8η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 26 Ιουλίου 2021 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Α음 24 θέματα στην ημερή σε αδιάταξη. Πολλά από αυτά τα θέματα είναι σοβαρά. Θα παρακαλούσα όλους να είμαστε στους χρόνους μας τυπικοί. Αν θέλουμε, να προλάβουμε, γιατί είναι πάρα πολλά θέματα, σημαντικά θέματα, που πρέπει να τα κάνουμε σήμερα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο σήμερα να εξαντλίσουμε τα θέματα. Γιατί η Συμβούλη, όπως καταλαβαίνετε, θα έχουμε, μετά από ένα μήνα, τουλάχιστον. Ένα μήνα. Λόγω του αγούστου. Και πιέζετε τις συνεδριάσεις. Δεν θα πετάγεται κανείς. Μην αρχίζουμε άσχημα. Λοιπόν. Ποιος θέλει το λόγο για τη διαδικασία, κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω κάτι. Θα τα πούμε τώρα ή μετά τις ερωτήσεις. Κανονικά, τώρα θα τα πούμε. Ωραία. Μου δίνετε τον λόγο να δώσω ένα ζήτημα. Θέλετε να βάλετε εκτός συμμερισίας. Ναι, θέλω να βάλω εκτός συμμερισίας. Εμείς θεωρούμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, τα οποία πρέπει να συζητήσει το περιφερειακό Συμβουλείο, τώρα έχει να κάνει, με τη Νέα ΚΑΠ και τη διαβούλευση που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Οπότε, εάν έχετε πρόθεση να φέρετε το θέμα της Νέας ΚΑΠ ως μοναδικό θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλειο, δεν έχουμε ζήτημα, αν γίνει αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν, όμως, δεν έρθει το θέμα αυτό, το φέρνουμε εμείς προς ψηφοφορία, ως εκτός σημεριστής εβδιατές. Κυρία Νικολάκου, νομίζω ότι έχετε κάνει ένα τραγικό λάθος. Για τη Νέα ΚΑΠ τη διαβούλευση κάνει το Υπουργείο. Εγώ δεν είπα, κύριε Πρόεδρε, για το Υπουργείο. Εγώ είπα επειδή έγινε μια προσπάθεια από το Υπουργείο, όπου δεν δίκε ούτε ένας φορέας του πρωτογενούς τομέας της Πελοποννήσου να καταθέσει την άποψή του και η αδιαβούλευση αυτή κάθε άλλο παρά διαβούλευση ήταν. Εάν έχετε πρόθεση να συζητήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλειο, να καλέσουμε και φορείς, του Ισπελοποννήσου, οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν για να ακούσουμε τους απόψεις τους, οπότε να έχουμε μια πραγματική διαβούλευση. Γιατί αυτό που έγινε δεν ήταν διαβούλευση, με δεδομένο ότι δεν είχαμε ούτε έναν ο οποίος να ανήκει στον πρωτογενή τομέα και ο οποίος να είπε ή να κατέθεσε μια άποψη. Πέρα ότι και εμείς επειδή διδοποιηθήκαμε... Μπορείς να συνεχίζεις, κύριε Κάλλο, ή να την γυπνώ. Όχι, δεν θα συνεχίσω. Όχι, μισό λεπτό, κυρία Νικόλα, έχω ξεκαθαρίσει. Σας είπα κάτι το οποίο δεν θέλετε να αντιληπτείτε. Από εκεί πέρα, εγώ το είπα ως πρόεδρο, ότι εμείς δεν κάνουμε διαβούλευση. Η διαβούλευση κάνει το Υπουργείο. Αφορά είναι η ίδιος Ιδής και η διαβούλευση κάνει το Υπουργείο. Εσείς βάλετε ένα συγκεκριμένο θέμα. Εμείς δώσουμε θέμα. Παρατάξεις. Συζήτηση για την Νέα Γράμπα. Κύριε Πρόεδρε, βάζω θέμα συζήτηση για την Νέα Γράμπα. Καταλάβατε τι σας λέω. Εγώ κατάλαβα, φαίνεται ότι δεν μπορούμε εμείς να συνολιθούμε, δεν πειράζει. Εγώ ως πρόεδρος, σας είπα την άποψή μου. Συζήτηση για την Νέα Γράμπα στον περιφερειατός σου, κύριε Πατρέλε. Έβαλα ένα θέμα, θα απαντήσουν οι επικεφαλείς στον παρατάξο. Με πρώτον τον Περιφερειάρχη. Υπάρχει άλλο εκτός ημερυσίας θέμα. Η κυρία Σπυριδάχου ζητάει το λόγο. Ναι, θέλω να θέσω κι εγώ... θέλω να θέσω κι εγώ ένα θέμα εκτός ημερυσίας διάταξης για την εκκληκτική άξιση του πληθυσμού των αγριοβούρουνων στην Πελοφόνησο και τα προβλήματα που δημιουργεί στους καριαρχητές και την πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε ώστε να αποζημιωθούν ή να ληφθούν μέτρα για να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους. Επίσης, υπάρχουν λοιπόν δύο θέματα εκτός ημερής σας διάταξης να τοποθετούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων για τα δύο θέματα. Πρόεδρε, επειδή είπατε ότι θα τοποθετηθεί ο περιφερειάρχης που θα τα φέρει... Όχι, είπα και ο περιφερειάρχης να τοποθετεί. Ξεκινάτε και να τοποθετείτε. Ωραία. Για τη Νέα ΚΑΠ που πρότεινε η κυρία Νικολάκου και παραδεύσου του κ. Τατούλη εμείς είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε στον Περιφερειακό. Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε εκτός ημερήσιας διάταξης με τόσα θέματα σήμερα πηγαίνοντας στο τέλος και την ΕΒΙ για οριστική αναβολή η Ματέως η συζήτηση και μάλιστα να γίνει η προετοιμασία για να προσκληθούν και οι χωρίς και θα έλεγα να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τη Νέα ΚΑΠ. Νομίζω μπορώ να το αποφασίσουμε σήμερα... Συμφωνούμε, Γιώργο. Αυτή ήταν και μας η δική μας τελική πρόκραση. Έτσι. Να το αποφασίσουμε σήμερα, να μην αγκαστούμε να μπούμε σε μια διαδικασία συλλογής υπογραφών Νομίζω ότι όλους ευνοείται να υπάρξει μια τέτοια συζήτηση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να υπάρξει μια στροματισμένη πρόκραση σε σχέση με την Ελληνική Κυβερνητική Κυβέρνηση. Ορίστε. Ναι, ο κύριος Μπορδοκά... Λέω να πάει σε ειδική συνεδρίαση, ναι. Συμφωνούμε κι εμείς. Θα προτιμότερο να πάμε σε ειδική συνεδρίαση, γιατί σήμερα είναι πάρα πολλά τα θέματα και δεν υπάρχει περίπτωση να το εξατλίσουμε. Κύριος Βόντικας. Κύριος Βόντικας, συμφωνώ με την πρόταση του συναδελφού Δέδε. Κύριος Πετράκος. Ομοίως συμφωνώ και εγώ με την πρόταση του κυρίου Δέδε και της κυρία Νικολάκου να πάμε σε ειδική συνεδρίαση, καθότι αυτό δεν ήταν καμία διαβούλευση. Ο κύριος Υπουργός ήταν... ήθελε μονόλογο, δεν απαντούσε σε καμία ερώτηση, ουσιαστικά δεν απάντησε καμία ερώτηση. Δεν κάνουμε τίποτα, κύριε Πετράκο, λέμε... Τι γνώμη μου λέω, συμφωνώ να γίνει και σχολιάζω επιπλέον. Είναι εισβάρος των θεμάτων που έχουμε, να τελειώσουμε. Μα τέλειωσα ήδη. Ο κύριος Τζεμπετζής. Δεν έχει. Η κυρία Λιπεροπούλου. Συμφωνώ και εγώ, κύριε Πρόεδρε, με την πρόταση όπως καταθέθηκε από τον κύριο Δέδε και την κυρία Νικολάκου να καλωσορίσω και τον δήμαρχο Καλαβρύτων. Ευχαριστώ. Ο κύριος Κάτσαρης. Ωραία, ο κύριος Περιφερία άρχισε και το λόγο. Καλησπέρα σας. Να σας πω για τη Νέα ΚΑΠ, ότι προφανώς πρέπει να πάμε σε μια συνεδρίαση με μοναδικό θέμα στο χρόνο που έχουμε μπροστά μας, ενώ στις προσεχής λίγες εβδομάδες. Και δεν έχω καμία αντίρρηση να συμφωνήσουμε και σ' αυτούς που θα καλέσουμε, όπως και να προσκαλέσουμε και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρεβρίσκεται ένας κυβερνητικός παράγοντας ή ένα εξειδικευμένος τέλεχος στα θέματα της Νέας ΚΑΠ. Εγώ είμαι ευχαριστημένος αυτά τα οποία άκουσα, με την έννοια ότι προσδιορίστηκε η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τη Νέα ΚΑΠ και τα εφτά σημεία, όπου θα είναι και το κρίσιμο πλάνο, πάνω στο οποίο θα κουβεντιάσουμε. Σας ενημερώνω ότι όλη η οργάνωση, και η διαβούλευση, ήταν θέμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εμείς κινηθήκαμε κατά τις οδηγίες τις οποίες πήραμε και δεν σας κρύβω ότι και πιέσαμε ώστε να αυξηθεί και ο χώρος και οι αίθουσες και να υπάρχει ζωντανή μετάδοση. Γενικά, όταν έρχεται ο Πρωθυπουργός σε τέτοιες εκδηλώσεις, ξέρετε πάντα έτσι συμβαίνει. Μετά την αποχώρηση του Πρωθυπουργού, συνήθως έχουμε τα φαινόμενα αυτά τα οποία είδατε, σε αντίθεση με τη Λάρισα ως παράδειγμα, όπου η δημόσια διαβούλευση κράτησε έξι ώρες περίπου. Δεν υπάρχει από εμάς καμία αντίρρηση να οργανωθεί μια συζήτηση. Άλλο, σε νέα κάποιοι είναι θέμα ουσίας. Θα προσδιορίσει για τα προσεχή χρόνια πολλά θέματα σε επίπεδο αγροτικής ανάπτυξης, γεωργία, κτινοτροφία, αλλεία. Είναι κρίσιμα θέματα και για την περιφέρειά μας. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να γίνει μια οργανωμένη συζήτηση και να συνολιθούμε και με τους φορείς που θα καλέσουμε για το συγκεκριμένο θέμα. Συμνοηθείτε με τον Πρόεδρο για αυτό και για το χρόνο και για τους προσκεκριμένους. Όσον αφορά στα αγριογούρουνα, κοιτάξτε. Έχω την πολύ αρνητική εμπειρία σε αυτό το θέμα της δημαρχοντίας μου, όπου, σύμφωνα με τον Όμο, ο οποίος πέρασε εποχής, δυστυχώς, Κουκουλόπουλου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, θέματα που έχουν σχέση με τα δέσποτα, είναι θέματα τα οποία συνδέονται με την αρμοδιότητα των ρήμων. Είναι ένα υπαρχτό πρόβλημα τα αγριογούρουνα. Τα αγριογούρουνα μπαίνουν και μέσα στις πόλεις και σε παραθρεριστικούς οικισμούς. Ξέρετε, δεν είναι ακριβώς αγριογούρουνα, είναι υβρίδια. Δηλαδή, απειλείται και η ύπαρξη του αγριογούρουνου με την έννοια που το ξέραμε πριν από κάποιες δεκαετίες. Δεν έχω καμία αντίδυση να του κουβεντιάζομαι. Σε όλη την Ελλάδα βγαίνουν ψηφίσματα για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Υπάρχουν και προσεγγίσεις διαφορετικές, υπάρχουν και άλλες φωνές και από την πλευρά των οικολόγων και από την πλευρά των φυσιολατρών. Τα γνωρίζετε όλα αυτά. Εάν η κυβέρνηση θέλει να έχει μια πολιτική, προφανώς διαφορετική, ενώ ότι πρέπει να λυθούν και θέματα που συνδέονται με την αποζημίωση των παραγωγών. Είναι κρίμα να έχει στο βουνό ο άλλος ένα κυπάκο, μια γιαγιά, ως παράδειγμα, και να μπαίνει το αγριογούρουνα. Δεν έχουμε μόνο τα αγριογούρουνα, έχουμε και τα δέσποτα βόλια, έχουμε και τα δέσποτα αγριοκάτσικα, τα οποία δημιουργούν ιδιαίτερα τα αγριοκάτσικα και τα αγριογούρουνα, προβλήματα και στους ορεινούς δρόμους. Έχουμε αποσάνθρωση των πρανών, πέφτουν πέτρες. Με κοιτάει ο Στάδης, ξέρει το θέμα, το οποίο δημιουργείται στον Ταϊκέτο, συνδέεται με τα αγριογούρουνα, που ήταν εκείνοντας στα φρίδια του Φαραγγιού. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, και με τα βόλια, και με τα αγριοκάτσικα, και με τα αγριογούρουνα. Με όλα αυτά, δεν είναι καθόλου εύκολο ο δήμαρχος να πάει ένα αδέσποτο βόιβι 500 κιλών, που πηδάει πέντε μέτρα ύψος και περνάει τις μάντρες για να πάρουν το συλλάβι. Χρειάζονται ένα σωρό μέσα. Και το κράτος παριστάνει ότι δεν ξέρει τίποτα και αφήνει να το αντιμετωπίσουν ποιοι το πρόβλημα και με ποια μέσα. Δηλαδή, χρειάζεται αστυνομία, χρειάζεται στρατός, χρειάζεται φορτηγά, χρειάζονται αναισθητικές ενέσεις. Εμείς είχαμε πιάσει ένα τέτοιο βόδι μια φορά 500 κιλών, είχα βάλει δύο εκεί φύλακες, την άλλη χρονιά δεν είχε κανένας να πάει, μαζεύτηκε όλο το χωριό από κάτω, απαιτώντας να πάρουν το βόδι το αδέσποτο πίσω. Λοιπόν, δεν έχω αντίληψη να το κουβεντιάσουμε. Μπορώ να συντάξω και ένα έγγραφο, αν θέλετε, το οποίο να πάει προς την κυβέρνηση, να ενώσουμε και εμείς τη φωνή μας, μαζί με τη φωνή όλης της Ελλάδος όσον αφορά στα αγριογούρουνα. Αλλά μια συζήτηση δεν ξέρω τι θα προσθέσει πέρα από την πληροφόρηση που έχουμε όλοι για το τι συμβαίνει με αυτά τα ζώα που δεν είναι αγριογούρουνα, επαναλαμβάνουν είναι υβρίδια. Και αυτό είναι κακό και για τα αγριογούρουνα. Ποτέ δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα. Δεν έχω καμία αντίληψη, και έγραφο να υπογράψω και ένα ψήφισμα να βγει, αλλά η συζήτηση δεν ξέρω σε τι θα βοηθήσει. Πάντως για τη Νέα ΚΑΠ συνονοηθείτε με τον Πρόεδρο να οργανωθεί μια συζήτηση, να πούμε τις απόψεις μας, να καταλήξουμε σε κάποιες συμπεράσματα και να είναι εκεί παρόντες αυτούς που θέλετε εσείς. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, συνοψίζοντας το θέμα της Νέας ΚΑΠ, θα το συζητήσουμε, υπολογίζω και συμφωνούμε όλοι, πιστεύω, στο τέλος Αυγούστου, έτσι, μετά τις 20 Αυγούστου, από τις 20 Αυγούστου και μετά. Γιατί όλοι, πιστεύω, θα θέλουν να ξεκουραστούν αυτό το 20ήμερο του Αυγούστου, όπως όλη η χώρα. Λοιπόν, και το θέμα του... Θα συνονοηθούμε, δηλαδή, με τους επικεφαλείς των παρατάξεων για το χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει. Για το δεύτερο θέμα, αν θέλετε, με τη μορφή ενός ψηφίσματος, να συνονοηθούν οι παρατάξεις και να το ψηφίσουμε στο τέλος. Όπως και ένα ψήφισμα που έχουνε στείλει οι γυναίκες για την... Πού είναι? Ναι, υπάρχουν ένα θέμα για την εμφυλιβία, νομίζω. Είναι θέμα που το έχουνε στείλει δέκα κυρίες που έχουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και αυτό, ως ψήφισμα, μπορούμε να το βάλουμε στο τέλος. Λοιπόν, νομίζω ότι δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Να προχωρήσουμε για την ημερήσια διάταξη. Προχωράμε στις επερωτήσεις των Συμβούλων. Πάμε στην πρώτη πεντάδα... των επερωτήσεων με τη σειρά, που έχουν κατατεθεί. Το πρώτο είναι για προγραμματική σύμβαση στις περιφέρειες με την αναπτυξιακή μεσοινίας για το πρόγραμμα πράξεις διεθνούς δικτύωσης για την ενίσχυση της προβολής του προορισμού Πελοπόννησος. Είναι απ' την αγωνιστική συνεργασία. Κύριε Σπετράκο. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Βέβαια, αυτό είναι πριν από τρεις μήνες. Στάσουμε να συζητήσουμε μετά από τρεις μήνες. Τέλος πάντων, πριν από τρεις μήνες, λοιπόν, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση, όπως τονίζουμε, με την αναπτυξιακή μεσοινίας, για να υλοποιηθεί το έργο πράξεις διεθνούς δικτύωσης για την ενίσχυση της προβολής προορισμού Πελοπόννησος, ίππης 400.000. Όπως προκύπτει από τη συμβάση, η συγκεκριμένη σύμβαση διαθρώνει σε δύο υποέργου, το πρώτο είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου marketing και δημιουργία τράπεζας πληροφοριών σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους τουριστικές αγορές και το υποέργο δύο, που είναι η υλοποίηση ενεργειών διεθνούς δικτύωσης και αξιοποίησης διεθνών καναλιών προώδης των τουριστικών προορισμών για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Επειδή για τόσο σοβαρά θέματα που το Περιφερειακό Συμβούλιο πλέον δεν έχει καμία γνώση, το τι συμβαίνει στην περιφέρεια Πελοποννήσου μετά τα δημοκρατικά νομοθετήματα της κυβέρνησης. Δεύτερον, δεν θα σχολιάσουμε γιατί θεωρούμε ανάξιο σχολιασμού τα όσα λέει η προγραμματική σύμβαση ότι δύθεν η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξήθηκε διότι αυξήθηκαν οι προσπάθειες της περιφέρειας. Απλώς και μόνο θα υπενθυμίσουμε κάτι παλιότερο στο περίφημο σάιτ τουριστικής προβολής. Δεν αναφερόταν καν ότι είναι αεροπορική πύληση προβολής στο αεροδρόμιο Καλαμάτας καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπλος, αλλά ο αερολυμμένας Αθηνών, Ελευθέρος Βενιζέλος, για το οποίο έχει πάρξει μια δικαιολόγηση από τον κ. Περιφερειάρχη. Τρίτον, επειδή εμείς δεν είμαστε μόνο ενάντια στην Πελοποννήσου ΑΕ και στα όσα λέγαμε για την κακοδιαχείριση της περιόδου, το που ήταν Περιφερειάρχης ο κ. Στατούλης, αλλά σε κάθε κακοδιαχείριση από οποιαδήποτε ανάπτυξη εκεί και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργηθεί πάλι μια νομοτυπημένη αλλά φαύλη διαδικασία διασπάθησης του δημοσίου χρήματος. Τέτατον, διαβάζοντας την προγραμματική σύμβαση προκύπτουν κάποια σοβαρά και ουσιώδη ερωτήματα, τα οποία είναι τα εξής, ενώ χωρίζεται το έργο σε δύο υποέργα, δεν γίνεται αντίστοιχα και ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού για κάθε υποέργο. Δεύτερον, ενώ αναφέρονται αναλυτικά υποχρεώσεις των συμβαλωμένων, δεν γίνεται αντίστοιχα αναλυτική αναφορά στο αντικείμενο της σύμβασης και των υποέργων. Τρίτον και το πιο σοβαρό, δεν γίνεται καμία αναφορά για το πώς προκύπτει το προϋπολογιζόμενο ποσόν 400.000 ευρώ. Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε να μας απαντήσετε ώστε να γνωρίζουμε και εμείς και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τι ποσό υπολογίζεται να δω για την προγωγή, τι ποσό θα δοθεί για την τράπεζα των χειροφοριών. Μας οδηγούν στο να έχουμε σοβαρά ερωτήματα, πως εσείς ως Περιφερειακή Αρχή δεν είσαστε, όπως λέγατε, γενικώς κατά οποιασδήποτε φάβη της διαδικασίας και νομότη της διασπάθησης δημοσίου χρήματος, αλλά μόνα για τα όσα έκανε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Σας ζητάμε να μας δώσετε σαφείς απαντήσεις και να διαπιστώσουμε για να μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί 19 σελίδες της Σύμβασης αφήνουν έξω τα σημαντικότερα αυτά ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της κοστολόγησης του οικοέργου, για το οποίο είπαμε πιο πάνω. Η δεύτερη περώτηση είναι η πρόταση-απόφαση για την προστασία των καμένων δασσών. Είναι πάλι από την αγωνιστική συνεργασία. Ναι, κύριε Πρόεδρε Αφτώ. Ναι, κύριε Πρόεδρε Αφτώ, είναι πρόταση ψηφίσματος. Θέλετε να το διαβάσω για να είναι, επειδή είναι από πολύ καιρό, ένα λεπτό για να είναι στις συγνώσεις των συμβούλων όλων, για να το θυμηθούν. Τώρα δούμε. Προτείνουμε, δηλαδή, 30 δευτερόλεπτα είναι το διατακτικό. Επειδή, όπως λέω, τονίζω, έχουμε πάρα πολλές τρικαγιές και βλέπουμε καθημερινά να έρχονται στο περιπερειακό συμβούλιο προτάσεις για ανεξέλεκτη τοποθέτηση ανεμογενηθριών παντού. Προτείνουμε το έξις. Απλώς, να αποφασίσουμε και να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει το εξής. Να πάρουμε απόφαση ομόχονη στον περιπερειακό συμβουλιότη. Τα βάσκια οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή θα καταστρέφονται συνέπεια μιας πυρκαγιάς, αποψήλωσης ή άλλη αιτίας, κηρύσσονται υποχρεωτικά ως ανανασωταίες, ανεξαρτήτως στις υλικότερες κατηγορίες, αυτό είναι τις θέσεις που βρίσκονται και απαγορεύεται, αυτό είναι το κυριότερο, για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών οποιαδήποτε χρήση της ανωτέρος γης δασσών και δασικών εκτάσεων είτε πρόκειται για δόμιση, είτε για εγκατάσταση άπαι που επιτρέπεται τώρα και των συνοδευτικών τους έργων, είτε εξορύξων, είτε εγκατάστασης τουριστικών μονάδων ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Η απαγόρευση αυτή να αφορά και ήδη αδειοδοσιακό αφορά και ήδη αδειοδοτημένες για νεμογενήτριες χρήσεις εντός των καταστραμμένων δασσικών εκτάσεων. Αυτό ζητάμε, αν συμφωνούν οι συνάδελφοι, στο τέλος... Κύριε Πετράκο, θα μου κάνετε μια χάρη, επειδή τα ξέρετε πολύ καλά. Αυτό δεν το πήρα χαμπάρι και εγώ, μα είναι πρόταση απόφαση, είναι ένα ψήφισμα. Δεν έχει καμία σχέση... Και αυτό σας είπα, κύριε Πρόεδρε. Δεν ξέρατε να το βάλετε μετά, άμα είναι εκτός ημιρισίας, για ένα ψήφισμα. Τέλος πάντων, πάμε στην τρίτη επερώτηση. Λοιπόν, είναι η επερώτηση της κυρίας Μπούζα, η προώθηση του αλληλευτικού τουρισμού άλωθη στην απόλυτη απραξία της περιφερειακής αρχής στον τουρισμό. Ναι. Είναι γεγονός, αγαπητοί συνάδελφοι, πως δύο χρόνια μετά την ανάλυψη της εξουσίας από την περιφερειακή αρχή είναι πλέον ξεκάθαρο πως υπάρχει σοβαρό έλλειμμα παραγωγής πολιτικής. Στους κεντρικούς σχεδιασμούς της περιφερειακής αρχής κυριαρχεί μόνο η επικοινωνία, όπου οργανώνονται καθημερινά αφιέστες, ακόμη και γιαπλές υπογραφές για συνοίδιες ζητήματα, αρμοδιότητας του δεύτερου βαθμού. Όμως εκεί που η αποτυχία θεωρώ ότι είναι ορατή είναι ο τουρισμός. Λόγω έλλειψης οράματος, στόχων και στοιχειών του σχεδίου. Όσα γίνονται φαντάζουν πεδαριώδικα αναποτελεσματικά. Ο στόχος της ακριβής για τα δεδομένα του και την αποτελεσματικότητά του καμπάνιας του ελλειφτικού τουρισμού, που αποδεδειγμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δεν μπορεί να φέρει ούτε έναν επισκέπτη. Ακόμα και σε αμίγως νησιωτικές περιοχές, όπου η Αλλία είναι κυρίαρχη δραστηριότητα, θεωρώ ότι ήταν με δύο λόγια τραγέλαφος. Απορώ ποιος είχε αυτήν την ιδέα, να αναλωθεί ένας προορισμός αντιμητική Πελοπόννησο σε ένα project που πουθενά, μα πουθενά, δεν έχει πετύχει την αύξηση της επισκεψιμότητας. Άλλο πράγμα είναι ο εμπλουτισμός με ένταξη κάποιων δραστηριοτήτων μεταξύ αυτών και ο αλληλευτικός τουρισμός στο σύνολο εμπειριών ενός προορισμού και άλλο αυτό που κάνατε και είχε αυτήν την ικτρία αποτυχία. Η υποχρέωση της περιφέρας είναι να δίνει βήμα και ευκαιρία προβολής διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως κάναμε εμείς στο παρελθόν. Δίνοντας βήμα και προβολή, αλληλευτικοί δραστηριοποιούνται στη φύση, στην παλλαδροσιακή καστρονομία, στον ίνω τουρισμό και γενικότερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Παρευρισκόμενοι στο απαράδεκτο και θαπανηρό τουρ ήταν κυρίως μεταφερόμενοι ερετή, υπάλληλοι, ειδικοί συνεργάτες και ελάχιστοι αλλιείς όπου και αν πήγατε. Παραδείγματος χάρη στην Εάπολη παρεβίσκονταν μόνο τρεις αλλιείς με την καμπάνια. Τα ίδια στον Άγιο Νικόλαο, στη Μεθόνη, στην Κυπαρισσία και αλλού. Σας βλέπει ο κόσμος του τουρισμού στην Ελλάδα και απορεί ειλικρινά για όσα κάνετε και κυρίως για όσα δεν κάνετε. Στο προκείμενο όμως είναι απαγορευτικό η περιφέρεια να προωθεί με χρήματα των Πελοπονησίων ιδιωτικές επενδυτικές δραστηριότητες. Με δεδομένη μάλιστα την ενεργό ανάμειξιο συστηγητή. Ιδιοκτήτη πλατφόρμας αλλιευτικού τουρισμού εγγύρονται ρωτήματα για το πώς νομιμοποιείται η συμμετοχή στην καμπάνια όσο δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με τον αλλιευτικό τουρισμό, οι οποίοι με την κάλυψη και χρηματοδότηση μάλιστα της περιφέρειας προωθούν έμεσα και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Υπογράφουσατε προγραμματική σύμβαση με την Ανατοιξιακή Εταιρεία Πάρνωνα για την ενημέρωση και εμπεστητοποίηση των αλλιεών ύψους 40.000 ευρώ. Στη σύμβαση προβλέφτηκαν έξοδα, παράδειγμα χαρή αμοιβέσιση γειτών, μετακινήσεις, μίστωση χώρων, προβολή σε ΜΜΕ, συντονισμό και οργάνωση που υπερβαίνουν περίπου τις 28.000 ευρώ και με υποχρέωση παράδοσης εντύπων και περίπου άλλες 12.000 ευρώ. Να υποθέσω τώρα, βέβαια, ότι τα έντυπα ανατέθηκαν με απευθείας ανάθεση. Τέλος πάντων, θα ήθελα και σε αυτό μια απάντηση. Προσπαθήσατε να δείξετε από την απόλυτη ανυπαρξία δράσεων, όπως κάτι κάνετε, την υποτιθέμενη καμπάνια για τον αλλιευτικό τουρισμό με τον Λίντερ, που αφορά τον εξυχρονισμό των αλλιέων. Κυνηθήκατε σε βάρος του προγράμματος αλλιείας που υπάρχει και αυτό τεκμηριώνεται από τη live streaming μετάδοση κάποιων συναντήσεων όσων είπατε και πράξατε σε αυτές τις συναντήσεις. Όμως αυτά δεν έχουν κάποια συνάφια και αυτός αυτός το Λίντερ έχει δικό του μηχανισμό προβολής και προϋπολογισμό για την ασφασία του προγράμματος και για την ενημέρωση των αλλιέων. Εσείς και οι αναπτυξιακοί πάρονα ποιο προϋπολογισμό καταναλώσατε προκειμένου να παρουσιάσετε τα δύο αυτά διαφορετικά προγράμματα, δηλαδή αλλιευτικό τουρισμό και κλπ. Γιατί δεν επελέγξαν πολιτιστικά κέντρα και δημοτικά καταστήματα για τις παρουσιάσεις που δεν θα στήχιζαν τίποτα. Έτσι και σε αυτό θα θέλαμε μια απάντηση. Επιβάλλετε επίσης να ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Πελοποννησιακή Κοινωνία για όσα ατυχώς πράττεται και βαθίζετε καμπάνιες δράσεις, τα οποία λιλοκαλύπτονται από άλλα προγράμματα και ασφαταλά με χρήσιμους πόρους. Τώρα κλείνοντας θέλω να πω ότι σχετικά με όσα ψευδία αναφέρεται για διάφορα ποσά τα οποία δαπανήθηκαν για την εξωστρέφεια, τα οποία συμβζηφίζεται κάθε δράση πολιτισμού, τουρισμού και προγραμμάτων που συμμετείχαμε και ανέβασαν τότε τον προορισμό μας και έφεραν τις πτήσεις των ερωτημένων της Καλαμάτας, τις οποίες δεν κατορθώσατε στοιχειωδός να διατηρήσετε, είναι γεγονός ότι θα σας απαντήσουμε με κάθε λεπτομέρεια να σταματήσετε να πετάτε τη λάσπη. Προς το παρόν αναμένουμε απαντήσεις. Πώς με την ανυπαρξία έργου στον τουρισμό έχετε κατασπαταλεί σε αυτά τα δύο χρόνια τρία εκατομμύρια ευρώ και όλα με απεθείας αναθέσεις. Επίσης ενημερώνω το ΣΟΜΑ πως ευτυχώς που ανέλαβε ο ΕΟΤ παίρνοντας την ευθύνη για το σπουδαίο για την ολόκληρη τη χώρα συνέδριο των Γερμανών τουριστικών πρακτών, που η περιφερειακή αρχητατούη διακδίκησε και κέρδισε για πρώτη φορά τόσο η χώρα ως ο Κιπελοπόννησος. Κυριακή επιτυχία το χαρακτήρησε ο κύριος Φραγκάκης, κυρία Καλογεροπούλου, του οποίου χρησιμοποιείται το όνομά του λέγοντας ψέματα στην Οικονομική Επιτροπή. Και ζητώ ακόμα απάντηση την οποία δεν έχω λάβει. Κινδύνευσε όμως να χαθεί αυτή η ευκαιρία από τις δικές σας άστοχες ενέργειας κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της DRV με τον κύριο Περιφερειάκ το 2020, λόγω της απαράδεκτης άγνοιας, της σπουδαιότητας αυτής της δράσης. Ελπίζω να λάβω απαντήσεις, διότι στις περισσότερες επερωτήσεις δεν έχω λάβει απαντήσεις και εδώ έγκριται η λάθος ερμηνεία του κανονισμού, κύριε Πρόεδρε, όπου δεν επιτρέπεται τη δευτερολογία του υπερρωτούμενου. Ευχαριστώ. Ο κανονισμός είναι σαφής. Δεν υπάρχει διάλογο στις επερωτήσεις. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Διαβάστε το συγκεκριμένο άνθρωπο. Τώρα μη μου κάνετε μαθήματα, κυρία Μπούζα, άμα σας λέω κάτι, να ξέρετε ότι είναι έτσι. Να τελειώσουμε. Δεν είναι με όσα επιθυμείτε εσείς. Έχω μεγαλύτερη συνθήκη. Να κλείσει το μικρόφωνο, σας παρακαλώ. Λοιπόν, τρίταρτη επερώτηση, κυρία Μαργαρίτα Σπυριδάκου, που αφορά τους εορτασμούς των 200 χρόνων από το 1821. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Έχει παραχθεί ένα επετιακό βίντεο, διάρκεια σε 7 λεπτών, που μαζί με κάποιες εργασίες για την περσινή έκθεση της Θεσσαλονίκης, που δεν πραγματοποιήθηκε, κόστισε περί τα 70.000 ευρώ και έχει πληρωθεί από τα τέλη του 2020. Μέχρι στιγμής από την περιπέρεια δεν έχει γίνει καμία χρήση αυτού του επετιακού βίντεο, ούτε έχει παρουσιαστεί στην ιστοσελίδα της περιφέρειας, παρόλοι την ένδυα επετιακών δράσεων. Η ερώτησή μου είναι, γιατί δεν κάνατε ακόμα χρήση αυτού του επετιακού βίντεο, για το οποίο καπανήθηκαν και πολλά χρήματα, παρά μόνο αναρτήθηκε σε μία μοναδική ιστοσελίδα, την 25η Μαρτίου, και μάλιστα με την εσφαλμένη του μορφή, συγκεκριμένα αναφέρει ότι η απελεθέρωση της μονεβασιάς έγινε στις 23 Ιουνίου, αντί για τις 23 Ιουλίου. Ποιος εξουσιοδότησε τους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας να δημοσιεύσουν και γενικά ποιος αποφασίζει για τη χρήση των παραδοτέων, των βιβλίων, των φινάκων, των βίντεων, δεδομένου ότι η γνωμοδοτική με δική σας ευθύνη έχει σταματήσει να λειτουργεί. Είδαμε πρόσφατα θεατρική παράσταση, όπου η περιφέρεια παρουσιάζεται ως συνδιοργανωτής, να παρουσιάζεται με ελάχιστος θεατές. Αυτό βέβαια αφορά και μια άλλη επερώτηση που έχουμε καταθέσει από κοινού με την κυρία Νικολάκου και την κυρία Δημητρακοπούλου. Το βασικό κριτήριο για την επιτυχία των εκδηλώσεων είναι η λαϊκή συμμετοχή και η διαθεσιμότητα των εκδηλώσεων. Τι έγινε τελικά δηλαδή για το 21, μόνο βιβλία εκδόθηκαν και αγοράστηκαν για να πλουτίσουν μερικές βιβλιοθήκες ή είναι διαθέσιμα, όπως επαγγελειμμένο ζητήσαμε στην Κοινή Επιτροπή παρακολούθηση με τις κυρίες Νικολάκου και Δημητρακοπούλου σε ηλεκτρονική μορφή, ούτως ώστε να είναι διαθέσιμα για το ευρύ κοινό. Το ίδιο ισχύει για όλες τις εκδηλώσεις. Η κυρία Λιμπεροπούλου είναι η πέμπτη επερρώτηση και αφορά το θέμα ΑΕΤΗ, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε να καλωσορίσω και επισήμως τον Δήμαρχο Καλαβρίττον που τον έχουμε καλέσει να είναι σήμερα μαζί μας, να μας πει μερικά πράγματα παραπάνω και όπως έμαθα είναι και γαμπρός της Καλαμάτας, αν δεν κάνω λάθος κύριε Δήμαρχε, έτσι με πληροφορήσανε, έτσι θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομη μπορώ εγώ κύριε Πρόεδρε για να μας πει δύο πράγματα παραπάνω, ο κύριος Δήμαρχος μας κάνει την τιμή να είναι μαζί μας σήμερα. Αρκετό καιρό ο κύριος Περιφερειάρχης σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η συμβολή της Πελοποννήσου στην Επανάσταση του 1921» είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πλευρές της επανάστασης που πρέπει να φωτίσουμε περισσότερο. Εμείς συμφωνούσαμε με την παραπάνω δήλωση και η Περιφερειακή Παράδοξη θεωρούμε ότι μια από αυτές τις πλευρές είναι το γεγονός ότι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους ήταν η Αητή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά «Χαϊτιον», μια ανεξάρτητη αλλά πολύ φτωχή χώρα. Φαντάζομαι ότι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε την ιστορία ότι ο Κοραΐς είχε γράψει μια επιστολή στον τότε Πρέιδρο της Αητής. Ο Πρέιδρος απάντησε μια επιστολή που έλεγε ότι η χώρα ήταν φτωχή, δεν μπορούσε να ισχύσει οικονομικά την Ελλάδα. Μιλήσα με θερμά λόγια, έστειλε μάλιστα 45 τόνους καφέ προσπόληση για να αγοραστούν καρδιοφύλλια και 100 αητινούς εθελοντές, που έκαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα. Ο δήμος Καλαβρίτων με εισήγηση του Θανάση Παπαδόπουλου και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπαίνει μπροστάρι σε μια εκστρατεία για να ανταποδώσει η Ελλάδα και έμπρακτα και συμβολικά μια ιστορική χειρονομία της Αητής, που πρώτη, όπως είπαμε μας, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση. Οργανώνει λοιπόν ένα μεγάλο πρότζεκτ για τη συγκέντρωση χρημάτων με τα οποία θα κατασκευαστεί στοιχημαζόμενοι και ταλαιπωρημένοι, όπως γνωρίζετε από ένα σωρό διναητοί, είτε ένα νοσοκομείο είτε ένα σχολείο. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή θα σας καλύτερα συμμετέχει Περιφερία Πελοποννήσου σε αυτή την πρωτοβουλία του Δημάρχου, προκειμένου να συγκροτώσουν τα χρήματα για την ανέργεια στη σχολείου ή νοσοκομείου στην Αητή, που αντιμετωπίζει, όπως γνωρίζετε, σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θα παρακαλούσα, κύριε Δήμαρχε, να μας πείτε πέντε κουβέντες για το θέμα και σας ευχαριστώ και προσωπικά θελμά που ανταποκριθήκατε στη σημερινή μας πρόσκληση. Θα δώσουμε το λόγο στο Δήμαρχο Καλαβρίττο. Ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Ευχαριστούμε. Ναι, μ' ακούτε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Σας μιλάω από το γραφείο Μακαλάβηδα. Η ιδιαίτερη συγκίνηση δείχνει η πρωτοβουλία της κυρίας Λιπεροπούλου που έβαλε στο Πρωθυσιακό Συμβουλίο το θέμα μας. Ποιο είναι το θέμα μας τώρα. Το θέμα μας είναι η συγκέντρωση χρημάτων. Και γιατί, γιατί θέλουμε να συγκεντρώσουμε από σ εμείς έχουμε κάνει ένα υπολογισμό γύρω στα 20.000.000 ευρώ και αυτό θέλουμε να το συγκεντρώσουμε μέσα από την αυτοβιοίκηση δηλαδή και μέσα από την ΚΕΡΕ και τους δημάδους της χώρας, υπάρχει οφειλόμενη από τη χώρα μας υποχρέωση, χρέος, οφειλόμενο χρέος, δημιουργία, δημιουργία, δημιουργία. Αυτό το χρέος, εμείς το είδαμε σαν δίμος Καραβίτων και έτσι, λοιπόν, σήμερα μπορούμε όλοι μαζί, συνδράμοντας οικονομικά, δημιουργούν ακόμα σήμερα. Εκείνοι που ξέρουμε είναι τα παιδάκια στην ΑΕΤ, έχουν μεγάλες ανάγκες, έχουν προβλήματα μεγάλα όσο να φορά, ακόμα και το θέμα της έβρεσης τροφήμων, δηλαδή μαθαίνουν ότι όταν τα ρωτάς τι φάγατε σήμερα, λένε ή πιάμε καφέ και τι φοράω και αν βρουν και ψωμί, θεωρείτε ότι κάτι πετύχανε ιδιαίτερο. Όλα αυτά που μαθαίνουμε μας συγκρίνουν ιδιαίτερα και θέλουμε κάτι να κάνουμε στην ΑΕΤ. Έτσι πιστεύω ότι αν δουλεύσουμε όλοι μαζί και συνδράμουμε όλοι μαζί η μέρα ποσόν ο καθένας από τις δυνάμεις που έχει, από τη δυνατότητα που έχει, θα συγκρίνουμε το ποσόν και θα κάνουμε ενάντια. Τώρα, αυτό δεν είναι εύκολο, εμείς επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Ακριστωτικό του Κόρας. Ο κ. Δένδιας απάντησε σε επιστογή του ΒΕΣΤΕ της 25 Φορουαρίου του 21 στο δύο μας και βεβαίως συγχαίει για την πρωτοβουλία και υποστηρίζει την πρωτοβουλία. Και βεβαίως το ίδιο έχουμε κάνει και σε πρωτοκέντε και ο πρώτος της Συγχετικής Ένωσης Συγκρίνων Ελλάδος και Προσθελίου το ίδιο κάνει, συνδράμει και υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή. Η πρωτοβουλία λοιπόν είναι για όλους μας, είναι μια υπόθεση όλων μας. Εάν το πετύχουμε, θα πετύχουμε κάτι σε αυτή τη χώρα που σήμερα αριθμεί 11.400.000 πληθυσμό σε 28.000 τετραμμυνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 1 τέτατρο της Ελλάδος. Καταλαβαίνετε πώς ζουν αυτά οι ανθρωποι και ζουν ακόμα σήμερα σε κατηστώς δουλειές. Αυτή ήταν η πρωτοβουλία. Μέσα στα όσα έχουμε σχεδιάσει πρέπει να ερωτάζουμε από τα καλάβιδα, την Αγία Λαύρα, από το Πανίγι Μιλαιόμα, ο Μαγριστόν 21, από τις δικαίες μας τελευταίες πράγματα εκπληγώσεις. Μεταξύ αυτών κάναμε και αυτήν την πρόταση στο αιτήσιο εορταστικό πρόγραμμα του εξέδρου στον Τυμό μας. Βεβαίως θέλω να σας πω ότι όχι μόνο επειδή η κυρία Λιμπεροβούτ το ανέφερε με γαμπρό, αλλά βέβαιος είμαι. Θέλω να σας πω ότι σχεδιάζω και θέλω να πάρουμε για αποτυβλία και υπερφέροια από τον κονείο και υπερφέροια της Ελλάδος, αλλά και οι δήμοι μας, που λυπνιάζουμε εδώ, ο δήμος της Τεπόλητος, ο δήμος της Καλαμάτρας, της Μάνης, όλοι μαζί, να βρεθούμε αδοτοποιημένα πλέον για να βαδίσουμε όλοι μαζί σε μια κοινή προσπάθεια την Ελλάδα διακοσμή μετά την εμπεριθέρωσή σας. Αυτή είναι η πρόταση και αυτή μάλλον. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, για την παρουσία εδώ και για το θέμα που παρουσιάσατε, προχωράμε στις απαντήσεις. Ποιοι από τους αντιπεριφεριάρχες, θεματικούς, συγχωρικούς, θέλουν να πάρουν το λόγο. Κύριε Καλογεροπούλου. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Να τις απαντήσω με τη σειρά ή όπως έτρεφαν οι εφερωτήσεις. Θα ξεκινήσω με την πρώτη, γιατί μετά παρεμβάλετε κάποια άλλη και θα συνεχίσω. Εκτός και αν θέλετε να τις πω και τη στιγμή. Απαντήστε ό,τι έχετε να απαντήσετε, ναι. Καλησπέρα σε όλους. Επειδή είχα καθηγηθεί τον περιφερειάρχη και μεταξύ άλλων μου είχε διδάξει και τη σπουδιότητα της περίληψης, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομη και περιεκτική γίνεται. Στην επερώτησή του κ. Πετράκου στη σχέση με την αναπτυξιακή μεσοινίας και τις αεροπορικές εταιρίες. Φύγονται πάρα πολλά θέματα και θέτεται πάρα πολλά ερωτήματα κ. Πετράκο. Λέτε για την πύλη εισόδου σύμφωνα με το site. Ορθώς αναφέρεται στο site ότι η πύλη εισόδου στην Πελοπόννησο δεν είναι το αεροδρόμιο κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, αλλά είναι ο διεθνής αρεολημένας Αθηνών, το ελευθέριος Βενιζέλος. Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στους 700.000 αλωδαπούς που έρχονται για τουρισμό στην Πελοπόννησο την τελευταία τριετία, ένα 20% ή 25% των αφήξεων των αλωδαπών έρχονται μέσω του κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος του αεροδρομίου. Οι άλλοι προσγιώνονται και στον Άραξο, έχουμε και άλλη πύλη εισόδου. Έχουμε τον λιμένα πατρώων με βάση τα στοιχεία που παίρνουμε από την τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά ο κ. Όγκος έρχεται από τελευταίρος Βενιζέλος. Εμείς με την χρηματοδότηση που κάνουμε στις αεροπορικές εταιρίες για την ενίσχυση του προορισμού προσπαθούμε να ενισχύσουμε το κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος να αυξήσει το ποσοστό. Αλλά δεν είναι αυτή η κύρια πύλη εισόδου. Ενέργειες κάνουμε για την προβολή του προορισμού μας. Τώρα για το site πάλι να μην αναφερθώ, έτσι που λέτε, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι το όφελος της επικαιροποίησης της στοσελίδας ήταν πολύ μεγαλύτερο από όποια λάθη παραλήψεις υπάρχουν ή υπήρχαν τα οποία τα περισσότερα έχουν διορθωθεί, αν το παρακολουθείτε βεβαίως και συνεχώς επικαιροποιείται και αυτός είναι ο δικός στόχος συνεχώς να μπαίνουν καινούργια στοιχεία στο site και να επικαιροποιείται και να μην μένει στάσιμο και να μην πεθάνει όπως είχε πεθάνει το προηγούμενο που έσβησε σε επισκεψιμότητα της μυθικής πελοπονήσου. Λοιπόν τώρα σε ότι αφορά τη χρησιμότητα των αναπτυξιακών που λέτε αν είναι χρήσιμες ή όχι βεβαίως και είναι χρήσιμα εργαλείο οι αναπτυξιακές εταιρίες γιατί επιταχύνουν τις διαδικασίες του δημοσίου, δεν θα σας εξηγήσω εγώ γιατί είναι χρήσιμες οι αναπτυξιακές. Εμείς ευόμαστε το δημόσιο χρήμα για και κάθε ευρώ που σπαταλάμε και οτιδήποτε θέλετε και οποιαδήποτε διευκρινήση μπορείτε να στείλετε ερώτημα και μέσω του εκπροσώπου σας στη γνωμοδοτική επιτροπή τουρισμού που έχουμε και με τον οποίο έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον κύριο Βασιλείου και να μας ρωτήσετε πού πηγαίνουν όλα τα χρήματα τα οποία επενδύουμε στον τουρισμό και σε όλες τις ενέργειες που κάνουμε για προβολή του προορισμού μας. Τώρα σε σχέση με τις τέσσερις ερωτήσεις που έχετε θέσει, το ποσό που θα δώσουμε για την προβολή για τις αεροπορικές εταιρίες φορίζεται σε δύο έργα η προγραμματική της αναπτυξιακής, το ένα αφορά το μελετητικό και το άλλο είναι η διαφήμιση που θα κάνουν αεροπορικές μέσω του εργολάβου στις αγορές στόχευσης των αεροπορικών εταιριών προορισμό του αεροδρόμου τους Καλαμάτας. Και τα δύο έργα είναι διαρκή και αλληλοτροφοδοτούμενα και πριν ξεκινήσουμε να δώσουμε χρήματα που έχουμε συνεχή επαφή με τις αεροπορικές εταιρίες γίνεται μία μελέτη και προφανώς το ένα θα τροφοδοτεί το άλλο. Με βάση τα στοιχεία που θα λαμβάνουμε θα δίνουμε και τα ανάλογα χρήματα ανάλογα με την αεροπορική εταιρία και τη χώρα προέλεψη στην οποία υπενδύουμε. Λοιπόν, άρα θεωρούμε ότι η σύνταξη μελέτης είναι απαραίτητη προϋπόθεση εκτυμένου στο εργολάβο για να μπορέσει να αναλάβει τη διαφήμιση του συγκεκριμένου έργου. Οι ανθρωπόρες δεν αποτελούν ένα φυσικό αντικείμενο της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης. Φυσικό αντικείμενο είναι η ίδια η προβολή. Η άλλη ερώτηση σας είναι τι ποσό θα δοθεί στην τράπεζα πληροφοριών. Δεν το γνωρίζουμε αυτό πρωτού γίνει η προδημοσίευση της προγραμματικής. Υπολογίζουμε, βέβαια, ότι η εκταμίευση θα γίνεται με βάση τα παραδοτέα και με βάση τους χρόνους που χρειάζεται για να κινηθεί ο ανάδοχος. Δηλαδή, όπως προβλέπετε, 30% με την υπογραφή, 60% τους πρώτους 6 μήνες, όπου θα έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο και 10% μετά την ολοκλήρωση. Θα έχουμε διαρκή συνεργασία με τον ανάδοχο και με βάση τα αποτελέσματα των μελετών του θρησκελέτης που θα παίρνουμε, ανάλογα και θα χρηματοδοτούμε. Αυτά σε ό,τι αφορά την πρώτη επερώτηση. Να συνεχίσω, κύριε Πρόεδρε, στο επόμενο θέμα. Αλλά σας παρακαλώ, κυρία Καλογεροπούλου, έχετε ήδη πέντε λεπτά στην πρώτη μόνο επερώτηση. Συντομία μαζί και τις άλλες. Λοιπόν, ναι, θα είμαι πολύ σύντομη λοιπόν. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά την επερώτηση της κυρίας Μπουζέ για τον αλληλευτικό τουρισμό. Εγώ βγάζω κάποιες συμπεράσματα από τις επερωτήσεις που γίνονται και τα συμπεράσματα είναι ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έχει καημό να μην παράξουμε το έργο που δεν παράξαν αυτή η συγκεκριμένη περιφερειακή αρχή. Εμείς κάνουμε προσπάθειες, παρακολουθούμε τα έργα από κοντά. Βεβαίως δεν καταλαβαίνουμε την ερώτηση σας, κυρία Μπουζέ, τι ακριβώς εννοείται με τον νέο τουρισμό γιατί εμείς αυτή την μορφή τουρισμού δεν την γνωρίζουμε. Μήπως εννοείται να έρχονται τουρίστες και να παρακολουθούν την αναπαραγωγή των ψαριών ή να έρχονται κοπάδια τσιπούρων να παρακολουθούν την αναπαραγωγή άλλων ψαριών. Δηλαδή χρειοτουρισμός πουθενά δεν το έχω συναντήσει. Αλληλευτικός τουρισμός είναι η θεματική μορφή τουρισμού και πάνω σε αυτή επενδύουμε ένα πολύ σενό ποσό σε σχέση με αυτά που έχετε σπαταλίσει εσείς κατά καιρούς ποσά του 1 εκατομμυρίου ευρώ για εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο. Σαφώς, μιας και το αναφέρατε, αν κλείσαστε εκτός θέματος, τον DRV θα τον χρηματοδοτήσουμε γιατί αφορά το 20% των επισκεπτών της Πελοποννήσου σε σχέση με το 80% που είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες και κινούνται μέσα στο διαδικτύο κυρίως. Αλλά εμείς το στέλνουμε όλους, θα επενδύσουμε το 20% με το ανάλογο ποσό φυσικά. Όχι με ποσά του 1 εκατομμυρίου ευρώ, αλλά με ένας ενός προϋπολογισμός, 100.000 ευρώ, το οποίο σε συνεργασία με τον νεό και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους θεωρούμε ότι θα έχει και αυτό ανταποδοτικά ωφέλη και πολλοπλασιαστικά ωφέλη για την περιοχή μας. Τα ωφέλη λοιπόν επανέρχομαι στον αλειευτικό τουρισμό. Τα ωφέλη από τον αλειευτικό τουρισμό, γιατί εμείς έχουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτής της θεματικής μορφής τουρισμού, θα είναι μεγάλα και για τους ψαράδες, γιατί έχουμε πάνω από 1.000 επαγγελματίες αλείοις. Κάνουμε ενέργειες, παρακολουθούμε όλα τα έργα από κοντά, βοηθάει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πιστεύουμε ότι η αγορά του τουρισμού έχει ημιδενήσει και επανακάμπτι και έχουν αλλάξει και τα δεδομένα και ο κόσμος θέλει βιωματικές εμπειρίες άρρυκτα συναιδεμένες με τη φύση και επενδύουμε πάνω σε αυτές. Στην τουριστική εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος επισκέπτης στην Πελοπόννησο δεν έχει γίνει καμία σπατάλη. Υπάρχει κοινή Επιτροπή Παρακολούθηση στην οποία συμμετέχει η κυρία Νικολάχου και ψηφίζει και είναι σύμφωνη με όλα τα θέματα και η ίδια. Μάλιστα, είχε πει ότι ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ σε μνός των 35.000 ευρώ. Εμείς πήγαμε σε περισσότερα μέρη από ό,τι προέβλεπε η προγραμματική. Ήταν να πάμε σε 12 μέρη της Πελοποννήσου και έχουμε πάει σε παραπάνω. Καταλαβαίνω ότι σας ενοχλεί ο συνδυασμός με την προδημοσίευση των νοπικών προγραμμάτων αλλιείας που έρχεται να ενισχύσει την απόφαση όσων θέλουν να ασχοληθούν με τον αλλιευτικό τουρισμό να έχουν και μία επιδότηση για κάποιες επιλέξιμες δαπάνεις προκειμένου να αναβαθμίσουμε τα σκάφη τους. Δεν καταλαβαίνω που είναι το μεμπτό σε όλο αυτό. Είπατε γιατί δεν πηγαίνουμε σε δημόσιο χώρος, το ξέρετε ότι απαγορεύεται η συγκέντρωση μέσα σε κλειστούς χώρους, πού θέλετε να τα κάνουμε ή να κυνηγάμε εμείς και να σερβίρουμε τους καφέδες και να τρέχουμε στα διπλανά καφενεία για να φέρουμε καφέδες στους επισκέπτες. Πολύ καλά κάναμε και πήγαμε σε ιδιότητα μας φιλοξέλησαν σε ένα πάρα πολύ ωραίο περιβάλλον και ενισχύουμε και τις τοπικές οικονομίες και τα κάνουμε όλα σωστά και τα παρακολουθούμε από κοντά. Τελείωσα και σε αυτό. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να αναφερθώ στην τέταρτη εφέροδηση που απαρά αυτό το βίντεο για τις επαιτειακές εκδήλωσεις της περιφέρειας που έγινε από το συνάδελφο της κυρίας Πυρηδάκου. Καταρχήν εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η εισήγηση στη Γνωμοδοτική Επιτροπή. Στη Γνωμοδοτική Επιτροπή συμματείχαμε και άλλοι συνάδελποι. Δεν ήταν δουλειά ενός και το κυριότερο. Όχι μόνο ότι είμαστε συνάδελποι από όλες τις παρατάξεις αλλά ταυτόχρονα υπήρχαν και έγκριτοι και ιστορικοί καθώς και άλλοι οι οποίοι απειέρωσαν χρόνο για όλα τα ζητήματα που ασχολήθηκε επί μακρών και επί πολλές ώρες η Γνωμοδοτική Επιτροπή. Δεν ήταν δουλειά ενός γιατί η αλήθεια είναι ότι είναι ενοχλητικό ότι όλα είναι γραμμένα στο πρώτο πρόσωπο. Άλλωστε, όσον αφορά για την έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο συνάδελπος ο Χρήστος Λαμπρόπιλος είχε επισκεφτεί την έκθεση, το χώρο και έκανε την πρώτη σήγηση. Όσον αφορά δε το επαιτιακό βίντεο, η χρήση του θα έπρεπε να γίνει στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. Εμπελπιστούμε στη φετινή χρονιά να γίνει δεθ όπως ήδη προγραμματίζεται και να γίνει η χρήση αυτού του βίντεο. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, διότι αν ένα δύο λάθη εντοπίστηκαν σε ημερομηνίες, εντοπίστηκαν από ειδικούς, αντίστοιχα και αδιορθώθηκαν. Νομίζω ότι είναι όντως στη Μονεμβασιά ή στον Βαλτέτσι. Και δεν θεωρώ ότι πήρθε θέμα. Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης σας περιμένουμε όσον αφορά τις δράσεις που έχουν γίνει πάσης φύσιος, είτε σε εκδόσεις, είτε σε αυτά που είναι γνωστά και είναι γνωστά και σε όλους τους συναδέλφους και σε επαιτιακές εκδόσεις αλλά αντίστοιχα και στους πίνακες. Να μένουμε στα δύο ντοκιμαντέρ, να μένουμε και του κ. Μανουσάκη αντίστοιχα και για το θέμα του παπα Φλέσσα, της κ. Φλέσσα και διάφορα άλλα και αυτά θα γίνουν γνωστά εν την παρόδο του χρόνου. Θα επαναλάβω ότι ας αναμένουμε την πετινή έκθεση της Θεσσαλονίκης όσον αφορά αυτό το βίντεο. Ευχαριστώ. Προχωράμε. Κύριε Λαμπρόπουλε, επειδή ο χρόνος είναι, θέλετε κάτι εντάχει να συμπληρώσετε. Όχι, προχωρήστε κύριε Πρόεδρε, εντάξει. Ναι, ναι, ο Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Βλέπω τον κ. Βητινιώτη, κύριε Πρόεδρε, αν τον είδατε, μήπως θέλει να πει κάτι. Ναι, κύριε Βητινιώτη. Κύριε Πρόεδρε, πράγματι θέλω να πω δύο πράγματα για ένα θέμα που ήδη έχει τεθεί και είναι η πρόταση για την προστασία των καμένων δασσών του κ. Πετράκου και του κ. Δρούγα. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να πω. Αυτό, συγγνώμη, χωρίς να θέλω να δημιουργήσω θέμα, αυτό από μόνο του είναι μια πρόταση για ψήφισμα. Άρα ας τα αφήσουμε να συνενοηθούμε για αν είναι να το βάλουμε στο τέλος σε μορφή ψηφίσματος. Καμία αντιρίσταση. Για θέμα χρόνου το βάλουμε. Κύριε Περιφερειάρχα, έχετε το λόγο. Θα πω πέντε έξι κουβέντες πολιτικές περισσότερο, γιατί επί της ουσίας αναλύθηκαν τα θέματα. Πρώτον για τον τουρισμό, υπάρχει μια πενταμελής ομάδα, οι οποίοι επαγγελματικά έχουν ασχοληθεί με τον τουρισμό. Άρα είναι και οι πλέον εδικοί. Και οι πλέον εδικοί. Εμένα με ενημερώνουν και τους λέω την άποψή τους, την άποψή μου. Και συχνά υποχωρώ, όπως έχω συνηθίσει να κάνω, στους ειδικούς. Διότι κάποιοι στο συμβούλειό μας παρεστάλλουν τους ειδικούς, δεν ξέρω με την επιφίτηση του Αγίου Πνεύματος, με τι ακριβώς δεν ξέρω. Λοιπόν, το αεροδρόμιο ανέβηκε με την Αιτζίαν. Το 40% της Αιτζίαν ελέγχεται από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και το αεροδρόμιο έγινε βάση της Αιτζίαν. Αυτή είναι η αλήθεια. Η Αιτζίαν, πάρα πολύ σωστά, κάνει μια πολιτική να έρθουν αεροπορικές εταιρείες, όπως κάνουν όλες οι χώρες, γιατί οι αεροπορικές εταιρείες φέρνουν τον τουρισμό και πάρα πολύ σωστά. Αυτό το οποίο γινότανε, αυτό συνεχίζει να γίνεται. Αλλά όχι ότι δι' αυτού αναπτύχθηκε το αεροδρόμιο. Οι πύλοι, σωστά, ο περισσότερος κόσμος έρχεται από το Βενιζέλο. Τα πόλια Πελοπόννησος τροφοδοτείται με τουρίστες από το εξωτερικό που έρχονται μέσω Βενιζέλο. Και επίσης, για να μην πω τίποτα άλλο, όλα αυτά, όλα αυτά, αγαπητέ κύριε Πετράκο, ενώ η τουριστική προβολή έχει ελεχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Εκτός, αν θέλουμε, σε αυτόν τον τόπο να καταργήσουμε τις αρμόδιες αρχές. Έχει εκλειωθεί από τον Επίτροπο με την πράξη 28-21, έχει σταλεί έγγραφο μαρτυμό Πρωτοκόλου 270-34-4-6 του 21, έχει τηρηθεί η νομιμότητα απολύτως, έχει την έγκληση από το Υπουργείο Τουρισμού. Ποιος, να πάμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ελέγχουμε τις αρχές οι οποίες ελέγχουν να τις καταργήσουμε. Δεν ξέρω το τι θέλετε ακριβώς. Όσα αναφορά δε το site, δεν σας κρύβω ότι παραλάβαμε ένα νεκρό site. Δύο χρόνια έχει ανανημερωθεί. Ακούστε ενδιαφέρον. Δύο χρόνια ενανημερωθεί το site, το οποίο στήχισε 140.000 ευρώ. Και με καμιά 22.000 ευρώ έγινε μια προσπάθεια να στεθεί ένα site και χαλάσαμε τον κόσμο ότι η πύλη είναι η καλαμάτα και δεν είναι το ελευθέριος βενζέλος ή κάποια άλλα σχετικά. Λοιπόν, η Περιφερειακή Αρχή εμπιστεύεται τους επαγγελματίες του τουρισμού, με τους οποίους συνεργάζεται και νομίζω ότι μέχρι τώρα έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Για τα καμένα να πω μια κουβέντα εν ώψη και του ψηφίσματος. Να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο να μην γίνεται καταπάτηση ή δραστηριότητα στα καμένα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι στα γεράνια που κατακάηκαν δυστυχώς, υπάρχουν καμιά 30 ιδιοκτησίες με ερωτηματικό, χωρίς τίτλους, προσέξτε, υπάρχουν στομάτι που είναι δρασική έκταση σε κάποιο βαθμό ιδιοκτησίες, δεν ξέρω πού και πόσα συμβόλαια υπάρχουν, υπάρχουν δηλαδή ζητήματα με φτωχό κόσμο, ο οποίος έχει κάποια στοιχεία μέσα στις δρασικές περιοχές και δεν ξέρω αν υπάρχουσα νομοθεσία, πρέπει περαιτέρω ή χρειάζεται περαιτέρω να ενισχυθεί. Αλλά ένα ισοπεδοτικό ψήφισμα, ό,τι κάει και προσέξτε να μην γίνει τίποτα σε αυτό το χώρο, σας λέω τι θα σαρώσει και το τι προβλήματα θα δημιουργήσει. Εγώ στην αρχή αυτή τη βασική ότι η κοπεδοφάγη είναι αυτή που καίνε συμφωνώ, αλλά πρέπει να δούμε και τις λεπτομέρειες σε αυτή την ιστορία. Όσον αφορά πάλι για τον τουρισμό, ο αλληλευτικός τουρισμός και κάθε ενέργεια που γίνεται ενισχυτική του τουρισμού, έχουμε ανάγκη από παράλληλες δραστηριότητες για να συγκρατούμε τον κόσμο. Να ξέρετε, είτε είναι αλληλευτικός τουρισμός, είτε είναι καταβιετικός, είτε πεζοπορικός, οτιδήποτε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αυτό πρέπει να το ενισχύουμε. Από εδώ λέει, στήχισε 40.000 ευρώ. Τα 500.000 που στήχισε η Μελέτη, η οποία έκανε 20.000, τώρα γίνεται και ένας έλεγχος των παραδοτέων για το πώς θα αναπτυχθεί τουριστικά η Πελοπόννησο και μάλιστα τα χρυσά χρήματα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Αυτό δεν μας έχει ενοχλήσει, γιατί βλέπω να εχαίεται ένα μίσος, όχι μια προσπάθεια βοήθειας ή ένας καλός ενώμενος έλεγχος, να εχαίεται ένα μίσος. Αυτό δεν μας ενοχλήσε, τα 22 εκατομμύρια που δόθηκαν για τουριστική προβολή, για να έρθει το 2,4% θα έρχονταν και μόνος του, χωρίς τουριστική προβολή. Αυτό δεν μας έχει ενισχύσει. Αλήθεια, τι λέμε εδώ πέρα, το 1 εκατομμύριο ευρώ το θυμόμαστε, που δώσαμε για να έρθουν κυρίως οι πράκτορες του Thomas Cook από την Αγγλία και να γίνονται όλα εκείνα τα περίεργα στην παραλία της Πύλου, τα kits με τις ασπίδες και όλα αυτά, ή το 1 εκατομμύριο ευρώ 800.000, 1 εκατομμύριο γερμανοί τουρίστες να έρθουν να κάνουν διακοπές. Διακοπές, μια βόλτα στην Πελοπόννησο, αλήθεια αυτά δεν μας ενοχλήσαν, το Iron Man 240.000 ευρώ, εμείς θα το κάνουμε με 60.000 φέτος και καλύτερα. Αυτό δεν μας ενοχλήσε, αγαπητοί συνάδελφοι, για να μην αναφερθώ σε 50 τέτοιες εκδηλώσεις καταγεγραμμένες και μας ενοχλούν 40.000 ευρώ για 12 εκδηλώσεις τις οποίες κάναμε για τον αλλιευτικό τουρισμό. Δεν ξέρετε ότι η Πελοπόννησος είναι η δεύτερη σε προτίμηση των Ελλήνων σήμερα με τον Covid, όπου είμαστε πάρα πολύ μαγκωμένοι όλοι, δεν ξέρουμε ποιο είναι το καλό. Ποιο είναι το καλό, είναι να γεμίσω με κόσμο ή να ελέγχεται η κατάσταση. Είμαστε η δεύτερη περιοχή της Ελλάδος η οποία προτιμάται αυτή τη στιγμή για πολλούς και διαφόρους λόγους, τα διαβάζετε και εσείς και στα σάιτ και στις εφημερίδες. Αλλά ότι πρέπει να πάμε σε μια διαφορετική μορφή τουρισμού, με διαφορετικό βηματισμό, με διαφορετικές επιδιώξεις, με στοχεύσεις σε άλλου είδους τουρίστες, αυτό είναι γεγονός. Και αυτό κάνει κάθε σοβαρή χώρα. Όταν η Βενετία λέει stop στα κουραζερόπλια, δεν θέλουμε άλλα κουραζερόπλια γιατί ξέρετε το τι έχει συμβεί εκεί. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτά όλα τα ζητήματα, ιδιαίτερα τα οικονομικές φύσους, έχουν επιτροπές παρακολούθησης, υπάρχει επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπάρχουν δυνατότητα να κάνουμε προσφυγές, το να αφήνετε να εωρείτε, σκορπάτε τα λεφτά, αν ήρθε από ποιον, ποιος θα λέει αυτά, ποιος θα λέει αυτά ότι σκορπάτε τα λεφτά, τι γίνεται, είναι να χτυπήσουμε στο ηθικό μέρος. Ή περίπου όλοι οι ίδιοι είμαστε, ή δεν ξέρω εγώ οτιδήποτε άλλο. Αλλά εν πάση περιπτώσει ο κόσμος μας ξέρει χρόνια και δεν πίθεται από αυτά. Λοιπόν, όσον αφορά το 21 που έρχεται και ξανάρχεται, σας βεβαιώνω ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου θα κάνει τα περισσότερα από όλες τις περιφέρειες της χώρας, τα πολύ περισσότερα. Από όλες τις περιφέρειες της χώρας και όταν θα γίνει ο απολογισμός θα το δείτε. Εγώ ευχαριστώ την Γνωμοδοτική Επιτροπή γιατί έκανε αποδεχτές όλες τις συγκύσεις της περιφερειακής αρχής. Γνωμοδότησε αρνητικά, όχι αν γνωμοδοτούσε αρνητικά δεν θα γινότανε. Γιατί εδώ υπάρχει περιφερειακή αρχή, τη γνώμη τους έλεγα. Και τη γνώμη τους δεν την έλεγαν τρεις, την έλεγαν όλα τα μέλη της Επιτροπής. Εκεί υπήρχε πιο ψηφιαία συγκεκριμένη. Αυτά που βλέπετε όσα έργα όλα έχουν προταθεί από την περιφερειακή αρχή. Από μένα και από συμβούλους μου. Από ποιον έχουν προταθεί. Εκτός από τη Στεμνίτσα όπου περιμένουμε και θα μας έρθουν γρήγορα από τη συγκεκριμένη σχολή τα συμβολικά αυτά δώρα τα οποία θα δοθούν. Έχουμε και άλλα εκτός από αυτό που ήταν πολύ ωραία πρόταση και αμέσως εγώ την αποδέχτηκα. Εκτός είναι προτάσεις της περιφερειακής αρχής. Και τα πρόσωπα ήταν προτάσεις. Και ο Μανουσάκης και η κυρία με συγχωρείτε με το κυρία Φλέσσα με το βίντεο, ο παππούς μου ο παππαπφλέσσας και ο αρθρογράφος της Καθημερινής ο κύριος Μηνακάκης από ποιον ήταν όλα αυτά. Σε συνονιώσεις με τους καθηγητές, τους αρμόδιους που ήταν στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Εκτός χάλασε αυτή η ιστορία, λυπάμαι γι' αυτό, αλλά οι άνθρωποι της περιφερειακής αρχής. Πήραν τις θέσεις της περιφερειακής αρχής και τις πέρασαν στη Νομοδοτική Επιτροπή. Ανίμονο, τα δε βίντεο, πότε θα προβληθεί για πρώτη φορά το βίντεο. Στη διεθνή έκθεση της Αλωνίκης. Φέτος. Και το κόστος συμμετοχής μας στη διεθνή έκθεση της Αλωνίκης θα είναι πολύ λιγότερο από κάτι εκπηλώσει στο Περιστέρι και στην πλατεία Κλαθμόνος, όπου μαζευότανε όλοι οι εμπερίστατοι της γειτονιάς για να φάνε σιβουλάκια εκεί και να χορέψουν καλαματιανό και τσάμικο, όπου πρώτοι έστρεναν τον χορό διάφοροι, ας μην τα θυμόμαστε τώρα. Λοιπόν, τι θα γίνει. Θα γίνουνε πάρα πολλές ενέργειες. Ήδη συνεργαζόμαστε με πάρα πολλούς, για να είμαστε η περιφερεια, όπως έχουμε υποχρέωση, να κάνουμε τα περισσότερα. Και όπως πάρα πολύ γρήγορα θα έρθει και η απόφαση ονομασίας των σειράγγων, των σειράγγων του αυτοκενητόδρομου, με πρόσωπα συγκεκριμένα τα οποία συνδέονται με τις περιοχές, από που υπάρχουν οι σειράγγες. Ο Ιωάννης Καποδίστριας στην περιοχή της Αργολίδος, οι Φιλέλληνες που οι περισσότεροι τάφηκαν στο Νάπουλιο, το ξέρετε, και στην Αργολίδα, ο Κολοκοτρώνης στο Αρτεμίσιο, ο Γρηγόριος ο Πέμητος πιο κάτω από την Τρίπολη στο Καλογερικό, που είναι απέναντι η Δημητσάννα, πιο κάτω ο Νικηταράς, η περιοχή, η ευρύτερη της Μεγαλόπολης, από την οποία κατάγεται, και ο Παπαφλέσσας στην είσοδο της πόλης Καλαμάντας, από από πάνω είναι το μοναστήρι της Βελανιδιάς, όπου εμόνασε. Μοναστήρια τα οποία ήταν στρατόπεδα. Αυτές οι συγγίσεις προς την κυβέρνηση έγιναν από ειδικούς. Μελετήθηκαν, καταγράφηκαν, έχουν εκθέσεις, συνταχθεί περί αυτού, διότι δεν αρκεί μία ιδέα. Χρειάζεται πιο πνευματικός άνθρωπος, πιο καλλιτέκνης, για να θεμελιώσει τη συγκεκριμένη ιδέα. Λοιπόν, για τη θεατρική παράσταση, ένα πάρα πολύ καλό έργο για τον Καποδίστρια, το οποίο χρηματοδοτείται με 40.000 ευρώ από τον Αντώνη Τρίτσι και με ένα ποσό 20-30.000 ευρώ, δεν θυμάμαι, από την περιφέρεια. Πρέπει να το δουν όλα τα σχολεία της περιφέρειάς μας. Χαίρομαι και θα κάνει διαδρομή σε όλη την Ελλάδα. Θα φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, σε πολλά θέατρα των Αθηνών. Ένα έργο το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα. Από ποιον γίνεται αυτό το θεατικό έργο? Από δύο κρατικά σχήματα. Το Δημοτικό Θεάτρο Καλαμάντας και το Δημοτικό Θεάτρο Ρούμελης. Από δύο κρατικά σχήματα γίνεται αυτό. Και ο Δήμος Τρίπολης αγόρασε μια παράσταση. Και μπας φιλτώσει, δεν έγινε η κατάλληλη προβολή. Και έρχομαι εδώ και λέει, εξέσεις ποια είναι η περιφέρεια γιατί δεν έγινε η κατάλληλη προβολή, θα τρελαθούμε κιόλας. Και το τελευταίο θέμα, γιατί μακρηγόρησα, όσον αφορά την πρόταση, η οποία γίνεται για την ΑΕΤΗ. Το ξέρω κι εγώ, παλαιόθεντο συγκεκριμένο θέμα. Ξέρετε, η Αμερικανική Επανάσταση είχε δημιουργήσει μια ευαισθησία πάρα πολύ μεγάλη και στη Μόρεια Αμερική και στη Νότια Αμερική κυρίως. Γι' αυτό προηγήθηκαν τα επαναστατικά κινήματα στη Νότια Αμερική και στην Κεντρική Αμερική της Ευρώπης. Έτσι, κατά πολύ προηγήθηκαν, υπήρξε συμπαράσταση ουσιαστική και ηθική και ελληνική προς την Ελλάδα και 100 άνθρωποι πράγματι χάθηκαν κατά τη διαδρομή. Κοιτάξτε, τα χρήματα τα οποία εμείς διαχειριζόμαστε είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων όπως χαίρετε και η όποια εκταμίευσή τους περνάει από το ελεκτικό, εγκρίνεται η συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Εγώ δεν έχω αντίρρηση. Το θέμα θα το κουβεντιάσουμε και στην Ένωση Περιφεριών γιατί πρέπει να υπάρξει μια συμμετοχή γενικότερη. Γενικά δεν έχω αντίρρηση. Να έχουμε μία συμβολή σε αυτό το θέμα, σε αυτό το πρόγραμμα το συγκεκριμένο υπό την προϋπάθεση της έκλυσης από το Υπουργείο Εξωτερικών. Χαίρομαι για τη θέση του κ. Δένδια γιατί ξέρετε, οτιδήποτε συνδέεται με εξωτερική πολιτική πρέπει να έχουμε το OK από το Υπουργείο των Εξωτερικών. Να μας πούμε, ας πούμε, αν είναι συγκεκριμένη χώρα συντάσσετε μαζί μας για το Κυπριακό, να πω ως παράδειγμα. Αυτά δεν είναι απλά ζητήματα και από το Υπουργείο των Εξωτερικών. Ώστε να μπορέσουμε, μη πούμε τώρα, εμείς δίνουμε εκατό χιλιάδες ευρώ και α, μας συγχωρείτε πάρα πολύ, αύριο δεν περάει το Επίτροπο αυτό, δεν εγκρίνεται. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι σωστό. Εγώ δεν έχω καμία αντίδυση να στείλω και μία επιστολή και να παρακαλέσω και την Έλπαι να είναι θέμα στη συνδεδρίαση και όλοι οι περιφερειάρχοι ας να συνδράμουμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια που έχει και ηθική διάσταση και διάσταση δικαιοσύνης. Δεν έχω αντίδυση και θα κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε στην έκτη επερώτηση. Την κουνοποκτονία την έχουμε εξαντλήσει νομίζω και σαν θέμα κύριε Πετράκο. Μ' ακούτε κύριε Πετράκο. Δεν έχουμε συζητήσει ποτέ κύριε Πρόεδρε. Κάνετε μεγάλο λάθος. Πρώτη φορά έρχεται η επερώτηση. Και παρακαλώ πολύ να συζητηθεί όπως είναι τώρα στην ώρα της. Γιατί είναι ήδη σχεδόν δύο μήνες. Μεγάλες οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής για τρομακτική καθυστέρηση της ένας κουνοποκτονίας. Πότε δεν έχει συζητηθεί αυτό το θέμα. Ευχαριστώ πολύ. Κουνοποκτονία στο Συμβούλιο το Περιφερειακό δεν έχει συζητηθεί. Όχι, όχι, όχι. Και δεν έχω αποσιάσει καμία φορά. Λοιπόν, τώρα ήδη είμαστε στον Ιούλιο. Τελειώνει και ο Ιούλιος. Και διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια τρομακτική καθυστέρηση στην έναρξη της κουνοποκτονίας. Καθώς, όπως πληροφορηθήκαμε, η κατάθεση των προσφορών τελείωσε τη Δευτέρα προχρευτές. Άρα, η κουνοποκτονία θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, που χρειάζεται τουλάχιστον 45 μέρες. Ουσιαστικά, δηλαδή αυτά που λέμε ότι θα υπάρξει, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, δυστυχώς, που το είχαμε πει πριν από 1-2 μήνες σχεδόν, επιβεβαιωνόμαστε. Υπήρξε τεράστια καθυστέρηση από την αναπτυξιακή μεσημείας, γιατί γνωρίζουμε ότι η Περρυσία είχε στείλει από τις αρχές Μαΐ της απόψης της, και αυτό καθυστέρησε πάνω από 50 μέρες. Ενώ, δεν καθυστέρησε το έργο, παράδειγμα, της χάρη της Ελλονωσίας, που εκεί κινήθηκε αμέσως και έγινε αυτό. Προχώρησε και θα ξεκινήσει, πληροφορούμεθα, τώρα άμεσα. Και μπαίνει το ερώτημα. Είναι λόγο ανικανότητας. Αυτό να κάνεις σωστά τη δουλειά της, υπάρχει σκοπιμότητα, γιατί αυτό ήταν το μεγάλο έργο ενώ η Ελλονωσία είναι πιο μικρό. Γιατί άλλη εξήγηση, δεν μπορούμε να δώσουμε για ποιο λόγο το ένα το προχωράει, την Ελλονωσία το άλλο δεν το προχωράει η αναπτυξιακή. Λοιπόν, συνεπώς αυτό το οποίο ζητάμε, είναι να μας απαντήσετε από πού θα λογοδοτήσει. Για να μας πείτε ότι λογοδοτήσει στις αρχές, πάλι ας πούμε όπου είπε ο κ. Περιάρχης όπως πριν, δεν μιλάμε αν είναι νομότυπο, νομότυπο, το λέγαμε και πριν. Όλα ονομότυπα είναι. Αλλά όταν δεν αναλύεται παράδειγμα το προηγούμενο, που λέγαμε για την τουριστική προβολή, τι ακριβώς είναι σε κάθε υπόέργο, υπάρχει να σκόταται έτσι και εδώ. Σε ποιον θα λογοδοτήσει ο φορέας υλοποίησης που επιλέξατε για τη σημαντική καθυστήριση του έργου και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και μπορεί να έχουμε συνέπειες. Για ποιον λόγο δηλαδή έγινε και σε καμία περίπτωση, και να μην μου πείτε ότι γίνονται κάποια μικρά έργα. Τα μικρά έργα δεν αντικαθιστούν το μεγάλο έργο, γιατί τα μικρά έργα δεν είναι έργα καταπολέμησης των κουνουπιών, διότι τότε θα είχαμε κατάτμιση και τότε θα είχε βάσει μια καταγγελία που μας ήρθε, που κάτι γνώμου δεν έχει βάσει, γιατί ο κύριος αυτός από τη φάνηκε ενώ καταγγέλη δεν έκανε από την άλλη μεριά, δεν προσέβαλε το διαγωνισμό. Λοιπόν, το ερώτημα είναι για ποιο λόγο επιλέξατε την αναπτυξιακή, με σημείας η οποία δεν μπορούσε και πού θα λογοδοτήσει. Δηλαδή έχουμε το πιο σοβαρό θέμα και έχουμε μια τρομακτική κατηστήριση, και επαναλαμβάνω, υπάρχει, δημιουργείται βάσιμο ερώτημα, γιατί το ένα έργο το προχωράει και το άλλο δεν το προχωρήσει. Αν δεν μπορούσαν δεν έπρεπε να τα πάρουν όλα. Αυτό είναι το ερώτημα. Πάμε στην εβδομή επερώτηση. Προβλήματα ίδρευσης στο ψάρι Μεσσινίας από τη λαϊκή συσπήρωση. Φίλοι, αγαπητοί συναδελφοί, κοιτάξτε να δείτε. Εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές, για την καπιτανιστική ανάπτυξη, τον τουρισμό. Εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή. Για να μας έρθουν τουρίστες και μάλιστα ποιοτικοί και τα λοιπά. Και τι γίνεται σε αρκετά ορεινά χωριά της Χολοβονήσου. Δίκτυα ίδρευσης από αμέντες ολύνες. Καταλάβατε γιατί η πολιτική για τον προηγούμενο και η δική σας εξυπηρετεί συμφέροντα και όχι λαϊκές ανάγκες, αυτό που σας κατηγοράμε. Ένα τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση λοιπόν, αγαπητοί συναδελφοί, είναι στο ψάρι. Εδώ δεν είναι όμως το πρόβλημα στο ψάρι της Μεσσινίας. Ότι έχουμε το δίκτυο ίδρευσης από αμέντες ολύνες. Το πρόβλημα είναι ότι αν έχει φτιαχτεί δίκτυο σύγχρονο με πλαστικές ολύνες, εκεί χρησιμοποιείται ακόμα το παλιό δίκτυο αμέντες ολύνων. Και υπάρχει ένας εμπεχμός από τη δημοτική αρχή. Καταγγέλουν με ομόφωνη συνελευσία και υπόνομα, που υπόγραψαν πάνω από 200 κάτοικοι. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί μιλάμε, λοιπόν, για τις βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων. Δυστυχώς, είναι πολλά τα χωριά και πολλά τα μέρη που έχουμε ακόμα αμέντες ολύνες. Χρειάζεται, νομίζω, να φέρει η περιφερειακή αρχή μια τέτοια εικόνα στο περιφερειακό συμβούλιο τι γίνεται. Ακούω ότι από το τρίτσις πολλοί δήμοι προχωράνε σε τέτοιες αλλαγές των δικτύων ύδρευσης. Άρα, λοιπόν, είναι ένα θέμα, κατά τη γνώμη μου, που πρέπει με ευθύνη περιφερειακή αρχή να φέρει σε μια πορεία μια συνολική ενημέρωση για το τι γίνεται, γιατί θα είναι χιλιάδες στα χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης μέσα με δυο σωλήνες. Για το ψάρι, λοιπόν, συγκεκριμένα ρωτάμε, έχουν γίνει έλεγχοι μετρήσεις στο νερό από την αρμόδια διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας και ποια είναι τα αποτελέσματα. Ένα, τι μέτρα θα πάρετε για να σταματήσει αυτό το έσχος, να υπάρθει νέο δίκτυο ύδρευσης με πλαστικές σωλήνες και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείται και το παλιό δίκτυο από αμεντισολήνες. Είναι πρόκληση για τους κατοικούς. Λοιπόν, δεν θέλω να σταθώ στην ευθύνη που έχει ο Δήμος για αυτά τα ζητήματα, μιας και το χειρόιζονται εκεί οι δυνάμεις της λαϊκής συσπήρου στη Δημοτική Αρχή και η αγανάκτηση των κατοίκων είναι ομόθυμη. Αυτό που βάζω είναι τι έχουμε κάνει εμείς για το συγκεκριμένο απαράδεκτο καθεστώς στο δίκτυο ίδρυψης το ψάρι. Ευχαριστώ. Το θέμα 8 είναι «Κίνδυνος να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον καταδυτικό τουρισμό της Πελοποννήσου» η κυρία Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ, κύριε Παραδε. Ακούγουμε, έτσι? Λοιπόν, κίνδυνος να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον καταδυτικό τουρισμό της Πελοποννήσου. Και τι εννοώ. Υπάρχει ένα το έργο υπό τον τίτλο «I, Marry, Art and Game» που θα αναδείκνει την ενάλλειο πολιτιστική μας κυρονομιά και θα συνέβαλε στην προσέλτιση του διεθνούς καταδυτικού τουρισμού. Θα αφορούσε επαρεμβάσεις προώθησης και ανάδειξης τεσσάρων περιοχών που έχουν ευλυθισμένα αρχαία και νεότερα ευρήματα και συγκεκριμένα την ανάδειξη μοναδικών ενάλλειων θησαυρών και αρχαίων ναυαγιών στο Παυλοπέτρι, την γνωστή βυθισμένη πολιτεία, στην Παλαιά Επιδαρώ, στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλώνησο και στο σύγχρονο ναυάγιο του πλοίου Χρυστόφου Σκόπελο με συνολικό προϋπολογισμό 749.417 ευρώ. Είναι από το πρόγραμμα «Ερευνό, Δημιουργό και Νοτομό» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Η αιτέρυ του έργου είναι το Ερευνητικό Κέντρο Κετάς Θεσσαλονίτη, το Δυνατοπογραφείο στο Απιθήτα, την Εμφορία Αναλλείων Αρχαιοτήτων, το Καταρτικό Κέντρο Σκοπελική Εταιρεία Λογισμικού ArxNet. Η προετοιμασία για την υποβολή του έργου στο πρόγραμμα «Ερευνό, Δημιουργό και Νοτομό» ξεκίνησε το 2019, έχει εκκληθεί το Γενικό Γραμματέα του ΙΠΟΑ και βρισκόταν στο στάδιο της κατάθεσης των τυπικών δικαιολογητικών, ως την αρχή της χρηματοδότησής του. Την ώρα όμως, πόλεις συναργαζόμενοι φορείς έπρεπε να στείλουν ορισμένα τυπικά δικαιολογητικά για την τελική έγκριση, η Εφορία Αναλλείων Αρχαιοτήτων αποφάσισε να αποχωρήσει από τη σύμπραξη. Η εφνίδια αποχώρηση της εφορίας αρχαιοτήτων από τη σύμπραξη, αν η κατάσταση δεν ανοτραπεί, θα οδηγήσει με ιδέα στη διάλυση της σύμπραξης και το έργο κινδυνεύει να χαθεί. Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το τουριστικό περιόδιο της Λακωνίας και Αργολίδας, αλλά και τις Πελοποννήσεις γενικότερα, καθώς η ολοκλήρωση έργων που συμβάλουν στην ενίσχυση των εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων της περιοχής είναι απαραίτητα για την αναγκαία στηρίξη της τοπικής οικονομίας. Με δεδομένα ότι η εφορία εναλλειών αρχαιοτήτων αποφάσισε φνιδίως την αποχωρήση από τη σύμπραξη για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο έχει στους αντικείμενους, όπως είπαμε, ενάλλειες αρχητότητες του Παυλοπέντρου η Λακωνία, βριστημένη πολιτεία στην Πολεά, επίδαυρο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση του καταρρυθικού τουρισμού της Πελοποννήσου, το οποίο οδηγεί μοιραία στην ακείρωση του έργου και πλήτη σημαντικά την τοπική οικονομία της Λακωνίας και της Εργολύδας. Για το ίδιο θέμα, ο Περιφερειάρχης Φερσαλίας ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι ως Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διασφαλίσει ικανούς χρηματικούς πόρους για να συνεχιστεί η ανάληξη των αρχαιών αβαγίων και ενάλλειες ανασκαφές. Εμείς ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου πώς προτίθεται να παρέμβουν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε η αφορία ενάλλειων αρχαιοτήτων να συμπράξει τελικά για την ολοκλήρωση του AIMARE ArchaeoGame και να μην χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά και η ανάδειξη ενάλλειων αρχαιοτήτων στο Παυλοπέτρι, στη Λακωνία και στη Βυθισμένη Πολιτεία στην Παλαιόεπιδευρο και δεύτερον, με ποιο τρόπο προτίθεται να παρέμβουν ώστε να στηρίξουν συνολικά τον καταδυτικό τουρισμό της Πελοποννήσου και να επαναλάβονται, ο κύριος αγοραστός δήλωσε ότι ως Περιφερεια έχει διασφαλίσει πόρους για να συνεχιστεί η ανάδειξη των αρχαιών αναβαγίων. Εμείς ως Περιφερεια έχουμε κάνει κάτι ανάλογο. Ευχαριστώ. Εννέα είναι η πυλωτική εφάρμογη βιολογικής μεθόδου για δακοκτονία στην Περιφερεια Πελοποννήσου. Η βιολογική δακοκτονία μπορεί και πρέπει να δοκιμαστεί. Θα τολμήσει η Περιφερειακή Αρχή. Κυρία Αλιμπεροπούλου. Ακούγω με. Ακούγω με γιατί έχω ένα θέμα με το ίντερνετ. Ναι, τώρα ακούγεστε, ακούγεστε. Ακούγεστε είπαμε. Ναι, ναι. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω... Τώρα δεν ακούγεστε, δεν ακούγεστε τώρα. Κάποιο πρόβλημα έχω. Επειδή έχω κάποιο πρόβλημα, μου δίνετε πέντε λεπτά... Τώρα ακούγεστε τώρα, τώρα μπορείτε να μιλήσετε. Ένα λεπτό. Λοιπόν, έχουμε το θέμα της βιολογικής δακοκτονίας. Την ερώτηση την έχω ξανακάνει βέβαια, είναι πολύ παλιά. Δώστε μου ένα λεπτό να βρω το κείμενό μου. Μιακό, έχω πρόβλημα. Λοιπόν, πάμε στη δέκα ερώτηση. Πού βρίσκεται η χρηματοδότηση του υποέργου... για τα αρχαία της υπαπαντής αγωνιστικής συνεργασίας. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Άρχισατε να ανοίξετε, γι' αυτό καθυστέρησα. Βέβαια, η ερώτηση έχει καταθέσει 15 Ιουνίου, 26 Ιουλίου. Είναι άλλο το ερώτημα. Το ερώτημα είναι το εξής. Αφού πω μπράβο στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας... που αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν το έργο... θέλω να κάνω την εξής απλή ερώτηση στον κύριο Περιφέρη και μόνο. Γιατί δεν έχει η Περιφέρεια 180 χιλιάδες... γιατί αρνήθηκε η Περιφέρεια να δώσει 180 χιλιάδες... για να χρηματοδοτήσει το υποέργο αυτό... όταν ο κύριος Περιφερειάρχης παραδείγματος χάρη... είχε πει στο παρελθόν, το έχουμε ξαναπεί... ότι αν περάσει ο παρελθόνς χάρη ο δρόμος Καλαμάτα ριζόμενος από την παραλία... θα έχει να δώσει και 20 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα απλό ερώτημα. Ευτυχώς το έργο θα γίνει γιατί μπράβο στο Δήμο... ξαναλέω και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμαρχο Καλαμάτας... που θα χρηματοδοτήσει αλλά έχω αυτή την απλή ερώτηση και τίποτα. Προχωράμε στις απαντήσεις. Ποιος θέλει να απαντήσει? Ο κύριος Σαρδέλης για το έξι και μετά ο κύριος Τσουκαλάς. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελοι, καλησπέρα σας. Κύριε Πετράκο, θα απαντήσω σ' όποια συναντικά μπορώ. Ξεκινώντας από το τέλος, ποιος λογοδοτή οχωρέας συλλοποίησης. Ανώνιμη εταιρεία είμαστε, λογοδοτούμε στο ΔΑΣ και στην Ελλέξη των Μετώχων. Κύριος Μέτοχος στην περιφήνα Πελοποννήσου, εκεί λογοδοτούμε. Δεύτερον, τι έχουμε κάνει, έχουμε προχωρήσει σε μικρά έργα. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας και με την Επισημονική Επιτροπή, έχουμε προβή σε έξι μικρά έργα. Έργα προπομπή, πριν δηλαδή βγει το μεγάλο, ώστε να καλύψουμε τον κενό στην επικράτεια. Τα μικρά έργα έχουμε ξεκινήσει, είδα, από το 20 Μαΐμ. Τρίτον, για ποιον λόγο καθυστέρησε. Καθυστέρησε, επειδή το έργο πρώτον, το είχε η Πελοποννήσου Ανθρωέψενων, η οποία έκλεισε και μετά ήρθε σε εμάς. Δεύτερον, άλλαξε ο νόμος για τον διοικησμό στις αγωνισμούς. Και τρίτον, η απάντηση του ελευθεβού άρχισε 60 μέρες. Αν και πότε προσέχεται να ξεκινήσουμε την υποκτονία. Παρασκευή τελείωσε το χρονικό περιθώριο να καταθέσουν τους φακέλους και την επόμενη Παρασκευή 30 δουμίνα θα γίνει η αποστάγηση των προσφορών. Και θα γίνουν τάξιτα όλες οι ενέργειες οι οποίες απαιτούνται ώστε να έχουμε σύντομα ανάδοχο. Τις ξέρετε τις διαδικασίες. Τέλος, να ειμερώσω ότι με βάση της αυτοψίες που έχουμε κάνει και με τα δεδομένα που έχουμε το πεδίο εφαρμογής, είναι αρκετά καλή και όπου υπάρχει θέμα και εντονιόχηση η εταιρεία μας πεβαίνει την ίδια στιγμή. Ευχαριστώ πολύ. Όπου υπάρχει πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε. Πάμε παρακάτω. Ποιος άλλος θέλει να απαντήσει. Ο κ. Τσουκαλάς ή όχι. Άρα με δυο κουβέρντες για το θέμα που πέθασε ο κ. Γόντικας για το ψάρι με σημείας. Προφανώς τα έργα ειδερεύσεις ανήκουν στους δήμους, το γνωρίζουμε όλο αυτό. Προφανώς υπάρχουν παρακυταρχματοδοτικά εργαλεία. Γνωρίζω το ζήτημα γιατί το είχαμε αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό κατά τη θητεία μου ως αντιδήμαρχος ειδερεύσης του δ. Μιχαλίας. Με την ενημέρωση που είχα από το δήμο είναι ότι έχουν εντοπίσει το πρόβλημα, είναι κάποιο κομμάτι που έχει εκκρεμί για να συναιθεί η δεξαμενή με το νέο δίκτυο και κάποιες παροχές. Και η ενημέρωση που έχω είναι ότι το έχει διεθυμίσει ο δήμος στο να προχωρήσει να τελειώσει το έργο. Δεν ξέρω σε τι φάση βρίσκεται. Αυτή είναι η ενημέρωση που είχα από το δήμο. Κάποια φορά για τις μετρήσεις δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία στο να πάει ξεχωριστά η Περισσία Ελική μας να κάνει έλεγχο. Γίνονται κάθε μήνα μετρήσεις στη Ουίδατος από το δήμο, από τα αναλυτικά εργαστήρια νομίζω στην Αθήνα. Και μέχρι στιγμής όλες οι μετρήσεις είναι εντός των ορίων. Αυτή είναι η ενημέρωση που είχα και ενημερώνω απλώς στο σώμα. Ποιος άλλος έχει τις δει στο λόγο? Η κυρία Κόρκα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να μιλήσω για τη νούμερο 8 που έθεσε συνάδελπος η κυρία Δημητρα Λιβεροπούλου. Όντως υπάρχει ένα έργο, ένα παιχνίδι, η Mare Archaeon Game, το οποίο κινεί το ανάμεσα στη Γενική Γραμματή Έρευνας και Κοινοτομίας, με τέσσερους φορείς συνεργατικό έργο και θέσεται ότι η εφορία ενάλλειων αρχαιοτήτων σε αυτή τη φάση δεν συμπλήρωσε τα τόσα δικαιολογικά τα οποία χρειάζονται για να προχωρήσει το έργο. Παρά ταύτα τα δύο αυτά σημεία σημαντικά της περιφέρειας Πελοποννήσου και η βυφισμένη πολιτεία και στην Επίδαυρο αλλά και το Παυλοπέτρι είναι όντως σημαντικά και όντως γίνονται παράλληλα έργα από την εφορία ενάλλειων αρχαιοτήτων όπως συνεργασία υπάρχει και με την εφορία ενάλλειων αρχαιοτήτων και σε άλλα έργα που είναι η Αρχαία Διωλικός που είναι ολιμμένα στον Κεχρεών αλλά και σε άλλους τομείς ούτως ώστε να αναδειχθούν αυτή τη σαβρή. Όταν υπάρχει παράλληλο έργο που είναι ο Περίπλους και υπάρχει ένα project για υλοποίηση στην Επίδαυρο όπως επίσης και στο Παυλοπέτρι που υπάρχει ψηφιακά, έχει αναδειχθεί, υπάρχουν δεδομένα και από τον επανεπιστήμιο και τον Αρτά κατά καιρούς, και εγώ το έχω δει εκεί, το History Channel ούτως ώστε να δίνει την εικόνα του Παυλοπετρίου μπορούμε σε αυτά και σε ό,τι μελέτας υπάρχουν έργα να προχωρήσουν. Δεν είναι αλλοστέ, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, το είχε αναφέρει και ο κ. Περιφεράς πολλές φορές, η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού υπάρχει, γι' αυτό και εκτελούνται στην περιφερειά μας αυτή τη στιγμή σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, γύρω στα 50 εκατομμύρια αν αθρίσει κανείς για τις προγραμματικές συμβάσεις όπου αφετούνται για την αφτεπιστασία των εφοριών αρχαιοτήτων, γύρω στα 50 εκατομμύρια και πάνω έργα πολιτισμού. Άρα υπάρχουν παράλληλα projects που μπορούν να κινηθούν που δεν έχει προχωρήσει αν δεν προχωρήσει αυτό το συγκεκριμένο, διότι είναι παρεμφεροί και παρόμοια για τις δύο περιπτώσεις αυτές πολιτισμού και στην Βόρειο Πελοπόννης στην Επίδαυρο και στο Παυλοπέτρι στη Νότιο Πελοπόννης. Ευχαριστώ. Ποιος άλλος είναι? Η κυρία Καλογεροπούλου. Κύριε Πρόεδρε, εμένα με κάλυψε η συνάδελφος, η κυρία Κόρκας, ότι υπάρχουν πιο πρόγραμματα που τρέχουν, το Inherit και το Periplus, και σε επίπεδο τουρισμού να πούμε ότι εννοείται και στη νέα προγραμματική περίοδο θα εντάξουμε έργα τα οποία αφορούν και τις υπέθρες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και ο καταδικός τουρισμός και η ενίσχυσή του ως τουριστητή. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε. Ο κύριος Τζινιέρης. Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ έχω βρει την επερώτηση της κυρίας Δημπεροπούλου, που αφορά τις βιολογικές, να εφαρμόσουμε βιολογική μέθοδο για τη δακοκτονία. Οι ίδιοι περιοχές εδώ σε εμάς, δίπλα στη Σπάρτη, κάνουν μόνοι τους οι αγρότες και το εξετάζουμε να το θέσουμε. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα. Είναι σωστή η πρόταση, ορισμένες περιοχές αραπαιρίκριστο να είναι μαζεμένες όλες μαζί στο ίδιο σημείο, να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα για βιολογικές καριέρι. Ευχαριστούμε. Και ο κύριος Βερούτης. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, συμπληρωματικά σε αυτά που είπαν οι συνάδελφοί μου, αντιπεριφεριάρχες πολιτισμού, αλλά και δημιουργές, πάνω στην επερώτηση της κυρίας Λιμπεροπούλου, να πούμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ουσιαστικά φοράει ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Ήταν ένα ερευνητικό πρόγραμμα, ένα παιχνίδι στην ουσία καταδυτικού τουρισμού. Δεν ήταν κακό, όμως εδώ η εταιρεία Εναλλίων είναι αυτή που δήλωσε αδυναμία να τα πεξέσδει ουσιαστικά στην συνεργιά της κυρίας Λιμπεροπούλου. Για τον καταδυτικό τουρισμό, θέλω να σας πω, ειδικότερα εδώ σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά και στη Λακωνία, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενδιαφέρον της περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει έρθει σε επαφή και με ανθρώπους, οι οποίοι ενδιαφέρονται και τον καταδυτικό τουρισμό, αλλά και με ιδιώτες που ενδιαφέρονται και τον καταδυτικό τουρισμό. Εδώ στη Λακωνία θέλω να σας πω ότι έχουμε χωροθετήσει κάποιες πρόσφυγες, δηλαδή είμαστε στη διαδικασία χωροθέτησης, υπάρχει το τουρκικό ναυάγιο στην περιοχή του Καβομαλιά στον Άγιο Νικόλα, υπάρχει το ναυάγιο της Πλήτρας, στον κόλπο της Πλήτρας, που προσφάτως απελευθερώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή του ναυαγίου του Ιτύλου, παρουσιάζεται πάρα πολύ μεγάλο καταδυτικό ενδιαφέρον, είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προσφάτως είχαμε έρθει σε επαφή και με την κυρία Λοΐζου, γενική γραμματέα, η οποία έχει την τελική υπογραφή για τα καταδυτικά πάρκα και βεβαίως να σας πω ότι το Παμείο Ανάκαψης είναι μια χρηματοδότηση, η οποία περιλαμβάνει ως εφηλέξιμες δαπάνες και τα καταδυτικά πάρκα και πρέπει να το δούμε σαν Περιφερία Φελοποννήσου. Σας ευχαριστώ. Κύριε Περιφεριάρχης, αν έχει κάτι να... Ναι, ο κύριος Αναστασόπουλος, κάτι θέλει να... Πολύ κύριε Πρόεδρε, μια κουβένια για την ερώτηση του κ. Πετράκου. Νομίζω έχει καλυφθεί το θέμα. Ο ίδιος είπε ότι έχουν ξεμπλοκάρει διαρκασίες και να επισημάνω ότι το ζήτημα της πληρωμής ως υποέργου ενός ποσού, σε εφαρμογή, σε εφαρμογή, σε εφαρμογή, σε εφαρμογή, σε εφαρμογή, σε πληρωμής ως υποέργου ενός ποσού, σε ένα έργο που είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, έχει μεγάλες δυσκολίες. Συνεργαζόμαστε με τις δημοκαλαμάτας, συνέχως αλληλοσυμπηρώνονται οι ενέργειες και προχωράει το έργο. Κύριε Περιφεριάρχης. Λοιπόν, αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, για την κουνοποκτονία να σας πω. Κάτι επιπλέον από αυτά τα οποία είπε ο Τάσος ο Σαρδέλης, που ήταν όλα σωστά. Και για την Πελοπόννησο, που με απόφαση με συνδελπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν μπορούσε να πάρει πλέον προγραμματική και σωστά. Υπάρχει ιστορία γνωστή με το ηλικόπτερο, ενδεχομένως με προσφυγές που γίνονται να μπλοκαριστεί και το έργο. Εγώ επενώ την αναπτυξιακή και την επιστημονική επιτροπή, δεν είναι αναπτυξιακή μόνη της, είναι μια επιστημονική επιτροπή με επικεφαλή στον Βασίλη το Διαμαντόπουλο, γιοπόνους, κτηνιάτρους και λοιπά που επιμελείται. Κάνει ό,τι μπορεί και με τις ενέργειες που έχουν κάνει επί εδάφους μέχρι τώρα έχουν ελέγξει την κατάσταση. Τα συμφέροντα είναι πάρα πολύ ισχυρά με την κουνοποκτονία. Προσπαθεί και η αναπτυξιακή και η επιτροπή και θα το κάνει να κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας. Υπάρχει το μεγάλο ζήτημα με την Πελοπόννησο για έλλειμμα ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το λέω από τώρα μήπως θέλει κάποιος να βάλει και επιπλέον λογιστές πέρα από αυτούς που θα βάλει η Πελοπόννησος. Είναι διαπιστωμένο όμως δυστυχώς ως γεγονός και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν. Χρήματα περισσότερα δεν θα ξορευτούν γιατί δεν τελειώνει η κουνοποκτονία με αυτή την εργολαβία το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Θα πάει και την επόμενη χρονιά αλλά εν πάση περιπτώσει θα έχουμε κάποιο κρατασμό. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν. Επαναλαμβάνω ένα εκατομμύριο ευρώ κρατήστε το έλλειμμα στην Πελοπόννηση αε και προσθέστε το στο προηγούμενο που ξέρετε ποιος το διαπίστωσε. Όσον αφορά στο ψάρι η ρεγόδικα 20% με 30% των δικτύων στην Ελλάδα είναι αμίαντος. Είναι διαπιστωμένο ότι οι αμυνδιαπιστωμένοι που χρησιμοποιούν στην ίδρυψη είναι ηλεγμένο. Δεν δημιουργούν καρκυνογέννηση αλλά για λόγους ασφαλείας τους αντικαθιστούμε. Γιατί μας δίνουν πολλές υμιές πάνε χάνουμε νερό. Χάναμε το 30% των νερού στην περιοχή που ήμουνα από αυτούς τους σωλήνες. Ξέρετε από ότι κερδεύουμε περισσότερο από κάτι στέγες πέντε έξι στρεμάτων που είναι από αμίαντο και διαβρώνονται σιγά σιγά και τα ρινίσματα υπερήπταται και τα αναπνέουμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό είναι. Επάνω σε περίπτωση και από το κοινωνικό πλαίσιο το παλιό που είναι ακόμα σε ισχύει και από άλλα προγράμματα υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα για να κάνουμε αντικατάσταση αμίας των σωλήνων. Ο δήμος που έχει την ευθύνη να υποβάλλει τη μελέτη του, σας το λέω δημόσια και εδώ είμαστε εμείς πέρα από αυτά που είπε ο Ανδρέας ο Τσουκαλάς για να βοηθήσουμε ώστε οι κάτοικοι να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Μη ρίχνετε σε εμάς ευθύνες γι' αυτό όπως και για τους γεωλογικούς καθαρισμούς που καλά δεν λειτουργούν οι περισσότεροι παρότι έχουν ιδιατεθεί πακτολώς χρημάτων για αυτή την ιστορία. Λοιπόν, εδώ είμαστε. Για αυτά που είπε η κυρία Λιβερβούλου, καλύπτομαι από αυτά που ανάλυσε η κυρία Κόρκα. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Εγώ άκουσα με πολύ ενδιαφέρον την ερώτηση. Θα προσπεδιάσουμε την κυρία Μενδώνη ίσως και την προσεχή εβδομάδα αυτό. Πάντως η εφορία εν αλλείων αρχιωτήτων με την οποία συνεργαζόμαστε σε άλλα μέτωπα προφανώς έχει τους λόγους της. Έχει τους συγκεκριμένους λόγους για τις περιοχές. Θα τους μάθω και θα σας ενημερώσω. Εμείς προχωράμε ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, το NICHERID είναι γνωστό και θα φτάσουμε στην ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Δεν είναι μόνο αυτά τα δύο σημεία, είναι πάμπολα στην Πελοπόννησο όπου έχει υπάρξει καταβίδηση εξαιτίας γεωλογικών μεταβολών. Το πάρκο του Τυρού θα δοθεί στο δήμο. Είναι πολιτική μας απόφαση, δεν το λειτουργούμε εμείς. Θα το λειτουργήσει ο δήμος και γιατί λέω θα, γιατί πρέπει να δώσουν την έγκριση οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Γιατί ο χώρος, το πάρκο, το καταβιδικό, σε κάποιον ανήκει ιδιοκτησιακά. Εντάξει. Κοινούμε τις σχετικές διαδικασίες. Τέλος, για τα αρχαία της Σπεμπαντής έχω να σας πω τα εξής. Εγώ ως δημαρχός μελέτησα, είχα την τύχη να ολοκληρώσω τη μελέτηση από πολύ μεγάλο αγώνα. Και στην ανόηση με την τοπική κοινωνία είναι το τελευταίο κομμάτι του ιστορικού κέντρου Καλαμάτας. Και ως περιφερειάρχης πάλι είχα την τιμή και την δίχη να το εντάξω εγώ προσωπικά ως έργο, διά της υπογραφής μου. Τι ενέδαξα, ενέδαξα τη μελέτη η οποία έχει υπογραφεί από το ΚΑΣΤΟ 2012. Και δεν είναι εύκολο πράγμα, διότι ελέγχετε και σε ποιον ανήκει ο χώρος ιδιοκτησιακά. Να μην πω τίποτα περιτέλω δημόσια. Ξέρετε επίσης ότι εμείς με την περίφημη υπερδέσμευση ή το overbooking όπως λέμε στα ελληνικά, την κασόμενη έκτοση του έργου τη δίνουμε για άλλο έργο. Εκτιμούμε την έκτοση και τη δίνουμε για άλλο έργο. Δεν υπάρχουν δηλαδή χρήματα διαθέσιμα κατά πάσα πιθανότητα για υποέργο. Έχουν δοθεί σε άλλα έργα. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Επομένως το ότι παρενέβει ο δήμος και έδωσε αυτά τα χρήματα ή πρόκειται να δώσει, γιατί όπως ξέρετε η απόφαση του ΚΑΣΤΟ 2012 τροποποιήθηκε το 2019. Έχουμε άλλη απόφαση του ΚΑΣΤΟ. Άλλη μελέτη ουσιαστικά. Εγώ εύχομαι και ελπίζω να μην προχωράει η ανάπλαση και ξαφνικά να πούμε σταματάμε άλλα πεταλίδη διότι πρέπει να προχωρήσει η αρχαιολογική έρευνα. Και μιλάμε για ένα χώρο που είναι στο κέντρο της πόλης, που περιβάλλει το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της πόλης, σημείο της πόλης, με θρησκευτικό τουρισμό κλπ. Εμείς όπως βοηθάμε πάντα, ιδιαίτερα εγώ που ήμουνα 13 χρόνια δήμαρχος που μελέτησα το έργο αυτό σε συνεργασία με την Ελλάδα Μητρόπολη Μεσσινίας και με δύο δεσποτάδες και ενέταξα το έργο αυτό διά της υπογραφής μου. Έχω κάθε λόγο να το βοηθήσω για να ολοκληρωθεί. Και να εύχομαι εγώ και να ελπίζω να συμπληρωθεί από το ΚΑΣΤΟ, όχι μόνο η διαδικασία της ανασκαφής, αλλά πώς θα προστατεύσω με, πώς θα σκεπάσω με το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία τα οποία θα εξευρεθούν. Και προφανώς δεν θα τα σκεπάσουμε με τίποτα λαμαρίνες έτσι μέσα στο κέντρο της Καλαμάτας. Τα λέγω όλα αυτά για μια πόλη που όπως όλη η Ελλάδα είναι ένα απέραντο αρχαιολογικό μουσείο. Και για μια Μεσσινία η οποία έχει πάρει για τις έρευνες, τις ανασκαφές και λοιπά τη μερίδα του λέοντος από τα χρήματα τα οποία διαθέτουμε. Δεν θέλω δηλαδή να φτάσουμε σε ένα αδιέξοδο τύπου πεταλιδίου. Γιατί και τον δρόμο τον πήραμε στο πεταλίδι με απόφαση του ΚΑΣΤΟ. Και δεν πρέπει να τους ενδιαφέρει πόσα χρήματα θα παίρνουν οι επίκουροι αρχαιολόγοι και τα συνεργεία τα οποία έχουν στήσει. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δίνει χρήματα για ανασκαφές, προφανώς το ξέρετε. Ο αρεπιπτόντος μπορεί να δώσει χρήματα για ανασκαφές. Λοιπόν, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια και από τη δική μας τελευρά, διότι υπάρχουν χρήματα και από άλλα προγράμματα. Με τα ευρωπαϊκά χρήματα είμαστε πολύ προσεκτικοί. Φαντάζομαι ότι εύχεστε κι εσείς μαζί μου να μην φτάσουμε στο σημείο το έργο στο πεταλιδί να θεωρηθεί ανολοκλήρωτο, επομένως το κράτος το οποίο το σουτάρει, να πληρώσει σχεδόν 41 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το έργο. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολιτεχνείο έχει δικαιώσει τις απόψεις μας με επίσημη έκθεση, αναφέρομαι για το πεταλιδί. Αύριο θα είναι ολόκληρο το ΚΑΣΕΚΙ. Εκπροσώπισε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολιτεχνείο και από τη δική μας τεχνική περισσία. Και νομίζω ότι ευχόμαστε όλοι αυτή η ιστορία, η οποία έχει δημιουργηθεί, δεν έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτή την ώδευση. Κάποιος είχε πει για τον παλιό Δήμαρχο Πεταλιδίου και τις θέσεις που είχε εκφράσει. Σωστά. Εύχομαι και ελπίζω να συγκλίνομαι αύριο, ώστε να ολοκληρωθεί ένα έργο το οποίο είναι απαραίτητο πράγματι για την Ανατολική Πηλία. Και εύχομαι και ελπίζω το ΚΑΣΕΚΙ να μας δίνει διαδρομές, τις οποίες να ακολουθούμε για την κατασκευή των δρόμων και να μην σκέφτετε ξαφνικά στη μέση του έργου ενώ έχει πάρει 1,5 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκά χρήματα, δεν μπορείτε να πάτε παραπέρα. 300 μέτρα τούνελ στον Πεταλιδί, για όνομα του Θεού. Ποιος θα τα πληρώσει 300 μέτρα τούνελ, ούτε στον αυτοκίνητόδρομο. Εντάξει. Αλλά κάναμε λάθη εδώ και 30 χρόνια με το συγκεκριμένο έργο. Μελέτες, οι οποίες γίνουν στο πόδι και στο γραφείο. Και τα αρχαία τα έβλεπαν στον Πεταλιδί, γιατί πράγματι είναι σημαντικά. Είναι η αρχαία κορόνια. Τα βλέπε ο μηχανικός τα αρχαία. Και στείλε το δρόμο επάνω στα αρχαία, κατευθείαν. Λοιπόν, για την υπερβαντή, γιατί αυτό είναι το θέμα μας. Προφανώς η περιφέρεια θα κάνει ό,τι μπορεί και για τη διάσταση των αρχαιολογικών χώρων. Και το πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο δεν το ακουμπάει κανείς, είναι πώς θα προστατεύουμε. Γιατί δεν φαντάζουμε να θέλουμε να αφήσουμε μια τρύπα με κάποια αρχαιολογικά μνημεία μέσα στο κέντρο της Καλαμάτας και στο ιστορικό κέντρο. Και η προστασία τους έχει πολύ μεγάλο κόστος, αν θέλουμε να μιλάμε, για γυαλί, για έργο το οποίο θα συνάνδη με το χώρο, την επισκεψιμότητα, την ιστορικότητα και τη θρησκευτικότητά του. Εμείς θα βοηθήσουμε παντούς και θα το δείτε στην πράξη. Και σας το λέω ο περιφερειάρχης που το μελέτησε, υπέγραψε την ένταξή του, επομένως έχει και υποχρέωση για την ολοκληρωσή του. Ευχαριστώ πολύ. Ένα λεπτό για τα μικρόφωνα, υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα και συνεχίζουμε. Προχωράμε στην εντέκατη, πάλι από λάθος έχει μπει εδώ, είναι κατεπίγουσα πρόταση για τη Σταφίδα, έχει συζητηθεί. Πάμε στο δώδεκα θέμα, να είμαστε όλοι σύντομοι για να προχωρήσουμε. Λοιπόν για την πρόοδο των έργων μεταφοράς νερού, του αναβάλλου στον πρώην δήμο Μηδέας. Είναι από τον κ. Πετράκου. Ναι κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ να την αναπτύξει ο κ. Δρούγκα στην ερώτηση αυτή. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να πω μόνο, αφού όλα είναι καλά με την κουνυποκτονία, προτείνω λοιπόν να μην χαλάσουμε λεφτά του χρόνου και να μην γίνει καθόλου κουνυποκτονία που δεν μας χρειάζεται. Αυτό ουσιαστικά υπόθηκε. Σε καμία ερώτηση δεν απαντήθηκε, απαντήθηκαν άλλα πράγματα, όχι η ερώτηση όμως. Λοιπόν, όχι η ερώτηση για ποιον λόγο καθυστέρησε τόσο πολύ η κουνυποκτονία και δεν καθυστέρησε για την ελονωσία. Τι συμβαίνει, ανικανότητα ή σκοπιμότητα. Αυτή την απάντηση δεν πήραμε της ερώτησης. Ακούσαμε για όλα. Η παλή Ογτατούλης κρύθηκε και κατακρύθηκε και γι' αυτό καταψηφίστηκε για όσα έκανε και για όσα δεν έκανε. Λοιπόν, και για όσα έλεγε. Λοιπόν, τώρα κρίνεστε εσείς, κύριε Περιφερειάρχα. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε να δευτερολογίσουμε. Γιατί άμα δευτερολογούμε να δευτερολογούμε όλοι. Αν δεν αρέσουν οι απαντήσεις δεν πειράζει την επόμενη φορά. Σχολιάζουμε, σχολιάζουμε κύριε Περιφερειάρχα. Δεν έχουμε σχολιάζουμε στο καφενείο. Τα έχω πει πενήντα φορές. Στο καφενείο σχολιάζουμε. Σχολιάζουμε και δεν παίρνουμε απάντηση. Αυτό στην κορόνι να καθίσουμε στη θάλασσα να σχολιάζουμε. Λοιπόν, ο κύριος Δρούγκας. Ναι, ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Το πρόβλημα που αφορά το νερό για την άδρευση είναι πολύ σημαντικό για όλη την περιπέρεια Πελοπονίσου. Από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές είναι η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας και από την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας η πλέον επιβαρυμένη περιοχή απ' τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές, αν εξερεύσουμε την Ελμιονίδα, είναι τα χωριά του πρώην Δημουμηδέας. Υπάρχουν και οι αγρότες να αντλούν νερό από γεωτρίες 300 και 400 μέτρων βάθους, πολύ καλής ποιότητας, με πολύ ψηλή αγωγημότητα, αλλά δεν μπορούν να έχουν και καλή και σωστή παραγωγή προϊόντων και με τεράστιο κόστος. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο της ανάπτυξης των δικτύων αναβάλλων για να μεταφέρουμε νερό από τον ανάβαλο στις επιβαρυμένες περιοχές είχε δημοπρατηθεί το 2011, πλέον από 10 χρόνια, ένα έργο που αφορούσε την ανάπτυξη δικτύων για τον ανάβαλο για να μεταφέρει νερό στο τότε Δήμο Μικινό, δηλαδή σε Κουτσοπόδη, Μικίνες, Μοναστηράκη, Φύχτια, και στο Δήμο Μηδέας. Αναφορικά με το Δήμο Μηδέας, το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου έχει συντελεστεί, το μεγαλύτερο, δυσχερέστερο και ακριβότερο κομμάτι του έργου έχει συντελεστεί, δηλαδή η αγωγή έχει κατασκευαστεί, έχει γίνει απαλληλωτριός για την κατασκευή των λιμνών δεξαμενών, μείνουν λίγα πράγματα για να μπορέσει να έρθει το νερό. Παρ' όλα αυτά, εδώ και μια οχταετία νερό δεν έχει έρθει. Άρα, οι ερωτήσεις αφορούν πρώτον το αν υπάρχει πρόθεση από την περιφερειακή αρχή να έρθει νερό του αναβάλλου στο Δήμο Μηδέας, να ολοκληρωθεί το έργο, αυτό είναι το εύκολο, το απαντάω εγώ για την περιφερειακή αρχή, σαφέστατα και υπάρχει πρόθεση. Η δεύτερη ερώτηση είναι αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για να έρθει νερό και η τρίτη ερώτηση αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο του πότε προβλέπουμε η περιφερειακή αρχή να φτάσει στο νερό του αναβάλλου στα χωριά του πρώην Δήμου Μηδέας. Βέβαια, αυτά αφορούσαν την περίοδο κατά τέτοια ερώτηση, γιατί τώρα τύθε και ένα άλλο ερώτημα, γιατί είδα το φως της δημοσιότητας ότι δημοπρατήθηκε το κομμάτι του έργου που αφορούσε τη μεταφορά νερού στις Μικίνες, στα Φύκτια, στο Κουτσοπόδι και στο Μοναστηράκι. Και άφηνε εκτός το Δήμο Μηδέας, παρόλα ήταν ενιαίο το έργο. Έτσι δημοπρατήθηκε αρχικά, σαν ενιαίο το έργο. Και το ερώτημα που ευλόγωστηθεται είναι για ποιον λόγο έμειναν απέξω τα χωριά του Δήμου Μηδέας από την ολοκλήρωση του έργου. Ευχαριστώ πολύ. Το επόμενο έχει ήδη συζητηθεί ως θέμα. Συμφωνούμε κύριε Γότικα, είναι τα προβλήματα των αλλιέων και λοιπόν επαγγελματιών θαλάσσιων δραστηριοτήτων στη Μαραθούπολη. Άρα λοιπόν δεν το συζητάμε. Πάμε στη 14η. Είναι καμιά αντίδραση για το κλείσιμο του Γυμνασίου Κοντοβάζενες από την περιφερειακή αρχινίκα. Είναι από την παράταξη του κ. Τατούλη. Ο κ. Γιάννα Κούρας το έχει πέσει. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Η αστιφυρία σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες έχει οδηγήσει πραγματικά στην ερήμωση της εφαρκίας, και δικά στην Αρκαδία και δικά στην Κοττινία, που είναι μια προβληματική περιοχή, μακριά από αστικά κέντρα. Έχει δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, γίνεται και μεγάλη αποξύλωση από υπηρεσίες, όπως τράπεζες, εφορίες, ευκαταχειδρομία. Κάποιοι άνθρωποι, όμως, οι οποίοι μένουν ακλήτες και μένουν σε περιοχές αυτές, έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες αυτές. Έχουν ανάγκη τα παιδιά που τα σπουδάζουν κοντά στον τόπο τους. Δεν χρειάζεται να κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα και να κουράζονται και είναι και αυτούς μεγάλο πρόβλημα. Εμείς, σαν προηγούμενοι, προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποια έργα υποδομής, να βοηθήσουμε, όπως βάλαμε το ηλεκτροδότηση στα πημειοστάσια, δρόμους, υδραγωγία που μπορούσαμε ακόμα, αλλά και μια δική μας αρμοδιότητα. Μέχρι την υδραγωγία κάναμε σε απομακρυσμένες περιοχές, για να μπορέσουν να έχουν πιο άνετε συνθήκες ευρωής και επιβίωσης της περιοχής μας. Βλέπετε λοιπόν τώρα ένα άλλο που έγινε. Είναι η κατάλυση του κοινωνικού κοτοβάζενας. Ένα γυμνάσιο που είναι πραγματικά στην παραμεθόρια της Αρκαδίας, στην Κοτοβάζενα, που εξυπηρετεί κάποια παιδιά, τα οποία είναι μακριά από τον κοινωνικό τροπέο, γιατί εδώ ξέρετε το κοτοβάζενα τρόπεο είναι περίπου 40 χιλιόμετρα και μαζί με τους χιμωλιάδες και τους μήνες είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση να πάνε εκεί. Δυστυχώς έκλεισε το κοινωνικό κοτοβάζενας στα πλαίσια μιας οριζόδιας απόφασης της κυβέρνησης, άλλωστε οριζόδιας ατοφάσις και στο παρελθόν έχουμε ζήσει, όταν κάποτε πήγα να κλείσουν τα κέντρα υγείας, είχαν πει σε κάθε δήμο θα υπάρχει ένα κέντρο υγείας. Και καταργήσανε το κέντρο υγείας τροπέο. Τότε με παρέμβασή μας στον υπουργό του κ. Γεωργιάδη, του εκθέσαμε τις κατάστασεις ότι είναι μακριά η Δημητσάνα τα τρόπια και ακυρώθηκε και παρέμεινε και το κέντρο υγείας τροπέο. Τώρα όμως για την κατάργηση του κυβερντασίου κοτοβάζελας δεν βλέπουμε κάποια αντίδραση. Κι αν σκεφτούμε ότι τελικά του χρόνου ένα παιδί λιγότερο θα είναι από τα παιδιά τα οποία ασκητούσαν φέτος στο γυμνάσιο κοτοβάζελας. Γιατί αυτή η πρεμμούρα αφέτρωση και πάνω απ' όλα γιατί δεν αντιδράει η περιφερειακή αρχή όπως δεν αντέδρασε και για όλες τις άλλες καταργήσεις. Κάθε μέρα βλέπουμε ότι καταργούνται τράπεζες, καταργούνται υπηρεσίες σε όλη την περιοχή της περιφερειακής Πελοποννήσου και δεν αντιδρά. Και αυτό δεν αντέδρασε και στο γυμνάσιο κοτοβάζελας που θεωρώ ότι είναι ένα γυμνάσιο το οποίο πρέπει να παραμείνει για να στηρίξουμε τις οικογένειες αυτές οι οποίες παλεύουν και πασχίζουν να στηρίξουν τον τόπο τους. Θα ήθελα να δω μια αντίδραση από την περιφερειακή αρχή να μην καταργηθεί τουλάχιστον για φέτος το γυμνάσιο κοτοβάζελας το οποίο μειώνεται μόνο κατά ένα μαθητή. Ευχαριστώ. Πάμε στην τελευταία επερώτηση. Αν και την έχει απαντήσει ο περιφεριάρχης, την απάντησε στην αρχική του τοποθέτηση, είναι κοινή επερώτηση των μελών της Κνομοδοτικής Επιτροπής για τις επενδιακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και περιφερειακών συμβούλων Ευγενίας Δημητρακοπούλου, Κωνσταντίνα Νικολάκου, Μαργαρίτα Σπυριδάκου. Θα ακούω, θα κάνει την τοποθέτηση. Κατόπινη συνενόηση με τις συναδέλφους που καταθέσαμε την κοινή ερώτηση. Θα την αναπτύξω εγώ, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε το κριόν. Θα έλεγα ότι η απάντηση του κυρίου περιφεριάρχη μας δημιούργησε νέα ερωτηματικά σε σχέση με την ερώτηση, γιατί δεν το γνωρίζαμε. Μου γνωρίζαμε για τα 150.000 προϋπολογισμό. Δεν ξέραμε ότι τελικά θα βουθούν 20, 10 ή 50. Δεν ξέρουμε τελικά. Θα μας πει ο κύριος περιφεριάρχης πάλι σε αυτό. Θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι ο βασιλός λόγος που κατατέθηκε αυτή η ερώτηση δεν έχει να κάνει μόνο με αυτή τη φαράσταση του Κακοδίστρια. Έχει να κάνει με την απόλυτη άγνοια που υπάρχει αυτή τη στιγμή εκ μέρους του συνόλου των μελών και της γνωμογοτικής αλλά και της οικονομικής, πόσο μάλλον του περιφερειακού συμβουλίου που τίποτα δεν συζητεί, σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνει ο κύριος περιφεριάρχης. Έχω εδώ μόνο την τελευταία εβδομάδα αποφάσεις του κυρίου περιφεριάρχη σε σχέση με χρηματοδοτήσεις πολιτιστικών γεγονότων, σε σχέση με επιχορηγήσεις πολιτιστικών συλλόγων, σε σχέση με αγορά βιβλίων πέρα από αυτά που έχουμε στη γνωμοδοτική. Και νομίζω πως εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, ένα ζήτημα πολιτικό μεν, αλλά και ένα ζήτημα οθείς διοίκησης κατά τη γνώμη. Είναι αδιανόητο αυτή συνάδελφη να υπάρχουν αποφάσεις χρηματοδοτήσεων όπου κανένας συλλογικό όργανο δεν αποφασίζει. Παραδείγμα το σχάδι. 2.000 ευρώ για το μουσικό αφιέρωμα στο Δόρειο. 1.000 ευρώ για το πολιτιστικό σύλλογο Λογανίκο. 500 ευρώ για τους συναντώντες του Σύρωετς του 21. 4.520 ευρώ για αφήσεις και προγράμματα του ντοκιμαντέρ. 20.000 ευρώ για συμμετοχή. 23.173 ευρώ για την έκδοση στην εταιρεία φόρων που ποτέ κανείς δεν έμαθε τι έγινε, η Food Expo. 10.000 ευρώ για φωτιστικά και κάλυψη της παράστασης τα Ζύρια. 6.200 καντάτα για την αποκάλυψη του Ιωάννη. 3.000 διοργάνωσης στο πολιτιστικό φεστιβάλ Ασέας. 2.000 εναλλαπτικός τουρισμός Δοκιμαντέρ. 2.000 ο Κολοκοτρώνης και η Φαλεσία. 3.000 φιλοτεχνία Πορτρέπου. Και τα λοιπά, και τα λοιπά, το θαύμα της ελληνικής επανάστασης και τα λοιπά. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς είναι. Στην περιφέρεια μελοπονίσου πλέον δεν γνωρίζει κανείς πού συμμετέχει η περιφέρεια και πώς γίνεται η χρηματοδότηση. Θέλω λοιπόν να σας πω γιατί πραγματικά προκαλούμε πάρα πολύ ως ένας άνθρωπος ο οποίος πάντα μέχρι και το τελευταίο ευρώ φρόντιζα να δίνεται εκεί που πρέπει και είναι μεγάλη προσβολή. Να λέμε, κίτ-κίτς, κίτς άκουσα το ΑΠΤΑ. Ξέρετε ποιος αποφάσισε για αυτή τη διοργάνωση. Οι ΤΕΜΕΣ, το Κώσταν Αβαρίνο, οι Αιτζίαν και η περιφέρεια μελοπονίσου. Ξέρετε και το Υπουργείο, το οποίο χαρακτήρησε αυτή την εκδίρυωση των ΑΠΤΑ, των μεγάλων Βρετανών τουλιστικών πρακτόρων, που έφερε στην Πελοκόνησο την πτήση του Λονβίνου μέσω του Χίδρου, την καλύτερη εκδίρυωση που έπρεπε να γίνει ποτέ. Και έρχεται εδώ ο κ. Νίκας με την μπεντάδα τουρισμού, που περιφανεύεται. Τον προκαλώ, θα του πω την μπεντάδα τουρισμού της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Επιστημωρικός συνεργάτης, διδάκτορ Πανεπιστημίου Πυραιά, εξειδικευμένος στο στρατηγικό σχεδιασμό σήμερα καθηγητής του Πανεπιστημίου Πυραιά, Σωτήρης Βαντελάς. Πρώτος σύμβουλος, η εταιρεία που σήμερα είναι στην αναπτυξιακή τουρισμού του Δήμου Αθηνέων. Η ίδια εταιρεία ήταν σύμβουλος της περιφέρειας του Πελοκόνησου. Τρίτος συνεργάτης, η ΤΕΜΕΣ και η ΑΚΙΑΝ. Δεν έγινε καμία εκδήλωση χωρίς να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη αυτών των εταιρειών. Τέτατος συνεργάτης, η ΤΟΙ. Μπορώ να ακούσω και τα πέντε ονόματα των δυνατών επαγγελματιών τουρισμού, που αυτή τη στιγμή αποφασίζουν στην περιφέρεια Πελοκονήσου. Άρα λοιπόν, η πρόκληση είναι κάτι το οποίο δεν δέχομαι. Όταν δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ και προσπαθούσα βάζοντας όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Γιατί τον πειράζει το Περιστέρι και η Κλασμόνος. Εκεί ξέρετε ποιον αιτήματα ικανοποιούσε η περιφέρεια Πελοκονήσου. Των επιμελητηρίων, των σειρών τουρισμού, των ίδιων των ανθρώπων, των μικρομεσαίων, των ικατωνερών... Κυκλομεύετε κυρία Νικολάκου, πέρασε το πεντάλεπτο. Ναι, να σας παρακαλώ. Άρα λοιπόν, εδώ δίθεται μεγάλο θέμα νομιμότητας. Νομίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι δεν βουλεύει το Πελοκόνησος. Εδώ είναι οι εκταμιεύσεις. Και ασφαλιστική ενημερότητα έχει, και φορολογική έχει, και βουλεύει, και λέει ό,τι θέλουν. Τα νόπι θέλουν. Και ρωτάω, πώς νομιμοποιείται, εντάξει, η δαπάνη όταν είναι κάτω από 20.000, επιλέγει ο κ. Νίκας να βγάζει μόνο στο κοφάσεις. Νομιμοποιείται για τη σκοπιμότητα. Από ποιο σημείο του νόμου λέει ότι μπορεί ένα πρόσωπο να αποφασίζει για τα πάντα. Και κ. Περιφερειάρχα, έχω συγκεκριμένη καταγγελία, όπου ήρθες εσάς σύρογος του ΕΚΤ. Καταρχήν έχετε βάλει 15 ερωτήματα. Μα είστε σοβαροί τώρα. Άστε να μιλήσουμε. Μα είστε σοβαροί. Έχετε μία επερώτηση. Έχετε μία επερώτηση. Έχετε κανένα δικαίωμα να βάνετε... ...15 θέματα, 20 εκτός επερώτησης. Είναι δημοκρατικό αυτό που κάνετε. Τι δουλειά έχουν 40 ερωτήματα εκτός της επερώτησης. Τι κάνετε πολιτικοί 6,5 λεπτά. Δεν έχετε άλλο χρόνο. Δεν έχετε άλλο χρόνο. Είστε εκτός θέματα. Από το βίντεο που υπάρχει αυτή τη στιγμή αναρτημένο. Έχετε ξεκινήσει από τον δήμαρχο Καλαβρύτων. Μάλλον είναι τεχνικό πρόβλημα. Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα με το ίντερνετ. Και κλείνω. Και κλείνω. Η παρέμβαση μου δεν είναι για να κάνω στη ρατυπολίτεση. Και έχω αποδείξει με την πράξη μου. Δεν ξέρω αν ρωτήσατε την κυρία Σπυριδάκου... αν συμφωνεί με αυτά που είπατε. Συμφωνεί η κυρία Σπυριδάκου. Σας δίνει ελευκό να ρωτάτε... εκτός της εμπερότησης της στιγμής. Ό,τι θέλετε. Κύριε Πρόεδρε. Έχω ρωτήσει απολύτως και την κυρία Σπυριδάκου. Που δεν έπινε καμία απάντηση. Μπράβο. Μπράβο. Μαρτύρια. Πάμε. Τελειώσατε. Δεν έχετε άλλο το λόγο. Δεν έχετε άλλο το λόγο. Πάμε. Τέλος. Κλείστε το μικρόφωνο. Κύριε Πρόεδρε. Να μου δώσετε το λόγο... παρακαλώ και τους αδέρφους της πλειοψηφίας... να κλείσουμε την ιστορία των επερωτήσεων... για να μπούμε στα θέματα της σημερινής εργιάτεξης. Ναι, ναι. Λοιπόν, για το πρώτο θέμα... πράγματι... πράγματι... ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα... τα οποία απασχολούν την πατρίδα μας... και δεν μας θυμά και ως πολιτικό σύστημα... είναι η ιστορία με τις αρδεύσεις... όπου κάνουμε φράγματα... και δεν προβλέπουμε τα κανάλια. Ή μπας πριν τόσο η ιστορία με τον Ανάβαλο... που κρατάει πάνω από πενήντα χρόνια... και έχει γίνει ανέκδοτο ιστορικό. Μήπως με τη Δόξα... τη λίμνη Δόξα δεν είναι το ίδιο... μήπως με την Κελεφίνα δεν είναι το ίδιο... μήπως με τη λίμνη Τάκα εδώ έξω... καμία τελευταρία χρόνια δεν είναι το ίδιο... από κοντά και το Φιλιατρινό... που είναι νεότερο φράγμα χωρίς δίκτυα. Νομίζω ότι είναι σωστή ενέργεια από άποψη... από την πλευρά της κυβέρνησης... ότι ενέταξε τις αρδεύσεις στο Ταμείο Ανάκαψης... και κάποια από τα έργα αυτά βαλτωμένα 30 χρόνια... θα τα δούμε σε 1,5 χρόνια περίπου να δουλεύουν... για το συγκεκριμένο θέμα που θέτεται... αυτό όπως ξέρετε καλά... έχει δημοπρατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης... αφορά τη δεύτερη φάση του έργου του Ανάβαλου... και οι σχετικές αποσφραγίσεις... οι αποσφράγεις του διαγωνισμού... νομίζω η Μαλωνίμε βέβαιος θα γίνει στις 3 Αυγούστου... δηλαδή σε μερικές μέρες έχει μπει... έτσι δεν είναι Γιάννη το θέμα αυτό σε πορεία πλέον... 3 Αυγούστου... το δεύτερο θέμα το οποίο έθιξε ο αγαπητός κ. Γιαννακούρας... το λέω αγαπητό... κι ας μου επιτύθενε τ' ακραία αυτός πάρα πολλές φορές... αλλά θεωρώ ότι έχει ψηλή φωνή... και δεν τα εννοεί η καρδιά του αυτά τα οποία λέει... εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης... και των δημοτικών σχολείων... και των γυμνασίων και των ηλικίων που δεν έχουν παιδιά... το θέμα δεν είναι συνάδελθε η δικητική απόφαση... το θέμα είναι ότι δεν έχουμε παιδιά... δεν έχει η ελληνική ύπεθος παιδιά... και καμιά φορά και όταν υπάρχουν παιδιά... τα μεταφέρουν στα μεγάλα αστικά κέντρα... όπου υπάρχουν 6 αθέσια ή 12 αθέσια σχολεία... υπάρχουν σχολεία με πολλά παιδιά... γιατί το σχολείο δεν είναι το μάθημα... όπως ένα χωριό δεν μου μίλαγε το χωριό ολόκληρο... γιατί είχα ψηφίσει... είχα πρωτοστατήσει μάλλον στην κατάργηση του σχολείου... και να ενοποιηθούν όλα τα παιδιά... σε ένα μεγάλο σχολείο 12 αθέσια... τι να κάνουμε με 6 παιδιά... τι γυμνάσιο να κρατήσουμε με 6 παιδιά... 1-2 παιδιά σε κάθε τάξη... τι μπορούν να μάθουν τα παιδιά σε αυτό το σχολείο... τα σχολεία δεν είναι για τους γέρους... ούτε για ακείνους που θέλουν... να κρατάνε ζωντανό το χωριό... λυπάμαι ειλικρινά... που δεν θα γίνονται γιορτές εθνικές... από τα παιδιά σε συγκεκριμένες περιοχές... δεν θα γίνεται μια παρέλαση... είναι λυπηρό... αλλά ας το αναζητήσουμε αυτό... στις πολιτικές εκείνες... οι οποίες έχουν οδηγήσει... στο γνωστό πρόβλημα... το οποίο είναι παγκόσμιο να ξέρετε... η αστυκοποίηση είναι ένα πρόβλημα... το οποίο έχουμε παγκοσμίως... ιδιαίτερα σε περιοχές... όπως η Αρκαδία ως παράδειγμα... όπου έχουμε δήμους... που δεν έχουν κανένα σχολείο... αντιμετωπίζουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα... η έλλειψη πολιτικής... θεωρώ ότι ιδιαίτερα στην Αρκαδία... έφερε αυτά τα αποτελέσματα... μαζί με τις δυσκολίες... το ανάγνυφο κλπ... λοιπόν και για την τελευταία ερώτηση... κοιτάξτε... εμείς ό,τι κάνουμε... είναι νόμιμο... όχι νόμιμο φανές... εμείς δεν είμαστε... πανηγυριτζίδες... για να στηρίζουμε... πανηγύρια τύπου αργολίδας... που χρωστάμε... 350.000 ευρώ... και έχω φτάσει στο σημείο... επειδή έγιναν οι εκδηλώσεις... και χρωστάμε σε φτωχούς ανθρώπους... λέω πάτε στα δικαστήρια... δεν έχουμε καμία άλλη λύση... και να ερχόμαστε και να καταθέτουμε... ότι έγινε το πανηγύρι... είναι νόμιμο... οι οργανοπαίχτες τους χρωστάμε λεφτά... 350.000 ευρώ... ή 250.000 ευρώ... στην Αρκαδία για τα πανηγύρια... με την αιτιολόγηση που έκανε... ο κύριος Γιανακούρας... μπορείτε να μου πείτε από ποιες επιτροπές... περάγαν αυτά... που είναι καταγεγραμμένα... για να διαβάσω και να μάθω... για να μπορέσουμε να καθοδηγηθούμε... λες και είμαστε εκτεσινοί... σε αυτόν εδώ το χώρο... λοιπόν εγώ θα σας πω το τι κάνουμε... και να ξέρετε... διότι αυτά που ακούσατε... διάφορα 10.000 στο Ξηλόκαστρο... 10.000 στο Ξηλόκαστρο... παίζεται για πρώτη φορά το έργο... του Σοφοκλή Χνευτές... το οποίο συνδέεται με τα τρίκαλα... και μου το εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης... η Κόρκα... ο Βητηνιώτης... ο Δήμαρχος... ολόκληρη περιοχή... είναι έργο του Φεστιβάλ Αθηνών... και ανεβαίνει... και σε περιοχή για την οποία να αναφέρεται το συγκεκριμένο έργο... να μη χρηματοδοτεί... χρηματοδοτηθεί... δεν είναι μίζων εκδήλωση... γιατί 3.000... για τις εκδήλωσεις για τον Κάτσο... γιατί αναφέρεται συγκεκριμένα περιστατικά... στην Ασία δεν είναι γεγονός... που πρέπει να χρηματοδοτηθεί... είναι ή δεν είναι πολιτιστική εκδήλωση... το πανηγύρι δεν είναι πολιτιστική εκδήλωση... πως να το κάνουμε... πανηγύρια που τρώμε... κάτικα κοτόπουλα... με τα έξοδα των φορολογουμένων... και γλεντάμε... λοιπόν... για την Ασία που μου λέτε... ή για τη φιλοτέχνηση του πορτρέτου... ζήτησε η κοινότητα της Ζάτουνας... ένα πορτρέτο για τον Σταϊκόπουλο... τον απελευθερωτή του Ναφλίου... δεν πρέπει να το κάνουμε... και προφανώς όλα αυτά... ανεβαίνουν στο διάβυα... τα βλέπει όλος ο κόσμος... μπορείτε να μας ρωτήσετε στην άλλη φορά... πώς τα δώσατε... και θα σας πω ποιοι τα δώσανε... γιατί γίνεται κάθε μέρα σύσκεψη... ποιοι μετέχουν στη σύσκεψη... η Διευθύντρια Πολιτισμού... η οποία έχει και αναφορές... από τους τυματάρκες πολιτισμού... μετέχει ο συνεργάτης μου... ο Πέθρος Σαραντάκης... συγγραφέας... καταξιωμένος πνευματικός άνθρωπος... ο Διευθυντής Οικονομικού... η Γενική Διευθύντρια... σύσκεψη σε τραπέζι... ο Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής... ο κ. Λαμπρόπουλος... βάζουμε τα αιτήματα κάτω... και κατά περίπτωση... χωρικές αντιπεριφερειάρχες... η κυρία Κόρκα που μου στέλνει γράμματα... γράμματα με mail... κοίταξε την ακλήνωση αυτή και προσεξέτε... και τα βλέπουμε με εξαιρετικά μεγάλη φιδό... και περνάνε από το διάβυα... και μπορείτε να ρωθήσετε γιατί... έχει συγκεκριμένη αιτιολόγηση... όπου στηρίζομαι πράγματι πολιτιστική δημιουργία... και πράγματι στηρίζομαι και αθλητική δημιουργία... και ανάταση του αθλητισμού... αυτή είναι η πολιτική... και επιπλέον να ξέρετε... ότι έχει 17.000 ευρώ... κάθε εχωρικός αντιπεριφερειάρχης... να δώσει πέντε εκδηλώσεις... μέχρι ένα χιλιάρικο... πέντε εκδηλώσεις μέχρι 700 ευρώ... 10 εκδηλώσεις μέχρι 500 ευρώ... κατά τη δική του κρίση... τα οποία υπογράφονται σε συνενόηση... με τους αντιπεριφερειάρχες εκεί... προσπαθήσαμε να τα βάλουμε σε μία τάξη... και ξέδωσα και μία απόφαση... που είπαμε πώς βλέπουμε εμείς τον πολιτισμό... και ποιες εκδηλώσεις εντάσσουμε σε χρηματοδότηση... διευθνείς εκδηλώσεις... που κάνει η κάθε περιοχή... προσπάθεια εξαχτίνωσης των εκδηλώσεων... φεστιβάλ χορού να πάει και στη Σπάρτη... λέω ως παράδειγμα δημοτικό θέατρο... να πάει και σε διάφορες περιοχές άλλες... αυτό το οποίο λέτε εσείς ότι δεν πρέπει να γίνεται... μπορείτε να μου πείτε λοιπόν... μπορείτε να μου πείτε εσείς... που τα καταγράφατε όλα αυτά... και πώς τα αποφασίσατε... γιατί θυμάμαι κάτι εκδηλώσει κάτω από το δικητήριο... τότε που σας έριξα 30.000 ευρώ πρόστιμο... γιατί καταπατήσατε δημοτικό χώρο... μία δύο μέρες εκδήλωση... Παναγία μου σώσε... δεν καταλαβαίνω... καθόμαστε και κάνουμε σύγκριση... με τα πανηγύρια... δόθη και κείθε... με τα τσάμικα... τα σουβλάκια... τη μπόχα... τις χορευταρούδες... να χορεύουν μπροστά το τσάμικο και το καλαματιανό... δύθεν και αναφέρουν αισιοδοξία... εμείς δεν ακολουθούμε τέτοιους δρόμους... ακολουθούμε πολιτιστικούς δρόμους... κουβεντιάζουμε... συνενόμαστε... μπορεί ο καθένας να τα δει... να ζητήσει αιτιολόγηση... για οποιαδήποτε εγγραφή... για να σας εξηγήσουμε... και το κρυότερο δεν λαϊκίζουμε... γιατί γι' αυτό πολλά γυρίζουν πίσω... όταν μια εκδήλωση... ψυχαγωϊκού χαρακτήρα... παράδειγμα δεν έχει πολιτιστικό περιεχόμενο... σήμερα μας έχουν έρθει... ένα ή δύο αιτήματα... ρωτήστε διευθύνται πολιτισμού... ξέρετε με τι αιτιολόγηση... θα κάνουμε κλασιά... θα ταΐσουμε τον κόσμο δωρεάν... δηλαδή με τους φορολογούμενους... θα ταΐσουμε τον κόσμο... με έξοδα των φορολογούμενων... έτσι είχαν συνηθίσει... ξέρετε πόσο επόδεινο είναι... να το γυρίζετε πίσω και να λέτε... δεν πρόκειται για πολιτιστική εκδήλωση... αυτό δεν είναι πολιτιστική εκδήλωση... λοιπόν ρωτάτε τον Μαρτέζο... τι τραβάει με τα 350.000 στην αργολίδα... για να καταλάβετε... για να έρχεστε εδώ και να μας εγκαλείτε... το 21... η περιφερειακή αρχή... θα κάνει το 21... και θα ακριθεί... και όταν η Γνωμοδοτική Επιτροπή... νόμιζε ότι μπορεί να αποφασίζει... μπορεί να αποφασίζει και να χαράζει... ανεξάρτους δρόμους... προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι... καταργήθηκε... αυτό καταργήθηκε... τέλος... ποια Γνωμοδοτική Επιτροπή μου λένε... εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ... ό,τι τους είπαμε τα ψηφίσαμε... ότι από και πέρα όταν ήρθαν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο... όποιος θέλει να το δέχεται... αυτό όποιος δεν το δέχεται δεν μας ενδιαφέρει... ρωτήστε λοιπόν τον Μαλτέζο... με τα 350.000 εκατ. της αργολίδας... να σας πει πόσα έγγραφα έχει κάνει... και θα μείνουν οι άνθρωποι απλήρωτοι... σας τα λέγω αυτά... γιατί δεν είναι πάντα... πάντα η κριτική όταν είναι αρνητική ευπρόζεκτη... διότι αν υπάρχει κάτι... που εγώ το κατάργησα και δεν το ακολουθώ... να μου το πούνε... από την πρώτη στιγμή... ήθελα να αντιμετωπίσω αυτό το καρκίνωμα... του λαϊκισμού... το οποίο έχει σχέση με την χρηματοδότηση εκκληλώσεων... και την απόκτηση φύλλων... γιατί είναι κάποιοι που με μάχονται... με μάχονται... οι οποίοι έφαγαν με χρυσά κουτάλια... για εκκληλώσεις που δεν είχαν σχέση ούτε με τον αλληλισμό... ούτε και με τον πολιτισμό... με τίποτα... και αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται... όταν έρχεται εδώ ο Iron Man... και του λέω πόσα χρήματα πήρας... 240.000... και μου φέρνει τιμολόγιο άνθρωπος... με 120.000... δεν λέω εγώ ότι κλάψαν τα χρήματα... δόθηκαν δόθηκαν εκεί... όχι για το Iron Man... δόθηκαν για να έχουμε την ευλογική μεταχείριση... για να έχουμε κάποια μέσα ενημέρωση... περί αυτού πρόκειται... και ερχόμαστε να κάνουμε την αρνητική μας... και να υποδείξουμε... δεν ξέρω όποιοι θέλετε... να συνταχτείτε με αυτή την κριτική... εγώ κατέβηκα στις εκλογές... με συγκεκριμένες αρχές... τις οποίες στηρώ... και σ' όποιους αρέσουν... έτσι είναι... ο καθένας πρέπει να τραβάει το δικό του δρόμο... αν τραβάγατε καλύτερο δρόμο... πέστε μου πού μπορώ να τα βρω... εγώ βρήκα 140.000 ευρώ για site... που δεν δούλευε δύο χρόνια... και ερχόμαστε εδώ να μας διδάξετε... για τον τουρισμό... τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε... χωρίς να έχουμε καμία σχέση... ιδέα επαγγελματική σχέση... τίποτα... να χαμογελάμε από εδώ και από εκεί... και να υβρίζομαι... ένα μίσος να εκπεράδεται... κατά της περιφερειακής αρχής... δύο χρόνια και βάλε... μετά τις εκλογές... πανηγυριτζίδες... να το ξέρετε... η ιστορία με τα πανηγύρια... έχει τελειώσει... έχει τελεία και πάβλα... εμείς κάνουμε προσπάθεια... για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιφερειάς... και χαρίζουμε δρόμους... για τον τουρισμό... και αυτό πρέπει να το ξέρετε... όχι τους δρόμους της πεπατημένης... 22 εκατομμύρια ευρώ... για προβολή... με 2,4%... να έχουμε από το τουριστικό εισόδημα... το οποίο έρχεται στη χώρα... στην Πελοπόννησο... εμείς αυτούς τους δρόμους... τους καταργούμε... και αν δεν πίσω με το λαό... ας έρθει κάποιος άλλος... για να εφαρμοστούν αυτά τα οποία λέγονται... δεν πειράζει... εμείς δεν είμαστε βυδομένοι με τις θέσεις... άλλοι δεν έχουν καταλάβει... παρότι που πέρασαν δύο χρόνια... ότι δεν έχουν καμία σχέση... και βλέπουμε διάφορα πράγματα... και γελάμε με αυτά τα οποία συμβαίνουν... με τις ειδικές καταλήψεις... προχωράμε στα θέματα της σημερίς... αδιάταξης... θα προτείνω τώρα... να συζητήσουμε τα θέματα... κατ' αρχήν της έδρας... είναι έξι θέματα... και μετά όταν αρχίσουμε τα θέματα... με τις περιφερειακές ενότητες... να προηγηθούν κάποια θέματα... επειδή πιθανόν... να μη μας παίρνει ο χρόνος... να φέρουμε μπροστά... κάποια θέματα τα οποία είναι... προς τα τελευταία. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε... μήπως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε... το θέμα το 19ο... Όχι, θα τα συζητήσουμε... είπα μόλις τελειώσουμε... τα θέματα της έδρας. Θα βάλουμε θέματα τα οποία... τρία, τέσσερα θέματα... τα οποία θα προταθούν... έτσι έχουν προταθεί... είναι σε γνώση μου. Αλλά πρώτα θα τελειώσουμε... τα θέματα της έδρας. Πάμε. Θέμα δεύτερο. Επικύρωσης πρακτικών... της 7ης έως και 11ης... του 2021 συνενδριάσεις... του Περιφερειακού Συμβουλίου... με τις προϋποθέσεις... που γνωρίζουμε όλοι. Εκρίνονται ομόφωνα. Τρίτο. Έγκριση αποτελεσμάτων... εκτέλεση του προϋπολογισμού... Περιφέρειας Πελοποννήσου Α' τριμήνου... οικονομικού έτους 2021. Κύριε Λαμπρόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, πολύ συνοπτικά αναφέρω... ότι η εισήγηση είναι η 816 του 2021... απόφασης Οικονομικής Επιτροπής... στην οποία αποτυπώνεται η εκτέλεση... των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού... για το πρώτο τρίμινο του έτους. Θα διαπιστώσετε ότι τα μόνα σημεία... στα οποία υπάρχει μια σχετική... ιστέρηση των εσόδων... έχουν να κάνουν με έσοδα... τα οποία καταβάλλονται αργότερα... όπως η τοκή των καταθέσεων... ή η επιχορίγηση για την κυνδροφελή εργασία... η οποία ήρθε... αλλά ήρθε στα αρχές του Ιουνίου του 2021. Για αυτό και βλέπετε περίπου 15% έσοδα... έναντι του περίπου 25%... θα ήταν η αντιστοιχία για το πρώτο τρίμινο. Επίσης βλέπετε ότι από τα έξοδα... από το 13% περίπου που είχαν τιμολογηθεί... είχαν ήδη πληρωθεί το περίπου 11%. Βλέπετε σχεδόν το σύνολο... με δεδομένη και την μικρή χρονική αισθέρωση... που υπάρχει μεταξύ τιμολόγησης και πληρωμής. Τα αποτελέσματα του Πρωθυπουργισμού... έχουν εγκριθεί με την συγκεκριμένη απόφαση... Οικονομικής Επιτροπής... η οποία ήταν ομόφωνη με τρεις λεφικές ψήφους... κατά την συζήτησή της. Λοιπόν, προχωράμε... Τα αποθετήσεις. Ναι, ερώτηση. Η κυρία Νικολάκου έχει ερώτηση. Όχι, όχι. Εμείς, κύριε Πλάδε, θα το περθούμε στο τέλος... γιατί θα το αποθετηθώ εγώ... αλλά ο κύριος Δέδες. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα πρότεινα για λόγω συντόμευσης της διαδικασίας... αν θέ μου και συναντάτε και εσείς... τα θέματα τρία, τέσσερα, πέντε... να τα εξετάσουμε μαζί με κοινές τοποθετήσεις... απ' τη διαδικασία του Πρωθυπουργισμού... είτε της παρακολούθησης των νέων στόχων... είτε της αναμόρφωσης. Εμάς είναι δοδομένοι η στάση... και στην Οικονομική Επιτροπή. Τυρίσαμε και στον Προϋπολογισμό κατά την ψήφιση του. Θα ακολουθεί αυτή η στάση και στο Περιφερειακό. Σήμερα είναι μια τυπική διαδικασία... ελέγχου της πορείας και αναπροσοριορισμού... του στόχου του Προϋπολογισμού. Εμείς θα ψηφίσουμε λευκό... και προτείνω, όπως σας είπα... τα τρία θέματα να συνειδηθούν με νέα τοποθετήσεις... να κερδίσουμε χρόνο και να τρέξουμε τη διαδικασία. Απλά, κύριε Πρόεδρε, άμα πιτρέπετε... ας συμπληρώσει ο κύριος Λαμπρόπουλος... σηγήσου και για τα άλλα δύο. Κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε... σε ένα λεπτό μπορώ να εισηγηθώ και τα άλλα δύο... τα οποία της τελείως είναι... Το θέμα 4 λοιπόν αφορά στην αναμόρφωση... των οικονομικών στοιχείων του ολοκληρωμένου πλασίου δράσης... για το 2021. Και σε αυτό το θέμα η Οικονομική Επιτροπή... ομόφωνα έχει εγκρίνει την εισήγηση... με τρεις λεφικές ψήφους όπως και στο προηγούμενο... αφορά στην τροποποίηση των στόχων... του πλασίου δράσης για το 2021... μετά την οριστικοποίηση του ταμιακού υπολύπου... πριν το 2020. Έχουν λοιπόν τροποποιηθεί... οι εγγραφές εσόδων και εξόδων... αφού οριστικοποιήθηκε το ταμιακό υπόλυπο του 2020... με την δεύτερη αναμόρφωση του προϋπολογισμού... που έχει εγκριθεί με προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στον πίνακα που έχετε... είναι γραμμένες όλες οι πραγματικές εγγραφές... μέχρι και τον Απρίλιο του 2021... και οι προβλέψεις για την πορεία των υπολύπων... λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των προηγούμενων ετών. Υπάρχουν λοιπόν μικροαλλαγές στα έσοδα και τα έξοδα... με δεδομένη την τροποποίηση της συγκεκριμένη. Το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης υποβάλλεται για έγκριση... στο παρατηρητήριο της οικονομικής αφοτέρειας στο ΝΟΤΑ... το οποίο παρακολουθεί και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού... για την αποφυγή ελληματικών προϋπολογισμών. Το θέμα 5, το οποίο αφορά την κατάρτιση του σχεδίου... της τρίτης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021... από το σύνολο των μελών της οικονομικής επιτροπής με παρόντα και τα 11 μέλη της... χωρίς λευκές ψήφους. Το σύνολο έχει εγκρίνει την εισήγηση της υπηρεσίας... όπου αναμορφώνει το προϋπολογισμός κυρίως για την εγγραφή εσόδων... τα οποία έχουν να κάνουν με επιπλέον πιστώσεις από διάφορα προγράμματα... να σημειώσω ότι εκεί πέρα συμπεριλαμβάνεται και επιπλέον πίστοση... πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για τις δαπάνες δακοκτονίας έτσι όπως είχαμε ζητήσει στις αρχές του έτους... και έτσι όπως είχαμε ζητήσει κατά καιρούς και προηγούμενα χρόνια... αλλά είναι η πρώτη φορά που καλύπτει το ποσό αυτό. Και αντιστοίχως υπάρχουν οι τροποποίησεις των εξόδων... προκειμένου να είναι ισοσκυλισμένος ο προϋπολογισμός... με βάση τα επιπλέον έσοδα από κυρίως προγράμματα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εμείς συμφωνήσαμε και στην Οικονομική Επιτροπή. Νομίζω ότι δεν έχουμε και δεν έχω κάτι να προσθέσω. Συμφωνούμε στη νησίγηση του κυρίου... Ο κύριος Γόντικας. Συμφωνούμε να κοβηδιαστούν και τα τρία μαζί. Και με αυτή την έννοια θα έχω εννέα ατομοθέτηση. Ψηφίσουμε κατά γιατί ψηφίσαμε κατά και στους προϋπολογισμούς σας... και στην εκτέλεσή τους νηφών και στην αναμόρφωση... μιας και έχει να κάνει με ευρωπαϊκά προγράμματα... κανά δυο κονδύλια κλπ. Θέλω να βάλουμε ένα πολιτικό ζήτημα που κατά τη γνώμη μας... προκύπτει και στην κουβέντα των τριών θεμάτων προϋπολογισμού... αλλά και μέσα από τις απαιρωτήσεις. Προσέξτε αγαπητοί συνάδελοι, θέλω απαντήσεις... και από τις επικιαφαλείς παρατάξεων που τους αφορά... και από τον κύριο Περιφερειάρχη. Το 2010, οι κάποιες που αυτόν ο αποκαλούνταν... υγιείς δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας, με το ΠΑΣΟΚ... φτιάξανε τη Νέα Πελοκόνησο που πήρε την ποιοψηφία... και είχαμε τον τεός Περιφερειάρχη. Μέσα από μήνυμα της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ... Δενυζέλου, Σαμαρά, υλοποίησαν το δεύτερο μνημόνιο... με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για το λαό. Τώρα βλέπω όλο και πιο συχνά τον τελευταίο χρόνο... κοινές προτάσεις, κοινές προκλήσεις θεμάτων... για κουβέντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο... κοινή δράση, σήμερα κοινές επερωτήσεις... πάλι κάποιων αυτοαποκολούμενων υγιών δυνάμεων... από το Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Τι γίνεται, ψήνεται καμιά συγκυβέρνηση... Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ... για να αντιμετωπιστούν τα πολύ χοντρά προβλήματα... της νέας πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που έχουμε μπει. Για πάτε σας παρακαλώ καθαρή πολιτική θέση... και αφήστε τα κακαρίσματα και τις κόντρες και τις διαπάλεις... για το πώς το οποίον και τα λοιπά και πώς φέρεται ο καθένας και μιλάει. Πάρτε θέση σας παρακαλώ και οι πολιτικές δυνάμεις... και οι επεκτιφαλείς των παρατάξων... και εσείς κύριε Περιφερειάρχα στα πολιτικά ζητήματα... που από τι φαίνεται ζημώνονται. Έχει αξία να μιλήσετε τώρα, όχι μετά... όταν θα βγουν όριμα... γιατί είναι γνωστές οι θέσεις... κάποιων που θέλουν να αντοπέξουν και οι υπερκοματικοί... και κοινής αποδοχής από το πολιτικοαστικό σύστημα. Έτσι γίνεται στα κόμματά σας. Αν μπορείτε, μπορείτε να αντοποθεθείτε πολιτικά σε αυτά... και όχι σε κοκορομαχίες και κόντρες από προσανατολιστικές. Ευχαριστώ. Κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, να τοποθετηθούμε για το θέμα 3 πρώτα. Θέλω να παρατηρήσω τα εξής. Πρώτον, γενικά εμείς έχουμε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Όμως, εδώ υπάρχει ένα επιπλέον ζήτημα. Υπάρχουν κάποια επιπλέον ζητήματα τα οποία θέλω να αναδείξω. Έρχεται το συγκεκριμένο θέμα, η έγκριση των αποτελεσμάτων. Ο ίδιος ο νόμος που διαβάσαμε στην εισήγηση λέει... ότι πρέπει να έρθει 30 μέρες στο περιφερειακό συμβούλιο... μετά τη λήξη του τριμήνου. Εδώ, έρχεται 30 μέρες μετά τη λήξη του δεύτερου τριμήνου. Δηλαδή, δεν έρχεται 30 μέρες. Έρχεται 120 μέρες αργότερα από τι λέει ο νόμος. Ένα, λοιπόν, σοβαρό ζήτημα στο οποίο είσαστε ελεγχόμενοι. Δεύτερο, τα τρίμηνα σημαίνει ότι τα έσοδα πρέπει να προσεγγίζουν το 25%. Και κατά συνέπεια και τα έξοδα. Εδώ, λοιπόν, έχουμε στα βασικά έσοδα... και όχι σε αυτό που είπε ο αγαπητός κ. Λαμπρόκληλος... ότι είναι πολύ κάτω από το 25%. Είναι 15%. Ιδιαίτερα, τα έσοδα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους είναι 13%. Το βασικότερο έσοδο. Τα έσοδα από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων είναι 17,75%. Μόνο τα έσοδα από πρόστιμα πάνε καλά. Εκείνα έχουν ξεπεράσει τα πάντα. Έχουν φτάσει τα 73%. Αλλά αυτά είναι ψύχουλα. Τίποτα. Μηδέν. Λοιπόν, επομένως εδώ... δηλαδή, το αυτοθέμα 3 δεν το καταψηφίζουμε απλώς. Το υπερκαταψηφίζουμε, να το πω έτσι. Γιατί οι έγκριστοι αποτελεσμάτοι και κυρίως οι οφειλές... δηλαδή, το κράτος δεν τηρεί την ομότητα. Δεν εφαρμόζει ούτε τον ίδιο το νόμο... που έχει ψηφίσει και υποτίθεται το συμφωνεί. Τον καλή κράτη. Μαζί του. Λοιπόν, ένα αυτό. Δεύτερο. Τα ίδια ισχύουν και για το 4. Το καταψηφίζουμε. Λοιπόν, και αυτό διότι είναι βασικά ο ίδιος ο προϋπολογισμός. Στο θέμα 5, φυσικά θα κάνουμε μια εξέρεση... διότι η αναμόρφωση αυτή αφορά επιτέλους... τη δικαίωση ενός αγώνα που χρόνια το προβάλλουμε... από χρόνια και οι προηγούμενοι συνάδελφοι... που ήταν την παράταξή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο... τα επιπλέον χρήματα που δικαιούται η Πελοπόννησος... επιτέλους έστω και με τον τρόπο που δόθηκαν... που είναι εξευτελιστικός για τους υπουργούς τους ημερινούς... τους αρμοδιούς, ότι έπρεπε να παρέμβει ο πρώην πρωθυπουργός... για να δοθούν τα χρήματα τα οποία δικαιούται... θα δικαιούμαστε. Τα δικαιώματα το λένε όχι επειδή το λέει ο Πεθράκος... ή ο Νίκας ή ο Χόντικας ή ο οποιοσδήποτε... το λένε οι Πυρσιακοί ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δαγκοκτονιά... αλλά ότι δεν έχουμε ένα 200 παραπάνω. Το λένε οι άνθρωποι 50 χρόνια. Επιτέλους δόθηκαν σε αυτό το πέντε... λοιπόν, γι' αυτό το λόγο το υπερψηφίσμα, το θέμα πέντε... τα υπόλοιπα το τρία και το τέσσερα επαναλαμβάνω για τους λόγους... και αν τους επιπλέον λόγους πανεύτηξα, τα καταψηφίσουμε. Κύριε Τζεμπεντζής... Κύριε Πρόεδρε και δεν θα μιλήσω. Εντάξει, κύριε Τζεμπεντζή. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Ακούγομαι, κύριε Πρόεδρε? Ναι, ναι. Λευκός σε όλα, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Κάτσαρης. Καλησπέρα σε όλους και από μένα. Προχανώς και εγώ θα καταψηφίσω και τα τρία... και θα πω και γιατί πολύ ωραία τα είπε και ο Σύντροφος Βόδικας... και ο Σύντροφος Πετράκου, στο θέμα όμως της δακοκτονίας... τα χρήματα που δοθήκανε ούτε για ψυχούλα δε φτάνουν... για να γίνει με σωστό τρόπο η δακοκτονία. Ένας από τους λόγους, θα καταψηφίζω, εκτός του γεγονότος... ότι του βασικού και των αρχών που έχουμε στέλνει από την αρχή. Έχουμε πρόβλημα με τη σύνδεση. Πάμε στην κυρία Νικολάκου και θα επανέλθουμε. Υπάρχουν τρεις εισηγήσεις για τρία θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό... τα οποία όμως έχουμε δελώς διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο μεταξύ τους. Θα προσπαθήσω, όσο σύντομα μπορώ, να τοποθετηθώ και για τα τρία. Σε ό,τι αφορά το θέμα τρία, είναι πραγματικά εκπληκτικό... μετά από τον τρόπο με τον οποίο και τις προσβολές που ρεκθήκαμε... στο δύο περιφεριάκι, ότι είμαστε πανηγυντζίδες... ότι κάνουμε πράγματα που γελάει, ότι κάποιοι έφαγαν με χρυσά κουτάλια... και τον παρακαλώ θερμά, επειδή όταν ακούγονται τέτοιες κουβέντες... θα πρέπει να μιλάμε με ονοματεπώνυμο... να πει σε κάποιες στιγμές της ομιλίας ποιοι είναι αυτοί που έφαγαν με χρυσά κουτάλια... γιατί το να πετάμε λάσπη σε όλους δεν το θεωρώ ο Κόρθος. Προσωπικά δεν έχω φάει με κανένα χρυσό κουτάλι. Με τόσο συμπυκνωμένο λόγο, πρώτη φορά ακούω... σε τόσο συμπυκνωμένο λόγο, τόσο λίγο χρόνο... να ακούγονται τόσες σύβρις και τόσο προσβλητικά πράγματα. Κύριε Περιφεριάκιο, δεν είμαστε πανηγυντζίδες. Δεν είμαστε πανηγυντζίδες. Κι αν σας ενοχλεί ο φορός, θα σας στείλω κάποια σελέσια... τα οποία πολύ πρόσφατα χόρεψαν... και εν εποχή κορωνοϊού, μάλιστα, χόρευαν σε τοπικές γιορτές. Και καλά έγιναν. Δεν είμαστε πανηγυντζίδες... και δεν δεχόμαστε να μας κουνάτε το βάχτυλο. Να έρχεστε εδώ με ένα προϋπολογισμό... να ψηφίσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο... και μόλις πριν να μας έχετε παρουσιάσει ως κλέφτες... και ως απατεόμενες... και να μας λέτε για παραδοτέα... και να μας λέτε ότι κάνουν πράγματα που γελάτε. Δύο χρόνια έχουν περάσει... και πρέπει εσείς να καταλάβετε πλέον... ότι εμείς θα ελέγχουμε εσάς. Ό,τι λοιπόν έχετε να ελέγξετε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή... έχετε δύο χρόνια, έχετε κι άλλα δύο, κάντε το. Στείλτε τα σε όποιες αρχές διαφάνειας θέλετε... σε όποιους εισαγγελίες θέλετε... αλλά βάλτε μια τελεία. Και δεν μπορείτε να συμψηφίσετε τίποτα... από αυτά που κάνατε σήμερα. 140.000 δώσαμε για ένα site που το βρήκατε ανεργό. 140.000 δώσαμε για ένα site που δεν υπήρχε... για την αρχιτεκτονική του δομή... για το σχεδιαστικό του, για το περιεχόμενό του... με πρωτογενές φωτογραφικό εγώ... και με πρωτογενή βιδεοσκόπηση. Εσείς που δώσατε 20 που τα δώσατε. Επειδή αλλάξατε τη σειρά της τοποθέτησης. Έχουν έγγραφει απάντηση δική σας... ότι δεν είναι δικό σας το περιεχόμενο... ότι δεν έχετε κάνει βιδεοσκόπηση... ότι δεν έχετε κάνει αρχιτεκτονική δομή... και ότι το περιεχόμενο υπήξε από παλιά. Έχει γράφους το έχουμε αυτό. Πού νομίζετε, κύριε Περιφερία, ότι οπευθύνεστε... και μας λέτε καρκίνωμα του λαϊκισμού. Καρκίνωμα του λαϊκισμού, μας είπατε πριν λίγο. Εσείς που υποτίθετε ότι είστε μηλύχοιος... και ότι θέλετε ενότητα και υπερβάσεις. Ο τρόπος, λοιπόν, που διαχειρίζεστε το δημόσιο χρήμα... έχει πολλά ζητήματα. Και μόνο ότι αποκαλύφθηκε πριν από λίγο, από την ερώτησή μου... ότι αποφασίζουν οι υπερεσιακοί και εσείς... δηλαδή ότι δεν υπάρχει κανένα συλλογικό όργανο... ότι δεν έρχεται πουθενά αυτό να το συζητήσουμε κάπου... να βγει ένας προγραμματισμός, να πάει σε μια οικονομική επιτροπή... όπως πήγαινε. Ζητήκα σήμερα, που δεν μιλά και για τον κοροϊκολογισμό... είπε κάτι πολιτικά. Ξέρετε πώς έκανε στο παρελθόν... όταν έβλεπε απόφαση του περιφερειάχη για εκδίωση πολιτισμού... που το έκανε στην Οικονομική Επιτροπή... γιατί τις ελάχιστες αποφάσεις που έβλεπε ο περιφερειάχης... τις φέρναμε μετά στην Οικονομική Επιτροπή προσέγγιση... γιατί αυτό λέει ο νόμος. Αφού 159 δίνει το δικαίωμα στον περιφερειάχη να βγάλει απόφαση... όμως αυτή απόφαση μετά θα πάει στην Οικονομική Επιτροπή... που δεν την έχετε φέρει ποτέ μέχρι σήμερα. Για κοιτάξτε λόγοι της συνάδελφης τους κοδικούς 840, 841, 842, 843 και 844. Για κοιτάξτε με ποιον τρόπο διαχειρίζονται τα χρήματα... είτε για εκδόσεις, είτε για δημόσια σχέση, είτε για επικοινωνίες. Μας μιλάνε εμάς για πανηγύρια... και η Περιφέρεια Πελοποννήσου αγνήθηκε φέτος να πάει στην Ανούγα... στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση στον κόσμο για τα προϊόντα. Είναι δυνατόν να μας λέει για πανηγύρια και να αγνηθεί να πάει στην Ανούγα... ποιος η Περιφέρεια Πελοποννήσου που πάντα το στατούσε και το καλοριστούσε. Άρα λοιπόν δεν είναι τρόπος αυτός διαχείρισης. Εγώ είμαι περιφερειακής και εμείς είμαστε περιφερειακοί ακοί. Δείχνει αυτακτισμό και δείχνει και άλλα ζωνία. Δεν έχει να κάνει ούτε με τα λόγια, ούτε με τον τρόπο... ούτε αν ο καθένας από εμάς αυτό χαρακτηρίζεται ηθικός, δίκαιος, οικονόμος ή σπάταλος. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Λέω το εξής. Έζησα στον απόλυτο βαθμό, κύριε Περιφερειακά... οι εκδράσεις, το λέω, ως μέλος μιας νομοδοτικής επιτροπής, τι σημαίνει ένας περιφερειακής να πιστεύει ότι είναι η αρχή του παντός και το τέλος. Εκώδησαν οι συγχείσεις σας, βεβαίως και τις συζητούσαμε, βεβαίως και συμφωνούσαμε σε αυτά που έπρεπε και όταν κρίνατε ότι με κάποιες δεν συμφωνούσατε, το είπατε και τώρα, τέλος, τέλος. Μια αντιτροπή θεσμοθετημένη από το περιφερειακό συμβούλιο, τέλος μία αντιτροπή που δεν είχατε κανένα δικαίωμα να τη σταματήσετε. Άρα λοιπόν, για να μην πω περισσότερα προς το παρόν, θα τα πω σε επόμενο θέμα. Ναι, είμαστε εδώ για να ελέγχουμε. Ναι, θα δούμε και εμείς σαν παραδοτέα σας. Ναι, θα δούμε και εμείς τις συμβάσεις σας. Ναι, θα πάμε στην αρχή διαφάνειως όπως σας αρέσει και εσάς και εμένα να τη λέω πρώην διαφθοράς, κατά πολέμιση της διαφθοράς. Όπως αυτή τη στιγμή εσείς δικείτε και εμείς ελέγχουμε. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Και φτάνουμε τώρα στο αποκορύφωμα του θράσους. Με συγχωρείτε πάλι, δεν θέλω. Έχετε, μιλάτε έξι λεπτά, εξήμισι λεπτά, εκτός θέματος. Κάντε μου τη θάρρη, τελειώνετε. Εκτός θέματος. Δεν θέλω να γίνω κακός πάλι. Για ομιλητικά λόγματα και σε εμένα, αλλά εκτός θέματος. Εκτός θέματος. Λέτε για μέσα ενημέρωσης, κύριε Περιφεριακτά. Και το λέτε αυτό σε εμάς. Και το λέτε εσείς σε εμάς. Πολύ σύντομα, λοιπόν, θα έρθει στο Περιφεριακό Συμβούλιο. Έχουμε ήδη συνεδρεθεί. Η απαραίτητη Σύμβουλη. Το πόσα χρήματα έχουν πάρει μέσα ενημέρωσης. Τη διαιτία, τέλος πάντων, που εσείς διηγήκε. Για ποια έργα. Για ποια παραδοτέα. Παραδοχές για να μιλήσουμε. Εάν εσείς δεν έχετε την τόλμη να μιλήσετε με ονοματρυπώνυμο. Να ξέρετε ότι και ως παράταξη, αλλά και εγώ προσωπικά, διαθέτω την απαραίτητη τόλμη να φέρω τα θέματα αυτά στο Περιφεριακό Συμβούλιο. Να δούμε ποιος είναι εκείνος που ταρίζει, όπως εσείς είπατε πριν λίγο, για τα μέσα ενημέρωσης προκλητικά. Εφέρατε μία έκθεση των 40.000 ετών. Τελείωσε ο χρόνος. Θέλετε να δευτερολογήσω μετά, όταν έχω πρόβλημα. Τι να δευτερολογίστε. Να πω τώρα με τι ψηφίζουμε. Τρία και τεφτά μισή λεπτά μιλάτε. Στο 3%, στο 4% και στο 5% λόγω του ποσού της εγγραφής της δρακοπτορίας. Ωραία. Προχωράμε. Θέλει ο Περιφεριαρχής να το αποθεθεί. Α, ο κύριος Κάτσαρης, συγγνώμη, ο κύριος Κάτσαρης, γιατί είχε… Εγώ στο τέλος, πράγματι, του… Ναι, ναι, μετά το κύριο Κάτσαρη. Για μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριαέδρα, σας καταστρέψω, απλά μου κόπηκε η σύνδεση. Είπα, είχαμε μείνει, κόπηκε η σύνδεση, ότι εμείς για λόγους αρχής καταψηρίζουμε το προϋπολογισμό, γιατί είναι, σε σχέση με τις δικές μας προτεραιότητες, εντελώς σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι σε κατεύθυνση εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών σφαιρώνων και όχι της συντριπικής πλειοψηφίας του λαού της Περιφερίας Πελοποννήσου. Για αυτό το λόγο καταψηφίσαμε το προϋπολογισμό και καταψηφίζουμε και όλες τις αναμορφώσεις. Και να προσθέσω και ένα τελευταίο, δεν ξέρω αν ακούστηκε, για την δακοκτονία. Επειδή υπώθηκε και για την πειραματική δακοκτονία σε βιολογικό επίπεδο, ότι το κράτος δολοφόνος Ισραήλ, κράτος τρομοκράτης Ισραήλ, το οποίο έχει πάρα πολλά κακά, έχει καθολική βιολογική ζυζανιοκτονία και βιολογικό ψεκασμό συγκεκριμένων σκεβασμάτων με πλήρη επιτυχία. Και φυσικά εδώ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, εγώ το λέω, είμαι και σχετικά ειδικό στον συγκεκριμένο τομέα, δεν κατέχω τα πάντα, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες, όπως δεν έγιναν και τα μεγάλα έργα για τις αρδεύσεις με τα δίκτυα και έχουμε, όπως παραδέχτηκε ο κ. Περιφερειάτης και στο προηγούμενο Περιφεριακό Συμβούλιο και σε αυτό, να κοιτάμε τα φράγματα και ακόμα και τώρα να αναμένουμε σε δύο χρόνια τρία εξαγγελίες ότι μπορεί να γίνουν δίκτυα. Αυτά ευχαριστώ πολύ. Κατά σε όλα. Λοιπόν, συμφωνούμε, κλείνει ο Περιφερειάρχης και αψιφίζουμε. Λοιπόν, τώρα συνάδελφοι, να απαντήσω επί των θεμάτων, επί των οικονομικών θεμάτων που έχουμε σήμερα. Λοιπόν, για όλα τα άλλα που ακούστηκαν, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καταχεριάζουν την Περιφερειακή Αρχή, όπως καταχέριαζαν για εννιά χρόνια όλες τις παρατάξεις. Και πολλοί από αυτούς σας είστε και εδώ, παρόντες στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Και μπορείτε να συγκρίνετε συμπεριφορές και τις δικές μας και των άλλων. Αρχηγώντε και συναρχηγών, τουλάχιστον. Λοιπόν, κύριε Γόντικα, κατανοώ την πολιτική πέντε κόμματα και δύο πολιτικές. Νομίζω όμως ότι και εσείς πρέπει να έχετε διδαχθεί ότι δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα μαύρο-άσπρο. Και ότι η ζήμωση στην πολιτική δεν είναι κακό πράγμα. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις, υπάρχουν εξελίξεις, υπάρχουν συνενώσεις, διαφοροποιήσεις. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό ούτε σε επίπεδο κοινωνίας, φορέων και λοιπά, ούτε και σε επίπεδο κομμάτων. Νομίζω μας βοηθάει να πάμε μπροστά αυτό και ότι η πολιτική δύο-πέντε κόμματα και δύο πολιτικές τελικά αποδείχθηκε στη ζωή ότι δεν είναι σωστή. Και αποδείχθηκε και το 1989 όταν υπήρξαν εθνικοί λόγοι ότι είχαμε ευρύτερες συσπειρώσεις στις οποίες μετήχατε κι εσείς. Τώρα για τα θέματα που συζητάμε σήμερα πρέπει να αποδεχτεί τα αγαπητοί συναδελφοί ότι ενώ είχαμε δώσει 500.000 ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος και δεν είχαμε διπλογραφικό σύστημα, τι να σας πω, με την υποκρισία του διπλογραφικού συστήματος που φτιάχναμε μισθοδοτούσαμε άτομα. Δεν είχαμε διπλογραφικό σύστημα, τώρα με 50-60.000 ευρώ κατορθώσαμε και έχουμε διπλογραφικό σύστημα. Ή το ολοκληρώνομαι, αλλά έχουμε διπλογραφικό σύστημα μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα καλύτερα, η πάλη μας μπορεί να είναι πιο ασφαλής και ασφαλώς αυτός που ελέγχει έχει κάθε στιγμή τα δεδομένα ώστε να καταλήγει σε ασφαλείς συμπεράσματα, διότι και εμείς ως περιφερειακή αρχή και κάθε περιφερειακή δημοτική αρχή χωρίς διπλογραφικό σύστημα δεν μπορεί να ελέγξει τα πράγματα. Ασφαλώς έχει πολιτικές ευθύνες αν συμβεί κάτι στη διαχείριση του χρήματος αλλά χωρίς διπλογραφικό σύστημα δεν μπορεί να το ελέγξει και δεν μπορεί να έχει και όλη την ευθύνη. Λοιπόν, επομένως έχουμε αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα όπως πρέπει να έχει κάθε σύγχρονος οργανισμός ο οποίος διαχειρίζεται χρήματα. Έχω πει κατεπανάληψη και το έχετε δεχτεί και πολλοί από εσάς ότι δεν υπάρχει αυτοδίκηση ανεξαρτησίας τα οποία θα μας δώσουν και πότε θα μας τα δώσουν αυτά. Ανεξαρτησία θα έχουμε μόνο με ίδιους φόρους ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε, να έχουμε ένα προϋπολογισμό που θα ισχύει και θα το ξέρουμε από την αρχή το τι έσοδα θα έχει και κυρίως να έχουμε ευελιξία στην τοποθέτηση αυτών των χρημάτων. Γιατί να συμφωνήσουμε και σε αυτό ότι δεν έχει γίνει καλύτερη δυνατή διαχείριση σε αυτοδικητικό επίπεδο. Δεν αναφέρομαι σε κλοπές χρημάτων, αναφέρομαι σε σκόρπισμα των χρημάτων κυρίως για ψηφοθερικούς λόγους. Αν γίνει μια μελέτη τα χρήματα τα οποία έχουν διατεθεί σε επίπεδο ελληνικών περιφεριών και ελληνικών δήμων, τα χρήματα τα οποία είναι πάρα πολλά με το αποτέλεσμα αυτών των χρημάτων, πόσο συνέβαλαν αυτά τα χρήματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών, νομίζω ότι θα είναι απογοητευτικό για εμάς πρώτα απ' όλα που υπηρετούμε την αυτοδίκηση. Για τη δακοχτονία εγώ συμφωνώ με την Βεροπούλου και τον Κάτσερ. Δηλαδή πρέπει να πάμε σε δολοματικό σεκασμό, πώς το είπε ο Παναγιώτης. Αυτό συνδέεται με την ποιότητα του λαδιού μας, με αυτό το οποίο ονομάζουμε βιολογικό λάδι, γι' αυτό το οποίο επικρατεί στο διεθνές επίπεδο και θα επικρατεί όλο και περισσότερο. Αυτή η ιστορία με τη δακοχτονία η οποία ελέγχεται κεντρικά και το ένα και το άλλο, και τι δεν έχω ζήσει με τα συμφέροντα που μπλέκονται σε όλη αυτή την ιστορία, πρέπει να σταματήσει. Εγώ θα έβλεπα καλύτερα ένα νέο νόμο για τους συνεδρισμούς, μία ενδυνάμωση του συνεδριστικού κυλίματος, μία συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των δήμων πάντοτε με δολοματικό σεκασμό και νομίζω ότι και να γίνει θα πάμε σε αυτή τη λύση η οποία όλο και περισσότερο γίνεται αποδεχτή για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφήμων. Ότι πήραμε ένα εκατομμύριο ευρώ αργότερα, το οποίο το παλεύουμε από την αρχή της θητείας μας, έτσι. Νομίζω με πρωτοστάτη τον Πετράκο έχουμε βγάλει και ψηφίσματα κατεπανάληψη. Θυμάμαι ότι μη είχε βεβαιώσει ο Μπορίδης για το έγγραφο που είχε στείλει στο Υπουργείο Συντερικών. Όπως Κολυμπανός και το έχω δει, μη είχε βεβαιώσει για το έγγραφο στο Υπουργείο Συντερικών. Και τελικώς το υπέγραψε ο Μπορίδης και το Υπουργείο Οικονομικών. Μη ξεχνάμε ότι είμαστε 2 εκατομμύρια απόσταση από την Κρήτη. Ήδη. Και με αυτά τα χρήματα επιπλέον, που συνολικά έχει λιγότερες ελιές από αυτές που έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτά σας θα λέγω, διότι προφανώς ο πρώην Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και βοηθάει και όλα αυτά, αλλά το σύνολο της Κυβέρνησης, με επικεφαλής και τον Πρωθυπουργό, στον οποίο είχα θέσει εγώ προσωπικά το θέμα, με αφετηρία δικές μας αποφάσεις κατά το παρελθόν, είχε συνενέσει στη συγκεκριμένη διαδικασία. Συνετερισμή, ενίσχυση, δολοματικός ψεκασμός, βιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, αποτελεί μονόδρομο. Και θεωρώ ότι πρέπει να παίξουμε εμείς σε αυτό το τομέα ηγετικό ρόλο. Κοιτάξτε, εγώ δεν έξυβρισα κανέναν, πολιτική αντιπαράθεση έκανα, πολιτική, με αξιοπρέπεια. Ούτε για ότι είπα κάποιον, πρώτα πρώτα δεν έχω κατηγορήσει κανέναν ονομαστικά. Τα χρυσά κουτάλια τα λέει η αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εγώ δεν είπα τίποτα, είναι 200 σελίδες καταγεγραμμένες στον Οικονομικό Ισαγγελέα αυτή τη στιγμή. Εντάξει, μπορεί να βλέπουμε διάφορα πράγματα, να έχουμε πολιτική αντιπαράθεση, αλλά προφανώς αυτή η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να λαμβάνει, να καταλήγει σε θεσμικά όργανα τα οποία να αποφασίζουν. Θυμόσαστε πόσες φορές έχω κατηγορηθεί σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο για συναλλαγές με εργολάβους κουπιδιών, τα θυμόσαστε πόσες φορές και για μαραθώδακα και το ένα και το άλλο. Όχι μόνο αθώθηκα, δεν έφτασα ούτε μέχρι την έδρα. Και ακούγαμε διάφορες ιστορίες, κάτι θα μείνει στο τέλος. Και κοίταξε, λες αυτά έγινε αυτό, αλλά κοίταξε και εσύ μάς περίπτωση κάπως έτσι, κάπως αλλιώθηκα. Ευτυχώς που έχουμε μια κοινωνία η οποία μας κρίνει όλους αγαπητοί συνάδελφοι. Τώρα από εκεί πέρα να μην επαναλαμβάνω τα πανηγυριών και τα άλλα σας τα εξήγησα, διότι πράγματι εμείς φεύγοντας, γιατί κάποτε θα μας πει ο λαός τώρα, αύριο μεθαύριο, ελάτε να έρθει κάποιος άλλος. Και καλά κάνει ο λαός και τα λέει σε τελευταία ανάλυση, άλλοι είναι βιδωμένοι με τις καρέγκλες. Λέω λοιπόν το εξής, ότι μην αρχίσει ένα θέμα συνεδρίασης, πρέπει να μας πει ο Μαρτέζος, πως θα δώσουμε 450 χιλιάρικα στο φτωχό κόσμο στην Αργολίδα και όλα τα σχετικά που σας είπα πριν. Λοιπόν, η αλαζωνία την οποία είχαμε ως εξουσία, συνεχίζουμε να την έχουμε και ως αντιπολίτευση. Τι έχουμε τραβήξει, θα μου επιτρέψετε εκτός θέματος πια, να πω δίκην απολογίας μερικά πράγματα. Τι έχουμε τραβήξει δύο χρόνια. Δεν εννοώ από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, από το ΔΕΒΕ, το Γόντικα ή τον Κάτσαρι. Εγώ ακούμαι πολύ προσοχή και σεβασμό τα επιχειρήματά τους και εκφράζω την αντίθετη άποψή μου. Για σκεφτείτε τι έχουμε τραβήξει. Αν δεν άλλαζε η νομοθεσία, δεν θα υπήρχε αυτοδίκηση. Δεν θα υπήρχε περιφερειακό συμβούλιο. Δεν θα υπήρχε περιφερειακό συμβούλιο. Προφανώς. Μια απλή αναλογική, που δεν είναι απλή αναλογική. Απλή αναλογική σημαίνει κατανομή την πρώτη Κυριακή και έμεση εκλογή περιφερειακή δημάρχου. Αυτό σημαίνει απλή αναλογική. Δεν στείνεις δύο εξουσίες με δύο διαφορετικές αναφορές, με δημοκρατική νομοποίηση και τις δύο και να σου πει κυβέρνα. Αυτό είναι πολιτική, πολιτικός αλληλυγμός, να μην το χαρακτηρίσω με κάποιον χειρότερο τρόπο. Μπορούσε να επιβιώσει το συγκεκριμένο σύστημα και πέστε μου σας παρακαλώ, και τι δεν αντιμετωπίσαμε και τι θα είχε προχωρήσει. Μπορεί να έχουμε την οποιαδήποτε θέση για τα σκουπίδια. Για σκεφτείτε, αυτοί οι οποίοι προχώρησαν ένα διαγωνισμό με τεράστια προβλήματα και τα τεράστια ερωτηματικά. Έρχονται αυτά. Θα μιλήσουμε και αν χρειαζόταν τρεις, θα μιλήσουμε και για τα τιμολόγια και για αυτά τα οποία υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιος τα υπέβαλε. Έρχεται ο καιρός για όλα αυτά. Αλλά σας παρακαλώ πάρα πολύ, αυτό το οποίο εγώ στήριζα από το 17 γιατί δεν είχα τίποτα άλλο. Όταν ανέβηκα με τον Τσιρόνη επάνω στη Μαραθώλακα και είπε τα λόγια που είπε και ανάπνευσα ότι μπορεί να υπάρχει ένας βηματισμός και είδα στη συνέχεια την κυβερνητική πολιτική, είπα πού πάω εγώ με το συγκεκριμένο θέμα. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν θα έχουμε απέναντί σας τη συμπεριφορά που κληρονομήσαμε. Διότι δεν μας συμφέρει πολιτικά. Γιατί δεν είμαστε άνθρωποι οι οποίοι να συμπεριφοράμε με αυτόν τον τρόπο. Και επειδή έχουμε κάνει και αξιολόγηση των εκλογών και μελέτη, ξέρουμε ποιες συμπεριφορές οδηγούν σε βέβαιη ή ητά. Που οδηγεί το μίσος, η επιθετικότητα, η αλαζωνία, η υψηλή τόνη. Ξέρω με πάρα πολύ καλά, το ξέρω με το παιχνίδι. Σας βεβαιώνω περί αυτού και το έχετε διαπιστώσει. Λοιπόν, τώρα μη μου φέρετε πάλι τη γνωμοδοτική επιτροπή. Η γνωμοδοτική επιτροπή σας λέγω είναι γνωμοδοτική επιτροπή. Μήπως ψηφίσαμε εμείς καμιά αποφασιστική επιτροπή. Μήπως ο νόμος λέει αποφασιστική επιτροπή. Μια επιτροπή γνώμης απέναντι στις προτάσεις περιφερειακής αρχής. Αυτό είναι γνωμοδοτική επιτροπή. Δεν είναι καλά να εξάρτη το όργανο να κάνει πολιτική συγκεκριμένη. Πώς θα κάνει πολιτική συγκεκριμένη. Από που και ως που θα υποκαταστήσει. Ποιον θα υποκαταστήσει. Και προφανώς εμείς δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια. Παρετήσεις υπήρξαν. Τι σεβαστήκαμε. Δεν είπαμε καμιά κουβέντα. Αυτές τις κουβέντες που υπόθηκαν κατά ανθρώπων που έφυγαν από συνδυασμούς. Αναφέρομαι στον Οικονόμου, στο Σιδέρη και σε άλλους. Δεν είπαμε καμιά κουβέντα. Αλλά προφανώς καμία γνωμοδοτική επιτροπή δεν μπορεί να με φισβητήσει την περιφερειακή αρχή. Ότι πρέπει να αποφασίζει. Αλλίμωνο να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις και να λένε στον περιφερειάδικο. Κοίταξε αναλάβαμε τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Εγώ είχα ανοιχτά τα αυτιά μου πάντοτε. Ευχαριστώ πολύ για τις εισηγήσεις τις οποίες στείλαμε. Τις ψήφισαν. Εκεί είχαμε τον Λαμπρόπουλο στην Επιτροπή. Είχαμε την Κόρκα. Είχαμε τον Μαλτέζο. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Αντιπεριφεριάρχες, μορφωμένους, με γνώμη. Από πού και ως πού η γνωμοδοτική επιτροπή είναι τρεις στους οποίους έπρεπε να υπακούν. Μάλιστα και ο περιφεριάρχης. Τι γνώμη τους τα λένε επί των εισηγήσεων της περιφερειάς. Αν η γνωμοδοτική επιτροπή θέλει να είναι αποφασιστική παρά τον νόμο, κατά την περιφερειακή αρχή πρέπει να σταματήσει να υπάρχει. Ενοχλεί ο σαφής λόγος και ο ευθύς λόγος. Δεν πρέπει να ενοχλεί κανένα. Εμείς δεν περιφρονούμε το περιφερειακό συμβούλιο. Συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι έπρεπε να πάρει αποφάσεις για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε. Να ανταποκριθούμε σ' αυτά τα οποία μας έχει ζηθήσει ο κόσμος. Όπου και μας ψήφισε ο κόσμος. Αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα λένε οι περιφεριάρχες 100% στο σύνολό τους και η μεγάλη πλειοψηφία της και δεν. Ποιά είναι οι θέσεις αυτοδιοικήσεινα. Αυτή είναι την οποία λέω εγώ. Εμείς προτείνουμε στην κυβέρνηση να το ξέρετε σε επίπεδα περιφερειαρχών ή δημάρχων. Να κάνει κινήσεις όπως και συμφωνούμε όλοι με την αποκατάσταση του θέματος. Να επανέλθουμε στην προτεραιά κατάσταση και μάλιστα με πολύ ενισχυμένα τα συλλογικά όργανα. Αλλά δημοκρατία απαιτεί πλειοψηφία και μειοψηφία. Δεν είναι δημοκρατία να έχουμε ένα χταρμά να σκοτωνόμαστε για το παραμικρό θέμα. Κάποιος πρέπει να κυβερνά, να έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης προφανώς και η αντιπολίτευση να δρά και να τον ελέγχει. Και για να τελειώσω σας λέω, κατά το νόμο ο περιφερειάρχης είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά ζητήματα. Υπογράφει. Και εγώ να λαμβάνω τις ευθύνες μου. Δεν λέω ποιοι ήτανε στο δ' σύγμα της Πελοποννιούς ΑΕ. Πάτε να τους βρείτε για να βρείτε τα 2,5 εκατομμύρια, το 1,5, το 1,300 της αρχής για την καλά πολέμη της διαφθοράς και το 1, και το 1 το οποίο δυστυχώς μας έσκασε στο κεφάλι τώρα. Λέω εγώ έχω την ευθύνη. Εγώ έχω την πολιτική ευθύνη. Με τις επιλογές των προσώπων τις οποίες κάνω ή σηγούμε ή με την υπογραφή την οποία βάζω στα θέματα. Εμένα κυνηγείστε. Κανέναν άλλον. Κανέναν άλλον. Και θεωρώ ότι αυτό είναι μια υπεύθυνη στάση. Όπως και την ευθύνη τη δική της έχει η Οικονομική Επιτροπή. Αλλά εγώ υπογράφω κατά το νόμο. Με συγχωρείτε για το εγώ. Ο νόμος έναν δείχνει ως υπεύθυνο. Και αυτός ο υπεύθυνος αναλαμβάνει και την ευθύνη αυτόν τον οποίον λέει και αυτόν τον οποίον υπογράφει. Γι' αυτό πολλές φορές 7 μέρες τη βδομάδα είμαι εδώ. Δεν έχω ποτέ πάρει άδεια στη ζωή μου. Και αγωνίζομαι μαζί με πτώση για το καλό. Κάνω και λάθη. Και είναι και βέβαιος ότι κάποτε ο λαός θα πει ή ο χρόνος θα πει πήγαινε άπελθε. Και η ιστορία θα κρίνει αυτά τα οποία έκανε ο καθένας. Σας ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε στη ψηφοφορία. Προφανώς το 3 και το 4 εγκρίνονται κατά πλειοψηφία. Με δεδομένο ότι η παράταξη του κ. Δέδε και η κ. Λιμπεροπούλου Θέλετε να προχωρήσουμε σε ψηφοφορία, σε ονομαστική ψηφοφορία. Επειδή έρχομαι λευκά και κατά, καλύτερα να ξέρω τι θα γίνεται με τους ψήφους και εγώ. Να ψηφίσουμε λοιπόν να πάω σε ονομαστική ψηφοφορία. Ναι, για να ξέρουμε. Ωραία. Πάμε. Τα βάνουμε ξεχωριστά όμως, δεν γίνεται. Ναι, βέβαια ξεχωριστά, γιατί αλλιώς ψηφίζουμε κιόλες. Για το τρία, Λαμπρόπουλος, ναι. Μαλτέζος, ναι. Τώρα θα τα κάνω λιγάκι σύντομα, γιατί έχουμε και εμπροβήματα με το ίντερνετ. Γιωλής, ναι. Βερούτης, ναι. Αναστασόπουλος, ναι. Σκατζός, ναι. Γούνης. Στο τρία, ναι. Συμφωνούμε? Κατά, κατά. Και στο τρία και στο τέσσερα. Στο τρία και στο τέσσερα κατά και στο πέντε, ναι. Στο τρία, κατά, λοιπόν. Καπέλιος, ναι. Τσουκαλάς, ναι. Βιτινιώτης, ναι. Σκηνοχορίτης, ναι. Κόρκα, ναι. Καλογεροπούλου, ναι. Τζινιέρης, ναι. Ματζούνης, ναι. Χρονάς, ναι. Σαρδέλης, ναι. Τατούλης, στο τρία, όχι. Γιανακούρας, όχι. Τζανετέα, όχι. Όχι. Ρουμελιώτης, όχι. Κανελάκης, απόν. Απόν. Παπαντονίου. Μια να μάνα, μια να πηγαίνει. Παπαντονίου. Παπαντονίου. Παπαντονίου είναι μέσα, κύριε Βρένε. Ναι. Ο Σταματάκος. Όχι. Όχι. Όχι. Η κυρία Κορόνι δεν είναι μέσα, κυρία Νικολάκου. Απούσα. Απούσα. Η κυρία Νικολάκου όχι. Ο Σταματάκος όχι. Ο Πυσιμίσης. Απόν. Ο Πετρίτσις. Όχι, στο τρία, στο τέσσερα, ναι, στο πέντε. Όχι. Όχι, στο τρία, λέμε τώρα. Όχι, όχι. Ο Λιμπέρης. Όχι. Όχι. Ο Σκούρος. Απόν. Η Μπούζα όχι. Ο Δέδες Λευκό. Ο Δέδες Λευκό όχι εσείς. Όχι. Ο Μποζίκης. Λευκό. Λευκό. Ο Καρσιώτης είναι μέσα. Είναι μέσα. Ναι. Πες, πες, πες μέσα τώρα. Όχι, πες το τίποτα. Η Βυριγινάδη. Απούσα. Απούσα. Ο Πουλοκέφαλος. Ο Καρούζος. Λευκό. Λευκό. Ο Πουλοκέφαλος Λευκό. Η Δημητρακοπούλου. Δεν την είδα. Λευκό. Απούσα. Α, εδώ Λευκό. Λευκό. Λευκό. Λευκό. Ο Μπουτρούκας. Υπέρ. Ναι. Ο Κηλιτσής. Υπέρ. Ναι. Ο Γόντικας. Όχι. Ο Κελάρης. Όχι. Ο Πετράκος. Στο τρία και στο τέσσερα. Υπέρ. Όχι, όχι, όχι. Τρία και τέσσερα. Όχι στο τρία και τέσσερα. Όχι και ο Δρούγκας. Ο Τζεμπετζής. Ναι. Ναι. Ο Γιμπεροπούλου Λευκό. Όχι. Ο Κάτσαρης. Όχι. Κατά. Ναι. Ο Οικονόμου. Ναι. Ο Σπυριδάκου. Όχι. Ο Σιδέρης. Είναι μέσα. Ο κύριος Σιδέρης. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ο κύριος Γανώσης. Ναι. Ναι. Λοιπόν, μετράμε. Πρόλεγε χρονά σου εδώ. Και κυρία. Και κυρία. Σε φώναξα. Σε φώναξα. Κύριε Μαδέ. Μπορείτε να επανελάβετε λίγο για την κυρία Παπατονίου. Και πάλι δεν είναι μέσα, μου λένε. Δεν φταίω. Εντάξει. Εντάξει. Εντάξει. Για ένα ψήφο δεν έχω χάσει. Εντάξει. Απλά ένα ψήφο είχα πει για τέσσερα. Εντάξει. Ναι. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ, εννιά. Δεν έχω χάσει. Δεν έχω χάσει. Δεν έχω χάσει. Ένα, δύο, τρία, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ, εννιά. 19, 19. Εντάξει,どREYκα δώδεκα, δώδεκα, δέκα τρία, δέκα τέσσερα, δέκα πέντε, δέκα άξι. Δεκάξι. Δεκάξι. 17, 18. Ναι. 19. Ναι. 21. Ναι. 22. Ναι. 22. Ναι. 22. 22. Ναι όχι. Οχτώ, εννιά, εννιά, δέκα, έντεκα, δώδεκα, δεκατρία, δεκατέσσερα, δεκαπέντε. Δεκαπέντε, όχι, και λευκά, ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά, εφτά. Εντάξει. Δεκαπέντε, εφτά, δύο, τρία, εφτά. Λευκά, λευκά, δε να ξέρεις τι σημαίνει λευκά. Ναι, ναι, απλά κάτι πολιτικούς συνειδημούς κάνω, πόσα ήταν τα κατά. Λοιπόν, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία το τρία. Τα κατά πόσα ήτανε κύριε Πρόεδρε. Τα λευκά, εφτά είπα. Τα κατά, τα κατά. Τα κατά, δεκαπέντε, σας είπα. Εντάξει, εντάξει, ευχαριστώ. Λοιπόν, στο τρία, στο τέσσερα υπάρχει καλιά διαφοροποίηση. Όχι, τα ίδια. Τα ίδια λοιπόν. Άρα, εγκρίνεται και το τέσσερα κατά πλειοψηφία με την ίδια διαμόρφωση. Το πέντε, το πέντε είναι, εγκρίνεται και αυτό κατά πλειοψηφία. Δεν χρειάζεται να μετρήσουμε. Στο πέντε ψηφίζουμε, στο πέντε ψηφίζουμε θετικά. Θετικά. Ωραία. Στο πέντε και εμείς θετικά, Πρόεδρε. Ναι, είναι έτσι έτσι, ναι. Κατά πλειοψηφία, ωραία. Ναι. Πάμε λοιπόν στο έξι. Έγκριστον όρον της ιδανιακής σύμβασης και τα λοιπά, εισηγητής ο αντιπεριφερειάριξος ο κύριος Βερούτης. Ναι, συναδελφοί. Να πω ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει ξαναπαρθεί απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Έπρεπε όμως ένα έγγραφο του Ταμείου Παρακατατικών και Δανείων που ουσιαστικά ζητά η τροποποίηση των ποσοστών. Δηλαδή του Ταμείου να γίνει 50% από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από 75% που είχαμε πάρει ως απόφαση και 50% από πόρους Ταμείου Παρακατατικών και Δανείων από 25% που είχε πάρθει η απόφαση. Το Ταμείο Παρακατατικών και Δανείων έκανε ένα έγγραφο που ζήτησε να προβούμε στη διαδικασία προληπτικού ελέγχου και να τροποποιήσουμε σύμφωνα με το άρθρο 278 του νόμου 3852 του 10 και να τροποποιήσουμε αυτά τα δύο ποσοστά. Υπήρξε υπεραισιακή εισήγηση από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της ΕΔΡΑΣ προς την Οικονομική Επιτροπή όπου υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Οικονομική Επιτροπής. Όμως λόγω αρμοδιότητας το θέμα αυτό στάρθηκε από τον Πρόεδρο στο Περιφερειακό Συμβούλιο και καλούμαστε να πάρουμε απόφαση ως προς την τροποποίηση αυτών των συγκεκριμένων όρων. Προχωράμε. Ερωτήσεις ή τοποθέτηση αν δεν υπάρχουν ερωτήσεις. Η κυρία. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Όχι, όχι, τίποτα κύριε Κλαρίνα. Εντάξει, ευχαριστώ. Θυμήθηκα την περίπτωση, ευχαριστώ. Ωραία. Ο κύριος Δέδες. Ήθελα να ρωτήσω γιατί υπάρχει κάποιος λόγος που έχουμε τη μείωση του ποσοστού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε σχέση με την Αττική Σύμβαση. Κύριε Δέδες, να σας πω την αλήθεια, δεν το γνωρίζω ακριβώς. Γνωρίζω ότι ήρθε το έγγραφο από το Ταμείο Παρακατατικών και Δανείων είναι το υπαρήφμι 546821 του 28 έκτου του 21, το οποίο λέει, σας αποστέλνουμε σχέδιο δανειστικού συμβολέου που πρόκειται να συνομολογηθεί μεταξύ της περιφήρειας Πελοποννήσου από το Ταμείο Παρακατατικών και Δανείων κατά ποσοστό 50% και από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κατά ποσοστό 50%. Προφανώς έχει τροποποιηθεί το ποσοστό όπως το γνωρίζαμε. Έχει πάρθει απόφαση πριν από το Περιφερειακό Συμβούλιο με τα ποσοστά 75% και 25% που σας είπα. Έγινε αυτή η εισήγηση από διεύση τεχνικών έργων στην Οικονομική Επιτροπή αλλά λόγω αρμοδιότητας ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να πω μια κουβέντα, Πρόεδρε. Ναι, ναι. Λοιπόν, κύριε Δέδε, νομίζω ότι έχουν αυξηθεί τα έργα τα οποία εντάσσονται. Δηλαδή σταθερά είναι τα χρήματα που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα αλλά επειδή αυξήθηκαν τα έργα, προφανώς μειώνεται το ποσοστό από εκεί και περνάει στο δημόσιο. Αυτή είναι και η δική μου ευθύνηση. Το άλλο, το οποίο θέλω να πω, πάνω σε πρώτη στιγμή, είναι ένα δάνειο, το οποίο μπορεί να το υπογράφουμε, αλλά δεν είναι δάνειο. Είναι δάνειο, το οποίο μπορεί να το υπογράφουμε, αλλά δεν το πληρώνουμε εμείς. Το πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, έτσι. Κατατακτά χρονικά διαστήματα. Εκείνο το οποίο πρέπει να ξέρετε και γι' αυτό την Πέμιτι ανεβαίνω στην Αθήνα, έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις εγεγραμμένες και μη εγεγραμμένες χωματερές. Είμαστε ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Προχθές η φωτιά στο λιγουριό οφείλονταν στο σκουπιδότοπο που υπάρχει εκεί. Πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχεδιασμός. Δεν ξέρω αν το κάνει η κυβέρνηση, μπορούμε να το κάνουμε και εμείς, για να καταγραφούν μη καταγεγραμμένες χωματερές μαζί με τις άλλες που υπάρχουν. Έχουν παίσει σκουπίδια ακόμα και πάνω σε αποκατεστημένες χωματερές, διότι οι δήμαρχοι δεν είχαν πού να τα πάνε τα σκουπίδια. Ένα μεγάλο θέμα, εγώ το έθεσα και στον Πρωθυπουργό, το έθεσα και υπόψη του, γιατί είναι ένα από τα μίζωνα ζητήματα. Εδώ κουβεντιάζουμε για βιολογική αντιμετώπιση του δάκου και δεν βλέπουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, πρέπει να το λύσουμε. Θα προσεχθεί δύο-τρία χρόνια και φαντάζομαι στην επόμενη συνεδρία να σας έχω έτσι ειδήσεις γι' αυτό. Εδώ δανειακή σύμβαση για τρία έργα, τρεις αποκατεστάσεις χωματερών, αλλά έχουμε δυστυχώς κάποιες δεκάδες καταγεγραμμένες και μη σε όλη την περιφέρειά μας. Ακούγουμε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Ευχαριστώ. Θα υπερψηφίσουμε, όπως είχαμε υπερψηφίσει άλλοστε, το δανειακή σύμβαση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου που είναι μίζνος περιβαλλοντικής σημασίας. Με ανησυχεί λιγάκι και δεν μου διασχέδασε τις εντυπώσεις. Αντίθετα, αύξησε την ανησυχία μου, το υποθέτωση του περιφερειάρχη, η μείωση του ποσοστοχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστεί, αν αυτό οφείλεται σε κάποια γενικότερη πρόθεση, μίωση στον δαπανό για τέτοιου τύπου έργα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι, όπως ξέρετε, μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τη χώρα Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, ίσως τα πιο χαμηλά που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Μιλάμε για επιτόκια κάτω του 2% τις περισσότερες φορές. Νομίζω ότι όσο μειώνεται το ποσό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, τόσο αυξάνει τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Άρα, ας έχουμε μία διερεύνηση, το αν έχουν αποσαρμόσει πολιτικές και τα ποσοστά χρηματοδότησης ή το αν απλά, ισχύει αυτό που είπε ο κ. Νίκας, ότι μετατύθηκε κάποιο πόρι για κάποιο άλλο σε κάποια άλλα έργα. Δεύτερον, το θέμα των μη καταλληγραμμένων χωματερών, θεωρώ ότι ανοίγει τους ασκούς του όλου. Και θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα προσεχτικός χειρισμός. Σε μένα με εντυπωσιάζει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει από πλευράς κυβέρνησης ξεκινήσει τίποτα σε αυτό το επίπεδο. Ούτε υπάρχει στονισμός με την περιφερειά μας και τις περιφέρειες. Υπήρξε μία πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο από τα κεντρικά Υπουργεία, όσο και από τις περιφέρειες της χώρας και την περιφέρεια της Πελοποννήσου σε σχέση με την αποκατάσταση των χαδά, των χωματερών, που νομίζω ότι αν σε αυτή την πορεία αρχίσουμε να αναπροσαρμόζουμε αριθμούς, δαπάνες, πόρους, κονδύλια κλπ, να μην δούμε την πραγματικότητα, απλά να έχουμε μια συγκεκριμένη και διακριτική πολιτική σε σχέση με το τι κάνουμε με τους μη καταγραμμένους χαδά. Ευχαριστώ. Η Κορινθία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, η Κορινθία. Μα για αυτό το λέω κύριε Περιφεριάχη. Θα παρακαλούσα να μείνουμε στο θέμα για οικονομία χρόνου. Πάμε. Ποιος είναι ο κύριος Μπουτρούκας. Εμείς θα ψηφίσουμε θετικά το συγκεκριμένο θέμα. Αν είναι, όπως τα λέει ο κύριος Περιφεριάχης, ότι μειώνουμε το ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να κάνουμε περισσότερα έργα, μια χαρά είναι. Διαφορετικά και κατά την άποψή μου θα περιμέναμε να είχαμε καλύτερη πληροφόρηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να το ξέρουμε θετικά αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Από τη στιγμή βεβαίως που έτσι καλλιώς το πληρώνει το ελληνικό δημόσιο και που είναι τεράστιο το πρόβλημα με τις χωματερές και που έχουμε κι άλλες χωματερές να αποκαταστήσουμε, σαφέστατα και είμαστε θετικοί. Ευχαριστώ. Ο κύριος Γόντικας. Αγαπητοί συναδελφοί, εμείς είμαστε κατά. Και δέστε κάτι τώρα. Αν και κατά τι, ένα σχόλιο για το πολιτικό νομερός. Συνάδελφε βέβαια, Συριζέ δεν το αποδεικήθηκες για τη συγκυβέρνηση Νουδού, ΣΥΡΙΖΑ, Μιτσοτάκη, Τσίπρα, προστά στη νέα κρίση. Ούτε εσύ, αγαπητοί συναδελφοί του Πασού, Μπουντρούκα. Ενώ, όχι σαν εκπρόσωποι πολιτικών φορεών μιλάω, έτσι. Θα δούμε τι θα μας πούνε οι τέος που αυτό παρουσιάζονται σαν υγιείς δυνάμεις. Η ουσία όμως, κύριε Νίκα, είναι ότι τα βλέπετε θετικά αυτό των ενδεχόμενων, από τι κατάλαβα, είναι θετικές ζυμώσεις μες στην κοινωνία. Και γι' αυτό εξάλλου ακολουθείται και αυτή την τρακτική. Δηλαδή, θα ξαναπληρώσει ο λαός, λοιπόν, τη δόση. Το θέμα είναι αν θα τα πληρώσουμε από το Δαμείο της Περιφέρειας ή από τον κρατικό προϋπολογισμό, το δάνιο που μας αναγκάζουν να παίρνουμε οι Ευρωπαίοι. Το πρόβλημα είναι ότι είναι 20%. Επιτόκιο ή το πρόβλημα είναι αυτή η μεγάλη αμαρτία με την αποκατάσταση στον ΧΑΔΑΤΑ προηγούμενα χρονιά, γιατί ήταν 30 εκατομμύρια. Τι γίνανε εκείνα τα 30 εκατομμύρια, χαθήκανε κάποια. Θα μπορούσαν να είχαν αποκατασταθεί και οι τρεις. Αλλά και τα υπόλοιπα, πώς έγινε η αποκατάσταση, που σήμερα δεν λέτε κουβέντα και το θάψατε, γιατί ουσιαστικά τί είχε γίνει, ο σύμβουλος που έχετε τώρα για το SDIT της Περιφέρειας είναι ο μελετητής. Αυτός που έκανε τη μελέτη, στημένη δουλειά. Ήταν τρεις, αποκλείστηκε ο ένας, έφυγε ο άλλος, έμεινε ένας. Με μια έκτοση, μιλάμε της τέξης του, 3, 100, 5, δεν θυμάμαι πόσο, ένα εκατομμύριο δουλειά, μελέτη. Τι προέβλεπε η μελέτη, 105 χιλιάδες χιβικά μέτρα καστανόχωμα, ας πάρω ένα. Που δεν υπάρχει αυτή η ποσότητα, γιατί κανένα εργοστάσιο δεν υπάρχει και θα ξεπατώναμε όλα τα ανθοπολία και τα τέτοια της Πελοποννήσου και της Ελλάδας, δεν έμαζεύαμε τόσο. Και με τι έγινε η αποκατάσταση, στη θέση του καστανόματος, με μπάζα, είτε από δίπλα που σγάλμιζε η Μοντώζα, είτε με τα μπάζα της περιμετρικής οδού στην Καλαμάτα, που μπαζώθηκε, αποκαταστάθηκε η Μαραθώλακα. Τρίτο, ήρθαν πλαστά ποινικά μητρώα στο διακονισμό αυτά, έφερε η εταιρεία, ρώταγα τι γίνεται ρε παιδιά, με 50 ευρώ λέει η αγορά εις το ποινικό μητρώο. Και θαύτηκε και αυτή η υπόθεση. Ήταν εταιρεία που συνεργαζόταν σε καμιά δεκαδιά έργα, με τις επιχειρήσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος, των ΤΕΟΣ. Κουβέντα γι' αυτά, τίποτα, άλλα τώρα εκατομμύρια για τις αποκαταστάσεις. Δεν υπήρχαν τα συνοδά έργα για την ευθύνη που υπήρχε για τη διαχείριση των αναπορεμάτων στην περιφέρεια Πελοπονίσου και παίζονταν το μπαλάκι ευθυνών στο δήμο ή στην περιφέρεια και κλητώναμε από αυτά τα εκκλήματα που γινόντισαν σ' όλη την δεκαετία την προηγούμενη. Που είχε πάρει όξιζες στο πρόνομα, γιατί έρχεται από μακριά. Και πού ήταν τα συνοδά έργα που προβλέπω, αφού είχαμε την ευθύνη της διαχείρισης. Κουβέντα και γι' αυτά. Και έρχομαι τώρα και λέμε, θα πάρουμε άλλο ένα δάνειο, δυόμιση εκατομμύρια για την αποκατάσταση των τριών καδά. Την στιγμή που έχουμε φύνει, γιατί με τα 30, κάποια 12, 15, δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο, 13 πριν, όταν χαθήκανε, ήταν οι εκτώσεις, από την εκτώση. Μπορούσαν να κάνει κοινή από κοίτα τα λεφτά και να μην ακλειαστεί τώρα και το πρόβλημα τάχατες είναι που δεν πληρώνει περιφέρεια. Και πληρώνει πλατικός προϋπολογισμός. Μα ο λαός πληρώνει. Να γιατί λοιπόν ψηφίζουμε κατά, γιατί θάψατε τις αμαρτίες της πρώην αποκατάστασης, της δίθανης αποκατάστασης των καδά και φορτώνεται άλλο ένα νέο δάνειο στις πλάτης του ελληνικού λαού. Κατά λοιπόν. Κύριε Πετράκος. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, είναι για την αποκατάσταση των καδά πράγματι, όπως είπε και ο κ. Γόντικας, έχουν γίνει τα έσχιστα. Έχουν φαγωθεί χρήματα, έχουν γίνει υποτίθετε αποκαταστάσεις και οι αποκαταστάσεις δεν έχουν γίνει. Τώρα υποχρεούμαστε να πάρει περιφέρεια ένα δάνειο για να κάνει κάποιες αποκαταστάσεις. Οι αποκαταστάσεις πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν από τη μία μεριά. Υπάρχει όμως ένα βαρύ αρνητικό παρελθόν από τη μία μεριά και το οποίο μας οδηγεί να μην υπερψηφίσουμε παρότι αντιλαμβανόμεθα την αναγκαιότητα της αποκατάστασης των καδά. Αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε και θετική ψήφο, γιατί υπάρχει όλο αυτό το κακό η προηγούμενο. Θα μου πείτε, εσμιστέμαι για το κακό προηγούμενο. Όχι, δεν φταίτε εσείς, εννοείται. Με αυτή την έννοια θα ψηφίσουμε παρόν. Κύριε Τζεπετζής. Μ' ακούτε κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Θα είμαστε θετικοί εμείς. Ευχαριστούμε. Κυρία Λιμπεροπούλου. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ. Θα ξεκινήσω λέγοντά σας ότι η αποκατάσταση σαφώς και πρέπει να γίνει. Πρόσφατα πήγα σε μία αποκαταστημένη χαδά στο αλυμάκι της Κυπαρισίας. Και επάνω στην αποκαταστημένη χαδά, η Δημοτική Αρχή έριξε πάλι απορρίματα και δημιούργησε μία καινούργια χαδά. Μιλάμε για χρήματα, μιλάμε για δάνεια, μιλάμε για επιτόκια και δεν μιλάμε για την ουσία του προβλήματος. Διότι οι Ευρωπαίοι μας αναγκάζουν να πάρουμε δάνειο, διότι εμείς απλά συνεχίζουμε να δημιουργούμε νέες χωματερές. Και όταν λέω εμείς, δεν εννοώ εμάς που είμαστε παρόντες. Στην Καλαμάτα αποκαταστήθηκε η μία χαδά και άνοιξε άλλη δίπλα. Και εγώ αναρωτιέμαι, όπως είπε ο κύριος Περιφεριάρχης προηγουμένους, γιατί οι βήμαρχοι αντί τόσα χρόνια να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να κάνουνε διαχείριση των απορριμάτων τους, απλά δημιουργούν νέες χωματερές και έρχεται η περιφέρεια και η κάθε περιφερειακή αρχή να αντιμετωπίζει το θέμα της αποκατάστασης. Δηλαδή πόσο απλά και πόσο δύσκολα μπορεί να είναι τα πράγματα. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος, ότι το μπαλάκι πάει στην εξέδρα. Και ποτέ, μα ποτέ, οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές δεν έχουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μάλλον προς τη διαχείριση των απορριμάτων. Και φυσικά δεν λέω, όλοι υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Σας μιλάω ειλικρινά, όταν πήγα στο Αλιμάκι που είναι αποκαταστημένοι χωματεροί και είδα ότι απάνω στην αποκαταστημένη, η δημοτική αρχή έριξε πάλι απορρίματα, πλέον αγανάκτησα. Μια ζωή θα πληρώνουμε λοιπόν δάνεια, μια ζωή θα μας αναγκάζουν να πάρουμε δάνεια, διότι εμείς δημιουργούμε τις νέες χωματερές. Δεν τις δημιουργεί κανένας άλλος. Εγώ θα ψηφίσω υπέρ της αποκατάστασης, γιατί πρέπει να γίνει, άρκει να μην δημιουργηθεί καινούργια χωματερία. Κάποια στιγμή θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες τους σε αυτό το τόπο. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Κάτσαρης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας αγαπητοί συνάδητοι και δυστυχώς κοροϊδευόμαστε για σειρά ετών, δεκαετιών θα έλεγα. Σαν θέση θυμάμαι το 1995, που φτιαφνόταν και εγκαινιαζόταν το εργοστάσιο της Μόλαξ στην Καλάματα, που κάποιοι λέγανε, καθηγητές πανεπιστημίων, εγώ ήμουν αυτός ο φοιτητής που έκανα το δραγωρικό μου τότε, δεν έχει καμία σημασία, ότι είναι λάθος ο τρόπος αυτός διαχείρισης, ότι έπρεπε από το 1995, μετράτε τα χρόνια, σχεδόν κοντεύουμε σε λίγο τα 30 χρόνια, να ξεκινήσουμε τώρα διάλογη στην πηγή ανακύβλωσης, αποστοποίηση και ολόκληρα. Ένα, βέβαια. Δε φταίνει, έλεγε ο Θανάσης Πετράκος, δε φταίνει η τωρινή περιφερειακή αρχή. Περισσότερη η τωρινή περιφερειακή αρχή λέει ότι είναι αποδιοικητική και έχει χρόνια εμπειρίας και όχι μόνο κυρίως περιφερειάτης και κυριολόγου, αλλά αστελέχητης. Δεν ήταν σε δήμου, σε άλλα πόστα. Δε φταίνει οι δήμοι και οι δήμαρχοι που δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση. Κανένας δεν φταίει, τέλος πάντων. Όπως λέει ο κύριος Περιφερειάρχης, τίποτα δεν έγινε γι' αυτό, τίποτα για το πρωτογενητομέα, τίποτα για τα αμέα, τίποτα και για τα σκουπίδια. 50 χρόνια κυβερνάται ΠΑΣΟ και Νέα Δημοκρατία. Να δούμε την ταινία εκείνη με τον Μαυρογιαλούρο που λέει ο άλλος το χτίσανε, το χτίσανε το άδημο, το ρημάδι, όπως είπε η Δήμητρα Αγιπεροπούλου, να γίνει από κατάσταση. Το χτίσανε το ρημάδι εκείνο το ΜΕΦΤΙΟ. Αλλά φάγανε, φάγανε από τα πετά, φάγανε από τα σίδερα, φάγανε από το φάγανε, φάγανε, φάγανε. Φάγανε οι σκουπεργολάδοι, φάγανε οι μεταφορείς φωτηγών, φάγανε και να πω άντε έγινε όπως έγινε στην ταινία του Μαυρογιαλούρου και ξεγεννάει και οι γυναίκες. Γίνεται και αυτό? Δεν γίνεται ούτε αυτό. Να μιλήσουμε και λίγο εξατάδεκτα γιατί κορεδευόμαστε και εμείς κορεδεύουμε και τον κόσμο. Έχει γίνει μία σωστή αποκατάσταση. Υπάρχει πουθενά σε χαδά φιλμ. Αδιαπέρατο, κάτω από τα απορρίματα τα αναποτηθέμενα, δεν δουλεύουμε τον κόσμο και μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας. Συγγνώμη και για την έκφραση. Το μόνο που γίνεται και που θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση θα είναι να πάνε να τα κουκουλώσουμε με τίποτα βάζα, τίποτα χώματα από όπου βρούμε δεξιά, αριστερά. Και αυτό είναι, όπως έγινε δίπλα στη Μόλακ της Καλαμάτας όταν έκλεισε η Μόλακ της Καλαμάτας, που το ξεχάσαμε, εντάξει, επειδή εκεί πέρα δεν πήγαμε να ξαναρρίξουμε σκουπίδια όπως έγινε στο Αλιμάκι, εντάξει, μια χαρά που κατεστημένη είναι. Μια χαρά που κατεστημένη είναι και μπαν μπορεί να κάνει. Αλλά αυτό είναι άλλη σώδα. Σε εσείς μην τα αναλύσουμε τώρα εις τη Μονικά τι μπορεί να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση απλά κουκουλώματος μιας χαχοματερής. Άρα λοιπόν, για να τα πάρουμε και να τα κλείσουμε και να τα συνοξίσουμε, προφανώς είμαστε κατά σε αυτή την λογική και να ακόμα σκεπτικό ότι θα φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες του λαού, που έχει πειρώσει και ξαναπειρώσει και ξαναπειρώσει και πειρώσει για διαχείριση των απορριμάτων, έχει πειρώσει για τη μεταφορά τους, έχει πειρώσει για τις προηγούμενες αποκαταστάσεις και τώρα θα ξαναπειρώσει και θα φορτωθεί και με τους τόκους που βάζει στην τράπεζα με αρνητικά επιτώματα για τα λεφτά του πλέον και θα πάρουμε δάνειο και θα πανηγυρίσουμε με 2% πανηγυρίσουμε που θα πληρώσουμε και τόκους για να αποκαταστήσουμε τις αματίες του παρελθόντος, των περιφερειακών και τριμωτικών αρχών όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς κάπου πάει στραβά όχι ο γυαλός αλλά το καράβι ακόμα και πάει στραβά το καράβι ακόμα και εδώ κλείνω διότι δεν έχει ο σκοπός του την εξυπηρέτηση των συμφέροντων των απλών πολιτών και των εργαζομένων αλλά ακόμα και σήμερα ο προσανατολισμός του καραβιού είναι στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφέροντων που και εδώ υπάρχουν με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με πρώτο και κύριο αυτό της σχετικής διαχείρισης των απορρημάτων το σδίτι με τη ΝΤΝ. Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά. Η κυρία Νικολάκου. Θέλω ξεκινώντας να κάνω και εγώ μια πολιτική τοποθέτηση όπως έκανε και ο κύριος Γόντικας και ο κύριος Περιφερειάρχης γιατί άκουσα πριν από λίγο τον κύριο Νίκα να μιλάει για τη συγκυβέρνηση του 89 και να λέει ότι ήταν θέμα εθνικής ανάγκης. Το βρώμικο 89 με τη μεγάλη συκοφαντία απέναντι στον Ανδρέα Ποπανδρέου ο κύριος Νίκα στο είπε εθνική ανάγκη. Θέλω λοιπόν να του πω ότι όπως ο λαός της χώρας μας απεκτατέστησε και επανέφερε τον Ανδρέα Ποπανδρέου και το κόμμα εκείνης της εποχής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με μεγάλη πληροσυφία, έτσι θα γίνει και στην Βελοπόννησο για το βρώμικο 19 και όλη αυτή τη λάσπη και συκοφαντία που εμείς δεχτήκαμε και που εσείς ξέρετε πολύ καλά κύριε Νίκα τι εννοώ πολιτικά. Πάμε στο θέμα λοιπόν τώρα που έχουμε να συζητήσουμε για την αποκατάσταση. Αγαπητοί συνάδελφοι το 2019 παραλάβαμε την πιο βρώμικη περιφέρεια της χώρας. Καταγεγραμμένη στα Μητρώα του ΕΠΕΚ. Στα εννέα χρόνια αυτά που είχαμε την ευθύνη της διοίκησης του Βελοπόννησου αποκαταστάθηκαν 72 χανδά. 30 που ήδη βρήκαμε σε εξέλιξη από την αποκεντρωμένη διοίκηση και ολοκληρώσαμε και 42 μέσα από το πρόγραμμα του τομεακού του Υπουργείου όπου ήταν δικαιούχη η δίνη οι οποίοι δεν μπορούσαν να φέρουν σε πέρα στο έργο και το ανέλαβε η περιφέρεια του Βελοπόννησου. Με πάρα πολλές δυσκολίες, με πάρα πολλά προβλήματα. Με μελέτες οι οποίες έπεφταν όλες έξω γιατί οι όντι των απορριμάτων ήταν διπλάση, τριπλάση και τετραπλάση από αυτούς που περιμένανε οι εργολάδοι οι οποίοι πήραν τους διαγωνισμούς. Τροποποιήσαμε μελέτες. Είμαστε σχεδόν κάθε μέρα εκείνη την εποχή στο Υπουργείο για να πάρουμε εγκρίσεις και να μπορέσουμε μέσα στην αποκατάσταση να αποθετηθούν και δέματα τα οποία είχαν οι δήμαρχοι στις περιοχές που υποτίθεται ότι έκαναν τις αποκαταστάσεις. Αυτές τις μικρές διαχειρίσεις. Έτσι έγινε και στην Καλαμάτα, έτσι έγινε και στην Πύλο, έτσι έγινε και σε πάρα πολλές άλλες περιοχές. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πρόβλημα, όπως ακούστηκε και πριν λίγο, με τις χωματερές. Με τις χωματερές που υπάρχουν στο μητρώο του Υπουργείου, αλλά και την πραγματική κατάσταση που είναι πάρα πολύ περισσότερη. Με δεδομένα ότι σε αποκαταστημένες χωματερές έμπαιναν απορρίματα. Ποιος φταίει γι' αυτό? Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι ένα πολύ δέδαλο σύστημα που άλλαζε συνεφώς, που ένας έδινε τις ευθύνες των άλλων και που ποτέ κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη του, μας έφερε σε αυτό το σημείο. Με εκατομμύρια ευρώ πεταμένα σε μελέτες, θυμάται κύριος Περιφεριάδηξε την Ομαρκιακή Αυτοδιοίκησης, τι λέγαμε και πόσα λεφτα δώσουμε και μελέτες, αλλά ξέρει και εμείς, τα εκατομμύρια ευρώ που έδινε για να μεταφέρει τα απορρίματα. Θεωρώ ότι άλλη οσπάθος έδωσε τέλος στο ποιος θέλει και το ποιος έχει την ευθύνη και πλέον υπάρχει μια καθαρή εικόνα για αυτή την κατάγγια που υπήρχε στο θέμα των απορριμάτων. Εδώ λοιπόν, αγαπητοί συνάδελτοι, δεν πρόκειται για κανένα δάνειο που θα πληρώνει η Περιφερία. Η Περιφερία δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ, δεν πέτει δάνειο η Περιφερία. Το θέμα είναι ότι η αλλαγή του ποσοστού, η αλλαγή στον από αυτά που εμείς συζητήσαμε στην Εικονομική Επιτροπή, δεν έχει να κάνει με αύξη των έργων. Έχει να κάνει με προσαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος με το πουδουέ της χώρας, που μας αναγκάζει αυτή τη στιγμή να προκύψει να πάμε σε μια αλλαγή, έτσι όπως ακούστηκε πριν λίγο. Θέλω να πείσω ως εξής. Ως Περιφεριακή Αρχή, νιώθω πάρα πολύ περήφανη το οποίο κάναμε σε σχέση με το περιπάλλον, σε σχέση με τη διαχείριση των απολυμάτων και την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, επαναλαμβάνω, σε μια περιφέρεια που είχε πάντα από 182 καταγεγραμμένους στο μητρών του ΙΠΚ ενεργούς και ανενεργούς χαδά. Κάναμε λοιπόν μια μεγάλη προσπάθεια. Άκουσα σήμερα τον κύριο Περιφεριακή να αναφέρω τη ΣΔΙΤ, και θα σηρίζω μόλις με τις δυνάμεις. Να λέει ότι ένα έργο το οποίο τίθεται θέμα στον διακονισμό, τίθονται θέμα στις τιμές, δεν κατάλαβα. Στον αδιαγωνισμό δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση, προσέξτε, ούτε μία περίπτωση προσφυγής. Και μία προσφυγή που υπήρχε στα τέχη δημοκράτησης και βήθηκε από το δικαστήριο, από μια ιτερία. Δεν κατάλαβα. Ήταν μέρος 6 μεγαλύτερες κοινοπραξίες της χώρας, για ένα τόσο εκατομμύριο ευρώ το μεγαλύτερο στη χώρα, και δεν έλειξε μήκη. Και έρχεται εδώ ο κ. Νίκας να βάζει θέμα για το διακονισμό. Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα διακονισμού. Και το κλείρω αυτό λέγοντας χαλακτηριστικά αυτή τη κουβένεια. Σήμερα, λοιπόν, άκουσα πάλι ότι το ΣΔΙΤ είναι λύση ανάγκης, ότι δεν υπήρχε κάτι άλλο. Ενώ την ίδια χρονική στιγμή, ο ίδιος ο περιφερειάρχης, δίπλα στον κ. Πρωθυπουργό, έλεγε ότι είναι το καλύτερο όνομα στη χώρα, με τις θέσεις επενδυτικο, με θέσεις εμνασίας, με λεφτά από την Ευρώπη. Καταλήξε, λοιπόν, επιτέλους, κάποια στιγμή, τι είναι αυτό το ΣΔΙΤ της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ένα έργο που κοπιάσαμε σκληρά, που συρθήκαμε στα δικαστήρια, που μετροβολήθηκαμε, που συγκοφατηθήκαμε. Είναι έργο το καλύτερο της χώρας, είναι με καλύτερη επένδυση, είναι έργο πράσινο, ή είναι έργο αντιπερρυφαντολογικό και ακριβό. Καταλήξτε, σας παρακαλώ, πάρα πολύ, γιατί πολλοί από εμάς μας έκανε ατύπωση, κ. Περιφερειάρχη. Κύριε Αντιπολάκου, δεν μπορώ να το ανέχω με άλλο. Έχετε 6,5 λεπτά μόνο εσείς, οι υπόλοιποι γιατί συμμορφώνονται και μπαίνουν στον χρόνο. 30 δεύτερα και κλείστε, σας παρακαλώ. Κύριε Τρόεδρε, λοιπόν, κλείνω λέγοντας το εξής. Εμείς συμφωνούμε με αυτήν την νέα έκρηση της δανειακής σύμβασης, έτσι όπως προβλέπετε από τον νόμο. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό το ότι θα προχωρήσουμε να τελειώνουμε και με αυτές τις τρεις περιπτώσεις που είναι οι πιο δύσκολες, οι πιο προβληματικές και όλοι γνωρίζουμε για ποιον λόγο και σίγουρα θα είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει από την περιφερειακή αρχή για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις νέες πιθανές φωματερές ή και λαός πάντων να συμβάλουμε με οποιοδήποτε τρόπο για το περιβάλλον, γιατί αυτό είναι η ίδια μας η ζωή. Αν υπάρχει κάποιος από τους ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους και δεν θα το ξαναπώ που θα θέλει το λόγο, αρκεί να το ζητήσει και θα τον έχει, έτσι, αλλά δεν μπορώ κάθε φορά να αναφέρω μέσα αυτό. Όποιος θέλει, ζητάει το λόγο και θα τον έχει. Λοιπόν, περνάμε στην ψηφοφορία, εγκρίνεται το θέμα έξι… Εγώ δεν πρέπει να μιλήσω, Πρόεδρε. Α, συγγνώμη, επειδή τοποθεθήκατε στην αρχή, γι' αυτό, κύριε Περιφερειάρχη. Λέγονται πολλά και διάφορα εκτός θέματος. Εγώ ελπίζα ότι αυτό το θέμα θα ήταν χωρίς συζήτηση, ένα δάνειο που το πληρώνει ο κρατικός προορισμός και όχι εμείς, επομένως, δεν επιβαρύνει το προορισμό της περιφέρειας. Άντε να πούμε και δύο κουβέντες για γενική πολιτική. Λοιπόν, ο κρατικός προορισμός δεν πληρώνει τίποτα, είναι να πούμε και δύο κουβέντες για γενική πολιτική. Λοιπόν, ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμάτων, το γράφει ο νόμος, ο Πέσδα. Ο υπεύθυνος είναι η Περιφέρεια, προφανώς. Και ήταν η Περιφέρεια. Το αν πέρασε μια δεκαετία χωρίς να γίνουν τα βήματα τα οποία θα έπρεπε, είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να κριθεί πολιτικά. Και να κάνουμε και σύγκριση με άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως ως παράδειγμα την περιοχή της Ηλίας. Να δούμε τους χρόνους. Το δεύτερον, φταίει ο δήμος? Κατά τον νόμο, όχι. Ο νόμος λέει ποιος είναι ο διαχειριστής. Που να πάει ο δήμαρχος στα σκουπίδια. Που να τα πάει η Κυπαρισσία τα σκουπίδια. Ακριβώς, πού της δείχνουμε να τα πάει. Υπάρχει δυνατότητα τώρα και βοηθάει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να τα πάει με απόφαση σε μια άλλη περιφέρεια. Πολλά σκουπίδια από την Πελοπόννηση, όπως από την Ερμαιονίδα ή τη Δυτική Μάνη, οδεύουν, γιατί δεν δημιουργούν χωματερές, προς την περιοχή της Άμφισσας, όπου πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις από τον τοπικό Φόσδα. Που να τα πάει, λοιπόν, ο δήμαρχος από την Κυπαρισσία. Ας τα αφήνει εκεί στο Αλιμάκι, να πάει να τα μαζέψουμε, από όταν τα σκορπάει εδώ θα και εκεί θα. Για την Καλαμάτα που λέτε, νέα χωματεροί. Από ό,τι ξέρω και είμαι βέβαιος ότι αυτό πράγματι και ο δήμαρχος, που ήταν 10 χρόνια αντιδίμαρχος στην καθαριότητα, δεν δημιουργεί νέα χωματεροί. Όχι χωματεροί, είναι αδρανοί αυτά τα οποία συγκεντρώνονται και παλιάζονται και θα δούμε πως θα τα διαχρηστούμε και θα βοηθήσει η περιφέρεια γι' αυτό. Βρώμικο λέει 19, ποιον συγκρίνομαι, με ποιον συγκρίνομαι. Συγκρίνει και η Μιλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Τι συγκρίνομαι ακριβώς, δεν κατάλαβα. Ποιες προσωπικότητες συγκρίνομαι, 89 και 19. Λοιπόν, ας σταματήσω μέχρι εδώ. Για την Καλαμάτα λοιπόν δεν δημιουργείται νέα χωματεροί και θα ήθελα να σας πω και κάτι. Για την Καλαμάτα δεν πληρώνει το ελληνικό δημόσιο το μέρος από τα 13 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει ως πρόστιμο για τις χωματερές. Να σας αναλύσω γιατί. Δεν χρειάζεται. Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν επιβαρύνεται από την Καλαμάτα. Εντάξει, γιατί έγιναν κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ούτε την Καλαμάτα την άφησε κανένας να πάει στο βέλο τα σκουπίδια της, που τα πήγαινε η μισή Πελοπόννησος. Όταν φόρτωσα ένα καράβι με δυόμιση χιλιάδες μπάλες, αδρανοποιημένα ή μη σκουπίδια, σε μια προσπάθεια να μη φτάνουν μέχρι το πρώτο όροφο των πολυκατοικών τα σκουπίδια, μη νομίζετε ότι τα έκανα με πολύ μεγάλη ευκολία. Ή, ξέρω εγώ, δεν είχα γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του ελληνικού κράτους, του κράτους μας. Και τις 72 χωματερές που αποκαταστήσατε. Προφανώς δεν έγιναν οι 72 χωματερές με χρήματα του προϋπολογισμού του περιφερειακού, ούτε ήταν κανένα πρόγραμμα περιφερειακό. Ήταν ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της πλήρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλον, το Υπουργείο Περιβάλλον. Ελέγχετε αν η αποκατάσταση είναι σωστή ή όχι. Να σας πω κάτι, η παλιά χωματερή της Καλαμάτας στα Γιαννητσάνικα. Αν θέλετε πάμε μια βόλτα επειδή την έχω κάνει πίστα, εγώ αφαίρευα την πήρα και την έκανα πίστα για να είναι τα παιδιά με τα μηχανάκια να εκπαιδεύονται και να μην σκοτώνονται στους δρόμους. Πάτε να τη δείτε με τα πλέγματα να είναι στον αέρα και τα σκουπίδια να φαίνονται. Και το τι προσπάθειες γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι είναι, έτσι είναι. Επιβλέψατε την αποκατάσταση των χωματερών και μας πόνεσαι τώρα επειδή ο έρμος δήμαρχος Κυπαρισίας δεν έχει πού αλλού να πάει και τα πάει στο αλιμάκι. Σας λέω συγκεκριμένα πράγματα συνάδελφη. Μη λέτε τα κατομμύρια που έδινες από το Δήμο Καλαμαδιστίνου είτε. Ότι είμαστε καμιά ομάδα με την Οικονομική Επιτροπή, με τις υπερεσίες, με ένα σωρό εμπλεκόμενους, με τον Γιάννη τον Παπαδόπουλο, με την Ινδιαφθήτρια, με 10 μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, με δημοσιογράφους, με λευκό της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να διευκολύνει να μην πνιγεί μια πόλη εξελισσόμενη, να μην πνιγεί στο σκουπίδι. Προσέξτε τις πλάτες που έβανε πάντα οι αντιπολίτεοι. Τι εννοείται ότι είχαμε στήσει κανένα μηχανισμό γιατί τα αφήνετε να εωρείτε. Παρότι σας λέω είχαν ελεχθεί από το Ελεκτικό Συνέδριο στην Αθήνα. Δεν εννοώ μόνο τον Επίτροπο. Σας λέω ότι οθίσατε να πάμε στα δικαστήρια. Δεν έφτασα ούτε μέχρι την έδρα. Πηγαίνετε κύριε, πηγαίνετε κύριε στο Εφετήριο Πατρών. 13 φορές φτάσαμε. 13 φορές φτάσαμε μέχρι την πόρτα. Τι εννοείται λέγοντας όλα αυτά τα πράγματα διότι αρχίζουν να πέφτουν διάφορα εδώ και δύο χρόνια στον Ανεμιστήρα κάποια τέτοια πράγματα σε μια προσπάθεια αντίδρασης από δεδειγμένων καταστάσεων, οι οποίες υπήρχαν στην περιφέρεια. Λοιπόν, σας είπα δεν τα πήγαμε στο Βέλο. Δεν είχαμε πλάτες να τα πάμε στο Βέλο εμείς, όπως πηγαίναν άλλες περιοχές. Να μην τις αναβατήσω γιατί με πέρανε και εμένα να παρέμβεις όπως γινόταν στο παρελθόν γι' αυτό το ανάθεμα το οποίο έχει δημιουργηθεί πάνω από τον Μπολάτη. Και κανένας δεν νοιάστηκε γι' αυτό όπου έχει καταδικάσει στην υποβάθμιση μια ολόκληρη περιοχή. Λοιπόν, και κυρία αγαπητή, κυρία Δήμητρα Γιμπεροπούλου, είσαστε η ειδική συνεργάτητα του κυρίου Τσηρώνι, ο οποίος είναι και πατριώτης μας με μία έννοια. Και τον άνθρωπο εγώ τον εκτιμώ και τον συμπαθώ, είναι ένας ευγενής άνθρωπος, αλλά είχε την ευθύνη για τα ζητήματα περιβάλλοντος. Είχε την ευθύνη και είσαστε ειδικός του συνεργάτης σε αυτή την ευθύνη. Επισκεφθήκαμε μαζί την περιοχή της Μαραθώλακα, είδε αυτά τα οποία κάνουμε εκεί, με διεθνή διαγωνισμό και εμείς τα κάναμε. Αυτά τα οποία γίνονται εκεί και συνεχίζουν να γίνονται και φτάνουν στα οριά τους, αλλά ευτυχώς τα προλάβουμε. Τι πρόταση κατατέθηκε, δεν κατάλαβα, από το οικολογικό κίνημα που είχε την ηγεσία, να δείξει σε επίπεδο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα. Καλά είναι τα λόγια, να τα λέμε, αλλά όταν έχουμε περάσει από καρέγλες και από πόρτες εξουσίας και δεν κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του θέματος αυτού, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Όταν επισκεφθήκαμε μαζί την Μαραθώλακα, εγώ είχα εδραία την πεποίθηση ότι πάμε σε ένα σχεριασμό διαφορετικό κατά τις εξαγγελίες τότε, αλλά είδα, αφού πέρασαν ένα-δύο χρόνια, ανατράπηκε πτήρωση κατάσταση. Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε θέματα διαγωνισμού. Προφανώς η διαγωνισμός ελέγχθηκε, πέρασε από πολλές καταστάσεις, έτσι είναι τα πράγματα, έχω αναφερθεί όμως, παρότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο παρελθόν. Μετά το 17-18, όταν δεν είδα ότι δεν γινόταν τίποτα και από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον πηγαίναμε στην πεπατημένη που επιβεβαιώθηκε στο συνέδριο που έγινε στην Τρίπολη και είχα κυρολεκτικά ματώσει και οι κακές σχέσεις με τον πρώην περιφερειακή συνδέονται με αυτό το γεγονός από το 2011, είπα αυτό το οποίο μια ρεαλιστική πολιτική έπρεπε να ακουρθήσει. Όμως, μη μου πείτε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ας πούμε τα σημεία διαχείρισης. Γιατί να τα επιλέξει ο ανάδοχος και να μπλέξουμε σε ατέρμονες διαδικασίες που τελείωσαν επί των ημερών. Θυμόσαστε ατέρμονες διαδικασίες, θυμόσαστε τα περιφερειακά συμβούλια, ποιος δεν ψήφιζε μαζί με ποιους για να μην προχωρήσει η διαδικασία, ποιος δεν ψήφιζε. Και εγώ καταλαβαίνω τον Πετράκο, μια ζωή τα ίδια λέει, ακολουθεί το συγκεκριμένο δρόμο. Όμως οι αρχιτέκτονες για αυτό το θαυμάσιο δημιούργημα γιατί δεν ψήφιζαν να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Λοιπόν, μπορούσαν πολλά πράγματα να έχουν γίνει καλύτερα. Να μην το πούμε. Δεν μπορούσαν όταν έχουμε το 60% στην Πελοπόννησο δημόσια εκτάσεις να έχουν προσδιοριστεί. Αυτό δεν αφορά την εταιρεία ή το διαγωνισμό. Συμφωνώ δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορούσαν αυτό να προσδιοριστεί καλύτερα. Πρέπει να κάνουμε βόλτα τα σκουπίδια από την Κορυθία και την Αργολίδα, να τα κοβαλάμε στο ραψωμάτι. Γιατί να γίνει αυτό. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα. Εντάξει, θα μου πεις Περσινάξινα στα φύλλια. Τι μου λες τώρα. Έτσι υποδέχομαι και αυτό ως επιχείρημα. Αλλά μην λέμε ότι φτιάξαμε τον Παρθενώνα με μια μελέτη, η οποία στάθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον τεχνικό μας σύμβουλο ενώ τον πρώην και μας την έδιψε στα μούτρα. Μας εξευθέλησαν και πήγαμε σε μια νέα μελέτη για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν. Εγώ δεν λέω ότι δεν αναγνωρίζω τα βήματα που έγιναν. Μπορούσαν όμως τα βήματα να είναι πιο γρήγορα, πιο σωστά και με περισσότερο θάρρος. Δεν έπρεπε να έχουμε χάσει 10 χρόνια και να λέμε φταίει ο δήμαρχος του Αλιμάκη, ή ο δήμαρχος της Σπάρτης με τη χωματερή του, ή ο δήμαρχος του Ναπλίου με την Αρβαντιά, όταν ο νόμος λέει ότι ο περιφερειάρχης είναι υπεύθυνος. Αυτό λέει ο νόμος. 10 χρόνια! 10! Και όπως πηγαίναμε, μήπως χρειαζόμαστε και άλλα χρόνια. Και θυμόσαστε ότι είχαμε μείνει μόνοι μας ως πλειοψηφία, σε αυτόν τον αγώνα να συνεχιστεί η διαδικασία των δικαστηρίων. Θυμόσαστε τι αντίδραση είχαμε. Ξέρετε με ποια λογική. Να μην γίνει τίποτα. Αφού δεν βγήκαμε εμείς, να μην γίνει τίποτα. Σκόρπια όλα, χύμα, κάτω! Αυτή ήταν η τακτική και αυτή ήταν και είναι δυστυχώς μία νοτροπία. Εγώ πολιτικά λέω, δεν ωφελεί και κυρίως δεν ωφελεί το σκοπό τον οποίον υπερετούμε. Είμαστε σήμερα, αύριο δεν είμαστε. Γιατί έτσι είναι, αυτή είναι η φορά των πραγμάτων. Δεν έχω υπάξει στην αντιπολίτευση, εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ μία τέτοια συμπεριφορά. Νομίζω ότι δεν βοηθάει. Και το λέγω, νομίζω ότι δεν βοήθησε και κατά την προεκλογική περίοδο. Και είναι μία από τις αιτίες της ίτας. Αυτά λέει η δική μας ανάλυση. Η αλαζονία, η υψηλή τόνη, η επιθετικότητα, οι κραυγές, ότι θα ξέρω με όλα, ότι όλα τα σφάζομαι, όλα τα μαχαιρώνομαι και ότι όλοι οι άλλοι περίπου είναι οι μεγάλοι εχθροί μας που υπονομεύουν το μεγάλο μας έργο. Αυτά, αυτά εγώ έχω να πω. Όσον αφορά τα δάνεια και τέτοια δεν μπαίνω στο βαθύτερο θέμα. Την πέμινη πιστεύω ότι θα καρατσεκάρουμε το σχεδιασμό για ένα από τα πέντε μεγάλα προβλήματα που έχουμε. Οι δεκάδες καταγεγραμμένες και μη χωματερές σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου με πρωταγωνίστρια τον νομό Κορυνθίας. Εκεί υπάρχουν ευθύνες. Υπάρχουν ευθύνες για την Κορυνθία με τις δεκάδες χωματερές που έχουν υποβαθμίσει φοβάμαι χωρίς δυνατότητα διόρθωσης των περιβάλλων. Ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε στην ψηφοφορία. Εγκρίνεται το θέμα κατά πλειοψηφία. Εδώ θα ήθελα να υπάρχουν κάποια θέματα γιατί η ώρα έχει περάσει ήδη. Είναι 8 η ώρα. Αλλά δεν θα μπορέσουμε πιστεύω να τελειώσουμε όλα τα θέματα. Να φέρουμε κάποια θέματα τώρα για να συζητηθούν. Έθεσε ένα θέμα ο κύριος Βερούτης το θέμα 19. Εκεί που υπάρχουν θέματα δηλαδή ουσίας. Κι εγώ κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρε με συγχωρείς τη λευκή νύχτα στο άργος. Δεν έχουμε χρόνο. Έχουμε χρόνο. 38. Κύριε Πρόεδρε μπορώ. Μισό λεπτό. Δηλαδή κάποια δεν θέλουν συζήτηση καν. Συμφωνώ κύριε Περιφερειάρχα να συνονοηθούμε μετά σε αυτό. Να πούμε πρώτα τα θέματα που θέλουμε να ανταφέρουμε τώρα. Ποιος άλλος θέλει είπε ο κύριος Βερούτης το 19. Λαμπρόπουλος κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ για το θέμα 24 για τη αφορά τη διοργάνωση του Junior Motocross που γίνεται Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή αυτής της εβδομάδας. Ωραία. Υπάρχει και από την Αρκαδία πάλι το θέμα κύριε Λαμπρόπουλε το 21. Στο οποίο είναι η μελέτη δικτύου Άδευς του Δήμου Βορίας και Νουριές. Το οποίο έχει και χρονοδιάγραμμα μετά. Είναι του Υπουργείου η περιβαλλοντική και θέλουμε και περίπου ένα μήνα για να ανακριθεί από το Υπουργείο και λοιπά. Άρα έχουμε θέμα χρόνου και εκεί. Ας τελειώσουμε και ένα συμβούλιο πρόεδρε. Ας τελειώσουμε και ένα συμβούλιο με τα θέματα πρόεδρε. Μας βλέπει ο κόσμος. Ναι. Συγγνώμη. Ο κύριος Αναστασόπλος τι θέμα έβαλε. Το 20. Το θέμα 20. Ωραία. Άρα λοιπόν συμφωνούμε όλοι οι συνάδελφοι να τα βάλουμε να προηγηθούν αυτά τα θέματα και να ακολουθήσουν τα... Ποιος ο κύριος... Άνοιξε Φανάση. Να ανοίξω το μικροβανό. Συμφωνούμε. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Καταρχήν μπορώ να μιλήσω. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη. Συμφωνώ. Ζητήστε το λόγο. Έχουν κάποια θέματα. Κύριε Πετράκο. Αφού δεν τέλειωσε κύριε Αλιμπεροπούλου. Μα είναι δυνατό. Ακούω κύριε Αλιμπεροπούλου. Εγώ κύριε Πρόεδρε θα συμφωνήσω με ό,τι λέτε. Αλλά θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ. Έχουμε καταθέσει ένα ψήφισμα και δεν θα θέλαμε να φύγουμε από αυτό το συμβουλείο χωρίς να πάρουμε απόφαση. Ναι, ναι. Πάμε παρακάτω. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε επειδή παραγγείμουν κάθε φορά οι αγαπητοί συνάδελφοι. Θέλω να καταλάβω αυτό το νούμερο 20 που σας είπα που είναι για πολύ σοβαρό θέμα. Και το οποίο είναι και με... Κύριε Αναστασσόπουλε, το βάνουμε τώρα εδώ για να το κουβεντιάσουμε. Ναι, αυτό. Αφήστε με να κάνω τέτοια τώρα, αφήστε. Μην ετοιωγείτε τώρα. Τέσσερα θέματα. Είπαμε τέσσερα θέματα να προηγηθούν. Έχουμε και κάποια θέματα περιβαλλοντικής φύσης που αφορούν τα εολικά στον καβομαλιά. Εγώ θα ήθελα να τα βάλουμε αυτά σήμερα, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Παιδιά, λοιπόν, μην απαιτείτε τώρα τα πάντα. Σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε. Αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου. Κύριε Πρόεδρε. Όχι, δεν θέλω. Θα διακόψω τη συνεντρία για πέντε λεπτά. Κλείστε τα μικρόφωνα. Κύριε Πρόεδρε. Όχι, όχι. Στοψ τα μικρόφωνα να κλείσουν. Εντάξει, αφού δεν θέλετε να συνολογηθείτε, εγώ γιατί να φταίω. Δεν θέλω να εκνευρίζομαι. Για ο όνομα του Θεού. Λοιπόν, ποιος θέλει το λόγο. Ωραία, ο κύριος Πετράκος τον έχει τώρα. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, εκτός από τα θέματα που είπαν οι συνάδελφοι, έχει απόλυτα δίκιο ο κύριος Βερούτης. Αυτά θέλω να βάλω το 14, το 15 και το 16. Έχουν λήξει και πάλι θα τα εγκρίνει η αποκεντρωμένη και πάλι θα λέμε μετά γιατί τα εγκρίνει η αποκεντρωμένη. Αυτά πρέπει να προηγηθούν οπωσδήποτε. Παραγεμίσουν όλο τον καβομαλιά και τα βάτικα με ανεμογενήτρυση. Να ακολουθήσουν και αυτά, δεν είπαμε, αλλά σταματήστε ομολυγικά και να συνεχωρηθούμε. Δεν διαφωνώ εγώ. Αυτό θα ήθελα να σας πω, δεν ήθελα να πω τίποτα άλλο. Πάμε άλλος που θέλει να έχει το λόγο για τη διαδικασίας. Ο κύριος Σουκαλάς. Πρόεδρε, εντάχει, σε αυτά που συμφωνούμε όλοι, δεν τα συζητάμε ένα λεπτό πια ή να τελειώνουμε να προχωρήσουμε. Σε κάτι νομίζω συμφωνούμε όλοι. Ναι, αυτό κάνουμε τώρα, Αντρέμου. Να μας πει ο επικεφαλής. Πάμε, είναι η κυρία Νικολάκου που έχει το λόγο. Και μετά θα δούμε ποια προτάσσουμε. Πραγματικά προσπαθώ να αυτοσυγκρατηθώ σε αυτό που αντιμετωπίζω. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, η παράταξη μας θέλει τα θέματα να συζηθούν με σειρά. Είναι όλα πάρα πολύ σημαντικά. Υπάρχουν υπερησιακά ζητήματα τα οποία θα τελειώσουν πάρα πολύ γρήγορα. Και αν δεν ολοκληρώσουμε σήμερα, η συνεδρία θα συνεχιστεί μέσα στη εβδομάδα αυτή. Ωραία, δεν διαφωνώ. Τώρα εσείς συμφωνείτε μιας και προτείναμε να προηγηθούν κάποια. Όχι. Δεν συμφωνούμε να προηγηθεί κανένα. Ωραία, ο κύριος Δέδες. Θα μείνουν πίσω οι μελέτες περιφετωτικών. Ο κύριος Δέδες, το κατάλαβα, δεν συμφωνείτε. Μην λέτε παραπάνω, ο κύριος Δέδες. Πρώτον, συμφωνούμε να προταθούν 14, 15, 16 και 17 εξαιτίας του γεγονότος ότι είμαστε ήδη εκτός του θεσμίας και πρέπει να προλάβουμε την απόφαση αποκεντρωμένης. Ένα. Δεύτερον, υπάρχουν θέματα που θεωρώ θα ψηφιστούν ομόφωνα. Το 7, το 9, το 11, το 12, το 13. Θεωρώ ότι είναι θέματα τα οποία μπορούν να ψηφιστούν χωρίς καμία αντίδυση από κανέναν. Να μπουν αυτά και να τελειώσουν. Ναι, κύριε Δέδες, υπάρχει μια πρόταση, εκτός από αυτά που είπατε, τα ομόφωνα. Το 20, το 24, το 21 και το 19 να προταχθούν και να ακολουθήσουν το 14, 15, 16, 17. Όχι, εγώ θεωρώ... Γιατί εκείνα θα είναι ομόφωνα και αυτά τα 14, 15, 16, 17. Ωραία, η 19 θα είναι επίσης ομόφωνη να μπει σαφώς σε αυτά που είπα πριν. Στα θέματα δηλαδή που θα έχουμε γρήγορη απόφαση, το 20 και το 21 θεωρώ ότι θα γίνει συζήτηση. Για το 21 σίγουρα. Το 20 πιθανώς θα γίνει συζήτηση. Το 21 σίγουρα θα γίνει συζήτηση, πρόεδρε. Ναι, εννοείται για τη μελέτη... Ε, βέβαια, ναι, ναι. Ναι, ωραία, ωραία. Πρόεδρε, θυμίζω και το 24 που είναι για να γίνει κάτι αύριο. Όχι, αυτό που λέει ο κύριος Λαπρόπρος συμφωνούμε. Βάλτε τα θέματα που θεωρούμε θα ψηφιστούν ομόφωνα, που είναι τυπικά διαδικαστικά δικαιητικά θέματα και προτάχνετε τις μελέτης για τις αμογενήτητες να προλάβουμε την προθεσμία και μετά τα θέματα που θεωρείτε ότι πρέπει να συζητηθούν. Κύριε Πρόεδρε, αυτό που σας είπα να τα πάμε με τα σειρά, μπελή, που λέει και ο κύριος Δέδες, οπότε δεν προχωράμε. Όχι, δεν λέει αυτό ο κύριος Δέδες, λέει άλλο. Ναι, αλλά... Όχι, όχι, λέει άλλο, κυρία Νικολάκου, μην περδεύεστε. Άλλο λέει. Να ανακεφαλιώσουμε, πρόεδρε, το 7, το 9, το 11, το 12, το 13. Εσείς, κύριε Δέδες, να καταλάβω, λέτε να τελειώνουμε τώρα, δεν παίζουμε τώρα. Αυτά τα θέματα που διαφαίνεται ότι ψηφίζονται ομόφωνα, να τα ψηφίσουμε τώρα, τελειώσουμε. Και αμέσως μετά να συζητήσουμε για τις μελέτης περιβαλλοντικών και πτώσεων των αμογενητριών. Αυτό λέω. Ωραία. Άρα, λοιπόν, έχετε άλλη πρόταση από την κυρία Νικολάκου. Τι δεν καταλαβαίνετε δηλαδή, τι λέω λάθος εγώ. Η κυρία Νικολάκου λέει να πάμε με τη σειρά. Δεν προλάβουμε με τη σειρά. Ο κύριος Κάτσαρης. Κύριε Πρόεδρε, έχω το λόγο. Ναι, ναι. Γιατί η διαδικασία θα φάει την ουσία στο τέλος. Λοιπόν, συμφωνούμε με την πρόταση του κυρίου Δέδες. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συντηθούν το 7, το 9, το 11, το 12, το 13 και το 19. Δεν υπάρχει αντίδυση. Και ένα ένα, νομίζω, να τα φέρνεις στη ψηφοφορία. Μετά πάρτε τα με τη σειρά. 8 και εξής. Ό,τι έχουμε αφήσει. Και να πω και κάτι άλλο. Εμείς για τα θέματα περιβαλλοντικά συμφωνούμε με τις τοπικές κοινωνίες. Όσα αναφορά τις αναμογενήτριες. Ό,τι λέει η τοπική κοινωνία. Αυτή είναι η θέση μας. Για να μην μακρηγορούμε. Και λέμε πολλά και επαναλαμβανόμενα. Άρα, λοιπόν, νομίζω... Πάτε τη θέση, κυρίου Δέδες, να φύγουν αυτά τα 5-6 θέματα. Και πάρτε τα άλλα με τη σειρά. Κυρία Νικολάκου, νομίζω ότι σε αυτό τώρα είναι περίπου το ίδιο, έτσι? Κύριε Πρόεδρε, αν το 7, το 8, το 9, το 15 είναι όλα στη σειρά και δεν καταλαβαίνουμε τα ίδια, πάμε όπως λέει ο κύριος Δέδες και όπως λέει ο κύριος Περιφεριάκης να το πούμε. Πάμε, λοιπόν, στην διαδικασία. Αποφασίζει και ακολουθούμε τη διαδικασία αυτή. Λοιπόν, το 7, έγκριση παράτασης του οραρίου λειτουργίας και τα λοιπά. Εκκρίνεται ομόφωνα? Ομόφωνα? Ψηφίζουμε με την κίνηση τον όνομα μας που το βλέπετε από τη νομοθεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ο κύριος Γόντικας έχει το λόγο. Τι θέλει? Αγαπητοί συνάδελφοι, όχι ομόφωνα. Μάλιστα θέση, καταστρατηγούνται οράρια και τα λοιπά και τα λοιπά. Κατά εμείς. Εκκρίνεται κατά πλειοψηφία. Κατά, λοιπόν, ο κύριος Γόντικας. Μισό λεπτάκι, κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτάκι. Και ο κύριος Κάτσαρη. Μισό λεπτάκι. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε. Μου δώσατε το λόγο και μου το πήρατε πριν, πήρατε ο Περιφεριάκης. Αφού συμφωνούμε σε όλα, γιατί δεν βάζουμε πρώτα τις ανεμογενήτες να τελειώνουμε και μετά τα πάρουμε με τη σειρά. Κάτσαρη, πήραμε απόφαση στο Συμβούλιο. Εσείς τώρα τι θέλετε. Το Συμβούλιο πήρε απόφαση. Όχι εγώ. Εντάξει, ψηφίσαμε. Για το συγκεκριμένο, λοιπόν, εδώ θέλω να τοποθετήσω το θέμα. Τώρα έχετε να πείτε κάτι γι' αυτό, κάτι άλλο, για το θέμα. Για το θέμα θέλω να τοποθετηθώ. Ωραία, τοποθετηθείτε. Είναι απαράδεκτο, είναι απαράδεκτο, ειδικά και εν μέσω πανδημίας, να βαφτίζουμε αύξηση των κερδών των μικροεπιχειρήσεων που χυμάζονται εδώ και 1,5 χρόνο από την πανδημία, μια νύχτα που θα παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά και να μαζέψουν υποτίθεται κόσμο από εκεί για να μαζέψουν χρήματα ενώ ήταν κλειστά 1,5 χρόνο. Μια νύχτα η οποία θα βοηθήσει στο να καταστρατηγηθούν τα οράρια εργασίας των εργαζόμενων, θα βοηθήσει να εισοπεδοθούν ακόμα παραπάνω οι εργασιακές σχέσεις που εισοπεδόσατε με τα νομοσχέδια που φέρατε μέσα στην πανδημία ή μάλλον όχι εσείς λάθος, η κυβέρνηση την οποία στηρίζετε εσείς με τα λόγια του περιφερειακού αρχητήτως πάντων και η παράταξή σας και κάποια από τις άλλες παρατάξεις της συγκεκριμένη κυβέρνηση υποστηρίζουν, μια νύχτα η οποία υποτίθεται θα λύσει όλα τα προβλήματα που έχουν συσορευτεί το τελευταίο διάστημα στους μικροεπιχειρηματίες και στους μικροεπαγγελματίες μιας πόλης. Προφανώς και δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα, προφανώς και οι σπράξεις μιας νύχτας δεν πρόκειται να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή, σοβαρή αλλαγή στην τσέπη των μικροεπιχειρηματιών και προφανώς χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια αυτή η τακτική, οι μαύρες, άσπρες, φράσινες νύχτες, λευκές νύχτες και ούτω καταξύ σε διάφορες περιοχές μόνο και μόνο για να μπει σαν μοχλός για την παραπέρα ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και βάλλονται εδώ και χρόνια. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν πιστεύουμε ότι και ακόμα υπάρχει ένας επιβλέον λόγος ότι αυτό δεν πάει μόνο του. Πάει μαζί με την κατάριγηση της κυριακάτικης αργίας που ξεκίνησε αρχικά σε πρώτη φάση από τις τουριστικές περιοχές και που σιγά σιγά επεκτείνεται στα πολυκαταστήματα και ούτω καταξύς. Αυτά θέλετε να τα περάσουν έτσι, να μην ακούσει κανένας από το λαό τίποτα από ότι γίνεται, να κάνουμε το πανικηράκι σε μια νύχτα και χαχά και χουχού και την άλλη μέρα να τραβάμε τα μαλλιά μας και να ψάχνουμε τα φραγωδίφρακα οι άνθρωποι που δεν έχουν να ζήσουν και δεν έχουνε δουλειά. Γι' αυτό λοιπόν δεν θα τα ισοπεδώνετε όλα. Αν θα δίνετε το λόγο με τη σειρά σας θα το ξαναπεί. Και θα ακούγεται τι ψηφίσει ο καθένας. Δεν γίνεται να ψηφίσετε εσείς για 51 ανθρώπους κύριε Πρόεδρε επειδή έχουμε την πανδημία υποτίθεται που μας βάλατε κυδωμένους μέσα με δύο χιλιάδες κρούσματα και τώρα που έχουμε τρεις-τέσσερις χιλιάδες κρούσματα το ελαιοτουρισμό έχει όλο τον κόσμο από όλα αλλά περιφερειακό συμβούλιο κάνουμε ξαποστάσεως. Να κάνουμε έλε από κοντά να μπορούμε να μιλάμε σαν ανθρώπους και να συνογιόμαστε. Αυτά είναι λοιπόν απαράδεκτα για μας. Απαράδεκτα και τα καταδικάσουμε. Και προφανώς και το συγκεκριμένο εμβαίνει η Λευκή Νύχτα είναι στο πλαίσιο της όλης αυτής της λογικής. Βλέπουμε λοιπόν κατά και με υπόλοια και με χέρια σε τέτοιες περιπτώσεις. Ευχαριστώ πολύ. Ψηφίστε με ό,τι θέλετε. Κατά είστε. Ο κύριος Πετράκος. Ψηφίζουμε κατά για τους λόγους που ανέτριξε ο Παναγιώτης πριν. Ωραία. Ο κύριος Γόντικας κατά. Έχουμε λοιπόν κατά η παράταξη Γόντικα, Πετράκος και Κάτσαρης. Δεν υπάρχει άλλος που ψηφίζει κατά. Άρα εγκρίνεται... Ποιος? Ναι. Τι πρόβλημα έχετε κύριε Κάτσαρης. Κύριε Πρόεδρε επί της διαδικασίας μίλησε κάποιος από την παράταξη του κ. Δέδε ή από την παράταξη του κ. Τατούλη και είπε υπέρ. Πώς λειτουργούμε δηλαδή αυτό είναι δημοκρατικό. Είπανε από την αρχή εσείς. Τι είστε δικηγόρος του κ. Δέδε. Και τότε τι θέλετε κ. Κάτσαρη. Εσάς σας αρνηθήκαμε. Είπατε πήρατε το λόγο και ψηφίζατε. Ναι ή όχι. Τώρα δεν θέλετε να τελειώσει το συμβούλιο. Δεν θέλετε. Πείτε το. Ανοιχτά άμα είναι. Μην τρέπεστε. Δεν τρεπόμαστε εδώ να έχουμε το θάρρος της λόγου μας να πούμε ότι δεν θέλουμε να τελειώσει το συμβούλιο. Γιατί μόνο αυτός είναι ο λόγος που κολλησιερμείται τώρα. Όχι να δεν θέλετε να τελειώσει το συμβούλιο. Κι εγώ δεν είχα αποσχολήσει καθόλου μέχρι τώρα. Τώρα θέλετε να παίξουμε ή να τελειώσουμε το συμβούλιο. Αν είπα μιλάτε ευθέως ανοιχτά. Θέλετε να μην τελειώσουμε το συμβούλιο. Θα θέλαμε να ακούσουμε ότι ψηφίζουν υπερβερειακοί συμβούλοι κύριε Πρόεδρε. Δεν θα ψηφίζετε εσείς για τους υπερβερειακούς συμβούλους. Ο κύριος Δέδες είπε ότι ως παράταξη συμφωνεί και είναι υπέρ σε αυτά τα θέματα που είπε. Εσείς τι παριστάνετε τώρα. Στο παρελθόν ως παράταξη δεν είχατε ποιο συμφωνείτε και αν δεν το είπε... Δεν το ακούσατε. Εγώ το άκουσα. Αν δεν το ακούσατε πείτε δεν το άκουσα. Μην κάνετε το δικηγορό. Δεν έχετε δικαίωμα να το κάνετε. Λοιπόν να τελειώνουμε να κλείσει το μικρόφωνο στον κύριο Κάτσαρη τώρα να κλείσει. Του εξήγησα με το καλύτερο τρόπο. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλο τρόπο από το να κλείσω το μικρόφωνο. Λοιπόν το θέμα 7 εγκρίνεται κατά ποιοψηφία. Κατά οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι που είπα και οι παρατάξεις. Πάμε στο θέμα 9. Παράταση, θέσπιση, σπαγίου, χορηγήματος, καθαριότητας και τα λοιπά. Υπάρχει διαφωνία σε αυτό. Υπάρχει διαφωνία. Κυρία Νικολάκου. Δεν έχουμε διαφωνία. Θεωρούμε ότι τη δείτε η νομοθεσία. Ωραία. Πάμε λοιπόν. Αυτό εγκρίνεται ομόφωνα. Αν δεν κάνω λάθος. Αν υπάρχει κάποιος με αντίρρηση να το πει. Ο κύριος Κάτσαρης. Λευκό κύριε πρόεδρε. Λευκό. Ωραία. Λευκό. Λευκό ο κύριος Κάτσαρης. Εγκρίνεται ομόφωνο. Πάμε στο θέμα 11. Καθορισμός ύψους ημερισίου τέλους προσέλευση και τα λοιπά. Υπάρχει εδώ ομοφωνία. Ο κύριος Γότικας. Όχι κύριε Πρόεδρε. Διαφωνούμε. Πρέπει να καταργηθούν αυτά τα τέλη. Διαφωνούν τα τέλη από όλες τις μεριές είτε ανταποδοτικά είτε φορολογία και τα λοιπά. Άρα είμαστε κατά. Ποιος άλλος διαφωνεί? Η κυρία Νικολάκου. Εμείς κύριε Πρόεδρε μεγρυνωμένο το έγγραφο που υπάρχει από το Δημοσιοκρατήριο συμφωνούμε. Ωραία. Ο κύριος Πετράκος. Λευκό. Υπάρχει άλλος κατά λέω. Ο κύριος Κάτσαρης. Σας ακούμε. Κι εγώ κατά κύριε Πρόεδρε. Ωραία. Εγκρίνετε κατά ποιο ψηφία το έντεκα. Δώδεκα ορισμούς υπαγγείλων για την υπογραφή επιταγών και χρηματικών εντολών μεταφοράς στην Κορινθία. Περιφερειακή νότα Κορινθίας. Υπάρχει διαφωνία σε αυτό. Εγκρίνεται ομόφωνα. Το 13. Έγκριση τροποποίηση προηγούμενης απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου περί έγκρισης εξοδοτήσεων για την σύνδεση περιφέρειας κτλ. Υπάρχει αντίρρηση σε αυτό η κυρία Νικολάκου. Εγώ κύριε Πράδε θέλω να ρωτήσω εδώ. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η τροποποίηση. Λόγω των αναγών που έγιναν με την απόφαση του κ. Περιφερειάκη της επανατοποθέτησης των υπαλλήλων ή κάποιος υπάλληλος δεν θέλει σχέση από αυτούς που είχαμε ορίσει. Όχι. Έχει γίνει επανατοποθέτηση προσταμένη στο ΤΜΕ οπότε υπήρξε μια αλλαγή εκεί κύριε Νικολάκο. Ωραία. Άρα ο θεσμικάς πρόσωπος. Ο ίδιος υπάλληλος που πήγαινε απλά αλλαξετές. Έχουν γίνει μικροαλλαγές μεταξύ των υπαλλήλων του οικονομικού τμήματος. Εντάξει. Δεν διαφωνούμε. Όχι δεν τελειώσαμε κ. Πρόεδρε τον λόγο. Ως προσταμένος των υπαλλήλων θα κάνω αυτό το οποίο πρέπει για την ευρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Δεν υπάρχουν ούτε παρατρεχάμενοι ούτε κολαούζοι. Ούτε να ελέγχουν οι υπάλληλοι τους άλλους υπαλληλούς. Θα αντιμετωπιστούν όλοι με τον τρόπο που πρέπει. Και θα γίνουν θάρρος οι αλλαγές εκείνες για την βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών. Σε συνεργασία πάντοτε με τους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές. Εκδόθηκε μια πρώτη απόφαση. Μέχρι το τέλος του μήνα δουλεύουμε να εκδοθεί μια δεύτερη απόφαση. Να εφημίσουμε διάφορα ζητήματα. Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη των υπαλλήλων. Ιδιαίτερα για την Αρκαδία όπου δεν έχουμε προσέλευση με την κινητικότητα. Και προχθές κουβέλιασα και με τον Υπουργό το συγκεκριμένο θέμα. Αν δεν κάνουν διορισμούς που πρέπει να κάνουν εξειδικευμένου υπαλλήλων. Που πρέπει να καταργήσουν τις υπερεσίες που μπορούν τις αποκεντρωμένοι. Δυστυχώς πρέπει να δούμε το θέμα της τηλεεργασίας. Με προσφορά υπερεσίες από περιφερειακές ενότητες. Λεωνάζουν οι υπαλλήλοι ιδιαίτερα προς το κέντρο για να καταρθώσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Ακόμα και από τους οδηγούς ζητάμε βοήθεια. Διότι όπως ξέρετε έλειξε και υπερεσία των υπαλλήλων. Τον κοινό που ήταν μέσω της κενοφελούς τοποθετημένη στην περιφέρεια. Υπάρχει ζήτημα πρέπει να κάνουμε τις αναγκές εκείνες κινήσεις. Ώστε να μπορούμε να εξυπηρέτησουμε τον κόσμο. Λοιπόν, κρίνεται κατά πλειοψηφία το θέμα ή ομόφωνα? Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη, επειδή δεν κατάλαβα. Ο κ. Περιφερειάντης μπήκε λίγο ειδηθετικά. Ενώ εμείς είχαμε συμφωνήσει. Δεν κατάλαβα την παρέμβασή του. Εμείς λοιπόν συμφωνούμε να μπουν οι νέοι υπάλληλοι όσοι χωρίστηκαν με την απόφωση η οποία υπάρχει και ψηφίσουμε θερμικά. Ωραία. Υπάρχει κάποιος που είναι κατά? Όχι, εγκρίνεται ομόφωνα. Δεν νομίζω ότι έχουμε άλλο θέμα στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Πιάνουμε με τη σειρά λοιπόν τώρα. Το 19, πρόεδρε. Α, το 19, δεν το θυμόμουν. Ωραία. Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και τα λοιπά. Εισηγητής ο κ. Βερούτης. Εδώ συμφωνούμε όλοι σε αυτό? Εδώ να πω ότι μας ζητείται οι γνώμοι, γιατί οι δρόμοι με τους οποίους πραγματεύεται η συγκεκριμένη απόφαση έχουν το χαρακτήρα της επαρχαϊκής οδού. Ό,τι πει ο δήμαρχος, ό,τι λέει το Δημοτικό Σύμφωνο. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το θέμα θέλουμε να ακούσουμε την εισηγήση, θέλουμε να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις. Δεν είναι από εκείνα τα θέματα στα οποία λέμε απριόρι ναι, θέλουμε να δέσουμε κάποιες ειδήματα, ερωτήματα. Ωραία, να τα θέσετε τώρα. Ακούμε τις ερωτήσεις, πάμε σε ερωτήσεις επί του θέματος. Ναι, έχετε το λόγο οι ερωτήσεις, κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε, δεν ακούσαμε καμία εισηγήση. Παρατάω αυτό, εγώ θα προχωρήσω, εφόσον δεν θέλετε να εισηγηθείτε. Περισσότερο εισηγητής, ο κύριος Βερούτης, αν έχει να πει κάτι πρώτα. Ναι, πρέπει να πει κάτι. Το θέμα αφορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ιωάννη Γρηγοράκη στο τμήμα από την οδό Ερμού έως την οδό Απόλλωνος, καθώς και επί της οδού Τζανίμπεη Γρηγοράκη από την πλατεία Μαυρομιχάλη, προς Άγιο Γεώργιο εντός του ρημοτομικού σχεδίου Γιθίου. Τι ουσιαστικά ζητάει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης να εγκρίνουμε και έχει συγκυθεί θετικά προς αυτό. Πρώτον, ζητάει την ανάπλαση της οδού Ιωάννη Γρηγοράκη στο τμήμα της από την οδό Ερμού έως την οδό Απόλλωνος. Αυτό είναι το ένα. Δεύτερον, την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε τμήμα της οδού Ιωάννη Γρηγοράκη από την οδό Ερμού έως και την οδό Δημάρχου Καλκανδή και από την οδό Δημάρχου Καλκανδή έως και την οδό Μικράς Ασίας για το χρονικό διάστημα από πρώτης 7 μου λέει τώρα γιατί ήταν η απόφαση που είχε πάρει η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου Ανατολικής Μάνης πρώτη 7 μου από τώρα έως και της 39 του 21 και κατά τις ώρες 6 το απόγευμα έως 3 το βράδυ. Η ρύθμιση αυτής της κυκλοφορίας μπορεί να γίνει, εμείς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του νόμου 278, αν θυμάμαι καλά, αλλά επιτρέψτε μου μια στιγμή να το δω, που επιτρέπει κατεξέρεση με το άρθρο 52 του ΚΟΚ σε δρόμους να δίνεται ουσιαστικά μεγαλύτερη έμφαση στην κυκλοφορία των πεζών και στις δραστηριότητες των πεζών, των ποδηλάτων να τις μετατρέπει δηλαδή για κάποιες ώρες τις οδούς αυτές σε οδούς έτσι πιο ήπιας κυκλοφορίας. Και το τρίτο πράγμα που ζητάει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης είναι την ανάπλαση της οδού Τζανίμπεη Γρηγοράκη στο τπίμα της από την πλατεία Μαυρομιχάλη προς Άγιο Γεώργιο. Έχουν υπάρξει κάποιες παρατηρήσεις, η Περαισιακή Ισήγη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ένωσης Λακωνίας είναι θετική, με την παρατήρηση ότι στις μόνιμες αλλαγές των αναπλάσεων δηλαδή αυτών των οδών, εποφελία αν θέλετε των πεζών, των ποδηλάτων και της πιο ήπιας κυκλοφορίας, αντί για τέσσερις πόντους πεζοδρόμιο, το πεζοδρόμιο να είναι δέκα πόντους, και θεωρεί τεχνική υπηρεσία ότι αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα. Και βεβαίως επισημαίνεται ότι ο Δήμος Ανατολικής Μάνης μετά την έκδυση τη δική μας θα πάρει όλα τα μέτρα της κατάλληλής σήμανσης, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτές οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Είμαι στη διάθεση σας για ερωτήσεις. Κυρία Σπυριδάκου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εγώ αυτό που θέλω να ρωτήσω δεν είναι τόσο οι προστορινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όσο οι μόνιμες ρυθμίσεις, η ανάπλασση της ισοδού Ιωάννου Γρηγοράκη. Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της υπηρεσίας και τα έγγραφα που μας έχετε στείλει με ξανοτέρο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Ιωάννου Γρηγοράκη και τη Τζανίμπεη Γρηγοράκη, έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν απόφαση 49 του 2020 τεχνική μελέτη. Έχει υποστή τροποποιήσεις από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η απόφαση του τοπικού συμβουλίου 31 του 2020 και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 13 του 2020 έχουν προηγηθεί από την τροποποιημένη τεχνική μελέτη. Αυτή η μελέτη δεν πρέπει να περάσει εκ νέου από τα συλλογικά, η τροποποιημένη δηλαδή από τα συλλογικά όργανα, σαφώς και εγώ είμαι υπέρ της ανάπλασης, αλλά να έχουν τηρηθεί για λόγους νομιμότητας όλες οι διαδικασίες. Εμείς ουσιαστικά βασίζουμε την εισήγησή μας σε απόφαση συλλογικού οργάνου που έχει εγκρίνει μια συγκεκριμένη μελέτη. Αυτή είναι η ουσία και επ' αυτού να σας πω ότι η κυρία Λυροφόνη είναι παρούσα στη συνεδρίαση. Αν μας ακούει θα μπορούσε και η ίδια να παρέδει και να μας πει την άποψη του συλλογικού οργάνου του Δημονατολικής Μάνης. Βλέπω ότι υπάρχει στο... Κολάκου, ερώτηση και αν θέλει η κυρία Λυροφόνη να πάρει το λόγο. Λοιπόν, θέλω να κάνω κάποιες ερωτήσεις με δεδομένη και μία εμπειρία που έχουμε από το παρελθόν σε ένα θέμα απαγόρασης κυκλοφορίας που προκάλεσε πάρα πολύ έντονες αντιδράσεις σε καταστηματάχεις κυρίως ή σε εκεί της περιοχής. Λοιπόν, το πρώτο που θέλω να ρωτήσω, η απαγόραση της κυκλοφορίας από τις 6 μέχρι τις 3 το πρωί φαντάζομαι, ή εδώ, από όλο τον Ιούλιο, όλο τον Άγγουστο και όλο τον Σεπτέμβριο, εάν έχει τη σύμφωνη γνώμη του εμπορικού συλλογού και των καταστημάτων της περιοχής. Ένα, δύο, τα θέματα των αναπλάσσεων. Πώς εμπλέκονται εδώ στο θέμα της οδικής κυκλοφορίας για να πούμε, ναι, σε αυτές τις αναπλάσσεις, έτσι όπως περιγράφονται στις μελέτες, θα πρέπει τουλάχιστον να ξέρουν δυο λόγια, τι ακριβώς θα γίνει σε αυτές τις αναπλάσσεις. Γιατί η ανάπλασση θα είναι κάτι μόνιμο. Και λέει, ανάπλασση από την Ιωάννη Γρηγοράκη, από την Ερμού και από ο Λονός και ανάπλασση της Τζαγί Μπέι Γρηγοράκη στο θμήμα από την πλατεία προς τον Άγιο Γεώργιο. Και επειδή τώρα εγώ γνωρίζω καλά επί το Γήθιο, αυτές οι δύο αναπλάσσεις τι προβλέπουν. Και αυτό που προβλέπουν επηρεάζει την αλλαγή και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας όσο έχει σήμερα σε σχέση με τα αυτοκίνητα και τους πεζούους. Αυτά θέλω να ρωτήσω. Αν θέλει ρωφόνη, μπορεί να έχει το λόγο και μετά αν θέλει κάτι να συμπειρώσει από την περιφερειαρχή. Δώστε το λόγο. Όχι, είπα, δώστε το λόγο εκεί που είπα. Γεια σας, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Καταρχάς να ευχαριστήσουμε όλο το σώμα που προηγήθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Όπως το έχετε δει και από την εισήγηση, ο δήμος έχει εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 και περιμένουμε την απόφαση αυτού του περιφερειακού συμβουλίου γιατί προβλέπονται μέσα στο έργο αλλαγές στο πλάτος της οδού. Η οδός, όπως είπε και ο κ. Βερούτης, είναι επαρχιακή οδός, γι' αυτό θέλουμε τη σύμφωνη γνώμη τη δική σας. Όσον αφορά αυτά που είπε η κ. Νικολάκου, το έτοιμα είναι από σύσομο... Όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό αυτή επιθυμούν τη συγκεκριμένη ανάκλαση. Είναι θέμα βιωσιμότητας των επιχειρησεών τους. Αφού φανταστείτε τα πεζοδρόμια στην συγκεκριμένη οδό είναι 1,50 με 1,70, δεν μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και πραγματικά οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Και τώρα με τις συνθήκες του COVID, δεν μπορούν να λειτουργήσουν πραγματικά. Για αυτό ήρθε και το έτοιμα που σας έχουν κάνει για ρυθμίσεις κυκλοφορίας που θα βγήσουν σε διωσιμότα της επιχειρήσεις τους. Οι συγκεκριμένες αναπλάσεις προβλέπουν ήπιες μορφές έτσι αναπλάσεις, με κυβόλυφους, πεζοδρόμια μεγαλύτερα στην οδό τη Ιωάννη Γρηγοράκη, στην Τζανίμπεη δεν αλλάζει το πλάτος της οδού και φωτισμός. Δεν είναι κάποιο μεγάλο έργο. Στην μεγάλη συντριπτική πλειοψηφία υπάρχει ομοπονία. Όπως σας έχουν διαβιβαστεί και οι αποφάσεις της δημοτικής κοινότητας γεφτείου που είναι υπέρ των κυκλοφοριακών αυτών ρυθμίσεων, αλλά και η μελέτη 49 όπως έχει τροποποιηθεί της τεχνικής υπηρεσίας, έχει περάσει από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, συλλογικό όργανο με το οποίο εισηγηθήκαμε στο περιφερειακό συμβούλιο σε συγκεκριμένη ανάπλαση. Εκτός από μικρές εξαιρέσεις που παντού υπάρχουν, τα συγκεκριμένα έργα εκτός της ζωτικής αστασίας την χάνουν και την αγκαλιάζονται τέλος πάντων από την τοπική κοινωνία. Ευχαριστούμε. Να πω και εγώ δύο κουβέντες συμπληρωματικά σε αυτά που είπε πολύ καλά η κυρία Λυροφόνη. Όπως είπε η οδός Ιωάννη Γρηγοράκη, ουσιαστικά στην οδό Ιωάννη Γρηγοράκη προβλέπεται βάση της μελέτησης που έχει εκπονίσει και έχει εγκριθεί η διεύθυνση εκπληκτικών υπηρεσιών εκεί του Δήμο Ανατολικής Μάνης, μεγάλομα των πεζοδρομίων και στην φωτισμό και δύο χέντευση των ουρειών ιδάτων. Στην οδό Τζανίμπεη Γρηγοράκη προβλέπεται ουσιαστικά αλλαγή του καταστρώματος της οδού, που από ασφάλτυνο θα μετατραπεί σε κυμπόληθο. Θέλω όμως να σας πω και κάτι το οποίο επισημένει η διεύθυνση των εκπληκτικών εργονοιδική μας στη δική της εσήγηση. Η συγκεκριμένη οδός Ιωάννη Γρηγοράκη, παρότι χαρακτηρίζεται δευτερεύον επαρχειακό οδικό δίκτυο, δεν χρησιμοποιείται στην πράξη και το ξέρουμε όλοι όσοι ζούμε στη Λακωνία και όσοι επισκέπτονται στη Λακωνία ως επαρχειακή οδός και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε στο άμεσο μέλλον. Όσο επαρχειακή οδός χρησιμοποιείται για να φύγεις και να πας προς τη σκάλα, πένει στο παραλιακό δρόμο και όχι την πρώτη παράλληλο που είναι η οδός Γρηγοράκη. Δηλαδή, μας έχει ξεπεράσει η κατασκευή των νέων οδών και στο παραλιακό μέτωπο υπάρχει ένας μεγάλου πλάτους δρόμος, που οδηγεί και προς την παραλιακή ζώνη από τη μία πλευρά προς την άλλη προς την σκάλα και συνεχίζεις για βλαχιώτη. Δηλαδή, η οδός αυτή δεν έχει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά πλέον για να είναι επαρχειακή. Να το δούμε έτσι. Θα πρέπει να ψηφίσουμε, κύριε Πρόεδρε. Ναι. Υπάρχει αντίρρηση πλέον για το θέμα. Υπάρχει κάποιος που είναι κατά, ο κύριος Γόντικας. Αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες αιτιάσεις και αντιρρήσεις της τοπικής κοινότητας του Γηθείου, με λόντις και τα λεπά. Με βάση αυτά, εμείς δεν συνηγορούμε. Γιατί υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και για θεϊσανέα, και για αυτές τις στάθμεις μόνιμο κατοίκων. Για ποιους γίνονται αυτά, για εμάς τους παραθεριστές που περνάμε από εκεί ή πρώτα και κύριε για τους κατοίκους. Και λένε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, ότι αυτά που σκεδιάζονται δημιουργούν προβλήματα. Είμαστε κατά. Η κυρία Νικολάκου. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, ακούγοντας και την Αντιδήμαρκο, και πιστεύοντας πραγματικά ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Γηθείο, είναι μερικά πράγματα από αυτά που του κ. Βερούτης πραγματικά έτσι είναι, σε σχέση με τους οβούς, όπως τα περιέγραψε. Σε σχέση βέβαια με τη διακοπή της κυκλοφορίας, ελπίζω και εύχομαι να μην έχουμε τα προβλήματα τα οποία υποψιάζομαι. Παρά τα αυτά, αφού με συντριπτική πλειοξηφία, συμφωνεί ο δήμος, συμφωνούμε και εμείς, βάζοντας σε επισήμανση τα θέματα που αντάνουν και με τα αμέα και με τα πάρκη, και με αυτούς οι οποίοι θέτουν άλλα ζητήματα, και ζητάμε από την περιφερειακή αρχή, σε συνεργασία με το δήμο, να τα βγουν, προκειμένου πραγματικά το Γηθείο να αποκτήσει, γιατί ε