24η τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 2020)
: Είναι παρ' όν ή όχι, Αβραμίδης Ελευθέριος, παρ' όν κύριε Πρόεδρε, παρ' όν, Γελοπούλου Δέσποινα, Γελοπούλου, Ακριτίδης Λάζαρος, παρ' όν, Αλεπίδης Θεόδωρος, παρ' όν, παρ' όν κύριε Πρόεδρε, ναι κύριε Αλεπίδη, Ανδρεάδης Ιωάννης, Ανδρεάδης Ιωάννης, Αντονάκης Βικέντιος, καλησπέρα, καλησπέρα, θα συνδεθεί όταν τελειώσει τη δουλειά της κατά τις πέντε όπως και η κυρία Θεόδη. Αντονούδη Λυμπία, την έχω δει, παρ' όν, Αρκούδης Δημήτριος, τον έχω δει, τον έχω δει ο κύριος Βολτσίδης, τον έχω δει ο κύριος Βολτσίδης, ο κύριος Βουλγαράκης, Προσπαθεί να συνδεθεί ο κύριος Βουλγαράκης, προσπαθεί, ok, παρ' όν. Γαβρίλη Νικόλαος, παρ' όν, ακούτε, ναι, σας ακούω μια χαρά. Γεωργιάδη Σωτήριος, ο κύριος Γεωργιάδης, κύριε Πρόεδρο, επειδή δεν μπορεί να συνδεθεί από το σπίτι θα έρθει εδώ μαζί μου. Ωραία, εντάξει, οπότε το βάζω ερωτηματικό. Γιαννακός Αθανάσιος, Γιαννακός, καρυπίδης Φίλιππος, καλησπέρα Πρόεδρε, καλησπέρα κύριε Καρυπίδη. Κυφωνίδου Θεοδόρα, καλησπέρα πάντα κυρία Πρόεδρο, καλησπέρα κυρία Κυφωνίδου. Κουγκαλίδου Βασιλική, Κουγκαλίδου. Κόκκινος Χρήστος, κύριος Κόκκινος. Παρών, παρών. Κατζής Δημήτριος, Κατζής. Λεμονής Πασχάλης, καλησπέρα κύριε Λεμονή. Μακαντάσης Ιωάννης, ο Μακαντάσης προσπαθεί να μπει κύριε Πρόεδρο. Πώς προσπαθεί, ωραία. Ματσαρίδης, τον βλέπω τον κύριο Ματσαρίδη. Μουρατίδης θα μπει πιο ύστερα από ό,τι μου είπε. Είναι ο κύριος Μουρατίδης. Παρών. Είστε κύριε Μουρατίδη, ωραία. Κυρία Πρόεδρε. Ο κύριος Μπακογλίδης τον έχω. Κύριε Πρόεδρε, να παρακαλέσω απλώς κάτι επειδή είναι συνδεμένος μας του κυντού και βρίσκομαι εκτός της πόλης, τα θέματα που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη, αν γίνεται να προταθούν. Ναι κύριε Μουρατίδη, έχω σκοπό να το πω αυτό γιατί είναι και έχουμε και κάποια άλλα άτομα τα οποία νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είναι μετά. Ακριβώς. Ωραία, να συνεχίσουμε λιγάκι. Ο κύριος Μπακογλίδης είναι παρόν, η κυρία Νικολέτου. Η κυρία Νικολέτου, ά, μου είπε η κυρία Νικολέτου ότι θα συνδεθεί. Ναι, εντάξει. Κυρία Πρόεδρε, ο κύριος Γεωργιάδης ήρθε. Ήρθε ο κύριος Γεωργιάδης, μισό λεπτό. Ωραία. Η κυρία Νικολέτου είπε θα συνδεθεί, η κυρία Ντίτι την έχω ακούσει, η κυρία Ντόντι την βλέπω, η κυρία Παντελίδου την βλέπω, ο κύριος Παπαδόπουλος. Κυρία Πρόεδρε, εδώ είμαι εγώ. Ναι, κύριε Ανδρεάδη, εντάξει. Ο κύριος Παπαδόπουλος. Όχι. Η κυρία Παυλίδου την έχω δει, η κυρία Παυλίδου καλησπέρα. Ο κύριος Πενόπουλος. Καλησπέρα, κυρία Πρόεδρος. Καλησπέρα, κύριε Πενόπουλο, ωραία. Ο κύριος Περσίδης. Ο κύριος Περσίδης, κυρία Πρόεδρε, προσπαθεί να συνδεθεί με το που θα πας. Εντάξει. Ο κύριος Πετκάκης. Ο κύριος Πετκάκης. Όχι. Η κυρία Σεμακούλα. Η κυρία Σεμακούλα. Ο κύριος Τελίδης. Ο κύριος Τελίδης είναι μέσα, κυρία Πρόεδρος. Και ο κύριος Πετκάκης είναι μέσα συνδεδεμένοι. Ναι, συνδεδεμένος. Ο κύριος Τελίδης. Ναι, και ο κύριος Πετκάκης. Βλέπω τα ονόματα. Ναι, ναι, είναι μέσα. Ωραία. Λοιπόν, κύριος Πετκάκης, ο κύριος Τελίδης. Η κυρία Σεμακούλα. Όχι. Ο κύριος Θεμεκενίδης. Καλησπέρα, κύριε Θεμεκενίδη, ωραία, ο κύριος Τεριακίδης τον έχω δει, ο κύριος Τσακμακίδης, ο κύριος Τσακμακίδης, κύριε Τσακμακίδη. Μέσα είναι, Πρόεδρο, μέσα είναι. Ωραία. Εγώ, η κυρία Φοροπούλου. Εδώ είμαι, εδώ, εδώ, εδώ είμαι. Ναι, ναι, καλησπέρα, κυρία Φοροπούλου. Καλησπέρα. Ο κύριος Φοροπούλος. Ο κύριος Φοροπούλος. Και η κυρία Χατζή. Κυρία Χατζή, κυρία Αντιτί, κάτι μας είπατε για την κυρία Χατζή. Ναι, ναι, μόλις τελειώσει η δημιουργία της σύνδεσης. Ωραία, εντάξει. Ωραία. Έχουμε απαρτία, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Καλησπέρα, θα σας παρακαλώ τα τηλέφωνα σας. Καλησπέρα. Καλησπέρα σε όλους, χαίρομαι που είμαστε όλοι πάλι εδώ. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ξανά πάλι, δεν είμαστε διαζώσιοι, δυστυχώς. Καλό θα ήταν, αλλά βλέπετε ότι δεν γίνεται. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, επειδή τα θέματα είναι υπηρεσιακά, και λόγω του ότι ο κύριος Μουρατίδης έχει ένα θέμα, το οποίο και δεν θα μπορεί για πολύ να είναι, όπως και είναι ένα θέμα το ένα το με τους εργαζόμενους και τα λοιπά, για να μην είναι συνδεδεμένη και αυτή, την τάχη όσο γίνεται να τα τελειώσουμε, ώστε να ξεκινήσουμε μετά τα προημιρισίες μέχρι το τέλος. Αυτό δεν έχετε αντίρρηση. Λοιπόν, έχουμε την 24-τακτική συνεδρίαση. Ξεκινάμε με το πρώτο θέμα. Είναι ο διορισμός εκ προσώπων του Δήμου Καλαμαριά στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΤΕ. Δ. Πρόεδρος, η πρόταση της παράταξής μας είναι ότι το θέμα είναι σοβαρό, πρέπει να συγκυτηθεί διαζώση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και θα πρέπει να πάει στην επόμενη συνεδρίαση όποτε θέλετε. Κ. Πακογλίδη, το 99% και η επόμενη συνεδρίαση θα είναι με τηλεδιάσκεψη. Όχι, εγώ βάζω ένα θέμα. Κ. Πρόεδρος, εμείς δεν θα συμμετέχουμε ξανά στη τηλεδιάσκεψη. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται διαζώσης στο Μελίνα. Κ. Πακογλίδη, μας έχει έρθει από το Υπουργείο ετολή να κάνουμε τηλεδιάσκεψη. Εμείς δεν θα κάνουμε. Δ. Πρόεδρος, δεν υπάρχει τηλεδιάσκεψη. Θα πάμε στον Μελίνα Μερπούρη. Κ. Πακογλίδη, σήμερα το πρωί είχα μια ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Όβδη ρέκορτ και χωρίς να έχουμε πανικό. Είμαστε ίσως μια από τις δύο περιοχές στην Ελλάδα με τα περισσότερα κρούσματα. Και μου έχει ζητήσει να αποφύγουμε το οτιδήποτε λόγω της Χαλκιδικής. Τελείως από μεταφορά κόσμου που ήρθαν από Χαλκιδική. Απομονωμένα κρούσματα, ειδικά σε δύο περιοχές. Η μία είναι το κέντρο και η άλλη είναι ανάμεσα στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Κρήμη, η περιοχή του Αηγιάννη, τελείως πάντων κάτω από την Καραμαλή. Είναι δύο περιοχές, η μία έχει δώδεκα κρούσματα και η άλλη δεκατέσσερα. Καλό θα είναι να μην βγαίνουμε παραέξω και να λέμε οτιδήποτε. Είμαστε σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με ιδιαίτερο πρόβλημα. Το έχουμε under control, ήδη όπως είδατε σήμερα έχουμε συστήσει συνεργεία του Δήμου, τα οποία βγαίνουν έξω στους δρόμους και κάνουν απολυμάνσεις. Το καταλαβαίνετε και εγώ προτιμούσαμε να έχουμε μια διαζώση σε επαφή και για σήμερα το είχα ζητήσει από την Πρόεδρο. Απλά από εκεί και πέρα καλό είναι να βλέπουμε ποιες είναι οι συνθήκες, να προφυλάσσουμε τον κόσμο και να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Νομίζω ότι η τεχνολογία μας βοηθάει σε αυτό και νομίζω ότι η ουσία δεν χάνεται όταν μιλάμε για τηλεδιάσκεψη και εγώ πρόεδρε δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ξανακάνουμε δημοτικό συμβούλιο διαπεριφοράς. Θέλω να είμαστε έστω και έτσι από εδώ και να συζητιούνται όλα τα θέματα. Τώρα το διαζώσης δεν νομίζω ότι μας ενδιαφέρει να μυρίζει ο ένας τα χνόντα του άλλου. Ο θέμα είναι τα θέματα μας και νομίζω ότι δεν χάνεται τίποτα από την ουσία όταν μπαίνουμε στην τηλεδιάσκεψη. Και αυτό που ήθελα επίσης να πω είναι ότι όπου έχετε κόσμο ο οποίος βλέπετε ότι συχνοτίζεται κτλ. έχουμε ετοιμάσει κάποιες ταμπέλες για να βάλουμε στις λαϊκές για να αποφεύγει ο κόσμος το συχνοτισμό. Θα προχωρήσουμε σε σήμανση στις στάσεις επίσης για να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχει πρόβλημα και πλέον έχει πει και το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου κάνει και αυτό τεστ. Να ξέρετε για να ενημερώνετε τον κόσμο. Όπως επίσης σήμερα θα μας ενημερώσει φαντάζομαι και αργότερα η κυρία Ντότη. Μας έκαναν ιδιαίτερη έκκληση να προχωρήσουμε σε κάποια εμολυψία γιατί έχουν πρόβλημα σε αίμα στον Αγιο Παύλο. Οπότε είναι λίγο ιδιαίτερες οι συνθήκες. Κάντε λίγο υπομονή και εγώ το καταλαβαίνω ότι αυτό που θα ήθελα θα ήταν μια διαζώσης κουβέντα. Προφανώς δεν έχουμε τίποτα να στερηθούμε ή οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε μπροστά τη σοβαρότητα και την οριμότητα σαν όργανο. Να λειτουργήσουμε μέσω τηλεδιασκέψεων και νομίζω ότι τίποτα δεν χάνουμε. Αντιθέτως μπορεί να γίνει πολύ σοβαρός και εκτελής διάλογος. Κύριε Δήμα και αν επιτρέπετε να ρωτήσω κάτι. Μην ξεκινήσουμε τέτοια θέματα. Κύριε Πρόεδρε όποτε θελήσετε μου δίνετε λίγο το λόγο σας παρακαλώ κόκκινος. Κύριε Πρόεδρος το να πάμε 30-35 άνθρωποι στο Μελίνα Μερκούρη με μάσκες κινδυνεύουμε από τίποτα. Θα καθίσετε με μάσκα κύριε Μπακογλύδη στο Μελίνα Μερκούρη και θα μιλάτε με μάσκα. Θα καθίσω με μάσκα κύριε Πρόεδρος. Εδώ το Υπουργείο Παιδείας θέλει να βάλουν τα παιδάκια 7 ώρες με μάσκα. Και εμείς δεν μπορούμε να καθίσουμε 3 ώρες με μάσκα. Μπορούμε να κάνουμε τώρα το συμβουλειό μας και αυτό θα το συζητάμε μετά. Επειδή μπήκατε στο πρώτο θέμα, το πρώτο θέμα ζητάμε. Καταρχάς, χίλια συγγνώμη, έχουμε ένα έκτακτο θέμα πρωτού ξεκινήσουμε το πρώτο θέμα. Ναι, έχουμε ένα έκτακτο, το οποίο είναι συναφί βέβαια. Έχουμε το πρώτο έκτακτο μαζί με το δεύτερο. Από ότι σας το έχει ευκαινοποιήσει η κυρία Τσαούση. Και νομίζω ότι δεν διάζεται να έχετε διαβάσει θεωρώ ότι το έχετε δει. Είναι εξέταση της έδεισης παρέτησης του Προέδρου της Επιτροπής. Προέδρο και εγώ έχω το λόγο. Ναι, κύριε Τότη, μετά θα σας πω. Αν κάνουμε δεκτή την παρέτηση του κυρίου Τσιβίδη, είναι από Πρόεδρο της Επιτροπής, είναι υπηρεσιακό, για λόγους υγείας δεν μπορεί να παραστεί. Το δεύτερο θέμα είναι συναπακό αυτό του πρώτου. Τον οποίο τον προτείνεται είναι ο κύριος Ευθύμιος Κυπαρισόπιος. Έχει βγει από κλήρωση. Δεν το προτείνουμε. Έχει βγει από ενέργεια πρακτικού δηλαδή. Ναι, ωραία. Ενέργεια κλήρους. Ωραία. Κύριε Πακογλίδη, να το ξηφίσουμε το θέμα αυτό. Τα δύο έκτατα συμφωνούμε να συζητηθούν και τα ψηφίσουμε. Ωραία. Ο κύριος Τεμεκενίδης. Τεμεκενίδη. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε και εμείς με την παρέτηση. Ναι, με το έτοιμο αυτό. Έτσι και με την αντικατάσταση, βεβαίως, του προέδρου της επιτροπής. Ωραία. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Περσίδης. Ναι, συμφωνούμε και εμείς ως παραπάνω. Ευχαριστώ, κύριε Περσίδη. Ο κύριος Αρκούδης. Κύριε Αρκούδη. Ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Για το πρώτο έκτακτο και δεύτερο? Μάλιστα. Υπέρ, υπέρ. Η κυρία Τιντή για τον κύριο Βοντονάκη. Είναι για λόγους υγείας? Ναι, είναι για λόγους υγείας. Ήταν στην εισήγηση ότι λέει αιτήσεις, όχι αίτηση, παρέτησης. Και λέω, έχει προβάλλει παρέτηση και άλλη φορά, ο κύριος πρόεδρος? Έχει, έχει προβάλλει και άλλη φορά, έχει γίνει και άλλη φορά και έχει γίνει επαναδιατύπωση επειδή έχει προγραμματισμένο χειρουργείο και δεν μπορεί να παρεβρίσκεται. Και εκτός αυτού, δεν έχει καλή, δηλαδή, πρόγραμμα δαμάτηση. Είναι για λόγους υγείας, λοιπόν. Συμφωνούμε, λοιπόν, και το υπάρχει στη φύση μας. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Βολτζίδης. Υπέρ, υπέρ, κυρία πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Βολτζίδη. Ο κύριος Λεμονής. Υπέρ κι εγώ. Υπέρ. Η κυρία Σεμακούλα δεν είναι εδώ εκτός αν έχει συνδεθεί τώρα. Είμαι εδώ και εξηγεί το υπέρ. Ευχαριστούμε, κυρία Σεμακούλα, ευχαριστούμε. Ωραία. Οπότε, μπαίνουμε στο τρίτο έκτακτο. Είναι η κυρία Ντόντι, ας μας εξηγήσει, γιατί δεν έστειλε εξήγηση, απλώς την ενημέρωσαν τώρα. Καλησπέρα κι από εμένα. Σε όλους καλή εβδομάδα. Δύο η ώρα με πήραν από τον Άγιο Παύλο. Μας ενημερώσαν, μας έκλεισαν ότι χρειάζονται όπως και δίποτε άμεσα να κάνουν μια έκτακτη αιμοδοσία για αίμα. Γι' αυτό το φέρνουμε σαν έκτακτο, στις μία ενάτου, εννιά με μία στο ΔΑΚ, να γίνει έκτακτη αιμοδοσία για να βοηθήσουμε. Γίνονται εργασίες στο ΔΑΚ. Οφείλατε να το γνωρίζετε. Μα ακούτε? Μας ζητήσανε το ΔΑΚ, κύριε Πακογλίδη, γιατί πρόκειται για τους βόλους. Εάν τελειώσουν οι εργασίες, θα γίνει εκεί. Εάν όχι, θα δώσουμε κάτι εναλλακτικό. Αυτή τη στιγμή πλατερνάμε το έκτακτο και θα γίνει αιμοδοσία στη σημεία ενάτου. Σ' ακούμε, κύριε Πακογλίδη. Εντάξει, τελειώστη είναι μόνο στο ΔΑΚ. Πρέπει να πείτε. OK, υπέρ. Λοιπόν, ο κύριος Θεμεκενίδης. Προφανώς υπέρ. Ο κύριος Περσίδης. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Προφανώς υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. Υπέρ. για τη ΔΕΤΕΚ. Κυρία Πρόεδρε, μια σκέψη σήμανση. Λόγω της ύψης του θέματος το ψηφίζουμε, λόγω της λαιμοντωσίας, γιατί έχουμε τοποθετηθεί και άλλη φορά ότι δεν θέλουμε να μας φέρει τις τελευταίες στιγμές εκτός τα θέματα. Ναι, το καταλαβαίνω, το καταλαβαίνω. Σας είπα ότι δεν έχει έφτιαξει ούτε η εισήγηση, ήταν τελείωσε. Λόγω της ύψης του θέματος το ψηφίζουμε. Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, επανερχόμαστε στο πρώτο θέμα, διορισμός εκπροσώπων για τη ΔΕΤΕΚ. Κυρία Πρόεδρε, κάναμε μια πρόταση ως παράταξη, επειδή πολλά κυκλοφόρησαν και στο διαδίκτυο, το θέμα να αναβληθεί και να έρθει σε μοναδική συνεδρία συνδιαζώσης στο Μελίνα Μερκούρη. Άλλωστε, χρεμεί και η διαπαραταξιακή με αυτό το θέμα, όπου και άλλες παρατάξεις βάλαν και άλλα ζητήματα που αφορούσαν τον Πρόεδρο, τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΤΕΚ και θα έπρεπε να αποφασιστούν εκεί και μετά να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα, λοιπόν, το θέμα πρέπει να αναβληθεί και να συμβληθεί διαζώση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κυρία Πρόεδρε, απλά να επισημάνω για να μην αφήνουμε να πλανώνται πράγματα. Με όλους τους επικεφαλείς έχω ζητήσει αλεπάλληλα να συναντηθούμε, με τον κ. Μπακογλήτη συγκεκριμένα μπορεί να έχω 20 κλείσεις στο τηλέφωνο μου, για να κάνουμε αυτή τη συνάντηση για τη ΔΕΤΕΚ. Το να κρυβόμαστε πίσω από τα δάχτυλά μας και να καθόμαστε μετά εκ των υστέρων και να λέμε πού είστε και τι κάνετε και γιατί δεν πήρατε τη ΔΕΤΕΚ. Και πάντα να βρίσκουμε προσκώματα και δικαιολογίες γιατί δεν θέλουμε, γιατί πλέον έχει καταλήξει να είναι σαφές ότι δεν θέλετε να πάρουμε τη ΔΕΤΕΚ ή για κάποιο λόγο το καθυστερείτε. Εμένα μου δημιουργεί πολλές απορίες και θα ήθελα να σταματήσουμε τις υπεκφυγές, αν θέλετε αύριο, μεθαύριο να κάνουμε συνάντηση επικεφαλής, να δούμε ποια είναι τα δεδομένα. Έχετε ενημερωθεί πάρα πολλές φορές από νομικούς, από όλους, οι οποίοι σας έχουν πει ξεκάθαρα τι είναι η νόμη και ποιο είναι το καθεστώς με το οποίο πρέπει να οδηγηθεί η ΔΕΤΕΚ σε μια νέα διοίκηση, το να κρυβόμαστε και να λέμε εκ των ιστέρων γιατί δεν έγινε διαπαρατεξιακή, γιατί το ένα, γιατί το άλλο, ας κοιτάξουμε λίγο τον καθρέφτη όλοι μας και ας πούμε γιατί δεν έχει πάει άλλο. Λοιπόν, δεν θα κάνετε διάλογο, κύριε Πακογλή, δεν θα καλύσσετε το πρόγραμμα. Κυρία Πρόεδρε, εγώ τα πόδια μου δεν τα στυλώνω, ο δήμος είναι για να μπορούμε όλοι να εξυπηρετούμε τους πολίτες. Οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν καλύτερα αν καταφέρουμε να... Ναι, κυρία Δημαρχή. Επουδενή, δεν συζητάμε για μια διοίκηση η οποία στυλώνει τα πόδια. Άρα τον κύριο Πακογλήδη έβγαλε κείμενα, έβγαλε μανιφέστα να μας πει ότι εμείς είμαστε η διοίκηση που δεν συνεργάζεται, που, που, που, που. Εγώ σας λέω, ας δει ο κύριος Πακογλήδη στις κλήσεις του και ας μας πει γιατί δεν απάντησε και γιατί κρύβεται και γιατί από Δευτέρα μου στέλνει μήνυμα με πέντη τηλέφωνο. Δεν θα λύσουμε τις μεταξόδους. Συγνώμη, όχι, δεν θα λύσετε. Όχι, όχι. Δεν έχουμε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Θα με αφήσετε. Όχι, δεν θα σας αφήσω. Θα ζητήσω και την άποψη των άλλων επικεφαλείων. Η πρόταση δικά μας είναι συγκεκριμένη. Κυρία Προεδρέ, κυρία Προεδρέ, βλέπω αυτή τη στιγμή που υπάρχει ένα δημοτικό συμβείο που έχει όλο το συμβείο κλεισμένα τα μικρόφωνα του και απορώ γιατί ο κύριος Πακογλήδης δεν μπορεί να σεβαστεί τίποτα, είναι ο μόνος που επιμένει να έχει ανοιχτό μικρόφωνο ενώ όλοι έχουν κλειστό μικρόφωνο. Για ποιον λόγο, δηλαδή λίγο σεβασμός στα όργανα. Πακογλήδη, είπατε την άποψή σας, δεν θέλετε να αναβληθεί σήμερα, δεν χρειάζεται να μας πείτε κάτι άλλο, θέλετε να αναβληθεί, θέλετε να γίνει διαζώσης, θεωρείτε ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα. Να ακούσαμε, ωραία, δεν χρειάζεται παραπάνω. Λοιπόν, κύριε Τεμεκενίδη, ακούω τη δική σας άποψη. Λοιπόν, καταρχήν με την ιστορία των διαπαρατεαξιακών συναντήσεων, για να ξεκαθαρίσουμε και κάτι έτσι, για να μην πλανάτε έτσι. Επειδή δεν είμαστε μωρά παιδιά και επειδή δεν είμαστε ούτε άργοι, ούτε ανεπάνκελτοι, όλοι μας, ωραία, δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε διαπαρατεαξιακές. Όλο αυτό το διάσταμα μες στο καλοκαίρι έχει γίνει, δηλαδή, μια αστιότητα. Έχουμε υποχρεώσεις, είμαστε άνθρωποι που έχουμε και οικογένειες, ωραία. Δεν μπορεί, δηλαδή, σήμερα το πρωί, εννιάμιση ώρα, δέχθηκα ένα τηλέφωνο από τη Γραμματεία του Δημαρκού, για να κάνουμε διαπαρατεαξιακές δώδεκα. Προσπάθησα να παρατήσω τη δουλειά μου, αλλά δεν γίνεται να την παρατήσω τέτοιες μέρες, έτσι. Λοιπόν, εάν προγραμματιστεί, δυό-τρεις μέρες πιο πριν, μέσα στον φόρο του εργασίας, που έχει ο καθένας, να συμφωνήσουμε μια συγκεκριμένη ώρα, καμία αντίρρηση δεν υπάρχει. Αυτό το θέμα έπρεπε να συζητηθεί, εδώ και πολύ καιρό. Η παράταξή μας, η Καλαμαριά, πρώτον και ξανά, έχει δώσει συγκεκριμένη άποψη και εμείς ζητάμε, στην ουσία, πριν συζητηθεί αυτό, να συζητηθούν, ένα, τα πρόσωπα, θυμίζω, δεύτερον, το πλάνο που θέλει ο δήμαχος Καλαμαριάς να οδηγήσει τη δημοτική μας ανώνυμη εταιρεία, τι θέλει να κάνει με αυτήν, έτσι ώστε, όταν θα έρθει το θέμα πια, να γίνει δηλαδή μια σοβαρή προετοιμασία της συζήτησης, έτσι ώστε, στη διαπαραταξιακή, έτσι ώστε, όταν θα έρθει πια στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα, να μπορούμε να πάρουμε θέση και να εκφράσουμε όλες τις απόψεις μας. Η αλήθεια είναι, νομίζω, ότι δεν υπάρχει υπεκφύγη από κανέναν, μισό λεπτάκι κυρία Πρόεδρε να τελειώσει τη φράση, δεν υπάρχει υπεκφυγή από κανέναν, εμείς έχουμε δηλώσει ότι πρέπει η αε να την αναλάβει η διοίκηση, όπως έχει αποφασίσει ο λαός της Καλαμαριάς. Το θέμα είναι, για να μπορέσουμε εμείς να έχουμε άποψη, όσο φίλουμε απέναντι στον λαό της Καλαμαριάς, θα πρέπει να έχουμε πρόσωπα, πλάνο, στοιχειοδός, να ξέρουμε δηλαδή πού θα οδηγηθεί αυτή η ιστορία, για να μπορέσουμε να πάρουμε και θέση. Αυτά. Ωραία. Εγώ έχω να κάνω μια πρόταση, επειδή έχω σκοπό να κάνω και στη 31η του μήνα ένα συμβούλιο. Εάν, κύριε Δήμαρχε, μέχρι τη 31η μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαπαραταξιακή συναντηση. Ναι. Για να αποκαθίστατε η αλήθεια, γιατί πάντα μου αρέσει να μιλάω με δεδομένα. Το ξέρετε όλοι επικεφαλείς ότι έχουμε μια ομάδα στο Viber και έκρινα, αφού κάλεσα τουλάχιστον 5 φορές τον καθέναν σας και δεν τον βρήκα, με εξαίρεση τον Δημήτρη τον Αρκούδη, τον οποίον κατάφερα τον βρήκα και κάποιες φορές τον Αβραάμ και τον Θόδωρο τον Βολτζίδη, με τον Άρη και με τον Θεοδώση, με τον κ. Μπακογλίδη και τον κ. Τεμεκενίδη, έχω προσπαθήσει πάρα πολλές φορές, δεν κατάφερα να επικοινωνήσω, παρά με ένα μήνυμα με τον κ. Μπακογλίδη που μου έλεγε στις 14, ότι θα με πάρει τηλέφωνο στις 17 που ποτέ δεν με πήρε. Επίσης, στην ομάδα Βάιμπερ που είναι όλοι επικεφαλείς, έχω στείλει σε όλους τους επικεφαλείς μηνύματα, στις 20 έστειλα μήνυμα, καλημέρα σας προσπαθώ εδώ και οι μέρες να σας ενημερώσω για διάφορα θέματα, αλλά λόγω διακοπών δεν τα έχω καταφέρει. Έχετε επιστρέψει, μπορείτε να βρεθούμε κάποια στιγμή σήμερα, αύριο, οποιαδήποτε μέρα. Έχουμε θέματα όπως ήταν η πιαγωγέ, η μετεστέγαση και η ΔΕΤΕΚ που επήγουν. Καμία απάντηση. Την ίδια μέρα έγινε κλήση και από τη Γραμματεία μου και από την κυρία Τσαούση, αν θυμάμαι καλά, από την κυρία Τσαούση μπορεί να μην έγινε κλήση, δεν είμαι σίγουρος, και κανέναν δεν βρήκαμε στο τηλέφωνο. Και η 21 την επόμενη μέρα ξαναστέλνω και λέω, θα πρέπει να βρεθούμε άμεσα για το θέμα της ΔΕΤΕΚ πριν το συμβούλιο. Είναι θέμα εξαναβολής και πρέπει να ληφθεί η απόφαση. Τυπικό θέμα είναι, αλλά επειδή ακολουθεί και το δουσού, καλό είναι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε. Τώρα, σε όλο αυτό, πώς είναι όλα προσχηματικά, πώς εμείς θέλουμε να πάρουμε τη διοίκηση και εμφανιζόμαστε προς τα έξω σαν να μην θέλουμε να την πάρουμε, κατά τους ισχυρισμούς πολλών εξημών. Εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω, νομίζω είναι υπεκφυγές σε όλα αυτά. Εγώ δεν έχω πρόβλημα, καταλαβαίνω ότι είναι σοβαρό θέμα και καταλαβαίνω και τον Άρη που λέει ότι θέλει να έχει μία κατεύθυνση. Παρ' όλα αυτά, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα δεσμεύσουμε μία διοίκηση με λεπτομέρεια να μας πει το πλάνο της. Προφανώς είναι μία ανώνυμη εταιρεία που θα έχει τις κατευθύνσεις που θα έχει, οι οποίες έχουν δοθεί από τη διοίκηση. Προφανώς, νούμερο ένα είναι να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι αν κάτσουμε σε ένα τραπέζι και συζητήσουμε μισή ώρα, δεν θεωρώ παραπάνω, αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά δεν μπορεί να πετύχει την μπάλα στην Κερκίδα, ούτε διαζώσης, ούτε τίποτα. Είμαστε 7 παρατάξεις, μπορούμε να χάσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε, αλλά όχι να ψάχνουμε και μετά να αρχίσουμε στο παιδί μου, στη μαμά μου, στη γιαγιά μου και να ακούμε δικαιολογίες. Όποιος έχει το βαρύτερο πρόγραμμα και τις σοβαρότερες αγγυλώσεις, ας πει εδώ πέρα μια ώρα, εγώ είμαι διατεθειμένος σε οποιαδήποτε ώρα, οποιαδήποτε μέρα, ο λαός μας εξέλεξε για να δουλέψουμε, παρατήστε τα όλα και ελάτε, πείτε μου μια μέρα, εγώ θα το παίξω αργόσχολος και όποια ώρα και μέρα μου πείτε, εγώ είμαι εδώ. Λοιπόν, απευθύνομαι στους επικεφαλείς, προσπαθώντας να βοηθήσω, από 25, από αύριο δηλαδή μέχρι, δεν ξέρω και Σεββατοκύριακο, δεν θέλω να πω κάτι για το Σεββατοκύριακο, μέχρι τις 31, πείτε μου μια μέρα που μπορείτε να μαζευτεί το όλοι, ώστε να λήξει το θέμα αυτό, το οποίο όλοι θέλουν και όντως είναι σοβαρό. Θέλω να πω δύο λόγια αν δεν θέλει και ο Σπερσίδης. Ναι, συμφωνείτε να βρεθείτε μια μέρα όλοι μαζί. Θέλω να πω δύο πράγματα. Όχι, κύριε Αρκούδη, θα πείτε, μην ανησυχείτε. Συμφωνείτε με την πρόταση μου αυτή. Όχι, πάνω σε αυτό. Πάνω σε αυτό θέλετε, σας ακούμε, ωραία. Θέλω να πω δύο πράγματα σε σχέση με αυτό. Εμείς, εξαρχής, και όταν είχαν ξεκινήσει τα Δημοτικά Συμβούλια και για συγκεκριμένους λόγους είπαμε ότι δεν θα ερχόμαστε σε αυτές τις διαπαραδεξιακές, και όσες φορές έχουμε έρθει, είτε είναι για ένα ζήτημα που καίει πάρα πολύ δεδομένη στιγμή και άρα πρέπει να συνοηθούμε σε κάποιο διαδικαστικό επίπεδο, είτε έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να κάνει να συνεντριάσει στερνές διακοπές και άρα κάποια πραγματικά πρέπει να τα λύνουμε. Εγώ δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν θεωρώ διαδικαστικό ζήτημα το να συζητήσουμε για το τι θα κάνει η Εταιρεία του Δήμου. Θεωρώ ότι είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα και δεν μπορώ να λέμε εδώ πέρα ότι θα το αντιμετωπίσουμε απλώς σαν ένα business plan. Γιατί αυτή τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε σε ένα τραπέζι, οι εφτά επικεφαλής, και να μην γίνει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να τεθούν και ποια είναι η κατεύθυνση πολιτική που δίνει στο κομμάτι της επιχείρησης η διοίκηση, με ποιον τρόπο θέλει να τη λειτουργήσει, ποιους ανθρώπους θα βάλει, τι σημαίνει για αυτή μια ανώνια εταιρεία στο Δήμο. Αυτά τα πράγματα δεν είναι πράγματα που θα κάνουμε να τα λύσουμε πέντε άνθρωποι σε ένα τραπέζι. Εγώ αυτά περιμένω να ακούσω για να δω το τι θα κάνει η κοινωνική μας κίνηση και αυτά τα πράγματα. Πρέπει να τα ακούσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορούμε να επικαθιστούμε τη συζήτηση ενός θέματος και να την βάζουμε σε ένα τραπέζι, όποια και να είναι αυτό το τραπέζι εγώ λέω. Πρέπει να έχουμε ένα θεσμικό όργανο το οποίο αυτή τη δουλειά πρέπει να κάνει, να συζητήσει ένα σύμβουλιο και στο τέλος να αποφασίζει γι' αυτό. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να παρθεί μια απόφαση το τι θα κάνουμε, δεν μπορεί να είναι η τρίτη φορά που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε. Κυρία Πρόεδρε, για να διευκολύνω λίγο, ο Δημήτρης ο Αρκούδης έχει απόλυτο δίκιο. Απλά αυτή τη στιγμή μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί ποιο πράγμα έχουμε να συζητήσουμε. Όταν μιλάω να συναντηθούμε επικεφαλής, το θέμα που τέθηκε είναι η διαδικασία με την οποία θα ακολουθήσουμε για να αλλάξει το ΔΕΤΕΚ. Δεν είναι η πολιτική της ΔΕΤΕΚ. Όσες φορές συζητήσαμε, αυτό που είπαμε είναι μάλλον ένα νομικό, για να μην το πω νομικίστικο θέμα, γιατί ανάγεται σε νομικίστικο πλέον, γιατί δεν έχει νομική βάση, το οποίο είναι ένα προσκόνημα για να μην αλλάξει η διοίκηση της ΔΕΤΕΚ. Και λέω να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, να συζητήσουμε ότι προσπερνάμε αυτές τις αγγυλώσεις οι οποίες τεχνητά δημιουργούνται και να πάμε στην ουσία, που είναι έχοντας επιλέξει το θεσμικό πλαίσιο και τον τρόπο που θα κινητούμε, στο ποια είναι η πολιτική του Δήμου και ποια είναι η πολιτική της ΔΕΤΕΚ. Αυτό ευχαρίστως Δημήτρη, να το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί είναι ο χώρος του να συζητηθεί, αλλά να έχουμε τελειώσει με τα θέματα που δημιουργούνται και με τα προσκόματα που δημιουργούνται. Εγώ θέλω να συναντηθούμε, να είναι εδώ και η νομική του Δήμου, γιατί πλέον είχατε και την εισήγηση του νομικού Συμβουλού, η οποία είναι πλέον ξεκάθαρη και μιλάει για τον τρόπο που θα κινητούμε και από εκεί και πέρα να πάμε στο Συμβούλιο 31, το οποίο υποθέτω ότι δεν έχει και πολλά θέματα και νομίζω ότι είναι ευκαιρία να το βάλουμε εκεί πέρα, γιατί δεν θα έχει άλλα θέματα, οπότε θα γίνει μια σοβαρή κουβέντα για τη ΔΕΤΕΚ και να τελειώνουμε. Να πω κάτι θέλω κύριε Πρόεδρε. Να πούμε κάτι και εμείς. Για τη ΔΕΤΕΚ? Ναι. Από τη στιγμή που θα αναβληθεί όμως κύριε Περσίδη τι να πούμε. Έχουν ακουστεί κάποια πράγματα. Όσον αφορά, είπε κάποια πράγματα τον κύριο Δαδαμανέ. Εγώ σε μια διαπαραταξιακή είχα πάει πρόσφατα με τον κύριο Αρκούδη και όλα σιμακούει και όταν τεθήκανε κάποια θέματα ο ίδιος ο δήμαρχος είπε δεν σας ενημερώνω για τη ΔΕΤΕΚ, γιατί λείπει και αυτό. Δηλαδή μπορούσε τότε να μας κάνει την ενημέρωση. Αυτό ισχύει για να μην ακούγονται διάφορα. Έχουμε καταλάβει ότι… Αυτό το επιβεβαιώνω και εγώ. Το επιβεβαιώνω και εγώ όταν ο Αβραάν και ο Αρκούδης, αλλά δεν έχει νόημα να γίνει συζήτηση όταν θα λείπουν οι άλλες δύο μεταξύ. Εμάς παρ' όλα αυτά εμάς μπορούσε να γίνει η ενημέρωση. Αυτό λοιπόν. Αβραάμου, το θέμα είναι να γίνει αντιληφτό ποια είναι η διαδικασία από όλες τις παρατάξεις και οι δύο μεγάλες παρατάξεις αντιπολίτευσης. Όχι, όχι. Αυτό που λέει ο Αβραάμ έχει δίκιο. Έχει απόλυτο δίκιο το επιβεβαιώνω και εγώ. Όποιο μεσημέρι, δύο με πέντε θέλετε να βρεθούμε όλοι επικεφαλείς για να ακούμε τη διαδικασία πριν συζητηθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα εφόσον αναβάλλεται και καλώς αναβάλλεται στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, δύο με πέντε από τώρα σας το λέω, αλλά μη μας πάρουν τηλέφωνο η ώρα 12 και μας πούνε η ώρα 2. Να το ξέρουμε δύο μέρες πριν, διότι έχουμε και τα επαγγέλματά μας. Για ενημέρωση λοιπόν, και όχι για να το συζητήσετε, θέλετε όλοι επικεφαλείς δύο με πέντε μέσα σε κάποια μέρα να συγκεντρωθείτε για να… Να πούμε ακριβώς ποια θα είναι η μέρα, να το ξέρουμε από τώρα, να το ξέρουμε από τώρα. Εκτός από την πέμπτη, οποιαδήποτε άλλη μέρα θέλετε εμείς την διαδικασία. Ωραία, να το βάλουμε Παρασκευή 28. Παρασκευή 28, δέχεστε. Παρασκευή για τέλος της ομάδας. Όχι, όχι τέλος. Κύριε Πρόεδρε. Δετάρτη. Όχι, λοιπόν, την 26 του μήνα, Δετάρτη. Βεβαίως. Ωραία, την 26 του μήνα λοιπόν, δύο με πέντε στο γραφείο του δημάρχου και ανημέρωσε για τη ΔΕΤΕ και η ΔΕΤΕΚΑ να βάλετε, το θέμα της ΔΕΤΕΚΑ να βάλετε για 31 του μήνα όπου θα υπάρχουν… Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, το λόγο. Λέω να πω ότι θεωρούμε ότι οι διαπαραταξιακές αυτές γίνεται μια προσπάθεια να υποκαταστήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και απαξιώνεται έτσι ο ρόλος του πολιτικού οργάνου του Δημοτικού Συμβουλίου. Γι' αυτό και τις περισσότερες φορές δεν συμμετέχουμε σε αυτό. Θέλουμε, ειδικά γι' αυτό το θέμα που λέτε, το χρόνο που βάλατε από τη μία μέχρι τις πέντε, ο κ. Σαντονάκης έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να παρίσταται γιατί εργάζεται. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα, δεν είναι γι' αυτό το θέμα. Ενειμένωση θα γίνει, κυρία Τιντή. Ναι, αυτές οι διαπαραταξιακές λοιπόν πίνουν να υποκαταστήσουν τη λειτουργία του Συμβουλίου και να τις απαξιώσουν. Το είπα πριν από εσάς ότι ιταλικά υπάρχει αποτυχία στις διαπαραταξιακές, ωραία. Και όπως σας έχει καταθέσει και ο επικεφαλής, εμείς είμαστε υπέρ της διαζώσης και στο Μελίνα Μερκούρι για όλες τις συναιδριάς από εδώ και πέρα. Κυρία Τιντή, όταν μας λένε ότι δεν θα κάνετε διαζώσης, αν κάτι συμβεί, κυρία Τιντή. Αφήστε, σας παρακαλώ να πω. Ποιο σας λένε, ποιο σας λένε ότι δεν μπορεί να κάνετε διαζώσης. Κυρία Πρόεδρε, συγνώμη που διακόπτω. Υπάρχει κανονισμός που δεν επιτρέπει το Δημοτικό Συμβουλί να συναιδριάσει στο Μελίνα Μερκούρι ή είναι δική σας εκτείνηση. Λόγω του Covid, όχι. Ναι, συγνώμη λίγο, συγνώμη λίγο. Ακούστε με λιγάκι, για μένα είναι πολύ πιο δύσκολο αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή από το διαζώσης. Δεν να την λέω, κάνω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση κλειστού τύπου. Υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει αυτή τη στιγμή 41-42 άτομα, 43-45 να σας πω εγώ, μαζί να βάλω και την Τζαούση και όλους τους παροφερόμενους, που μας απαγορεύει ή μας δεσμεύει στο να κάνουμε μόνο online δημοτικά συμβούλια και δεν μπορούμε να κάνουμε τηρώντας τα μέτρα στο Μελίνα Μερκούρι. Δεν τηρούμε τα μέτρα. Την τελευταία φορά κάνατε δεκάδες πηγαδάκια, κάτε στα μικρόφωνα και μιλάτε ο ένας μετά τον άλλον. Δεν υπάρχει καμιά, και εγώ δεν έχω καμιά διάθεση να δημιουργήσω πρόβλημα ούτε σε εμένα ούτε στην οικογένειά μου. Καταλαβαίνετε αυτό. Υπάρχουν τα κρούσματα, είναι πάρα πολλά. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε, η σύσταση, κυρία Κόκκινε, αυτό που είπαμε πριν είναι μια σύσταση, είναι σύσταση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που σήμερα με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο και μου είπε «αποφύγετε τα πάντα». Συμφωνώ, είναι άλλο απλά να διευκρινήσουμε, είναι άλλο η σύσταση, είναι άλλο δεν μας επιτρέπεται. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Όχι, το δεν μας επιτρέπεται είναι υπάρχει συνομοθετικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχει απαγόρευση, κύριε Κόκκινε, όντως υπάρχει αυτή η σύσταση, αλλά ο καθένας μας, σκεφτόμενος σε όλα αυτά που συμβαίνουν, νομίζω ότι καταλαβαίνει κάποια πράγματα. Δηλαδή, τι το διαφορετικό θα είναι το διαζώσις από ότι είναι αυτό εδώ. Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο. Τι λέτε, κυρία Πρόεδρος, τι λέτε επίσης να καταφέρουμε να σεβαστούμε τους ανθρώπους που είναι ευπαθείς ομάδες, έτσι. Δεν το συζητάμε αυτό, κύριε Δήμαρχε, μην πάντε στο άλλο άκρο, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν είστε ο μόνος, μην μιλάτε όλοι μαζί, τα προεδρικά μας είναι κατιαλαφικά. Κάποια άτομα, όταν συνεδριάσαμε, και τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να το αναγνωρίζετε, γιατί η σύστασή μας και η γνώμη μας προς το Προεδρείο, ήταν να κάνουμε διαζώσεις κουβέντες, είμαστε διαζώσις συζητήσεις, είμαστε το μόνο δημοτικό συμβούλιο που έχει συνεδριάσει τρεις φορές διαζώσεις, ήμασταν οι πρώτοι που το πράξαμε και μου κάνει πολύ εντύπωση που ακούω αυτά που ακούω. Είμαστε η νούμερο ένα που θέλουμε, ρωτήσα την Πρόεδρο από την πρώτη στιγμή τη ζήτηση. Ναι ρώτησα, όλα τα δημοτικά συμβούλια δεν έχει γίνει ούτε ένα διαζώσις. Εγώ έχω κάνει, είδατε ότι έχω κάνει, αλλά όταν βλέπεις και ακούς 240-250 κρούσματα την ημέρα, δεν θέλεις να παίζεις με την τύχη σου. Κυρία Πρόεδρε, να ενημερώσω κιόλας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός δήμος, που δεν έχει το πρόβλημα που έχει η καλαμαριά αυτή τη στιγμή, έχει μικρότερο πρόβλημα, και η Περιφέρεια, πήραν απόφαση ότι δεν θα ξανακάνουν διαζώσεις ούτε δημοτικά συμβούλια, ούτε επιτροπές, μέχρι το τέλος του 2020. Και εμείς συζητάμε την ημέρα που έχει 300 κρούσματα και έχουμε 10 διασολυνώσεις, συζητάμε αν θα κάνουμε διαζώσεις ή μέσω του υπολογιστή, λες και δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Για να βοηθήσω λίγο της διαδικασίας, Πρόεδρε, πίτρεψέ μου, λίγο σήμερα μιλούσα μία ή ώρα με τον Νεοδή, σχετικά με τα παιδιά που θα φύγουν και κατά σκήνο τους κάνουμε τεστ. Μου είπανε ότι επειδή τα κρούσματα γενικότερα σε Σαλόνικα και στην Καλαμαριά είναι αρκετά, έχουνε σταματήσει τα κλιμάκια να κάνουν τεστ, κάνουν μόνο χνηλατίσεις για να μην υπάρχει μεγάλη διασφορά. Αυτό νομίζω ότι σημαίνει πάρα πολλά από μόνο του. Λοιπόν, ευχαριστούμε κυρία Ντόντι. Αναβάλετε, λοιπόν, το πρώτο θέμα για 31.08. Βέβαια, κυρία Πρόεδρε, με διακόψανε όλοι οι υπόλοιποι. Όλοι οι υπόλοιποι. Εχείστε. Ζητώ συγνώμη από την κυρία Τιντία, είχε απόλυτο δίκιο. Τέλος πάντων, δεν γίνεται έτσι. Είναι ακριβώς αυτό που λέμε ότι δεν είναι αποτελεσματική μια τέτοια συνεδρίαση. Ακόμη και ως προς τη διάρκεια, όπως ξεκίνησα να λέω και νωρίτερα. Όταν υπάρχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, είταν από τη 1 η ώρα μέχρι τις 7, μετά έγινε από τις 3 μέχρι τις 7, είναι περιορισμένος ο χρόνος. Αυτό, εκ των πραγμάτων, περιορίζει και δεσμεύει. Για τη Τιντία, συγγνώμη που σας διακόπτω, άλλα. Προχωρήσουμε όμως, κυρία Πρόαδε, δεν θέλω να μιλήσω πάνω σε αυτό άλλο. Σε σχέση με τη ΔΕΤΕΚ, εμείς, εντάξει, μιας και αποφασίσατε να το πάμε για την επόμενη συνεδρία, εσείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά να πούμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε εναντίον της λειτουργίας της ΔΕΤΕΚ, δεν συμφωνούμε στην ύπαρξη ότι είμαστε ανώνυμες εταιρείας. Αυτή είναι η βασική μας θέση και γι' αυτό και τοποθετούμε αρνητικά, αλλά θα το συζητήσουμε περισσότερο. Ωραία, θα το συζητήσετε στη 31η. Αυτό που έχω να σας πω, ότι και διαζώσης να γίνει, δεν θα είναι η διάρκεια, θα κρατάμε χρόνους. Δεν μπορεί αυτό ο καθένας να μιλάει 60 λεπτά. Αυτό ξεχάστε το, ναι. Ξέρετε και πόσο πολύ προστατεύομαι και νομίζω ξέρετε, με είχατε δει για όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν απευθύνομαι προσωπικά και σας γενικά μιλάω κύριε ΔΕΤΕΚΙ. Λοιπόν, θέμα δεύτερο. Κυρία Πρόεδρε μπορώ να ρωτήσω κάτι, παρακαλώ. Ο κύριος Βρουγαράκης. Μάλιστα. Επειδή μου βγάζει στο κινητό μου ένα raise hand όταν θέλω να ζητήσω το λόγο και επειδή το έχω σηκώσει εδώ και 10 λεπτά, δεν το βλέπετε να μη το κάνω, να πετάγομαι για να πάρω το λόγο, πώς μπορώ να πάρω το λόγο σε ένα θέμα. Αν εφόσον δεν βγάζει κάτι, πατάτε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχω ένα χέρι σηκωμένο το οποίο το βλέπω στην οθόνη του κινητού μου. Δεν φαίνεται τίποτα. Όχι, δεν φαίνεται τίποτα. Δεν φαίνεται σε εμένα εδώ τίποτε. Οπότε μπορείτε να πείτε, κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη, να μπορώ να πάρω το λόγο. Απλά δεν θέλω να πετάγομαι πάνω την ώρα που μειώνει κάποιος άνθρωπος. Εδώ πετάγονται για οτιδήποτε τώρα. Όχι, απλά επειδή εγώ ήθελα να πω μια κουβέντα σχετικά με το θέμα. Παρά την αναβολή αυτού, χαιρόμαι πρώτα απ' όλα που οι επικεφαλείς θα πάνε σε διαπαραταξιακή, όσοι τουλάχιστον θέλουν να συζητήσουν για αυτό το θέμα και ήθελα εκεί πέρα που κάνατε την πρόταση να πω αυτό ακριβώς. Σήμερα, αυτό που είπε και ο δήμαρχος, σήμερα έπρεπε να κλείσει η ημέρα της διαπαραταξιακής αυτής που τόσο πολύ, ας πούμε, μας έχει παιδέψει. Να μπορέσουν να βρεθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Καταβαίνω βέβαια ότι είναι και καλοκαίρι, μιλάω συνεχώς και με τον επικεφαλής μας τον Άριο Τενεκενίδη, ξέρω τα θέματα που έχει ο άνθρωπος με τη δουλειά του και προφανώς έχουν και οι άλλοι επικεφαλείς. Χαίρομαι που βρήκανε αυτή τη μέρα. Θέλω μόνο να πω το εξής, ότι η παράταξή μας το συγκεκριμένο ζήτημα το έχει φέρει στο προσκήνιο εδώ και μήνες ολόκληρους. Και από την πρώτη στιγμή δήμαρχε, θέλω να το ακούσεις, η παράταξή μας λέει αυτό ακριβώς, η διήκηση η σημερινή πρέπει να αναλάβει και την διήκηση της ΔΕΤΕΚ. Δεν υπάρχει λοιπόν κάποια υπεξηγή ή κάτι προσχηματικό σε αυτά τα οποία λέμε, εδώ και μήνες το λέμε εμείς, αλλά διαφωνώ σε αυτό που αναφέρατε και δεν θέλω να μείνει έτσι, απλά θα μιλήσουμε για τη διαδικασία και μετά θα πούμε τα υπόλοιπα. Μα η διαδικασία, η διαδικασία εκλογής προφανώς γι' αυτό μιλάμε, του αντιπροσώπου στη Γενική Συνέλευση, είναι η βάση όλων των υπολοίπων εξελίξεων, καθώς ο αντιπρόσωπός μας, ο εκπρόσωπός μας στη Γενική Συνέλευση και πρόεδρος αυτής μετέπειτα, είναι αυτός ο οποίος θα πάρει όλη την υπόθεση στα χέρια του και θα μοιράσει θέσεις, οδηγίες, κατευθύνσεις και ούτω κατεξής. Αυτή λοιπόν η συζήτηση των υποκεφαλείς είναι πάρα πολύ σημαντική, θα δείξει τον δρόμο και όταν θα έρθει ευελπιστό με κοινό σχέδιο η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ναι τότε εκεί θα μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες. Θεωρώ για τις λεπτομέρειες θα μιλήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρέπει να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες και να καταθέσουμε όλη άποψη, αλλά πλέ πρέπει η βάση να δοθεί από πριν και ελπίζω ότι θα δοθεί την Δετάρτη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Βουλγαράκι. Λοιπόν, πάμε στο θέμα το 9 που μας ζήτησε ο κύριος Βουλγαράκι. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε, για να μην μείνει αναπάντητο στο κύριο Βουλγαράκι αυτό που έθεσε, να πω ότι εμείς από το Δεκέμβριο έχουμε ζητήσει από τη ΔΕΤΕΚ να συνεδριάσει για να αλλάξει το ΔΕΛΤΑ ΣΥΓΜΑ και να γίνει η Γενική Συνέλευση, την οποία ανακληθώ εγώ ως εκπρόσωπος βάσει της ενισχύει απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από το 10, όπου εκπρόσωπος των μετοχών του Δήμου είναι ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ Δήμαρχος και από εκεί ξεκινάν τα προσχηματικά τα οποία μας έχουν φτάσει άλλους τόσους μήνες αργότερα. Θα μου δώσετε τον λόγο λίγο, θα μου δώσετε τον λόγο. Άλλους τόσους μήνες αργότερα. Κύριε Δημαρχέ. Θα μου δώσετε τον λόγο. Κύριε Πατοδύσσο. Για αυτά πρέπει να φαραδέχομαι μ' ανοιχτά μικρόφωνα. Μη μου πείτε μετά ότι δεν θα συζητήσουμε πρώην υπηρεσίας. Να βάλετε ένα θέμα. Τι θέλετε τώρα δηλαδή, να το λύσουμε εδώ. Κύριε Πρόεδρος. Αναβάλετε. Ο εκπρόσωπος του Δήμου... Δεν ακούγεστε. Δεν ακούγεστε. Ο εκπρόσωπος της συνέλευσης της ΔΕΤΕΚ είναι το Ά και το Ω. Δεν το έχει καταλάβει ο κ. Πρόεδρος. Και η εισήγηση που μας έφερε καθορίζει και το τι θα κάνει, το πόσες συναιδριάσεις και για ποιο χρόνο θα είναι εκεί πέρα. Θα τα ακούμε όλα αυτά επί της ΔΕΤΕΚ. Τελειώσαμε για το θέμα αυτό. Αναβάλετε. Τελειώσαμε. Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα λίγο τον λόγο σας παρακαλώ πάρα πολύ. Κύριε Κόκκινα είναι για τη ΔΕΤΕΚ όχι. Δεν θα ήθελα είναι επί τις διαδικασίες όχι επί τη ΔΕΤΕΚ. Θα σας ακούω. Ωραία. Αυτή τη στιγμή και τις προηγούμενες φορές παρατηρώ ότι ακριβώς όπως δεν λειτουργεί το σύστημα με τα χεράκια όπως ανέφερε και ο συνάδελφος ο Βουγαράκης ο Νεκτάριος βλέπω ότι για να μιλήσουμε χρειάζεται να πεταχτούμε κατά κάποιο τρόπο. Μισό λεπτά και λίγο να ολοκληρώσω σας παρακαλώ πάρα πολύ. Προηγουμένως βλέπω ότι υπάρχουν κάποιες απαντήσεις, προκύπτουνε κάποια θέματα είτε κάποιες διαφωνίες είτε για άλλους λόγους και με το που παίρνει το λόγο κάποιος συνάδελφος ή εγώ ακόμα και ο ίδιος ο host ο άνθρωπος ο οποίος μας βάζει τη διαδικασία φυμώνει κατά κάποιο τρόπο το μικρόφωνο. Το βλέπω ότι συνέβη τώρα πριν συνέβη πριν νωρίτερα σε μένα αυτή τη στιγμή συνέβη στο κύριο Μπακογλίδη δεν έκλεισε μόνο στο μικρόφωνο και βλέπω ότι επιλεκτικά ενδεχομένως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όταν καλύτερα απαντήσει ο κύριος δήμαρφος ο οποίος επί της διαδικασίας πάντα απαντάει στο τέλος και συνήθως στα διαζώες συμβούλια κρατάει τις σημειώσεις του άνθρωπος και πολύ καλά κάνει και απαντάει συνολικά στο τέλος. Βλέπω ότι αυτό το πράγμα δεν προκύπτει στην προκειμένη περίπτωση. Κατά την ταπεινή μου άποψη οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν γίνονται και τα προημερισίας. Οπότε βλέπετε είπατε πολλοί μοσοκά... Κι εάν συνεχίσετε να μιλάτε για τη ΔΕΤΕΚ δεν τα προλάβουμε να γίνουμε. Μάλλον δεν καταλάβατε ότι δεν μιλάω για τη ΔΕΤΕΚ. Πολύ εύστοχα είπατε πριν ότι κάποια πράγματα έχουν αποτύχει, δεν λειτουργούν. Και εγώ απλά θέλω να θέσω ένα ερώτημα και μετά κλείστε μου και εμένα το μικρόφωνο αν θέλετε. Πώς μπορούμε να κλείνουμε το μικρόφωνο σε κάποιον όταν δεν έχουμε φροντίσει τουλάχιστον η διαδικασία του να σηκώνει ο άλλος το χεράκι και να υπάρχει μια σειρά προτεραιότητας και να υπάρχει η καταμέτρηση του χρόνου. Δεν έχουμε φροντίσει να λειτουργεί. Αυτό το ερώτημα ήθελα να θέσω. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αναγκαστικά θα πετάγεστε και θα λέτε κυρία Πρόεδρε θέλω να μιλήσω. Διαφορετικά χεράκια εγώ δεν μπορώ να δω από εδώ. Δεν βλέπω σε κανέναν. Το αν κλείουν τα μικρόφωνα, εγώ από εδώ δεν έχω την ικανότητα να κλείσω το μικρόφωνο κανένας. Δεν είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, κυρία Πρόεδρε, να πω ότι με βάση τον κανονισμό έχω το δικαίωμα να παρενδένω και να διακόπτω... Φυσικά και έχετε το δικαίωμα να πάσα στην Κυρία και όποτε θέλετε. Πάσε του κανονισμού. Λοιπόν, το θέμα το ένατο. Καθιέρωση 24-ορις λειτουργίας για όλες τις ημέρες του έτους της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Έργων Συντήρησης και Σημάνσεων. Έχουμε εδώ κύριε Μουρατίδη. Θέλετε να κάνετε κάποια τοποθέτηση, να μας πείτε και την εισήγηση. Λοιπόν, εισήγούμε στην καθιέρωση 24-ορις λειτουργίας της υπηρεσίας για να μπορεί η υπηρεσία πιο όμαλα, άνατα που κρίνεται στις ανάγκες του, προκύπτουν εκτός του οραρίου λειτουργίας της. Γιατί μέχρι τώρα διαδικασία οποιοδήποτε κενικό φαινόμενο για παράδειγμα ή οποιαδήποτε τρύπα σε οδόσθρωμα αντιμετωπιζόταν εκτός οραρίου με την προθυμία βέβαια όλων των εργαζομένων και την αποτελεσματικότητά τους. Αλλά το θέμα ήταν ότι ήταν στην ουσία ακάλυπτη γιατί όλη αυτή η διαδικασία γινόταν εκτός του οραρίου εργασίας τους. Και για να διασφαλίσουμε αυτό το κομμάτι, προτείνουμε την 24-ορις λειτουργία της υπηρεσίας, φυσικά με βάπτιες. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Αντιδήμαρχε. Εδώ θέλω να πω ότι και ο Σύλλογος των Εργαζομένων κατέθεσε κάποιο έγγραφο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλους, σας γνωρίζετε την άποψή τους, ότι δεν δέχονται την ευσύγηση αυτή. Οπότε, είστε ενημερωμένοι κύριε τη θέση του. Ναι, αν θέλει κάποιος να κάνει κάποια ερώτηση. Κύριε Μπακογλήδη, θέλετε κάποια ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε επί της διαδικασίας, με ακούτε. Ναι, σας ακούω. Σας παρακαλώ, θέλω να διαβάσετε όλη την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων για να γραφτεί στα πρακτικά. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Κύριε Περσίδη, αν διαβάσω όλη την τέτοια, δεν θα προλάβετε να κάνετε, μη μάλλετε μετά ότι δεν θα κάνουμε προημειριασία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, θέλω να διαβαστεί. Πρόσωπος του Συλλόγου, δεν παρίστατε. Κυρία Πρόεδρε, μπορεί να τη διαβάσω ο ίδιος ο Πρόεδρος, είναι εδώ και θέλει να πείτε την άποψή του, όπως και η υπηρεσία του. Δεν το βλέπω τον κύριο Πρόεδρο, είναι εδώ ο κύριος Πρόεδρος. Εδώ είναι, όπως και η υπηρεσία του το εισηγήθηκε. Ο κύριος Παρθενιάδη, λέγετε την καλοσύνη, πείτε μας την υποθέτησή σας. Να σας τη διαβάσω, καταχέτη πριν την υποθέτησή μου και μετά να μιλήσουμε. Κατά την πρόσφυση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για να παραστεί ο Σύγκροτος Τεχαζομένος του Δημοκραμαριά στη συνεδρία με τηλεδιάσκεψη του οργάνου του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 24-8-2020, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της Δίκης του Δήμου για 24 λειτουργία της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις, την οποία θα συζητηθεί η πρόταση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας έργων συντήρης και σημάσεις. Πρόσωπος της υπηρεσίας. Κύριε Πρόεδρε, ο προεστάμενος, κύριος Χατζιπανναγιώτου και ο κύριος Γιώτης, από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Δεν τους βλέπω κύριε Χατζιπανναγιώτου και Γιώτη. Μα που τέ. Κύριε Πρόεδρε, βλέπω, η απόφαση που έλαβε το ΔΕΣ, υπάρχουν και εργαζόμενοι που ζητούν να εργαστούν με βάρδια, από το βλέπουν. Δηλαδή, υπάρχουν δεκατέ, πως είναι, τρεις οδηγοί, δύο οξυδουργοί, τέσσερις τεχνίτες, είναι π. 20-25 άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν. Δεν είναι ομοφωνία απόφαση, δηλαδή, στην ουσία, από το βλέπουν. Να κάνω μια διευκρινή συγνώμη, ακούγουμε. Πώς μιλάει, ποιος μιλάει, μη μιλάτε όλοι μαζί, ποιος είμαι. Είμαι προστάμενος. Ο κύριος Χατζιπανναγιώτου είστε. Ναι, ναι, ναι. Να σας ακούμε κύριε Χατζιπανναγιώτου. Μια διευκρινή λίγο για να μην οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα. Αυτή η στιγμή με αυτή την πρόταση να δηκτουργήσει σε εικοσιτράωρο βάση, είναι για να διασφαλιστεί η υπηρεσία και οι εργαζόμενοι, όσο θέλετε. Γιατί η υπηρεσία μας είναι χρεωμένη να βοηθάει τεχνικά και τη κάθε μορφή σε εκδήλωση που γίνεται από τον δήμο. Όπως γνωρίζετε οι εκδηλώσεις δεν γίνονται ποτέ κάτι πρωινή, μπρος ο ώρας εργασίας. Γίνονται συνήθως απόγευμα μέχρι βράδυ, και Σάββατο και Κυριακή. Πώς γίνονταν και θα γίνονται. Πάντα μετά το πέρασμα οραρίου της πρωινής βάρδιας, υπήρχαν παιδιά με μεγάλη εμπομοσύνη, που δέχονται να πάνε να βοηθήσουν να το εμπιλοποιήσουν υπηρεσιακά. Όμως δεν είμαστε καλυμμένοι και οτιδήποτε για τις συνέβης αυτούς τους εργαζόμενους ποιος θα απολογούντανε. Γιατί ήταν εκτός οραρίου. Εμείς αυτή τη στιγμή λέμε ότι όταν θα ξέρουμε ότι έχουμε κάτι από εκδηλώσεις και αυτά, να μπορεί οργαζόμενος να μην κάνει διπλοβάρτιες, να μπορεί να αλλάξει το οράδιο εργασίας και να είναι κατοχερωμένος 100% και η υπηρεσία και οργαζόμενος. Επίσης υπάρχει και το κομμάτι της πολιτικής προστασίας σε θεομηνίες, χιόνια και αυτά. Εκεί δεν μπορεί να το βάζει ο εργαζόμενος να δουλεύει 10 και 15 ώρες. Απλώς μπορείς να το μετακιλείς το οράδιο του έξι ώστε να δουλέψει στις ώρες που είναι και να είμαστε όλοι, επαναλαμβάν όλοι, εξασφαλισμένοι. Γιατί δυστυχώς όταν γίνεται ένα εργατικό ατύχημα, υπηρεσία και εργασία σε ένα πράγμα ρωτάει όταν έρχονται και το έχουν ζήσει σαν προστασίες καθαριότητα. Ποιος έπεσε τον τέλος να πάει και αν έπρεπε να πάει και στο οράδιο του. Από εκεί πέρα αρκεί να ελέγχονται τα υπόλοιπα. Αυτό προσπαθούμε να έχουμε τη δυνατότητα, εννοείται με τα άτομα που είμαστε. Ελάχιστον δεν μπορεί να βάζουμε βάρδιες, όπως είπε και ο Πρόεδρος, είναι 23 άτομα. Αλλά λέμε να έχουμε το νομικό πάτημα ότι όταν θα υπάρχει να δούμε να μπορούμε να το διεθυτούμε πιο σωστά και να είναι καλυμμένοι και υπηρεσία και εργαζόμενοι. Το τονίζω αυτό. Γιατί άμα πάθει ένα εργατικό ατύχημα εργαζόμενος εν ώρα, ας το πούμε, εξτραεργασίας, δεν θα αναγνωρίσει κανένας φορέας ότι το έπαθε. Αυτό ήθελα να πω. Εγώ σαν προστάμενος, ο κ. Γιώτης που ασχολείται με τα έκτατα κάθε νόμια σαν Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, μπορώ να πω κι αυτούς την απόψη του, που τα έχεις δει και χρόνια εδώ. Έχω τον λόγο. Ας ακούμε κ. Γιώτη. Αυτό είναι ακριβώς ομοίως και για τις εκδηλώσεις, οι οποίες είναι προφανώς προγραμματισμένες και μπορούμε να οργανώνουμε το πρόγραμμά μας έχοντας την ομιμότητα να χρησιμοποιούμε οι παλήλους τις ώρες που απαιτούνται, αλλά από τη δική μου τη μεριά να προσθέσω, ομοίως το λέω επαναλαμβάνω, ότι όταν συμβαίνει κάποιο κερικό φαινόμενο ή κάποια καταστροφή, κάτι που αφορά την σφαίρα της Πολιτικής Προστασίας, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εκεί δεν υπάρχει ούτε ώρα, ούτε αργία, ούτε κάτι. Δηλαδή όταν θα χιονίσει μπορεί να είναι πρωτοχρονιά 3 η ώρα το πρωί. Εάν λοιπόν η υπηρεσία μας συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, γιατί αυτή είναι η δεκάωρη λειτουργία σήμερα, αν δεν αλλάξει αυτό δεν θα έχω την ομιμότητα όπως δεν την είχαμε και το προηγούμενο διάστημα για τα χιόνια για παράδειγμα, να χρησιμοποιούμε, συγνώμη για τον όρο το χρησιμοποιούμε, ενώ να έχουμε υπαλλήλους εδώ και να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει, γιατί πρέπει να γίνει οποχιονισμός, πρέπει να γίνει η αντιμετώπιση της όποιας πλημμύρας, του όποιο κυρικού φαινομένου. Συνεπώς αυτό που θα εξασφαλιστεί με την πρόταση που κάνει ο αντιδήμακος και η υπηρεσία μας, η νομιμότητα κυρίως και η εξασφάλιση όπως είπε και ο προϊστάμενος πριν και της εργασίας από τη μεριά των εργαζομένων αλλά και της υπηρεσίας για την ομιμότητά της όπως φαίνεται. Σας ευχαριστούμε κύριε Γιώτη. Λοιπόν, τα οτίσεις. Μπορώ να μιλήσω λίγο κύριε Πρόεδρε. Ναι κύριε Πορθενιάδη. Να μιλήσω λίγο. Επειδή η εισήγηση που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε την υπογραφή του αντιδημάκου και μόνο, δεν είχε κανένας υπογραφή του αντιδημάκου, θα μπορούσα να μιλήσω με τους αδέρθους και να τους καταθέσουμε την πρόταση στο πώς θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα τα κερικά και τα φαινόμενα των εκδηλώσεων. Διότι έχουμε έναν εγκοτάξιο το 2014, το οποίο είναι 24 ώρου βάσης. Η πολιτική προστασία εκ του νόμου είναι πάνω στους υπαλλήλους στο ΝΟΤΑ όλο το ΝΟΤΑ. Δηλαδή δεν είναι μόνο στο εγκοτάξιο της ΠΟΝΤΟ, είναι και στο εγκοτάξιο του ΦΕΝΙΚΑ, το οποίο είναι 24 ώρου βάσης. Και θα μπορούσαν να βγουν βάρδιες από το εγκοτάξιο του ΦΕΝΙΚΑ για αυτές τις δουλειές. Και όταν πιάσει τα χιόνια, όπως είπαν οι συνάδελτοι, υπάρχει και η σύσταση συνεργείου που καλύπτει όλο το εγκοτάξιο και όλο το δήμο. Δηλαδή, σε ένα εγκοτάξιο που έχουμε έλλειψη προσωπικού και θα λείψει από την υπηρεσία ο τεχνίδιος οικοδόμος, θα λείψει ο υδραυλικός που είναι βίο να τους πάρουμε να τους κάνουμε βάρδιες, ενώ έχουμε ήδη εγκοτάξιο 24 ώρου βάσης, το οποίο έχει 6 χειριστές μηχανημάτων και όχι ένα όπως υπόντου. Έχει άπειρους οδηγούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρδιες και έχει και εργάτες καθαριότητας, οι οποίοι μπορεί αστάτια, μπορούν να κλείνουν μια λακούβα, μπορούν να κάνουν τα πάντα και να βγαίνει συνεργείο από εκεί πέρα με ένα χειριστή, έναν οδηγό και όσοι εργαζόμενος χρειάζονται για τις καρέκλες να πλώνουν, γιατί να γίνει και το εγκοτάξιο της πότε 24 ώρου βάσης, το οποίο έχει τρομερή έλλειψη. Γι' αυτό πατάμε στην έλλειψη προσωπικού. Θα μπορούσατε και χωρίς υπογραφές, όμως, κύριε Παρθενιάδη, σαν πέντρος που είστε, να έρθείτε σε επαφή με τους συναδέλφους σας και να συζητήσετε το θέμα. Η δική μου άποψη είναι αυτή. Δεν ξέρω ποιος υπογράφει την ησυχία εσύ. Υπογράφει ο αντιδήμαρχος, έτσι πρέπει να γίνει για να έρθει στο δημοτικό συγχρόνιο. Αμήν να επικαλείστε τις υπογραφές των συναδέλφων σας. Θα βάλουμε λίγο το θέμα στην αντικειμενική του βάση. Μέχρι τώρα, όπως καταλαβαίνετε, είχαμε πλημμύρες, χιόνια, το ένα το άλλο. Όλα αυτά μέχρι τώρα, από ό,τι μας είπαν και ο Σύλλογος Εργαζομένων και οι υπηρεσιακοί που μιλήσαμε, βασίζονταν σε δύο λέξεις. Φιλότιμα και ρεμπό. Το ένα, δεν ξέρουμε αν θα το έχουμε πάντα. Το δεύτερο, και δεν μπορώ εγώ να υποχρεώσω κάποιον όταν υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, να φύγει κάποιος από την οικογένειά του ή να κάνει ένα ταξίδι αν είναι μακριά, γιατί δεν μένουν και όλοι στην καλαμαριά και να έρθει εδώ να συνδράμει. Το δεύτερο είναι ταρεπώ, το οποίο είναι παράνομο. Εμείς προσπαθούμε αφενός να είναι καλυμμένη η υπηρεσία και να νομιμοποιείται να κάνει ένα πρόγραμμα και να πει σήμερα είναι επιφυλακή ο Κώστας και ο Μπάμπης και την άλλη μέρα ο Τάκης και ο Λάκης, γιατί αυτά που βλέπαμε είναι επιφυλακές ενός μηνός, δηλαδή κάποιος μπορεί να ήταν επιφυλακή όλο τον Αύγουστο. Δηλαδή δεν θα πάει πουθενά, θα παραμείνει στο σπίτι του όλο τον Αύγουστο, ή τουλάχιστον αυτό περιμέναμε και όταν γινόταν μια θεομηνία και μια πλημμύρα, πήγαινα εγώ στην πολιτική προστασία. Έπαιρνα τηλέφωνο, δεν έβρισκα κανέναν από τους τρεις που είναι επιφυλακή, ψάχναμε τους χαζούς να βγουν έξω στα νερά και έβγαινα εγώ μέχρι το γόνατο να πηγαίνω να ανοίγω τα φρεάτια. Αυτή ήταν η κατάσταση κύριε Παρτινιάντη, την οποία προφανώς τη γνωρίζετε και εσείς στο Σύλλογο. Αλλά δεν σας ενοχλούσε και τώρα που είπαμε να κάνουμε 24 ώρες, γιατί άκουσον άκουσον συζητάμε για τα αυτονόητα, να κάνουμε 24 ώρες την πολιτική προστασία και να μην πούμε στο χιόνι ότι θα μας χτυπάει οχτώ με τέσσερις, ότι περιμένουμε το χιόνι και η βροχή και ο σεισμός να έχει ωράριο. Και πάμε να κάνουμε την πολιτική προστασία 24 ώρου βάσεως, στέλνετε ένα κείμενο που λέτε ότι είστε αρνητικοί. Προφανώς να έρθει κόσμος και εμείς το θέλουμε. Ποιος είπε το αντίθετο και σας είπα και εσάς, ότι έχουν ζητήσει πάρα πολλές φορές προσωπικό. Κατεβήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, θέλετε την άλλη εβδομάδα να πάμε και από κοινού να ζητήσουμε, να πάμε. Ποιος είναι αρνητικός, είμαι αρνητικός εγώ να ζητήσουμε προσωπικό. Και αντιθέτως ενώ πέρυσι είχαν ζητηθεί 36 άτομα μόνιμο προσωπικό, εμείς φέτος που ετοιμάσαμε τώρα τον προγραμματισμό προσλήψων, ζητήσαμε 76. Όχι 36 που ζητήθηκαν πέρυσι, όχι 26 ζητήθηκαν πέρυσι, εμείς ζητήσαμε 76. Αυτό είναι το μόνιμο προσωπικό που ζητήσαμε. Συν της άλλης, στο εργοτάξιο της Φόντου, περιμένουμε 62 οχτά μήνα. 62 και 23 που έχουμε, να μην κάνουμε πολιτική προστασία 24 ώρες. Να κάτσουμε στα χιόνια και να περιμένουμε και να περιμένουμε με το φιλότιμο. Και άμα χτυπήσει κάποιος συνάδελφός σας, κύριε Παρθενιάδη, τι θα κάνουμε. Θα πούμε δυστυχώς έγινε εκτός οραρίου να μην είναι καλυμμένος ο συνάδελφός σας. Αυτό εισηγείστε σήμερα. Λοιπόν, κυρίες δήμαρχοι, γι' αυτό σας λέμε ότι υπάρχει εργοτάξιο 24 ώρου βάσης του Φίνικα, που μπορεί κάλεστα να βγάλει βάρδιες και με χειριστή και με οδηγό και με εργαζόμενους. Και αν τυχόν υπάρχει χιόνι, ποτέ οι εργαζόμενοι δεν έχουν αφήσει την καλαμαριά να μην την καθαρίσουν. Πάντα είναι εκεί και καθαρίζουν την καλαμαριά. Αλλά για να γλιτώσουμε από αυτό που λέτε, η μοναδική λύση είναι, εφόσον υπάρχει εργοτάξιο του Φίνικα με 24 ώρου βάσης, να βγει βάρδι από εκεί. Οι οποίοι θα καθαρίζουν στις ροχές τα φρυάκια, θα υπάρχει συνεργείο για να κλείσει τις λακούβες σε ένα χιόνι, όλο το εργοτάξιο και όλα τα εργοτάξια να συμμετέχουν στο χιόνι. Συμφωνώ πάρα πολύ ότι υπάρχει το φιλότιμο και οι άνθρωποι από το εργοτάξιο της καθαριότητα συνδράμουν. Εδώ τώρα δεν μιλάμε γι' αυτό. Μπορεί να σπάσει ένας δρόμος, να κοπεί στα δύο. Ποιος θα τρέξει η καθαριότητα και αν τρέξει και την κάνει η καθαριότητα, αν πάθει ένας συνάδελφός σας ένα ατύχημα, ποιος θα τον καλύψει εκτός οραρίου. Ποιος θα τον καλύψει. Δημαρχέ υπάρχει δυνατότητα στο Φίνικα να βγάλεις βάρδιες. Και το βράδυ και το απόγευμα και όπου το θες. Και υπάρχει χειριστής, υπάρχουν και οδηγοί να γεμίσουν τη λακούβα. Υπάρχουνε δυνατότητα και η πολιτική προστασία να δώσει εντολή στους αυτούς που είναι υπηρεσία το βράδυ, να πάνε να τη χρυλίσουνε. Υπάρχει δυνατότητα. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω σε ένα τάξιο που δεν έχει προσωπικό γιατί να βάλουμε βάρδιες. Υπάρχει το εικοστοτράρο του Φίνικα που μπορούμε να το κμεταλλευτούμε. Και οι οδηγοί και χειριστές, έξι χειριστές, όχι ένας, έξι, που μπορούν να πούνε βάρδιες. Άρα κύριε Παρθενιάδη, θεωρείτε την επιφυλακή που βγαίνει στο εργοτάξιο της ΠΟΤΟ ΠΕΡΙΤΗ, θεωρούμε ότι αν αυτή τη στιγμή πέσει μια κολόνα της ΔΕΙ και έχει ρεύμα, θα πρέπει να στείλουμε επιφυλακή από την ΠΟΤΟ κάποιον που κάνει καθαριότητα, έτσι. Όχι. Και αν γίνει κάτι θα είμαστε ok. Θα είμαστε ok με τις συμμετείσεις. Νομίζω ότι και τα δύο εργοτάξια έχουν χωριστές αρμοδιότητες και νομίζω ότι και τα δύο πρέπει να γίνουν 24 ώρους βάσεως. Και νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι όταν μιλάμε για πολιτική προστασία, μιλάμε για κάτι που είναι 24 ώρους βάσεως. Κύριε Δήμαρχε, έχει καλυφθεί το θέμα, κύριε Παρθενιάδη. Συγγνώμη λίγο κύριε Παρθενιάδη. Αλλά αυτή η κολλόνα της ΔΕΙ γίνεται σύστασης συνεργίου και καλύτερο εργαζόμενος ακόμα κι αν έχει σχολά. Κύριε Παρθενιάδη. Ένα λεπτό κυρία Πρόεδρε. Ναι, σας ακούσαμε. Η κράτα την Δημαρχία δεν είναι δικιά της χώρα. Όλοι ανήκουν στο δήμο. Η πολιτική προστασία έχει επάνω στο δήμο παντού αρμοδιότητα. Δεν θα στείλονται κάτι καθαριότητας να κόψουν το ρεύμα. Θα γίνει σύστασης συνεργίου. Κύριε Παρθενιάδη. Αλλά κανένα κούμπα και να καθαριστούν τα φαιάτια μπορεί να βγάλει βάρνια στο πίνικας. Κύριε Παρθενιάδη, εγώ δεν έχω, δεν γνωρίζω ούτε από την Αντιδημαρχία αυτή ούτε από την άλλη. Είναι η πρώτη φορά που τα ακούω αυτά. Αλλά σαν απλή δημότηση, σαν απλή πολίτηση. Θέλετε να μας πείτε ότι οι πάλληλοι της Αντιδημαρχίας του πράσινου, της καθαριότητας πρέπει είναι υποχρεωμένοι να είναι 24 ώρου και οι άλλοι οι πάλληλοι, οι οποίοι είναι πολιτικής προστασίας, όλοι μας ξέρουν ότι εκεί βασιζόμαστε σε οτιδήποτε να μας συμβεί και να έχουν ωράριο. Και τώρα αυτό εντάξει. Κάθε ένας μπορεί να το κρίνει και οπότε θα προχωρήσουμε σε ψηφοφορία. Κυρία Προεδρέ, μιλά επί σήμανση. Όλοι μαζί μιλάτε. Αν θέλετε μπορείτε να δώσετε τον κύριο Γιώτη, που είναι και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, να μας πει κάποια παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία, προφανώς θα πρέπει να έχει, γιατί είναι αυτός που καλείται να διαχειριστεί τις έκτακτες καταστάσεις, αυτός που καλείται να πάρει αυτούς που είναι επιφυλακή, να μας πει τι προβλήματα έχει η υπηρεσία. Εμένα μου ήρθε σαν αυτονόητο έτημα από την υπηρεσία. Ωραία, θα μας μιλήσει ο κύριος Γιώτης λιγάκι να μας πει κάτι παραπάνω για να καταλάβουμε ακριβώς και μετά θα δώσω τον λόγο στον κύριο Χόχινο και θα... Λοιπόν, εκτός αν θέλει κάποιος από τους επικεφαλείς θα μιλήσει. Πάω και εγώ μου τη ώρα αλλά λέτε ότι μιλάμε όλοι μαζί. Πώς να το πάει ο κύριος Γιώτης. Κύριε Πρόεδρε και εγώ θέλω να μιλήσω, κύριε Παμίθη. Ωραία, θα πάρω έναν έναν από την αρχή λοιπόν. Κύριε Παμίθη επίσης. Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι. Να διακόψω λίγο κυρία Πρόεδρε, ο Νίκος ο Γαβρίλη με. Να πάρουν τον λόγο οι επικεφαλείς. Κύριε Γιώτη. Ακούγω με. Ναι, ναι, ακούγεστε. Λοιπόν, Αργύρη, Πρόεδρε των εργαζομένων, θεωρώ ότι έχεις κάνει ένα λάθος. Έπρεπε να έρθεις να μιλήσεις μαζί μου πρώτα απ' όλα, ανεξάρτητα από την υπογραφή στο κείμενο. Το αντιπαρέχομαι πλήρως. Πολιτική προστασία, χωρίς 24 ώρες λειτουργία, λέμε αστεία τώρα. Εν πάση περιπτώσει, δεν θα αποτελέσουμε εξέρεση ως δήμος στο σύνολο των δήμων της χώρας. Ασφαλώς, και εδώ η ταμπέλα εδώ έξω γράφει πολιτική προστασία. Ο αντιδήμαρχος ο κύριος Μουρατίδης είναι αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, η διεύθυνση είναι διεύθυνση πολιτικής προστασίας και τα υλικά. Και εν πάση περιπτώσει είναι και το γραφείο πολιτικής προστασίας, εγώ, ο υπάλληλος, ο υπέθυνος του γραφείου, ο οποίος υπάγεται απευθείας στον διευθυντή του και ο διευθυντής μαζί με εμένα στον δήμαρχο. Γιατί όπως πρέπει να το γνωρίζετε και αυτό, ο υπέθυνος κάθε δήμου για την πολιτική προστασία είναι ο δήμαρχος. Αυτός δίνει λόγο. Συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε, ένα κάτι ακόμα. Σε είπα και πριν και πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό. Ασφαλώς, και όταν θα γίνει ο μεγάλο ψυσμός και θα καταρρέψουν 15 πολιγιατικοί στην Καλαμαριά, το σύνολο των υπαλλήλων του δήμου, διοικητικοί, παραδιοικητικοί, φύλακες υπάντες, υπάγονται στον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας και εκτελούν αυτά τα οποία καλώς ή κακώς έχουν σχεδιαστεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και θα εφαρμοστούν. Όμως, όταν είναι κάτι μικρό, όπως να πέσει ένα δέντρο ένα βράδυ Σαββάθου που με παίρνει πυροσβεστική τρίση ώρα και πρέπει εγώ να παρακαλέσω το πράσινο, αν τους βρω, να βρω ένα αλυσοπρίωνο και να πάμε εκεί. Εγώ να κάνω τον τροχονόμο για να κλείσει ο δρόμος και αυτό ο συνάδελφος εκτός οραρίου να κόψει το δέντρο είναι παράλλωστο. Έπρεπε λοιπόν αυτή η υπηρεσία να έχει την δική της λειτουργία, αυτό ζητάει αυτή η αλλαγή και αυτό το ψήφισμα που ζητάτε, που ζητάει μάλλον το Δημοτικό Συμβούλιο και να μπορούμε να λειτουργήσουμε με τα ίδια μέσα. Δεν νοείται λοιπόν Γραφείο Πολιτικής Προστασίας χωρίς έναν στρατό έτοιμο να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει, οσοδήποτε μικρό έως όλο, έως το σύνολο, για να κάνουμε αυτό που πρέπει, τι πρέπει, να διαφυλάξουμε την υγεία, την ζωή των συνδημοτών μας και φυσικά των περιουσιών τους. Λοιπόν, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει η ξέρευση στο Δήμο Καλαμαριάς, κάτε με. Πρέπει να έχουμε 24 ώρες λειτουργία και επειδή ευτυχώς η τεχνολογία μας δίνει το δικαίωμα, την ευκαιρία, να μπορούμε να προβλέπουμε τα καιρικά φαινόμενα, να μπορούμε δυστυχώς να μην προβλέπουμε τους σεισμούς, μόνο εκεί υπάρχει η ξέρεση, να μπορούμε να λειτουργούμε, πρέπει να λειτουργήσουμε. Δεν είναι κακό λοιπόν, όταν ξέρεις ότι περιμένεις χιόνια, να έχεις τέσσερις ανθρώπους εδώ, ένα πρώτο συνεργείο κρούσης, υπαγώσεις τον ΩΑΣΤ, και το νοσοκομείο Άγιος Παύλος που θα είναι πιθανόν σε εφημερία, με νομιμότητα, όχι με το παρακαλυτό και το φιλότιμο των συναδαχτών μας. Ωραία, σας ευχαριστούμε κύριε Χιόρκου. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας να ρωτήσω κάτι, να βάλω κάτι στο τραπέζι, πολύ σύντομα. Επειδή εγώ όντως έχω προβληματιστεί πολύ έντονα και στη συζήτηση αυτή, ίσως άμα συμφωνεί και το Δημοτικό Συμβούλιο και τα λοιπά, να το δούμε για τη 31η και στη συνάντηση που θα κάνουμε για τη ΔΕΤΕΚ, να μπει ένα ζήτημα και να έρθουν και να το προθεθούν και οι άνθρωποι από την πολιτική προστασία και οι πρόσωποι εργαζομένοι. Γιατί εγώ, αλήθεια σας λέω, έχω προβληματιστεί πάρα πολύ στην όλη συζήτηση. Το βάζω σαν εντεχόμενο... Δεν ξέρω αν... Μπορώ να πάρω το λόγο? Να ξεκινήσουμε κανονικά από τον κ. Μπακογλίδη και θα σας δώσω το λόγο κ. Μεκιανίδη. Κύριε Μπακογλίδη, έχετε να πείτε κάτι, να ρωτήσετε κάτι... Κύριε Πρόεδρος, ακούγομαι? Ναι, ναι, ακούγεστε. Καταρχήν σίγουρα όλοι οι συνάδελφοι που είμαστε εδώ, θέλουμε η πόλη να εξυπηρετείται 24 ώρες το 24. Ακούσατε την πρόταση του κ. Ερκούδη? Θα φτάσω και εκεί. Να παρακολουθώ όλα. Σίγουρα είναι μια συζήτηση η οποία μας προβληματίζει όλους. Δηλαδή, παράδειγμα τώρα, ο αντιδήματος είπε ότι θέλω να καθιερώσω βάργκες. Βάργκες ξέρουμε εκ των πραγμάτων ότι 23 άνθρωπα δεν μπορεί να καθιερώσουν βάργκες. Γιατί θα διαλύσουμε όλες τις άλλες δραστηριότητες του δήμου. Και τα πλακάκια και τις ράμπες αμέα και οτιδήποτε άλλο που παρουσιαστεί. Αλλά λοιπόν, στην ουσία όταν προγραμματίζουμε για να κάνουμε μια 24 ώρια βάση, πρέπει να έχουμε και το απαιτούμενο προσωπικό. Είναι αυτό, θα έλεγα έτσι, το ένα μη βητάω και τα δύο το πρόσωπο. Εγώ θα πω και κάτι άλλο. Καθιερώσαμε 24 ώρια απασχόληση, 365 ημέρους το χρόνο στην υπηρεσία καθαριότητας. Και παρόλο είναι εδώ συνάδομος ο κ. Ματσαρίνης, που το έχω συζητήσει κιόλας. Παρόλο που έχουμε αρκετό προσωπικό παραπάνω από ότι είχαμε εμείς και μπορεί να λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας με πλήρια αποκομμυδή το Σάββατο, δεν το προχωράει για να απελευθερώσουμε την ημέρα της Δευτέρας. Και έρχομαι και λέω τώρα γιατί είναι και ο Θανάσης και ο προεστάμενος. Εγώ θεωρώ ότι ψηφίζοντας, παράδειγμα, θετικά ή αρνητικά, δεν λύνουμε το πρόβλημα και ότι δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, διότι η υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει 24 ώρες βάσει, η υπηρεσία θα λειτουργεί όπως λειτουργεί τώρα, απλώς εάν παραστεί ανάγκη, έτσι, θα φέρουμε τους ανθρώπους το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο ή οτιδήποτε άλλο. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι το θέμα θέλει περισσότερο επεξεργασία. Δήμαρχε, πρέπει να έχει γίνει κουβέντα πολύ πιο μπροστά και όχι με μια τέτοια εισήγηση, η οποία στην ουσία είναι μια εισήγηση ελπίσης από ποιο έννοια. Ενώ πίσω μας λέτε Γραφείο Πολιτυπίου Φασισίας, Γραφείο Ελετροφωτισμού, δεν λέτε αναλυτικά πόσους εργαζόμενους έχει κάθε ειδικότητα. Άρα λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι επειδή και εμείς προβληματιστήκαμε πέρα σε αυτή την κουβέντα, δημιουργώντας τόσο το σωματίο όσο και την υπηρεσία, εγώ θα έλεγα την Δετάρτη να κάνουμε μία πρωτόλια κουβέντα μαζί με τη ΔΕΤΕΤ και τη Δευτέρα να έρθει το θέμα τακτικό για να μπορέσουμε να πάρουμε μία απόβαση. Είμαστε από αυτούς που πιστεύουμε ότι η πόλη πρέπει να εξυμπεριτείται 24 ώρες το 24, αλλά με προσωπικό, με συγκεκριμένο πρόγραμμα που να το ξέρουν και οι εργαζόμενοι και οι δημότες μας, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε όμορφα και αποτελεσματικά και να λύνουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Εδώ να κάνω και μία παρέντες και να κλείσω, κύριε Πρόεδρο, πάντως και στα τέσσερα ζητήματα που αναφέρει η εισήγηση, το είπαν άλλωστε και ο κύριος Κατζιπαναγιόττου και ο κύριος Γιώτης, όποτε χρειάστηκε η πάλελη του δήμου ήταν στην πρώτη γραμμή και το έχω ζήσει και εγώ σαν δήμαρχος που έτυχε να αντιμετωπίσω και δύο μεγάλους παγετούς δύο χρόνια, αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα. Άρα λοιπόν θα συμφωνήσω και εγώ με την πρόταση του κ. Βαρκούδη να πάμε στο επόμενο συμβούλιο, να το εξακολουθούμε καλύτερα, ούτως ώστε στο ωράριο που θα καταλήξουμε να αναφέρεται και ο τρόπος που θα λειτουργήσει η υπηρεσία, ούτως ώστε να εξυπηρετούμε τους πολίτες της Καλαμαριάς άμεσα και αποτελεσματικά 24 ώρες το 24. Ευχαριστούμε κ. Πακουγλίδη. Κύριε Τεμακενίδη. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, πάντως πρέπει να δούμε έναν τρόπο για να μπορούμε να παίρνουμε το λόγο χωρίς να φωνάζουμε. Αυτό είναι ένα θέμα, πρέπει να λυθεί πάντως. Τώρα, στο ζητούμενο, είναι προφανές ότι όλοι μας θέλουμε να εξυπηρετεί την Καλαμαριά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο 24 ώρες το 24, 365 μέρες το χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε το ελπές προσωπικό που έχουμε στη συγκεκριμένη υπηρεσία να το κάνουμε λάστιμο. Επίσης, δεν σημαίνει, στο δικό μου το μυαλό, δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε και θα χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο άνοιγμα του ωραρίου η συγκεκριμένη υπηρεσία με όρο. Γιατί αν ψήφιστεί όπως είναι η εισήγηση, και αυτό είναι ένα έλλειμμα της εισήγησης της συγκεκριμένης, σας φέρνω ένα παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος κακόπιστος να θεωρήσει ότι θα μπορούσε να ισχύσει ένα ωράριο ακόμη τις στιγμές που δεν έχουμε καμία έκτακτη ανάγκη, καμία φυσική καταστροφή, καμία, σε αυτό το επίπεδο, και τελικά να γίνουν λάστιμο εργαζόμενοι. Βλέπεις με ποιους όρους, γιατί αυτά είναι θέματα τα οποία νομίζω ότι από εκεί ξεκινάει και η στάση του συλλόγου των εργαζομένων, που για μένα εγώ θα συμπορήσω με την πρόταση του κ. Αρχούδη να το συζητήσουμε την 4η στη διαπαραταξιακή και στο συγκεκριμένο θέμα να είναι και παρόντες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, και από τη συγκεκριμένη υπηρεσία φαντάζομαι, δηλαδή αυτό είναι ο κ. Παρθυνιάδης και το δέντα σήμα του συλλόγου θα το λύσει, να ανταλλάξουν απόψη και να καταλήξουν δηλαδή σε ένα μοτίβο πάνω σε αυτό, έτσι ώστε και να εξυπηρεθεί ο Τίμος και οι δημοτές μας, αλλά να είναι και κάτι το οποίο δεν θα είναι ένα εργαλείο ας πούμε που θα το κάνουμε ελάσθηκο και θα το χρησιμοποιούμε κατά το κούντο. Θα έλεγα μάλιστα επειδή από ότι ψυχανημίζομαι από τη διάδροξη της τοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να μην το ψηφίσει. Θα έλεγα ότι το πιο φρόνιμο είναι να συζητήσει διαπαραταξιακή, έτσι αποκτά και ένα ρόλο διαπαραταξιακή ώστε να έρχεται ένα θέμα το οποίο είναι ανοιόριμο για να καταληχθεί ή να ψηφιστεί ή να καταψηφιστεί. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να καταλήξουμε και επίσης με κάποιον τρόπο θα ήθελα να ξέρω πώς θα μεταβάλλονται οι αντιβές των εργαζομένων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν σε οράρια τα οποία είναι είτε μέσα στο Σαββατοκυριακό, αν προβλέπεται από το νόμο να καλύπτονται δηλαδή προς αυξήσεις, που πιθανότητα κάποιος δηλαδή εργαζόμενος να μην πλέξει καλά για τη χρήνια οικονομική ανάγκη να δουλέψει ένα Σαββατοκυριακή, ή τελικά όλη αυτή η ιστορία θα είναι από την καλή ψυχή του καθενός ή απλά επειδή έχουμε βγάλει ένα οράριο στο οποίο κάποιος θα δουλεύει δευτεραίως Παρασκευή και κάποιος θα δουλεύει μονήμως Τετάρτη με Κυριακή. Αυτά είναι θέματα που θεωρώ ότι πρέπει να τα συζητήσουμε. Είναι προφανές ότι όλα ξεκινάνε από το ελληματικό προσωπικό, γιατί αν είχες προσωπικό πραγματικά θα μπορούσες να καταλήξεις σε βάρνεις κλειόμενες οι οποίες θα ξεσφαλίζουν και μια εργασιακή δικαιοσύνη μέσα σε ένα χώρο που θεωρώ ότι χρειάζεται. Αυτά. Ευχαριστούμε κύριε Θεομικεννίδη. Ο κ. Περσίδης. Ναι, εμείς ως παράταξη θα συμφωνήσουμε με αυτή την πρόταση της αναβολής. Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παράκληση και στην διοίκηση του Δήμου. Όταν έρχονται τέτοια ζητήματα που αφορούν και οι παλήλους του Δήμου, οι υπηρεσίες, για να μην φτάνουμε σε θέματα να ζητάμε αναβολές, να γίνονται, όταν θα γίνονται διπραταξιακά, να έρχονται και οι υπηρεσίες του Δήμου, γιατί εμείς από τη μία σίγουρα θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν τις καλύτερες συνθήκες, να μην γίνουν ελάστιχο φυσικά τα ωράριά τους κλπ. Αλλά από την άλλη σίγουρα θέλουμε και ο Δήμος να λειτουργεί όσο γίνεται καλύτερα. Θα έπρεπε κατεμάς να έχει έρθει το θέμα σε συζήτηση και με τους υπαλλήλους στο ίδιο τραπέζι και με την υπερησία και η διοίκηση, να βγάλουμε ένα συμπέρασμα και μετά να έρχονται τέτοια θέματα στο Δημοτικό Συμβούλ. Τέλος πάντων θα συμφωνήσουμε με την πρόταση του κυρίου... με το παραπάνω που όλα συμφωνούμε, ούτως ώστε να έρθει και να ακούσουμε όλες τις φωνές, να τα βάλουμε όλα κάτω και να πάρουμε μια όρημη και σοβαρή απόβαση. Να είστε καλά. Ευχαριστούμε. Κύριε Αρκούδη, εσείς κάνατε την πρότασή σας, δεν νομίζω να έχετε κάτι άλλο. Ο κύριος, η κυρία Ντι Ντι. Κατά τύτλο να πω ότι φυσικά όλοι μας και εμείς το ίδιο θέλουμε η πόλη να λειτουργεί και υπό τις δύσκολες συνθήκες και όχι μόνο υπό τις ομαλές συνθήκες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αφησιάσουμε ό,τι έχει κερδιθεί τέλος πάντων μέχρι τώρα από τους εργαζόμενους. Δηλαδή, το πρόβλημα δεν είναι αν θα λειτουργεί η πόλη, το πρόβλημα είναι υπάρχουν εργαζόμενοι. Και νομίζω όλοι από τον Δήμαρχο μέχρι τον Πρόεδρο του Σωματίου είπαν ότι έχουμε σοβαρές ελλείψεις. Είμαστε σε οριακό σημείο σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων. Αυτό είναι το ζήτημα. Δηλαδή, οι κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες έχουν καταδικάσει το Δήμο να λειτουργεί με τόσο λίγο προσωπικό, τελικά αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Κατά τη νόμιμα, λοιπόν, αυτό είναι το οποίο θα πρέπει να προτάξουμε και να διεκδικήσουμε. Και βέβαια, όπως είπε ο Δήμαρχος, να κατεβούμε, να διεκδικήσουμε και λοιπά. Μα, αν το λύσουμε το πρόβλημα έτσι, με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να μας στείλουν επιπλέον προσωπικό. Όταν το πρόβλημα λύνεται, το προσωπικό γιατί να το προσλάβουν ύστερα. Γιατί να έχουμε καινούργιες… Δεν θα υπάρχουν διεκδικήσεις, δηλαδή, πώς να το πω, σοβαρές. Το άλλο θέμα το οποίο θέλω να πω είναι ότι εμείς, και για την καθαριότητα, όταν είχε μπει η 24ο λειτουργία και για τον τομέα της καθαριότητας, για τους ίδιους λόγους που ανέφεραν νωρίτερα και τότε το είχαμε καταψηφίσει. Προφανώς, λοιπόν, καταψηφίζουμε τώρα και κάτι το οποίο ανέφεραν νωρίτερα οι κύριοι της υπηρεσίας, ότι το κάνουμε αυτό, τέλος πάντων, αυτή η πρόταση για να έχουμε τη νομιμοποίηση. Μα στο τέλος, και πολλές φορές συμβαίνει αυτό, στο όνομα της νομιμοποίησης χάνουν οι εργαζόμενοι. Αντί, τέλος πάντων, να προστατεύονται οι εργαζόμενοι, στο τέλος είναι αυτοί οι οποίοι να την πληρώνουν. Και στο όνομα της νομιμοποίησης. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα με το κείμανο το οποίο διάβασε νωρίτερα και μας το είχατε κοινοποιήσει κιόλας, ο Πρόεδρος του Σωματίου, καταψηφίζουμε, φυσικά, αν συζητηθεί το θέμα το στην επόμενη συνεδρία σου και πάλι αντίστοιχη τοποθέτηση θα κάνουμε. Ωραία, ευχαριστώ. Ο κύριος Βολτσίδης. Κυρία Πρόεδρε, μπορούμε να έχουμε και εμείς το λόγο μετά. Μετά, κύριε Γαβριήλ. Κύριε Βολτσίδη. Ναι, κύριε Πρόεδρε, και εγώ θα συμφωνήσω να γίνει η συζήτηση. Της 31. Ωραία. Συγγνώμη. Ωραία. Ο κύριος Λεμονής. Και εγώ νομίζω ότι καλό είναι να μην πάρουν βιαστική απόφαση. Ωραία. Η κυρία Σεμακούλα. Η κυρία Σεμακούλα. Ναι, θα συμφωνήσω με τους προγραμμύσαντες. Θα μεταφερθεί για τη 31, ναι, ναι. Εντάξει. Λοιπόν, ζήτησαν λόγο να τοποθετηθούν σε αυτό το θέμα η κυρία Αγγελοπούλου. Ο κύριος Κόκκινος ή όχι. Είναι λίγο δύσκολο τώρα. Δεν θα ήθελα τοποθέτηση. Θα ήθελα μόνο ερώτηση. Δεν ξέρω αν προτιμάτε να την κάνω τώρα ώστε μήπως ενδεχομένως... Για το θέμα αυτό, για το θέμα το ένα, το αυτό. Πάντα μιλάμε για αυτό, ναι. Δεν ξέρω αν θέλετε να θέσω τώρα την ερώτηση και να βοηθηθεί ενδεχομένως η κατάσταση της 31, ή αν θέλετε να το αφήσω για τη 31. Να το αφήσετε για τη 31. Με χαρά, παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε. Ναι. Ποιος μίλησε τώρα. Κυρία Πρόεδρε, αν η ερώτηση του κυρίου Κόκκινου είναι προς το να βοηθήσει, για ποιον λόγο δεν ερχίσουμε τώρα. Ο κύριος Τεμεκενίδης θα είναι την Δετάρτη. Και μπορεί ο κύριος Κόκκινος... Κι όταν το συζητάμε θα την είχε κάνει ο Άνταπος στην ερώτηση. Ωραία, γιατί η ερώτηση θα θέλει απάντηση. Αν είναι να βοηθήσει... Κύριε Κόκκινε, σας ακούμε. Κυρία Πρόεδρε, επειδή διαπιστώνω ότι ούτως ή άλλως το θέμα θα αναπληθεί για την επόμενη... Θέλετε να φύγετε. Και πρέπει να αποχωρήσω... Ωραία, κύριε Μουρατίδινε. Για τα θέματα υπόλοιπα. Το ένα του θέμα αφορά την καταστροφή παλαιών οργάνων από παιδικές χαρές. Είναι καθαρά... Όχι, έχουμε και άλλα θέματα. Τα θέματα είναι 13. Βγάλετε τα δύο. Για τα υπόλοιπα θέματα υπερισχύρου. Ωραία, εντάξει, μπορείτε να φύγετε. Κύριε Κόκκινε, συγγνώμη για τη διακοπή. Παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ουσιαστικά είναι ερώτηση και πρόταση κατά κάποιον τρόπο. Ό,τι αντιλαμβάνομαι, όλοι θέλουν να... κατά κάποιον τρόπο να ισχύσει αυτό το πράγμα, αλλά προκύπτει πρόβλημα με την εισήγηση και μάλλον δεν έχει γίνει σωστή συνενόηση ενδεχομένως μέσω των αντιδημαρχιών. Νομίζω και θα ήθελα να κάνω και μια ερώτηση στον κ. Παρθενιάδη. Εάν ο ίδιος συμφωνεί στην 24-α ώρα λειτουργία, με τον όρο ότι θα υπήρχε το επαρκές προσωπικό. Οπότε, ενδεχομένως, εάν προλαβαίνουν οι υπηρεσίες μέχρι της 31 που είναι να γίνει, ή στην διαπαραταξιακή, ας καταθέσουνε στους επικεφαλείς των παρατάξεων τα ακριβή νούμερα των υπαλλήλων ή τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να λειτουργήσει ή όχι. Δηλαδή, εγώ δεν αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει η διάθεση να λειτουργήσει σε 24-α ώρα βάση αντιδημαρχία. Από ότι, καταλαβαίνω, το πρόβλημα δεν είναι στο τι, αλλά στο πώς. Και εκεί πέρα είναι που προκύπτει το θέμα. Οπότε, σίγουρα θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει φροντίσει αντιδημαρχία καταθέτοντας αυτή την πρόταση και αυτή την εισήγηση, όσον αφορά τις οικονομικές αποδοχές που θα πρέπει να λαμβάνουν οι υπάλληλοι με το κυλιόμενο ωράριο, ποιος θα το τηρεί και ποιος θα το ελέγχει αυτό το πράγμα, κατά πόσο θα είναι αξιοκρατικό, ότι όλοι οι υπάλληλοι θα κάνουν εισάξια, κατά κάποιο τρόπο βάρδιες, όσον αφορά, για να μπορούν να πληρώνονται και αντίστοιχα μετά τις 10 η ώρα το βράδυ, όπως ισχύει σε άλλες υπηρεσίες, ο νόμος, τις Κυριακές τους και τα λοιπά. Αυτό. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουν οι υπηρεσίες να ενημερώσουν τις επικεφαλείς μέχρι την Δετάρτη, ώστε να βοηθηθούμε όλοι να πάρουμε την κατάλληλη απόφαση την ημέρα που θα κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Μπορώ να απαντήσω? Μπορώ να απαντήσω, κύριε Απρόεδρε? Αυτή τη στιγμή ο νόμος πολιτικής προστασίας δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δήμους, και έτσι υπάρχει, να είναι ετοιμένη η πολιτική προστασία και να έχει δικό τους προσωπικό, που σαν τμήμα με δικό τους προσωπικό μπορεί να κάνει 24 ώρου βάση. Αυτή τη στιγμή πάμε κάτι που δεν υπάρχει προσωπικό και να το κάνουμε βάρδιες. Αν γίνει τμήμα η πολιτική προστασία και έχει δικό τους προσωπικό, που όπως έμαθα σήμερα πήρε δύο εργαζόμενους από το Φίνικα και τους έκανε προσωπικό, επικρατούμε και ναι να γίνει τμήμα και να πάρει προσωπικό. Ενταλάβατε? Απόλυτα κύριε Παρθενιάδη. Ευχαριστώ για την απάντηση. Εξ αρχής κατάλαβα ότι λίγο στη συνενόηση ενδεχομένως προέκυψε πρόβλημα και γι' αυτό το λέω νομίζω δεν βοήθησε η εισήγηση, αλλά νομίζω με καλή διάθεση και με τη σωστή ενημέρωση θα λυθεί το πρόβλημα, αν πάρει η υπηρεσία σας όσους υπαλλήλους πρέπει να πάρει, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με το σωστό τρόπο. Κυρία Πρόεδρε να βοηθήσω λίγο την κουβέντα. Αυτή η απόφαση που πάμε να πάρουμε που εισηγηθήκαμε είναι δημητική. Μιλάμε ότι σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώσει ο κύριος Γιώτης ως αρμόδιος υπάλληλος ότι υπάρχει κάποιο έκτακτο καιρικό φαινόμενο, θα πεις σε κάποιον σε μία ομάδα 3-4 υπαλλήλους, αντί να έρθουν άτυπα να έρθουν με όλες τις τυπικές διαδικασίες. Δεν μιλάμε ότι θα υπερβούμε τις δυνατότητες των εργαζομένων ή ότι θα κάνουμε παρατυπίες. Αντιθέτως όσο εκκρεμεί αυτή η απόφαση και δεν παίρνεται, οι υπάλληλοι δουλεύουν με βάση το φιλότιμο, την επόμενη μέρα ή θα πρέπει να πάνε στην υπηρεσία τους τυπικά ή θα πρέπει, off the record, να πάρουν το παράνομο ρεπό που συνήθιζαν να παίρνουν μέχρι στιγμής και αν πάθουν ένα ατύχημα ομιγένιτο την ώρα του ρεπό θα κλειθεί στον ισαγγελέο προηφθάμενός τους γιατί δεν ήταν στην υπηρεσία, αν πάθουν το ατύχημα την ώρα που κάνουν δουλειά λόγω των καιρικών συνθηκών ή της όποιας θεομινίας, δεν θα τους καλύψει κανένας. Είναι μια κατάσταση τελείως ερμαφρόδητη η οποία με αυτή την απόφαση πάει να βελτιωθεί και να βελτιωθούν οι συνθήκες να λειτουργούν κάτω από διαφανές καθεστώς και κάτω από νόμιμο καθεστώς. Με τις νόμιμες αμοιβές που προβλέπονται και με όλα τα νόμιμα. Αυτή τη στιγμή το εργοτάξιο έχει 25 άτομα εργοταξιακούς ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να βγουν έξω στους δρόμους. Δεν μου λέει κάτι. Περιμένουμε τα 8 μήνα σε 10 μέρες, σε 15 μέρες που είναι άλλα 65. Οι 25 υπάλληλοι θα γίνουν 90. Να περιμένουμε να γίνουν 90 για να πάρουμε απόφαση. Όταν υπάρχει δυνατότητα να βγάλουν βάρδιες, θα βγάζουν βάρδιες. Τώρα που έχουμε 25 ανθρώπους, η βάρδια μπορεί να είναι 2 άτομα στα 25 όταν θα έχουμε 90 μπορεί να είναι 5 στα 90. Αναλογικά πηγαίνει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι από τους 25 θα κρατήσουμε 10 ανθρώπους βάρδια με το ισχύον καθεστώς. Προφανώς δεν θα καταργήσουμε το εργοτάξιο επί της ουσίας. Αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει κλίμα για να φτάσουμε σε μια απόφαση, εγώ θα έλεγα να στοβάνουμε και αυτό όντως την Δετάρτη να συζητηθεί μεταξύ των επικεφαλείς. Αλλά το θεωρώ ευτονόητο. Δηλαδή πολιτική προστασία, 24 όρια βάρδια. Κύριε Δήμαρχε, να πάρω λίγο τον λόγο. Κύριε Δήμαρχε, να πάρω λίγο τον λόγο. Ποιος μιλάει? Ο κ. Βολτσίδης συμμετεί πάνω απ' όλα εμένα. Να και δει. Στον προαλήσατο του κ. Παρθενιάδη, του κ. Χατζιπανναγιώτη, του κ. Γιώτηνα. Με λίγα λόγια για να καταλάβουν οι συναδεύσες και οι συνάδελφοι. Αυτό που λέει με λίγα λόγια ο δήμαρχος είναι το εξής. Ότι δεν θα πάρει τους εργαζόμενους από την καθαριότητα να τους πάει στη πολιτική προστασία με υπηρεσιακά έγγραφα, σε περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης, έρχονται τρεις, πέντε, δέκα επάλι, τη συγκεκριμένη και δεδομένη στιγμή, να βοηθήσουν η πολιτική προστασία και επανέρχονται στην υπηρεσία τους. Αυτό γίνεται από το που έχω καταλάβει, γιατί αυτό γίνεται και στο δήμαρχο της Αλλολέγγυσης. Δεν είναι κάτι διαφορετικό. Πρέπει να καταλάβουν οι συναδεύσες και οι συνάδελφοι που ακούνε ότι δεν πάμε να διαλύσουμε, γιατί αυτό το γνωρίζω από κάτω από εμάς, δεν πάμε να διαλύσουμε κάποια καθαριότητα, κάποιο πράσινο, γιατί αν αισθανόμουνα ότι η διοίκηση ή ο οποιοσδήποτε πάει να πει κάτι το οποίο θα καταλάβουν κάτι διαφορετικό στις συνάδελφοι, θα ήμουν ο κόσμος που θα το έλεγα. Δεν θα μοιράξουν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδελφων. Ίσα-ίσα. Θα είναι κατοχυρωμένοι οι πνευσιακά σημειώματα, αν και εφόσον χρειαστεί να πάνε στην πολιτική προστασία που πρέπει να λειτουργεί 24 ώρες για τους θυμότητες για τις φορές της Καλαμαριάς. Γιατί αν πάει σε στιγμή χρειάζεται σίγουρα κάτι. Αυτό έχω καταλάβει. Δεν ξέρω αν κάνω λάδος, δήμαρχο. Αν κάνω λάδος, πόσο μοναχισμένης είναι. Αν κάνω λάδος, πέστε μου κύριε Παρθενιάδη. Καταρχήν αυτό που λέει ο δήμαρχος δεν ισχύει. Οι υπάλληλοι οκτάνινης απασχόλησης απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε βάρδιες εκτός από την πρωινή βάρδια είτε 7.3 ή 8.4. Μα ακούτε, ποιος μιλάει? Είναι ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Περκρίσου Δαγκώλη. Ας σας πω κάτι. Δηλαδή, αν είναι να συζητήσουμε το όλο θέμα, είπαμε ότι θα το συζητήσουμε στις 31. Τώρα πιασθήκαμε, ερωτήσεις-απαντήσεις, ερωτήσεις-απαντήσεις. Τι νόημα έχει από τη στιγμή που δεχτήκατε όλοι σας την πρόταση να αναβληθεί για 31. Και κυρίως δεν υπάρχει καμία διένεξη μεταξύ του Συλλόγου και του ΚΟΤΗ. Βέβαια, είναι αξιοπερίεργο ότι για πρώτη φορά δεκάδες συνάδελφοι έχουν υπογράψει εισηγήσεις, καμιά φορά δεν κλήθηκαν να υποστηρίξουν. Και βέβαια, είναι το προσβλητικό στο χειροσκώτης όταν λέει «Παρακαλά, υπάλληλους». Οι υπάλληλοι πάντοτε ήταν απίκο και πάντοτε έδωσαν τη ψυχή τους για να μην καταστήσουν οτιδήποτε. Δεύτερον, επειδή έχει πέσει και κάποια κινηνολογία, τι θα γίνει αν συμβεί ατύχημα, έχει εκπαιδευτεί κανένα συμφάλαιο στην αντιμετώπιση μιας πλημμύρας, πώς τους καλείται αυτούς δηλαδή και τι θα κάνουν αυτοί όταν δεν γνωρίζουν. Είναι πολλά τα ζητήματα που μπαίνουν, αλλά μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Και κυρίως τα έκτακτα φαινόμενα δεν είναι προγραμματισμένα. Δεν μπορείς να πεις ότι εγώ θα πασχολήσω το Σαββατοκύριακο, ξέρω, το περιθύμι. Κύριε Παρθενιάδη, μ' ακούτε, μ' ακούτε, μ' ακούτε, δεν μ' ακούνε. Κύριε Παρθενιάδη, μ' ακούτε, κύριε Βανδόρε, τελειώστε σας παρακαλώ, γιατί είπαμε το θέμα σας θα συζητηθεί, θα συζητηθεί τη Δετάρκη, θα συζητηθεί και στη 31η. Ακούσαμε τον κύριο Παρθενιάδη, έχουν να μιλήσουν κι άλλοι, δεν είστε μόνο εσείς. Ωραία, καταλάβαμε τι θέλετε να μας πείτε. Λοιπόν, πείτησε το λόγο η κυρία Γενική Γραμματέας να μιλήσει. Δεν ξέρω, δεν τη βλέπω εδώ. Κυρία Γενική, κυρία Γενικέ. Σας ακούω. Ευχαριστώ που μου δώσατε το λόγο, έχω δεχτεί και κάποια τηλέφωνα. Καλησπέρα σε όλους, από συναδέρφους λέω εγώ, γιατί ακόμα έχω τη φίστιου, πάλι, 20 χρόνια ήμουν. Λοιπόν, αυτό που έχω να πω σε σχέση με αυτό το θέμα, το ότι είναι απαραίτητο, φαντάζομαι μπορεί να το καταλάβει οποιοςδήποτε μιλά απλά ελληνικά. Πολιτική προστασία και 24 ώρου είναι παντρεμένα. Δεύτερο, από την ώρα που ανέλαβα το πως το αυτό, πολύ πάρα πολύ πάλι του εργοταξίου ήρθαν στο γραφείο μου κάνοντας παράπονα για αυτό το πράγμα. Ότι βρίσκονται έξω στο δρόμο ενώ δεν είναι καλυμμένοι υπηρεσιακά και δεν θα έπρεπε να είναι και ότι παρακαλώ λίγο ησυχία στον χώρο και ότι έχουμε ανθρώπους σε επιφυλακή ένα μήνα το οποίο και ως άνθρωπος και ως υπάλληλος το θεωρώ απίθανο. Δεν μπορεί ολόκλητον Αύγουστο ένας ηλεκτρολόγος να είναι επιφυλακή, είναι άνθρωπος. Θα πάει τις διακοπές του, θα πάει κάπου το παιδί του, ούτε εμείς μπορούμε να στηριχτούμε σε κάποιον ο οποίος είναι στη Χαλκιδική. Και θα σας πω κάτι πολύ πολύ απλό. Τον προηγούμενο μήνα, όχι τις τελευταίες βροχές, τις προηγούμενες, κάθε ώρα που βρέχει είμαι μέσα σε ένα μάξι με τον δήμαρχο και κάνουμε την πολιτική προστασία και βλέπουμε τον κύριο Γιώτη. Ενώ πλημμύριζε λοιπόν η καλαμαριά και ήμασταν μέσα στα νερά, πήγα στο εργοτάξιο. Εκεί ήταν ο κύριος Γιώτης. Το ρώτησα ποιος είναι επιφυλακή. Μου έδειξαν ένα τείχο. Στο τείχο υπήρχε τείχο κολλημένο ένα χαρτί. Στο χαρτί υπήρχαν 4-5 ονόματα. Δεν υπήρχε κανείς. Είδα λοιπόν ένα βρεγμένο υπάλληλό μας. Ήταν λούτσα, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν ο μόνος από αυτούς που πήραμε τηλέφωνο που ήρθε. Ο κύριος αυτός ζήτησα το όνομά του την ημέρα που ήταν βρεγμένος και ξεβούλανε φρεάτια και θα μπορούσε να πάθει ένα τείχημα. Ξέρετε υπηρεσιακά τι χαρτί υπήρχε για αυτόν. Γραμμένη κανονική άδεια κύριοι. Εγώ σαν γενική γραμματέας δεν δέχομαι να βγάλω υπάλληλο έξω που έχει γραμμένη κανονική άδεια. Εάν συνδικάτης αυτόν τι θα γίνει. Θα τον γαλέσω και σε ΕΔΕ γιατί έκανε δουλειά ενώ έχει γραμμένη κανονική άδεια. Θα πάρει άδεια ο προηστάμενός του. Όσον αφορά ήμουνα 20 χρόνια συνδικαλίστρια. Οι άνθρωποι που ήρθαν είπαν κυρία ΦΙΚΑ προστατέψτε μας δεν μπορούμε να βγαίνουμε στους δρόμους έτσι. Και έχουν από κάτω. Σαφώς και οι οκτάμενοι που είπε ο κύριος Βανδόρος όλοι γνωρίζουμε τα καθεστότα. Εκτός αυτού εδώ καλούμαστε να πούμε να δώσουμε το δικαίωμα σε μια υπηρεσία να λειτουργεί όλη την ημέρα. Το πως θα βγουν οι βάρδιες. Το πόσες ώρες θα δουλεύουν γιατί κανένας υπάλληλος δεν θα δουλέψει πέραν των ομίμων ωρών που μπορεί να δουλέψει μέσα μια εβδομάδα. Σαφώς και κάθετα. Όσες ώρες μπορεί κάποιος να δουλέψει σύμφωνα με τον όμο αυτές και θα δουλέψει. Με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και με όλη την υποστήριξη της υπηρεσίας από πίσω. Εγώ σαν γενική γραμματέας δεν θα ξαναβγάλω υπάλληλο έξω που δεν έχει την υποστήριξη πίσω της υπηρεσίας του και του νόμου. Σας παρακαλώ πολύ θα επανέλθω όταν θα έρθουν οι επικεφαλείς εδώ θα δώσω περισσότερα στοιχεία. Σκεφτείτε το πρώτον υπάρχουν πάρα πολλές θεομηνίες. Βρισκόμαστε σε κρίση Covid με τον κύριο Γιώτη κοντεύουμε να γίνουμε συμπεθέροι. Μιλάμε κάθε φορά θα βρέξει θα θα βρέξει θα γίνω μη γελάσμα και έτσι είναι. Γιατί κάθε φορά που βρέχει λαχταρά. Και για να σας πω και κάτι ως γυναίκα τα φρεάτια τα ήξερα μόνο όταν σκάλωνε το τακούνι μου. Και τώρα μετράω φρεάτια της καλαμαριάς. Ποια είναι ξεβουλωμένα ποια είναι της ΑΥΑΦ ποια είναι δικά μας επίσης αυτό που είπατε κυρία Παρθενιάδη. Που μιλήσαμε όλο στο τηλέφωνο. Αργύρι και στη θέση σου σαν συνδικαλίστρια αλλά καταντίθετα θα βγάλω τον συνάδελφο μου έξω από το φιλότιμο του. Αγαπώ το φιλότιμο. Οι Έλληνες είναι φιλότιμοι στο φιλότιμο στηριζόμαστε. Αλλά εργασία με φιλότιμο όχι βρε Αργύρι μου. Όχι Αργύρι μου έχουμε οικογένειες συμβαίνουν ατυχήματα δεν πληρονόμαστε για να καταθέτουμε το φιλότιμό μας. Το φιλότιμο είναι το extra δώρο που κάνουμε στο συνάνθρωπό μας. Τον οποίο τον προστατεύουμε δίνοντάς του όλα τα ειχέγγεια και όλη την προστασία για να είναι ασφαλής στους δρόμους. Και εμένα οι υπάλληλοι μας θέλω να είναι ασφαλείς και να είναι στο δρόμο με όλα τους τα δικαιώματα. Γιατί εγώ αλλιώς δεν μπορώ να τους κοιτώ στα μάτια κύριε. Δεν μπορώ να βγάλω έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χαρτί ότι έπρεπε να είναι σε κανονική άδεια αγκαλιά με την κυρία του και να του πω ξεβούλα στο φρεάτιο τι έπεσε η κολόνα. Σκεφτείτε το σαν ερετή, σαν άνθρωποι και σκεφτείτε το σαν εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται να θυγούν κανενός τα δικαιώματα, δεν πρόκειται κανείς να δουλέψει πέραν των ομίμων. Σας το λέω αυτό, όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού κύριε Παρθενιάδη, από τον Σεπτέμβρη που ανέλαβα, εγώ κατέβη με τον δήμαρχο, οι δηλωμένες, γιατί κατεβαίνουμε και με δικά μας έξοδα, γιατί ο δήμαρχος δεν θέλει να βαρειάνουμε τον δήμο, εγώ κατέβη πάνω από 10-12 φορές και ζητώ προσωπικό. Στο Υπουργείο Ιστορικών έχουμε κατατήσει γραφική, γιατί θέλω μόνιμο προσωπικό, γιατί 20 χρόνια ματώνω σε μια υπηρεσία και ξέρω πολύ καλά τι είναι να μπαίνει κάποιος για 2 μήνες και να φεύγει σε 2 μήνες. Κανένας πρέπει να σε βλάκαζει, για να μη θες μόνιμο προσωπικό. Να θες ένα προσωπικό, που 2 μήνες καλά κάνει ο άνθρωπος και τρώει ένα κομμάτι ψωμί, αλλά σε 2 μήνες φεύγει και με αφήνει ξεκρέμαστη και πρέπει να εκπαιδεύσουν έναν άλλον και αυτός που έφυγε να μείνει χωρίς μεροκάματο και ο καινούργιος που θα έρθει να μπει στη διαδικασία να είναι πάντος καινούργιος και μια υπηρεσία που θα χωλένει για πάντα. Σαφώς έχουμε έλειψει προσωπικού. Κάναμε με την κυρία Μαυρομάτι και με την υπηρεσία του προσωπικού τον προγραμματισμό για τις προσλήψεις. Μακάρι να μας δίνουνε. Πάμε σαν τους ζητιάνους και ζητούμε τι προσωπικό για τις υπηρεσίες μας και μεροκάματο για τις οικογένειες των ανθρώπων που πεινούν. Μακάρι όλοι πάλι όλων των δήμων και όλων των υπηρεσιών να ήταν μόνοι μου και με όλα τους τα δικαιώματα. Από πλευράς μου θέλω να σας διεβαβαιώσω και πιστεύω ότι μετά τη συζήτηση των επικεφαλείς θα το ψηφίσετε. Και εγώ αυτήν την ώρα δεν μιλώσα γενικηγραμματέας, μιλώσανε εργαζόμενοι μεταφέροντας ούτε κύριε Παρθενιάδη θα σας πω και αυτό. Έχετε συνανοηθεί με τους συναδέρφους σας την καθαριότητα να τους πείτε ότι να μην βγάλουμε εργοτάξιο 24ωρο, ελάτε εσείς καθαριότητα, σεβουλώστε το φρεάτιο, σηκώστε την κολόνα το βράδυ. Την καθαριότητα κύριε Παρθενιάδη. Τους ανθρώπους οι οποίοι είναι δίπλα στα απορρήματα COVID, θα τους βάλουμε να κάνουν κάτι παραπάνω, είμαστε σοβαροί, αυτή είναι η προστασία των υπαλληλών. Αργήρει ξανασκέψου το, ξανασκέψου το και όταν θα πας στην Πόντου και θα δεις τους ανθρώπους με το φαράσι, που είναι μέσα στα λήματα και στα απόβλητα και στα μικρόβια, πες του να πάνε να ξεβουλώσεις το φρεάτιο. Για να μην έχουμε 24ωροι πολιτική προστασία. Εγώ είμαι περήφανη για το Δήμο Καλαμαριάς, είστε πάρα πολύ μπροστά σε πάρα πολλά πράγματα και πολύ πίσω σε πράγματα αυτονόητα. Εγώ σας καλώ να το σκεφτείτε με όλες σας τις ιδιότητες, να το συζητήσουν οι αιρετοί την Τετάρτη, γιατί οι αιρετοί έχουν πάντα το λόγο, υπήρξα 15 χρόνια αιρετοί και το σέβομαι. Και σας καλώ στο επόμενο συμβούλιο να δώσουμε το 24ωρο σε αυτούς τους ανθρώπους, να καλύψουμε τα δικαιώματά τους, να προασπίσουμε την υγεία τους, την ευημερία του δήμου, να μην πλημμυρίζουμε, να μπορούμε να βιώξουμε το χιόνι, να μπορούμε να ρίξουμε αλάτι και να βγάζουμε στον δρόμο προστατευμένους υπαλλήλους. Σας ευχαριστώ πολύ και καλή στιγμή. Κυρία Πρόεδρε, λόγω εργασίας πρέπει να αποχωρήσω, απλά θα με επιτρέψετε ένα σχόλιο πιο πριν, θα πάρω εγώ το ρόλο του κακού, δυστυχώς ή ευτυχώς αλλά έχω συνηθίσει. Βλέπω ότι ανάλογα με το ποιος μιλάει σίγουρα δεν τηρούνται οι χρόνοι και άλλοι διακόπτονται, άλλοι δεν διακόπτονται. Αυτό, καλή συνέχεια από εμένα, ελπίζω να δικαιολογούμε γιατί φεύγω λόγω εργασίας. Καλή συνέχεια κύριε Κόκκινε, να είστε καλά κι εσείς. Λοιπόν, πώς θέλει κάποιος να μιλήσει, ο κ. Γαβριέλης νομίζω ζήτησε το λόγο. Παρακαλώ, ναι. Ναι, σας ακούμε. Ναι, θέλω κι εγώ να πω δύο λόγια. Να πω καταρχήν ότι επειδή γνωρίζω και τους ανθρώπους στην πολιτική προστασία, και τον κ. Γιώτη και τον κ. Ατσπαναγιώτου και τον προεστάμενο εκεί, τον εκρόσωπο των εργαζόμενων, νομίζω ότι κάποια συνενόηση, ίσως η εισήγηση, η διοίκηση, κάπου τα πράγματα δεν πήγαν όπως έπρεπε. Δηλαδή, έχω την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να πάμε στην λογική του να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε. Την Δετάρτιο που θα γίνει η συζήτηση και την επόμενη φορά, νομίζω ότι είναι αναγκαίο και ότι είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι πρέπει να λειτουργεί μια 24-οριο βάση. Θεωρώ ότι τα δικαιώματα, αν δεν το συζητάμε, νομίζω ότι όλοι σε αυτό συμφωνούμε και πιστεύω ότι θα πρέπει να έρθει μια εισήγηση ομόφωνη και από την πλευρά των παρατάξων και από την πλευρά όλων των εμπλεκόμενων. Αυτό, ναι. Απλώς να πω ότι φαίνεται και ένα θέμα από όλη αυτή τη συζήτηση, ότι βέβαια ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο, συγκυρία και για τη χώρα και με τον Covid και τα λοιπά, αλλά ότι οι πάλληλοι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μια μόνιμη σχέση, θα πρέπει να υπάρχει αυτή η επάρκεια στο προσωπικό, διότι αλλιώς η κοινωνία μας θα ζει διάφορα άλλα πράγματα και γεγονότα. Να πω επίσης κάτι, γιατί ακούστε και, οι εργαζόμενοι δεν είναι έτοιμοι, επειδή κι εγώ σαν πολιτικός, μηχανικός, συμπαίστης, πολιτός αγιάνσης και τα λοιπά, δεν μπορούμε να πάρουμε ανθρώπους οι οποίοι να ξέρουν πώς και τι. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι και για λόγους ψυχολογικούς και για λόγους όπου ο κουρεστάμενος μπορεί διάφορα πράγματα να τους χρησιμοποιήσει και να κάνουν. Εντάξει, θα τα συζητούσουμε την άλλη φορά, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Γαμπρίου. Πρόεδρε, πρόεδρε, συγγνώμη λίγο. Έχω δει ότι λέει ότι λύγει, την πρώτη φορά, το Δημοτικό Συμβουλήνη της 7 και τώρα γράφει στις 10 και τέταρτο. Τι ισχύει, γιατί εγώ μετά της 7 έχω κάνει... Ποιο 10 και τέταρτο, ποιος έβαλε 10 και τέταρτο. Λέει η ημερομηνία και η ώρα λήξεις 22,8 αν μπορείτε να δείτε, 22 και 15. Έτσι είναι όπως το λέει. Ποιος το έβαλε, ποιος έβαλε αυτήν την ώρα. Γιατί εγώ θα φύγω, 7 η ώρα, συγγνώμη. Ποιος έβαλε αυτήν την ώρα. Εγώ έβαλα στην ημερήσια 3 με 7. 7 η ώρα έχει τελειώσει το Συμβούλιο. Δεν με ενδιαφέρει η ώρα έχουν βάλει. Εγώ και άλλοι τους συνάδελφοι δεν το ξέρουν γιατί όχι πάει ήδη 5 για να κανονίσουμε το χρόνο και αυτό, γιατί εγώ, συγγνώμη, θα αποχωρήσω 7 η ώρα. Πάντως να ξέρετε, μας προκαλείτε τώρα. Γιατί σας προκαλούμε κύριε Τεμεκενίδη. Και για ποιο λόγο να λείξει 7 η ώρα το Συμβούλιο. Είναι δυνατόν. Τι ακούμε. Γιατί να λείξει 7 η ώρα το Συμβούλιο. Να σας πω κάτι. Με τα 32 ώρες μετά, από έλλειμμα, για ποιο λόγο. Ναι θα μιλήσουμε όλοι μαζί. Μας προκαλείτε για να μιλήσουμε όλοι μαζί. Ωραία μιλήστε όλοι μαζί. Μας δουλεύετε εδώ στα μούτρα μας. Δεν σας άκουσα τι είπατε. Λέω μας δουλεύετε. Μας δουλεύουμε. Τεμεκενίδη. Κυρία Πρόελος. Κυρία Πρόελος θα μου δώσετε το λόγο. Κάναμε ένα αίτημα να μεταφερθεί η ώρα λόγω εργασίας των περισσότερων. Ναι και την μεταφέραμε. Και να μας κουνάτε και το δάχτυλο τώρα. Θα σκουνάω το δάχτυλο. Λοιπόν κυρία Πρόελος. Θα μου δώσετε ένα δεκτό το λόγο. Θα ήθελα και εγώ να το προθετήσω. Όλα τα υπόλοιπα είναι του πονηρού. Θα μου δώσετε λίγο το λόγο. Ανά να φεύγεις εμένα εγώ μόλις το είδα κύριε Τεμεκενίδη. Κυρία Πρόεδρος. Ναι κύριε Μακογλήδη σας ακούω. Ακούτε. Όταν τους δήλαμε την ημερήσια η ημερήσια έγραφε 3 με 7. Λοιπόν κυρία Πρόεδρος αφήστε με λιγάκι. Κυρία Πρόεδρος. Αυτή τη στιγμή. Αυτό που είπαν και άλλοι συνάδελφοι. Έχετε συνειδητά υποβαθμίσει το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Το λέω για να τα χούει και ο δήμαρθος. Εμείς ζητήσαμε γιατί μία η ώρα δεν είμαστε αρχώς και όλοι και έχουμε δουλειάς. Να ξεκινήσουμε στις 3. Και εσείς από τις 3 να πάτε τις 2 ώρες αυτές μετά τις 7. Να μπορούμε να συζητήσουμε και πρωί ημερήσιας που έχουμε να συζητήσουμε 2,5 μήνες. Και οι αποφάσεις που παίρνουμε. Σχεδόν δεν παίρνουμε καθόλου αποφάσεις. Μας λένε ότι φτάει η ώρα θα κλείσει η συνεδρία. Αν είναι δυνατόν. Όποιος θέλει να αποχωρήσει θα καθίσουμε οι υπόλοιποι να συζητήσουμε. Άλλωστε εσείς λένε ότι μας ενώνει το ιδιαφέρον για τις καλαμαριάς και αφιερώνουμε χρόνο. Δηλαδή συνειδητά και μόνο με την ώρα και μόνο και με τον τρόπο. Βλέπετε ότι σε μία εβδομάδα ξαναβάζω συμβούλιο. Δεν θα μου πείτε ότι δεν ενδιαφέρομαι για τα θέματα, ούτε τα προβλήματα. Σημαίνει ότι ενδιαφέρομαι και με το παραπάνω. Επικοινωνήσατε κυρία πρόεδρε για το κούρεμα της μενής συνεδρίας με κανέναν από αυτούς που το ζητήσανε. Η μεταχωρά της όλας. Ήταν εκ του πονηρού αυτό. Ποιο ήταν εκ του πονηρού κυρία. Εγώ έβαλα το συμβούλιο από τις μία έως τις επτά. Μου στείλατε ένα έγραφο το οποίο λέγατε ότι δεν θέλετε, δεν μπορείτε στις μία, αλλά μπορείτε στις τρεις. Και το έβαλα στις τρεις. Δηλαδή ποιο ήταν εκ του πονηρού. Την ώρα λήξεις. Την ώρα λήξεις. Ποιο ήταν εκ του πονηρού. Καταρχάς το έκανε η κυρία Τσαούση. Στείλατε το έγραφο με λέει η κυρία Τσαούση, η κυρία πρόεδρε δεν μπορούν στις μία στις τρεις. Λέω να το κάνεις δεκτό. Και το έκανε δεκτό και ανέβασε τρεις μετά. Εσείς βάλετε τη συνεδρίαση από εξάωρης διάρκειας να κάνετε τετράωρη. Αυτό κάνατε. Κυρία Πρόεδρος, όλοι θεωρήσαμε ότι πάει δύο ώρους μετά. Αυτή τη στιγμή καταλαβαίνω ότι δεν έγινε από λάθος. Όχι, ούτε εκ του πονηρού. Δεν έχουμε τσόμισι μήνες να κάνουμε προημερισίας. Έχουμε πέντε μήνες να κάνουμε προημερισία. Είναι οι δύο ώρες που θα δείξουν. Οι δύο ώρες στην παραπάνω θα είναι ότι θα δείξουν το ενδιαφέρον λοιπόν. Κυρία Πρόεδρε, να πάρω λίγο τον λόγο να διευκολύνω την κατάσταση. Ο κύριος Γεωργιάδης μπορεί να παρατείνει δύο ώρες στην παρατήνη του στην υπηρεσία για να κάνει καταγραφή. Αυτό να το ρωτήσουν οι κύριοι που διαβαρτύρωσαν. Όχι τώρα ο κύριος Γεωργιάδης, αλλά η κυρία Συγγνώμη. Η κυρία Τσαούση είναι εδώ από τις 7 η ώρα, που δήλωσε ότι μετά τις 7 δεν μπορεί να παραμείνει. Λοιπόν, αν νομίζετε ότι είναι εκ του Πονηρού, είπαμε πάρα πολύ. Όχι που παραμείνουν, εγώ θα είμαι εδώ για να κάτσουμε να συνεχίσουμε τη συνεδρία. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Σας το λέω ειλικρινά, όχι στις 9 και στις 10 και δεν θα το έχω αποδείξει και μέχρι στις 2 έχω αφήσει. Μπορείτε από τώρα και πέρα να κάνετε 60 λεπτες συνεδρίας δημοτικού συμβουλίου. Εγώ εδώ θα είμαι Άρη και μέχρι τις 10 αν χρειαστεί για να πέσει. Αλλά θα ακούτε μετά την κριτική ότι έχετε υποβαθμίσει την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, που είναι το κορυφαίο όργανο. Άρη, τώρα που σε πήρα 10 φορές τηλέφωνο, εσύ ήσουν στη θάλασσα, εγώ ήμουν εδώ σε αυτό το γραφείο. Έχω υποβαθμίσει εγώ και το δημοτικό συμβούλιο και τις διαπαραταξιακές, που παρακαλάμε για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Είναι σοβαρό επιχείρημα. Για να καταφέρουμε να κάνουμε διαπαραταξιακή και συμβούλιο έχω κάνει 50 τηλέφωνα. Και βαθμίζουμε εμείς τα όργανα και την εγγρειάζει. Και τώρα, εντάξει, εντάξει, μέχρι ένα βαθμό, μέχρι ένα βαθμό Άρη μου, βγάζεις Μανιφέστα και λες ότι εμείς είμαστε μαζί που πάει, οι διακοπές πίσω. Άρη μου, Άρη μου, βγάζεις Μανιφέστα στο διαδίκτυο, που λέει ότι εμάς το έργο μας έχει πάει πίσω από τις διακοπές. Όντας σε διακοπές και όντας εμείς εδώ στο γραφείο μας. Και μιλάς μετά και μου λες πώς υποβαθμίζει τον πολιτικό δείο της καλαμαριάς. Η λέξη διακοπές, εγώ θα το δεχθώ, αλλά δεν υπάρχει, έτσι. Δεν υπάρχει, δυστυχώς. Ωραία. Δεν υπάρχει η λέξη διακοπές. Λοιπόν, εγώ, κυρία Πρόεδρε, θα είμαι εδώ μέχρι τις 10. Όποιος θέλει, εγώ εδώ είμαι. Αν ο κύριος Γεωργιάδης και η κυρία Τσαούσι μπορούν να παραμείνουνε, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά σας το λέω ότι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν. Και είναι λογικό. Εσείς υποτίθετε ότι κόπτεστε για τα δικαιώματα των υπαλλήλων. Από τις 7 η ώρα μέχρι τις 10 το βράδυ, για καθίστε λιγάκι. Και δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή, έχουμε κάποια θέματα τα οποία ήταν τα μόνα δύο, αυτά τα οποία τα αναβάλαμε κιόλας, έτσι. Κυρία Πρόεδρε, εγώ έχω καταλάβει ότι σε όλα σας βόλεψε ο κορονοϊός και τα κλείδουμε τα πάντα όλα. Με βόλεψε ο κορονοϊός εμένα, κύριε Πακογκλήδη, εμένα. Έχω εγώ κανένα πρόβλημα. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Κανένα πρόβλημα δεν έχω. Για αυτό οι διαζώσεις, όχι με τηλεδιάσκεψη, κυρία Πρόεδρε, το είπαμε και πριν. Αυτό θα έλεγα κι εγώ. Να μην υποβαθμίζουμε. Να το ξαναδούμε, αφού δεν απαγορεύεται. Θα το κάνουμε διαζώσεις. Δεν γίνεται. Είναι πολλοί οι λόγοι που δεν μπορούν με τηλεδιάσκεψη. Εγώ το είπα και νωρίτερα ότι... Εγώ, επαναλαμβάνω, διαζώσεις τηλεδιάσκεψη του Μερικούρη, επαναλαμβάνω. Διαζώσεις και όμως κρυβόμαστε στα κουτάκια. Και χωρίς περιορισμό στηλεδιάσκεψη. Τι είναι αυτά που λέτε. Λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι. Λοιπόν, συνεχίζουμε. Το 1ο λοιπόν το θέμα πάει 31.08. Έχουμε το δεύτερο θέμα. Θέλει κάποιος να πει κάτι, να συνεχίσουμε στην ψηφοφορία για το δεύτερο θέμα. Της 326η απόφαση οικονομικής επιτροπής. Κύριε Μπαγκογλίδη. Δεν σας ακούμε. Το ψηφίζουμε κυρία πρόεδρα. Κύριε Τεμεκενίδη. Ένα ερώτημα, το ψηφίζουμε προφανώς. Με ένα ερώτημα στην υπηρεσία. Τι απόθεματικό έχουμε για επόμενα, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Θα σας απαντήσουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο κύριε Τεμεκενίδη. Ωραία, πες του με διαδότη. Ο κύριος Περσίδης. Κύριε Περσίδη δεν σας ακούμε. Ναι, είπα ναι. Ο κύριος Αρκούδης. Περ. Περ. Ο κύριος Βολτσίδης. Κύριε Αντιδή. Περ, κύριε Απλάνη. Περ. Ο κύριος Βολτσίδης. Περ. Ο κύριος Λεμονής. Περ. Περ. Η κυρία Σεμακούλα. Περ. Ωραία, ευχαριστώ. Λοιπόν, τα υπόλοιπα θέματα από το 3ο έως και το 8ο. Αν είδατε είναι έγκριση αποφάσεων Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για ΑΜΕΑ και για Άδειες Στάθμευσης. Και θέλετε να ψηφίσουμε ή έναν από κάθε ένα πρόσωπο. Κύριε Απλάνη, ζητώ λίγο τον λόγο Ακριτίδης ο Λάζανος Σημαν. Ναι. Για τα θέματα αυτά ή... Για αυτά τα θέματα. Ναι, σας ακούω. Θα ήθελα να κάνω 2-3 ερωτήσεις που αφορούν αυτά τα θέματα. Ναι. Να λάβω και εγγνώση προσωπικά εγώ, να λάβω και το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτές οι Άδειες Στάθμευσης έχουν κάποια χρονική διάρκεια. Ένα το ερώτημα. Υπάρχει κάποια υπηρεσία που βλέπει αυτό το μητρό ας το πούμε των Αδιών του ΠΟΤΕ λήγουν. Και ποιος παρακολουθεί εάν κάποιος από αυτούς οι οποίοι παίρνουν αυτή την Άδεια μετακόμιση. Πήγε στο παρακάτω στενό και έκανε ξανά αλληλέτηση. Για να πάρει ξανά χώρο στάθμισης. Και πότε αφαιρούνται αυτές οι πινακίδες. Γιατί το λέγα αυτό. Γιατί συγκεκριμένα στη διασταύρωση Χαλβίας και Τσιγκιρίδου. Δηλαδή μετά τον Αριστοτελή υπάρχει ένα πρακτοριοπροπό. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του έχει μια σήμαση επί της Χαλβίας. Πώς τη διαστάυρωση. Το γνωρίζει και ο κύριος Βουλγαράκης γιατί είναι απέναντι το σπίτι του. Και ο κύριος Βολτσίδης που πηγαίνουμε προς τα εκεί. Έχει μια σήμαση αυτού του είδους για αμέα, για πάρκινγκ, για στάθμιση δηλαδή πάνω στον δρόμο. Αλλά ο ιδιοκτήτης έχει αλλάξει εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχει περίπτωση η υπηρεσία να μαζεύει αυτές τις σημάσεις. Μπορώ να σας απαντήσω. Είναι η τεχνική υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τις θέσεις στάθμισης στον αμέα. Κάθε άδειο έχει ισχύει για δύο χρόνια. Αν στον διάμεσο έχει εντοπιστεί κάποια μη συμβατότητα του αυτοκίνητου που παρκάρει με την ακίδα που γράφει κάθε φορά τον αριθμό κυκλοφορίες, τότε γίνεται καταγγελία και πηγαίνουμε και κάνουμε αυτοψία από τεχνική υπηρεσία. Καταγράφεται και αντίστοιχα κάνουμε ζητά με τα χαρτιά εκ νέου από τον ενδιαφερόμενο. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσχωμίζει αυτά τα χαρτιά, γίνεται χαρτί εν τεχνική υπηρεσία προς τη διέθυνση πολιτικής προστασίας, όπου λέει ότι αφού γίνει η ενημέρωση του ιδιωτήτου, σε 10 μέρες πρέπει να προβείται στην ενημέρωση των στοιχειών διαφορετικά. Το οργοτάξο θα πάει και θα καθαιρέσει και τη διαγράμμιση και τις πινακίδες αυτές. Αυτό γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμβατότητα. Κάθε δύο χρόνια, υπάρχει σε ένα Excel όλες κατεγραμμένες οι λίστες αυτές με θυσάδες. Γίνεται ένας έλεγχος από τεχνική υπηρεσία και μαζεύουν όλα αυτά τα αιτήματα και ξαναγίνεται εκ νέου έλεγχος κάθε δύο χρόνια. Μάλιστα, τώρα στην υπηρεσία κάνουμε μια εισήγηση για την επόμενη ιππαιότητα ζωής και καθεσινέπτια στο κοινωνικό συμβούλιο, να πηγαίνουν σε περίπτωση δηλαδή που έχουμε κάθε φορά τα χαρτιά που απαιτούνται για να πάρει κανείς τη θέση αυτή η ανέα, να γίνεται αυτομάτως από την υπηρεσία. Δηλαδή θα γίνει εισήγηση ότι σε περίπτωση που είναι πλήρες ο φάκελος να γίνεται κατευθείαν αυτό και να μην περνάει κάθε φορά από την ιππαιότητα. Οπότε, έχουν ισχύει δύο χρόνια, γίνεται έλεγχος αφού μετά το πέρας του τοσχονοϊκής διάρκειας αυτής και σε περίπτωση που υπάρχει κάποια καταγραφή από πολίτη, εξετάζεται με μονομένα του περιστατικό. Άρα, λοιπόν, το συγκεκριμένο, το συγκεκριμένο που πάρκει η θέση ταύμηψης που λέω εγώ, υποτίθεται ότι είναι μέσα στη βιετία. Έκανε ξανά έκθεση ο ιδιοκτήτης μετά από δύο χρόνια, προκειμένου να πάει παράταση. Σε περίπτωση που έχει γίνει καινούργια θέση, δηλαδή πήγε κάποιος, έχει γίνει καινούργιο έτοιμα ή λοιπόν γίνεται παράταση. Συγγνώμη λίγο κύριε Απαδελίδου. Έχει εξακολουθεί… Λάδε ρε, να σου πω εγώ ακριβώς το θέμα… Δύο λεπτά, δύο λεπτά, δύο λεπτά να ολοκληρώσω. Η πινακίδα εξακολουθεί και έχει τον αριθμό αυτοκινήτου του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Αυτό γίνεται στην περίπτωση της παράτασης. Εδώ και δύο χρόνια σας λέω έχει φύγει. Αν μιλάτε για ένα εμπεμονωμένο περιστατικό που έχετε εντοπίσει αυτό που λέτε χαλδία, αυτό τότε θα πρέπει να το καταγράψουμε μαζί και να πάμε να γίνει έτσι έτσι. Αν μιλάτε για το συγκεκριμένο περιστατικό… Για το συγκεκριμένο μιλάω τώρα. Επειδή είστε στην οικονομική επιτροπή στην ποιότητα ζωής έχουμε ακυρώσει πάρα πολλές θέσεις σε αυτό το διάστημα. Ναι, δεν το γνωρίζω. Λάξον 6 θέσεις έχουν ακυρωθεί. Για αυτό κάνω και το ερώτημα. Κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη. Ναι, γίνεται καθέρεση βέβαια. Ναι, κύριε Γαβρίλη, εξασφαλώς. Παρακαλώ, θα λύσουμε τώρα με μονομένους… Όχι, όχι, όχι. Όχι, όχι, αλλά κυρία Δήμαρχη… Δεν αλλάθώ το χρόνο μας και… Για ποιο είναι αυτό το θέμα, ποιο θέμα είναι κυρία Κρητήδη αυτό που λέτε. Αυτά τα ερωτήματα αφορούν όλα τα θέματα, από το 3 μέχρι το 8, που έχουν να κάνουν με τις θέσεις σαν εμένα. Ναι, αυτά που φέρνουμε σαν ποιότητα ζωής και ψηφίστα είναι ο φάκελος οπλύρης. Σε περίπτωση που έχετε εντοπίσει κάτι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου να το δούμε με μονομένους. Όχι, εντάξει. Λοιπόν, κύριε Μπακογλή… Κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε… Συγγνώμη. Κυρία Πρόεδρε, τι θέλατε. Όχι, επί του θέμα να σας πω λίγο να το διευκρινίσουμε αυτό, επειδή υπάρχουν πολλές τέτοιες θέσεις. Στάθημε, ψησάμε, σε όλη την καλαμαριά. Θέλω να ρωτήσω την κυρία Δημαρχο, γίνεται κατάθεση φακέλου κάθε δυο χρόνια από τον ενδιαφερόμενο. Φακέλου, φακέλου, με τα δικαιολογητικά. Ποια είναι η παράταση κάθε δυο χρόνια, όπου υπάρχει η κατάθεση όλου του φακέλου, που είναι το πλαισίμα, το… Σ' αυτό που αναφέρεται ο Ακριτίδης ο Λάζερος, είναι εκεί, σε εκείνο το συγκεκριμένο πρωπό, το είχε ένας φίλος μας παραολυμπιονίκης, τον οποίον του είχαν δώσει χώρο στάθμιψης γιατί ήταν άνθρωπος με το καρότσι, και έχει φύγει εδώ και δύο σίγουρα, μπορεί και τρία, απλώς παραμένει… Βλέπεις αυτόν τον κύριο Ακριτίδη και αν είναι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το δούμε μονομένη να δούμε τι έχει γίνει εκεί πέρα. Οκ, οκ. Θέμα τρία, συγγνώμη τώρα, το έχουμε αφήσει λίγο… η ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρος. Ναι, ναι, συγγνώμη, χάθηκα. Λοιπόν, δεν σας άκουσα βέβαια εγώ, να ψηφίσουμε τα θέματα… Κύριε Πρόεδρος, θυμάστε στο θέμα τρία, στο θέμα τρία κατά σημεία τι… Από τρία, ναι, ένα, ένα θέματα ή να τα πάρουμε όλα μαζί. Όλα μαζί, όλα μαζί κύριε Πρόεδρο. Όλα, λοιπόν, από τρία μέχρι οκτώ. Ο κύριος Μπακογλίδης. Το ψηφίζουμε, το ψηφίζουμε. Το ψηφίζετε. Ο κύριος Τεμεκενίδης. Δεν σας άκουσα, ανοίξτε το μικρόφωνο κύριε Τεμεκενίδη. Εμείς, εμείς θα ψηφίζουμε. Ψηφίζετε. Ο κύριος Περσίδης. Ψηφίζουμε. Ναι. Ο κύριος Αρκούδης. Μου μία ψηφίζουμε. Ναι. Ο κύριος Βολτσίδης. Εμείς το ψηφίζουμε. Ναι, ευχαριστώ. Ο κύριος Βολτσίδης. Ο κύριος Βολτσίδης. Ο κύριος Λεμονής. Ο κύριος Σεμακούλα. Ωραία. Λοιπόν, κύριε Παρθενιάδη, έχετε το ελεύθερο να αποχωρήσετε εσείς, να αποδεσμευθείτε. Και ο κύριος Γιώτης. Δεν νομίζω ότι το θέμα σας λύθηκε. Μ' ακούσατε. Και Παρθενιάδη. Και Παρθενιάδη, μπορείτε να αποχωρήσετε εσείς και ο κύριος Γιώτης. Το θέμα σας θα συζητηθεί, είπαμε σε στιγμή. Ευχαριστώ επίσης. Το δέκατο το θέμα. Και Μπακογλίδη. Και Μπακογλίδη το δέκατο. Υπέρ. Μεκενίδη. Υπέρ. Ο κύριος Αρκούδης. Ο κύριος Περσίδης. Υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος Αρκούδης. Υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος Λεμονής. Υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος Σαμακούλα. Υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος Σουταμαικενίδης. Υπέρ. Ο κύριος Περσίδης. Υπέρ. Ο κύριος Άρκούδης. Υπέρ. Ο κύριος тыντινδύ. Ο κύριος Περσίδης. Υπέρ. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος Βολτσίδης. Υπέρ. Βολτσίδης, ο κύριος Λεμονίς και η κυρία Σεμακούλα. Και εγώ. Ωραία. Δωδέκατο, είστε όλοι υπέρ ομόφωνα, έχει κάποιος αντίεριση, όχι. Λοιπόν, υπέρ το δωδέκατο, το δέκατο τρίτο, είστε όλοι υπέρ. Υπέρ, υπέρ. Με την προοδική να θυτεστεί κάπου άλλο κάποιο άλλο δέντρο, έτσι. Ναι, ναι, το γράφει εξάλλου. Ωραία. Τελειώσαμε με τα θέματα της ημερήσιας και ξεκινάμε με τα πρωί μηρεσίας. Λοιπόν, μου ζήτησε η κυρία Πακογλίδ... Η κυρία... Συγγνώμη, η κυρία Πακογλίδ. Η κυρία Κογκαλίδου, επειδή είναι στα... Νικολέτου. Η κυρία Νικολέτου, επειδή είναι εκτός Θεσσαλονίκης και είναι στο τηλέφωνο ενός γνωστού της, να τοποθετηθεί πρώτοι, αν δεν έχετε αντίεριση. Καμία αντίεριση, καμία αντίεριση, καμία αντίεριση. Η κυρία Νικολέτου, μας ακούτε. Καλησπέρα σας, Ανταγιά. Καλησπέρα. Ωραία, σας ακούμε. Γεια σας, αγαπητοί μου συνάδελφοι. Ευχαριστώ και για την προτεραιότητα. Εγώ θέλω να θέσω μια ερώτηση για την τοποθέτηση φορτιστών και ηλεκτρικά οχήματα. Αρχικά, θέλω να σας ενημερώσω ότι η βελτίωση των φορολογικών κινήτρων για την απόκοπη της ηλεκτρικών οχημάτων και κατάστασης υποδομών φόρτισης, προβλέπει ο νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση που ψηφίστηκε τώρα τον Άγγουστο το μήνα που διανύουμε. Στόχος είναι η επιτυχή δίσδυση της ηλεκτροκίνησης στο μείγμα των οδικών αταφορών που αποτελεί κεντρικό πιλώνα για τη μετάβαση στην πράσινη καθαρή κινητικότητα. Ανοίγει επομένως ο δρόμος για την ενεργοποίηση της δράσης. Κοινούμε ηλεκτρικά με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ και ισχύει έως της 31 Δεκεμβρίου του 2021. Μέσω αυτής θα επιδοτηθούν με οικολογικό bonus φυσικά πρόσωπα, ταξί, δημόσια χρήση αυτοκίνητα και άλλα. Με το νομοσχέδιο αυτό προωθεί την ηλεκτροκίνηση, η οποία θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, καθώς και στην προστασία της δημόσιας υγείας από τις λαβρές εκπομπές τορίπων που επιβαρύνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μετακίνησης των οχημάτων. Θα ήθελα εντάχει να σας αναφέρω εκειλεκτικά ορισμένους άξονες του νόμου. Ο νόμος λοιπόν προβλέπει εγκατάσταση υποδομών φόρτισης σε υφιστάμενες και σε νέες πιάτσεις ταξί, ώστε οι οδηγοί ταξί, ηλεκτροκίνητον ταξί να μπορούν να επαναφορτίζουν τα οχήματα κατά την αναμονή επιβατών. Δεύτερον, επιβάλλεται υποχρεωτική ποσόστοση αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων από το δημόσιο με στόχο το 25% των νέων οχημάτων από τον Αύγουστο του 2021 να είναι ηλεκτρικά. Επίσης, δίνονται κίνητρα και εκτώσεις δαπάνης ώστε η εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης να τροφοδοτούνται αποκλειστικά από απέδ, δηλαδή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθιστώντας τη φόρτιση 100% πράσινη. Και τέλος θεσπίζεται το πλαίσιο που θα επιτρέψει τη γρήγορη ανάπτυξη δικτύων φόρτισης σε όλη τη χώρα. Θεωρώ ότι η Καλαμαριά θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή και να τοποθετηθούν φορτιστές όσο το δυνατόν συντομότερα στον αστικό ιστό της. Κυρίαν τη Δήμαρχη, τι σκοπεύετε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση, σας ευχαριστώ. Κυρία Πρόεδρε, έχω τελειώσει την ερώτησή μου. Μ' ακούτε. Να σας ακούω, κυρία Νικολέτου, σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ, θα το χωρίσουμε, ευχαριστώ. Γεια σας. Γεια σας. Κύριος Μπακογλίδης. Κυρία Τσιραμπίδου, θέλω κι εγώ να βάλω θέματα στα προημερισίες. Θα μιλήσουν οι επικεφαλείς και θα σας βάλω και σας. Άλλος κάποιος θέλει. Κυρία Κογκαλίδου. Ο κύριος Γαβριήλ. Κυρία Μπακογλίδης. Συγγνώμη, να σημειώσω αυτούς που θέλουν να μιλήσουν. Αν και νομίζω ότι δεν θα προλάβει κανείς μας και για μένα, παρακαλώ, ο Βουλγαράκης Νεκάλης. Ποιος Βουλγαράκης. Κυρία Πρόεδρε. Ναι. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, κυρία Παυλίδου. Ναι, ποιος φωνάζει κυρία Πρόεδρε. Ο Μακαντάσης είμαι, κυρία Πρόεδρε. Ο κύριος Μακαντάσης, ωραία. Απλά επειδή έχω στις 6 ώρα ραντεβού, μπορείτε να με γράψετε και αν μπορέσω να μιλήσω μετά τους επικεφαλείς, και άλλως θα μιλήσω αργότερα, όταν τελειώσω από το ραντεβού. Κυρία Πρόεδρος, ας προηγηθεί ο κύριος Μακαντάσης από εμένα, εγώ θα μείνω μέχρι αργά. Ο κύριος Μακαντάσης σας ακούμε. Μπορώ τώρα? Ναι, ναι. Κυρία Πρόεδρε, καλή επιστροφή από τις διακοπές σε όλους, με υγεία σε όλους. Θέλω να θέσω τρία θεματάκια. Τα δύο αφορούν το κύριο Δήμαρχο και σε κάποιες υπηρεσίες, αλλά βασικά στον Δήμαρχο. Πρώτον, με αφορμή το ότι εκπροσωπώ μια ομάδα 2,5 χιλιάδων μελών. Την ομάδα, εγώ την πόλη μου τη φτιάχνω όμορφη, αλλά και μετά από παράπονα και ανησυχίες και του Προέδρου της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, του κ. Καϊντιγάλιωργα, μετά από μια επιστολή που είχαμε στείλει και αφορά τις ράμπες στη Μοδόπλαστήρα. Έχει 7 μήνες που οι ράμπες έχουν σταματήσει. Απλά ήθελα να τη δέσμευσουν ότι κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Περίμενα ότι πριν το καλοκαίρι θα είχαν τελειώσει, γιατί αφορά τους Οκτώπου, τους 12 μήνες της σχολιάς, ο κόσμος που θα περπατάει στην περαλία. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με κάτι που έθεσα στον κύριο δήμαρχο που ήταν ανέλαβε. Κύριε Τελίδη, κλείστε το μικρόφωνο σας. Κυρία Πρόεδρε, να συνεχίσω? Ναι, ναι, συνεχίστε. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με κάτι που είχα θέσει στον κύριο δήμαρχο από την αρχή της ειτίας του. Το είχα βάλει και προ ημιριασίας διάταξης σε ένα δημοτικό συμβούλιο και πριν από τρεις μήνες έστειλα μια επιστολή, τόσο στον ίδιο όσους, στους δύο αντιδημάδους, τον κύριο Μουρακίδ και τον κύριο Ματσαλίδ, και αφορά την γενεοδορία, θα έλεγα, την συνέναιση, θα έλεγα, της διεύθερης της δημόσιας γης για να παρέμβουμε σε ένα εικόπεδο το οποίο μας επιτρέπει να παρέμβουμε με δικά μας έξοδες και με τις υπηρεσίες μας, χωρίς έργο, χωρίς ιδιαίτερα έξοδες, να διαμορφώσουμε ένα χώρο που αυτή τη στιγμή είναι εστία μόλησης. Το τρίτο θέμα αφορά την δημοτική επιχείρηση, την ΚΕΔΚΑ, και θέλω να αναφέρω δύο πράγματα, μπορεί να σας σκέψω μισό λεπτό παραπάνω. Τον Ιούλιο και μετά έχουν γίνει λίγα τραγελαφικά πράγματα και αφήνω να τα αναφέρω. Θα αναφέρω μόνο αυτά που γίνονταν τον Ιούλιο, γιατί ήδη ετοιμάζω μια επιστολή προς την παράταξή μου και θα κοινοποιηθεί και σε όλες τις παρατάξεις και στο δήμαρχο φυσικά για την πορεία της ΚΕΔΚΑ αυτό το δεκάμινο. Αλλά το τελευταίο διάστημα έγιναν τέσσερα διοικητικά συμβούλια για τα ίδια ακριβώς θέματα. Το πρώτο ακυρώθηκε γιατί δεν υπήρχαν εισηγήσεις. Το δεύτερο, ενώ έγινε την ημέρα που είχα πάθει και ατύχημα και δεν μπορούσα να πάω για να συμπληρωθεί απαρτία, έγινε χωρίς απαρτία. Άρα ακυρώθηκε. Κάποια θέματα όμως συζητήθηκαν. Αφορά τρία θέματα, αυτό το συμβούλιο ξανά έγινε τηλεφωνικά στις 30 του μηνός και έγινε και ξανά τηλεφωνικά πριν τρεις μέρες. Γιατί είναι θέματα που έπρεπε να τελειώσουμε. Τα θέματα είναι συγκεκριμένα τρία. Ο καθορισμός επιτροπής για την επιλογή προσωπικού καλλιτεχνών και καλλιτεχνικού διευθυντή και διευθυντή σχολής χορού για το οδείο και για τη σχολή χορού. Το δεύτερο ήταν η επιλογή καθηγητών και διευθυντών στο οδείο και στη σχολή χορού. Και το τρίτο ήταν η τροποποίηση εν μέρη του κανονισμού λειτουργίας της επιχείρησης. Είχα κάνει ένσταση επί μόνο στην κυρία Πρόεδρο και μάλιστα μία μέρα πριν συζητηθεί στο τελευταίο συμβούλιο την είπα ότι είναι καταστρατήχηση της νομοθεσίας να έρχεται ένα θέμα που είχε καταψηφιστεί πριν πέντε μέρες να επανέρχεται ακριβώς το ίδιο και αφορούσε τον καλλιτεχνικό διευθυντή και μετά από χίλια πιέσεις και από χίλια τηλέφωνα και με εντολή κάποιου που είναι πιο πάνω από αυτήν δέχτηκε το κομμάτι που ήταν ενάντια στο νόμο για το οποίο θα γινόταν έμσταση να το αποσύρει λέγοντας από μέσα από το τηλέφωνο αυτός που μιλούσε μαζί του ότι δεν πειράζει αποσυρρέτο, η επιτροπή είναι δικιά μας θα το ψηφίσουμε αυτό που θέλουμε από την ώρα και μετά έχουν γίνει από την Πανελλήνια Εμμοσπονδία Μουσικών και Καλλιτεχνών όλων των δήμων της Ελλάδος μία ανάκληση και μία προσφυγή η ανάκληση αφορά μια έτηση ανάκλησης για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μια έτηση προσφυγή για την επιτροπή γιατί δεν είναι σύμφωνα με το νόμο και ειδοποιήθηκε η επιχείρηση να αλλάξει να ξανασυζητήσει τα θέματα με αλλαγμένες εισηγήσεις να σημειώσω εδώ ότι στην πρώτη επιτροπή η πρώτη συζήτηση της διοίκηση ήταν 3 μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αφού μόνο στα χέρια δεν ήρθανε αποσύρθηκε η επόμενη ήταν 3 μέλη πολίτες που έχουν σχέση με τα καλλιτεχνικά δεν είναι σύνομα με το νόμο έτσι όπως το βλέπετε από το νόμο 3.207 το τρίτο θέμα το οποίο απ' ό,τι ξέρω θα του βάλουμε και άλλοι συνάδελφοι αφορά τον κανονισμό λειτουργίας της επιχείρησης δεν μπορεί ήρθε πρώτα ένα θέμα όλο και όλο ένα άρθρο του για αλλαγή μετά στο επόμενο συμβούλιο αποσύρθηκε και ξαναήρθει με τρία θέματα για να έχει περισσότερη ουσία και εγώ είπα στην κυρία προέδρονα να τα αποσύρει για να συζητήσουμε αναλυτικά τι πρόκειται να γίνει για τον κανονισμό γιατί πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν παρ' όλα αυτά το θέμα συζητήθηκε, ψηφίστηκε μόνο που οφείλω να καταθέσω ότι υπάρχει μέσα ότι για να γίνει η επιλογή του διευθυντή γιατί αφορά τον διευθυντή της επιχείρησης η επιλογή θα γίνει μέσω ατομικών συνειδεύσεων άρα καθαρά προσεπτεί η επιλογή φαντάζομαι ότι και αυτό δεν θα περάσει εύκολα στην ομοδησία παρ' όλα αυτά αυτό το θέμα ειδικά τον τελευταίο το βάζω γιατί είναι υποχρωμένη η κέντρα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο γιατί απ' ό,τι ξέρω υπάρχει και οικονομικό περιθώριο να το φέρει το θέμα γιατί τροποποίηση κανονισμού γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αυτά ήθελα κυρία πρόεδρε ευχαριστώ θα έχω ανοιχτό τον τηλέφωνο απλά στις απαντήσεις πιθανόν να είμαι στο γιατρό για 10 λεπτά νετέδοδο και θα τους ανακλείω Ευχαριστούμε κύριε Μακαντάση Λοιπόν ο κύριος Μπακογλίδης είπε Κυρία πρόεδρος επειδή εγώ έχω χρόνο παραμονής αν κάποιος από όλους τους συναδέρφους έχει πρόβλημα με την ώρα και από την παράταξή μου και από τις άλλες μπορεί να προηγηθεί εγώ θα περιμένω Με συγχωρείτε αλλά καταρχάς... Τον κύριο Τεμεκενίδη Δεν μάθαμε τι θα κάνουμε τελικά θα παραμείνουμε μετά τις 7 Λοιπόν κύριε Ευραμίδη μέχρι τις 7 θα πέσει το σύστημα αλλά εάν δεν έχετε αντίρρηση εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα αύριο να συνεχίσουμε τη διάσκεψη Τα πρωί μηρυσιά θα συνεχίσουμε κύριε Αβουλάδο Ναι κύριε Μπακογλίδη είμαστε σε μια κατάσταση βλέπετε λίγο περίεργη Αν εξυπηρετήσω θέλω Αν νομίζετε ότι πρέπει να πάμε βάση κανονισμού έχετε δύο λεπτά να μιλήσετε για τα πρωί μηρυσίας Τώρα πάνω δεν λέει ο κανονισμός Μην μου λέτε ότι δεν ακολουθώ το κανονισμό ούτω ότι έχω υποβαθμίσει Συγγνώμη κάθε απόγευμα δεν μπορώ να λείπω από τις δουλειές μας Κυριαπρόεδρος Κυριαπρόεδρος Γεωργιάδη σήμερα Να το κάνουμε να κυρώσουμε τα ραντεβού μας Όχι στις 3 θα το κάνουμε στις 5 κυρία Γιάννακαι Το κάνουμε στις 5 με 7 Να πάρουν λίγο το λόγο κυριαπρόεδρε Αν θέλετε δεν έχω κανένα πρόβλημα Σας το είπα κυριαπρόεδρος Ας το κάνουμε σήμερα μέχρι τις 10-12 να τελειώνουμε Καλά δεν καταλαβαίνετε ότι πέφτει το σύστημα Έχει προγραμματιστεί μέχρι τις 7 Η κυρία Τσαούση έχει κανονισμένο εδώ Ο άλλος φέρει γιατί έχει στον γιατρό Η κυρία Τσαούση έχει κανονισμένο ραντεβού στον γιατρό Δηλαδή τι θα πρέπει να κάνουμε Βλέπετε αγαπητοί κυριαπρόεδρος ότι δεν μπορούμε τελικά να κάνουμε με τηλεδιάσκηση Διαζώσει στο Μελίνα με μάσκες Ωραία Εάν δω κάποιον στο Μελίνα να βγάζει μάσκα Ή να πάει δίπλα σε κάποιον άλλον Εγώ θα σταματήσω το συμβουλείο Θα κλείσω τα χαρτιά μου και θα φύγω Εγώ μαζί σας κυρία πρόεδρε Ο πρόεδρε του Μουσικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκη που είναι πνευμονολόγος Και σαν ειδικός μιλάει και λέει Δεν παθαίνουμε κυριαντώντη δεν παθαίνουμε τίποτα Θα λέμε αλλιώς κυρία πρόεδρε Θα πάρουμε τα μέτρα να μας διάθερες Τα ακούσαμε το συνδικούς αλλά δεν μας τα λένε και πολύ καλά Λέτε με καινίδη έχετε το λόγο Όχι δυό λεπτά κυρία πρόεδρος Ορίστε Όχι δυό λεπτά δεν θα το αποθεθώ κι εγώ Εσείς είπατε να δώσετε τη θέση σας στον κύριο Μακαντάση και ότι είστε μέχρι το τέλος Όχι όχι εγώ είπα το εξής Εάν κάποιος από τους 30-35 συναδέλφους Έχει κάποια υποχρεώση και πρέπει να φύγει Να του δώσε τη σειρά μου αλλιώς θα μιλήσω Και τη δώσατε του κύριο Μακαντάση Άρα θα μιλήσω αυτό μου λένε Κυρία πρόεδρος Γεωργιάδης είμαι Περίμενε πέριμενε Ποιος Κυρία πρόεδρος Ναι Καταρχήν θεωρώ ότι πρέπει να πάμε Κύριε Παλαιολύνη συγνώμη λίγο επί της διαδικασίας ένα λεπτό Επειδή φαίνεται το σύστημα θα πέσει σε 7 η ώρα Αν μπορούμε επιγραμματικά Ή να μην ανοίξουμε όλα τα θέματα Και να τα πάμε στην επόμενη φορά Εγώ δεν το λέω για τίποτα όσο μπορούμε να πούμε και εμείς δυο κουβέντες Ευχαριστώ κοδός Λοιπόν θα χροντίσω να είμαι επιγραμματικός και σύντομος Θα σας ακούμε Λοιπόν Συμβούλια διασώσης στο Μελίνα Απολύμασή της αίθουσας Με μάσκες Και ο καθένας θα κάτσει στα 3-4 μέτρα απόσταση Αυτό θα βοηθήσει και θα καθόμαστε όσο θέλουμε να συζητάμε Αυτό πρέπει από την επόμενη φορά κύριε Πρόεδρο Να το προσπαθήσουμε όλοι μαζί Δείχνοντας και την ατομική μας ευθύνη Τώρα Επιγραμματικά Να πω λιγάκι Στην κυρία Γενική Γραμματέας Ότι δεν υπάρχει ευαισθησιόμετρο Όλοι είμαστε ευαίσθητοι Και όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών 24 ώρες Και όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των εργασμομένων Άρα λοιπόν είναι ένα θέμα το οποίο θα το συζητήσουμε την Τετάρτη Για να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση Πώς θα εξυπηρετούμε την πόλη και τους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο Λοιπόν στον Αντιδήμαρχο Παιδείας Αρχίζει η σχολική χρονιά φίλε Θανάση Είμαστε έτοιμοι απολυμάνσεις Μάσκες Αντισηπτικά Καθαριότητα εσωτερικών εξωτερικών χώρων Καθαρίστριες χρήματα στους διευθυντές Για τα πρώτα έξοδα Δεύτερον Καταρχήν κάναμε ένα λάθος Έπρεπε πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στο ΔΑΚ Να κάνουμε μια κουβέντα με τον εργολάβο Διότι ο εργολάβος μπαίνει σε μια περίοδο Όπου τα σωματεία της Καλαμαριάς Δεν μπορούν ούτε να κάνουν προπόνηση Ούτε να κάνουν τους αγώνες τους Επίσης θα ήθελα να ενημερώσω τον αγαπητό Αντιδήμαρχο Ότι δεν μπορούν να βρουν ώρες προπόνησης και εκπαιδότητα Ούτε σε άλλα γυμναστήρια Όχι μόνο στην Καλαμαριά αλλά σε όλη την πόλη Άρα λοιπόν έπρεπε σε αυτό το θέμα Να κάνουμε μια συνονιώσεις με τα σωματεία και με τον εργολάβο Για να μπορούν τελικά να βρεθεί η χρυσή τομή Για να εξυπηρετηθούν όλοι Τώρα βλέπω μια στασιμότητα Και απευθύνομαι στον Κύριο Δημαρχό Για το θέμα του Φίνικα Το θέμα του Φίνικα, η παραχώρησή του στο δήμο Θα μας δώσει λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα Που συζητάμε τώρα Και την εξεύρεση αθλητικών χώρων σε επίπεδο Καλαμαριάς Τόσο για τα αθλήματα του κλειστού χώρου Όσο και για τις ομάδες της Μοδοσφαίρου Για την Κέρκα το ακούσατε Τα είπε ο Γιάννης ο Μακαντάσης Άρα λοιπόν, Δήμαρχε, το ποιος θα βρει Πρόεδρος καις κάτω στην επιχείρηση Στην Ανώνη Μετρία έχει σημασία Διότι το Διοικητικό Συμβούλιο παίζει ένα σημαντικό ρόλο Θέλω μια απάντηση από τον Δήξο Αφού είναι ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος Τον Αντιδήμαρχο βλέπω Θέλω μια απάντηση Τελικά τι θα γίνει με την προσχολική αγωγή στην καλαμαριά Γιατί μας ρωτάνε οι γονείς αν θα πάρουμε παράταση Ή αν θα την εφαρμόσουμε Δεύτερο, μια σαφή απάντηση Τι θα γίνει με τη μετεστέγαση που είχε πει στο Συμβούλιο Ακυρώθηκε, αλλά αν θέλετε μπορώ να πω τη γνώμη μου Αν μου το ζητήσει ο Αντιδήμαρχος Θέλω να πω το εξής Ένα άλλο θέμα που ήθελα να βάλω Πεσδοδρομήσαμε την πλαστήρα Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Να ακουστούν οι απόψεις όλων τους συναδέλφων Πώς θα πάμε από εδώ και πέρα σχετικά με την πεσδοδρόμηση της τοδού πλαστήρα Και έρχομαι τώρα κύριε Πρόεδρος και κύριε Δήμαρχε Να πω ότι μια διοίκηση πέρα από τα απλά τα καθημερινά Πρέπει να ασχολείται και τα μεγάλα ζητήματα της καλαμαριάς Δεν θα πω, θα τα αναφέρω αναλυτικά Αλλά επειδή σέβομαι και πρέπει να μιλήσουν και οι άλλοι συνάδελφοι Θεωρώ ότι κάθε Δευτέρα πρέπει να κάνουμε ένα συμβούλιο Με δύο θέματα κορυφαία Να πάρουμε αποφάσεις για αυτά τα θέματα Να επικαιροποιήσουμε τις αποφάσεις μας και να τα στείλουμε στην Αθήνα Άρα λοιπόν προτείνω κάθε Δευτέρα Δημοτικό Συμβούλιο Με δύο κορυφαία θέματα της καλαμαριάς Όπως παλατάκι πρέπει να ξαναδιαμορφώσουμε την άποψή μας Ως Δημοτικό Συμβούλιο με βάση τα νέα δεδομένα Αλληλευτικό καταφύγιο πρέπει να διαμορφώσουμε την άποψή μας Ως Δημοτικό Συμβούλιο με τα νέα δεδομένα που μας ενημερώσατε την προηγούμενη φορά Ζητήματα που αφορούν την ΕΤΑΔ plus δημόσια κίνητα σχολείο για το έβδομο λίκιο Ξεχωριστή συνεδρίαση να πάρουμε απόφαση και να τη στείλουμε επικαιροποιημένη κάτω Καπναποθήκες είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη Άλλωσα το περιμέναμε εμείς που ασχολιόμασταν όλο αυτό το διάστημα Ότι τελικά η Ολομέλεια του Αριού Πάγου θα αποφασίσει θετικά Ούτως ώστε το οικόπελο των καπναποθηκών και όλα τα οικόπελα από την Ελλάδα Περιέρχονται στο ελληνικό δημόσιο Άρα πρέπει δήμαρχε σε μια ξεχωριστή συζήτηση να ξαναπάρουμε επικαιροποιημένη απόφαση να μιλήσουν όλοι οι συνάδελφοι και να τη στείλουμε στην Αθήνα Δύο θέματα αποχωρούν την κυρία Παντελίδου Έχουμε στην Αθήνα κυρία Παντελίδου αγαπητή συνάδελφος δύο σοβαρά θέματα Η μία είναι επικαιροποίηση σημιακή του κούπου σου σε συγόρφωση των δικαστικών αποφάσεων Και μία δεύτερη πάλι σημιακές διορθώσεις σχετικά κατεφαρμογή του κούπου σου Εάν πιέζουμε και που βρισκόμαστε να υπογραφούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ούτως ώστε να λυθούν κάποια σοβαρά ζητήματα για την πόλη μας στην Καλαμαριά Και τελευταίο και βάζω εδώ έχω και άλλα αλλά να δώσω τη δυνατότητα και σ' άλλους συναδέλφους να βάλουν και άλλα ζητήματα από την παράταξή μου αλλά και από άλλες παρατάξεις Μπαίνουμε στο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο ενδεχόμενα εγκατάσταση με τον κορονοϊό να συνεχίσει να είναι δύσκολη Μήπως πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποιώντας την προηγούμενη που είχαμε κάνει αγαπητέ Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι Πώς θα βοηθήσουμε τους πολίτες, τους επαγγελματίες και πώς θα λειτουργήσει η πόλη από τον Θηνόπωρο και μετά Αυτά κυρία Πρόεδρο σταματώ και θέλω να ακούσω την πρόταση μου από τον Δήμαρχο. Κάθε Δευτέρα θα κάνουμε Συμβούλιο με δύο κορυφαία θέματα Για να τοποθετούνται όλοι οι συνάδελφοι, όλες οι παρατάξεις και να καταλήγουμε σε επικαιροποιημένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Και να τις στέλνουμε στην Αθήνα διεκτυκώντας αυτά που ανήκουν στο Δήμο της Καλαμαριάς και στους πολίτες της Καλαμαριάς Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρος. Κυρία Πρόεδρος, Γεωργιάδης είναι. Έχω δημιουργήσει το λόγο να μιλήσω κι εγώ. Του ζητάω εδώ και 20 λεπτά δεν με λάβουν Εντάξει, εντάξει. Τι ακούσατε τώρα? Ναι, ναι σας άκουσα. Πίσω όλου να αναγκυνήσω την οθόνη, πίσω όλου Ο κύριος Δεριαγκύδης, κυρία Πρόεδρε. Λοιπόν, θέλω και εγώ να μιλήσω. Ποιος δεν άκουσα? Ο κύριος Δεριαγκύδης θέλει να μιλήσει. Ωραία, εντάξει. Δεν ξέρω αν με ακούσατε. Σ' ακούνε, σ' ακούνε, λέγει Ο κύριος Δεριαγκύδης. Μίλα, μίλα, μίλα. Ο Βακρητήρης θέλει να μιλήσει. Θα μιλήσω τώρα? Όχι, όχι. Ο κύριος Τεμεκενίδης τώρα. Ο κύριος Τεμεκενίδης Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρος. Μπορείτε να γράψετε και το δικό μου το όνομα, συγγνώμη Άρη. Σας έχω γράψει, κύριε Βουλγαράκι, σας έχω γράψει. Δεν το ζήτησα, ευχαριστώ. Κάποιος έχει μικρόφωνο ανοιχτό. Όσοι δεν μιλάτε, σας παρακαλώ κλείνετε τα μικρόφωνα, ακούγονται φωνές. Σας ακούμε κύριε Τεμεκενίδη. Συνάδελτη, καταρχήν, θα προσπαθήσω στο δυνατό να είμαι πιο σύντομος, παρότι δεν είναι 2,5 μήνες το δώση, είναι πολύ περισσότερο το διάστημα, στο οποίο έχουμε να κάνουμε οσιαστικά προημερισίας με διάφορα προσχήματα. Θεωρώ ότι η ιστορία του κορωνοϊού έχει χρησιμοποιηθεί στο δήμο μας κατά κόρου, στο να μπορέσει τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει δεύτερο, ενώ είναι ο πρωταγωνιστής, στην ουσία των αποφάσεων μέσα στο δήμο μας. Και αυτό είναι ένα θέμα. Οι διαπαραταξιακές έχουν ενόημα μόνο όταν πρόκειται να γίνει κάποια συνενόηση, για να έρθει ένα έτοιμο διαμορφωμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλή ώρα όπως συνενοηθήκαμε για τα δύο προηγούμενα θέματα που συζητήσαμε πριν για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη ΔΕΤΕΚ. Τότε έχει νόημα. Έχω αντιληφθεί ότι δήμαρχε, αυτό που θέλεις εσύ να μας περάσεις, είναι τελικά ότι επικεφαλής θα υποκαταστήσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι. Δεν γίνεται πια δεχτό. Και δεν γίνεται επίσης δεχτό να μας μεταχειρίζει σε κατατοδοκούν, όποια ώρα αγουστάρουμε και όποτε μας καπνήσει, να καλούμε τον κόσμο σε συνεντριάσεις και υποτίθετε ενημερώσεις, οι οποίες δεν έχουν τίχανα νόημα, γιατί δεν έχουν κανέναν, μα κανέναν αποφασιστικό χαρακτήρα. Αποφάσεις παίρνουν τα αρμόδια όργανα του Δήμου, εσύ ο ίδιος δήμαρχε παίρνεις αποφάσεις για διάφορα θέματα ή το Δημοτικό Συμβούλιο όπως ορίζει ο νόμος και η δημοκρατία. Για να τα ξεπερδεύουμε λίγο αυτά τα θέματα. Ωραία. Και αυτό μπορεί να γίνει και από μακριά και από κοντά και διαζώνς και εξαποστάσεις. Αλλά, ως εδώ, ας κάτσουμε να κάνουμε συνεντριά σοβαρές, να μπορούμε να συζητάμε ως Δημοτικό Συμβούλιο και να διαμορφώνουμε απόψεις για να μπορέσουμε να προχωράμε και κάποια πράγματα. Και τι να το κάνουμε, είναι λογικό, όποιος είναι διοίκηση έχει και τα γένια έχει και τα χτένια. Έχει το δικαίωμα να αποφασίζει, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και εμείς το δικαίωμα να κρίνουμε τις αποφάσεις. Θεωρώ ότι η ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα, και εγώ το ξαναλέω κύριε Πρόεδρε, γιατί εσείς έχετε την ευθύνη γι' αυτό, όταν εμείς ζητάμε κάτι δεν παραφράζεται αυτό. Εμείς ζητήσαμε ένα συνεντριά στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά δύο ώρες αργότερα και όχι να κουρευτεί μια συνεντρίας. Θεωρώ από τα συμφραζόμενα ότι δεν έγινε αυτό αγαθά. Και ελπίζω με την παρουσία σας και τη σοβαρότητα που σας διακρίνει, και ξέρω ότι σας θυμάω βαθύτατα, αυτό να μην ξανασυμβεί. Κοίτε με κενίδι, γιατί έχω παρακαλέσει τον κ. Γεωργιάδη, ακούστε με λιγάκι, αν μπορεί να αλλάξει την ώρα, αν γίνεται, να το βάλει μέχρι τις 10. Να μπορέσετε να μιλήσετε όλοι. Λοιπόν, συνεχίστε. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, γιατί είναι ένα θέμα το πώς λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Και εγώ θα έλεγα ότι όντως είναι ανάγκη να κάνουμε, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά κρίσιμα ζητήματα, τα οποία είτε έχουν προκύψει στη διαδικασία, είτε λόγω λιμναζών των προβλημάτων τα οποία δεν έχουμε επιλυφθεί. Ήτος δίκησε ότι το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να τα βάλουμε σε μια διαργασία, οι εξελίξεις τρέχουν και εμείς θα πρέπει να είμαστε ως το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί με αποφάσεις και λοιπά για κορυφαία θέματα της καλαμαριάς. Θα πω παρακάτω, νομίζω είδατε και τις ανακοινώσεις, πάντως να σας εγκληστηρευτώ κάτι συνάδελφοι, είναι η πρώτη φορά, είμαι έκτη χρονιά Δημοτικός Σύμβουλος, είναι η πρώτη χρονιά που καλοκαιριά, μέσ' το κατά καλό καιρό, αντί να βγάζω ανακοινώσεις ως παράταξη εννοεί, ως Δημοτικός Σύμβουλος, να βγάζουμε ανακοινώσεις οι οποίες να έχουν λίγο πιο έτσι χαλαρό κλίμα, το κλίμα που αρμόζεις τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας, και είχα να κάνουμε το άμεσο, με το πώς λειτουργεί ο Δήμος στα σχολεία μας και λοιπά και λοιπά, αλλά και συνολικά ζητήματα, τα οποία έπρεπε οπωσδήποτε να τα φέρουμε στον προσκήνιο. Ξεκινάω λοιπόν ένα ένα, σε αυτά θα προσπαθήσω να είμαι όσο δυνατό πιο σύντομος. Με τη σχολική στέγη, επειδή 7 Σεπτεμβρίου, ή δεν ξέρω σε λίγη ώρα θα κάνει ανακοινώσεις ο Κεραμέος για το πότε θα ξεκινήσουν τα σχολεία, 7-14 ή τι θα γίνει τέλος πάντων με τα σχολεία, λοιπόν είναι το πιο άμεσο και σοβαρό θέμα. Ο Κεραμέος εν εθρία έσκασε, ξεκινάω από τα μεγάλα παιδιά μας, ο Κεραμέος εν εθρία έσκασε την απόβαση της αποκεντρωμένης που κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα την κρίνω εγώ την απόβαση, δεν είμαι νομικός, άλλωστε η αποκεντρωμένη είναι αυτή που κρίνει τη νομιμότητα των αποφάσεων που παίρνουν οι δήμοι. Έτσι, έσκασε ο Κεραμέος εν εθρία, η κρίση από την πλευρά της αποκεντρωμένης και η ακύρωση της απόβαση που πήραμε πριν από 1,5 μήνα περίπου για τη μεταστέγωση του δεκάτου που τελικά δεν έγινε δεχτεί από την πλωσία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εγώ θα σου πω ένα πράγμα δημάρχη, η απόβαση αυτή όταν την είδα πραγματικά γούρλωσα τα μάτια, έβαλες μια καλαμαριά ολόκληρη να χωριστεί στα δύο, ένα Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπαίνω στην ουσία του θέματος, αλλά κάπου έλεος, έβαλες τη μισή καλαμαριά να μαλώνει με την άλλη μισή. Είμαστε συνάδελοι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και χωριστήκαμε σε δύο στρατόπεδα λες και είχαμε να χωρίσουμε το οτιδήποτε. Και τελικά η αποκεντρωμένη σηκώνει ένα δάχτυλο και λέει πρέπει να αποφασίσεις εσύ. Και πήγαμε εμείς σε μια διαδικασία στην οποία θα πρέπει τώρα τα κάστενα πιχωτιά επιτέλους να μας πεις σήμερα τι πρόκειται να γίνει, πού θα πάνε τα παιδιά και ποια είναι η τελική απόβαση σου. Γιατί τελικά αυτό λέει η αποκεντρωμένη. Δεν λέω άλλα. Δεύτερον, προσχολική αγωγή. 5 Μαϊου, νομίζω πέντε, είμασταν ακόμα στις συνθήκες της καραντίνας. Όταν λοιπόν ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας ότι μας πετάει ένα μπαλάκι την υποχρέωση του κράτους να χτίσει σχολεία μέσω των πρωινών οργανισμών σχολικών κτιριών, νυθυριακές υποδομές, που επί ένα χρόνο περίμενες και περίμενες και περίμενες να δοθεί κάποια απάντηση για το τι θα γίνει με τα 15-16 νηπιαγωγεία, αίθουσες νηπιαγωγείας που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε και να υλοποιήσουμε και εμείς, όπως η πλειοξηφία των δήμων της χώρας, τη διαιτή προσχολική αγωγή. Όταν διάβασα τα πανηγύρια κατόπιν ενεργιών μου κιόλας την ανακοίνωση, την έχεις βγάλει στο διαδίκτυο, δεν την έχεις βγάλει αλλού, όταν λοιπόν με βάση αυτή την ανακοίνωση πανηγύρισες, όχι γιατί μας μεταφέρανε χρήματα, τελικά από ότι αποδέχθηκε δεν μας μεταφέρανε χρήματα, απλά είπανε κάνε εσύ τη δουλειά, δη με καλαμαριάς, 5 Μαΐου, μες στην καραντίνα, με κορωνοϊούς και με όλα τα σχετικά, κάνε εσύ τη δουλειά και εμείς θα την πληρώσουμε τη δουλειά. Ποια δουλειά να πληρώσουμε, πότε να προλάβεις μες σε 4 μήνες, ήτανε προφανές. Και αντί εκείνη τη στιγμή, ως καλό παιδί της αυτοδιοίκησης και κακό παιδί των κυβερνητικών κύκλων, που έτσι πρέπει για μένα να λειτουργεί ένας δήμαρχος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των δημοτών του, δήκες και πανηγύρισες για τα χρήματα, ενώ εκείνη τη στιγμή το μόνο πράγμα που θα μπορούσες να πεις, ήταν ότι αδυνατούμε να στήσουμε την προσχολική αγωγή. Και φτάσαμε, είμαστε 24 Αυγούστου. 24 Ιουνίου είχε υποχρέωση ο Δήμος και κατεπέκταση και τα αρμόδια όργανα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 24 Ιουνίου, σήμερα έχουμε 24 Αυγούστου όμως, να ενημερώσουν τον κάθε γονέα σε ποιο σχολικό κτίριο θα στεγαστεί το παιδί του που είναι προνύπιο και νύπιο. Είμαστε 24 Αυγούστου και οι γονείς αυτή τη στιγμή είναι σε πανικό. Και ποιες θα είναι οι λύσεις, εγώ περιμένω να τις ακούσω, γιατί έχω ακούσει παλαβά πράγματα και ακόμη πιο παλαβά είναι αυτά πιστεύω που θα συμβούν. Αντί να ζητήσουμε όπως ζητήσαν άλλοι Δήμοι στην Θεσσαλονίκη, την παράταση, γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαμε ούτε 5 Μαΐου να τις κάνουμε αυτές τις υπονομές. Είναι αδύνατον, δεν υπάρχει χειματικό ραβδάκι να κάνει τα σχόλια. Πέρα από τις απευθείας αναπτύσσες, να μην τα ξαναπούμε γιατί δεν θέλω να σας κουράσω κιόλας. Το σταματάω εδώ, ήθελα να είμαι επιγραμματικός. Πάω στο κομμάτι με το παλατάκι. Μαζί ήμασταν, όταν κάτω στην ΕΤΑΔ, πληροφορηθήκαμε για πρώτη φορά όλοι και μάλιστα εμβρόντιτοι, αυτό μπορώ να το βιστοποιήσω και για τον εαυτό μου, αλλά και για όλους σας, όσοι κατεβήκαμε κάτω στην Αθήνα σε αυτή τη συνάντηση, ότι το παλατάκι έχει φύγει από τα χέρια του Υπουργείου Μαγεδονίας Τράκης και έχει περιέλθει στα χέρια της ΕΤΑΔ. Αυτό είναι μια εξέλιξη που πρώτα ανατρέπει τα δεδομένα, δεδομένα τα οποία ένα χρόνο πριν, όταν ήμασταν και ασκούσαμε ένα στον άλλο κριτικοί, εν ώψη των δημοτικών εκλογών, συζητούσαμε για άλλα πράγματα, να γίνει το κέντρο του Συμβούλιο Αποδημοελληνισμού, να γίνει εκθεσιακός χώρος κλπ. Και ξαφνικά έχουμε έναν Υπουργό Μαγεδονίας Τράκης, ο οποίος έχει βγάλει στο Μεϊντάνη το ξεπούλημα στο παλατάκι. Και εμείς πρέπει να πάρουμε θέση και εσύ δήμαρχε, αντί να επεριασπιστείς, τη θέση της τοπικής κοινωνίας, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νουδού, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε των ΑΝΙΞΑΝΤΟΝ ή του ΤΕΝΑΚΕΝΙΔΙΡΟΥ, του ΠΕΡΣΙΔΙΟ και οδήποτε άλλο, τη θέση της καλαμαριάς στο σύνολό της, η οποία λέει να γίνει εκείνος ένα διαμάντι για όλη την πόλη, που θα είναι πόλος έλξης για όλους μας. Και μπροστά στις κουβέντες, περισδείτη, μπουτή ξενοδοχείου και των σχετικών, των δηλώσεων του αγαπητού κατά τα άλλα κυρίου Καράουλου, η μόνη κουβέντα που άρθρωσες, τελευταίο παραπέμπον δημοσίευμα boria.gr πριν από 15 μέρες, είναι παρακαλούμε πολύ, ως στοχή συγγενείς, να μας το παραχωρείτε για να κάνουμε 2-3 εκτιλώσεις στο προάπλιο κάθε χρόνο. Όχι. Πρέπει να είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που πρέπει να βάλουμε στην ατσέντα μέσα στο επόμενο διάστημα και αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ευτυχώς μπορεί να το επιβάλλει αυτό και να επιβάλλει τους όρους του παιχνιδιού και όχι του ξεπουλήματος ενός σημαντικού χώρου για όλη τη Θατσαλονίκη και πόσο μάλλον για την Καλαμαριά. Πάω στα λιευτικό. Πάλι τα ίδια. Για μένα λάθος επιμονή υπήρχε εξ αρχής από πέρυσι το καλοκαίρι όταν φάγαμε και την δεύτερη απόρριψη. Και νομίζω ότι αυτό λένε τα δεδομένα. Όταν κατεβήκαμε όλοι μαζί στην Αθήνα. Θέλω να σου πω δήμαρχε ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για όλους μας αυτή η συνάντηση γιατί ακούσαμε από υπηρεσιακά χείλη και κυβερνητικούς παράγοντες τι μελιγενέστε με την ιστορία στον Παλανταϊκή. Για μια ακόμη φορά ενώ λέγανε οι άνθρωποι από την αρχή μειώστε το μέγεθος του έργου δεν θα περάσει έτσι τελεία εμείς πήγαμε πάλι κάτω στην Αθήνα δέκα μέρες μετά χτυπώντας το χέρι πάνω στο μαχαίρι που προφανώς το μαχαίρι δεν θα καταλάβει Χριστό. Εμείς όμως καταλαβαίνουμε είναι 24 Αυγούστου 31 Δεκεμβρίου λύγει η παράταση της παράτασης για το πρόγραμμα Αλληλεία μέσα στο οποίο υπάρχει η μόνη ελπίδα για να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο αλληλευτικό καταφύγιο το οποίο είναι υθική υπόσχεση απέναντι σε γείτονές μας σε συντημότες μας εδώ και 30 χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε και εμείς λίγο το στήθος μας μπροστά για να επιρασπιστούμε υποσχέσεις και των προηγούμενων δημοτικών συμβούλων και των προηγούμενων δημοτικών αρχών και κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια και να το υλοποιήσουμε για τους ανθρώπους. Τι έχει γίνει πάνω σε αυτόν. Πες μας τι έχει γίνει. Εμείς βγάζουμε ανακοινώσεις γιατί ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να πιέσει να αναδείξει τα θέματα που υπάρχουν μέσα στην καλαμαριά για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και να πιέσουμε την κατάσταση. Αυτό που περιμένουμε μέσα από τη δικιά μας την πλευρά είναι απαντήσεις σε όλα αυτά. Είναι καθημερινά προβλήματα. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να τα σχεδιάσουμε και αν δεν τα βάλουμε κάτω δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τίποτα. Μην κάτεσαι λοιπόν δήμαρχε. Να μας ζητάς κατόπινη ορτής να πάμε μαζί να μαζεύσουμε την κόπρο του αυγίου. Δεν μαζεύεται γιατί δεν έχουμε καμία ευθύνη. Αγαπητέ δήμαρχε. Εμείς έλα να σου πούμε την άποψή μας. Έλα να δούμε πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε πράγματα και όχι κατόπινη ορτής. Όταν ο κόμπος στάσει το χτενί να κάθουμε να μαζεύσουμε εμείς όλα τα ρημαγμένα και να έχουμε και συμμετοχή και συνευθύνη. Ε, όχι. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Τημακενίδη. Ο κύριος Περσίδης. Κύριε Περσίδη. Ναι ευχαριστώ πολύ. Μ' ακούτε. Ναι σας ακούμε. Λοιπόν και εγώ θέλω να αναφερθώ γιατί έχουμε για πρόημερες θέματα να συζητήσουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θα αναφερθώ σε τέσσερα ζητήματα. Όσο μπορώ επί γραμματικά. Αβραάν φώναζε λίγο φώναζε λίγο. Μ' ακούτε τώρα. Ακούγομαι. Σας ακούμε κύριε Περσίδης. Σας ακούμε. Ωραία. Πρώτον. Θα αναφερθώ στη Γέδικα και εκτός από τα άλλα που έχει πει ο κύριος Μακαντάσης προηγουμένους. Θέλω να αναφέρω και να καταγγείλω και θα παρακαλέσω να μην ξαναγίνει τέτοιου είδους ενέργεια από την πρόεδρος της Γέδικα την κυρία Κογκαλίδου. Να παίρνει τηλέφωνο την εκπρόσωπό μας την Ειρήνη Τσανσταλίδου και να τη λέει για ποιον λόγο ψηφίσατε έτσι και δεν θέλετε να λειτουργήσει το 2 κτλ. Ενώ έχει αιτιολογήσει τον ψήφο της παράταξής μας. Η κυρία Ειρήνη Τσανσταλίδου. Πού βρισκόμαστε ρε παιδιά. Θα παίρνουν τηλέφωνα και θα ζητάνε το τι ψηφίζει η εκπρόσωπός μας και η παράταξή μας. Λοιπόν, πρώτο. Δεύτερο, για να ξεκαθαρίσουμε δεν είμαστε ουρά κανένας. Θα ψηφίζουμε κατά συνείδηση και να το χωνέψουν οι πάντες θα ψηφίζουμε αυτό που πιστεύουμε το σωστό για την καλαμαριά. Και δεν δεχόμαστε ούτε τηλέφωνα ούτε το γιατί ψήφισες έτσι ή αλλιώς. Όσον αφορά για τα μεγάλα ζητήματα που ακούω για την καλαμαριά. Για κόδρα, για παραλιακή ζώνη, για παλατάκια, αλειευτικό καταφύγιο κτλ. Σας έχουμε αναφερθεί και ως παράταξη στον Τιμπέι πριν γίνουν οι εκλογές ότι αυτά είναι πολύ μεγάλα ζητήματα και τα ευκολόγια και το να μιλάμε για τέτοιου είδους μεγάλα ζητήματα δεν μπορεί να τα σηκώσει καμία παράταξη. Εάν δεν γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή, καθίσουμε κάτω, βάλουμε όλα τα ζητήματα να προσπαθήσουμε να βγάλουμε αποφάσεις που είναι για το κοινό συμφέρον για την καλαμαριά και μάλιστα εδώ πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι και την περιφέρεια γιατί όχι όταν είναι για τον Κόδρο και τέτοια μεγάλα ζητήματα και το Δήμο της Αλονίκης και γιατί χρειάζονται ευρωπαϊκά προγράμματα. Μόνοι μας δεν μπορούμε να τα σηκώσουμε. Καλά είναι να τα λέμε προεκλογικά αλλά εδώ είναι μεγάλα ζητήματα και όπως το ξαναείπα τα ευκολόγια να μην μείνουν για ακόμα τέσσερα χρόνια και πάλι στην επόμενη τετραετία προεκλογικά ακούμε πάλι αυτά τα ωραία λόγια. Όσον αφορά για την προσχολική. Στη συνέδριαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη 13 Ιουλίου του 2020, θα μιλήσω με νούμερα, τέθηκε από τη δίκαιση το θέμα του κλεισίματος του τέτρα του παιδικού σταθμού και του παιδικού σταθμού της Κρίνης. Τα κύρια επιχειρήματα της διοίκησης ήταν ότι οι παιδικοί σταθμοί που απομένουν καλύπτουν τη ζήτηση για τα νύπια και ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται για να καλύψουν στο μέλλον τις ανάγκες για τα βρέφη και τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε εκείνη τη συνέδριαση, ως παράταξη τοποθετηθήκαμε απέναντι σε αυτή την απόβαση με βασικό επιχείρημα ότι έχουμε στα χέρνα τις αιτήσεις για τοποθέτηση με τροφία, αλλά τις αιτήσεις μέσω βάουτσερ θα τις έχουμε στα τέλη Αυγούστου, οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής εκτίμηση. Σας είχαμε τονίσει ότι δεν θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε όλα τα βρέφη και όλα τα νύπια. Με τις ύφους της παράταξης της διοίκησης, αλλά και της παράταξης της προηγούμενης διοίκησης, πέρασε η απόβαση 177-2020 για αναστολή λειτουργίας δύο σταθμών. Ακολούθησε η κατανομή των βρεφών και νυπίων στους βρεφωνυπιακούς σταθμούς με απόφαση 183-2020. Με την κατανομή αυτή έχουμε τοποθετήσει 389 νύπια και βρέφη και είχαμε 190 επιπλέον καινές θέσεις. 14 Αυγούστου είχαμε τα προσωρινά αποτελέσματα για τα βάουξε. Είχαμε λοιπόν 1949 βρέφη νύπια, παιδιά με πλήρη φάκελο και 802 με ελπί φάκελο και κάποιες επιπλέον θέσεις από το νέο πρόγραμμα που αφορά 15.000 μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο και στο σωτά. Πόσα από αυτά τα παιδιά περιλαμβάνονται στα 390 που έχουμε τοποθετήσει, πόσα από αυτά είναι για ΚΔΑΠ, πόσα είναι τα βρέφη, πόσα είναι τα νύπια και πόσα από αυτά θα πάνε σε ιδιωτικές δομές 20 Αυγούστου. Η διοίκηση φέρνει νέα απόφαση κλεισίματος παιδικού σταθμού με συνέπεια οι θέσεις να μειωθούν και άλλο το δεύτερο παιδικό σταθμό, χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις στα απορριγούμενα ερωτήματα που έχουμε θέσει. 21 Αυγούστου βγαίνουν τα οριστικά αποτελέσματα όπου προκύπτουν τα εξής στοιχεία, πρώτον 1233 βρέφη νύπια και στο ΚΔΑΠ δεν έχουν το κουπόνι voucher και προφανώς μπορούν να κατανοημηθούν μόνο στους ιδιωτικούς σταθμούς πληρώνοντας διδακτρα. Δεύτερον 1518 βρέφη νύπια κατά κύριο λόγο τα κουπόνια ΚΔΑΠ είναι ελάχιστα και έχουν το κουπόνι και απευθύνονται στους δικούς μας σταθμούς για μόλις 150 θέσεις και στους ιδιωτικούς. Τρίτον στην ανακοίνωση της διεύθεσης προσχολικής αγωγής καλούνται οι γονείς να προσέρθουν στα γραφεία προσκομίζοντας το κουπόνι όπου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητες. Έχω να κάνω και τρεις ερωτήσεις εδώ πέρα ακόμα. Γιατί έγιναν όλες αυτές οι διαδικασίες χωρίς ακόμα και σήμερα 24 Αγούστου να έχουμε πλήρη εικόνα των αριθμών όπως σας είχαμε έγκαιρα επισημάνει. Δεύτερον έχει εικόνα η διήκηση για τη δυναμικότητα των ιδιωτικών σταθμών της περιοχής ώστε να μην μείνουν παιδιά στον αέρα. Τρίτον, γιατί θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος και δεν θα χρησιμοποιηθούν τα μόρια που έχει κάθε τέχνο όπου το κύριο κριτήριο είναι το οικογενικό εισόδημα. Και τελευταίο θέμα που θα αναφερθώ είναι για το θέμα της μεταστέγασης. Κύριε της Διοίκηση, ακούστε και από προηγουμένους, ήρθε ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου το φέρατε πολύ κακώς και διχάσατε όλη την καλαμαριά. Κάνατε μια καλαμαριά, ανάστα ο Κύριος. Σας θα είχαμε πει ως παράταξη, εδώ έχω τα πρακτικά, άμα θέλετε και μπορώ να σας τα διαβάσω, αλλά να μην κουράσω, ότι κακώς το φέρνετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμα μια προχειρότητα, δηλαδή η αποκεντρωμένη σας λέει ότι είναι αναρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν το γνωρίζατε πριν έρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κύριε της Διοίκησης. Σας το είχαμε αναφέρει, αλλά από τη στιγμή που ήρθε, εδώ είναι ένα ερώτημα, γιατί ακούγονται διάφορα. Τι σκέφτεται να κάνει η Διοίκηση? Σήμερα θέλουμε απάντηση. Θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι και το ανώτατο άργανο. Περιμένουμε να ακούσουμε την απάντηση και την τοποθέτηση ξεκάθαρη και ακόμα και σε αυτό το ζήτημα από τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο και θα τοποθετηθούμε στο συγκεκριμένο θέμα, αν χρειαστεί και ξανά. Να είστε καλά. Ευχαριστούμε. Κύριε Αρκούδη. Θα να πούμε. Ναι. Εγώ θα προσπαθήσω να είμαι φύτος και συνοπτικός γιατί θεωρώ ότι θα φτάσουμε στο σημείο που πάλι οι απαντήσεις θα δοθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με το γεγονός ότι θεωρώ ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία και σε μια κατάσταση στην οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται να συζητήσει αποκριστικά για θέσεις πάρκινγ και διαδικαστικά θέματα τα οποία άσχετα από την αρμοδιότητά του δεν θα έπρεπε να είναι και αυτά που θα του τρούνε τον περισσότερο χρόνο. Και προσπαθούμε διαρκώς να λύσουμε πολιτικά ζητήματα, γιατί έχω την αίσθηση ότι είναι πολιτικά τα ζητήματα που καλύτερα να λύσουμε, είτε σε κάποια διαπαραταξιακή, είτε έξω, είτε στο Facebook, είτε δεν ξέρω εγώ που αλλού. Εγώ νομίζω ότι οποιαδήποτε συζήτηση του οποιοδήποτε θέματος θα πρέπει να ανοίγει, να συμπυκνώνεται εδώ πέρα και έτσι να βγάζουμε μια απόφαση συμφωνώντας, διαφωνώντας και ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία και κάνοντας μάλιστα και το ίδιο το όργανο δίνοντάς του και την έγκλη ας πούμε και το θεσμικό βάρος που θα πρέπει να έχει και σε σχέση με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία και στη διαφάνεια. Δεύτερο πράγμα, θέλω εγώ λίγο μια εικόνα σχετικά, έχουν βγει και μ' ανακοινώσει συκέντε για τα οικονομικά του δήμου. Θα έχουμε το επόμενο διάστημα ένα πάρα πολύ μεγάλο, θεωρώ εγώ, ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο θα μας χτυπήσει ξανά οικονομική κρίση στην πόρτα. Αυτή τη στιγμή πάρα πολλοί δήμοι βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Ο δήμος μας, δεν θεωρώ ότι είναι σε αυτή την κατάσταση, αλλά θέλω να έχω μια εικόνα σε σχέση με και με την ώρα της εισόδον που μπορεί να έχει και να περάσουμε στο επόμενο αμέσως κομμάτι από αυτό. Το να δούμε και θα πρέπει να γίνει μια σύζηση γι' αυτό το επόμενο διάστημα ή να αρχίσει να γίνεται και ένα σχεδιασμός, το πώς θα στηρίξουμε, με ποια μέτρα και μάλιστα και σε πιο ομώνυμη βάση τους ανθρώπους θα πληγούν το επόμενο διάστημα από τη διαφαινόμενη συνέχεια της πανδημίας και ότι αυτό σημαίνει σε επίπεδο οικονομικό. Άρα, να ξαναδούμε, θεωρώ και από τον χειμώνο, ποιος θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας, τι μέτρα πρέπει να πάρουμε λάθος σε αποδημοτικά τέλη απαλλαγής και να επεκτείνουμε και όλα στις κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα τα προσφέρουμε, γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για το αν είναι ένας άνεργος τη στιγμή που θα διαλύει η οικονομία, θα βρίσκει δουλειά, δεν μπορούμε να συζητάμε για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δούλευαν εποχικά εργαζόμενοι και έβγαζαν και το φθινό πρώτος, αν θα μπορούν αυτή τη στιγμή να τα προεξεύσουν. Και σε αυτό το κομμάτι, εγώ νομίζω ότι εκοινώντας και μια συζήτηση, γιατί θα κοντέψει αυτή και για τη νέα χρονιά και για το νέο του 2021, να κινήσουμε και να δούμε πώς στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής θα μπορέσουμε να έχουμε και μια γενναία αύξηση. Και εδώ θα είναι και μια ερώτηση παράλληλα προς την αρμόδια την Δήμαρχο, αν εξακολουθεί να ισχύει ότι ό,τι ανάγκες υπάρχουν σε κάποιο κοινωνικής πολιτικής καλύπτουμε τη δεδομένη στιγμή. Αλλά βάλουμε και ένα σχεδιασμό που λέει ότι δεν θα είμαστε ένας δέκτης απλά αναγκών που θα στοχεύει στην εγκανοποίησή του, αλλά θα φτιάξουμε ένα σχεδιασμό έτσι ώστε να πλώσουμε και ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και με έναν εργό ρόλο, πηγαίνοντας εμείς τους ανθρώπους και δίνοντας τη δυνατότητα να επαναστηραστηροποιηθούν μέσα στη κοινωνική διαργασία. Ένα τέταρτο ζητηματάκι, λίγο μικρό, έχει να κάνει λίγο με τις πολιστικές εκδηλώσεις από όλα τα κατανοητεία γύρω στις παραθύναλώσεις κλπ. Εγώ αυτό που λέω και το είχα πει και στο δήμαρχο είναι ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε και εκείνους τους μικρούς καλλιτέχνες που δεν είναι ο Γιάννης Κότσερας, που δεν είναι υποφύλιο, που δεν είναι ο οποιοσδήποτε και που τη δεδομένη στιγμή έχουνε μηδενικό εισόδημα. Έχω τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που τους έχουνε κόψει το ρεύμα και να δούμε πως ο δήμος και γενικά οι δήμοι θα πρέπει να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, πως ο δήμος θα σταθεί αρρωγός και πως θα βάλει μέσα από τις δικές του πολιτικές εκδηλώσεις, όταν αυτές θα μπορέσουν να γίνουνε, με τα δεδομένα θα μπορέσουν να γίνουνε, να δώσει στήριξη αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν και ομάδες που έχουνε στείλει συγκεκριμένα ετοίματα και στην περιφέρα και στους 7 δήμους του Πολυοδονικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ανέφεραν προηγουμένως ζητήματα και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, δε θα τα βάλω, για τις καπναποθήκες, για το παλατάκι και τα λοιπά θα εχωστούν και στη συνέχεια. Ένα είναι ζήτημα αυτό που μπαίνει για το ζήτημα του σχολείου του δεκάτου Λιμνασίου. Υπήρξε όλη αυτή η ανακατοσούδα και τα λοιπά που έφτασε και σε ορισμένα σημεία στο κόκκινο για να μην χρησιμοποιήσουν πιο έντονους και αμφιλεγόμους χαρακτηρισμούς. Είναι ένα ζήτημα τώρα να δούμε και να δει και η Διοίκηση το τι θέλει να κάνει, αλλά έχοντας και στο μυαλό της ότι υπάρχει και μια εκφρασμένη, έστω και τυπικά αναρμόδια, μια εκφρασμένη πολιτική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχουν δηλαδή δύο πράγματα στα οποία θα πρέπει να συλλογιστεί οποιοςδήποτε πάνω σε αυτό το ζήτημα. Αυτά ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Αρκούδη. Κυρία Προέδρος, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα κι εγώ να πάρω το λόγο μετά την ξοπικεφαλής, φυσικά. Κυρία Κυφωνίδου. Ναι, ναι. Ναι, ωραία. Κυρία Τιτί. Ναι, καταρχήν θέλω να πω ότι ο κύριος Αντωνάκης προσπαθεί να μπει εδώ και ώρα. Ναι, μην πήρε τηλέφωνο, αλλά δεν μπορεί. Βγάζει κάποια στιγμή μία εξουσιοτωμένη πρόσβαση, κάτι τέτοιο δεν θυμάμαι κιόλας ακριβώς, νομίζω ότι είναι αυτό. Και επιχειρεί και στη συνέχεια μήπως καταφέρεται να μπει. Ο ίδιος είχε πάει προχθές στο γραφείο, είδε με το laptop, του το είχαν φτιάξει υποτίθεται εκεί, για να μπορεί να το έχει σήμερα. Παρ' όλα αυτά δεν τα κατάφερε και θα κάνω εγώ μια τοποθέτηση από την πλευρά της παράταξης. Αν θα μπεις ενδιάμεσο, πιθανότατα να ζητήσεις το λόγο να πήρκαν δυο κουβέντες. Ωραία, κύριε Τιτίνα. Λοιπόν, το πρώτο θέμα για το οποίο εμείς θέλουμε να μιλήσουμε, επειδή εμείς αντιμετωπίζουμε, έτσι κι αλλιώς το έχουμε πει πολλές φορές, το Δημοτικό Συμβούλιο σαν ένα όργανο πολιτικό και θα πρέπει να βάλουμε, κατά τη γνώμη μας, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα τα οποία τρέχουν αυτή την περίοδο και έχει την πολιτική του διάσταση, το ζήτημα του κορωνοϊού. Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες. Νομίζουμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην το λέει, αλλά έχει επιλέξει εδώ και καιρό να εφαρμόσει αυτό που λέει ανοσία της αγγέλης και επειδή μας βλέπουν ως κοπάδι και ως αγγέλι, βρίσκουν και τα μαύρα πρόβατα και είμαστε εμείς που πήγαμε διακοπές, είναι οι νέοι, τέλος πάντων, οι οποίοι ιστοχοποιούνται κλπ. Γιατί αυτά, γιατί πρέπει να κρύψουν τις πραγματικές ευθύνες, μάλλον τις ευθύνες αυτών που πραγματικά φταίνουν. Και αυτοί είναι αυτοί που καλλιέργησαν το μύθο για τον ασφαλή, ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός, εφάρμοσαν τα αγιονομικά πρωτόκολλα, λάστιχο, στα καράβια, τα αεροπλάνα, τώρα δεν θέλω να γίνω αναλυτική, νομίζω όλοι το αντιλαμβανόμαστε, που άνοιξαν τα σύνορα, που έγιναν ελάχιστοι, έλαχιστοι σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που μπήκαν στη χώρα, κατά τα άλλα φταίει πάλι ο πολίτης ο οποίος δεν αναλαμβάνει την ατομική του ευθύνη. Άμα πάμε όμως έξω από κάποια εργαστήρια που κάνουνε επικληρωμή και αδρά και όλας τα τεστ, βλέπουμε ουρές, μέχρι τέλος Αυγούστου δεν έχουνε καν ραντεβού, εκεί ακριβώς καταλαβαίνουμε αν όντως υπάρχουν, αν οι πολίτες αναλαμβάνουν τις ατομικές τους ευθύνες. Η χαλαρότητα και οι παλινοδίες είναι αυτές οι οποίες τροφοδοτούν πραγματικά, και τροφοδοτούνται μάλλον από τις ελλείψεις τις οποίες καταλογίζουμε από τη λεβρά της κυβέρνησης, των αρεμουδίων τέλος πάντων. Το κακό είναι ότι παρά το ότι περιμέναμε, μπορεί να ήρθε λίγο νωρίτερα, δεν ξέρω αυτό το δεύτερο κύμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των υγειονομικών, βρισκόμαστε και πάλι στην ίδια κατάσταση. Αυτό δεν έχει γίνει. Εγώ απλά και μόνο να αναφέρω εδώ τη δική μας πρόταση που είχαμε κάνει στις αρχές της πανδημίας σε σχέση με το Νοσοκομείο Παναγία. Αν είχε δρομολογηθεί το άνοιγμα του Παναγίας σήμερα, που περιμένουμε και βλέπουμε κάθε μέρα τεράστιο αριθμό κρουσμάτων, θα υπήρχε ήδη ένα νοσοκομείο το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά βέβαια χρήματα για αυτό το σκοπό δεν υπάρχουν, μας το λένε με πολλούς τρόπους, αλλά για αυτούς που πρέπει να εξορραήσουν το κυβερνητικό έργο βλέπουμε να δίνονται και χωρίς καμιά θειδό. Κατά τη γνώμη μας αυτό που χρειάζεται τώρα, επειδή είναι κάτι το οποίο απασχολεί και θα πρέπει να το βάλουμε κυρίαρχο. Το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών είναι το κυρίαρχο. Κατά τη γνώμη μας είναι, έστω και τώρα που είναι αργά, να πιέσουμε και εμείς από την κλευρά μας για προσλήψεις μόνη μου προσωπικού στα νοσοκομεία, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες είναι και αυξημένες, να ζητήσουμε τέστε πανελαμβανόμενα και μαζικά σε όλους τους εργαζόμενους, και εδώ θα το βάλω και στο επίπεδο της καλαμαριάς, δεν μπορεί να συζητάμε για την έναρξη των σχολείων, θα πάνε τα παιδιά και καλά θα κάνουν που θα πάνε τα παιδιά. Εμείς είμαστε της λογικής ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και να ανοίξουμε σωστούς όρους και με όρους προστασίας και ασφάλειας και των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Το πρώτο, λοιπόν, το οποίο χρειάζεται να απαιτήσουμε και να αναλάβει και ο δήμος την ευθύνη είναι μαζικά τεστ και σε όλους τους εργαζόμενους, φυσικά του δήμου, αλλά και στους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους μαθητές και πανελαμβανόμενα, γιατί ξέρω ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα. Προφανώς οι απολυμάνσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν είναι εκ των όνου Κάνευς, η καθαριότητα. Εδώ να βάλω λιγάκι το ζήτημα, είδαμε ότι θα προχρηθούν 66 σχολικές καθαρίστριες. Νομίζω είναι ο ίδιος αριθμός που ήταν και πέρυσι. Η αντιδημαρχία, η υπηρεσία, η διοίκηση έχει ζητήσει πολύ περισσότερους. Εκ των πραγμάτων δεν θα φτάσουν αυτοί με τις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν για τον καθαρισμό των σχολείων και εκτιμούμε ότι πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου καινούργιες προσκλήψεις και στις σχολικές καθαρίστριες. Επίσης, για το θέμα των σχολείων, κατά τη νόημα να γίνει μια πρόβλεψη για να δοθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταμπλέτ και λοιπά, διάφορα τεχνικά μέσα, καθώς και δωράν σύνδεση ίντερνετ, σε όλους τους μαθητές για το ενδεχόμενο, να υπάρχει ένα σχεδιασμός, να υπάρχει μια πρόβλεψη. Για ένα πιθανό σενάριο, πώς το λένε, της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Να μην το αφήσουμε, δηλαδή, την τελευταία στιγμή, μιας και βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν βελτιώνονται, αλλά τη δινώνονται. Προφανώς χωρίγηση μέσων μαζικής προστασίας, αυτά που τα έχουμε πει και άλλη φορά, δηλαδή. Αλλά επειδή μιλάω και για τα σχολεία, θέλω να πω ότι εκείνο το πρώτιστο το οποίο πρέπει να επιμείνουμε, είναι για τους μικρούς μαθητές στην τάξη. Δεν μπορεί να ξεκινήσουν τα σχολεία με 27 παιδιά στην τάξη. Πόσο μπορεί η μάσκα να προστατέψει και πόσο απόσταση μπορεί να κρατηθεί από ένα παιδί στο άλλο, όταν υπάρχει και αυτός ο υπερβολικός αριθμός. Παρ' όλα αυτά, βλέπουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό βέβαια σημαίνει και καινούργιες προσθήψεις, για να πληρωθείς πρέπει να προσθηθούν άμεσα και λοιπά. Όταν ακούμε να λένε ότι δεν έχουμε χρήματα, λέμε ότι χρήματα υπάρχουν αλλά δίνονται αλλού. Για μας, πρωτερότητα, έχουν η υγεία, η ασφάλεια, η εκπαίδευση των παιδιών γενικότερα. Εκεί θα δώσουμε, δίνουμε τον μεγαλύτερο βάρος. Για τη δίχρονη προσχολική. Είναι λίγες μέρες μέχρι την έναρξη της καινούργιας χρονιάς και φαίνεται, το είπαν και άλλοι συνάδελφοι νωρίτερα, ότι στο δήμο μας δεν φαίνεται να προχωράει. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τελικά τα πράγματα. Εμείς είχαμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό την καθυστέρηση, υπάρχουν οι ευθύνες και στην προηγούμενη διοίκηση. Επίσης το έχουμε επισημάνει αυτό. Αλλά η διοίκηση όλο το προηγούμενο διάστημα μας αφησίχαζε. Έλεγε ότι τα προλάβει, ότι έχουνε ξεκινήσει τα δικασίες, έχουμε τα χρήματα κλπ. Σήμερα είμαστε σε αυτή την κατάσταση και ζητάτε να μην εφαρμοστεί φέτος. Εμείς στη μόνη περίπτωση που θα συμφωνούσαμε στην αναστολή της δίχρονης προσχολικής για μία χρονιά για φέτος, είναι αν, με μία προϋπόθεση τέλος πάντων, αν υπάρχουν τα οικόπεδα, τα χρήματα τα έχετε, 600 είναι αυτά, μέσα στην επόμενη χρονιά να χτιστούν χτίρια, όχι προ-ΚΑΤ, να χτιστούν χτίρια σύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα, γιατί τα παιδιά μας αξίζουν τέτοιου είδους χτίρια. Και η αισθητική, καθώς και το τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, τον καθορίζει αργότερα και ως άνθρωπο. Για μας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό η ελληνικότεχνική υποδομή και το κτιριακό. Άρα, λοιπόν, κατά τη νόμη μας, αν γίνει αναστολή θα μπορούμε να συμφωνήσουμε μόνο στην περίπτωση που αυτά τα χρήματα σε αυτά τα οικόπεδα θα επιτρέψουν να χτιστούν καινούργια σχολεία με όλες τις σύγχρονες που έχουν διαγραφθεί. Και αν η κυβέρνηση πεί ότι το 1.600 είναι για προ-ΚΑΤ να βγείτε και εσείς και εμείς και όλη η κοινωνία της Καλαμαριάς και να τους καταγγείλουμε, αν θέλουν δηλαδή να τα δώσουν σε έναν απευθείας ανάθεση, σε ένα, σε δύο, δεν ξέρω εγώ σε έναν. Ξέρουμε όλοι, εργολάβω για να πάρει αυτό το έργο. Αυτή είναι η δική μας θέση για την τύχθονη προσχολική. Μια κουβέντα σε σχέση με τον πολιτισμό πραγματικά μας κακοφάνηκε και διαφωνήσαμε με τον τρόπο που αντιμετώπισε η διοίκηση τον πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες είχε ήδη προγραμματίσει. Το είπαμε κι άλλη φορά ότι πάντοτε το ξέραμε και το αναδεικνύαμε, αλλά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο χώρος του πολιτισμού φάνηκε το πόσο απαραίτητος είναι και για τη ψυχαγωγία και στο να διατηρήσει η κοινωνία και την ψυχική της ισορροπία. Άρα, ένας τομέας, ο οποίος ιδιαίτερα έπρεπε να διαφυλαχθεί, ήταν ακριβώς ο τομέας αυτός του πολιτισμού. Δυστυχώς, ο δήμος ακύρωσε όλες αυτές λόγω της άκρησης των κρουσμάτων και βέρισε και την ψυχαγωγία από τους πολίτες και το εισόδημα από τους καλλιτέχνες. Κατά τη γνώμη μας, δεν θα έπρεπε να ακυρωθούν, αλλά να γίνουν όλες αυτές οι εκκληρώσεις με πολύ αυτηρά μέτρα, όπως ακριβώς γίνονται και σε άλλες περιοχές και στο κάτω κάτω θα μπορούσε ή να γίνουν μία και δύο φορές, να γίνουν επαναλήψεις, με ένα κόστος φυσικά, ή να χρησιμοποιηθεί, να αξιοποιηθεί μάλλον η τεχνολογία. Η τεχνολογία δεν είναι μόνο Facebook, που θα αναφέρεται κατά κόρον ας πούμε και σήμερα για άλλη μια φορά, αλλά δίνει πολλές δυνατότητες, δηλαδή την ώρα που θα γίνονταν μία συναυγή θα μπορούσε ο καλαμαριώτης να είναι συνδεδεμένος διαδικτυακά και να την παρακολουθεί. Αυτό το ζήτημα, τέλος πάντων, θα μπορούσε να διευθετηθεί. Τώρα, να πω και δύο κουβέντες σε σχέση με τη μεταστέγαση. Πραγματικά, ήταν πολύ θλιβερό και μας διέμησε αγανάκτηση και θυμό. Οι κινήσεις, οι οποίες έγιναν από την πλευρά γονέων, και δεν ξέρω, ήταν μόνο γονείς, αν υπήρχαν και άλλοι ορατοί και αόρατοι εκπρόσωποι, τέλος πάντων, της αντίθετης άποψης, πίσω από αυτή την προσφυγή. Και μάλιστα, μια προσφυγή, η οποία έθιγε την ηθική ακαιρεότητα τριών δημοτικών συμβούλων, που κατά τη γνώμη μας, όπως και όλοι οι δημοτικοί συμβούλοι, λειτούργησαν με μόνο κριτήριο και αποκλειστικό το συμφέρον, μάλλον την εξασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των σχολείων της περιοχής. Μπορεί να υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά είναι άλλο πράγμα να έχω διαφορετική προσέγγιση κι άλλο να έχω ιδιωτέλεια, όπως ακριβώς το έβαζαν οι γονείς. Σε αυτή την περίπτωση αναφέρομαι και λέω ότι το είδαμε πολύ θλιβερά και με μεγάλη αγανάθηση. Και για έναν άλλο λόγο επίσης, γιατί εγώ προσωπικά, μιας και ήμουνα στους συμβούλους που για τη ψήφο μου είχε γίνει η προσφυγή, το έμαθα και δεν πήρα όλο το υλικό και όλο το φάκελο, παρά το ότι πήρα και τηλέφωνο στο δήμαρχο, πήρα και στο γραφείο του δημάρχου, με διαβεβαίωσε να θα μου το στείλουν, υπήρχε δηλαδή πραγματικά, αν δεν ήταν ο κ. Μπακογκίστης μπορεί και να το μάθανε εκ των ιστέρων, μετά από δεν ξέρω εγώ πόσο καιρό. Δεν είναι λειτουργία αυτή σε καμιά περίπτωση. Τέλος πάντων, πέρα από αυτό το θέμα, το βασικό για εμάς είναι το τι μέληγε Νέστες. Υπάρχει, το είπαν κι άλλοι συνάδελφοι, νωρίτερα επιμένουμε και εμείς, υπάρχει μια ανεξάρτητα, να πω και αυτό, αν δεχόμαστε ή όχι την ερμηνεία που δίνει η αποκεντρωμένη, γιατί μιλάει για στέγαση και για συστέγαση και όχι για μεταστέγαση, ανεξάρτητα όμως, αν το δεχόμαστε ή όχι, υπάρχει ένα ζήτημα δημοκρατίας, όχι σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Έχεις ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο, αναρμόδια, αρμόδια, δεν έχει σημασία, έχει αποφανθεί αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση. Τι θα κάνει ο δήμαρχος λοιπόν, ποια θέση θα κρατήσει, θα υποστηρίξει την διοψηφία, γιατί αν θα γίνει κάτι άλλο, κόντρας αυτή δηλαδή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ήταν δημοκρατικά ειλυμμένη, θα έχουμε και το πανελλαδικά παράδοξο, να με συγχωρήσετε, δήμαρχος να εφαρμόζει απόφαση, την οποία δεν στηρίζει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Μπαίνει ζήτημα δηλαδή πολύ σημαντικό και επειδή και νωρίτερα το ανέφερα αρκετές φορές, και όχι εγώ μόνο, αλλά και άλλοι συναναληπτοί σε σχέση με την απαξίωση και την υποκατάσταση του δημοτικού συμβουλίου, χρειάζεται, εμείς τουλάχιστον που έχουμε εκλεγεί, να υπεραστιστούμε και αυτή τη δημοκρατική λειτουργία και το ρόλο τον οποίο έχουμε ως πολιτικό όργανο. Είπα αυτή την έννοια ζητούμε από τον δήμαρχο να συνταχθεί παίρνοντας τις ευθύνες και απέναντι σε αυτό που λέγεται δημοκρατία, και όχι μόνο ο δήμαρχος και όποιος άλλος, τέλος πάντων, αντιμετωπίζει και ο δηδήμαρχος και οι υπόλοιποι. Λοιπόν, αυτά έχα να πω και μια κουβέντα μόνο κάτι για τις παιδικές χαρές τώρα, ενώ μίλησα για πολύ πιο σοβαρά ζητήματα και αυτό όμως είναι σημαντικό. Εκεί στην Κεσαρίας στο Βότσι υπάρχει μια παιδική χαρά η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες των περιοχών έχει σοβαρά προβλήματα όσο στις υποδομές. Αν μπορείτε κάτι να κάνετε γιατί κινδυνεύει και η ακεραιότητα και η ασφάλεια των παιδιών. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριε Βολτσίδη. Κύριε Βολτσίδη. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα θέσω τώρα ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί από τους συναδέλφους για να μην κουράζω. Απλώς θα κάνω μια πολύ μικρή τοιποθέτηση. Εγώ από τη μεριά μου έχω να πω το εξής. Στο ένα χρόνο εμπειρίας που έχω σχεδόν αφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, άλλους συναδελφούς, οι συναδελφούς είναι δύο, πέντε, δέκα, είκοσι, κάποια άλλη. Ο μόνος που μπορεί να καταλάβει τη σημερινή διοίκηση είναι οι απελθούσα διοίκηση, οι πολίτες και οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι έχουν τελέσει σε αντιδημαρχιές για κάποια συναντά, για κάποια πολλά σαφέ. Εμείς, η αντιπολίτευση έχει μια συγκεκριμένη γράμμα. Να λέμε πάντοτε τα κακοσχήμενα του οποιαδήποτε θέματος, το οποίο θα καταθέσει ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος και τα λοιπά. Έχω καταλάβει τώρα πάνω στο ένα χρόνο, και μέσω αυτής της πανδημίας του κορονοϊού, είναι ότι αν δεν υπάρχει ομοιογένεια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα μείνουμε στάσιμοι. Θα μείνουμε στάσιμοι, τουλάχιστον στα μεγάλα ζητήματα, αν δεν έχουμε μεταξύ μας ομοιογένεια και δεν καταλαβαίνουμε ένας τον άλλον και μπαίνουν στη μέση πολιτικές διαδικασίες, που είναι απαράδεκτο για μένα τώρα στα Δημοτικά Συμβούλια να ακολουθεί κάπου στη γραμμή του πολιτικού κομμάτου, του οποίου ανήκει, γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο δεν παίζει αυτόν τον ρόλο. Ξεπαιδί τους δημόντους, ξεπαιδί για την πόλη του. Κάποιες φορές έχουν αναπτυρθεί κάποιες περαντάξεις στα συγκεκριμένα κόμματα τα οποία υπόλυνται και ανήκουν. Τώρα δικαιωμά τους είναι, δεν μπορώ να τους πω για ποιο λόγο το κάνουμε. Το θέμα είναι ότι για να πάνε μπροστά και για να προχωρήσουμε μπροστά το δήμο μας, σε κέντρα ζητήματα τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει ομοιογένεια και να υπάρχει αγάπη και ελληνική μεταξύ μας. Δεν μπορώ να πω για να πάνε μπροστά. Αυτό έχω να πω, τίποτα παραπάνω. Όχι σε αναφορά για τα θέματα τα υπόλοιπα τα οποία έχουν θέσει οι ερωτήσεις στις συνάδελσες. Δεν θέλω να γίνω κουραστικός και να λέω τα ίδια πράγματα. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε κύριε Βουλτσίδη. Η κυρία Αγγελοπούλου. Πρόεδρε, χίλια συγγνώδη. Ναι κύριε Τελίδη. Περιμένω υπομονετικά να μιλήσω ένα λεπτό γιατί είμαι στη δουλειά μου και έχω σταματήσει τέσσερις ώρες. Να πω λίγο κάτι. Θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε κι εμείς, δηλαδή να μην εξατληθούν οι ομιλητές και μετά απαντήσουμε. Κύριε Γιαννακέ, να θέσουν τις ερωτήσεις και μετά θα έχετε όλο το χρόνο να πείτε εμπεριστατομένα πάντα. Και έχετε να μας πείτε. Κύριε Δημαρχέ, πάμε για μέχρι τις 10, όπως είπατε, εμείς δεν αγχωριέστε. Ναι, κύριε Δημαρχέ, εφόσον θέλετε όλοι να μιλήσετε. Να πούμε και εμείς κάτι, ρε παιδί μου. Δεν σας άκουσα. Να απαντώντε κάποια στιγμή κάποια θέματα, δηλαδή να έχουμε τα ίδια και τα ίδια συνέχεια, γιατί εντάξει κάποια στιγμή ας απαντώντε να γίνεται και ένας διάλογος, δεν μπορεί συνεχώς... Όχι, άμα γίνεται έτσι διάλογος θα χάσουμε... Δεν θα πρέπει να πάρουμε όλες τις ερωτήσεις από όλους. Ε, όχι. Όχι. Ναι, να απαντήσουμε. Μετά θα ξανααπαντήσουμε. Δηλαδή δεν μπορεί να περιμένουμε τώρα πέντε ώρες για να απαντήσουμε. Κύριε Στελίδης που έχει πρόβλημα ας μιλήσει. Και εγώ έχω πρόβλημα με τα κύριες από τα ρε παιδί μου. Κύριε Γιαννακέ, τελειώνουν τώρα, δεν έχει πάρα πολλούς να μιλήσουν. Εγώ έπρεπε και πριν... Συγγνώμη λίγο, εφτάμιση ώρα πρέπει να αποχωρήσω. Οπότε ας μου δοθεί προς το σώμα να απαντήσω πρώτη στιγμή. Θυμάμαι να μπορώ να αποχωρήσω, όπως δήλως, εφτάμιση ώρα. Ευχαριστώ. Κι εγώ του η ώρα θα χρειαστεί να αποχωρήσω, κύριε Απρόεδρε. Ωραία, όλοι θα αποχωρήσετε. Παρ' όλα αυτά, όμως, ζητάτε μέχρι τις δέκα να πάμε. Θα κάτσω εγώ. Δεν είσαι εσύ. Θα κάνω εγώ παρέα, κυρία Απρόεδρε. Λοιπόν, ας μιλήσει ο κ. Στελίδης. Ακούστε με λιγάκι, θα μιλήσει ο κ. Στελίδης. Ακούστε με λιγάκι. Είπαμε τον κ. Γεωργιάδη να μας βάλει μέχρι τις 10. Μου είπε ο κ. Γεωργιάδης το έβαλε, αλλά δεν ξέρει αν λειτουργήσει, γιατί αν το βάλεις εξ αρχής μέχρι κάποια ώρα, δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί αυτήν την ανανέωση της ώρας. Γι' αυτό θα δώσω τον λόγο στον κύριο Τελίδη γιατί έχει κάποια δουλειά και μετά για να μην τίθετε ερωτήσεις τις οποίες μπορεί να απαντήσει ο κύριος Γιανακός όπως μας λέει με το θέμα της προσχολικής να του δώσουμε το λόγο να μας απαντήσει μετά αν έχετε κάποια συμπληρωματικές ερωτήσεις δεν σας έχει καλύψει θα τις κάνετε. Έχουμε αλλάξει τα πάντα κύριε Πρόεδρος πάντως. Το ξέρω, το ξέρω κυρία Κυφωνίδου, για πείτε μου. Πού έχουμε αλλάξει δεν ξέρω, εσείς έχετε αποφασιστεί. Νομίζω ότι θα πρέπει να ακούσει και τις υπόλοιπες ερωτήσεις και μετά να απαντήσει συνολικά ο κύριος. Εάν όμως το σύστημα δεν λειτουργήσει μετά τις 7 δεν θα ακούσετε καμιά άλλα τα απαντήσεις. Κυρία Τσιραμπίδου, κυρία Τσιραμπίδου, κυρία Τσιραμπίδου, κυρία Τσιραμπίδου, μου επιτρέπετε μισό λεπτό. Έχω καλυφθεί από τον επικεφαλής μου. Ήθελα να μιλήσω γιατί θεωρώ ότι σήμερα έπρεπε να υποθούν σημαντικότατα ζητήματα και έπρεπε να υπερθεματίσουμε όλη η δημοτική σύμβουλη. Μέσ' το καλοκαίρι έχουν γίνει πάρα πολλές εξελίξεις. Έχουν υπάρξει πάρα πολλές εξελίξεις σε πάρα πολλά ζητήματα στα θέματα δεν της σχολικής στέχης. Έχουμε φτάσει στο απευθέο πλέον, είμαστε στον κρεμμό. Αλλά αυτό που παρατηρώ, αυτό που ακούω δεν είναι διαδικασία. Κάνουμε θυσίες κάποιοι. Όλοι, όλοι θα πω. Κάνουμε θυσίες για να είμαστε παρόντες. Αφήνουμε δουλειές και παιδιά που δεν τα βλέπουμε πολύ. Αλλά αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή και αυτά που ακούω, να μιλήσει ο ένας, ο άλλος. Να πούν οι αντιδήμαρχοι πρώτα γιατί δεν είναι διαδικασία. Εγώ θα αποχωρήσω, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Γεια σας. Γεια σας. Κύριε Τελίδη, σας ακούμε. Σευόμενο στον χρόνο σας. Βλέπω μια διαδικασία η οποία και μένει να με θλίβει. Καταλαβαίνω το έργο σας, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί όλοι καθόμαστε βλέπουμε πέντε εικόνες, είκοσι ονόματα και πέντε έξι ανθρώπους στην εικόνα οι οποίοι κουνιούνται. Πρέπει να γίνονται τα δημοτικά συμβούλια στο Μελίνα Μερκούρη. Πρέπει πάση θυσία να το κάνουμε. Δεν υπάρχει lockdown στη Θεσσαλονίκη όπως είναι σε κάποια άλλα μέρη, οπότε μπορούμε να συναθροιζόμαστε σεβόμενοι τις αποστάσεις και τηρώντας ό,τι μας πουλει η αρμόδη. Λοιπόν, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θέλω να σας κοιτάζω και να με κοιτάζετε, διότι μην είναι δύσκολο τώρα αυτό έτσι όπως σας βλέπω όλους μαζί, θέλω να με κοιτάζετε για να μου απαντήσετε σε δυο-τρία ερωτήματα, τα οποία θα σας επαναλαμβάνω και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Με θλίπτει λοιπόν και με προσβάλλει πάρα πολύ το ότι απαξιώθηκα στο δημοτικό συμβούλιο σε δύο συνεντριάσεις, όταν σας φώναζα από κάτω λέγοντας ότι είμαστε αναρμόδιοι για να αποφασίσουμε για εκείνο το θέμα με τη συστέγαση των σχολείων. Το αφήνω στην άκρη, όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί θα δώσετε απαντήσεις, διότι σας αντιμετώπισα όλους τώρα με μια για να είμαι ειλικρινής περιφρονητική σιωπή. Αλλά ήρθε η απάντηση από την αποκεντρωμένη και τώρα μέσα από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου που πήρα και φαίνονται καθαρά οι θέσεις μας, αντιλαμβάνεστε ότι θα αρχίζουν οι λεγόμενες κουλουτούμπες. Ήδη αναφερθήκατε κάποιοι και αρχίζετε να μαλακώνετε με όλη αυτή την κουβέντα. Θέλω λίγο να σας πω κάτι. Τήθετε θέμα πλέον δημοκρατίας εάν αλλάξει αυτή η απόφαση, κύριε δήμαρχε. Βλέπω μόνο τη φωτογραφία σας πάλι. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα εάν το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει μία απόφαση και ξαφνικά ο δήμαρχος πάει να αποφασίσει από μόνος του μη σεβόμενος στην πλειοψηφία. Θα το δούμε αυτό πώς θα πράξετε και αναλόγως και εμείς θα απαντήσουμε. Με θλίβει επίσης το γεγονός ότι πήραμε την απόφαση και τις επόμενες ημέρες είδαμε τον κ. Γιαννακό ως αντιδήμαρχο να πάει να διαμαρτήρεται στη δευτεροβάθμια, νομίζω, κύριε αντιδήμαρχε. Άρα ο κύριος αντιδήμαρχος από την πρώτη στιγμή δεν σεβάστηκε την πλειοψηφία. Πήγατε να ανατρέψετε δηλαδή με τους γονείς την απόφασή μας. Δεν θέλω απάντηση, Θανάση, όχι τώρα, γιατί είναι πολύ μικρός ο χρόνος, αλλά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα προκαλέσω συζήτηση για αυτό το θέμα γιατί είναι μίζων θέμα. Λοιπόν, ήρθε λοιπόν η ώρα να απαντήσουμε και εμείς τώρα. Γιατί δεν δόθηκε σε συζήτηση η πρόταση του κυρίου Μπακογλίδη, του επικεφαλής μας. Αρνηθήκατε να την απαντήσετε και μάλιστα, λυπάμαι που το λέω, η συνάδελφός μου, η οποία απουσιάζει τώρα από την αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, μου επιτέθηκε και προσωπικά, λες και δεν με γνώριζε ως άνθρωπο και δεν μιλούσε κάποιος ο οποίος δεν ήξερε τι του γίνεται. 7 χρόνια ήμουν επάνω στην έδρα. Από την πρώτη στιγμή σας είπα ότι είναι επικίνδυνο το θέμα και κοιτάξτε πού καταλήξαμε. Δεν έχει τελειώσει. Οι γονείς πάλι θα αρχίσουν να αντιδρούν. Ήδη η κοινωνία αρχίζει και το συζητάει. Λοιπόν, επίσης ένα δεύτερο θέμα, το οποίο και αυτό θέλω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί. Υπάρχουν στο διαδίκτυο αναφορές για δημοτικούς συμβούλους, για διοικήσεις, που επί χρόνια κλέβουν το δήμο. Εγώ, κυρία Πρόεδρε, θέλω να προκαλέσετε τη συζήτηση. Με συγχωρείτε για το τόνο της φωνής μου, αλλά κάνουμε μια προσπάθεια ως οικογενειάρχες και ως επαγγελματίες και δεν θέλω κανέναν παρατρεχάμενο κανενός να έρθει έξω από το μαγαζί μου και να δείχνει στα παιδιά του ότι εγώ τα έκανα αυτά προφανώς κλέβοντας το δημόσιο. Υπάρχουν αναφορές στο διαδίκτυο, οι οποίες επισύρουν μηνύσεις, να το ξέρετε. Και πρέπει να παρέμπεις αγγελέας, διότι αναφέρει για διοικήσεις και δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι λυμένονται το δήμο. Θέλω επίσημη απάντηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο από εσάς και από τον ίδιο το δήμαρχο. Εάν μου πείτε ότι δεν χέρει της προσοχής μας, οι συνεχόμενες αναφορές, θα το σεβαστώ να το ξέρετε, γιατί είμαι άνθρωπος ο οποίος σέβεται τη δημοκρατία. Αυτά τα δύο θέματα θέλω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να τα βάλουμε και πραγματικά να ξέρετε ότι αυτού του τύπου το δημοτικό συμβούλιο που κάνουμε σήμερα είναι για να βλεπόμαστε μόνο μεταξύ μας και να βγαίνουμε μετά έξω από το διαδίκτυο και να λέμε τι ωραία που τα είπα εγώ, τι ωραία που τα είπε ο άλλος. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα βλεπόμαστε θα τα πούμε καλύτερα. Σας ευχαριστώ και με συγχωρείτε για την παρεμβολή, πρέπει να κλείσω. Ευχαριστώ. Η κυρία Κελοπούλου. Διουνόμι λίγο κυρία Σόι και δεν θέλω να μιλήσω κι εγώ. Κυρία Ανδραδή. Ναι. Ποια είναι η ώρα σας. Σας παρακαλώ, αφήστε το. Κυρία Ανδραδή δεν θέλω να το σχολιάσετε. Σας παρακαλώ, αφήστε το. Μετά. Κυρία Κελοπούλου. Έχει μπει η κυρία Χατζή. Ορίστε. Λέω στην κυρία Πρόεδρε. Κυρία Πρόεδρε, έχω συνδεθεί κι εγώ, Δήμητρα Χατζή. Ωραία, εντάξει. Θέλετε να μιλήσετε μετά. Όχι, θα θέσω λόγω στην πορεία. Εντάξει κυρία Χατζή, εντάξει. Κυρία Κελοπούλου σας ακούμε. Ναι, θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις. Είναι δυνατόν να ακυρώνονται συνεδριάσεις ως μη γενόμενες στην Κέδκα. Γιατί βλέπουμε ότι εδώ υπήρχαν συνεδριάσεις και ακυρώθηκαν. Μπορεί ο δήμαρχος να ακυρώνει τέτοιες συνεδριάσεις. Όσο αφορά τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις της Κέδκα, δεν μπορεί να γίνονται με περιφορά τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικότατα ζητήματα και όσο αφορά την πρόσληψη καλλιτεχνικών διευθυντών. Και για το Οδύο και για την Ορχήστρα. Και δεν μπορεί, καταρχήν, να έχουμε 20 ετή να βάζει σαν όριο για την πρόσληψη 20 χρόνια, τη στιγμή που ο νόμος λέει το ελάχιστο όριο 10. Αυτό σημαίνει ότι φωτογραφίζουμε κάποια συγκεκριμένη πρόσληψη. Όπως και όταν αλλάζουμε στο καταστατικό της Κέδκα, που είναι υποτίθεται το συνταγματικό στοιχείο για να λειτουργεί αυτός ο φορέας, ότι θα έχει στο Άρθρο 22 αναφέρει τυπικά και προαιρετικά προσόντα η διαπίστωση ειδικών προσόντων μέσω ατομικής συνέντευξης. Αυτό είναι διάτρητο και υποκειμενικό. Είναι διαβλητό κάτι τέτοιο. Δεν είναι δυνατόν αυτό που εφάρμοζε μέχρι τώρα το δημόσιο, αυτήν την τακτιμπάγια τακτική για την επιλογή διευθυντών μετά από πρόσκληση και να βλέπουμε ανθρώπους που έχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να βγαίνουν από τις λίστες και να είναι στο τέλος, γιατί δεν έχουν καλή προφορική εκτίμηση. Όσον αφορά αυτό για την Κέδκα. Πέρα από αυτό και οι ακατάλληλες ώρες συνεδρίεσης, τη στιγμή που σας έχουμε πει ότι οι εκπρόσωποι μας εκεί είναι εργαζόμενοι και θα πρέπει να γίνονται οι συνεδριάσεις σε ώρες που να μπορούν να παραβρίσκονται εκεί για να παίρνουν αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά την κοινωνική πολιτική. Υπάρχει και ξέρετε κυρία Ντόδη ότι υπάρχει γυναίκα κακοποιημένη με παιδί στο δήμο μας. Σας έχουν ενημερώσει και με την απόφαση του διοικητή της αστυνομίας ότι δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι της ούτε καν στο μπαλκόνι. Και είναι δυνατόν να παίρνει κοινωνική λειτουργός και να της λέει αν θέλει να πάρει το συσσίτιο και αν δεν την ενδιαφέρει. Υπάρχει κάποια μέρη από σας να της πηγαίνετε κάθε μέρα γάλα για το παιδί και το συσσίτιο. Αυτό έπρεπε ήδη να το έχετε κάνει από μόνη σας. Όχι να σας το λέμε εμείς. Έχουμε κάνει θα σας απαντήσουμε. Όσο αναφορά ένα ακόμα ζήτημα. Την Παρασκευή το συσσίτιο που ήτανε μακαρόνια με κρέας αναφέρθηκαν και έχουμε καταγγελίες ότι υπήρχαν πολλές διάρειες από τους ανθρώπους οι οποίοι το παίρνουν. Και σε αυτό μια απάντηση θα ήθελα. Όσο αναφορά το πρόγραμμα του ΑΕΔ5567 δήμαρχε περιμένω μια απάντηση αν θα συμμετέχει ο δήμος μας σε αυτό από τον Δεκέμβριο που το έχω βάλει για πρώτη φορά. Δεν έχω πάρει καμία απάντηση μέχρι στιγμής. Μια άλλη ερώτηση είναι το λογισμικό του δήμου είχε κάποιο πρόβλημα και θέλουμε να το αντικαταστήσουμε και μάλιστα με απευθείας ανάθεση. Και μία πρόταση κλείνοντας χωρίς να χουράσω το σώμα. Όπως ο δήμος Λάρης σας ξεκινάει δωρεάν τεστ σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες εστίασης θα πρέπει να το υιοθετήσουμε και εμείς και να πάρουμε μια τέτοια απόφαση για να έχουμε καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στα μαγαζιά της εστίασης όσον αφορά το δήμο μας. Δέστε το και αυτό και το κάνω πρόταση για να το αναλάβει ο δήμος να το κάνει και δέστε το και σε συνεργασία αν μπορεί με την περιπέρα. Ευχαριστώ. Κυρία Παυλίδου το μικρόφωνο. Λοιπόν θα μιλήσει μετά τον κύριο Γευρίλη. Κάτω αριστερά. Μα το έχω ανοίξει δε μ' ακούτε. Ε δεν σας ακούμε κυρία Παυλίδου. Ε τότε κάτι έχει το τηλέφωνο μου. Τώρα σας ακούμε σας ακούμε. Τώρα το ανοίξατε. Όχι δεν το άνοιξα τώρα προσπαθούσα επιχειρούσα πολύ ώρα. Κυρία Παυλίδου ούτε που σας βλέπαμε ούτε που σας ακούγαμε πιστέστε. Λοιπόν ακριβώς αυτό έγινε. Γι' αυτό αναγκάστηκα να σας πάρω στο τηλέφωνο να σας πω ότι είμαι θυμωμένη. Λοιπόν σας ακούμε σας ακούμε. Σας είχα εδώ σημειωμένη να έτσι κι αλλιώς θα σας έδινε το λόγο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κυρία Πρόεδρα με συγχωρείτε. Κυρία Δήμαρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλό από καλόκερο. Είμαι με συνέχεια βαθιά θλίψη και μίλησα και σε κάποιο συμβούλιο αν θυμάστε για τα θέματα της δημοκρατίας που είναι μίζωνα ζητήματα. Εάν θα διαβάσουμε τα ηθικά του Αριστοτέλη θα καταλάβουμε όλοι και το λέω σε πάρα πολλούς συναδέλφους που νομίζουν ότι δεν ασχολούμαστε με την πολιτική. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι πολιτική. Άλλο να μην τα μπερδεύουμε. Να μην μπερδεύουμε τα κόμματα που επίσης είναι πηλώνες δημοκρατίας και να εξαρτώμεθα από κομματικές αγγυλώσεις. Άλλο η πολιτική. Εδώ συζητάμε πολιτικά. Πάψαμε όμως να συζητάμε πολιτικά. Διολυσθένει όλο και περισσότερο η δημοκρατία και το περιεχόμενό της. Διότι αν θα δείτε το μίζων όργανο, το κορυφαίο όργανο το οποίο θα έπρεπε να είναι το εμπροστοβαρές και είναι το εμπροστοβαρές όργανο για να αποφασίζει επάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την καλαμαριά. Φυσικά συζητάμε για τις θέσεις των ΑΜΕΑ. Δεν έχω τίποτα απέναντίας. Είμαι μαζί τους. Συμπορεύομαι μαζί τους. Αλλά δεν είναι μόνον αυτός ο ρόλος μας. Θα πρέπει εδώ ή να διεκπεραιώνουμε τα υπηρεσιακά ζητήματα και κορυφαία ζητήματα να μην τα συζητάμε ή να τα συζητάμε ακροθυγός γιατί δεν έρθει ο χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι ταυτίζομαι με την άποψη του επικεφαλής μας ώστε να κάνουμε πιο συχνά δημοτικά συμβούλια και να συζητάμε, επειδή μας έχει περιορίσει ο νόμος, να συζητάμε τα σοβαρά ζητήματα και μάλιστα διαζώσεις. Να πω για το παλατάκι, το θέτο ζήτημα. Θορυβήθηκα, έλειπα, κύριε Δήμαρχε, και πρέπει να μας απαντήσετε σε αυτό το θέμα. Έκανε και μια ερώτηση ο συνάδελφος ο Άρης. Θέλω να του απαντήσω ότι το παλατάκι ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Στη συνέχεια από την Κτηματική Εταιρεία περιήλθε στην ΕΕΤΑ. Ήταν πάντοτε στην ΕΕΤΑ. Απλά την διαχείριση την έκανε ποτέ, δεν ανήκε στο Υπουργείο. Θα του τα δώσω και αυτά όλα γραπτά. Η διαχείριση έκανε το Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας. Βεβαίως, μας εξέπληξε δυσάρεστα η τοποθέτηση του κυρίου Υπουργού και ακόμη περισσότερο το ότι δεν υπήρχε ανταπάντηση από πλευράς της διοίκησης. Διότι αυτά τα θέματα εμείς τα έχουμε συμπεριλάβει και στο χωρικό. Είπαμε τι θέλουμε εκεί, είπαμε ότι απαγορεύεται διαρροπάλλου ξενοδοχείο. Ο αγαπητός, κατά τα άλλα, Υπουργός το επανέφερε δρημύτερος ότι θέλει να γίνει ξενοδοχείο. Λοιπόν, θέλω να μιλήσω γιατί θα το βάλω στην αγαπητή μου Αντιδήμαρχο των Τεχνικών Έργων τι γίνεται με τη μελέτη της εναρμόνισης των χρήσεων γης που περιμένουμε την έγκρισή τους από τις τρεις εν δεκάτου του δέκα εφτά έχουνε σταλεί στο Υπουργείο. Από ό,τι ξέρω εδώ και καιρό βρίσκονται στη διεύθυνση νομοθετικού του Υπουργείου και το ερώτημα είναι αν τελείωσε ο έλεγχος για να φύγει, για να γίνει πΔ. Το ένα είναι αυτό. Έχουμε ακόμη μία άλλη μελέτη με σημιακές διοθώσεις η οποία έκρεμει όσον αφορά την εναρμόνιση… Τα ρώτησα ο κ. Μπακογλίνης. Ναι, ναι. Το ρώτησα, αλλά θέλω έτσι να το συγκεκριμενοποιήσω και θέλω επίσης να το δείτε. Αυτό εκραιμεί στην διέθυνση μητροπολιτικού σχεδιασμού. Και έχουμε και τρίτη μελέτη για τη Σοφούλη που αφορά την τροποποίηση ρημοτομικού σχεδίου. Από ό,τι θυμάμαι, ξεκίνησε η διαδικασία για έγκριση στην περιφέρεια. Συνεχία πέρασε από το Συποθά. Έφυγε στην Αθήνα για πΔ. Επιστράφθηκε όμως η μελέτη γιατί πρώτα πρέπει να εγκριθεί η εναρμόνηση των χρήσεων γης που εκραμούν ακόμα στην διέθυνση, όπως είπαμε, νομοθετικού. Και αυτό σας τα λέω για να ενεργήσετε. Και στη συνέχεια τα σχέδια της περιοχής να εναρμονιστούν στις σημερινές προδιαγραφές. Λοιπόν, και τα τρέχω αυτά, γιατί αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα. Έχουμε καιρό να τα αναλύσουμε, να τα συζητήσουμε. Θέλω να μιλήσω επίσης για το δυσάρεστο το οποίο συμβαίνει μέσα στην κοινωνία και το οποίο το έθιξαν πάρα πολύ. Έχουμε τεράστια ευθύνη που διχάσαμε την κοινωνία. Έχει τεράστια ευθύνη η διοίκηση που δίχασε την κοινωνία. Αυτό το χάσμα δεν πρόκειται να κλείσει, εκλεκτοί μου συνάδελφοι, να ξέρετε ότι αυτό θα μας ταλανίζει σε όλη την τετραετία. Και να ξέρετε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η απόφαση της αποκεντρωμένης είναι σωστή. Αυτό να το ξέρετε. Μελετήστε λίγο το 1566 του 81 και θα δείτε ότι αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου, οι μεταγκαστάσεις και οι συνενώσεις, ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Βεβαίως, εμείς ως ανώτατο όργανο έπρεπε να αγνομοδοτήσουμε. Αλλά όχι να διχάσουμε την κοινωνία, δηλαδή η απόφασή μας αυτή μπορεί να λειτουργήσει ισηγητικά προς το Υπουργείο. Λοιπόν, και έρχομαι να ρωτήσω την συνάδελφο, την αντιδύμερφο Παιδείας, εάν έχουν αδειοδοτηθεί οι παιδικοί μας σταθμοί, δηλαδή μεταξύ των οποίων και το βότσι. Έχω αγωνία, γιατί έγιναν οι αλλαγές χρήσεων γης, εκκρεμούσανε όμως, εν πάση περιπτώσει, η τροποποίηση του φακέλου της οικοδομικής αδίας. Αν αυτά τα πράγματα θα πρέπει να απαντήσουν και η κυρία Δόντι, αλλά και η κυρία αντιδύμερφος των τεχνικών υπηρεσιών. Για το Παναγία, θέλω να πω στην εκλεκτή συνάδελφο, με την οποία συμφώνησα πλήρως όσον αφορά τα θέματα της υγείας. Το εσύ είναι αυτό το οποίο μας στήριξε στους χαλεπούς καιρούς και για το οποίο είπε η κεντρική κυβέρνηση ότι θα διαθέσει κονδύλια και λοιπά και ότι θα γίνουν προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και άλλου παραγιατρικού προσωπικού. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Έμεινα στα λόγια ως λεκτικά φλιναφλήματα και θέλω να σας πω ότι το Παναγία, αγαπητοί μου συναδεύσεις σας, τύχιζε πολλά δισεκατομμύρια στο Ίκα. Θα είχαμε χτίσει, μιλάω ως νομικός σύμβουλος και ως διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας του Ίκα, ξέρω τι επισυνέβη, θα πρέπει, όχι το Παναγία, να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας όλοι μαζί σε αυτά τα ζητήματα ενωμένη ως μια γροθιά για να χτιστεί η επέκταση του Αγίου Παύλου αφού το θέμα έχει λυθεί ανάμεσα στο δημόσιο και στο Ίκα και έχει κερδίσει το οικώπεδο και μπορεί να χτιστεί ένα νοσοκομείο. Αυτό έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη. Πρέπει να παλέψουμε, να μην κυνηγάμε χήμερες. Το Παναγία στοιχίζει πάρα πολλά λεφτά γιατί είχε μία δρακόντια, μία αφικιακού τύπου σύμβαση, έτσι ονομάζονταν αυτές οι συμβάσεις, όπου πλήρωνε πάρα πολλά λεφτά και, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούσε αυτά τα βάρη να τα σηκώσει το Ίκα. Έχω να μιλήσω και για το θέμα αυτό το οποίο έχουμε ήδη συζητήσει. Είναι πολύ άδικο και θέλω να πω στη Λεμονιά ότι είχε απόλυτο δίκιο. Λεμονιά, το άρθρο 220 του νόμου 4610 του 2019 μιλάει για αίθουσες νηπιαγωγίων, σας το διαβάζω επατριβώς, ελαφριάς κατασκευής για προσωρινό χρονικό διάστημα 4 ετών. Δηλαδή, 1.600 υδρότας από φορολογία του ελληνικού λαού πεταμένα στον δρόμο και αυτά, να ξέρετε, θα παραμείνουν όπως έχει παραμείνει το Κάλασ, όπως έχουν παραμείνει όλα τα κτίρια μετά από το σεισμό, όπου και τότε μας έλεγαν και παραμένουν αγέρωχα στον χρόνο και τότε μας έλεγαν τα ίδια ότι θα τα κρεμίσετε κλπ. Είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε την αναστολή για να φτιαχτούν κανονικά κτίρια και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Μ' ακούσατε. Ευχαριστούμε, ναι, ναι, σας ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Γαβριήλ. Κύριε Γαβριήλ. Ναι, τώρα. Ναι, σας ακούμε. Ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, να ξεκινήσω κι εγώ από το τελευταίο θέμα το οποίο αναφέρθηκε η κυρία Παυλίδο για τα σχολεία. Πράγματι, η απόφαση η οποία έχει πάρει η αποκεντρωμένη δεν ευσταθεί. Νομίζω ότι η κυρία Παυλίδο πολύ καλά το έθεσε και ότι έτσι είναι και εμείς που ρωτήσαμε και συζητήσαμε και στην παράδοξη του Δημοκρατικού Λαμτζήδη και τα λοιπά. Πράγματι, δεν υπάρχει τέτοια αρμηνία. Η δυνατότητα αυτή για τη μετεκάσταση του σχολείου αλλά και στο Υπουργείο. Όπου το Υπουργείο οφείλει να πάρει υπόψη του τη θέση του Δημοκρατικού Συμβουλίου. Δεν ανατρέπονται οι θέσεις του Δημοκρατικού Συμβουλίου είτε από τον Δήμαρχο, γιατί είναι πραξικογματικές διαδικασίες. Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται. Ήταν μια δημοκρατική λειτουργία, ήταν μια συζήτηση. Εγώ δεν λέω, και ίσως σε αυτό να έχουμε ένα θέμα, ότι δεν έπρεπε να διχάσουμε. Το θέμα αυτό έχει βγει, έχει προχωρήσει προς τα κάτω και στα παιδιά, έχει ανοίξει σε βαθμό που δεν έπρεπε. Εγώ θεωρώ ότι ίσως θα μπορούσαμε να παντρέψουμε μια διαδικασία τότε, εν πάση περιπτώσει να μην ρίχνουμε άλλο λάδι στη φωτιά και να δούμε πώς μπορούμε να συγκαιράσουμε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι υπάρχουν και άλλες προτάσεις, έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Και η πρόταση αυτή, η οποία μου αναφέρθηκε και αναλύθηκε, είναι ότι ένα, δύο τμήματα από το τρίτο γυμνάσιο, αν μεταφορθούν στο δέκατο γυμνάσιο, όπου είναι γυμνάσιο με γυμνάσιο, νομίζω ότι το πρόβλημα αυτό λύνεται. Νομίζω ότι όλοι όσοι ασχολούνται το ξέρουν. Έχει γίνει και παλιότερα προτάσεις για συγχώνεση αυτών των γυμνασίων. Δεν προχώρησε, δεν ξέρω για ποιους λόγους. Δίνει μια ανάσα αυτή τη στιγμή και ίσως για αυτή τη χρονιά λύνει το πρόβλημα, το οποίο αν το κάνουμε μια αναγωγή και μια προβολή στα δύο-τρία χρόνια, ίσως και δεν θα εφίσταται. Δεν ξέρω αν το οικόπλου το οποίο διεκδικούμε χρειάζεται κιόλας. Διότι θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, είμαστε ένα δημοτικό συμβούλιο, οι ευθύνες μας είναι διαφορετικές και θα πρέπει να τα εξετάσουμε τα θέματα ούτε κάτω από συντεχνίες, ούτε κάτω από πιέσεις, ούτε από κάτω από ένα-δύο χρόνια. Δεν θα πάω βέβαια 30 χρόνια πίσω όταν εγώ πήγαινα σε σχολείο ξυπόλητος και λόξα το Θεό πέρασα για πολιτεχνείο, πάσα για πολιτεχνείο κλπ. Διότι δεν είχα, ας πούμε, παπούτσια να φορέσω, αλλά να μην θεωρούμε ότι θέλουμε ένα σχολείο έξω από την πόρτα μας. Δηλαδή να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί. Να κλείσουμε αυτό το θέμα και νομίζω ότι ο δήμαρχος θα σκεφτεί πάρα πολύ καλά εάν την απόφαση αυτή που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο και την έχει εκφράσει, θα την υπερκαιράσει, δεν πιστεύω ότι μπορεί εύκολα να κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κλίματος. Να πω λίγο δύο κουβέντες, δεν θα μακρυγορήσω κι εγώ, και ο Δημήτρης αναφέρθηκε και οι υπόλοιποι, αλλά και εμείς είμαστε τελευταίοι, όταν είμαστε συστηρά, να εκφράσουμε την απόψή μας. Για τις καπνταποθήκες. Θα πω κάτι, ίσως κύριε Παπογλήδη θα δώσει φίλε, μπορεί να σας την αφορήσω, αλλά είχε ξεκινήσει ένα θέμα, έχω εδώ έγγραφο του Δήμου Καλαμαριάς, 12 Εβδόμητο 2013, όταν είχε γίνει η έτηση για παραχώριση του διοικοπέδου της Νέας Κρίνης, του Δήμου Καλαμαριάς, χώρον των καπνταποθήκων. Στο προηγούμενο το Goubosou, το 1999, για να δούμε δηλαδή και πως άνοιξε αυτό το θέμα από την Μονίβα των παιδίν. Είχε χαρακτηριστεί ο χώρος αυτός και είχε πάρει χρήση γενικής κατοικίας, πρασίνου, σχολικής θέσης και χώρου στάθμισης. Εάν δεν είχαμε, δηλαδή τότε, η πόλη Καλαμαριά ή τότε η διοίκαιση, βάλει χρήσης γης κατοικίας, δεν θα ανοίγαμε εμείς τους ασχούς του εόλου σε ένα εικόπεδο, το οποίο το χρειάζονταν από πάντα η πόλη, διότι δεν έχει, το οποίο το χρειαζόμαστε για πράσινο ή για σχολείο. Βέβαια, στο Γούπουσου και προς τιμή της διοίκησης, για να λέμε τα στραβά να λέμε όμως και τα θετικά, στο Γούπουσου του 15 το έβγαλε ο κ. Μπακογλίδης, έτσι η παράταξή του δεν ήταν βέβαια το 99, αλλά σημασία το έβγαλε, προστάτεψε λοιπόν αυτή την έκταση, τα 27 στρέματα και προς τιμή τους, επειδή ξέρω και το χρέστρο ταξί τότε που, ας πούμε και μετά ο Παναγιώτης ο Θεοθεσιάδης, διότι υπάρχει μια αλληλογραφία με το Υπουργείο Αγροτικές Ανάπτυξης. Εμείς και σαν παράταξη το είχαμε κάνει, αλλά και σαν σύριζα να πω, δεν υπάρχει λόγος να μην αναφέρουμε κάποια πράγματα τα οποία τα κάναμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είχαμε πάει στον κύριο Αποστόλου με τον κύριο Λαμπτζήδη και είχαμε ζητήσει να παραχωρεθεί τα 27 στρέματα στο δήμο. Εν πάση περιπτώσει ήταν στο Συμβούλιο της Επικρατίας, δυστυχώς εγώ θα πω ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας προφανώς δεν τους τιμάει, συντάχτηκαν με την Μονίβα του Οπενδίου και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η κοινότητα του Αγίου Όρους και του κοινού του Παναγίου Τάφου. Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή και σε ποια χώρα ζούμε, στη χώρα ας πούμε του Ιράν με το ποιος διεκδικεί και σε βάρος ποιου. Αυτό να το κλείσω εδώ, αλλά να προσέχουμε και τι διεκδικούν οι Άγιοι Πατέρες. Διότι έχει μπει και ένα θέμα για τον Κόντρα, ότι θέλει να κάνει λέει η Εκκλησία, ενώ δεν έχει ενορία, δεν έχει εκκλησιασμα, δεν έχει ανθρώπους. Δεν καταλαβαίνω ας πούμε αυτές τις ιστορίες. Ε, μπας μπρο, τώρα θα τα πούμε και αυτά όταν έρθει η ώρα. Να πούμε λοιπόν ότι η απόφαση αυτή η 312, την οποία είχε πάρει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να την επικαιροποιήσουμε. Και να πω, αγαπητέ Θοδόση, ότι τότε είχαμε διαφοροποιηθεί και είχαμε πει ότι να πάρουμε τα 16 στρέματα και όχι αυτά τα οποία τα 10 διεκδικούσε η Μονή Βαρτοπολή, οπότε στην καινούργια απόφαση φαντάζουμε ότι θα διεκδικήσουμε το σύνολο, δηλαδή της έκτασης αυτής και όχι τιμηματικά όπως είχατε κάνει τότε, είχατε κάνει μπας μπρο, και το λέω θετικά, διότι θέλατε να απενκλωβίσετε ένα κομμάτι που είχε πάει στα δικά στέρια και να πάρετε το άλλο να κάνετε το σχολείο. Εγώ θα πω να συμπληρώσω και όλους… Ούτως ή άλλως το υπόλοιπο είναι δημόσιο χτύμα και ανοίγηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πολύ καλά θα δώσουμε συμπληρώνους, γιατί και εμείς έχεις διατηρήσει δίμαρχο τόσα χρόνια, ξέρεις τα θέματα και εμείς δεν διεκδικούμε και το αλάθιτο πάνω σε αυτά. Και αυτά τα λέω και για την κυρία Αντιδήμαρχο, την κυρία Παντελίδου και την αγαπητή συνάδελφο, η οποία να δει προφανώς το φάκλο στην υπερεσία και θα έρθει μια εισήγηση η οποία θα λέει ότι διακτυπούμε το όλο και όχι απλώς θα επαναλάβει την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης να συντηρώσω ότι επειδή το τρίτο γυνάσιο και το τρίτο λύκειο χρειάζονται εκεί, νομίζω, εάν μπορούμε να τους δώσουμε ένα στρέμα ακόμα, θα διευκολύνουμε πέραν της ερημοτομίας η οποία πρέπει να ανοίξει ο δρόμος και τα λοιπά. Θα διευκολύνουμε και ίσως τα σχολεία αυτά, εφόσον είναι μια δημόσια έκταση, τι να την έχουμε προς τα δώ και να γίνει μόνο μεταφορά του πέτρινου σχολείου και να γίνει πάρκο, τι να το πάρει το σχολείο και να ανοίξει περισσότερο την αυλή του. Εν πάση περισσότερο σε αυτά θα τα συζητήσουμε, είναι αρκετά σοβαρά τα θέματα, θα φέρει υπηρεσία εισήγηση, θα μας βοηθήσει και μας όλους, διότι σας είπα δεν διευκολυνθούμε και εμείς, μπορεί να είμαστε μέσα στο επάγγελμα, να έχουμε άποψη και υπόνα, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να αντικατοστούμε τις υπηρεσίες. Να φύγω λοιπόν από αυτό το θέμα και να έρχομαι στο θέμα για το παλατάκι, όπου και εκεί είχαμε κάνει και επί ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Νοτοπούλου, γιατί είχαμε πάει εκεί εγώ με τον Μανώλη του Λαμζήλη και σαν παράταξη προφανώς και τώρα συνεχίζουμε, είχαμε ζητήσει να φύγει το παλατάκι και αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι οι χρήσεις γης τις οποίες θέλουμε να έχει και μάλιστα τότε η κυρία Νοτοπούλου από τη θέση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, είχε ζητήσει να γίνει μια μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την αξιοποίηση και δυνατότητα χρήση του κυβερνήου Θεσσαλνίκης ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο και έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ολοκληρωμένη μελέτη από κατάστασης ανακέννησης και επανάχρησης του κτιρίου και του προβάλλοντος χώρου και απόδοση νέων χρήσεων και λειτουργιών. Οι χρήσεις, λοιπόν, τις οποίες είχε προτείνει τώρα το ΙΜΑΘ, διότι αυτό είναι ένα επίσημο έγγραφο, δεν είναι απλώς δημοσιεύματα ή κουβέντες ή οτιδήποτε και κακώς δεν το υλοποιήσαμε, θα έλεγα εγώ, αλλά εν πάση περισσότερος ξέρετε πολύ καλά ότι το δημόσιο λειτουργεί με φοβερές αγγυλώσεις. Λοιπόν, από το ΙΜΑΘ, λοιπόν, η χρήση της οποίας προτείνει για το Παλατάκι είναι η μετατροπή του σε Μουσείο Διασποράς, στο οποίο θα μπορεί να σωματωθεί και η ένδρα του συμβουλίου απόδημου ελληνισμού με την παράλληλη στέγαση του κέντρου του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείου. Επίσης, είχαμε προτείνει να γίνουμε αίθουσες στην Εδρύο των Ψιλόπουργων Διαγραφών, έκθεση των ιδιαίτερων αντικειμένων, εν πάση περισσότερος, να μη σας κουράζω, χρήσεις όμως τέτοιες πολιτισμού μακριά από ξενοδοχεία, από, δεν ξέρω τι, βεζινάδικα τα οποία υπήρχανε πριν ή οτιδήποτε άλλες χρήσεις. Λοιπόν, ευχαριστώ και να μιλήσουν και οι πολίτες. Ευχαριστούμε. Ο κ. Αβραμήδης. Συγγνώμη, κ. Πρόεδρε. Ναι. Εντάξει, τίποτα, τίποτα. Λοιπόν, κ. Αβραμήδη. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα σας καλυσπηρίσω όλους και εύχομαι να είστε όλοι καλά. Δύο τοποθετές θα μου επιτρέψετε στην αρχή, ως αναφορά για τα δημοτικά συμβούλια και για τα θέματα δημοκρατίας και μετά κάποια υπηρεσιακά θέματα στα πρωινιερσίας. Η δικιά μου άποψη, λοιπόν, είναι ότι τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να γίνονται όσο τα πράγματα παραμένουν σε αυτήν την κατάσταση που είναι διαζώσης. Μπορούμε να οργανωθούμε και να είμαστε αυστηρείς σε αυτό και να δημιουργήσουμε μια κατάσταση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που δεν θα, νομίζω, θα υπάρχει πρόβλημα για να γίνει σωστά. Και είναι, νομίζω, το καλύτερο όσον αφορά τις συζητήσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε γιατί είδαμε και σήμερα πόσα πολλά προβλήματα δημιουργεί η τηλεδιάσκεψη. Όσον αφορά για τα θέματα δημοκρατίας και τους συναδέρφους που μιλήσανε προηγουμένως και για το συγκεκριμένο θέμα για τη μεταστέραση. Εγώ θα τοποθετηθώ σαν λαμπίδις, σαν μέλος του προεδρίου και σαν μέλος της παράταξης, της οποίας από την αρχή ο κεφαλής μας ήταν σε αυτό ξεκάθαρος. Συμφωνώ ότι πρέπει να σεβόμαστε 100% τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όποιες και είναι αυτές. Αλλά πάντοτε με γνώμονα σε καμία περίπτωση να μην κοιτάμε ας πούμε αν υπάρχει κάποιο δικό μας, αν μπορεί τέλος πάντων με κάποιο τρόπο να νιώσουμε εμείς ότι αδικούμαστε ή δεν υπάρχει κάποιος συμφέρον δικό μας. Σε ξεκάθαρα θα κοιτάμε, θέλω να πω, το συμφέρον των πολιτών και των δημοτών και έτσι πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις. Δηλαδή με λίγα λόγια, όσο κι αν δεν μας αρέσει πρέπει να τοποθετούμαστε πολύ δημοκρατικά, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών μας. Τώρα, όσον αφορά κάποια θέματα που τέλος πάντων στην κορωνοϊκό εποχή, τα συναντάμε κυρίως τώρα το καλοκαίρι. Είχαμε συμφωνήσει πάλι έτσι με τη διασκεψή σε ένα συμβούλιο να υπάρχει κάποια ενίσχυση, κάποια βοήθεια προς τους ανθρώπους της εστίασης. Και όχι μόνο της εστίασης, γενικότερα της αλογοράς. Παρατηρούμε λοιπόν, και νομίζω ότι όλοι το παρατηρούμε, όχι μόνο στον πεζό νερί της καλαμαριάς. Όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης, ότι υπάρχει ένα άπλωμα του τραπεζοκατησμάτων. Και θα ήθελα να ρωτήσω αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει τα συγκεκριμένα αιτήματα από τον Δήμο και πήραν την νομιμποποίηση από τον Δήμο και τους αρμόδιους. Όχι μόνο για τον πεζό νερί και για την πλατεία του Δημαρχείου, αλλά έχουμε και σε άλλα καταστήματα εστίασης, σε άλλα μέρη της καλαμαριάς, που έχουν αρτηθεί μέχρι την αγορά της καλαμαριάς. Γιατί πλέον η αγορά της καλαμαριάς περιορίζεται μόνο στο δρόμο της Πασαλίδης κυρίως. Εκεί έχουμε άλλα προβλήματα όσον αφορά τα πεζοδρόμια. Υπάρχει η κακοτεχνία και πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι τελος πάντων θα μπορέσουν όσοι είναι αυτοί, να θέλουν να κοιτάξουν και να γυρίζουν λίγο την αγορά, τουλάχιστον να μπορούν να περπατάνε σε πεζοδρόμια τα οποία δεν έχουν πρόβλημα, έχουν πέσει άνθρωποι, έχουν εκτυπήσει και τελος πάντων δεν μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους εκεί για να δουν τα στήματα της καλαμαριάς για να μπορούν να ψωνίσουν οτιδήποτε. Αυτό σε αναφορά και για την αγορά. Και κάτι ακόμα που είναι αίτημα του κυρίου Τεριακή, θα μου επιτρέψετε, επειδή έχει φύγει. Μια ερώτηση προς τον κύριο Ζαγμακίδη ήτανε, ότι όσον αφορά τα λεφτά της επιχορηγής που έχουμε πέσει αν δήμως για τον κορωνοϊό, να πεις 10, έχω δει. Θέλω να δώσω και κατεύθυνση, αν έχουν ερωθεί, έχουν ερωθεί. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε κύριε Βραμύδη. Ο κύριος Τεριακήδης μου λέτε ότι έφυγε. Ο κύριος Τεριακήδης έφυγε. Ο κύριος Τεριακήδης έφυγε, ναι. Αυτό ήταν το ερώτημα που ήθελα να πες. Ωραία, ωραία. Λοιπόν, και ο κύριος Βουλγαράκης. Ο κύριος Βουλγαράκης είναι ή αποχώρησε? Ο κύριος Βουλγαράκης επίσης έφυγε. Έφυγε. Ωραία, θα σας δίνω και αυτό. Ο κύριος Γεωργιάδης. Γεωργιάδη. Θα κλείσει το κινητό μου. Πρόεδρε, θα κλείσει το κινητό μου. Δία Κογκαλίδου, θα πρέπει να μιλήσετε μετά, να δώσετε τις απαντήσεις σ' όλες τις ερωτήσεις. Θα σας δώσω τον λόγο, εσάς και τον κύριο Γιάννα Κόμμετ. Λοιπόν, κύριε Γεωργιάδη, σας ακούμε. Κενούρια καλή νέα θηρτία που αρχίζουμε τώρα μετά τις διακοπές, όσοι πήγαν κι όπου πήγαν, εν πάση ρητώση. Λοιπόν, καταλαβαίνω την εμπισία που έχει το Προεδρείο όσον αφορά το θέμα του κινδύνου από τον κορονιό και κάνουμε τα συμβόλια αυτά διαπεριφοράς. Βλέπετε όμως τι θέματα δημιουργηθήκανε. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν τα συμβούλια, να κοιταζόμαστε για αυτά που λέμε στο μιλάνο Μερπούρη, κρατώντας όλους τους κανόνες που πρέπει να κρατήσουμε όσοι έχει βάλει το Υπουργείο για τη νοημονομιοϊόνιό. Τώρα, αυτό που ήθελα να πω ένα σχόλιο μόνο για την υποσχολική εκπαίδευση και για το 1.600. Αυτή την υποχρέωση που είχε το Υπουργείο για να δημιουργήσει τις υποδομές, τη μετέθεσε με αυτόν τον τρόπο στους δήμους. Η μετέθεσε διόντας το κίνητρο του 1.600, που είναι ένα τρομερό ποσό για να γίνουν απευθείας σε ένα θέσης. Και μάλιστα το είπαν και οι προηγούμενοι ομιληταί, ότι θα γίνουν κήμπο τα οποία θα έχουν ζωή από 1-4 χρόνια. Και προφανώς κανείς μας, κανείς μας πραγματικά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θέλετε τα παιδάκια του, τα εγγονάκια του να στεγαστούν σε αυτά τα κήμπο. Ζητήστε, το ζητήσαμε και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήστε μέχρι τελευταία στιγμή να πάρετε την παράταση, όπως πήρε περίπου, αν το πάρουμε από όπως ο πληθυσμός, πληθυσμιακά, σχεδόν η μισή Ελλάδα. Όταν ο Δήμος Αθηναίων, πέντε λίμεις στην Αθήνα, ο Δήμος Ικαιών το πήρε, καταλαβαίνετε ότι δώσαν το 1.600, δεν θέλω να δημιουργήσω θέμα, αλλά ήταν το δόλωμα. Το δόλωμε το 1.600. Δεν εμπετοδεχθείτε με τον όρο ότι θα δώσουν και την προθεσμία του ενός έτους. Ναι το 1.600, αλλά και την προθεσμία, για να μπορέσουν να γίνονται κανονικά τα σχολεία. Τα σχολεία που θα λειτουργούσουν για παντός και κανονικά. Τώρα έχουμε λιγάκι στο χωρικό σχεδιασμό όσον αφορά το καραμπουνάκι. Το έβαλα και την προηγούμενη φορά Δήμαρχε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ήσουνα, αλλά θα το ξαναβάλω. Λοιπόν, όταν μας έκανε το χωρικό σχεδιασμό για το καραμπουνάκι, ήρθε και τι μας είπε ο μελετητής. Με λίγα λόγια μας είπε ότι θα γίνεται ο περίπατος η βόλτα πάνω στον πεζοδρόμο της Οφούλη. Καλά ήθελε να πάρει μελέτη για να μας πει ότι θα γίνεται πεζόδρομος, θα γίνεται διαδρομή πάνω στον πεζοδρόμο της Οφούλη. Άρα έχουμε πει εμείς στο γκουμπουσού. Στο γκουμπουσό του 2015 βάλαμε ότι θα γίνει ένας χώρος ιστορικός, ο περίπατος θα γίνει δίπλα στη θάλασσα, βάλαμε όλο πράσινο, βάλαμε το μοναδικό που βάλαμε ανοιχτές αθλοπαιδιές μερικές, αυτό βάλαμε. Το 2013 δύο φορές πήγαμε στο ρυθμιστικό τότε, την πρώτη φορά ήταν απέναντί μας. Η δεύτερη φορά, μαζί με τους κατοίκους, κατεβήκαμε, κλείσαμε τον δρόμο και πήραμε την παράταση των δύο ετών μέχρι το 2015, ώστε να εγκριθεί το γκουμπουσού το οποίο είχαμε καταθέσει. Πράγματι το 2015 εγκρίθηκε το γκουμπουσού και πλέον δεν μένουν πολλά χρόνια. Μέσα στη λήξη αυτής της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου θα ανοίξει η ομπρέλα προστασίας που έχουν οι ιδιότες και θα ζητήσουν τις απολεπισμιώσεις. Και πρέπει να το σκεφτείς. Δεν θέλουμε να ευθυνδιαστούμε. Πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις όταν αυτοί αρχίζουν και απαιτούν χρήματα. Τα λέω λίγο γρήγορα γιατί καταλαβαίνω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο και αυτά είναι ένα από τα πραγματικόμενα των Δημοτικών Συμβουλίων που γίνονται μέσα από το διαδίκτυο. Θέλω να πάω στο παρατάκι πάλι. Δεν μιλήσω για όλα αυτά που τα πήραμε προηγούμενοι, είναι όντως έτσι. Έχουμε πάρει από μέσα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι αποκλείουμε τον όρο ξενοδοχείου αλλά υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στο παρατάκι το οποίο το έχω πει και προηγούμενη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα είναι, το δημοσίευσε και ο Μυρίσιος Τύπος όταν υπήρχε τώρα στη Θεσσαλονίκη, μελέτη του πολιτεχνίου Θεσσαλονίκης, το παρατάκι γλιστράει. Και πράγματι ξαναμπήκε το θέμα. Το διάβασα πρωθές. Το έβαλε ο Κατσάνος ο Γιώργος, ο οποίος διετέλεσε τότε στην περιφέρεια. Το ξέρει το θέμα. Λοιπόν, πραγματικά έχει κάτι ζήσεις. Το κλείτος του χτίσματος το οποίο είναι προς τη θάλασσα διότι έχει διαύρωση. Εκεί πρέπει να γίνουν ορισμένες εργασίες. Είναι επιτροχάδινο. Κύριε Γεωργιάδη, να διακόψω λίγο, χίλια συγγνώμη. Μπορείτε κύριε Γαβρίλ. Ναι, παρακαλώ, να διακόψω λίγο. Έχει δίκιο έτσι ή ναι. Απλώς αυτό ήθελα να πω, ότι επιβεβαιώνεται αυτό το πράγμα, ναι. Ναι, κύριε Γεωργιάδη συνεχίστε. Κύριε Γεωργιάδη. Το μικρόφωνο του να ανοίξει. Κύριε Γεωργιάδη. Κύριε Γεωργιάδη, το μικρόφωνο σας. Το μικρόφωνο σας ανοίξτε, δεν ακούγεστε. Κύριε Γεωργιάδη. Ακούμαι τώρα. Άρα, ακούγεστε τώρα. Με ακούσατε αυτά που είπα. Ναι, δεν ακούσαμε, όχι. Δεν ακούσατε για το παλατάκι αυτό που είπαμε. Ναι, ναι, τα ακούσαμε. Τα ακούσαμε. Λοιπόν, το ίδιο θέμα αντιμετωπίστηκε στη Μονή Σταυρονικήτα και αντιμετωπίστηκε πάλι με τον ίδιο τρόπο. Άρα, θα πρέπει να ενεργήσουμε, να ζητήσουμε αυτά τα πράγματα. Λοιπόν, το ελευθερό θέμα που θα ήθελα να δείξω είναι αυτά που είπε η αγαπητή συνάδελφος η Μαρία Παυλίδου για το Νοσοκομείο Παναγία. Ήταν ένα ολυμπιακό έργο να ολοκληρωθεί αυτό το νοσοκομείο, το οποίο είναι μέσα στα όρια του δήμο μας, να αποτελέσει το ίδιο Τεθνικό Σύστημα Υγείας, εδώ την ασφάλεια για την Καλαμαριά. Το ζητάει και ο Σύλλογος των Επιστημόνων του Νοσοκομείου Επίμονα. Πρέπει να συμπαρατραθούμε μαζί τους, να το ζητήσουμε να ολοκληρωθεί αυτό το νοσοκομείο, εφόσον έχει τελειώσει το θέμα της εκδίκησης του επωπαίδου της Δημοσίου και Ίκα και έχει περιέχει στο Ίκα. Πράγματι το Παναγία, εγώ το έβαζα από τότε στην παράταξή μου, ήταν ένα αμαρτωλό νοσοκομείο, πλήρωνε πεντακόσεις χιλιάδες το μήνα στον εδιοκτήτη, πλήρωνε το κέντρο ξεχωριστά, πλήρωνε απέναντι μαγαζιά, ένα σωρό λεφτά. Με τα χρήματα αυτά θα έχει γίνει δέκα φορές το νοσοκομείο αυτό. Λοιπόν, κι άλλα πράγματα έχω να πω, αλλά επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος και το Συμβούλιο γίνεται με αυτόν τον τρόπο, πλήρωνε πεντακόσεις χιλιάδες. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Γεωργιάδη. Τεσσεράμισι κατομμύρια το μήνα, ναι. Ωραία. Πλήρωνε, σύν τα μαγαζιά, σύν το κέντρο, σύν όλα αυτά τα πράγματα. Σύν την καθαριότητα σ' εξωτερικούς συναργάτες. Ευχαριστούμε. Η κυρία Κυφωνίδου. Κυρία Κυφωνίδου. Ναι, κυρία Πρόεδρε, σας ακούω. Δυστυχώς υπάρχει περίπτωση να χάσω το σήμα, γιατί έχασα πάρα πολλά από αυτά που είπατε. Τέλος πάω να σας πω μακρηγορό, αν σταματήσω να ξέρετε ότι έχασα το σήμα. Ωραία, σας ακούω. Επιπλώς υπόθηκαν πάρα πολλά αυτά που ήθελα να πω υπόθηκαν. Όχι, δεν έχει σήμα η κυρία Κυφωνίδου μάλλον. Όχι, έχει χάσει το σήμα. Νομίζω ότι έχουμε τελειώσει. Σας χάσαμε, κυρία Κυφωνίδου. Μ' ακούτε. Όχι, δεν γίνεται έτσι. Λοιπόν, θα δώσω το λόγο πρώτα στην κυρία Ντόντι, η οποία έχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να φύγει. Κυρία Ντόντι. Καλησπέρα και πάλι από εμένα. Θα ξεκινήσω με το θετικό της ημέρας που τα ακρούσματα μειώθηκαν στα 170 σήμερα, αυτό είναι το ευχάριστο. Λοιπόν, σχετικά με τις απαντήσεις μου, έχω να πω στον κύριο Περσίγγι όσον αφορά για τις θέσεις, ότι είχα μάλλον 177 κενές θέσεις, όπως είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και έχω μόνο 50 νέα βάουτσερ γεγραμμένα μέχρι και σήμερα. Δηλαδή τα παιδιά που έχουν έρθει τα νέα βάουτσερ είναι μόνο 50. Αυτό σημαίνει ότι έχω και άλλες θέσεις κενές, οπότε δεν δημιουργείται προσωπαρό να πω ότι φαίνεται κάποιο πρόβλημα. Βρεφικούς σταθμούς, είπαμε, θα τους μετατρέψουμε και αυτή ήταν η πραγματική έλχεια από την αρχή, για να γίνουν οι παιδικοί σε βρεφικοί, να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες, γιατί είναι ένα πρόβλημα το οποίο δυμνάζει χρόνια στην καλαμαριά, το ξέρουμε όλοι. Εγώ τυχάν έχω περάσει και εγώ ίδια, λόγω των παιδιών μου, με το να είναι δύσκολο να κάνεις έτσι και να μην μπορείς να μπεις σε βρεφικό της καλαμαριάς. Όντως είχαμε 150 ετήσεις, οι θέσεις είναι πάρα πολύ λίγες, οπότε γι' αυτό το λόγο θα μου πει να γίνει μετατροπή. Όταν προέκυψε ο Covid, αν προέκυψε ήμια εναστολή της δύχρονης και όλα αυτά κύριε Περσίδη. Σχετικά με την κυρία Κυροπούλου, θα ήθελα να δημιουργήσω για την κοπέλα που αναφέρθηκε, γιατί την γνωρίζω εγώ ίδια προσωπικά. Εγώ ίδια προσωπικά έχω πάει δύο φορές στο σπίτι της και της έχω πάει προϊόντα και τρόφιμα και ό,τι άλλο μπορέσα από την Αδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και από τα έξι τα πράγματα που δίναμε εκτός αυτού. Η συγκεκριμένη κοπέλα της είπα να αιτηθούμε να πάρει συσσίτιο μετά από δική μου προτροπή, πήγα εγώ ίδια την έτσι να την υπογράψει. Να ξέρετε ότι η Περσία δεν γνωρίζει αυτό το οποίος σας έχετε πει. Το έχει πει η κοπέλα τηλεφωνικά στην κοινωνική λειτουργό, η κοινωνική λειτουργός δεν έχει δει. Κανένα έγγραφο από την αστυνομία, όπως είπατε, κανένα επίσημο χαρτί και αυτό που ρωτσε τόσο καιρό παραλάβανε μόνη της το φαγητό από εκεί την τελευταία περίοδο που είχαμε σταματήσει όταν σταματήσαμε να τα πηγαίνουμε κατοίκων. Οπότε υπήρχε ένα πρόβλημα στο ποιος θα τους το πηγαίνει. Μίλησα με τη βοήθεια στο σπίτι να δω γιατί ξέρω ότι κι αυτοί λείπουν, δεν είναι όλοι πάλι, κάποιοι ήταν σε άδεια, έλειπε το προσωπικό να δω πώς μπορούμε να την εντάξουμε ώστε να πηγαίνει το βοήθεια το σπίτι από εκεί μόνο για τη συγκεκριμένη κοπέλα, γιατί έχω πολύ καλές σχέσεις και τη γνώσα προσωπικά να την εξυπηρετούμε με το φαγητό. Οπότε ούτε θέλω τυφλούμαι, ούτε εις γνώση μου ενώ ξέρω το πρόβλημα δεν κάνω κάτι. Αυτά, εγώ, αυτά δεν έχω να πω κάτι άλλο. Σε ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κυρία Ντόντι. Η κυρία Κογκαλίδου... Ναι, κυρία Ντόντι, ωραία. Κυρία Κογκαλίδου. Συγγνώμη, για το συσσίτιο. Όσον αφορά αυτό, δεν μπορώ εγώ να το γνωρίζω αν κάποιος έπαθε κάτι και πώς μπορεί να το αποδείξει. Υπάρχει χαρτί από το νοσοκομείο ότι λένε το φαγητό. Έχει ελεγχθεί το φαγητό, για να ξέρουμε ότι είναι... Μου λέτε ότι υπάρχουν περιστατικά. Ένα, δυο περιστατικά, δεν γνωρίζω πόσο έχετε αναφερθεί. Δεν μπορώ να ξέρω εγώ τι έχει γίνει με το φαγητό. Και αν κλητήκανε... Αυτό που έγινε από το συγκεκριμένο φαγητό του συσσίτιου, εάν είχε ο άνθρωπος κάποια αλλείωση, αν τον πήρεξε κάτι άλλο. Σ' αυτό δεν μπορώ να σε απαντήσω και καταλαβαίνετε και εσείς το λόγο. Πρόεδρε αυτά, δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ο κ. Γιαννακός! Ο κ. Γιαννακός! Ο κ. Γιαννακός! Ο κ. Γιαννακός! Είναι πάρα πολλά τα θέματα που έχουν δεθεί και χρειάζομαι αρκετό χρόνο μάλλον για να απαντήσω σε όλα αυτά. Καταρχήν θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο εκείνο που έλειπα και που είπανε πολλοί ότι ήμουνα εγώ που υποκίνησα τις καταστάσεις. Λοιπόν, θέλω να σας διαβάσω ένα μήνυμα που είχα στείλει όταν είδα την αφίσα που έβγαλαν οι γονείς, με τους οποίους γονείς φυσικά γνωρίζομαι και τους περασπίζομαι, έτσι, γιατί έχουν δίκιο κατά την άποψή μου. Αλλά άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Όταν ξεπερνάμε τα όρια της δημοκρατίας, εκεί είμαστε κάθετοι. Γιατί αυτό είναι μέσα στις βασικές αξίες, είναι στο βασικό κώδικα των αξιών με τον οποίο λειτουργούμε. Το μήνυμα, λοιπόν, όταν είδα την αφίσα, εκείνη που στοχοποιούσαν δημοτική συμβουλή, έγραψα το εξής. Και αυτό θα πω και τίποτα άλλο και δύο πράγματα ακόμα για τις ασχέσεις με τη μεταστέραση. Η στοχοποίηση ανθρώπου είναι λάθος, μεγάλο λάθος, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο. Η δημοκρατία λειτουργεί με τις ποιοψηφίες, οι οποίες βέβαια αλλάζουν, αλλά πάλι με δημοκρατικές διαδικασίες. Πρέπει να πείσουμε, όχι να επιβάλλουμε στοχοποιώντας ανθρώπους. Είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν αυτό που ψήφισαν. Πιστεύω πολύ στον αγώνα αυτόν γιατί είναι δίκαιος. Είμαι υπέρ της κλιμάκωσης ακόμα και με ακραίες μορφές. Δεν στοχοποιούμε ανθρώπους όμως. Δεν κάνουμε προσωπι