνουν μαζί με Ένωση Ελλήνων Φυσικών και υπάρχει και ο προεπολογισμός τους, και ο αναλυτικός, μάλιστα, προεπολογισμός. Φυσικά και λέμε ναι. Β υπάρχει μια διοργάνωση μιας ημερίδας. Θα έρθουν και διάφοροι πρέσβεις μιας Ένωσης. 31 πρέσβες. Το οποίο εύχομαι, γιατί κάποτε, κυρία Δήμαρχη, κάνατε κάποια τραγικά λάθη και δισφημίσατε την Καβάλαση παγκοσμία, αλλά εύχομαι τώρα μέσα από αυτήν την ημερίδα να διορθωθούν κάποια πράγματα και να τα διορθώσετε. Το νούμερο τρία είναι το συνέδριο τοπικής ιστορίας Καβάλας, που είχαμε τοποθετηθεί εμείς, κυρία Δήμαρχη. Δεν μένω όμως στην τοποθετησία μου πίσω. Μακάρι να έρθουν και να μπορέσετε να προσκαλέσετε, γιατί δεν το είχατε κάνει και ανθρώπους πέρα από αυτούς που έχετε προσκαλείτε και ανθρώπους από το εξωτερικό, γιατί πιστεύω και τόνισα ότι να ξέρουν πτυχές πολύ διαφορετικές για την ιστορία της Καβάλας και να μας φωτίσουν και μας οδηγήσουν που μπορεί να μη γνωρίζουμε. Όμως, είμαι θετικός και σε αυτό και στο ένα και στο δύο και στο τρία, φυσικά, όμως έχω μια απορία, κύριε Πρόεδρε. Ενώ ο πρώτος προεπολογισμός που είναι 800 περίπου ευρώ είναι αναλυτικός, λέει 880 ευρώ, λέει κρατήσεις δύο μονόκλυνων δωματίων για δύο βράδια 220 ευρώ, λέει παράθεση ενός γεύματος προεπολογισμού 200 ευρώ συμπαρλαμβανομένου και του ΦΠΑ και λέει και παράθεση ενός δίπνου 400 ευρώ σύνολο 880 ευρώ. Και η απορία μου είναι η εξής. Ενώ στο β, μια διοργάνωση έχει ένα προεπολογισμό 25.000 και στο γ στο συνέδριο έχει πάλι 25.000 ένα προεπολογισμό χωρίς να έχει μια αναλυτικά, το τι θα τα κάνουμε όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε. Δείχνετε με αυτό εδώ, ό,τι και να μας πείτε, ότι θέλετε μάλλον να κρύψετε δαπάνες που θέλετε να κάνετε ή δεν το έχετε οργανώσει έτσι όπως έπρεπε για να μπορέσουμε εμείς τι να ψηφίσουμε, δηλαδή να ψηφίσουμε 25.000, για ποιο λόγο. Πρέπει κύριε Αντιδήμαρχη και κύριε Πρόεδρε να είστε ξεκάθαροι για να μπορείτε να μας φέρετε εδώ έναν πίνικο αναλυτικό για να μπορέσουμε και εμείς να μην έχουμε σύννεφα στις μεταξύ μας συζητήσεις που κάνουμε και πιστεύω, θα το πω απλά, γιατί το Συνέδριο να μην έχει 5.000 ευρώ και μετά να φέρετε μια αναμόρφωση που σας αρέσουν οι αναμορφώσεις και να πείτε ότι πέσαμε έξω άλλες 5.000 ευρώ. Αλλά πέρα από αυτό με προβληματίζει και έχω την αίσθηση, θέλω μια απάντηση, γιατί στο πρώτο είναι αναλυτικός οργανισμός και στα άλλα δύο τεκοσπεντάρια... Κύριε Καλαδαρίδη, παρακαλώ. Κύριε Παπαδούπουλε, βιάζεστε. Βιάζεστε και λέτε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Τι θέλω να πω. Η πρώτη εκδήλωση την οποία βλέπουμε εδώ, τα ποσά τα οποία βλέπετε αναλυτικά, έτσι θα χρηματοδοτηθούν από τις διαδικασίες που έχει κάνει ήδη ο δήμος και έχει συμβάσεις με κάποιους που έχουν πάρει τα δωμάτια είτε αυτό λέγεται για παράδειγμα παράθεση γευμάτων. Υπάρχουν συμβάσεις του δήμου με ξενοδοχεία από τη μία ή με εστιατόρια οι οποίες τρέχουν. Αυτά λοιπόν τα ποσά που βλέπετε από εδώ θα χρηματοδοτηθούν ακριβώς από τις υπάρχοντες συμβάσεις. Οι άλλες δύο εκδηλώσεις, επειδή είναι πολύ μεγάλες και το κόστο τους δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υπάρχοντες συμβάσεις, αυτή τη στιγμή λαμβάνεται μια απόφαση όπου έχουμε έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 24 800 και θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία όπου θα έρθει κάποιος και θα πάρει πακέτο όλη την εκδήλωση βάσει της μελέτης η οποία θα συνταχθεί μετά την δική μας απόφαση εδώ σήμερα. Δηλαδή παίρνουμε σήμερα την απόφαση και λέμε εγκρίνουμε να συμμετάσει ο δήμος να διοργανώσει είτε αυτό λέγεται ημερίδα όσον αφορά την ιστορία της πόλης είτε αυτό λέγεται ημερίδα όσον αφορά τι ακριβώς είναι το άλλο, γίνεται μελέτη της υπηρεσίας, γίνεται διαγωνιστική διαδικασία, την παίρνει ο Α ή ο Β και μετά δίνει το λογαριασμό στο δήμο και λέει ότι μας κόστισε τόσο. Άρα θα γίνει μια διαδικασία η οποία δεν φαίνεται πίσω από αυτές τις δυο εκδηλώσεις. Ευχαριστούμε κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Μουριάδη. Ενειμερώθηκα. Βλέπω στην δεύτερη ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα και οι ομιλητές οι οποίοι έρχονται. Θα έκανα και μία πρόταση μάλιστα σε αυτό μια και αναφέρεται σ' αυτόν ο οποίος βοήθησε ακριβώς. Μήπως θα έπρεπε να τιμήσει και η πόλη το συγκεκριμένο δίνοντας επίσης και το όνομα ενδεχόμενα σε κάποιο αργότερο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλούς να τιμήσουμε. Και πολλούς να τιμήσουμε, φυσικά. Διότι, κύριε Δήμαρχος, είναι η αλήθεια ότι το περιστατικό αυτό που έγινε τότε, το ατυχές περιστατικό με το μνημείο, μας λίγο πολύ ξέρετε ότι το State Department ήμασταν στη δεύτερη σελίδα των διακρίσεων που υπάρχουν σε μια χώρα. Οπότε πρέπει, είναι ευκαιρία, να φύγει από πάνω μας αυτή η ρετσινιά. Ναι, ναι, έτσι. Όχι σοβαρά, δεν κάνει. Όχι, δεν λέω αυτό, γενικά όμως. Και το συνέδριο αυτό θα μας εκτιμούν, φυσικά. Απλώς να φύγει αυτό από πάνω μας. Το διεκλήγησα, αγαπητέ κύριε Μουριάδης. Υπήρχε κάποιο συνδυασμός γιατί είχε βανδαλιστεί τελευταία το μνημείο και το διεκλήγησα και με ακούσανε, διότι είναι άδικο για την καβάλα να μπαίνει θέλοντας να χτυπήσουν τη δήμαρχο ορισμένοι εξημών, θέλοντας να χτυπήσουν τη δήμαρχο, καταφέραν να κάνουν κακό στην πόλη. Το διεκλήγησα και η συμπεριφορά της πόλης μέχρι τώρα τους έδωσε να καταλάβουν ότι καθόλου δεν είμαστε έτσι όπως μας κατηγορούσαν. Λοιπόν, και... Για τα τέτοια λοιπόν, για να φάνει τη δήμαρχο, κοντέψα να φάνει την πόλη, εν πάση περιπτώσει. Το θέμα είναι ότι είναι πολύ σημαντική εκδήλωση, όπως είπατε, και είναι πολύ σοβαρό το θέμα, ότι μας έχουν εμπιστευτεί και μπαίνουν και θέματα ασφαλείας εδώ και διάφορα θέματα, Υπουργείο Εξωτερικών, δεν τους συζητάω. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Καλντερίδη αυτό το 24 800 για το συνέδριο της τοπικής ιστορίας, αυτό πώς βγήκε, δηλαδή άκουσα τώρα που είπατε θα γίνει διαγωνισμός, θα προϋπολογίστηκε, είναι δηλαδή έτσι το ποσό αυτό, είναι ενδεικτικό. Υπάρχει και η έκδοση, πρέπει να σας πω ότι στο ποσό αυτό συνηπολογίζεται η έκδοση των πρακτικών, η οποία ανεβάζει αρκετά το ποσό και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν ήδη 40 εισηγήσεις. Ευχαριστούμε τον κ. Μουριάδη, κ. Παπαδόπουλε, είπατε ναι. Κ. Παπά, παρακαλώ. Εγώ θεωρώ τέτοιού είδους εκδηλώσεις, ότι ανεβάζουν την Καβάλα όποια και να είναι αυτό το κόστος της δηλαδή της διοργάνωσης και δεν στέκομαι δηλαδή στο αν κάποιο κάτι είναι αναλυτικό και κάτι δεν είναι αναλυτικό, γιατί προφανώς όταν θα πραγματοποιηθούν αυτά θα έχουμε ανάλυση μέχρι και του τελευταίου ευρώ, οπότε εκεί μπορούμε να πούμε αν πραγματικά έγιναν ή δεν έγιναν ή αν έπρεπε να γίνουν. Τώρα όμως συζητώντας και το εβραϊκό μνημείο, κυρία δημαρχή, μήρθε στο μυαλό ένα όνομα. Ο Μιχάλης Λιγούνας πού είναι? Διάβασα σε μια εφημερίδα, όχι δεν το λέω τυχαία, διάβασα σε μια εφημερίδα ότι ρωτήσαμε, ρώτησε ο κ. Βεραμένος αν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τι γίνεται με τις συνεχής απουσίες. Έχουμε κάποια απάντηση σε αυτό, να το πήγε. Πρέπει να σας πω ότι βρίσκεται σε διαδικασία. Τώρα πώς θα πάει η διαδικασία, δεν γνωρίζω. Να ενημερώσω το σώμα πάνω σε αυτό το θέμα, κύριε Παπά, ότι ο κ. Λιγούνας επιδεικτικά γνωρίζει το σώμα και δεν έχει υποβάλει την παρέτησή του. Επάνω σε περίπτωση, εμείς έχουμε κοινοποιήσει στην αποκεντρωμένη αρχικά τις απουσίες του για το πρώτο διάστημα της απουσίας του. Έχει κυνηθεί η διαδικασία από την αποκεντρωμένη, έχει κλειθεί σε απολογία και παροχή εξηγήσεων, αλλά η πειθαρχική ποινή είναι καθαρά με το 284 του κώδικα, είναι καθαρά αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης, δηλαδή δεν επιβάλλεται από τον Δήμο. Επειδή μεσολάβεσαν και εξακολουθούν να υπάρχουν οι απουσίες μέχρι και σήμερα και με νεότερη επιστολή μου στην αποκεντρωμένη, έχω γνωστοποιήσει και το σύνολο των υπολοίπων απουσιών και αναμένω επιτέλους η αποκεντρωμένη να προχωρήσει να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά για τις εκδηλώσεις. Δεν είμαστε αρνητικοί, είμαστε θετικοί και για την πρώτη και για τη δεύτερη. Όσον αφορά για την τρίτη, για το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, έχουμε αρκετές επιφυλάξεις με τον τρόπο με τον οποίο έχετε αποφασίσει να οργανώσετε. Αλλά κυρίως μένω σε αυτά που είπε προηγουμένως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Καλανταρίδης, όπου εδώ ακούμε ότι τώρα γίνονται οι εκδηλώσεις αυτές δίνονται και σε γραφεία. Βέβαια, επειδή άκουσα, μπήκαν κάποια ερωτήματα από τους συναδέλφους, άκουσα και τις απαντήσεις ότι έγινε μια μελέτη στο περίπου για το τι ακριβώς ζητάμε, τι θέλουμε για να μπορέσει η υπηρεσία να ξέρει περίπου το κόστος που θα προϋπολογήσει. Άρα ουσιαστικά η υπηρεσία έχει κάνει μια εργασία ή έχει κάνει τη μισή εργασία. Το ερώτημα είναι γιατί η υπηρεσία δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για να καλύψει με δικές της ενέργειες αυτό το κόστος, διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι όποιος συμμετέχει από τους ιδιώτες θα κέρδωσε από αυτήν την ιστορία. Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες μέσα από διαδικασία διαγωνισμού. Εσείς πιστεύετε ότι μέσα από διαδικασία διαγωνισμού θα δώσει κάποιος μια τιμή, η οποία δεν θα έχει κέρδος. Συγγνώμη, αλλά να το πω λαϊκά, για τη ψυχή της μάνας του θα δουλεύει. Άρα λέμε τώρα γιατί γίνεται αυτό. Είμαστε θετικοί με επιφυλάξεις στην τρίτη εκδήλωση. Είμαστε αρνητικοί όμως για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαδικασία του κόστους αυτών των εκδηλώσεων. Και επειδή έχουμε και κάποια προηγούμενα, εμείς λέμε όχι, αλλά να καταγραφεί ότι είμαστε θετικοί στις δυο πρώτες εκδηλώσεις και επιφυλακτικοί στη δεύτερη. Ναι, κύριε Καλανταρίδη, τι θέλεις να πούμε. Ναι, θα σας απαντήσω. Λοιπόν, πόσες και πόσες φορές αγαπητήσεις... Αυτό είναι αρνητική ψήφος στην εισήγηση, κύριε Μαυρίδη. Δεν έχει ύξεις αφήξεις και δι' αυτά. Λοιπόν, καταγράφηκε βέβαια, επακριβώς, το σκεπτικό. Εντάξει, στην απόφαση δεν μπορώ να γράψω κάτι διαφορετικό, αφού είναι αρνητικό. Λοιπόν, κύριε Καλανταρίδη. Πόσες και πόσες φορές, αγαπητή Συνάνελφη, μέσα σε αυτήν την αίθουσα δεν έχει κατηγορηθεί η αιδίκηση από την αντιπολίτευση γιατί δίνει τις δουλειές έξω από την πόλη της Καβάλλας. Το πιο απλό το οποίο θα μπορούσε να κάνει η δίξη, αγαπητή Συνάνελφη, για οτιδήποτε συμπεριλαμβάνουν εκδηλώσεις αυτού του είδους, θα ήταν να κάνει στη χρονιά ένα διαγωνισμό για τα ηχητικά όλης της χρονιάς, ένα διαγωνισμό για τα τραπέζια όλης της χρονιάς, ένα διαγωνισμό για τα δώρα όλης της χρονιάς, για τα μετάλλια. Τι σημαίνει αυτό, αγαπητή Συνάνελφη, ότι θα είχαμε διαγωνισμούς της τάξιος, λέω εγώ, των 30.000 ο ένας, 40.000 ο άλλος, 50.000 ο άλλος. Όχι, είπατε γιατί γίνεται αυτό με τις αναθέσεις και γιατί γίνεται... Ακριβώς. Ακριβώς. Αυτό έξηγο. Αυτό έξηγο. Αυτό έξηγο. Αυτό έξηγο. Όχι... Εκεί θέλει να καταλήξει αυτή η μορφή. Εκεί θα καταλήξει ο κύριος Ιβέρος. Δε με αφήνεται να ολοκληρώσω. Θα μπορούσε λοιπόν, λέω η διοίκηση, στην αρχή της χρονιάς να κάνει πέντε διαγωνισμούς, να βάλει από 30.000, και όποιος έρθει και τον πάρει τον διαγωνισμό, μεγιά του με χωρά του. Αυτό τι θα σημαίνει όμως, ότι θα έρχονταν από οποιοδήποτε σημείο της χώρας για να πάρουν τον διαγωνισμό. Να σας θυμίσω λίγο τι σάλλος είχε γίνει από τον κύριο Παπαδόπουλο, αν θυμάμαι συγκεκριμένα, που τα ηχητικά, λέει, της Δημοφέλειας, ήρθε και τα πήρε ένας... Πωτογραφική δραμινός. Δραμινός, αν θυμάμαι καλά. Επειδή έκανε διαγωνισμό, γιατί ήταν πάνω από τα 24.800, που πάλι είναι διαγωνισμός ουσιαστικά, έτσι, δεν υπάρχουν πλέον απευθείες αναθέσεις. Ανταυτού τι έχει κάνει ο Δήμος, έχει κάνει από την αρχή της χρονιάς κάποιες συμβάσεις μέχρι τα όρια των 24.800, όπου εκεί μπορεί, ουσιαστικά για μικροποσά δεν έρχονται από οπουδήποτε, φανταστείτε, έτσι. Άρα κάναμε τρεις συμβάσεις, τέσσερις με διαφορετικά ξενοδοχεία, πέντε ξενοδοχεία μπορεί να είναι, μοιράσαμε τα ποσά σε όλους το ίδιο. Μοιράζουμε τα ποσά σε τέσσερις επαγγελματίες της πόλης, έτσι. Και από εκεί και πέρα, όταν πιάνουμε το ποσό των 24.800, από εκεί και πέρα υποχρεωτικά συνάδελφοι, πρέπει να κάνουμε διαγωνισμό. Εδώ έχουμε λοιπόν μια τέτοια διαδικασία, όπου μας αναγκάζει, γι' αυτό σας λέω ότι θα γίνει με διαγωνιστικές διαδικασίες, έτσι. Έχει γίνει η συζήτηση και με το Γραφείο του Επιτρόπου, το ποσό των συμβάσεων, από εδώ και πέρα θα πάτε να κάνετε διαγωνιστική διαδικασία. Γίνονται δύο διαφορετικά ποσά, γίνεται διαδικασία κανονικά, προσφορών, έτσι. Αναρτήσεις τη διάβοια, όπως είπατε, στο κοιμιδί, που είναι πλέον υποχρεωτικά για τα πάντα, και όποιος έρθει και το πάρει με γάτου με χαρά του. Αυτό. Τώρα αυτό ήταν λίγο... Κυρία Γανικόλα, παρακαλώ. Ναι. Κυρία Δηδήμαρχη, το συνολικό ποσό... Συγγνώμη λίγο, παρασκόλου. Το συνολικό ποσό των συμβάσεων πόσο ήταν που καλύφθηκε, δηλαδή. Οι συμβάσεις, όπως σας λέω, που μπορούν να γίνουν, κατά τη διά... Οι συμβάσεις που σας είπα, παράδειγμα, για τα δωμάτια ή για τα τραπέζια ή για τα μετά, μπορούν να πάνε μέχρι 24 800. Από εκεί και πέρα, πάνω από το 24 800, πρέπει να γίνει υποχρεωτικά διαδικασία διαγωνισμού, υπό την έννοια την ευρύτερη των διαγωνισμών. Δεν μπορούμε να τα σπάσουμε, δηλαδή, και να τα δώσουμε σε πέντε, όπως γίνεται, για παράδειγμα, για τα δωμάτια, σας λέω. Ο Δήμος Καβάλας για τα δωμάτια έχει πέντε διαφορετικές συμβάσεις με ίδιες τιμές σε πέντε διαφορετικά ξενοδοχεία της πόλης. Αλλιώς θα έπρεπε να κάνει έναν διαγωνισμό κι όποιος το πάρε. Όχι σε όλες. Θα υπερκαλείπτονταν όμως, βάζοντας τα πράγματα. Επειδή είναι μεγάλε. Εγώ ρωτάω, το σύνολο των συμβάσεων που θα καλυφθούν αργότερα, που σε λίγο θα καλυφθούν, πόσο ήταν το κοσμό. Πώς θα μας πείτε. Ε, τώρα, πώς θα σας πω αυτό. Που να πω, να το πω, να το πω. Αυτό που μπορώ να σας πω, πάντως, που το ξέρω και μπορώ να σας το πω, είναι, για όλη την χρονιά που γίνεται τόσος λόγος για τις εκδηλώσεις, καθίσαμε προχθές και είδαμε τι ακριβώς, τέλος πάντων, έχουν όλες αυτές τις συμβάσεις τις οποίες αναφέρεστε. Γιατί, να θυμίσω ότι έχει γίνει και κάποια άλλη εκδήλωση, πάλι με διαδικασία τη διαγωνιστική. Όλες αυτές τις συμβάσεις, μέχρι τέλος του 2017, συνολικά τα χρήματα τα οποία έχει δώσει ο Δήμος για δημόσιες σχέσεις, μετάλλια, δωμάτια, τραπέζια, συνδιοργανώσεις, αθλητικά, κολυμπητήρια, είναι κάτω από 200.000 ευρώ. Αν είναι αυτό το ερώτημα που θέτετε, δεν ξέρω αν σας απαντάω. Συνολικά είναι κάτω από 200.000 ευρώ. Εντάξει, εντάξει. Το υπαρρυθμό 10, έγκριση αναγκυρότητας φαρματοποίησης, πρόσκληψη έκτακτου προσωπικού, δύο ατομών ειδικότητας, ΔΕΕ χειριστών μηχανημάτων έργου, 1 ΠΕ τοπογράφων μηχανικών, 2 ΤΕΠΕ τοπογράφων μηχανικών, 1 ΠΕ αρχιτεκτόνων μηχανικών και 5 ΥΕ εργατών γενικών καθηκών των χρονικής διάρκειας δύο μηνών στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών. Ναι, ο κ. Βέρος, ναι, όχι στον τρόπο επιλογής. Το υπαρρυθμό 11, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος, Δήμου Καβάλα σε τους 2017. Κύριε Τουλκίδη. Είναι ένα μικρό έργο για την κατασκευή πεζοδρομίων και έχει και ένα, το άλλο ποσό είναι από ένα παλιό έργο που έγιναν θεώρησες τις τιμές και πρέπει να αφιεσθωθεί μαζί τους εργολάβους. Το 97.000 και το άλλο 9.000 ευρώ. Είναι τα ποσάτων που υπολογίζω. Πάμε στο υπαρρυθμό 12. Συγκρότηση επιτροπής, παρακαλώ. Θέλω να ρωτήσω στον Αντιδήμαρκο το εξής. Πρόκειται για μικρά εργάκια, προφανώς δεν ξέρω κατασκευή πεζοδρομίων, δεν ξέρω πόσα μέτρα είναι, όπως δεν ξέρω και τι ανάπλαση συνοδού τσολάκι θα κάνετε με 9.000. Τα σπάζετε τώρα, τα σπάζετε, τα σπάζετε για να κάνετε ανάθεση, αφήστε τώρα. Λοιπόν, τι, το 7.278 τι είναι, ανάθεση είναι, τι είναι. Λοιπόν, παρακαλώ στην αίθουσα αυτή, ξανά η λέξη απευθείας ανάθεση δεν θα ακουστεί. Δεν υπάρχει απευθείας... Λοιπόν, τέλος. Απευθείας ανάθεση, τέλος. Διαγωνιστική διαδικασία είναι, πάμε παρακάτω. Όταν το θέμα έρχεται, εγώ συμφωνώ μαζί σας, δεν ξέρω τι λέει ο νόμος, αλλά όταν ο εισηγητής, ο αντιδήμαρκος ή ο οποιοδήποτε άλλος εδώ μέσα μας το εισαγάει και λέει να ανατεθεί, εμείς φταίουμε για αυτό το πράγμα. Αυτό να το πείτε σε αυτούς οι οποίοι συντάσουν τα εισηγητικά. Εντάξει, το ανατεθεί κύριε Μαυρίδη έχει να κάνει μετά από τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, όχι απευθείας ανάθεση. Εντάξει, αυτό. Σε κάθε περίπτωση, με οποιαδήποτε διαδικασία ανατίθετε στο τέλος. Μισό λεπτό. Μισό λεπτό, Πρόεδρε. Κύριε Βέρος, είναι εσείς, τε παρακαλώ. Θέλω να ρωτήσω και να με απαντήσει ο κύριος αντιδήμαρκος πώς θα γίνει η διαδικασία αυτόν τον μικρό έργο. Η τεχνική υπηρεσία μέχρι το ποσό των 700-200, πόσο γίνεται ακριβώς με το ΦΠΑ, είναι η μόνη δυνατότητα που έχει μέσα από τον καινούργιο νόμο πια να μπορέσει να κάνει μικρά έργα γρήγορα αναθέτοντάς τα με γρήγορες διαδικασίες. Το έργο της Τσολάκη δεν είναι έργο, είναι πληρωμή. Απλά προϋπολογίζουμε τα λεφτά στην αναμόρφωση. Είναι από ένα έργο του 2010, αν θυμάμαι καλά, στο οποίο γίνει αναθεώρηση και με τη συμβουλή και τη δυναμική υπηρεσίας οφείλουμε να πληρώσουμε τον τότε έργο λαού. Τι έχει το έργο να σου πω την αλήθεια δεν θυμάμαι. Παρόν. Το υπαρρυθμό 12 Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Ασφαλτοστρώσης Τσιμεντοστρώσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Ο κύριος Μπόνιας με τον κύριο Τσοχαταρίδη. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Προθεσμίας Περαίωσης του έργου Συντηρήσεις Δημοτικών Κτιρίων Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 13 Χορίγηση Παράτασης Περαίωσης Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Το υπαρρυθμό 17 Έγκριση της Παράτασης Πρωθυσμίας του Έργου Κατασκευή Πεζοδρομίων Κλιμάκων και Πλακοστρώσεων έτους 2016. Μέχρι πότε η παράταση? Θα το δούμε τώρα στην εισήγηση. 13 Πρώτο του 2018. Εγκρίνεται το υπαρρυθμό 19. Λήψη απόφασης για το άνοιγμα ή μη τραπεζικού λογαριασμού διαθεσίμων στη τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό ήρθε και σαν θέμα, Πρόεδρε. Ε, βέβαια. Όχι. Όχι, πράγματι. Τι όχι? Ποια είναι η εισήγηση, Πρόεδρε, όχι. Η εισήγηση είναι να ακολουθήσουμε τη γραμμή της κέδε, η οποία λέει όχι στην τοποθέτηση του διαθεσίμου. Κύριε... Λοιπόν, το θέμα είναι γνωστό, παρακαλώ. Είχαμε εγκρίνει την απόφαση της κέδε στο προηγούμενο συμβούλιο που κάναμε. Συντασθόμαστε με τη... Αυτή είναι η εισήγηση. Εσείς, κύριε Παπαδόπουλα. Πρόεδρε, η διαχειριστική και οικονομική αυτοτέλεα του Δήμου για μας είναι μια αρχαία. Είναι αδιαπραγμάτευτη. Μπορώ να πω ότι η πράξη αυτή νομοθετικού περιοχωμένου, που έχει ψηφιστεί νομίζω το 2015, αν δεν κάνω λάθος για την αναγκαστική μεταφορά των διαθεσίμων των Δήμων στη τράπεζα Ελλάδος, κατεργεί αυτό που πιστεύουμε, την αυτοτέλεα και την αφθάρκεια ενός Δήμου. Από την άλλη, όμως, θέλουμε τα αποθεματικά του Δήμου, κύριε Πρόεδρε, να αξιοποιηθούν με στόχο τη δημιουργία νέων έργων, νέων εσώδων, θέσεων εργασίας. Όχι να λοιμνάζουν ούτε να σκορπίζουν δεξιά και αριστερά, κύριε Πρόεδρε. Σε δράσεις που δεν... Είμαστε... αλλά σας καλούμε, κύριε Πρόεδρε, να συνετηστείτε και να διαχειριστείτε σωστά τα χρήματα των δημοτών. Επίσης, πολιτικά ή κομματικά παιχνίδια, εμείς δεν εμπλοκόμαστε, κύριε Πρόεδρε, και δεν μας απασχολούν, εμείς λειτουργούμε με κριτήριο πάντα το συλλογικό συμφέρον του τόπου μας. Ευχαριστούμε, κύριε Παπαδόπουλο. Κύριε Πρόεδρε, με τις διαδικασίες σας. Έτσι, με πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό και έχοντας και κάποιες απορίες να διατυπώσω, θα ήθελα να ρωτήσω τον αγαπητό σάντου, τον κύριε Παπαδόπουλο. Λέγοντας, διαχειριστείτε σωστά τα χρήματα των καβαλιωτών. Έχει διαπιστώσει ο κύριος Παπαδόπουλος ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση. Απορία τρέφω, όπως την ίδια απορία να έχει και οποιοςδήποτες οι πολίτες μας ο οποίος ακούγοντας τον κύριο Παπαδόπουλο να έλεγε ότι ο πρόεδρος τον οποίον απευθυνόταν δεν κάνει σωστή διαχείριση. Παράκληση, με πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό. Διαπίστωσε ο κύριος Παπαδόπουλος ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση. Αν νέας μας το πει να ξέρουμε και εμείς το τι γίνεται. Δεν νομίζω ερμηνεύοντας ότι η συμβουλή να διαχειριστείτε σωστά είναι αυτό ο καθέας μας το λέει. Διαχειριστείτε σωστά τα χρήματα των καβαλιώτικων λαών. Πρόεδρε είναι απλό. Να κάνω μια ερώτηση για να πω ποια είναι στον κύριο Αντιδέμαρχο Οικονομικών και γενικότερα ποια είναι τα διαθέσιμα του Δήμου Καβάλλας της Δημοφαίλειας ή της ΔΥΑΚ. Να μας πείτε για να σας τα κάνω πιο συγκεκριμένα να κάνω τις διευκρινήσεις που μου ρωτάει ο κ. Πετρόπουλος. Θέλω να μου πείτε ποια είναι τα διαθέσιμα του Δήμου. Ποια είναι. Πείτε μου ποια είναι τα διαθέσιμα αφού τα ψηφίσαμε. Για να απαντήσω στον κ. Πετρόπουλο και συγκεκριμένα. Να μην υπάρχουν απορίες, όχι τί και κανένα λόγο. Εντάξει, εντάξει, μην πάμε τώρα σε αυτή τη διαδικασία. Συνάδελφοι, σας έχει μοιραστεί το... Σας έχει σταλεί το ψήφισμα της ΚΕΔΕ έτσι. Παρακαλώ κ. Παπά, τι λέτε επί του θέματος. Κοιτάξτε να δείτε, το θέμα είναι ότι αυτό που λέμε εδώ πέρα, που λέει η ΚΕΔΕ και εμείς συντασσόμαστε να μετουσιαστεί και σε πράξη έτσι. Να μην αύριο βρούμε μια δικαιολογία και όλα τα βάλουμε εκεί για να πάρει η κυβέρνηση και να τα δείξει ότι έχουμε ταμείο και μετά οι δείμυνα είναι μ'εκλεισμένα τα δυστροφικά. Μιλάω εγώ ένας κυβερνητικός άνθρωπος αυτή τη στιγμή. Σας λέω ότι μην τα δώσετε ας πούμε. Αλλά τι να κάνουμε, τι χαμογελάζεται. Τα φάμε να θα έρθει ο Χουφτελε εδώ πέρα και ο Σαλιάρης και να βγαίνει στη φωτογραφία σπάνια. Εκείνος τα παίρνει, εκείνος μας τα παίρνει, εκείνος μας τα παίρνει. Θα πω και κάτι άλλο ένα από τα επιχειρήματα με σπορείτε πάνω που θα λένε. Πείτε μου, σας παρακαλώ, αν οι δείμοι τραβήξουν από τις τράπεζες τα διαθέσιμά τους, τι πρόβλημα θα έχουν οι τράπεζες πάντα. Λοιπόν, και επιπλέον τα χρήματα του Δήμου Καβάλας είναι όλα τοποθετημένα σε κωδικούς, όλα δεσμευμένα σε κωδικούς. Και να μην ξεχνούμε ότι φάγαμε από θεματικό πέρσι ένα 350 στους πρόσφυγες και φάγαμε από θεματικό φέτος και για το παγετό, για τα οποία και για τις δύο καταστάσεις πήραμε από 90.000. Λοιπόν, εμείς τα αποθεματικά μας τα μεταχειριστήκαμε και τα μεταχειριστήκαμε από φελία του Δήμου και των δημοτών. Δεν τα τρώμε από εδώ και από εκεί. Από την άλλη βέβαια σας λέω, μην ξεχνάτε ότι έχουμε 115 ή 113 καινούργους υπαλλήλους στην καθαριότητα. Μην το ξεχνάτε αυτό. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να μπούμε σε μια διαδικασία κινητής μονάδας επεξεργασίας απορριμάτων. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε σε διαδικασία δημοπράτησης για αυτοκίνητα και για όλα αυτά. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε μισθοδοσίες. Μην ξεχνάτε τίποτα από αυτά τα πράγματα. Όλα είναι σε κωδικούς. Δεν έχεις πάσει αυτό. Κράτος είναι. Ό,τι θέλει μπορεί να κάνει. Αλλά να βγει σαν κράτος και να τα αρπάξει. Όχι να λέει δώστε τα. Αυτό λέει με καλό τρόπο. Αν θέλει να τα αρπάξει, να τα πάρει. Όχι, ξέρεις, θα γίνεις. Δεν θα μπορεί να πάρεις, οπότε είναι το ίδιο πράγμα. Μπορώ εγώ να έχω εμπιστοσύνη. Δεν μιλάω εγώ για τον πατατούλι. Εγώ μιλάω ότι μου λέει, αν τα χρειαστείς από την τράπεζα της Ελλάδος, σε 15 μέρες τα θα δώσουν. Υπάρχει ένας δήμος που να το πιστέψει αυτό. Μην τρελαθούμε τώρα. Λοιπόν, ωραία. Κανείς δεν θύγει βέβαια το θέμα γιατί τίθεται η ανάγκη να γίνει υπενθύμηση στους δήμους να μεταφέρονται από θεματικά στην τράπεζα της Ελλάδος σε μια εποχή που οι δίκτησες οικονομίας ανεβαίνουν και πάμε να βγούμε από τα μνημόνια. Αν κάποιος το απαντήσει, με συγχωρείτε δεν είναι πολιτική θέση, περιμένω μια απάντηση από τους επικεφαλείς σας. Μπορούμε και από τους πολιτικούς αυτούς εδώ πέρα. Λοιπόν, τι θέλετε, τοποθετηθήκατε. Όχι, ο κ. Βέρος δεν έχει μιλήσει. Κύριε Παπαδόπουλα, θέλετε κάτι extra από αυτό που... Ποιος έχει ανοιχτό μικρόφωνο. Να διευκρινήσω, γιατί εδώ εμείς δεν κάνουμε πολιτική συζήτηση με την έννοια να παίρνουμε τα συμφέροντα του κράτους ή οποιαδήποτε κυβέρνηση. Να διευκρινήσουμε ότι όσα ανάγκες είναι μακροπρόθεσμες για τους δημούς, ότι διαθέσιμα έχουν, ας μας τα δώσουν για να τα επενδύσουμε. Εμείς, κύριε Δήμαρχη, πρέπει τα χρήματα που έχουμε να μπορούμε να τα επενδύουμε για να δημιουργούμε και να αξιοποιούμε ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχουμε. Να αξιοποιήσουμε όλα τα χρήματα και να τα επενδύσουμε και να μπορέσουμε να έχουμε θέσεις εργασίας, νέα σωδά για το δήμο και χωρίς να μπορέσουμε να έχουμε αποθεματικό. Γι' αυτό, κινδυνεύουμε όσο έχουμε αποθεματικά. Γι' αυτό, λέω ότι τα διαθέσιμα πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο, την αυτονομία και την αφτάρια που πρέπει να έχει ο δήμος Καβάλας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, ευχαριστώ για την προσοχή τους συνάδελφους. Όμως, να θυμίσω ότι και εγώ προσωπικά αλλά και η δημοτική μας παράδοξη, πολλές φορές είπαμε ότι λόγω των ημερών που ζούμε εδώ και οχτώ χρόνια, ναι μεν θα πρέπει να έχουμε κάποια χρήματα, τα αναγκαία εκείνα και που προβλέπονται και από τον νόμο, όταν πρέπει να κρατούμε για δύο μήνες μισθούς των μονίμων υπαλλήλων, όπως και τα λειτουργικά μας έξοδα, έτσι. Όμως, πάντοτε λέγαμε ότι είναι αδιανόητο να έχουμε ένα πλαιόνασμα της τάξης πάνω από 7 εκατομμύρια. Αν θυμάμαι καλά στον απολογισμό, το πλαιόνασμα ήταν 10 εκατομμύρια 800.000. Αν αφαιρέσουμε 2 εκατομμύρια περίπου, τα βάζω πολύ χοντρά, γιατί λιγότερα είναι για μισθούς δύο μηνών του μονίμου προσωπικού και περίπου 2 εκατομμύρια που είναι υποχρεώσεις από την προηγούμενη χρονιά, από το 2016, σε διάφορους επαγγελματίες και προμηθευτές. Άρα, αν αφαιρέσουμε 4 εκατομμύρια, περίπου 7 εκατομμύρια είναι καθαρά χρήματα του Δήμου. Και γι' αυτό έχουμε πει και πολλές φορές, δεν δικαιολογείται να μας λέτε ότι δεν έχουμε χρήματα. Δεν έχουμε χρήματα, παραδείγματος χάρη, να παλωτριώσουμε το οικόπιδο του στρατού 280.000, δεν έχουμε χρήματα να βάλουμε περισσότερα για ασφαλτοστρώσεις και λοιπά, και λοιπά, και λοιπά, και λοιπά. Πάμε τώρα, πάμε τώρα. Εμείς ξέραμε τι λέγαμε και ξέρουμε τι λέμε. Δεν είναι εποχή να κρατάς πολλά χρήματα, διότι κάποια στιγμή θα σου πούνε και τ' άλλο από την Κεντρική Διοίκηση. Μπράβο, ο Δήμος Καβάλας, παρότι έγινε τα τελευταία 8 μνημονιακά χρόνια και πάνω τις 100 περιοικοπές, έχει 7 εκατομμύρια πλαιόνασμα. Άρα, μη διαμαρτήρεστε κύριοι γιατί έγινε 60% περιοικοπή σε δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και οι Έλληνες πολίτες. Όχι, δεν είναι θέμα, Νίκο Κύριε, είναι θέμα ότι δεν μπορεί... Νίκο, τώρα δεν μπορώ να αναλύσω γιατί δεν με παίρνει και η ώρα να αναλύσω... Μην απευθύνεσαι στον Ελληνικό, είπα να πω. Κύριε Μαυρίδη, λοιπόν, επιτρέψτε μου, αλλά με τον κύριο Μαυρίδη γνωριζόμαστε από πολύ παλιά. Λοιπόν, δεν είναι της ώρας, όμως, τώρα να αναλύσω πόσα πολλά πράγματα θα μπορούσε ο Δήμος και κυρίως σε θέματα καθημερινότητες να κάνει για τους πολίτες μας και δεν το έχει κάνει. Τώρα, όσον αφορά για το συγκεκριμένο θέμα και συνεχίζω και δεν ήταν τα τυχαία εισαγωγή που έκανα. Λοιπόν, είναι γνωστό ότι σε πρόσφατη συνεδρία στη Σκέδη υπήρξε μια συγκεκριμένη εγκύκλιο από το Γενικό Λογιστήριο, όπου, ούτε λίγο, ούτε πολύ, έλεγε ότι τα διαθέσιμα των φορεών της Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει να μεταφερθούν στην τράπεζα της Ελλάδος. Κοιτάξτε να δείτε. Βεβαίως, σε αυτή την εγκύκλιο υπάρχουν αστοχίες. Και μια αστοχία είναι αυτή που σας είπα ότι δεν λαμβάνει υπόψη ότι θα πρέπει οι Δήμοι να κρατάν στα διαθέσιμά τους το σύνολο του ποσού των μισθών για δύο μήνες των μονίμων υπαλλήλων, τα λειτουργικά τους και τρέχοντα έξοδα, όπως δεν αναφέρει και καθόλου ότι ο συγκεκριμένος νόμος του 2016, ο 4386, τώρα αναγκαστικά τα έχω γραμμένα και δεν μπορώ να τα διαβάζω, δεν μπορώ να τα θυμάμαι, δίνει τη δυνατότητα και με μια τροποποίηση που ουσιαστικά ήταν τροποποίηση του νόμου του 2014, όπου δίνει τη δυνατότητα ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών να υποχρεώνει και τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να καταθέσουν τα διαθέσιμα πλεονάσματά τους στον ενιόλογρα κριμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Και πέρα, δυστυχώς όμως η Κέντε δεν λαμβάνει υπόψη και κάποια πράγματα, έτσι, δεν λαμβάνει υπόψη ότι είναι δυνατόν οι καταθέσεις των δήμων και συνολικά της αυτοδιοίκησης και των περιφεριών, να είναι πιο σίγουρες σε οποιασδήποτε άλλες εμπορικές τράπεζες όπου βάσει ευρωπαϊκής δομοθεσίας οι εμπορικές τράπεζες διασφαλίζουν μόνο το ποσό έως 100.000 ευρώ. Είναι δυνατόν να θεωρείτε... Τι σχέση έχει αυτό, είπες κύριε Πετρόπουλα. Άρα, από τη μία λέμε ότι καταθέτουμε και έχουμε τα χρήματά μας εμπορική τράπεζα, που ουσιαστικά μας καλύπτουν μόνο μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ. Από την άλλη, το επιτόκιο είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερο από αυτό που δίνεται στην Τράπεζα Ελλάδος και όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει ο νόμος 4320 του 2015 άρθρο 36, τα λέω αναλυτικά, ότι όσο υπάρχει η Τράπεζα της Ελλάδος διασφαλίζεται το 100... όσο υπάρχει η Τράπεζα της Ελλάδος διασφαλίζεται το 100% του καταθέσεων. Και επειδή βέβαια μπήκε και το ερώτημα... δεν ξέρω τώρα ο Πρόεδρος, νομίζω το έβαλε από ποιον επικεφαλή θέλει να ακούσει για ποιους λόγους γίνεται αυτή αν θέλετε, η διαχείριση των ταμιακών διαθεσίμων των δήμων και των περιφεριών, δηλαδή για ποιον λόγο μεταφέρονται τα αποθεματικά. Λοιπόν, μη γελιόμαστε εκτός αν ζούμε σε άλλο κράτος και σε άλλο πλανήτη και δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Λοιπόν, πολύ απλά με αυτή τη μετακίνηση των αποθεματικών δημιουργείται η προϋπόθεση ή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια και ειδικότερα συμβάλεις, σας τα διαβάζω για να μην λέτε οτιδήποτε κάτι δεν το πω σωστά, στη μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, στη μείωση του χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, Γενική Κυβέρνηση είμαστε όλοι, και οι δήμοι έτσι και οι οτά, να ξέρουμε τι λέμε τώρα, στη μείωση των μηχτών χρηματοδοτικών αναγκών της Γενικής Κυβέρνησης, στη δημιουργία επαρκών ταμιακών διαθεσίμων για την ασφαλή και απρόσκοπτη έξοδο του στις διεθνείς αγορές του κεφαλαίου. Είναι δηλαδή μια κίνηση, ουσιαστικά, όπου με αυτόν τον τρόπο θέλεις να βγεις επιτέλους στις αγορές για να ξεπεράσεις τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα κάτω από τις επιτροπίες και οτιδήποτε άλλο. Και κλείνοντας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το εξής. Ότι μπορεί να μου πει κάποιος πόσα χρήματα έδωσε τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Διοίκηση για χρεοκοπημένους δήμους και συνέβαλε και συνέβαλε στο να μη χρεοκοπήσουν, να μη κλείσουν, να μη χάσουν εργαζόμενοι τη δουλειά τους, να μη χάσουν οι πανγκελματίες τα λεφτά τους. Αν θυμάμαι καλά, είναι πάνω από ένα δις, 300 εκατομμύρια. Έχει δώσει η Κεντρική Διοίκηση σε χρεοκοπημένους δήμους των προηγούμενων ετών. Άρα μόνο και αυτό δείχνει ότι η βούληση της Κεντρικής Διοίκησης δεν είναι να πάρω τα λεφτά και να χρεοκοπήσω τους δήμους. Νίκο, σε παρακαλώ μιλάω. Κύριε Μουρτασάκα, σε παρακαλώ μιλάω. Λοιπόν, άρα, από ό,τι καταλαβαίνετε, ναι μεν, υπάρχουν και αστοχίες και πρέπει να τις πούμε, διότι θα πρέπει κανονικά να πει τι χρειάζεστε, ποια είναι τα λειτουργικά σας έξοδα, ποια είναι αυτά που χρειάζεται για τους μισθούς, κρατήστε και ένα ποσό και τα υπόλοιπα, ναι μεταφέρτε τα στην Τράπεζα Ελλάδος, αφού σας δίνουμε μεγαλύτερο επιτόκιο, σας διασφαλίζουμε 100% του ποσού, γιατί δεν θεωρώ ότι θα μεταφέρει ο δήμος Καβάλα σε 100.000. Και βέβαια ξέρετε πολύ καλά ότι πάντοτε βάσει νόμου υπάρχει δυνατότητα της άμεσης διαθεσιμότητας του οποιοδήποτε δήμου, στα ταμιακά αυτά διαθέσιμα, μέχρι και του ποσού και των τριών άμεσα, των τριών και πέντε εκατομμυρίων και για μεγαλύτερα ποσά, και για μαγελύτερα ποσά, ο φορέας έχει τη δυνατότητα, δηλαδή ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αντιλεί τα μεταφερόμενα ποσά εντός ολίγων ημερών, πέντε έως εφτά μιας εβδομάδος. Άρα εγώ ρωτάω τώρα και όλα αυτά με νόμους, εκτός εάν ισχυρίζεστε ότι οι νόμοι αυτοί δεν ισχύουν ή δεν υπάρχουν ή δεν θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Εγώ ρωτάω εάν θα διασφαλιστεί ότι θα πρέπει να κρατήσουμε τα χρήματα εκείνα που είναι αναγκαία και τα υπόλοιπα για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να μεταφερθούν. Έτσι όπως αν έλυσε, είναι κακό. Για μας δεν είναι κακό, αλλά να διασφαλιστεί όμως ότι θα έχουμε εκείνα τα χρήματα τα αναγκαία για να καλύψουμε αυτά που είπα προηγουμένως για να μην τα επαναλαμβάνω. Άρα τι λέτε επί της εισηγήσεως να τα μεταφέρομαι ή όχι. Κατ' αρχάς δεν μας δώσατε καμιά δεν στείλατε κανένα ψήφισμα της σκέδης σε εμάς, δεν ξέρω αν το πήραν οι συνάδελφοι, εμείς δεν το πήραμε. Τουλάχιστον στα email ούτε ο συνάδελφος της Μουρτασάκας, ούτε ο συνάδελφος της Τεριανής. Δεν ξέρω, σε εμάς δεν ήρθε, πρώτον. Τέλος πάντων το βρήκαμε, το είδαμε, με την υπόθηκε, τη συνεδρίαση. Λοιπόν, παρόλα αυτά, εμείς λέμε ότι είναι άδικο από τη μία για τους δήμους, γιατί υπάρχουν αστοχίες από τη μεριά του Γενικού Λογιστήριου, είπαμε. Εάν διασφαλιστούν, εμείς λέμε ξεκάθαρα την άποψή μας. Εάν διασφαλιστούν τα χρήματα που έχουμε ανάγκη για τα τρέχοντα λειτουργικά και για τους μισθούς, εμείς λέμε ναι τα υπόλοιπα να μεταφερθούν στην τράπεζα λόδους. Ναι, παρακαλώ, κύριε Μαυρίδη, τι θέλετε, διευκρινή. Κύριε Μαυρίδη, ένα δευτερόλεπτο σας παρακαλώ. Ναι, κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Συγγνώμη, καμιά φορά το διασκυλάζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κύριε Πρόεδρε, και είναι καλό γιατί χαλαρώνουμε κιόλας. Λοιπόν, εγώ ξέρω ότι τα χρήματα του Δήμου, τα δικά μας τα χρήματα, θα τα διαχειριστούμε εμείς όπως τα θέλουμε. Και από τη στιγμή που ένα συλλογικό όργανο, και ξέρω ότι η αριστερά έχει αδυναμίες στις συνδεχνίες και στα συλλογικά όργανα μας προτείνει αυτό το πράγμα, μάλιστα το κεντρικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ναι, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Άκουσα από τον κύριο Βέρο τον αγαπητό ότι η κεντρική διοίκηση ενισχύει δήμους. Έχει δώσει. Όπως θέλετε θα το πω, έχει δώσει, τους έχει αναστήσει. Έτσι είναι στην Ελλάδα. Οι παταξίδες θα αναστηθούν και των οικοκυραίων θα τα βάλουμε στην άκρη από τους παταξίδες. Δεν συμφωνώ, δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Ο κύριος Τριανταφυλίδης, που δεν μιλήσε και μετά ο κ. Παπαδόπουλος. Να συμπληρώσω και εγώ ήθελα καταρχήν θεωρείτε ότι είναι δεδομένο ότι συμφωνώ με τιμή από όδοση των ταμιακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια και εδώ να διευκρινήσω κάτι που ενδεχομένως θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι ούτως ή άλλως η πρόσβαση στα ταμιακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος για κάποιον που θέλει να τα δεσμεύσει είναι αδύνατη. Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί τράπεζα η οποία ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κανέναν άλλον. Άρα λοιπόν οποιοςδήποτε αδαείς θέλει να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αυτά για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση γιατί απλά θα αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά νομίζω είναι βασικές αρχές στις οποίες πρέπει να τις γνωρίζουμε. Συμφωνώ, ναι. Προφανώς όμως αν γίνεται αυτό γίνεται με κάποιο άλλο σκεπτικό. Ίσως αυτοί που βγάζουν αυτή την απόφαση να θεωρούν ότι μπορούν να παρέμουν με τον όρφα με τα τρόπο. Πράγμα το οποίο δεν γίνεται. Μια τελευταία ερώτηση. Τα λεφτά όλων των δομών τα έκαναν ομόλογα και την Δευτέρα κόψαν 50 δις και δεν μίλησε κανένας. Εδώ ο γιατρέ με νόμο σου λέει πας στον Στουρνάρα. Στον Στουρνάρα. Τον υποδιογητή του ΣΟΥΚ. Ο Στουρνάρας να πάρει και την αριστερά. Νίκο, Νίκο, Νίκο. Δεν το καταλάβω. Να ρωτήσω λίγο, κυρία δημάρχη. Κυρία δημάρχη. Σε ποια ή πόσες τράπεζες έχουμε τα χρήματά μας και με τι επιτόκιο. Θα το δούμε και θα σας το απαντήσουμε. Τι θα το δείτε. Να ξέρουμε τώρα πόσο είναι το επιτόκιο. Καλά, είναι δυνατό να μην ξέρει ο αντιδήμαρχος οικονομικών σε ποιας τράπεζες έχουμε και με τι επιτόκιο. Καλά, τώρα σοβαρολογείτε. Κυρία Παπαδόπουλο, τι θέλετε να πείτε. Παρακαλώ. Άκουσα με προσοχή και τον κ. Τρανταφυλίδη. Αλλά όπως και να έχει. Καταρχήν υπάρχει μια πράξη νομοθετικού περιοχωμένου. Άρα είναι τώρα... Ωραία. Υπάρχει νόμος. Περιμένετε. Όχι, όχι, όχι. Ε, όχι. Να ολοκληρώσω. Το 2015, 750 πράξεις νομοθετικού περιοχωμένου βγήκαν. Του ξεχάσατε τώρα, ναι. Περιμένετε, κύριε. Κύριε Μουρτασάκα, μισό λεπτό. Λόγω του επίγοντος της κατάστασης τώρα η πράξη νομοθετικού περιοχωμένου. Μα να μιλήσω δεν μ' αφήνει. Δεν μπορώ. Δεν διαφωνώ. Μα να μιλήσω. Λόγω του Σταϊκούρα, κύριε Μουρτασάκα. Ξεκίνησε με το νομοσχέδιο του Σταϊκούρα. Δεν μένω εκεί. Είναι το μόνο θέμα που έχει πολιτικές διαστάσεις, κύριε Ζαντζάρια, να μην το συζητάμε. Τι να λέμε, δηλαδή, εδώ πέρα τώρα να πούμε. Ο κύριος Ζαντζάρης... Απεθάνομαι από ανία εδώ πέρα μέσα να πούμε. Ωραία. Ένας καβγάς δεν γίνεται. Όχι, μοίραμε. Πάντως, πρόεδρε, να το πάω από την αρχή για να μην γίνεται πολιτικά από πολιτικάντιδες. Μιλάει τώρα. Τι να κάνω να το διακόψω. Κύριε Πρόεδρε, ήρθε νομοσχέδιο το 2013 από τον Σταϊκούρα. Ήρθε πράξη νομοθετικού περιεχομένου το 2015. Δεν μένω σε οποίος είναι κυβέρνηση. Μιλάω ότι το κράτος αυτή τη στιγμή λέει, ότι έχετε βραχεί πρόθεσμο, κάντε το, κρατήστε το και εξυπηρετήστε τους δήμους. Ό,τι έχετε μακροπρόθεσμο, φέρτε το σε εμάς να το επενδύσουμε. Και εμείς τι λέμε, λέμε απλά. Τι δεν έχουμε βραχεί πρόθεσμο. Ότι εμείς οι δήμοι είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί μετά από 60% που έχουν γίνει περικοπές ήδη σε κεντρικούς πόρους στους δήμους, λέμε το εξής, γιατί να μην επενδύσουμε εμείς. Δεν θέτει το θέμα, κύριε Μουτρασάγκα, αν εμπιστευόμαστε ή δεν εμπιστευόμαστε, εάν η Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ, εμείς κοιτάμε το καλό του τόπου και του δήμου και λέμε ότι εμείς δεν πρέπει να έχουμε διαθέσιμα, πρέπει να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε για το καλό των πολιτών. Αυτό λέμε. Να μ' αλώσουμε τον Πρωθοσάγα, θεέ μου, ότι αυτός θα αρέσει. Λοιπόν, ναι, κύριε Κουφατζή, παρακαλώ. Πάμε, προχωράμε. Το υπαρρυθμό 20. Ο Φιλής Τανόντος. Και επαναβεβαίωση χρέων της ίδιος. Πρόεδρε, μισό λεπτό για να γράψω, ο Γραμματέας έχει δίκιο. Λοιπόν, εμείς λέμε το εξής. Λέμε ότι κρατάμε, εμείς η πρότασή μας ως Δημοτική Παράταξη, κρατάμε τα χρήματα που είναι αναγκαία για μισθούς και λειτουργικά έξοδα και τα υπόλοιπα τα στέλνουμε για αυτούς τους λόγους που είπαμε προηγουμένως, τα στέλνουμε στην τράπεζα Ελλάδος. Και εφόσον υπάρχουν υπόλοιπα, τα στέλνουμε στην τράπεζα της Ελλάδος. Εντάξει, αυτό. Ναι, είπε, ναι, ναι. Στο υπαρρυθμό 20, διαγραφή βεβαιωμένης ο Φιλής Τανόντος και επαναβεβαίωση χρέων στη σύζυγο. Εγκρίνεται το υπαρρυθμό 21, διαγραφή βεβαιωμένης ο Φιλής, το 21, εγκρίνεται. Έκτακτες οικονομικές ενισχύεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής αελεγγύης οικονομικών τους 2017, το υπαρρυθμό 22, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 23, εκμίσταση του ΝΟΟΕ18Ε13 καταστήματος του κλειστού κολυμπητήριου καβάλα στο Περιγιάλη, αποσύρεται αυτό. Το 23 και 24, αποσύρεται. Το 25, έγκριση ή μη του υπαρρυθμών 3 του 17, πρακτικού της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων, εγκρίνεται. Το 26, αποσύρεται. Το 27, έγκριση γεννόμενης μετάβασης αντιδημάρχου ποιότητας ζωής κυρίου Τσουρουκίδη στη Θεσσαλονίκη. Αποσύρεται το θέμα, δεν το συζητάμε. Το 27, έγκριση κυρίου Τσουρουκίδη μετάβαση, εγκρίνεται. Το 28, αποδοχή αίτησης παρέτησης της μαθήτριας Μαρκίδου Αναστασίας του Κωνσταντινού από αναπληρωματικό μέλος του νομικού προσώπου Εννιά σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθυνας Εκπαίδεψης γίνεται αποδεκτή η αίτηση παρέτησης. Και το 29, εδώ θα ορίσουμε αντικαταστάτη. Και το 29, αποδοχή αίτησης Βλασσακίδου Αγγελικής Σπουδάστριας ΤΕΙ για πρακτική άσκηση στο Δήμο Καβάλλας, γίνεται αποδεκτή η αίτηση. Ευχαριστώ για την υπομονή σας. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα.