12η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Έχουμε ένα έκτατο θέμα, αν συμφωνείτε. Ναι, Πρόεδρε. Ωραία, σε ευχαριστούμε. Λοιπόν, το θέμα είναι έγκριση κίνησης οχείματος και μηχανήματος έργου καλλαθοφόρο του Δήμου εκτός έδρας στην Αριδαία. Αφορά την επισκευή του συγκεκριμένου οχείματος, πρέπει να γίνει άμεσα, οπότε αν είστε σύμφωνοι να το εγκρίνουμε. Ναι, από εμάς. Απλά ήθελα να ρωτήσω αν ποτέ κανείς έχει υπολογίσει τα έξοδα που έχουν γίνει γι' αυτό το καλλαθοφόρο. Θα το εκτιμήσουμε και θα σας απαντήσουμε το κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, σωστό σαν ερώτημα να το δούμε, όσον αφορά το θέμα είμαστε σύμφωνοι. Να περάσουμε στο πρώτο θέμα. Ανάκληση της υπαρρύθμιμα 69 του 2022 απόφαση οικονομικής επιτροπής με θέμα κρίτη αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2022 και λήψη νέας απόφασης. Όπως είχα ημέρος και στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφενός η οικογική της αναμόρφωσης, δηλαδή από όπου πήραμε χρήματα και όπου ενισχύσαμε είναι το σωστά τα νούμερα, απλώς δεν εμφανίζεται η ανάρτηση σε δευτεροβάθμιο και σε πρωτοβάθμιο λογαριασμό με αποτέλεσμα να μην βγαίνει στο σύνολο πάνω. Ήταν τεχνικό θέμα το οποίο λύθηκε και γι' αυτό λοιπόν ζητούμε να κρίνουμε εκ νέου την τρίτη αναμόρφωση του υπολογισμού. Όσον αφορά τα επιμέρους θέματα, νομίζω ότι έχαμε συζητήσει και στην πρώτη συζήτηση που θα με κάνει. Να ρωτήσω κάτι θα ήθελα. Ναι κύριε Κάτρι. Σε σχέση με την προηγούμενη αναμόρφωση πέρα από την διόρθωση όπως είπατε, όπου θα διαφωνήσω μαζί σας, γιατί την προηγούμενη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως γιατί δεν το είχατε δει και τόσο καλά, ίσως το είδατε βιαστικά εγκυνηθεί, είπατε ότι δεν ήταν και ιδιαίτερο το πρόβλημα γιατί επιμέρους ήταν σωστά αλλά δεν μεταφερόταν ίσα ίσα. Εγώ θα ήθελα να πω γι' αυτό ότι και βέβαια ήταν σημαντικό γιατί το πρόβλημα ανέκυπτε από τη μεταφορά στον βασικό κωδικό. Το επιμέρους ναι μεν ήταν σωστό αλλά η διαφορά στα νούμερα προκύπτει από τους βασικούς κωδικούς. Άρα ήταν ένα πρόβλημα το οποίο ήταν σημαντικό. Αλλά δεν θα ήθελα να σταθώ τώρα εγώ σε αυτό. Το ερώτημα μου έχει να κάνει με το εξής. Συνέκρινα λίγο τις δύο αναμορφώσεις και είδα ότι σε αυτήν που έχουμε μπροστά μας, έχει αλλάξει η διατύπωση σε ένα θέμα και ποιο είναι αυτό. Έχει να κάνει με την προμήθεια του διπλοκάμπινου οχήματος όπου ενώ στην προηγούμενη αναμόρφωση μιλούσε για την προμήθεια δύο φορτηγών διπλοκάμπινων με 55.000 ευρώ, τώρα λέει προμήθεια ενός φορτηγού διπλοκάμπινου. Μισό λεπτάκι λίγο να το δω. Ξέρετε έχω φοβηθεί και κάθομαι και τα βλέπω ένα-ένα, γιατί δεν ξέρω τι μπορεί να δω ξαφνικά, οπότε έπαιξα πάνω σε αυτή τη διαφορά. Εγώ πάντως αυτό που έχω μπροστά μου είναι, όταν υπέγραψα την αναμόρφωση και το εκτύπωσα, όταν αναφέρεστε στο 2071-32-004, εγώ και σε αυτό που έχω λέει προμήθεια δύο φορτηγών διπλοκάμπινων. Το καινούριο που μας στείλατε και το έχω μπροστά μου λέει προμήθεια ενός φορτηγού διπλοκάμπινου. Τι να σας πω, ξέρω εγώ. Άρα σε αυτό που έχω μισό λεπτάκι να ανοίξω και την αναμόρφωση που έχει η γραμματεία, ένα λεπτάκι λίγο. Έχετε δίκιο. Αν θέλετε όμως να φωνάξω την Προσταμή να μας δώσει εξηγήσεις, γιατί εγώ δεν το πρόσφεσα, γιατί εγώ αυτό που εκτύπωσα εκείνη τη στιγμή έλεγε το ίδιο. Και εγώ τα ρίξα μια μάτια κύριε Καλλανταρίδη. Αλλά όντως αυτό εδώ που έχει η γραμματεία την αναμόρφωση δεν το αναφέρει. Αν θέλετε μπορώ να φωνάξω την Προσταμή να έχετε να μας δώσει μια απάντηση. Μάλλον θα πρέπει να γίνει, γιατί τώρα τι θα πάρουμε, ένα ή δύο? Θα το απαντήσουμε. Αυτό βέβαια να συμπληρώσω σε αυτό που είπατε. Έχετε δίκιο, το κάπως έξω θα διατύπωσα. Αλλά αν θυμάμαι είχα διατυπώσει στην συνεδρία, στην Δημοτική Συμβουλή, ότι στην ουσία δεν υπάρχει πρόβλημα, εννοώντας ίσως ήταν και διατύπωση τέτοια. Αλλά όντως αυτό ξέρεις αυτό που είπα και πριν κύριε Καλλανταρίδη, ότι οι κωδικοί δεν αλλάξαν. Υπήρχε πρόβλημα στην εκτύπωση που δεν φαινόταν. Βέβαια, όπως το διευκρινήσα καλύτερα, δεν ήταν μόνο αυτό. Δεν φαινόταν στους δευτεροβάθμους. Τέλος πάντων, ας μισθαθούμε σε αυτό. Και η αλήθεια είναι πως την ώρα που μου το αναφέρατε στην Δημοτική Συμβουλή, δεν είχα το χρόνο και το καθαρό μυαλό να το δω. Προφανώς γι' αυτό το λέω και εγώ, το καταλαβαίνω αυτό. Δεν μπορούσα να το δω. Μετά, η αλήθεια είναι κάτσα το βράδυ και το εξέταση και πραγματικά και το θέμα. Πρόσωνα αφορά, να το αφήσουμε στην άκρη αυτό το θέμα, να ανεβεί η προεσταμένη επάνω, να μας δώσει κάποιες διευκρινήσεις γιατί υπάρχει αυτή η αλλαγή, η οποία τουλάχιστον σε εμένα δεν υπήρχε. Και να περάσουμε, αν θέλετε, στο δεύτερο θέμα. Κλείσιμο αδρανών τραπεζικών οργανισμών Δήμου Καβάλα στην Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με έγγραφο, όπως βλέπετε, μας έχει ζητηθεί από την αποκυριασμένη να κλείσουν λογριασμοί, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται ή που είναι ανενεργοί. Και να μεταφεύγουν τα χρήματα στην Τράπεζα, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως και έγινε, είναι οι συγκεκριμένοι λογριασμοί αυτοί εδώ πέρα. Ουσιαστικά, αυτοί οι λογριασμοί αφορούν, ενώ βλέπετε χρήματα μέσα, όσον αφορά την Τράπεζα Αττικής, είναι χρήματα που έχουν μπει από προγράμματα, όπως το ΝΟΣΤΟΜΟ, το ΑΣΤΑΝΑ, τα προνοιακά, τα οποία χρήματα αυτά έχουν μπει, αλλά εμείς τα είχαμε πληρώσει ήδη από τακτικά έσοδα και αυτά μας τα βάλαν τώρα και είναι γεμάτη κωδική. Οπότε τα μεταφέρουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να είναι εκεί στο κανονικό λογριασμό. Και θα κλείσουν αυτοί οι λογριασμοί, όπως σας ανέφερα. Η ερώτησή μου είναι η εξής. Γιατί τα μεταφέρουμε όλα στην Τράπεζα της Ελλάδος? Γιατί εκεί είναι το λογριασμό στο οποίο υπάρχει η ρευσότητα και από όπου γίνονται οι πληρωμές από τη μενημέρωση ο Ταμίας. Εκεί είναι ο βασικός λογριασμός που υπάρχει. Υπάρχει το αποθεματικό για να υπάρχει τη σχετική ρευσότητα. Σύμφωνοί είμαστε. Υπάρχει ένας λογριασμός που προηπήρχε, είναι αυτός που αναφέρεται, τελειώνει το I-Band 6-51. Σύμφωνοι με το δεύτερο θέμα, μόφωνα. Συγγνώμη κύριε Λαζαρίδη, είστε σύμφωνοι κι εσείς? Ο κύριος Κελαϊδάκης. Ναι, αν έχω διαφορά θα σας πω. Να περάσουμε λοιπόν στο τρίτο θέμα. Ομοίως κλείσιμο αδρανό τραπεζικονογραφείο, εδώ βλέπετε πως είναι πάρα πολύ μικρά από τους άλλους. Ήταν υπόλοιπα αυτά τα οποία μεταπέτρια και έφτασαν την Τράπεζα Λάδος για τον ίδιο λόγο που σας προανέφερε. Ναι. Ομόφωνα και αυτό, και το δεύτερο και το τρίτο. Τέταρτο θέμα, περιέγριση των γράφων της σύμβασης και καθορισμού των όρων ανοιχτού ηλικτρονικού διαγωνισμού κάτω των ορίων για την προμήθεια σάκων απορριμάτων 2021-2023. Ναι πρόεδρε. Ωραία, νομίζω ότι εδώ δεν υπάρχει θέμα. Πέμπτο θέμα, τροποποίησης παρύθμισης τέξη του 2022 υπόφασης Οικονομικής Επιτροπής Περιέγρισης Πυρησίας των Τεχνικών Προδιαγραφών των Γράφων της σύμβασης και των όρων του ανοιχτού ηλικτρονικού διαγωνισμού κάτω των ορίων και την ασφάλιση των οχημάτων, μηχανημάτων, κυκλών, χορτοκοπτικών, μηχανημάτων και αλυσοπρίων του έτους του 2022. Προϋπολογιστή σας δαπάνης 3450, σύνολο προέρεσης 522,52 συμπεριλαμβαίνουμε του TPA 24% συνολικής προϋπολογιστής σας, προϋπολογιστή σας δαπάνης 39272,52 50 συμπεριλαμβαίνουμε και του TPA 24%. Οι διόρτσες ουσιαστικά που πρέπει να κάνουμε εδώ είναι ότι το λεγόμενο copy paste μπήκε συμπεριλαμβανομένου και του TPA 24%, ενώ δεν έπρεπε να πει δεδομένο ότι ασφάλειες δεν υπόκειται στο TPA. Οι ασφάλειες, η υγεία και η εκπαίδευση είναι οι μοναδικές υπηρεσίες οι οποίες δεν υπόκειται στον κώδικα φυπία και το συμπεριλαμβαίνουν του TPA μπήκε εκ παραδρομής. Οπότε ζητάμε διόρτσω έτσι ώστε να απαληφθεί το συμπεριλαμβανομένο του TPA με 24%. Η διατύπωση συμπεριλαμβανομένου του TPA 24% πρέπει να απαληφθεί, εκ παραδρομής μπήκε μέσα, διότι ασφάλειες δεν έχουν TPA. Τελικά το ποσό δεν είναι 39,272. Γιατί πάλι λέει συμπεριλαμβανομένο του TPA. Η διατύπωση συμπεριλαμβανομένου του TPA πρέπει να βγει. Στην ανωτέρο εισήγηση αναγράφηκε εκ παραδρομής η επιβάρυση της πυρσίας με το TPA. Η διατύπωση αυτή. Εννοείτε ότι δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε στο θέμα επάνω στον τίτλο. Δηλαδή μια στιγμή για να καταλάβω, γιατί με συγχωρείτε λίγο. Άρα το ποσό ποιο είναι τελικά, πείτε μας. Είναι 34,150. 5,122 που είναι η προέρεση μας βγάζει 39,272. Άρα πρέπει από παντού να φύγει το συμπεριλαμβανομένο του TPA. Γιατί πως πρέπει να φύγει το συμπεριλαμβανομένο του TPA. Τα ποσά είναι σωστά. Γιατί δεν υπόκειται σε TPA η ασφάλεια. Ακριβώς. Η απόφαση πρέπει να είναι χωρίς συμπεριλαμβανομένο. Το ποσό δεν αλλάζει. Όπως σας είπα οι ασφάλειες, η εκπαίδευση και η υγεία είναι τρεις υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν TPA, οπότε δεν υπήρχε λόγος. Ήταν εκ των ΟΚΑ να μπει αυτό. Δεν υπήρχε λόγος. Η ασφάλεια δεν έχει TPA. Εγώ είμαι θετικός, εννοείται, Πρόεδρε, αλλά όσον αφορά το θέμα, έτσι όπως είναι πάνω στην εισήγηση, εγώ διατηρώ μια επιφύλαξη αν είναι σωστά διατυπωμένο. Τι να σας πω τώρα. Ενώ στο διατάφτα λέει ότι πρέπει να φύγει, έτσι, στο θέμα δεν λέει κάτι τέτοιο. Τι να σας πω. Όπως με ενημερώνει και εδώ η Γραμματεάς, το θέμα πως είναι έτσι, πως ήταν στην 66η απόφαση, γι' αυτό το διατυπώνει έτσι και πρέπει ουσιαστικά να αλλάξει στην απόφαση, έτσι. Καλώς, ok, κάντε ό,τι νομίζετε. Είμαστε τετικοί. Ομόφωνο από εμένα στο 5ο θέμα. Είναι εδώ η κυρία Κυριακίδου για να σας, θα της μεταφέρω εγώ το ερώτημα. Καλαιόπη, στο Γοδικό 02-20-70-032-0-04 στην Αρχική Αναμόρφωση έγραφε προμήθεια δύο φορτηγών, αυτό διορθώτηκε και έγινε ένα. Αυτό θέλεις να δώσεις κάποιες εξηγήσεις, κύριε Παλανταρίδη. Καλησπέρα. Αυτό είναι γιατί όταν μετά που πέρασε την πρώτη φορά η αναμόρφωση, με πήραν τηλέφωνο από την Καθαριότητα και μου είπαν ότι εκ παραδρομής γράψανε δύο φορτηγά και ότι είναι ένα το φορτηγό. Το άφησα έτσι με την έννοια ότι με το σχετικότητα δεν θα ξαναγινόταν η σύζη για το θέμα για την Συνεκονομική Επιτροπή. Οπότε θα παίρναμε ένα αυτοκίνητο, άσχετα που έγραφε δύο. Αλλ' εφόσον το ξανά έκανα εισήγηση το θέμα και προέκυψε και αυτό είπα να το διορθώσω. Είναι ένα. Άρα ισχύει το ενός. Εντάξει. Ναι, ευχαριστούμε. Είμαστε σύμφωνοι και με το πρώτο θέμα. Λοιπόν, Πρόεδρε, για να μπω τώρα στην ουσία, τόσο καιρό όπως γνωρίζετε σε ό,τι είχε να κάνει με αναμορφώσεις, είμασταν αρνητικοί για τους λόγους που είχαν να κάνουν με το λογισμικό. Πλέον όπως μας ενημερώσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ή κάποιος συνάδελφος, δεν θυμάμαι ακριβώς ποιος το είπε, υπάρχει επίσημη πλέον συμβατική σχέση μεταξύ του Δήμου και της συγκεκριμένης εταιρείας, οπότε θα βλέπουμε επί της ουσίας τους τις αναμορφώσεις οι οποίες έρχονται. Έτσι, γι' αυτό λοιπόν το λόγο, μετά και τις εξηγήσεις τις οποίες δόθηκαν, θα είμαστε θετικοί στην αναμόρφωση. Και εγώ να σας ευχαριστήσω για την επισήμανση του λάθος που είχε προκύψει. Όπως είχα πει, εντάξει και τα προγράμματα ήταν λίγο καινούργια, σε κάθε περίπτωση διορθώθηκε και εδώ είμαστε για να λύνουμε τέτοια θέματα. Κύριε Λαζαρίδη, κύριε Κελαϊδάκη, ομόφωνο όμως για τους λόγους που έχουμε προαναφέρει, γιατί δεν υπάρχει δεύτερη πρόταση για την αναμόρφωση. Να περάσουμε στο έκτο θέμα. Περί αποσφράγησης των προσφορών στην ελεκτρονική ανοιχτή διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης άνω των ορίων, με εκκλητήριο ανάθεση την πλέον συμφέρονση από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει βέληση της σχέσης ποιότητας, τιμής για την προμήθεια με τίτλο, ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης και πληροφορίας επισκεπτών και πολιτών του Δήμου Καβάλας. Β' Περιελέχου δικαιολογητικών συμμετοχής και τεχνικών προσφορών στην ελεκτρονική ανοιχτή διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης άνω των ορίων, με εκκλητήριο ανάθεση την πλέον συμφέρονση από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέληση της σχέσης ποιότητας, τιμής για την προμήθεια με τίτλο, ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης και πληροφορίας επισκεπτών και πολιτών του Δήμου Καβάλας. Όσον αφορά λοιπόν το πρακτικό 1 ότι μας ενημερώνουν ότι οι προσφορές ήταν εμπρόθεσμες οπότε τις κρίνουν και όσον αφορά το πρακτικό 2 και εδώ γίνεται αποδοχή των προσφερών από πολεμβάστες και ολογητικών και τεχνικών προσφορών και οπότε ζητούν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο του διαγωνιστικού διαγωνισμού. Αυτά εν υπεριλήψει, είμαστε σύμφωνοι με το επόμενο θέμα. Ναι. Κύριε Λαζαρίδη, κύριε Κελαϊδάκη. Ναι. Ομόφωνα το έκτο θέμα. Εύδομο θέμα, ορισμός μελών επιτροπής ενστάσεων και προσφυγών σύμφωνα με το άρθρο 221, παράγραφος 11, δέλτα του νόμου 4412 του 2016. Σύμφωνοι? Ναι. Ομόφωνα. Εύδομο θέμα, ορισμός μελών επιτροπών διενέργειας αξιολόγησης και παραλαβής σύμφωνα με τη διατάξη στο άρθρο 3 του νόμου 4623 του 2011. Ομόφωνα. Ένα το θέμα. Έξι πρακτικού ένα για την ανακήρυξη μειοδότη και την ανάθεση σύμβασης για το έργο ανάπλαγσης περιοχών δημοτικής ενότητας χτιλίπων. Θα θέλαμε να το δούμε. Αν έχω σημειώσει κάτι μια στιγμή. Όχι, όχι. Ναι, ok. Σύμφωνοι είμαστε. Ομόφωνα λοιπόν και το ένα το θέμα. Δέκα το θέμα. Διαβήβαση του πρακτικού 2 για το έργο κατασκευή καταπηγείο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο αυρώτημα ζυγού καβάλας για έγκριση ή μη. Παρακαλώ, κύριε Δρακωνάκη. Λοιπόν, θα πρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί η πρόθεσή μου είναι να αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένα στοιχεία, και κάθε φορά το κάθε θέμα που θα προκύπτει και αφορά τις αιτιολογήσεις των προσφορών των εργολάβων που συμμετέχουν στις δημοπρασίες. Στην προκειμένη περίπτωση θέλω να δηλώσω ότι για τους λόγους του αντικειμένου του έργου που αφορά ένα έργο το οποίο δεν έχουμε κατασκευάσει άλλη φορά εμείς και θα πρέπει να του δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή και για τον λόγο πρώτον ήταν αυτό. Και το δεύτερο είναι ότι δεν έχει προσκομίσει ο κ. Δερματζόγλου στοιχεία, κανένα απολύτως μάλλον στοιχείο που να διαμορφώνει αξιοπιστία το ποσοστό της έκτοσης τόσο υψηλά και δεν αναφέρθηκε πουθενά και στην τεχνική έκθεση το είδος και ο τρόπος κατασκευής του έργου ώστε να επιτυχάνεται αυτή η πολύ υψηλή έκτοση. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν που αφορούν την αιτιολόγηση και για τον πρώτο λόγο που τόνισα ότι είναι ένα έργο που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί έχει στερείται ο δήμος μας από αυτή την υποδομή και είναι έργο το οποίο δεν έχουμε ξανακατασκευάσει στην περιοχή μας θα συμφωνήσω να μην δοθεί στον πρώτο των συμμετεχόντων με τη μεγαλύτερη δυνατή έκτοση η ανάθεση του έργου και να δεχθούμε την κρίση της Επιτροπής Διαγωνισμού. Ο Χριστός και η Παναγία. Και όλοι οι Άγιοι μαζί. Λοιπόν αγαπητές αντιδύμαχοι πολύ φοβάμαι ότι αντιμετωπίζετε με διαφορετικά μέτρα και σταθμά την κάθε περίπτωση όντως κάθε τεχνικό έργο είναι μοναδικό. Αυτά τα έργα τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά έκτοσης αλλά είναι παραναμπανόμενο και μπορεί να έχουμε μια τεχνογνωσία και εμπειρία θα σημαίνει ότι θα απαλάσσονται της εξέτασης των μεγάλων εκτός όχι ότι είναι ένα έργο το οποίο είναι πρώτη φορά θα γίνει στο δήμο μας αλλά σίγουρα μπορούμε να αποκομίσουμε τεχνογνωσία και εμπειρία από άλλους δήμους. Επίσης δεν είναι σημαντικός και βάσιμος ο λόγος για να δεχτούμε την εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού. Εμείς επαναρχόμαστε και ξαναλέμε ότι χρήζει αναγκαίας και επιτακτικής ανάγκης. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ζητήσετε αν δεν το κάνει η τεχνική υπηρεσία εσείς τους αντιδήμαχους τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας. Πολύ φοβάμαι ότι γίνεται μια παρερμηνεία του νόμου και οι συνάδελτοι της τεχνικής υπηρεσίας ακολουθούν λάθος μονοπάτια που στηριζόμε σε μια δική τους ερμηνεία. Αν το πρακτικό αυτό συνοδευόταν με μια πρόσκληση δεύτερη όπως επιτάσσει ο νόμος και η πρότυπη διακήρυξη για να έρθει ο πρώτος ανάδοχος να δώσει πληροματικά στοιχεία και τότε δεν επαρκούσανε οι εξηγήσεις θα έπρεπε όντως με εκείνη τη βάση να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σαν αποφασιστικό όργανο. Επίσης δεν ξέρω αν παρέβλεψα δεν είδα την κατάθεση των δικαιολογητικών του αναδόχου. Όπως ακριβώς έγινε στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή σε άλλο έργο. Εδώ δηλαδή με τυφλά μάτια δεχόμαστε την εισήγηση, την λεκτική της επιτροπής διαγωνισμού και δεν θα πρέπει σαν αποφασιστικό όργανο τουλάχιστον να ζητήσουμε για τα μάτια του, για τον τύπο τουλάχιστον, το τι έχει προσκομίσει ο ανάδοχος στην υπηρεσία που βάσει αυτόν αποφάσεις αρνητικά και να μην το δεχτεί. Προτείνω λοιπόν ξανά να αποσύρετε το θέμα διδηματιέ και να το επαναφέρετε σίγουρα με γνωμοδότηση της οικονομικής υπηρεσίας ή και τουλάχιστον με τα δικαιολογητικά τα οποία προσκόμισε ο ανάδοχος στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλαση. Εγώ μου επιτρέπεται κυρία Δρακονάκη, η αιτιολόγηση είναι το τελευταίο παράδειγμα που υπάρχει. Δεν ξέρω αν το έχει καθόλου νομίζω. Θέλω να έτσι μας συγχωρούσα. Μια στιγμή. Αν έχει κάπου δίκιο η κυρία Δρακονάκη είναι στην τελευταία παρατήρησή της ότι πια όλες οι αιτιολογήσεις των αναδόχων θα συνοδεύουν το πρακτικό της επιτροπής απαρέγγλυτα γιατί δεν υπάρχει κριτήριο για να συμφωνήσουν ή όχι. Δηλαδή μπαίνουμε σε μία λογική ή δεχόμαστε την ύπαρξη του Θεού ή όχι. Δεν μπαίνουμε σε τέτοια δηλήματα, είμαστε διερευνητικοί. Λοιπόν, πιστεύω ότι αν είναι αυτός ο λόγος και επιμένει η επιτροπή να το αποσύρουμε. Επειδή της ουσίας δεν θα αλλάξει κάτι. Εγώ είμαι γνώστης της αιτιολόγησης αλλά δεν φτάνει αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να το λάβετε κι εσείς υπόψη. Σ' αυτό συμφωνώ. Τώρα, όσον αφορά την ουσία του θέματος, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτά που δήλωσα σαν επιχειρήματα για τη συγκεκριμένη περίπτωση αξίζει να τα σκεφτούμε λίγο, να τα αποδεχθούμε ενδεχομένως αν είναι σωστά και να το επανεξετάσουμε ξανά στην επιτροπή την οικονομική. Για όσον δεν ακούν τη συνομιλία, να εξετάσουμε το πρακτικό κατά πόσο υπάρχει αιτιολόγηση. Δώστε μας λίγο στις προνόσεις, παρακαλώ. Στους προϋπολογισμούς που δόθηκε, εξηγήσεις παράλληλα το κόστος και τα λοιπά του εργολάβου. Όπως κρίνω εγώ βλέποντας αυτή την προσέγγιση, θα έλεγα ότι ο υποψήφιος ανάδοχος δεν φαίνεται να έχει άλλα στοιχεία για να μας πείσουν όσον αφορά την πολύ χαμηλή προσφορά ή την πολύ μεγάλη έκτοση. Κύριε Λαζαρίδη. Υπάρχει κάτι που να μας δίνει το δικαίωμα να ζητάμε και από τις ασυνήθιστα χαμηλές εκτώσεις δικαιολογητικά, δηλαδή θα μπορούσα να ζητήσεις και από τον 26% Να δεχθούμε ότι όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε και κάποια σκέψεις που δεν τις καταθέτουμε, αλλά ότι μια προσφορά είναι πάρα πολύ υψηλού κόστους για το δήμο, δεν ελέγχεται στο βαθμό που το κέρδος και η επιθυμία για απολαβές ενός επιχειρηματίας δεν μπορούμε να επισέλθουμε για να την καθορίσουμε με τον αλφαίβιτα τρόπο. Εμείς, στόχος του νομοθέτη είναι να εξασφαλιστεί η αποφυγή εκτώσης η οποία θα είναι απαγορευτική πιθανώς, ή είναι ένας από τους παράγοντες για την καλή ή κακή ποιότητα του έργου. Μόνον εκεί μένουμε. Άρα τι προτείνετε, αντιδημάρχη, ένα τοποσύρμα? Εγώ προτείνω να μην το αποσύρουμε για την ουσία του θέματος μόνο αν συμφωνεί η Επιτροπή για το θέμα της έλλειψης στοιχείων. Αν υπάρχει όμως αυτό το εξελάχι, αυτή είναι η ιτιολόγηση, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αν έχετε λάβει αυτό το παράρτημα εδώ, στην τελευταία σελίδα των στοιχείων, δεν υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει. Το μόνο, ίσως, που αν θέλετε και επιμένετε είναι να υπάρξουν και οι ιτιολογήσεις των άλλων, αλλά όχι δεν υπάρχουν, ο μόνος που υποχρεούνται σε ιτιολόγηση είναι ο πρώτος. Άρα δεν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία. Αυτό το θεωρώ στην προκειμένη περίπτωση όχι κατάλληλη επιλογή. Επιμένω για την καταπερίπτωση εκτίμηση των συνθηκών για να καταλήγουμε σε συμπεράσματα. Σωστά αυτό. Πρόεδρε, λίγο τον λόγο θέλω. Παρακαλώ, κύριε Καλοδίδη. Πραγματικά, αγαπητοί συνάδελφοι, έχω εκπλαγή με αυτά τα οποία ακούω από τον αντιδήμαρχο. Τι θέλω να πω. Σε αυτά που είπε μόλις η κυρία Δρακωνάκη θέλω να προσθέσω το εξής. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να είχαμε το ηχητικό και να ακούγαμε τι μας είπε στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή στον διαγωνισμό, σε έναν τέλος πάντων αντίστοιχο διαγωνισμό, όπου εκεί οι εκπτώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες. Μιλάμε για διαφορά, εδώ μιλάμε για ένα 10,62% αν το θυμάμαι καλά πάνω από το μέσο όρο. Εκεί η διαφορά ήταν διπλάσια, ίσως και περισσότερο πάνω από το μέσο όρο. Και θυμάμαι τον κύριο αντιδήμαρχο να μας λέει, αντίθετα σε ό,τι μας είπε η επιτροπή, που μας είπε ότι τα στοιχεία που μας έστειλε και ζητήσαμε δεν δικαιολογούνε πουδενή αυτή την έκτοση, εκεί ο κύριος αντιδήμαρχος μας είπε δεν συμφωνώ με την επιτροπή, θα πρέπει να δούμε και την έκτοση και το ένα και το άλλο. Άρα, εγώ δεν θέλω αυτό το οποίο θέλει η επιτροπή, να πάμε στον πιο φθινό. Σήμερα ακούμε εδώ μια εκδιαμέτουρα αντίθετη δικαιολόγηση ενώ τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τουλάχιστον που δεν έχουμε μάλλον, γιατί σε εμάς δεν έχει έρθει αυτό θα μας επιτρέψει, εγώ κανένα Excel δεν έχω για να δω αναλυτικά τι λέει ο ενδυνάμης ανάδοχος τέλος πάντων. Ακούμε λοιπόν τώρα τον αντιδήμαρχος να μας λέει ναι, ok, αλλά δεν είναι αυτός να πάμε στον δεύτερο. Δέχομαι αυτό που λέει η επιτροπή. Την προηγούμενη φορά δεν το δεχτήκαμε που ήταν ακόμα χειρότερα γιατί αν μιλάτε και για ποιότητες των έργων, εκεί είχαμε μια πολύ μεγαλύτερη. Εκεί, αντίθετα με ό,τι έλεγε η επιτροπή, το δεχτήκατε. Τώρα έρχεστε και μας λέτε ότι όχι να πάμε εκεί. Πραγματικά θα έπρεπε να υπάρχει και λίγο, άσχετα που το ένα έργο δεν είναι το ίδιο με αυτό, έτσι διαφέρουν τα έργα, το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά θα έπρεπε, δεν μπορούμε να αλλάζουμε 100% αυτά τα οποία λέμε και να λέμε ότι εδώ το βλέπουμε τελείως διαφορετικά. Πραγματικά εγώ έχω εκπλαγήμα αυτά τα οποία έχω ακούσει. Θα μου εκκρέψετε. Και επειδή δεν δεχθήκατε να κάνετε το εξής απλό, να έχουμε και μια γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, η οποία να μας λέει την άποψή της τελικά πρέπει η επιτροπή να ζητάει δεύτερη φορά ή δεν πρέπει. Δηλαδή για αυτόν τον λόγο θα το βρίσκουμε το θέμα ξανά και ξανά μπροστά μας, κύριε Ακοβίδη. Για μια βδομάδα. Να τελειώσατε. Τελείωσα, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, θα πρέπει να το πρακτικοποιήσουμε το θέμα. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητο να προσφύγουμε σε δεύτερη και τρίτη γνωμοδότηση. Γιατί βαρύνουν άλλοι παράγοντες και παράμετρη για να καταλήξει η οικονομική επιτροπή επιλέγει με άλλες παραμέτρους και με άλλα κριτήρια. Και με άλλα κριτήρια προτείνει η επιτροπή διαγωνισμούς. Αυτό συμφωνούμε? Ότι έχουμε άλλα κριτήρια. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα. Το συμφέρον, η επιτροπή διαγωνισμού ασχολείται άκρως με τα κριτήρια που θέτει ο νόμος. Αυτά έστω τα πολύ χαλαρά και όχι πολύ σαφή, όπως δήλωσα. Λοιπόν, θα μπορούσαμε δηλαδή στην περίπτωση που κρίνουμε ότι ήταν κρίσιμη μια τέτοια προσέγγιση για μια συγκεκριμένη περίπτωση αναδόχου, έργου, κριτηρίων, αιτιολόγησης ή οτιδήποτε άλλο, να αναπέμψουμε στην επιτροπή διαγωνισμού να κρίνει και επανερχόμενη την πρώτη προσφορά αν είναι αποδεκτή ή όχι. Αλλά όχι πάγια και σταθερά. Μπορούμε λοιπόν σε κάθε περίπτωση κατά πλειοψηφία να κρίνουμε στην Οικονομική Επιτροπή αν είναι σκόπιμο αυτό με βάση τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες όπως τις θέτω. Το έργο, την προσφορά, τις συνθήκες, πίεσης ή όχι αναγκών του δήμου και όλα τα άλλα κριτήρια αιτιολόγησης που μπορούν να περιλαμβάνονται μέσα στην αιτιολογική έκθεση. Στην προκειμένη περίπτωση, ο τρόπος που αιτιολογεί ο πρώτος των υποψηφίων αναδόχων, εγώ κρίνω ότι δεν επιδέχεται καμία ευελτίωση έστω κι αν επανέλθουμε μία και δύο και τρεις φορές. Λυπάμαι πολύ και το έργο κρίνεται και επίγον και αναγκαίο και είναι σημαντικό σε αναφορά την ιδιαιτερότητά του. Παρακαλώ, ας τα δώσουμε λίγο βάση όλα αυτά για να κρίνουμε όσο μπορούμε πιο αντικειμενικά αυτή την πρόταση. Κατόπιν λέω λοιπόν των λεγωμένων του Αντιδημάρχου, θα προχωρήσουμε σε ψήφιση του θέματος. Παρ' όντες Πρόεδρε, ακριβώς για τους ίδιους λόγους, θα τα ξαναπώ διότι δεν είμαι σίγουρη ότι το επικοινωνήσαμε καλά. Θεωρούμε αναγκαία και απαραίτητη την λήψη της εγγονομοδότησης νομικής υπερτιάς του Δήμου Καβάλα, διότι δεν ακολουθείται η διαδικασία όπως πρέπει να ακολουθεί για την ανάδειξη αναδόχου, στην περίπτωση που έχουμε αυτές τις αποκλείσεις μεγάλες προσφορές. Και βέβαια είναι αυτό το οποίο είπε ο κύριος Λαζαρίδη, ίσως καμιά φορά υπερβάλλοντας τον αυτό, μας θα πρέπει να κατασχοληθούμε και με τις πολύ χαμηλές προσφορές πλέον που παρατηρούνται, διότι οι προσφορές της τάξης του 2%, 3% και 5% είναι εκτώσεις οι οποίες έχουν αρχίσει και εμφανίζονται από τότε που έχει αλλάξει ο νόμος των έλεγχων των δικαιολογικών. Κύριε Λαζαρίδη, δεν ακούστη ο κύριος Λαζαρίδης, είπε παρόν. Συμφωνώ με την κυρία Δραγωνάκη, θα ψηφίσω κι εγώ παρόν. Σας ευχαριστούμε κύριε Λαζαρίδη. Κύριε Κελαϊδάκη. Θετικός κύριε Πρόεδρε. Σε ευχαριστούμε κύριε Κελαϊδάκη, οπότε εγκρίνεται το 10ο θέμα κατάπληψηφία. Να περάσουμε στο 11ο θέμα. Παραλαβή της τοπογραφικής μελέτης βυθομετρήσεις για τις ανάγκες εξομίωσης με χερσαία ζώνη τολιμμένων αρμοδιότητας του Δήμου Καβάλλας. Έχουμε κάποια ερώτηση? Είμαστε σύμφωνοι συνάδελφοι, ομόφωνα το 11ο θέμα. Να περάσουμε στο 10ο θέμα, έγκριση μετακίνησης και αποζημίωσης δαπανών μετάβασης του Δημάρχου στην Αφήνα προκειμένου απαραγματοποίησης συναντής εργασίας σε διάφορες υπηρεσίες και στο Πουργείο Σωτερικών για υποθέσεις του Δήμου, καθώς και για τη να συμμετέχει στην έκτηση Συνεδρίας της Δημάρχων που διοργανώνει κένδες στις 16 με 19 Μαρτίου 2022. Είμαστε σύμφωνοι, ομόφωνα. Και περνάμε στο 13ο και τελευταίο θέμα, έγκριση μετάβασης και αποζημίωσης δαπανών για τους ιδιώτες και μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίουν ενώ στα δύο με τίτλο ανάπλασης Πλατείας Ελευθερίας, ήτοι, πρώτον κυρία Αξάνθ Θεώνη, δεύτερον κυρία Αμερικάνου Ελένη, τρίτον κύριος Αντωνίου Δημήτριος, τέταρτον κύριος Γιώγιος Νικόλαος, πέπτον Λαμπρόπουλος Ανδρέας και έκτον Δαλαμπούκης Θωμάς, που θα συμμετέχουν σε αυτόν και θα φιλοξενηθούν στην Καβάλα και τον χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Απριλίου 2022. Είμαστε σύμφωνοι. Πρόεδρε. Έχω την αίσθηση και θα σας το δείξω τώρα ότι η εισήγηση έχει πρόβλημα σε δύο σημεία τουλάχιστον, όσον αφορά τα ονόματα. Άλλα ονόματα έχει πάνω, άλλα κάτω, άλλα στο αποφασιστικό και πάει λέγοντας, για να γίνω συγκεκριμένος. Μας ενημερώνει αρχικά ότι η Επιτροπή αποτελείται από τα εξής άτομα. Ξάνθη Θεόνη, Αμερικάνου Ελένη, Αντονίου Δημήτρης, Λαμπρόπουλος Ανδρέας, Γιόγιας Νικόλαος, Χαντζιλιάδου Πολυξένη. Εν συνεχεία λοιπόν μας λέει ότι θα μετακινηθούν οι εξής, Αντονίου Γόγιας Ξάνθη, Λαμπρόπουλος Αμερικάνου και Δαλαμπούρας, ο οποίος πιθανότατα να είναι κάποιον αναπληρωματικό μέλος. Στο αποφασιστικό τέρμα στο τέλος ο Δαλαμπούρας γίνεται Δαλαμπούκης. Καλησπέρα. Η Επιτροπή είναι εφταμελής. Υπάρχει συγκεκριμένο καθορισμού της. Έχουμε για κάθε μέλος και έναν αναπληρωματικό του, ο κύριος Δαλαμπούρας. Αναπληρώνει κάποιοι από τα μέλη που δεν μπορούσανε ούτως ή άλλως να συμμετέχουν. Επομένως είναι το έβδομο μέλος της Επιτροπής. Τώρα δεν έχω και μπροστά μου την εισήγηση κύριε Καλανταρίδη να τη δω. Το είπα αυτό. Σας το είπα εγώ ήδη. Όταν έκανα την εισήγησή μου. Ότι πιθανότατα είναι κάποιος μέλος μετά. Έχουμε τις επιστολές παρέτησης όλων των μελών που έχουνε οριστεί και δεν μπορούν να συμμετέχουν. Και γι' αυτό περάσαμε και στον ορισμό του κύριου Δαλαμπούρα που είναι αναπληρωματικό μέλος. Ξαναλέω ότι η Επιτροπή είναι εφταμελής. Πολύ ωραία. Αλλά ο Δαλαμπούρας έγινε δαλαμπούκιστο αποφασιστικό. Αυτό λέω. Ναι. Όχι. Το σωστό όνομα είναι Δαλαμπούρας. Αυτό ακριβώς λέω. Και είναι ο κύριος Γιόγιας. Τώρα βλέπω εδώ πέρα γράφει Γιόγιο. Είναι Γιόγιας. Δείτε το λίγο λίγο και δείτε όσο σας θέλετε. Είναι ο κύριος Γιόγιας. Τώρα βλέπω εδώ πέρα γράφει Γιόγιο. Είναι Γιόγιας. Δείτε το λίγο λίγο και δείτε όσο σας θέλετε. Είναι ο κύριος Γιόγιας. Τώρα βλέπω εδώ πέρα γράφει Γιόγιο. Είναι Γιόγιας. Δείτε το λίγο λίγο και δείτε όσο σας θέλετε. Είναι ο κύριος Γιόγιας. Τώρα βλέπω εδώ πέρα γράφει Γιόγιο. Είναι Γιόγιας. Δείτε το λίγο λίγο και δείτε όσο σας θέλετε. Είναι ο κύριος Γιόγιας. Τώρα βλέπω εδώ πέρα γράφει Γιόγια. Είναι Γιόγια. Δείτε το λίγο λίγο και δείτε όσο σας θέλετε. Είναι ο κύριος Γιόγιας. Τώρα βλέπω εδώ πέρα γράφει Γιόγια. Είναι Γιόγια. Ομόφωνο από εμένα. Γεια σας, καλό απόγευμα.