1η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Έχουμε ένα έκτακτο θέμα. Ο κ. Φωπάς μπήκε. Ο κ. Μουτσάκης δεν μπήσε μισό λεπτάκι. Εντάξει, μόλις μπήκε. Λοιπόν, το έκτακτο θέμα αφορά ένα έργο που είναι «Κατασκευές-επισκευές συντηρήσεις ποτιστρών, ζώων και ευρωδεξαμενών 2021», στο οποίο είχαμε πάρει απόφαση για να γίνουμε ένας ευρωδεξαμενός σύστημας, ένας ευρωδεξαμενός σύστημας, στο οποίο είχαμε πάρει απόφαση για να γίνει. Έχει αναρτηθεί στο ΕΣΙΔΙΣ, όμως κάνανε ένα λάθος. Το λάθος που κάνανε είναι ότι η προθεσμία ορίστηκε αντί να βάλουν 10 η ώρα το πρωί, βάλανε 0-0-10, δηλαδή 10 λεπτά μετά τα αμεσάνικτα. Ναι. Οπότε δεν γίνεται αυτός. Είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με το ΕΣΙΔΙΣ, το οποίο ενημερώθηκε για το άνοιγμα του διαγωνισμού και αυτό μας πρότεινε να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, όπου να πάρουμε τη σχετική απόφαση και να σταλεί στο ΕΣΙΔΙΣ, η οποία με τη σειρά του θα εκτελέσει την αλλαγή στο ηλεκτρονικό σύστημα. Κατόπιν τον Ανωτέρο, παρακαλούμε, σύμφωνα με το άφθρο 3 του νόμου 4623 του 2019, να εγκρίνεται το άνοιγμα της διαδικασίας υποβολής προσφορών για το ελλόγχο διαγωνισμό, την ερχόμενη πέμπτη, η 21 π.Τ. 2021, στις 10 η ώρα πρόμενης συμβρίας και το κλείσιμο, την Παρασκευή, 22 π.Τ. 2021, στις 10 η ώρα πρόμενης συμβρίας. Για 24 ώρες, δηλαδή. Συμφωνούμε, Δήμαρχε. Ναι, ναι, εντάξει. Ωραία. Λοιπόν, πάμε στα κανονικά θέματα. Έγκριση πρακτικού, περί καταγύρωσης τιμήματον της σύμβασης στον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό άνω των ορίων σχετικά με την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών για τις ανάγκες του Δήμου Καβάλα και των ομικών προσώπων για τα οικονομικά αίτη 2021. 21-22. Ναι, 21-22, μη συγχωρείτε. Λοιπόν. Λέει την κατοχύρωση, εδώ πέρα έχουμε τις προσφορές. Την κατοχύρωση του τμήματος Α, που είναι πετρέλαιοθέρμανσης, 1.791.120 ευρώ. Του τμήματος Β, βενζίνια μόλιβδη, που είναι 159.200 ευρώ. Και τμήματος Γ, πετρέλαιοκίνησης, νομικών προσώπων για τα οικονομικά αίτη 21-22 στην Εταιρεία ΑΦΗ Μπουμπούνα και τα λοιπά Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Αυτό είναι γι' αυτά. Και την κατοχύρωση του τμήματος Δ, λιπαντικά, της Σύμβασης Προμήθειας Καυσίμων για τις Ανάγκες του Δήμου Καβάλα και των Ομικών Προσώπων για τα οικονομικά αίτη 21-22 στον Ευθυμίου Θεόδωρο, Εθνάρχου Μακαρίου 5. Συστημές που αναγράφονται. Ήλια. Ναι, ναι, βλέπω μεγάλες εκτώσεις. Ναι, ναι. Εντύπωση μου προκαλεί, δήμαρχε. Κι εμένα, αλλά... Είναι μεγάλες οι εκτώσεις. Ναι, ναι. Βυσικά ναι, τις άλλες φορές γρινιάζεσαι να μου τις θα κάψεις, να δώσουν τώρα, οκ. Ωραία. Δω θυμάμαι κάτι τέτοιο. Βέβαια. Λοιπόν, πάμε στο δεύτερο θέμα, που είναι έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής του Κατασκευή Βαρυτικού Τείχου Αντιστήριξης Οδοστρώματος στο Ζηγός Καβάλα με τη διαδικασία των άθρων 32 και 32α του νόμου 4412 του 2016. Λοιπόν, με βάση το πρακτικό του θέματος, περί έγκριση της ανάθεσης της εκτέλεσης του έργου του θέματος την τεχνική εταιρεία Φραγκίδης Κουτσός, Θεοδόρου Πουλίδου και τα λοιπά, που προσφέρει τιμή 42.580,65 ευρώ συν 24% ΦΠΑ, 52.800 ευρώ συμπεριεμβανομένου του ΦΠΑ, με ποσοστό έκτοσης 12%. Δημαρχέ, εμείς στην εισήγηση του θέματος με τον τρόπο τον οποίο ακολουθήσατε, είμασταν αρνητικοί, διότι από το περιεχόμενο της εισήγησης, με τη μορφή του κατεπίγοντος, φαινόταν μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που έγινε η ζημιά μέχρι την χρονική στιγμή που πήρατε απόφαση για το πώς θα κινηθείτε. Θεωρούμε δηλαδή ότι αφού παρήρθε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έπρεπε και αυτό να γίνει με τη διαδικασία του διαγωνισμού. Οπότε αυτό το θέμα που αφορά έγκριση πρακτικού, που είναι βέβαια μια διαδικασία διαγωνιστική, του τύπου της διαδικασίας που επιλέξατε, είμαστε παρόντες. Μανώλη, υπέρ εγώ είχα ψηφίσει και τον τρόπο που είχαμε επιλύξει. Ωραία. Ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι, γιατί δεν ρωτάω, αλλά δεν έχει μπει. Πάμε στο τρίτο θέμα. Διαβίβαση του πρακτικού δίου για το έργο Αντικατάσταση Πυροσβεστικών Κουρνών 2020-2021 για έγκριση. Προϋπολογισμού με VPA 48.387,10 ευρώ. Το έχει πάρει και αυτό η εταιρεία Φραγκίδης Κουτσός με ποσοστό έκτοσης 36,25%. Συμφωνούμε. Απλά λίγο δράτο και την ευκαιρία να σας υπενθυμηθεί για ακόμα μια φορά ότι στα κοιτάπια της τεχνικής υπηρεσίας υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη προϋπολογισμού 900.000 ευρώ που έχει να κάνει με αντικατάστασης πυροσβεστικών κουρνών με όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία και η πυροσβεστική. Και να το έχετε λίγο στο μυαλό σας για ενδεχόμενη διεκδίκηση χρηματοδότησης από κάποιο εργαλείο του Υπουργείου. Ευχαριστώ, Βαγγελία. Πάμε στο τέταρτο θέμα. Παραλαβή της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Πυρασφάλειας Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Καβάλας». Εντάξει, ολοκληρώθηκε η μελέτη, Βαγγελία. Με κάποιες μελέτες, Άιλες, μόνο εγώ χαίρομαι. Πραγματικά χαίρομαι, διότι είναι μια εξαιρετική και θετική έγβαση της όλης αυτής προσπάθειας που είχαμε ξεκινήσει. Θα πρέπει όλα τα κτίρια σιγά-σιγά να αποκτούν αυτό το πιστοποιητικό. Δεν είναι κάτι πιασάρικο, δήμαρχε, το ξέρουν λίγοι, αλλά είναι αναγκαίο και απαραίτητο για οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε στα κτίρια τα δημοτικά από εδώ. Αυτό ξεκινάμε και για τα δημοτικά. Έχει ολόκληρο το δίκαιο ότι δεν είναι το πιασάρικο έργο, δηλαδή αυτό που φαίνεται. Και θα το πω με όλη την... Δηλαδή, δεν πάνε να κάνει στο μεγαλύτερο έργο, τελικά αυτό που μένει το στην τυβάνη στην πλατεία. Είναι, τέλος πάντων, θέλω να σας πω ότι... αλλά πρέπει όμως να κάνουμε έργα υποδομής. Δεν γίνεται, δηλαδή φαίνεται, δεν φαίνεται στον κόσμο. Πρέπει να γίνουν έργα υποδομής, γιατί κάποια στιγμή τα βρίσκουμε μπροστά μας. Πάμε στο έκτο θέμα. Το πέντε, λάθος. Το πέντο θέμα, έγκριση παράταση. Το πέμπτο θέμα, έγκριση παράτασης ισχύος των προσφορών του διαγωνισμού του έργου βελτιώσης οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης Δήμου Καβάλας έτους 2021. Είναι εδώ και ο κ. Ιακοβίδης. Ναι, ναι. Ζητάμε την παράταση της ισχύος των προσφορών για να ολοκληρωθούν σωστά οι διαδικασίες που έχουμε προβλέψει και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλιώς θα πρέπει να κυρωθεί όπως βλέπετε και στο αντίστοιχο έγγραφο η διαδικασία και να μπούμε σε καινούργια διαδικασία γεγονός που θα έχει καθυστερήσεις και δεν το θεωρώ καθόλου σκόπιμο. Νομίζω ότι με την παράταση ισχύος των προσφορών λύνουμε το πρόβλημα και προχωράμε πολύ γρήγορα και στην υλοποίησή του. Έχουμε διφυλάξεις. Μια ερώτηση κύριε Δήμαρχη. Διαβάζω εδώ στο β, το οποίο επικαλούμαστε, ότι σε περίπτωση λέει που λήξει ο χρόνος ισχύος των προσφορών και δεν ζητήθη παράταση για να θέτει τους αρχή δύνατη μετιολογημένη απόφασή της. Από ό,τι καταλαβαίνω εμείς υπαγόμαστε εδώ. Γιατί έχει παρέλθει η προθεσμία. Αυτό το οποίο θα ήθελα κυρία Κοβηδή είναι το εξής, γιατί δεν το βλέπω εδώ. Ποιος είναι ο λόγος τον οποίο επικαλούμαστε, δηλαδή ποια είναι η ατιολογημένη απόφαση που πάμε να πάρουμε. Για ποιο λόγο αφήσαμε να λήξει και το κάνουμε εκ των υστέρων και δεν το κάναμε πιο μπροστά. Ο λόγος είναι ότι η υπηρεσιακή μας διαδικασία ξέφυγε από τους χρόνους, διότι ελπίζαμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα ούτως ή άλλως. Και εν πάση περιπτώσει τώρα βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση, αν θέλετε, να ζητάμε την παράταση ισχύως των προσφόρων. Αλλά την κρίνουμε σαν την καλύτερη λύση, προκειμένου να επαναδημοπρατήσουμε το έργο, που αυτό είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Αν αυτή η δικαιολογία μας καλύπτει, εννοείτο ότι δεν έχουμε πρόβλημα εμείς. Το θέμα είναι να είμαστε λίγο προσεκτικοί στη δικαιολόγηση. Γιατί εδώ νομίζω ο νόμος είναι σαφής. Να εξυπηρετεί λέει το δημόσιο συμφέρον κτλ κτλ. Μα αυτό ακριβώς θα επιτυχάνουμε, παρ' όλη την μομφή που εισπράττω έμμεσα. Αυτό είναι η καλύτερη λύση που μπορούμε να... Από μέρους μου κυρία Κοβίδη, καμία μομφή. Έτσι δεν με εκφράζει κάτι τέτοιο εμένα. Απλώς λέω να είμαστε προσεκτικοί στη διατύπωση, για να μην έχουμε προβλήματα εν συνεχεία. Αυτό λέω, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Καλώς, ωραία. Σωστά, σωστά, έχετε δίκιο. Αντιδήμαρχε, πρέπει κάποια στιγμή και οι αιρετοί να πάψουν να πρωτοστατούν εμονίμως για να καλύπτουμε τα κενά των υπηρεσιών. Δεν γίνεται, για όλα να απολογούμαστε. Δυστυχώς, καλώς, είναι πάγαια... Παραπάνω θα τα πω εγώ. Παγαιανοτροπία αυτό. Και μ' ακούν για αυτό να σας πω ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα ακόμα έργα στην τεχνική υπηρεσία, οι οποίοι διαγωνισμοί γίνανε το Σεπτέμβριο και είσαστε ακόμα... είσαστε, δεν είσαστε, στη σύνταξη του πρώτου πρακτικού. Ξέρω ότι πήρχε και η... απεργία των συναδέρφων μηχανικών ΠΕ... Και συνεχίζει, και συνεχίζει. Και συνεχίζει από το 29-22 του μήνα, γι' αυτό έχουμε κι άλλες αποφάσεις. Αλλά η απεργία δεν ξεκίνησε ούτε τον Οκτώμβριο ούτε αρχές Νοεμβρίου. Δείτε λίγο, κινηθείτε, είναι κρίμα να μένουν στάσιμα πράγματα... Μια παρατήρηση πάνω σε αυτά που λέτε, κύριε Δρακωνάκη, δεν είναι μόνον η απεργία. Είναι ότι οι διαδικασίες των ελεγκτών, όλων αυτών των διαδικασιών, ξεπερνούν την περιοχή και την ζώνη ελέγχου του Δήμου Καβάλλας και πάνε σε άλλους δήμους. Έχουμε, δηλαδή, παράγοντες που είναι εκτός Δήμου Καβάλλας που δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Προκύπτουν και από εκεί πολλά προβλήματα. Έχουμε καθυστερήσεις, δηλαδή, όταν αναλαμβάνει κάποιος τη διαχείριση του διαγωνισμού και είναι να μην αναφέρουμε συγκεκριμένες περιοχές. Κύριε Μαρκέ, οι αδερφοι και στους άλλους δήμους έχουν προϊσταμένους. Και δεν μιλάω για τους πολιτικούς προϊσταμένους, μιλάω για τους διευθυντές τους και τους συναδερφους προϊσταμένους τους. Δεν γίνεται, μόνο για να ευλογήσω και τα γένια μας, μόνο του Δήμου Παγγέου δεν υπάρχει πρόβλημα. Ευλογήστε τα, και ίσως σε κάποιο βαθμό να έχετε και δίκιο, αλλά θα έχετε διαπιστώσει και... Και με το δημονές του όπου εμπλέκονται και με το δασσαρχείο και τα λοιπά. Δηλαδή, έλεος. Τρεις, τέσσερις μήνες να κρατάμε, γιατί κάποιοι συνάδελφοι από άλλους δήμους δεν μπορούν να συνεργηθούν με τους δικούς μας στις καβάλες, πάει. Ούτως ή άλλως, μια διαγωνιστική διαδικασία για να ευδοκιμήσει, χωρίς ενστάσεις, για να υπογράψει στη Σύμβαση το διαγωνισμό, θες ένα εννιάμινο μες στο νερό, οχτάμινο. Το κάναμε δωδεκάμινο τώρα, στη προκειμένη περίπτωση. Τέλος, πάντων, αυτή είναι συζήτηση παραπάνω για καφέ, δεν είναι να τα λέμε εδώ, αλλά... Ναι, ναι. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Πάμε στο έκτο. Έκρηση της αλλαγής της ημερομηνίας αποσφράγησης των προσφορών στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό του έργου, με τίπλο, κατασκευή, επισκευές... Σας χάσαμε. Σαμποτάζ. Είπα πολλά και το κλείσανε. Νομίζω τώρα, με το μικρόφωνο, μάλλον κάτι πατήθηκε. Κόλλησε, κάτι έγινε εκεί. Όχι, αυτά που είπε ο Δρακονάκης, τώρα λογοκρισία έδεξαμε. Γιώργο, κάνε τα μαγικά σου. Απόσταλε χρόνια πολλά. Υγείας όλους σε όλους. Πάρε τηλέφωνο, Γιώργο, γιατί ο δήμασμος νομίζει ότι τον ακούμε και μιλάει. Όχι, έχει κολλήσει η εικόνα. Πάγωσε η εικόνα, ναι. Το Δήμο Καβάλας δεν έχουμε εξελιγμένο. Τώρα νομίζω και με τον αντιδήμασμο ανάπτυξης δεν είναι... Δεν έχουμε εξελιγμένο. Τώρα νομίζω και με τον αντιδήμασμο ανάπτυξης δεν είναι... Δεν έχουν εξελιχθεί λίγο τα πράγματα. Έλα, δήμαρχε, εδώ με πειράζουν όλοι. Έλα, έλα, πάμε. Ε, ναι. Στο πίζα μου, Μιχαηλίδης το κάνε, δήμαρχε. Άσε, άσε. Λοιπόν, για το έξι, εντάξει, είμαστε εντάξει. Ναι, ναι. Πάμε στο εφτά. Πάμε στο εφτά. Έγκριση μετάθεσης της ημερομηνίας αποσφράγησης προσφορών στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό του έργου με τίτλο Επέκταση δικτύων οδικού φωτισμού και συντήρηση δικτύων φωτισμού Δήμου Καβάλας 2020. Υπονούμε. Αλλά, ναι, απλώς 12 Φεβρουαρίου του 21 μεταφερόμαστε και ώρα 10 π.Μ. Ωραία, συμφώνουμε. Μανώλη, εντάξει. Ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, τροποποίηση της αριθμού 566 του 2020 απόφασης οικονομικής επιτροπής Δήμου Καβάλας ως προς το νομοθετικό πλαίσιο. Στην πρώτη παράγραφο έχει φύγει το 2007 και έγινε 207. Διορθώστε το. Έχει γίνει αφορά την πρόσληψη 21 ατόμων λόγω COVID, ενώ στις δύο προηγούμενες διαδικασίες υπήρχε η αναφορά σε μία συγκεκριμένη νομοθεσία, αυτή στην τελευταία πράξη νομοθετικό πλαίσιο. Άλλαξε, δεν το εντοπίσαμε στην υπηρεσία και κάνουμε τώρα τη διέρθωση χωρίς να αλλάζει στην ουσία της σε τίποτα η προκήρυξη. Αλλά να είμαστε τυπικά εντάξει σε επιθανότητα ελέγχου του διαδικασίας. Ηλία. Ναι, ναι απλώς διορθώστε την ημερομηνία. Ναι, ναι το σημείωσα. Ναι, ναι κατα τα άλλα δεν έχουμε πρόβλημα. Μανώλη. Ναι. Λοιπόν, πάμε στο ενέα. Ανάκληση. Ανάκληση της υπαρρύθμινη 445 του 2020 απόφασης και λήψη νέας για την έγκριση κατάθεσης πρότασης με τίτλο προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού παιδικών χαρών για τη δημιουργία και αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δήμου Καβάλας στο πράσινο ταμείο και διενέργειά της. Γιώργο. Προηγούμενος είχαμε κατεβάσει το έργο αυτό ως τεχνικό έργο και κρίναμε ότι θα ήταν καλύτερο από άποψη ποιότητα αν θέλετε να κατεβάσουμε το έργο αυτό ως προμήθεια. Για αυτόν τον λόγο ανακαλέσαμε την υποβολή και το κατεβάζουμε τώρα ως προμήθεια θεωρώντας ότι και από την εμπειρία που υπάρχει ότι επειδή θεωρούμε κρίσιμο σημείο την ποιότητα των υλικών που θα τοποθετηθούν το κατεβάζουμε ως προμήθεια θεωρώντας ότι έτσι απετύχουμε καλύτερη ποιότητα αν και προφανώς υπάρχουν έτσι τα μειονεκτήματα που προκύπνουν όταν το έργο αυτό δεν είναι τεχνικό έργο ας πούμε ότι δεν θα υπάρχει επιβλέποντας ή ότι μπορείς να επιτύχεις μια μεγαλύτερη έκπληση. Παρ' όλα αυτά στο τέλος θεωρούμε ότι σε βάθος χρόνου με την τοποθέτηση καλύτερων προϊόντων θα πούμε κερδισμένη από την όλη διαδικασία και γι' αυτό ανακαλούμε και το καταθέτουμε με αυτόν τον τρόπο. Ευαγγελία. Δ. Μαρχέ. Την προηγούμενη φορά που το είχαμε ψηφίσει για να ενταχθεί η πρόταση του Δήμων στο χρηματοδοτούμενο αυτό εργαλείο μιλούσαμε για ένα τεχνικό έργο και επειδή ως Δήμος είμαστε και από το παρελθόν αλλά και πρόσφατα το βιώνουμε τσουρουφλισμένοι με την έννοια του σχεδίου πόλεως διότι από τις εκθέσεις, τις επισυναυτόμενες της μελέτης είχαμε καταλήξει ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις στα χωριά θα γίνουν σε χώρους σχολείων. Εκείνο το οποίο θέλω να σας ρωτήσω διότι στην εισήγηση βλέπω ότι γράφεται ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις συντελούνται στο πλαίσιο γενικότερου προγράμματος συνολικής αναβάθμισης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών του Δ. Καβάλλας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η ισχύουσα νομοθεσία και ειδικά σε ένα χρηματοδοτούμενο εργαλείο σίγουρα προϋποθέτει και την δυνατότητα να τοποθετηθούν όργανα παιδικών χαρών σε αυλές σχολικών συγκροτημάτων. Έχετε εξασφαλίσει αυτή τη δέσμευση από το πρόγραμμα ότι είναι δυνατό αυτό το πράγμα να γίνει και με προβληματίζει πιο πολύ γιατί μιλάμε για χρηματοδοτικό εργαλείο. Αν μιλούσαμε για SATA και εννοείται ότι αναγνωρίζω ότι σε κάθε χωριό ασχέτως από τη δέσμευση του σχεδίου θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν παιδικές χαρές και να πιστοποιηθούν αυτές οι παιδικές χαρές. Αλλά παρόλα αυτά επειδή μιλάμε εκεί είμαστε μέσα κάτω από μια ουμπρέλα χρηματοδοτικού εργαλείου έχει αρθεί αυτή η δέσμευση διότι εμείς τότε είχαμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ για κάποια παιδική χαρά που θέλαμε να κάνουμε στις κρινίδες και θα χαρώ πάρα πολύ αν από το ίδιο πρόγραμμα μετά από δύο χρόνια έχει αλλάξει αυτή η απέτηση. Ίσως ή άλλως αυτή η αλλαγή δεν... Ασφαλώς και προβλέπεται και υπάρχει η προϋπόθεση ο Γιάννης Ογιακοβίδης είμαι, παρεμβαίνω να υπάρχει εξασφάλιση των χρήσεων γης και το ιδιοκτησιακό. Όλα αυτά εμείς τα ετοιμάσαμε και θα υποβληθούν ούτως ή άλλως είτε με τον Α τρόπο είτε με τον Β δημοπράτησης στο χρηματοδοτών πρόγραμμα για να εγκριθούν. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε με αυτήν την φιλόδοξη αν θέλετε. Έχουμε μια προέγγριση αν θέλετε. Για το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θεωρώ κάτι που δεν συζητείτε εννοείται σε μονοδικούς μας χώρους μπορούμε να κάνουμε όχι όπως γινότανε στη δεκαετία του 80 ιδιωτικές αυλές πολυκατοικίων βρήκαμε οικοδομές παιδικές χαρές αλλά σας το ξαναλέω επειδή είμαστε ήδη τσουρουφλισμένοι ως δήμος Καβάλλας και επειδή μιλάμε για χρηματοδότηση. Εμείς είμαστε θετικοί δήμαρχε στην όλη αυτή την προσπάθεια υποβολής πάντοτε όμως και στηριζόμενοι στα δικά σας λόγια της εισήγησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ότι ο χρηματοδότης μας θα έχει ενημερωθεί για το πού προτίθεται ο δήμος να τοποθετήσει τα όργανα της παιδικής χαράς. Ευαγγελία αυτό επειδή μας προβλημάτισε πολύ και εσύ το είχες πει αλλά και οι πάλι οι πυρησιακοί παράγοντες το ξέρανε ότι πήρχε αυτό το πρόβλημα και τέλος πάντων μιλήσαμε αρκετά με το Πράσινο Ταμείο Δεν θέλω να πείτε κάτι δημόσια αν έχετε μιλήσει οτιδήποτε απλά θα ήθελα από πλευρά μας να αναγραφεί αυτό το πράγμα ότι δεχόμαστε μόνο με αυτή την προϋπόθεση δηλαδή δεν θέλω να φανεί μία απόφαση προς τον χρηματοδότη, στον ενδεχόμενο χρηματοδότη ότι εντός της αγωγικών αποκρύπτεται για το πού θα οι δεσμέθεις αν υπάρχουν αν υπάρχουν τον χώρο. Και μόνο εκεί και εννοείται βέβαια μακάρι να ευδοκιμήσει θετικά και όλα τα χωριά να προχωρήσουν να έχουν παιδικές χαρές και δήμαρχε επειδή δεν είχε γίνει όπως έπρεπε να γίνει για διάφορους λόγους όποια παιδική χαρά προχωράτε και κάνετε ξεκινήστε με το δημό προμηθειών με παροχή υπηρεσίας και την διαδικασία πιστοποίησης αυτής. Όσο χρόνος περνάει από τις παιδικές χαρές τόσο απομακρύνεται η δυνατότητα χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις γιατί αλλιώνονται τα παιχνίδια, είναι εκτεθειμένα σχερικές συνθήκες να μπορούμε να πάρουμε πιστοποίηση μέσω του οργανισμού πιστοποίησης. Ναι γι' αυτό γίνεται η προσπάθεια να είναι πακέτο όλα αυτά. Να το όχι να γίνει πακέτο με το που φεύγει ο εργολάβος ή ο προμηθευτής αυτή τη στιγμή που θα το αποθετήσει να γίνει. Και μια που μιλάμε για παιδικές χαρές να ξαναπώ αυτό το οποίο λέω ως γραφική σχεδόν κάθε φορά τι γίνεται με την διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει η διαμόρφωση των χώρων για να φιλοξενήσουν και να δεχτούν τα ίδιοι όργανα που έχετε στις αποθήκες, δήμαρχε. Πήραμε μια... Παναημία στο περιγιάλι, κάνατε αναμορφώση κοινόχρητους χώρους αλλά δεν με ρημνήσατε για τις περιοχές που πρέπει να δεχτούν τα παιχνίδια για να πληρωθεί η εταιρεία η οποία πρέπει να πληρωθεί και είναι χρηματοδότηση από το φιλόδιμο. Έχετε δίκιο. Ζητήσαμε μια μικρή παράταση από τον προμηθευτή για να εξυπηρετηθεί όλη η κατάσταση και συγχρόνως με τα έργα αυτά των κοινοχρήστων που έχουμε προγραμματισμένα ήδη... Το ένα έργο των κοινοχρήστων είναι του Σεπτεμβρίου που σας είπα πριν και καταλαβαίνετε πώς έχουμε αργήσει. Μου είπατε να μην βάλω να αναλάβω τον ρόλο του απολογητή αλλά θα τον ξαναναλάβω. Όντως, εν μέρει έχετε δίκιο, εν μέρει υπάρχουν οι γνωστές αντικειμενικές δυσκολίες να τα διαχειριζόμαστε και σας δίνω το λόγο μου ότι προσπαθούμε πολύ πιεστικά να εξασφαλίσουμε όλη αυτή την κατάσταση να ρολάρει. Τώρα για τις παιδικές χαρές στα χωριά αυτά που έχουμε περιλάβει σε αυτήν όλη την προσπάθεια έγινε μεγάλη έρευνα για χώρους. Το ότι καταλήξαμε στις αυλές των σχολείων είναι ότι γιατί αποκλείστηκαν όλοι οι άλλοι χώροι. Αντιδύματι έματα ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Ναι αυτό λέω χρησιμοποιήσαμε και τη δική σας εμπειρία. Ήχε γίνει χρόνια πριν και ήταν απογοητευτική. Για αυτό πραγματικά εύχομαι να έχετε βρει τρόπο, με όποιον τρόπο να μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτό το σκόπελο. Αλλά δεν θέλω και καμία περίπτωση, σε βάθος χρόνου να θεωρηθεί ότι είναι κάτι το οποίο εμείς το καλύψαμε αυτό. Οκ, ευχαριστούμε. Πάμε στο νούμερο 10. Αποδοχή δωρεάς ηλεκτρονικών υπολογιστών και πορητών υπολογιστών από Σύλλογο Φίλος Νιλεβέργη. Ναι, αφορά τη δωρεά 51 υπολογιστών είναι η δωρεά που κάνει κάθε χρόνο έτσι ο Φίλος από τον Φίλος Νιλεβέργη. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν το θέμα. Και γι' αυτό τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα, γιατί μπορούμε και καλύπτουμε ανάγκες καταβάσην δευτερεύουσες, καθότι οι υπολογιστές αντιλαμβάνουν ότι δεν είναι τελευταία συνολογίας, αλλά είναι ικανοποιητική για να καλύπτουν ανάγκες περιφερειακές που υπάρχουν σε σχολεία ή, αν το θέλετε, υπηρεσίες που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την επίδοση του hardware. Να πω, κύριε, έχω λίγο το λόγο. Κύριε Μιχαλίδη, επειδή τα έχω ζήσει και εγώ τόσα χρόνια με αυτή τη διαδικασία, αυτό που θέλω να δώσετε μεγάλη σημασία είναι το τελευταίο πράγμα το οποίο λέει η επιστολή που λάβατε από τον φίλος. Δηλαδή το εξής. Και όπως κάθε χρόνο αναλαμβάνει το κόστος μεταφοράς. Γιατί το λέω αυτό? Γιατί πραγματικά έχω ζήσει σκηνές απίρου καλούς. Η μία υπηρεσία του δήμου να λέει στην άλλη υπηρεσία του δημού ή στον τάδε νομικό πρόσωπο να αναλάβει το κόστος μεταφοράς. Δηλαδή ώρες ώρες πραγματικά είμαστε για πολύ ξύλο. Υσχύει αυτό που λέει ο Λιγίας, αλλά εγώ τουλάχιστον να κλείσω και με ένα μεθυτικό μήνυμα ότι σε κάποια επικοινωνία που είχε ο υπεύθυνος ο φίλος ο κ. Ξόγνος με τον διεθυντή του διεύθυνσης ψηφιακών τον κ. Μπαβαδόπουλο του μετέφερε την πληροφορία ότι στον εσωτερικό έλεγχο που έγινε στο τμήμα IT της εταιρείας που διαχειρίζεται, το κομμάτι της διαχείρισης των παλιών και παροπλησμένων υπολογιστών πήρε άριστα με την διαφάνεια των εργασιών. Επειδή ήταν όλα τακτοποιημένα, φωτογραφίες, αποδείξεις, πίνακες διάθεσεις, τόσο από εκ μέρους του φίλου αλλά και από το δήμο. Ο μέρος τουλάχιστον το θετικό είναι ότι, και αυτό προφανώς δεν έγινε έτσι συνεχίζει από τις δικές μας δικήσεις, έως από εξαρχής νομίζω ότι η συνεργασία είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και τιμά και τις δύο πλευρές. Φάνη υπηρεσίες λίγο μαλών μεταξύ τους, αυτό θα το... Γεωργό, εγώ ήθελα να ρωτήσω λίγο πού εκτιμάται το κόστος μεταφοράς και τονίζεται έτσι έντον, ας πούμε, στην επιστολή. Να σου πω, Μανόλη, δεν γνωρίζω ποιο είναι το κόστος μεταφοράς. Μανόλη, αν σημάμαι καλά, δεν είναι κάτι σοβαρό. Είναι της τάξης των 600 ευρώ, 500 ευρώ. Για τέτοια ποσά μιλάμε. Τις 600, νομίζω, είδα. Τα διασήματον μπροστά στο οικονομικό όφελος που έχουμε από τη διάθεση των υπολογιστών. Για να δείτε πόσο ήρωας ήταν ο Καλανταρίδης, έτσι, όσο δήμαρχος οικονομικών. Αντριάντα θα το στήσουμε. Έχουμε τα αστέρια στον τοίχο. Έχουμε παραγγείλει το Μάρμαρο τώρα, έρχεται. Τα φόβλακια να μην είναι. Στην παξίλο. Στην παξίλο, έλα δε. Στο δήμαρχο ακούστηκε βαρύ το Μάρμαρο. Όχι, δεν ρωτήσω αυτό. Ναι, για πλάκα έλεγες εσύ, ξέρω. Για να του κάνεις πλάκα, Αντριάντα. Αυτά, δυστυχώς, Ηλία, αντί για αστέρια που είναι ο βαθμός, είναι παράσιμα. Που μπορεί να έχεις 500, αλλά να είσαι ελοχίας. Τέλος. Ναι, έτσι. Σωστό. Έτσι. Καλό μεσημέρι. Καλό μεσημέρι.